Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

"Μάς έμαθε πολλά ο Κούπερ"

Ο Ντάρσι Νέτο μιλησε στο Contra.gr για τον Κούπερ που έφυγε, το ντέρμπι που έρχεται, την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Μάντσεστερ Σίτι και τα... γούστα του για τον Αρη
- Τι άφησε φεύγοντας ο Κούπερ;
"Η ομάδα απέκτησε αγωνιστική ταυτότητα και ανέβηκε το πρεστίζ της χάρη στη συνεργασία της με τον συγκεκριμένο προπονητή. Με την παρουσία του κυρίου Κούπερ στον πάγκο ο Αρης κέρδισε πολλά στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό φάνηκε τόσο πέρσι όσο και φέτος, στα κρίσιμα παιχνίδια. Από 'κει και πέρα ο κόουτς έκρινε ότι τούτη τη χρονική στιγμή η παραίτησή του θα βοηθήσει την ομάδα, θα προκαλέσει ένα σοκ και θα την απελευθερώσει από την πίεση των αρνητικών αποτελεσμάτων. Σεβόμαστε την απόφασή του και ελπίζουμε να έχει δίκιο".
- Πώς ήταν ο Κούπερ; Ως άνθρωπος, ως προπονητής.
"Κατ' αρχήν, άλλος ο προπονητής Κούπερ και άλλος ο άνθρωπος. Ως άνθρωπος μας είχε δώσει την αίσθηση ότι ήταν πολύ προσιτός. Ηταν εκεί για να μας βοηθήσει με τον οποιονδήποτε τρόπο, είτε με μια συμβουλή είτε με κάποια παρέμβασή του. Ως προπονητής, ήταν πολύ απαιτητικός, δουλευταράς, μαχητής, δε σήκωνε μύγα στο σπαθί του, ήταν συνεχώς από πάνω μας και ζητούσε το 100%. Ο τρόπος που δούλευε στο γήπεδο φρέναρε έναν ποδοσφαιριστή στο να πάει να του μιλήσει ή να κάνει χαβαλέ. Όταν ήμασταν εκτός γηπέδου, σε ένα γεύμα ας πούμε, ήταν πολύ διαφορετικός, τότε έδειχνε τις ανθρώπινες πτυχές του, μπορούσαμε να του πούμε και μια κουβέντα παραπάνω. Ηταν προσιτός και φιλικός με όλους. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, τουλάχιστον απ' όσο μπορώ να γνωρίζω, και ένας εξαιρετικός επαγγελματίας που έχει να προσφέρει πολλά σε έναν ποδοσφαιριστή που θέλει να εξελιχθεί".
- Εσύ έγινες καλύτερος υπό την καθοδήγησή του;
"Εμαθα πολλά πράγματα από άποψη τακτικής. Σε κάθε προπόνηση μάθαινα και κάτι. Επίσης, κέρδισα πολλά από τον άνθρωπο Κούπερ. Είναι μια μεγάλη προσωπικότητα. Θα κρατήσω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από τη συνεργασία μας".
- Και από τη συνεργασία με τον Μπάγεβιτς; Είχε κοινά σημεία με τον Κούπερ;
"Είναι πολύ δύσκολο και πολύπλοκο να συγκρίνεις δυο τόσο μεγάλους προπονητές. Είχα μια πολύ καλή συνεργασία με τον Μπάγεβιτς, πέτυχε πολλά πράγματα και στον Άρη. Ο Κούπερ ήταν πολύ απρόσιτος και σκληρός, ο Μπάγεβιτς πολύ σοβαρός. Στο καθαρά προπονητικό κομμάτι, ο Κούπερ ήταν πολύ περισσότερο της τακτικής και της οργάνωσης, μας μιλούσε συνέχεια στο παιχνίδι, ενώ ο Μπάγεβιτς μας άφηνε κάπως πιο ελεύθερους. Ο Κούπερ δεν μας έδινε ελευθερία κινήσεων μέσα στο γήπεδο, όποια ελευθερία την είχαμε μέσα από την οργάνωση του παιχνιδιού. Αυτή θα έλεγα ότι ήταν η βασική διαφορά των δυο. Μεγάλοι προπονητές, με διαφορές αλλά και ομοιότητες".
- Ασχέτως προπονητή, συμφωνείς με την άποψη ότι ο Αρης έπιασε ταβάνι με το υπάρχον ρόστερ και χρειάζεται σοβαρή ανανέωση; 
"Για κάθε ποδοσφαιριστή τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σίγουρα υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορεί να κορεστούν όταν μείνουν πολλά χρόνια σε μια ομάδα, να θέλουν να πάνε σε μια άλλη, να ξαναβρούν τον εαυτό τους. Άλλοι, πάλι, δεν είναι έτσι. Εγώ προσωπικά δεν είμαι έτσι. Ως επαγγελματίας, το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινα σε μια ομάδα ήταν τρία χρόνια. Τώρα στον Άρη είμαι τέσσερα και αυτό έχει να κάνει με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζεις. Όταν υπάρχει μια εξέλιξη και μέσα από αυτή την εξέλιξη γίνεσαι και εσύ καλύτερος, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει κανένας λόγο να αισθάνεσαι αγωνιστικό κορεσμό. Όταν, βέβαια, μια ομάδα δεν πάει καλά αγωνιστικά ή δεν προοδεύει σε άλλα θέματα, αλλάζει το πράγμα. Αυτό επηρεάζει και τον ποδοσφαιριστή".
- Πάντως, για την ανανέωση του συμβολαίου σου στον Αρη δεν το πολυσκέφτηκες.
"Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν πολλοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην ανανέωση του συμβολαίου μου. Δεν είναι μόνο το οικονομικό. Κυρίως είναι ότι έχω προσαρμοστεί στην ομάδα και μου αρέσει πολύ και ο τρόπος ζωής εδώ. Όταν έφτασε η στιγμή της ανανέωσης, το συζήτησα με τους δικούς μου ανθρώπους και εκείνοι συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να μείνω σε μια πόλη και μια χώρα που μου αρέσει να ζω. Πέραν του ότι ήταν πολύ καλά τα χρήματα, στην ηλικία που βρίσκομαι θεωρώ ότι η ανανέωση του συμβολαίου με τον Άρη θα με βοηθήσει και για το μέλλον. Δεν ήταν καθόλου δύσκολη απόφαση για μένα να παραμείνω στην ομάδα".
- Κάποιοι, πάντως, ισχυρίζονται ότι από την ημέρα που υπέγραψες την ανανέωση του συμβολαίου σου έπεσε η απόδοσή σου.
"Για πολλούς παίκτες -και για συμπατριώτες μου- λέγεται κατά καιρούς, αλλά δεν πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Η ομάδα μου γνώριζε πολύ καλά ποιος είμαι, γι’ αυτό και προχώρησε στην ανανέωση του συμβολαίου μου. Αν, από την άλλη, πιστεύετε ότι σκεφτόμουν μόνο τα χρήματα, θα πω ότι είχα προτάσεις εξίσου δελεαστικές, αλλά προτίμησα να μείνω στον Άρη. Η διοίκηση πιστεύει σε μένα και θέλω να της αποδείξω ότι σωστά έπραξε και με κράτησε στην ομάδα. Δεν βρίσκομαι στην καλύτερη φόρμα μου, θα προσπαθήσω να το αλλάξω αυτό. Δεν πιστεύω ότι ένας ποδοσφαιριστής υπογράφει ένα συμβόλαιο και επαναπαύεται. Εξάλλου και το δικό μου συμβόλαιο θα λήξει μια μέρα και θα θέλω να συνεχίσω την καριέρα μου, επομένως θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει".
- Τι θα σε έκανε να γυρίσεις πίσω στη Βραζιλία;
"Εμείς οι ποδοσφαιριστές έχουμε τις καλές και τις κακές μας στιγμές. Καταλαβαίνεις ότι όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα έρχεται η νοσταλγία. Ό,τι και να συμβαίνει, όταν βρίσκεσαι στη χώρα σου είναι πάντα δίπλα σου η οικογένεια σου. Όταν είσαι τόσο μακριά σκέφτεσαι αν έχεις κάνει τη σωστή επιλογή. Αξιολογώντας τη δική μου κατάσταση, δεν μετανιώνω καθόλου που είμαι εδώ. Αλλωστε, έχω μαζί μου την οικογένεια μου, το 8 μηνών παιδί μου, και πέρα από την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο οφείλω να σκέφτομαι και το οικονομικό όφελος. Από μένα εξαρτάται το μέλλον της δικής μου οικογένειας, εγώ στηρίζω και τους δικούς μου στη Βραζιλία. Η Ελλάδα μου τα έχει κάνει όλα εύκολα, άσε που μου αρέσει πολύ η Θεσσαλονίκη. Είναι όμορφα να ζεις εδώ, ωραίοι άνθρωποι, ωραίο φαγητό".
- Και ωραία νυχτερινή ζωή. Ο κόσμος κουτσομπολεύει τα συχνά “νυχτοπερπατήματα” των ποδοσφαιριστών...
"Ο κόσμος έχει δικαίωμα να λέει ό,τι νομίζει. Όμως δεν πιστεύω ότι είναι έτσι. Και σε άλλες πόλεις υπάρχουν επιλογές διασκέδασης. Κατά την άποψή μου, το γλέντι και τη διασκέδαση την κάνει ο άνθρωπος που θέλει να γλεντάει και όχι τα διάφορα μαγαζιά. Από την άλλη, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι ποδοσφαιριστές κάνουμε μία δουλειά πολύ δύσκολη, είμαστε διαρκώς μέσα σε ένα ξενοδοχείο, κάνουμε προετοιμασία, προπονήσεις και είμαστε νέοι άνθρωποι. Όλοι θέλουν κάποια στιγμή να βγουν, να πιουν ένα ποτό και να διασκεδάσουν. Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε μέρα, τότε, ναι, θα επηρεάσει την απόδοση στο γήπεδο. Μην φανταστείτε ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι σαν τους άλλους ανθρώπους και πως πρέπει καθημερινά να μένουν στο σπίτι. Αν η έξοδος γίνεται με μέτρο βοηθάει στην ισορροπία που πρέπει να έχουμε ως νέοι άνθρωποι και επαγγελματίες".
- Συχνά στην Ελλάδα αποδίδουμε σε ξένους παίκτες τον χαρακτηρισμό “τουρίστας”. Ερχονται πιο εύκολα σε ένα πρωτάθλημα χαμηλής ταχύτητας σαν το δικό μας...
"Οσοι πιστεύουν ότι δεν είναι απαιτητικό το ελληνικό πρωτάθλημα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Μπορεί κάθε χρόνο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός να φεύγουν πολύ μπροστά, όμως γίνονται πολλές μάχες και απαιτείται πάρα πολύ τρέξιμο από τον ποδοσφαιριστή. Ένας ποδοσφαιριστής, δηλαδή, χωρίς καλή φυσική κατάσταση δεν μπορεί να σταθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Για παράδειγμα, ποδοσφαιριστές που τους γνώριζα από τη Βραζιλία μπορεί να είχαν άριστη τεχνική κατάρτιση, δεν μπόρεσαν όμως να σταθούν επειδή δεν είχαν τόσο καλή φυσική κατάσταση. Δεν άντεξαν το τρέξιμο και τις μονομαχίες. Επιπλέον, επειδή το ελληνικό πρωτάθλημα υστερεί σε τεχνική και τακτική, χρειάζεται να τρέχεις περισσότερο. Γίνονται αρκετά λάθη, πολλά γεμίσματα και αναγκάζεσαι να τρέχεις πίσω από την μπάλα. Στα προηγμένα πρωταθλήματα οι ποδοσφαιριστές τρέχουν βάσει τακτικής".
- Θεωρείς κομβική για τον φετινό Αρη την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο άδειο ΟΑΚΑ;
"Ναι, βέβαια. Ήταν ένα παιχνίδι όπου και οι δύο ομάδες χρειάζονταν πάρα πολύ τους βαθμούς. Εμείς είχαμε ένα συγκεκριμένο στόχο και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλους βαθμούς, όπως κι ο Παναθηναϊκός. Θεωρώ ότι η ομάδα μου πατούσε πολύ καλά στο γήπεδο, θέλαμε να γυρίσουμε το παιχνίδι, θα το καταφέρναμε αν μετρούσε το γκολ. Αυτό πραγματικά μας έβγαλε εκτός παιχνιδιού. Εκείνη τη στιγμή σκέφτεσαι ότι αν η αντίστοιχη φάση γινόταν στη δική μας περιοχή και κερδίζαμε εμείς, ίσως ο διαιτητής να σκεφτόταν δύο φορές πριν το ακυρώσει".
- Ανεξάρτητα από το πώς χάσατε εκείνο το παιχνίδι, υπάρχει λογική εξήγηση για το πώς μια ομάδα που αποκλείει την Ατλέτικο Μαδρίτης χάνει δικά της ματς στο πρωτάθλημα ή αποκλείεται από τα Τρίκαλα στο κύπελλο Ελλάδος;
"Είναι θέμα συγκέντρωσης και πάντως όχι επιλογής παιχνιδιών. Να ξέρετε ότι σε κάθε ματς ο ποδοσφαιριστής κατεβαίνει για να δώσει το 100%. Όμως, όπως είχαμε εμείς ως κίνητρο το όνομα της Ατλέτικο Μαδρίτης, έτσι και τα Τρίκαλα π.χ. στο κύπελλο είχαν κίνητρο το όνομα του Αρη. Υπερέβαλαν εαυτούς και μας απέκλεισαν. Ακριβώς το ίδιο συνέβη με εμάς και την Ατλέτικο. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να υποτιμήσεις κανέναν. Ήρθε η Ατλέτικο και πίστευε ότι θα πάρει βαθμούς μέσα στην έδρα μας, τελικά έχασε 1-0 και εμείς κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Έτσι έγινε και στη Μαδρίτη, όπου ενώ εμείς ξεκινήσαμε καλά και κερδίζαμε 0-1, μετά το 2-1 η Ατλέτικο άρχισε να χαλαρώνει και να πιστεύει ότι θα πάρει το παιχνίδι. Στο ποδόσφαιρο δεν επιτρέπεται να χάσεις τη συγκέντρωσή σου ούτε στιγμή. Εμείς παραμείναμε συγκεντρωμένοι και έτσι κάναμε το 2-3 και συνεχίζουμε στο Europa League".
- Με μια ομάδα όπως η πανάκριβη Μάντσεστερ Σίτι τι πιθανότητες έχει ο 'Aρης να επαναλάβει ό,τι και με την Ατλέτικο;
"Έτσι που θέτεις την ερώτηση δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάτι. Και για μας, όμως, δεν το περίμενε κανείς ότι θα περάσουμε την Ατλέτικο. Είναι πάντως διαφορετικές ομάδες. Σαν ισπανική ομάδα η Ατλέτικο παίζει περισσότερο με την τεχνική και την κυκλοφορία της μπάλας, ενώ η Σίτι είναι πιο αγγλική ομάδα, προσηλωμένη σε επιθετικά και αμυντικά καθήκοντα, δίνει πάρα πολλές μάχες. Από 'κει και πέρα, μία ατομική προσπάθεια από κάποιον ποδοσφαιριστή τύπου Τέβες ή Τζέκο μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Για μας θα είναι ένα ακόμα ιστορικό παιχνίδι και θα πάμε για το καλύτερο. Για να συνεχίσουμε να γράφουμε τη δική μας ιστορία".
- Ερχεται και το κλασικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Σε "φτιάχνουν" αυτά τα ματς;
"Για μένα ένα είναι το ντέρμπι: με τον ΠΑΟΚ! Έχω πολύ μεγάλο κίνητρο να παίζω απέναντι στον ΠΑΟΚ, είναι το ντέρμπι της δικής μας πόλης και σε αυτά τα ματς θέλω να αγωνίζομαι και να κερδίζω. Να παίρνουν τη χαρά κι οι οπαδοί μας".
- Οι οπαδοί του Αρη λένε “γίνε Άρης να γουστάρεις”. Γουστάρεις;
"Ακριβώς έτσι, γουστάρω που είμαι στον Άρη! Θέλω να συνεχίσουμε την καλή πορεία στην Ευρώπη, να κερδίσουμε το ντέρμπι, να πάμε όσο ψηλότερα γίνεται και εγώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό κάθε φορά".
- Θα πήγαινες ποτέ στον ΠΑΟΚ; Δεν είναι πια ταμπού, το έχουν κάνει αρκετοί παίκτες του Αρη. Και το αντίστροφο.
"Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε όλον τον κόσμο. Εδώ όμως η αντιπαλότητα είναι πολύ διαφορετική όσον αφορά τις μετακινήσεις τέτοιου είδους. Είμαι αρκετά χρόνια στον Άρη, έχω δεθεί και πιστεύω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να πήγαινα στον ΠΑΟΚ".
- Πόσο αληθινά ήταν τα θερινά σενάρια μεταγραφής σου στο εξωτερικό ή στον Παναθηναϊκό;
"Πριν ανανεώσω το συμβόλαιό μου στον Αρη, είχα μιλήσει με τη διοίκηση και μου είπαν να ξεκαθαρίσω κατά πόσο ήθελα να συνεχίσω ή να πάω σε κάποια άλλη ομάδα. Είπα λοιπόν ότι θέλω να συνεχίσω να παίζω στον Άρη και αν ήταν να γίνει κάποια πρόταση, αυτή να γίνει κατευθείαν στην ομάδα και όχι σε μένα. Η διοίκηση μου είπε πως αν υπήρχαν κάποιες προτάσεις ώστε να ανέβω επίπεδο στην Ευρώπη θα με βοηθούσε να το πετύχω. Υπήρχαν λοιπόν κάποιες προτάσεις, αλλά δεν είχα εξασφαλίσει ακόμα κοινοτικό διαβατήριο. Στον Άρη αγωνίζομαι ως ξένος και στο εξωτερικό θα έπρεπε να πιάσω θέση ξένου σε όποια ομάδα κι αν πήγαινα. Προσπάθησα πολύ να εξασφαλίσω το κοινοτικό διαβατήριο, καθώς είχε ξεκινήσει ο Άρης τη διαδικασία να παίζω και εδώ ως κοινοτικός. Αυτό με στενοχωρεί, όχι γιατί συνεχίζω στον Άρη, αλλά επειδή θα είχα την ευκαιρία να παίξω σε χώρα με πολύ ανεπτυγμένο ποδόσφαιρο".
- Για ποια χώρα ή ομάδα μιλάμε;
"Δεν θα σου πω όνομα ομάδας, αλλά όλες συζητούσαν με τον Άρη. Άρα όλες οι προτάσεις θα ήταν προς το κοινό συμφέρον. Υπήρχαν προτάσεις από ομάδες της Ιταλίας, της Ισπανίας και από τη Ρωσία επίσης. Αν τυχόν θεωρείς παράδοξο να πάει ένας Βραζιλιάνος στη Ρωσία, θα σου πω ότι τα οικονομικά δεδομένα είναι τέτοια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολλοί Βραζιλιάνοι εκεί. Ωστόσο κόλλησε το θέμα, εφόσον δεν είχα το κοινοτικό διαβατήριο".
- Από τον Παναθηναϊκό υπήρξε τελικά πρόταση;
"Όπως σου είπα και προηγουμένως, αν με ήθελε άλλη ομάδα, αυτή θα έπρεπε να μιλήσει με τη διοίκηση του Αρη και όχι μαζί μου. Δεν ξέρω".
- Ο Χαβίτο κάνει καλά που πηγαίνει, κατά πως φαίνεται, στον Ολυμπιακό;
"Ο Χαβίτο είναι ακόμα συμπαίκτης μου, είναι ενήλικος, ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι είναι σωστό για αυτόν. Επειδή τον έχω ζήσει αρκετά χρόνια, θα πω ότι έχει προσφέρει πολλά στην ομάδα, όπως και η ομάδα έχει προσφέρει πολλά σε αυτόν. Μέσα από τη δουλειά του έχει γίνει πολύ αγαπητός στον κόσμο. Θα πρέπει και εμείς οι ποδοσφαιριστές να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο που μας στηρίζει και να σκεφτόμαστε έξυπνα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να το χειριστεί με τέτοιον τρόπο ώστε, αν φύγει, να φύγει σαν φίλος. Αυτό επιτάσσει η πορεία του Χαβίτο στον Άρη, να φύγει από την μπροστινή πόρτα. Δεν ξέρω αν έχει υπογράψει ή όχι στον Ολυμπιακό, αλλά, σχετικά με κάποιες δηλώσεις του, θεωρώ ότι οφείλουμε να προσέχουμε τι λέμε και να επιλέγουμε τον καλύτερο και πιο ειλικρινή τρόπο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: