Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τα... κακά παιδιά του ιταλικού ποδοσφαίρου



Το ταλέντο δεν συμβαδίζει πάντα με την προσωπικότητα. Ή μάλλον, για να το θέσουμε καλύτερα, το ταλέντο δεν συμβαδίζει πάντα με έναν καλό χαρακτήρα. Τα παραδείγματα πολλά, τα βλέπουμε καθημερινά γύρω μας και, μιας και το ποδόσφαιρο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Μάριο Μπαλοτέλι. Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι, μένοντας εκτός αποστολής της Εθνικής Ιταλίας μετά το νέο κρούσμα ανυπακοής που οδήγησε στην αποβολή του στην αναμέτρηση με τη Ντιναμό Κιέβου, ζήτησε από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Τσέζαρε Πραντέλι, βοήθεια για να... ξεφύγει από τον κακό του εαυτό.

«Καταλαβαίνει ότι φέρθηκε χαζά. Μου είπε: Χρειάζομαι βοήθεια. Συνεχώς καταστρέφω τα πάντα, αλλά νοιάζομαι πολύ για την Εθνική Ομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Πραντέλι αποκαλύπτοντας μέρος της συνομιλίας των δύο ανδρών.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και συνεχίσουμε μέχρι το σήμερα, η Ιταλία φέρεται να έχει την τάση να τροφοδοτεί το ποδόσφαιρο με ταλαντούχα, αλλά «κακά παιδιά», τα οποία δεν μας εντυπωσιάζουν μόνο με τα γκολ τους, αλλά και με τον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα τους εντός και εκτός γηπέδου.


Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 τέτοιες ιταλικές περιπτώσεις:

10) Τζιόρζιο Kινάλια

Λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Λάτσιο, έχοντας πετύχει 98 γκολ για την ομάδα από το 1969 έως το 1976 κι έχοντας καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση του Scudetto το 1974 (24 γκολ που τον έφεραν και στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ).

Παρόλα αυτά, ο Kινάλια είχε λίγο... περισσότερο τεντωμένα νεύρα από τους συμπαίκτες του και αυτό του στοίχησε και μία υποσχόμενη παρουσία στην Εθνική Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια μίας αναμέτρησης με την Αϊτή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έγινε έξαλλος επειδή έγινε αλλαγή και... καταράστηκε τον ομοσπονδιακό προπονητή, Φερούτσιο Βαλκαρέτζι.

Χωρίς κανείς να καταφέρει να τον συγκρατήσει, όρμησε στα αποδυτήρια τα οποία και διέλυσε, σπάζοντας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής, 8 μπουκάλια νερό. Με τέτοια συμπεριφορά, η καριέρα του στη «Σκουάντρα Ατζούρα» έληξε άδοξα, με απολογισμό μόλις 14 συμμετοχές και 4 γκολ. Σε συλλογικό επίπεδο μετακόμισε αργότερα στις ΗΠΑ και τη New York Cosmos όπου και πάλι δεν έμεινε μακριά από τα προβλήματα, έχοντας κόντρα ακόμα και με τον Πελέ.

9) Κριστιάν Βιέρι

Ο... γυρολόγος των γηπέδων δεν ήταν ποτέ λάτρης των δημοσίων σχέσεων. «Πονοκέφαλος» για τους δημοσιογράφους που δύσκολα του αποσπούσαν δήλωση και οι οποίοι είχαν δεχτεί ουκ ολίγες φορές τα πυρά του, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά κάποια στιγμή: «είμαι περισσότερο άντρας από όλους σας μαζί».

Το ταλέντο του αναμφισβήτητο, αλλά μετά το Euro 2004 άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. Σε αυτό συνετέλεσε και η χαώδης ερωτική ζωή του, καθώς είχε συνάψει σχέσεις σχεδόν με όλες τις γυναίκες της ιταλικής showbiz, ενώ στην Ίντερ ακόμα θυμούνται την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος τους για κατασκοπεία στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Calciopoli.

8) Φραντσέσκο Φλάκι


Άλλος ένα Ιταλός που χαράμισε την καριέρα του λόγω των εξωγηπεδικών του εξαρτήσεων. Το 2006 κι ενώ αγωνιζόταν στη Σαμπντόρια με τη φανέλα της οποίας ξεχώρισε αγωνιζόμενος από το 1998 μέχρι το 2007, τιμωρήθηκε με δίμηνο αποκλεισμό για παράνομο τζόγο, ενώ την επόμενη χρονιά βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης και αποκλείστηκε για δύο χρόνια.

Το 2009 επέστρεψε, αλλά δεν άφησε πίσω του τις κακές του συνήθειες. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους βρέθηκε ξανά θετικός σε χρήση κοκαΐνης κι αυτή τη φορά τιμωρήθηκε με 12ετή αποκλεισμό, με την καριέρα του, σε ηλικία 34 ετών, να λαμβάνει αναπόφευκτα πρόωρο τέλος.

7) Πασκουάλε Μπρούνο

Έχοντας το παρατσούκλι «The Animal (=Το Ζώο)», δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η συμπεριφορά του Πασκουάλε Μπρούνο στην άμυνα δεν ήταν αυτό που λέμε «σύμφωνη με το γράμμα του νόμου». Ο πρώην αμυντικός μεταξύ άλλων των Λέτσε, Γιουβέντους, Τορίνο και Φιορεντίνα δέχτηκε πληθώρα κόκκινων καρτών στην καριέρα του για τα επικίνδυνα τάκλιν του, ενώ είχε τιμωρηθεί ακόμα και με 8 αγωνιστικές επειδή επιτέθηκε στον διαιτητή, αλλά και σε όλους τους συμπαίκτες του που προσπάθησαν να τον σταματήσουν.

Και στη Σκωτία, όμως, έχει μείνει... αλησμόνητος, καθώς σε μία αναμέτρηση με τη Χιμπέρνιαν κλώτσησε έναν αντίπαλο... στο νεφρό και στη συνέχεια κοιτώντας προς τον πάγκο της ομάδα τους έκανε χειρονομία δείχνοντάς τους ότι θα τους κόψει τον λαιμό!

Ο Μπρούνο δεν έπαψε να προκαλεί ούτε όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, δηλώνοντας πρόσφατα ότι οι σημερινοί ποδοσφαιριστές είναι σαν «νεραϊδούλες που ενδιαφέρονται μόνο για τα σκουλαρίκια, τα τατουάζ, τα κλαμπ και τα ψώνια» και ότι αν εκείνος αγωνιζόταν ακόμα θα «έδινε ένα μάθημα στον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς».

6) Ομάρ Σίβορι

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που αγωνίστηκε ποτέ στο ιταλικό πρωτάθλημα και φόρεσε τη φανέλα της Γιουβέντους, ο αείμνηστος Σίβορι είχε αποβληθεί 10 φορές στα 7 χρόνια που αγωνίστηκε για την ομάδα του Τορίνο.

Οι καυγάδες του με αντίπαλους παίκτες και τους προπονητές του ήταν ομηρικοί και ένας από αυτούς, με τον Εριμπέρτο Ερέρα το 1965 οδήγησε στην έξοδό του από τη Γιουβέντους, ενώ στο τελευταίο ματς της καριέρας του με τη Νάπολι τιμωρήθηκε με 6 αγωνιστικές για σκληρό μαρκάρισμα στον Ερμίνιο Φαβάλι.

5) Μάρκο Ματεράτσι

Ένας ποδοσφαιριστής με πολλούς εχθρούς είναι και ο Μάρκο Ματεράτσι. Ακόμα και όταν πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Εθνικής Ιταλίας στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όλοι τον θυμούνται για την προσβολή στον Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό του θεσμού και την περίφημη πλέον κουτουλιά του Γάλλου που οδήγησε στην αποβολή του στο τελευταίο ματς της καριέρας του.

Ο Ματεράτσι τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές, ενώ συνεχίζει να προκαλεί με τη φανέλα της Ίντερ, με πιο πρόσφατα περιστατικά τον πανηγυρισμό του με μάσκα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ντέρμπι του Μιλάνου και τον τσακωμό του με τον Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ μετά την αναμέτρηση με τη Μπάγερν Μονάχου για το Champions League.

4) Μάριο Μπαλοτέλι

Το πρόσωπο που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο για τη συμπεριφορά του. Αν και είναι μόλις 20 ετών, έχει καταφέρει να τσακωθεί με συμπαίκτες, αντιπάλους, προπονητές, οπαδούς και διαιτητές, δηλώνοντας μεταξύ άλλων δημόσια ότι, αν και αγωνιζόταν με τη φανέλα της Ίντερ, είναι οπαδός της Μίλαν.

Από τη στιγμή που πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι, έχει καταφέρει να αποβληθεί δύο φορές, με πιο πρόσφατο το χτύπημα... καράτε στο στήθος αντιπάλου που του στέρησε και την κλήση του στους «ατζούρι».

3) Πάολο Ντι Κάνιο




Ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς που δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Εθνικής Ιταλίας, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του. Αποχώρησε από τη Γιουβέντους μετά τον έντονο καυγά του με τον Τζιοβάνι Τραπατόνι, ενώ με τη φανέλα της Σέφιλντ Γ. πρωταγωνίστησε σε ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά στα αγγλικά γήπεδα, όταν έσπρωξε στο έδαφος τον διαιτητή Πολ Άλκοκ που τον απέβαλε στο ματς με την Άρσεναλ. Αποτέλεσμα η τιμωρία του με 11 αγωνιστικές.

Αν και έγινε θρύλος στη Γουέστ Χαμ, γνωστότερη είναι η φωτογραφία που χαιρετά χαρακτηριστικά τους οπαδούς της αγαπημένης του Λάτσιο, δείγμα του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

2) Κλαούντιο Τζεντίλε

Ένας από τους σκληρότερους αμυντικούς που πάτησε ποτέ χορτάρι, ο οποίος μάρκαρε σκληρά τον ίδιο τον Ντιέγκο Μαραντόνα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 1982 κι έσκισε τη φανέλα του Ζίκο στο ίδιο τουρνουά. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει γι` αυτόν ο Μάριο Κέμπες: «Ακόμα και αν πήγαινες στην τουαλέτα, ο Τζεντίλε θα σε ακολουθούσε».

Γράφοντας ιστορία με τη φανέλα της Γιουβέντους, πολλοί μύθοι τον ακολουθούν. Ένας από αυτούς τον θέλει να... μπήγει τα νύχια του στα χέρια των παικτών που έπεφταν θύματα των μαρκαρισμάτων του όταν τους βοηθούσε να σηκωθούν, ενώ ένας άλλος τον θέλει να βάζει... τρικλοποδιά στον Κέβιν Κίγκαν όταν ο τελευταίος σηκώθηκε να παραλάβει το βραβείο του Κορυφαίου Ευρωπαίου Παίκτη, ψιθυρίζοντας στο αυτί του «Δεν θα είχες κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο αν σε μάρκαρα εγώ!».

1) Αντόνιο Κασάνο

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο... τρελός Αντόνιο Κασάνο. Θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, αλλά εκτός από τα ωραία του γκολ μας έχει προσφέρει και πολλές εκρηκτικές στιγμές εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Ο ίδιος παραδέχεται τις κακές σχέσεις που είχε με κάποιους από τους προπονητές του στην αυτοβιογραφία του Vi Dico Tutto (=Θα σου πω τα πάντα). «Δεν προπονείς αυτούς τους άσχετους που είχες στην Ουντινέζε, αυτό δεν είναι το σπίτι σου, είναι το δικό μου», είχε πει στον Λουτσιάνο Σπαλέτι, ενώ δεν γλίτωσε ούτε και ο Φάμπιο Καπέλο, για τον οποίο γράφει: «Στην Ταραγόνα έβαλε εμένα και τον Ρονάλντο να κάνουμε προθέρμανση σε όλο το δεύτερο ημίχρονο χωρίς να μας χρησιμοποιήσει. Στα αποδυτήρια του είπα `είσαι ένα σκ..ό, είσαι πιο ψεύτικος και από τα λεφτά της Monopoly`».

Ο Κασάνο ισχυρίζεται ότι μέχρι τα 25 του είχε κοιμηθεί με 600-700 γυναίκες, ενώ οι περιπέτειές του δεν τον άφησαν να... αγιάσει ούτε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2008 τιμωρήθηκε με 5 αγωνιστικές επειδή πέταξε τη φανέλα του σε διαιτητή, ενώ φημολογείται ότι έχασε μία θέση στην Εθνική Ιταλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 επειδή έριξε μπουνιά στον γιο του Μαρτσέλο Λίπι, Νταβίντε, σε νυχτερινό μαγαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: