Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μαρέσκα και Τουλαλάν οι τακτικοί πρωταγωνιστές!!

Όσοι είχαν παρακολουθήσει την περσινή Μάλαγα μάλλον περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη στο ματς. Η Μάλαγα επικράτησε σχετικά εύκολα του Παναθηναϊκού σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίστηκε από την καθολική επικράτηση των Ισπανών στο κέντρο και στον πλήρη έλεγχο του ρυθμού και της κυκλοφορίας από τους δύο αμυντικούς χαφ της ομάδας του Πελεγκρίνι, Μαρέσκα και Τουλαλάν.
 Μαρέσκα και Τουλαλάν οι τακτικοί πρωταγωνιστές
Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να διασκεδάσει το ποιοτικό μειονέκτημα απέναντι στους Ισπανούς με μια απαιτητική ζώνη άμυνας με μειωμένες αποστάσεις, που δεν μπόρεσε όμως – πλην ελαχίστων περιπτώσεων – να ανταπεξέλθει ούτε στο ρυθμό του ματς, ούτε πολύ περισσότερο στην ποιότητα που επέδειξε η μεσοεπιθετική γραμμή της Μάλαγα.
Το πλάνο Πελεγκρίνι
Ο Χιλιανός τεχνικός της 4ης ομάδας στην περσινή σεζόν στην Πριμέρα, προσπάθησε επιτυχώς να αποκρύψει την Αχίλλειο πτέρνα της Μάλαγα (αργή αμυντική τετράδα και μειωμένες επιστροφές των εξτρέμ) και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από τις αντεπιθέσεις του Παναθηναϊκού (ειδικότερα στο πρώτο ημίχρονο). Η τακτική που επέλεξε ο Πελεγκρίνι στο 4-2-3-1 της Μάλαγα περιελάμβανε:
  • Ανάπτυξη κυρίως από τα άκρα με συχνές προωθήσεις των ακραίων αμυντικών
  • Μεγάλες ελευθερίες κινήσεων και συνεχείς εναλλαγές θέσεων (όχι ρόλων) της μεσοεπιθετικής τετράδας
  • Ελάχιστο κράτημα της μπάλας
  • Πλήρης ανάθεση του ρυθμού του ματς στον “πολύ” Τουλαλάν
  • Συνεχές και με τη μια transition game από τον Μαρέσκα, ώστε να εξοντωθεί η διπλή ζώνη άμυνας του ΠΑΟ
Χαρακτηριστικό του “σωστού διαβάσματός” του ΠΑΟ από τον Πελεγκρίνι ήταν η προσαρμοσμένη επιθετική λειτουργία της Μάλαγα στα δύο μπακ του ΠΑΟ. Δεν ήταν λίγες οι φόρες που οι Σπυρόπουλος και Βύντρα έδειχναν αβοήθητοι από τους Μαυρία ή Ζέκα και Σισοκό αφού ο τρόπος ανάπτυξης των μπακ των Ισπανών συνδυασμένος με την άψογη μεταφορά μπάλας από τον Μαρέσκα εξέθετε τους Έλληνες μπακ.
Σχόλιο: Η αλλαγή του Μαρέσκα στο 70ο λεπτό μείωσε αισθητά την επιθετικότητα της Μάλαγα, αναδεικνύοντας την ποιότητα που διακρίνει των Ιταλό χαφ. Το αποτυχημένο πέρασμα του Μαρέσκα από τον Ολυμπιακό έγινε για έναν και μόνο λόγο: Ζητήθηκε από τον παίκτη να προσφέρει στο παιχνίδι σε στοιχεία που δεν τον διακρίνουν. Ο ρόλος του αντί- Ιμπαγάσα δεν αρμόζει στον έμπειρο μέσο της Μάλαγα.
Το πλάνο Φερέιρα
Οι περιορισμένες λύσεις λόγω οικονομικών συγκυριών, προετοιμασίας και τραυματισμών δεν άφησαν πολλές τακτικές επιλογές στον Πορτογάλο. Ο Φερέιρα δεν ξέφυγε από την πεπατημένη της φετινής σεζόν. Το προσαρμοσμένο 4-2-3-1 του κόουτς του τριφυλλιού περιείχε μια προσπάθεια αλληλοκαλύψεων στις πλευρές, που δεν ήρθαν όμως ποτέ. Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων και ο αισθητά μειωμένος βαθμός ετοιμότητας των παικτών δεν επέτρεψαν στον Φερέιρα να περάσει το πλάνο του στο χορτάρι του Ροζαλέδα. Το πλάνο του κόουτς του ΠΑΟ απαιτούσε υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και πλήρη συγκέντρωση κατά τη φάση της άμυνας. Ο Φερέιρα ζήτησε από του παίκτες του :
  • Ιδιότυπο 4-4-2 κατά τη φάση της άμυνας ώστε να μην αποσπώνται οι δύο αμυντικές γραμμές από το passing game της Μάλαγα. Η απαιτητικότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος όμως δεν μπόρεσε να φέρει επιτυχές αποτέλεσμα στον ΠΑΟ αφού οι εναλλαγές θέσεων που απαιτούνταν μεταξύ των Ζέκα και Μαυρία δεν είχαν τον απαραίτητο βαθμό συγκέντρωσης, εκθέτοντας πολλές φορές τον Βύντρα. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος της αντικατάστασης του Ζέκα από τον Χριστοδουλόπουλο
  • Συχνές εναλλαγές θέσεων των τριών μεσοεπιθετικών
  • Προσπάθεια για κλεψίματα στις μεσοεπιθετικές γραμμές της Μάλαγα με σκοπό την πλήρη εκμετάλλευση της αδυναμίας των Ανδαλουσιανών στις αντεπιθέσεις
  • Ρόλο “υποβολέα” στον Φορναρόλι, που προσπάθησε να “παίξει με πλάτη” και να σπάσει μπάλες στους 3 παίκτες που πατούσαν πίσω του
  • Αυξημένες αποστάσεις της διπλής ζώνης άμυνας από τον Φορναρόλι και προσαρμοσμένο παιχνίδι στον τρόπο ανάπτυξης των γηπεδούχων (παράγοντας που μείωσε αισθητά την επιθετικότητα του ΠΑΟ κατά τη φάση της οργανωμένης επίθεσης)
Τα κερδισμένα φάουλ των δύο ομάδων
Τα κερδισμένα φάουλ των δύο ομάδων
Χαρακτηριστικό της διαφοράς ποιότητας και ετοιμότητας των δύο ομάδων είναι τα πολλά στημένα χτυπήματα που έδωσε ο ΠΑΟ στους Ανδαλουσιανούς (κόρνερ- φάουλ) κοντά στην εστία του Καρνέζη
Σχόλιο: Το 1ο γκολ της Μάλαγα ήρθε για να επιβεβαιώσει τις αδυναμίες που παρουσιάζει η ζώνη άμυνας στα στημένα χτυπήματα που αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι Πορτογάλοι προπονητές, αφού το πέρασμα της μπάλας στη μικρή περιοχή του Καρνέζη, έρχεται τη στιγμή που όλη η άμυνα του ΠΑΟ προσπαθεί να βγει από τη γραμμή της, μετά από μια χαμένη μονομαχία στο χώρο του πέναλτι.
Η στατιστική εικόνα της Μάλαγα αποτυπώνει την ανωτερότητά της στο γήπεδο
Η στατιστική εικόνα της Μάλαγα αποτυπώνει την ανωτερότητά της στο γήπεδο

Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε σε κανένα σχεδόν σημείο του αγώνα να επιδείξει την επιθετικότητα που απαιτείται σε ματς τέτοιου επιπέδου
Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε σε κανένα σχεδόν σημείο του αγώνα να επιδείξει την επιθετικότητα που απαιτείται σε ματς τέτοιου επιπέδου

Συμπέρασμα
Οι μειωμένες πιθανότητες πρόκρισης επιβεβαιώθηκαν από το τελικό αποτέλεσμα. Η Μάλαγα φάνηκε πιο διαβασμένη, πιο ομάδα και γενικότερα υπερτέρησε στους περισσότερους αμιγώς ποδοσφαιρικούς συντελεστές. Ο βαθμός ετοιμότητας που επέδειξαν οι Ανδαλουσιανοί και η ποιότητα της ομάδας, έβαλε με το ενάμιση πόδι τη Μάλαγα στους χρυσοφόρους ομίλους του champions league.
Ο Φερέιρα προσπάθησε με διάφορα τακτικά τεχνάσματα να ξεπεράσει το βασικό συγκριτικό μειονέκτημα της ομάδας του απέναντι στη Μάλαγα. Η εμφανής διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων επιβεβαιώθηκε από την ποδοσφαιρική λογική. Οι πράσινοι οφείλουν να συγκεντρωθούν για την έναρξη του πρωταθλήματος πλέον, αφού οι πιθανότητες πρόκρισης μειώθηκαν αισθητά μετά το “καθαρό” 2-0 στην Ανδαλουσία.
ΠΗΓΗ: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: