Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Μπάρτσα, Ρεάλ και ...το χάος!

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει το top10 των ομάδων με τους περισσότερους followers στο twitter παγκοσμίως και αναρωτιέται πόσο ακόμη θα βαρύνουν τα ισπανικά brand names που κυριαρχούν στο ποδόσφαιρο.
Διαβάζοντας μια έρευνα για την δυναμική των ποδοσφαιρικών συλλόγων στο twitter παγκοσμίως (πάτα εδώ για να τη δεις), έμεινα έκπληκτος μπροστά στη διαπίστωση ότι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ μαζί, που έχουν περισσότερους από 13 εκατομμύρια followers, έχουν καταφέρει να προσελκύσουν περίπου 4 φορές περισσότερους ανθρώπους από όσους έχει συγκεντρώσει όλο το αγγλικό πρωτάθλημα μαζί.
Είναι τέτοια, τόσο μεγάλη η δυναμική των δύο ισπανικών συλλόγων παγκοσμίως; Οι αναλυτές θα μπορούσαν να απαντήσουν με βεβαιότητα αν είχε μπει στο twitter, δηλαδή αν είχε αποφασίσει να φτιάξει λογαριασμό, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο σύλλογος για τον οποίο μιλούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο παγκοσμίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών στο twitter. Για την ώρα όμως μένουν κι αυτοί δίχως εξήγηση μπροστά σε αυτό που παρακολουθούν, δηλαδή μπροστά στη διαπίστωση της χαοτικής απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στις Μπάρτσα – Ρεάλ με τις επόμενες ομάδες που βρίσκονται στη λίστα αυτών με τους περισσότερους followers.
Ξεφεύγουν τόσο από τους υπόλοιπους συλλόγους του πλανήτη η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ; Μια ανάλυση που έκανε πρόσφατα μια εταιρεία συμβούλων ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων για λογαριασμό γερμανικών συμφερόντων έδειξε ότι η Μπαρτσελόνα, το κλαμπ με την μεγαλύτερη δυναμική παγκοσμίως, επιβεβαιωμένη και τεκμηριωμένη με όλων των ειδών τους μετρητές φήμης και απήχησης, τραβά απ' το χέρι τη Ρεάλ, κυρίως λόγω της clasico κόντρας τους, και οι Ισπανοί παίζουν, και θα παίζουν, χωρίς αντίπαλο, ειδικά όσο οι δύο κατά τεκμήριο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη αυτή την εποχή, ο Μέσι και ο Κριστιάνο δεν αλλάζουν φανέλα.
Πολύ πρόσφατα επιχείρησα να πάρω απαντήσεις από έναν Ισπανό insider σχετικά με τον τρόπο που έχει επιλέξει να χειρίζεται και να αντιμετωπίζει το twitter, ειδικά τους λογαριασμούς των ποδοσφαιριστών, η Μπαρτσελόνα. Για να αντιληφθώ την θεωρία που κρύβεται πίσω από την επιλογή της να είναι η πιο εξωστρεφής, στο twitter, ομάδα από τις δημοφιλέστερες του πλανήτη. Η συζήτηση με έφερε μπροστά στη διαπίστωση ότι η Μπαρτσελόνα αφενός ενθαρρύνει και αφετέρου καθοδηγεί, μέσω ειδικών, τους ποδοσφαιριστές της προκειμένου να χειρίζονται σωστά τα social media και ειδικά το twitter. Με την αντίληψη ότι τα social media βοηθούν την Μπάρτσα στην εξάπλωση, τη διάδοση της ταυτότητας και των ιδεών της. Και την πίστη ότι δεν θα της βγει σε κακό αυτή η δράση που αναπτύσσουν οι ποδοσφαιριστές, η οποία πηγάζει από την εμπιστοσύνη στις ποδοσφαιρικές και επαγγελματικές αρχές τους. “Είναι, τα περισσότερα, παιδιά της Μασία, πώς να μην τους έχουν εμπιστοσύνη;”, μου έγραψε περίπου ρητορικά ο Ισπανός. Προτού αρχίσει να με ρωτά πόσους followers έχουν οι Ελληνες πιο διάσημοι ποδοσφαιριστές, για να με φέρει σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση...
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: