Η Ρεάλ Σοσιεδάδ μέσα σε τρία χρόνια βρέθηκε από την Segunda
Division σε σημείο να είναι φαβορί για το Champions League και ο Ball
Boy Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για το θαύμα των Βάσκων.
«Κοιτάξτε, όσο περισσότερη ησυχία υπάρχει, τόσο καλύτερα είναι για την
ομάδα. Οταν υπάρχει θόρυβος όλα είναι χειρότερα» έλεγαν οι Βάσκοι που
κατέκτησαν δύο πρωταθλήματα στις αρχές του '80 και το ίδιο συνεχίζουν να
λένε παράγοντες και οι παίκτες εκείνης της εποχής. «Οι αναταραχές πάντα
έβγαιναν σε κακό στην ομάδα, είτε ήταν προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Ο
θόρυβος δεν μας άρεσε ποτέ» τα λόγια του legend, Ρομπέρτο Λόπεθ
Ουφάρτε.«Είμαστε όπως εκείνη η Ρεάλ, σιωπηροί και χωρίς να κάνουμε μεγάλο θέμα το ό,τι συμβαίνει». Λορένθο Χουάρος ή αλλιώς Λορέν, αθλητικός διευθυντής και αρχιτέκτονας της ομάδας από τότε που έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία.
Οι Βάσκοι έχουν δώσει τόπο στα νιάτα και στα τμήματα υποδομής. Στο ρόστερ υπάρχουν 16 παίκτες οι οποίοι έπαιζαν στην Ρεάλ Σοσιεδάδ Β, ενώ ο Βόσνιος, Μέχο Κόντρο, προπονείται με τους πιτσιρικάδες από το 2008. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 17 παίκτες που έχουν βγει από την ακαδημία μας» εξηγεί ο Λορέν, ο οποίος πριν δύο χρόνια όταν η ομάδα ήταν στην δεύτερη κατηγορία αποφάσισε να ποντάρει στην Θουμπιέτα (σ.σ. η ακαδημία της Σοσιεδάδ) για να χτίσει το αύριο. «Καταλάβαμε ότι ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε την ακαδημία παρά χρήματα. Με τα χρήματα κάποιες φορές τα πράγματα γίνονται πιο γρήγορα, όχι πάντα, όμως με την ακαδημία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
Η Σοσιεδάδ ξεκίνησε τη χρονιά άσχημα και ο κόσμος έπεσε πάνω στον προπονητή αφού έβλεπε τον εφιάλτη της Segunda να επιστρέφει. Ο Φιλίπ Μοντανιέ ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στο στόχαστρο τον aficionados, για έλλειψη φιλοδοξίας στα ματς κόντρα στις μεγάλες ομάδες, για τις πολλές αλλαγές στις συνθέσεις αγώνα με τον αγώνα και για το ότι δεν έκανε σχεδόν ποτέ αλλαγές πριν το 70' αν δεν υπήρχε τραυματισμός.
Το «Ανοέτα» ήταν κόντρα στον Γάλλο, στον οποίο χρέωνε ότι η Ρεάλ έδειχνε να μην έχει καμία αυτοεκτίμηση. Οι οπαδοί καταλάβαιναν ότι μία ομάδα που φοβάται, δεν έχει κανένα μέλλον και θεωρούσαν ότι ο Μοντανιέ δεν είναι όσο θαρραλέος πρέπει.
Δεν μιλούσε στους παίκτες και πολλές φορές το κλίμα στην ομάδα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Ομως…: «Εμείς καταλαβαίναμε ότι κάνει δουλειά. Αυτό βλέπαμε στην Θουμπιέτα, έναν προπονητή που δούλευε με διαφορετικό τρόπο και ένα γαλλικό προφίλ το οποίο αρχικά φανέρωνε την έλλειψη εμπειρίας στο ισπανικό ποδόσφαιρο».
Ο 48χρονος δεν γνώριζε καθόλου την τακτική του ισπανικού ποδοσφαίρου και του κόστισε πολύ να την μάθει, αφού όταν συνειδητοποίησε ότι κάτι πρέπει να κάνει διαφορετικά, βρισκόταν με το 1.5 πόδι στον δρόμο! Οι Ισπανοί πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν υπόθεση και των παικτών που σταμάτησαν να βρίσκονται στη μετριότητα και ξαφνικά άρχισαν να πιστεύουν στον εαυτό τους, όμως η μαγική πορεία του δευτέρου γύρου είναι έργο Μοντανιέ, ο οποίος πήρε το ρίσκο να αλλάξει τα όσα είχε ξεκινήσει ο ίδιος να διδάσκει. Η Σοσιεδάδ μεταμορφώθηκε.
Στον δεύτερο κομμάτι της Primera Division έχασε μόνο από την Ρεάλ Μαδρίτης (4-3 στο Μπερναμπέου). Σύμφωνα με τον χαφ, Ασιέρ Ιγιαραμέντι, υπήρχε σημείο εκκίνησης για τη μεγάλη αντεπίθεση. «Ο αγώνας με την Μπαρτσελόνα μάς άλλαξε, χάναμε 0-2 στο ημίχρονο και καταφέραμε να το γυρίσουμε, το ματς αυτό μάς σημάδεψε». Αυτή ήταν η πρώτη ήττα των Μπλαουγκράνα στο πρωτάθλημα. Από εκείνη τη μέρα η αυτοπεποίθησε ξεχείλιζε και ο στόχος της παραμονής μετατράπηκε σε όνειρο για έξοδο στην Ευρώπη.
Καθάρισε την Μάλαγα σε 10 λεπτά (4-2), την Ράγιο σε 12 (0-2), πέρασε με τριάρα από το «Σαν Μαμές» (1-3), υποχρέωσε την Μπαρτσελόνα στην πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα (3-2), έγινε η πρώτη ομάδα που παίρνει κάτι στο «Βιθέντε Καλδερόν» από την Ατλέτικο (νίκη, 0-1) ενώ παρότι βρέθηκε πίσω 0-2 από την Μπέτις γύρισε το ματς σε 3-3.
Η Σοσιεδάδ, διαθέτει μία ομάδα που καταπίνει άπειρα χιλιόμετρα. Δύο ακραίους μπακ που είναι από τους πιο δημιουργικούς αν και στο ξεκίνημα είχε φανεί ότι μπορούν να φανούν μόνο ανασταλτικά (Ντε Λα Μπέγια, Κάρλος Μαρτίνεθ), δύο στόπερ με μεγάλη ενέργεια (Ινιγο Μαρτίνεθ, Μίκελ Γκονσάλες), τρεις επιθετικούς (Βέλα, Πριέτο, Αγιρέτσε) που μπορούν να κάνουν γκολ σε μία στιγμή, τον νεαρό σταρ του αύριο, Γκριεζμάν αλλά και φυσικά τον Ιγιαραμέντι που κυβερνά το κέντρο με ωριμότητα α λα Τσάμπι Αλόνσο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Σοσιεδάδ συνδυάζει στοιχεία από το παιχνίδι των δύο μεγάλων του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι κατοχής της Μπαρτσελόνα, που κοιμίζει τον αντίπαλο και στο κέντρο μπορεί να παίξει κάθετα όπως η Ρεάλ Μαδρίτης.
Απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ο Κάρλος Βέλα, ο Μεξικάνος επιθετικός που ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει την αξία του στην Αρσεναλ. Είναι πρώτος σκόρερ με 13 γκολ, ενώ έχει δώσει και 8 ασίστ. Επόμενοι σε συνεισφορά είναι ο φορ, Ιμανόλ Αχιρέτσε με 9 τεμάχια και 3 ασίστ, το μεγάλο ταλέντο της ομάδας, ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός, Αντουάν Γκριεζμάν που έχει 8 τέρματα και έχει σερβίρει άλλα 3, ενώ ο μεσοεπιθετικός και αρχηγός, Τσάμπι Πριέτο, έχει 7 γκολ και 2 ασίστ.
Στο Σαν Σεμπαστιάν ζουν μέρες 2003 όταν οι Βάσκοι έχασαν το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική από την Ρεάλ και έπαιξαν απευθείας στους ομίλους του Champions League. Σε εκείνη την ομάδα βέβαια καθάριζε η επίθεση, με τους Νιχάτ Καχβετσί και Ντάρκο Κοβάτσεβιτς να έχουν πάνω από 20 γκολ ο καθένας, όμως τώρα είναι η άμυνα και η ομοιογένεια που δίνουν τα αποτελέσματα. Πέρα από την καλή λειτουργία στα μετόπισθεν, οι αμυντικοί της Σοσιεδάδ κάνουν τη δουλειά τους και μπροστά, αφού έχουν πετύχει συνολικά 10 από τα 55 γκολ της Txuri-Urdin.
Με 7 αγωνιστικές να απομένουν και με +4 από Μάλαγα και Βαλένθια, στο «Ανοέτα» μπορούν να ελπίζουν ότι δεν θα έχουν αλλάξει θέση μέχρι να ξυπνήσουν από το όνειρο…
πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου