Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

«Θα χρειαστούν δύο χρόνια»

toumpa
Ο πολιτικός μηχανικός, μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και υπεύθυνος των γηπεδικών εγκαταστάσεων της Τούμπας, Χαράλαμπος Στέφος, μίλησε στον Arena FM 89,4 για την ανακατασκευή του γηπέδου που έχει εξαγγείλει ο Ιβάν Σαββίδης.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την επέμβαση που πρόκειται να γίνει στο γήπεδο της Τούμπας: «Είναι μια παλιά κατασκευή. Το 2004 έγιναν κάποιες εργασίες υποστύλωσης στις θύρες 4 και 4Α.Κρίθηκε σκόπιμο να γίνουν. Έγιναν και στις θύρες  7-8 και απομένει να γίνει στις θύρες 5 και 1.
Οι προδιαγραφές σήμερα είναι πολύ διαφορετικές. Σύμφωνα με αυτές, το γήπεδο είναι εκτός προδιαγραφών. Το ίδιο ισχύει για όλες τις πολυκατοικίες στην Κασσάνδρου για παράδειγμα. Επειδή έχουμε συγκέντρωση πολλών οπαδών στη Τούμπα είναι λογικό να κρίνει κάποιος ότι πρέπει να γίνουν εργασίες και ανακαινίσεις για να το υποστυλώσουμε σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές. Θα πρέπει να μιλάμε κυρίως για ανακαίνιση. Για νέα κατασκευή είναι δύσκολο. Αυτή τη στιγμή όπως είναι το περίγραμμα του γηπέδου είναι δεσμευτικό. Οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε σε νέα θέση μέσα στο υπάρχον οικόπεδο θέλει διάφορες γραφειοκρατικές κινήσεις με νέες άδειες και ίσως χρονοβόρα νομοθετική διαδικασία.
Είναι αντίστοιχες εργασίες με αυτές που έχουν γίνει στις θύρες 7 και 8, αλλά τότε δεν είχε κριθεί σκόπιμο να γίνουν στις 5 και 1. Δεν θα εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό. Η άλλη περίπτωση είναι να γκρεμίσουμε κάποια κερκίδα και να την ξαναχτίσουμε αν κριθεί ότι οι βλάβες δεν χρίζουν διόρθωσης. Στη λογική υποστυλώσεων μπορεί να πετύχουμε εναρμόνιση με τις υπάρχουσες προδιαγραφές. Το μόνο που θα εμπόδιζε ένα γκρέμισμα μιας κερκίδας θα ήταν για τη χωροταξία της. Ένα σκάψιμο του αγωνιστικού χώρου για επέκταση των κερκίδων μπορεί να γίνει. Θα επεκταθούν οι κερκίδες με σκάψιμο του ταρτάν σε βάθος , όχι ισομετρικά, διότι στις θύρες 7-8  υπάρχει μεγαλύτερο χώρος.
Είναι αντιοικονομικός κάποιος άλλος τρόπος πέρα από το σκάψιμο του γηπέδου. Άμα κάνουμε μια απότομη κλίση κερκίδων κερδίζουμε σε αριθμό θέσεων. Αν τις διαλύσεις πας σε διαφορετική κατασκευή. Σε μικρή απόσταση από τον αγωνιστικό χώρο όπως στο Καμπ Νου που εξασφαλίζει μεγαλύτερη χωρητικότητα».
Για την περίπτωση να σταματήσουν οι εργασίες σε ενδεχόμενη εύρεση αρχαίων: «Έχω την εντύπωση ότι είμαστε υπερβολικοί με αυτό το θέμα. Έχει κατασκευαστεί ήδη ένα κτήριο της ΠΑΕ το 2004. Θα ήταν παράλογο να μην ήταν εκεί αρχαίοι και να ήταν μέσα στο γήπεδο της Τούμπας. Υπάρχουν μέθοδοι για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αρχαία μέσα στο γήπεδο. Γίνεται ένα σκανάρισμα με ειδικό μηχανήμα, βλέπουμε τη σύνθεση του χώματος από κάτω και αν υπάρχουν ενδείξεις για ξένα σώματα. Έχει γίνει και ένα κολυμβητήριο δίπλα με μεγάλο βάθος και δεν βρέθηκαν αρχαία. Θα ήταν παράλογο να βρεθούν στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.
Για το σκέπαστρο σε όλο το γήπεδο: «Υπήρχε μια σκέψη όταν έγινε το νέο κτίριο στη θύρα 1 το 2004 να τοποθετηθεί σκέπαστρο απέναντι, άλλα δεν έγινε λόγω οικονομικών. Υπάρχει δυνατότητα να γίνει, ανεξάρτητα. Μπαίνουν θέματα πολεοδομικά μετά. Το πεζοδρόμιο είναι κοντά στο γήπεδο για παράδειγμα. Υπάρχουν υπολογιστικά μοντέλα για να κάνουμε αυτά που θέλουμε. Εφόσον δεν υπάρχει πολεοδομικός περιορισμός, μένει μόνο το κόστος. Υπάρχουν μέθοδοι για όλα».
Για τον χρόνο που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του έργου: «Από τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, μπορεί σε δύο χρόνια να είναι έτοιμο. Το παλιό για να το συνεφέρεις θέλει περισσότερο χρόνο από ότι να φτιάξεις καινούργιο».
Ακόμα συμπλήρωσε: «Εφόσον δεν θα αλλάξει η γεωμετρία του κτιρίου περιμετρικά, από τη νομοθεσία προβλέπεται ότι το 30% μπορεί να γίνουν λοιπές εγκαταστάσεις σαν εμπορικοί χώροι. Εμείς κάποια στιγμή ζητήσαμε να κάνουμε αυτή την εξαίρεση του 30%, όπως έκανε και η ΑΕΚ και ο Ηρακλής με τους Χορτατζήδες. Αν δεν είχαμε δέσμευση με το περίγραμμα θα μπορούσαμε να κάνουμε και άλλα έργα περιμετρικά. Από τη στιγμή όμως που επιτράπηκε στην ΑΕΚ να ξεπεράσει το 30% των εμπορικών χώρων, μπορούμε να το ζητήσουμε κι εμείς και να γίνει.
Είναι θέμα της ΠΑΕ να βάλει κάτω τις ανάγκες τις. Θα δει αν συμφέρει να κάνει μια επέκταση ή μια ριζική ανακατασκευή. Μπορούν να γίνουν επεμβάσεις στον περιμετρικό χώρο. Το γήπεδο της Τούμπας δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον Α.Σ. ΠΑΟΚ,, τέσσερα στρέμματα ανήκουν και στο ταμείο στρατού, ενώ εμπλέκεται και ο δήμος. Θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να ζητήσει να του εκχωρηθεί για ένα σημαντικό διάστημα για να μπορέσει να γίνει κάτι σύγχρονο και λειτουργικό. Τώρα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.
Στις αρχές του καλοκαιριού ο συνάδελφος πολιτικός μηχανικός της ΠΑΕ, με ενημέρωσε πως θα υπάρξει μια αξιολόγηση για την ανακατασκευή της Τούμπας και μετά θα γίνει ολοκληρωμένη η πρόταση στον Ερασιτέχνη. Η μακέτα που παρουσιάστηκε ήταν μέλος της αξιολόγησης. Η μακέτα είναι εξωτερικό χαρακτηριστικό. Το πώς θα το πετύχουμε είναι άλλο θέμα».
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: