Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Οι Ελληνες προπονητές μπάσκετ που είναι έτοιμοι για την Ευρώπη!

Απόλυτη είναι η πανευρωπαϊκή αναγνώριση προς τους Έλληνες προπονητές, που πλέον δεν αφήνουν αδιάφορη καμία ομάδα που ψάχνει για coach! Το gazzetta.gr αναλύει γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα αποτελεί κορυφαία προϋπηρεσία πριν την μετακόμιση στο εξωτερικό.
Πριν από λίγες μέρες, με αφορμή το “ντόμινο” που μπορεί να δημιουργηθεί στους πάγκους αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων (ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Λοκομοτίβ Κούμπαν είναι οι μόνες σίγουρες) αναφερθήκαμε στους Έλληνες προπονητές (Κατσικάρης, Ιτούδης) που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της “ζήτησης” σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, αναλύσαμε την ανοδική τροχιά που διαγράφει η πορεία και η εκτίμηση της οποίας, τυγχάνουν οι συμπατριώτες μας (Γιαννάκης, Ζούρος, Κετσελίδης, Φραγκιάς), που εργάστηκαν ή εργάζονται στο εξωτερικό.
Στο δεύτερο μέρος αυτής της ενότητας, θα ασχοληθούμε με όλους τους υπόλοιπους πολύ ικανούς και ταλαντούχους Έλληνες τεχνικούς, που για διαφόρους λόγους, είτε δεν έχουν καταφέρει να “στεριώσουν” στο εξωτερικό, είτε δεν τους έχει δοθεί ακόμη η ευκαιρία να ακολουθήσουν μία διεθνή καριέρα, είτε ετοιμάζουν το μεγάλο βήμα. Θέμα έλλειψης εμπειριών και ικανοτήτων δεν τίθεται, γιατί η πίεση του αποτελέσματος που διέπει το ελληνικό πρωτάθλημα και οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες, ένας προπονητής καλείται να δουλέψει στην Α1 Κατηγορία, προσθέτει πολλούς “πόντους” στο βιογραφικό του εκάστοτε Έλληνα τεχνικού. Άλλωστε, ο Έλληνας προπονητής ο οποίος εργάζεται με επιτυχία σε μία αγορά που τον έχει απαξιώσει μισθολογικά και τον θεωρεί αναλώσιμο, είναι δεδομένο ότι υπό καλύτερες συνθήκες εργασίας, έχει όλα τα φόντα να κάνει την διαφορά.
Προπονητές πρώτης γραμμής!
Πάμε να δούμε λοιπόν, ποιοι είναι οι προπονητές που θα μπορούσαν ήδη να έχουν καθιερωθεί στο εξωτερικό, όπου έχουν δουλέψει στο παρελθόν. Στην κορυφή αυτή της κατηγορίας βρίσκονται ο Βαγγέλης Αγγέλου και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο 51χρονος Χαλκιδαίος coach, που φέτος κάθισε τη μισή χρονιά στον πάγκο του Άρη και την άλλη μισή σ' αυτόν της Εφές Αναντολού, έχει διατελέσει αρκετά χρόνια βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς (σε Ντιναμό Μόσχας και Ολυμπιακό), στο πλευρό του οποίου ,επέλεξε να βρίσκεται και τη νέα σεζόν, που ο “Ντούντα” θα αναλάβει την τουρκική ομάδα. Από την πλευρά του, ο 47χρονος Θεσσαλονικός προπονητής του Πανιωνίου, που ήταν βοηθός του Λιθουανού Γιόνας Καζλάουσκας (σε Ολυμπιακό, Εθνική Ελλάδας και ΤΣΣΚΑ Μόσχας), μετράει μία επιτυχημένη πενταετία στο ελληνικό πρωτάθλημα σε (3 χρόνια στον Κολοσσό Ρόδου + 2 στη Νέα Σμύρνη), έχει “φτιάξει” εξαιρετικό όνομα στην Ευρώπη και αποκλειστικά για λόγους συγκυριών, δεν έχει ακόμη δουλέψει ως head-coach στο εξωτερικό.
Ευρωπαϊκή προϋπηρεσία
Χαμηλότερα σε αυτή την κατηγορία, συναντούμε προπονητές με μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό πρωτάθλημα, που έχουν ήδη προϋπηρεσία στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον Κώστα Φλεβαράκη, που διετέλεσε για 6 χρόνια ομοσπονδιακός τεχνικός στην Σουηδία, πέρασε από Πολωνία (Πόλπακ) και Γερμανία (Μπραουνβάιγκ), ενώ φέτος είχε μία πολύ καλή πορεία με την ομάδα των Τρικάλων 2000. Μεγάλη εμπειρία και διάθεση να κυνηγήσει δουλειές στο εξωτερικό, έχει ο Βαγγέλης Αλεξανδρής (2 ευρωπαϊκά τρόπαια με Μαρούσι και Άρη), που πέρυσι είχε μία ικανοποιητική παρουσία με την Εθνική Ιορδανίας στο Πανασιατικό πρωτάθλημα της Μανίλα, ενώ άξιος μνείας είναι και ο Γιάννης Χριστόπουλος, που διετέλεσε βοηθός του Ντιρκ Μπάουερμαν αλλά και head-coach στην Μπάγερν Μονάχου, ήταν assistant-coach του Παναγιώτη Γιαννάκη στην Εθνική Κίνας και στο παρελθόν εργάστηκε στην Κύπρο και τη Ρουμανία.
Μικρό πέρασμα από το εξωτερικό
Μικρή εμπειρία από το εξωτερικό, έχουν επίσης καταξιωμένοι και πολύπειροι προπονητές, όπως ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων με πολλές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο και πρώην τεχνικός του Πανιωνίου, του Περιστερίου, του Παπάγου και της Δάφνης, Κώστας Μίσσας (Εθνική Κύπρου) και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος (Αιγάλεω, Περιστέρι, Πανελλήνιος) που επίσης πέρασε από την Κύπρο (Κεραυνός Στροβόλου). Φέτος απέκτησε και ο Δημήτρης Γαλάνης που τελείωσε τη σεζόν στην βουλγαρική Λουκόϊλ Ακαντέμικ, ενώ σύντομα θα αποκτήσουν ο Στέργιος Κουφός και ο Θανάσης Γιαπλές, που συμφώνησαν με σύλλογο του Κατάρ (Αλ Ραγιάν).
Χωρίς ευρωπαϊκή εμπειρία
Σε μία άλλη κατηγορία, βρίσκουμε πολύ καταξιωμένους και έμπειρους Έλληνες προπονητές, που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ να δουλέψουν στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον νυν προπονητή του “δικεφάλου του Βορρά”, Σούλη Μαρκόπουλο, που είναι κάτοχος του Κυπέλλου Κόρατς (1994 με τον ΠΑΟΚ) και αναδείχτηκε καλύτερος προπονητής του 2008. Ο 65χρονος τεχνικός έχει δουλέψει σε όλες τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, στον Μακεδονικό, το Μαρούσι και την ΑΕΚ. Τόσο αυτός, όσο και ο Γιώργος Καλαφατάκης, δεν έχουν ποτέ βγει έξω από τα όρια του ελληνικού μπάσκετ. Ο 55χρονος Χανιώτης τεχνικός που θεωρείται ως “μετρ” των ειδικών και δύσκολων αποστολών, έχει δουλέψει στις περισσότερες ελληνικές ομάδες, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχει συνεργαστεί με 20 διαφορετικούς συλλόγους. Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στον συνεργάτη του Φραγκίσκου Αλβέρτη στον Παναθηναϊκό, Δημήτρη Πρίφτη, που όμως έχει δουλέψει με επιτυχία ως head-coach στον Κολοσσό Ρόδου, τον Ίκαρο Καλλιθέας και την Καβάλα και στην Εθνική ομάδα και τον Άρη ως assistant. Θεωρείται από τους πλέον εξελίξιμους και αν κυνηγήσει τη δουλειά του εξωτερικού, είναι θέμα χρόνου να την πετύχει.
Μία κατηγορία μόνοι τους!
Θα κλείσουμε με τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο, που στα 45 του χρόνια, θεωρείται ήδη ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη στο γυναικείο μπάσκετ. Ο Αθηναίος τεχνικός, που το 2010 κατέκτησε το Eurocup με τον Αθηναϊκό και το 2011 αναδείχτηκε πρωταθλητής Τουρκίας με την Φενέρμπαχτσέ, έχει δουλέψει σε Πολωνία (Λότος Γκντίνια) και Ρουμανία (Ταργκοβίστε), βρίσκεται από πέρυσι στον πάγκο της ρωσικής Ναντέζντα Όρενμπουργκ. Μαζί του ο φέρελπις “rookie” coach της Α1 Κατηγορίας, Ηλίας Παπαθεοδώρου, που μετά από τέσσερις ανόδους σε επτά χρόνια με τη Νέα Κηφισιά, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με την πορεία της νεοφώτιστης ομάδας στην Α1 Κατηγορία και ήδη ανήκει στο team των ομοσπονδιακών τεχνικών.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: