Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Oι αρχιτέκτονες του Μουντιάλ!!

Με τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου να είναι προ των πυλών, το gazzetta.gr παρουσιάζει τους κορυφαίους δημιουργούς της διοργάνωσης, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις συνεχίζουν!  
Τις περισσότερες φορές, στεκόμαστε στα γκολ και τις ασίστ. Υπάρχουν όμως και οι υπόλοιπες πάσες-κλειδιά. Πάσες που, από τη μία στιγμή στην άλλη, μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε έναν αγώνα, να δημιουργήσουν κινδύνους από το πουθενά, να δημιουργήσουν ψυχολογία. Όπως εκείνη του Μέσι στον Ιγουαΐν, στην αναμέτρηση της Αργεντινής με το Βέλγιο, την οποία ο φορ της Νάπολι δεν αξιοποίησε.





H αναφορά στον Μέσι δεν ήταν τυχαία. Ο Λέο έχει καταφέρει να δημιουργήσει 19 συνολικά ευκαιρίες, εκ των οποίων η μία κατέληξε σε γκολ. Όλα αυτά σε 452 λεπτά συμμετοχής στο Μουντιάλ και με όλες τις άμυνες να είναι προσαρμοσμένες πάνω του. Κι αν στο 5-3-2 του Σαμπέγια στο ξεκινημα του πρώτου αγώνα με τη Βοσνία δεν μπορούσε να δημιουργήσει και τόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα βασίζεται ως επί το πλείστον στις δικές του προσωπικές ενέργειες για να «ξεκλειδώσει» τις αντίπαλες άμυνες. Άλλωστε τον βλέπουμε συχνά σε ένα περισσότερο οργανωτικό ρόλο στο σύστημα του Σαμπέγια, ο οποίος γρήγορα εγκατέλειψε το 5-3-2.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «μικρός Μέσι» Σερντάν Σακίρι. Έγινε ο πρώτος Ελβετός ποδοσφαιριστής που σημειώνει χατ-τρικ μετά τον Χούτζι το 1954. Η καλή πορεία της Ελβετίας μέχρι τους «16», οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον γενημένο στο Κόσοβο ποδοσφαιριστή. Παρότι δεν κατάφερε να βγάλει ασίστ, δημιούργησε συνολικά 17 ευκαιρίες και είχε πολύ καλό ποσοστό στις πάσες, αγγίζοντας το 87%.
Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται ο Άριεν Ρόμπεν. Ο Λουίς Φαν Χαάλ τον απελευθέρωσε και παρότι αρκετοί τον κατηγορούν ότι βασίζεται περισσότερο στις ατομικές του ενέργειες, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Ο άσος της Μπάγερν Μονάχου έχει φτιάξει 15 φάσεις, εκ των οποίων η μία έχει καταλήξει σε γκολ. Ο ελεύθερος ρόλος του στους οράνιε τον βοηθάει να προκαλεί ρήγματα και να αφήνει χώρους για τους συμπαίκτες του.
Ο Ντε Μπρούιν βρίσκεται στην τέταρτη θέση, κυρίως χάρη στην απόδοσή του στο ματς με τις ΗΠΑ. Δημιούργησε 10 ευκαιρίες μόνο στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, τις περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1982. Συνολικά, ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με 16 φάσεις δημιουργημένες από τον ίδιο, εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν σε γκολ.  Πέμπτος είναι ο Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος δεν κάνει καλή διοργάνωση. Παρόλα αυτά, έχει καταφέρει να μοιράσει 247 συνολικές πάσες, κάτι που δεν είναι δύσκολο να ερμηνευτεί, δεδομένου του τρόπου ανάπτυξης των Γερμανών. Ο παίκτης της Άρσεναλ έχει 87% ποσοστό επιτυχίας και από τα πόδια του έχουν ξεκινήσει 17 ευκαιρίες.
 Από κοντά και ο συμπαίκτης του, Τόμας Μίλερ, καθώς τα πάντσερ είναι η μοναδική ομάδα που έχει δύο ποδοσφαιριστές στο top 10 των δημιουργών. Από εκεί και πέρα, ο Νεϊμάρ θα είχε τη δυνατότητα να βρεθεί ψηλότερα, αν δεν τον έθετε νοκ-άουτ το χτύπημα του Σούνιγκα. Στη φετινή Βραζιλία, άλλωστε, ήταν ο πιο δημιουργικός παίκτης, ίσως ο μοναδικός που έχει δείξει ότι μπορούσε να κάνει το απρόβλεπτο. Ο ανταγωνισμός θα συνεχίστεί ανάμεσα στους Μέσι, Οζίλ, Μίλερ και Ρόμπεν. Οι υπόλοιποι έχουν τεθεί νοκ-άουτ. Μένει να δούμε αν ο Λέο θα διατηρηθεί στην πρώτη θέση των δημιουργών, καταφέρνοντας παράλληλα να ξεπεράσει τον Χάμες Ροδρίγκες στην πρώτη θέση των σκόρερ!

Όνομα

Ομάδα

Πάσες που κατέληξαν σε ευκαιρία

Πάσες που κατέληξαν σε γκολ

Συνολικές πάσες

Ακρίβεια

Λιονέλ Μέσι Αργεντινή 18 1 208 82%
Σερντάν Σακίρι Ελβετία 17 0 159 87%
Άριεν Ρόμπεν Ολλανδία 14 1 136 83%
Κέβιν Ντε Μπρούιν Βέλγιο 14 2 180 80%
Μεσούτ Οζίλ Γερμανία 13 0 247 87%
Νεϊμάρ Βραζιλία 12 1 155 78%
Τόμας Μίλερ Γερμανία 11 2 167 75%
Μίραλεμ Πιάνιτς Βοσνία - Ερζεγοβίνη 11 1 167 89%
Kαρίμ Μπενζεμά Γαλλία 11 2 134 81%
Εντέν Αζάρ Βέλγιο 11 2 169 82%
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: