Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Δέκα αφηγήσεις για το Ρεάλ - Ατλέτικο!!

Το Σαββατόβραδο (21:00) Ρεάλ και Ατλέτικο έχουν ξανά το γνωστό ραντεβού τους και το gazzetta.gr παρουσιάζει 10 ιστορίες μίας αντιπαλότητας 108 ετών.
Η πρώτη τους φορά
Ηταν 2 Δεκεμβρίου του 1906 όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι δυο τους. Μόνο που σε εκείνο το φιλικό της πρωτεύουσας η Ρεάλ αντιμετώπιζε την Αθλέτικ Κλουμπ Σουκουρσάλ. Ετσι ονομαζόταν στο ξεκίνημα της η Ατλέτικο, την οποία είχαν ιδρύσει Βάσκοι φοιτητές οπαδοί της Μπιλμπάο, δίνοντας της και τα χρώματα της αγαπημένης τους Αθλέτικ. Η Ρεάλ είχε νικήσει τότε με 2-1.
ADVERTISEMENT
Ξανά η πρώτη τους φορά
Το πρώτο εθνικό  πρωτάθλημα της Ισπανίας ήταν γεγονός και οι δυο τους είχαν το παρθενικό επίσημο ραντεβού τους στη Λίγκα. Και πάλι αυτό συνέβη στο άλλοτε «Τσαμαρτίν» της Ρεάλ. Νικητές ήταν ξανά οι Μερένγκες που επικράτησαν με 2-1, όπως είχε συμβεί και 23 χρόνια νωρίτερα. Οι νικητές είχαν για ήρωα τον εκπληκτικό για την εποχή σκόρερ, Μοντσίν Τριάνα που είχε βάλει και τα δύο γκολ.
Και η... έβδομη φορά τους
Το 2014 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία του μαδριλένικου Clásico. Μέσα σε αυτή την χρονιά (ημερολογιακά και όχι τη σεζόν) Ρεάλ και Ατλέτικο θα έχουν αναμετρηθεί συνολικά επτά φορές! Η αρχή έγινε με το ματς πρωταθλήματος του Β' γύρου, τα ημιτελικά του Κυπέλλου, τον τελικό του Champions League και τα δύο ματς του ισπανικού Σούπερ Καπ. Ο απολογισμός είναι τρείς νίκες της Βασίλισσας, δύο ισοπαλίες και μία της Ατλέτικο. Φυσικά επτά αγώνες σε μία χρονιά δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν και πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί το φαινόμενο. Το αμέσως προηγούμενο ήταν τα πέντε ματς των ετών 1928, 1929, 1959, 1964, 1980, 1989.
14 χρόνια ταπείνωση
Τα δύο γκολ του Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ και εκείνο του Χοσέ Μάρι είχαν χαρίσει στην Ατλέτικο μία εκπληκτική βραδιά στο άντρο της μισητής αντιπάλου. Εκείνο το 1-3 στις 30 Οκτωβρίου του 1999 έμελλε ωστόσο, να είναι η μοναδική χαρά της για τα 14 επόμενα χρόνια. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο διάστημα στη μεταξύ τους αντιπαλότητα που κάποιος εκ των δύο αγνοούσε τη νίκη. Για την ακρίβεια, έως και τον τελικό Κυπέλλου τον Μάιο του 2013, τον οποίο πήρε στην παράταση (2-1) η Ατλέτικο, η Ρεάλ μετρούσε 19 νίκες και έξι ισοπαλίες στη σειρά εντός και εκτός έδρας σε όλες τις διοργανώσεις.

Η ομάδα του βασιλιά
Οι αντίπαλοι της, θέλοντας να τη μειώσουν, αποκαλούν τη Ρεάλ ως την ομάδα του Φράνκο και μετά τον θάνατο του ως την ομάδα του βασιλιά. Η αλήθεια είναι πως ο Χουάν Κάρλος που βασίλεψε έκτοτε στην Ισπανία ήταν οπαδός των Μερένγκες και τους υποστήριζε φανερά. Ωστόσο, από φέτος στην χώρα υπάρχει νέος βασιλιάς. Αυτός είναι ο γιος του, Φελίπε, ο οποίος από μικρός δηλώνει φανατικός υποστηρικτής της Ατλέτικο. Το σίγουρο είναι πως πλέον οι Ροχιμπλάνκος δεν θα μπορούν να μιλούν για την ομάδα του βασιλιά...

Τσαμπουκάς στα... δεξιά
Σίγουρα οι εκτός γηπέδων φασαρίες στην Ισπανία δεν μοιάζουν με όσα συμβαίνουν στα δικά μας μέρη ή την Ιταλία. Αν και Μεσογειακοί, οι Ιβηρες διατηρούν την αντιπαλότητα τους σε ένα πιο πολιτισμένο κλίμα. Υπάρχει όμως και μία μερίδα των μεν και των δε που βγαίνει έξω από τα μέτρα. Πρόκειται για τους «El Frente Atlético» και τους «Ultras Sur», οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να τα πουν ένα χεράκι και εκτός εξέδρας. Το περίεργο είναι πως αμφότεροι οι σκληροπυρηνικοί σύνδεσμοι κλείνουν έντονα προς τα Δεξιά και έχουν την ίδια ιδεολογία. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη διαμάχη στο ισπανικό ποδόσφαιρο.
Το αγαπημένο τους σκορ
Δεν υπάρχει κανένα άλλο αποτέλεσμα που να έχει επαναληφθεί περισσότερες φορές στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Το 2-1 είναι το σκορ που έχει εμφανιστεί στο εν λόγω γήπεδο 18 σε 18 περιπτώσεις. Το αμέσως επόμενο είναι το 1-0 (8 φορές) και ακολουθούν το 2-0, το 1-1 και το 3-1 (από επτά φορές). Το 3-2 έχει έρθει πέντε φορές.

Από «πεντάρα» σε «πεντάρα»
Αναζητώντας τη μεγαλύτερη νίκη της κάθε ομάδας στο μεταξύ τους ντέρμπι, εμφανίζεται και για τις δύο το 5-0. Η διαφορά είναι ότι η Ρεάλ το έχει κάνει δύο φορές, ενώ η Ατλέτικο μία. Η Βασίλισσα το πανηγύρισε και τις δύο φορές εντός έδρας: το 1958-'59 (Χοσέιτο, Χέντο, Πούσκας, Κοπά 2) και το 1983-'84 (Μέτγκοντ, Χουανίτο, Σαντιγιάνα, Στίλικε, Ανχελ). Οι Ροχιμπλάνκος επίσης το έκαναν στην έδρα τους το 1947-'48 (Εσκουδέρο, Κάμπος, Χουνκόσα 2, Βιδάλ).
Σε διπλό ταμπλό
Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 29 ήταν όσοι φόρεσαν τα λευκά και το ερυθρόλευκα στην καριέρα τους. Σε αυτά τα 108 χρόνια αντιπαλότητας βέβαια δεν ήταν όλοι τους σπουδαίοι παίκτες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπως του Ραούλ, ο οποίος από τα τμήματα υποδομής της Ατλέτικο βρέθηκε πρωταγωνιστής στη Ρεάλ. Από τους ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα και με τις δύο ομάδες οι πιο διάσημοι είναι οι Λουίς Αραγονές, Ούγκο Σάντσες, Μπερντ Σούστερ,  Χουανίτο, Αντόνιο Ρέγιες και Σαντιάγο Σολάρι.

Συμμετοχές και γκολ
Εκείνοι που έχουν παίξει περισσότερες φορές (29) στο μαδριλένικο Clásico είναι ο Πάκο Χέντο (1953-'71) και ο Ραούλ (1953-'69). Ο πρώτος είναι ο θρυλικός παίκτης της Ρεάλ που σήκωσε και έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών. Από πλευράς Ατλέτικο στην ίδια κατηγορία προπορεύεται με 27 ο Αντελάρντο Ροδρίγκεθ (1959-'76).
Στην κορυφή των σκόρερ όμως συναντάμε μία έκπληξη. Εκεί δεν βρίσκεται ούτε ο Ντι Στέφανο ούτε ο Ραούλ, αλλά ο μυθικός Σαντιάγο Μπερναμπέου με 17 τεμάχια σε 19 παρουσίες σε ντέρμπι. Με δύο λιγότερα (σε 26 ματς) ακολουθεί ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο και με 15 σε (σε 26 ματς) ο Κάρλος Σαντιγιάνα. Με 13 (σε 16 ματς) ακολουθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο που έχει στήσει τη δική του... ερωτική σχέση με τα δίχτυα της Ατλέτικο. Για τους Ροχιμπλάνκος ο πιο επιτυχημένος σκόρερ σε ντέρμπι είναι ο Πάκο Κάμπος με 12 γκολ σε 20 αγώνες.
ΣΕ 154 ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Νίκες Ρεάλ: 85
Ισοπαλίες: 33
Νίκες Ατλέτικο: 36
Ρεάλ γκολ: 275
Ατλέτικο γκολ: 204



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: