Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ελλάς-Σερβία: περνάει μόνο μία!!

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει από την Μαδρίτη για την ελληνοσερβική μάχη που θα κρίνει την πρόκριση στους “8” του κόσμου. Τι λένε ο Μποντιρόγκα και ο Τάρλατς, γιατί οι Σέρβοι είναι θυμωμένοι και γιατί “φοβούνται” τον Κατσικάρη.
Το μεσημέρι της Παρασκευής (05/09), φτάνοντας στο ξενοδοχείο “Μelia Castilla” στο οποίο έχουν καταλύσει και οι οκτώ αποστολές που βρίσκονται στην ισπανική πρωτεύουσα για τους αγώνες νοκ-άουτ, το μυαλό του Νίκου Ζήση, ίσως και του Μαδριλένου πλέον, Γιάννη Μπουρούση, γύρισε αυτόματα, επτά χρόνια πίσω... Déjà vu! Οι δύο Έλληνες διεθνείς είναι οι μόνοι εναπομείναντες από την Εθνική ομάδα, που είχε καταλάβει την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2007. Ίδιο ξενοδοχείο, ίδιο προπονητήριο, ίδιο γήπεδο, ίδιες διαδρομές με το πούλμαν... Οι θύμησες πολλές, πιο πολύ όμως, πικρές, καθώς η δευτεραθλήτρια κόσμου την προηγούμενη χρονιά Ελλάδα, είχε παίξει μόνο ένα πραγματικά καλό παιχνίδι στην διοργάνωση, στον ημιτελικό με τους Ισπανούς και είχε χάσει με μίνι-χειρουργείο!
Δεκαέξι χρόνια αήττητοι από τους Σέρβους!
Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, η σχέση προπονητή-παικτών αρμονική και το κλίμα ίσως το καλύτερο δυνατό. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ταξίδεψε στην Μαδρίτη με προίκα το 5/5 και την πρωτιά του 2ου ομίλου αλλά και την συνολική αναγνώριση για το σπουδαίο μπάσκετ που έπαιξε. Η Ελλάδα απέφυγε την Ισπανία, τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά, αλλά για να πετύχει τον στόχο της και να επιστρέψει στην οκτάδα του παγκοσμίου μπάσκετ, πρέπει να αποκλείσει τη Σερβία, μία από τις παραδοσιακές σχολές του αθλήματος, η οποία έχει να μας κερδίσει σε μεγάλη διοργάνωση από τον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Αθήνας, 16 χρόνια πριν! Έκτοτε τους κερδίσαμε σε αγώνα κατάταξης για την 5η θέση (72-64) στο Ευρωμπάσκετ του 2003 στη Στοκχόλμη (72-64), στον όμιλο του Ευρωμπάσκετ του 2007 στη Γρανάδα (68-67) και στον αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-8 στο Ευρωμπάσκετ του 2011 (87-77), αποκλείοντας τους από το προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας.
«“Multiethnic” ο προπονητής της Ελλάδας!»
Ο Φώτης Κατσικάρης και οι συνεργάτες του, γνωρίζουν καλά τα πλεονεκτήματά τους και τις αδυναμίες των αντιπάλων μας και έχουν εφοδιάσει τους παίκτες με τις απαραίτητες πληροφορίες. Όπως δήλωσε, όμως, στους Έλληνες απεσταλμένους δημοσιογράφους, αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η δεδομένη προσπάθεια των Σέρβων να “χαλάσουν” το παιχνίδι και την συγκέντρωση της ελληνικής ομάδας. Πως το ξέρει; Για όποιον δε γνωρίζει, ο ομοσπονδιακός τεχνικός “ανδρώθηκε” προπονητικά δίπλα στον επονομαζόμενο “σοφό”  του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ντούσαν Ίβκοβιτς (ο Φασούλας του "κόλλησε" αυτό το ψευδώνυμο), ενώ διετέλεσε βοηθός και του συμπατριώτη του, Ντράγκαν Σάκοτα και η φιλοσοφία του έχει πολλές επιρροές από την μεγάλη των “πλάβι” σχολή. Εδώ στην Ισπανία, δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που τον θεωρούν ως τον πιο καταρτισμένο Ευρωπαίο coach, πιστώνοντάς του, ότι η αγωνιστική εικόνα των ομάδων του, έχει στοιχεία από το ελληνικό, το σερβικό και το ισπανικό μπάσκετ...
«Φοβού τον Κατσικάρη!»
Αυτό ακριβώς φοβούνται οι διοικούντες την σερβική ομοσπονδία, που χθες, έπιναν χαλαροί τον καφέ τους στην πισίνα του ξενοδοχείου των ομάδων. Ο λόγος για δύο γνώριμους “παλιόφιλους”, τον αντιπρόεδρο Ντέγιαν Μποντιρόγκα (με καμιά 20αριά κιλά παραπάνω) και τον αθλητικό διευθυντή και υπεύθυνο των μικρών Εθνικών ομάδων, Ντράγκαν Τάρλατς. Αφού μας χαιρέτησαν σε άπταιστα ελληνικά και μας καλοδέχτηκαν στο τραπέζι τους, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λίγο μαζί τους, για τους παράγοντες που θα κρίνουν την μεγάλη ελληνοσερβική μάχη. «Τα αποτελέσματα και οι εμφανίσεις σας, “μιλούν” από μόνα τους για την ποιότητα και την ικανότητα της ελληνικης ομάδας. Είδαμε μερικά παιχνίδια στην τηλεόραση και δεν χρειάστηκε πολύ ώρα να καταλάβουμε ότι ξέρετε απολύτως τι θέλετε μέσα στο γήπεδο, υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και έχετε έναν πολύ σοβαρό κι έμπειρο προπονητή, που ξέρει καλά εμάς τους Σέρβους και τις αγωνιστικές μας συνήθειες! Είμαι σίγουρος ότι ο Κατσικάρης θα έχει προετοιμάσει τους Έλληνες παίκτες για κάθε πιθανό και απίθανo που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του αγώνα!», μας είπε ο 41χρονος πλέον “Ντεκι”, πριν δώσει την σκυτάλη στον συνομήλικό του “Τάκι”.
«Έχουμε πεισμώσει και αα κάνουμε το καλύτερό μας παιχνίδι!»
«Νομίζω ότι ένα ζευγάρι, χωρίς φαβορί και βλέπω να γίνεται μεγάλο ντέρμπι! Εμείς παίξαμε περισσότερα δυνατά παιχνίδια από σας και απέναντι σε μία δύσκολους αντιπάλους, κοιτάξαμε στα μάτια τους Βραζιλιάνους, χάσαμε άδικα από τους Γάλλους και “ζορίσαμε” περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, την Ισπανία που “κλαιγόταν” και για την διαιτησία. Τα παιδιά είναι “θυμωμένα” με την καλή έννοια και δεν θέλουν να φύγουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, χωρίς να έχουν κάνει μία νίκη της προκοπής, γιατί περισσότερο η Αίγυπτος και λιγότερο το Ιράκ, ανήκουν σε χαμηλότερο επίπεδο. Ελπίζω ότι με την Ελλάδα, θα κάνουμε την καλύτερή μας εμφάνιση στο τουρνουά γι’ αυτό εκτιμώ ότι θα είναι ένα παιχνίδι που θα κριθεί στις λεπτομέρειες, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την ελληνική ομάδα, για την οποία όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια!», σχολίασε ο επί σειρά ετών (1992-2000) Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού, που εκτιμά ότι ο Νέναντ Κρστιτς, θα είναι σε θέση να βοηθήσει περισσότερο από τους αγώνες της 1ης φάσης.

Ο μεγάλος Όσκαρ Σμιντ για τον Γκάλη
Η πρωινή “αρμένικη βίζιτα” στο ξενοδοχείο των ομάδων ολοκληρώθηκε με ένα αναπάνταχο πλην όμως, άκρως καλοδεχούμενο συναπάντημα. Η εμφάνιση στο lobby ενός επιβλητικού και υψηλόσωμου μεσήλικα που κούτσαινε ελαφρώς, ανάγκασε σχεδόν όλους τους παρεβρισκόμενους να σκουντάει ο ένας τον άλλον! Ο λόγος για τον “θρύλο” του παγκοσμίου μπάσκετ και πρώτο σκόρερ (μ.ο. 24,1π. σε 35 αγ.) όλων των εποχών σε Μουντομπάσκετ, τον 56χρονο Όσκαρ Σμιντ, που δέχτηκε με χαμόγελο να φωτογραφηθούμε μαζί του. «Εσείς και ο Γκάλης είσαστε οι μεγαλύτεροι σκόρερ του κόσμου!», του είπαμε και εκείνος χαμογέλασε, έκλεισε το μάτι... «Ευτυχώς που ο Γκάλης έπαιξε μόλις σε μία διοργάνωση, γιατί αν είχε τόσες συμμετοχές όσες εγώ, τότε μάλλον θα με είχε περάσει!», μας είπε ο Βραζιλιάνος παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και μέλος του Hall of Fame. Και δεν έχει άδικο, αφού ο "Νικ" αγωνίστηκε μόλις σε ένα Μουντομπάσκετ (1986), εδώ στην Ισπανία, όπου κυριολεκτικά, "έσπασε τα κοντέρ" στο σκοράρισμα (μ.ο. 33,7π. σε 10αγ.). 
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: