Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ο προπονητής «ειδικού σκοπού» του Ολυμπιακού και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Μπαρτζώκα!

Προπονητή «ειδικού σκοπού» αναζητούν τις τελευταίες ημέρες οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μετά την παραίτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο προπονητής «ειδικού σκοπού» του Ολυμπιακού και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Μπαρτζώκα
Γράφει ο Άγγελος Αρτελάρης
Δεν ψάχνει οποιοδήποτε τεχνικό προκειμένου ν’ αντικαταστήσει τον Έλληνα κόουτς, αλλά κάτι συγκεκριμένο. Μήπως μπερδευτήκατε με την εισαγωγή μας; Δεν πρέπει, διότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και απλά… Όχι, για το δικό μας μυαλό αλλά γι’ αυτά των ιδιοκτητών την ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Αν εξερευνήσετε την προπονητική αγορά θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν τεχνικοί για όλα τα γούστα… Είναι σαν να μπαίνετε σε μια υπεραγορά και να θέλετε ν’ αγοράσετε μια μπλούζα. Εκατοντάδες είναι τα καταστήματα που πουλάνε μπλούζες, όμως, οι προτεραιότητες που θέτετε περιορίζουν σαφώς τις εναλλακτικές λύσεις. Ας ξεκινήσουμε όμως, από τα απλά πραγματάκια, όπως για το λόγο που αποχώρησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ούτε βέβαια, επειδή έχασε το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο Ελλάδας, αλλά ούτε διότι είναι αποτυχημένος ως προπονητής. Τουναντίον, πρέπει να θεωρείται επιτυχημένος με την κατάκτηση των δύο ευρωπαϊκών τροπαίων, ενώ για την ήττα του ΟΑΚΑ έχει μερίδιο ευθύνης όπως όλοι οι παίκτες του. Η ψυχολογία, σύμφωνα με τον κορυφαίο Έλληνα αθλητικό ψυχολόγο Dr Νίκο Γεωργιάδη όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε σχετικό κείμενο ανήμερα της αναμετρήσεως στην εφημερίδα «Πρωταθλητής», αναφέρει ότι η απουσία των φιλάθλων από τις εξέδρες εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο τον Παναθηναϊκό!!! Όπως επισήμανε, η έλλειψη αγωνιστικής ετοιμότητας των «πράσινων» σε συνδυασμό με την παρουσία των φίλων του σε ένα τέτοιο παιχνίδι θα έφερνε αρχικά την αμφισβήτηση και το άγχος και στην συνέχεια την έντονη δυσαρέσκεια, που θα βάρυνε τα πόδια των γηπεδούχων. Το συγκεκριμένο βάρος, όμως, μεταφέρθηκε στους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι θα έπαιζαν καλύτερα έχοντας και τους φίλους του Παναθηναϊκού απέναντί τους…
Ο τεχνικός, λοιπόν, παραιτήθηκε διότι έχει συνειδητοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι υπάρχει «έλλειμμα εμπιστοσύνης» από την πλευρά των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Και ίσως, λέμε ίσως, στην πίσω πλευρά του μυαλού του είχε πριν από κάμποσες εβδομάδες ως σενάριο την παραίτησή του σε περίπτωση ήττας από τους «πράσινους». Εμείς, τουλάχιστον, πιστεύουμε αυτή την εκδοχή, γι’ αυτό και σας την παρουσιάζουμε. Το «έλλειμμα εμπιστοσύνης» από πλευράς των φιλάθλων είναι η πρώτη αιτία έκδοσης ενός «διαζυγίου» μεταξύ συλλόγου και προπονητή. Δεύτερη έπεται το «έλλειμμα εμπιστοσύνης» από την πλευρά των διοικούντων. Αν δεν σε πιστεύουν οι φίλαθλοι που βρίσκονται κοντά στην ομάδα, αυτοί που δίνουν κάθε εβδομάδα τον οβολό τους για να σε παρακολουθήσουν, είσαι καταδικασμένος σε απομάκρυνση. Είτε λέγεται «απόλυση», είτε «παραίτηση». Αυτοί έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και όπως καταλαβαίνετε, αυτό συνέβη στην περίπτωση του Γιώργου Μπαρτζώκα όταν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μετά τη διεξαγωγή του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μικρή σημασία έχει αν υβρίστηκε ή προπηλακίστηκε ή έστω δέχθηκε τα παράπονα ορισμένων φιλάθλων. Σ’ αυτό το σημείο ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες η συνεργασία… Ο «πυρήνας» των οπαδών του Ολυμπιακού φάνηκε ξεκάθαρα να τον αμφισβητεί έντονα, να μην του έχει εμπιστοσύνη και εν τέλει, να του ζητεί με τον τρόπο του ν’ αποχωρήσει. Έστω κι αν έχει χαρίσει στον «ερυθρόλευκο» σύλλογο δύο ευρωπαϊκά τρόπαια, συνεπικουρημένος βεβαίως και από τους ιδιοκτήτες Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο οι οποίοι του έκαναν όλα τα χατίρια… Αν ο τεχνικός δεν αποχωρούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα συνέβαινε στην πρώτη ήττα ή στην πρώτη άσχημη εμφάνιση. Το γυαλί είχε σπάσει και δεν μπορούσε να ξανακολλήσει…
Αλλά ας περάσουμε, τώρα, στο δεύτερο σκέλος, σ’ αυτό της αντικατάστασης του Μπαρτζώκα. Οι Αγγελόπουλοι αναζητούν τάχιστα μια λύση, έναν προπονητή «ειδικού σκοπού». Γιατί το χαρακτηρίζουμε ως «κόουτς ειδικού σκοπού»; Διότι, αφενός πρέπει να κατακτήσει το ελληνικό τρόπαιο και να προκριθεί στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και αφετέρου, δίχως να προχωρήσει σε νέες μεταγραφικές κινήσεις αλλά και στην αλλαγή της φιλοσοφίας καθώς και των βασικών αγωνιστικών πλάνων. Ο τεχνικός, εν ολίγοις, που θα δεχθεί ν’ αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού και μεταξύ μας είναι …πάμπολλοι, επιβάλλεται να κρατήσει υψηλά τον πήχη των προσδοκιών, χωρίς να μπει στη διαδικασία ριζικής ή ακόμα και μερικής διαμόρφωσης του ρόστερ. Ίσως, να έχει την …πολυτέλεια μιας ακόμα προσθήκης στο ρόστερ, αλλά μέχρι εκεί… Κατόπιν τούτου, και χωρίς να βρισκόμαστε στο μυαλό των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού, η λύση παραμονής του Μίλαν Τόμιτς με την προσθήκη ενός ακόμα έμπειρου τεχνικού αλλά και δύο συνεργατών του που να προέρχονται από την μεγάλη «ερυθρόλευκη» οικογένεια φαντάζει πιθανή. Όπως και η πρόσληψη του Γιάννη Σφαιρόπουλου, τον οποίο εκτιμούν οι Αγγελόπουλοι, να θεωρείται μια αξιόπιστη περίπτωση. Αλλά το ζητούμενο για εμάς δεν είναι τα ονόματα, αλλά η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βαδίσει η διοικητική ηγεσία του Ολυμπιακού.

Πηγή: Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: