Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Το ντέρμπι της δεύτερης πόλης!!


Η Άστον Βίλα αντιμετωπίζει την Μπέρμιγχαμ μετά από τέσσερα χρόνια και ο Θάνος Σαρρής γράφει για το Second City Derby που αναβιώνει την Τρίτη (22/09) για το League Cup, την ιστορία του και το ελληνικό ενδιαφέρον!

Αντιπαλότητα στη βιβλιοθήκη....

Περπατώντας κανείς στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ, δεν γίνεται να μην θαυμάσει στην Centenary Square την νεότευκτη, υπερσύγχρονη κατασκευή, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ευρώπη. Κι όμως, το 2013, όταν και άνοιξε τις πόρτες της, ένα σημαντικό μέρος της πόλης εξαγριώθηκε και αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη του στο κτίριο-στολίδι στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας. Ο λόγος; Η βιβλιοθήκη φωταγωγήθηκε στα χρώματα της Άστον Βίλα! Το site της Birmingham Mail γέμισε με παράπονα: «Εμείς κουβαλάμε το όνομα της πόλης, όχι η Άστον Βίλα», δήλωσε ένα εξαγριωμένος οπαδός της Μπέρμιγχαμ Σίτι ενώ ένας άλλος ξεκαθάρισε: «Πώς γίνεται να αποτελεί κάτι καλό για την πόλη όταν αποξενώνει τα 2/3 των κατοίκων της;». Οι... κακές γλώσσες λένε πως η σύνδεση της βιβλιοθήκης με την Βίλα, τόσο λόγω χρωμάτων όσο και κάποιων εκδηλώσεων οδήγησε σε μποϊκοτάζ από φίλος των «μπλε», οι οποίοι είχαν απειλήσει ανοιχτά ότι θα απέχουν!

Το ντέρμπι της Μπέρμιγχαμ με την  Άστον Βίλα ίσως δεν έχει την φήμη και τις πρόσφατες μνήμες ενός Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι ή ενός Άρσεναλ-Τότεναμ, ωστόσο, αποτελώντας την σημαντικότερη μάχη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στο Νησί, έχει τη δική του ιστορία, την δική του μεγάλη αντιπαλότητα και μια μοναδική ατμόσφαιρα να το συνοδεύει. Είναι το μεγάλο ντέρμπι των Γουέστ Μίντλαντς και έχει πάρει την ονομασία Second City Derby, ακριβώς λόγω του ότι εδρεύει στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Λονδίνο. Η Γουέστ Μπρομ, που βρίσκεται περίπου οκτώ χιλιόμετρα από το βορειοδυτικό μέρος της πόλης νίκησε τους Βίλανς στην Premier League και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Blues για το ντέρμπι της Τρίτης. Είναι γνωστό πως σε τέτοια ματς, το να νικήσει η ομάδα της Championship αυτή της Premier League είναι απολύτως λογικό! Όπως αναμενόταν, η Μπέρμιγχαμ δε δυσκολεύτηκε να εξαντλήσει τα εισιτήρια που της αναλογούν ως φιλοξενούμενος.

Χουλιγκανισμός όπως στα 80ς!

Η μάχη της Τρίτης για το League Cup λοιπόν θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες μετά το 2011. Τότε, οι Blues ήταν ακόμα στην Premier League και είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι 1-1 με τους Βίλανς. Ένα χρόνο πριν από εκείνη την αναμέτρηση, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν όπως τώρα για το League Cup και οι γηπεδούχοι νίκησαν 2-1 στο St Andrews, φτάνοντας τελικά μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου. Το γκολ του Ζίγκιτς, ο οποίος στη συνέχεια κόστισε πάρα πολλά στη Μπέρμιγχαμ χωρίς να αγωνίζεται, ήταν εκείνο που ολοκλήρωσε το θρίαμβο και η λήξη υπενθύμισε τις βαθιές ρίζες της κόντρας: Οι οπαδοί των νικητών εισέβαλαν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν και κινήθηκαν προς την κερκίδα των Βίλανς.. Εκείνοι απάντησαν πετώντας καθίσματα και κάνοντας... αντεπίθεση, ενώ η αστυνομία ανέφερε πως αρχικά έφυγε φωτοβολίδα από τη μεριά των φιλοξενούμενων. Ναι, συμβαίνουν και στην Αγγλία!




«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο εδώ και 25 χρόνια, θύμισε την δεκαετία 80'». Με τα λόγια αυτά ο επικεφαλής της αστυνομία για την αναμέτρηση του Δεκεμβρίου του 2010 περιέγραψε τα όσα έγιναν, κάνοντας λόγο για «εισβολή που μπορούσε να προκαλέσει γενική σύρραξη». Συνολικά 27 άτομα χρειάστηκαν βοήθεια από τους νοσοκόμους, εκ των οποίων οι 24 μέσα στο γήπεδο. Πέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ σε αυτούς προστέθηκαν ακόμα τρεις από συγκρούσεις που έγιναν εκτός St' Andrews. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Police Academy UK που αφορούσε τον χουλιγκανισμό γυρίστηκε το 2011 στο Μπέρμιγχαμ, καλύπτοντας το πως η αστυνομία αντέδρασε στις βίαιες σύγκρουσης της προηγούμενης χρονιάς.





Ο Άλεξ ΜακΛις που ήταν στον πάγκο της Σίτι (αργότερα έγινε μισητός αφού πέρασε στην απέναντι όχθη) τότε δεν μπορούσε να μην εκφράσει την δυσαρέσκειά του. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, όταν η κληρωτίδα έβγαλε το ζευγάρι, ο τοπικός Τύπος εξέφρασε τους φόβους του για διεξαγωγή του καθημερινή, τονίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας θα ήταν καλύτερα να γίνει Κυριακή μεσημέρι, όπως όταν οι δύο ομάδες έπαιζαν στην ίδια κατηγορία, προκειμένου να μην δοθεί στους οπαδούς χρόνος να πίνουν για ώρες πριν την αναμέτρηση. Παρότι η Αστυνομία έχει δηλώσει ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, ΜΜΕ και τοπικές αρχές φοβούνται την έκθεση λόγω της αναμέτρησης της Νέας Ζηλανδίας με την Νότιο Αφρική για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι στο ίδιο γήπεδο τέσσερις μέρες μετά, η οποία έχει στρέψει τα μάτια του κόσμου του αθλήματος στην πόλη την περίοδο αυτή. Και φυσικά, δεν μπορούσαν να μην θυμηθούν το 2010..

Παραδοσιακή κόντρα

Όπως όλα τα τοπικά ντέρμπι, η κόντρα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων υπήρξε από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας τους. Η «παρθενική» τους αναμέτρηση ήρθε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1879, όταν η Μπέρμιγχαμ ακόμα ονομαζόταν Σμολ Χιθ Αλάιανς, σε ένα γηπεδάκι όπου οι παίκτες της Βίλα χαρακτήριζαν περιφρονητικά ως «κατάλληλο μόνο για σπηλαιολόγους». Η πρώτη επίσημη μάχη καταγράφτηκε το 1887, με την Βίλα να νικά για το FA Cup με 4-0. Στη συνέχεια, επικράτησε και στην πρώτη τους αναμέτρηση για το Πρωτάθλημα. Αρκετές μάχες τους από τότε έγραψαν ιστορία. Το 1925 η Άστον Βίλα νικούσε 3-0 με 11 λεπτά να απομένουν και η Μπέρμιγχαμ κατάφερε να ισοφαρίσει. Την επόμενη σεζόν, περίπου 23.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο ματς των... ρεζερβών των δύο ομάδων, με τους Βίλανς να θαυμάζουν το νέο μεταγραφικό απόκτημά τους, Τομ Γουόρινγκ, που είχε αποκτηθεί από την Τρανμίρ και έπαιξε για 7 χρόνια στην ομάδα τους, σημειώνοντας 159 γκολ. Το 1963, οι Blues έχασαν 4-0 τη μάχη του Πρωταθλήματος, αλλά πήραν εκδίκηση επικρατώντας 3-1 στον τελικό του League Cup και σηκώνοντας το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της ιστορίας τους. Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε να είναι απέναντι στην μισητή αντίπαλο!

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 και σε αυτή του '80 οι δύο ομάδες είχαν αρκετά σημαντικά αποτελέσματα εκατέρωθεν. Οι Blues, για παράδειγμα, ήταν εκείνοι που προσγείωσαν τη Βίλα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1982. Η σταδιακή πτώση και ο συνακόλουθος υποβιβασμός και των δύο μείωσε τα ντέρμπι στο Πρωτάθλημα, ωστόσο η συνύπαρξη δεν μπορούσε να ξεχαστεί. «Το ντέρμπι του Μπέργμιχαμ είναι βρώμικο, διακατέχεται εντελώς από το μίσος. Είναι συναρπαστικό, στην ίδια πόλη, κάνει το αίμα να βράζει σε μια αντιπαλότητα ανάμεσα σε ανθρώπους που δουλεύουν μαζί, πίνουν μαζί, ζουν -ακόμα- μαζί. Κανείς που βρίσκεται εκτός δεν μπορεί να καταλάβει», είχε περιγράψει ένας οπαδός της Βίλα την διαμάχη.

 Το 2002, μετά την επιστροφή της Μπέρμιγχαμ στην μεγάλη κατηγορία που πλέον ονομαζόταν Premier League, το Second City Derby αναβίωσε για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια. Οι νεοφώτιστοι πήραν τη νίκη και στις δύο αναμετρήσεις της χρονιάς, με το γκολ που ξεκίνησε από πλάγιο του Όλοφ Μέλμπεργκ να έχει γίνει highlight. Η συνάντηση αναθέρμανε τα μίση και υπήρξαν επεισόδια τόσο στην αναμέτρηση του Villa Park, όσο και σε αυτή του St' Andrews. Η σύγκρουση των σκληροπυρηνικών Aston Villa Hardcore με τους Birmingham Zulus τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς έμεινε στην ιστορία ως η «μάχη του Ρόκι Λέιν». Οι δεύτεροι ήταν εκείνοι που προκάλεσαν την ακύρωση παρουσίασης βιβλίου για τους οπαδούς της Βίλα, καθώς  είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα επιτεθούν, θεωρώντας το μέρος της παρουσίασης ως δικό τους έδαφος!

H ένταση πέρασε και στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ντάμπλιν αποβλήθηκε για κουτουλιά στον Σάβατζ, ενώ ο Γιοχάνες Γκούντγιονσον για ένα φονικό τάκλιν στον Άπσον. Την επόμενη σεζόν, υιοθετήθηκε η λογική του ορισμού νωρίς το μεσημέρι, προκειμένου να μην υπάρχει χρόνος στους οπαδούς για να μεθύσουν. Η νίκη με 5-1 το 2008 υπέρ της Άστον Βίλα ήταν η μεγαλύτερη τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς το 6-0 του 1988 παραμένει σε... δυσθεώρητα επίπεδα! Από την πλευρά των Blues, η μεγαλύτερη νίκη τους είναι το 4-0 του 1968. Το 2010, η Βίλα κατάφερε να κάνει ρεκόρ σερί νικών επί της συμπολίτισσας, φτάνοντας τις έξι, ενώ έχει 52 νίκες έναντι 38 της αντιπάλου της. Γενικότερα, οι Clarets and Blues, λόγω και του ευρωπαϊκού έχουν τον αέρα των περισσότερων επιτευγμάτων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά η Σίτι είναι εκείνη που θεωρείται η σημαντική ομάδα της πόλης, διότι έχει το «Μπέρμιγχαμ» στο όνομά της. «Οι άλλοι εκπροσωπούν μόνο την περιοχή του Άστον», λένε περιφρονητικά.

Ο ΜακΛις και οι άλλοι

Ο Άλεξ ΜακΛις, όπως αναφέραμε και πριν, ήταν στον πάγκο της Μπέρμιγχαμ στην πορεία για το League Cup του 2011, το δεύτερο σημαντικό τρόπαιο στην ιστορία των Βlues. Όταν λίγους μήνες μετά δέχθηκε την πρόταση της Βίλα, προκάλεσε οργή και στις δύο πλευρές. Οπαδοί της νέας του ομάδας έκαναν διαμαρτυρία έξω από το γήπεδο με το που διέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο Σκωτσέζος προπονητής άρχισε να δέχεται μηνύματα για τη ζωή του και από τις δύο πλευρές! Οι διοικούντες την Μπέρμιγχαμ κατηγόρησαν τη Βίλα ότι χειραγώγησε τον ΜακΛις προκειμένου να παραιτηθεί από την τεχνική της ηγεσία και να γίνει  ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που αφήνει την μία ομάδα της πόλης για την άλλη!

Το μόνο που κατάφερε, ήταν να αμβλύνει την αντιπαλότητα και να μεγαλώσει το μίσος ανάμεσα στους οπαδούς, καθώς το πέρασμά του από το Βίλα Παρκ ήταν ανεπιτυχές. Σε αντίθεση πάντως με τους προπονητές, υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έκαναν το... εσωτερικό δρομολόγιο και ακόμα περισσότεροι που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο με ενδιάμεσους σταθμούς άλλες ομάδες. «Μεταγραφή» έχει υπάρξει ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο, καθώς ο Νταγκ Έλις, πρώην διευθυντής της Μπέρμιγχαμ, το 1968 ήταν μέλος συμβουλίου που απέκτησε τον έλεγχο των Βίλανς.

Ελληνικό ενδιαφέρον!

Το φετινό Second City Derby έχει και... γαλανόλευκο ενδιαφέρον αφού managing director στην «μπλε» πλευρά της πόλης είναι ο Έλληνας Πάνος Παυλάκης. Μολονότι είχε να αντιμετωπίσει την δυσπιστία των οπαδών λόγω των όσων είχε «κληρονομήσει» από τον προκάτοχό του,  κατάφερε σύντομα να τους φέρει στο πλευρό του. Με την πρόσληψη του προπονητή Γκάρι Ρόουετ η Μπέρμιγχαμ πέρυσι τερμάτισε στη δέκατη θέση της Championship, από εκεί που ήταν βασική υποψήφια για υποβιβασμό.

Ο Παυλάκης φρόντισε να του δημιουργήσει κορμό, καθώς ανανέωσε μέχρι το 2018 7 συμβόλαια, με κορυφαία αυτά των Ντόναλντσον και Ντίμι Γκρέι, ο οποίος είναι από τα πιο hot ταλέντα της Τσάμπιονσιπ και το καλοκαίρι απορρίφθηκε πρόταση 4.5 εκατομμυρίων λιρών για την απόκτησή του, ενώ δόθηκαν και χρήματα για να αγοραστούν παίκτες για πρώτη φορά λόγω του καλού housekeeping. Νοικοκύρεψε το κλαμπ και το καλοκαίρι ο προπονητής δήλωσε πως: «έχουμε την δυνατότητα να γίνουμε δημιουργικοί μέσα στα πλαίσια του μπάτζετ και ο Πάνος έχει πραγματικά βοηθήσει σε αυτό».Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι «πονάει» την ομάδα και του πιστώνουν την επιλογή στην τεχνική ηγεσία. Η... διαδικτυακή του καζούρα στους αντιπάλους, όπως όταν μετά την ήττα από την Άρσεναλ με 4-0 στον περσινό τελικό του FA Cup τους ευχήθηκε «καλή επιστροφή στην δική μας πόλη», τον έκανε ακόμα πιο δημοφιλή στις τάξεις των οπαδών!

Με την πλάτη στον τοίχο 

Η Άστον Βίλα πέρυσι κινδύνεψε με υποβιβασμό, αλλά κατάφερε να σωθεί υπό τις οδηγίες του Τιμ Σέργουντ. Φέτος, αφού η φημολογούμενη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ναυάγησε, ο σύλλογος έχασε και το μεγαλύτερο όπλο του, τον Κριστιάν Μπεντέκε, ο οποίος πήγε στη Λίβερπουλ, αλλά και τον Φαμπιάν Ντελφ. Παρότι ξεκίνησε νικώντας 1-0 την Μπόρνμουθ, μετρά πέντε συνεχόμενα ματς χωρίς τρίποντο. Από τη Λέστερ ηττήθηκε 3-2 ενώ νικούσε 2-0, ενώ «βυθίστηκε» ακόμα περισσότερο από την Γουέστ Μπρομ. Το Second City Derby λοιπον έρχεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την ομάδα του Σέργουντ, καθώς η πίεση σε περίπτωση ήττας από την «μισητή» αντίπαλο θα γίνει αφόρητη.

Από την άλλη, ο Γκάρι Ρόουετ έδειξε με την 11άδα που παρέταξε απέναντι στην Ίπσουιτς ότι το πρωτάθλημα παραμένει η βασική προτεραιότητά του. Οι Blues παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί και με εξαίρεση την εντός έδρας ήττα από την φορμαρισμένη Νότιγχαμ Φόρεστ, δεν έχουν αφήσει άλλο ματς χωρίς να πάρουν έστω τον βαθμό. Τα σχόλια του κόσμου που μετράει αντίστροφα για τη σέντρα φανερώνουν αισιοδοξία για μια νίκη απέναντι στον βασικό αντίπαλο που παίζει μια κατηγορία πάνω, αλλά σε τέτοια ματς οποιαδήποτε πρόβλεψη συνήθως γίνεται συντρίμμια από τα παθιασμένα τάκλιν...
 
 
 
 
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: