Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Save Μ.ΟΡ.Α.Σ!

Ο Νίκος Αθανασίου κάνει... διάλειμμα από τα του Παναθηναϊκού και γράφει για τον Βαγγέλη Μόρα και το σωματείο του Έλληνα αμυντικού για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και την δωρεά μυελού των οστών!  
Είχαμε... απειλήσει από το πρώτο ποστ σε τούτη εδώ την γωνιά, πως θα υπάρχουν στιγμές όπου το ποδόσφαιρο και ο Παναθηναϊκός θα πηγαίνουν στην άκρη. Σήμερα, είναι μία από αυτές τις ημέρες. Αφορμή, ο Βαγγέλης Μόρας και το τατουάζ με την μορφή του αδελφού του, Δημήτρη, ο οποίος έδωσε τεράστια και αντρίκεια μάχη με την λευχαιμία αλλά δεν τα κατάφερε και έφυγε από την ζωή τον περασμένο Ιούλιο. Δίπλα του, σε αυτό τον άνισο πόλεμο, ήταν από την πρώτη στιγμή ο διεθνής αμυντικός της Βερόνα που έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να σώσει τον αδελφό του.
ADVERTISEMENT
Η ζωή συνεχίζεται, ακούγεται ως το μεγαλύτερο κλισέ, αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα. Δεν είναι, όμως, μόνο η ζωή που συνεχίζεται. Ο Βαγγέλης Μόρας συνεχίζει την μάχη κατά της λευμαιχίας, θέλοντας να... ξυπνήσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας, ώστε να γίνουν δότες μυελού των οστών. Μια διαδικασία που μπορεί να σώσει μια ζωή, μια «ιστορία» που ακούγεται τρομακτική αλλά δεν είναι.
Για αυτό και ο Έλληνας αμυντικός ίδρυσε πριν ένα μήνα το σωματείο «ΜΑΖΙ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ» με έδρα την Λάρισα, θέλοντας να βάλει ένα λιθαράκι στην καταπολέμηση της λευχαιμίας και να διαδώσει πως ο καθένας μας μπορεί να γίνει... Θεός και να μοιράσει ζωή σε ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά.
Διαβάστε την διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών, όπως αναφέρετε στην ιστοσελίδα του «Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων»:
«Εάν ένας εθελοντής βρεθεί αρχικά συμβατός με έναν ασθενή και εξακολουθεί να επιθυμεί τη δωρεά, γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας και, στη συνέχεια, υποβάλλεται σε check-up για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του.
Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας μέχρι την τελική συγκατάθεση για τη μεταμόσχευση, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτή. Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του. Άτομα που έχουν αμφιβολίες ή εγγράφονται κάτω από συναισθηματική ή άλλη πίεση χωρίς να είναι σίγουρα αν είναι πραγματικά πρόθυμα να προχωρήσουν, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους ασθενείς.
Διαδικασία 
Αρχικά ο δότης ενημερώνεται για τους δύο εναλλακτικούς τρόπους συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων, δηλαδή είτε από το μυελό των οστών, είτε από το αίμα, καθώς και για τις πιθανές παρενέργειες της συλλογής. Κατόπιν, έχει την ευκαιρία και το χρόνο να υποβάλει διευκρινιστικές ερωτήσεις. Μέχρι αυτό το σημείο η θετική πρόθεση του δότη είναι ελεύθερα ανακλητή και μπορεί να αποχωρήσει από τη διαδικασία αν με κάτι δεν συμφωνεί. Αν συμφωνεί με τη διαδικασία, δίνει τη συγκατάθεσή του εγγράφως, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και ξεκινά ο τελικός έλεγχος της καταλληλότητάς του και της δυνατότητας του να δώσει μόσχευμα.Πριν τη συλλογή o δότης υποβάλλεται σε κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, ώστε η συλλογή να είναι ασφαλής για τον ίδιο και τα αιμοποιητικά κύτταρα ασφαλή για τον ασθενή.
Υπάρχουν δύο εναλλακτικοί τρόποι συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων από το δότη:
Συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το μυελό
Ο δότης εισέρχεται το πρωί της συλλογής στο νοσοκομείο, όπου θα γίνει η συλλογή. Η συλλογή γίνεται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία με αναρροφήσεις του μυελού από τα οστά της λεκάνης Τη συλλογή κάνει ομάδα αιματολόγων μεταμοσχευτών ιατρών. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία έως δύο ώρες. Ο δότης παίρνει εξιτήριο το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή την επόμενη το πρωί.
Συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα
Στο δότη χορηγείται υποδόρια τέσσερις ημέρες πριν τη συλλογή ο αυξητικός παράγοντας των λευκών αιμοσφαιρίων G-CSF. Την πέμπτη ημέρα η συλλογή γίνεται με ειδικό μηχάνημα φυγοκέντρησης αίματος, που ονομάζεται μηχάνημα αιμαφαίρεσης. Ο δότης συνδέεται με το μηχάνημα αιμαφαίρεσης μέσω των δύο μεσοβασιλικών φλεβών του (φλέβες του αγκώνα). Η διαδικασία της συλλογής διαρκεί δύο έως τρεις ώρες και δεν απαιτείται εισαγωγή και νοσηλεία του δότη στο νοσοκομείο. Ο δότης πηγαίνει στο σπίτι του αμέσως μετά τη συλλογή και στη δουλειά του την επόμενη το πρωί.
Πιθανές Παρενέργειες
Η διαδικασία της συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων είναι απόλυτα  ασφαλής για τον δότη και οι ενδεχόμενες επιπλοκές είναι σχετικά ήπιες. Ο δότης δεν κινδυνεύει από μεταδιδόμενα νοσήματα γιατί η συλλογή του μυελού γίνεται στο χειρουργείο υπό άσηπτες συνθήκες. Για τη συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα χρησιμοποιείται αποστειρωμένο σετ μιας χρήσης.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι, όσα αιμοποιητικά κύτταρα κι αν συλλεγούν από το μυελό ή από το αίμα, αυτά αντικαθίστανται από τις εφεδρείες του μυελού και ο δότης δεν κινδυνεύει από μυελική ανεπάρκεια.
Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τον τρόπο συλλογής μοσχεύματος μυελού των οστών είναι συνήθως ήπιες. H συχνότερη επιπλοκή είναι ο πόνος στα σημεία της συλλογής, που υποχωρεί με κοινά αναλγητικά και παρέρχεται βαθμιαία μέσα σε μία έως δύο συνήθως εβδομάδες. Ο δότης επανέρχεται στην εργασία του συνήθως μετά μία εβδομάδα.
Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη συλλογή περιφερικών κυττάρων (αίματος δηλ.) είναι ήπιες. H συχνότερη επιπλοκή είναι συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (πονοκέφαλος, μπουκωμένη μύτη, πόνοι στα οστά), οφειλόμενα  στον αυξητικό παράγοντα G-CSF, που χορηγείται στον δότη πριν τη λήψη. Διαρκούν όσο διαρκεί η χορήγηση του G-CSF και υποχωρούν με κοινά αναλγητικά».
Όλοι μας, λοιπόν, μπορούμε να δώσουμε ζωή, να χαρίσουμε ελπίδα σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Χωρίς κόπο, χωρίς κίνδυνο, μόνο με μια διαδικασία παρόμοια της αιμοδοσίας. Η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό στην ζωή και δεν χρειάζεται να την χάσουμε για να την εκτιμήσουμε...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: