Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ανταγωνιστικός παντού, αρκεί η διαιτησία να μην «ξεφεύγει» εντελώς

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης και τη διαιτησία, εξωτερικού, αλλά κι εσωτερικού!

Ανταγωνιστικός παντού, αρκεί η διαιτησία να μην «ξεφεύγει» εντελώς
• Έχουμε φτάσει στο σημείο με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας, να είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από τη διαιτησία ενός ευρωπαϊκού αγώνα του Ολυμπιακού, ειδικά εκτός έδρας, όταν κατακυρώνει ένα κανονικό γκολ, σε μία δύσκολη φάση όπως προχθές στο Λονδίνο. Γιατί ήταν δύσκολη φάση το γκολ του Φορτούνη από το κόρνερ, με το βοηθό στη γραμμή, όμως, να έχει άριστη οπτική και να εξηγεί χειρονομώντας ότι η μπάλα είχε περάσει φανερά τη νοητή γραμμή της εστίας.

• Ο Ολλανδός Νίχουϊς έκανε στο Έμιρεϊτς μία καλή διαιτησία, που σε γενικές γραμμές σεβάστηκε τον Ολυμπιακό, αλλά παραπάνω σεβάστηκε την Άρσεναλ, ως γηπεδούχο και μεγάλο κλαμπ μεγάλου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Π.χ. ο Γκάμπριελ θα μπορούσε να αποβληθεί στο 44’ για το τάκλιν πάνω στον Σέμπα. Η κίτρινη κάρτα στον Καμπιάσο ήταν ανέκδοτο-βρήκε την μπάλα με τον αγκώνα! Το δε 1-1 της Άρσεναλ οριακά ήταν η, δεν ήταν οφσάϊντ. Κυρίως, όμως, είχε σημασία η αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους του διαιτητή μετά το 2-3 στο 66’.

• Ξέρετε πόσα φάουλ σφυρίχτηκαν σε όλο το ματς; 20. Από 10 σε κάθε ομάδα. Ξέρετε πόσα από τα 10 φάουλ εις βάρος του Ολυμπιακού δόθηκαν από το 70’ και μετά; Τα 7!!! Τρία φάουλ ως το 70’, 7 φάουλ από το 70’ ως το 94’!!! Κοινώς ο Ολλανδός έβαλε τον Ολυμπιακό στην περιοχή του στο τέλος του ματς, με αποκορύφωμα ένα φάουλ-εφεύρευση στο 93’, από δεξιά.

• Τέλος πάντων, επειδή εγώ τα πιστεύω αυτά, ο Νίχουϊς είναι γουρλής! Δύο φορές έπαιξε τον Ολυμπιακό και ο Ολυμπιακός κέρδισε 3-1 την Ντόρτμουντ εντός έδρας και 3-2 την Άρσεναλ εκτός έδρας. Οπότε είναι ευπρόσδεκτος! Τι να λέμε τώρα! Τουλάχιστον αυτός ήταν σαφές ότι μπήκε να παίξει 50-50. Το ίδιο κι οι επόπτες, αλλά και οι βοηθοί γραμμής. Τώρα, όταν είδε ο άνθρωπος ότι η Άρσεναλ ζορίζεται άσχημα, άρχισε να παίζει λίγο έδρα. Και στο τέλος μας στρίμωξε. Αλλά και πάλι, μπροστά στους άλλους που έχουμε δει, αυτό δεν ήταν τίποτα.

• Για να αποδειχθεί, όμως, για μία ακόμη φορά, ότι ο Ολυμπιακός όταν έχει καλή διαιτησία, κι όταν λέω καλή δεν εννοώ υπέρ του, ούτε καν 50-50, αλλά σαν του Νίχουϊς δηλαδή να μην "ξεφεύγει"εντελώς, μπορεί να είναι πλέον ανταγωνιστικός στην Ευρώπη και μακριά από το Καραϊσκάκη, με κάθε αντίπαλο! Με την Άρσεναλ, με την Μπενφίκα, με την Παρί Σεν Ζερμέν, με όλους! Αλλά όταν πας στο Μάντσεστερ κι έχεις τον άλλο Ολλανδό, τον Κάϊπερς, να σε περιμένει στη γωνία, όσο ανταγωνιστικός κι αν είσαι, δεν θα μπορέσεις να περάσεις τη Γιουνάϊτεντ. Η, όταν πας στη Γιουβέντους και με το που προηγείσαι 2-1, σε σκίζει στα σφυρίγματα ο Άγγλος Άτκινσον, τι να κάνεις. Καλά αν σου στείλουν κανένα Καράσεφ, όπως πέρσι στο Μάλμε…Η, να σου τύχει κανένας ανθέλληνας τύπου Γκράφε, όπως στο Λεβάντε. Εκεί είσαι καταδικασμένος από χέρι. Εκεί, ό,τι κι αν κάνεις, θα χάσεις.

• Τώρα, για τα…δικά μας, τι να πω. Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει ολόκληρος θόρυβος για τους διαιτητές στα παιχνίδια Ατρόμητου-ΠΑΟΚ, Βέροιας-ΑΕΚ, ακόμη και Παναθηναϊκού-Πλατανιά! Τελικά τι έγινε; Ο θόρυβος αποδείχθηκε δικαιολογημένος; Μήπως…εμπόδισε κανείς διαιτητής να κερδίσουν οι μεγάλες ομάδες; Έχει να προσάψει τίποτα ο Παναθηναϊκός στον Δελφάκη; Έχει παράπονα η ΑΕΚ από τον Αρετόπουλο, που στη φάση του 1-2 στο 89’ είχε στήσει το τείχος ένα μέτρο πίσω από το «τόξο», που μας έδειξε ως σωστή απόσταση το συνδρομητικό κανάλι; Καλά για τον Καλογερόπουλο μέχρι κι ο Τύπος της Θεσσαλονίκης έγραψε τα καλύτερα για τη διαιτησία του στο Περιστέρι, κι αυτό αρκεί για να καταλάβουμε πως έπαιξε τον ΠΑΟΚ.

• Τώρα, μία από τα ίδια και γι΄αυτή την αγωνιστική. Θόρυβος για τον Βοσκάκη στο Ξάνθη-Παναθηναϊκός και τον Γιάχο στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Μα ο Γιάχος πέρσι δεν έπαιξε ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1; Είχε κανένα παράπονο ο ΠΑΟΚ; Πέναλτι είχε κάνει ο Κλάους στο Σαντάνα και δεν το είχε δώσει. Γενικά ο ΠΑΟΚ από ποιο παιχνίδι του έχει παράπονα από τον Γιάχο; Αλλά κι ο Παναθηναϊκός από ποιο παιχνίδι είχε παράπονα από τον Βοσκάκη; Από το Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός 0-1 η, από το Αστέρας-Παναθηναϊκός 0-4;

• Εγώ πιστεύω ότι κι αυτή την αγωνιστική θα δούμε καλές διαιτησίες, που δεν θα επηρεάσουν αποτελέσματα. Και, παρεμπιπτόντως, για άλλη μία φορά διαψεύστηκαν οικτρά όσοι βιάστηκαν να...προβλέψουν ότι η ΚΕΔ-ΕΠΟ θα έτρωγε τον Μάνταλο και θα τον άφηνε έξω...τέσσερις αγωνιστικές για την διαιτησία του στο ΑΕΚ-Γιάννινα. Κανονικά ορίστηκε και παίζει αυτή την αγωνιστική...
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: