Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ο Άγιος Βασίλης και η ησυχία του ΠΑΟΚ

Οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για τον ΠΑΟΚ και ειδικά ο τελευταίος. Σ΄ αυτόν η εσωστρέφεια χτύπησε "κόκκινο" και παρουσιάστηκαν φαινόμενα πέρα από κάθε λογική. Γράφει ο Γιώργος Κουβεντίδης.
Ο Άγιος Βασίλης και η ησυχία του ΠΑΟΚ
Απ΄ αυτή την άποψη, αυτή η συμφωνία του Ζαγοράκη με τον Σαχπατζίδη, μάλλον καλό θα κάνει στον ΠΑΟΚ. Θα του δώσει λίγο την ευκαιρία να ηρεμήσει, να απαλλαγεί απ΄ αυτό το αρρωστημένο κλίμα, που είχε δημιουργηθεί, να μπορέσει η ομάδα να διεκδικήσει τις πιθανότητές της.
Αυτά που συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ, δεν είχαν απλά πολλά χρόνια να συμβούν, θα
μπορούσε κανείς να πει ότι δεν είχαν συμβεί ούτε στις κακές εποχές του Μπατατούδη (γιατί είχε και καλές) ή στις εποχές του Γούμενου (που ήταν εξ ορισμού κακές). Κι όμως συνέβησαν στην εποχή του Ζαγοράκη.
Από την ανακοίνωση της συμφωνίας ακούστηκαν πολλά και προφανώς θα ακουστούν ακόμη περισσότερα μέχρι να ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας (αν ανακοινωθούν).
Το δεδομένο είναι ότι θα μπουν κάποια χρήματα στον ΠΑΟΚ. Όχι ποσά που είναι ικανά να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας του, αλλά στη φάση, που είναι σήμερα ο ΠΑΟΚ, το κάθε ευρώ είναι χρήσιμο.
Ανατροπές δεν αναμένονται. Όπως βάδιζε ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει να βαδίζει, απλά με ελαφρώς λιγότερο άγχος, με τον Ζαγοράκη πάντα στην ηγεσία του. Ο "ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη", θα συνεχίσει να είναι ο "ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη".
Από την ώρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία του Ζαγοράκη με τον Σαχπατζίδη, πολύς κόσμος άρχισε να κάνει όνειρα, υπάρχει άλλωστε ένα σημαντικό κομμάτι στον κόσμο του ΠΑΟΚ (προφανώς και σε κάθε ομάδα), που έστω και σ΄ αυτές τις εποχές, που δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά, ονειρεύεται τον δικό του Κόκκαλη ή τον δικό του Άγιο Βασίλη, και τα μεγάλα πράγματα. Και καμιά φορά τα όνειρα σ΄ εμποδίζουν να ζήσεις όσο καλύτερα μπορείς την πραγματικότητα.
Είναι εκπληκτικό να ακούς από τη μια στιγμή στην άλλη, κόσμο να πιστεύει ότι επειδή συμφώνησαν ο Ζαγοράκης με τον Σαχπατζίδη για να μπουν κάποια χρήματα στην ομάδα, ο ΠΑΟΚ θα πάρει τον Φορλάν, τον Μπαλοτέλι, άντε στη χειρότερη περίπτωση τον Γιοβάνοβιτς. Έχω την εντύπωση ότι όσοι ανήκουν σ΄ αυτή την κατηγορία, πάλι θα απογοητευτούν και πάλι θα περιμένουν το επόμενο τρένο από την Καισαρεία, μήπως είναι σ΄ αυτό ο Άγιος Βασίλης.
Οι υπόλοιποι ας απογοητευτούν, αν τα χρήματα που θα μπουν στο ταμείο της ΠΑΕ (που δεν θα είναι αυτά, που ακούει τόσο καιρό ο κόσμος), θα ξοδευτούν για μια μεταγραφή εντυπωσιασμού. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ, άλλωστε, δεν είναι ένας κράχτης που θα παραμυθιάσει τον κόσμο δημιουργώντας του πρόσκαιρες προσδοκίες, αλλά το πως θα συμμαζέψει την ομάδα του, που ξεκινά τη σεζόν στο Όσλο.
Για τον ΠΑΟΚ η καλύτερη "μεταγραφή" αυτή την εποχή, είναι να βρει την ησυχία του, να ανακτήσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του σ΄ αυτό που ζει τρία τέσσερα χρόνια, και κυρίως τον ρεαλισμό του, και να δώσει την ευκαιρία σ΄ αυτούς, που κουμαντάρουν (και θα συνεχίσουν να κουμαντάρουν) το καράβι, στον Ζαγοράκη και στον Βρύζα δηλαδή, να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό και το ρόστερ, με όσο το δυνατόν πιο καθαρό μυαλό γίνεται.
Για τον ΠΑΟΚ τα πράγματα στο οικονομικό κομμάτι είναι δύσκολα και δεν θα γίνουν πολύ πιο εύκολα από τη συμφωνία του Ζαγοράκη με τον Σαχπατζίδη.
Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ εξακολουθεί να είναι το να δημιουργήσει μία ομάδα, το ίδιο ανταγωνιστική με την περσινή, ίσως και ακόμη πιο ανταγωνιστική, με μικρότερο κόστος.
Σ΄ αυτό το μήκος, άλλωστε, κινούνται όλοι. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, ποιος έκανε κάτι διαφορετικό; Η ΑΕΚ που έστειλε τρεις από τους καλύτερούς της παίκτες ή ο Παναθηναϊκός που περίμενε δέκα μέρες πριν το ματς με την Οντένσε να πουλήσει τον Σισέ για να κάνει καμιά μεταγραφή;
Και σ΄ αυτή την προσπάθειά του, ο ΠΑΟΚ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το θέμα είναι να ηρεμήσει το σύστημά του, που τις τελευταίες εβδομάδες τρελάθηκε, για να μπορέσει να τα βγάλει.
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: