Του Μάνου Σταραμόπουλου
Η αλλαγή «φρουράς» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι πλέον γεγονός. Η πρόκριση στον μεγάλο τελικό της 25ης Μαΐου στο θρυλικό Γουέμπλεϊ του Λονδίνου θα δώσει την ευκαιρία σε δύο γερμανικές ομάδες να διεκδικήσουν το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης για το 2013. Αντίπαλες η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Μπάγερν Μονάχου, που μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις έβγαλαν εκτός συνέχειας τις ισπανικές Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, αντιστοίχως, δίνοντας την ευκαιρία στην χώρα τους να παρακολουθήσει ένα γερμανικό τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης. Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι όλοι οι φίλαθλοι και ιδιαιτέρως οι γερμανοί κάνουν λόγο για μία συναρπαστική αντιπαλότητα και δεν είναι λίγοι αυτοί που ομιλούν για το Der Klassiker (το γερμανικό El Clássico).Η παρουσία της Μπάγερν για δεύτερη συνεχή σαιζόν στον τελικό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της εκπληκτικής της απόδοσης που είχε παρουσιάσει και στην περυσινή διοργάνωση, όπου φέτος φρόντισε ο προπονητής της, Γιούπ Χάϊνκες και βελτίωσε ή μεγιστοποίησε καλύτερα την απόδοση της ομάδας του. Από την άλλη όμως όλοι βγάζουν το καπέλο στην εντυπωσιακή παρουσία της Μπορούσια Ντόρτμουντ που έκλεψε την παράσταση . Σ’ αυτό βεβαίως μεγάλο ρόλο έχει παίξει ο χαρισματικός προπονητής της, Γιούργκεν Κλόπ ,ο οποίος από ποδοσφαιριστής της σειράς ίσως και κάτι λιγότερο έχει εξελιχθεί σε σπουδαίος κόουτς . Η φιλοσοφία του είναι απλή «Πρέπει να μην αφήνουμε ούτε σπιθαμή του γηπέδου που να μην καλύπτεται. ».
Κι αυτό προήλθε από το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Μπορούσια Ντόρτμουντ την περίοδο 2003-2006 όπου έφθασε στο χείλος της χρεωκοπίας όπως είχε πληροφορηθεί και τελικά σώθηκε χάρη σ ένα δάνειο ύψους 2 εκ. ευρώ που είχε πάρει, όχι από οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματοδότη αλλά από την προσεχή αντίπαλό της, Μπάγερν Μονάχου!!!, κι ενώ το συνολικό χρέος της έφθανε περίπου τα 200 εκ. ευρώ.
Έκτοτε δημιουργήθηκε μία φιλοσοφία «ποτέ πια τέτοιες ημέρες» κι έτσι όταν το 2008 ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Χανς- Γιόακιμ Βάτσκε πήρε από την Μάιντς τον Κλοπ ώστε να αντικαταστήσει-όπως κι έγινε- τον Τόμας Ντολ , η ομάδα άρχισε να παίρνει τα πάνω της. Η διοίκηση της Ντόρτμουντ εν τω μεταξύ είχε καταφέρει να πάρει ένα δάνειο ύψους 79 εκ. ευρώ από την χρηματοοικονομική εταιρεία, Morgan Stanley (έχει έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες) που θα εξοφλήσει σε 15 χρόνια και με σύνθημα «Είμαστε η Borussia», ξεκίνησε μία πλήρη αναδιάρθρωση. Έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη ταλέντων και υψηλής ειδίκευσης στο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά της. Και τώρα όλοι στην Ευρώπη κάνουν λόγο για το μοντέλο της που στηρίζεται σε μία οικονομική σταθερότητα , όχι αλόγιστες δαπάνες και συνεχή προσπάθεια ανεύρεσης νέων ταλέντων. Φυσικά τα κύρια στοιχεία της στον αγωνιστικό χώρο είναι η συνεχής κίνηση των παικτών της σε όλο το γήπεδο, η πίεση τους προς τον αντίπαλο, η πειθαρχία και οι μεγάλες αλλαγές ρυθμού.
Την πρώτη σαιζόν που ο Κλόπ πήρε στα «χέρια του» τα ηνία της Ντόρτμουντ η ομάδα τερμάτισε στην 6η θέση. Ήταν μόνο η αρχή: Την επόμενη κατέλαβε την 5η και ακολούθως ξεκίνησε η κυριαρχία της στη Μπουντεσλίγκα. Την σαιζόν 2010 -11 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια όπως και την επόμενη 2011-12 δείχνοντας σε όλους ότι αυτή είναι η νέα μεγάλη δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα την σαιζόν 2011-2012 η Ντόρτμουντ έφθασε τους 81 βαθμούς (οι 47 μόνο στον δεύτερο γύρο) που ήταν το μεγαλύτερο ρεκόρ για την Μπουντεσλίγκα ,ενώ σημείωσε 25 νίκες ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Μπάγερν που κρατούσε από την εποχή του Φράντς Μπεκενμπάουερ (1972/73) , Γκέρντ Μύλερ, Ούλι Χένες κ.ά. Έπειτα στις 12 Μαΐου του 2010 έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρώτο της ντάμπλ όπου στον τελικό συνέτριψε με 5-2 την Μπάγερν Μονάχου .
Όλοι πλέον θαυμάζουν την ομάδα του «εθνικού προπονητή», Γιούργκεν Κλοπ (έτσι αποκαλείται γιατί σχολίαζε τα παιχνίδια της εθνικής Γερμανίας στην ZDF- τώρα τον διαδέχθηκε ο Όλιβερ Καν ) , που στο διάστημα της παρουσίας του στην ομάδα του Ντόρτμουντ ο σύλλογος έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα, ένα κύπελλο κι ένα Σούπερ καπ (2008) ,ενώ ο ίδιος έχει αναδειχθεί δύο φορές (2011, 2012) καλύτερος τεχνικός της χώρας του.
Φέτος η Ντόρτμουντ παρά την απώλεια του σημαντικού μέσου, Σίνι Καγκάουα (παίζει στην Μαν. Γιουνάιτεντ) είχε φροντίσει να πάρει από τη Γκλάντμπαχ, τον μεσοεπιθετικό, Μάρκο Ρόις με 17 εκ. ευρώ ενεργοποιώντας την ρήτρα του. Παράλληλα στηρίζεται και σε άλλους πολύ καλούς παίκτες, όπως ο τερματοφύλακας, Ρόμαν Βαιντενφέλερ (4 εκ. ευρώ) που μπορεί να μην διαθέτει μεγάλο όνομα στην διεθνή ποδοσφαιρική αγορά, αλλά είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τον κάθε προπονητή που θέλει να έχει σοβαρό άνθρωπο κάτω από τα δοκάρια του. Στην δεξιά πλευρά της άμυνας υπάρχει ο ταχύτατος διεθνής Πολωνός, Πίζτσεκ (12,5 εκ. ευρώ) , αριστερά ο διεθνής, Μαρσέλ Σμέλτσερ (9 εκ. ευρώ) με ωραίες σέντρες και στο κέντρο άμυνας ο Σέρβος στόπερ, Νέβεν Σούμποτιτς (τον είχε πάρει μαζί από την Μάιντς ο Κλοπ και τώρα στοιχίζει 18 εκ. ευρώ) με τον διεθνή γερμανό κεντρικό αμυντικό, Ματς Χούμελς (τον πήρε από την Μπάγερν που δεν τον…ήθελε, η αξία του τώρα φθάνει τα 24 εκ. ευρώ ) και είναι ο «κατευθυντήριος νους της».
Στη μεσαία γραμμή από δεξιά υπάρχει ο διεθνής Πολωνός, Γιάκουμπ Μπλαζικόφσκι (15 εκ. ευρώ) , ένας ανεξάντλητος παίκτης, ο αμυντικός χαφ, Σβεν Μπέντερ (14 εκ. ευρώ) ή ο Σεμπάστιαν Κελ (αρχηγός όταν αγωνίζεται- 2,5 εκ. ευρώ) με τον Ιλκάι Γκοντογκάν (το νέο ανερχόμενο αστέρι της ομάδας, που έκανε σπουδαία δουλειά στο Τσάμπιονς Λιγκ-κοστολογείται 20 εκ. ευρώ ) , ο διεθνής Μάριο Γκέτσε , ο αποκαλούμενος από αρκετούς και …γερμανό Μέσι! (εντάξει είπαμε βρε παιδιά είναι πολύ καλός, αλλά όχι κι έτσι) ο οποίος από τη νέα σαιζόν θα φορά τα «κόκκινα», αφού η Μπάγερν συμφώνησε να πληρώσει την ρήτρα του (περίπου 37 εκ. ευρώ) και να τον εντάξει στο «οπλοστάσιό της». Ο επίσης διεθνής και σπουδαίο ταλέντο, Μάρκο Ρόις (έχει όλα τα φόντα θα φθάσει πολύ ψηλά-κοστολογείται γύρω στα 30 εκ. ευρώ ) και μπροστά μόνος στην επίθεση ο γκολτζής, Πολωνός, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (τον είχε αγοράσει από την Λεχ Πόζναν αντί 4 εκ. ευρώ) και τώρα η τιμή του φθάνει τα 28 εκ. ευρώ.
Στη φάση των ομίλων η Ντόρτμουντ ήταν το αουτσάιντερ αλλά τα πήγε θαυμάσια με αντιπάλους όπως η Μάντσεστερ Σίτι (1-1 εκτός και 1-0 εντός ), Ρεάλ Μαδρίτης (2-1 εντός και 2-2 εκτός) και Άγιαξ (1-0 εντός και 4-1 εκτός ) καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Έπειτα στη φάση των 16 απέκλεισε την Ουκρανική, Σαχτάρ Ντονέτσκ (2-2, 3-0), στα προημιτελικά τη Μάλαγα (0-0, 3-2) και στα ημιτελικά την Ρεάλ Μαδρίτης (4-1, 0-2).
Η Μπάγερν
Στον τελικό τώρα θα έχει απέναντί της την Ντόρτμουντ, που μετά από δύο ανεπιτυχείς απόπειρες σε τελικό , κατά Ίντερ (2009-10) και Τσέλσι (2011-12),αντιστοίχως τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα προσπαθήσει φέτος να φύγει με «ψηλά το κεφάλι».
Η «μεγάλη κυρία» του γερμανικού ποδοσφαίρου στη φάση των ομίλων, έπαιξε με Βαλένθια (2-1, 1-1), Μπάτε Μπορίσοφ (1-3,4-1), Λιλ (1-0, 6-1). Στη φάση των «16»απέκλεισε την Άρσεναλ (3-1, 0-2), στα προημιτελικά την Γιουβέντους (2-0, 2-0) και στα ημιτελικά συνέτριψε την Μπαρτσελόνα (4-0, 3-0).
Η αξία της …12άδας (συν τον Κελ) της Ντόρτμουντ αποτιμάται γύρω στα 214 εκ. ευρώ, ενώ της Μπάγερν (με τον Κρόος ) ανέρχεται στα 315 εκ. ευρώ.
Η ομάδα της Βαυρίας φέτος έχει ξεχωρίσει για την ευελιξία που έχει παρουσιάσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η άμυνά της είναι πολύ σταθερή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Βασική φιγούρα ο διεθνής τερματοφύλακάς της, Μάνουελ Νόιερ (κοστολογείται 30 εκ. ευρώ). Στην οπισθοφυλακή από δεξιά είναι: ο αρχηγός της, διεθνής, Φίλιπ Λαμ (28 εκ. ευρώ), οι δύο στόπερ, ο Τζερόμ Μπόατενγκ (18 εκ. ευρώ) και ο αεικίνητος και κλάσεως παίκτης, Ντάντε (10 εκ. ευρώ) κι αριστερά ο Αυστριακός και πολλά υποσχόμενος, Ντάβιντ Αλάμπα (22 εκ. ευρώ) . Το κέντρο της δείχνει μία ωριμότητα χάρη και στην πολύ καλή απόδοση των Άριεν Ρόμπεν (22 εκ. ευρώ) , Χάβι Μαρτίνεθ (τον πήρε πέρυσι από την Αθλέτικ Μπιλμπάο αντί του ποσού των 40 εκ. ευρώ- κοστολογείται 30 εκ. ευρώ), τον Μπάστιαν Σβαινστάιγκερ (35 εκ. ευρώ) και του Φράνκ Ριμπερί (42 εκ. ευρώ) ,ενώ πολλά έχει προσφέρει και ο Τόνι Κρόος (22 εκ. ευρώ) που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια μήπως και προλάβει να είναι παρών στον τελικό. Λίγο πιο μπροστά σε ελεύθερο ρόλο είναι ο δαιμόνιος και πανταχού παρών, διεθνής Τόμας Μίλερ (32 εκ. ευρώ) και μπροστά ο πολύ καλός, Κροάτης «εκτελεστής» Μάριο Μαντζούκιτς (19 εκ. ευρώ) που με την απόδοσή του πήρε την θέση από τον υψηλόσωμο, Μάριο Γκόμες.
Στην Μπάγερν είναι γεγονός ότι υπάρχει ακόμη η περυσινή αίσθηση της ήττας από την Τσέλσι και μάλιστα στο σπίτι της, στην «Αλιάνζ Αρίνα» και τώρα θέλει να πάρει το τρόπαιο ώστε να ξεχασθεί και παράλληλα να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι ο 67χρονος προπονητής της, Γιούπ Χάϊνκες, καθώς ήδη έχει συμφωνηθεί την τεχνική της ηγεσία να αναλάβει ο Ισπανός, Πεπ Γκουαρντιόλα.
Ο τελικός της 25ης Μαΐου λοιπόν θα έχει από την μία τη Ντόρτμουντ που σίγουρα δεν διαθέτει τα σούπερ ονόματα, αλλά ένα εξαίσιο και μαχητικότατο συγκρότημα που δεν επηρεάζεται από τίποτε και κανέναν κι από την άλλη τη Μπάγερν των μεγάλων άσσων , που θέλει να δείξει ότι αυτή είναι η νέα υπερδύναμη του διεθνούς ποδοσφαίρου με στόχο να κυριαρχήσει και στα προσεχή χρόνια…
Πηγή: overlap.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου