Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014
«Ηρακλής, όλη μου η ζωή»
Στον Arena FM 89,4 μίλησε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ηρακλή και του Ολυμπιακού και πρώην προπονητής, Κώστας Καραπατής. Ο 84χρονος σήμερα θρυλικός πορτιέρο έκανε μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στο παρελθόν και θυμήθηκε μεταξύ άλλων το πρωτάθλημα που κατέκτησε με τον Ηρακλή, την περίοδο που έσωσε τον “Ημίθεο” ως προπονητής, το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό, αλλά και την εξαιρετική εθνική ομάδα που ο ίδιος είχε προπονήσει.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Κώστας Καραπατής:
Για την πορεία του στον χώρο του ποδοσφαίρου: “Ήμουν ο πρώτος τερματοφύλακας, που έπαιξε και μακριά από την εστία. Τότε όλοι μ’ έλεγαν τρελό, μετά δικαιώθηκα. Το ποδόσφαιρο και ο Ηρακλής είναι η ζωή μου, η Θεσσαλονίκη το σπίτι μου. Εκεί μεγάλωσα, πήγα στο Γ’ γυμνάσιο, στην οδό Κασσάνδρου. Με το ποδόσφαιρο ασχολήθηκα ως παίκτης, προπονητής, καθηγητής, ότι άλλο υπάρχει. Μικρός έχω φάει ξύλο από τον γυμνασιάρχη, Χατζηανδρέου τον έλεγαν θυμάμαι, επειδή τότε επικρατούσε η άποψη ότι ποδόσφαιρο έπαιζαν μόνο οι αλήτες”.
Για τις αναμνήσεις του από τον Ηρακλή: “Πήραμε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, το 1951 και εν συνεχεία πήγα στον Ολυμπιακό, όπου κέρδισα τα πάντα σε τίτλους. Όμως, ο Ηρακλής είναι ολόκληρη η ζωή μου. Θυμάμαι πως είχα σώσει την ομάδα το 1953. Ενώ έπαιζα πια στον Ολυμπιακό με πήρε ο Καβακάς, ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή και μου είπε να πάω να βοηθήσω την ομάδα. Ήμουν παίκτης, αλλά πήγα ως προπονητής του Ηρακλή και σώσαμε την ομάδα, κερδίζοντας πέντε συνεχόμενα παιχνίδια.
Το 1957, πάλι, είχα κάνει το καλύτερο παιχνίδι της ζωής μου στο Καραϊσκάκη και είχα πιάσει δύο πέναλτι στο 90′. Το 1959, όταν έγινε η Α’ εθνική, ο Ηρακλής έπρεπε να παίξει με την Ξάνθη δυο παιχνίδια για το ποια ομάδα θα μπει ως 16η στην εθνική κατηγορία. Τότε ήμουν παίκτης-προπονητής στον Ηρακλή. Ένας ποδοσφαιριστής, αν θυμάμαι καλά τον έλεγαν Δημόπουλο, έβαλε δύο γκολ στην Ξάνθη, νικήσαμε 2-0 και περάσαμε πανηγυρικά. Στο πρώτο παιχνίδι, που είχε γίνει στο Χαριλάου, κερδίσαμε 1-0″.
Για τις εμπειρίες του ως προπονητής στην εθνική ομάδα: “Είχα πάει για κάποιο διάστημα προπονητής στην εθνική. Στο παιχνίδι με την Ελβετία κάναμε την καλύτερη εμφάνιση που είχε κάνει η χώρα εκτός έδρας. Μάλιστα, είχε έρθει ένας Ελβετός βιομήχανος και μου έδωσε επιταγή 30.000 ελβετικά φράγκα ως δώρο, επειδή παίξαμε καλά! Στην ομάδα ήταν τότε ο Χρηστίδης, ο Οικονομόπουλος, ο Γκαϊτατζής, ο Σιδέρης, ο Δομάζος, ο Παπαϊωάννου και άλλοι πολλοί μεγάλοι παίκτες. Ο ΓΓΑ της δικτατορίας, ο Ασλανίδης μου έδωσε συγχαρητήρια για την εμφάνιση, αλλά μετά με απέλυσε, εξαιτίας ενός συμβάντος με την γυναίκα του, που κάπνιζε μέσα στο λεωφορείο της ομάδας και εγώ της έκανα παρατήρηση!”.
Για το αν παρακολουθεί σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο: “Ούτε στο γήπεδο πάω, ούτε στην τηλεόραση βλέπω ποδόσφαιρο. Έχουν γίνει ‘αιμομιξίες’, έχουν εμπλακεί οι μάνατζερ, έχει χαλάσει το άθλημα. Εγώ στην εθνική έβγαλα τους καλύτερους Έλληνες παίκτες”.
Για τον αγώνα κυπέλλου Ηρακλής-ΠΑΟΚ και αν του θυμίζει κάτι: “Ήμουν προπονητής του Ηρακλή και είχαμε μια πολύ σπουδαία ομάδα το 1980, αλλά έγινε μια χαζομάρα τότε και πέσαμε κατηγορία. Στους ημιτελικούς κυπέλλου κερδίσαμε 1-0 και μετά φέραμε 1-1 και τον αποκλείσαμε”.
Για την συνεργασία του με τον Βασίλη Χατζηπαναγή: “Είχα πει πως πάει το ποδόσφαιρο 25 χρόνια πίσω, επειδή αυτός ήταν πολύ μπροστά ως μονάδα! Εγώ ήμουν αυτός που τον έκανα παίκτη συνόλου, αυτός ήξερε να παίζει άριστα μόνο ατομικά. Τις καταπληκτικές πάσες που έκανε του τις έμαθα εγώ και μου το αναγνώρισε κάποια στιγμή”.
Για το ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι τερματοφύλακες του κόσμου: “Μα, ο κορυφαίος όλων λεγόταν… Καραπατής. Τεράστιος τερματοφύλακας ήταν ο Γιασίν της Σοβιετικής Ενώσεως. Είπα πως ο Καραπατής ήταν μεγάλος τερματοφύλακας, επειδή εισήγαγα έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, που δεν υπήρχε. Η Ελλάδα έχει βγάλει τεράστιους πορτιέρο, όπως ο Σαργκάνης και ο Κελεσίδης”.
Για το γεγονός πως ακόμη και σήμερα γυμνάζεται καθημερινά: “Είμαι 84 χρονών και κάθε πρωί σηκώνομαι και πηγαίνω πίσω από το Παναθηναϊκό στάδιο, στον Λόφο του Αρδηττού και γυμνάζομαι. Καθημερινά κάνω πέντε χιλιόμετρα. Η καλύτερη άσκηση είναι το γρήγορο περπάτημα. Επιπλέον εγώ δεν ήξερα ποτέ τι θα πει ξενύχτι. Ο Νίκος ο Καμπάνης έλεγε στους άλλους ‘μην ειδοποιείτε τον Καραπατή, γιατί μετά τις δέκα κοιμάται’! Δεν έβγαινα ποτέ στα νυχτερινά κέντρα, ήμουν και κατά του τσιγάρου. Αυτά είναι τα μυστικά της μακροζωίας και τώρα δικαιώνομαι”.
Για το γεγονός πως το πρώτο του δελτίο έγραφε ότι γεννήθηκε το 1928: “Είχα υπογράψει σε δελτίο που έγραφε ότι γεννήθηκα το 1928, γιατί απαγορευόταν να παίζεις αν δεν ήσουν 16 χρονών. Υπέγραψα ως μεγαλύτερος, για να μπορώ να παίζω ποδόσφαιρο. Γεννήθηκα στις 31 Δεκεμβρίου του 1929. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον γυμνασιάρχη μου, τον Χατζηανδρέου, που χτυπούσε με τον χάρακα, ενώ εγώ ήθελα να του αποδείξω ότι το ποδόσφαιρο δεν παίζεται από αλήτες…”.
Για τον Ηρακλή: “Για μένα βρίσκεται πάντα στο μυαλό μου ο Ηρακλής. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως έσωσα την ομάδα, αλλά και το πρωτάθλημα που πήραμε το 1951. Ο Ηρακλής είναι η ζωή μου, η Θεσσαλονίκη το σπίτι μου…”.
Πηγή:arenafm.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου