Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Καθαρό τοπίο για λίγες, θολό για πολλές, γκολάρα ο Ρόμενταλ!!

Με πολύ όμορφες αναμετρήσεις συνεχίστηκε η προκριματική φάση των Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με τα πράγματα σε πολλούς ομίλους να ξεκαθαρίζουν, αλλά σε άλλους να περιπλέκονται επικίνδυνα... Με φοβερό γκολ του Ντένις Ρόμενταλ η Δανία κράτησε την ισοπαλία μέσα στο Όσλο της Νορβηγίας και παραμένει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης, ενώ η Αλβανία συνεχίζει την «τρελή» πορεία της, νικώντας τη Λευκορωσία και πιάνοντας τη στη 2η θέση. Σημαντική νίκη που αυξάνει τις ελπίδες της πέτυχε η Βοσνία, που έχοντας ως σκόρερ τον Ιμπίσεβιτς και Τζέκο επικράτησε εντός έδρας της Ρουμανίας με 2-1.

Την 1η θέση κλείδωσε με εμφατικό τρόπο η Γερμανία, η οποία επιβλήθηκε εύκολα του Καζακστάν, ενώ εντυπωσιακή τροπή έχει πάρει ο όμιλος της Σλοβακίας, της Ρωσίας και της Ιρλανδίας, με τις τρεις ομάδες να ισοβαθμούν στην κορυφή!

Στο κόλπο της πρόκρισης μπήκε δυνατά και η Γεωργία μετά τη σπουδαία νίκη της επί της Κροατίας με 1-0. Η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια νίκησε 1-0 την Κροατία με γκολ του Κομπιασβίλι στο 90'. Το αποτέλεσμα αυτό ικανοποιεί τους διεθνείς μας αλλά περιπλέκει πολύ τον Όμιλο.

Το Ισραήλ μπήκε και αυτό στο «κόλπο» μετά το 2-1 επί της Λετονίας. Η Κύπρος κόλλησε στο μηδέν με την Ισλανδία και έμεινε χωρίς νίκη στον όμιλο της, ενώ νωρίς το απόγευμα η Αγγλία επικράτησε της Ουαλίας με 0-2, την ώρα που η Αρμενία κράτησε στο μηδέν τη Ρωσία. Τέλος, Βουλγαρία και Ελβετία αλληλοεξουδετερώθηκαν με το ισόπαλο αποτέλεσμα να είναι καταδικαστικό και για τις δύο...


Ιρλανδία-ΠΓΔΜ 2-1
(2' ΜακΓκίντι, 21' Kιν/ 45' Τρικόφσκι)
Μάλτα-Ελλάδα 0-1
(94' Τοροσίδης)
Αλβανία-Λευκορωσία 1-0
(62' Σαλίχι)
Γερμανία Καζακστάν 4-0
(3', 88' Κλόζε, 25', 43' Μίλερ)

Ανδόρα-Σλοβακία 0-1(21' Σέμπο)
Νορβηγία Δανία 1-1
(81' Χούσεκλεπ/ 27' Ρόμενταλ)
 Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ρουμανία 2-1
(63' Ιμπίσεβιτς, 84' Tzέκο/ 29' Mαρικά)
Ισραήλ-Λετονία 2-1
(16' Μπαρντά, 81' Καγιάλ/ 62' Γκορκς)
Κύπρος-Ισλανδία 0-0 
Βουλγαρία-Ελβετία 0-0
Γεωργία-Κροατία 1-0
(90' Κομπιασβίλι) 
Ουαλία-Αγγλία 0-2
 (7΄πεν. Λάμπαρντ, 15΄Μπεντ)
Αρμενία Ρωσία 0-0


  

«Τόρο» ο λυτρωτής!!

Το 2007 κέρδισε το πέναλτι στην Βαλέτα και μας χάρισε τη νίκη, το 2011 με κεφαλιά στο 94ο λεπτό μας έστειλε στα ουράνια! Ο λόγος για τον Βασίλη Τοροσίδη, ο οποίος «λύτρωσε» την Εθνική μας ομάδα, που επικράτησε εκτός έδρας με 1-0 και πλέον με 12 βαθμούς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου της προκριματικής φάσης του ΕURO 2012, μετά το δώρο της Γεωργίας.

Ασύνδετη και άνευρη στο πρώτο μέρος το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καλύτερη στην επανάληψη, ενώ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Παπασταθόπουλου στο 84ο λεπτό. Δοκάρι (55’) από τον Λυμπερόπουλο.

Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Εθνική μας με άκρως επιθετικές διαθέσεις προκειμένου να έρθει γρήγορα ένα γκολ στην έναρξη του αγώνα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αλέξανδρος Τζόρβας, στα άκρα της άμυνας οι Τζαβέλλας και Τοροσίδης αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, ενώ στόπερ ήταν οι Παπασταθόπουλος και Αβραάμ Παπαδόπουλος.
Στο κέντρο ήταν οι Κατσουράνης και Καραγκούνης, με τον Νίνη μπροστά τους και τους Σαμαρά, Λυμπερόπουλου και Σαλπιγγίδη στην κορυφή, σε μία προσπάθεια του Πορτογάλου τεχνικού να δώσει πλάτος στην επιθετική γραμμή και να ανοίξει η άμυνα των Μαλτέζων.

Καλύτερη, αλλά νωθρή

Η Ελλάδα στο πρώτο ημίχρονο, όπως ήταν φυσικό είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά σε κανένα σημείο δεν μπόρεσε να επιβάλει απόλυτα τον ρυθμό της. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν και έψαχνε το γκολ, δεν μπορούσε να μπει με αξιώσεις στην εστία της Μάλτας και αναλώθηκε σε μακρινά σουτ και άσκοπες σέντρες από τους Τζαβέλλα και Τοροσίδη.

Στον αντίποδα η Μάλτα γνωρίζοντας της δυνατότητες της προσπαθεί με σποραδικές αντεπιθέσεις να φανεί απειλητική, χωρίς όμως να έχει καταφέρει και εκείνη με την σειρά της να κάνει κάτι καλό.

Αλλαγή προσώπου και ευκαιρίες

Η ομιλία του ημιχρόνου και η ανάγκη για την νίκη, βοήθησε τους διεθνείς μας, που παρουσίασαν καλύτερο πρόσωπο στο δεύτερο μέρος. Η πρώτη καλή στιγμή για την Εθνική μας στο δεύτερο μέρος ήρθε μόλις στο 46ο λεπτό, όταν από μακρινή μπαλιά του Κατσουράνη προς τον Σαλπιγγίδη, ο επιθετικός του ΠΑΟΚ μπήκε μέσα στην περιοχή όμως από ευνοϊκή θέση δεν κατάφερε να παραβιάσει την εστία του Χάμπερ, ο οποίος έδιωξε το σουτ του Έλληνα άσου. 

Η Ελλάδα αρχικά να ανεβάζει στροφές και στο 54', ο Χάμπερ έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ την κεφαλιά του Τοροσίδη, ενώ στο 55ο λεπτό ο Νίνης έκανε την σέντρα από τα αριστερά, ο Λυμπερόπουλος με νέα κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της Μάλτας.  Η "γαλανόλευκη" ήταν πιο επιθετική, αλλά το άγχος και η ατυχία δεν της έφεραν το γρήγορο γκολ που έψαχνε.

«Φέτφα», Μήτρογλου και όλα για όλα!

Ο Φερνάντο Σάντος βλέποντας το πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, πέρασε στο παιχνίδι τον Φετφατζίδη στην θέση του Σαλπιγγίδη, ενώ έβγαλε τον κουρασμένο Λυμπερόπουλο και πέταξε στην κορυφή τον Μήτρογλου, με τον μέσο του Ολυμπιακού να πηγαίνει στα άκρα και τον επιθετικό της Σέλτικ σε ρόλο αντι-Λύμπε.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα μπερδεύτηκαν κάπως, με τους Νίνη και Τζαβέλλα να μην έχουν καλή συνεργασία, στην στιγμή που οι γηπεδούχοι άρχιζαν να βρίσκουν κενούς χώρους στην άμυνα της  Εθνικής μας, με τον Παπαδόπουλο να είναι αρνητικό και τον Καραγκούνη να κάνει τα πάντα, παίζοντας μα αυτοθυσία. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για την Ελλάδα, όταν στο 84ο λεπτό, ο Παπασταθόπουλος είδε την κόκκινη κάρτα.

Λύτρωση!

Τα πράγματα είχαν δυσκολέψει, αλλά τελικά ο άνθρωπος που κέρδισε το πέναλτι το 2007 και είχε ουσιαστικά χαρίσει τη νίκη στην Ελλάδα και την πρόκριση στο EURO 2008 μέσα στην Μάλτα έδωσε την λύση! Ο λόγος για τον Βασίλη Τοροσίδη, ο οποίος στο 94ο λεπτό, μετά από φάση διαρκείας στα καρέ των Μαλτέζων, πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 1-0!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μάλτα (Τζον Μπούτιγκιεγκ): Χάμπερ, Καρουάνα, Μάμο, Σκιμπέρας, Αγκιούς, Χάτσινσον, Μπογκντάνοβιτς, Μπρίφα, Μίσφουντ, Μπαζάντα, Τσεμπρί

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Τζόρβας, Τζαβέλλας, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Λυμπερόπουλος (70' Μήτρογλου), Νίνης, Σαλπιγγίδης  (62' Φετφατζιδης).

Κίτρινες: Κοέν - Τζαβέλλας, Τοροσίδης
Κόκκινη: Παπασταθόπουλος

6ος όμιλος

1. Ελλάδα 11 (5)
2. Κροατία 10 (5)
3. Γεωργία 9 (5)
4. Ισραήλ 7 (5)
5. Λετονία 4 (5)
6. Μάλτα 0 (5)

Η επόμενη αγωνιστική (29/3):

Ισραήλ-Γεωργία (19:05)