Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

«Σκιές» στο Μουντιάλ από έρευνα για στημένα ματς!!

Εταιρείες-βιτρίνες, εγκληματικές οργανώσεις, δωροδοκίες και απειλές. Ο σκοτεινός κόσμος του ποδοσφαίρου αποκαλύπτεται από την μεγάλη έρευνα των New York Times για τα στημένα ματς και τους κινδύνους ενόψει Μουντιάλ!  
Θα μπορούσε να αποτελεί μια καλογυρισμένη ταινία. Είναι όμως η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που καταδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι η FIFA στα κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων. Η έρευνα των New York Times ξεκινά περιγράφοντας μια κατάθεση ενός Νιγηριανού διαιτητή, ο οποίος ήταν από τα βασικά όργανα των fixers. Ακολουθεί η απόδοση: Ο διαιτητής Ιμπραΐμ Σαϊμπού μπαίνει μέσα στην τράπεζα σε μια μικρή αφρικανική πόλη στα νότια της χώρας, κουβαλώντας μια τσάντα γεμάτη με 100.000 δολάρια σε χαρτονομίσματα των 100, σύμφωνα με έναν άλλο διαιτητή που ταξιδεύει μαζί του. Η κατάθεση ήταν τόσο μεγάλη που η τράπεζα έδωσε στον κύριου Σαϊμπού ένα δώρο από συλλεκτικά νομίσματα με τον Νέλσον Μαντέλα.
Αργότερα εκείνη την νύχτα, τον Μάιο του 2010, ο κύριος Σαϊμπού σφύριξε  σε ένα φιλικό ματς ανάμεσα στη Νότιο Αφρική και τη Γουατεμάλα, στην προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακόμα και για τον απλό οπαδό, τα όσα έκανε ήταν ύποπτα. Έδωσε δύο πέναλτι για χέρι, αν και η μπάλα δεν πλησίασε καν στα χέρια των παικτών.
Ο κύριος Σαϊμπού από τον Νίγηρα, επιλέχθηκε να «δουλέψει» στο ματς από μια εταιρεία με βάση τη Σιγκαπούρη, η οποία ήταν βιτρίνα για ένα διαβόητο συνδικάτο που έστηνε ματς, σύμφωνα με την εμπιστευτική αναφορά της ΦΙΦΑ.
Η έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και τα σχετικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή των Νιου Γιορκ Τάιμς και δεν έχουν δημοσιευτεί, θέτουν σοβαρά ερωτήματα για το πόσο τρωτό είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο σε χειραγώγηση αγώνων.
Η αναφορά καταδεικνύει ότι το συνδικάτο και οι διαιτητές του έχουν εισχωρήσει στα ανώτερα κλιμάκια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ώστε να στήνουν φιλικά παιχνίδια και να τα εκμεταλλεύονται. Παρέχει αναλυτικές λεπτομέρειες για τους τρόπους που οι εγκέφαλοι χειραγώγησαν τουλάχιστον πέντε ματς, ίσως και περισσότερα πριν το τελευταίο παγκόσμιο Κύπελλο. Δεκαπέντε παιχνίδια βρέθηκαν στο στόχαστρο, μεταξύ των οποίων και το ΗΠΑ - Αυστραλία, όπως αναφέρουν οι συνεντεύξεις και τα e-mail που υπάρχουν στην αναφορά.
Οι Times ξεκαθαριζουν: Παρότι η διαφθορά στο ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι το νέο, η περίπτωση της Νότιας Αφρικής δίνει μια ασυνήθιστη οπτική του πόσο εύκολα μπορούν οι επαγγελματίες να στήσουν ματς, όπως και για τα σοβαρά προβλήματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο να εποπτεύσει τον εαυτό της και τα μέλη της. Η αναφορά φτάνει τις 44 σελίδες, στις οποίες υπάρχει ο λογαριασμός του Σαϊμπού, καθώς και πολλά άλλα σκηνικά που δείχνουν ότι τα ματς ήταν χειραγωγημένα. Μετά από ένα παιχνίδι το συνδικάτο έφτασε να απειλήσει με θάνατο τον αξιωματούχο που προσπάθησε να να αποτρέψει τη χειραγώγησή του.
Οι ερευνητές της FIFA κατέληξαν ότι τα άτομα αυτά είχαν πιθανότατα τη βοήθεια των ποδοσφαιρικών αρχών της Νότιας Αφρικής. Παρόλα αυτά, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Και όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, πολλές Ομοσπονδίες είναι το ίδιο ευάλωτες με αυτή της Νότιας Αφρικής.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη με την εφημερίδα, ο Σαϊμπού ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν έχει στήσει παιχνίδι και ξεκαθάρισε ότι ούτε έχει μιλήσει ποτέ, ούτε γνωρίζει τον Γουίλσον Ράι Περουμάλ, τον γνωστό fixer ο οποίος αυτοαποκαλείται ο... κορυφαίος στο είδος του. Η FIFA τον θεωρεί ως έναν από τους εγκέφαλους για τα όσα έγιναν στη Νότια Αφρική.
Τα παιχνίδια στο Μουντιάλ του 2010 όμως δεν ήταν τα μόνα. Η Europol ανέφερε 680 ύποπτα ματς από το 2008 μέχρι το 2011, μεταξύ των οποίων ήταν και ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ, καθώς και αγώνες από τα «μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Οι New York Times περιγράφουν και το πως το συνδικάτο κατάφερε να εισχωρήσει στα ανώτερα κλιμάκια της Ομοσπονδίας της Νότιας Αφρικής. Τοην Απρίλιο του 2010, με επιστολή που μετέφερε ένας Μοχάμεντ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, η εταιρεία-βιτρίνα προσφερόταν να διαθέσει διαιτητές για τα φιλικά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, καλύπτοντας όλα τα έξοδά τους. Η υπογραφή στο κάτω μέρος της άνηκε στον Περουμάλ. Ο Άγγλος Στιβ Γκόνταρντ παραξενεύτηκε, αφού γνώριζε ότι οι κανόνες της FIFA ήταν ξεκάθαροι. Μόνο οι Ομοσπονδίες επιλέγουν διαιτητές.
 Λίγες μέρες μετά, ο αγγελιοφόρος του έφερε 3.5000 δολάρια, λέγοντάς του ότι από αυτόν εξαρτάται η συμφωνία. Αρνήθηκε. Αλλά οι αξιωματούχοι που ήταν από πάνω του, προχώρησαν σε συνεργασία με την εταιρεία 4U. Χωρίς ούτε καν να ελέγξουν τον άνθρωπο που έφερε την επιστολή, ο οποίος ήταν μέλος του συνδικάτου.
Το ρεπορτάζ τονίζει ότι οι παράνομες στοιχηματικές αγορές της Ασίας υπολογίζεται ότι έχουν ετήσιο τζίρο δισεκατομμυρίων. Η Νότια Αφρική των χιλίων προβλημάτων ήταν εύκολος στόχος για ανθρώπους που διαχειρίζονται τόσα χρήματα. Η εταιρεία 4U κατάφερε να αλλάζει διαιτητές στο τέλος, να έχει πρόσβαση σε αποδυτήρια και αγωνιστικούς χώρους. Τα υπόλοιπα ήταν απλά...
Ο Περουμάλ δεν δέχθηκε να δώσει συνέντευξη, αλλά με υπόμνημά του έδωσε στις αρχές λεπτομέρειες. Έκανε λόγο για 60.000 - 75.000 δολάρια ανά ματς στον διαιτητή Σαϊμπού, ο οποίος απάντησε: «Μπορώ να φέρω εις πέρας τη δουλειά». Διευκρινίζει μάλιστα ότι για το νότια Αφρική - Γουατεμάλα του έδωσε 60.000 δολάρια. Στημένο... με τη βούλα δηλαδή! Στο παιχνίδι έγιναν πολλά που έκαναν και τον απλό φίλαθλο να καταλάβει.
Πριν το φιλικό της Νότιας Αφρικής με τη Δανία, αξιωματούχοι της αφρικανικής χώρας μίλησαν στους διαιτητές από την Τανζανία, τους οποίους είχε στείλει η 4U, τονίζοντάς τους ότι δεν θα ανεχτούν τίποτα περίεργο. Το πρωί του αγώνα, ο διαιτητής δήλωσε ασθένεια. Έπρεπε να αντικατασταθεί. Ο Άγγλος Γκοντάρντ το είχε προβλέψει και είχε τον Μάθου Ντάιερ, ένα πολύπειρο και έμπιστο ρέφερι, σταντ μπάι. Όταν έφτασε στο γήπεδο, όμως, βρήκε μπροστά του τον Σαϊμπού! Ο Γλοντάρντ τον προσέγγισε και του απαγόρευσε να βγει στο γήπεδο. Έστειλε τον «δικό» του, που ήξερε ότι θα σφυρίξει ό,τι βλέπει και το ματς έληξε 1-0. Οι Fixers είχαν κανονίσει να μπουν τρία τέρματα και έχασαν έτσι τζίρο ενός εκατομμυρίου. Για τον Περουμάλ, ο Γκοντάρντ δημιουργούσε προβλήματα...
Λίγο μετά το ματς, το τηλέφωνο του Άγγλου επικεφαλής διαιτησίας χτύπησε. Ήταν ο Περουμάλ, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι είχε σπάσει τα πόδια ενός ποδοσφαιριστή. «Αυτή τη φορά πήγε πολύ μακριά. Θα σε εξολοθρεύσουμε», του είπε,σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε. Στο επόμενο ματς, η Ομοσπονδία επέτρεψε στη 4U να επιλέξει διαιτητή. Για να του σώσουν τη ζωή... Έτσι, στο Νιγηρία - Νότια Κορέα έγιναν επίσης κραυγαλέα λάθη. Όπως δείχνουν τα e-mail, ο Περουμάλ ζήτησε η 4U να επιλέξει διαιτητές και για το ΗΠΑ - Αυστραλία. Σκόπευε να στείλει σε αποστολή δύο διαιτητές από τη Βοσνία, η οποίοι λίγους μήνες μετά τιμωρήθηκαν με μόνιμο αποκλεισμό από τη FIFA για την εμπλοκή τους στα στημένα.Ο Γκοντάρντ προειδοποίησε τους ανθρώπους και των δύο ομάδων, οι οποίες τον άκουσαν και τελικά το ματς σφύριξε Νοτιοαφρικανός διαιτητής.
 Στο υπόμνημα του Περουμάλ αναφέρεται ότι όταν το συνδικάτο εγκατέλειψε τη Νότια Αφρική, είχε βγάλει 4 με 5 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης τονίζει ότι πρόσφερε 400.000 δολάρια σε διαιτητή για να χειραγωγήσει αγώνα του Μουντιάλ, αλλά εκείνος αρνήθηκε θεωρώντας ότι του τάζει χρήματα που δεν μπορεί να του δώσει!
Παρά τη δημοσιογραφική έρευνα, η FIFA αποφάσισε να ψάξει το θέμα με τα φιλικά πριν τη διοργάνωση του 2010 δύο χρόνια μετά. Μέχρι τότε, ο Σαϊμπού είχε αποσυρθεί από τη διαιτησία, όντας 45 ετών. Η επιτροπή που ανέλαβε την έρευνα δεν είχε τη δύναμη και τις αρμοδιότητες να κλητεύσει υπόπτους. Όταν το πόρισμα έφτασε στη Νότια Αφρική, απομακρύνθηκαν κάποιοι αξιωματούχοι για να κοπάσει η μπόρα και στη συνέχεια επέστρεψαν στις θέσεις τους. Σε κανέναν δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, παρότι υπήρχαν ξεκάθαρες αποδείξεις.
Το 2011, ο Περουμάλ συνελήφθη στη Φινλανδία και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορα. Οι δικηγόροι του τον έβγαλαν νωρίτερα Στη συνέχεια τον συνέλαβαν ξανά.
Ο Τέρι Στινς, πρώην ερευνητής της FIFA, τόνισε στους Times ότι είχε φάκελος για 90 στημένα ματς σε όλο τον κόσμο. Και ξεκαθάρισε ότι για να γίνει ισότιμη μάχη με τα κυκλώματα, η FIFA χρειάζεται τουλάχιστον 10 ερευνητές να δουλεύουν σε full time ρυθμούς στην παρατήρηση και δύο γραφεία σε κάθε μία από τις έξι διεθνείς συνομοσπονδίες...
Πηγή: gazzetta.gr

Ο Κασάμι είναι εδώ!!

Στην Αθήνα για να ολοκληρώσει και τυπικά τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Παϊτίμ Κασάμι.

Ο Κασάμι είναι εδώ!
Θέμα ωρών πρέπει να θεωρείται η ολοκλήρωση της μεταγραφής του Παϊτίμ Κασάμι στον Ολυμπιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελβετός διεθνής βρίσκεται στην Αθήνα για να τακτοποιήσει και τις λεπτομέρειες και να υπογράψει στους ερυθρόλευκους.

Η παρουσία του Κασάμι στη χώρα μας, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται -αλλά ούτε διαψεύδεται- από τους υπευθύνους των πρωταθλητών.

Το πρωί υπήρξε μια φωτογραφία του Κασάμι στο προφίλ που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία φούντωσαν οι φήμες περί παρουσίας του, στη χώρα μας.

Ο Κασάμι πρόκειται να αποτελέσει την πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού για το καλοκαίρι. Πηγή: sport-fm.gr

«Μιλάω με Άρη, αλλά για Β’ Εθνική»

O Δημήτρης Καλαϊτζίδης παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Άρη για να αναλάβει την τεχνική του ηγεσία με την προοπτική να αγωνιστεί στη Β’ Εθνική. «Είναι εγγύηση», είπε για τον κ. Δασυγενή.

«Μιλάω με Άρη, αλλά για Β’ Εθνική»
Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε ότι ο Άρης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη στην τεχνική του ηγεσία εφόσον η ομάδα αγωνιστεί στη Football League την επόμενη σεζόν. Ο Έλληνας τεχνικός με δηλώσεις του στον «Αρένα» παραδέχθηκε ότι έχει επαφές με τη διοίκηση των «κίτρινων», με την προοπτική να μην ακολουθηθεί ο… δρόμος της εκκαθάρισης και του υποβιβασμού στη Football League 2. Ερωτηθείς αν τον πρότεινε ο Δημήτρης Δασυγένης, τόνισε πως ήταν παρών σε μια από τις συζητήσεις και πως αποτελεί εγγύηση για τον σύλλογο.


Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης

Για της συζητήσεις του με τον Άρη: «Υπάρχουν πολλές συναντήσεις με τους ανθρώπους του Άρη. Έχουμε καταλήξει στο πως θα δημιουργηθεί μια ομάδα. Αν κάτσεις από μακριά ως παρατηρητής και διακρίνεις τα τεκταινόμενα θα δεις πως έλειψε η αξιοπιστία και η ομάδα έχασε την ποδοσφαιρική ταυτότητα της. Αυτοί οι δυο πυλώνες θα πρέπει να είναι αυτοί που θα πρέπει να κινηθεί η διοίκηση του ΑΡΗ και ο προπονητής του».

Για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις: «Αυτή την στιγμή είμαστε στο οικονομικό που δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση και δεν μπορεί να εμποδίσει την συνεργασία».

Για το αν τον πρότεινε ο Δασυγένης: «Σε μια από της συζητήσεις βρέθηκε ο κ. Δασυγένης που είναι εγγύηση στην εξέλιξη των πραγμάτων του Άρη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την πορεία του σα επαγγελματία αλλά και στον Άρη».

Για την κατηγορία για την οποία γίνονται οι συζητήσεις: «Βεβαίως μιλάμε μόνο για Β’ εθνική. Όλες οι συζητήσεις έχουν γίνει για την δεύτερη εθνική και για την προοπτική ανόδου που είναι και η φυσική θέση της ομάδας. Κάθε κρίση έχει ευκαιρίες. Αυτή είναι μια ευκαιρία αναδόμησης σε πολλά τμήματα της ομάδας και του αγωνιστικού».

Για τις δυσκολίες που υπάρχουν: «Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν μπορείς να προδικάσεις. Έρχεται η γνώση και που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, έρχεται το περιβάλλον και η δυναμική της ομάδας να δημιουργήσει την προοπτική και κάποια σημεία στην αφετηρία που προδικάζουν ένα καλό αποτέλεσμα».

Για το αν άργησε ο Άρης: «Πάντα λείπει χρόνος και ποτέ δεν περισσεύει. Ακόμα και τώρα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα προλαβαίνει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για να ανέβει η ομάδα στην κατηγορία. Πάντα είναι δύσκολα τα πράγματα και πάντα κρύβονται παγίδες. Ακούγεται το… Άρης είσαι και το ότι ο… Άρης είναι μεγάλη ομάδα. Έχει μείνει μόνο η δυναμική του κόσμου αλλά πρέπει να δείξει και η ομάδα αγωνιστική δυναμική για να μπορέσει να είναι μεγάλη ομάδα.

Ο κόσμος από μόνος του δεν μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη ομάδα. Την αγαπάει, την στηρίζει αλλά αν η ομάδα δεν του δώσει την δυνατότητα να την στηρίξει με μεγαλύτερη θέρμη. Ο μοναδικός δρόμος να συσπειρωθεί ο ΑΡΗΣ είναι το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας. Αυτό έχει λείψει και έχει λείψει η αγωνιστική ταυτότητα. Όλες οι ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν χάσει την ποδοσφαιρική ταυτότητα τους».

Για τον Γιώργο Κικερίδη: «Ο Γιώργος Κικερίδης είναι ένας από τους συνεργάτες που είχα στην Βέροια πολύ ωφέλιμος, γνωρίζει πολύ καλά τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που δουλεύω, τους βρίσκει και κερδίζω χρόνο. Ο χρόνος δεν έχει εκτιμηθεί επειδή είναι πανάκριβος».

Για την περίπτωση του Ολαιτάν: «Ήταν το έλλειμμα γνώσης εκείνων των ανθρώπων του ΑΡΗ να αξιολογήσουν τον ποδοσφαιριστή. Όταν κάποιος δεν το θέλεις και το δίνεις και την επόμενη σεζόν σου λένε αν το θες και πάλι λες όχι τότε είναι λάθος εκτίμηση. Ο Ολαιτάν ήταν δανεικός στην Βέροια.

Είχε γίνει ένα φιλικό να εξετάσει ξανά την περίπτωση του ποδοσφαιριστή, εκτιμήθηκε πως δεν χρειαζόταν και έμεινε ελεύθερος. Η Βέροια αξιολόγησε καλύτερα από τους ανθρώπου του Άρη και την ίδιο καλοκαίρι υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Έζησε το παιδί μεγαλύτερη ζεστασιά, αξιοποιήσαμε και τις ιδιαίτερες δεξιότητες που έχει και δημιουργήσαμε καλύτερες προοπτικές για το παιδί και την οικογένεια του».

Για το αν θα φέρει παίκτες από την Βέροια: «Πρώτιστος είμαι στην φάση αξιολόγησης του υπάρχων έμψυχου υλικού. Οι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν θα πρέπει να συμπληρώνουν τους υπάρχοντες. Μπορεί να έρθουν παίκτες και από την Βέροια. Σημασία έχει το υπάρχων υλικό και αν μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση του στόχου. Το ζητούμενο για τον ΑΡΗ είναι πόσο μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας στην δουλειά του για να βρει η ομάδα την χαμένη της αξιοπρέπεια».

Για το πότε θα υπάρξουν εξελίξεις στις συζητήσεις που γίνονται: «Είναι καθαρά θέμα της διοίκησης. Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν συζητήθηκαν όλα και είναι θέμα της διοίκησης. Εκτιμώ πως δεν θα περάσει την Τετάρτη αυτή η ιστορία. Αλλιώς δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο και πρέπει και εγώ να κοιτάξω κάτι άλλο. Δεν είναι προσδιορισμός χρόνου αλλά στο σημείο που έχουν φτάσει οι συζητήσεις πλέον μένει αυτό».

«Έκλεισε με 4,5 εκατ. ο Μασάντο στη Ντιναμό»

Πορτογαλικό δημοσίευμα αναφέρει πως η πώληση του Πάουλο Μασάντο στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ ολοκληρώθηκε και ο Ολυμπιακός θα εισπράξει 4,5 εκατ. ευρώ! Σιγή ιχθύος από τους «ερυθρόλευκους».

«Έκλεισε με 4,5 εκατ. ο Μασάντο στη Ντιναμό»
Ο Πάουλο Μασάντο φαίνεται πως βρίσκεται αγκαλιά με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά το Maisfutebol το πήγε ένα βήμα παρακάτω.

Η έγκυρη πορτογαλική ιστοσελίδα αναφέρει πως η συμφωνία της κροατικής ομάδας με τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ (!), με τον 28χρονο μέσο να έχει πει το «ναι» σε πρόταση τριετούς συμβολαίου.

Από τους Πειραιώτες δεν επιβεβαιώνεται τίποτα για την υπόθεση, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν θα έλεγαν όχι σε μια καλή πρόταση για τον Μασάντο, που πέραν λίγων εκλάμψεων δεν έχει προσφέρει τα προσδοκώμενα. Πηγή: sport-fm.gr

«Μπλόκο» στους Νέους ο Ολυμπιακός!!

Εντολή στους Παπαπέτρου, Αγραβάνη και Χριστοδούλου να μην πάνε στη σημερινή πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής Νέων,έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Ολυμπιακού.Στα άκρα με ΕΟΚ οι «ερυθρόλευκοι».

«Μπλόκο» στους Νέους ο Ολυμπιακός
Το’ πε και το κάνει ο Ολυμπιακός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΚΑΕ έδωσε εντολή στους παίκτες του που έχουν κληθεί στην Εθνική Νέων να μην πάνε στη σημερινή πρώτη συγκέντρωση της ομάδας εν όψει της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα φιλοξενηθεί στην Κρήτη 8 με 20 Ιουλίου.

Οι Ιωάννης Παπαπέτρου, Δημήτρης Αγραβάνης και Ανδρέας Χριστοδούλου είχαν κληθεί από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Κώστα Μίσσα, και αναμενόταν να είναι στην τελική δωδεκάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο πλέον η συμμετοχή τους είναι στον αέρα. Μέχρι την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του Ολυμπιακού στους τελικούς, οι παίκτες έχουν άδεια από την Εθνική, αλλά αμέσως μετά πρέπει να ενσωματωθούν.

Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκε δια στόματος Γιώργου Αγγελόπουλου η απόφαση της ΚΑΕ Ολυμπιακός να μην επιτρέψει σε κανέναν διεθνή να παίξει με το εθνόσημο αυτό το καλοκαίρι αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό για το θέμα της ασφάλισης των παικτών.

Όλα αυτά κι ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τελικών αναμένεται η ανακοίνωση των κλήσεων για την Εθνική Ανδρών εν όψει Μουντομπάσκετ.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει κανονισμού, οι παίκτες που δεν θα ανταποκριθούν στις κλήσεις που θα γίνουν, θα τιμωρηθούν από πρωτάθλημα και Κύπελλο με όσους αγώνες θα λείψουν από την Εθνική (για το Μουντομπάσκετ πέντε ως εννιά παιχνίδια). Πηγή: sport-fm.gr

Ολομέτωπη επίθεση σε Αγγελόπουλους!!

Για λασπολογία και προσπάθεια να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα κατηγορεί τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με σκληρή ανακοίνωσή της. «Ξεπέρασαν κάθε όριο», αναφέρουν.

Ολομέτωπη επίθεση σε Αγγελόπουλους
Μαίνεται η κόντρα των «αιωνίων». Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της διοίκησης της ΚΑΕ Ολυμπιακός κάνοντας λόγο για προσπάθεια των αδερφών Αγγελόπουλων να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα «για να δικαιολογήσουν τις αδυναμίες τους και να γίνουν αρεστοί στον κόσμο τους». Παράλληλα οι «πράσινοι» καταγγέλλουν τα επεισόδια στο ΣΕΦ και μιλούν για ατιμωρησία των «ερυθρόλευκων» από τα αρμόδια όργανα, ενώ καλούν τους δικούς τους φιλάθλους να έχουν κόσμια συμπεριφορά στον πέμπτο τελικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για μια ακόμη χρονιά αισθανόμαστε ότι είμαστε θεατές στο ίδιο κακοφτιαγμένο σενάριο που δημιουργούν οι διοικούντες την ΚΑΕ Ολυμπιακός κάθε χρόνο, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της σειράς των τελικών του πρωταθλήματος.

Φέτος ξεπέρασαν κάθε όριο καθώς έβαλαν στο «παιχνίδι» τους και την Εθνική ομάδα, εκβιάζοντας ουσιαστικά και δημιουργώντας «πολεμικό κλίμα» σε όλη τη διάρκεια της σειράς των τελικών. Πιστέψαμε ότι θα είχαν κάποια όρια, όπως όλοι οι άνθρωποι. Λάθος μας…

Ούτε η πλέον νοσηρή φαντασία δεν θα μπορούσε να συλλάβει αυτό το σενάριο που έρχεται να προστεθεί ως ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της λάσπης που εκτοξεύουν διαρκώς προς πάσα κατεύθυνση.

Τόσο καιρό, άνευ λόγου κι αιτίας και με μόνο σκοπό είτε να δικαιολογήσουν τις όποιες αδυναμίες τους είτε να γίνουν αρεστοί στον κόσμο τους, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα έχοντας επιλέξει το δρόμο της στοχοποίησης παραγόντων, αθλητών, διαιτητών, Ομοσπονδιών, ΚΑΕ, της διαστρέβλωσης της αλήθειας και της λασπολογίας με αποτέλεσμα να δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα.

Τα αποτελέσματα τα έχουμε δει: Δύο φορές δεν ολοκληρώθηκαν οι τελικοί καθώς το ΣΕΦ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ενώ και φέτος, στον τέταρτο αγώνα της σειράς των τελικών, υπήρξε επίθεση στα μέλη της αποστολής μας μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Παρεμπιπτόντως ακόμα περιμένουμε τους δύο Εισαγγελείς που βρέθηκαν στο ΣΕΦ το βράδυ της Κυριακής να μας πουν τι… συνέβη κι έγινε επίθεση στην αποστολή της ομάδας μας.

Κι ολ’ αυτά ενώ η διοίκηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός διατυμπανίζει το… ήθος της όταν διαρκώς δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα επιδιώκοντας να δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης ώστε να δικαιολογήσει την «πολιτική» της.

Βεβαίως… βρίσκουν και τα κάνουν. Όταν δεν έχουν τιμωρηθεί ούτε μία φορά για όσα έχουν πει, για όσους έχουν θίξει, προσβάλλει και διαβάλλει τότε γιατί να μην επιμένουν; Πετούν τη λάσπη τους ανενόχλητοι και φανατίζουν τον κόσμο. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απόφαση- σκάνδαλο της ΕΦΙΠ που αθώωσε τον κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο για το βίντεο όπου εμφανίστηκε να κάνει άσεμνη χειρονομία σε βάρος της ομάδας μας.

Ζητούμε από τις Αρμόδιες Αρχές να δώσουν ένα τέλος σ’ αυτό το… επικίνδυνο σόου της διοίκησης του Ολυμπιακού. Τα όποια επιχειρήματά τους προκαλούν το δημόσιο αίσθημα καθώς είναι ανυπόστατα και ψευδή.

Ταυτόχρονα είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού, όπως και στις πρώτες δύο αναμετρήσεις, θα αγνοήσει παντελώς τις προκλήσεις των αντιπάλων μας και θα στηρίξει την ομάδα με όλες του τις δυνάμεις
».

Στον Ομπάμα η εθνική Ισπανίας!!

Εκτός από την εθνική Ελλάδας, στις ΗΠΑ είναι εδώ και λίγες ώρες η αποστολή της Ισπανίας που αναμένεται να βρεθεί στον Λευκό Οίκο και αναμένεται να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στον Ομπάμα η εθνική Ισπανίας
Αντίστροφα μετρούν όλες οι εθνικές ομάδες που αναμένεται να συμμετάσχουν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, πόσω μάλλον η Ισπανία που καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πριν από τέσσερα χρόνια στη Νότιο Αφρική και ανέβηκε στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Εδώ και λίγες ώρες οι «φούριας ρόχας» είναι στις ΗΠΑ, όπως και η Ελλάδα του Φερνάντο Σάντος, και αναμένεται να πραγματοποιήσει εκεί το βασικό μέρος της προετοιμασίας της αυτή την εβδομάδα.

Μέσα στο πρόγραμμα των Ισπανών είναι η παρουσία τους στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, όπου και αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Η εθνική Ισπανίας είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες εκδηλώσεις, καθώς στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με κάθε επισημότητα από των πρωθυπουργό της χώρας του, Μαριάνο Ραχόι, στην Αργεντινή, την Κόστα Ρίκα μέχρι και τη Γουϊνέα.Πηγή: sport-fm.gr

Πρόλαβε την ανακοίνωση η… διαρροή!! (pic)

Ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ θα πρέπει να θεωρείται ο Ρίκι Λάμπερτ, αφού από χθες το βράδυ έχει διαρρεύσει μία φωτογραφία του 32χρονου επιθετικού από την Σαουθάμπτον που υπογράφει στους «κόκκινους».

Πρόλαβε την ανακοίνωση η… διαρροή (pic)
Εντός της ημέρας αναμένεται η Λίβερπουλ να ανακοινώσει την απόκτηση του Ρίκι Λάμπερτ από τη Σαουθάμπτον.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει μπόλικο παρασκήνιο, αφού από χθες το βράδυ έχει διαρρεύσει φωτογραφία του 32χρονου επιθετικού να υπογράφει το συμβόλαιό του, χωρίς αυτό να έχει γίνει από τη διοίκηση των «κόκκινων».

Μάλιστα, τη μεταγραφή «μαρτύρησε» και ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Ρόι Χότζον.

Η Λίβερπουλ αναμένεται να δώσει ένα ποσό 5 εκατ. ευρώ στους «Άγιους» για να πάρει τον έμπειρο φορ.
View image on Twitter
Rickie Lambert's signing to be confirmed by the club today. He will be the first summer signing. Leaked image >


Πηγή: sport-fm.gr

«80 εκατ. ευρώ η Γιουνάιτεντ για Σουάρες»

Το ποσό των 80 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να διαθέσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να πάρει από τη Λίβερπουλ τον Λουίς Σουάρες, όπως αποκαλύπτει η καταλανική «Sport».

«80 εκατ. ευρώ η Γιουνάιτεντ για Σουάρες»
Είναι παράξενο, όμως, η καταλανική εφημερίδα «Sport» που είναι υπέρ της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία αποκαλύπτει ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοπεύει να δώσει 80 εκατ. ευρώ στη Λίβερπουλ για να αποκτήσει τον Λουίς Σουάρες.

Αυτό προκύπτει εξαιτίας του ενδιαφέροντος που είχε εκδηλώσει η Ρεάλ Μαδρίτης για τον Ουρουγουανό επιθετικό, ο οποίος μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο πήραν το «χρυσό παπούτσι» τη φετινή σεζόν.

Αρκετές εβδομάδες προέκυπτε ότι οι «μερένχες» σκοπεύουν να δώσουν 60 εκατ. ευρώ στον βρετανικό σύλλογο για να πάρουν τον διεθνή άσο, όμως το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γιουνάιτεντ θα δώσει 20 εκατ. ευρώ περισσότερα για να… κλέψει τον Σουάρες.

Μάλιστα, οι Καταλανοί αναφέρουν ότι ο Λουίς Φαν Χάαλ έχει τη δυνατότητα να διαθέσει αρκετά χρήματα για την ενίσχυση του ρόστερ των «κόκκινων διαβόλων» που φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ.
Πηγή: sport-fm.gr

Το μετάλλιο του ΠΑΟΚ στον Γιαννάκη! (pics)

Σε μια συμβολική κίνηση, η ομάδα του ΠΑΟΚ χάρισε ένα μετάλλιο για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην Α1 σε έναν μικρό φίλο της ομάδας με κινητικά προβλήματα.

Το μετάλλιο του ΠΑΟΚ στον Γιαννάκη (pics)
Ο ΠΑΟΚ έκανε την υπέρβαση κατακτώντας την τρίτη θέση στην Α1 μετά τη χθεσινή νίκη επί του Πανιωνίου.

Στο τέλος του αγώνα οι πρωταγωνιστές της επιτυχίας, με πρώτο τον πρόεδρο Μπάνε Πρέλεβιτς και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τίμησαν με τον δικό τους τρόπο τον Γιαννάκη, έναν φίλο του «Δικεφάλου του Βορρά» που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

Οι παίκτες πανηγύρισαν με τον μικρό φίλαθλο, ενώ ο Μπάνε Πρέλεβιτς σε μία συμβολική κίνηση τού χάρισε το μετάλλιό του.

inner
Πηγή: sport-fm.gr

Και τώρα… στο ΟΑΚΑ!

Χαμόγελα, αλλά με… μέτρο και πίστη για την ολική ανατροπή από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ μετά το διπλό στο ΣΕΦ.Η πίστη των παικτών για το break και ο ρόλος του κόσμου.Εξαφανίζονται τα εισιτήρια.

Και τώρα… στο ΟΑΚΑ
Ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι ουδείς μπορεί να τον ξεγράψει. Αφήνοντας στην άκρη το απογοητευτικό πρόσωπο που είχε παρουσιάσει μέχρι χθες στους τελικούς, παρουσιάστηκε όπως έπρεπε την πλέον κατάλληλη στιγμή, διόρθωσε το «λάθος» της Πέμπτης και αλώνοντας το ΣΕΦ έφερε τη σειρά των τελικών σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει μπροστά στο κοινό του την προσεχή Τετάρτη στο ΟΑΚΑ.

Οι «πράσινοι» σε αντίθεση με τα προηγούμενα τουλάχιστον δύο παιχνίδια είχαν όχι μόνο πάθος, αλλά πλάνο, συγκέντρωση, ευστοχία και περισσότερους πρωταγωνιστές. Ο Διαμαντίδης, αν και δεν είχε επιθετικά συμπαράσταση από τους άλλους γκαρντ, βρήκε… συνοδοιπόρους στα πρόσωπα των Λάσμε, Μαυροκεφαλίδη και Ματσιούλις, ενώ ο Γιάνκοβιτς αποδείχτηκε άσος στο μανίκι του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Αν απουσίαζε η κατάρρευση των τελευταίων λεπτών και οι αυτοκαταστροφικές τάσεις, ο Παναθηναϊκός θα κέρδιζε πολύ πιο εύκολα και χωρίς καρδιοχτύπι.

Οι ίδιοι το πίστευαν

Η εικόνα του Παναθηναϊκού εξέπληξε πολύ κόσμο, όχι όμως και τους ανθρώπους μέσα στην ομάδα. Κόντρα σε όσους τους είχαν ξεγραμμένους, ήταν αποφασισμένοι να ισοφαρίσουν τη σειρά και πίστευαν πως μπορούσαν να το πετύχουν, όπως και το έκαναν. Η παρουσία του κόσμου, τόσο στην προπόνηση του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ, όσο και χθες κατά την αναχώρηση της αποστολής από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει, έπαιξε σημαντικό ρόλο για να μπουν οι «πράσινοι» σαν… καμικάζι. Οι παίκτες στις μεταξύ τους συζητήσεις έλεγαν πως δεν πρέπει να προδώσουν αυτή την πίστη ξανά και το έκαναν πράξη.

Χαμηλά η… μπάλα

Πάντως παρά την ικανοποίηση για τη μεγάλη νίκη χθες στο ΣΕΦ, στον Παναθηναϊκό απέφευγαν τα μεγάλα λόγια. Γνωρίζουν καλά πως η αποστολή τους δεν ήταν το break στο ΣΕΦ, αλλά η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για να έχει πραγματικό αντίκρισμα το χθεσινό αποτέλεσμα, απαιτείται να συνοδευτεί από μία ακόμη νίκη, την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, όπου τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Το παρήγορο είναι πως πέραν της τεράστιας κόπωσης που υπάρχει σε συγκεκριμένους παίκτες (οι οποίοι όμως δεν πτοούνται από τίποτα), δεν υπάρχουν αγωνιστικά προβλήματα.

Ξεχειλίζει το ΟΑΚΑ

Μία… πρόγευση για το τι θα συμβεί την Τετάρτη, έδωσαν οι περίπου 3.000 φίλοι του Παναθηναϊκού που υποδέχτηκαν χθες βράδυ την αποστολή στο ξενοδοχείο. Τα εισιτήρια του πέμπτου τελικού κυκλοφορούν το μεσημέρι και αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο παιχνίδια στους τελικούς, το ΟΑΚΑ αναμένεται να είναι κατάμεστο. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα παιχνίδι τίτλου, αλλά και γιατί ο Παναθηναϊκός με την εικόνα του έπεισε τους φίλους του πως είναι ικανός να φτάσει στο 34ο πρωτάθλημα στην ιστορία του και 15ο τα τελευταία 17 χρόνια. Έστω κι αν οι σημαντικές αλλαγές στην ομάδα στο τέλος της σεζόν θα γίνουν ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα ης Τετάρτης. Στις κερκίδες δεν θα είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μετά την τρίμηνη τιμωρία που του επιβλήθηκε για τα όσα έγιναν στον τρίτο τελικό.
Πηγή: sport-fm.gr

Στο… περίμενε ο Βερόν!!

Ο Εργοτέλης έχει μιλήσει με τον Ματίας Βερόν, όμως οι εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Μαρίνου Ουζουνίδη, έχουν βάλει άλλες προτεραιότητες για τη διοίκηση του κρητικού συλλόγου.

Στο… περίμενε ο Βερόν
Επιβεβαιωμένες είναι οι επαφές του Εργοτέλη με τον Ματίας Βερόν, ο οποίος έχει μείνει ελεύθερος από τον ΟΦΗ και έχει καταθέσει προσφύγει για να πάρει τα δεδουλευμένα.

Ωστόσο, η αποχώρηση του Μαρίνου Ουζουνίδη έχει αλλάξει τα δεδομένα σε όλη την ομάδα, αφού ο νέος προπονητής μπορεί να μην επιθυμεί την απόκτηση του Αργεντινού μέσου.

Πάντως, πολύ καλά λόγια για τους «κιτρινόμαυρους» του Ηρακλείου έχει πει πολύ καλά λόγια και ο Ντιέγκο Ρομάνο.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η επιστροφή του Μπουχαλάκη στον Ολυμπιακό και η ενδεχόμενη αποχώρηση του Καρντόσο έχουν καταστήσει αναγκαία την προσθήκη κάποιου χαφ στη μεσαία γραμμή του Εργοτέλη.

Χθεσινοβραδινές φήμες συνδύασαν την παραίτηση του Μουράτ Σεροπιάν από τα Χανιά μ' ενδεχόμενη συνεργασία του με τον Εργοτέλη.
Πηγή: sport-fm.gr

Αυτά είναι τα προβλήματα, λύσεις υπάρχουν;

Πέντε είναι τα βασικά θέματα που καλείται να βρει άμεσα λύσεις η διοίκηση του Άρη για τη Football League, ώστε να «απαντήσει» στο πλάνο του Γιώργου Γαλανού που θέλει την ομάδα να παίζει στη Γ’ Εθνική.

Αυτά είναι τα προβλήματα, λύσεις υπάρχουν;
«Απαντήσεις» στα ερωτήματα που προκύπτουν για να καταφέρει ο Άρης να συμμετάσχει στη Football League και να μην προκριθεί η επώδυνη λύση της Γ' Εθνικής που θα ήθελε ο Γιώργος Γαλανός καλείται να βρει η διοίκηση του Παναγιώτη Στεφανίδη.

Οι ιθύνοντες του συλλόγου αναμένεται την Πέμπτη να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα πρέπει να παρουσιάσει μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και συνάμα τεκμηριωμένη πρόταση για τη συμμετοχή της ομάδας στη Football League.

Επαφές με διάφορους ανθρώπους έχουν γίνει για να διαθέσουν κάποια χρήματα ή με επενδυτές που μπορούν να δώσουν εν μέρει λύσεις, αλλά η SportDay παραθέτει τα πέντε προβλήματα που βάζουν φρένο στη συμμετοχή της… Β’ Εθνικής.

1. Συμφωνία με πιστωτές: Μεγάλο «αγκάθι» αφού από τα 5,5 εκατ ευρώ που είναι τα δεδουλευμένα των πρώην η διοίκηση θέλει να τα ρίξει στο 1 εκατ. με εξόφληση το 2015.

2. Ρύθμιση με Δημόσιο: Η κυβέρνηση προωθεί λύση για 48 δόσεις σε όσες εταιρείες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά συναντά την άρνηση της τρόικας. Για τον Αρη ακόμη και οι 48 δόσεις είναι… βουνό για την εξυπηρέτησή τους, πόσω δε μάλλον αν παραμείνουν οι 12.
3. Ρύθμιση με ΙΚΑ: Ο Αρης έχει χάσει και εκεί τις ρυθμίσεις για ποσό 700.000 ευρώ και απαιτείται και εδώ νέα ρύθμιση.

4. Υποχρεώσεις με τους εν ενεργεία: Το άνοιγμα από τη φετινή χρήση σε παίκτες, προσωπικό και πιστωτές φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Αρα χρειάζονται και εδώ νέοι διακανονισμοί.

5. Διακανονισμός με ΔΕΗ: Η οφειλή για την ΠΑΕ πλησιάζει τις 700.000 ευρώ, ποσό που επιβάλλει νέα ρύθμιση.Πηγή: sport-fm.gr

«Κι εμείς, αλλά και η διαιτησία…»

Απογοήτευση και οργή τα συναισθήματα στον Ολυμπιακό μετά τη χθεσινή ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Αυτοκριτική για την απόδοση της ομάδας, κριτική για διαιτησία, αλλά και πίστη για τον τίτλο.

«Κι εμείς, αλλά και η διαιτησία…»
Ένα απόγευμα που άρχισε με την προσμονή της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό, ολοκληρώθηκε εφιαλτικά για τους «ερυθρόλευκους», που απώλεσαν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν τον τίτλο μπροστά στο κοινό τους. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, έκανε το χειρότερο παιχνίδι της στη σειρά και γνώρισε την ήττα. Εμφανίστηκε νευρική, άστοχη και τελικά διστακτική, με βασικά ατού (πρώτο τον Σπανούλη) να υστερούν σε απόδοση, ουσιαστικά μόνο δύο διακριθέντες (Ντάνστον και Λοτζέσκι) και έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να φύγει από το ΣΕΦ με τη νίκη.

Στον Ολυμπιακό αναγνωρίζουν ότι δεν παρουσιάστηκαν όπως έπρεπε στον χθεσινό αγώνα. Τονίζουν, ωστόσο, πως υπήρξαν πολλά λάθη που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Μιλούν για τα φάουλ που δεν σφυρίχτηκαν στο φινάλε με αποτέλεσμα ο χρόνος να κυλήσει σε βάρος της ομάδας τους, αλλά και για αρκετές επί μέρους φάσεις, όπως μία αντικανονική τάπα του Λάσμε στον Περπέρογλου, ένα φάουλ του τελευταίου στον Ματσιούλις, τα πέντε φάουλ του Μάντζαρη σε οκτώ λεπτά συμμετοχής κι αρκετές ακόμη περιπτώσεις,

Το πιστεύουν

Παρά την απογοήτευση, ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει το πρωτάθλημα, παρά μόνο μια μεγάλη ευκαιρία να το κατακτήσει. Την Τετάρτη θα έχει μία ακόμη, την τελευταία, στο ΟΑΚΑ. Ασφαλώς ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται για τους Πειραιώτες, αλλά στις τάξεις της ομάδας υπάρχει πίστη. «Δεν γίνεται να είμαστε ξανά τόσο άστοχοι. Κι αφού τα καταφέραμε μια φορά, μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι να νικήσουμε εκεί», έλεγαν στις συζητήσεις τους χθες οι παίκτες της ομάδας.

Όλα δείχνουν πως στην προπόνηση ή και το ξενοδοχείο της αποστολής θα βρεθούν οπαδοί της ομάδας για να τονώσουν την ψυχολογία της, ενώ πιθανότατα Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος θα ακολουθήσουν την αποστολή στο ΟΑΚΑ.

Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα

Η οργή των αδερφών Αγγελόπουλων για τη διαιτησία ήταν τόσο μεγάλη, που χθες ανακοίνωσαν πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν παίκτη της ομάδας να παίξει στην Εθνική (δίχως να διευκρινίσουν αν αυτό θα ισχύσει και για τις «μικρές» ομάδες, γιατί Παπαπέτρου, Αγραβάνης και Χριστοδούλου έχουν κληθεί στη Νέων για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κρήτης). Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση εν βρασμώ ψυχής, αλλά για κάτι που σκέφτονταν εδώ και καιρό, υπήρχε στο μυαλό τους σαν μέσο αντίδρασης για το θέμα της ασφάλισης των διεθνών και τελικά ανακοινώθηκε χθες μετά τα παράπονα που εκφράστηκαν για τη διαιτησία. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, μάλιστα, φαίνεται δύσκολο να αλλάξουν απόφαση.

Κίνδυνος τιμωρίας του ΣΕΦ

Τα όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα είναι αρκετά επιβαρυντικά για τον Ολυμπιακό. Παρότι τα περισσότερα επεισόδια έγιναν εκτός γηπέδου στο ΣΕΦ, ο κίνδυνος τιμωρίας της έδρας των «ερυθρόλευκων» είναι ορατός, με την ποινή που πιθανώς να επιβληθεί να εκτίεται στο νέο πρωτάθλημα.Πηγή: sport-fm.gr

«Το γήπεδο θα φέρει τίτλους στην ΑΕΚ»

Αποφασισμένοι να οδηγήσουν την ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία και σίγουροι πως το νέο γήπεδο θα φέρει τίτλους στην ομάδα δηλώνουν Βαγγέλης Πλατέλλας και Δημήτρης Ανάκογλου.

«Το γήπεδο θα φέρει τίτλους στην ΑΕΚ»
Την πεποίθηση πως η ΑΕΚ θα είναι… περαστική και από τη Football League και πως επιστρέφοντας στη μεγάλη κατηγορία θα είναι σε θέση με το νέο της γήπεδο και τις κατάλληλες κινήσεις να διεκδικήσει την κορυφή εκφράζουν Βαγγέλης Πλατέλλας και Δημήτρης Ανάκογλου σε κοινή τους συνέντευξη στην «Ώρα των Σπορ». Τι δηλώνουν για τη χρονιά που πέρασε και την επόμενη, αλλά και η γνώμη τους για τον Τραϊανό Δέλλα και τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Αναλυτικά, οι δύο παίκτες της ΑΕΚ μίλησαν μεταξύ άλλων για:

-τη φετινή πορεία:

Βαγγέλης Πλατέλλας: «Αυτό που κρατάμε είναι ότι η ΑΕΚ έφυγε από τη Γ’ Εθνική. Όλοι μας ξέρουμε πού έχουμε έρθει. Πρέπει τώρα να φύγει από τη Β’ Εθνική και να ξαναγίνει η ΑΕΚ που ήταν».

Δημήτρης Ανάκογλου: «Ήταν δύσκολη χρονιά για όλους. Και για μας και τον κόσμο περισσότερο. Το θετικό είναι ότι καταφέραμε και φύγαμε από τη Γ’ Εθνική».

-την παρουσία τους στην ομάδα:

Β.Π.: «Ήξερα σε ποια ομάδα ήρθα και το ήθελα πολύ. Δεν σκέφτηκα καν ότι ήταν στη Γ’ Εθνική και δικαιώθηκα για την επιλογή μου».

Δ.Α.: «Δεν μετάνιωσα που πήγα στην ΑΕΚ πέρσι το Φλεβάρη και γενικά δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου. Αν το είχα μετανιώσει, θα είχα φύγει το καλοκαίρι. Αντιθέτως έμεινα».

-την ανανέωση της συνεργασίας με τον Δέλλα:

Β.Π.: «Σίγουρα την άξιζε. Καθημερινά δουλεύουμε μαζί του και είναι πολύ κοντά μας. Έδωσε ευκαιρίες σε όλους κι όποιος άξιζε έπαιζε. Αγαπά αυτό που κάνει. Είναι ένας νέος προπονητής με φιλοδοξίες και πιστεύω πολύ ότι θα τα καταφέρει».

Δ.Α.: «Απέδειξε ότι έλεγε πάντα αυτό που πίστευε. Όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά, δεν μας χάιδευε τα αυτιά. Του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί πέρσι ήρθε σε μα δύσκολη κατάσταση και χρειάζονται κότσια για να το κάνεις. Έβαλε το όνομά του και την καριέρα του κάτω από την ΑΕΚ για να βοηθήσει. Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα, τις ευκαιρίες που έδωσε και τη δουλειά που έκανε, πιστεύω ότι του άξιζε να μείνει. Πιστεύω πως θα έχει πολύ καλή πορεία ως προπονητής».

-την εμπειρία τους από τη Β’ Εθνική:

Β.Π.: «Είναι μια δύσκολη κατηγορία και σκληρή. Χρειάζεται δουλειά και να προσαρμοστείς στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Θέλει υπομονή, αλλά πιστεύω πως στο τέλος θα πάνε όλα καλά».

Δ.Α.: «Είναι πολύ δυσκολότερη από τη μεγάλη κατηγορία η Football League. Παίζεται λιγότερο ποδόσφαιρο και τα παιχνίδια πηγαίνουν στη δύναμη και το γκολ. Μετρά η άνοδος κι αυτό θέλουμε.

-τον Δημήτρη Μελισσανίδη και το νέο γήπεδο:

Β.Π.: «Είναι σημαντικό για την ΑΕΚ να έχει σε τέτοια θέση έναν άνθρωπο που την αγαπά και θέλει να την ξανακάνει πρωταγωνίστρια. Το πιο σημαντικό από όλα είναι το νέο γήπεδο, το όνειρο του κάθε ΑΕΚτζή. Πιστεύω πως μέσα από το γήπεδο θα έρθουν και οι τίτλοι».

Δ.Α.: «Η αλήθεια είναι ότι για να μείνω το καλοκαίρι έπαιξε ρόλο ο κ. Μελισσανίδης. Υπάρχει ένα πλάνο για το τι θέλει να κάνει. Αυτά που σκέφτεται μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα. Όλοι μας έχουμε όνειρο να παίξουμε σε αυτό το γήπεδο. Πρέπει η ΑΕΚ να έχει το δικό της σπίτι. Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να παίξουμε εκεί».

-το τι χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσει η ΑΕΚ στη Σούπερ Λίγκα:

Δ.Α.: «Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις. Πώς θα φερθεί πρώτα από όλα η διοίκηση μεταγραφικά και από πλευράς στόχων. Δεν τους βλέπουμε τόσο μακριά πάντως. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα κι αν αποφασίσει να κάνει πρωταθλητισμό, θα κάνει. Τέλος».

Περιμένοντας τον Ιβάν…!!

Πολλά είναι τα αγωνιστικά – και όχι μόνο – θέματα που έχουν καθυστερήσει να προχωρήσουν στον ΠΑΟΚ, λόγω της απουσίας του Ιβάν Σαββίδη στη Ρωσία.

Περιμένοντας τον Ιβάν…
Εδώ και δύο εβδομάδες ο ΠΑΟΚ έχει συμφωνήσει με τον Άγγελο Αναστασιάδη για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας εν όψει της επόμενης σεζόν.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν πέσει οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, αν και έχουν συμφωνηθεί τα πάντα για τους συνεργάτες του και το ποσό που θα παίρνει (εκείνος) από τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες μέρες για να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της συμφωνίας.

Εξαιτίας αυτού δεν έχουν προχωρήσει και οι συζητήσεις για το ρόστερ της ομάδας εν όψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Επίσης, παρότι υπάρχει καλή διάθεση από τους «ασπρόμαυρους» και τον Πάμπλο Γκαρσία να συνεργαστούν εκ νέου, με τον Ουρουγουανό να αναλαμβάνει πόστο δίπλα στον Αναστασιάδη, δεν έχει προχωρήσει και αυτό το θέμα!

Βγαίνει μπροστά ο Βρύζας

Εφόσον κλείσει το θέμα του προπονητή και πριν αρχίσουν οι επαφές με τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους, ο Ζήσης Βρύζας αναμένεται παραθέσει συνέντευξη Τύπου, καθώς γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία της ΠΑΕ με τους οπαδούς της ομάδας.

Σε αυτή ο παράγοντας του συλλόγου θα θέσει τους στόχους και θα μιλήσει συγκεκριμένα στον κόσμο για το πώς η ιδιοκτησία και η ΠΑΕ σκέφτονται την επόμενη περίοδο.Πηγή: sport-fm.gr

Πάει για στόπερ «βράχο»

Τον κεντρικό αμυντικό που θα κάνει τη διαφορά στην «πράσινη» άμυνα ψάχνει πλέον ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θέλει να καλύψει όλες τις θέσεις με παίκτες-ηγέτες.

Πάει για στόπερ «βράχο»
Οι μέχρι στιγμής κινήσεις των ανθρώπων του Παναθηναϊκού φανερώνουν ότι πρόθεσή τους είναι η ομάδα να έχει από έναν ηγέτη σε κάθε γραμμή του γηπέδου.

Στην επίθεση υπάρχουν οι Μπεργκ και Πέτριτς, στα χαφ ήταν οι Μέντες, Ζέκα, Πράνιτς και με την επικείμενη επιστροφή του Καραγκούνη προστίθεται ακόμη ένας ποδοσφαιριστής αξίας που έχει τα γνωστά σε όλους χαρακτηριστικά.

Στην άμυνα φέτος ο πιο έμπειρος και πιο ποιοτικός παίκτης ήταν ο Γκόρντον Σίλντενφελντ, όμως δεν είναι σίγουρη η παραμονή του στο ρόστερ της επόμενης σεζόν.

Για αυτό τον λόγο οι ιθύνοντες του συλλόγου βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συζητούν για τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους.

Μάλιστα, η SportDay αναφέρει ότι οι επαφές για τον στόπερ είναι σε καλό δρόμο και επιθυμία όλων είναι η μεταγραφή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Όσον αφορά τώρα τον Αμπέντ, στο «τριφύλλι» δεν χάνουν την πίστη τους ότι θα καταφέρουν να κρατήσουν τον Αλγερινό χαφ και θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή για να σημειωθούν οι εξελίξεις.

Παράλληλα, οι «πράσινοι» προχωρούν την υπόθεση του Ντάρεν Άμπροουζ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Μπέρμιγχαμ και φέτος άφησε καλές εντυπώσεις ως δανεικός στον Απόλλωνα Σμύρνης.

Τέλος, τα τυπικά έχουν απομείνει για την απόκτηση του Χρήστου Μπούρμπου.

Σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή που είχε καταθέσει ο 31χρονος μπακ και αναμένεται να μείνει ελεύθερος από τον ΟΦΗ, κάτι που θα επισημοποιήσει τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό για τα επόμενα δύο χρόνια. Πηγή: sport-fm.gr

«Έδεσε» στην Αμερική η Εθνική!

Στη Φιλαδέλφεια βρίσκεται από τα ξημερώματα η αποστολή της Εθνικής. Έτοιμη, πλέον, για τα τελευταία φιλικά με Νιγηρία και Βολιβία η ομάδα του Φερνάντο Σάντος.

«Έδεσε» στην Αμερική η Εθνική
Στην αμερικανική ήπειρο, που θα τη φιλοξενήσει για το επόμενο διάστημα, βρίσκεται από τα ξημερώματα η αποστολή της Εθνικής. Η «γαλανόλευκη» αναχώρησε το απόγευμα από τη Λισαβόνα και προσγειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες (20:30 τοπική ώρα) έφτασε στη Φιλαδέλφεια ταξιδεύοντας με ένα αεροπλάνο μόλις πενήντα θέσεων, που πάντως παρείχε όλες τις ανέσεις στους διεθνείς και τα μέλη του τιμ.

Η Εθνική κατέλυσε στο ξενοδοχείο Ritz Carlton και σήμερα θα κάνει προπόνηση πριν τον αγώνα στις 3 Ιουνίου με τη Νιγηρία στο PPL Park (στις 02:00, τα ξημερώματα της Τετάρτης) και τρεις μέρες μετά με τη Βολιβία στη Νέα Υόρκη (στις 03:00, τα ξημερώματα του Σαββάτου).

Αμέσως μετά τα φιλικά στις ΗΠΑ, η Εθνική θα μετακομίσει στο Αρακαζού της Βραζιλίας, που θα αποτελέσει τη βάση της για τα τελικά του Μουντιάλ. Πηγή: sport-fm.gr

Πέφτουν οι υπογραφές!

Στην τελική ευθεία μπαίνει η μεταγραφή του Κασάμι για τον Ολυμπιακό, με τον Ελβετό να φημολογείται ότι είναι στην Αθήνα! Ακολουθεί του Πουλίδο. «Ολυμπιακό ή Μπεσίκτας», επιμένουν οι Ιταλοί για Εσιέν.

Πέφτουν οι υπογραφές
Μέσα στις επόμενες μέρες, αν όχι ώρες, αναμένεται να κλείσει η μεταγραφή του Παϊτίμ Κασάμι στον Ολυμπιακό.

Όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση της απόκτησης του Ελβετού χαφ θα είναι η πρώτη από όσες θα ακολουθήσουν το φετινό καλοκαίρι από τους Πειραιώτες, καθώς υπάρχει συμφωνία σε όλα με τον παίκτη και τον μάνατζέρ του (Μίνο Ραϊόλα).

Μάλιστα, από χθες το απόγευμα έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, με τον 22χρονο άσο να έχει αναρτήσει μία φωτογραφία από παραθαλάσσια περιοχή στο Twitter του.

View image on Twitter
Keep smiling

Ο Ελβετός θα υπογράψει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι απολαβές του.

Ακολουθεί ο Πουλίδο

Εκτός από του Κασάμι, τελειωμένη θεωρείται και η υπόθεση του Αλαν Πουλίδο και οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται εν αναμονή του εγγράφου που αποδεικνύει ότι ο Μεξικανός φορ είναι ελεύθερος από την Τίγκρες.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διαδικαστικό θέμα, θα ανακοινωθεί η μεταγραφή του 23χρονου παίκτη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με τις ετήσιες απολαβές του να φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ.

Πιέζει για Φινμπόγκασον

Η υπόθεση του Αλφρεντ Φινμπόγκασον ήταν από την αρχή δύσκολη, όμως στον Ολυμπιακό δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τα παρατήσουν.

Οι «ερυθρόλευκοι» φέρονται να τα έχουν βρει σε όλα με τον Ισλανδό φορ και τώρα θα προσπαθήσει και εκείνος από τη μεριά του να πιέσει τη Χέρενφεϊν για να γίνει η μεταγραφή του.

Για τον διεθνή άσο φέρονται να ενδιαφέρονται, επίσης, η Μπεσίκτας, η Λάτσιο, η Νιούκαστλ και η Σέλτικ, χωρίς κάποιες εξ’ αυτών να έχει κάνει επίσημη πρόταση ή να φτάνει στα επίπεδα των πρωταθλητών Ελλάδας.

«Ολυμπιακό ή Μπεσίκτας»

Στον Ολυμπιακό έχουν διαψεύσει από την πρώτη στιγμή τη φημολογία που έχει προκύψει με τον Μίκαελ Εσιέν, ο οποίος δεσμεύεται για ακόμη ένα χρόνο με συμβόλαιο με τη Μϊλαν.

Ο Καμερουνέζος μέσος δεν υπολογίζεται από τους «ροσονέρι» και στην Ιταλία έγραφαν ότι εκτός από τους πρωταθλητές Ελλάδας, ενδιαφέρον υπάρχει και από την Μπεσίκτας. 
Πηγή: sport-fm.gr

Οι «πονοκέφαλοι» του Λεβ!!

Η κακή εμφάνιση του Οζίλ, τα αμυντικά λάθη και το όχι και τόσο καλό πάσινγκ-γκέιμ των «πάντσερ», έφεραν τον Λεβ, σε απολογητική θέση μετά το 2-2 με το Καμερούν

Οι «πονοκέφαλοι» του Λεβ
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της νασιονάλμανσαφτ», ήταν εμφανώς προβληματισμένος, ωστόσο, προσπάθησε να απαντήσει στα πιεστικά ερωτήματα, μετά το ισόπαλο 2-2 με το Καμερούν στο «Μπορούσια Παρκ» που μόνο καλές εντυπώσεις δεν άφησε στα γερμανικά ΜΜΕ.

Καλούμενος ν’ απαντήσει για την κακή φόρμα του Οζίλ, επισήμανε: « Ο Μεσούτ, δεν είχε την καλύτερη του ημέρα, αλλά θέλουμε ακόμα δύο εβδομάδες μέχρι την έναρξη του Μουντιάλ και τότε θα τον δούμε δυνατό».

Η γενική του τοποθέτηση για την εικόνα της Γερμανίας ήταν πως «μας έλειπε η φρεσκάδα και θεωρώ πως κάναμε πολλά λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας. Επιπλέον έχουμε και ένα πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, πως πρέπει να κάνουμε πολλές ευκαιρίες για να βάλουμε γκολ». Πηγή: sport-fm.gr

Μετά το μπαράζ, του Κάλβο!!

Ο αγώνας επιβίωσης που θα δώσει η Skoda Ξάνθη, για την παραμονή της στην Super League, πάει κάπως πίσω το θέμα του Ισπανού ακραίου

Μετά το μπαράζ, του Κάλβο
Ο Κάρλος Κάλβο, αποτελεί μια από τις πιθανές λύσεις που κοιτάζει η ΑΕΚ για τα άκρα της. Ο 29χρονος που είχε 29 συμμετοχές και 4 γκολ φέτος με την ακριτική ομάδα, είναι μια από εκείνες που έχουν ξεχωρίσει οι «κιτρινόμαυροι» και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Θράκη, δεν αποκλείεται να έχουν γίνει και διερευνητικές επαφές. Από την μεριά του παίκτη και της ακριτικής ομάδας, ούτε διαψεύδεται, ούτε επιβεβαιώνεται κάτι.

Οι όποιες συζητήσεις, τοποθετούνται μετά το μπαράζ της 8ης Ιουνίου, οπότε αναμένονται εξελίξεις, μετά την προσεχή Κυριακή. Πηγή: sport-fm.gr

Όταν γράφτηκε η ιστορία στο Γουέμπλεϊ...!!

Σαν σήμερα (2/6/71) ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο έπος του Γουέμπλεϊ. Ο κόσμος, ο Αντωνιάδης, οι δηλώσεις του «στρατηγού» και η παγκόσμια αναγνώριση!

Όταν γράφτηκε η ιστορία στο Γουέμπλεϊ...
Ήταν 2 Ιουνίου του 1971 όταν ο Παναθηναϊκός έγραφε την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

inner

Οι Έλληνες του «συνταγματάρχη» Φέρεντς Πούσκας με πρωτοπαλίκαρα το «πουλί» Τάκη Οικονομόπουλο, τον «ψηλό» Αντώνη Αντωνιάδη και φυσικά τον «στρατηγό» Μίμη Δομάζο, πατούσαν το χορτάρι του θρυλικού Γουέμπλεϊ, για να αντιμετωπίσουν στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών, την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης στη δεκαετία του '70, τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ!

Μπορεί να αποτελούσε κάτι αδιανόητο για σχεδόν όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή (ακόμα και σήμερα), όχι όμως και για τους πιστούς των «πρασίνων» που είχαν ουσιαστικά δώσει το έναυσμα για το έπος, ένα μήνα νωρίτερα...

inner

Ήταν Μάιος όταν μετά από μια νίκη του «τριφυλλιού» επί της Καβάλας με 2-0 ακούστηκε για πρώτη φορά το «τραγούδι του Γουέμπλεϊ». Πρόκειται για έμπνευση του ποδοσφαιριστή της ομάδας Φραγκίσκου Σούρπη, που έβαλε στίχους πάνω στο σουξέ της εποχής «Obladi Oblada» των Μπιτλς! Ένα συγκρότημα της εποχής ανέλαβε την ενορχήστρωση και το τραγούδησε ο Σάκης Παπανικολάου. Το 45άρι δισκάκι που κυκλοφόρησε ονομάστηκε το «Θούριο του Γουέμπλεϊ» κι έγινε ανάρπαστο!



Μετά τους θριάμβους επί της Ζενές Ες, της Σλόβαν Mπρατισλάβας, της Έβερτον και του Eρυθρού Aστέρα, ο Πούσκας με το ιστορικό «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» επιχείρησε να πείσει τους ποδοσφαιριστές του ότι ο «Αίαντας» του Ρίνους Μίχελς δεν ήταν ανίκητος και τα κατάφερε...

inner

Έχοντας στο πλευρό του περίπου 10.000 Έλληνες, ο Παναθηναϊκός κοίταξε στα ίσα το ολλανδικό μεγαθήριο παίζοντας με πάθος, χωρίς ωστόσο να μπορέσει κάνει το θαύμα.

Οι Ολλανδοί άνοιξαν το σκορ μόλις στο 5΄ με τον Bαν Nτάικ και στο 87’ διαμορφώθηκε το τελικό 2-0, με αυτογκόλ του Kαψή. Νωρίτερα, στο 19΄ ο Aντωνιάδης δεν μπόρεσε από καλή θέση, να ισοφαρίσει.

Άγιαξ: Στούι, Bάσοβιτς, Σουρμπίρ, Xούλσοφ, Pάιντερς (46΄ Mπλάνγκεμπουργκ), T. Mιούρεν, Nέεσκενς, Σβαρτ (46΄ Xάαν), Bαν Nτάικ, Kρόιφ, Kάιζερ.

Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής.



O Παναθηναϊκός έχασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά δεν έμεινε χωρίς... κύπελλο. Το κατέκτησε ο Aντώνης Aντωνιάδης, που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ!

«Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο», ήταν η τοποθέτηση του Δομάζου επί του θέματος που ήταν 100% αληθινή, καθώς οι «πράσινοι» δέχθηκαν τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως!

Equipe: «Χωρίς να λάμψει στέφθηκε Πρωταθλητής Eυρώπης ο Άγιαξ. Tο ελληνικό θαύμα δεν έγινε, όμως οι Έλληνες δημιούργησαν προβλήματα στους Oλλανδούς. O Δομάζος θα μείνει με τη βεβαιότητα ότι γοήτευσε τους πάντες στο ναό του ποδοσφαίρου».

Corriere de la Sport: «Συνεχίστηκε η κυριαρχία των Oλλανδών. Δεν άντεξαν οι πεισματάρηδες Έλληνες στην ανωτερότητα του Άγιαξ».

Daily Mail: «O Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Eυρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας». Πηγή: sport-fm.gr

Για αυτό είμαστε περήφανοι….!

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για την επέτειο του Γουέμπλεϊ και την προτομή του Πούσκας στο γήπεδο της Λεωφόρου.
Εχουν περάσει 43 χρόνια από την κορυφαία στιγμή ελληνικής ομάδας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και σήμερα που αναφέρομαι σε αυτό το παιχνίδι απλά ΖΗΛΕΥΩ αυτούς, που έζησαν από κοντά το Ουέμπλεϊ. Την μεγάλη εκείνη βραδιά στο Λονδίνο σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια, όταν οι παικταράδες του Παναθηναϊκού έπαιξαν στον τελικό κόντρα στον τεράστιο Αγιαξ. Το πάλεψαν, αλλά το έχασαν. Εχω ζήσει μεγάλες στιγμές με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Ημιτελικούς εντός και εκτός έδρας, προημιτελικούς , μεγάλες προκρίσεις, μεγάλα διπλά, αλλά έχω ένα
παράπονο, που δεν ήμουν και εγώ τότε στο Ουέμπλει.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα , το γεγονός, ότι ο Παναθηναϊκός έφθασε στον τελικό αποτελεί τεράστιο επίτευγμα. Και αυτό αποδεικνύεται , ότι 43 χρόνια μετά ΚΑΜΙΑ άλλη ομάδα δεν το έχει πετύχει. Και ο μόνος, που πήγε να το ξανακάνει ήταν και πάλι ο Παναθηναϊκός, όταν έφθασε κοντά στον τελικό το 1996, μετά το διπλό επί του Αγιαξ στο Αμστερνταμ. Στη ρεβάνς, όμως, δεν τα κατάφεραν οι «πράσινοι» και δεν προκρίθηκαν στον τελικό. Αλλά και αυτή η επιτυχία το 1996 ήταν μοναδική. Όπως και το 1985, όταν και πάλι ο Παναθηναϊκός έφθασε στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από την Λίβερπουλ.
Φυσικά υπάρχουν κάποιοι που για το Ουέμπλει λένε διάφορα. Είναι αυτοί, που επειδή δεν μπόρεσαν να δουν κάτι ανάλογο από την αγαπημένη τους ομάδα , προσπαθούν να ….δηλητηριάσουν την τεράστια επιτυχία του αντιπάλου. Γνωστές τακτικές….
Από σήμερα θα υπάρχει μία προτομή του Πούσκας στο γήπεδο της Λεωφόρου στην μνήμη του αρχιτέκτονα αυτής της ομάδας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει η παροιμία. Εδώ και καιρό έπρεπε να έχει γίνει.
Αυτές είναι στιγμές, που όσα χρόνια και να περάσουν δεν σβήνουν με τίποτα. Και κάνουν όλους εμάς, να λέμε, ότι είμαστε περήφανοι που γεννηθήκαμε Παναθηναϊκοί. Η μοναδική ελληνική ομάδα, που έχει τόσες πολλές ευρωπαϊκές διακρίσεις, διαχρονικά, από γενιά σε γενιά και μας έχει ταξιδέψει σε ονειρικές βραδυές…
ΥΓ: Περηφάνια νοιώσαμε και χθες το βράδυ με το διπλό στο ΣΕΦ, που έφερε ξανά τους τελικούς μπάσκετ στο ΟΑΚΑ.

Πηγή: gazzetta.gr

Οι όμορφες ομάδες όμορφα καίγονται!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη διαφαινόμενη αποδόμηση της Σαουθάμπτον, η οποία ξεκίνησε πριν τελειώσει η ονειρική σεζόν της...
Η φετινή παρουσία της Σαουθάμπτον στην Πρέμιερ Λιγκ και η τελική κατάληψη της όγδοης θέσης δεν ήταν συγκυριακή. Αποτέλεσε την κορύφωση του εξαιρετικού πρότζεκτ των τελευταίων χρόνων στους «Άγιους». Ένα πρότζεκτ, που έμελλε να διακοπεί βίαια πριν την ολοκλήρωσή του, η οποία πιθανότατα θα αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για αρκετά κλαμπ.
Στην επιλογή των προσώπων που σημάδεψαν τη φετινή σεζόν στην Αγγλία, συμπεριλάβαμε τον Νίκολα Κορτέζε. Όχι τυχαία. Αποτέλεσε τον ιθύνοντα νου του πενταετούς πλάνου της Σαουθάμπτον, που ξεκίνησε το 2011, με την ομάδα να παλεύει για την άνοδο από τη League One. Παρότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας διορισμένος πρόεδρος, ένας υπάλληλος στην υπηρεσία του συλλόγου,  αποτέλεσε τον άνθρωπο που κινούσε τα νήματα. Ήταν εκείνος που αποφάσισε την, ακατανόητη για πολλούς τις πρώτες μέρες, απομάκρυνση του Άτκινς από τον πάγκο για την πρόσληψη του Μαουρίτσιο Ποκετίνο.  Απόφαση η οποία εκ του αποτελέσματος κρίθηκε απόλυτα σωστή.
Οι χορηγικές συμφωνίες, η έξυπνη πολιτική στα εισιτήρια , η διαχείριση ταλέντων, οι στοχευμένες μεταγραφές, η οικονομική σταθεροποίηση και η αύξηση των εσόδων Το οικοδόμημα που φέτος αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, στηρίχθηκε σε γερά θεμέλια. Τα οποία δημιούργησε ισχυρός εργολάβος...
Τον Ιανουάριο ο Κορτέζε παραιτήθηκε. Ήταν μια απόφαση που είχε πάρει από καιρό και απλά της είχε δώσει παράταση. Κάποια Μέσα, όπως η Telegraph, έφεραν την καταστροφή. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι θα τον ακολουθήσει ο  Μαουρίτσιο Ποκετίνο, ο ιδανικός τεχνικός για να φέρει εις πέρας το πρότζεκτ του, αλλά και κάποιοι από τους παίκτες. Μέσω συνέντευξης Τύπου, ο Αργεντινός αποφάσισε να μείνει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν. Η ισορροπία δεν ταράχθηκε. Η αντίστροφη μέτρηση όμως είχε ξεκινήσει.
O Κορτέζε τα λέει με τον Λαλάνα. Κάποιοι λένε ότι οι παίκτες ήταν πιο πιστοί σε αυτόν, παρά στο σύλλογο...

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με ρεκόρ. Ποτέ πριν η Σαουθάμπτον δεν είχε συγκεντρώσει 56 βαθμούς στην Πρέμιερ Λιγκ. Ολοκληρώθηκε επίσης με αρκετούς παίκτες και τον προπονητή της να είναι περιζήτητοι. Ο Σο με τον Λάμπερντ βρέθηκαν και στην 30άδα του Ρόι Χόντσον για την Εθνική. Πολύ πριν τις κλήσεις, είχαν μπει σε αρκετές μεταγραφικές λίστες.
Ο 32χρονος Λάμπερντ είναι το σύμβολο της επιστροφής σε υψηλό επίπεδο. Τα 114 γκολ σε 228 ματς τον έχουν κάνει ήρωα στο Χάμπσαϊρ. Ειρωνεία της τύχης. Οι εξελίξεις της μεταγραφής του συνέπεσαν με το tweet υπενθύμιση του συλλόγου για την ανανέωση των εισιτηρίων διαρκείας. Οι απαντήσεις που έλαβε το επίσημο προφίλ του συλλόγου από οπαδούς δεν ήταν και οι πιο αισιόδοξες, παρότι κατανοούν τις φιλοδοξίες Ρίκι, που έπαιξε στην ομάδα Νέων των Ρεντς πριν υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Μπλάκπουλ. Και πώς να είναι;
Η αποχώρηση του Ποκετίνο τελικά έγινε πραγματικότητα. Ο Αργεντινός προπονητής, χωρίς την παρουσία του Κορτέζε,  αποφάσισε να συνεχίσει σε μια ομάδα με υψηλότερες βλέψεις. Την Τότεναμ. Τα ρεπορτάζ λένε ότι θέλει στο Λονδίνο και τον Τζέι Ροντρίγκες.
Πέραν του Λάμπερντ, η Λίβερπουλ πολιορκεί και τον τρομερό φέτος Άνταμ Λαλάνα, ενώ φέρεται να έχει στα υπόψιν και τον Ντάνιελ Λόβρεν, ο οποίος ήταν ο στυλοβάτης της άμυνας. Την ίδια στιγμή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διανύει αγώνα δρόμου για να αποκτήσει τον Λουκ Σο πριν την έναρξη του Μουντιάλ, το οποίο είναι πιθανόν να εκτοξεύσει τις μετοχές του στα ύψη. Ρίχνοντας μια ματιά στα βασικά στοιχεία του παρακάτω infographic, κατανοεί κανείς το πόσο σημαντικοί ήταν οι εν λόγω ποδοσφαιριστές φέτος για τους Άγιους.
Loading infographic
Απο κοντά και ο Βίκτορ Γουανιγιάμα, τον οποίο ο Ποκετίνο θέλει στους Σπερς, αλλά και ο Ναθάνιελ Κλάιν, που το όνομά του έχει επίσης ακουστεί για αρκετές ομάδες. Είναι πολύ πιθανόν να μην παραχωρηθούν όλοι. Αλλά κατά τα φαινόμενα, οι Άγιοι χάνουν ένα σημαντικό μέρος της δυναμικής τους. Γεγονός που αντανακλάται και στη φυγή του Ποκετινό, αλλά κυρίως σε αυτή του ιδιόρρυθμου μεν, ικανότατου δε Κορτέζε.
Πιθανόν το μπάτζετ να είναι πολύ μεγάλο για τον επόμενο προπονητή. Και πιθανόν να προσληφθεί κάποιος πολύ ικανός, όπως  ο Κούμαν, που προέρχεται από έναν θαυμάσιο δεύτερο γύρο με τη Φέγενορντ. Θα λείπουν όμως τα βασικά συστατικά. Το πρότζεκτ θα πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή. Και αυτή τη φορά, δεν θα υπάρχει ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα για να το σχεδιάσει..
Πηγή: gazzetta.gr

Ο Διαμαντίδης που παίζει για πέντε!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για τις 72 ώρες που άλλαξαν τον Παναθηναϊκό, τον Διαμαντίδη που παίζει για τέσσερις συμπαίκτες του και τις δηλώσεις των Αγγελόπουλων και Μπαρτζώκα μετά το τέλος του τέταρτου τελικού στο ΣΕΦ.
Να πω την αλήθεια δεν τα ασπάζομαι τα περί «μαχητικής ψυχής» που είναι συνώνυμου του Παναθηναϊκού, λες και οι υπόλοιποι δεν μάχονται, αλλά από την άλλη προσπαθώ να βρω κι έναν τρόπο για να εξηγήσω ρεαλιστικά κι όχι μεταφυσικά την αύρα που εκπέμπει η φανέλα με τα έξι αστέρια. 
Να βρω δηλαδή μια πραγματική εξήγηση για το γεγονός πως αυτός ο ελλιπής, προβληματικός και με πολλές αδυναμίες Παναθηναϊκός κρατάει πλέον την τύχη στα χέρια του, κάνοντας μια απίστευτη ανατροπή δεδομένων, την ώρα που οι ίδιοι φίλαθλοί του συζητούσαν το «αύριο», αναζητούσαν απάντηση στο αν ο Ιβάνοβιτς θα είναι ή όχι ο επόμενος προπονητής κι έβγαζαν μολύβι και χαρτί και σχεδίαζαν το ρόστερ της επόμενης περιόδου! 
Ομολογώ, πως απάντηση δεν έχω, εξήγηση με λίγα λόγια δεν μπορώ να βρω, πέραν δηλαδή των τετριμμένων, αυτών που συζητάμε κάθε φορά μετά από μεγάλες νίκες του Παναθηναϊκού. Νίκες που αποδίδονται στη «βαριά» φανέλα, την εμπειρία και τον εγωισμό που καταθέτουν αυτοί που αισθάνονται το βάρος του να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα με έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Μέσα σε διάστημα τριών ημερών ο Παναθηναϊκός έφερε τα πάνω - κάτω και επί της ουσίας επανήλθε το ερώτημα του «αν όχι και τώρα, πότε;», με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος, πιο γεμάτος και πιο πειστικός στα τρία πρώτα παιχνίδια.
Οι «πράσινοι» έκαναν λοιπόν την μεγάλη ανατροπή κι αυτό το οφείλουν σε δύο πράγματα. Πρώτον και σημαντικότερο διαχειρίστηκαν σωστά τα συναισθήματά τους. Είναι απαράβατος νόμος σε σειρά αγώνων πως μια ομάδα πρέπει να ξέρει πως θα διαχειριστεί τα «πάνω» και τα «κάτω». 
Οπως χαρακτηριστικά λένε οι προπονητές, το συναίσθημα «παγώνει» σε συνεχόμενα ματς και οι παίκτες δεν έχουν δικαίωμα να απογοητευτούν, να προβληματιστούν ή να πανηγυρίσουν. Η ομάδα έμεινε πολύ μακριά από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, διαχειρίστηκε άψογα τα συναισθήματά της και με την εμπειρία που διαθέτουν οι «παλιοί» κατάφερε να μετατρέψει την απογοήτευση σε εγωισμό. Ο Παναθηναϊκός πάτησε στο παρκέ για να «πεθάνει» και η απόδειξη του πάθους είναι πως δεν έχασε ούτε μία διεκδικούμενη μπάλα. 
Είδα σε επανάληψη τον αγώνα και πραγματικά δεν βρήκα ούτε ένα ριμπάουντ ή μία διεκδικούμενη φάση που να μην κατέληξε σε «πράσινα χέρια», επιβεβαιώνοντας αυτό που λένε πως η μπάλα πάει σ' αυτόν που την θέλει περισσότερο.
Το δεύτερο που έκανε ο Παναθηναϊκός και το πιστώνεται εξ ολοκλήρου το προπονητικό τιμ είναι οι διαφοροποιήσεις που έγιναν στο πλάνο μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Υπήρξαν πράγματα που δεν τα είχαμε δει στα προηγούμενα τρία παιχνίδια, αλλά κυρίως είδαμε έναν προπονητή που ήταν αποφασισμένος να πάρει όλα τα ρίσκα προκειμένου να διεκδικήσει το 2-2. 
Ο Αλβέρτης κατέβηκε με τη λογική «θα παλέψουμε και θα ρισκάρουμε» και δικαιώθηκε απόλυτα. Από την επιλογή να αφήσει τον Κόλινς χωρίς αντίπαλο ουσιαστικά στην άμυνα, μέχρι να αφήσει στο παρκέ από το 33' τους Λάσμε και Ματσιούλις παρότι αγωνίζονταν με τέσσερα φάουλ! Ο Αλβέρτης επανέφερε την άμυνα που εμπνεύστηκε ο Πεδουλάκης με τον Γκιστ να κυνηγάει τον Σπανούλη από το πρώτο τζάμπολ, ρίσκαρε πολύ ανεβάζοντας όλους τους ψηλούς στα 6,75μ. και στέλνοντας τους Διαμαντίδη, Ματσιούλις, Ούκιτς να καλύψουν τα νώτα της ρακέτας. 
Το μικρότερο ίσως ρίσκο που πήρε ήταν η συμμετοχή του Γιάνκοβιτς, καθώς ήταν σαφές από τα προηγούμενα παιχνίδια πως ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν άσο από το μανίκι προκειμένου να καλύψει την ανυπαρξία των Μπράμου, Κάρεϊ, προσθέτοντας έναν τουλάχιστον παίκτη στο κλειστό rotation. Ο Βλάντο έβαλε το πρώτο, ακολούθησε το δεύτερο και από το πρώτο δίλεπτο έκανε τους Παναθηναϊκούς να αναφωνίσουν «μα πού ήσουν τόσο καιρό;».
Για να έχουν βεβαίως τύχη όλα τα παραπάνω, ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μια σταθερά κι αυτή δεν είναι άλλη από τον Διαμαντίδη. Η φετινή προσπάθεια του αρχηγού έχει ξεπεράσει τα όρια του ηρωισμού, αν σκεφθεί κανείς πως σήμερα (1/6) αγωνίστηκε 37 λεπτά, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα 38 πριν από τρία 24ωρα. 
Η πραγματική του προσφορά δεν αντικατοπτρίζεται από την στατιστική, δεν αποτυπώνεται δηλαδή στα νούμερα. Ο Διαμαντίδης μοιάζει σαν τον εγκέφαλο που έχει πάρει τις σχετικές εντολές, δεν χάνει δευτερόλεπτο από την συγκέντρωσή του και κατευθύνει τα ρομποτάκια σαν να είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι που σταματά μόνο όταν τελειώνουν οι μπαταρίες! 
Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο «Μήτσος» παίζει για τον εαυτό του, αλλά και για ακόμη... τέσσερις συμπαίκτες του που είναι κυριολεκτικά εξαφανισμένοι στους τελικούς!  Σε τέσσερα ματς οι Μπράμος, Ούκιτς, Ράιτ και Κάρι έχουν συνολικά 29 πόντους με 11/59 εντός πεδιάς, την στιγμή που ο Διαμαντίδης έχει σημειώσει 42 πόντους και με διπλάσιες ασίστ απ' όσες έχει δώσει όλη η υπόλοιπη περιφέρεια του Παναθηναϊκού! Με λίγα λόγια ο Διαμαντίδης έχει βάλει τον Παναθηναϊκό στην πλάτη του και τον πάει μέχρι να πέσει... ξερός. Με τη διαφορά πως απ' ό,τι φαίνεται έχει αποφασίσει να πέσει, όταν πλέον θα χει χαρίσει το πρωτάθλημα στην ομάδα του. 
Υ.Γ1: Η λέξη «ντροπή» είναι η μόνη που ταιριάζει για τα όσα δήλωσαν με καμάρι οι Αγγελόπουλοι μετά το τέλος του αγώνα. Ζήλεψαν προφανώς τη... δόξα του Γιαννακόπουλου κι αφού προσέβαλαν ένα κάρο κόσμο με τις εκφράσεις που χρησιμοποιήσαν, στο τέλος ανακοίνωσαν ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν θα αγωνιστούν στην Εθνική, προσπαθώντας μάλιστα να μας πείσουν πως αυτή η απόφαση δεν έχει σχέση με τα όσα γίνονται στους τελικούς. «Αλλο θέμα το ένα, άλλο θέμα το άλλο» είπε από μόνος του ο Γ. Αγγελόπουλος και μέσα σε δευτερόλεπτα διέψευσε τον... εαυτό του, δηλώνοντας με στόμφο και υπό χειροκροτήματα (!) πως ουδείς «ερυθρόλευκος» θα αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα. Αδιανόητα πράγματα δηλαδή...
Υ.Γ2: Είχα την αίσθηση εδώ και καιρό πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας «ψάχνεται» με τη διαιτησία. Σαν να περιμένει δηλαδή την αφορμή για να εξωτερικεύσει αυτό το αίσθημα αδικίας που νιώθει προτού καν γίνουν τα παιχνίδια. Η στάση του και ο τρόπος που αντιδρά στα περισσότερα παιχνίδια δείχνει προκατάληψη, σε σημείο που πολλές φορές σου δίνει την εντύπωση πως πνευματικά έχει ασχοληθεί περισσότερο με το πώς θα καταπολεμήσει αυτό που νιώθει και λιγότερο με το πώς θα διατηρήσει ήρεμη και συγκεντρωμένη την ομάδα του. Οι δηλώσεις του ήταν  η επιβεβαίωση αυτού που λέμε «ψάχνω την αφορμή για να τα πω...» και είναι η συνέχεια της νευρικότητας που έχει στον πάγκο από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο όλων των αγώνων.
Πηγή: gazzetta.gr

Εθνική, η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία και επιχειρηματικά!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει τις διαφημίσεις του Μουντιάλ στο καλοκαίρι της εμπορικής αναβάθμισης της Εθνικής, η οποία βελτιώνει την εικόνα και την οικονομία της.   
Εντεκα ημέρες πριν από την σέντρα στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου τις Βραζιλίας οι διαφημιστικές καμπάνιες που σχετίζονται με την παρουσία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ πυκνώνουν. Και δίνουν πολύ χρώμα στις ημέρες, αυξάνοντας την φήμη της Εθνικής και ανάβοντας από τώρα την φωτιά της κουβέντας σχετικά με τη σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στο Μουντιάλ.
Σε μια πολύ πρόσφατη έρευνα της πολυεθνικής Repucom, ενός αναγνωρισμένου fame counter παγκοσμίως, άκουγα τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να εξηγεί πόσο ανεβάζει την φήμη, και μάλιστα την καλή φήμη, των αθλητών και των ομάδων η διαφήμιση των εταιρειών που σχετίζονται με τον αθλητή ή την ομάδα, όταν η διαφήμιση είναι καλή και επιτυχημένη. Μέσα από αυτή την εξήγηση ο ερευνητής ανέλυε και τεκμηρίωνε το πώς γίνεται ένας ποδοσφαιριστής να είναι διασημότερος και πιο εμπορικός έναντι ενός άλλου που έχει πετύχει το ίδιο καλά πράγματα στο χορτάρι.
Ολο αυτό βρίσκει εφαρμογή στην υπόθεση της Ελλάδας, δηλαδή σε όλο αυτό που συμβαίνει εμπορικά/διαφημιστικά με την Εθνική ομάδα, το οποίο είναι μια υπόθεση προς μελέτη από την αγορά του ελληνικού ποδοσφαίρου, από μια αγορά που ακόμη ψάχνει τον τρόπο για να ανεβάσει την αξία της και να βάλει τις εταιρείες της στην εποχή του “break even” ή και της κερδοφορίας. Η Εθνική της τελευταίας 10ετίας είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα που θα έπρεπε να είναι το case study στο πανεπιστήμιο διοίκησης αθλητικής επιχείρησης. Διότι στην περίπτωση που συζητάμε υπάρχει μια ομοσπονδία η οποία λειτουργεί, στην υπόθεση “Εθνική ομάδα” με την αντίληψη μιας ιδιωτικής επιχείρησης, η οποία δημιουργεί έσοδα για την χρηματοδότηση της ακριβής ζωής της μέσα από την εκμετάλλευση του ονόματος και της εικόνας της ομάδας.
Οχι, η ομοσπονδία δεν προσέλαβε ποτέ έναν ειδήμονα, ούτε έφερε επιστήμονες με περγαμηνές για να μανατζάρουν εμπορικά την Εθνική. Δεν ήταν προετοιμασμένη να διαχειριστεί τον πάταγο που έκανε το 2004, έχασε χρήμα και χρόνο μέχρι να αρχίσει να καταλαβαίνει, να ενημερωθεί, να κατανοήσει τις προοπτικές της και, τελικώς, να αρχίσει να εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά την εικόνα της Εθνικής.
Η υπόθεση “Μουντιάλ 2014” κερδίζει μια ιστορική αναφορά. Και τούτο συμβαίνει κυρίως λόγω της ιδέας που είχε ο “Χρυσός Χορηγός” της Εθνικής, η “Τράπεζα Πειραιώς” με τον 24ο παίκτη της ομάδας, τον Μάνο Σέργιο. Στα χνάρια μιας άλλης πολύ επιτυχημένης, της “πού είσαι ρε Νικόλα;” καμπάνιας με το λεωφορείο του Ολυμπιακού, η “Πειραιώς” κατάφερε να ανέβει δημιουργικά αρκετά σκαλιά υψηλότερα και να δημιουργήσει τελικά στον δέκτη της διαφήμισης την απεικόνιση της κοινής αίσθησης και αντίληψής μας περί του “12ου” ή “24ου” παίκτη, που νιώθουμε ότι είμαστε όλοι μας για την Εθνική. Ανεξάρτητα όμως από το αν κανείς αντιλαμβάνεται ως επιτυχημένη ή όχι αυτή τη μεγάλη καμπάνια, η Εθνική ομάδα βγαίνει παραπάνω από κερδισμένη, ωφελημένη παντοιοτρόπως από αυτή την ενέργεια.

Δεν είναι μόνο τα χρήματα που βάζει στο ταμείο η Ομοσπονδία, τα χρήματα με τα οποία ζει η αυτοχρηματοδοτούμενη Εθνική ομάδα, η πιο επιτυχημένη – επιχειρηματικά – Εθνική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Είναι και η ευκαιρία που δίνει στους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή της να δείξουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα, το χιούμορ, την εξωστρέφεια. Αυτή η αίσθηση που μειώνει την απόσταση ανάμεσα στον ποδοσφαιρόφιλο και τον ποδοσφαιριστή, που κάνει τον παίκτη λιγότερο απρόσιτο στα μάτια του οπαδού. Είναι αυτή η πολύ καλή και “ακριβή” εικόνα που βγάζει η Εθνική ομάδα χάρη στην άρτια παραγωγή που προβάλει όλα τα σποτς της καμπάνιας. Στην εικόνα, δηλαδή στη διαφήμιση, ο ποδοσφαιρόφιλος γίνεται μέλος της παρέας που αστειεύεται, παίζει μπουγέλο, αυτοσαρκάζεται, παίζει ψηφιακό ποδοσφαιράκι στον καναπέ. Ο θεατής μπαίνει στα αποδυτήρια πριν από το παιχνίδι, φτάνει να μπαίνει ακόμη και στο Μουσείο που θα έπρεπε να υπάρχει για να φιλοξενεί το τρόπαιο του Euro 2014, ένα Μουσείο που φαίνεται πανέμορφο στην διαφήμιση, τόσο που πιάνεις τον εαυτό σου να στεναχωριέται και να μαραζώνει που ξέρει ότι η ΕΠΟ δεν έφτιαξε ποτέ το Μουσείο της Εθνικής ομάδας.
Κυρίως αυτή η διαφημιστική καμπάνια, μαζί με εκείνες του ΟΠΑΠ, αλλά και της Vodafone, της Nike, της Amstel, όλων των χορηγών της γράφουν αυτό το καλοκαίρι την ιστορία της εμπορικής αναβάθμισης της αξίας της Εθνικής ομάδας. Την ανεβάζουν, την Εθνική, στο ύψος των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων, της βελτιώνουν την εικόνα, την βάζουν ακόμη περισσότερο στη ζωή του μέσου Ελληνα, την τοποθετούν, με τον σεβασμό που αποπνέουν, εκεί που της αξίζει και της βελτιώνουν την οικονομία ώστε να της επιτρέπουν να έχει τους πόρους για να συνεχίσει να λειτουργεί αυτοχρηματοδοτούμενη, και όχι κρατικοδίαιτη, στην προσπάθειά της να κρατηθεί στα αδιανόητα ύψη που έχει φτάσει με την αδιάλειπτη παρουσία της στις μεγάλες διοργανώσεις.

Πηγή: gazzetta.gr

Ο καλός (ΠΑΟ), ο κακός (ΟΣΦΠ) και... οι ανίκανοι! (διαιτητές)

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τον τέταρτο τελικό, αναγνωρίζει πως ο Ολυμπιακός ήταν κακός και αναρωτιέται τι σκέφτονταν οι διαιτητές όταν σφύριζαν. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει την Πέμπτη να είσαι Θεός και την Κυριακή να σε βρίζουν διότι σε θεωρούν ανίκανο. Είναι στο ελληνικό αίμα μάλλον.
Ο Ολυμπιακός έχασε μία χρυσή ευκαιρία να αναφέρεται ως πρωταθλητής Ελλάδας από χθες, αλλά μην τον ξεγράφετε. Όπως ο Παναθηναϊκός είχε ελάχιστες πιθανότητες «διπλού» στον τέταρτο τελικό, αλλά τα κατάφερε, το ίδιο συμβαίνει και με τον Ολυμπιακό στον πέμπτο και τελευταίο τελικό στο ΟΑΚΑ.
Θα χωρίσω το blog σε τέσσερα μέρη. Μικρά και περιεκτικά για να μη σας κουράσω.
1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Ολυμπιακός μου έδωσε την εντύπωση πως πήγε να κερδίσει από την πρώτη περίοδο. Βιαζόντουσαν να νικήσουν οι Πειραιώτες. Ενθυμούμενοι λογικά το πρώτο δεκάλεπτο του δεύτερου τελικού και την εξέλιξη εκείνου του ματς. Δεν είναι όλα τα ματς ίδια όμως και σίγουρα δε θα μπορούσε να πάρει τον αγώνα από την πρώτη περίοδο.
Ο Αλβέρτης για πρώτη φορά στα τέσσερα ματς πήγε στην άμυνα με συνταγή Πεδουλάκη. Γκιστ πάνω στον Σπανούλη και Ματσιούλις στον Πρίντεζη. Το διάβασαν οι «ερυθρόλευκοι» και ήθελαν σε κάθε επίθεση να δίνουν την μπάλα στον Πρίντεζη. Σωστό και λογικό. Μόνο που το έκαναν με στατικό τρόπο και όχι μέσα από μία διαδικασία. Άλλο πράγμα κάνω 10 ντρίπλες και ψάχνω τον Πρίντεζη και άλλο κάνω κίνηση, δύο κοψίματα, δύο σκριν και βρίσκω τον Πρίντεζη. Με τον δεύτερο τρόπο κινείς την άμυνα κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το επίπεδο. Ο Ολυμπιακός δεν το έκανε.
Χωρίς τρίποντο η άμυνα δεν ανοίγει με τίποτα. Το 0/8 στο πρώτο ημίχρονο έκλεισε ακόμη περισσότερο την άμυνα των «πράσινων».
Στην άμυνα οι αλλαγές γινόντουσαν με ευκολία. Πόσες φορές ο Λάσμε βρέθηκε με Μάντζαρη ή Σλούκα ή Σπανούλη; Πάρα πολλές. Οι αλλαγές στα σκριν είναι κάτι που εξυπηρετεί τον Ολυμπιακό, αλλά πολλές φορές γινόντουσαν χωρίς λόγο. Χωρίς να γίνει καν καλό σκριν από τον αντίπαλο. Απλά άλλαζαν μαρκαρίσματα.
Γενικά η άμυνα του πρώτου ημιχρόνου ήταν τραγική.
11 χαμένες βολές. Στην έδρα σου. Τέλος.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Οι «πράσινοι» είχαν αποφασιστικότητα στο παιχνίδι τους. Θεωρούσα δεδομένο πως οι ισχυρές προσωπικότητες τις οποίες διαθέτει ο Παναθηναϊκός θα έδιναν τα πάντα. Και το έκαναν. Εκμεταλλεύτηκαν το άγχος των γηπεδούχων. Έπαιξαν σωστό μπάσκετ, στοχευμένο και στην δεύτερη περίοδο έχτισαν μία ικανοποιητική διαφορά.
Πολλές λύσεις σε αυτό το διάστημα πρόσφερε ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Ένας παίκτης που… ξεφύτρωσε από το πουθενά για τον Αλβέρτη. Ο Περπέρογλου είχε μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα με τον Γιάνκοβιτς.
Ο Στεφάν Λάσμε έκανε επίσης πολύ καλό παιχνίδι στην επίθεση και ειδικά τα δύο εύστοχα σουτ στην τελευταία περίοδο από τα 6 μέτρα «σκότωσαν» την ψυχολογία των αντιπάλων.
2. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Παναγιώτου, Καρακατσούνης και Αναστόπουλος (με αυτή τη σειρά) έκαναν πάρα πολλά λάθη και το 90% αυτών ήταν εις βάρος του Ολυμπιακού.
Μπορώ να αναφέρω περισσότερα από 10 λανθασμένα σφυρίγματα πολύ πρόχειρα. Αντικανονικό κόψιμο του Λάσμε. Επιθετικό του Γκιστ στον Πέτγουεϊ που το δίνουν καλάθι και φάουλ. Ο Ούκιτς έχει κλειδώσει το χέρι του Ντάνστον όταν μειώνει ο Αμερικανός σε 63-66 και δε δίνουν φάουλ. Τρεις βολές στον Ματσιούλις. Άπειρα σπρωξίματα στην προσπάθεια να ποστάρουν.
Και φυσικά η προτελευταία φάση με τον Διαμαντίδη.
Εχω δει το ριπλέι πολλές φορές και ειλικρινά δε ξέρω αν κάνει βήματα, αλλά σίγουρα του κάνουν φάουλ. Στη συγκεκριμένη φάση σε 1.000.000 ματς, οι διαιτητές θα σφυρίξουν την παράβαση για να μη ρισκάρουν σε ενδεχόμενη λάθος πάσα. Ο Παναγιώτου δεν το έδωσε με αποτέλεσμα να χαθούν 6’’. Διαιτητικό έγκλημα!
 Η διαιτησία φρόντισε από την πρώτη κιόλας φάση (υπάρχει ξεκάθαρο σπρώξιμο στον Πρίντεζη που δε δίνεται και βγαίνει η μπάλα έξω) να εκνευρίσει τους παίκτες του Ολυμπιακού. Σίγουρα πνευματικά δε φάνηκαν έτοιμοι οι «ερυθρόλευκοι», αλλά…
Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Όποιος έχει παίξει κάποιο άθλημα και έχει αισθανθεί την αδικία ξέρει πόσο εύκολα χαλάει το μυαλό ο εκνευρισμός που δημιουργείται. Είτε μιλάμε για την Β ΕΣΚΑ είτε για top επίπεδο ομάδων. Οι Πειραιώτες χάλασαν γρήγορα το μυαλό τους, έχασαν τη συγκέντρωσή τους και ασχολούνταν με τους διαιτητές.
Σε ένα ματς που κρίνεται στο καλάθι (65-67), όταν υπάρχουν εις βάρος σου τόσα σφυρίγματα τότε δικαίως μπορείς να ομιλείς για αλλοίωση του αποτελέσματος, ωστόσο ο ήρεμος Ολυμπιακός θα κέρδιζε και τον Καρακατσούνη με τον Παναγιώτου.
Οι συγκεκριμένοι δύο διαιτητές δε θα έπρεπε να σφυρίζουν σε τελικούς γιατί δεν έχουν την ικανότητα. Ο Καρακατσούνης δε γνωρίζει βασικούς κανονισμούς (στην Δράμα πρόπερσι έχει καταλογίσει παράβαση 8’’ όταν η μπάλα είχε βγει από παίκτη του ΚΑΟΔ ενώ είχε περάσει τη σέντρα ο Μάντζαρης). Βασικά πράγματα.
Ο Παναγιώτου αναρριχήθηκε τάχιστα. Πολλοί λένε πως ο λόγος είναι η εντοπιότητά του με τον γ.γ της ΕΟΚ, Τάκη Τσαγκρώνη (Πατρινοί αμφότεροι). Πάντως σίγουρα δεν ήταν η ποιότητα του ως ρέφερι.
3. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΩΝ
Να τις πάρουμε από την αρχή.
Ότι ο Βασιλακόπουλος είναι άρρωστος Παναθηναϊκός, είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν άπαντες.
Ότι νομίζει πως του ανήκει το μπάσκετ και θέλει να το ελέγχει ακόμη και στα 80τόσα του χρόνια επίσης είναι γνωστό. Δεν έπρεπε να ενοχληθεί κανείς από τις συγκεκριμένες ατάκες.
Πάμε και στην Εθνική ομάδα. Οι Αγγελόπουλοι δεν τοποθετήθηκαν σε σχέση με την Εθνική ομάδα, αλλά απάντησαν σε σχετική ερώτηση (η οποία είχε φυσικά τεράστια λογική).
Ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος να μην πάει κανείς παίκτης στην Εθνική εδώ και 15 μέρες (δεν το αποφάσισε χθες) και το έχει γνωστοποιήσει τόσο με επιστολές στην ΕΟΚ όσο και με δηλώσεις στον Τύπο (είχε βγει ο Σταυρόπουλος στον Novasport fm). Οι Αγγελόπουλοι δεν είπαν κάτι καινούριο.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού δε θα παίξουν στην Εθνική όχι λόγω διαιτησίας αλλά λόγω των ασφαλιστηρίων που δε δίνει η ΕΟΚ (γιατί άραγε;). Αν ο Ολυμπιακός κέρδιζε τους τελικούς με 3-0 ή 3-1, αν τους έχανε με 3-0 ή 3-1, (πάρτε όποιο σενάριο θέλετε) πάλι δε θα αγωνιζόταν κανείς στις εθνικές ομάδες.
Η δική μου άποψη είναι πως η ΕΟΚ οφείλει να δώσει τα ασφαλιστήρια στον Ολυμπιακό και να παίξουν κανονικά οι διεθνείς. Δεν πρέπει να μπλέκει η Εθνική μας ομάδα. Επίσης αποτελεί τιμή για τον Ολυμπιακό να έχει 10 διεθνείς παίκτες, αλλά φυσικά πρέπει να είναι καλυμμένοι  στο ενδεχόμενο του τραυματισμού.
4. ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Το πρωτάθλημα δεν κρίθηκε ακόμη. Ο Παναθηναϊκός έχει ψυχολογικό προβάδισμα, αλλά ο Ολυμπιακός καλύτερη ομάδα. Αν είναι ήρεμοι οι Πειραιώτες στο ΟΑΚΑ θα πανηγυρίσουν.
Ο Λάσμε στο 33:59 πιάνει τα γεννητικά του όργανα και τα δείχνει σε έναν φίλαθλο των court seats. Άθλιο. Οι παίκτες ακούν τα χίλια μύρια, αλλά δουλειά τους είναι να μην επηρεάζονται, πόσο μάλλον να απαντούν. Αν ήταν έτσι τότε Σπανούλης και Διαμαντίδης θα έπρεπε να παίζουν ξύλο σε κάθε ντέρμπι με καμιά δεκαριά «τσάμπα μάγκες».
Στον Παναθηναϊκό δεν έβαλαν μυαλό. Ο Ούκιτς ευστόχησε στη βολή με την ΤΣΣΚΑ και το πλήρωσαν στέλνοντας το ματς σε παράταση. Χθες ο Λάσμε ευστόχησε πάλι στην δεύτερη βολή. Κακώς, κάκιστα. Δικαίως ωρυόταν ο Διαμαντίδης κατά του Φώτση και του προπονητικού τιμ που έδωσαν εντολή στον Γκαμπονέζο να ευστοχήσει.
Ο Βασίλης Σπανούλης είχε 7 ασίστ και 0/10 σουτ. Από τα δέκα σουτ τα τέσσερα ήταν στη λήξη του χρόνου. Εννοείται και δεν έπαιξε καθόλου καλά. Ο ίδιος το ξέρει καλύτερα από όλους μας. Το να τον βρίζουν και να τον αφορίζουν όμως το θεωρώ σημάδι… έλλειψης σεξ. Όταν σταματήσει να φοράει την ερυθρόλευκη με το 7 τότε μόνο θα καταλάβετε ορισμένοι την αξία του.
Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έπαιξε 8:48 διότι έκανε 5 φάουλ. «Σημάδι» τον είχαν βάλει.
Το ματς της Τετάρτης δε θα είναι καθόλου εύκολο, ειδικά για τον Παναθηναϊκό που πλέον έχει την κατάσταση (άρα και το άγχος) στα χέρια του.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ (επίτηδες με κεφαλαία)
ΥΓ: Για να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός θα πρέπει να γίνουν κλήσεις παικτών του στην Εθνική και να αρνηθεί. Αν δε γίνουν κλήσεις, τότε δε μπορεί να υπάρξει τιμωρία. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης (π.χ) έχει σταματήσει από τα 30 του να παίζει στην Εθνική και κάθεται τα καλοκαίρια και κάνει μπάνια. Δικαίωμά του φυσικά. Η ΕΟΚ δεν τον καλεί, άρα δε μπορεί να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός. Με το ίδιο σκεπτικό μπορεί η ΕΟΚ να μην καλέσει ούτε «ερυθρόλευκους». Με απλά λόγια οφείλει ο Βασιλακόπουλος (ή «Θεός του μπάσκετ» κατά παλαιότερη δήλωση του Θανάση Γιαννακόπουλου) να αντιμετωπίσει το ίδιο τις καταστάσεις.
Πηγή: gazzetta.gr