Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Πλέι οφ Παγκοσμίου: Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η πρόκριση για την Εθνική

Ο «Δαυίδ» αυτή τη φορά δεν νίκησε τον «Γολιάθ», με τη Γερμανία να επιβεβαιώνει το Σάββατο τα προγνωστικά, οδηγώντας την Εθνική μας ομάδα ανδρών πιο κοντά στον αποκλεισμό απ' όσο στην πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος χάντμπολ.

Στην πρώτη συνάντηση των δύο συγκροτημάτων για τα πλέι οφ της διοργάνωσης, στο Ντόρτμουντ, οι διεθνείς μας δεν μπόρεσαν να κάνουν την υπέρβαση, υποκύπτοντας στην ανωτερότητα του αντιπάλου τους με 25-20. Έτσι λοιπόν οι πιθανότητες για το πολυπόθητο εισιτήριο περιορίστηκαν αρκετά για την Εθνική μας, με τη ρεβάνς να είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουνίου στη Δράμα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε δυνατά και έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς κόντραρε στα ίσα τους ισχυρούς γηπεδούχους. Με πολύ καλή άμυνα και καθαρό μυαλό στην επίθεση, ακολουθούσε κατά πόδας τους Γερμανούς στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Αυτό όμως μέχρι το 9-9, αφού τα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους ανήκαν αποκλειστικά και μόνο στα «πάντσερ». Ανεβάζοντας σιγά-σιγά ταχύτητα και αποβάλλοντας την χαλαρότητα και την υπερβολική σιγουριά που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, έκαναν ένα σερί 5-0 και πήραν κεφάλι με 14-9, πηγαίνοντας με αυτή τη διαφορά στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο μέρος δεν υπήρξε κάποια αλλαγή. Οι γηπεδούχοι έχοντας πάρει για τα καλά φόρα και εκμεταλλευόμενοι την νευρικότητα και τις κακές επιλογές της Ελλάδας, διατήρησαν το πάνω χέρι, φτάνοντας και στο +7 (20-13). Το παιχνίδι κύλησε μ’ αυτόν τον τρόπο ως τα τελευταία λεπτά, με τους διεθνείς μας να κλείνουν την ψαλίδα σε 25-20, διαφορά που κόντρα σε μια ομάδα του επιπέδου της Γερμανίας, πολύ δύσκολα καλύπτεται στο δεύτερο ματς, χωρίς ωστόσο να είναι ακοτόρθωτο.

Tα δεκάλεπτα: 3-3, 9-9, 14-9 (ημ.), 20-13, 23-17, 25-20.

Γερμανία: Χανς, Γκενσχάιμερ 8, Ρόγκις, Κλάιν 1, Πφαλ 1, Πράις 1, Φλορ, Γκλάντορφ 7, Χαϊνεβέτερ, Λιχτλάιν, Κράους 2, Σόουν 3, Κάουφμαν 1, Χάας 1.

Ελλάδα: Καφφάτος, Ζαμπούνης, Τζιμούρτος, Μαστορόγιαννης 2, Ριγανάς 2, Ζαραβίνας, Μπαλωμένος, Βακάλης 1, Βασιλάκης 2, Τζούφρας, Δέλιος, Χαλκίδης 2, Σανίκης 5, Καρυπίδης 6.

Μαραντόνα: Δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο μεγαλόψυχοι με τους αντιπάλους

Ικανοποιημένος από τη νίκη, όχι όμως και από τις πολλές χαμένες ευκαιρίες εμφανίστηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα μετά τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Νιγηρία.

«Πρέπει να συγχαρούμε τον τερματοφύλακα της Νιγηρίας που αποσόβησε τρία τέσσερα γκολ. Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα που παράγει επιθετικό ποδόσφαιρο, εμείς δηλαδή δεν μπορέσαμε να μετατρέψουμε τις ευκαιρίες σε γκολ. Και στο τέλος υποφέραμε και παραλίγο να το πληρώσουμε. Είναι ο νόμος του ποδοσφαίρου. Ευχαριστώ τον Θεό που δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Θα πρέπει την επόμενη φορά να είμαστε πιο κυνικοί», ανέφερε αρχικά ο Ντιέγκο.

Σε ερώτηση για τα πολλά γκολ που έχασαν οι Μέσι και Ιγκουαϊν ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αργεντινής ανέφερε: «Δεν ήταν μόνο δικό τους λάθος (η αστοχία), αλλά και ο αντίπαλος τερματοφύλακας ήταν σε τρομερή κατάσταση. Εμείς κάνουμε προπόνηση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλη την εβδομάδα. Το ευχάριστο είναι ότι κερδίσαμε και αυτό μας δίνει κάποια άνεση».

Στη συνέχεια ο Μαραντόνα έκανε την αυτοκριτική του για το γεγονός ότι ο αγώνας τελείωσε με αρκετό άγχος. «Εάν είχαμε πετύχει τρία ή τέσσερα γκολ η κατάληξη του αγώνα δεν θα ήταν αυτή. Μετά από επτά ευκαιρίες μπροστά στον τερματοφύλακα θα πρέπει να βγάλουμε όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις και να σκεφτούμε ότι θα πρέπει να μην αφήνουμε ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες».

Τέλος, όσον αφορά τους επόμενους αγώνες σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το βήμα που κάναμε. Θα πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα ώστε να φτάσουμε στο έβδομο παιχνίδι (το τελικό). Όταν κερδίζεις μετά σου δημιουργείται η δίψα, όπως το 86' και το 90'. Αλλά δεν θα πρέπει πλέον να είμαστε τόσο μεγαλόψυχοι με τον αντίπαλο».

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ για Γέστε

Ο Φραν Γέστε είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που απασχολούν τον Ολυμπιακό, κάτι που επιβεβαίωσε ο μάνατζερ του, βάζοντας στο κόλπο και τον ΠΑΟΚ!Ακόμη ωστόσο, η πλευρά του 30χρονου μέσου δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική επαφή με τους ενδιαφερόμενους και αυτό διότι, πρέπει να μείνει και τυπικά ελεύθερος από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.
«Ελπίζω την επόμενη χρονιά να πάρει περισσότερες ευκαιρίες στην ομάδα που θα πάει. Ακόμα δεν έχουμε αρχίσει διαπραγματεύσεις με καμία ομάδα και δεν θα το κάνουμε μέχρι να ξεκαθαρίσει και τυπικά το θέμα με τη Μπιλμπάο», τόνισε ο μάνατζερ του Γέστε, Χοκίν Μπαρτσένα και πρόσθεσε πως υπάρχουν αρκετές ομάδες που έχουν δείξει ενδιαφέρον, ανάμεσα στις οποίες η Λα Κορούνια, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

«Δεν ήμασταν έτοιμοι…»

Ο Β. ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ SPORTDOG ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ. «ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΚΡΙΑ», ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ.
Ο άσος της Σάλκε, που αποτελεί μέλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και δεν βρέθηκε στη Νότια Αφρική εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο, υπογράμμισε πως η ομάδα δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτό το παιχνίδι. Ο 22χρονος μέσος επισήμανε πως οι διεθνείς έμειναν από δυνάμεις και δεν είχαν καθαρό μυαλό.
Όσο για την συνέχεια του τουρνουά, ο Πλιάτσικας δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει παρουσιαστεί χωρίς άγχος στα επόμενα δύο παιχνίδια και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό.

Αναλυτικά: Βασίλη, θα ήθελες να μας κάνεις ένα σχόλιο για το παιχνίδι της εθνικής;

«Δεν κάναμε την καλύτερη αρχή, αγχωθήκαμε και παρουσιαστήκαμε χωρίς καθαρό μυαλό, ενώ μείναμε κι εύκολα από δυνάμεις. Η ομάδα έδειξε πως δεν ήταν έτοιμη γι’αυτό το παιχνίδι».

Ποιο είναι το κλίμα, πιστεύεις, στην ομάδα μετά από το σημερινό παιχνίδι;

«Σίγουρα θα υπάρχει πικρία για το αποτέλεσμα, καθώς θέλαμε να κάνουμε μία καλύτερη αρχή. Αύριο είναι μία καινούργια μέρα και θα δούμε τι θα γίνει».
Ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσει στην συνέχεια η ομάδα;

«Πρέπει να παρουσιαστούμε χωρίς άγχος στα επόμενα παιχνίδια. Να είμαστε άνετοι και ό,τι βγει. Δε θέλω να λέω για προκρίσεις, απλά πρέπει να δούμε τα λάθη μας να τα διορθώσουμε και να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα το σημερινό παιχνίδι».
Μίλησες με κάποιον από τους συμπαίκτες σου στη Νότια Αφρική;

«Ακόμα όχι, από αύριο. Αυτό που προέχει τώρα είναι η ηρεμία και η ξεκούραση».

Grand Prix Καναδά: Pole position για τον Χάμιλτον

Ο Λουίς Χάμιλτον ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των κατατακτήριων δοκιμών στο γκραντ πρι του Καναδά.Ο Βρετανός πιλότος κατάφερε να βάλει τέλος στην κυριαρχία των Red Bull και με μια τρομερή προσπάθεια στην τελευταία του προσπάθεια, κατάφερε να πάρει αυτός την πρώτη θέση στη γραμμή εκκίνησης αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μαρκ Γουέμπερ.

Οι Red Bull είχαν κατακτήσει και τις επτά προηγούμενες pole positions στα ισάριθμα εφετινά γκραντ πρι. Στην τρίτη θέση βρεθηκε ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ενώ η Ferrari θα ξεκινήσει από την τέταρτη θέση της γραμμής εκκίνησης με τον Φερνάντο Αλόνσο. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Τζέισον Μπάτον με McLaren. Από τη 13η θέση θα ξεκινήσει ο Μίκαελ Σουμάχερ.

Αναλυτικά η κατάταξη των δέκα πρώτων οδηγών:

1. Λουίς Χάμιλτον - McLaren - 1:15.889
2. Μαρκ Γουέμπερ - RBR - 1:16.423
3. Σεμπάστιαν Φέτελ - RBR - 1:16.129
4. Φερνάντο Αλόνσο - Ferrari - 1:16.171
5. Τζέισον Μπάτον - McLaren - 1:16.371
6. Βιταντόνιο Λιούτσι - Force India - 1:17.086
7. Φελίπε Μάσα - Ferrari - 1:16.673
8. Ρόμπερτ Κούμπιτσα - Renault - 1:16.370
9. Άντριαν Σούτιλ - Force India - 1:16.495
10. Νίκο Ρόζμπεργκ - Mercedes - 1:16.350

Χαλαρά οι γυναίκες τη Ν. Αφρική

Άνετη επικράτηση 22-3 για την Εθνική γυναικών επί της Νοτίου Αφρικής.Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν συνάντησε καμία αντίσταση στον τρίτο της αγώνα για τον πρώτο γύρο των προκριματικών του World League. Πρώτες σκόρερ για την ελληνική ομάδα ήταν οι Τσουκαλά και Σολανάκη με τέσσερα γκολ, ενώ δύο γκολ σημείωσε η Χάρις για τις Αφρικάνες. Στους εννέα βαθμούς και στην κορυφή του ομίλου οι Ελληνίδες, ουραγός παρέμεινε η Νότιος Αφρική.

Διοργάνωση: World League

Όμιλος: Α’ προκριματικός

Αγωνιστική: 3η

Αγώνας: Ελλάδα-Νότιος Αφρικής

Γήπεδο: Κολυμβητήριο Αλίμου
Διαιτητές: Ντελόν (Γαλλία), Ρίμνετ (Ολλανδία)
Τα οκτάλεπτα: 5-2, 7-0, 5-1, 5-0

Τα γκολ:

Ελλάδα
(Μορφέσης): Τσουρή, Τσουκαλά 4, Κουτέλη 1, Ψούνη 2, Λιόση, Αβραμίδου 2, Ασημάκη 1, Ρουμπέση 1, Γερόλυμου 1, Μανωλιουδάκη 3, Αντωνάκου 3, Σολανάκη 4, Κούβδου.

Νότιος Αφρική
(Εβανς): Μάρσαλκ, Ρούσλι, Κέι, Γκεμάιτ, Σκούλινγκ, Μπάρετ, Φάουλμαν, Μαρί, Νέντι 1, Χάρις 2, Χουάιτ, Μπιεμόντ.

Η βαθμολογία:

1. Ελλάδα (49-22) 9
2. Ολλανδία (42-27) 6
3. Ισπανία (42-23) 6
4. Γαλλία (24-31) 3
5. Ν. Αφρική (13-54) 0

Έχασαν στο τάι μπρέικ οι άνδρες

Την δεύτερη ήττα της σε τρεις αγώνες για το Ευρωπαϊκό Λιγκ, γνώρισε η Εθνική ομάδα. Οι παίκτες του Γκόρντον Μέιφορθ ηττήθηκαν από την Πορτογαλία με 3-2, παρότι πάλεψαν μέχρι τέλους για τη νίκη. Παρά το γεγονός ότι στάθηκε σε πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο στα τέσσερα από τα πέντε σετ του παιχνιδιού, η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών γνώρισε την ήττα από την Πορτογαλία με 3-2 σετ, στον 3ο αγώνα της για τον 2ο όμιλο του Ευρωπαϊκού Λιγκ που έγινε στην Πόβοα ντε Βαρζίμ το Σάββατο.
Η Εθνική ομάδα ξεκίνησε παίζοντας καλά στην επίθεση, αλλά έκανε αρκετά λάθη στο σερβίς με αποτέλεσμα να δώσει εύκολους πόντους στους Πορτογάλους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι το 7-7 του πρώτου σετ οι διεθνείς μας είχαν 4 χαμένα σερβίς. Οι γηπεδούχοι πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ στο 10-9 του πρώτου σετ. Ένα λάθος σερβίς των αντιπάλων και μια επίθεση του Ρουμελιώτη έφεραν και πάλι το παιχνίδι σε ισορροπία. Η Ελλάδα ξαναπήρε το προβάδισμα στο 14-13 και με μπλοκ του Φράγκου πήρε διαφορά δύο πόντων (13-15). ενώ το δεύτερο τεχνικό τάιμ-άουτ τη βρήκε να προηγείται με 16-14. Οι παίκτες του Μέιφορθ διατήρησαν το πάνω χέρι στο ματς έχοντας καλή υποδοχή και επίθεση, με καλές τοποθετήσεις στο μπλοκ και άμυνες, φτάνοντας στο 22-19. Με τέσσερις συνεχόμενους πόντους οι Πορτογάλοι πέρασαν μπροστά με 23-22. το παιχνίδι πήγε στο 24-24 και με κακή επίθεση του Σουκέιρα και άσο του Ανδρέα Φράγκου, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πήρε το πρώτο σετ με 26-24.
Το ξεκίνημα του δεύτερου σετ ήταν καλύτερο για τους γηπεδούχους που είχαν προβάδισμα από την αρχή και έφτασαν στο 9-5. Σε αυτό το διάστημα έπαιξαν γρήγορα, βρήκαν απροετοίμαστο το ελληνικό μπλοκ εξασφαλίζοντας πόντους από την επίθεση. Η ελληνική ομάδα ανέτρεψε την κατάσταση με σερί 5-0 και πρωταγωνιστή τον Ρουμελιώτη φτάνοντας στο 10-9 με δύο μπλοκ του αρχηγού και το 14-12 πάλι με άσο του Ρουμελιώτη. Ο Καριπίδης έδωσε αέρα τριών πόντων 15-12 και ο Πετρέας με πρώτο χρόνο οδήγησε την ελληνική ομάδα με προβάδισμα τριών πόντων (16-13) στο τεχνικό τάιμ-άουτ. Υψώνοντας δύο φορές μπλοκ οι γηπεδούχοι μείωσαν στη συνέχεια από 19-16 σε 19-18 με τον Μέιφορθ να σταματά το παιχνίδι με τάιμ-άουτ, αλλά από ελληνικό λάθος ισοφάρισαν οι παίκτες του Ντίαζ σε 19-19. Ο Μηνούδης έκανε το 20-19 και ο Ρουμελιώτης με μπλοκ άουτ το 21-19. Με άσο του Ανδρέα Ανδρεάδη οι διεθνείς προηγήθηκαν με διαφορά τριών πόντων (23-20). Με σερί 2-0 οι Ίβηρες επέστρεψαν στο 23-22 και η επίθεση του Ρουμελιώτη διαμόρφωσε το 24-22. Οι Πορτογάλοι ισοφάρισαν σε 24-24 με την Ελλάδα να έχει 4 επιθέσεις στο υπέρ της 24-23) σε μια φάση χωρίς να πάρει τελικά τον πολυπόθητο πόντο. Το τέλος του 2ου σετ έγινε "θρίλερ" όπως και στο 1ο, όμως αυτή τη φορά ο άσος του Σουκέιρο διαμόρφωσε το τελικό 27-25 παίρνοντας το σετ μέσα από τα χέρια των διεθνών μας.
Χωρίς να επηρεαστεί από τον τρόπο που έχασε το δεύτερο σετ, η ομάδα του Μέιφορθ μπήκε δυνατά και προηγήθηκε με 6-2 και 8-6 στο ξεκίνημα του τρίτου σετ. Οι ομάδες ήταν κοντά στο σκορ μέχρι και το 11-11 και οι γηπεδούχοι με σερι 4-0 και τον Σικέιρα να δυσκολεύει πολύ την ελληνική υποδοχή με τα σερβίς του πέρασαν μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά στο σετ με 15-11. Με δύο άσους του Λόπες πήραν για πρώτη φορά στο παιχνίδι πλεονέκτημα έξι πόντων (19-13). Χωρίς ρυθμό και με κάκιστη υποδοχή (οι Πορτογάλοι πήραν 5 άσους), η Εθνική ομάδα εξαφανίστηκε από το παιχνίδι μετά το 11-11 του τρίτου σετ το οποίο τελικά και έχασε με 25-15.
Η ομάδα του Μέιφορθ προηγήθηκε με 8-5 στο ξεκίνημα του 4ου σετ όμως οι Ισπανοί με σερί 5-1 ανέτρεψαν την κατάσταση και πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα στο σετ με 10-9 και έφτασαν πρώτοι στο τεχνικό τάιμ-άουτ με 16-14 και η εθνική με νέο σερί 3-0 πήρε το πάνω χέρι με 17-16. Λάθος επιλογές στην επίθεση έδωσαν εύκολους πόντους και προβάδισμα στους γηπεδούχους με 19-17 όταν ήταν η σειρά τους να απαντήσουν με σερί 3-0. Με σφάλμα στο φιλέ και πόντο από επίθεση του Ρουμελιώτη η Εθνική ισοφάρισε σε 19-19. Ο αρχηγός μας έδωσε προβάδισμα στο σετ και πάλι με επίθεση στο 21-20 και με μπλοκ του Κανέλου η Εθνική προηγήθηκε με δύο 22-20. Ακολούθησε πόντος του Προύσαλη από κακή υποδοχή των Πορτογάλων στο δύσκολο σερβίς του Ρουμελιώτη για το 24-21. Ίδιο σενάριο. Σερβίς του Ρουμελιώτη χωρίς καλή υποδοχή και ο Κανέλλος ισοφαρίζει σε 2-2 σετ αφού η ελλάδα κατέκτησε το τέταρτο με 25-21.

Το τάι μπρέικ ξεκίνησε με τους Ίβηρες αποτελεσματικούς σε μπλοκ και επίθεση να παίρνουν προβάδισμα με 5-2 και 7-4. Οι διεθνείς βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να επιστρέψουν ισοφαρίζοντας σε 7-7, όμως με νέο σερί των γηπεδούχων το σετ πήγε στο 10-8 και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έπρεπε πάλι να είναι αυτό που κυνηγάει. Μείωσε σε 11-10 με πρώτο χρόνο του Κανέλλου, όμως ο Ζοσέ με το ίδιο νόμισμα πέτυχε το 13-10. Ακολούθησε πόντος από επίθεση του Νίκου Ρουμελιώτη και μπλοκ-άουτ σε μονό μπλοκ που έκανε ο Μηνούδης στον Σεκουέιρα για το 14-11. Οι Πορτογάλοι πήραν τη μάχη στο φιλέ για το 15-11 του 4ου σετ και τη νίκη τους με 3-2 κόντρα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Οι δύο ομάδες θα ξαναπαίξουν την Κυριακή στις 19.00. Οι Ίβηρες έφτασαν τις 3 νίκες και τους 6 βαθμούς στον όμιλο, ενώ με την δεύτερη ήττα της η Ελλάδα έμεινε στους 4β.
Την αναμέτρηση στην «Παβιλιάο Αρένα» παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.000 φίλοι του βόλεϊ.

Πορτογαλία: Βιόλας 6 (2/4 επιθ., 3 μπλοκ, 1 ασος), Φιντάλγκο 1 (1 μπλοκ), Σικέϊρα 9 (7/11 επιθ., 2 μπλοκ), Ζοσέ 21 (15/22 επιθ., 5 μπλοκ, 1 ασος), Σουκέιρα 17 (12/40 επιθ., 4 μπλοκ, 1 ασος), Κρουζ 16 (14/31 επιθ., 2 μπλοκ), Λόπες 12 (9/22 επιθ., 3 ασοι).

Ελλάδα: Μηνούδης 2 (1/6 επιθ., 1 μπλοκ), Πετρέας 5 (4/12 επιθ., 1 μπλοκ), Προύσαλης 1 (1/1 επιθ.), Καριπίδης 11 (10/34 επιθ., 1 ασος), Ανδρεάδης 10 (6/15 επιθ., 3 μπλοκ 1 ασος), Ρουμελιώτης 31 (24/52 επιθ., 3 μπλοκ, 4 ασοι), Κανέλλος 7 (5/6 επιθ., 2 μπλοκ), Φράγκος 7 (5/17 επιθ., 1 μπλοκ, 1 ασος)

Φέρτε τον Τότι στο Μουντιάλ

Η Ilary Blasi δεν είναι όμορφη. Είναι με μια φράση ότι πιο εντυπωσιακό έχει κάνει εμφάνιση σε ποδοσφαρικό γήπεδο. Στις εξέδρες για την ακρίβεια.... Η στήλη Hall of Fame έχει όλα κι όλα τρία μέλη. Linda Evangelista, Ilary Blasi και Adriana Sklenarikova. Δεν μας απασχολεί ότι καμία από τις τρεις δεν θα είναι στα γήπεδα της Ν. Αφρικής. Το γεγονός και μόνο ότι όποτε ο Μπαρτέζ, ο Τότι και ο Καρεμπέ αγωνιζόταν, ο σκηνοθέτης έκανε κοντικά στις τρεις συγκεκριμένες κυρίες ήταν αρκετό για να κλέψουν την παράσταση.

Για την κυρία Τότι, τα λόγια είναι περιττά. Ακόμα και 50 φωτογραφίες να είχαμε δεν θα ήταν αρκετές για να χορτάσει ο κόσμος την Ιταλίδα καλλονή. Ζούμε με την ελπίδα ότι ο Τότι θα θελήσει να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση και η Ilary θα έρθει για παρέα!

Γκρίνια και ένταση στα αποδυτήρια

Βαρύ ήταν το κλίμα στις τάξεις των διεθνών αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης με τη Νότιο Κορέα.Όπως ήταν φυσικό μετά το άτυχο αποτέλεσμα από τους Ασιάτες, οι διεθνείς δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους με αποτέλεσμα να υπάρξουν λογομαχίες και μικροεντάσεις. Ο Γιώργος Καραγκούνης εμφανίστηκε ενοχλημένος από την αλλαγή του, ενώ τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές πήραν μέρος στις λεκτικές αντιπαραθέσεις στα αποδυτήρια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Τεχνική ηγεσία και οι άνθρωποι της Εθνικής προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να διατηρήσουν το κλίμα στις τάξεις της Εθνικής σε καλό επίπεδο.

Πλέον παίκτες και τεχνική ηγεσία καλούνται να στρέψουν την προσοχή τους στον επόμενο αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής απέναντι στη Νιγηρία. Μετά τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής του δευτέρου ομίλου, η αναμέτρηση με τους Αφρικανούς παίρνει χαρακτήρα τελικού για την Ελλάδα, αφού σε περίπτωση απώλειας βαθμών, το όνειρο της πρόκρισης στην επόμενη φάση θα απομακρυνθεί οριστικά.

Τέβεζ, ο αντί-Μιλίτο;

Ετοιμο έχουν στην Ίντερ τον αντικαταστάτη του Ντιέγκο Μιλίτο, αν ο τελευταίος πωληθεί στη Ρεάλ Μαδρίτης.Σύμφωνα με τη «Sun» οι «νερατζούρι» ετοιμάζονται να κάνουν πρόταση ύψους 42 εκ. ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι για τον Κάρλος Τέβεζ, αν φύγει ο Μιλίτο.

Ο παίκτης που σημάδεψε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εισπράττει ετησίως 3,6 εκ. ευρώ και η Ίντερ του δίνει 4,5 εκατομμύρια, με τον ίδιο όμως να ζητάει ένα εκατομμύριο παραπάνω.

«Πρέπει να κάνω κάποιες επιχειρηματικές εκτιμήσεις και σίγουρα θα θυσιάσουμε τουλάχιστον έναν παίκτη. Πρέπει να γίνει», τόνισε ο πρόεδρος της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι.

Σούπερ σταρ παγκόσμιας κλάσης ο Καπετάνος

Μπορεί στην Ελλάδα ο Παντελής Καπετάνος να αμφισβητείται, στην χώρα (Ρουμανία) που αγωνίζεται όμως χαίρει απόλυτης διάκρισης και εμπιστοσύνης.Μάλιστα η ρουμάνικη «sport.rο» εξυμνεί την πρώτη παρουσία σε Μουντιάλ του επιθετικού της Στεάου Βουκουρεστίου, τον οποίο δεν διστάζει να τον χαρακτηρίσει ως σούπερ σταρ. Ο τίτλος του εν λόγω δημοσιεύματος αναφέρει συγκεκριμένα: «Πρώτος παίκτης ο Καπετάνος στο (ρουμάνικο) πρωτάθλημα, πρώτος και στο Παγκόσμιο!».

Παρακάτω οι Ρουμάνοι γράφουν για τον Έλληνα διεθνή στράικερ: «Σε σταρ παγκόσμιας κλάσης έχει εξελιχθεί ο Καπετάνος ο οποίος αγωνίστηκε για 30 λεπτά στη αναμέτρηση της Ελλάδας με την Κορέα (2-0)».

Στη συνέχεια το ρουμάνικο δημοσίευμα αναφέρεται στην πορεία του Έλληνα επιθετικού από την περίοδο που έπαιζε στον Ηρακλή, το μεγάλο βήμα στην καριέρα του με την μεταγραφή στην ΑΕΚ, με την οποία αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ δεν παραλείπτει να αναφέρει τα κατορθώματά του με τη φανέλα της Στεάουα Βουκουρεστίου.

Καταλήγοντας αναφέρεται στις χαμένες ευκαιρίες του Καπετάνου, στον αγώνα της Εθνικής μας ομάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η «γαλανόλευκη» έχει ακόμα κάποιες ελπίδες πρόκρισης: «Ο 27χρονος έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε Π.Κ. Εισήλθε στο 60ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Νότια Κορέα, αλλά απέτυχε να σκοράρει για λογαριασμό της Ελλάδας, η οποία παρά την ήττα με 2-0 εξακολουθεί να διατηρεί πιθανότητες πρόκρισης».

Ευχάριστα νέα για Πίρλο

Το ιατρικό τιμ της Ιταλίας άναψε το πράσινο φως για την χρησιμοποίηση του Αντρέα Πίρλο στο τρίτο παιχνίδι με την Σλοβακία και έτσι ο Αντρέα Κόσου, που είχε μεταβεί στη Νότιο Αφρική ως ο 24ος παίκτης, θα γυρίσει στην Ιταλία.Η αποθεραπεία του Πίρλο από τον πρόσφατο τραυματισμό του εξελίσσεται πολύ καλά και έτσι ο έμπειρος μέσος ενδέχεται να είναι έτοιμος και πριν τα νοκ άουτ, προλαβαίνοντας το τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, αυτό με αντίπαλο την Σλοβακία.

Παράλληλα, ο Μάουρο Καμορανέζι έχει μπει σε κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων και έτσι οι φόβοι που υπήρχαν πριν λίγες εβδομάδες για απουσία του από το Μουντιάλ ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Αυτό σημαίνει πως ο Κόσου θα επιστρέψει στην Ιταλία καθώς ο Λίπι δεν τον χρειάζεται πλέον στην αποστολή. Ο μέσος της Κάλιαρι είχε μεταβεί στη Νότια Αφρική ως... επιλαχών στην περίπτωση που κάποιος εκ των Πίρλο ή Καμορανέζι έμενε εκτός διοργάνωσης, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και έτσι ο τεχνικός των «ατζούρι» διαμήνυσε στον Κόσου πως δεν τον χρειάζεται.

Στη Ραπίντ ο Μάρκος Αντόνιο

Τελικά δε θα επιστρέψει στον ΠΑΟΚ τη νέα αγωνιστική σεζόν ο Μάρκος Αντόνιο.Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός συμφώνησε με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου και υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας. Οι Ρουμάνοι θα έχουν δικαίωμα μονομερούς ανανέωση της συνεργασίας των δυο πλευρών, εάν μείνουν ικανοποιημένοι από την απόδοση του πρώην παίκτη του «Δικέφαλου» του Βορρά.

Ο Μάρκος Αντόνιο είχε λάβει μέρος σε ορισμένες προπονήσεις του ΠΑΟΚ στο τέλος της εφετινής σεζόν, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία πως θα επέστρεψε στην Τούμπα. Τελικά, οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να μην καταθέσουν πρόταση στον 27χρονο παίκτη ο οποίος είχε μείνει ελεύθερος από τη Μπελενένσες στην οποία αγωνίστηκε έως τον Ιανουάριο.

Νιόπλιας: «Έπρεπε να μπει ο Νίνης»

Την πεποίθηση του πως στη θέση του Γιώργου Καραγκούνη, στον αγώνα της Εθνικής με τη Νότια Κορέα, έπρεπε να μπει ο Σωτήρης Νίνης, εξέφρασε ο Νίκος Νιόπλιας. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3 και αναφέρθηκε στο ματς με τους Κορεάτες, στις αλλαγές του Οτο Ρεχάγκελ και στο τι μπορεί να αλλάξει για τα επόμενα παιχνίδια. Ακολουθούν αναλυτικά όσα είπε.

Για τον αγώνα: «Κέρδισε σήμερα η καλύτερη ομάδα. Η Κορέα είχε μεν λίγη ποιότητα ως ομάδα, όσον αφορά το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, ωστόσο είχε πλάνο στο παιχνίδι της. Επίσης, είχε δύο-τρεις πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Δίκαια λοιπόν νίκησε και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια.

Εμείς στην προκριματική φάση του Μουντιάλ είχαμε ένα στυλ παιχνιδιού, σύμφωνα με το οποίο περιμέναμε τον αντίπαλο και βγαίναμε γρήγορα στην κόντρα όταν μπορούσαμε. Αυτό μας έβγαινε τότε. Όταν όμως καλείσαι να παίξεις σε ένα τέτοιο τουρνουά και θεωρείσαι και φαβορί σε ένα ματς, είναι δύσκολο να σου βγει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού.

Οι Κορεάτες έπαιζαν ένα 4-4-2 με ένα παίκτη πάντα πίσω από τον φουνταριστό. Είχαν επιπλέον, δύο πολύ καλούς μπακ. Ο Λι είναι γνωστός, αλλά με εξέπληξε ο δεξιός τους μπακ. Η δική μας ανάπτυξή ήταν πολύ αργή, με παράλληλες πάσες και χωρίς καθόλου κίνηση. Αυτό το ποδόσφαιρο είναι πια ξεπερασμένο.

Ίσως το πλάνο μας ήταν να περιμένουμε και να βγούμε στην κόντρα, ίσως να εκμεταλλευτούμε τα στημένα. Αλλά δε μας βγήκαν αυτά. Προσπαθούσαμε με βαθιές μπαλιές να βρούμε γρήγορα τον Γκέκα, χωρίς να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, έχοντας την κατοχή της μπάλας, είτε βγαίνοντας από τα πλάγια.

Δε θα ήθελα να μιλήσω για τον προπονητή. Είδα ποιο ήταν το πρόβλημα της Εθνικής, αλλά δε θέλω να κριτικάρω συνάδελφο. Για την εικόνα μας, πρέπει να πω ότι φάνηκε και από τα τρεξίματα των ποδοσφαιριστών ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Για παράδειγμα, ο Λουκάς Βύντρα ξέρω ότι είναι περισσότερο ακραίος μπακ παρά στόπερ. Μάλιστα, όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό τον βρήκα ως στόπερ και τον έβαλα στα δεξιά γιατί και ο Σεϊταρίδης ήταν συνέχεια τραυματίας. Βέβαια, ο προπονητής είναι αυτός που κρίνει και επιλέγει.

Πάντως, θέλω να πω ότι όποιος και να έπαιζε σήμερα, η Εθνική με την εικόνα που είχε, θα έχανε. Η Κορέα είχε στυλ παιχνιδιού και πλάνο. Δεν πρέπει να κοιτάμε κάθε διεθνή ξεχωριστά, για να βρούμε τι έφταιξε. Το σύνολο της ομάδας δεν ήταν καλό.

Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει ότι σήμερα νίκησε η καλύτερη ομάδα. Αυτή που έκανε ευκαιρίες και είχε έναν τρόπο ανάπτυξης. Ωστόσο, ξαναλέω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κορέα δεν είναι κάτι τρομερό. Είναι μία μέτρια ομάδα, ως και καλή, που παίζει πολύ καλά αυτό το ποδόσφαιρο που μπορεί».

Τι μπορεί να αλλάξει η Εθνική μέχρι το δεύτερο παιχνίδι με τη Νιγηρία: «Είναι δύσκολο να μπορέσει να διορθώσει η ομάδα κάτι. Είναι κρίσιμο για το χαρακτήρα και την αυτοπεποίθηση της ομάδας το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Οι τρεις μέρες, μέχρι τον επόμενο αγώνα, είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να αλλάξει κάτι.

Είναι συνεχόμενη η κακή εικόνα μας από τα φιλικά προετοιμασίας μέχρι και σήμερα. Από τα μπαράζ και την μεγάλη πρόκριση επί της Ουκρανίας, τον περασμένο Νοέμβριο έχει μεσολαβήσει πολύς καιρός. Τα τελευταία φιλικά δείχνουν την πραγματική εικόνα της Εθνικής, έτσι όπως είναι τώρα και είναι πολύ δύσκολο πλέον να αντιστραφεί το κλίμα».

Για την αλλαγή του Καραγκούνη με τον Πατσατζόγλου: «Δε ξέρω αν βοήθησε την ομάδα η αλλαγή του Πατσατζόγλου. Σίγουρα, ο Καραγκούνης δεν ήταν καλός και έπρεπε να βγει. Ξέρω ότι πολλοί θα πουν ότι έπρεπε να μπει στη θέση του ο Νίνης. Αυτό λέει και η λογική».

Για τους παίκτες της Νότιας Κορέας: «Η Κορέα είχε τους δύο Παρκ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μονακό, που είναι πολύ καλοί παίκτες. Ως ομάδα, είχε ένα πλάνο, όπως είχαμε εμείς στο Ευρωπαϊκό του 2004. Αυτό τους έδωσε την ώθηση για τη νίκη».

Σταματάει μετά το Μουντιάλ ο Γκατούζο

Την απόφαση του να αποχωρήσει από την Εθνική Ιταλίας μετά το Μουντιάλ της Ν.Αφρικής ανακοίνωσε ο Τζενάρο Γκατούζο.«Είναι το σωστό, όπως εγώ βλέπω το ποδόσφαιρο, να σταματήσω στα 33 μου και να αφήσω χώρο για παίκτες που έχουν περισσότερες αντοχές», είπε ο παίκτης της Μίλαν.

«Σαν παίκτης θα είναι το τελευταίο μου Μουντιάλ. Είναι όνειρο μου όμως κάποια στιγμή να οδηγήσω την ομάδα σαν τεχνικός σε μια τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου», πρόσθεσε ο 33χρονος μέσος.

Ρεχάγκελ: Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα

Καυστικός ως προς την εμφάνιση των παικτών του αλλά και αισιόδοξος για το μέλλον εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Ότο Ρεχάγκελ.Σε ερώτηση λοιπόν για το αν χάθηκαν όλες οι ελπίδες για την πρόκριση, είπε: «Προτρέχετε, ο αγώνας μόλις τελείωσε. Θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα τον αναλύσουμε για να δούμε τι δεν πήγε καλά και τι θα κάνουμε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Οσον αφορά στο ματς με τους Κορεάτες, είπε; «Η ομάδα μου δεν ήξερε που να σταθεί μέσα στο γήπεδο… θα μπορούσαμε βέβαια να είχαμε προηγηθεί εμείς νωρίς αλλά δεν έγινε αυτό. Δεν μαρκάραμε σωστά. Ξέραμε ότι οι Κορεάτες θα ήταν γρήγοροι και πως θα έκαναν ότι μπορούσαν για να έχουν τη μπάλα αλλά δεν το αντιμετωπίσαμε σωστά.

Κάναμε τεράστια λάθη, χάσαμε το ρυθμό μας και πιστεύω ότι η Κορέα νίκησε επάξια σήμερα. Όταν χάνω είμαι πάντα απογοητευμένος, ακόμη και αν πρόκειται για αγώνα εθνικού πρωταθλήματος. Δεν εκμεταλλευτήκαμε καν τις ευκαιρίες που είχαμε».

Σε επισήμανση πως η ομάδα έχασε δυσανάλογα λίγες ευκαιρίες σε σχέση με τους τρεις επιθετικούς που χρησιμοποίησε, δήλωσε: «Δυστυχώς, παίξαμε το παιχνίδι τους μετά το 7ο λεπτό. Έπαιξαν όπως περιμέναμε αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα όταν είσαι πίσω στο σκορ τόσο νωρίς».

Για την αλλαγή του Καραγκούνη με τον Πατσατζόγλου απάντησε ότι η αλλαγή έγινε επειδή «ο Καραγκούνης δεν ήταν αυτός που έπρεπε να είναι, δεν απέδωσε όπως περίμενα και γι αυτό έγινε αλλαγή».
Για τη φάση του πρώτου γκολ υποστήριξε πως «όταν μαζεύονται 18 παίκτες στη μικρή περιοχή τα πάντα μπορούν να συμβούν μέσα σε δευτερόλεπτα».
Τέλος αναφορικά με την στην πρόθεσή του να επιφέρει αλλαγές, δήλωσε: «Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να συγκεντρωθούμε. Θα αναλύσουμε πολύ προσεκτικά το παιχνίδι και θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην είμαστε αυτοσυγκεντρωμένοι στα επόμενα ματς, όπως έγινε σήμερα».

Ήθελε και άλλα γκολ ο Γιούνγκ Μο

Απόλυτα ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας του απέναντι στην Εθνική Ελλάδος, εμφανίστηκε ο Χου Γιούνγκ Μο.Ο Νοτιοκορεάτης τεχνικός υπογράμμισε πως οι ποδοσφαιριστές του θα μπορούσαν να έχουν σημειώσει ακόμα περισσότερα τέρματα στην συγκεκριμένη αναμέτρηση, ενώ έδωσε το σύνθημα για ακόμα καλύτερες εμφανίσεις στο μέλλον.

Χαρακτηριστικά, ο Γιούνγκ Μο τόνισε: «Προετοιμαστήκαμε πολύ σωστά, ήμασταν πολύ διαβασμένοι και οι παίκτες μου μπήκαν πολύ καλά στο ματς. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τους ποδοσφαιριστές μου, τους είμαι υπόχρεος. Πετύχαμε ένα γρήγορο γκολ και αυτό μας βοήθησε πολύ για τη συνέχεια. Αντιμετωπίσαμε πολύ καλά τη δύναμη της Ελλάδας στις στημένες φάσεις. Θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει περισσότερα γκολ. Δεν κάναμε το τέλειο παιχνίδι, αλλά αυτό που μετρά είναι πως πήραμε τη νίκη. Ακόμη όμως δεν έχουμε καταφέρει τίποτα. Είναι μόνο η αρχή, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, γιατί υπάρχουν δύο ακόμη ματς».

Πέρα από τον 55χρονο τεχνικό, ιδιαίτερα χαρούμενος εμφανίστηκε και ο Γι Σουνγκ Παρκ για τη νίκη επί της Ελλάδας και το γκολ που σημείωσε. Ο Παρκ τόνισε μετά το τέλος του αγώνα: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη μας. Η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή ομάδα, ξέραμε πως είχε ικανότητα στις στημένες φάσεις και την αντιμετωπίσαμε. Πετύχαμε ένα γκολ και μετά βρήκαμε κενούς χώρους για να χτυπήσουμε στις αντεπιθέσεις και χάσαμε αρκετές ευκαιρίες». Επόμενος αντίπαλος του αστέρα της Μαν. Γιουνάιτεντ και της παρέας του είναι η Αργεντινή. «Η Αργεντινή είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος, είναι το φαβορί του ομίλου και από τα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ. Όμως εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα».

«Άθλια η Ελλάδα!»

ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ. «ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ Η Ν. ΚΟΡΕΑ». «ΔΙΚΑΙΗ ΝΙΚΗ».Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο ξένος Τύπος μετά το τέλος του πρώτου αγώνα της Εθνικής Ελλάδος.

Η ισπανική εφημερίδα «As» αναφέρει στο ρεπορτάζ της για την αναμέτρηση πως η «Κορέα πέρασε χειροπέδες σε μια αδύναμη Ελλάδα».

Η γερμανική εφημερίδα «Kicker» αναφέρει πως οι Κορεάτες εξαπάτησαν τους Έλληνες, στο δημοσίευμα για την αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Από την πλευρά του, το «Skysports» αναφέρει στον τίτλο: «Πιο επιδέξιοι από τους Έλληνες οι Κορεάτες».

Το «Goal.com» τονίζει: «Περίπατος στο… Παρκ(ο) για την Κορέα». Επίσης, το «Yahoo Sport» υπογραμμίζει: «Η Κορέα έκανε στην άκρη την άθλια Ελλάδα».

Πιο συγκρατημένοι ήταν οι τίτλοι των «ABC» και «ESPN», αφού το πρώτο αναφέρει «Εύκολη νίκη για την Κορέα» και το δεύτερο «Η Κορέα νίκησε δίκαια την Ελλάδα».

Το «BBC» αναφέρει στον τίτλο του το σκορ της νίκης των Νοτιοκορεατών επί της Εθνικής Ελλάδος και στην συνέχεια συμπληρώνει πως «η Κορέα πήρε μια σημαντική νίκη αυτοπεποίθησης στην πρεμιέρας της στο παγκόσμιο κύπελλο της Νοτίου Αφρικής απέναντι στην Ελλάδα».

Η επίσημη ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου «fifa.com» τονίζει πως «οι Κορεάτες κρατούσαν όλους τους άσους» και συμπληρώνει πως η ασιατική ομάδα κατάφερε να φτάσει άνετα στη νίκη επί της Ελλάδας.

Η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta Dello Sport» αναφέρει στην ηλεκτρονική της μορφή πως η «Κορέα ήταν κάτι πάρα πολύ για την Ελλάδα», θέλοντας να δείξει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο Πορτ Ελίζαμπεθ.

Τέλος, η πορτογαλική εφημερίδα «Abola» τονίζει πως «η Κορέα χτύπησε δυο φορές την Ελλάδα».

Η κριτική των διεθνών μας

Καλύτερος από τους διεθνείς ήταν αυτός που δεν αγωνίστηκε καθόλου, δηλαδή ο Νίνης. Απλά απακαρδιωτική η Εθνική Ελλάδος με όλους τους παίκτες σε τραγική ημέρα. Αρνητικός ο Ρεχάγκελ με τις επιλογές του. Τζόρβας: Μπορεί να έκανε μία καταπληκτική επέμβαση στον Παρκ στο 1-0, αλλά είχε 1-2 λανθασμένες επιλογές στις εξόδους του με συνέπεια να μην δίνει σιγουριά στους συμπαίκτες του.

Σεϊταρίδης: Επουδενί δεν είναι ο Σεϊταρίδης αυτός. Από την πλευρά του σημειώθηκε το πρώτο γκολ μετά το φάουλ που έκανε. Τραγικές οι πάσες και οι σέντρες του, ενώ δεν κατάφερε ούτε στο επιθετικό κομμάτι να βοηθήσει καθόλου.

Τοροσίδης: Είχε το πρώτο σουτ της Εθνικής, αλλά στη συνέχεια έπεσε και αυτός. Προβλήματα και από την πλευρά του, ήταν λίγο πιο ζωηρός σε σχέση με τους συμπαίκτες του χωρίς όμως να κάνει και αυτός τίποτα το σπουδαίο.

Παπαδόπουλος: Τραγικό το αμυντικό δίδυμο. Σε άσχημη ημέρα ο αμυντικός του Ολυμπιακού, έκανε πολλά λάθη. Δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τον παρτενέρ του με τους επιθετικούς της Νοτίου Κορέα να του κάνουν πλάκα. Πολύ αργός δεν έδινε

Βύντρα
: Αποκαρδιωτικός ο άσος του Παναθηναϊκού. Έκανε δώρο το δεύτερο γκολ της Νοτίου Κορέας καταδικάζοντας ουσιαστικά την Εθνική. Πολλά προβλήματα ως κεντρικός αμυντικός , έχανε μάχες και στον αέρα από τους κοντούς Νοτιοκορεάτες.

Τζιόλης: Αρνητικός δεν υπήρχε στο γήπεδο. Έχασε όλες τις μάχες στο κέντρο, δεν έκανε μία μπαλιά της προκοπής, ούτε είχε ένα κλέψιμο. Από τους χειρότερους.

Κατσουράνης: Πρώτος στις φωνές, αλλά τελευταίος στο γήπεδο. Παρασύρθηκε και αυτός από την άσχημη εμφάνιση της Εθνικής. Δεν βοήθησε καθόλου, αργός στις κινήσεις του δεν έβγαλε μπαλιές

Καραγκούνης: Το όπλο του είναι ότι μπορεί να κοντρολάρει τον ρυθμό και να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις. Τίποτα από αυτά δεν έκανε, και κανείς δεν κατάλαβε σε τι θέση αγωνιζόταν και ποιος ήταν ο ρόλος του στο γήπεδο.

Σαμαράς: Κανείς δεν κατάλαβε αν ο Γιώργος Σαμαράς αγωνιζόταν. Μία ταχύτητα πίσω από τους Νοτιοκορεάτες. Έχανε πολύ εύκολα την μπάλα με συνέπεια να μην βοηθήσει καθόλου επιθετικά. Αμυντικά ήταν ωσεί παρών με πολλές επιθέσεις να ξεκινάνε από την πλευρά του.

Χαριστέας: Η εμμονή του Ότο Ρεχάγκελ με τον επιθετικό της Νυρεμβέργης συνεχίζεται. Κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο αγωνίστηκε 61 λεπτά, αφού ουσιαστικά δεν υπήρχε μέσα στο γήπεδο.

Γκέκας: Ο μόνος που δημιούργησε κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά και αυτές μετά το 2-0 όταν η Νότιος Κορέα είχε γυρίσει πίσω για να κρατήσει το υπέρ της σκορ. Παρασύρθηκε και αυτός από την τραγική εικόνα της ομάδας.

Πατσατζόγλου: Μπήκε στη θέση του Καραγκούνη χωρίς όμως να δηλώσει παρών. Κανείς δενη κατάλαβε το σκεπτικό της αλλαγής του.

Σαλπιγγίδης: Στο διάστημα που αγωνίστηκε δεν έκανε τίποτα απολύτως.

Καπετάνος: Είχε ένα σουτ και από εκεί και μετά εξαφανίστηκε. Πρέπει να ακούμπησε την μπάλα πέντε φορές όλες και όλες.

Ρεχάγκελ: Η έκπληξη που επιφύλασσε ο Ότο Ρεχάγκελ ήταν αρνητική για την Ελλάδα με την επιλογή του κεντρικού αμυντικού διδύμου. Ο Γερμανός τεχνικός συνεχίζει να έχει εμμονή στα παλιά πρόσωπα και ειδικά στους Καραγκούνη και Χαριστέα. Η πρώτη αλλαγή με τον Πατσατζόγλου στη θέση του Καραγκούνη είναι εκτός λογικής, αφού ακόμα και ο κακός «Κάρα» θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερους κινδύνους. Η δε επιλογή να αφήσει εκτός τον Κυργιάκο αφαίρεσε ύψος στην άμυνα και την υπεροχή στις στημένες φάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κερδίσαμε διπλό αριθμό κόρνερ και δεν εκμεταλλευτήκαμε κανένα.

Ποδόσφαιρο του... 1994

Τι Αμερική, τι Νότια Αφρική... Η Ελλάδα του Ρεχάγκελ θύμισε αυτή του Παναγούλια και γνώρισε δίκαια την ήττα με 2-0 από τους Κορεάτες. Ούτε λόγος πλέον για πρόκριση, μόνος στόχος πλέον να πετύχουμε επιτέλους ένα γκολ σε Μουντιάλ!
Το πιο κρίσιμο παιχνίδι για την Ελλάδα ήταν η πρεμιέρα. Αν κέρδιζε την Κορέα, είχε ελπίδες πρόκρισης. Μετά την ήττα με 2-0 (με γκολ στην αρχή κάθε ημιχρόνου), φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να την δούμε και πέραν της 22ας Ιουνίου στη Νότια Αφρική. Οι παίκτες του Ρεχάγκελ «ξύπνησαν» για ένα τέταρτο προς το τέλος του αγώνα, ήταν όμως αργά. Ο Νίνης ξεχάστηκε στον πάγκο, η Εθνική δεν είχε ποτέ ορθόδοξο πλάνο (πέρα των στημένων) και έτσι το... μοιραίο ήρθε. Η Ελλάδα συνέχισε από εκεί που είχε μείνει το 1994 (όταν και στο τελευταίο της ματς είχε χάσει με το ίδιο σκορ από τη Νιγηρία), την ώρα που η εξαιρετικά στημένη Κορέα πετύχαινε την μόλις δεύτερη νίκη της επί ευρωπαϊκού αντιπάλου (πρώτη ήταν το 2002 απέναντι στην Πορτογαλία στους ομίλους)

Έξω o Sotis, με 4-3-3 ο Ρεχάγκελ
Ο Ρεχάγκελ έκανε την έκπληξη και άφησε εκτός 11άδας τον Κυργιάκο, προτιμώντας για αμυντικό δίδυμο τους Παπαδόπουλο και Βύντρα με εμφανή πρόθεση να δώσει ταχύτητα στα μετόπισθεν. Δεξιά ξεκίνησε ο Σεϊταρίδης και αριστερά ο Τοροσίδης. Η τριάδα του κέντρου αποτελούταν από τους Τζιόλη, Κατσουράνη και Καραγκούνη, με τον άσο της Σιένα να παίζει αρκετά κοντά στα στόπερ και τον αρχηγό της Εθνικής να έχει σαφέστατα το... κουμάντο στην οργάνωση του παιχνιδιού. Στην επίθεση, ο Χαριστέας ήταν στο δεξιό «φτερό», ο Σαμαράς έπαιζε αριστερά, γυρνώντας αρκετές φορές πίσω για να πάρει την μπάλα και να βγει σε ένας εναντίον εντός με τον Τσα Ντου Ρι, ενώ ο Γκέκας ήταν στην κορυφή.

Καλημέρα με ευκαιρία!
Η Εθνική ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι και έχασε σημαντική ευκαιρία μόλις στο 3ο λεπτό στην πρώτη στημένη φάση που κέρδισε! Ήταν ο Καραγκούνης αυτός που εκτέλεσε από δεξιά το κόρνερ, ο Τοροσίδης βρέθηκε στην καρδιά της περιοχής και έκανε το σουτ στην κίνηση αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Η ψυχρολουσία...
Και αν με το «καλημέρα» φάνηκε πως η Ελλάδα θα χτυπήσει από τις στημένες μπαλιές, τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε η ψυχρολουσία με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Ο Σεϊταρίδης έκανε φάουλ σχεδόν στην γωνία του κόρνερ, με τον Σούνγκ Γιούνγκ Κι να αναλαμβάνει την εκτέλεση. Η μπάλα πέρασε από τέσσερις αμυντικούς (ο Κατσουράνης την βρήκε ελάχιστα) και έφτασε στον Τζουνγκ Σου Λι που ανενόχλητος έδωσε με προβολή το προβάδισμα στους Ασιάτες.

Όπως ήθελαν οι Κορεάτες
Ο αγώνας απέκτησε την μορφή που ήθελαν οι Κορεάτες. Έδωσαν χώρο στους παίκτες του Ρεχάγκελ και προσπαθούσαν να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις. Σε μία εξ αυτών στο 25', λίγο έλειψε να κάνουν το 2-0, όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έχασε τον Παρκ Τσου Γιούνγκ, ο οποίος μπήκε στην περιοχή αλλά νικήθηκε στο πλασέ από τον Τζόρβα.

Τι έκανε η Εθνική σε όλο αυτό το διάστημα; Είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν μπορούσε να ανοίξει την κορεάτικη άμυνα. Η επιλογή των στημένων ήταν το σημαντικότερο όπλο αλλά οι παίκτες του Τζούνγκ Μου Χο είχαν πάντα πολύ καλές τοποθετήσεις και έδιωχναν τις απειλές.

Καμία ευκαιρία, λάθη στην άμυνα
Από κει και πέρα, η Ελλάδα ήταν ακόμα περισσότερο προβλέψιμη. Ο Σαμαράς δεν ήταν σε καλή μέρα, δεν βοήθησε καθόλου επιθετικά ενώ στο αμυντικό κομμάτι απλά κοιτούσε. Οι Έλληνες χαφ είχαν πάντα αργές επιστροφές, τα άκρα της άμυνας (Σεϊταρίδης και Τοροσίδης) άρχισαν να ανεβαίνουν ψηλά μετά το 25λεπτο αλλά οι επιλογές τους ήταν ως επί το πλείστον κακές. Ο Τοροσίδης, πάντως, είχε αρκετά τρεξίματα, όμως ήταν απελπιστικά μόνος από τα αριστερά ενώ όπως είναι λογικό δεν μπορούσε να βγάλει σέντρες με το «κακό» πόδι. Ο Καραγκούνης κέρδιζε κάποια φάουλ, όμως δεν μπορούσε να κάνει κάτι το παραπάνω, ενώ ο Χαριστέας με τον Γκέκα παρά τις συνεχείς κινήσεις που έκαναν, ήταν πολύ καλά κλεισμένοι.

Μ' αυτά και μ' αυτά, το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την Εθνική να μην μπορεί να δημιουργήσει, όχι απλά κάποια μεγάλη φάση- πλην αυτής του τρίτου λεπτού, αλλά ούτε και τις προϋποθέσεις για να πιέσει την Νότια Κορέα, η οποία δίκαια είχε το προβάδισμα αφού είχε και περισσότερες δυνάμεις αλλά και καλύτερο πλάνο στο παιχνίδι της. Εκμεταλλευόταν τις κακές επιστροφές των Ελλήνων, «χτυπώντας» με τους ταχύτατους ακραίους (Παρκ και Τσα από τα δεξιά ήταν μόνιμοι... πονοκέφαλοι), ενώ είχε και δύο κεντρικούς μέσους που κάλυπταν άψογα τους χώρους (τον Σούνγκ Γιόνγκ Κι και Τζούνγκ Βου Κιμ).

Deja vu!
Ο Ρεχάγκελ έβγαλε τον Καραγκούνη και έβαλε τον Πατσατζόγλου, με στόχο να βελτιώσει τις επιστροφές στην άμυνα αλλά παράλληλα έκανε ακόμα χειρότερη την ανάπτυξη της Εθνικής. Δυστυχώς για την Ελλάδα, το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως το πρώτο. Με ένα γρήγορο γκολ της Κορέας. Ένα κακό κοντρόλ του Βύντρα έδωσε την ευκαιρία στον Παρκ να μπει στην περιοχή και να πλασάρει εύστοχα τον Τζόρβα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την Εθνική.

«Αχρήστευσε» το κέντρο!

Ο Ρεχάγκελ έβαλε τους Σαλπιγγίδη και Καπετάνο βγάζοντας Σαμαρά και Χαριστέα, όμως το πρόβλημα δεν ήταν στην επίθεση αλλά στην οργάνωση. Με Κατσουράνη, Τζιόλη και Πατσατζόγλου στα χαφ, δεν υπήρχε περίπτωση να δημιουργηθεί μία... αξιοπρεπής επίθεση! Ο Γερμανός τεχνικός αχρήστευσε ακόμα περισσότερο το κέντρο, ξέχασε τον Νίνη και απλά πόνταρε σε κάποιο λάθος της Κορέας ή σε μία στημένη φάση για να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Μία εξ αυτών δημιούργησε και την καλύτερη φάση της Ελλάδας, όταν στο 68' ο Κατσουράνης εκτέλεσε το φάουλ, ο Γκέκας μέσα στην περιοχή έκανε το ανάποδο ψαλίδι αλλά η μπάλα έφυγε αρκετά άουτ.

Πίεση και ευκαιρίες
Ένα δεκάλεπτο πίεσης δημιούργησε τις προσδοκίες στην Ελλάδα για να ξαναμπεί στο παιχνίδι! Οι παίκτες του Ρεχάγκελ... άγχωσαν την ΚορέαΗ Ελλάδα αύξησε την πίεση της και κατάφερε να... αγχώσει κάπως τους Κορεάτες φτιάχνοντας μάλιστα καλές ευκαιρίες για να μειώσει σε 2-1. Στο 69' ο Σαλπιγγίδης με κεφαλιά ανησύχησε τον Σούνγκ Ριόνγκ, στην επόμενη φάση ο Καπετάνος μόνος του από του ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ στη συνέχεια ο φορ της Στεάουα αλλά και Τοροσίδης βρέθηκαν σε θέση βολής αλλά οι Κορεάτες κατάφεραν τελευταία στιγμή να διώξουν σε κόρνερ! Η απόκρουση του Σούνγκ Ριόνγκ στο σουτ του Γκέκα στο 82' αποτέλεσε το... κύκνειο άσμα της ελληνικής πίεσης, με την Κορέα να κρατάει τελικά το προβάδισμα και να χάνει δύο καλές ευκαιρίες αργότερα, με τον Λι Γιάνγκ Πίο και τον Τσούνγκ Γιόνγκ Λι. To 2-0 παρέμεινε και έτσι η Ελλάδα βλέπει τις ελπίδες της για κάτι καλό να ελαχιστοποιούνται...

Οι συνθέσεις:

Νότιος Κορέα (Τζούνγκ Μου Χο): Σούνγκ Ριόνγκ Τζούνγκ, Τσα Ντου Ρι, Λι Γιάνγκ Πίο, Γιόνγκ Χούνγκ Τσο, Τζούνγκ Σου Λι Τζούνγκ Σου Λι (90' Τζάε Σούνγκ Κιμ), Σούνγκ Γιόνγκ Κι (75' Κιμ Ναμ Ιλ), Τζούνγκ Βου Κιμ, Τσούνγκ Βου Κιμ, Παρκ Τζι Σούνγκ (87' Γέουν Σέουνγκ Λι), Κι Χούν Βέομ, Παρκ Τσου Γιούνγκ

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπαδόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (46' Πατσατζόγλου), Σαμαράς (59' Σαλπιγγίδης), Χαριστέας (61' Καπετάνος), Γκέκας

Μάτος: Επιστρέφω στον Παναθηναϊκό

Την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό προανήγγειλε ο Μαρσέλο Μάτος με δηλώσεις του στον βραζιλιάνικο Τύπο.«Δεν θα συνεχίσω στην Κορίνθιανς. Προτιμώ να επιστρέψω στον Παναθηναϊκό. Θα παρουσιαστώ εκεί στις αρχές Ιουλίου», τόνισε ο Μάτος στο «UOL Esporte» και εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να έμενε στην πατρίδα:

«Θα ήθελα να παραμείνω στη Βραζιλία. Αυτή είναι η σκέψη μου. Είχα κάποιες προτάσεις».

«Στόχος η δεύτερη θέση»

Η δεύτερη θέση του ομίλου είναι ο στόχος της εθνικής Ελλάδας σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Τάκη Φύσσα, ο οποίος πάντως τόνισε πως είναι επιτυχία της χώρας που βρίσκεται στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Δηλώσεις στον σκοτσέζικο Τύπο έκανε ο γενικός διευθυντής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Τάκης Φύσσας, ο οποίος τόνισε πως θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έφτασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο θέλει να δει την ομάδα να περνάει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης:

«Από τη στιγμή που προκριθήκαμε στο Μουντιάλ, οργανώσαμε ένα σχέδιο για να βοηθήσουμε όσο καλύτερα γίνεται το ταξίδι μας στη Νότιο Αφρική. Οι προπονητικές εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους παίκτες», δήλωσε αρχικά ο Φύσσας και πρόσθεσε:

«Στόχος να είναι να περάσουμε στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε ότι είμαστε ήδη μία από τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχουμε θέσει ένα στόχο, επειδή θέλουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Πιστεύω ότι χρειάζεται να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να δώσουμε την ψυχή μας στο γήπεδο και να αποδείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ελλάδα αξίζει να βρίσκεται στην ελίτ του ποδοσφαίρου».

Καταλήγοντας, ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής τόνισε:

«Κατά την προετοιμασία της ομάδας στην Ελλάδα δουλέψαμε αρκετά. Αυτό φάνηκε στα φιλικά που δώσαμε, όπου οι παίκτες εμφανίστηκαν αρκετά κουρασμένοι. Τώρα οι προπονήσεις θα είναι μικρότερες και πιο εντατικές».

Θα μιλήσει στο γήπεδο η Ιταλία

Την ελπίδα ότι η εθνική Ιταλίας θα προχωρήσει στην διοργάνωση, θα πραγματοποιήσει ακόμα μία αξιόλογη πορεία και θα διαψεύσει τους επικριτές της, εξέφρασε ο μέσος της «Σκουάντρα Ατζούρα», Σιμόνε Πέπε. Η Ιταλία θέλει να διατηρήσει τα πρωτεία και σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο σύμφωνα με τον Σιμόνε Πέπε και θα κάνει τα πάντα για ακόμη μία αξιόλογη πορεία στη Νότιο Αφρική.
Ο νεαρός ποδοσφαιριστής και νέο απόκτημα της Γιουβέντους μίλησε στο «Reuters», όπου τόνισε πως οι επικριτές δημοσιογράφοι της «Σκουάντρα Ατζούρα» θα ...διαψευστούν ακόμη μια φορά από τους παίκτες του Μαρτσέλο Λίπι:

«Η Ιταλία δεν συγκαταλέγεται ποτέ στα φαβορί. Πάντα υπάρχει πολύ μεγάλος σκεπτικισμός από τον Τύπο για τις δυνατότητές μας. Από τον Τύπο, όχι από εμάς τους ποδοσφαιριστές. Γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως θα πάμε μακριά και θα σας το δείξουμε μέσα στο γήπεδο».

Μπάγεβιτς: Φαβορί η Ισπανία

Τη δική του πρόβλεψη για το Μουντιάλ έδωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μιλώντας στην «Blic» της πατρίδος του.«Νομίζω πως μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, οπότε θα έχουμε πλήρη εικόνα για τη δυναμικότητα των ομάδων, θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τα φαβορί. Δεδομένης της εμπειρίας που είχαμε από τις τελευταίες διοργανώσεις, δεν πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Αρκετά καλά μπορούν να πάνε η ομάδα της διοργανώτριας χώρας και η Ακτή Ελεφαντοστού», επεσήμανε ο τεχνικός της ΑΕΚ για να συνεχίσει:

«Με βάση όσα έχουμε δει στα προηγούμενα παιχνίδια, η Ισπανία είναι το φαβορί για να αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν Βραζιλία και Αργεντινή.

Όσο για τις ευρωπαϊκές ομάδες, ψηλά μπορεί να φτάσουν η Αγγλία και η Ιταλία. Η παρουσία του Καπέλο στον πάγκο της Αγγλίας και του Λίπι σε αυτόν της Ιταλίας αποτελούν μεγάλα ατού, ειδικά για τους "ατζούρι", που θέλουν να υπερασπιστούν τον τίτλο»,
τόνισε.

Μόνο ΠΑΟΚ για Κρέσιτς

Τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκαν κάποια σενάρια αποχώρησης αναφορικά με τον Ντάριο Κρέσιτς, ωστόσο ο ίδιος βάζει φινάλε σε αυτά τονίζοντας ότι δεν θα φύγει από τον ΠΑΟΚ.Ο Κροάτης κίπερ μιλώντας στην εφημερίδα «Σπορ του Βορρά», ξεκαθάρισε για το μέλλον του:

«Το μυαλό μου είναι μόνο στον ΠΑΟΚ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να μείνω στην ομάδα και να βοηθήσω και εγώ με τη σειρά μου να πετύχει ο ΠΑΟΚ τους στόχους του στην Ελλάδα, αλλά και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ».

Εκπλήξεις Ρεχάγκελ

Τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και τον Λουκά Βύντρα επέλεξε ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο ο Ότο Ρεχάγκελ για να αντιμετωπίσει την Νότια Κορέα (NET, 14:30), αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τον Σωτήρη Κυργιάκο. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός, όπως διέρρευσε από το ξενοδοχείο της αποστολής, προχώρησε σε αυτή την αλλαγή προκειμένου να αντιμετωπίσει τους γρήγορους παίκτες της Νότιας Κορέας, επιλέγοντας να παρατάξει την Εθνική με σύστημα 4-3-3. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρεχάγκελ είχε χρησιμοποιήσει το δίδυμο Βύντρα-Παπαδόπουλο στο β΄ μέρος της φιλικής αναμέτρησης με την Παραγουάη.

Αυτό που μένει να φανεί και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ο ρόλος του Κώστα Κατσουράνη μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αν δηλαδή ο 31χρονος μέσος του Παναθηναϊκού, θα αρκεστεί σε ρόλο αμυντικού χαφ ή αν θα γίνεται ο τρίτος κεντρικός αμυντικός, προσφέροντας βοήθειες στους Αβραάμ και Βύντρα.

Έτσι κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Τζόρβας, με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Παπαδόπουλο, Βύντρα, τον Σεϊταρίδη δεξιά και τον Τοροσίδη αριστερά. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής θα αγωνιστούν οι Κατσουράνης, Καραγκούνης και Τζιόλης. Την τριάδα της επίθεσης θα αποτελέσουν οι Σαμαράς (αριστερά), Χαριστέας (δεξιά) και Γκέκας (σέντερ φορ).

«Καμία πρόθεση για ΚΑΕ ΠΑΟΚ»

Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί ενδεχόμενης εμπλοκής του στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ προέβη ο Μπάνε Πρέλεβιτς, με τον «Τίγρη» να ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε ήταν στις προθέσεις του να ασχοληθεί με τα διοικητικά του «Δικεφάλου του Βορρά». Ο Μπάνε Πρέλεβιτς μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, για την έναρξη του καμπ του, αναφέρθηκε στον ΠΑΟΚ, σημειώνοντας σχετικά: «Ποτέ δεν ήθελα να ασχοληθώ με τον ΠΑΟΚ. Το έκανα πέρυσι επειδή μου το ζήτησαν. Μετά από δύο μήνες ταλαιπωρίας τότε, δε, ακόμη περιμένω απάντηση στη γραπτή πρόταση που είχα καταθέσει.

Δεν ήθελα απαραίτητα να είναι αυτή θετική, αλλά να μου πουν κάτι. Δεν έχω ασχοληθεί φέτος με τον ΠΑΟΚ ούτε δευτερόλεπτο. Δεν έχω το χρόνο. Για να ασχοληθεί κάποιος με την ομάδα δεν πρέπει να βοηθήσει, αλλά να δουλέψει. Εχω γνώμη για ότι γίνεται στον ΠΑΟΚ, το να την εκφράσω, όμως, δε βοηθά σε τίποτα».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο καμπ, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την National Basketball Academy (σ.σ θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γυμναστήριο «Ηλίας Τριανταφυλλλίδης» στο Πανόραμα σε τρεις περιόδους και αρχίζει στις 21/6) και είναι προγραμματισμένη παρουσία του βασικού σούτινγκ-γκαρντ των Ντένβερ Νάγκετς, Άαρον Αφλάλο (25 και 26 Ιουνίου). «Με το καμπ είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε με ευχάριστα μπασκετικά πράγματα, να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα. Η ανταπόκριση που εισπράττουμε είναι μεγάλη.

Θέλουμε να περάσουμε στα νεαρά παιδιά ότι πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό, ότι το μπάσκετ ενώνει και δε διχάζει και πρακτικά ότι πρώτα πρέπει να είσαι αθλητής, το ταλέντο έρχεται μετά. Θα ήθελα το καμπ να διεξαχθεί και του χρόνου, να γίνει θεσμός».

«Είμαι προπονητής του Άρη»

Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ βρίσκεται στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Μαγιόρκα, ωστόσο διέψευσε κατηγορηματικά το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, τονίζοντας: «Είμαι προπονητής του Άρη».Αναλυτικά τα όσα είπε στην εφημερίδα «Goal News»

Κύριε Κούπερ, καλησπέρα σας από την Ελλάδα.

«Καλησπέρα σας, τι κάνετε; Σε τι μπορώ να σας βοηθήσω;».

Θα θέλαμε να σας κάνουμε μια ερώτηση αναφορικά με την ομάδα σας, τον Αρη. Θα βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη της προετοιμασίας;

«Ναι, φυσικά, θα ταξιδέψω στη Θεσσαλονίκη στις 19 Ιουνίου. Γιατί να μην είμαι; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είμαι προπονητής του Αρη και έχω συμβόλαιο για τον επόμενο χρόνο».

Επικοινωνήσαμε μαζί σας γιατί υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με επαφές που έχει ο εκπρόσωπός σας με τον Ολυμπιακό και ενδιαφέρον για συνεργασία μαζί σας. Εχετε μιλήσει με τον Ολυμπιακό;


«Γνωρίζω για όσα γράφονται στην Ελλάδα, με έχουν ενημερώσει. Αλλά δεν έχω μιλήσει με κανέναν ούτε έχω καμία πρόταση. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγαίνουν αυτά τα πράγματα. Εγώ είμαι προπονητής του Αρη και θα έρθω για να δουλέψω κανονικά στην ομάδα μου. Έχω μιλήσει με τη διοίκηση για τις μεταγραφές και την προετοιμασία. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Αργεντινός τεχνικός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στις 19 Ιουνίου, θα μιλήσει με τη διοίκηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στην Αργεντινή -προκειμένου να τακτοποιήσει ένα προσωπικό του πρόβλημα- και στις 21 Ιουνίου θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Διαφάνεια ζητάει ο Ηρακλής

Το άνοιγμα των φακέλων όλων των ομάδων που κατατέθηκαν στην επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ, από το 2005 και μετά, ζητά επίσημα η ΠΑΕ Ηρακλής σε σχετική τοποθέτησή τους, μέσω της ιστοσελίδας του συλλόγου στο διαδίκτυο.
Διαφάνεια για όλους ζητούν με τοποθέτησή τους στην επίσημη ιστοσελίδα του Ηρακλή οι φίλοι του «Γηραιού», ενώ ζητούν το άνοιγμα των φακέλων όλων των ομάδων που κατατέθηκαν στην επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ από το 2005 και μετά.
Η τοποθέτηση αναφέρει τα εξής:

«Η υπόθεση του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου αφορά σε όλους τους πολίτες, καθώς χρηματοδοτείται και επιβιώνει από όλους τους φορολογουμένους.
Αυτή η προϋπόθεση ύπαρξης του ποδοσφαιρικού χώρου συνεπάγεται την αδυναμία αποδοχής της οποιασδήποτε «ρήτρας εμπιστευτικότητας», που έρχεται αντιμέτωπη με το αίτημα της απόλυτης διαφάνειας της εποχής μας. Αν και εφόσον η ΕΠΟ επιθυμεί να διαφυλάξει το κύρος της, οφείλει να ανοίξει και να δώσει στην δημοσιότητα το περιεχόμενο όλων των φακέλων, όλων των ΠΑΕ, από το 2005, όταν και καθιερώθηκε η διαδικασία της αδειοδότησης, μέχρι σήμερα. Τίποτε δεν πρέπει να μείνει θολό, τίποτε δεν πρέπει να μείνει στο σκοτάδι.
Η ΠΑΕ Ηρακλής απαιτεί από την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας την απόλυτη διαφάνεια. Εδώ και τώρα άνοιγμα των φακέλων για την διαφάνεια και την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου μας…».

Σύγχυση για... «Σάλπι»

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι δηλωμένος ως παίκτης του Παναθηναικού, ωστόσο εντός κειμένου του Μαλεζά είναι ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ! Συγκεκριμένα στο κείμενο που υπάρχει αναφορικά με το βιογραφικό του Στέλιου Μαλεζά (υπάρχει για κάθε παίκτη που μετέχει στη διοργάνωση) αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μαλεζάς είναι ένας από τους τρεις παίκτες του συλλόγου που έχουν κερδίσει μία θέση στο συγκρότημα του Ρεχάγκελ για το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική. Οι άλλοι δύο είναι ο μεγάλος σε ηλικία τερματοφύλακας, Κώστας Χαλκιάς και ο επιθετικός Δημήτρης Σαλπιγγίδης».

Στον αντίποδα, στο βιογραφικό του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο διεθνής επιθετικός είναι δηλωμένος ως παίκτης του Παναθηναϊκού. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Μπλατ: «Μακάρι να επιστρέψω»

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ανέλαβε τελικώς την τεχνική ηγεσία της Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τον πρώην προπονητή του Άρη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την θητεία του στους «κίτρινους», ευελπιστώντας να επιστρέψει στο απώτερο μέλλον στην Θεσσαλονίκη.

Ο Αμερικανοισραηλινός προπονητής της «ομάδας του λαού» μίλησε στον «ΑΡΗΣ FM» για...

... τα συναισθήματά του:

«Είναι ανάμικτα. Από τη μία χαίρομαι που επιστρέφω στην οικογένειά μου και στην ομάδα που με ανέδειξε, από την άλλη όμως στενοχωριέμαι που αποχωρώ από τον Άρη. Άλλωστε, για να φύγω από μία τέτοια ομάδα, μόνο μια περίπτωση σαν της Μακάμπι θα έπρεπε να προκύψει. Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμασταν σε καθημερινή επαφή με τον πρόεδρο, Γιάννη Δαμιανίδη, δουλεύοντας πάνω στην επόμενη χρονιά.

Ήταν γνωστό ότι υπήρχε οψιόν αποχώρησης στο συμβόλαιό μου, παρόλα αυτά δεν βρισκόμουν σε οποιαδήποτε επαφή με άλλη ομάδα, παρά μόνο την τελευταία εβδομάδα που ήρθε η πρόταση της Μακάμπι».

... το ενδεχόμενο μελλοντικής επιστροφής του στον Άρη:

«Τίποτα δεν θα με έκανε πιο χαρούμενο από το να επιστρέψω κάποια μέρα σ’ αυτή τη μεγάλη οικογένεια και να αποτελέσω ξανά κομμάτι της. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που εργάστηκα στον Άρη, μια ομάδα καρδιάς, έναν σύλλογο με συναίσθημα. Οι σχέσεις μου με τους ανθρώπους της ΚΑΕ και με τον κόσμο ήταν σχέσεις εκτίμησης και σεβασμού.

Νιώθω ότι έχω αφήσει κάτι ανοιχτό πίσω μου και εύχομαι κάποια μέρα να δω τον εαυτό μου να το συνεχίζει και να το ολοκληρώνει. Ευχαριστώ τους οπαδούς και ιδιαίτερα τον SUPER 3 για τη στήριξη και την αγάπη προς την ομάδα και προς το πρόσωπό μου. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία».

... την εικόνα που του άφησε η συνεργασία του με τον Άρη:

«Έχω δουλέψει στις 5-6 κορυφαίες και πιο οργανωμένες ομάδες στην Ευρώπη και να είστε σίγουροι ότι ο Άρης ανήκει σε αυτό το club. Το επίπεδο της οργάνωσής του είναι υψηλότατο, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας είναι ένα κορυφαίο μπασκετικό μυαλό.

Με τον Γιάννη Δαμιανίδη είμαστε φίλοι χρόνια τώρα, μια φιλία που προέκυψε μέσα από επαγγελματική συνεργασία. Πολλές φορές τον έχω συμβουλευτεί όντας προπονητής της Μακάμπι, της Μπένετον ή της Εφές Πίλσεν».

Τα Μουντιάλ που σπικάρισα

Ο ΧΡ. ΚΟΝΤΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ».Τις εμπειρίες του από τα Μουντιάλ τα οποία έχει παρακολουθήσει από κοντά και έχει μεταδώσει για λογαριασμό του κρατικού ραδιοφώνου, από το 1994 στην Αμερική μέχρι και το 2006 στη Γερμανία, μετέφερε στον sportdog ο Χρήστος Κοντός.

Ο πεπειραμένος δημοσιογράφος (που πάει για 5η φορά σε τελική φάση Μουντιάλ) μάς μίλησε με χαρά για τη γιορτή που στήνεται κάθε τέσσερα χρόνια σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, αλλά και για επιμέρους γεγονότα που του έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη του από τις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων που έχει παρακολουθήσει.

Ακόμα, τονίζει ότι περιμένει πώς και πώς την έναρξη του φετινού Μουντιάλ, ενώ με βάση τις εμπειρίες του όλα τα προηγούμενα χρόνια στον χώρο σχολιάζει ότι το… βαρέλι της εθνικής έχει πιάσει πάτο, παρόλα αυτά ίσως το συγκεκριμένο γεγονός ενεργήσει θετικά για την ομάδα.

«Αν δεν το ζήσεις από κοντά, δεν καταλαβαίνεις… »

-Χρήστο, ποιες είναι οι εντυπώσεις που έχεις από τα Παγκόσμια Κύπελλα που έχεις παρακολουθήσει από κοντά; Το πρώτο ήταν το 1994, σωστά;

«Το πρώτο Μουντιάλ το οποίο παρακολούθησα από κοντά και εργάστηκα, ήταν το 1994 στην Αμερική. Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως, έχει τις δικές του, ξεχωριστές στιγμές γιατί δεν είναι απλά ένα σύνολο αγώνων. Όποιος δεν το έχει ζήσει από κοντά δεν είναι εύκολο να καταλάβει αυτό που λέω. Μαζεύονται στον ίδιο χώρο άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές κουλτούρες, που απλώς αγαπούν το ποδόσφαιρο. Και μιλάμε ακόμα και για πολύ φτωχούς φιλάθλους, οι οποίοι μαζεύουν χρήματα από το προηγούμενο Μουντιάλ για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το τρέχον! Έχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Αυτός είναι ο λεγόμενος αθλητικός τουρισμός, απαλλαγμένος από οπαδισμούς κτλ., ο οποίος όμως δεν είναι γνωστός στην Ελλάδα».

-Ποιο γεγονός σου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλα αυτά τα χρόνια;

«Η πρώτη ιστορία που μου έρχεται στο μυαλό ήταν το 1998, στην Τουλούζ, όταν είχα παρακολουθήσει το Αγγλία-Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι είχαν κάνει ανατροπή στο σκορ και νομίζω νίκησαν με 2-1 στο τέλος, με γκολ του Πετρέσκου αν δεν κάνω λάθος, κι εγώ είχα βγάλει εισιτήριο για να επιστρέψω με το τρένο στο Παρίσι. Το τρένο, όμως, ήταν γεμάτο με πολλούς μεθυσμένους Άγγλους κι έναν… φουκαρά Ρουμάνο! Ήρθε και κάθισε δίπλα μου και έτρεμε, προκειμένου να μην το καταλάβει κανείς. Εγώ προσπάθησα να του πιάσω την κουβέντα για να ξεχαστεί μέχρι να φτάσουμε και ο άνθρωπος είχα χάσει το χρώμα του, ήταν σαν τρομαγμένο ποντίκι. Τελικά φτάσαμε και όλα ήταν καλά».

-Φάση;

«Ναι, στο Νιγηρία-Βουλγαρία το 1994. Ήταν στον δικό μας όμιλο τότε, στην Αμερική και θυμάμαι πολύ καλά εκείνη τη μετάδοση που έκανα. Ήταν ένα γκολ που ακυρώθηκε για τη Νιγηρία με γκολ-φάουλ και κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί τον λόγο. Όλοι νόμισαν ότι ακυρώθηκε ως οφσάιντ, παρόλα αυτά δεν φαινόταν να υπάρχει παίκτες που δεν καλυπτόταν! Μόνο εγώ αντιλήφθηκα ότι το φάουλ ήταν έμμεσο και για αυτόν τον λόγο ο ρέφερι ακύρωσε το γκολ! Προσπαθούσα να το εξηγήσω και στους διπλανούς μου για ένα ολόκληρο ημίχρονο και μόνο όταν τελείωσε το ματς ήρθαν και μου είπαν… ‘Μεγάλε Έλληνα’! Μετά κατάλαβαν τι έγινε. Επίσης η φάση του τελευταίου τελικού, στη Γερμανία, όταν ο Ζιντάν χτύπησε τον Ματεράτσι. Ήταν μία φάση την οποία… έχασα, γιατί η μπάλα παιζόταν αλλού. Στο ριπλέι το είδα».

-Για ποιον παίκτη από όσους είδες έχεις να πεις κάτι;

«Η δική μου γενιά μεγάλωσε με τον Μαραντόνα. Αυτό που με στεναχώρησε το ’94 ήταν ότι πιάστηκε ντοπαρισμένος, δεν άξιζε αυτό το τέλος στην καριέρα του ένας τόσο μεγάλος παίκτης. Ήταν μία μεγάλη απογοήτευση. Το ίδιο συνέβη και το 2006 με τον Ζιντάν, δεν του άξιζε να τελειώσει έτσι το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του».

-Το φετινό Μουντιάλ πώς το περιμένεις;

«Με εξιτάρει η ιδέα ότι θα γίνει στη Νότιο Αφρική. Θεωρώ ότι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο θα διεξαχθεί στην Αγγλία, για παράδειγμα, δεν έχει να δώσει τίποτα καινούργιο. Στην Αφρική παίρνει άλλο χρώμα, ακόμα και να η οργάνωση ή οι παροχές υστερούν για την ομάδα. Προσωπικά, πάντως, δεν αμφιβολία ότι θα είναι επιτυχημένο».

-Τέλος, θα ήθελα να μου πεις την άποψή σου και για την εθνική μας ομάδα.

«Το βαρέλι έχει πιάσει πάτο! Η εθνική, πλέον, δεν αρέσει σε κανέναν, ο κόσμος δεν την πιστεύει και δεν ασχολείται μαζί της. Ίσως, όμως, να είναι καλύτερα έτσι. Ξέρεις γιατί; Όσες φορές πήγαμε να κάνουμε κάτι με παρελάσεις κτλ. μας βγήκε σε κακό. Ίσως με ησυχία, ηρεμία και ταπεινότητα, τα πράγματα να είναι καλύτερα».

Ο Σάκοτα, πήρε εξιτήριο μετά από 1,5 μήνα!

Εξιτήριο από το νοσοκομείο του Πεζάρο όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο ενάμισι μήνα πήρε ο Ντούσαν Σάκοτα!Ο 24χρονος φόργουορντ της Σκαβολίνι είχε υποβληθεί σε δεύτερη εγχείρηση στον δωδεκαδάκτυλο, καθώς είχε τραυματιστεί από ακούσιο χτύπημα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Σκαβολίνι-Τέραμο για το ιταλικό πρωτάθλημα, χτύπημα τον οποίο του είχε προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία.

Ο Σάκοτα αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, ενώ θα παραμείνει σπίτι του για ακόμη δύο εβδομάδες.

Επιστρέφει ο Αθανασιάδης στον ΠΑΟΚ. Τι γίνεται με τους δανεικούς

Στον ΠΑΟΚ αναμένεται να επιστρέψει ενόψει της νέας σεζόν ο Στέφανος Αθανασιάδης.Ο νεαρός επιθετικός θα ξεκινήσει κανονικά με την ομάδα στα τέλη Ιουνίου, παρόλο που ο Πανσερραϊκός θα ήθελε να τον κρατήσει από τη στιγμή που ανέβηκε στην Σούπερ Λίγκα.

Ο Αθανασιάδης παρακολουθήθηκε, άλλωστε, όλη τη σεζόν από τους ανθρώπους του «Δικέφαλου του Βορρά» και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις αφού είχε 26 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ενώ πέτυχε 6 γκολ.

Όσον αφορά το μέτωπο των υπόλοιπων δανεικών, με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα γίνει με τους Μπαλάφα και Αμπουμπακάρι. Λογικά θα αποφασίσει ο νέος προπονητής (Μπερέτα), ωστόσο λόγω της... λιτότητας είναι πιθανό να παρθεί απόφαση να επιστρέψουν έτσι κι αλλιώς στην ομάδα.

Εξάλλου, ο Πανσερραϊκός αναμένεται να ζητήσει την παραχώρηση των Αμπουμπακαρί και Βερόν από τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι «ασπρόμαυροι» θα τους παραχωρήσουν.

H γενιά του '94

Αρκετοί ήταν οι παίκτες από τη «γενιά του 2004» που στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι εξαργύρωσαν την επιτυχία εκείνη με μια καλή μεταγραφή στο εξωτερικό.

Αντίθετα, από τους 22 που πήγαν στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, μόνο ο Νίκος Μαχλάς δυο χρόνια μετά έφυγε για το εξωτερικό για να κάνει αξιόλογη καριέρα στην Ολλανδία. Πρέπει βέβαια να αναλογιστούμε πως το 1994 δεν υπήρχε «νόμος Μποσμάν», ενώ αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές μας ήταν σε προχωρημένη-ποδοσφαιρικά-ηλικία.

Ο sportdog σας παρουσιάζει έναν προς έναν τι απέγιναν οι παίκτες που στελέχωσαν εκείνη την Εθνική ομάδα.

1. Αντώνης Μήνου (4/5/58-Απόλλων Αθηνών)

Ο πολύπειρος γκολκίπερ ήταν ο βασικός τερματοφύλακας στα περισσότερα ματς των προκριματικών, μαζί με τον Γιώργο Μύρτσο. Συνέχισε για άλλα δύο χρόνια και «κρέμασε» τα γάντια του το 1996 στον Απόλλωνα Αθηνών.

Στα τέλη της σεζόν 1997-98 ανέλαβε υπηρεσιακός τεχνικός στην ΑΕΚ μετά την απόλυση του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, ενώ δούλεψε και ως συνεργάτης του Σάντος στο πρώτο του πέρασμα από τον πάγκο της Ένωσης τη σεζόν 2001-02.

2. Στράτος Αποστολάκης (11/5/64-Παναθηναϊκός)

Το «τούρμπο» της Εθνικής μας συνέχισε σε Παναθηναϊκό κι Εθνική ομάδα, κερδίζοντας με τους πράσινους άλλα δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ενώ ήταν παρών και στην πορεία του τριφυλλιού ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1995-96. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1999.

Ηταν στο τεχνικό τιμ του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα και αργότερα του Αγγελου Αναστασιάδη, τον οποίο και αντικατέστησε τον Φεβρουάριο του 2001, ολοκληρώνοντας τη σεζόν. Αργότερα ανέλαβε προπονητής στην Ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου του 2004. Αυτή τη στιγμή ασχολείται με επιχειρηματικές δραστηριότητες.

3. Θανάσης Κολιτσιδάκης (20/11/66-Παναθηναϊκός)

Ο δυναμικός κεντρικός αμυντικός το καλοκαίρι του Μουντιάλ πήγε στον Παναθηναϊκό και με τους πράσινους κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Τη σεζόν 1998-1999 επέστρεψε για μια χρονιά στον Απόλλωνα και από το 1999 έως το 2005 αγωνίστηκε στον ΟΦΗ, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Ασχολήθηκε με την προπονητική, ξεκινώντας από τα τοπικά του Ηρακλείου στην Κρήτη. Το φθινόπωρο του 2009 ανέλαβε τον Ατσαλένιο και ολοκλήρωσε τη σεζόν ως προπονητής της Καλαμάτας.

4. Στέλιος Μανωλάς (13/7/61-ΑΕΚ)

Στο Μουντιάλ των ΗΠΑ έπεσε η αυλαία της καριέρας του στην Εθνική, αλλά ο Μανωλάς συνέχισε στην αγαπημένη του ΑΕΚ ως το 1998 κατακτώντας άλλα δύο Κύπελλα.

Μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, εργάστηκε σαν προπονητής της Εθνικής Ελπίδων, ενώ υπήρξε για ένα διάστημα τεχνικός διευθυντής της Α.Ε.Κ., θέση από την οποία παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2009.

5. Γιάννης Καλλιτζάκης (10/2/66-Παναθηναϊκός)

Ο «Νίντζα», παρατσούκλι που του κόλλησαν για το δυναμικό στυλ παιχνιδιού του, μετά το Μουντιάλ έμεινε ως το 1997 στον Παναθηναϊκό, κατακτώντας άλλα δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ενώ ήταν παρών και στην πορεία του τριφυλλιού ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 1997 πήγε στην ΑΕΚ για τρία χρόνια και έκλεισε την καριέρα το 2001 στον Εθνικό Αστέρα.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τις ακαδημίες στην ομάδα της Αγίας Παρασκευής, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2009 μαζί με τους παλιούς του συμπαίκτες Καπουράνη και Καφέ είναι υπεύθυνοι της Green Football Development, των νεαρών δηλαδή ταλέντων του Παναθηναϊκού που είναι στις ακαδημίες.

6. Γιώτης Τσαλουχίδης (30/3/63 – Ολυμπιακός)

Ο έμπειρος μέσος του Ολυμπιακού έμεινε για άλλον ένα χρόνο στους ερυθρόλευκους και μετά έπαιξε για άλλα δύο χρόνια σε ΠΑΟΚ και Βέροια, ώσπου το 1997 κρέμασε τα παπούτσια του.

Εργάζεται πλέον ως προπονητής και έχει περάσει από τον πάγκο πολλών ομάδων σε Β` και Γ` Εθνική (Τρίκαλα, Εορδαϊκός, Φλώρινα), ενώ δούλεψε και στη Βέροια τη σεζόν 2007-08, όταν η «βασίλισσα του Βορρά» ήταν στη Σούπερ Λίγκα.

7. Δημήτρης Σαραβάκος (26/7/61 – Παναθηναϊκός)

Ο «μικρός» μετά το Μουντιάλ πήγε στην ΑΕΚ την οποία έβαλε για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με δικά του γκολ εναντίον της Ρέιντζερς, ενώ στα τρία χρόνια του στην Ενωση κατέκτησε και ένα Κύπελλο (1996). Το 1997 γύρισε στον Παναθηναϊκό όπου τερμάτισε άδοξα την καριέρα του.

Μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα ασχολήθηκε με το beach soccer, παράλληλα με επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ αθρογραφεί σε αθλητική εφημερίδα. Συμμετείχε για λίγο στο διοικητικό σχήμα του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού.

8. Νίκος Νιόπλιας (17/1/65-Παναθηναϊκός)

Ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού συνέχισε τον Παναθηναϊκό με τον οποίο κέρδισε δύο Πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα, ενώ ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε ως τα ημιτελικά του Champions League το 1995-96. Το 1996 επέστρεψε στον ΟΦΗ όπου αγωνίστηκε έως το 2002, ενώ το καλοκαίρι του 2002 έως το 2004 αγωνίστηκε στη Χαλκηδόνα όπoυ και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Μετά το τέλος της καριέρας του ακολούθησε την προπονητική και ανέλαβε την Εθνική Νέων, την οποία οδήγησε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων της Αυστρίας το 2007. Στη συνέχεια ανέλαβε την Εθνική Ελπίδων, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2009 είναι προπονητής του Παναθηναϊκού με τον οποίο κατέκτησε το νταμπλ τη σεζόν 2009-10.

9. Νίκος Μαχλάς (16/6/73-Παναθηναϊκός)

Το «κοπέλι» έφτιαξε το όνομα του στον ΟΦΗ και το 1996 έφυγε για την Ολλανδία και τη Φίτεσε. Το 1998 κέρδισε το «χρυσό παπούτσι» πετυχαίνοντας 32 γκολ και την επόμενη χρονιά πήγε στον Άγιαξ μένοντας ως το 2002. Ακολούθησε η Σεβίλλη στην οποία αγωνίστηκε ως δανεικός από τον Άγιαξ, ενώ το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα αγωνιζόμενος για ένα χρόνο στον Ηρακλή και έπειτα για δυο χρονιές στον ΟΦΗ.

Εκλεισε την καριέρα του στον ΑΠΟΕΛ το 2008, στον οποίο αγωνίστηκε δύο σεζόν.

Από το καλοκαίρι του 2009 μετέχει στη διοίκηση του ΟΦΗ, έχοντας το πόστο του υπεύθυνου του ποδοσφαιρικού τμήματος.

10. Τάσος Μητρόπουλος (23/8/57-ΑΕΚ)

Ο «γερόλυκος» και αρχηγός της Εθνικής ομάδας σε εκείνο το Μουντιάλ στα 37 του συνέχισε μετά το Μουντιάλ, περνώντας για λίγο από τον Παναθηναϊκό. Κατόπιν αγωνίστηκε σε Απόλλωνα, Ηρακλή, Βέροια για να κλείσει την καριέρα στον αγαπημένο του Ολυμπιακό τη σεζόν 1997-98.

Μετά το τέλος της ποδοσφαρικής του καριέρας εργάστηκε στον Ολυμπιακό σαν βοηθός του Αλμπερτίνο Μπιγκόν, ενώ ασχολήθηκε και με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά.

11. Νίκος Τσιαντάκης (20/10/63 – Ολυμπιακός)

Ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού αγωνίστηκε στους ερυθρόλευκους μετά το Μουντιάλ για άλλο ένα εξάμηνο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Αρη, Ιωνικό και ΟΦΗ για να κλείσει την καριέρα του το 1999 στον Εθνικό Αστέρα.

Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με επιχειρηματικές δραστηριότητες και διατηρεί καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας.

12.Σπύρος Μαραγκός (20/2/67 – Παναθηναϊκός)

Το «μηχανάκι» της Εθνικής παρέμεινε στον Παναθηναϊκό μετά το Μουντιάλ ως τον Δεκέμβριο του 1996, κατακτώντας 2 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα. Το καλοκαίρι του 1996 μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ όπου και αγωνίστηκε έως το 1998, οπότε μεταγράφηκε στην Ομόνοια . Το 1999 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για ένα ακόμα χρόνο, ενώ το 2000 πήγε στον ΑΠΟΕΛ μεχρι το 2002, οπότε και ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Εχει εργαστεί σαν προπονητής στην Δόξα Κύπρου, στην Προοδευτική, στη Θήβα, στον Παναιτωλικό και στο Κορωπί, ενώ διατηρεί και τη δική του ποδοσφαιρική ακαδημία. Αυτή τη στιγμή δουλεύει και στα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού.

13. Βάιος Καραγιάννης (25/6/68- ΑΕΚ)

Γνωστός για το δυναμικό στυλ παιχνιδιού του, ο τότε αμυντικός της ΑΕΚ συνέχισε για πολλά χρόνια στην Ενωση, μέχρι το 2002, κατακτώντας μαζί της τέσσερα Κύπελλα. Το 2002 αγωνίστηκε με τον Ποσειδώνα Πειραιά και το 2004 επέστρεψε στην Αναγέννηση Καρδίτσας, ομάδα στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του για άλλα δύο χρόνια, οπότε και κρέμασε τα παπούτσια του.

Ασχολήθηκε με την προπονητική και εργάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αναγέννηση Καρδίτσας, με την οποία το 2008 κέρδισε την άνοδο από τη Γ` στη Β` Εθνική. Εργάστηκε και στον ΑΟ Τρικάλων, ενώ αυτή τη στιγμή είναι τεχνικός στον ΑΟ Καρδίτσας.

14.Βασίλης Δημητριάδης (1/2/66-ΑΕΚ)

Ο αγαπημένος «Μπίλαρος» των οπαδών της ΑΕΚ, πρωταγωνιστής και σκόρερ στα τρία πρωταθλήματα της Ενωσης παρέμεινε στους «κιτρινόμαυρους» ως το 1996 και μετά πήγε για ένα χρόνο στον Αρη, κλείνοντας την καριέρα του στην ομάδα στην οποία ξεκίνησε το 1997.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 επέστρεψε στην ΑΕΚ κι ανέλαβε τη θέση του Γενικού Αρχηγού του ποδοσφαιρικού τμήματος.

15. Χρήστος Καρκαμάνης (22/9/69 – Αρης)

Ο τρίτος στην ιεραρχία γκολκίπερ της Εθνικής μετά τους Μήνου, Ατματζίδη συνέχισε να υπερασπίζεται την εστία του Αρη ως το 1997. Για μια διετία πήγε στον Ηρακλή, ενώ ακολούθως αγωνίστηκε σε Εδεσσαϊκό, Τρίκαλα, Κοζάνη, Ποσειδώνα Νέων Πόρων, Ολυμπιακό Βόλου για να ολοκληρώσει την καριέρα του το 2008 στον Εθνικό Κατερίνης σε ηλικία 39 ετών.

Ουσιαστικά η καριέρα του στο ηψηλό επίπεδο τερματίστηκε τον Μάϊο του 1999, όταν στον αγώνα Ηρακλής-ΑΕΚ 2-3 κατηγορήθηκε για «μειωμένη απόδοση» για να ευνοηθεί η Ένωση.

16. Αλέξης Αλεξούδης (20/6/72 – ΟΦΗ)

Από τους «Βενιαμίν» της τότε Εθνικής ομάδας, η κλήση του θεωρήθηκε μια μικρή έκπληξη εκείνη την εποχή. Εκείνο το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό από τον ΟΦΗ. Στους πράσινους κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. «Χαϊλάιτ» της καριέρας του παραμένει το γεγονός πως έχει πετύχει ένα από τα πιο γρήγορα γκολ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ στις 22 Νοεμβρίου 1995 στον αγώνα με την Άαλμποργκ στο ΟΑΚΑ στο 28ο δευτερόλεπτο.

Επαιξε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία σε Εθνικό Αστέρα και ΟΦΗ και λόγω τραυματισμών τερμάτισε νωρίς την καριέρα του. Μέχρι πρόσφατα διατηρούσε ποσοστό σε καφετέρια στην Κηφισιά μαζί με τον επίσης πρώην παίκτη τού Παναθηναϊκού, Στέφανο Κοτσόλη.

17. Μηνάς Χατζίδης (4/7/66 – Ολυμπιακός)

Ο «Γερμανός», προσωνύμιο που προήλθε λόγω του ότι ο παλαίμαχος μέσος είναι ομογενής από τη Γερμανία. Μετά το Μουντιάλ αγωνίστηκε για άλλα δύο χρόνια στον Ολυμπιακό κι εν συνεχεία έπαιξε σε Καστοριά, Ηρακλή και Βέροια.

Το 1998 επέστρεψε στη Γερμανία και έκλεισε την καριέρα του αγωνιζόμενος σε ερασιτεχνικές ομάδες μέχρι την ηλικία των 41 το 2007! Συμμετέχει ανελλιπώς στο ετήσιο ραντεβού του Ταλαιπωριακού με τον Βραδυποριακό όπου συνεχίζει να εντυπωσιάζει!

18. Κυριάκος (Κούλης) Καραταϊδης (4/7/65 – Ολυμπιακός)

Ο δημοφιλής αρχηγός του Ολυμπιακού και μέλος της ομάδας από τα «πέτρινα χρόνια» έβαλε τέλος στην 13ετή καριέρα του το 2001, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Μετά την αποχώρησή του ασχολήθηκε με την προπονητική (Εθνική Παίδων), εργάστηκε στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, ενώ ασχολείται ενεργά και με το beach soccer.

19. Σάββας Κωφίδης (21/3/61 – Άρης)

Στο γενικότερο «ναυάγιο» της Εθνικής, ο έμπειρος μέσος ήταν αυτός που διακρίθηκε περισσότερο στο Μουντιάλ του `94. Για τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε την καριέρα του στον Αρη και το 1996 επέστρεψε στον Ηρακλή όπου κι έκλεισε την καριέρα του.

Ασχολείται με την προπονητική και αυτή τη στιγμή είναι τεχνικός στην κυπριακή ΑΕ Πάφος. Μεγαλύτερη επιτυχία της προπονητικής του καριέρας είναι η 4η θέση που κατέλαβε με τον Ηρακλή τη σεζόν 2005-06.

20. Ηλίας Ατματζίδης (24/4/69 – ΑΕΚ)

Εκείνη την εποχή θεωρούταν-όχι άδικα-κι ήταν ο καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας. Μετά το Μουντιάλ συνέχισε στην ΑΕΚ μέχρι το 2002, πλουτίζοντας την τροπαιοθήκη του με άλλα τέσσερα Κύπελλα. Στη συνέχεια πήγε στον ΠΑΟΚ, όπου και κρέμασε τα γάντια του το 2005.

Αυτή τη στιγμή σχολείται παραγοντικά με την ομάδα της Αγίας Παρασκευής.

21. Αλέκος Αλεξανδρής (21/10/68 – ΑΕΚ)

Το 1994 ήταν κομβικό για την καριέρα του Έλληνα γκολτζή, καθώς μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην ΑΕΚ πήγε στον Ολυμπιακό. Στους ερυθρόλευκους έκανε δεύτερη σπουδαία καριέρα, κατακτώντας 7 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ως το 2003. Μετά από ένα πέρασμα στη Β` Εθνική με την φανέλα της Λάρισας, έκλεισε τον κύκλο του στα γήπεδα με την Καλλιθέα την σεζόν 2004-05.

Είναι προπονητής της ομάδας Νέων του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2009 και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τη φετινή σεζόν.

22. Αλέξης Αλεξίου (8/9/63 – ΠΑΟΚ)

Ο έμπειρος μεσοαμυντικός που αγωνιζόταν από το 1990 στον ΠΑΟΚ συνέχισε στον «Δικέφαλο» για άλλα τρία χρόνια και τερμάτισε την καριέρα του το 2007.

Εργάζεται ως προπονητής στην ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2009, ενώ έχει διατελέσει και προπονητής στην Εθνική Νέων.