Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ήττα με ψηλά το κεφάλι και… σκιές

Έσπασαν καρδιές στο Αλεξάνδρειο!Στο συγκλονιστικότερο παιχνίδι της φετινής Α1 ο Άρης δεν τα κατάφερε απέναντι στον κυπελλούχο Ολυμπαικό, καθώς ηττήθηκε με τρίποντο του Σπανούλη 5,2 δεύτερα πριν τη λήξη με 70-71. Ωστόσο οι «κίτρινοι» έκαναν ένσταση για τη διαιτησία, καθώς στην τελευταία φάση της αναμέτρησης ο Χάινς έκοψε αντικανονικά τον Τζέιμς χωρίς να δοθεί φάουλ.Τρομερή εμφάνιση από τους Μάλντρου (14 π.) και Τζέιμς (14 π.), αλλά και από τον Ταπούτο, ο οποίος πέτυχε πολύ κρίσιμα καλάθια. Κορυφαίος όλων πάντως, ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος ήταν μια ομάδα μόνος του με τους 29 πόντους που πέτυχε.
Από το ξεκίνημα ο Άρης έδειξε τις διαθέσεις του και αφού ισοφάρισε σε 7-7, με καλάθι και συμπληρωματική βολή του Μάλντροου, πέρασε μπροστά με 6 (18-12) χάρη σε καλάθι του Χρήστου Ταπούτου. Ως τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου ο Άρης διατηρούσε μια διαφορά 5 πόντων με τον Τσαϊρέλη και μάλιστα με το τέλος των 10′ το σκορ διαμορφώθηκε στο 23-10, εμτά από τρεις διαδοχικούς πόντους του Ταπούτου.
Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός πίεσε, αλλά ο Τζέιμς διατηρούσε μια διαφορά ασφαλείας 5 πόντων. Όλα αυτά μέχρι να πάρει μπρος ο πρώην «κίτρινος», Κώστας Σλούκας. Αρχικά ο Σπανούλης μείωσε με τρίποντο και ο Σλούκας με 6 διαδοχικούς πόντους έκανε το 36-42. Τη φάση του αγώνα όμως μας τη φύλαγε ο Άρης με τον Κερούς να διασχίζει όλο το γήπεδο και να καρφώνει στην εκπνοή μπροστά στον Χάινς γράφοντας το 43-44, σκορ με το οποίο οδηγήθηκαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.
Στην επανάληψη ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα, αλλά η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή κατάφερε να παραμείνει κοντά στο σκορ, με αποτέλεσμα μετά από 30 λεπτά αγώνα οι γηπεδούχοι να βρίσκονται στο -1 (53-54).
Στην τελευταία και καθοριστική περίοδο, οι «κίτρινοι» παρέμειναν ψύχραιμοι και δεν έφυγαν ποτέ από τη διεκδίκηση του ματς. Έτσι λίγο πριν τη λήξη είχαν το προβάδισμα και τη νίκη στα χέρια τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μπάλα στα κρίσιμα σημεία να πάει στον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος 5,2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ευστόχησε πίσω από τα 6,75 μ. κάνοντας το σκορ 71-70 για τους «ερυθρόλευκους». Ο κόουτς του Άρη, Βαγγέλης Αλεξανδρής θα καλέσει τάιμ άουτ.Η μπάλα θα πάει στα χέρια του Τζέιμς, ο οποίος θα διεισδύσει στην άμυνα του Ολυμπιακού και θα κοπεί από τον Κάιλ Χάινς, μία φάση, όπου οι διαιτητές είδαν ξανά στο βίντεο!
Τα δεκάλεπτα: 23-15, 43-44, 53-54, 70-71.
Άρης (Αλεξανδρής): Μαυραειδής 2, Κερούς 6, Ταπούτος 12, Τζέιμς 14(1), Τσαϊρέλης 7, Ντέιβις 5(1), Κρούσιτς 8, Μάλντροου 14, Τσαλδάρης, Βεργίνης 2, Δήμας.
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 9, Λούκας, Άντιτς 3(1), Σπανούλης 29(5), Κέσελ, Πελεκάνος, Γκετσεβίτσιους 8, Γλυνιαδάκης 2, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου, Σλούκας 10, Κατσίβελης 3(1).

"Δεν έχουμε την ποιότητα της Super League"

Ο τεχνικός της Δόξας Δράμας, Απόστολος Χαραλαμπίδης, τόνισε ότι η ομάδα του δεν έχει ακόμα την ποιότητα να ανταπεξέλθει στην Super League.
"Δεν έχουμε την ποιότητα της Super League"
Αναλυτικά όσα είπε ο κ.Χαραλαμπίδης στην συνέντευξη Τύπου:

"Η Δόξα Δράμας δημιούργησε ευκαιρίες, όμως δεν πέτυχε κάποιο γκολ, αφού δεν έχει την ποιότητα. Αν σε ένα παιχνίδι δεν βάλεις γκολ δεν μπορείς να πάρεις βαθμούς.
Έτσι και εμείς σήμερα, δημιουργήσαμε κάποιες ευκαιρίες, δεν κάναμε γκολ, είχαμε δύο άτυχες στιγμές, μία στο πρώτο μέρος και από ένα λάθος μαρκάρισμα δεχτήκαμε ένα γκολ και όταν ανεβάσαμε την απόδοσή μας δεν τα καταφέραμε να σκοράρουμε.
Στο δεύτερο μπήκαμε πιο δυνατά, πιέζαμε, αλλά και πάλι από ένα λάθος δεχτήκαμε το δεύτερο γκολ και μοιραία χάσαμε το παιχνίδι. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει η ποιότητα που πρέπει να έχεις στη Σούπερ Λιγκ για να μπορείς να τελειώνεις τις φάσεις και αυτό το πληρώνουμε.
Θέλει πολύ υπομονή γιατί αν θα δείτε στην ομάδα μας, τα περισσότερα παιδιά είναι νεαρά, δεν έχουν παραστάσεις από την κατηγορία και δεν μπορούν από την μια μέρα στην άλλη να κάνουν πολλά πράγματα. Έχουν ταλέντο, διάθεση, θέληση, αλλά θέλει πολύ υπομονή. Η ομάδα της Ξάνθης έχει την ανάλογη ποιότητα και σε δύο φάσεις που έκανε, σημείωσε δύο γκολ".
 

Το κάρφωμα της χρονιάς! (ΦΩΤΟ)

Όσοι ήταν τυχεροί και είδαν το κάρφωμα του Σέρτζιο Κερούς στο ματς με τον Ολυμπιακό, είδαν απλά τη φάση της χρονιάς!!
Το κάρφωμα της χρονιάς! (ΦΩΤΟ)
Ο Αμερικανός του Άρη στην εκπνοή του 2ου δεκαλέπτου πήρε την μπάλα, διέσχισε σχεδόν ολόκληρο το γήπεδο και κάρφωσε, αφού πρώτα πέρασε πάνω από τον Κάιλ Χάινς!!
πηγή: sportdog.gr

Πήγε με το πνεύμα του νόμου ο Χριστοδούλου!!

Παρά το ότι οι κανονισμοί απαγορεύουν ρητά σε κάποιον διαιτητή να δει replay οπαιασδήποτε φάσεις σε ματς Α1, ο διαιτητής Χρήστος Χριστοδούλου το πήρε επάνω του, πήγε στο μόνιτορ της ΕΤ-3 και αφού είδε αρκετές φορές το replay της τελευταίας φάσης με το λέι απ του Ντομινίκ Τζέιμς και το κόψιμο του Κάιλ Χάινς, αποφάσισε το σωστό. Έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό και ευτυχώς δεν τίναξε το ματς στον αέρα.
Πήγε με το πνεύμα του νόμου ο Χριστοδούλου
Η κίνηση του ήταν κόντρα στον κανονισμούς, αλλά στο πνεύμα του αγώνα, γι' αυτό και μετά την κίνηση του αυτή ουδείς διαμαρτυρήθηκε στο Αλεξάνδρειο αφού όλοι γνώριζαν πως ο Έλληνας διαιτητής με την εμπειρία του, αλλά και τα πολλά replay που είδε, πήρε την σωστή απόφαση.
Πηγή: gazzetta.gr

Καλύτερη αλλά ηττημένη η Έβερτον...!!

Η Έβερτον ήταν καλύτερη από την Στόουκ Σίτι καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά έχασε με 1-0. Στο 76' μπήκε ο Βέλλιος, αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση για την ομάδα του.
Καλύτερη αλλά ηττημένη η Έβερτον...
Η Έβερτον μπήκε δυνατά στον αγώνα και έλεγξε τον ρυθμό στα πρώτα λεπτά. Όμως, στο 15' ένα λάθος του Μπέινς κατέληξε σε κόρνερ για την Στόουκ, από το οποίο προήλθε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Η άμυνα της Έβερτον έδιωξε τη μπάλα, αλλά ο Γουάιτχεντ επανέφερε τη μπάλα, με τον Ρόμπερτ Χατ να βρίσκει δίχτυα. Οι γηπεδούχοι δεν έπαψαν να έχουν τον έλεγχο του αγώνα, αλλά δεν κατάφεραν να γίνουν απειλητικοί στο πρώτο ημίχρονο.
Στο δεύτερο ημίχρονο η Στόουκ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Γκούντισον Πάρκ με ακόμα πιο αμυντικές βλέψεις. Από το 55ο κιόλας λεπτό ο Βέλλιος έκανε ζέσταμα, αλλά ο προπονητής του δεν αποφάσιζε να τον βάλει στον αγώνα. Στο 76' τελικά ο Έλληνας επιθετικός έκανε την είσοδο του, αλλά δεν βρήκε ρυθμό μέχρι το τέλος του αγώνα. Η Έβερτον πίεζε όλο και περισσότερο και έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Φελαϊνί να μην σουτάρει αρκετά δυνατά, ενώ στο έκτο λεπτό ζήτησαν πέναλτι σε τάκλιν του Γουάιτχεντ. Τελικά, ο διαιτητής έδωσε κόρνερ, το οποίο πέρασε ανεκμετάλλευτο και σήμανε την ήττα των γηπεδούχων.

πηγή: sportdog.gr

«Δίκαιη η ισοπαλία»

Ο Λάζλο Μπόλονι δεν είχε όρεξη για πολλά λόγια στις δηλώσεις του μετά το 2-2 του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τονίζοντας πάντως πως η ισοπαλία ήταν δίκαιη.
«Δίκαιη η ισοπαλία»
"Σήμερα δεν αισθάνομαι ότι έχω να πω κάτι για το παιχνίδι και για την ομάδα μου. Επειδή την προηγούμενη φορά είχατε απεργία και δεν μου κάνατε ερωτήσεις, περιμένω τώρα τις ερωτήσεις σας", είπε ο Ρουμάνος.
Αν έπαιξε ρόλο η κούραση: “Ναι ήταν ένας από τους λόγους για την εμφάνισή μας”.
Αν ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα: “ Πρέπει να πω ότι η ισοπαλία σήμερα ήταν δίκαιο αποτέλεσμα. Και οι δύο ομάδες μπορούσαν να κερδίσουν, επομένως ήταν δίκαιο σκορ”.
Για το ακυρωθέν γκολ του ΠΑΣ: “Δεν υπάρχει γκολ επειδή ο διαιτητής σφύριξε φάουλ. Κατά δεύτερο ήταν φάουλ. Κατά τρίτο νομίζω ότι ο Έττο έπρεπε να πάει ακόμη πιο δυνατά στη φάση”.
Για τον διαιτητή: “Ο διαιτητής δεν επηρέασε το ματς ασχέτως αν είναι ένας διαιτητής χωρίς προσωπικότητα”.

''Κακός, αλλά... ευτυΧώς'' (ΦΩΤΟ)

Ο ΠΑΟΚ ήταν κουρασμένος και δεν έπαιξε καλά στους Ζωσιμάδες, κάτι που διαπιστώνουν τα ''ασπρόμαυρα'' Media, τα οποία παραδέχονται για την ομάδα της Θεσσαλονικής, ότι πάλι καλά που δεν έχασε''.
''Κακός, αλλά... ευτυΧώς'' (ΦΩΤΟ)
Διαβάστε πως διαχειρίστηκαν το θέμα τα παοκτσήδικα sites:
Olapaok.gr
"Κόλλησε" στο βούρκο
των "Ζωσιμάδων"

Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε την κούραση από την υπερπροσπάθεια στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν" και την αστάθεια στην άμυνα και άφησε δύο βαθμούς στα Γιάννινα (2-2). Αθανασιάδης (17΄) και Λάζαρ (73΄, με πέναλτι) ισοφάρισαν τα γκολ του Μπακαγιόκο σε ένα παιχνίδι που έγινε σε πολύ κακό αγωνιστικό χώρο, παρουσία περίπου 500 οπαδών του ΠΑΟΚ.
Paok24.com
ΕυτυΧώς...

Ο ΠΑΟΚ ήταν κακός στους "Ζωσιμάδες" αλλά κατάφερε να απαντήσει δύο φορές στα γκολ του Μπακαγιόκο και να φύγει με το βαθμό της ισοπαλίας μετά το 2-2, στα Γιάννινα.

"Βαθμός χωρίς γκολ δεν... γίνεται!"

Ρεαλιστής στις δηλώσεις του ο Κώστας Χαραλαμπίδης, σχολίασε πως η Δόξα δεν έχει την ποιότητα για να τελειώνει με ευκολία τις φάσεις μπροστά από την αντίπαλη εστία.
"Βαθμός χωρίς γκολ δεν... γίνεται!"
"Αν σε ένα παιχνίδι δεν βάλεις γκολ δεν μπορείς να πάρεις βαθμούς. Έτσι και εμείς δημιουργήσαμε κάποιες ευκαιρίες, δεν κάναμε γκολ, είχαμε δύο άτυχες στιγμές, μία στο πρώτο μέρος και από ένα λάθος μαρκάρισμα δεχτήκαμε ένα γκολ και όταν ανεβάσαμε την απόδοσή μας δεν τα καταφέραμε να σκοράρουμε.
Στο δεύτερο μπήκαμε πιο δυνατά, πιέζαμε, αλλά και πάλι από ένα λάθος δεχτήκαμε το δεύτερο γκολ και μοιραία χάσαμε το παιχνίδι", σχολίασε αρχικά ο τεχνικός των Δραμινών και στη συνέχεια συμπλήρωσε:
"Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει η ποιότητα που πρέπει να έχεις στην κατηγορία για να μπορείς να τελειώνεις τις φάσεις και αυτό το πληρώνουμε. Θέλει πολύ υπομονή γιατί αν θα δείτε στην ομάδα μας, τα περισσότερα παιδιά είναι νεαρά, δεν έχουν παραστάσεις από την κατηγορία και δεν μπορούν από την μια μέρα στην άλλη να κάνουν πολλά πράγματα.
Έχουν ταλέντο, διάθεση, θέληση, αλλά θέλει πολύ υπομονή. Η Ξάνθη έχει την ανάλογη ποιότητα και σε δύο φάσεις που έκανε, σημείωσε δύο γκολ".

Λεβ-άδειασαν από δυνάμεις!!

Σε ένα “άχρωμο” ματς Λεβαδειακός και Πανιώνιος μοιράστηκαν βαθμούς, καθώς έμειναν στο 0-0. Aυτά που θα θυμόμαστε είναι το δοκάρι του Φαβάλι στο 19' και η κόκκινη του Ριέρα μετά το τέλος του αγώνα για διαμαρτυρία.

Λεβ-άδειασαν από δυνάμεις
Ο Λεβαδειακός προσπάθησε να κάνει το παιχνίδι του στο πρώτο μέρος, έχασε κάποιες καλές φάσεις, όπως το δοκάρι του Φαβάλι και το σουτ του Ζουρούδη, αλλά στην επανάληψη έχασε τον ρυθμό του, έκανε σωρεία λαθών και έκατσε σε αυτο το 0-0. Μια απ' τα ίδια και για τον Πανιώνιο, που σε ολόκληρο το ματς, δημιούργησε δύο όλες κι όλες καλές ευκαιρίες, με τα σουτ του Ριέρα και του Σάμαρη. Την κόκκινη αντίκρυσε ο Ριέρα μετά τη λήξη του αγώνα, καθώς διαμαρτυρήθηκε στον Τάσο Κάκο ότι δεν άφησε την εξέλιξη της τελευταίας φάσης.

Άτυχος ο Λεβαδειακός
Ο Λεβαδειακός κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο και είχε τρεις πολύ καλές ευκαιρίες για να πετύχει κάποιο τέρμα. Στο 19' το δοκάρι και στο 28' η εξαιρετική απόκρουση του Ελευθερόπουλου σταμάτησαν τις προσπάθειες των Φαβάλι και Ζουρούδη αντίστοιχα, ενώ στο 36' ο Ζουρούδης και πάλι, ύστερα από όμορφη κάθετη του Μελισσά, πλάσαρε από αρκετά πλάγια, αλλά είδε την μπάλα να περνά παράλληλα από την εστία των “κυανέρυθρων”.
Οι Βοιωτοί είχαν τον πλήρη έλεγχο του ματς στο πρώτο μέρος, έβγαζαν ενέργεια στις κινήσεις τους, αντιθέτως με τον Πανιώνιο, που εκτός από ένα σουτ του Κούτσι (27'), έκανε πολλά λάθη και ήταν ιδιαίτερα νευρικός.
Λίγα πράγματα, κακός ρυθμός
Στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε πολύ κακό ματς, καθώς οι “κυανέρυθροι” μπορεί να ανέβηκαν λιγάκι, αλλά εκτός από δύο καλά σουτ του Ριέρα (57') και του Σάμαρη (70'), δεν απείλησαν περαιτέρω. Αυτό που κατάφεραν οι παίκτες του Άκη Μάντζιου ήταν να περιορίσουν τους χώρους που έβρισκε ο Λεβαδειακός στο πρώτο μέρος και να μην του επιτρέψουν να δημιουργήσει απειλητικές καταστάσεις μπροστά στην εστία του Δημήτρη Ελευθερόπουλου.
Ένα δυνατό σουτ του Ζουρούδη στο 49' ήταν η μοναδική φορά που απείλησαν οι γηπεδούχοι στην επανάληψη, που δεν μπορούσαν να βρουν διαδρόμους προς την εστία του Ελευθερόπουλου. Όσο περνούσε η ώρα ο ρυθμός έπεφτε συνεχώς, με τις δύο ομάδες να μένουν από δυνάμεις και να αρκούνται, τελικά, στον ένα βαθμό, που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος για την συνέχεια και των δύο ομάδων στην Super League.
Το φιλμ του αγώνα

90+4' Κόκκινη κάρτα στον Ριέρα

90+4' Λήξη του αγώνα

87' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Στη θέση του Βασιλείου, ο Μαχαίρας

83' Κίτρινη κάρτα στον Λισγάρα

80' Κίτρινη κάρτα στον Αναστασόπουλο

77' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Στη θέση του Ζησόπουλου, ο Βιάνα

71' Αλλαγή για τον Πανιώνιο. Στη θέση του Σκέμπρι, ο Γουνδουλάκης

70' Ωραίο σουτ του Σάμαρη ελάχιστα άουτ

68' Κίτρινη κάρτα στον Σκέμπρι


65' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Στη θέση του Κοιλιάρα, ο Γκρμπιτς

57' Πολύ καλό σουτ του Ριέρα έξω από την μεγάλη περιοχή, η μπάλα λίγο άουτ από την εστία του Κυριακίδη

54' Αλλαγή για τον Πανιώνιο. Στη θέση του Κολοβού, ο Αναστασόπουλος

52'
Σουτ του Κούτσι, ο Λισγάρας βάζει το πόδι του προ του Κυριακίδη και παραχωρεί κόρνερ

49' Σουτ του Ζουρούδη λίγο άουτ

46' Έναρξη δεύτερου ημιχρόνου

45+2' Λήξη πρώτου ημιχρόνου

41'
Κεφαλιά του Λισγάρα, μπλοκάρει ο Ελευθερόπουλος

40' Κίτρινη κάρτα στον Σάμαρη

36' Πολύ μεγάλη φάση για τον Λεβαδειακό! Όμορφη κάθετη του Μελισσά στον Ζουρούδη, ο οποίος σουτάρει από πολύ πλάγια και η μπάλα περνά παράλληλα από την εστία του Πανιωνίου

33' Kίτρινη κάρτα στον Κούτσι

28' Σουτ του Ζουρούδη από πολύ κοντά, ο Ελευθερόπουλος αποκρούει

27'
Σουτ του Κούτσι, μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια ο Κυριακίδης

24' Aλλαγή για τον Πανιώνιο. Στη θέση του Γιόνσον, ο Πετκάκης

19' Ωραία πάσα του Μελισσά στον Φαβάλι, που σουτάρει από το ύψος του πέναλτι και στέλνει την μπάλα στο δεξί δοκάρι του Ελευθερόπουλου

7'
Σουτ του Κόρμπου άουτ

1' Έναρξη αγώνα

Οι συνθέσεις:

Λεβαδειακός (Γιώργος Παράσχος):
Κυριακίδης, Μουλόπουλος, Τομάς, Κοιλιάρας (65’ Γκρμπιτς), Μελισσάς, Ζουρούδης, Βασιλείου (87’ Μαχαίρας), Ζησόπουλος (77’ Βιάνα), Φαβάλι, Λισγάρας, Κόρμπος
Πανιώνιος (Άκης Μάντζιος): Ελευθερόπουλος, Κβιρκβέλια, Γιόνσον (24’ Πετκάκης), Ριέρα, Κούτσι, Κουμορτζί, Κολοβός (55’ Αναστασόπουλος), Σάμαρης, Σιόβας, Τσότσαλιτς, Σκέμπρι (71' Γουνδουλάκης).
Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)

Έμεινε στον Παναθηναϊκό, την... καβάλησε ο Κολοσσός!!

Η Καβάλα έμεινε στην Καλαμίτσα και τη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Κολοσσός όμως παρουσιάστηκε σοβαρός κι έκανε... πλάκα στο Βενετόκλειο (83-55)!
Έμεινε στον Παναθηναϊκό, την... καβάλησε ο Κολοσσός!
Ο Κολοσσός δεν άφησε την Καβάλα να πάρει... ανάσα με την ομάδα του Βασίλη Φραγκιά να παίρνει την έκτη της νίκη στο πρωτάθλημα και με τους φιλοξενούμενους που δεν εμφανίστηκαν στο παρκέ να γνωρίζουν την τρίτη τους ήττα.
Νίκησε γιατί: Η Καβάλα δεν κατάφερε να διαχειριστεί την ψυχολογία από την ιστορική νίκη που πέτυχε την περασμένη αγωνιστική. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη φάνηκε πως ήταν ακόμα στο κλειστό της Καλαμίτσας κι όχι στο Βενετόκλειο. Ο Κολοσσός μπήκε συγκεντρωμένος και σοβαρός καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και από τα πρώτα λεπτά έλεγξε την αναμέτρηση. Η διαφορά ανέβαινε σταδιακά με το παιχνίδι να έχει κριθεί από πολύ νωρίς. Χαρίσης, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο και Τσάμης (16π., στο δεύτερο) στο δεύτερο έδιναν τον ρυθμό στην ομάδα.
ΜVP: O Χαρίσης μπορεί να κέρδισε τη «μάχη» κάτω από το καλάθι με τον Ο'Μπράιαντ και να ήταν εκπληκτικός στο πρώτο μέρος, αλλά ο τίτλος πάει στον Άγγελο Τσάμη που με τους 16 πόντους που πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.
Άφαντος: o Πάσαλιτς ήταν από τους καλύτερους παίκτες στη μεγάλη νίκη επί των «πρασίνων», αλλά σήμερα δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του.
Key point: Το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε από το πρώτο λεπτό, οι γηπεδούχοι δεν άφησαν ούτε ένα λεπτό σε υσηχία την Καβάλα που ήταν... αλλού.
Αξία εισιτηρίου: Η αναμέτρηση δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη και οι φίλοι του Κολοσσού φτόντησαν να δώσουν δυναμικό παρών στο Βενετόκλειο. Περισσότεροι από 1000 φίλαθλοι μαζεύτηκαν εκεί για να δουν την ομάδα τους να κάνει υγιεινό περίπατο κόντρα στην Καβάλα που επικράτησε του Πρωταθλητή Ευρώπης την περασμένη αγωνιστική. Η ομάδα τους τους αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο, αφού πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της κόντρα στους «αργοναύτες».
Τα δεκάλεπτα: 19-14, 39-29, 63-41, 83-55
Πηγή: gazzetta.gr

Ο Μπακαγιόκο του 'κοψε τη ''Χ''αρά!

Ισόπαλο 2-2 έληξε το ματς του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες, με τους ''ασπρόμαυρους'' να δείχνουν κουρασμένοι από τον άθλο του Λονδίνου για το Europa League. Τα γκολ των Ηπειρωτών σημείωσε ένας πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ο Ιμπραήμ Μπακαγιόκο. Για τους φιλοξενούμενους σκόραραν ο Αθανασιάδης (17') και ο Λαζάρ (73') με πέναλτι.
Ο Μπακαγιόκο του 'κοψε τη ''Χ''αρά!
To παιχνίδι ξεκίνησε με τον ΠΑΣ να αναλαμβάνει από νωρίς την πρωτοβουλία των κινήσεων! Οι παίκτες του υπηρεσιακού τεχνικού Γιάννη Χριστόπουλου έδειχναν πολύ κινητικοί και ''φρέσκοι'' σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους, των οποίων η κούραση ήταν εμφανής μετά τον άθλο της Πέμπτης στο White Heart Lane! Οι Ηπειρώτες ήταν συνεχώς στην επίθεση και απειλούσαν συνεχώς με στημένες φάσεις. Μάλιστα ευτύχησαν να προηγηθούν στο 5' με σκόρερ έναν πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ! Ο λόγος για τον Ιμπραήμ Μπακαγιόκο ο οποίος εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την άστοχη έξοδο του Κρέσιτς, ύστερα από κόρνερ των γηπεδούχων!
Παρά την κούρασή τους, οι παίκτες του Μπόλονι κατάφεραν να αντιδράσουν πολύ γρήγορα! Συγκεκριμένα μετά από 12 λεπτά οι “ασπρόμαυροι'' έφεραν το ματς στα ίσια με το γκολ του συνήθη ύποπτου Στέφανου-Κλάους Αθανασιάδη! Αυτή ήταν και η μόνη επίσκεψη του ΠΑΟΚ στα καρέ του Φεγκρούς.
Οι Γιαννιώτες ανέλαβαν εκ νέου τα ηνία του αγώνα στη συνέχεια και βγήκαν με αξιώσεις μπροστά στην εστία του Κρέσιτς, ο οποίος τη γλίτωσε σε τέσσερις καλές στιγμές (20', 29', 30', 43') μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου. Έπαιξαν ρόλο βέβαια και οι κακές επιστροφές του Έτο στην άμυνα, οι οποίες έδωσαν πολλές φορές την ευκαιρία στους γηπεδούχους να φύγουν από δεξιά και να απειλήσουν. Σε μία από αυτές (στο 20΄), ο Μπεσέρα σκόραρε, αλλά το γκολ ακυρώθηκε από τον Αρετόπουλο, καθώς ο παίκτης του ΠΑΣ έκανε φάουλ στον Βραζιλιάνο δεξί μπακ του ΠΑΟΚ (Έτο). Φυσικά η απόφαση του ρέφερι ξεσήκωσε διαμαρτυρίες...
Η έναρξη του δευτέρου μέρους θύμισε κάτι από την αρχή του πρώτου! Ο ΠΑΣ μπήκε δυνατά και έβαλε ένα γρήγορο γκολ! Σκόρερ ποιος άλλος από τον Μπακαγιόκο, ο οποίος διπλασίασε το σκορ στο 49' και εξιλεώθηκε για τη χαμένη ευκαιρία του ένα λεπτό νωρίτερα. Οι γηπεδούχοι ανέλαβαν και πάλι τα ηνία του ματς και μετά το 2-1 πιέζοντας για κάτι ακόμα καλύτερο, ωστόσο το ματς παρέμεινε χωρίς φάσεις για πάρα πολλά λεπτά στους Ζωσιμάδες.
Ο ΠΑΣ έδειχνε να κρατάει με άνεση το προβάδισμα, αφού ο ΠΑΟΚ ήταν εξαφανισμένος. Παρ' όλα αυτά οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να φέρουν εκ νέου το ματς στα ίσια! Όχι, δεν έβαλε ο Θεός το χέρι του, αλλά ο Τζιμόπουλος με τον Αρετόπουλο να δείχνει πέναλτι και τον Λαζάρ να αξιοποιεί την εσχάτη των ποινών (2-2, 73'). Οι φιλοξενούμενοι εκεί που έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να απειλήσουν, ήλθαν πολύ κοντά στο να πάρουν κεφάλι στο σκορ. Αλλά ο Σαλπιγγίδης δεν έκανε καλό τελείωμα στο 84' όταν βγήκε απέναντι απο τον Φεγκρούς και σούταρε άουτ.
Έτσι παρέμεινε το 2-2 ως τελικό σκορ, με τον ΠΑΟΚ να φέρνει δεύτερο συνεχόμενο "Χ" μετά το παιχνίδι με την Κέρκυρα, ενώ ο ΠΑΣ δεν έχει νικήσει ποτέ εντός έδρας. Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσσαλονικείς προέρχονται μετά από ιστορική νίκη στο Λονδίνο κόντρα στην Τότεναμ για το Europa League.Οπότε, η κακή εμφάνιση στα Γιάννινα θα μπορούσε να αποδοθεί στην κούραση.
94' Λήξη αγώνα
86' -Αλλαγή για τον ΠΑΣ: Ο Κεϊτά αντί του Μπακαγιόκο.
84' Ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ, ο Σαλπιγγίδης μπήκε στην ευκαιρία από αριστερά, έπιασε ένα δυνατό διαγώνιο σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.
78' -Αλλαγή για τον ΠΑΣ με τον Κυριάκο να παίρνει τη θέση του Μπεσέρα
73' Γκολ για τον ΠΑΟΚ: Ο Λαζάρ ευστοχεί από τα 11 βήματα. 2-2
72' Πέναλτι για τον ΠΑΟΚ σε χέρι του Τζιμόπουλου.
70' -Δύο αλλαγές για τον ΠΑΟΚ: Ο Ρομπέρ και Παπάζογλου στις θέσεις των Γκαρσία και Γεωργιάδη.
66' -Αλλαγή για τον ΠΑΣ: Έξω ο Σκούφαλης, μέσα ο Ζαϊρί.
54' -Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. O Ίβιτς αντικαθιστά τον Φωτάκη
49' Γκολ για τον ΠΑΣ: Ο Μπακαγιόκο με σουτ μέσα από την περιοχή του ΠΑΟΚ γράφει το 2-1!
48' Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ, ύστερα από γύρισμα του Μπεσέρα στον Μπακαγιόκο, ο Ινοριάνος έπιασε το σουτ στο ύψος της μικρής περιοχής αλλά αστόχησε!
46' Έναρξη δευτέρου μέρους.
45' Λήξη πρώτου ημιχρόνου
43' Καλή στιγμή για τον ΠΑΣ, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Μπεσέρα, ο Κώτσιος πήρε την κεφαλιά, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ
38' Άσχημη σύγκρουση του Φεγκρούς με τον Γεωργιάδη! Ο παίκτης του ΠΑΟΚ παρέμεινε για αρκετή ώρα στο χορτάρι και δέχτηκε την φροντίδα του ιατρικού τιμ.
32' Κίτρινη στον Βίλα.
30' Νέα ευκαιρία για τον ΠΑΣ, ο Μπεσέρα σέντραρε από αριστερά, ο Μπακαγιόκο έπιασε το σουτ ανενόχλητος από το ύψος του πέναλτι αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.
29' Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ με τον Μπεσέρα να εκτελεί φάουλ η μπάλα κόντραρε στο τείχος και πήγε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Κρέσιτς.
20' Κίτρινη στον Πάντο για διαμαρτυρία.
20' Ο Αρετόπουλος ακυρώνει γκολ του Μπεσέρα για επιθετικό φάουλ στον Έτο! (το ριπλέι έδειξε ότι ο παίκτης του ΠΑΣ σπρώχνει με το δεξί χέρι τον Βραζιλιάνο αμυντικό του ΠΑΟΚ).
17' Γκολ για τον ΠΑΟΚ: Ο Σαλπαγγίδης έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα κόντραρε στον Βάντερσον, στρώθηκε στον Αθανασιάδη και με άπιαστο σουτ από κοντά έφερε το ματς στα ίσια. 1-1
14' Κίτρινη στον Σάλπι για διαμαρτυρία
5' Γκολ για τον ΠΑΣ: Ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, ο Κρέσιτς έκανε άσχημη έξοδο και ο Μπακαγιόκο με κοντινή προβολή 'ανοιξε το σκορ στους Ζωσιμάδες. 1-0
1' Σέντρα στην αναμέτρηση
Οι συνθέσεις:
ΠΑΣ Γιάννινα: Φεγκρούς, Πάντος, Μπουζίτ, Κώτσιος, Βάντερσον, Τζιμόπουλος, Λίλα, Βίλα, Μπεσέρα, Σκούφαλης, Μπακαγιόκο
ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Έτο, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Σταφυλίδης, Γκαρσία, Φωτάκης, Λάζαρ, Γεωργιάδης, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης

Νίκη - θρίλερ για Σοσιεδάδ!!

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ νίκησε τη Μάλαγα με 3-2 χάρη σε δύο γκολ που μπήκαν στα τελευταία τέσσερα λεπτά της αναμέτρησης και ανέβηκε στην 12η θέση, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος.
Νίκη - θρίλερ για Σοσιεδάδ!
Οι γηπεδούχοι ευτύχισαν να προηγηθούν μόλις στο 10' με αυτογκόλ του Ντεμικέλις, ύστερα από κεφαλιά του Αγκιρέτχε στο δοκάρι. Στο 21' η Μάλαγα ισοφάρισε το παιχνίδι με γκολ του Ρόντον, ύστερα από ασίστ του Ίσκο. Το πρώτο ημίχρονο όμως δεν είχε καλό ρυθμό και με εξαίρεση δύο ευκαιρίες των φιλοξενούμενων προς το τέλος, δεν υπήρχε κάτι το αξιοσημείωτο. Επόμενο ήταν οπότε να πάνε οι ομάδες στα αποδυτήρια με το 1-1.
Το δεύτερο μέρος του αγώνα όμως έκρυβε αρκετές εκπλήξεις. Η Μάλαγα είχε κρατήσει ρυθμό από το πρώτο ημίχρονο και ήταν πιο απειλητική με αποτέλεσμα να προηγηθεί στο 59' με ασίστ του Ρόντον και γκολ του Σεμπάστιαν Φερνάντες. Στο 73' ο προπονητής των φιλοξενούμενων βλέποντας ότι οι γηπεδούχοι δεν απειλούσαν αποφάσισε να βγάλει τον εκπληκτικό Ρόντον και ένα λεπτό αργότερα η Σοσιεδάδ αντικατέστησε τον Αρανμπούρου με τον Ιφράν, γεγονός που θα άλλαζε τη ροή του αγώνα. Στο 89' και ενώ όλα έδειχναν πως η Μάλαγα θα έπαιρνε το διπλό, ο Κάρλος Βέλα ισοφάρισε σε 2-2 με ένα μαγικό γκολ. Στο 91' η καθοριστική αλλαγή του 74', Ντιέγκο Ιφράν, έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, που την απομάκρυνε από τη ζώνη του υποβιβασμού.

πηγή: sportdog.gr

Στο ταμπλό έγραψε ...Άι Βασίλης!!

Ένα τρίποντο του Σπανούλη 5" πριν τη λήξη και μια τάπα του Χάινς στην εκπνοή γλίτωσαν τον Ολυμπιακό στο "Αλεξάνδρειο". Λύγισε 71-70 τον Άρη που ζήτησε καλάθι στην τελευταία φάση, στην οποία ο Χάινς κόλλησε την μπάλα στο ταμπλό στο λέι-απ του Τζέιμς.
Στο ταμπλό έγραψε ...Άι Βασίλης!
Ο Ολυμπιακός άλλαξε πολλά πρόσωπα το καλοκαίρι, ερχόμενος ακόμη και στη θέση να πουλήσει και τον Μίλος Τεόντοσιτς. Δεν έγινε το ίδιο και με τον Βασίλη Σπανούλη κι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ξέρει πού να απευθυνθεί, όταν η μπάλα... καίει.
Ο 29χρονος «εκτέλεσε» τον Άρη, που είχε ανεπανάληπτη ευκαιρία να βάλει τέλος σε αρνητικό σερί, που έφτασε αισίως στο 0-13 από τα playoffs της σεζόν 2007-08.
ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η αναμέτρηση κρίθηκε κυριολεκτικά στη λεπτομέρεια κι αυτή ήταν το κόψιμο του Κάιλ Χάινς. Χωρίς τον Αμερικανό σέντερ ο Ντόμινικ Τζέιμς θα είχε γίνει ο αγαπημένος παίκτης του Βαγγέλη Αλεξανδρή και των φίλων του Άρη.
MVP: Ο Κάιλ Χάινς ήταν ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για τον Ολυμπιακό, αλλά, αν δεν υπήρχε ο Βασίλης Σπανούλης, το κόψιμό του δε θα είχε αξία. Ο Λαρισαίος γκαρντ έκανε τα πάντα για τον Ολυμπιακό, σκοράροντας το κρίσιμο τρίποντο, που «έγραψε» το τελικό σκορ. Πριν από αυτό είχε φορτώσει το αντίπαλο καλάθι με 16 πόντους, τους πρώτους 17 πόντους μέχρι το ημίχρονο.
ΑΦΑΝΤΟΣ: Ο Δημήτρης Τσαλδάρης αποκτήθηκε στη διάρκεια της χρονιάς για να δώσει στον Άρη λύσεις όπως αυτές πριν το 2009 αναχωρήσει για την Ιταλία. Με 0/3 δίποντα και 0/2 τρίποντα ήταν ο χειρότερους του παρκέ και σίγουρα στοίχησε στην ομάδα του.
KEY POINT: Ο Χρήστος Ταπούτος είχε στα -19'' την ευκαιρία να δώσει στον Άρη τη δυνατότητα να μη χάσει ακόμη και σε τρίποντο του Ολυμπιακού. Αλλά έκανε 1/2 βολές κι αμέσως μετά ο VSpan τον έκανε να το πληρώσει, όπως κι ο Κάιλ Χάινς.
ΑΞΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: Όσοι προτίμησαν να πληρώσουν εισιτήριο στο «Αλεξάνδρειο» κι όχι στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου με τη λήξη υπήρχε σέντρα στο Άρης-Παναθηναϊκός για τη Superleague, δεν έχασαν. Toυλάχιστον όχι ως προς το θέαμα (βλ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κάρφωμα του Σέρχιο Κερούς) και τη δραματικότητα της αναμέτρησης.
Τα δεκάλεπτα: 23-15, 43-44, 53-54, 70-71
Πηγή: gazzetta.gr

Κεντρική Ντροπή Διαιτησίας!!

Συγχαρητηρια Βασαρα, που με οσα ειδαμε χθες στο Περιστερι και στο Καραϊσκακη πειστηκαμε οτι δουλεψες πολυ καλα στη διαρκεια της εβδομαδας και αποκατeστησες την ταξη. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.
Κεντρική Ντροπή Διαιτησίας
Φαντάζομαι τον διάλογο του Σοφοκλή Πιλάβιου με τον Κύρο Βασάρα χθες βράδυ, μόλις έκλεισαν την τηλεόραση από το Ολυμπιακός – Παναιτωλικός. «Εντάξει, με Παπαδήμο πρωθυπουργό μια χαρά, αποκαταστήσαμε την τάξη, όλα είναι όπως παλιά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Αυτή τη συνομιλία θα κατέγραφε ο σούπερ κοριός, αν δεν είχαν πατήσει το «off» στη λειτουργία του και αν φυσικά μαθαίναμε κάθε τι που κατέγραφε και όχι τις επιλογές μιας εισαγγελέως που ποτέ δεν εξήγησε σε κανέναν τα κριτήρια των επιλογών της συλλογής που έφτιαξε μέσα από 39.000 συνομιλίες διάρκειας μεγαλύτερης των 700 ωρών.
Μια χαρά τα κατάφεραν πάλι ο πρόεδρος της ΕΠΟ και ο αρχιμάγειρας της διαιτησίας μόλις κατάλαβαν ότι η, υπηρεσιακή πλέον, κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατά επάνω τους το βλέμμα της προσοχής της, μόλις ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού έχασε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης που του έδινε η εμπιστοσύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρώτα έστειλαν το μήνυμα στον Κύρκο, τον διαιτητή που τόλμησε να σφυρίξει μία ήττα του Ολυμπιακού και μετά επανέφεραν τον Καλλόπουλο. Το πήραν το μήνυμα οι διαιτητές, συντονίστηκαν, έκαναν το απαραίτητο update στη σφυρίχτρα και τα σημαιάκια τους, βοήθησε και η ενδοσυνεννόηση και χθες το απόγευμα απολαύσαμε το πρώτο δείγμα της νέας εποχής, που θα είναι ίδια με την προηγούμενη.
Επόπτης που στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε λίμπερο για τον Ολυμπιακό και στο δεύτερο τον βοήθησε να βάλει το δεύτερο γκολ για να καθαρίσει τον αξιόμαχο και λεβέντη Παναιτωλικό. Διαιτητής που είδε το σορτσάκι του Χαριστέα να βγαίνει από το τράβηγμα του Αβραάμ και έδειξε «παίζετε». Μπράβο Βασάρα, να χαίρεσαι τα καμάρια σου που διαλύουν και αυτό, το φετινό πρωτάθλημα, πάνω που πήγαινε να πείσει τους ποδοσφαιρόφιλους ότι θα είναι πιο καθαρό από τα προηγούμενα.
Συγχαρητήρια Βασάρα, που με όσα είδαμε χθες στο Περιστέρι και στο Καραϊσκάκη πειστήκαμε ότι δούλεψες πολύ καλά στη διάρκεια της εβδομάδας και αποκατέστησες την τάξη.
Αν υπήρχε έστω και τσίπα φιλότιμο στη διοίκηση του ποδοσφαίρου, δηλαδή στην ΕΠΟ, δηλαδή στην ψυχή του Πιλάβιου, θα έπρεπε από χθες το βράδυ να έχουν ξηλωθεί όλα τα μέλη της ΚΕΔ και να έχει συγκαλέσει ένα έκτακτο συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των διαιτητών για να δώσει νέες εντολές, να σφυρίξουν ποδόσφαιρο και όχι μαϊμού ποδόσφαιρο. Αλλά ξέχασα, οι αλλαγές του Πιλάβιου ολοκληρώθηκαν, έφαγε τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς που τολμούσαν να λαμβάνουν καθαρές αποφάσεις. Σας σιχάθηκα όλους.
Πηγή: sday.gr

Ήταν να μην πάρει μπρος το Αμβούργο...!!

Το Αμβούργο πήρε την πρώτη του εντός έδρας νίκη μόλις δύο εβδομάδες πριν, αλλά φρόντισε σήμερα να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις στην έδρα του, νικώντας τη Νυρεμβέργη.
Ήταν να μην πάρει μπρος το Αμβούργο...
Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά και στο 11' είχαν δοκάρι με τον Γκερέρο, ύστερα από σέντρα του Ντιεκμάιερ. Τα υπόλοιπα 12 λεπτά δεν είχαν τόση δράση, αλλά ο Γκερέρο στο 23' εκμεταλλεύτηκε τα επαναλαμβανόμενα λάθη του Σίμονς έκλεψε τη μπάλα και εκτέλεσε τον Σάφερ. Το 1-0 ήταν και το σκορ του ημιχρόνου σε έναν αγώνα πάντως που γενικά δεν είχε πολύ θέαμα.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο προπονητής του Αμβούργου απέσυρε τον Μπρούμα, που είχε τραυματιστεί στον ώμο, και πέρασε στη θέση του τον Μικαέλ Μαντσιέν. Το παιχνίδι συνέχισε να είναι φτωχό από θέαμα και για αρκετό χρονικό διάστημα δεν συνέβη κάτι το αξιοσημείωτο. Στο 62' όμως το Αμβούργο διπλασίασε τα τέρματα του με τον Γιάνσεν να βρίσκει δίχτυα ύστερα από ασίστ του Γκοκάν. Από εκείνο το σημείο και έπειτα το Αμβούργο, που είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, έριξε περισσότερο τους ρυθμούς και κράτησε το 2-0, που σήμανε τη δεύτερη μόλις νίκη στην έδρα του φέτος.

Ρομπίνιο ή Πάτο; Νοτσερίνο!!

Ηταν μεγάλη η μεσοβδόμαδη απορία των ιταλικών ΜΜΕ. Ο Ρομπίνιο ή ο Πάτο πλαισιώνει καλύτερα τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην επίθεση της Μίλαν; Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης.
Ρομπίνιο ή Πάτο; Νοτσερίνο
Το δίδυμο Ζλάταν-Ρομπίνιο σκοράρει κάθε ογδόντα δύο λεπτά, αυτό των Ζλάταν-Πάτο κάθε ογδόντα τέσσερα λεπτά.
Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, η ιστορία είναι περισσότερο να είχαμε να λέγαμε όταν περιορίζουμε το πεδίο ανάλυσης στο ιταλικό πρωτάθλημα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, ναι, υπάρχει θέμα, διότι εκεί ο Ιμπραΐμοβιτς δεν μπορεί μόνος του να σηκώσει το επιθετικό βάρος, αλλά για τη Serie A είτε Ρομπίνιο λέγεται ο παρτενέρ είτε Πάτο, δεν πειράζει. Υπάρχει ο Αντόνιο Νοτσερίνο.
Ούτε ένα εκατομμύριο ευρώ κόστισε στους «ροσονέρι» η απόκτησή του απ' την Παλέρμο το περασμένο καλοκαίρι και από τη θέση του αμυντικού μέσου έχει ήδη σημειώσει πέντε γκολ σε έντεκα παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή ο Ρομπίνιο μετράει δύο γκολ (σε οκτώ παιχνίδια) και ο Πάτο ένα (σε πέντε παιχνίδια).
Μαζί με τον Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ που έχει το ρόλο του κεντρικού μεσοεπιθετικού, ο Αντόνιο Νοτσερίνο είναι η ποιοτική διαφορά στο τακτικά μόνιμο 4-3-1-2 του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Εις βάρος του Μαρκ φαν Μπόμελ, που πλέον έχει να ανταγωνίζεται τον Αμπροζίνι και τον Ακουιλάνι, ώστε να βρει χρόνο συμμετοχής στο αρχικό σχήμα, προς όφελος όμως του συνόλου. Η κορυφή της βαθμολογίας μπορεί να ανήκει από σήμερα ξανά στη Γιουβέντους, αλλά η Μίλαν έχει επιστρέψει για τα καλά. Εντός συνόρων πάντα.
Αν, όμως, ο Αλέγκρι έχει βρει το καλό σχήμα για τη Μίλαν, ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι το έχει... χάσει στην Τζένοα. Και πιθανότατα δεν θα έχει ευκαιρία, ώστε να το βρει ξανά. Αυτό το 5-3-2, που θεωρητικά γινόταν 3-5-2 όταν οι «γκριφόνι» είχαν την μπάλα στην προχθεσινή αναμέτρηση, κάθε άλλο παρά άρεσε σε φιλάθλους και διοίκηση.
Ο Ενρίκο Πρετσιόζι, ο πρόεδρος της Τζένοα, φέρεται να έχει ήδη συζητήσει με τον Λουίτζι ντε Κάνιο, ώστε να αντικαταστήσει τον «Μάλε» στην τεχνική ηγεσία. Πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αυτιά και του πάλαι ποτέ προπονητή του Παναθηναϊκού που παρουσιάστηκε «βαρύς», άκεφος και απολογητικός στη συνέντευξη Τύπου μετά την ήττα (2-0) απ' τη Μίλαν.
Τα εγκώμια και τα μπράβο που άκουγε στην αρχή της σεζόν μοιάζουν με μακρινό παρελθόν και τα οποία δεν θα επιστρέψουν ξανά στο σήμερα.
Πηγή: Goal

"Super 3": "Θέλετε ...παρακάλια για να έρθετε στο σπίτι σας;"

O "Super 3" έβγαλε ανακοίνωση ενόψει της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τους φιλάθλους του Άρη.
"Super 3": "Θέλετε ...παρακάλια για να έρθετε στο σπίτι σας;"
Αναλυτικά το κείμενο στο σάιτ του "Super 3":
"Μία από τις παραμέτρους του αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό είναι και η προσέλευση του κόσμου καθώς είναι αποδεκτό από τους πάντες ότι η δυναμική του κόσμου του ΑΡΗ μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ποδοσφαιρικών αγώνων, κάτι που δεν είναι απλά ένα σχήμα λόγου.
Το «πέταλο» της Θύρας 3, της θύρας που μας φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες θα είναι κατάμεστο αριθμητικά και θα είναι και άψογο ποιοτικά. Θα είναι κατάμεστο όχι για να πανηγυρίσει μια νίκη, αλλά για να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να έρθει η νίκη.
Θα είναι κατάμεστο το πέταλο, όχι για να χειροκροτήσει ποδοσφαιριστές ή προπονητές, αλλά για να εμψυχώσει τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές ώστε να έχει τη δυνατότητα μετά το τέλος του αγώνα να επιδοκιμάσει το αποτέλεσμα αλλά και το πάθος για τη διεκδίκηση του αποτελέσματος.
«Παρακάλια» για προσέλευση στο γήπεδο δεν είναι δυνατόν ν’ απευθυνθούν προς κανέναν και από κανέναν, για τον απλούστατο λόγο ότι ο ΑΡΗΣ δεν ανήκει σε κανέναν, δεν είναι μαγαζί κανενός, δεν είναι η επιχείρηση κανενός, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Προσκλήσεις και προσκλητήρια δεν μπορεί ν’ αφορούν κανέναν, με την έννοια ότι θα έπρεπε να τις απευθύνει ή ότι τις χρειάζεται για να έρθει στο γήπεδο.
Προσκαλείς κάποιον στο σπίτι σου, και μπορεί να περιμένεις και να μην έρθει με άδεια χέρια, προσκαλείς κάποιον σε κάτι που είναι δικό σου. Το Κλ. Βικελίδης είναι σπίτι όλων των Αρειανών που αισθάνονται την ανάγκη να δουν, να υποστηρίξουν, να ενθαρρύνουν, να ενισχύσουν την αγαπημένη τους ομάδα, να προσφέρουν δηλαδή στο ίδιο το σπίτι τους.
Όποιος χρειάζεται ιδιαίτερη πρόσκληση και απαιτεί ιδιαίτερες προϋποθέσεις για να... νιώσει ευπρόσδεκτος στο Κλ. Βικελίδης, καλά θα κάνει να αναθεωρήσει. Όποιος την έχει δει «πελάτης» που αναζητά στοιχεία που τον θέλγουν στον ΑΡΗ, τότε μάλλον στο μυαλό του ο ΑΡΗΣ έχει ευτελιστεί σε «προϊόν», κατάντια και νοοτροπία χωρίς τίποτα κοινό με τη δική μας νοοτροπία.
Ο ΑΡΗΣ δεν είναι σύνολο ποδοσφαιριστών, δεν είναι ονόματα προπονητών, δεν είναι κάποιο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν είναι μια θέση στη βαθμολογία, δεν είναι μια νίκη ή μια ήττα ή μια ισοπαλία. Ο ΑΡΗΣ είναι ένα κομμάτι του εαυτού κάθε Αρειανού, ένα παιδί του που τυγχάνει να μην μεγαλώνει ποτέ, κι ας περνάνε τα χρόνια, καθώς οφείλουμε όλοι διαρκώς να τον προστατεύουμε, να τον ενισχύουμε, να τον παροτρύνουμε, να τον στηρίζουμε, να τον εξελίσσουμε.
Κι αυτός παραμένει πάντοτε «το παιδί» που μας χρειάζεται όλους, όσους περισσότερους, τόσο το καλύτερο. Δεν έχει ανάγκη κανέναν, αλλά μας χρειάζεται όλους. Τόσο απλό, που όμως αδιευκρίνιστα καταλήγει τόσο σύνθετο στην πράξη.
Όποιος αυτοαποκαλείται Αρειανός οφείλει να συμπεριφέρεται και σαν Αρειανός, σαν μαχητής και σαν διεκδικητής. Κι όποιος αυτοαποκαλείται Αρειανός οφείλει ν’ αναγνωρίζει σαν σπίτι του το Κλ. Βικελίδης, σαν μέλος της οικογένειάς του τον ΑΡΗ και έχει την υποχρέωση να συμπεριφέρεται ανάλογα.
Να μην περιμένει ιδιαίτερες προσκλήσεις και σαλπίσματα συμπαράστασης...
Γιατί κανείς δεν έχει το «δικαίωμα» να του τις απευθύνει...".

Οι πέντε λόγοι που επιβάλλεται να κερδίσει!!

Οι παίκτες του Άρη έχουν σήμερα μία μεγάλη ευκαιρία κόντρα στον Παναθηναϊκό να αντιστρέψουν την κατάσταση και οφείλουν να την εκμεταλλευτούν...
Οι πέντε λόγοι που επιβάλλεται να κερδίσει
Το AllAboutARIS.com καταγράφει τους 5 σημαντικότερους λόγους για τους οποίους ο Άρης θέλει και χρειάζεται να κερδίσει σήμερα τον Παναθηναϊκό.
Εχουμε και λέμε:

1ον) Για να φωνάξει "παρών" στο πρωτάθλημα με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Ο ΑΡΗΣ χρειάζεται μία "μεγάλη νίκη" και από τη στιγμή που δεν την έκανε κόντρα στον Ολυμπιακό πριν μερικές αγωνιστικές, σήμερα είναι η ιδανική ευκαιρία. Η νίκη επί του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού θα στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι ο ΑΡΗΣ είναι εδώ και ξεκινάει την αντεπίθεσή του…

2ον) Να "ζεστάνει" ξανά τον κόσμο του και να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη του. Κακά τα ψέματα, η συγκομιδή της ομάδας ως τώρα και οι εμφανίσεις που πραγματοποίησε δεν αφήνουν κανέναν ικανοποιημένο. Ο κόσμος θα γεμίσει και πάλι σήμερα το "Κλεάνθης Βικελίδης", δίνοντας "ψήφο εμπιστοσύνης" στους παίκτες, αλλά περιμένουν μία νίκη. Την… απαιτούν για να ακριβολογούμε και την δικαιούνται στο κάτω κάτω. Αν θέλετε, τη χρωστάνε οι παίκτες στον κόσμο τη νίκη σήμερα.
Διαβάστε όλο το θέμα στο allaboutaris.com

Ο γούρικος Μαγένκο "σφυρίζει" το Ολυμπιακός - Άρσεναλ!!

Ο Ισπανός διαιτητής, κοινωνιολόγος στο επάγγελμα, Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο, θα "σφυρίξει" την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Αρσεναλ που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο "Καραϊσκάκη" για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο γούρικος Μαγένκο "σφυρίζει" το Ολυμπιακός - Άρσεναλ
Ο Μαγένκο μπορεί να θεωρηθεί "γούρικος" για τον Ολυμπιακό, μια και ο 38χρονος διαιτητής έχει διευθύνει αγώνα των "ερυθρολεύκων" δύο φορές στο παρελθόν και αυτοί δεν έχουν ηττηθεί.
Η πρώτη ήταν στις 26 Αυγούστου του 2009 για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε της Σερίφ Τιρασπόλ με 1-0 και η δεύτερη ήταν στην εκτός έδρας λευκή ισοπαλία με την Αλκμααρ (24 Νοεμβρίου 2009).
Οι διαιτητές των αγώνων της Τρίτης:
Τσέλσι-Βαλένθια: Τζιανλούκα Ρόκι (Ιταλία)
Γκενκ-Λεβερκούζεν: Πάολο Ταλιαβέντο (Ιταλία)
Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)
Ολυμπιακός-Άρσεναλ: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο (Ισπανία)
Πόρτο-Ζενίτ: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)
ΑΠΟΕΛ-Σαχτάρ: Οβίντιου Αλίν Χατεγκάν (Ρουμανία)
Μπαρτσελόνα-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ: Ουίλιαμ Κόλουμ (Σκωτία)
Βικτόρια Πλζεν-Μίλαν: Ίστβαν Βαντ (Ουγγαρία)

πηγή: sportdog.gr

Τέλος το ποδήλατο! Κάνει κακό στο σπέρμα...!!

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι άντρες που κάνουν ποδήλατο τουλάχιστον πέντε ώρες την εβδομάδα έχουν λιγότερο σπέρμα σε ποσότητα και δραστικότητα σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν καθόλου.
Τέλος το ποδήλατο! Κάνει κακό στο σπέρμα...
Οι τραυματισμοί και η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή του όσχεου που μπορεί να συμβούν στην διάρκεια της ποδηλασίας πιθανώς να είναι οι ένοχοι για το αδύναμο σπέρμα.
Πηγή: kamarinia.gr

Κι όμως ακόμα κάποιοι παίρνουν μισθό 9.000 ευρώ το μήνα!!

Έχει καταντήσει κουραστικό και ψυχοφθόρο για όλους μας να σκοντάφτουμε συνεχώς πάνω σε κραυγαλέες περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι σε πείσμα των καιρών μας βγάζουν την γλώσσα και εξακολουθούν υπηρετώντας τον δημόσιο τομέα να παίρνουν μισθούς που ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν έχουμε δει.
Κι όμως ακόμα κάποιοι παίρνουν μισθό 9.000 ευρώ το μήνα!
Την ώρα μάλιστα που όλοι βλέπουμε την αγοραστική αξία των μισθών να εξανεμίζεται μαζί με τον ίδιο τον μισθό τότε η οργή είναι φτωχή ως λέξη για να εκφράσει όσα αισθανόμαστε.
Σήμερα η "Real News" δημοσιεύει τους μισθούς στελεχών της ΔΕΗ που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 9.000 ευρώ το μήνα!
Και δεν είναι μισθοί που έμειναν απείραχτοι γιατί έτσι έπρεπε! Οι συγκεκριμένοι πάτησαν στο παραθυράκι του νόμου που λέει ότι το πλαφόν των 5.981 ευρώ για τις αποδοχές διευθυντών στον δημόσιο τομέα εξαιρεί εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει μόνο ή από κοινού ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μικρότερο του 50%.
Έτσι, εννέα διευθυντές, τρεις αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι αλλά και ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης εισπράττουν περίπου 9.000 ευρώ το μήνα!
Έτσι, αποδεικνύεται ότι τα ρετιρέ του Δημοσίου για τα οποία πολλά έχουν ειπωθεί και υποτίθεται ότι έχουν γίνει κιόλας, ζούν και βασιλεύουν!
Πηγή: newsit.gr

Forza Juve!!

Η Γιουβέντους αγχώθηκε κόντρα στην Τσεζένα, αλλά τελικά νίκησε με 2-0 κι επέστρεψε στην 1η θέση της βαθμολογίας στη Serie A, ενώ η Φιορεντίνα επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα επικρατώντας με 3-0 της Ρόμα.
Forza Juve!
Η Γιουβέντους ήταν απόλυτη κυρίαρχος του αγών στο πρώτο μέρος, ωστόσο δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Οι «μπιανκονέρι» έχασαν καλή ευκαιρία στο 7ο λεπτό με τον Μάτρι ενώ στο 10' διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι πάνω στον Λιχτστάινερ από τον Ροντρίγκες.
Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε μπήκε αποφασιστικά στην επανάληψη κι έκανε το 1-0 στο 72'. Ο Αντονιόλι απέκρουσε το σουτ του Βιδάλ, αλλά ο Μαρκίζιο πήρε το ριμπάουντ και έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα. Το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 82ο λεπτό με το πέναλτι του Βιδάλ, το οποίο έκανε ο Αντονιόλι στον Τζιακερίνι και αποβλήθηκε μάλιστα.
Την πρώτη της νίκη μετά από τρεις αγώνες πέτυχε η Φιορεντίνα, που επικράτησε με 3-0 της Ρόμα και την έριξε κι άλλο στη βαθμολογία, με τους "τζιαλορόσι" να παίζουν με 8 παίκτες για 5 περίπου λεπτά.
Στο 15ο λεπτό ο Ζουάν ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Γιόβετιτς και ο διαιτητής της αναμέτρησης έδωσε πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον Βραζιλιάνο αμυντικό της Ρόμα. Ο Γιόβετιτς εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι και άνοιξε το σκορ για την Φιορεντίνα. Στη συνέχεια οι «βιόλα», όντας και με παίκτη παραπάνω μέσα στο γήπεδο, έκαναν ότι ήθελαν. Έτσι το 2-0 ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, με τον Γκαμπερίνι, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε έξοχα την ασίστ του Μοντολίβο.
Η Ρόμα έμεινε με 9 παίκτες στο 79ο λεπτό λόγω αποβολής του Γκάγκο. Το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε στο 86ο λεπτό με το πέναλτι του Σίλβα, ενώ ο Κρκιτς που έκανε το πέναλτι αποβλήθηκε και αυτός!
Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε η Μπολόνια, η οποία επικράτησε με 1-0 της Σιένα, παίρνοντας κεφάλι στο σκορ στο 28ο λεπτό με το 200ο γκολ του Μάρκο Ντι Βάιο στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Ο Πουλτζέτι έδωσε για τον Ντιαμάντι, ο οποίος με πανέμορφο τακουνάκι έδωσε στον Ντι Βάιο, που τελείωσε ιδανικά τη φάση.
Ισόπαλες χωρίς γκολ αναδείχθηκαν Κιέβο και Αταλάντα, σε ένα ματς που θα μπορούσαν να είχαν μπει αρκετά τέρματα. Η Αταλάντα είχε τη μεγαλύτερή της φάση στο 41ο λεπτό με τον Ντένις να μην μπορεί να πλασάρει από πολύ κοντά τον Σορεντίνο, ενώ από τη μεριά της Κιέβο, ο Πελισιέ απείλησε σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τον Κονσίλι. Η Κιέβο μπήκε πολύ δυνατά στην επανάληψη κι έχασε τρεις καλές ευκαιρίες στο 50', στο 57' και στο 62', με τους Πελισιέ, Ντραμέ και Λουσιάνο. Ωστόσο το γκολ δεν ήρθε για τις δύο ομάδες και το σκορ έμεινε λευκό.

πηγή: sportdog.gr

Κάκωση ο Λεονάρντο, θλάση ο Δέλλας!!

Με θλάση στον δεξιό δικέφαλο αποχώρησε από το παιχνίδι του ΟΑΚΑ ο Τραϊανός Δέλλας, ενώ ο Λεονάρντο έχει κάκωση στην αριστερή ποδοκνημική.
Κάκωση ο Λεονάρντο, θλάση ο Δέλλας
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές διάστημα απουσίας των δύο άσων, καθώς αναμένεται να υποβληθούν σε αναλυτικές εξετάσεις...

πηγή: sportdog.gr

"Kρατάμε μόνο τη νίκη"

Παρά τη νίκη της Ξάνθης επί της Δόξας Δράμας, ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε παράπονα από την απόδοση των ποδοσφαιριστών του...
"Kρατάμε μόνο τη νίκη"
"Ξεκινήσαμε καλά στο παιχνίδι και στα πρώτα 20 λεπτά κάναμε φάσεις και σκοράραμε. Από εκεί και πέρα η απόδοσή μας έπεσε ανεξήγητα και η εμφάνιση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε.
Κρατάμε φυσική τη νίκη που είναι η 4η συνεχόμενη αλλά κατά τα άλλα θα πρέπει να ξεχάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτό το παιχνίδι", είπε ο τεχνικός των "ακριτών".

Μόνο στην Ελλάδα: Εκατομμυριούχοι άνεργοι!!

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ είναι χίλια ονόματα Ελλήνων που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό μέσω εμβασμάτων δισεκατομμύρια ευρώ κατά την διετία 2009-2011.
Μόνο στην Ελλάδα: Εκατομμυριούχοι άνεργοι!
Πρώτος στην λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες είναι επιχειρηματίας από μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο οποίος αναμένεται να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις, για έμβασμα αξίας 50.000.000 ευρώ, που φέρεται να έστειλε σε τράπεζα του εξωτερικού.
Το «κουφό» της υπόθεσης είναι ότι μεταξύ αυτών που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα την οποία έχουν στα χέρια τους ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, εισαγγελέας Γιάννης Διώτης και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται και 18 άνεργοι, με εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ!!!

Το ΣΔΟΕ θα ελέγξει εάν τα ποσά των εμβασμάτων δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες και αν τελικά τα πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα έξω δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν, τότε θα κληθούν να καταβάλουν τους διαφυγόντες φόρους, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως είναι η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Πηγές του ΣΔΟΕ τόνισαν ότι θα ξεκινήσουν τους ελέγχους των εμβασμάτων με βάση τα μεγαλύτερα ποσά και έκαναν λόγο για «σύστημα πυραμίδα».
Οπως εξήγησαν «είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες που έβγαλαν μέσω τραπεζικών συναλλαγών στο εξωτερικό εμβάσματα δισεκατομμυρίων».
Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Ο ποδοσφαιρικός σοσιαλισμός του Σόκρατες...!!

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται τον ποδοσφαιριστή Σόκρατες που έγραψε ιστορία όχι μόνο παίζοντας μπάλα. Ο σοσιαλιστικός πυρήνας της Κορίνθιανς, η μάχη για τη Δημοκρατία και το τσιγάρο που δεν έφυγε ποτέ από το στόμα του.

Ο ποδοσφαιρικός σοσιαλισμός του Σόκρατες...
Το 1982 η Εθνική Βραζιλίας ηττήθηκε από την Ιταλία με 3-2. Τα τρία γκολ του Πάολο Ρόσι ήταν η αρχή του δρόμου για τον τελικό θρίαμβο της ομάδας του Έντσο Μπέαρτζοτ και ένα σοκ ...για την καλύτερη Βραζιλία όλων των εποχών μετά από εκείνη του 1970.
Πράγματι, η "σελεσάο" του 82 μπορεί να μην έφτασε πουθενά στο Μουντιάλ της Ισπανίας, είναι μια ομάδα όμως που όλοι την θυμούνται για το γοητευτικό της ποδόσφαιρο. Κι αυτό οφείλεται σε τρεις μεγάλες μορφές της μεσαίας γραμμής. Ζίκο, Φαλκάο και ο αρχηγός της ομάδας, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία μόλις 57 ετών, ο Σόκρατες.Αν θυμάστε εκείνο το ματς, ο Σόκρατες ισοφαρίζει για την Βραζιλία σε 1-1, δίνοντας την πρώτη πάσα και μπαίνοντας στην περιοχή των Ιταλών σαν κρυφός σέντερ-φορ, σουτάρει στην κλειστή γωνία του Ντίνο Τζοφ. Πανύψηλος κεντρικός μέσος, με άριστη τεχνική κατάρτιση ήταν από τους κορυφαίους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του 80.
Μόνο, που ο Σόκρατες δεν έγινε γνωστός μόνο για τις εξαιρετικές του ποδοσφαιρικές ικανότητες. Η προσωπικότητά του ήταν ξεχωριστή. Την ώρα, που ο Ζίκο και ο Φαλκάο έβγαζαν εκατομμύρια παίζοντας μπάλα, αυτός σπούδαζε ιατρική, είχε αιρετικές ιδέες, ήταν ακτιβιστής και παρότι έγινε γιατρός κάπνιζε και έπινε ασταμάτητα. Ένας γοητευτικός άνθρωπος, όπως λένε όσοι τον γνώρισαν.
Μετά τη λήξη της καριέρας του, ο Σόκρατες άνοιξε μια πολυκλινική και συμμετείχε ενεργά στην πολιτική. Δεν έκρυψε ποτέ τις αριστερές του πεποιθήσεις, αλλά ούτε και μπόρεσε ποτέ να τιθασεύσει τα πάθη του. Άρθρωσε, ωστόσο, λόγο που σπάνια συναντάει κανείς σε ποδοσφαιριστή και γι αυτό αγαπήθηκε από τους Βραζιλιάνους και όχι μόνο. Απεχθανόταν τους ατζέντηδες (δεν είχε ποτέ στην καριέρα του), ήταν εραστής του ωραίου ποδοσφαίρου (και του ωραίου φύλλου), ρομαντικός και ρεαλιστής ταυτόχρονα. Ένας επαναστάτης της μπάλας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα!
Η Δημοκρατία της Κορίνθιανς
Ήταν ο εμπνευστής άλλωστε της δημιουργίας της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας σε σοσιαλιστικά πρότυπα, που ονομάστηκε "η Δημοκρατία της Κορίνθιανς". Ο Σόκρατες πήγε στην Κορίνθιανς το 1978. Όπως συμβαίνει στα ποδοσφαιρικά κλαμπ, για τις αποφάσεις της διοίκησης οι ποδοσφαιριστές είχαν τον τελευταίο λόγο. Με δεδομένη και την έλλειψη δημοκρατίας στην Βραζιλία σε συνολικό επίπεδο, το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο βυθίζεται συχνά πυκνά στην διαφθορά, τη διαπλοκή και το σκλαβοπάζαρο των ποδοσφαιριστών.
Ο Σόκρατες και ο συμπαίκτης του Βλαντιμίρ αποφάσισαν να ορθώσουν το ανάστημά τους. Ο ένας είχε το όνομα του Έλληνα φιλόσοφου κι ο άλλος του πιο γνωστού μπολσεβίκου της ιστορίας! Οργάνωσαν τους συμπαίκτες τους σε ένα ουτοπικό σοσιαλιστικό πυρήνα. Ψήφιζαν για τα πάντα. Ακόμη και για το πότε θα έτρωγαν το μεσημέρι! Στις 15 Νοεμβρίου του 1982 η Κορίνθιανς και η Δημοκρατία της, τύπωσαν στις φανέλες των παικτών το σύνθημα "ψηφίστε", καθώς οι εκλογές εκείνης της χρονιάς ήταν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της Βραζιλίας.
Η Δημοκρατία της Κορίνθιανς, έδωσε μάχη να καταργήσει τον στρατιωτικό χαρακτήρα που έπαιρνε κάθε φορά, η προετοιμασία της ομάδας πριν από κάθε παιχνίδι. Ξέρετε τώρα. Προπόνηση, ξενοδοχείο και ανάποδα.: "Ήταν περίπλοκο. Υπήρχε ένας φόβος που παραμένει ακόμη και σήμερα, ότι χωρίς όλα αυτά, χωρίς την συγκέντρωση όπως λέγεται, οι παίκτες νιώθουν εκτεθειμένοι. Αλλά από ιδεολογικής πλευράς όλα αυτά γίνονται για να υποβαθμιστεί το κύρος του ατόμου. Είναι σα να σου λένε "δεν αξίζεις δεκάρα, είσαι ανεύθυνος. Χρειάζεσαι τη φυλακή". Είναι βλακώδες. Ο ποδοσφαιριστής παίζει καλά, όταν νιώθει καλά. Και που νιώθεις καλύτερα, από το ίδιο σου το σπίτι;" έλεγε ο Σόκρατες σε μια συνέντευξή του στον Αλεξ Μπέλος, συγγραφέα του βιβλίου "Futebol".
Το 1982 η Κορίνθιανς κατέκτησε το πρωτάθλημα του Σαο Πάολο με τους παίκτες να φοράνε φανέλες που έγραφαν "Δημοκρατία": "Ήταν η ωραιότερη στιγμή της ζωής μου" δήλωνε ο Σόκρατες, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Το 1984 μίλησε μπροστά σε 1.5 εκατομμύριο κόσμο, υποσχόμενος ότι αν το Κογκρέσο ψήφιζε τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ο ίδιος θα ακύρωνε την απόφασή του να πάρει μεταγραφή στην Ιταλία. Το Κογκρέσο ψήφισε το αντίθετο, ο Σόκρατες πήγε στην Φιορεντίνα και η Δημοκρατία της Κορίνθιας διαλύθηκε.
Όχι στον Καντάφι, ναι στον Τσε και στον Λένον
Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο συνέχισε να ασχολείται με τα κοινά. Το 1996 συναντήθηκε με τον Μουαμάρ Καντάφι (!) ο οποίος μέσα σε μια σκηνή κάπου στην έρημο της Λιβύης του πρότεινε να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Βραζιλίας: "Απέρριψα την πρόταση" εξήγησε. Ίσως γιατί σαν είδωλα, ο Σόκρατες δεν είχε τύπους σαν τον Καντάφι, αλλά τον Τσε Γκεβάρα και τον Τζον Λένον.
Τα έβαλε πολλές φορές με τον Πελέ, που εκπροσωπούσε το ποδοσφαιρικό κατεστημένο όσο κανείς άλλος στη Βραζιλία, ζήτησε διαφάνεια στην εν πολλαίς αμαρτίαιας περιπεσούσα βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία, έκανε προτάσεις για αλλαγή των ποδοσφαιρικών κανόνων, όπως το να παίζουν "εννιά εναντίον εννιά, καθώς πλέον με την ταχύτητα που τρέχουν οι ποδοσφαιριστές έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον, άρα για να παιχθεί ποδόσφαιρο, πρέπει να αδειάσει ο χώρος".
Κάποτε πρότεινε να εκλέγεται με δημοψήφισμα ο προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας: "Κι αν δεν γίνει αυτό, να αυξηθεί ο κύκλος των ανθρώπων που παίρνουν την απόφαση να αναθέσουν την τεχνική ηγεσία της σελεσάο. Να αναλάβει μια μεγάλη επιτροπή από δημοσιογράφους, προπονητές και αθλητές. Αν ο προπονητής δεν τα πηγαίνει καλά να παρουσιάζεται ενώπιόν τους και να ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Η Δημοκρατία πρέπει να είναι πάντοτε στο μυαλό μας".
Έρωτας για τη Βραζιλία και το τσιγάρο
Ο Σόκρατες δεν αρνήθηκε ποτέ τον έρωτά του για την Βραζιλία, μια χώρα βασανισμένη από δικτάτορες ξένους και εγχώριους αλλά με μια κουλτούρα, που όπως έλεγε ο ίδιος "βασισμένη σε ένα μείγμα φυλών, αποτελεί τον μεγαλύτερο φυσικό μας πόρο. Είναι μια κουλτούρα ευτυχίας, δεν βασίζεται στις διακρίσεις και είναι ελεύθερη".
Και ποτέ του, βέβαια, δεν κατάφερε να σταματήσει να καπνίζει και να πίνει: "Έχω δοκιμάσει 50.000 φορές να το κόψω. Καπνίζω από τα 13 μου. Δεν μπορώ όμως. Αυτός είμαι. Δεν με νοιάζει και πολύ τι νομίζουν οι άλλοι. Το καλύτερο για έναν άνθρωπο είναι η ανεξαρτησία. Δεν με απασχολεί η γνώμη του κόισμου. Μπορούν να νομίζουν ότι είμαι γκέι. Και τι έγινε; Η γνώμη τους δεν αλλάζει τίποτα. Το ξέρω. Θα πεθάνω από καρκίνο των πνευμόνων, ή εμφύσημα. Δεν μπορώ, όμως, να το κόψω". Δεν έπεσε και πολύ έξω...
Πηγή: Sport24.gr

Θλιβερή απαξίωση!!

ΙΣΩΣ Η «ΘΛΙΒΕΡΗ» του τίτλου να είναι ήπια και να ταιριάζει η «εξοργιστική» (µήπως είναι όµως η µοναδική;). Τα όσα σοβαρά είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραµµατέας Αθλητισµού κ. Πάνος Μπιτσαξής ακολουθούν διάφορες συνιστώσες...
Θλιβερή απαξίωση
Γράφει ο Πέτρος Λινάρδος...
Αλλά η συνισταµένη είναι σαφέστατη ως προς την άθλια λειτουργική κατάσταση του ελληνικού αθλητισµού, αρκεί να τον δούµε στην αυθεντική και όχι στην παραπλανητική εικόνα όπως είναι αυτή του εµπορικοποιηµένου θεάµατος. Τουτέστιν, τη στενή συνάρτηση µε την κοινωνική ζωή.

***

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ στήριξη της πολιτείας προς τον αθλητισµό δηµιουργίας, υποτίθεται, από το 2% του τακτικού προϋπολογισµού µειώθηκε στο 0,2%. Αυτό το µηδέν απλούστατα εκφράζει τον µαρασµό και την εξουθένωση. Ποιου όµως αθλητισµού; Της προθήκης και των οπαδικών αλαλαγµών; Η οικονοµική ένδεια θα έχει ως άµεσο συνεπακόλουθο την ψυχολογική και κοινωνική καθίζηση του αθλητισµού ως κοινωνικής προσφοράς και λειτουργίας και όχι ως «αθλητικού µπίζνες σόου». Στα κοµµάτια, λοιπόν, ο «άλλος αθλητισµός» µε τους κλειστούς αγωνιστικούς χώρους – το πιο χτυπητό δείγµα τα παγωµένα κολυµβητήρια –, η εξαφάνιση του ερασιτεχνικού και ηµιερασιτεχνικού αθλητισµού, η χαρά της επιτυχίας όχι ως οικονοµικό δηµοσίας προβολής θέαµα.

***

ΑΣΦΑΛΩΣ υπάρχουν πολλοί που την επερχόµενη εικόνα τη θεωρούν υπερβολική. Ας µην ξεχνούν, όµως, ότι οι ρίζες νερό ζητούν και τα θεµέλια στερεό έδαφος. Και ως στραβά αρµενίζοντες – για πλείστους όσους λόγους – δεν έχουν παρά να διατρέξουν, στα γρήγορα, την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συνδέσµου Αθλητικών Συντακτών για να αντιληφθούν για ποιον αθλητισµό µιλάµε που σπρώχνεται, χωρίς αιδώ, στα τάρταρα της διάλυσης και εξαφάνισης. Θα πάρουν απάντηση από τα στοιχεία των οµοσπονδιών που συγκεντρώθηκαν προς διευκόλυνση των αθλητικών δηµοσιογράφων στην ανάδειξη των καλύτερων αθλητών, αθλητριών και οµάδων του έτους που λήγει. Και επειδή τα αφτιά χαϊδεύονται (και παραχαϊδεύονται) και τα µάτια θαµπώνουν από το χρυσάφι και το ασήµι (κοντά και ο χαλκός) των διεθνών µεταλλίων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν µια πραγµατικότητα που είτε την αγνοούν είτε την προσπερνούν αδιάφοροι.

***

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ σε γενικές γραµµές µεταλλίων ανδρών και γυναικών σε παγκόσµια πρωταθλήµατα, ευρωπαϊκά και κύπελλα κατά το 2011: χρυσά 13, αργυρά 15, χάλκινα 8. Σε µη ολυµπιακά αθλήµατα σύνολο 9. Σε οµαδικά ανδρών και γυναικών χρυσά 7, αργυρά 9, χάλκινα 3. Ιδιαίτερη σηµασία έχει ότι το 75% των µεταλλίων προέρχεται από αθλήµατα όχι ευρείας προσέλκυσης οπαδών αλλά πιστών και αισιόδοξων φίλων. Η στατιστική επεξεργασία δίνει επίσης εντυπωσιακών διαστάσεων εικόνα διακρίσεων σε παγκόσµια και ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα νέων, εφήβων, νεανίδων, παίδων, κορασίδων που αποτελούν το µέλλον και πρώτα από όλους θα πληγούν από τη λειτουργική και οικονοµική καθίζηση του εθνικού προγράµµατος. Να µην παραλείπουµε ότι θα υπάρξουν και βαριές παρενέργειες όσον αφορά την τεχνική - προπονητική στελέχωση.

***

ΕΠΙΣΗΣ και πέραν της λειτουργικής αρρυθµίας σε πανελλήνια κλίµακα θα επηρεαστούν και όλες οι άλλες πλευρές που αποτελούν αφενός τις υποδοµές και αφετέρου τη συµβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη του έµψυχου υλικού, είτε σε ατοµική είτε σε οµαδική µορφή. Ουδείς σοβαρός άνθρωπος στην περίοδο της εθνικής δυσπραγίας επιθυµεί η οικονοµική στήριξη του αθλητισµού – εκτός επαγγελµατικής µορφής – να είναι σε αντίθεση µε τις χορηγίες προς άλλες κατηγορίες. Αλλά αυτό το 0,2% εκφράζει, θα το ξαναπούµε, την εξοργιστική απαξίωση και εγκατάλειψη αθλητισµού, κοινωνικής προσφοράς και εθνικού γοήτρου. Οσοι µεθοδεύουν και εφαρµόζουν τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις δεν είναι άλλο παρά ανίδεοι και αµβλύωπες ως προς τη σύζευξη του πολιτισµού µε τον αθλητισµό (και έχουµε επαρκώς εξηγήσει ποιον αθλητισµό εννοούµε).
Πηγή: Το Βήμα

2004 Συμπτώσεις!‏

Η κλήρωση για το EURO 2012 έχει τελειώσει και, πλέον, ξέρουμε ότι στη φάση των ομίλων θα αντιμετωπίσουμε την Πολωνία, την Τσεχία και την Ρωσία στον πρώτο όμιλο. Γράφει ο Γιάννης Θειακός.
2004 Συμπτώσεις!‏
Τα σχόλια όλων δικαίως μιλάνε για κλήρωση «λουκούμι«, για αντιπάλους κατά παραγγελία και άλλα τέτοια, που δείχνουν την τύχη που είχαμε σε μια ακόμη κλήρωση και, μάλιστα, χωρίς Ρεχάγκελ…
Το δικό μου μυαλό, όμως, έτρεξε 7,5 χρόνια πίσω, τότε στην Πορτογαλία και στο αλησμόνητο EURO του 2004.
Βλέπετε, οι συμπτώσεις είναι πολλές και οι συνειρμοί αναπόφευκτοι. Καταρχήν και τότε είχαμε κληρωθεί στον πρώτο όμιλο, όπως και τώρα. Δεύτερον, ο όμιλος μας ήταν εξαιρετικά βατός κάτι που συμβαίνει και τώρα, αφού τότε υπήρχαν όμιλοι με μεγαθήρια που αποφύγαμε (όπως ο 2ος με Γαλλία, Αγγλία και Κροατία).
Κάτι ανάλογο συνέβη και τώρα με τους Γάλλους να είναι πάλι παρέα με τους Άγγλους…
Μια ακόμη σύμπτωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι και σήμερα, όπως τότε, έχουμε στον όμιλο μας διοργανώτρια χώρα και θα αγωνιστούμε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης με την Πολωνία – όπως στις 12 Ιουνίου του 2004 στο «Ντραγκάο» είχαμε κερδίσει τους Πορτογάλους στο αλησμόνητο 2-1.
Και σε εκείνο τον όμιλο και σήμερα, έχουμε μαζί μας τους Ρώσσους τους οποίους θα συναντήσουμε ξανά την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, όπως τότε που είχαμε χάσει με 2-1, αλλά καθόλου δεν μας ένοιαξε αφού είχαμε προκριθεί! Ας αφήσουμε τώρα τις συμπτώσεις που ναι είναι πολλές, κι ας ασχοληθούμε με το αγωνιστικό κομμάτι.
Η Εθνική μας έχει όλα τα φόντα να προκριθεί στους «16» αφού οι αντίπαλοι είναι στα μέτρα μας-εκτός των Ρώσων για μένα- και το πρόγραμμα είναι ιδανικό.
Τι καλύτερο να κάνεις πρεμιέρα με την Πολωνία στην Βαρσοβία και οι διοργανωτές να έχουν το μυαλό τους στην τελετή έναρξης, κι εσύ στο πώς θα πάρεις το ματσάκι. Γιατί κακά τα ψέμματα αν ξεκινήσουμε με τρίποντο όπως τότε, άντε να το πιάσεις το «πειρατικό».
Ο Σάντος είμαι σίγουρος ότι από σήμερα κιόλας «διαβάζει» τους αντιπάλους και τον Ιούνιο θα παρουσιαστούμε έτοιμοι και ικανοί για όλα.
Γιατί αυτή η εθνική ομάδα που μας έβγαλε στους δρόμους κάποτε μπορεί να ξαναβάλει το Ελληνικό ποδόσφαιρο στον σωστό δρόμο.
Πάμε σαν τότε….
Πηγή: aixmi.gr

Έρχεται θαύμα ή δραχμή;

Μάιος 2012. Λίγα δευτερόλεπτα πριν από τις 8μμ. Το σήμα των ειδήσεων έχει μόλις ολοκληρωθεί και η Όλγα Τρέμη, φορώντας ένα λευκό ταγέρ, με το αγαπημένο της κόσμημα στο στήθος, ξεκινά το δελτίο ειδήσεων του Μega...
Έρχεται θαύμα ή δραχμή;
Γράφει ο Γιάννης Αντύπας.
«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Για ελληνικό θαύμα κάνουν λόγο ΕΕ και ΔΝΤ. Δύο χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, και ενώ στην πορεία κινδύνεψε αρκετές φορές με χρεοκοπία, η χώρα μας επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται εντός στόχων και… ».
Η απόσταση ανάμεσα στη δραχμή και στην εικόνα που μόλις σας περιγράψαμε είναι ελάχιστη. Γιατί, τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι λόφοι; Τ’ άγρια βουνά; Οι κάμποι και οι λίμνες; Ο ήλιος και η Θάλασσα; Ο ορυκτός μας πλούτος; Οι παραλίες μας; Ή μήπως είναι μια πεταλούδα στην Κίνα, το πέταγμα της οποίας προκάλεσε μέγα σεισμό στην Καλιφόρνια; Γιατί, με ποσοστά συμμετοχής κάτω του 5% στο χρέος της Ευρώπης και στο ΑΕΠ της Ένωσης, μάλλον στη θεωρία του χάους, παρά στον ρομαντισμό ή, έστω, τον οικονομικό ρεαλισμό, θα πρέπει να αναζητήσουμε την απάντηση στο ερώτημα «γιατί η Αθήνα έχει γίνει πρώτη είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο;».
Η Ελλάδα, έχει το brand name που την καθιστά παράδειγμα. Σύμφωνα με τους κανόνες του κατά τα άλλα χαοτικού καπιταλισμού. Ήταν, δυστυχώς ή ευτυχώς, η χώρα με αρκετές ωραίες φούσκες, που δημιουργεί το οικονομικό σύστημα για να κάνει τζίρους και να εισπράξει υπερκέρδη.
Και τώρα που οι φούσκες έσκασαν κάποιος πρέπει να φταίει. Ο μουτζούρης. Κάποιος επίσης, πρέπει να πάρει επάνω του την ευθύνη γιατί τα κέρδη στα μικρά «ψάρια», τα εκατομμύρια των «επενδυτών» (σ.σ. νομίζουν), δε θα φθάσουν ποτέ. Ο μουτζούρης. Και κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη για να σβηστούν υποχρεώσεις έναντι πολιτών. Από κράτη και εταιρείες που τρόμπαραν μαζί. Ο μουτζούρης.
Η Ελλάδα είναι χώρα με ιστορία, στο σημείο συνάντησης Δύσης και Ανατολής, μέλος της Ένωσης, με «άκρες» (σ.σ. ομογενείς) στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, γνωστή σε όλες τις Ηπείρους. Έστω κι αν οι περισσότεροι θα είχαν δυσκολία να την εντοπίσουν σε έναν παγκόσμιο χάρτη ή σε μία υδρόγειο, κάτι έχουν ακούσει για αυτή.
Και έχει ιδανικά μεγέθη. Ύψος, πλάτος κοκ. Είναι τέτοια που καθιστούν εύκολη και την επιβολή της θεραπείας (σ.σ. αποδείχθηκε αυτό) και την… υποχρεωτική επιτυχία της. Και αν πρέπει να αποτύχει δεν έγινε και τίποτα. Θεωρία είναι η ιστορία με την πεταλούδα. Την κλείνουμε στο κλουβί της δραχμής και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αφήστε που ότι κι αν πάθει θα το μάθουν όσοι πρέπει. Η δημοσιότητα στον καπιταλισμό είναι κρίσιμη. Και ως άλλοθι των πολιτικών και ως μάρκετινγκ των αγορών.
Με λίγα κλικ στους υπολογιστές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών σε λίγους μήνες θα μπορούμε να μιλάμε για το… ελληνικό θαύμα, ή να πληρώνουμε μερικά εκατομμύρια δραχμές για έναν ελληνικό καφέ! Στην τελευταία περίπτωση, μόνο το κόσμημα της Όλγας Τρέμη θα είναι το ίδιο. Η κεντρική παρουσιάστρια του Μega θα φορά μαύρο ταγέρ, θα είναι σκυθρωπή και με κόμπο στο λαιμό θα ανακοινώσει πως «η Ελλάδα επιστρέφει στη δραχμή ενώ πολίτες πολιορκούν τράπεζες και τα ράφια των εμπορικών έχουν αδειάσει»…
Πηγή: aixmi.gr

Ο διαφορετικός Σόκρατες!!

Φτωχότερο είναι από σήμερα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Σόκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο διαφορετικός Σόκρατες
Ο «γιατρός» όπως ήταν το παρατσούκλι του μεγαλούργησε τις δεκαετίες του 1970 & 80, ενώ από το 1979 έως το 1986 φόρεσε με επιτυχία τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας.
Η καριέρα του
Ο Σόκρατες Σαμπάιο ντε Σόουζα Βιέρα γεννήθηκε το 1954. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στη Μποταφόγκο το 1974 σε ηλικία 20 ετών. Μετά από μια τετραετία και ενώ το ταλέντο του ξεχώριζε, μεταγράφηκε στην Κορίνθιανς, που ήταν και ο βασικός σταθμός της καριέρα του, καθώς έμεινε εκεί μέχρι το 1984, μετρώντας 297 συμμετοχές και 172 γκολ. Στα 30 του χρόνια έζησε την ευρωπαϊκή εμπειρία, φορώντας τη φανέλα της Φιορεντίνα για τη σεζόν 1984-85 (25 συμμετοχές-6 γκολ). Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Σάντος και στη συνέχεια η πορεία του ήταν φθίνουσα.
Ο Σόκρατες ηγήθηκε της Εθνικής Βραζιλίας σε δύο Μουντιάλ, αυτά του 1982 και του 1986, έχοντας τεράστιους συμπαίκτες, όπως οι Ζίκο, Φαλκάο και Καρέκα, αλλά δεν ευτύχησε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Με τη φανέλα της Σελεσάο μέτρησε 60 συμμετοχές και 22 γκολ. Στα μέσα της δεκαετία του 1980 έφτασε κοντά στον Παναθηναϊκό και είχε επαφές με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
Ήταν μαέστρος
Στο αγωνιστικό κομμάτι, το ρεπερτόριο του περιλάμβανε άριστη τεχνική κατάρτιση και μπαλιά «διαβήτη». Δημιουργούσε, με ευχέρεια και ενίοτε τελείωνε και τις φάσεις. Ήταν το μυαλό, ο μαέστρος, καθώς είχε την πλήρη αίσθηση του χώρου και της κίνησης των συμπαικτών του στο γήπεδο. Το ταλέντο του ήταν πλούσιο και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει πολύ μεγαλύτερη καριέρα.
Η διαφορετικότητα του Σόκρατες
Καμία απολύτως σε σχέση με τον μέσο ποδοσφαιριστή της γενιάς του δεν είχε ο Σόκρατες. Κάτι το ύψος του(1.92) και η κορμοστασιά, κάτι το «ανοιχτό» μυαλό του καθώς είχε διδακτορικό στη φιλοσοφία, τον έκαναν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.
Ο Σόκρατες ήταν αριστερών πεποιθήσεων, ήταν πολύ αγαπητός στον κόσμο και δε δίσταζε να εκφράζει την αντίθεσή του στη στρατιωτική δικτατορία που κυβερνούσε τότε τη Βραζιλία. Ταυτόχρονα πρωτοστάτησε για τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών στη χώρα του, ενώ είχε ως πρότυπα τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα. Ο «γιατρός» λάτρευε το διάβασμα και τους αρχαίους Έλληνες, ενώ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ένα βιβλίο με φανταστικό σενάριο για το Μουντιάλ του 2014 που θα γίνει στη Βραζιλία.
Τον…σκότωσε το αλκοόλ
Η εμμονή του στο αλκοόλ αποτέλεσε το αδύνατο σημείο του Σόκρατες. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι δεν επηρέασε την ποδοσφαιρική του καριέρα, αλλά έστω κι αν δε συνέβη αυτό, κόστισε τελικά τη ζωή του. Ο Σόκρατες άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής (04.30) στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν» στο Σάο Παόλο, από λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε τη νέα περιπέτεια.
Πηγή: sport-fm.gr