Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο αθλητισμός δεν είναι παιχνίδι...!!

Παλιά, όταν πηγαίναμε για «παιχνίδι» με τους φίλους μας, παίζαμε ποδόσφαιρο. Η μπάλα ήταν το παιχνίδι μας. Η μπάλα, το ποδόσφαιρο, ήταν παιχνίδι. Ο αθλητισμός ήταν παιχνίδι. Πλέον, οι καιροί άλλαξαν... Γράφει ο Miltos+

Ο αθλητισμός δεν είναι παιχνίδι...
Ελπίζω να μην σας κουράσω με ακόμα μία προσωπική ιστορία. Θα είναι σύντομη και δεν θα έχει καμία σχέση με τις ρετρό ιστορίες της Τρίτης. Στα γρήγορα: μου άρεσαν τα σπορ, μου άρεσε το παιχνίδι. Κυρίως το μπάσκετ (λόγω προσόντων), το ποδόσφαιρο (όχι λόγω προσόντων) και ο στίβος (μάλλον λόγω γνώσεων).
Πιο πολύ, δηλαδή, μου άρεσε να παίζω μπάσκετ και να βλέπω ποδόσφαιρο και τις μεγάλες διοργανώσεις του κλασικού αθλητισμού. Τέλος πάντων, επειδή μου άρεσε το παιχνίδι κι επειδή τελικά δεν έκανα καριέρα ως αθλητής, αποφάσισα να μετατρέψω τα χόμπι μου σε επάγγελμα, να ακολουθήσω το «σακατιλίκι» μου, όπως -εύστοχα νομίζω- παρατήρησε κάποια στιγμή ο φίλος μου ο Φώτης.
Προς επίδοξους αθλητικούς συντάκτες που θέλουν να ακολουθήσουν αντίστοιχη διαδρομή: όταν το χόμπι γίνεται επάγγελμα, παύει να υφίσταται ως χόμπι. Υπάρχουν φορές που θα αισθάνεστε πως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρακολουθείτε νερό να βράζει, παρά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Ωστόσο, εκείνο που σε βάθος χρόνου με έχει ενοχλήσει περισσότερο, ο περιορισμός του ενδιαφέροντός μου για τον αθλητισμό, αλλά η αλλαγή στην «ουσία» του. Πλέον, ο αθλητισμός δεν είναι παιχνίδι. Κι αυτό δεν έχει σχέση με τα χρόνια που πέρασαν ή, έστω, δεν έχει σχέση μόνο με τα χρόνια. Oι καιροί άλλαξαν, το παιχνίδι άλλαξε, το παιχνίδι έπαψε να είναι παιχνίδι, το παιχνίδι μετατράπηκε σε πόλεμο συμφερόντων, κυρίως οικονομικών. Γύρω από το παιχνίδι «παίζονται» πολλά περισσότερα από το ίδιο το παιχνίδι. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...
Πήρα αφορμή για να γράψω αυτό το ...πόνημα, διαπιστώνοντας πόσο δύσκολη απόφαση ήταν να δημοσιευτούν οι ...δηλώσεις ενός ποδοσφαιριστή. Επειδή οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν κλισέ και μιλούσαν για «το πάθος, τη δύναμη και την αγωνιστικότητα των δύο αντιπάλων» κι επειδή δεν έγιναν λάιβ, μπροστά σε κάποιο μικρόφωνο. Ο Νίκος Βασιλείου του Θρασύβουλου, ο ποδοσφαιριστής που τραυμάτισε τον Μάρκο Πάντελιτς του Ολυμπιακού στο ματς Κυπέλλου του «Καραϊσκάκη», ισχυρίζεται πως δύο άγνωστοι τον χτύπησαν στα αποδυτήρια του γηπέδου, ενώ κατευθυνόταν προς τον Πάντελιτς, προκειμένου να του ζητήσει συγνώμη.
Δεν ξέρω αν ο Βασιλείου λέει αλήθεια, γιατί δεν ήμουν παρών. Ωστόσο, θα μου φαινόταν παράλογο ένας άνθρωπος που έχει φάει ξύλο από δύο άλλους (αγνώστων λοιπών στοιχείων;) στον περιφραγμένο και φυλασσόμενο χώρο ενός γηπέδου κατά τη διάρκεια αγώνα, να βγει και να ισχυριστεί κάτι τέτοιο στα ψέματα και στα καλά καθούμενα, γνωρίζοντας ότι μπορεί οι ίδιοι τύποι (με τους οποίους μπορεί απλά να λογόφερε, ας πούμε) να ξανασυναντηθούν ...τυχαία μαζί του, ενώ αποχωρεί -για παράδειγμα- από την προπόνηση του Θρασύβουλου, μια νύχτα, στις ερημιές της Φυλής.
Εκείνο που γνωρίζω, είναι πως είδα γραμμένες τις δηλώσεις αυτές σε ένα γραφείο και πως ο ρεπόρτερ που είχε το σπαρταριστό θέμα στα χέρια του, σκεφτόταν με ποιον τρόπο να το δημοσιεύσει και αν πρέπει να το δημοσιεύσει! Σκεπτόμενος πρώτα την πιθανή ...τυχαία συνάντηση των δύο καλόπαιδων με τον Βασιλείου σε κάποια ραχούλα της Φυλής και εν συνεχεία το πιθανό δικό του -του ρεπόρτερ- ...τυχαίο (κακό) συναπάντημα με τα ίδια παλικάρια ή -και- τους φίλους τους. Λίγα έχουμε δει άλλωστε τα τελευταία χρόνια;
Το «άγχος» αυτό το έχω περάσει και γι΄ αυτό το καταλαβαίνω. Όταν, εν καιρώ Ολυμπιακών Αγώνων, το Μέσο που δούλευα τότε «έσκασε» μια αποκάλυψη-σοκ για ένα από τα λεγόμενα «βαριά» αθλήματα και όντας σε θέση αρχισυντάκτη νυχτερινής βάρδιας, επί μέρες (νύχτες) είχα το ένα μάτι στον υπολογιστή και το άλλο στην πόρτα, μην τυχόν και δεχθώ καμιά ευχάριστη επίσκεψη από εκείνα τα φουσκωτά παλικάρια που υπηρετούσαν τότε το συγκεκριμένο άθλημα και είχαν φυσικά φροντίσει άμεσα -μετά τις αποκαλύψεις- να στείλουν το «μήνυμά» τους. Δεν συζητώ, βέβαια, ότι περίμενα να ξημερώσει καλά και να αρχίσει να κυκλοφορεί κόσμος, για να ξεμυτίσω από την πόρτα του γραφείου μου...
Εκεί έχουμε φτάσει, λοιπόν. Επειδή τα συμφέροντα είναι τέτοια, να μην μπορεί κανείς να κάνει τη δουλειά του. Βλέπετε, αναφέρομαι σε δουλειά και όχι σε παιχνίδι. Ποιο παιχνίδι, άλλωστε, όταν σε λίγο οι αμυντικοί θα φοβούνται να κάνουν τάκλιν στους επιθετικούς και οι δημοσιογράφοι θα διστάζουν να γράψουν τα γεγονότα έχοντας στο νου τους τυχαίες (μοιραίες;) συναντήσεις;
Μέχρι να ξαναγίνει ο αθλητισμός παιχνίδι, εγώ, ο Μίλτος, να ΄μαι καλά...
πηγή: gazzetta.gr

Στο μυαλό ενός ποδοσφαιριστή!!

Η αθλητική ψυχολόγος Γαλάτεια Γιώτη παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της αθλητικής επιστήμης και με δείγμα τον Κριστιάνο Ρονάλντο αναλύει τον τρόπο που οι ποδοσφαιριστές σκέφτονται και  λειτουργούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο!

Στο μυαλό ενός ποδοσφαιριστή
Το βίντεο που ακολουθεί με πρωταγωνιστή τον Κριστάνο Ρονάλντο, προβλήθηκε σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο και χρησιμοποίησε εργαστηριακές μετρήσεις για να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
 Η Γαλάτεια Γιώτη, απόφοιτος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Liverpool John Moores University και Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, καθώς και μέλος της British Psychological Society και της British Association for Sport & Exercise Sciences και συνεργάτης της εταιρείας Sportsanalysis, που παρέχει ανάλογες μετρήσεις στην Ελλάδα, παρουσιάζει στο gazzetta.gr κάποιες... εργαστηριακές πτυχές του αθλητισμού, αναλύοντας το πείραμα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα για την πολυεπίπεδη δουλειά που κάνει τους καλούς ποδοσφαιριστές να ξεχωρίζουν! Αρκετά με τα εισαγωγικά όμως, ο λόγος στην... ειδικό! Η ανάλυση ακολουθεί μετά το βίντεο.
 
 
Οι γνωστικές ικανότητες και η προσωπικότητα κάνουν τη διαφορά
Το βίντεο αυτό μας δίνει την ευκαιρία να περιγράψουμε μερικά πράγματα που απασχολούν την αθλητική επιστήμη και που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Είναι όμως πολύ σημαντικά, και αν εξηγηθούν με απλό τρόπο μπορεί να καταλάβει ο καθένας πόσο ενδιαφέροντα είναι. Όλοι αναρωτιούνται πολλές φορές πως λειτουργεί ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Η συγκεκριμένη εκπομπή που προβλήθηκε σε βρετανικό δίκτυο και πήρε ως παράδειγμα τον Κριστιάνο Ρονάλντο, μας δίνει μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να δούμε αθέατες πλευρές του αθλητισμού και να ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο που αυτός αναπτύσσεται εκτός γηπέδου, στα εργαστήρια, όπου λίγοι έχουν την πρόσβαση και τη γνώση για το τι συμβαίνει εκεί.
 
Το συγκεκριμένο κομμάτι στο βίντεο, καταπιάνεται με τις γνωστικές λειτουργίες του παίκτη, δηλαδή τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί το μυαλό την στιγμή της απόδοσης. Να διευκρινίσω ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο παίκτης, όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές έχουν τις αντίστοιχες αποδόσεις, όπως δείχνουν οι έρευνες γενικότερα, και μπορούμε να πούμε ότι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν έναν ταλαντούχο παίκτη από έναν top επαγγελματία παίκτη, είναι συνήθως οι γνωστικές ικανότητες και η προσωπικότητα, πράγματα τα οποία δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι, και τα οποία χρειάζονται πάρα πολλές ώρες προπόνησης και δουλειάς για να αναπτυχθούν και να φτάσουν στην τελειότητα, χωρίς βέβαια αυτό να είναι δεδομένο.
 
Όπως περιγράφεται στο βίντεο, μελετάται η ικανότητα αντίληψης του χώρου του παίκτη. Δηλαδή ο τρόπος που ‘βλέπει’ στο μυαλό του το γήπεδο και τους άλλους παίκτες.
 
Η αποτελεσματικότητα έγκειται στην αντίληψη
Το πρώτο τεστ αποκαλύπτει που κοιτάει ακριβώς όταν παίζει. Από τα μάτια, όπως μας πληροφορούν, εισέρχεται το 80%-90% των πληροφοριών προς τον εγκέφαλο, αφήνοντας το υπόλοιπο ποσοστό στις άλλες αισθήσεις. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, ο έμπειρος παίκτης αν και επικεντρώνεται στην μπάλα, όπως είναι αναμενόμενο, επικεντρώνεται αρκετά και στον αμυντικό, τις κινήσεις της λεκάνης, τα γόνατα και το κάτω μέρος των ποδιών, καθώς και σε άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος γύρω του, σε σχέση με τον λιγότερο έμπειρο παίκτη, ο οποίος επικεντρώνεται κυρίως στην μπάλα. Αυτό του δίνει ένα σαφέστατο προβάδισμα σε σχέση με τον λιγότερο έμπειρο παίκτη, γιατί χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να προβλέψει την κίνηση του αντιπάλου του, ενώ ο λιγότερο έμπειρος παίκτης περιμένει πρώτα την κίνηση της μπάλας για να την ακολουθήσει, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο.
 
Στο δεύτερο τεστ, υπό εργαστηριακές συνθήκες, μελετάται η ικανότητα του παίκτη να προβλέψει την τροχιά της μπάλας χωρίς να την βλέπει άμεσα, και να την στείλει στα δίχτυα. Η σύγκριση με έναν μη επαγγελματία είναι για να αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα σε έναν έμπειρο αθλητή και έναν λιγότερο έμπειρο, χωρίς στο σημείο αυτό να γίνεται σύγκριση των φυσικών τους προσόντων, της τεχνικής ή της ικανότητάς τους. Το πείραμα ασχολείται μόνο με τις γνωστικές λειτουργίες. Η αποτελεσματικότητα του Ρονάλντο, έγκειται στην αντιληπτική του ικανότητα να κρίνει από την στάση του σώματος αυτού που εκτελεί, πριν το λάκτισμα (δηλαδή πριν το κόρνερ, σ’αυτό το παράδειγμα), προς ποια κατεύθυνση θα πάει η μπάλα. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους παίκτες υψηλού επιπέδου.
 
Όπως μας λένε και οι ερευνητές, η ανθρώπινη αντίδραση είναι 200msec, και στα 500msec ο Ρονάλντο είχε ήδη υπολογίσει την ταχύτητα, την τροχιά και είχε προγραμματίσει το σώμα του να αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή. Όπως είπε και ο ίδιος, ήταν δύσκολο γιατί από τη στιγμή που σβήνουν τα φώτα παύει να συγκεντρώνεται στη μπάλα, και πρέπει να δημιουργήσει στο μυαλό του την εικόνα και να υπολογίσει προς τα πού θα πάει.
 
Τα... μαθηματικά του εγκεφάλου!
Εδώ έχουμε δύο πράγματα να παρατηρήσουμε. Πρώτον ότι το μυαλό σε στιγμές ανάλογες κάνει υπολογισμούς τους οποίους ο παίκτης δεν είναι σε θέση συνειδητά να αναγνωρίσει. Ο εγκέφαλος, ως άλλος ‘μαθηματικός’, υπολογίζει την ταχύτητα και την τροχιά της μπάλας, τη δύναμη που πρέπει να αναπτύξει ο παίκτης, την τεχνική που πρέπει να χρησιμοποιήσει, τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει σύμφωνα με την εμπειρία του και την γνώση του. Δεύτερον, μέσα από τα χρόνια της προπόνησης, στο μυαλό εντυπώνονται χιλιάδες πληροφορίες και εικόνες σχετικές με το άθλημα. Αποθηκεύονται στην μνήμη, και όταν το μυαλό τις χρειάζεται τις ανασύρει, χωρίς απαραίτητα να παίρνει αρκετές πληροφορίες από το άμεσο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο παίκτης εκείνη τη στιγμή.
 
Όπως και στο παράδειγμα του Ρονάλντο, ο παίκτης είχε ήδη την εικόνα στο μυαλό του, και με τις ελάχιστες πληροφορίες που πήρε πριν σβήσουν τα φώτα μπορούσε να αναπαραστήσει νοερά που περίπου θα κατέληγε η μπάλα ώστε να την στείλει στα δίχτυα. Αυτό δίνει υπεροχή σ’έναν παίκτη, καθώς του προσφέρει την πολυτέλεια να κερδίζει χρόνο ώστε να κάνει και άλλους υπολογισμούς σε κανονικές συνθήκες, όπως οι θέσεις των άλλων παικτών, του τερματοφύλακα, οι συνθήκες του αγωνιστικού περιβάλλοντος, κτλ.
 
Ποιοτική προπόνηση και ξεκούραση
Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό, απευθυνόμενη κυρίως τους νεότερους αθλητές, οι ώρες της προπόνησης να είναι μεν πολλές, αλλά κατά κύριο λόγο ποιοτικές, για να μπορούν να εντυπώνονται οι σωστές εικόνες στον εγκέφαλο. Και εδώ να προσθέσω, από άλλου είδους έρευνες στην ψυχολογία, ότι η ξεκούραση είναι απαραίτητη, και ο νυχτερινός ύπνος πολύ σημαντικός, γιατί κατά την διάρκειά του οι νέες πληροφορίες που έχουμε πάρει κατά τη διάρκεια της μέρας ταξινομούνται κατάλληλα, και αυτό κάνει την μάθηση πιο αποτελεσματική. Επομένως, η ξεκούραση και ο τρόπος ζωής ενός αθλητή, δεν αφορούν μόνο στις σωματικές λειτουργίες, αλλά και στις νοητικές.
 
Γενικότερα, οι δεξιότητες της πρόβλεψης (anticipation) και της λήψης αποφάσεων (decision making) στον αθλητισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς ένας αθλητής πετυχαίνει όλο και πιο υψηλό επίπεδο απόδοσης. Η ικανότητα να ‘διαβάζει’ ένας παίκτης τις προθέσεις του αντιπάλου και ανάλογα να διαμορφώνει την αντίδραση και την απόδοσή του, βασιζόμενος σε στοιχεία τακτικής και τεχνικής, είναι κρίσιμη για μια επιτυχημένη απόδοση. Τα στοιχεία από τα οποία λαμβάνει πληροφορίες ο παίκτης (advanced cues) εξαρτώνται από την οπτική του ικανότητα και συμπεριφορά, με τις έρευνες να μας δείχνουν ότι οι πιο έμπειροι επικεντρώνουν τη ματιά τους σε πιο ουσιαστικές και γενικότερες πληροφορίες, παρά συγκεκριμένες. Δηλαδή επικεντρώνονται σε στοιχεία κίνησης ή βιολογικά στοιχεία του αντιπάλου όπως αρθρώσεις, άκρα και συγκεκριμένα κομμάτια του σώματος, ανάλογα με την κίνηση που διαδραματίζεται εκείνη τη στιγμή, σε αντίθεση με τους πιο άπειρους που επικεντρώνουν την ματιά τους σε ένα μόνο στοιχείο, π.χ. η μπάλα.
 
Ο ανασταλτικός παράγοντας του άγχους
Η οπτική συμπεριφορά βέβαια, όπως και όλη η απόδοση γενικότερα, όμως εδώ μιλάμε συγκεκριμένα για γνωστικές λειτουργίες, επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων, εκτός από την ικανότητα του παίκτη ή την εμπειρία, όπως για παράδειγμα το φυσιολογικό ή συναισθηματικό στρες που δημιουργεί το αγωνιστικό περιβάλλον. Και εδώ μιλάμε και για το γνωστικό άγχος, το οποίο όταν υφίσταται, ‘μπλοκάρει’ με τον τρόπο του τους υπολογισμούς που κάνει ο εγκέφαλος, και που αναφέραμε προηγουμένως. Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε αναφερθεί στο άγχος, χωρίς πραγματικά να ξέρουμε πως λειτουργεί και επηρεάζει έναν αθλητή, αλλά αυτό από μόνο του αποτελεί μια ολόκληρη συζήτηση.
 
Αντί επιλόγου...
Ο σκοπός αυτή της περιγραφής δεν είναι τίποτα άλλο από το να εισάγει τον φίλαθλο στον κόσμο της αθλητικής επιστήμης, αλλά και τους νεαρούς παίκτες να κατανοήσουν πως η δουλειά σε πολλά επίπεδα είναι εκείνη που κάνει κάποιον να ξεχωρίζει. Αλλά χωρίς να τους εξηγούμε πάνω σε τι πρέπει να δουλεύουν και με ποιο τρόπο, δεν τους ενισχύουμε το κίνητρο και πρέπει να το παραδεχτούμε.
 
Η τελευταία, και πιο σημαντική επισήμανση, είναι ότι με τον όρο έμπειρος δεν αναφερόμαστε στον πιο μεγάλο ηλικιακά. Εδώ η εμπειρία μετριέται με τις ώρες της προπόνησης που έχει καταναλώσει ο καθένας, άσχετα με τα χρόνια της ζωής του. Επομένως, η επιτυχία κάποιου έγκειται κατά κύριο λόγο στον τρόπο που ο ίδιος λειτουργεί και σκέφτεται, και γι’αυτό η νοοτροπία του αθλητή και η πίστη του στον εαυτό του, είναι στοιχεία που αφορούν τον καθένα ξεχωριστά.
πηγή:gazzetta.gr

«Τακτικό Ματ» του Δώνη στον Μιχαλήτσο!!

Η προπονητική σκακιέρα δικαίωσε τον Δώνη, χαρίζοντας στον Ατρόμητο μία «χιτσχοκική πρόκριση» κόντρα στον Άρη. Διαβάστε την ανάλυση του αγώνα.

«Τακτικό Ματ» του Δώνη στον Μιχαλήτσο
Οι Περιστεριώτες κατάφεραν τελικά να ανατρέψουν το ‘εις βάρος τους’ αποτέλεσμα χάρη σε αλλαγές προσώπων / συστήματος στο δεύτερο ημίχρονο, παραμένοντας αήττητοι στην έδρα τους. Παρά τις απουσίες των Ζουέλα-Τόμας, οι γηπεδούχοι απέδειξαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα ομοιογενές σύνολο με ισχυρή «αγωνιστική προσωπικότητα» και δικαιούνται να ονειρεύονται το…θεωρητικά ακατόρθωτο.
Αντίθετα, το έξυπνο «αρχικό στήσιμο» του Μιχαλήτσου δεν ακολουθήθηκε από αποτελεσματικό κοουτσάρισμα με μοιραία κατάληξη την αγωνιστική κατάρρευση μετά το 70ο λεπτό. Η εξέλιξη του παιχνιδιού υπογραμμίζει την έλλειψη «ποδοσφαιρικού εγωισμού» των φιλοξενούμενων, την κακή φυσική τους κατάσταση και την αναποτελεσματική διαχείριση του roster ως αποτέλεσμα των συνεχών αλλαγών προπονητών.
Άρης
Δικαιώθηκε το «ρίσκο Μιχαλήτσου» στο πρώτο ημίχρονο
Ο προπονητής του Άρη χρησιμοποίησε για ένα ακόμα παιχνίδι δύο αμυντικά χαφ, προκειμένου να δώσει έμφαση στην επιθετική λειτουργία της ομάδας (σε βάρος της ανασταλτικής). Παράταξε, λοιπόν, περίπλοκο – ιδιόμορφο σύστημα 4-4-2 με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

   χρησιμοποίηση τεσσάρων βραχύσωμων επιθετικογενών παικτών που διακρίνονται για την ταχύτητά και την ποιότητα με τη «μπάλα στα πόδια»
•    συχνές αλλαγές θέσεων των εξτρέμ με τους επιθετικούς ανάλογα με τις συνθήκες
•    πίεση ψηλά ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη των γηπεδούχων από τα μετόπισθεν, δεδομένου ότι οι Φυτανίδης-Σκόνδρας δε φημίζονται για την ικανότητά τους στο «χαμηλό παιχνίδι»
•     ποδόσφαιρο κατοχής, με «χαμηλές μεταβιβάσεις» σε μικρές αποστάσεις
•   συγκλίσεις των εξτρέμ προς τον άξονα καθώς οι γηπεδούχοι διέθεταν υπεροπλία στο ψηλό παιχνίδι, επομένως το «παιχνίδι με σέντρες» θα ήταν εκ προοιμίου καταδικασμένο σε αποτυχία
Σωστή αρχική τακτική, με λανθασμένη στρατηγική
Ο Άρης κατάφερε να παρουσιάσει ικανοποιητική κυκλοφορία στο 1ο ημίχρονο και «εγκλώβισε» την ανάπτυξη των φιλοξενούμενων χάρη στην πίεση που ασκήθηκε στα 4/5 του γηπέδου. Ωστόσο, ο Μιχαλήτσος όφειλε να γνωρίζει ότι ο «υψηλός αγωνιστικός ρυθμός» και η συνεχής πίεση καταπονεί σωματικά τους ποδοσφαιριστές και θα οδηγήσει σε μεγάλη κόπωση μετά το 70ο λεπτό. Δηλαδή, αγνόησε το γεγονός ότι διενεργήθηκε ελλιπής προετοιμασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν αντελήφθη ότι «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις».
Σχόλιο: Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να αποσυντονίσουν τη λειτουργία του Ατρομήτου και σκόραραν στο 46ο λεπτό, χάρη στη συνεργασία των επιθετικών «με τη μπάλα στα πόδια». Επομένως, το αρχικό πλάνο του Μηχαλίτσου στέφθηκε από επιτυχία.
Μετά το γκολ του Καστίγιο, οι κιτρινόμαυροι απέδειξαν ότι δεν είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι να διαχειριστούν ένα θετικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά του, ο προπονητής έμεινε «ανενεργός στον πάγκο» και δε συνέβαλλε στη σωστή αντιμετώπιση του αντιπάλου. Συγκεκριμένα:
•    οι παίκτες οπισθοχώρησαν αδικαιολόγητα στα 2/5 του γηπέδου χωρίς σχετική εντολή του Μιχαλήτσου, προσφέροντας χώρο για επίθεση στον Ατρόμητο
•    ο προπονητής δε μετέτρεψε το σύστημα από επιθετικογενές 4-4-2 σε αμυντικογενές 4-3-3 ή 4-5-1 και «κράτησε στο χορτάρι» επιθετικογενείς παίκτες που όφειλαν να  εκτελέσουν ανασταλτικά καθήκοντα
•    παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στον πάγκο οι έμπειροι Καπετάνος-Πρίττας, δε χρησιμοποιήθηκαν ώστε να «θωρακίσουν» τον άξονα. Αντίθετα, παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο ο Παπαστεριανός που κατέρρευσε σωματικά καθώς δε συμμετείχε κανονικά στις προπονήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχει πολλά παιχνίδια στα «πόδια» του
Ο Μήτρογλου "τιμώρησε" τον Ντίκο και το αγωνιστικό πλάνο του Μηχαλίτσου μετά το 65•    δε χρησιμοποιήθηκε ο «φρέσκος» Σανκαρέ στη θέση του νωχελικού και επιρρεπή στα λάθη Ντίκο
•    δεν αντικαταστάθηκε ο «εκνευρισμένος Καστίγιο» που βρισκόταν εκτός κλίματος το τελευταίο 15λεπτο
•   δε δόθηκε εντολή για man-to-man στον Μήτρογλου κατά το τελευταίο 20λεπτο. Επιλέχθηκε να αντιμετωπιστεί με «άμυνα ζώνης» με το γνωστό αποτέλεσμα
Σχόλιο: Μολονότι το επίπεδο απόδοσης του Άρη μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου, ο Μηχαλίτσος προτίμησε να παραμείνει «αμέτοχος» αναμένοντας μοιρολατρικά την αντίδραση των γηπεδούχων. Δεν προσάρμοσε το σύστημα στις ανάγκες του αγώνα, δε «φρέσκαρε» την ομάδα και τιμωρήθηκε από την εκτελεστική δεινότητα του Μήτρογλου.
Ατρόμητος
Συντηρητική προσέγγιση και αιφνιδιασμός στο πρώτο ημίχρονο

Ο Δώνης χρησιμοποίησε ισορροπημένο 4-3-3, επιδιώκοντας αριθμητική υπεροπλία στο χώρο του κέντρου. Βασικός στόχος ήταν να διατηρήσει ανέπαφη την εστία το στο πρώτο 45λεπτό, καθώς γνώριζε ότι οι κιτρινόμαυροι θα «ξεμείνουν από δυνάμεις» μετά το 70ο λεπτό. Ως εκ τούτου:
•    προτίμησε την «παθητική άμυνα» στα 3/5 του γηπέδου
•    έδωσε εντολή για περιορισμένες προωθήσεις των μπακ
•    απαγόρευσε τις «μεγάλες κούρσες» και το pressing, για να είναι σωματικά έτοιμοι οι ποδοσφαιριστές του στο δεύτερο ημίχρονο
•     «θυσίασε» την επιθετική λειτουργία για χάρη της ανασταλτικής επάρκειας
Παράλληλα, αιφνιδιάστηκε από τη σύνθεση της επιθετικής 4άδας του Άρη που οδήγησε σε πίεση της αμυντικής του γραμμής και συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των λαθών στις μεταβιβάσεις από τα μετόπισθεν. Η εικόνα των γηπεδούχων στο πρώτο ημίχρονο ήταν νωχελική και ακίνδυνη για την εστία του Βελλίδη.

Οι αλλαγές του Δώνη "γύρισαν" το παιχνίδι
Οι αλλαγές του Δώνη "γύρισαν" το παιχνίδι
Αλλαγή συστήματος και προσώπων – «Τακτικό Ματ» στο δεύτερο ημίχρονο
Οι επιλογές του Δώνη μετά το 1-0 άλλαξαν τη ροή του αγώνα και οδήγησαν σε μία «ηρωική» ανατροπή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τακτικές αλλαγές μετά το 65ο λεπτό:
•   μετέτρεψε το σύστημα σε «4-4-2 ρόμβο», με μοναδικό αμυντικό χαφ τον Δημούτσο, επιτελικό τον Πίτου και δύο κλασικά σέντερ φορ στην ευθεία
•    έδωσε εντολή για «ανέβασμα των γραμμών» κατά 3-4 μέτρα ώστε να αυξηθεί η πίεση προς την περιοχή του Άρη
•    ζήτησε από τα μπακ να προωθούνται συχνά, να παίζουν overlap και να πιέζουν ψηλά ώστε να ανακτούν την κατοχή της μπάλας και να διενεργούν «δεύτερες επιθέσεις»
•    «στόχευσε» στην τροφοδότηση του Μήτρογλου ώστε να εκμεταλλευτεί την ικανότητά του να «παίζει με πλάτη»
•    απαίτησε «χαμηλό παιχνίδι» από τον άξονα με συγκλίσεις των εξτρέμ για να εκμεταλλευτεί την κόπωση των δύο αμυντικών χαφ του Άρη και την αδυναμία των Ντίκο-Λαζαρίδη στο μαρκάρισμα «με τη μπάλα στα πόδια»
•    ζήτησε από τους παίκτες του να κερδίζουν φάουλ έξω από την μεγάλη περιοχή, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες από «στημένες φάσεις»
•    προσπάθησε να εκνευρίσει τον ευέξαπτο Καστίγιο, ώστε να κλονίσει τη συγκέντρωσή του στο παιχνίδι και να «σπάσει» την επιθετική λειτουργία των γηπεδούχων
Ο μακεδόνας τεχνικός εκμεταλλεύτηκε το κίνητρο / ταλέντο των παικτών του και τις εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο, αποδεικνύοντας ότι έχει προετοιμάσει σωστά την ομάδα του τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Σχόλιο: Ανεξάρτητα από την επίτευξη δύο γκολ, η αγωνιστική εικόνα του Ατρομήτου μετά το 60ο λεπτό ήταν εξαιρετική. Χάρη στην ύπαρξη σωματικών δυνάμεων και αγωνιστικού πάθους, οι γηπεδούχοι κέρδισαν τις προσωπικές μονομαχίες και εξάντλησαν τα περιθώρια επίτευξης της νίκης μέχρι το 90ο λεπτό.
Συμπέρασμα
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο Δώνης απέδειξε ότι έχει δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα που στελεχώνεται από ταλαντούχους παίκτες με «αγωνιστική διάθεση» και άρτια φυσική κατάσταση. Η διοικητική σταθερότητα διασφαλίζει την ομαλή καταβολή δεδουλευμένων, συμβάλλει στην «ηρεμία των αποδυτηρίων» και τους επιτρέπει να εστιάσουν στο «καθαρά αγωνιστικό κομμάτι». Ο Ατρόμητος θα καταστεί ακόμα πιο αξιόμαχος, εφόσον τιθασευτεί ο υπέρμετρος εγωισμός ορισμένων ποδοσφαιριστών και μειωθούν οι ανώριμες αντιδράσεις τους.
Για τους Θεσσαλονικείς, ο αποκλεισμός από το θεσμό του κυπέλλου περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ο αποτυχημένος σχεδιασμός του καλοκαιριού και οι ανούσιες αλλαγές κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου δεν παρέχουν στους φιλάθλους το δικαίωμα να ονειρεύονται τρόπαια και επίτευξη αγωνιστικών στόχων. Το αγωνιστικό οικοδόμημα που χτίστηκε με «μισές αλήθειεσ» κατέρρευσε. Η ομάδα πρέπει να ξαναχτιστεί μέσα από τις στάχτες της.
Στο εξής, πρωταρχικός στόχος του Άρη είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΠΑΕ. Αυτό, δηλαδή, που επεσήμανε το overlap.gr από τον Αύγουστο όταν όλοι μιλούσαν για το ποιοτικότερο roster της τελευταίας 5ετίας. Οι διοικητικοί παράγοντες  επιβάλλεται να διασφαλίσουν «φορολογική ενημερότητα» και να επιδοθούν σε «σαφάρι εξεύρεσης κεφαλαίων», διότι σε διαφορετική περίπτωση η ομάδα θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Το επίπεδο ρευστότητας της ΠΑΕ είναι μηδαμινό, επομένως άπαντες οφείλουν να συνδράμουν με στόχο την ενίσχυση κεφαλαίου και την αύξηση των πιθανοτήτων σωτηρίας.
Δυστυχώς, οι φίλαθλοι δεν είχαν ενημερωθεί για την έκταση και την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ και είχαν δημιουργήσει ψευδείς προσδοκίες. Η νοσηρή πραγματικότητα αποκρύπτονταν, ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα όχι τόσο για τα οικονομικά προβλήματα αυτά καθεαυτά αλλά για την ύποπτη αποσιωποίησή τους εδώ και μήνες. Απομένει, πλέον, να παρατηρήσουμε τις επόμενες κινήσεις…
ΥΓ. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τa αποτελέσματα του crisis management από τον εκτελεστικό διευθυντή της ΠΑΕ
πηγή: overlap.gr

«Κανένα πρόβλημα με τον Κώστα»

Στον Ατρόμητο ξεκαθάρισαν ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως πρόβλημα με τον Κώστα Μήτρογλου αποδίδοντας την ενέργειά του προς τον Ανδρέα Τάτο στο ματς με τον Άρη στην ένταση της στιγμής.

«Κανένα πρόβλημα με τον Κώστα»
Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στον διεθνή φορ, που παίζει εκεί δανεικός από τον Θρύλο.
Η επιλογή του Τάτου να μην πασάρει στον Μήτρογλου που εκτός από συμπαίκτης του στον Ατρόμητο θα είναι και στον Θρύλο, καθώς εκεί ανήκουν και οι δύο, τον απώθησε δείχνοντας το πόσο πολύ τον πείραξε. Όμως το περιστατικό δεν πήρε συνέχεια με τους δύο παίκτες να τα... βρίσκουν και να αγκαλιάζονται.
Οι παράγοντας του Ατρομήτου επισήμαιναν την Παρασκευή πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Μήτρογλου. Ξέρουμε πως λειτουργεί ο Κώστας. Ήταν η ένταση της στιγμής. Οι σχέσεις των δύο παικτών είναι καλύτερες από ποτέ». Επίσης υπογραμμίστηκε πως δεν τέθηκε ζήτημα επιβολής προστίμου και ότι δεν πρόκειται να πέσει χρηματική... καμπάνα στον διεθνή επιθετικό.
Πηγή: katimagiko.gr

"Πρώτη φορά πέφτουν ψιλές στα αποδυτήρια;"

Δική του θεώρηση για την καταγγελία περί ξυλοδαρμού που έκανε ο Νίκος Βασιλείου, φαίνεται πως έχει ο πρόεδρος του Θρασύβουλου, Σωτήρης Μασούρης. Φανταστείτε τι γίνεται στα αποδυτήρια...

"Πρώτη φορά πέφτουν ψιλές στα αποδυτήρια;"
Ο ισχυρός άνδρας των "πράσινων" νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και δεν είχε πλήρη επίγνωση του τι είχε συμβεί χθες στο γήπεδο της Φυλής.
Με το που βγήκε, όμως, πήρε αμέσως θέση και αναρωτήθηκε... "Πρώτη φορά βλέπετε να πέφτουν ψιλές στα αποδυτήρια;"! Σχολίασε, μάλστα, πως θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί με διαφορετικό τρόπο κι όχι 48 ώρες μετά για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις!
"Πριν λίγο μου το είπαν γιατί μόλις βγήκα από το νοσοκομείο. Ο Βασιλείου είναι σημαία της ομάδας, από τα 14 του, από Γ' τοπικό κι έφτασε να παίζει στα μεγάλα σαλόνια και το ήθος του το γνωρίζουν όλοι κι αναφέρονται σ' έναν αδαμάντινο χαρακτήρα και πολύ καλό παιδί.
Ούτε ξέρω τι έγινε. Επικοινώνησα μαζί του και θεωρώ ότι τα θέματα επιλύονται με διαφορετικό τρόπο.
Περισσότερα δεν μπορώ να πω. Ζήτησα βοήθεια από τον κ. Μαρινάκη και το σωματείο του πέρυσι που μπήκα στο χώρο του ποδοσφαίρου και με βοήθησε πολύ. Για να λέμε και τα καλά του χώρου.
Ό,τι συμβαίνει θα πρέπει να επιλύεται με διασυλλογικό τρόπο κι όχι με δημοσιεύματα και δημιουργία εντυπώσεων.
Ανεξάρτητα απ' όλα είμαι ξεκάθαρος κι απέναντι σε όλα τα σωματεία και στον Ολυμπιακό το λαοφιλέστερο, τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με περισσότερο σεβασμό κι όχι με επιπόλαιο τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον χαρακτήρα που χτίζουμε ως ομάδα.
Με απόλυτη ευλάβεια υπηρετούμε το ποδόσφαιρο. Είμαι ένα χρόνο στον χώρο κι όποιος
έρχεται στη Φυλή του παρέχουμε ό,τι μπορούμε για να αποδώσει καλύτερα κι ο φίλαθλος να έχει την καλύτερη φιλοξενία.
Δεν μπορεί μετά από 48 ώρες να γίνεται η καταγγελία και να μην έχει καταγγελθεί στον πρόεδρο ή όποιον τον αντικαθιστούσε και να βγαίνει αυτό το δημοσίευμα. Η προσέγγιση η δική μου είναι εντελώς διαφορετική, αν δεν ξεχωρίζουμε τα μείζονα από τα ελάσσονα.
Για μένα το θέμα θεωρείται λήξαν και με οποιαδήποτε άλλη ομάδα συνέβαινε το ίδιο θα έκανα, όχι μόνο με τον Ολυμπιακό. Δεν θα είχαμε φτάσει σ' αυτό το σημείο αν το επιλύαμε με τον δικό μου τρόπο. Ο Ν. Βασιλείου παρασύρθηκε από κάποιους ανθρώπους…
Ψιλές στα αποδυτήρια δεν έχετε δει να πέφτουν; Δεν είπα ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιείται το συμβάν, αλλά να αντιμετωπίζεται διαφορετικά.
Αν ενημερωνόταν ο πρόεδρος ή όποιος τον αντικαθιστούσε θα μπορούσαμε να το επιλύσουμε το θέμα διαφορετικά κι όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις.
Πήρα τηλέφωνο τον Νίκο θα επικοινωνήσω με τον ομόλογό μου και θα διαπιστώσω ποιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα", σχολίασε μέσω του "Sentra 103,3" ο πρόεδρος του Θρασύβουλου...

Στον εισαγγελέα o Τσοχατζόπουλος για το «πόθεν έσχες»

Στον εισαγγελέα Εφετών Γαληνό Μπρη, εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται στην Εισαγγελία Εφετών για ανειλικρινή δήλωση «πόθεν έσχες» του έτους 2010, που αφορά στη χρήση του 2009.

Στον εισαγγελέα o Τσοχατζόπουλος για το «πόθεν έσχες»
Το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού ελέγχεται από τον εισαγγελικό λειτουργό, μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε, με στοιχεία από την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, από την Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος ζήτησε και πήρε προθεσμία από τον εισαγγελέα προκειμένου να προετοιμάσει τις εξηγήσεις του.

"Δεν θα πας πουθενά, δεν σ΄ αγγίζουν τα χέρια τα ξένα"

Μήνυμα παραμονής στον ΠΑΟΚ έστειλε στον Σαλπιγγίδη ο Ζαγοράκης μετά το Δ.Σ. της ΠΑΕ. Παρότι υπήρχαν σενάρια ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν Βιεϊρίνια, Κοντρέρας, ο διεθνής φορ θα μείνει...

"Δεν θα πας πουθενά, δεν σ΄ αγγίζουν τα χέρια τα ξένα"
Στον ΠΑΟΚ θα συνεχίσει την καριέρα του ο βραχύσωμος άσος, παρά τα όσα λέγονταν και ακούγονταν το τελευταίο διάστημα. Πολύ περισσότερο μετά και τις αποχωρήσεις των Βιεϊρίνια και Κοντρέρας.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στον "δικέφαλο του Βορρά", ήταν και το τι θα γίνει με τον Σαλπιγγίδη και το μέλλον του στην ομάδα.
Όπως αποφασίστηκε ο σύλλογος μπορεί να "αντέξει" το συμβόλαιο του πεπειραμένου επιθετικού και ο "Σάλπι" θα συνεχίσει την καριέρα του στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα, ο Ζαγοράκης τον κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουν σχετικά και να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της παραμονής του...
πηγή: sportdog.gr

"Δεν θα τα βάλουμε και με τον Θεό!"

Κλασικός Άγγελος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του ενόψει του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό: "Αν δεν θέλει η Παναγιά να μπουν τα γκολ, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε"!

"Δεν θα τα βάλουμε και με τον Θεό!"
Ο πεπειραμένος τεχνικός έκανε δηλώσεις στην κάμερα της "Nova" με αφορμή το παιχνίδι εναντίον του "τριφυλλιού" και σχολίασε: "Κάνουμε λάθη και γι' αυτό τα πληρώνουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε αυτά τα παιδαριώδη λάθη που έχουν στοιχίσει αρκετούς πόντους και στοιχίζουν και στην ψυχολογία. Στεναχωριόμαστε κι εμείς, στεναχωριούνται τα παιδιά, στεναχωριέται και ο κόσμος... Στεναχωρούμε και τον κόσμο που έρχεται. Βλέπει βέβαια ότι γίνεται μια προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Και ίσως να δικαιούμαστε να πάρουμε, αλλά πιστεύω ότι με τέτοια λάθη, δεν δικαιούμαστε τίποτα παραπάνω. Χύνουμε το γάλα που λένε».

Για το ματς με τον Παναθηναϊκό: «Τώρα έχουμε ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, δεν χρειάζεται να πως εγώ ποιος είναι. Έχει έναν πολύ καλό προπονητή και πολύ καλή ομάδα. Πρέπει- όσο το δυνατόν γίνεται- να αποφύγουμε τα λάθη. Και σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο. Αν γίνει αυτό, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν όμως επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, τότε δυστυχώς θα περάσει άλλη μια ημέρα άσχημη για εμάς. Έχουμε αρκετά προβλήματα. Με τραυματισμούς, με τιμωρίες και έχουμε μείνει και λίγοι, αλλά έχω εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά. Κάνουν μεγάλη προσπάθεια. Δουλεύουν πολύ, δεν έχω παράπονο. Το μόνο πρόβλημα είναι να αποφύγουμε αυτά τα παιδαριώδη λάθη που μας στοιχίζουν».

Για το κλίμα στην ομάδα μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο: «Ήρθα για να δουλέψω, δεν ήρθα για να ασχοληθώ με αυτά τα πράγματα. Ο δικός μου τομέας είναι να προπονώ την ομάδα, να προσπαθώ να την έχω όσο γίνεται πιο έτοιμη. Τα αποτελέσματα, και τις νίκες και τις ήττες, άλλος τις αποφασίζει. Αν δεν θέλει η Παναγιά να μπουν τα γκολ αυτά, αν δεν θέλει να κάνουμε μια εύκολη πάσα, ή να γλιστρήσεις και να φας ένα γκολ από το πουθενά, αυτά δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Ούτε με τον Θεό θα τα βάλλουμε, ούτε με κανέναν .Εμείς κοιτάμε να προσφέρουμε, να δώσουμε ότι μπορεί ο καθένας και μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα παράπονο από τα παιδιά. Προσπαθούν, κάνουν αυτά που μπορούν να κάνουν».

"Παίζουμε με ΠΑΟ; Πληρώνεστε!"

Χρήματα έλαβαν οι Έλληνες παίκτες του Άρη, ενόψει της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό, αφού η ΚΑΕ εισέπραξε σήμερα την πρώτη δόση από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

"Παίζουμε με ΠΑΟ; Πληρώνεστε!"
Για το παιχνίδι εναντίον των "πράσινων" έκανε δηλώσεις ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, σχολιάζοντας πως είναι ένα από τα πιο δύσκολα τεστ για την ομάδα του: «Ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό είναι ένα από τα πιο δύσκολα τεστ της φετινής χρονιάς. Θέλαμε να είμαστε έτοιμοι από όλες τις απόψεις για να αντιμετωπίσουμε έναν πλήρη αντίπαλο όπως είναι την δεδομένη χρονική στιγμή, μετά τις επιστροφές του Τσαρτσαρή και του Περπέρογλου.
Εμείς δεν βρισκόμαστε στην ίδια καλή κατάσταση όπως ήμασταν πριν τις γιορτές. Πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να βελτιώσουμε την εικόνα μας και να φανούμε ανταγωνιστικοί απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης. Έστω και μια απώλεια στο ρόστερ της ομάδας μας έχει αντίκτυπο στην αγωνιστική της εικόνα. Φάνηκε αυτό εξάλλου στους προηγούμενους αγώνες που δώσαμε. Εκτιμώ όμως ότι αν το Αλεξάνδρειο αύριο θυμίζει άλλες εποχές, αυτό θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο και μια έξτρα ώθηση στα παιδιά για να πετύχουν ότι καλύτερο μπορούν».
Από την πλευρά των παικτών ο Χρήστος Ταπούτος σχολίασε: «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση υψηλών απαιτήσεων και πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της. Για να κοντράρεις και να κερδίσεις μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, διότι είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη.
Διαθέτουν ένα γεμάτο ρόστερ, οι παίκτες τους γνωρίζουν καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου και έχουν πολύ καλούς αυτοματισμούς. Θεωρώ ότι μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η ανταπόκριση των φιλάθλων μας. Κόντρα στον Ολυμπιακό αγωνιστήκαμε όπως έπρεπε, αλλά μας έλειπε η έξτρα ώθηση που μας δίνει σε άλλες περιπτώσεις ο κόσμος της ομάδας και ελπίζουμε να την έχουμε αύριο. Τέτοιους αγώνες άλλωστε μόνο με γεμάτο γήπεδο μπορείς να τους κερδίσεις».

Αμφίβολοι Φατί, Νέτο!!

Στην Αθήνα παραμένει η αποστολή του Άρη, ενόψει του αγώνα της Κυριακής με αντίπαλο τον Ατρόμητο και πραγματοποίησε ένα χαλάρωμα το πρωί στις βοηθητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ.

Αμφίβολοι Φατί, Νέτο
Οι Ρικάρντο Φατί και Νέτο υποφέρουν από ενοχλήσεις στον δικέφαλο και η συμμετοχή τους είναι αμφίβολη για το παιχνίδι της Κυριακής.
Απών, επισης, θα είναι την Κυριακή και ο τιμωρημένος Καστίγιο.

Ο Μπατίστ στο ΝΒΑ! (BINTEO)

Όχι ο «Μπουλντόζας» δεν επιστρέφει στην πατρίδα του... Δείτε ένα video από την εποχή που αγωνιζόταν στις ΗΠΑ.


Ο Μπατίστ στο ΝΒΑ! (BINTEO)
Μπορεί από το 2003 να αγωνίζεται στην Ελλάδα με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, αλλά ο Μάικ Μπατίστ πρόλαβε να περάσει και από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Το Leoforos.gr ετοίμασε ένα video με highlights του «μπουλντόζα» από την εποχή που αγωνιζόταν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου...
Πηγή: leoforos.gr

Προφορική συμφωνία με Μασάδο!

Σε προφορική συμφωνία για συνεργασία με τον Μασάδο ήρθε η ΠΑΕ Άρης, για τους επόμενους 6 μήνες με οψιον ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο.

Προφορική συμφωνία με Μασάδο!
Οι "κίτρινοι" βρίσκονται σε αναζήτηση προπονητή μετά την αποχώρηση του Πρόμπιερζ από το "τιμόνι" της ομάδας, με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ να αναφέρει:
Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ανακοινώνει την προφορική συμφωνία με τον Πορτογάλο τεχνικό Manuel António Marques Machado ως το τέλος της σεζόν και με οψιόν ανανέωσης για ένα ακόμα χρόνο. Ο νέος τεχνικός του ΑΡΗ θα υπογράψει το συμβόλαιό του την Δευτέρα. Μαζί του στο τεχνικό τιμ της ομάδας θα βρίσκεται ο βοηθός προπονητή Μπαζίλιο Φερνάντες Μάρκες και ο γυμναστής Ζοζέ Αουγκούστο Αραούζο. Ο κ. Μachado έχει γεννηθεί στις 4 Δεκεμβρίου του 1955.
Η καριέρα του
1992–1993 Vitória Guimarães (β ομάδα) 1993–1994 Vila Real 1995–1996 Vitória Guimarães (β ομάδα) 1998–2000 Fafe 2000–2004 Moreirense 2004–2005 Vitória Guimarães 2005–2006 Nacional 2006–2007 Académica 2007–2008 Braga 2008–2010 Nacional 2010–2011 Vitória Guimarães.

Συμφωνία και με Κόκε!

Λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί και τυπικά η επιστροφή του Σέρχιο Κόκε στον Άρη.

Συμφωνία και με Κόκε!
Πριν από λίγο η διοίκηση ήρθε σε συμφωνία με τον Ισπανό για εξάμηνη συνεργασία, αφού ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια οικονομικής φύσης. Πλέον, αυτό που απομένει να ρυθμιστεί για να ανακοινωθεί η μεταγραφή του Κόκε είναι να αποδεσμευτεί και τυπικά από την Ράγιο Βαγιεκάνο.
Οι δύο ομάδες βρίσκονται αυτήν την ώρα στη διαδικασία ανταλλαγής των σχετικών εγγράφων, ώστε μέσα στις επόμενες ώρες ο παίκτης να είναι και τυπικά ελεύθερος από την ισπανική ομάδα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να ανακοινωθεί η απόκτησή του από τον ΑΡΗ και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συμβεί αυτό ως το βράδυ. Ειδάλλως αύριο το πρωί…allaboutaris com

Στοίχημα με τον Giorgio Garo!!

Buona sera, φίλες και φίλοι. Χθες πάλι πέρασε χαλαρά η τριάδα και πήγαμε για τρίτη συνεχόμενη φορά ταμείο. Συνεχίζοντας στο σημερινό κουπόνι έχουμε λίγα ματς και θα πάμε πάλι χαλαρά με τριαδούλα από 2η Γαλλίας και Ιταλίας. Από 2η Γαλλίας θα πάω με Χάβρη διότι στην έδρα της είναι ισχυρή και σε συνδυασμό με το κακό πρόσωπο που δείχνει εκτός η Λανς πιστεύω ότι ο άσος έχει τον πρωτο λόγο ενώ στο άλλο ματς συναντιούνται Ναντ και Ανζε με την δεύτερη να έχει παίξει και Δευτέρα στο κύπελλο παίρνοντας την πρόκριση με 4-3 απέναντι στην Μονακό, είναι μεν επικίνδυνη εκτός αλλά θα είναι και κουρασμένη και έτσι καταλήγω ότι θα δούμε γκολ εκατέρωθεν. Τέλος από 2η Ιταλίας η Νοτσερίνα άλλαξε προπονητή (Καμπιλόνγκο) βρίσκεται στη προτελευταία θέση σκοράρει και δέχεται γκολ, η δε Σασσουόλο πάει από το καλό στο καλύτερο (είναι 3η στο -2 από το Τορίνο), οπότε πιστεύω ότι θα δούμε εκατέρωθεν γκολ.

Avanti να δούμε τι έχουμε (σε ελεύθερη επιλογή):

ΝΑΝΤ-ΑΝΖΕ  G/G(2,00)
ΧΑΒΡΗ-ΛΑΝΣ  1(2,29)
ΝΟΤΣΕΡΙΝΑ-ΣΑΣΣΟΥΟΛΟ  G/G(1,83)

Οι αποδόσεις είναι της Goalbet.com (στην εικόνα Marta Cecchetto)


Ci vediamo di nuovo! Ciao bella!!

Να γιατί παίρνει προπονητή!!

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει στο sday.gr για τον αποκλεισμό του Άρη στο Κύπελλο και τι θα βρει στην ομάδα ο νέος προπονητής.
 
Από τη μια πλευρά είχαμε μια δουλεμένη από τον ίδιο προπονητή (Δώνη) τα τελευταία χρόνια ομάδα που αντέδρασε στο δεύτερο ημίχρονο από τον πάγκο, έκανε τρεις μαζεμένες αλλαγές, διαφοροποίησε τη διάταξή του για να ασκήσει όσο περισσότερη πίεση γινόταν στην εστία του Βελλίδη, που στο τέλος δικαιώθηκε.
 
Από την άλλη είχαμε ένα τεχνικό δίδυμο στον διπλανό πάγκο που όταν η ομάδα χρειάστηκε τη δική τους παρέμβαση, κώφευσαν. Την άφησαν έρμαιο στις ορέξεις του Ατρομήτου, ενώ το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν μια προσθήκη στον άξονα για να αντέξει την πίεση η άμυνα. Δεν το έκαναν- φαντάζομαι θα έχουν την δικαιολογία τους- και το πουλάκι πέταξε.
 
Το κρίμα είναι ότι ο ΑΡΗΣ ήλεγχε το ματς, δεν είχε απειληθεί σοβαρά, πέτυχε γκολ και έβαλε αυτός δύσκολη εξίσωση στους Περιστεριώτες. Όταν χρειάστηκε όμως τη βοήθεια από τον πάγκο δεν τη βρήκε και τώρα… τρέχει. Ο πρώτος στόχος και πιο σοβαρός χάθηκε αλλά το χειρότερο είναι ότι ο αποκλεισμός έχει δημιουργήσει ένα πολύ κακό κλίμα στα αποδυτήρια, με ποδοσφαιριστές που δείχνουν κυριολεκτικά στα χαμένα και ψάχνουν από κάπου να κρατηθούν, τη στιγμή που το οικονομικό πρόβλημα παραμένει. Ο Σολτάνι είναι κυριολεκτικά στον κόσμο του, ο Ντίκο έκανε ήρωα τον Μήτρογλου με την απάθειά του και η απουσία επιθετικών λύσεων εξόφθαλμη.  
 
Η παρουσία ενός προπονητή είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ο Μανουέλ Μασάδο θα βρει στα αποδυτήρια μια ομάδα που εκτός από αγωνιστικές ανορθογραφίες έχει και εμφανές πρόβλημα ψυχολογίας. Δεν ξέρω αν ο ήρεμος φιλόλογος από την πόλη Ολιβέιρα είναι καλός προπονητής (το δείγμα γραφής του στην πατρίδα του είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό), ξέρω όμως ότι θα χρειαστεί κι άλλες γνώσεις εκτός από τις καθαρά ποδοσφαιρικές για να κουμαντάρει το καράβι και να το οδηγήσει σε ήρεμα λιμάνια.
 
Γνώσεις, ηρεμία αλλά και λύσεις θα χρειαστεί και η διοίκηση που βάλλεται από παντού και την περιμένει μια εβδομάδα βουνό, και από τους χειρισμούς της θα εξαρτηθούν πολλά. 
 
 
Υ.Γ Κάποιοι στην ομάδα ακόμη και τώρα που η ομάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού δεν εννοούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση. Το κακό είναι ότι συνεχίζουν να παίζουν… 
 
ΥΓ1. Μιχαλήτσος και Σεμερτζίδης έκαναν λάθη στο Περιστέρι. Ας τους αναγνωρίσουμε όμως ότι καλούνται να βοηθήσουν όταν το πράγμα κάθε φορά στραβώνει. Ποτέ όταν όλα κυλούν ρολόι.

Το κάρφωμα της χρονιάς έγινε στο Κουβέιτ (Video)

Τέτοιο πράγμα δεν το βλέπουμε ούτε στο ΝΒΑ, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε ποιος είναι ο πρωταγωνιστής.
Αυτό το απίστευτο κάρφωμα έγινε στο πρωτάθλημα του Κουβέιτ και πραγματικά μιλάμε για το κάρφωμα της χρονιάς.

 πηγή: superbasket.gr



Στη Βέροια τα… μάτια!!


Στη Βέροια τα… μάτια!
Η αναμέτρηση της Βέροιας με τον Πανθρακικό είναι αυτό που κλέβει την παράσταση από την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Football League. Οι δύο ομάδες έχουν απόσταση ενός πόντου και μια ενδεχόμενη νίκη θα δώσει προβάδισμα στον νικητή.

Από αυτό το παιχνίδι θέλει να επωφεληθεί ο Πλατανιάς, ο οποίος υποδέχεται τον Πιερικό στα Χανιά. Η ομάδα της Κατερίνης δεν έχει δείξει σταθερό πρόσωπο, ειδικά μακριά από την έδρα του. Παράλληλα δύσκολο έργο έχει η Λάρισα, η οποία αντιμετωπίζει την Καλλονή στην Μυτιλήνη.

Ακόμα η Παναχαϊκή ψάχνει να συνέλθει από το στραπάτσο της Επανομής και αντιμετωπίζει τον Φωκικό στην Πάτρα. Παράλληλα η φορμαρισμένη Καλλιθέα αντιμετωπίζει τον Βύζαντα στα Μέγαρα.

Η (11η) αγωνιστική

Σάββατο 14/1

Πανσερραϊκός-Θρασύβουλος 14:00
ΑΕΛ Καλλονής-Λάρισα

Κυριακή 15/1

Πλατανιάς Χανίων-Πιερικός 14:00
Παναχαϊκή-Φωκικός 15:00
Αναγέννηση Γιαννιτσών-Αναγέννηση Επανομής
Ηρακλής Ψαχνών-Αγροτικός Αστέρας
Διαγόρας-Εθνικός Αστέρας
Βύζας Μεγάρων-Καλλιθέα

Δευτέρα 16/1

Βέροια-Πανθρακικός 19:00

Η επόμενη (12η) αγωνιστική:

Αναγέννηση Γιαννιτσών – Παναχαϊκή
Φωκικος – Ηρακλής Ψαχνών
Αναγέννηση Επανομής – Διαγόρας
Αγροτικός Αστέρας – Πανσερραϊκός
Εθνικός Αστέρας – Καλλονή
Θρασύβουλος – Βύζας Μεγάρων
Λάρισα – Πλατανιάς
Καλλιθέα – Βέροια
Πανθρακικός - Πιερικός

πηγή: sportfm.gr

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει αρνητικά!!

Ο Νέρι Καστίγιο αποβλήθηκε φέτος για δεύτερη φορά προβληματίζοντας με τη συμπεριφορά του. Γράφει ο Γιάννης Γεωργάκης.

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει αρνητικά
Ο μόνος που δικαιολογημένα δικαιούται να διαμαρτύρεται για την αγωνιστική συμπεριφορά του Νέρι Καστίγιο είναι ο ιδιοκτήτης της Σαχτάρ Ντόνετσκ κ. Ρινάτ Αχμέτοφ ο οποίος το 2007 κατέβαλε σε μετρητά 16 εκατ. δολάρια στον Ολυμπιακό για να τον αποκτήσει. Ο Καστίγιο ήταν παίκτης της Σαχτάρ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι που πλήρωσε και από την τσέπη του προκειμένου να μείνει ελεύθερος και να υπογράψει στον Αρη διετές συμβόλαιο. Με την πρωταθλήτρια Ουκρανίας αγωνίστηκε συνολικά σε 12 παιχνίδια σημειώνοντας 1 γκολ, αλλά τι γκολ. Αξίας 16 εκατ. δολαρίων. Ενδιάμεσα παραχωρήθηκε δανεικός στην αγγλική Μάντσεστερ Σίτι, στην ουκρανική Ντνιεπρ και τους Σικάγο Φάιαρς των ΗΠΑ. Ως δανεικός στις τρεις ομάδες αγωνίσθηκε σε 18 παιχνίδια χωρίς να σκοράρει!
Ο Αρης όταν έκλεινε συμφωνία με τον Καστίγιο γνώριζε ότι δεν αποκτούσε έναν ταλαντούχο επιθετικό, αλλά έναν ώριμο και απογοητευμένο παίκτη ο οποίος δεν είδε άσπρη μέρα από το 2007 που εγκατέλειψε τον Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη ο διεθνής με το Μεξικό Καστίγιο, νόμιζε ότι μπορεί να ξαναβρεί τον χαμένο του εαυτό. Οτι θα γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Στο βάθος του μυαλού του ενδεχομένως πίστευε ότι ο Αρης ίσως αποτελούσε εφαλτήριο για μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα.
Πολλές φορές η πραγματικότητα ξεγελάει. Ο Καστίγιο δεν έδωσε και δεν πήρε από τον Αρη αυτό που περίμενε. Την 5η αγωνιστική στο παιχνίδι με τη Δόξα Δράμας (0-0) αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Επανήλθε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (1-1) στο οποίο πέρασε αλλαγή στο 50΄ χωρίς να προσφέρει επιθετικά τίποτα. Την επόμενη αγωνιστική στην εκτός έδρας ήττα από την ΑΕΚ (3-0) ο προπονητής του κ. Σάκης Τσιώλης τον άφησε εκτός ομάδας. Στο αμέσως επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (2-3) ο νέος προπονητής του Αρη κ. Μίχαλ Πρόμπιερζ τον κράτησε στο ματς 95 λεπτά για να κάνει μία και μόνο τελική προσπάθεια.
Βασικό τον ξεκίνησε και στην εκτός έδρας νίκη επί του ΟΦΗ (1-0) αλλά και στην εκτός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο (1-2). Στα δύο παιχνίδια ο Καστίγιο είχε στο ενεργητικό του μηδέν γκολ και 2 τελικές προσπάθειες. Φυσιολογικά στον επόμενο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο Χαριλάου, ο Καστίγιο έμεινε στον πάγκο. Μπήκε αλλαγή στο 61΄ με την ομάδα του να προηγείται 3-1. Ενοχλημένος που δεν ξεκίνησε βασικός, έβγαλε στο γήπεδο την οργή του. Οταν είχε την μπάλα έμπαινε και έβγαινε στην αντίπαλη περιοχή, ντρίμπλαρε ακόμη και τον εαυτό του ενώ βρισκόταν σε θέση για σουτ και εν ολίγοις δεν την έδινε σε κανέναν μέχρι να τη χάσει. Ο κ. Πρόμπιερζ τον άφησε εκτός αγώνα στην εκτός έδρας ήττα (1-0) από τον Αστέρα Τρίπολης, τον «ανέχτηκε» 55΄ στο εντός έδρας 0-0 με τον Παναιτωλικό και στη συνέχεια τον έστειλε να προπονείται με τη δεύτερη ομάδα.
Ο πολωνός προπονητής λίγες μέρες μετά έφυγε από τον Αρη και ο Καστίγιο την περασμένη Κυριακή ξεκίνησε βασικός και φουριόζος εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα, σημειώνοντας στο 12΄ το γκολ της νίκης. Την Πέμπτη (12/1) στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι κατάφερε και πάλι να γίνει ο αρνητικός πρωταγωνιστής. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου άνοιξε το σκορ για τον Αρη και στις καθυστερήσεις του αγώνα αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Αποχωρώντας έφτυσε τον προσωπικό του αντίπαλο Σκόνδρα και τα έβαλε ακόμη και με συμπαίκτες που προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν. «Εντάξει, αντέδρασα άσχημα, αλλά τρελάθηκα με το… ξύλο που έφαγα. Με χτυπούσαν συνέχεια. Ήρθε και η ανατροπή του σκορ και δεν άντεξα…» δικαιολογήθηκε εκ των υστέρων.
Ο Καστίγιο ήταν πάντως τυχερός. Ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, δεν έγραψε στο φύλλο αγώνα την «επίθεση» στον Σκόνδρα. Αν οι αθλητικοί δικαστές αγνοήσουν τα δημοσιεύματα και το βίντεο της αναμέτρησης ο Καστίγιο θα αποφύγει τη βαριά καμπάνα (3 αγωνιστικές). Δύο από τα επόμενα παιχνίδια του Αρη θα τα δει πάντως από την εξέδρα. Την Κυριακή στο ματς πρωταθλήματος και πάλι εναντίον του Ατρόμητου στο Περιστέρι θα εκτίσει την αποβολή του στο παιχνίδι του Κυπέλλου και στις 18 Ιανουαρίου θα χάσει την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό επειδή συμπλήρωσε κίτρινες κάρτες.
Με 748 λεπτά συμμετοχής σε 10 αγώνες και απολογισμό 1 γκολ, 10 τελικές προσπάθειες, 6 κίτρινες και 2 κόκκινες κάρτες, ο Καστίγιο είναι πολύ κοντά στο να επαναλάβει στον Αρη, τα... κατορθώματά του στη Σαχτάρ, στην Ντνιεπρ και στους Σικάγο Φάιαρς. Ας πρόσεχαν όποιοι και όταν τον επέλεγαν να έρθει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης...
Πηγή: tovima.gr

Τα "τρύπια" ταμεία εκτός Σούπερ Λίγκας!!

Η ΑΕΚ παίρνει το πρωτάθλημα, αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ βγαίνει η 2η ομάδα της βαθμολογίας. Ο ΟΦΗ και ο Άρης μπαίνουν στην πεντάδα των πλέη-οφ της Σούπερ Λίγκας, αλλά την θέση τους παίρνουν οι ομάδες που τερμάτισαν στην 6η και 7η θέση! Γράφει ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Τα "τρύπια" ταμεία εκτός Σούπερ Λίγκας
Και η ζωή συνεχίζεται με φωνές, προσφυγές και αντεγκλήσεις ολόκληρο το καλοκαίρι, μέχρι να ξεκινήσει η νέα σεζόν.
Όχι δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι το επακόλουθο όσων θα δούμε να εκτυλίσσονται από τα τέλη Απριλίου και μετά, καθώς χθες φάνηκε ξεκάθαρα από την απόφαση του ΔΣ της διοργανώτριας ότι η πλειοψηφία των ομάδων ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ να αλλάξουν τα κριτήρια αδειοδότησης των ομάδων.
Θα παραμείνουν το ίδιο αυστηρά όπως και πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η χώρα βιώνει δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και στην Αστροναυτών 1 θα μπορούσαν να κάνουν και λίγο τα… στραβά μάτια.
Αντ΄ αυτού φάνηκαν αμέσως και οι συμμαχίες, αλλά και οι ομάδες που έχουν σήμερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στη 2η κατηγορία είναι η ΑΕΚ, ο Άρης και ο ΟΦΗ που ζήτησαν να ΜΗΝ υπάρχει ΠΟΙΝΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ για τις ομάδες που χρωστούν, αλλά απαγόρευση μεταγραφών.
Αντίθετα η Ξάνθη, η Κέρκυρα, ο Παναιτωλικός, ο Λεβαδειακός, ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πανιώνιος, που είναι ομάδες από το μπλοκ των μικρομεσαίων, ψήφισαν ΥΠΕΡ του υποβιβασμού!
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά ότι οι 7 προαναφερόμενες ομάδες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και όταν έρθει η ώρα της αδειοδότησης θα έχουν τις έχουν πληρώσει. Έτσι, θα πάρουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
Οι υπόλοιπες όμως, που ενδεχομένως να μη τα καταφέρουν, ακόμα κι αν έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στη Σούπερ Λίγκα, μπορεί να οδηγηθούν στη Football League προς όφελος των ΠΑΕ που μπορεί αγωνιστικά να έχουν πέσει, αλλά να είναι οικονομικά φερέγγυες και να πάρουν τη θέση των άλλων!
Με άλλα λόγια η προσπάθεια για την κατάκτηση των βαθμών στους 14 αγώνες που απομένουν ως την 30η αγωνιστική θα συνεχιστεί απ΄ όλους, αλλά το μεγαλύτερο άγχος θα το έχουν οι ομάδες που ξέρουν ότι υπάρχει ΤΡΥΠΑ στα οικονομικά τους.
Για τις ομάδες της κορυφής, που θα διεκδικήσουν τις θέσεις στην Ευρώπη, υπάρχει έτσι κι αλλιώς η ΟΥΕΦΑ, η οποία και θα κρίνει αν πληρούν ή όχι τις προϋποθέσεις. Οπότε τα γκολ στα γήπεδα και τα τρίποντα που θα διεκδικήσουν οι ομάδες στη συνέχεια μπορεί έχουν το νόημά τους, αλλά για κάποιες ίσως να μην αποδειχθούν αρκετά.
Πηγή: pamesports.gr

Μπορεί να φοράνε ρούχα αλλά φαίνονται όλα! (ΦΩΤΟ)

Αυτές οι γυναίκες το ξέρουν, παρόλα αυτά επιμένουν να μας τα δείχνουν όλα!

Μπορεί να φοράνε ρούχα αλλά φαίνονται όλα! (ΦΩΤΟ)
Πηγή: typografikos.com

Επόμενη μέρα;

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης γράφει στο blog του για την επόμενη μέρα όσο δύσκολη κι αν φαντάζει


Επόμενη μέρα;
Στο Περιστέρι ο ΑΡΗΣ έχασε μία τεράστια ευκαιρία να αλλάξει εξ ολοκλήρου το κλίμα μέσα στην ομάδα. Να μπει σε ένα δρόμο διαφορετικό από αυτόν που βαδίζει από τα τέλη Αυγούστου που άρχισε το πρωτάθλημα. Να πάρει μία πρόκριση που και ζωντανό θα τον κρατούσε στο κυνήγι της διάκρισης, αλλά θα άλλαζε εξ ολοκλήρου και την  διάθεση-ψυχολογία όλων.
Τις προυποθέσεις τις δημιούργησε στο παιχνίδι ο ΑΡΗΣ. Είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα μέχρι το 70, έκλεισε τους διαδρόμους στον Ατρόμητο, προηγήθηκε και έχασε τελικά ένα δικό του ματς που πριν το γκολ του Φυτανίδη (δικαιούται και ο Βελλίδης να κάνει ένα λάθος έστω κι αν έγινε σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο-παιχνίδι. Αν δέχονταν κάποιο από τα δύο τετ-α-τετ του Μήτρογλου που απομάκρυνε εντυπωσιακά, κανείς δεν θα έλεγε τίποτα), η αίσθηση και στους Περιστεριώτες ήταν ότι θα ήταν ευτυχισμένοι αν πήγαιναν στην παράταση.
Ο ΑΡΗΣ όμως αποκλείστηκε και είναι φυσικό ο κόσμος να ξεφωνίζει, να μπινελικώνει, να είναι απογοητευμένος και σε ορισμένες περιπτώσεις να μην σκέφτεται καν ότι υπάρχει επόμενη μέρα. Γιατί έτσι συμβαίνει…
Μαύρη και άραχνη, με στεναχώρια, απογοήτευση, προβλήματα πάσης φύσεως, αλλά σήμερα η ομάδα πήγε να προπονηθεί γιατί την Κυριακή έχει ένα ακόμη πιο δύσκολο παιχνίδι με βάση τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
Γιατί ο ΑΡΗΣ πιθανότατα εκτός του Καστίγιο ίσως να μην έχει ούτε τους Φατί, Νέτο, αλλά μάλλον κι κάποιοι παίκτες που δείχνουν εκτός τόπου και χρόνου δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Αυτό που έχει απομείνει σε μία καταστροφική ως τώρα χρονιά είναι 15 παιχνίδια πρωταθλήματος. Πιστεύω ότι ελάχιστοι θεωρούν ότι μπορεί ο ΑΡΗΣ να πετύχει κάτι θετικό σε αυτά τα παιχνίδια. Οφείλει όμως την Κυριακή να κυνηγήσει με κάθε τρόπο τη νίκη.
Ο Μανουέλ Μασάδο θα βρίσκεται και την Κυριακή στην κερκίδα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ντεμπουτάρει με αντίπαλο τον Λεβαδειακό την προσεχή Τετάρτη. Δεν ξέρω τι μπορεί να πετύχει ως το τέλος της χρονιάς ο Πορτογάλος. Ως επιλογή με βάση το βιογραφικό του, τον τρόπο δουλειάς του, αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του ΑΡΗ φαίνεται καλή. Στην αρχή βέβαια όλοι φαίνονται καλοί. Μακάρι ο συγκεκριμένος να είναι και στην πράξη.
Για τον Κόκε είχα γράψει ένα υστερόγραφο στο προηγούμενο κείμενο. Προφορικά φαίνεται ότι έχει δεχθεί να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα. Όταν τα λόγια γίνουν και πράξεις στο χαρτί, θα ξαναφορέσει την φανέλα του ΑΡΗ. Κι από ότι φαίνεται δεν αργεί αυτή η στιγμή…
Θέλω να κλείσω με τα όσα ανέφερε χθες στο σάιτ του ο SUPER-3. Απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι κάθε φορά η τοποθέτησή τους (καλή, άσχημη, σωστή, λανθασμένη) είναι με βάση την λογική του οπαδού, τις θέσεις τους και τις απόψεις τους. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πάντα όλοι με όλα.
Την προηγούμενη εβδομάδα η σκληρή επίθεση στους ποδοσφαιριστές… ερμηνεύτηκε ως έμμεση στήριξη στην διοίκηση. «Τα ρίχνουν στους παίκτες, αλλά άλλοι έχουν την ευθύνη με τους οποίους τα έκαναν πλακάκια» κι άλλα παρόμοια.
Σήμερα μετά το μπράβο στους παίκτες και τον Καστίγιο και μάλιστα μετά από ένα τόσο στενάχωρο αποκλεισμό τι σημαίνει; Ποια είναι η ερμηνεία του; Για όσους ξέρουν είναι βέβαια απλό. Κάποιος που βρίσκεται δίπλα στην ομάδα, στην κερκίδα μπορεί να αντιληφθεί ότι χρειάζεται στήριξη για να κυνηγήσει έστω ένα θαύμα ως το τέλος.  Το εύκολο χθες ήταν το μπινελίκι. Το δύσκολο η αντίληψη της κατάστασης και η αντίστοιχη ενέργεια στήριξης ως το τέλος της φετινής σεζόν.
Ακόμα όμως και τίποτα να μην κυνηγάει φέτος, η «επόμενη μέρα» είναι ο 99ος χρόνος του μεγαλύτερου συλλόγου της Μακεδονίας. Ως το καλοκαίρι οφείλεις να βρεις το σθένος κι να παλέψεις.
Υ.Γ.1 Ο ΑΡΗΣ έχασε την ευκαιρία να νικήσει και τον Σιδηρόπουλο που ήταν τραγικός. Μόνο τις 3 ανάποδες υποδείξεις από τον βοηθό του να δει κανείς (και στις 3 δικαιώνεται ο βοηθός) μπορεί να καταλάβει. Κι όμως ο ΑΡΗΣ δεν θα έχανε αν δεν έκανε ο ίδιος λάθη…

πηγή: gazzetta.gr

Γυρίζει σελίδα ο Ηρακλής!!

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση κάλεσε με ανακοίνωσή του ο Γ.Σ Ηρακλής, για την Παρασκευή 20/01, προκειμένου να προχωρήσει το θέμαμε την ΑΕ Ποντίων.


Γυρίζει σελίδα ο Ηρακλής!
Ο Θεσσαλονικείς είναι έτομοι για αλλαγή σελίδας. Στην έκτακτη Γ.Σ. θα  συζητηθεί «η προοπτική σύναψης σύμβασης παραχώρησης σήματος και επωνυμίας του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ προς το Τμήμα Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «Αθλητική Ενωση Ποντίων Κατερίνης»!
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καλούνται τα μέλη του Γ. Σ. Θεσσαλονίκης «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ» σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 20/1/2012 και ώρα 17.00, στο ξενοδοχείο CAPSIS HOTEL, Μοναστηρίου 18, Θεσσαλονίκη και σε περίπτωση μη επιτεύξεως απαρτίας την ίδια ημέρα και ώρα 19.00, στον ίδιο χώρο με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :

1. Εκλογή Πρόεδρου Γενικής Συνέλευσης.

2. Διάλυση του Τμήματος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ.

3. Προοπτική σύναψης σύμβασης παραχώρησης σήματος και επωνυμίας του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ προς το Τμήμα Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών του Αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «Αθλητική Ενωση Ποντίων Κατερίνης», με απώτερο σκοπό την προοπτική ευρύτερης συνεργασίας και την υπό όρους ίδρυση νέας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη που έχουν καταβάλει τη συνδρομή του έτους 2011.

Σημειώνεται ότι στη Συνέλευση που έχει οριστεί να διεξαχθεί την 20/1/2012 και ώρα 17.00, απαρτία υπάρχει με την παρουσία του μισού (½) πλέον ενός (1) των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών, στη δε της 20/1/2012 και ώρα 19.00, απαρτία υπάρχει ανεξάρτητα του αριθμού των παρόντων μελών».