Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ματαιώθηκε το Νίκη Βόλου-Ζάκυνθος!!

Δεν θα πραγματοποιηθεί το ματς Κυπέλλου μεταξύ Νίκης Βόλου και Ζακύνθου, λόγω αδυναμίας των γηπεδούχων να συγκεντρώσουν τα χρήματα για τους διαιτητές. Περιμένουν την υπέρ τους κατακύρωση οι νησιώτες.

Ματαιώθηκε το Νίκη Βόλου-Ζάκυνθος!
Παιχνίδι περιμέναμε, αλλά δεν είδαμε τίποτα!

Το Νίκη Βόλου-Ζάκυνθος για τη 2η αγωνιστική του Κυπέλλου ματαιώθηκε οριστικά λόγω του ότι οι κυανόλευκοι δεν μπόρεσαν να καταβάλλουν τα χρήματα που απαιτούνταν για τους διαιτητές, προκειμένου να ξεκινήσει ο αγώνας.

Ο Βοσκάκης περίμενε περίπου μισή ώρα (το ματς ήταν προγραμματισμένο για τις 17:15), μήπως την ύστατη στιγμή οι Βολιώτες έβρισκαν το «κασέ», αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα να κλείσει το φύλλο αγώνα -κι ενώ οι φιλοξενούμενοι ήταν πρόθυμοι να περιμένουν όσο χρειαστεί για να βρεθεί άκρη!

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η αναμέτρηση αναβλήθηκε με υπαιτιότητα των γηπεδούχων και πλέον περιμένουμε η απόφαση απ’ τον Αθλητικό Δικαστή για το τι μέλλει γενέσθαι.

Και βάσει των κανονισμών, οι νησιώτες αναμένεται να κερδίσουν τον αγώνα στα χαρτιά και να πάρουν το τρίποντο!

Η βαθμολογία του 3ου ομίλου (σε έναν αγώνα):

1. Ξάνθη 3β.
2. ΟΦΗ 1β.
3. Ζάκυνθος 1β.
4. Νίκη Βόλου 0β.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Αναστασίου: «Δεν τους είπα αλήτες…»

Απολογήθηκε ο Γιάννης Αναστασίου στην Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι. «Δεν είπα αλήτη τον Σπάθα», υποστήριξε ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Σήμερα η απόφαση.

Αναστασίου: «Δεν τους είπα αλήτες…»
Αυτοπροσώπως, παρότι η ομάδα του έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις σήμερα (σ.σ. αγώνα Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό στις 19:30) παρέστη το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιάννης Αναστασίου στην Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας μετά την κλήση του σε απολογία για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ο προπονητής του «τριφυλλιού» ισχυρίστηκε πως ουδέποτε εξύβρισε τους διαιτητές αποκαλώντας τους αλήτες και πως τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν. «Είπα στον Καλογερόπουλο, είστε απαράδεκτοι και γυρνώντας στον πάγκο είπα στους συνεργάτες μου ‘άρχισαν οι αλητείες’», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως ο τέταρτος διαιτητής, κ. Σπάθας, είπε στον ρέφερι του αγώνα, κ. Καλογερόπουλο, πως έβρισε τους διαιτητές και κακώς υπέδειξε την αποβολή του από τον πάγκο.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού, κ. Κάρμης, ανέφερε πως ο διαιτητής δεν άκουσε τον προπονητή του «τριφυλλιού» να βρίζει τους διαιτητές, αλλά παρ’ όλα αυτά έγραψε κάτι τέτοιο με κεφαλαία γράμματα στο φύλλο αγώνα.

Μάλιστα για να αμφισβητήσει το έργο των παρατηρητών ανέφερε πως «… ο παρατηρητής δεν έγραψε ότι έπεσε κροτίδα εντός αγωνιστικού χώρου. Δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχουν παρατηρητές δύο ταχυτήτων, να παίρνουν το 100άρικο και να γράφουν ό,τι θέλουν».

Η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας και λέγεται πως ο προπονητής του Παναθηναϊκού κινδυνεύει με τιμωρία δύο ως έξι μηνών. Σημειώνεται πως στη διάρκεια της εκδίκασης έξω από τα γραφεία της Super League ήταν περίπου 20 οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Η εκδίκαση της υπόθεσης του Ολυμπιακού, που είχε κληθεί σε απολογία, αναβλήθηκε λόγω προσωπικού προβλήματος του νομικού εκπροσώπου των Πειραιωτών, κ. Γιαννίκου.*Πηγή: sport-fm.gr*

«Θα μπορούσαμε να το πάρουμε στα χαρτιά»

Ο ΑΓΣ Καστοριάς ισχυρίζεται μέσω ανακοίνωσης του ότι είχε τη δυνατότητα να κερδίσει στα… χαρτιά το πρόσφατο παιχνίδι με τον Άρη για το Κύπελλο Γ’ Εθνικής, λόγω των στολών των «κιτρίνων».

«Θα μπορούσαμε να το πάρουμε στα χαρτιά»
Η Καστορία έχασε με 4-1 από τον Άρη το περασμένο Σάββατο (25/10) για το Κύπελλο Γ’ Εθνικής, αλλά όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, υπήρχε η δυνατότητα να κάνει ένσταση, ώστε να πάρει το ματς στα… χαρτιά. «Τέτοιες ενέργειες δεν εκφράζουν την ομάδα μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ο ΑΓΣ Καστοριάς γνωστοποιεί πως παρότι είχε τη δυνατότητα να κερδίσει το παιχνίδι του Σαββάτου στα χαρτιά (τόσο πριν την έναρξη όσο και μετά τη λήξη του ματς) για τις στολές με τις οποίες αγωνίστηκε η ομάδα του Άρη αγωνίστηκε (γεγονός που χρεώνεται ως υπαιτιότητα των γηπεδούχων) δε κατέθεσε ένσταση με την οποία είχε τη δυνατότητα να πάρει τη νίκη και τη πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

Τέτοιες ενέργειες δεν εκφράζουν την ομάδα μας, που παρότι στο πρόσφατο παρελθόν της έχουν αφαιρέσει τους βαθμούς της νίκης σε αγώνα που κέρδισε εντός των αγωνιστικών χώρων δε προτίθεται να προβεί σε ανάλογες πράξεις.

Το ήθος, η δυναμική και το πρεστίζ του συλλόγου μας έχει αποδείξει διαχρονικά πως η Καστοριά αναγνωρίζει την ήττα και ταυτόχρονα ξέρει να νικά μονάχα εντός των τεσσάρων γραμμών».

Καρέλης: «Τίτλους με τον Παναθηναϊκό»

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να σκεφτεί μια μεταγραφή στο εξωτερικό ο Νίκος Καρέλης, όπως ο ίδιος υποστήριξε. «Τίτλους με τον Παναθηναϊκό», επισήμανε ο 22χρονος επιθετικός πως είναι το όνειρό του.

Καρέλης: «Τίτλους με τον Παναθηναϊκό»
Όπως κάθε νεαρός ποδοσφαιριστής, έτσι και ο Νίκος Καρέλης θέλει κάποια στιγμή να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό, ακόμη όμως δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο.

Με δηλώσεις του στο match program του αγώνα ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Παναιτωλικό για το Κύπελλο, ο 22χρονος επιθετικός ξεκαθάρισε πως στο μυαλό του βρίσκονται μόνο οι «πράσινοι», με τους οποίους θέλει να κατακτήσει αρκετούς τίτλους ακόμα.

Επιπλέον, παραδέχτηκε πως στο «τριφύλλι» σκέφτονται την διατήρηση του τροπαίου, ωστόσο προτιμούν να μιλήσουν στο… γήπεδο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ματς της Πέμπτης (30/10) με την ομάδα του Αγρινίου, τονίζοντας πως ο αντίπαλός τους δεν έχει κάτι να χάσει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

-Η περυσινή πολύ καλή σεζόν «σφραγίστηκε» από την κατάκτηση του Κυπέλλου. Το… repeat αποτελεί ένα στόχο για εσάς και φέτος;

«Εμείς σαν ομάδα αυτό που θέλουμε και έχουμε πει είναι να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε τον απολογισμό στο τέλος της χρονιάς και θα δούμε τι έχουμε πετύχει. Σίγουρα το Κύπελλο είναι ένα τρόπαιο που θα θέλαμε, αλλά δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια. Πρέπει να “μιλάμε” μέσα στο γήπεδο!».

-Όντας δεύτερος σκόρερ, ήσουν από τους πρωταγωνιστές για τον Παναθηναϊκό στην διοργάνωση πέρυσι, ενώ πέτυχες γκολ και στον τελικό. Να περιμένουμε κάτι ανάλογο και φέτος;

«Όντως, πέρυσι ξεκίνησα καλά, σκόραρα αλλά μετά άργησα να… πάρω μπροστά (σ.σ. γέλια). Βασικά, εγώ θέλω να πηγαίνω καλά σε όλα τα παιχνίδια, ανεξάρτητα από το αν είναι Κύπελλο Πρωτάθλημα ή φιλικό, να βελτιώνομαι και να βοηθάω την ομάδα μου όσο μπορώ. Τα γκολ είναι μέρος της δουλειάς μου σίγουρα και ελπίζω να βάλω όσα περισσότερα γίνεται».

-Ο θεσμός του Κυπέλλου είναι… απρόβλεπτος, ωστόσο, με θετικό αποτέλεσμα σήμερα, ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται με το… ενάμισι πόδι στην επόμενη φάση…

«Καταρχάς, θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο το ματς. Όντως, με μια νίκη εμείς θα περάσουμε ουσιαστικά στην επόμενη φάση, αλλά ο Παναιτωλικός έρχεται στην Λεωφόρο χωρίς πολλά περιθώρια, μετά την ήττα του στον πρώτο αγώνα. Φυσικά, το θέμα είναι να είμαστε εμείς συγκεντρωμένοι και να τελειώσουμε το παιχνίδι από νωρίς, σκοράροντας και διώχνοντας το άγχος. Γενικώς, θα πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στα τελειώματα των φάσεων, σε κάθε ματς…».

-Αντίπαλός σας είναι μια ομάδα από την SuperLeague και μάλιστα από αυτές που θεωρούνται καλές. Πως περιμένεις τον αγώνα με τον Παναιτωλικό και που πιστεύεις ότι θα κριθεί;

«Πιστεύω καταρχήν ότι ο Παναιτωλικός θα παίξει κλειστά, δεν είναι ομάδα που ανοίγεται και θα προσπαθήσει να μας “χτυπήσει” με αντεπιθέσεις. Έχει γρήγορους παίκτες μπροστά. Επίσης, δίνει έμφαση και απειλεί στα στημένα, γιατί διαθέτει ψηλά κορμιά! Πάντως, επαναλαμβάνω ότι όλα θα κριθούν από την δική μας δημιουργικότητα και κυρίως την ευστοχία μας... Το ιδανικό είναι κάθε ευκαιρία που θα κάνουμε να την μετουσιώσουμε σε γκολ, να μην χρειαστεί δηλαδή να φτιάξουμε 10 φάσεις και να κερδίσουμε στο τέλος με… 1-0 μόνο!».

-Σε προσωπικό επίπεδο, η πρόσκληση στην Εθνική ομάδα είναι κάτι το ξεχωριστό, προφανώς. Πως την εισέπραξες εσύ;
«Είναι μοναδική εμπειρία για κάθε ποδοσφαιριστή το να κληθεί στην εθνική ανδρών! Φυσικά, είναι και μεγάλη μου τιμή! Μπορεί να μην συνδυάστηκε με το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά στο χέρι μας είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση. Όμως, επειδή μέσω του Παναθηναϊκού ήρθε η κλήση μου -η ομάδα μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ στην Σούπερ Λίγκα και με αρκετή δουλειά και με τις σωστές οδηγίες του προπονητή να διακριθώ- θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτό».

-Τελευταία βλέπουμε ότι το όνομά σου ακούγεται πλέον και για το εξωτερικό. Το έχεις σκεφτεί αυτό, δεδομένου πως πρόσφατα έπαιξες εκτός Ελλάδας, για το μέλλον;

«Το μυαλό μου είναι 100% στον Παναθηναϊκό, όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό! Θέλω και πρέπει να δουλέψω όσο περισσότερο γίνεται, να βελτιωθώ όσο πιο πολύ μπορώ κι όταν θα είμαι έτοιμος 100% θα σκεφτώ και το επόμενο βήμα... Ονειρεύομαι παράλληλα να κατακτήσω τίτλους με τον Παναθηναϊκό ως τότε και θα είναι πολύ καλό για μένα αν τα καταφέρω».

Αλλαγή ηγεσίας στον ΑΣ Άρη!

Ο Παναγιώτης Ζουμπουρίδης είναι ο νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη Άρη, διαδεχόμενος τον Τάσο Οικονόμου.

Αλλαγή ηγεσίας στον ΑΣ Άρη
Δεκτή έκανε το πρωί της Πέμπτης το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης την αίτηση διορισμού νέας διοίκησης στον Ερασιτέχνη Άρη.

Επικεφαλής στο νέο σχήμα θα είναι ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Γαλανού, Παναγιώτης Ζουμπουρίδης, ενώ θα έχει συνολικά εννέα μέλη. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα και να γίνει αλλαγή σελίδας στον ΑΣ.

Τις τελευταίες ημέρες «έτρεξαν» τις διαδικασίες οι άνθρωποι των «κιτρίνων» ώστε να είναι όλα έτοιμα για την γενική συνέλευση της Δευτέρας (3/11), όπου οι μέτοχοι της ΠΑΕ (ΑΣ και τα μέλη της ΚΜΑ) θα ψηφίσουν για την εκκαθάριση της.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Ο «Μήτσος» τα χιλιάζει…!!

Μια ασίστ και ο Δημήτρης Διαμαντίδης απόψε πιάνει τις 1.000 στην Ευρωλίγκα σημειώνοντας ένα μοναδικό ρεκόρ. Οι απίστευτοι μέσοι όροι, η κορυφαία βραδιά του και η... απειλή από Σπανούλη και Τεόντοσιτς.

Ο «Μήτσος» τα χιλιάζει…
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης λατρεύεται από προπονητές και συμπαίκτες γιατί βάζει πάνω από όλα κι όλους το καλό της ομάδας. Κι αν μια κατηγορία αποτυπώνει στο μεγαλύτερο βαθμό τον αλτρουισμό ενός παίκτη είναι οι ασίστ. Ο «Μήτσος» απόψε γράφει ιστορία, καθώς στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ δεν μπορεί να μην κάνει τη μία και μοναδική ασίστ που χρειάζεται για να φτάσει τις 1.000 στην Ευρωλίγκα. Και δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη η περίσταση από ένα παιχνίδι απέναντι στον μέντορά του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς…

Ήδη είναι πρώτος στην ιστορία της διοργάνωσης στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία με τον απίστευτο μέσο όρο των 4,4 ασίστ ανά αγώνα. Πίσω του βρίσκεται ο παλιόφιλος Θοδωρής Παπαλουκάς με 977, ο Πάμπλο Πριγκιόνι με 798 και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με 755. Κανείς εκ των τριών δεν τον απειλεί, αφού ο «Τεό» και ο «Σάρας» είναι πλέον… παλαίμαχοι, ενώ ο Αργεντινός ολοκληρώνει την καριέρα του στο ΝΒΑ. Αντίθετα, ενεργοί και… ακμαίοι είναι ο πέμπτος της λίστας Βασίλης Σπανούλης με 708, ο έκτος Χουάν Κάρλος Ναβάρο με 663 και ο έβδομος (και νεότερος της πρώτης δεκάδας) Μίλος Τεόντοσιτς με 612.

Κάθε χρόνιο και πιο δημιουργικός

Αν και διανύει το 35ο έτος της ζωής του, ο Διαμαντίδης μοιράζει ασίστ με μεγαλύτερο ρυθμό από ποτέ. Οι 158 τελικές πάσες που «σέρβιρε» στην περσινή Ευρωλίγκα (6,2 κατά μέσο όρο) ήταν οι περισσότερες στην καριέρα του στη διοργάνωση, ενώ ήδη φέτος σε δύο ματς έχει δώσει έντεκα ασίστ κι έχει κάνει μόνο ένα λάθος!

Σεζόν: Ασίστ (Λάθη) Πόντοι

2004/05: 3,12 (2,3) 8,5
2005/06: 2,86 (2,3) 8,7
2006/07: 3,91 (2,3) 8,9
2007/08: 3,26 (1,8) 8,5
2008/09: 3,09 (2) 8,5
2009/10: 3,33 (2) 9,4
2010/11: 6,22 (3) 12,5
2011/12: 4,78 (2,6) 11,5
2012/13: 5,77 (2,8) 8,1
2013/14: 6,2 (3) 8,9
2014/15: 5,5 (0,5) 1

Το ρεκόρ του «Μήτσου» σε ασίστ είναι οι 11 που είχε πετύχει τη δεύτερη μέρα του 2014 στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ με 73-57.

Κι έπεται συνέχεια…







*Πηγή: sport-fm.gr*

Κάμπος: «Τεράστια ομάδα ο Άρης»

Μεγάλη τιμή για τον ίδιο χαρακτήρισε την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Άρη ο Πάουλο Κάμπος. «Θυμάμαι την έδρα του από τότε που ήμουν στον Αστέρα», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Κάμπος: «Τεράστια ομάδα ο Άρης»
Ο Πάουλο Κάμπος δεν έχει αναλάβει τυπικά τον Άρη, αλλά σε δηλώσεις που έκανε, μίλησε σαν προπονητής του. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός τόνισε ότι οι «κίτρινοι» είναι τεράστια ομάδα και πως είναι έτοιμος να την αναλάβει, ενώ αναφέρθηκε και στον κόσμο της.

«Ο Άρης είναι μια τεράστια ομάδα και είμαι έτοιμος να τον αναλάβω. Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η συγκεκριμένη πρόταση και είμαι έτοιμος να έρθω. Το μόνο που απομένει είναι να μου στείλουν τα εισιτήρια και να ταξιδέψω στην Ελλάδα και αυτό περιμένω. Από τότε που ήμουν προπονητής στον Αστέρα Τρίπολης θυμάμαι ότι ήταν μια από τις πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος το γήπεδο του Άρη. Παθιασμένοι οπαδοί και πάντα γεμάτο. Εύχομαι να οδηγήσω την ομάδα εκεί που της αξίζει», ανέφερε στο «Goal» ο 57χρονος κόουτς.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Ξύλο έξω από τον Super 3!!

Συμπλοκή με ομάδα αγνώστων είχαν οργανωμένοι οπαδοί του Άρη έξω από τα γραφεία του Super 3 αργά χθες βράδυ. Δύο τραυματίες, πολλές υλικές ζημιές και προσαγωγές.

Ξύλο έξω από τον Super 3
Επεισόδια που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων και την πρόκληση υλικών ζημιών σε σταθμευμένα οχήματα σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης έξω από τα γραφεία του κεντρικού συνδέσμου οργανωμένων οπαδών του Άρη, Super 3, επί της οδού Σεφέρη στη Θεσσαλονίκη.

Μια ομάδα περίπου 20 ατόμων με ξύλα και σιδερολοστούς, χωρίς να φέρουν διακριτικά, επιτέθηκαν στα γραφεία που βρίσκονται στην περιοχή Χαριλάου, με αποτέλεσμα την αντίδραση οπαδών του Άρη που βρίσκονται στο χώρο. Ακολούθησε μαζική συμπλοκή και τα πνεύματα ηρέμησαν όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία, που έχει προχωρήσει ήδη σε προσαγωγής και συνεχίζει τις έρευνες.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Ο Κυπελλούχος και οι… υπόλοιποι!!

Δύο έχουν ήδη το μυαλό τους στην επόμενη φάση του Κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ στο Κέρκυρα-Καλαμαριά, ενώ ρίχνεται σήμερα στη μάχη και ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός, όπως και και πέντε ακόμη από Super League.

Ο Κυπελλούχος και οι… υπόλοιποι
Τρίτη και τελευταία ημέρα της δεύτερης αγωνιστικής της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος. Μετά την Τετάρτη, που επιφύλασσε εκπλήξεις από τα αουτσάιντερ και προκρίθηκαν, Αστέρας Τρίπολης και Βέροια, σήμερα (30/10) αγωνίζονται έξι ομάδες από την πρώτη κατηγορία και άλλες τέσσερις από την Football League.

O Παναθηναϊκός, που σήκωσε πέρυσι την Κούπα, υποδέχεται τον Παναιτωλικό, με στόχο να «κλειδώσει» από τώρα τη πρόκριση, μετά το 1-0 με τον Ολυμπιακό στον Βόλο, ενώ οι Αγρινιώτες δεν έχουν κάνει ακόμη… σεφτέ, καθώς στην πρώτη αγωνιστική έχασαν 1-0 από τα Χανιά στην έδρα τους.

Άρωμα… Super League καθώς παίζουν ΟΦΗ-Skoda Ξάνθης, έχει μεταξύ άλλων το… μενού, ενώ από το Κέρκυρα-Απόλλων Καλαμαριάς θα κριθούν πολλά στον 2ο όμιλο, όπου βρίσκεται και ο ΠΑΟΚ.

Τρίτη 28/10

Τύρναβος-Αιγινιακός 2-1
Χανιά-Ολυμπιακός Βόλου 0-0
Φωστήρας-Παναχαϊκή 0-2
Εθνικός Γαζώρου-Ηρακλής 1-2
ΑΕΚ-Ηρακλής Ψαχνών 3-0

Τετάρτη 29/10

Ολυμπιακός-Πανιώνιος 1-1
ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1
Λεβαδειακός-Πλατανιάς 2-0
Ατρόμητος-Πανθρακικός 1-1
Εργοτέλης-Βέροια 0-2
Αστέρας Τρίπολης-Καλλονή 2-1

Την Πέμπτη 30/10

2ος όμιλος
Κέρκυρα-Απ. Καλαμαριάς (15:00)

3ος όμιλος
Νίκη Βόλου-Ζάκυνθος (17:15)
ΟΦΗ-Skoda Ξάνθη (19:30)

6ος όμιλος
Ερμιονίδα-Απ. Σμύρνης (15:00)

8ος όμιλος
Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός (19:30) *Πηγή: sport-fm.gr*

«Από τις πιο δύσκολες έδρες το ΟΑΚΑ»

Ο Ρίκι Χίκμαν μιλά για τις δυσκολίες του αποψινού αγώνα της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, αλλά και τη συνεργασία του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

«Από τις πιο δύσκολες έδρες το ΟΑΚΑ»
Υποψιασμένος για την ατμόσφαιρα που θα συναντήσει απόψε στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι ο Ρίκι Χίκμαν. Ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ περιμένει ένα δύσκολο ματς, ενώ αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την πιθανότητα να κατακτήσει ΚΑΙ φέτος την Ευρωλίγκα μετά την περσινή του επιτυχία με τη Μακάμπι.

Αναλυτικά, ο Ρίκι Χίκμαν μίλησε στην «Πράσινη» για:

-την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ: «Το ΟΑΚΑ είναι από τις πιο δύσκολες έδρες που μπορείς να βρεθείς, καθώς ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι πολύ παθιασμένος. Επίσης το γεγονός ότι ο κόουτς Ομπράντοβιτς είναι κάτι σαν θρύλος εκεί, θα κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή την ατμόσφαιρα. Σίγουρα θα είναι ένα παιχνίδι πολύ υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε δύο ομάδες με μεγάλη ποιότητα».

-τη συνεργασία του με τον Ομπράντοβιτς: «Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε. Σε κάθε προπόνηση πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, ψυχολογικά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Είναι σαν να δίνεις κάθε μέρα ένα τεστ και πρέπει να βρίσκεσαι στην τσίτα».

-τα «κλειδιά» του Παναθηναϊκού: «Ο Διαμαντίδης ήταν πάντα και παραμένει η ψυχή και η καρδιά της ομάδας με το παιχνίδι του στο πικ εν ρολ. Επίσης σημαντικοί είναι οι Γκιστ και Σλότερ, ενώ γενικά η περιφερειακή γραμμή του Παναθηναϊκού παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα».
*Πηγή: sport-fm.gr*

Πρωτάθλημα και... βλέπει!!

Η ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ κάνει πολύ δύσκολο το έργο του για πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου και η προσοχή στρέφεται στο ματς με τον Εργοτέλη, αλλά και στο... Κέρκυρα-Απ. Καλαμαριάς.

Πρωτάθλημα και... βλέπει
Στον ΠΑΟΚ στρέφουν την προσοχή τους στο πρωτάθλημα, μετά το εντός έδρας 1-1 με τον ΠΑΣ Γιάννινα για την δεύτερη αγωνιστική της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου.

Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, διότι η κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου είναι και φέτος από τους βασικούς στόχους της ομάδας, αλλά ο χρόνος για να προετοιμαστεί η ομάδα ενόψει του ματς με τον Εργοτέλη στο Ηράκλειο για την 9η αγωνιστική της Super League είναι λίγος.

Ωστόσο, ο Άγγελος Αναστασιάδης, όπως φάνηκε από τα όσα ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου έμεινε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του. «Φάνηκε από το πρώτο παιχνίδι με την Καλαμαριά ότι μάλλον η Παναγιά δεν θέλει να μας το δώσει. Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί τα παιδιά έκαναν την προσπάθεια, κάναμε ευκαιρίες, δεχθήκαμε το γκολ στην πρώτη τους προσπάθεια για γκολ. Κάναμε ευκαιρία, αλλά μάλλον δεν θέλει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εννοείται, πάντως πως υπάρχει αγωνία για την αναμέτρηση της Κέρκυρας με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, καθώς θα κρίνει πολλά.
Σε περίπτωση που επικρατήσουν οι φιλοξενούμενοι θα φθάσουν τους έξι βαθμούς και θα προκριθούν αυτόματα στην επόμενη φάση. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα θέλει τότε ήττα του ΠΑΣ από το Απόλλωνα για να τον φτάσει με δική του νίκη επί των «Φαιάκων». Όμως, λόγω του χθεσινού 1-1 και επειδή πρώτο κριτήριο είναι το αποτέλεσμα στο μεταξύ παιχνίδι των δύο ομάδων που ισοβαθμούν δεν θέλει απλά το «τρίποντο», αλλά καθαρή νίκη για να έχει καλύτερη επίθεση που είναι το δεύτερο κριτήριο. Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει 1-2 τέρμα και ο ΠΑΣ 2-1.

Αν έρθει ισόπαλο το ματς στο νησί ο ΠΑΟΚ θα θέλει νίκη επί της Κέρκυρας και να μην έρθει ισόπαλο το ΠΑΣ-Απόλλων, διότι έτσι θα μπορεί να τους φτάσει και να μπορεί να ισοβαθμήσει με τον ηττημένο. Αν νικήσει η Κέρκυρα πιάνει στους τρεις τον Απόλλωνα και με νίκη της η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη περιμένει να πάρει ο ΠΑΣ «τρίποντο» επί των Πόντιων και έτσι θα έρθει η πρόκριση. Αν οι Ηπειρώτες χάσουν και ισοβαθμήσουν με τον «Δικέφαλο του Βορρά» θα ισχύσει ότι αναφέρθηκε στην αρχή. *Πηγή: sport-fm.gr*

Αριστούχοι και… μετεξεταστέοι!!

Η νέα καλή εμφάνιση του Φορτούνη, η υποσχόμενη παρουσία του Βούρου και η επιστροφή Σιόβα είναι τα λιγοστά κέρδη του Ολυμπιακού από το 1-1 με τον Πανιώνιο στο Κύπελλο. Ποιοι οι… μετεξεταστέοι.

Αριστούχοι και… μετεξεταστέοι
Ο Ολυμπιακός έχασε με το 1-1 κόντρα στον Πανιώνιο στο «Γ. Καραϊσκάκης» την ευκαιρία να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου, ωστόσο είναι αποκλειστικά στο δικό του χέρι να το πετύχει και μάλιστα ως πρώτος του γκρουπ στο εναπομείναν εκτός έδρας ματς με τον Φωστήρα στις αρχές του 2015.

Η ουσία είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κάποια πράγματα να κρατήσουν και άλλα να… ξεχάσουν από το χθεσινό παιχνίδι. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η νέα καλή εμφάνιση του Κώστα Φορτούνη, που ήταν μακράν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας και σκόρερ της «φωνάζοντας» πως περιμένει την ευκαιρία του σε ένα πιο δυνατό ματς. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός έχει παίξει μόλις 44 λεπτά στο πρωτάθλημα (είναι εκτός λίστας του Champions League) και δεν θα είναι έκπληξη αν τον δούμε στο προσεχές ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη, την οποία γνωρίζει καλά από το πέρασμά του από την ομάδα.

Ο Μίτσελ μπορεί να χαμογελά για την επανεμφάνιση του Σιόβα, που επέστρεψε από τραυματισμό κι έπαιξε για ένα ημίχρονο, όπως και για την παρουσία του Βούρου, που έδειξε ότι διαθέτει δυνατότητες να εξελιχθεί σε έναν καλό αμυντικό. Αντίθετα, αρκετοί παίκτες που είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν στον Ισπανό προπονητή πως αξίζουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής, δεν τα κατάφεραν. Στη λίστα αυτή ανήκουν οι Ντοσεβί, Ντουρμάζ, Μπουχαλάκης και Γιαννούλης, αλλά και σε κάποιο βαθμό οι Μέγιερι, Γκαζαριάν και Διαμαντάκος. Ελαφρυντικά υπάρχουν, κυρίως η απραξία και το γεγονός ότι βρέθηκαν σε μια… πειραματική ενδεκάδα, αλλά είναι αλήθεια πως ο Μίτσελ περίμενε περισσότερα.

Με προβλήματα στην Τρίπολη

Σίγουρα χωρίς τον Τσόρι Ντομίνγκες, που έχει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς από τα συνεχή ματς και θα προσπαθήσει να προλάβει το ματς της Τρίτης με τη Γιουβέντους, και πιθανώς με επιπλέον απουσίες θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός το Σάββατο τον Αστέρα στην Τρίπολη. Από ιώσεις ταλαιπωρούνται οι Μποτία και Φουστέρ, που δεν αποκλείεται να προφυλαχθούν για να είναι διαθέσιμοι εν όψει Τορίνο. Ο Μπενίτες δήλωσε χθες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υγιής, αλλά μετά από πολυήμερη απουσία είναι αμφίβολο αν θα βρίσκεται έστω και στην αποστολή. *Πηγή: sport-fm.gr*

Παίζει ο Πέτγουεϊ, «βλέπει» ο Ντάρντεν!!

Με τον Πέτγουεϊ, που παρά την ενόχληση στη μέση αναμένεται να παίξει κανονικά, αλλά και τον Ντάρντεν για λόγους προσαρμογής, αναχώρησε ο Ολυμπιακός για το ματς με τη Νεπτούνας. Τι είπε ο Τόμιτς.

Παίζει ο Πέτγουεϊ, «βλέπει» ο Ντάρντεν
Ο Ολυμπιακός πήρε νωρίς το πρωί το δρόμο για την Κλαϊπέντα της Λιθουανίας, όπου την Παρασκευή (20:00) θα επιδιώξει το 3/3 στον τέταρτο όμιλο της Ευρωλίγκας απέναντι στην πρωτάρα Νεπτούνας. Τα προβλήματα δεν λείπουν και πάλι, αφού πέραν της δεδομένης απουσίας των Πρίντεζη και Παπαπέτρου, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν λαβωμένο τον Πέτγουεϊ και ανέτοιμο τον Ντάρντεν. Όπως δήλωσε λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής ο Μίλαν Τόμιτς, ο μεν πρώτος αναμένεται να παίξει, αφού ο σπασμός στη μέση του δεν δείχνει κάτι σοβαρό, ο δε δεύτερος ακολούθησε την αποστολή περισσότερο για να μπαίνει στο κλίμα της ομάδας.

«Ο Ντάρντεν θα είναι μαζί μας, αλλά δεν θα τον χρησιμοποιήσουμε στο παιχνίδι, απλώς είναι καλό να είναι με την ομάδα από τη στιγμή που έχει κάνει δυο προπονήσεις μαζί μας. Ο Μπρεντ είχε έναν σπασμό στη μέση χθες στην προπόνηση και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Νομίζω θα παίξει», δήλωσε ο προπονητής των Πειραιωτών.

Όσο για το προσεχές ματς, είπε: «Η Νεπτούνας είναι μια ομάδα που παίζει με αρκετή ενέργεια, ιδιαίτερα στο γήπεδο της. Τους αρέσει να τρέχουν στον αιφνιδιασμό και να σουτάρουν πολλά τρίποντα, είτε στο σετ παιχνίδι είτε σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Παίζουν δυνατά, σουτάρουν αρκετά και είμαστε νομίζω προετοιμασμένοι καλά γι’ αυτό το ματς. Θέλουμε να ελέγξουμε τον ρυθμό, να κόψουμε τα τρίποντα τους είτε στον γρήγορο ρυθμό, είτε στο σετ παιχνίδι και θεωρώ πως θα πάμε καλά».

Όσο για το αν υπάρχουν ομοιότητες στο παιχνίδι των δύο ομάδων, είπε: «Δεν θα το έλεγα αυτό. Κάποιοι έλεγαν πως ο Ολυμπιακός κακώς σούταρε 34 τρίποντα με τον Κολοσσό Ρόδου. Από τη στιγμή που σε αφήνουν, πρέπει να σουτάρεις κατά τη γνώμη μου. Δηλαδή όταν σου αφήνουν το τρίποντο, τι να κάνουμε, να μπούμε μέσα;».

Από τη μεριά του ο σέντερ των «ερυθρόλευκων», Μπράιαντ Ντάνστον, τόνισε: «Η Νεπτούνας είναι μια κλασική λιθουανική ομάδα. Παίζουν γρήγορα, σουτάρουν πολλά τρίποντα και σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να ανοίξουν τον ρυθμό. Εμείς, όμως, θα πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας. Όταν παίζεις εκτός έδρας και ειδικότερα απέναντι σε ομάδα που παίζουν με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να είσαι 110% συγκεντρωμένος. Εμείς θέλουμε να ελέγξουμε τα ριμπάουντ και μέσω της άμυνας μας να καταφέρουμε να φτάσουμε στον στόχο μας που είναι η νίκη».
*Πηγή: sport-fm.gr*

Χαμογελά ο «Κολοσσός»!

Τρίβει τα χέρια του ο Δέλλας στην ΑΕΚ από την απόδοση που είχαν οι «ρεζέρβες» και την επιστροφή όλων των τραυματιών. Πανέτοιμος ο Ανάκογλου, έρχεται ο Ράτκοβιτς για τους «μικρούς».

Χαμογελά ο «Κολοσσός»
Η άνετη νίκη και η εμφάνιση αρκετών παικτών που δεν έχουν… μόνιμη θέση στο βασικό σχήμα απέναντι στον Ηρακλή Ψαχνών έφεραν χαμόγελα στις τάξεις της ΑΕΚ.

Σε μια βραδιά που παίκτες που ήταν μονίμως στις πρώτες επιλογές του Τραϊανού Δέλλα, όπως οι Μάνταλος, Αραβίδης, Λαμπρόπουλος και Πεταυράκης έμειναν εκτός ενδεκάδας ή και αποστολής, ενώ άλλοι που έχουν βασικό ρόλο στα πλάνα όπως οι Ανάκογλου, Μπρέτσεβιτς και Σοϊλέδης ήταν ανέτοιμοι, η «Ένωση» απέδειξε πως έχει λύσεις όχι απλώς για να νικήσει, αλλά και να το κάνει με άνεση και… στιλ.

«Θέλω να σας συγχαρώ και ιδιαίτερα τα παιδιά που μπήκαν στην ενδεκάδα γιατί έδειξαν πανέτοιμα. Δεν υπάρχουν βασικοί κι αναπληρωματικοί. Όλοι σας είστε βασικοί», είπε ο «Κολοσσός».

Πλέον οι λύσεις που διαθέτει ο προπονητής είναι πάρα πολλές. Όχι απλώς επειδή οι «ρεζέρβες» έδειξαν πως μπορούν να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή, αλλά κι επειδή επιστρέφουν οι τραυματίες. Ο Δημήτρης Ανάκογλου προπονείται πλέον κανονικά και δεν αποκλείεται να είναι στην αποστολή για το ματς με τον Αχαρναϊκό, ενώ Ιβάν Μπρέτσεβιτς και Άρης Σοϊλέδης είναι ιατρικά πανέτοιμοι κι απλώς περιμένουν τη στιγμή που θα πάρουν την ευκαιρία.

Έρχεται ο Ράτκοβιτς

Τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Αθήνα ο Άντριγια Ράτκοβιτς. Ο 17χρονος φορ, που δοκιμάστηκε και έπεισε για το ταλέντο και τις προοπτικές του, έρχεται από τη δεύτερη κατηγορία της Σερβίας και τη Γιαβόρ. Αρχικά θα ενταχθεί στην ομάδα Κ-20 της ΑΕΚ και θα παρακολουθείται η εξέλιξή του.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Μόνο… κερδισμένος!!

Νίκη με πολλαπλά οφέλη θέλει ο Παναθηναϊκός στη σημερινή αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό για το Κύπελλο (19:30). Πολλές αλλαγές από Αναστασίου, επιστροφή του Μπεργκ.

Μόνο… κερδισμένος
Νίκη που θα του εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου θέλει ο Παναθηναϊκός στην αποψινή αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό στη Λεωφόρο για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου (19:30, OTE Sport 1, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr).

Οι «πράσινοι» μπορεί ακόμη και σε περίπτωση ήττας να κρατούν στο χέρι τους την πρόκριση (μιας και θα εκκρεμεί το ματς με τα πρωτοπόρα Χανιά στην Κρήτη στις αρχές του 2015), ωστόσο θέλουν να… καθαρίσουν από σήμερα και να πάνε στην τελευταία αγωνιστική με την πολυτέλεια πως και μια ισοπαλία θα αρκεί για να τερματίσουν στην πρώτη θέση και να αποφύγουν κλήρωση με άλλον πρώτο από τα υπόλοιπα επτά γκρουπ στους «16».

Οι Κυπελλούχοι Ελλάδος μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αρχικά γιατί θα πάρουν ανάσες οι Ζέκα, Πράνιτς και Κουτρουμπής που δεν συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή, ενώ στον πάγκο θα είναι οι Νάνο, Ατζαγκούν και Καρέλης. Κι εν συνεχεία γιατί δεδομένων και των απουσιών των τραυματιών Σίλντενφελντ και Ντίνα θα πάρουν ευκαιρίες αρκετοί παίκτες με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής.

Όλα δείχνουν πως θα επιλεγεί ένα 4-4-2 με τον Κοτσόλη στο τέρμα, Μπούρμπο στο δεξί και Χουχούμη στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ Μέντες και Ρισβάνης θα είναι τα στόπερ. Ο Λαγός θα είναι αμυντικό χαφ με τους Μπούι και Δώνη εσωτερικούς μέσους και τον Μπαϊράμι σε ελεύθερο ρόλο πίσω από Κλωναρίδη και Πέτριτς.

Στην 20μελή αποστολή συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά δύο και κάτι μήνες μετά τον τραυματισμό του ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός φορ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σαν αλλαγή για κάποια λεπτά, ενώ θα ανεβάζει σταδιακά ρυθμούς εν όψει και των δύσκολων αγώνων με Ατρόμητο στη Λεωφόρο και ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το πρωτάθλημα, αλλά κι ενδιάμεσα με Αϊντχόφεν για το Europa League.

*Σήμερα είναι προγραμματισμένη η απολογία του Γιάννη Αναστασίου για τα όσα αναφέρθηκαν στο φύλλο αγώνα περί εξύβρισης των διαιτητών. Η πλευρά του Παναθηναϊκού που θα εκπροσωπήσει τον προπονητή θα χαρακτηρίσει ανυπόστατα όσα αναφέρονται ελπίζοντας σε απλό πρόστιμο κι όχι σε κάποια ποινή απαγόρευσης της παρουσίας του στους πάγκους.

*Οι Βασίλης Κωνσταντίνου και Δημήτρης Σαραβάκος θα εκπροσωπήσουν την ΠΑΕ στην ετήσια χοροεσπερίδα της Panatha USA που θα γίνει αύριο βράδυ στη Νέα Υόρκη.*Πηγή: sport-fm.gr*

Οριστικά… Κάμπος!!

Ο Πάουλο Κάμπος θα είναι εκτός απροόπτου ο νέος τεχνικός του Άρη και θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη, καθώς «ναυάγησε» η περίπτωση Βοσνιάδη που αποτελούσε την πρώτη επιλογή του Γιώργου Γαλανού.

Οριστικά… Κάμπος
Στον Πάουλο Κάμπος κατέληξε ο Γιώργος Γαλανός για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη.

Ο επικεφαλής το ποδοσφαιρικό τμήμα τα είχε βρει με τον Βραζιλιάνο από τις αρχές της εβδομάδας και περίμενε την οριστική απάντηση του Αλέκου Βοσνιάδη. Αυτός είπε «όχι» και αναμένεται να ενεργοποιηθεί η συμφωνία με τον 57χρονο προπονητή που έχει περάσει ξανά από την Ελλάδα. Έγινε γνωστός με τον Αστέρα, καθώς ήταν στον πάγκο των Αρκάδων, όταν αγωνίστηκαν για πρώτη φορά (2007-08) στην Super League, συνεχίζοντας το έργο που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη σεζόν. Η συμφωνία προβλέπει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν και σε περίπτωση που οι «κίτρινοι» προβιβαστούν στην Football League, συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών και ο Κάμπος θα εισπράξει 50.000 ευρώ.

inner

Πάντως, από όταν έφυγε από τη χώρα μας και μετά ο έμπειρος τεχνικός δεν… στέριωσε κάπου, καθώς σε διάστημα περίπου έξι ετών, άλλαξε πάνω από δέκα ομάδες, κάνοντας θητεία σε συλλόγους της τρίτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της πατρίδας του. Επιπλέον, πέρασε από το Σουδάν, ενώ κατά την διάρκειας της τρέχουσας χρονιάς ανέλαβε και ομάδα της Σαουδικής Αραβίας και συγκεκριμένα την Αλ Χιλάλ.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Έλαμψαν τα «παιδιά» μας!!

Παπανικολάου και Αντετοκούνμπο απέδειξαν πως ανήκουν στο ΝΒΑ με τις εμφανίσεις τους τα ξημερώματα. Σάρωσαν τους Νικς οι Μπουλς, «υπάρχει» και χωρίς Λεμπρόν το Μαϊάμι.

Έλαμψαν τα «παιδιά» μας
Καταπληκτική ήταν η δεύτερη εμφάνιση του Κώστα Παπανικολάου στο ΝΒΑ. Οι Ρόκετς πέρασαν με 104-93 από την έδρα των Τζαζ διπλασιάζοντας τις νίκες τους με τον 24χρονο φόργουορντ να έχει 12 πόντους με 4/6 τρίποντα (ξεκίνησε με 4/4, ενώ είχε κι ένα άστοχο δίποντο), 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 τάπα σε 22:14 ερχόμενος από τον πάγκο.

Πολύ καλή εμφάνιση έκανε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, παρότι οι Μπακς αν και προηγούνταν με 24 στο τρίτο δωδεκάλεπτο «λύγισαν» στην παράταση απέναντι στους Χόρνετς με 108-106. Ο 19χρονος άσος σε 24 λεπτά είχε 10 πόντους με 3/3 βολές, 2/5 δίποντα και 1/1 τρίποντο, ενώ συμπλήρωσε τη στατιστική του με 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 τάπα.

Οι Γκρίζλις χωρίς τον τιμωρημένο Νικ Καλάθη και με τον Κώστα Κουφό να μένει στο μηδέν χωρίς να πάρει προσπάθεια και με ένα ριμπάουντ σε 4:56 επιβλήθηκαν 105-101 των Τίμπεργουλβς.

Οι Μπουλς έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους σαρώνοντας τους Νικς με 104-80 στο «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν». Ο Πάου Γκασόλ είχε 21 πόντους και 11 ριμπάουντ στο ντεμπούτο του με τους «ταύρους», ενώ ο Ντέρικ Ρόουζ πρόσθεσε 13 στην επιστροφή του μετά τον τελευταίο τραυματισμό του. Η εικόνα των γηπεδούχων, που είχαν στον πάγκο τους για πρώτη φορά τον Ντέρεκ Φίσερ, ήταν απογοητευτική και ο Καρμέλο Άντονι έμεινε στους 14 πόντους με 5/13 σουτ.

Οι Μπλέιζερς πιστοποίησαν πως μπορούν να είναι η μεγάλη έκπληξη, καθώς εκμεταλλευόμενοι και την απουσία του Κέβιν Ντουράντ νίκησαν 106-89 με 27 πόντους του Λαμάρκους Όλντριτζ, ενώ ο Ράσελ Γουέστμπρουκ είχε 38 πόντους για τους ηττημένους.

Οι Σανς συνέτριψαν 119-99 τους Λέικερς για τους οποίους πάλευε μόνος ο Κόμπι Μπράιαντ με 31 πόντους, ενώ το Μαϊάμι στο πρώτο ματς στη μετα-Λεμπρόν εποχή νίκησε 107-95 τους Ουίζαρντς με εξαιρετική την τριάδα Μπος, Ουέιντ και Κόουλ.

Οι νεανικοί Σέλτικς επιβλήθηκαν 121-105 των Νετς, οι Πέισερς παρά την απουσία του Πολ Τζορτζ επικράτησαν 103-91 των Σίξερς και οι Ουόριορς έκαναν πάρτι με 95-77 στο Σακραμέντο.

Αναλυτικά:

Γιούτα Τζαζ-Χιούστον Ρόκετς 93-104 Μπερκς 18, Φέιβορς 16, Μπερκ 15, Μπούκερ 14, Καντέρ 10-Χάουαρντ 22 (10 ριμπ.), Αρίζα 20, Χάρντεν 18 (10 ασίστ), Παπανικολάου 12.

Σάρλοτ Χόρνετς-Μιλγουόκι Μπακς 108-106 (κ.α. 100-100) Γουόκερ 26, Ουίλιαμς 19, Κιντ-Τζίλκριστ 17, Τζέφερσον 14 (10 ριμπ.), Στίβενσον 7 (13 ριμπ., 8 ασίστ)-Νάιτ 22 (13 ασίστ), Μίντλετον 17, Μέιο 17, Σάντερς 10, Αντετοκούνμπο 10.

Μέμφις Γκρίζλις-Μινεσότα Τίμπεργουλβς 105-101 Γκασόλ 32, Ράντολφ 25, Κόνλεϊ 16, Λι 14-Γιανγκ 26, Ουίλιαμς 18, Μουχάμαντ 13, Ρούμπιο 12.

Νιου Γιορκ Νικς-Σικάγο Μπουλς 80-104 Άντονι 14, Στούντεμαϊρ 12, Σμιθ 8, Χάρνταγουεϊ 7-Γκίμπσον 22, Γκασόλ 21 (11 ριμπ.), Μπρουκς 13, Ρόουζ 13, Χάινριχ 12, ΜακΝτέρμοτ 12.

Ιντιάνα Πέισερς-Φιλαδέλφεια 76ερς 103-91 Χίμπερτ 22, Σλόαν 16 (10 ριμπ.), Στάκεϊ 16, Μάιλς 15, Κόουπλαντ 11, Σκόλα 10-Ρότεν 22, Σβεντ 18, Τζόνσον 12, Ντέιβις 12, Σιμς 10.

Μπόστον Σέλτικς-Μπρούκλιν Νετς 121-105 Όλινικ 19, Γκριν 17, Μπράντλεϊ 15, Σάλιντζερ 13, Ρόντο 13 (12 ασίστ), Σμαρτ 10, Τέρνερ 10, Θόρντον 10-Τελέτοβιτς 20, Ουίλιαμς 19, Τζόνσον 19, Τζακ 11, Γκαρνέτ 10.

Μαϊάμι Χιτ-Ουάσινγκτον Ουίζαρντς 107-95 Μπος 26 (15 ριμπ.), Κόουλ 23, Ουέιντ 21, Ντενγκ 12-Γκορτάτ 18, Γκούντεν 18, Πιρς 17, Γουόλ 16 (11 ασίστ), Πόρτερ 10.

Τορόντο Ράπτορς-Ατλάντα Χοκς 109-102 Βαλαντσιούνας 17, Τζόνσον 16 (10 ριμπ.), ΝτεΡόζαν 15 (11 ριμπ.), Ρος 13, Βάσκες 12, Λάουρι 11 (10 ασίστ), Πάτερσον 10-Κόρβερ 20, Τιγκ 20, Σκοτ 20, Μίλσαπ 13 (10 ριμπ.), Χόρφορντ 12 (13 ριμπ.), Κάρολ 10.

Ντένβερ Νάγκετς-Ντιτρόιτ Πίστονς 89-79 Φαρίντ 22 (17 ριμπ.), Αφλάλο 15, Μοζγκόφ 13 (11 ριμπ.)-Σμιθ 25, Όγκουστιν 15, Ντράμοντ 11.

Φίνιξ Σανς-Λος Άντζελες Λέικερς 119-99 Τόμας 23, Μάρκους Μόρις 21, Ντράγκιτς 18, Μπλέντσο 16, Μαρκίφ Μόρις 12, Πλάμλι 10-Μπράιαντ 31, Ντέιβις 14, Έλινγκτον 13, Χιλ 6 (11 ριμπ.).

Σακραμέντο Κινγκς-Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς 77-95 Κάζινς 20 (11 ριμπ.), Γκέι 14, Κόλισον 13-Κάρι 24 (10 ριμπ.). Τόμπσον 19, Σπέιτς 16, Γκριν 12 (10 ριμπ.).

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς-Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ 106-89 Όλντριτζ 27, Μάθιους 22, Μπατούμ 16, Κέιμαν 12, Λόπεζ 11 (10 ριμπ.), Λίλαρντ 10-Γουέστμπρουκ 38, Τόμας 14, Ιμπάκα 10, Άνταμς 10. *Πηγή: sport-fm.gr*

Άλλο φιλία, άλλο καθήκον…!

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιστρέφει σαν αντίπαλος για δεύτερη φορά στο ΟΑΚΑ, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει μόνο τη νίκη στο μυαλό του κόντρα στη Φενέρ. Τα νέα των ομάδων και η καταπράσινη παράδοση.

Άλλο φιλία, άλλο καθήκον…
Ο άνθρωπος που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του Παναθηναϊκού και του χάρισε σαν προπονητής πέντε Ευρωλίγκες, έντεκα πρωταθλήματα και επτά Κύπελλα, απόψε (21:30, Novasports 2, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr) θα κάθεται στον αντίπαλο πάγκο.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιστρέφει ξανά στο ΟΑΚΑ με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ για την τρίτη αγωνιστική του τρίτου ομίλου της Ευρωλίγκας, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έχει… καιρό και διάθεση για συναισθηματισμούς. Σε ένα γκρουπ «φωτιά», κάθε παιχνίδι και ειδικά στο «σπίτι» του έχει σημασία και είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί κατ’ αρχάς ο δύσκολος στόχος της πρόκρισης.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς σε αυτή την προσπάθεια είναι στην ευχάριστη θέση να υπολογίζει πλέον σε όλους τους παίκτες του πλην του Ντεμάρκους Νέλσον. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είναι πανέτοιμος για το φετινό του ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα, στη βραδιά που ο Δημήτρης Διαμαντίδης χρειάζεται μια ασίστ για να σπάσει το φράγμα των 1.000 στη διοργάνωση όπου είναι ήδη πρώτος της ιστορίας στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Στον αντίποδα, η «Φενέρ» έρχεται στο ΟΑΚΑ με 2/2, έχοντας νικήσει δύσκολα την Αρμάνι στην Πόλη και σχετικά εύκολα την Τουρόβ στην Πολωνία. Ο «Ζοτς», που πάντως είδε την ομάδα του στην αρχή της σεζόν να χάνει από την Καρσίγιακα στο Σούπερ Καπ και από την Γκαζιαντέπ στο πρωτάθλημα, δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό αγωνιστικό πρόβλημα.

Μαζί του η παράδοση

Ο Παναθηναϊκός έχει το πάνω χέρι στην προϊστορία των αναμετρήσεων με τη «Φενέρ», καθώς μετρά έντεκα νίκες σε 16 ματς. Ως γηπεδούχος, δε, έχει το απόλυτο με οκτώ νίκες σε ισάριθμα ματς με τελευταία το περσινό 76-67 στο Top 16. Επί τουρκικού εδάφους έχει τρεις νίκες σε οκτώ ματς.

Σουπρολίγκα (Α’ Φάση) 2000/01: Ούλκερ-Παναθηναϊκός 87-79
Σουπρολίγκα (Α’ Φάση) 2000/01: Παναθηναϊκός-Ούλκερ 84-77
Ευρωλίγκα (Top 16) 2002/03: Παναθηναϊκός-Ούλκερ 78-74
Ευρωλίγκα (Top 16) 2002/03: Ούλκερ-Παναθηναϊκός 92-73
Ευρωλίγκα (Κανονική Περίοδος) 2004/05: Ούλκερ-Παναθηναϊκός 66-64
Ευρωλίγκα (Κανονική Περίοδος) 2004/05: Παναθηναϊκός-Ούλκερ 79-72
Ευρωλίγκα (Κανονική Περίοδος) 2005/06: Ούλκερ-Παναθηναϊκός 66-82
Ευρωλίγκα (Κανονική Περίοδος) 2005/06: Παναθηναϊκός-Ούλκερ 85-69
Ευρωλίγκα (Κανονική Περίοδος) 2007/08: Φενέρ-Παναθηναϊκός 64-83
Ευρωλίγκα (Κανονική Περίοδος) 2007/08: Παναθηναϊκός-Φενέρ 88-68
Ευρωλίγκα (Top 16) 2011/12: Φενέρ-Παναθηναϊκός 56-77
Ευρωλίγκα (Top 16) 2011/12: Παναθηναϊκός-Φενέρ 72-62
Ευρωλίγκα (Κανονική Περίοδος) 2012/13: Φενέρ-Παναθηναϊκός 73-64
Ευρωλίγκα (Κανονική Περίοδος) 2012/13: Παναθηναϊκός-Φενέρ 69-55
Ευρωλίγκα (Top 16) 2013/14: Φενέρ-Παναθηναϊκός 77-72
Ευρωλίγκα (Top 16) 2013/14 Παναθηναϊκός-Φενέρ 76-67

Αναλυτικά το πρόγραμμα της τρίτης αγωνιστικής:

Α’ Όμιλος
Ούνιξ Καζάν-Σάσαρι 18:00
Αναντολού Εφές-Ζαλγκίρις Κάουνας 19:30
Ρεάλ Μαδρίτης-Νίζνι 22:00
Βαθμολογία: Εφές 2-0, Ρεάλ 2-0, Ζαλγκίρις 1-1, Νίζνι 1-1, Ούνιξ 0-2, Σάσαρι 0-2.

Β’ Όμιλος
Άλμπα Βερολίνου-Μακάμπι Τελ Αβίβ 21:15
Τσεντεβίτα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (31/10, 20:30)
Ουνικάχα Μάλαγα-Λιμόζ (31/10, 21:45)
Βαθμολογία: ΤΣΣΚΑ 2-0, Μάλαγα 2-0, Μακάμπι 1-1, Λιμόζ 1-1, Άλμπα 0-2, Τσεντεβίτα 0-2.

Γ’ Όμιλος
Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 21:30
Μπάγερν Μονάχου-Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο (31/10, 21:15)
Μπαρτσελόνα-Τουρόβ (31/10, 21:45)
Βαθμολογία: Φενέρμπαχτσε 2-0, Μπαρτσελόνα 2-0, Μπάγερν 1-1, Παναθηναϊκός 1-1, Μιλάνο 0-2, Τουρόβ 0-2.

Δ’ Όμιλος
Ερυθρός Αστέρας-Βαλένθια 20:00
Νεπτούνας-Ολυμπιακός (31/10, 20:00)
Λαμποράλ Κούτσα-Γαλατάσαραϊ (31/10, 21:30)
Βαθμολογία: Ολυμπιακός 2-0, Λαμποράλ 1-1, Ερυθρός Αστέρας 1-1, Γαλατάσαραϊ 1-1, Νεπτούνας 1-1, Βαλένθια 0-2. *Πηγή: sport-fm.gr*

Η καλύτερη της Καταλανίας…!!

Η Μπαρτσελόνα είναι η σούπερ κυπελλούχος Καταλανίας, αφού την Τετάρτη νίκησε στα πέναλτι την Εσπανιόλ 4-2 (κ.α., παρατ. 1-1) στον τελικό και κατέκτησε το φετινό Σούπερ Καπ.

Η καλύτερη της Καταλανίας…
Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 4-2 στα πέναλτι την Εσπανιόλ (κ.α., παράταση 1-1) στο «Καμπ Νου» και κατέκτησε το φετινό Σούπερ Καπ Καταλανίας, δείχνοντας, πάντως, πως δεν βρίσκεται στην ιδανική αγωνιστική κατάσταση και ψυχολογία, μετά την ήτα στο «clasico» του περασμένου Σαββάτου κόντρα στη Ρεάλ, αγωνιζόμενη, βέβαια και με πολλούς αναπληρωματικούς.

Στο 15΄, ο Πικέ δέχτηκε την καταπληκτική ασίστ του Σουάρες και άνοιξε το σκορ για τους «μπλαουγκράνα»>. Στο 51’, ο Αρμπίγια ισοφάρισε με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ο Μόσιπ ήταν ανίκητος στη συνέχεια και στη «ρώσικη ρουλέτα» έπιασε τα πέναλτι του Αμπρίγια και του αντίπαλου γκολκίπερ, Πάου Λόπεθ.


ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μάσιπ, Αντριάνο (73’ Γκριμάλντο), Πικέ (46’ Ενγκαρ), Μπαρτρά, Αλμπα (46’ Μοντόγια), Σαμπέρ (76’ Χαλίλοβιτς), Σέρχι Ρομπέρτο (61’ Τσάβι), Ραφίνια (61’ Ράκιτιτς), Σουάρες (46’ Σάντρο), Μουνίρ, Πέδρο (46’ Αντάμα)

ΕΣΠΑΝΙΟΛ: Πάου Λόπεθ, Αρμπίγια, Ραούλ Ροντρίγκεθ, Μπέρτραντ, Κλερκ (46’ Ντουάρτε), Γιοντς (46’ Μαμαντού), Σεβίγια (46’ Εϊμπραχαμ), Ματιόνι (46’ Βίκτορ Σάντσεθ), Βίκτορ Αλβαρεθ (46’ Τζόρνταν), Αλεξ Φερνάντεθ (46’ Λούκε), Χάιρο (46’ Εκτορ Ροντρίγκεθ) *Πηγή: sport-fm.gr*

MLS: Πέρασε το Ντάλας με Μισέλ!! (videos)

Χάρη σε πέναλτι του πρώην αμυντικού του Άρη, Μισέλ, στο 84ο λεπτό, το Ντάλας επικράτησε με 2-1 των Βανκούβερ Ουάιτκαπς στα playoffs του MLS.
To σκορ άνοιξε ο Τέσο Ακιντέλε, υποψήφιος για το βραβείο του κορυφαίου φετινού rookie της βορειοαμερικανικής λίγκας, ενώ ο Μισέλ εκμεταλλεύτηκε αυστηρό καταλογισμό πέναλτι σε βάρος του Κένταλ Ουότσον, «ήρωα» του τελευταίου παιχνιδιού του καναδικού συλλόγου στη regular season. Μεσολάβησε γκολ του Έρικ Ουρτάδο στο 64ο λεπτό, με το οποίο διαμορφώθηκε προσωρινά το 1-1, αλλά οι Ουάιτκαπς δεν μπόρεσαν  να «απαντήσουν» στο 2-1. Πλέον, οι Τεξανοί θα αντιμετωπίσουν τους Σιάτλ Σάουντερς στα προημιτελικά της τρέχουσας postseason του MLS, καθώς θα υποδεχτούν τους κατόχους του Supporters Shield την Κυριακή στο πρώτο από τα δύο παιχνίδια της σειράς.










*Πηγή: onsports.gr*

Κόπα Σουνταμερικάνα: Πάει… τετράδα η Ρίβερ Πλέιτ!! (videos)

Ευνοήθηκε μεν από αυτογκόλ, αλλά η Ρίβερ Πλέιτ πέρασε με 2-1 από την έδρα της Εστουντιάντες στον πρώτο προημιτελικό των δύο ομάδων για το Κόπα Σουνταμερικάνα.
Ο επαναληπτικός είναι στην έδρα της, οπότε βρέθηκε κοντά στην πρόκριση έπειτα από αυτογκόλ του Χοναθάν Σούνκε στο 71ο λεπτό, ενώ ξεπέρασε και αριθμητικό μειονέκτημα κατόπιν δεύτερης κίτρινης στον Κάρλος Σάντσεζ στο 84ο. Σε άλλο σημερινό πρώτο προημιτελικό της δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης της Νότιας Αμερικής, η Ατλέτικο Νασιονάλ κατέβαλε με 1-0 την Ουνιβερσιδάδ Βαγιέχο χάρη σε τυχερό γκολ του Άλεξ Μπέρναλ στο 57ο.
Παρακάτω όλα τα αποτελέσματα:
Εστουντιάντες Λα Πλάτα – Ρίβερ Πλέιτ 1-2 (45’ Ντιέγκο Βέρα – 53’ Ροντρίγκο Μόρα, 71’ αυτ. Χοναθάν Σούνκε, 84’ ΚΟΚ. Κάρλος Σάντσεζ)
Ατλέτικο Νασιονάλ – Ουνιβερσιδάδ Βαγιέχο 1-0 (57’ Άλεξ Μπέρναλ)
Και ο «χάρτης» του Κόπα Σουνταμερικάνα:
Προημιτελικοί
1 – Σάο Πάολο (Βραζιλία) - Εμελέκ (Εκουαδόρ) 30/10 & 05/11
2 – Ατλέτικο Νασιονάλ (Κολομβία) - Ουνιβερσιδάδ Βαγιέχο (Περού) 1-0 & 05/11
3 – Εστουντιάντες Λα Πλάτα (Αργεντινή) - Ρίβερ Πλέιτ (Αργεντινή) 1-2 & 06/11
4 – Μπόκα Τζούνιορς (Αργεντινή) - Σέρο Πορτένιο (Παραγουάη) 30/10 & 06/11
Ημιτελικοί
5 – Νικητές 1-2
6 – Νικητές 3-4
Τελικοί
Νικητές 5-6





*Πηγή: onsports.gr*

Αραβική οβίδα!! (video)

Με απροσδόκητο …πόδι έλυσε τον γόρδιο δεσμό του γκολ η Αλ Νασρ στην αναμέτρηση με την Αλ Ντάφρα για το πρωτάθλημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η γηπεδούχος αδυνατούσε  στο ματς αυτό στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής επί 90 λεπτά να διασπάσει την μαζική άμυνα της Αλ Ντάφρα και  όλα έδειχναν υποχρεωνόταν σε επώδυνη ισοπαλία μπροστά στο κοινό της η οποία θα την άφηνε μακριά από τα γκρουπ των πρωτοπόρων και την Αλ Ουαντά που οδηγεί την κούρσα με 18 βαθμούς.
Όμως η λύση στο πρόβλημα βρέθηκε και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε σχεδόν κανείς.
Η μπάλα με το ρολόι να τρέχει ήρθε στα πόδια του Μαχμούντ Καμίς που με τους συμπαίκτες του εγκλωβισμένους από την καλά διαβασμένη άμυνα των φιλοξενούμενων πήρε το ρίσκο να στείλει μία… οβίδα προς την αντίπαλη εστία και δικαιώθηκε πανηγυρικά για αυτή του την επιλογή  πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό και παράλληλα υπερπολύτιμο γκολ που έμελλε να κρίνει τελικά την αναμέτρηση.
Ο 27χρονος αριστερός μπακ σπάνια σκοράρει αλλά σίγουρα αυτό το γκολ θα το θυμάται για πολύ καιρό τόσο ο ίδιος όσο  και ο γκολκίπερ της  Αλ Ντάφρα Αμπντουλά Σουλτάν που αιφνιδιάστηκε από το τρομερό σουτ του Καμίς.




*Πηγή: onsports.gr*

Υγιεινός «περίπατος»!

Δεν βρήκε σοβαρή αντίσταση η Σεβίγια από τη Σαμπαντέλ, με τους τρεις φορές κυπελλούχους UEFA και Europa League να σαρώνουν 6-1 στην έδρα της ομάδας της τρίτης κατηγορίας για τους «32» του Κυπέλλου.

Υγιεινός «περίπατος»
Η Σεβίγια σάρωσε 6-1 στην έδρα της Σαμπαντέλ της τρίτης κατηγορίας, στο πλαίσιο του πρώτου μεταξύ τους αγώνα για τους «32» του Copa Del Rey και εξασφάλισε από τώρα την πρόκρισή τους στους «16» του θεσμού, περιμένοντας και τυπικά τη δεύτερη αναμέτρηση.

Ο Ουνάι Εμερι παρέταξε ένα «κράμα» βασικής και αναπληρωματικής ομάδας, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα. Σκόρερς των Ανδαλουσιάνων ήταν οι Ασπας στο 43’, στο 60’ και στο 93’ με πέναλτι, Κολοτζέτζιακ στο 28’, Γκαμεϊρό με πέναλτι στο 67’και Ρέγες στο 70’. Για τους γηπεδούχους, σκόραρε ο Φόργκας στο 75’.


Η σύνθεση της Σεβίγια: Ρίκο, Φιγκέιρας, Αρίμπας, Κολοτζέτζιακ, Ναβάρο, Κριστόφορο (77’ Κοτάν), Μπανέγκα, Ρέγες, Σουάρεθ (66’ Γκαμεϊρό), Βιδάλ (75’ Ντεουλοφέου), Ασπας *Πηγή: sport-fm.gr*

Ακόμα βάζει γκολ η Σέλτικ!!

Με περισσή άνεση επικράτησε η Σέλτικ της Πάρτικ, επικρατώντας της αντιπάλου της 6-0 στο «Σέλτικ Παρκ» και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ Σκωτίας.

Η Σέλτικ σάρωσε 6-0 την Πάρτικ στη Γλασκώβη, στο πλαίσιο των προημιτελικών του σκοτσέζικου Λιγκ Καπ και προκρίθηκε στα ημιτελικά της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης, ούσα το απόλυτο φαβορί για την κατάκτησή της και δείχνει πως βρίσκει σιγά σιγά τη φόρμα της, ενόψει και της συνέχειας της Premier League.

Οι «καθολικοί» δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους φιλοξενούμενους, σκοράροντας με τους Γκουϊνέτι στο 31’, 52’ και 56’ με πέναλτι, Ιζαγκίρε στο 48’ και Γκρίφιθς στο 62’ και στο 68’, βοηθούμενοι και από την αποβολή του Μπάνιγκαν στο 44’.

Μεγάλη νίκη για την Αμπερντίν επί της πρωτοπόρου του πρωταθλήματος, Χάμιλτον, στη έδρα των κυπελλούχων Ευρώπης του 1983.
Στα πέναλτι προκρίθηκε στο Εδιμβούργο επί της Χιμπέρνιαν η Νταντί Γιουνάιτεντ με 7-6 (κ.α., παρατ. 3-3). *Πηγή: sport-fm.gr*

Η διαχείριση μπάζει!!

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για τα άσχημα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ σε Ευρώπη και Κύπελλο και για την κακή διαχείριση που γίνεται.  
Ήταν άλλο ένα αποτυχημένο μεσοβδόμαδο παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος όσα καλά έχει μαζέψει στο ΣΚ, τόσα αρνητικά έχει μαζέψει τις καθημερινές.
ADVERTISEMENT
Κακά τα ψέματα, ναι μεν είμαστε πρώτοι στο πρωτάθλημα, όμως είμαστε και ένα βήμα εκτός από Ευρώπη και Κύπελλο. Γιατί εύκολα λέμε πως θα πάρουμε το διπλό στο Μινσκ αλλά άμα βάλω κάποιον να επιχειρηματολογήσει, δεν θα με πείσει με τίποτα.
Σήμερα στη Τούμπα είδαμε έναν Αναστασιάδη να διαχειρίζεται λάθος τον αγώνα. Όσο τέλεια διαχειρίστηκε μέχρι τώρα αυτούς του πρωταθλήματος, ακριβώς το αντίθετο έχει συμβεί με αυτούς σαν τον σημερινό.
Η ισοπαλία μας στέλνει στο καναβάτσο, ενώ το γεγονός πως αυτή ήρθε στη Τούμπα απέναντι στα δεύτερα του ΠΑΣ – εδώ μπορούμε να ανοίξουμε κουβέντα για δεύτερα και όχι με τη Φιορεντίνα – δημιουργεί ξεκάθαρο δείγμα κακής διαχείρισης.
Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Ο ΠΑΟΚ έκανε με την Καλαμαριά το άσπρο και σήμερα το μαύρο. Στους αγώνες που παίζονται μεσοβδόμαδα, δεν αλλάζεις ούτε όλη την ομάδα, δεν αφήνεις ούτε τον κορμό πρωταθλήματος.
Είναι σαφές πως πρέπει να κάνεις κάτι ενδιάμεσο. Ναι θα ξεκινήσεις τον Μάρτενς και ο Βέλγος δεν ήταν ο λόγος που ο ΠΑΟΚ ήταν κακός στο πρώτο ημίχρονο. Τέσσερις τελικές εντός περιοχής είχε η ομάδα, τις δύο τις είχε αυτός. Αναποτελεσματικές ναι, αλλά όχι πως αυτός ήταν η αιτία του κακού, όπως άκομψα φωτογραφίστηκε από την αλλαγή του στο ημίχρονο. Αυτά που είπε ο Αναστασιάδης στη συνέντευξη Τύπου με φέρνουν απέναντί του. Αν ήθελε κάποιον ψηλό, ας έβγαζε τον Σαλπιγγίδη που είναι 33 και έχει φορτωθεί όλα τα παιχνίδια.
Ο Μάρτενς όπως και ο Παπαδόπουλος είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για να ενεργοποιηθούν έτσι ώστε να μεγαλώσει ο βασικός κορμός. Έγινε με τον Γκολάσα που έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, όμως οι δύο πρώτοι δεν παίρνουν ποτέ χρόνο βασικού, ούτε όταν τον παίρνουν όπως κατ εξαίρεση σήμερα ο Μάρτενς, δεν τους δίνετε ο χρόνος να δείξουν τι μπορούν να κάνουν.
Το ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε την ενέργεια που έπρεπε, φαίνεται από το γεγονός πως ανταποκρίθηκαν απέναντί του παιδιά αμούστακα και άπειρα σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας. Δεν κατηγορώ σίγουρα την ομάδα για έλλειψη διάθεσης, όμως δεν μπορείς να είσαι μία ζωή στα κόκκινα. Υπάρχουν στιγμές σαν την σημερινή που η συγκέντρωσή σου δεν είναι στα ποσοστά που πρέπει. Και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γίνεται μερικό φρεσκάρισμά της σε τέτοια παιχνίδια.
Τακτικά, ο Πετράκης έκανε κάτι έξυπνο. Φόρτωσε βοήθειες στο μαρκάρισμα του Ρατς, ο Ντάσιος είχε μελετήσει το παιχνίδι του και δεν του έφυγαν μπαλιές στη πλάτη και αφέθηκε ο Κίτσιου να παίρνει όλες τις μπάλες από τα δεξιά αφού και ο άξονας ήταν καλά κλεισμένος με παιδιά που είχαν πολλά τρεξίματα. Με μεγάλο κουσούρι του μικρού την τελική πάσα, ο ΠΑΟΚ ξόδεψε ενέργεια και χρόνο χωρίς να καταφέρει να πιέσει. Και μετά αυτομάτως έδωσε δικαιώματα. Ήταν ένα μάθημα και αυτό για την ομάδα και τις εναλλακτικές που πρέπει να αναζητήσει και τον Κίτσιου που πρέπει να δουλέψει σε πράγματα που θα τον ανεβάσουν επίπεδο.
Τέλος, πρέπει να κάνω μία αναφορά στον Θανάση Βέγγο της ελληνικής διαιτησίας. Για τον Δελφάκη γράφω, ο οποίος έχει το μαλλί και το βλέμμα του μεγαλύτερου έλληνα κωμικού. Το κακό για τον Τριπολιτσιώτη, είναι πως η διαιτησία δεν έχει καμία σχέση με την κωμωδία. Άλλη είναι η δουλειά που καλείται να κάνει.
Όταν έχουν πέσει οι παίκτες του ΠΑΣ δέκα φορές τουλάχιστον, έχουν γίνει πέντε αλλαγές και εσύ δείχνεις τέσσερα λεπτά καθυστέρηση, μου δείχνεις πρόθεση και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνεις. Όταν χαρίσεις δεύτερη κίτρινη σε παίκτη του ΠΑΣ όταν τους δικούς μου τους έβγαζες για απλές επαφές σε προηγούμενα παιχνίδια, πάλι μου δείχνεις πρόθεση. Το ότι είσαι άσχετος με το ποδόσφαιρο, βρίσκεσαι με βίζμα εκεί και έρχεται η στιγμή που θα αποχωρήσεις για πάντα, είναι θέμα χρόνου. Απλά έδωσε η ομάδα μου το δικαίωμα να τα κάνεις όλα αυτά. Βρήκες και έκανες..
*Πηγή: gazzetta.gr*

«Ιβάνοβιτς, πόρομ πορόμ πομ πέρομ περόμ»!

O Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Φενέρμπαχτσε / Ούλκερ και ο Βασίλης Σκουντής ξεσκονίζει τους παράλληλους, αλλά αντίθετους βίους του Ομπράντοβιτς και του Ιβάνοβιτς...
Εκείνος κι εκείνος, λοιπόν! Εκείνος κι εκείνος, όπως τιτλοφορούνταν η παλιά σειρά της (παλιάς) ΕΡΤ με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο...
ADVERTISEMENT
Αύριο το βράδυ εκείνος (ο Ζέλικο) κι εκείνος (ο Ντούσκο), θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω στο ΟΑΚΑ για 13η φορά στα χρονικά, αναμετρηθούν, αλλά καμιά από τις προηγούμενες δεν είχε τη συναισθηματική φόρτιση και το ειδικό βάρος της αυριανής...
Μοιάζει σαν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας: ο άνθρωπος που βρισκόταν επί 13 συναπτά έτη στον πάγκο του Παναθηναϊκού επιστρέφει -για δεύτερη φορά, μετά τις 20 Μαρτίου του 2014- στο παλιό κι αγαπημένο σπίτι του, όπου όμως ο Αλβέρτης και ο... Μπράμος τον έβαλαν να κοιμηθεί στρωματσάδα! Επιστρέφει και βρίσκει απέναντι του έναν συνηθισμένο, αλλά... ασυνήθιστο νοικάρη του πάγκου: έναν (υπό την ευρεία έννοια) συμπατριώτη του, τρία χρόνια μεγαλύτερο του στην ηλικία, τρία χρόνια νεότερο του στην προπονητική σταδιοδρομία, εννέα... τρόπαια μικρότερο του, ανταγωνιστή του εδώ και δέκα τέσσερα χρόνια, αντίθετο ιδεολογικά και ζηλωτή των τίτλων, της δόξας, της λατρείας του κόσμου και του θρύλου του!
Δεν ξέρω εάν και αύριο (όπως την προηγούμενη φορά) οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα φωνάξουν «Ομπράντοβιτς, πόρομ πορόμ πομ πέρομ περόμ», αλλά είμαι σίγουρος πως εάν κι εφόσον ακουστεί το σύνθημα, εκείνη την ώρα ο Ιβάνοβιτς θα κάνει ό,τι και ο Οδυσσέας όταν περνούσε μπροστά από τις μυθολογικές Σειρήνες...
Θα έχει βάλει κερί στα αυτιά των παικτών του κι ο ίδιος θα είναι δεμένος πάνω στο... κατάρτι για να μην παρασυρθεί από τη γοητεία που ασκεί και από τη λατρεία που απολαμβάνει ο Ζέλικο!
Αστειεύομαι, άλλωστε ο Ιβάνοβιτς φρόντισε να πράξει το καθήκον του, τονίζοντας ότι «ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον θρύλο του», αλλά σοβαρολογώ κιόλας, διότι κι ελόγου του, μπορεί να άργησε πολύ μέχρι να έρθει στα μέρη μας και να μην έχει την προίκα και τα παράσημα του «Ζοτς», αλλά μεταξύ ευσεβούς πόθου, λογικής φιλοδοξίας, ματαιοδοξίας και υστεροφημίας θα ήθελε απόψε ή στο εγγύς μέλλον να ακούσει το σύνθημα για πάρτη του...
Κάτι σαν «Ιβάνοβιτς, πόρομ πορόμ πομ πέρομ περόμ»!
Επειδή η πρότερη αναφορά μου σε αντίθετους ιδεολογικούς πόλους μπορεί να παρερμηνευθεί, οφείλω να διευκρινίσω ότι ο διαχωρισμός δεν εδράζεται σε πολιτικές / κοινωνικές κοσμοθεωρίες, αλλά σε ακραιφνώς μπασκετικές: ο μεν Ομπράντοβιτς βαδίζοντας στα χνάρια του Ντούσαν Ιβκοβιτς ανήκει στη σφαίρα επιρροής και στη σχολή του συχωρεμένου Ατσα Νίκολιτς, ενώ ο Ιβάνοβιτς (που βεβαίως πήρε την ευλογία του «προφέσορα», ως αρχηγός της Γιουγκοπλάστικα το 1989 στο Μόναχο) βρισκόταν στο απέναντι «λόμπι», του οποίου γενάρχης ήταν ο Ράνκο Ζεράβιτσα και κυριότερος εκφραστής  ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.
Στην πραγματικότητα και χωρίς την παραμικρή διάθεση να μειώσω την προπονητική αξία και την προσωπικότητα του Ντούσκο, ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού είναι «παιδί» (και επ’ ουδενί.... εξώγαμο) του  Μπόζα και «αδελφή ψυχή» με τον Τζούροβιτς και με τον Σούμποτιτς...
Ο γεννημένος το 1957 στο Μπίγελο Πόλιε του Μαυροβουνίου, Ιβάνοβιτς και ο κατά τρία χρόνια μικρότερος, Ομπράντοβιτς βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι το 1980, στο γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα, ο μεν ως παίκτης της Μπουντούτσνοστ του Τίτογκραντ (νυν Ποντγκόριτσα), ο δε με την Μπόρατς Τσάτσακ. Το 1984 ο Ζέλικο μετακόμισε στην Παρτίζαν Βελιγραδίου που είχε ως προπονητή τον Ζόραν Σλάβνιτς προς τον οποίο μάλιστα έδωσε εξαίρετες συστάσεις ο... Μάλκοβιτς όντας εκείνη την εποχή ασίσταντ κόουτς του Ζεράβιτσα στον Ερυθρό Αστέρα!

Αυτό είναι που λένε, μπλέξαμε τα μπούτια μας και τα... λόμπι μας!
Τρία χρόνια αργότερα ο Μπόζα, που το 1986 είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Γιουγκοπλάστικα (αν και φαβορί για τη δουλειά ήταν ο Τζούροβιτς) αναζητούσε έναν έμπειρο ηγέτη της νεανικής και ταλαντούχας ομάδας που είχε στα σκαριά. Ο  τριαντάρης και μπαρουτοκαπνισμένος Ιβάνοβιτς ο οποίος το 1986 οδήγησε την Μπουντούτσνοστ στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος (πίσω από τη Ζαντάρ και την Τσιμπόνα) κούμπωνε με ακρίβεια στο σχέδιο του...
Παρόντος του Ζέλικο, η Παρτίζαν στέφθηκε πρωταθλήτρια το 1987, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Ιβάνοβιτς στα μεγάλα ντέρμπι με τη Γιουγκοπλάστικα: οι «ζούτκι» με αρχηγό τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού κατέκτησαν τρεις τίτλους στη σειρά και έναν ακόμη (για το περιλάλητο four-peat) ερήμην του. Στους τελικούς των πλέι οφς του 1988 και του 1989 νίκησαν την Παρτίζαν με 2-1 (101-79, 80-86, 88-67) και  με 2-0 (74-73, 75-70) αντιστοίχως, ενώ το 1990 επιβλήθηκαν με 3-1 του Ερυθρού Αστέρα και το 1991 με 3-0 της Παρτίζαν.
Το καλοκαίρι του 1990 ο Ιβάνοβιτς μετακόμισε στην ισπανική Τζιρόνα κι έναν χρόνο αργότερα ο Ομπράντοβιτς αποφάσισε εν μία νυκτί να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Παρτίζαν την οποία οδήγησε αμέσως στην κατάκτηση του triple crown.
Οι δυο τους βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι τη σεζόν 1994-95 στο ισπανικό πρωτάθλημα: ο Ομπράντοβιτς ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ιβάνοβιτς ως ασίσταντ κόουτς του Χοακίμ Κόστα στη Βάλβι Τζιρόνα. Στις 17 Δεκεμβρίου του ’94 η Ρεάλ επιβλήθηκε στην έδρα της με 70-68, ενώ στις 7 Απριλίου του 1995, μόλις τέσσερις μέρες πριν από το θριαμβευτικό για τους Μαδριλένους Φάιναλ φορ της Σαραγόσα, η Τζιρόνα επικράτησε με 75-63.
Το επόμενο ραντεβού τους άργησε οκτώ χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα, ο Ζέλικο και ο Ντούσκο έχουν αναμετρηθεί δώδεκα φορές, όλες σε αγώνες του Παναθηναϊκού! Συνολικά το σκορ είναι  8-4 υπέρ του Ομπράντοβιτς που (πάντοτε ως προπονητής των «πρασίνων») έχει να επιδείξει 5 νίκες-3 ήττες κόντρα στην Ταού ή Κάχα Λαμποράλ και 3-1 με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα.
Το γαϊτανάκι άρχισε στις 6 Νοεμβρίου του 2002 στη Βιτόρια, όπου ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 76-75 (Μακ Ντόναλντ 15, Μίντλετον 15, Φώτσης 12- Νοτσιόνι 20, Αλεν 15, Μότολα 13), με άνθρωπο της τελευταίας στιγμής τον Αριελ Μακ Ντόναλντ που ευστόχησε σε 2/2 βολές στην εκπνοή!
Στις 29 Ιανουαρίου του 2003, στα Πατήσια οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν της Ταού με 86-83 (Φώτσης 17, Μακ Ντόναλντ 14, Μίντλετον 12- Νοτσιόνι 22, Φουαρές 19, Καλδερόν 18) χάρη στην ψυχραιμία του Γιάκα Λάκοβιτς και του Ιμπράημ Κουτλουάι που έβαλαν 4/4 βολές, ενώ  στη λήξη αστόχησε σε σουτ τριών πόντων ο Τζερόμ Αλεν.

Η επόμενη και μάλιστα τετραπλή πράξη παίχτηκε τη σεζόν 2004-05, όταν μάλιστα και οι δυο ομάδες προκρίθηκαν στο Φάιναλ Φορ της Μόσχας. Στο θρίλερ της 1ης Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός επικράτησε στην παράταση με 99-95 (85-85 με τρίποντο του Κόνλεϊ στα 40’’, Στσεπάνοβιτς 24, Τσαρτσαρής 12π.-10ρ., Μπατίστ 13, Διαμαντίδης 12- Ματσιγιάουσκας 22π.-7ρ.,4ασ., Νταβίντ 22, Κόνλεϊ 18).
Στις 16 Ιανουαρίου του 2005 στη Βιτόρια η Ταού νίκησε τον Παναθηναϊκό με 84-82 (Φέμερλινγκ 19, Τσαρτσαρής 13, Παπανικολάου 13- Πριτζόνι 16, Νταβίντ 14, Χάνσεν 12) σε ένα επίσης συγκλονιστικό ματς, που κρίθηκε από τις 2/2 βολές του Πριτζιόνι, ενώ στη συνέχεια αστόχησαν σε τρίποντο ο Δημήτρης Διαμαντίδης και σε λέι απ ο Γιώργος Καλαϊτζής.
Στο Top 16 τα δυο ματς δεν επιφύλαξαν συγκινήσεις: στις 9 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός νίκησε με 93-81 (Λάκοβιτς 25, Μπατίστ 21-Ματσιγιάουσκας 18, Σκόλα 17), ενώ στις 23 Μαρτίου επικράτησε η Ταού με 86-69 (Λάκοβιτς 12, Διαμαντίδης 12- Σκόλα 18, Χάνσεν 18).
Το καλοκαίρι του 2005 ο Ιβάνοβιτς ανέλαβε την  τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, η οποία βρέθηκε στο δρόμο του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2006-07 και τότε μοιράστηκαν τις νίκες. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2007 στο ΟΑΚΑ οι «πράσινοι» επικράτησαν με 102-82 (Μπετσίροβιτς 24, Διαμαντίδης 17π., 7ασ., Τομάσεβιτς 13π., 11ρ.- Ναβάρο 21, Τρίας 16, Κακιούζης 13), ενώ στις 21 Μαρτίου του 2007 στη Βαρκελώνη νίκησαν οι «μπλαουγκράνα» με 87-66 (Τομάσεβιτς 18, Μπατίστ 10-Βάθκεθ 14, Γκριμάου 12).
Τη σεζόν 2007-08, ο Ομπράντοβιτς σημείωσε δυο νίκες επί του Ιβάνοβιτς: στις 15 Νοεμβρίου του 2007, στο ΟΑΚΑ με 76-66  (Διαμαντίδης 15π., 7ρ., 2ασ., 5κλ.- Γιασικεβίτσιους 13, Τσαρτσαρής 11- Κασούν 16, Μοραντάις 14, Λάκοβιτς 13) και στις 10 Ιανουαρίου του 2008 στη Βαρκελώνη με 56-55 (Τσαρτσαρής 20π., 5/9τρ., 8ρ., Διαμαντιδης 8, Σπανούλης 8- Γκριμάου 17, Λάκοβιτς 9). Σε αυτό το ματς η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 51-44, αλλά οι «πράσινοι» πέρασαν μπροστά με τρίποντο του Τσαρτσαρή (51-52), ενώ στα 32’’ ο Σπανούλης επίσης από τα 6μ.25 έκανε το σκορ 54-55. Ακολούθησαν ½ βολές του Διαμαντίδη (54-56) και του Γκριμάου (55-56) και στη συνέχεια ο Διαμαντίδης τάπωσε τον Λάκοβιτς, ενώ στην  εκπνοή αστόχησε σε τρίποντο ο Μπαζίλε!
Τα τελευταία (πριν από το αυριανό) ραντεβού των δυο προπονητών  χρονολογούνται την περίοδο 2010-11, που κατέληξε στον θρίαμβο του Παναθηναϊκού στο Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης. Στις 3 Φεβρουαρίου του 2011 στη Βιτόρια η Κάχα Λαμποράλ επιβλήθηκε με 77-70 (Μπατίστ 16, Νίκολας 15, Διαμαντίδης 12π., 11ασ.- Σαν Εμετέριο 21, Τελέτοβιτς 17), ενώ στις 17 Φεβρουαρίου του 2011 στο ΟΑΚΑ εκτυλίχθηκε άλλο ένα θρίλερ που ανέδειξε νικητή τον Παναθηναϊκό με 76-74 (Φώτσης 22π., 11ρ., Νίκολας 12, Μπατίστ 12- Λόγκαν 21, Σαν Εμετέριο 19, /Χουέρτας 17). Στα 38’’ ο (νυν «πράσινος») Εστεμπάν Μπατίστα ισοφάρισε με τρίποντο σε 72-72, ο Μπατίστ έβαλε μπροστά τον Παναθηναϊκό με 74-72, ο Χουέρτας ισοφάρισε με 2/2 βολές (74-74), στα 4’’ πάλι ο Μπατίστ σκόραρε για το 76-74, ενώ ακριβώς στην εκπνοή-που υπήρξε παράλληλα η κορύφωση του δράματος- ο Σαν Εμετέριο αστόχησε σε δυο βολές!!!
Σαράντα τέσσερις μήνες μετά από αυτό το θρίλερ ο Ιβάνοβιτς και ο Ομπράντοβιτς θα βρεθούν αντιμέτωποι για 13η φορά σε αυτούς τους παράλληλους, αλλά αντίθετους βίους τους : ο Ζέλικο έχει το προβάδισμα  με σκορ 8-4 έναντι του Ντούσκο, ο οποίος εκτός από μια πέμπτη νίκη, θα ήθελε κιόλας στο τέλος της φορτισμένης βραδιάς να ακούσει το «Ιβάνοβιτς, πόρομ πορόμ πομ πέρομ περόμ»!
*Πηγή: gazzetta.gr*

Μεγαλώνοντας με τον Ραούλ!

Όταν ο Ραούλ νίκησε τη Μαρία και το ποδόσφαιρο τις σχέσεις. Ο Γιώργος Καραμάνος αναπολεί για τα 20 χρόνια από το ντεμπούτο του θρύλου της Ρεάλ.
Ο Χόρχε Βαλδάνο είχε ήδη κάνει την έκπληξη και τον είχε συμπεριλάβει στην αποστολή. Κανείς φυσικά δεν ασχολήθηκε με το ότι κάποιος τόσο πιτσιρικάς είχε ταξιδέψει με τους μεγάλους της Ρεάλ στη Σαραγόσα. Το παιχνίδι ξεκίνησε και δεν πήγαινε καλά για τους Μαδριλένους: «Εάν ήσουν εσύ ο προπονητής, θα σε έβαζες στο ματς;» τον ρώτησε ο προπονητής του, για να λάβει την γεμάτη θράσος απάντηση του 17χρονου (και 4 μηνών) Ραούλ Γκονθάλεθ Μπλάνκο: «Εάν θέλεις να πάρεις το παιχνίδι ναι. Εάν όχι, τότε μην με βάλεις!»
Ο διάλογος είναι πέρα για πέρα αληθινός και τον έχει αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του ο Αργεντινός τεχνικός. Βέβαια σε εκείνη την αναμέτρηση τα λόγια του Ραούλ δεν είχαν αγωνιστική ανταπόκριση στο χορτάρι. Ο μικρός ήταν δαιμόνιος, βρέθηκε μέσα στις φάσεις, έχασε ευκαιρίες, αλλά γκολ δεν έβαλε και η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 3-2. Ωστόσο, εκείνη η ευκαιρία που του δόθηκε, στάθηκε υπεραρκετή, ώστε να πείσει όλο τον κόσμο ότι θα άξιζε κι άλλες.
Θα τις έπαιρνε ακατάπαυστα, τα γκολ θα άρχιζαν να έρχονται και θα σταματούσαν με τη φανέλα της Ρεάλ έπειτα από 16 εκπληκτικές σεζόν. Σε αυτό το διάστημα θα πανηγύριζε 380 φορές σε 871 αγώνες (0,44 γκολ ανά ματς) και θα έγραφε κάθε λογής ιστορία στα κιτάπια του συλλόγου. Από εκείνο το απόγευμα λοιπόν στη Σαραγόσα πέρασαν κιόλας 20 χρόνια. Οσοι τον λατρέψαμε, οπαδοί της Ρεάλ και μη τον αναπολούμε. Και κάπως έτσι μπήκα στη διαδικασία να γράψω μία περίεργη ανάμνηση που έχω από τη δική μας πρώτη γνωριμία που θα ερχόταν περίπου ένα χρόνο αργότερα από εκείνο το ντεμπούτο…

ADVERTISEMENT
Για την ακρίβεια όποτε πάει η κουβέντα στον Ραούλ, μου έρχεται στο μυαλό μία περίεργη ανάμνηση που έγινε πιο συνειδητή μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου. Ούτε καν θυμάμαι πως είχε βρεθεί στα χέρια μου ένα βιβλίο του Κωνσταντίνου Καμάρα. Πρόκειται για τον γιο του Αριστείδη Καμάρα, του θρυλικού κεντρικού αμυντικού του Παναθηναϊκού που αγωνίστηκε στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Το βιωματικό έργο του υιού ονομάζεται «Οιδίπους σέντερ μπακ» και ένα από τα βασικά συμπεράσματα του είναι ότι ο συγγραφέας περιγράφει όλες τις αναμνήσεις της ζωής του συνδεδεμένες με κάποιο ιστορικό δεδομένο της αγαπημένης ομάδας του. Επειδή δεν ήταν λίγες οι φορές που το παθαίνω κι εγώ, με την ευρύτερη όμως έννοια των ποδοσφαιρικών στιγμών: ταυτίστηκα!
Για αυτό τον απίθανο λόγο ο Ραούλ είναι συνδεδεμένος με τη Μαρία, την πρώτη κοπέλα που ονόμασα αυτό που αποκαλούμε «σχέση». Με τη Μαρία λοιπόν εκείνο το βράδυ σκοτωθήκαμε. Ημουν μάλλον λίγο υποχωρητικός εκείνη την εποχή και δεν μπορούσε να δεχτεί την επανάσταση μου: «Θα πάμε για καφέ με τις φίλες μου», με πίεσε. «Δεν υπάρχει περίπτωση. Παίζει ο Παναθηναϊκός και θα το δω», επέμεινα, φουσκώνοντας από αντριλίκι. Για κάποιο απίθανο λόγο κατάφερα να επικρατήσω και να… σκίσω τη γάτα αν και θα το πλήρωνα αργότερα. Γυναίκες…
Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Οκτωβρίου του 1995 και εγώ στα 18 και κάτι περίμενα το χαρτί για το στρατό, ρουφώντας όσο περισσότερο μπορούσα από ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός σε εκείνη την απίθανη πορεία του μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, είχε περάσει νικηφόρα από το Πόρτο χάρη στη γκολάρα του Μάρκου. Η βραδιά όμως δεν είχε τελειώσει. Ακολουθούσαν τα τότε αγαπημένα στιγμιότυπα στο «MEGA». Μεταξύ άλλων η Ρεάλ υποδεχόταν τη Φερεντσβάρος (σ.σ.: είχε παίξει πρώτη φορά στην Ευρώπη στις 13 Σεπτεμβρίου κόντρα στον Αγιαξ). Είχα δίκιο που είχα επιμείνει. Το 6-1 αποδείχτηκε πιο χορταστικό ακόμα και από τα φιλιά της κοπέλας μου.
Τα τρία από τα γκολ των Μαδριλένων τα είχε πετύχει ο Ραούλ. Ο ποιος; Ηταν η πρώτη φορά που τον άκουγα και ας είχε εμφανιστεί ένα χρόνο πριν. Βλέπετε τότε δεν υπήρχε ίντερνετ και οι εφημερίδες ακόμα δεν αφιέρωναν τόσο αναλυτικό ρεπορτάζ στα διεθνή. Ο πιτσιρικάς ήταν… σειρά, μόλις δύο μήνες μικρότερος μου. Τον λάτρεψα και τον ζήλεψα ταυτόχρονα. Εκτοτε πορευτήκαμε παρέα. Εκείνος να βγάζει μάτια στο γήπεδο και εγώ τα δικά μου, μαλώνοντας με τις εκάστοτε γυναίκες της ζωής μου που στράβωναν κάθε χειμωνιάτικη Τρίτη και Τετάρτη, όταν δηλαδή άραζα στον καναπέ για να δω να κουνάνε το σεντόνι (σ.σ.: αυτά φυσικά πριν αρχίσω να λιώνω στο πληκτρολόγιο, μπαίνοντας σε αυτή τη δουλειά).
Ο Ραούλ δεν ήταν ο καλύτερος που είχα-έχω δει. Δεν είχε την ντρίμπλα, την ταχύτητα. Δεν ήταν κάφρος, τσαμπουκάς και εννίοτε παραήταν μαλθακός στο παίξιμο του. Ελα όμως που σου κολλάει και τρελαίνεσαι με κάποιον παίκτη. Οι λεπτές κινήσεις, τα απίστευτα γλυκά τελειώματα του με τη μία επαφή όπου και με οποιονδήποτε τρόπο. Εάν λοιπόν θα μπορούσα να επιλέξω πέντε αγαπημένους παλαίμαχους (σ.σ.: και αυτός τέτοιος είναι ουσιαστικά) για να έχω την ευκαιρία να ξαναδώ όπως ήταν στα καλύτερα τους, τον Ραούλ θα τον διάλεγα μαζί με τους Μαραντόνα, Ζιντάν, Καντονά και Ρονάλντο (και για να κλέψω μία ακόμα θέση, Νο6 τον Φαν Μπάστεν).
Ο πανδαμάτωρ χρόνος λοιπόν ετοιμάζει και το δικό του οριστικό αντίο που δεν θα αργήσει. Μετρώντας κι εγώ τις στιγμές σε αυτά τα 20 χρόνια, έχω να ανακαλέσω πολλά προσωπικά περιστατικά που συμβάδισαν με τα γκολ και τις μεγάλες φάσεις του Ραούλ. Και κάπως έτσι γράφοντας το κείμενο αισθάνθηκα πως σαν να μεγάλωσα κι εγώ μαζί του, αλλά ήμουν τόσο τυχερός που τον απόλαυσα από το δικό του ξεκίνημα…
* Οποιος τον θυμάται καλά,… καταλαβαίνει!
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν θα τους γίνει το χατίρι με Μήτρογλου!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την επόμενη ημέρα του Μήτρογλου μετά τo λάθος του στο ντέρμπι. 
Ότι ο Μήτρογλου έκανε μεγάλο λάθος στη φάση του πέναλτι την Κυριακή, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Ούτε καν ο ίδιος!
ADVERTISEMENT
Και μόνο αν σκεφθούμε ότι ο Παναθηναϊκός ξαναμπήκε στο ματς μετά το χαμένο πέναλτι, τα λέει όλα. Διότι τότε ο Παναθηναϊκός μπήκε πάλι στο παιχνίδι, όχι μετά το 1-0. Μετά το 1-0, ο Παναθηναϊκός απλά βγήκε από το καβούκι του, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή επικίνδυνη επίθεση-το αντίθετο, ο Ολυμπιακός τον απείλησε δύο φορές με το Μήτρογλου να φεύγει μόνος μπροστά (μία που ήταν οφσάϊντ στα...εκατοστά και μία στο πέναλτι).
Ο Παναθηναϊκός πήρε ψυχολογία όταν ο Μήτρογλου έχασε το πέναλτι-κι εκεί έχασε και ψυχολογία ο Ολυμπιακός. Και έκτοτε άρχισε να κάνει ο Παναθηναϊκός πιο απειλητικές επιθέσεις, άσχετα αν τελικά δεν δημιούργησε κάποια ευκαιρία (εξ ου και τα σχετικά...ανέκδοτα στα διαδίκτυο). Όμως, τρεις τέσσερις προϋποθέσεις για να δημιουργήσει κάποια ευκαιρία είχε.
Αν λοιπόν σε κάποια από εκείνες τις στιγμές ο Παναθηναϊκός ισοφάριζε, ακόμη και με στραβοκλοτσιά, που λέει ο λόγος, το…κρίμα θα ήταν στο λαιμό του Κώστα. Διότι, το να σε ισοφάριζε στο συγκεκριμένο ντέρμπι ένας τόσο αναιμικός και χλωμός Παναθηναϊκός, θα ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη αποτυχία. Και στο γόητρο θα έχανες (θα είχε να λέει ο αιώνιος αντίπαλος ότι για τέταρτη σερί σεζόν θα έφευγε αήττητος από το Καραϊσκάκη) και θα έμενες και πέντε πόντους πίσω από τον ΠΑΟΚ…
Όμως, έτερον εκάτερον. Την ανοησία του Μήτρογλου, δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει και κάτι χειρότερο. Διότι χειρότερη ανοησία α κι από αυτή του Μήτρογλου θα ήταν αν ο Ολυμπιακός εξαιτίας αυτού του αγώνα «έχανε» το Μήτρογλου και για τη συνέχεια. Αν δηλαδή δημιουργούνταν ένα τέτοιο κλίμα στην ομάδα από διοίκηση, προπονητή και συμπαίκτες, αλλά και κόσμο, που θα έφερε ακριβώς ως συνέπεια των ουσιαστική απώλεια του παίκτη.
Στον Ολυμπιακό, ωστόσο, δεν θα κάνουν το χατίρι των...άλλων. Οι άλλοι, στην κυριολεξία ο πληθυντικός, αυτό θα ήθελαν. Να χάσει ο Ολυμπιακός τον Μήτρογλου, τον καλύτερό του σκόρερ. Η υπόθεση λύθηκε εσωτερικά, μεταξύ προπονητή και παίκτη και τελείωσε. Κι επειδή θυμίζουν κάποιοι ότι ο Μήτρογλου είναι δανεικός-αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψε να αποτελεί όπλο σημαντικό για τον Ολυμπιακό. Κι ο Ρομπέρτο με τον Κάμπελ δανεικοί ήταν πέρσι. Κι ο Μιραλάς λίγο πιο πριν. Δεν έπρεπε ο Ολυμπιακός να πάρει από αυτούς ό,τι περισσότερο μπορούσε; Κι έτσι έκανε. Κι έτσι θα κάνει τώρα και με τον Κώστα.
Και για να είμαστε και σωστοί, ήδη ο Μήτρογλου έχει δώσει πράγματα στον Ολυμπιακό. Έχει κάνει καλές εμφανίσεις στις νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ με Ατλέτικο και Γιουβέντους. Με τη Γιουβέντους έδωσε την πάσα για το γκολ, αλλά και ήταν μέσα στη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα, που έχασε ο Κασάμι. Με την Ατλέτικο έβαλε το τρίτο γκολ και θυμόμαστε όλοι την έξοχη προσποίηση που είχε κάνει στο δεύτερο γκολ, του Αφελάϊ. Το μισό γκολ ήταν εκείνη η κίνηση του Κώστα.
Στο δε πρωτάθλημα ο Μήτρογλου έκανε τα δύο γκολ που έδωσαν το διπλό στον Εργοτέλη και με τη Βέροια είχε το 1-0 με πέναλτι, είχε νωρίτερα δοκάρι και στη συνέχεια και κανονικό γκολ που ακυρώθηκε. Όπως κανονικό γκολ που ακυρώθηκε είχε και με τη Μάλμε, παιχνίδι στο οποίο έχασε και τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Λίγο πιο τυχερός να ήταν, τώρα θα είχε βάλει οκτώ γκολάκια ήδη και θα λέγαμε άλλα...
Σαφώς κι έχει κάνει και άσχημα παιχνίδια ο Μήτρογλου: και με τον Ατρόμητο (που πάλι είχε μία ευκαιρία να ισοφαρίσει) και στη Σουηδία (παρά τις δύο φάσεις του) και με τον Παναθηναϊκό. Ειδικά δε με τον Παναθηναϊκό έκανε το χειρότερό του παιχνίδι. Ήταν περιπατητής! Αλλά ο μόνος είναι που έχει κάνει τέτοια παιχνίδια; Στους ίδιους αγώνες, π.χ. ο Κασάμι ήταν απογοητευτικός. Τι πρέπει να γίνει; Δεν είναι καλός παίκτης, δεν βοηθάει τον Ολυμπιακό ο Ελβετός διεθνής; Μήπως, άλλωστε, ξεχνάμε τα προβλήματα που είχε πέρσι ο Ολυμπιακός στο β΄μισό της σεζόν, όταν έφυγε ο Μήτρογλου;
Ο Μήτρογλου είναι το πιο σημαντικό εργαλείο του Ολυμπιακού στην υπόθεση γκολ, σε αυτό που λέμε φάση, κυρίως εκτελεστικά, αλλά ακόμη και σε επίπεδο ασίστ. Και το πιο σημαντικό εργαλείο του ο Ολυμπιακός θα το στηρίξει.  Τώρα αν δεν στηρίξει ο ίδιος ο Μήτρογλου τον εαυτό του, κακό του κεφαλιού του. Αλλά δεν το νομίζω.
Ήδη την «άκουσε» από το ματς με τον Παναθηναϊκό. Και κατάλαβε το λάθος του.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Υπομονή η μεγάλη… αρετή της ΑΕΚ!!

Ο Γιώργος Τσακίρης σημειώνει τα νούμερα της ΑΕΚ που λένε την αλήθεια και προβληματίζεται για τον Μπαρμπόσα.
Θα ξεκινήσω τούτο το blog σημειώνοντας μερικά δεδομένα στοιχεία που αφορούν το παιχνίδι του αντιπάλου της ΑΕΚ στο ματς Κυπέλλου προκειμένου να μην καταλήξει κανείς σε λανθασμένα συμπεράσματα με την ολοκλήρωση της ανάγνωσής του και διαβάζω τίποτα απίθανα «θα το σηκώσουμε το Κύπελλο»! Ο Ηρακλής Ψαχνών έδειχνε στο ΟΑΚΑ μία ομάδα απόλυτα συμβιβασμένη με την ιδέα της ήττας. Θαρρώ πως αν κάναμε μια καφενειακού επιπέδου (που δεν είναι κακό αφού στην Ελλάδα ζούμε) θα είχαμε διαμορφώσει άποψη πως η ομάδα του Κούτση πήγε στο ματς με την ΑΕΚ για να χάσει (κάτι βέβαια που δεν ισχύει). 
ADVERTISEMENT
Λίγο οι απουσίες της (αποκλείστηκαν παίκτες απ’ την αποστολή λόγω πειθαρχικού παραπτώματος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν όλοι βασικές επιλογές), περισσότερο το γεγονός ότι ούτως ή άλλως είναι υποδεέστερη ομάδα από την Ένωση σύμφωνα με τα ρόστερ τους, η ήττα ήρθε λογικά κι αναμενόμενα. Όμως για την ΑΕΚ το αποτέλεσμα ήρθε έπειτα από δουλειά και στοιχεία αγωνιστικά που αποδεικνύουν πως ο Τραϊανός Δέλλας παράγει έργο στα Σπάτα και δημιουργεί μία ομάδα όπως την ήθελε και μας την εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που μας παραχώρησε στο Πήλιο στη διάρκεια της προετοιμασίας. 
Μία ομάδα απόλυτη κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο ανεξαρτήτου αντίπαλου, με συντριπτικά ποσοστά κατοχή της μπάλας, με απίστευτη πειθαρχία και προσήλωση από τους ποδοσφαιριστές στην τακτική, με συμμετοχή και των αμυντικών στο δημιουργικό – επιθετικό παιχνίδι και το κυριότερο για μένα με τεράστια υπομονή και εμπιστοσύνη στο πλάνο ακόμη και όταν ο χρόνος περνάει και δεν έρχεται το γκολ! Αυτή είναι για μένα η μεγαλύτερη… αρετή σε ποδοσφαιρικό επίπεδο για την ΑΕΚ του Δέλλα, η υπομονή… Τα νούμερα στο ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα η απόδειξη ανωτερότητας της εκάστοτε ομάδα σε ένα ματς διότι πολύ απλά μπορεί το πλάνο τακτικής του αντιπάλου να σε έχει οδηγήσει στην ανούσια κατοχή της μπάλας και εκείνοι να… σφυροκοπάνε σε κάθε αντεπίθεση που εκδηλώνουν. 
Ωστόσο στο ματς με τον Ηρακλή Ψαχνών τα νούμερα είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Μοναδικό ποσοστό κατοχής μπάλας: 72-28 και τελικές από άλλα παιχνίδια: 29 (12 εντός εστίας) με μόλις 2 το αντιπάλου (και τα δυο εκτός εστίας). Ακόμη και αυτό το 14-0 κερδισμένα κόρνερ αποδεικνύει τι ακριβώς είδαμε στο ΟΑΚΑ στο ματς Κυπέλλου της ΑΕΚ.
Όμως επανέρχομαι και στέκομαι λίγο σ’ αυτό που σημειώνω παραπάνω για την υπομονή που διακρίνει την ομάδα και την προσήλωση στο πλάνο του προπονητή. Είναι απίθανος ο βαθμός πειθαρχίας στην τακτική από τους ποδοσφαιριστές είτε από την αρχή του αγώνα είτε όταν χρειαστεί να αλλάξει αυτή όπως έγινε με τα Χανιά και πιο πριν με τον Απόλλωνα. Σ’ αυτό ο Δέλλας παίρνει άριστα (προφανώς δικαιώνεται όταν έλεγε πως έχει τους κατάλληλους δέκτες και όσα μεταδίδει γίνονται εύκολα αντιληπτά και κατανοητά), όπως και στο γεγονός της δουλειάς συνολικά αλλά και ειδικά στις στημένες φάσεις αφού (και) με αντίπαλο τον Ηρακλή Ψαχνών ήρθε ένα ακόμη τέτοιο τέρμα…
Δεν σημείωνα τυχαία μετά το παιχνίδι (και το διπλό) της ΑΕΚ στα Χανιά με την τοπική ομάδα ότι έβγαλε τα τρία πιο δύσκολα ματς για τον όμιλό της (με αντιπάλους εκτός Χανιά και Παναιγιάλειο, εντός τον Απόλλωνα Σμύρνης). Αν εξαιρέσουμε και το ματς στην Πάτρα με την Παναχαϊκή που (και) ελέω Κούγια θα ‘χει το δικό του ενδιαφέρον, όλα τα υπόλοιπα ματς –λογικά, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη για το ποδόσφαιρο– στην κατηγορία και τον όμιλο έως τα πλέι οφ θα είναι ανάλογα με αυτό κόντρα στον Ηρακλή Ψαχνών.
Σχετικά με τα πρόσωπα τώρα θα εστιάσω σε εκείνους που δεν πήγαν καλά και σε αυτούς που πήγαν πολύ καλά (μη γράφουμε για όλους). Ο Ντάρκο Ζόριτς συνεχίζει παιχνίδι με παιχνίδι να κερδίζει την εμπιστοσύνη όλων. Τον αδίκησε η μπάλα διαφορετικά θα είχε χρηστεί και σκόρερ και είχε πολύ καλή απόδοση, ήταν μαζί με τον Μπακάκη οι καλύτεροι στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Ο Έλληνας δεξιός μπακ απέδειξε για πολλοστή φορά πως η Ένωση πέτυχε διάνα που τον απέκτησε το καλοκαίρι και ότι βρήκε λύση για το δεξί άκρο της άμυνας για πολλά, πολλά χρόνια (αν όλα πάνε καλά και τον έχει ο Θεός γερό). Ανεβάσματα, απίστευτα τρεξίματα, σούπερ τοποθετήσεις, εξαιρετικός στην κάλυψη όποτε χρειάστηκε να «ντυθεί» στόπερ και υπέροχες σέντρες, κάθετο παιχνίδι και γκολ (τι άλλο να ζητήσεις στο δεξί μπακ)!
Είχε βέβαια και έναν Πλατέλλα που ήταν πολύ σοβαρός και έκανε μία από τις πιο ώριμες παρουσίες του στην ΑΕΚ. Κάλυψε άριστα τα ανεβάσματα του Μπακάκη στην πλευρά που μοιράστηκαν, έκλεψε μπάλες, μάρκαρε, έπαιξε γρήγορα και κάθετα, κέρδισε φάουλ, πήγε με επιτυχία στο ένας εναντίον ενός. Δεν ήταν σούπερ ο Πλατέλλας, ήταν όμως αυτός που έπρεπε για την ομάδα, για το σύνολο μιας και μιλάμε και γράφουμε για ποδόσφαιρο και όχι για μπάλα (όπως κατάλαβε ότι κάνω και μου το θύμισε ένας πολύ ωραίο τύπος).
Με μεγάλη μου χαρά είμαι έτοιμος να γράψω καλά λόγια για την απόδοση του Ρόβα που στο συγκεκριμένο ματς ήταν σχεδόν αλάνθαστος, σοβαρός, πειθαρχημένος στη θέση του και στην τακτική, με συμμετοχή στο κάθετο παιχνίδι και στην ανάπτυξη της ομάδας. Προσωπικά θεωρώ πως ο Ρόβας έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με την φανέλα της ΑΕΚ και μακάρι όποτε χρειαστεί και αγωνιστεί να δείχνει τα παραπάνω και να μας υποχρεώνει με την απόδοσή του να γράφουμε μόνο καλά λόγια, διότι σε λίγο θα πίστευε και εκείνος ότι είμαστε κομπλεξικοί και εμπαθείς μαζί του και θα ήταν κρίμα γιατί δεν ισχύει με κανέναν ποδοσφαιριστή (καλά αυτός στάνταρ το πιστεύει, αλλά δεν πειράζει).
Ολοκληρώνω στα πρόσωπα που πήγαν καλά με τον Σαρρή. Πολύ, πολύ καλός! Σίγουρος, σταθερός, με άριστες τοποθετήσεις, δυνατός στα μαρκαρίσματά του, με σωστές επιλογές στο να βγει η μπάλα γρήγορα και σωστά από την άμυνα. Καλό μαντάτο για τον Δέλλα, ένα ακόμη δηλαδή. Οι υπόλοιποι, με εξαίρεση τον Μπαρμπόσα, ήταν σταθερά καλοί πλην του Γροντή που επιμένω να γράφω ότι δεν το ‘χει για αριστερό μπακ και με την απουσία όλο αυτό τον καιρό του Ανάκογλου θα ήταν πιο ορθό – λογικό να τον δούμε εκεί, γιατί τέτοιος παίκτης είναι…
Όμως απ’ τον Μπαρμπόσα περιμένει πολλά, πολύ περισσότερα η ΑΕΚ. Κι αν εξαιρέσουμε κάποια λεπτά πολύ καλής απόδοσης στο ματς της πρεμιέρας στο Αίγιο, nada (σ.σ.: τίποτα που λένε και οι Ισπανοί). Ειδικά στα παιχνίδια με αντίπαλο τον Απόλλωνα, τα Χανιά και τώρα τον Ηρακλή Ψαχνών είναι εξαφανισμένος και αυτό είναι πρόβλημα αφού ουσιαστικά γι’ αυτά (τα πρώτα δυο) πιο δύσκολα απ’ τα υπόλοιπα ματς (δύσκολα σε επίπεδο κλειστής άμυνας) οφείλει να είναι στο γήπεδο για να κάνει τη διαφορά, έστω γι’ αυτό αποκτήθηκε αν δεν μας επιτρέπεται να
χρησιμοποιήσουμε τη λέξη: οφείλει!
Υγ: Εκτός από τη σούπερ παρουσία και στο ματς του Κυπέλλου από τον Κορδέρο (που υπάρχουν άμπαλοι που έχουν γράψει ότι δεν είναι καλά φέτος δημιουργικά ενώ ο ρόλος του είναι κυρίως ανασταλτικός, Θεέ μου τι άλλο θα διαβάσουμε) είδαμε και μία γκολάρα που ουσιαστικά ξεκλείδωσε το ματς για την ΑΕΚ (και γι’ αυτό ο συγκεκριμένος έπρεπε για μένα να αναδειχθεί MVP αφού ψάχνουμε τον πολυτιμότερο και όχι τον καλύτερο του αγώνα που ήταν όντως ο Ζόριτς, μαζί με τον Μπακάκη).
Υγ2: Εντάξει είναι απίθανο αυτό που συμβαίνει στο ΟΑΚΑ από τον κόσμο της ΑΕΚ σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας του σε αυτό (και στο ημίχρονο εννοώ). Εκπληκτικοί, μοναδικοί, ασύγκριτοι… Αυτός ο κόσμος αξίζει τα πάντα όμως!
Υγ3: Πολύ ευχάριστο νέο για τον Τραϊανό Δέλλα ότι έχει διαθέσιμους πλέον όλους τους ποδοσφαιριστές του.
Υγ4: Μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι πλην του Παναιγιάλειου όλες οι ομάδες στην κατηγορία μετά το 65ο λεπτό σε επίπεδο φυσικής κατάστασης είναι τραγικές, εκτός αν η ΑΕΚ είναι σούπερ – ντούπερ, τι να πω; Πού να είχε και κανονικό τιμ αποκατάστασης η Ένωση…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Οδοιπορικό στην κόλαση!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης θυμάται μία από τις χειρότερες μέρες της ζωής του.
H καταιγίδα της τηλεοπτικής σαχαλαμάρας με έστειλε στη Νέριτ, αργά χθες το βράδυ. Εδειχνε μία από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες, το αντιπολεμικό ποίημα «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι. Και αμέσως μετά, ένα αληθινό σοκ, από εκείνα που σε κρατούν ξάγρυπνο της νύχτες.
ADVERTISEMENT
«Τα Παιδιά του χίτλερ».
Ετσι ακριβώς το γράφω εγώ. «Παιδιά» με κεφαλαίο, «χίτλερ» με πεζό.
Ντοκυμαντέρ του 2011, του Ισραηλινού σκηνοθέτη Χανόχ Ζε’εβί, με συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Με θέμα τους απογόνους των ναζί εγκληματιών πολέμου, ανθρώπους αθώους που εδώ και δεκαετίες παλεύουν με αδυσώπητους δαίμονες.
Τη Μπετίνα Γκέρινγκ, που μαζί με τον αδελφό της έκαναν στείρωση, ώστε να αποκλείσουν από τις επόμενες γενιές το μολυσμένο αίμα. Εφυγαν από τη Γερμανία και δεν ξαναγύρισαν ποτέ. Ο θείος τους, Χέρμαν Γκέρινγκ, αυτοκτόνησε με κυάνιο μία μέρα πριν τον εκτελέσουν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Την Κάτριν Χίμλερ, που παντρεύτηκε τον γιό ενός από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αλλά δεν τολμάει να μιλήσει στο δικό της παιδί για το παρελθόν της οικογένειας. Ο Χάινριχ Χίμλερ ήταν αρχηγός των SS και ενορχηστρωτής του Ολοκαυτώματος.
Τη Μόνικα Γκετ, κόρη του διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Πλάσοβ στην Πολωνία. Εμαθε τυχαία την αλήθεια για τον πατέρα της, από έναν Εβραίο που γλίτωσε. Η μάνα της την είχε ποτίσει με ψέματα. Ο Αμον Γκετ ευθύνεται για τον θάνατο 17.000 ανθρώπων. Είναι ο αιμοσταγής αξιωματικός που αποδόθηκε από τον Ρέιφ Φάινς στη «Λίστα του Σίντλερ». Η κόρη του είδε την ταινία και ένιωσε το μυαλό της να σαλεύει: «Εάν συνεχίσει να δείχνει πυροβολισμούς, θα τρελαθώ μέσα στο κινηματογράφο».
Τον Νίκλας Φρανκ, που ομολογεί ότι δεν μπορεί να υπακούσει στην εντολή «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου». Εκανε σκοπό της ζωής του να πολεμήσει τον φασισμό και έκοψε τις γέφυρες με τα αμετανόητα ή παραπλανημένα αδέλφια του. Ο «χασάπης» Χανς Φρανκ ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τη γενοκτονία των Εβραίων της Πολωνίας.
Τον Ράινερ Χες, που επιστρέφει στο Άουσβιτς για να κοιτάξει στα μάτια τους απογόνους των θυμάτων που άφησε πίσω του ο μακελάρης παππούς του. «Εάν τον είχα μπροστά μου, θα τον σκότωνα με τα ίδια μου τα χέρια», ομολογεί, μόλις συνέρχεται από τον νευρικό κλονισμό. Ενας γηραιός Ισραηλινός επισκέπτης τον αγκαλιάζει για να τον παρηγορήσει. «Δεν φταίς εσύ, αγόρι μου».
Ο ίδιος ο Χίτλερ δεν είχε παιδιά. Ο Γκέμπελς δολοφόνησε τα δικά του λίγο πριν αυτοκτονήσει.
«Ψάχνω απεγνωσμένα να μάθω κάτι θετικό για τον πατέρα μου, μια μικρή παρηγοριά», λέει στη σπαραχτική του αφήγηση ο Νίκλας Φρανκ. «Να μου πουν ότι έσωσε έστω έναν Εβραίο από τον θάνατο, ότι βοήθησε μία γυναίκα να ξεφύγει, κάτι. Όχι. Δεν βρίσκω το παραμικρό». Η ντροπή που κληροδοτήθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους είναι ανείπωτη.
Και σήμερα; Αύριο; «Δεν έχω εμπιστοσύνη στους Γερμανούς», ομολογεί ο ίδιος. Φοβάμαι ότι μπορούν να ξανακάνουν τα ίδια. Εάν η οικονομία πάει άσχημα, εάν βρεθεί ένας νέος ηγέτης που μιλάει ωραία, εάν οι μετανάστες σας πάρουν τις δουλειές, όχι, δεν σας έχω καμία εμπιστοσύνη». Καρφιά στην καρδιά. Όχι μόνο των Γερμανών.
Το Άουσβιτς-Μπίρκεναου βρίσκεται στη σημερινή Πολωνία, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κατοβίτσε. «Οσβιέτσιμ» είναι η τοπική του ονομασία Πήγαμε και το είδαμε σε ένα ρεπό του Ευρωμπάσκετ 2009, με ένα πούλμαν που ναύλωσαν οι «Πελαργοί».
Αrbeit Macht Frei, γράφει η πινακίδα που υποδέχεται και σήμερα τον επισκέπτη: «Η δουλειά απελευθερώνει». Ο απόλυτος ευφημισμός. Ηταν, υποτίθεται, «στρατόπεδο εργασίας». Αλλά μυρίζει θάνατο ακόμη και σήμερα.
Όταν ολοκληρωθεί η τρίωρη επίσκεψη στο απέραντο στρατόπεδο, δεν θέλεις τη ζωή σου. Εχεις σιχαθεί το ανθρώπινο είδος. Οι καμινάδες μοιάζουν σαν να καπνίζουν και σήμερα, 70 χρόνια μετά. Οι θάλαμοι αερίων, καλύτερα να μη σας πω: πέρασα την πόρτα και νόμιζα ότι θα πεθάνω επί τόπου. «Λουτρά», γράφει απ’έξω.
Οι προθήκες με τα προσωπικά αντικείμενα των εξοστρακισμένων: τα ρούχα, τα καπέλα, τα μπαστούνια, τα βαλιτσάκια. Το βουνό από τα μαλλιά και τα γένια, που χρησιμοποιούνταν για μαξιλάρια και κουβέρτες. Οι φωτογραφίες, τα πορτρέτα. Ο τοίχος των εκτελέσεων με τα αναμμένα καντήλια και τα σεμνά λουλούδια.
Οι παράγκες που στέγαζαν τους ζωντανούς νεκρούς, με τις επιγραφές: «Ησυχία», «Εργασία και χαρά». Τα εργαλεία των απάνθρωπων βασανιστηρίων. Το δυσοίωνο εργαστήριο του διεστραμμένου γιατρού Μένγκελε, οι σημειώσεις από τα φριχτά του πειράματα.
Tα παιχνίδια των ανυποψίαστων παιδιών.
Οι επισκέπτες με το στοιχειωμένο βλέμμα, τα γεροντάκια που ξέρεις ότι κρύβουν κάτω από τα ρούχα τους έναν αριθμό.
Οι μαρτυρίες που σε αποτελειώνουν: «Τα μωρά τα θανάτωναν μέσα σε σκάφες από καυτό λάδι. Το λάδι έβγαινε από το λίπος των πτωμάτων».
Διαβάστε το ξανά αυτό το τελευταίο. Τα μωρά τα θανάτωναν μέσα σε σκάφες από καυτό λάδι. Το λάδι έβγαινε από το λίπος των πτωμάτων.
Δέκα βήματα από τα κρεματόρια, βρισκόταν –και βρίσκεται ακόμη, κλειστή για το κοινό- η περίκλειστη βίλλα του διοικητή Ρούντολφ Χες, με τον περιποιημένο της κήπο, τις ντουλάπες της κυρίας και τα άνετα υπνοδωμάτια των παιδιών. «Δεν το χωράει το μυαλό μου», λέει στο ντοκυμαντέρ ο εγγονός του. «Επαιρνε το πρωινό του και πήγαινε για δουλειά. ‘Αγάπη μου, θα σκοτώσω 1-2 χιλιάδες ανθρώπους και μετά θα έρθω να πάμε εκδρομή, δεν θα αργήσω’. Πώς είναι δυνατόν;»
Το 15% των Γερμανών που υπηρέτησαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου. Ο αδίστακτος Ρούντολφ Χες εκτελέστηκε μαζί με αρκετούς επιτελείς του. Περίπου 150 κρατούμενοι κατόρθωσαν να αποδράσουν. Σήμερα το στρατόπεδο είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Και μνήμης.
Δολοφονήθηκαν και πολλοί Ελληνες στο Άουσβιτς. Περίπου 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν με τρένα θανάτου στην Πολωνία τον Ιούλιο του 1942. Kαι εκατοντάδες άλλοι, από την Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο. Τα έβρισκες χωρίς δυσκολία τα ελληνικά ονόματα, με λίγο ψάξιμο μέσα στην τοιχογραφία με τα αποστεωμένα πρόσωπα. Kαι όμως, η Ελλάδα αρνείται να ποινικοποιήσει την άρνηση του Ολοκαυτώματος.
Ενιωθα αποκαμωμένος όταν επέστρεψα στο Κατοβίτσε. Και δεν μου περνούσε καν από το μυαλό, ότι το αυγό του φιδιού εκκολαπτόταν την ίδια εποχή στην Ελλάδα. Aυτό θα με αποτελείωνε.
Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες που λαθραία τράβηξα.
Οι κοιτώνες στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τους Σοβιετικούς στις 27 Ιανουαρίου 1945.
Χρησιμοποιημένοι κύλινδροι με το θανατηφόρο (παρασιτοκτόνο) αέριο Zyklon B.
Μέσα στον θάλαμο αερίων του Άουσβιτς. Στο στρατόπεδο του τρόμου θανατώθηκαν 1,1 εκατομμύριο ψυχές.
Σε αυτούς τους φούρνους έκαιγαν οι ναζί τα πτώματα. Η μυρωδιά της φρίκης είναι ακόμη αισθητή.
Η πύλη του κρεματορίου. Οι κρατούμενοι νόμιζαν ότι έμπαιναν σε λουτρό.

*Πηγή: gazzetta.gr*