Ο Γιώργος Κουβεντίδης σχολιάζει την επικαιρότητα του ΠΑΟΚ
Μετά από μία δύσκολη περίοδο, η οποία ενδεχομένως να μην έχει τελειώσει ακόμη οριστικά, ο ΠΑΟΚ αρχίζει να… ζει για την επόμενη σεζόν.
Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν (και δεν έγιναν) πολλά πράγματα, για τα οποία ισχύει το «η σιωπή είναι χρυσός». Όποιος θέλει να κάνει τον καουμπόι, τον κάνει.
Η πραγματικότητα είναι πως υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να φτιάξει μία ομάδα, που θα είναι εξίσου ανταγωνιστική ή ακόμη και πιο ανταγωνιστική από την περσινή, με μικρότερο κόστος.
Είναι γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ κουβαλάει ένα άνοιγμα, το οποίο πρέπει να διαχειριστεί να μην γίνει τον επόμενο Απρίλιο ο νέος Ηρακλής. Το πόσο ακριβώς είναι το άνοιγμα, δεν το ξέρω και δεν μπορώ να έχω άποψη για πράγματα, που δεν ξέρω. Πρόσβαση στα οικονομικά της ΠΑΕ δεν έχω, αλλά και να είχα, μπορεί να μην καταλάβαινα και τίποτα.
Άλλοι λένε δύο εκατομμύρια, άλλοι λένε πέντε, άλλοι λένε δέκα, άλλοι μπορεί να βγουν και να μας πουν ότι είναι διακόσια. Επειδή πρέπει να υπάρχει πάντα το αίσθημα της ευθύνης, απέναντι σε μια ομάδα, που προσπαθεί να βρει το δρόμο της, όποιος ξέρει, ας μας το πει επώνυμα. Το «κάπου άκουσα» και το «νομίζω», έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το «ξέρω».
Το γιατί έγινε το άνοιγμα, είναι κάτι που σηκώνει πολύ συζήτηση,, αλλά για να γίνει αυτή, πρέπει να ξέρεις και τα πραγματικά μεγέθη. Είναι μια συζήτηση για το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, αν έπρεπε σώνει και καλά να εκφέρω μια γνώμη, θα έλεγα απλά ότι δεν νομίζω ότι τον ΠΑΟΚ τον διοικούν κλέφτες.
Σε μία περίοδο ισχνών αγελάδων, λοιπόν, που όλοι βλέπουμε την τσέπη μας να αδειάζει γρήγορα, συρρικνώνονται και τα έσοδα του ΠΑΟΚ. Η Nova κόβει 25%, ο ΟΠΑΠ απειλεί να κόψει, τα εισιτήρια πωλούνται 20% κάτω, οι χορηγοί έχουν σφίξει (η συμφωνία με τη ΔΕΛΤΑ έληξε), κι ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να ρίξει τα έξοδα του κατά τουλάχιστο 30% για να μη δημιουργήσει άνοιγμα και φέτος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουν ΟΛΕΣ οι ομάδες. Ο ΠΑΟΚ έχει και να δει πως θα καλύψει και το υπάρχον άνοιγμα.
Το ζητούμενο, λοιπόν, για τον ΠΑΟΚ είναι να δημιουργήσει μία καλή ομάδα, με μικρότερο κόστος. Τι έκανε μέχρι τώρα; Έφυγαν Μουσλίμοβιτς, Φιλομένο, Ελ Ζαρ, Κουτσιανικούλης και Βιτόλο και ήρθαν ο Γεωργιάδης με τον Ρομπέρ. Από τους παίκτες, που έφυγαν, με βάση τα νούμερα που δίνει ο ΠΑΟΚ, έχει ελαφρύνει το μπάτζετ του κατά περίπου 2,7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τις εφορίες.
Ο Ρομπέρ είναι ψιλοτσαμπαντάν και καλύπτει ποσοτικά το κενό του Ελ Ζαρ, ο Γεωργιάδης είναι «μία η άλλη» με τον Κουτσιανικούλη σε κόστος. Ταπεινή μου άποψη, είναι κι ένας περισσότερο υποσχόμενος ποδοσφαιριστής. Έχει στοιχεία, που δεν έχει σήμερα ο Κουτσιανικούλης (έκρηξη με τη μπάλα στα πόδια, διεμβολιστής, επαφή με τα δίχτυα), είναι κακός τακτικά, αλλά αυτό μπορεί να το δουλέψει.
Συμφωνώ ότι για τον Κουτσιανικούλη ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά (1.200.000 ευρώ μετρητά ο Εργοτέλης και 900.000 ευρώ για τρεις παίκτες, για όσους πετούσαν αετό όταν έγινε η μεταγραφή και τώρα έπεσαν από τα σύννεφα που έμαθαν ότι κόστισε πάνω από 2.000.000 ευρώ). Αλλά όταν αγοράζεις ένα ακριβό αυτοκίνητο κι αντί να το χαρείς, σου βγάζει τη μια αβαρία μετά την άλλη, το στέλνεις και παίρνεις άλλο, αντί να το πληρώνεις τσάμπα για πάντα, απλά επειδή το αγόρασες ακριβά.
Για να μην πολυλογούμε, ο ΠΑΟΚ άδειασε χώρο στο μπάτζετ του, δεν ξέρω αν θα προσπαθήσει να αδειάσει κι άλλο, και πρέπει να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν με πιο οικονομικές επιλογές, που δεν σημαίνει κι ότι θα είναι λιγότερο ποιοτικές, διότι άλλα συμβόλαια υπέγραφες το 2009 κι άλλα υπογράφεις το 2011, που έχει σφίξει η οικουμένη.
Έφυγε κι ο Βιτόλο, που είναι ένας καλός παίκτης (ούτε πάρα πολύ καλός, ούτε και κακός ξαφνικά) και με λιγότερο κόστος, ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει δύο παίκτες. Εννοείται πως θα ήταν καλύτερο να πουληθεί, έστω και 200.000 ευρώ, αλλά για να τον αφήσει ο ΠΑΟΚ ελεύθερο, πάει να πει ότι δεν βρήκε κανέναν να τον αγοράσει. Για το ότι έψαξε μήνες, είμαι βέβαιος. Εκτός κι αν έγινε ξαφνικά τσάτσος του Παναθηναϊκού και δεν το πήραμε χαμπάρι!
Είναι πολύ εύκολο, να παίζεις με το συναίσθημα και την παρόρμηση, αλλά το ταμείο το κάνεις στο τέλος.
Όταν θα κλείσει το ρόστερ, τότε θα μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Τότε θα δούμε αν τα κενά καλύφθηκαν ή όχι και λίγο αργότερα θα δούμε κι αν ο ΠΑΟΚ θα έχει καλύτερη ή χειρότερη ομάδα από πέρσι.
Προσωπικά πιστεύω (κι όπως πάντα, το καταθέτω επώνυμα και με το πραγματικό μου όνομα), πως ότι και να γίνει, όποιος και να έρθει, όποιος και να φύγει, ο ΠΑΟΚ θα έχει καλύτερη ομάδα, πάλι τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεκδικεί και θα είναι εκεί, μεταξύ 2 και 4. Παραπάνω δεν γίνεται, γιατί το πρωτάθλημα θα το πάρει και φέτος περίπατο ο Ολυμπιακός.
Αυτά βέβαια είναι προσωπικές εκτιμήσεις, που βασίζονται όμως κάπου. Αυτοί που κάνουν τις επιλογές στον ΠΑΟΚ, είναι καλύτεροι απ΄ αυτούς που κάνουν τις επιλογές στις ανταγωνίστριες ομάδες, άρα υπάρχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Το θέμα είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε μέσα Ιουλίου για να γίνουν οι επιλογές, που θα μπορούσαν να γίνουν ένα μήνα νωρίτερα και σ΄ αυτό έχετε ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ να διαμαρτύρεστε, όσοι διαμαρτύρεστε. Το θέμα είναι να τους αφήσουμε να κάνουν, έστω και καθυστερημένα, τις επιλογές που θέλουν και πρέπει, με καθαρό μυαλό, χωρίς να ασκείται πάνω τους υπερβολική πίεση, που συνήθως οδηγεί σε λάθη.
Υ.Γ.1. Όταν ο ΠΑΟΚ πήρε τον Μπόλονι, ένας οικογενειακός φίλος που τον είχε προπονητή στη Μονακό (δεν είναι ο Ζήκος, Γάλλος είναι), μου είπε κάποια πράγματα γι΄ αυτόν, τα οποία τα κρατάω. Κάθε μέρα που περνάει, «ψήνομαι» περισσότερο για την επιλογή αυτή. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο ΠΑΟΚ έχει έναν ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ προπονητή.
Υ.Γ.2. Η είδηση του καλοκαιριού για μένα, ήταν η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ (κι όχι τυπική) επιστροφή του Βρύζα, όχι τόσο ως τεχνικού διευθυντή, όσο ως παρουσία μέσα στην ομάδα και ως «ένα μυαλό περισσότερο». Αρκεί όσα συζήτησαν οι δυο τους εκείνο το πεντάωρο που κλείστηκαν σ΄ ένα γραφείο, να τα εννοούσαν και οι δύο και να μην τα ξεχάσουν ποτέ στην πορεία, ακόμη κι όταν θα έρθουν στραβές, που θα έρθουν. Ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε την τελευταία τετραετία, γιατί ακολούθησε έναν συγκεκριμένο δρόμο. Σήμερα δείχνει να κλυδωνίζεται, ωστόσο έχει ένα πλεονέκτημα, για να ξαναβρεί τον δρόμο του. Ξέρει τον τρόπο.
Πηγή: paok24.gr