Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ουίμς: «Θα περνούσα ιατρικά στην Μπαρτσελόνα…»

Σε συμφωνία με την Μπαρτσελόνα είχε έρθει Σόνι Ουίμς λίγες ημέρες πριν υπογράψει στους Σανς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στον Τύπο της Ισπανίας.

Ουίμς: «Θα περνούσα ιατρικά στην Μπαρτσελόνα…»
Με το… στιλό στο χέρι για να υπογράψει στην Μπαρτσελόνα ήταν ο Σόνι Ουίμς προτού τον… αρπάξουν οι Σανς! Ο πρώην φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποκάλυψε στη «Mundo Deportivo» πως είχε συμφωνήσει σε όλα με τους Καταλανούς και μάλιστα ήταν έτοιμος να ταξιδέψει στην Ισπανία και να περάσει από ιατρικές εξετάσεις!

«Ο μάνατζέρ μου θα πήγαινε στη Βαρκελώνη. Δύο ημέρες μετά, η ομάδα με κάλεσε και μου είπε πως θέλει να υπογράψω και ήμουν έτοιμος να επιστρέψω στην Ευρώπη και να περάσω από ιατρικές εξετάσεις. Όλα είχαν τελειώσει. Πίστευα πως ήμουν ήδη παίκτης της Μπαρτσελόνα και μάλιστα σκεφτόμουν και τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια που θα έβλεπα», δήλωσε αρχικά ο Σόνι Ουίμς στη «Mundo Deportivo».

Στη συνέχεια, ο πρώην φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναφέρθηκε στους Σανς: «Ανήμερα των γενεθλίων μου κοιμόμουν και κάποιος χτυπούσε την πόρτα. Ρώτησα τι έγινε, γιατί είδα έναν φίλο μου πολύ ενθουσιασμένο. “Είσαι παίκτης των Φίνιξ Σανς”, μου είπε. Πήγα κάτω και είδα όλους μου τους φίλους να χειροκροτούν. Αμέσως κάλεσα τον ατζέντη μου και το επιβεβαίωσα. Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να επιστρέψω στο NBA και γι' αυτό ήταν τα καλύτερα γενέθλιά μου»!
*Πηγή: sport-fm.gr*

Ψήφο στα δικά μας παιδιά!!

O Nίκος Παπαδογιάννης αναπροσαρμόζει το κείμενο που ετοίμαζε για τον τελικό και ποντάρει σε νίκη των Λιθουανών.
Oι αφιλότιμοι οι Λιθουανοί, μου χάλασαν το σχέδιο. Είχα ετοιμάσει ένα αφιέρωμα, μούρλια. Το είχα μισογράψει κιόλας, στο διάλειμμα ανάμεσα στους δύο χθεσινούς αγώνες.
Ο τίτλος θα ήταν: «Ο αχώνευτος τελικός». Απ’την Κική κι απ’την Κοκό, ποιαν να διαλέξω;
Τους αντιπαθητικούς ή τους αντιπαθητικούς; Τους ενοχλητικούς ή τους ενοχλητικούς;
Τους αλαζονικούς δυνάστες της τελευταίας δεκαετίας ή τους αλαζονικούς δυνάστες της προηγούμενης;
Εάν είστε από τους όψιμους μπασκετικούς, ξύνετε την κεφαλή σας από απορία. Τι διάβολο μας λέει αυτός;
Από τη μία είναι οι ακατανόμαστοι Ισπανοί που δεν θέλουμε να τους βλέπουμε ούτε ζωγραφιστούς και από την άλλη θα ήταν οι όρθοντοξ μπράδερς που έχουν άρρηκτους δεσμούς με τον ελληνισμό και με το μπάσκετ μας.
Αυτά, αλλού.
Εγώ είμαι από τους παλαιούς. Εξαιρώ τον Σκουντή που είναι δεδηλωμένος σερβόφιλος και επικαλούμαι τη μαρτυρία των λοιπών συνοδοιπόρων της παλαιάς φρουράς.
Πείτε κι εσείς, κύριε Φιλέρη μου, κύριε Καρύδα μου, κύριε Ευσταθίου μου. Γιώργο μου, τι γνώμη είχε ο συγχωρεμένος ο πατέρας σου για τους Γιούγκους;
Πριν το περιλάλητο 2007 που ακόμα μας πονάει και σας πονάει εσάς εκεί έξω τους νεώτερους, υπήρξε το 1995 με τα αλήστου μνήμης «Λιέτουβα-Λιέτουβα». Και το 1998, πάλι στην Αθήνα.
Και ο ημιτελικός του 1997, στη Βαρκελώνη, όταν ένας Σέρβος παλιόφιλος μας έμαθε την έκφραση «τάληρο-δεκάρικο» (τον κώλο μας εννοούσε, για να μη ψάχνετε).
Και το Προολυμπιακό του 1988 στο Ντεν Μπος. Και τα δύο ματς του 1989 στο Ζάγκρεμπ, πρώτος γύρος και τελικός. Και η Αργεντινή, έναν χρόνο αργότερα. Και η πρεμιέρα στην Ατλάντα.
Ξέρετε πόσες ήττες μαζεμένες είναι αυτές; Ξέρετε πόσες φορές φύγαμε από γήπεδο βλαστημώντας τους διαιτητές και τον Στάνκοβιτς;
Ξέρετε πώς γελούσαν μες στα μούτρα μας οι ευγνώμονες για όλα όρθοντοξ μπράδερς; Ξέρετε με πόση χαιρεκακία χόρευαν πάνω από το πτώμα μας;
Το 2007, οι περισσότεροι το θυμούνται για τα πικρά δάκρυα του χαμένου ημιτελικού με την Ισπανία.
Εγώ θυμάμαι και κάτι άλλο, όμως. Πολύ πιο ευχάριστο. Τον θρίαμβο επί των Σέρβων στη Σεβίλλη και τις έντονες διαμαρτυρίες τους για τη διαιτησία.
Το ξέσπασμα του Μίλιτσιτς (που σήμερα κάνει καριέρα ως κικ-μπόξερ, όπως του αρμόζει) είναι από τις πιο αστείες και απολαυστικές στιγμές που μπορεί να εντοπίσει κανείς στο YouTube.
Με τη διαιτησία, έτσι μας άρεσε! «Πούστη Βασιλακόπουλε», έβριζαν οι ηττημένοι Σέρβοι. Πώς λέμε «Στάνκοβιτς φακ οφ»; Κάπως έτσι.
Η νίκη της Εθνικής μας, με κορυφαίο τον Δήμο Ντικούδη, τους έστειλε πίσω στο Βελιγράδι με ολόαδεια χέρια από τον πρώτο γύρο κιόλας. Εκείνο το βράδυ, ήπιαμε μαζεμένη σαμπάνια είκοσι ετών. Άλλο αν μας την έβγαλαν ξυνή το 2014 στη Μαδρίτη.
Πάει αυτό, όμως. Ο αχώνευτος τελικός έμεινε στα αζήτητα. Τον ματαίωσαν τα ξανθά παιδιά από τον βορρά, που είναι, λίγο πολύ, και παιδιά δικά μας.
Ο Γιόνας Καζλάουσκας της Εθνικής Ελλάδας (ναι, ο αποτυχημένος…) και του Ολυμπιακού.
Ο Γιόνας Ματσιούλις του Παναθηναϊκού.
Ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις, του Αμαρουσίου και του Ολυμπιακού.
Ο Αντάνας Καβαλιάουσκας, του Πανιωνίου και της Καβάλας. Μάλιστα, της Καβάλας.
Ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας, του Παναθηναϊκόυ και αυτός.
Και αυτοί που προηγήθηκαν. Ο Σάρας, ο Μάτσας, ο Κάρνι, ο Σίσκα, ο Γκέτσας, ο ψηλός ο Ζούκας.
Ο Γιοβάισα, που δεν έγινε ποτέ δικός μας, αλλά θα είναι για πάντα δικός μας. Ο Κουρτινάιτις, ο Χόμιτσιους.
Ο Μαρτσουλιόνις, που σήμερα θα γίνει μέλος του Hall of Fame της FIBA εδώ στη Λιλ
Πάνω απ’όλους ο Άρβιντας Σαμπόνις, που γεμίζει το «Πιερ Μωρουά» με τη βαριά σκιά του και με το ακριβοθώρητο χαμόγελο που περιμένει τον τελικό για να εμφανιστεί μια και καλή. Έχει και τον γιο του στην ομάδα…
Βρήκαμε, τουλάχιστον, ομάδα να υποστηρίξουμε στον τελικό. Κι ας μη μας πολυχωνεύουν οι Λιθουανοί. Κι ας ήταν σκυλάκι της Μέρκελ η μουντρούχα πρωθυπουργίνα τους στις Συνόδους Κορυφής.
Στο μπάσκετ, οφείλουμε να τους βγάλουμε το καπέλο. Πρόκειται για μία χώρα με μέγεθος μισό από την Ελλάδα, που έχει την πορτοκαλί μπάλα για εικόνισμα.
Το παλιό κλισέ, που θέλει «το μπάσκετ πρώτο άθλημα σε αυτή τη χώρα», ισχύει για μία και μόνο για μία: τη Λιθουανία. «Κρεπσίνιο», το λένε εκεί. Μη γελιέστε, οι Σέρβοι είναι σαν τους Έλληνες. Αγαπούν τις νίκες και όχι τον αθλητισμό. Το «τάληρο-δεκάρικο» τους οιστρηλατεί
Η Εθνική Λιθουανίας είχε το 2011 μία θαυμάσια αφορμή για να διαλυθεί και για να απωλέσει το λαϊκό έρεισμα. Ηττήθηκε στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, όχι από κάποια υπερδύναμη, αλλά από την απίθανη FYROM. Όχι σε κάποια μακρυνή χώρα του ευρωπαϊκού νότου, αλλά στο Κάουνας, μπροστά στο δικό της κοινό.
Σε άλλες χώρες, όνομα και μη χωριό, θα έστηναν ικριώματα.
Οι Λιθουανοί απλώς ανασκουμπώθηκαν και επέστρεψαν με δύο συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τελικούς (2013, 2015). Η κοινή γνώμη έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ομάδα που δεν έχει χάσει ούτε μία Ολυμπιάδα από το 1992. Στα μεγάλα ραντεβού, η πρασινοκίτρινη εξέδρα είναι πάντοτε γεμάτη, με πλήθος, φωνή, τύμπανα, μπύρα και πάθος.
Η ομάδα δεν αλλάζει προπονητές για ψύλλου πήδημα. Οι παίκτες θεωρούν τη συμμετοχή τους τιμή και υποχρέωση. Όταν υπάρχουν απουσίες, δεν οφείλονται σε αρνήσεις, αλλά σε τραυματισμούς ή γηρατειά.
Ας μη νομιστεί ότι η Λιθουανία του φετινού Ευρωμπάσκετ 2015 είναι πλήρης. Της λείπει ο υπέροχος Μοτιεγιούνας, των Χιούστον Ρόκετς. Ο Πότσιους, ο καλύτερος σουτέρ της. Ο Κλέιζα, που πλέον πάλιωσε. Οι δύο αδελφοί Λαβρίνοβιτς. Ο βετεράνος αλλά ανθεκτικός Καουκένας. Ο Γιασάιτις.
Μία επτάδα πρώτης γραμμής. Στην ομάδα του 2013, έπαιξαν μόνο οι μισοί από τους δώδεκα φετινούς.
Η Εθνική Καναδά, που πήρε το εισιτήριο για το Προολυμπιακό, έχει στις τάξεις της τον Νικ Στάουσκας των Σίξερς. Από πού νομίζετε ότι βαστάει η σκούφια του; Προτίμησε, όμως, να εκπροσωπήσει τη χώρα όπου μεγάλωσε. Σεσημασμένος «Lithuanian-American» ήταν και ο Ρικ Μπάρι με τα πολλά αδέλφια.  
Βρήκα, λοιπόν, ομάδα να υποστηρίξω στον αυριανό τελικό. «Λιέτουβα» και ξερό ψωμί. Αν ζήλεψα τους Ισπανούς μία φορά για τη νίκη επί των Γάλλων, τους Λιθουανούς τους ζηλεύω δέκα.

*Πηγή: gazzetta.gr*

O “έλεγχος” της Εθνικής στο Eurobasket!!

Η Ελλάδα κατετάγη 5η στην Ευρώπη, ολοκλήρωσε την πορεία της με ρεκόρ 7-1 και ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί να “φωτίσει” τα καλώς και κακώς κείμενα σε Ζάγκρεμπ και Λιλ, βαθμολογώντας τoν Φώτη Κατσικάρη και τους διεθνείς.
Τα είπαμε και μετά την ήττα από την Ισπανία και τον αποκλεισμό μας από τα ημιτελικά της διοργάνωσης, οπότε η νίκη επί της Λετονίας και η κατάληψη της 5ης θέσης, που μας έδωσε το εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά, δεν “χρυσώνει το χάπι”, ούτε αλλάζει την άποψή μου περί ενός ακόμη αποτυχημένου καλοκαιριού για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός είχε τους καλύτερους παίκτες του ελληνικού μπάσκετ στην διάθεσή του (και για πρώτη φορά τέσσερις που αγωνίζονταν στο NBA), η προετοιμασία κύλησε ρολόι και χωρίς τραυματισμούς, οπότε το ζητούμενο ήταν η απόκτηση ρυθμού και αγωνιστικής ταυτότητας στους αγώνες της 1ης φάσης.
Χωρίς να πιάσει υψηλά επίπεδα απόδοσης (δεν αποτελεί θέσφατο αυτό στα διεθνή τουρνουά,στα οποία μετράει περισσότερο η σκοπιμότητα), η Εθνική ομάδα πήρε άριστα στα παιχνίδια του Ζάγκρεμπ, υπό την έννοια ότι τερμάτισε πρώτη στον 3ο όμιλο, με το απόλυτο 5/5 που ανέβασε την αυτοπεποίθηση των παικτών κι εξασφάλισε την διασταύρωση με έναν βατό αντίπαλο στην φάση των “16”. To Βέλγιο δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να σταθεί εμπόδιο για την πρόκρισή μας στους “8” της διοργάνωσης κι έτσι η ελληνική ομάδα ρίχτηκε στην μάχη του προημιτελικού με την Ισπανία, έχοντας δοκιμαστεί σε συνθήκες ντέρμπι, μόνο στην αναμέτρηση με την Κροατία, που τελικά εκ του αποτελέσματος, ήταν ίσως η πιο αρνητική έκπληξη του Eurobasket. Η νίκη μας στα σημεία μπροστά σε ένα κοινό 15.000 Κροατών, δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η “επίσημη αγαπημένη” βρισκόταν σε καλό δρόμο και το “ζευγάρωμα” με την ελλιπή (και με προβλήματα τραυματισμών) “φούρια ρόχα”, την οποία γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά ο 48χρονος έμπειρος Έλληνας προπονητής (ζει κι εργάζεται εδώ και 9 χρόνια στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου), επέτρεπε – για πρώτη φορά στα χρονικά των ελληνοϊσπανικών αναμετρήσεων, βάσιμη αισιοδοξία.
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα δεν τα κατάφερε για μία ακόμη φορά κόντρα στον “κακό της δαίμονα”. Κι αυτό, δε συνέβη μόνο επειδή δεν έπαιξε καλά, ούτε επειδή δεν είχε τις κατάλληλες μονάδες, αλλά ούτε επειδή δεν έχει καλό προπονητή. Κατά την προσωπική μου άποψη, η 5η ήττα σε ισάριθμα νοκ-άουτ (συμπεριλαμβανομένου και του τελικού του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας) ματς με την Ισπανία, τα τελευταία 9 χρόνια, προήλθε κατά πρώτο λόγο επειδή δεν πιστέψαμε στην υπεροχή του ρόστερ μας, κατά δεύτερον επειδή δεν αξιοποιήσαμε σωστά τα   “όπλα” που διαθέταμε και κατά τρίτον, επειδή εγκλωβιστήκαμε σε ένα μπάσκετ που ίσως δεν ήταν αυτό που θέλαμε να παίξουμε εξ’ αρχής. Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά κι έχουν αναλυθεί σε μεγάλη έκταση εδώ στο gazzetta.gr, οπότε ας προχωρήσουμε ευθύς αμέσως στην αξιολόγηση των αγωνιστικών πεπραγμένων του Φώτη Κατσικάρη και των 12 εκλεκτών του, στην “Arena Zagreb” και στο “Stade Pierre Mauroy”.
Γιάννης Μπουρούσης
Τι έκανε: μ.ο. 11,1π., 5,5ρ., 1,6ασ. με 74,2% στις βολ., 61,2% στα διπ. & 25% στα τριπ. σε 19,4’

Σχόλιο: O ψηλός είναι “μυστήριο τρένο”! Αποτελεί μία... κατηγορία μόνος του κι επειδή έχει αδικήθεί πολύ στην καριέρα του (αλλά και αδικήσει ο ίδιος σφόδρα τον εαυτό του), πολλές φορές νιώθει ότι το όλο σύμπαν συνομωτεί εναντίον του και αισθανόμενος την ανάγκη να αντιδράσει, λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας και παίρνει λάθος αποφάσεις! Η δήλωσή του περί χαράς των δημοσιογράφων όταν η Εθνική ομάδα αποτυγχάνει – ίσως να μην υπάρχουν πιο πιστοί οπαδοί της – ήταν εξαιρετικά ατυχής κι έσπασε τα κοντέρ! Αυτός είναι ο Μπουρούσης, όμως... Ένας παρορμητικός γίγας με ψυχούλα μικρού παιδιού, που έστω κι αν τρώγεται συνεχώς με τα ρούχα του, πονάει όσο λίγοι την “επίσημη αγαπημένη” (δεν έχει λείψει ποτέ με δική του πρωτοβουλία), είναι μποέμ και ωραίος τύπος στην παρέα, γι’ αυτό και σχεδόν κανείς δεν του κρατάει κακία. Τα δύο τελευταία χρόνια ειδικά, που γεννήθηκαν οι δύο του κόρες του, έχει κάνει ελάχιστες διακοπές και δεν ήταν υγιής. Αγωνιστικά κι ενώ προερχόταν από πλήρη αγωνιστική απραξία, για δεύτερη σερί διεθνή διοργάνωση ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών. Στα περίπου 20 λεπτά που βρισκόταν στο παρκέ, η ελληνική ομάδα είχε απ’ όλα. Ριμπάουντ, αποτελεσματική άμυνα μέσα στη ρακέτα, δημιουργία και σκορ από τον σέντερ της, πολύ σωστά screens στη μπάλα για το pick’n’roll και γενικά πολύ έξυπνο παιχνίδι. Ήταν αυτός που περιμέναμε να είναι κι αν έπαιζε περισσότερο με την Ισπανία (αποβλήθηκε με 5 φάουλ), ίσως να είχαμε προκριθεί στην τετράδα. Σε αριθμούς ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας μας στο Eurobasket και 8ος σε ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα σε όλο το τουρνουά. Στην κατάσταση που παρουσιάστηκε, έδειξε ότι έχει ακόμη πολύ μπάσκετ μέσα του, εξέθεσε απόλυτα τον Πάμπλο Λάσο, που τον παραγκώνισε πέρυσι στη Ρεάλ και πραγματικά αποτελεί απορίας άξιο πως και γιατί καμία ομάδα υψηλού επιπέδου Ευρωλίγκα, δεν τον υπέγραψε. Θα πάει στην Κίνα και στα μέσα Φεβρουαρίου που τελειώνει το κινεζικό πρωτάθλημα, μάλλον θα επιστρέψει στην Ευρώπη.
Βαθμός: B+ 
Νίκος Ζήσης
Τι έκανε: μ.ο. 7,4π., 1,6ρ., 2,6ασ. με 71,4% στις βολ., 53,8% στα διπ. & 38,9% στα τριπ. σε 18,6’

Σχόλιο: Ο αρχηγός είχε φέτος τον πιο περιορισμένο ρόλο σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια στην Εθνική ομάδα. Ερχόταν από τον πάγκο, παίζοντας “άσος” και “δυάρι” και με βάση τον χρόνο συμμετοχής και τον τρόπο χρησιμοποίησής του, ήταν πολύ θετικός. Μπορεί να αστόχησε σε δύο μεγάλα σουτ και μία βολή που πόνεσαν στον προημιτελικό με την Ισπανία, τα συνολικά ποσοστά ευστοχίας του σε δίποντα και τρίποντα, όμως και ιδίως η αναλογία ασίστ/λαθών (21/3), δείχνουν το πόσο σοβαρός και ουσιαστικός ήταν. Δεν εκβίασε προσπάθειες, αντιθέτως έκανε σωστές επιλογές, όταν είχε την μπάλα στα χέρια του και προσέφερε ηρεμία στην ομάδα και σωστή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση. Σε γενικές γραμμές κυμάνθηκε στα επίπεδα που απαιτούσαν οι περιστάσεις του τουρνουά. Δεν ξέρω αν ασπάζεται την άποψη ότι αδικήσαμε τους εαυτούς μας κόντρα στον “κακό μας δαίμονα”, έχοντας υποφέρει όσο λίγοι στην καριέρα του από τους Ισπανούς, όμως, ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από μας, αν μπορούσαμε ή δεν μπορούσαμε να τους νικήσουμε φέτος.
Βαθμός: Β
Βασίλης Σπανούλης
Τι έκανε: μ.ο. 11,4π.,  2,3ρ., 5,3ασ. & 2,9λ. με 72,7% στις βολ., 43,3% στα διπ. & 38,5% στα τριπ. σε 27,6'

Σχόλιο: Στο “κύκνειο άσμα” του με την Εθνική ομάδα, είχε καλές και κακές στιγμές, αλλά αυτό είναι λογικό κι αναμενόμενο, καθώς πλέον όλες οι αντίπαλες άμυνες επικεντρώνουν την τακτική τους στο μαρκάρισμά του και είναι μόνιμα περικυκλωμένος από δύο και τρεις παίκτες. Το εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο που έκανε κόντρα στην Κροατία και τα μεγάλα σουτ που έβαλε (16π., 6ασ.), ουσιαστικά χάρισαν στην Ελλάδα την πρωτιά του 3ου ομίλου κι ανάγκασαν όλο το Ζάγκρεμπ να υποκλιθεί στο μεγαλείο του. Πολύ καλός ήταν και εναντίον της Σλοβενίας (19π., 6ασ.) καθώς επίσης και στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του με “γαλανόλευκη” κόντρα στη Λετονία (16π.), ωστόσο, επειδή μιλάμε για τον Σπανούλη, όλοι περιμέναμε πολύ περισσότερα στο πιο δύσκολο και καθοριστικό παιχνίδι του τουρνουά, κόντρα στην Ισπανία, στο οποίο δεν μπόρεσε να είναι ο πραγματικός του εαυτός. Παρ’ αυτά, σε μέσο όρο, ήταν πρώτος σκόρερ και πασέρ μαζι με τον Καλάθη (9ος στο τουρνουά), έχοντας τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Δεν πρέπει να τίθεται καμία αμφιβολία για το αν ο “Kill Bill” είχε την αποδοχή όλων των διεθνών, ως το “πρώτο βιολί” του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και για το αν ο Κατσικάρης προσάρμοσε τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας στο στυλ του Βασίλη. Ειδικότερα, οι Ισπανοί όμως, έχουν μάθει να τον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και μοιραία η μία και μοναδική ήττα μας, ήρθε με προβλέψιμο τρόπο αντίδρασης από τον φυσικό ηγέτη της Εθνικής ομάδας. Δε νομίζω ότι είναι υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς ότι οι προσδοκίες όλων ήταν μεγαλύτερες από τη συνολική εικόνα που παρουσίασε στο παρκέ. Όπως και να ‘χει όμως, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της προσπάθειας, αυτό που μένει είναι η δήλωση του Γκασόλ μετά την επική εμφάνισή του στον ημιτελικό με τη Γαλλία... «Ο Σπανούλης σημάδεψε το μπάσκετ!», είπε ο βέβαιος MVP της διοργάνωσης και αυτό τα λέει όλα. Άλλωστε στον αθλητισμό, αυτό που μένει δεν ούτε οι νίκες, ούτε οι ήττες, αλλά η διάρκεια και ο Billy ήταν, είναι και θα είναι συνεχώς ψηλά... Έτσι θα τον θυμούνται και τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του (σ.σ.: η ούτε δύο μηνών κόρη του, θα έχει απλά να λέει ότι ήταν παρούσα στο “αντίο” του μπαμπά της)...
Βαθμός: Β-
Νικ Καλάθης
Τι έκανε: μ.ο. 9,9π., 2,3ρ., 5,3ας. & 1,6λ. με 66,7% στις βολ., 52,8% στα διπ. & 61,1% στα τριπ. σε 25,1’

Σχόλιο: Ήταν ο παίκτης με την μεγαλύτερη βελτίωση στη διάρκεια του τουρνουά. Εμφανίστηκε εντελώς εκτός φόρμας στην προετοιμασία και οι εμφανίσεις του στα πρώτα φιλικά προετοιμασίας, προκάλεσαν προβληματισμό. Παρ’ όλα αυτά, ο Νικ δούλεψε σκληρά για να καλύψει το χαμένο έδαφος και παρ’ ότι το αγωνιστικό του στυλ δεν ταιριάζει με του Σπανούλη, όταν άρχισαν οι αγώνες προσαρμόστηκε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του βασικού point-guard της Εθνικής ομάδας. Έβαλε σωστά τα χέρια του και το κορμί του στην άμυνα, δυσκολεύοντας την δράση των αντίπαλων γκαρντ, πήρε επί το πλείστον σωστές αποφάσεις έχοντας για πολύ χρόνο την μπάλα στα χέρια του (42/13 η αναλογία ασίστ/λαθών), “τρύπησε” άμυνες και το σημαντικότερο και μη αναμενόμενο, ήταν ο καλύτερος σουτέρ της Ελλάδας πίσω από τα 6,75 (11/18 τριπ.), με μίνιμουμ δύο προσπάθειες σε κάθε αγώνα. Παρ’ ολίγο να ανατρέψει την ήττα από την Ισπανία (14π. & 7ασ.) και σε γενικές γραμμές έβρισκε συνεχώς τον τρόπο να έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, χωρίς πάντα αυτό να προκύπτει με ορθόδοξο τρόπο.
Βαθμός: Β+
Στράτος Περπέρογλου
Τι έκανε: μ.ο. 1,5π. & 0,5ρ. με 100% στις βολ., 28,6% στα διπ. & 14,3% στα τριπ. σε 6,8’

Σχόλιο: Στις αρχικές σκέψεις του προπονητή, ο ρόλος του μάλλον ήταν πολύ σημαντικότερος απ’ αυτόν που τελικά είχε. Απλά στην εξέλιξη της προετοιμασίας, το τεχνικό επιτελείο άλλαξε άποψη για τον τρόπο χρησιμοποίησης του Αντετοκούνμπο (προοριζόταν περισσότερο ως “τεσσάρι”) και μοιραία το σχήμα που ήθελε τον Στράτο να εναλλάσσεται μεταξύ περιφέρειας (για να σουτάρει) και ρακέτας (για να “ποστάρει”), εφαρμόστηκε από ελάχιστα έως καθόλου. Ο Περπέρογλου δεν είναι ο παίκτης που θα μπει στο γήπεδο για 3-5 λεπτά σε ένα παιχνίδι και θα βρει τον τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του, ξέροντας ότι αν δεν του βγουν οι δύο πρώτες προσπάθειες, θα επιστρέψει στον πάγκο και δύσκολα θα ξαναπαίξει. Παρ’ όλα αυτά, προσπάθησε να ανταποκριθεί όσες φορές του ζητήθηκε, είχε υπομονή, αποδέχθηκε στωϊκά το ρόλο του και ήταν εξαιρετικός συμπαίκτης. Δεν μπορεί να κριθεί γιατί χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα.
Βαθμός: Δεν μπορεί να βαθμολογηθεί
Κώστας Σλούκας
Τι έκανε: μ.ο. 5,0π., 1,6ρ., 2,9ασ. & 1,3λ. με 75,0% στις βολ., 55,3% στα διπ. & 33,3% στα τριπ. σε 17,5’

Σχόλιο: Σε αντίθεση με τον “Πέρπε”, ο 25χρονος Θεσσαλονικιός point-guard της Φενέρμπαχτσέ, είναι “μανούλα” στο να μπαίνει “κρύος” στο γήπεδο και με την γρήγορη εκτέλεση και την ταχύτατη διείσδυση και το λέϊ-απ, να ανοίγει τις άμυνες και να αλλάζει σε χρόνο-ρεκόρ το ρυθμό ενός αγώνα. Χωρίς να συμβάλει στο σκοράρισμα (2π.), πήρε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής του (24’) στον δεύτερο αγώνα με την Κροατία και στο σχήμα με τους τρεις κοντούς (με Σπανούλη και Ζήση), με το οποίο γυρίσαμε το ματς από το -10, αλλά η σταδιακή βελτίωση του Καλάθη στο τουρνουά, μοιραία τον κατέστησε 4ο στην ιεραρχία των γκαρντ της ελληνικής ομάδας. Στην κακή βραδιά του Σπανούλη με την Ισπανία, ίσως έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί περισσότερο και όχι μόλις 4 λεπτά, με ρίσκο όμως στην υστέρηση που θα δημιουργούνταν στο αμυντικό match-up με τους δύο Σέρχιο, τον Ροντρίγκεθ και τον Γιούλ. Σε γενικές γραμμές, για όσο βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο προσπάθησε να πάρει πρωτοβουλίες και να δείξει ότι αξίζει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης... Απλά δεν ήταν εύκολο να υποσκελίσει κάποιον από τους τρεις “κοντούς” που ήταν μπροστά του.
Βαθμός: Β-
Κώστας Καϊμακόγλου
Τι έκανε: μ.ο. 2,1π., 1,1ρ., 0,7ασ. & 0,6λ. με 50,0% στις βολ., 60,0% στα διπ. & 25,0% στα τριπ. σε 10,7’

Σχόλιο: Μπήκε στην δωδεκάδα, πιο πολύ για τη συνέπειά την οποία έδειχνε στην εκτέλεση των περιορισμένων καθηκόντων του και την εμπειρία του. Ο Κατσικάρης πίστευε ότι ο Αγραβάνης ταίριαζε περισσότερο για έναν αμυντικό ρόλο 5-7 λεπτών, ανάμεσα σε Μπουρούση και Κουφό λόγω της δύναμής και του physical παιχνιδιού του. Ο “Κάϊ” προτιμήθηκε γιατί ο μικρός δεν κρίθηκε έτοιμος και αρκετά ώριμος για να πάρει το “βάπτισμα του πυρός” και στην πορεία ο Αντετοκούνμπο βγήκε στο “3”, με αποτέλεσμα ο Πρίντεζης να χρειάζεται ένα back-up. Όσο χρησιμοποιήθηκε ο Κώστας ήταν θετικός κυρίως σε αμυντικογενείς αποστολές κι αν έβαζε 1-2 ελεύθερα τρίποντα που πέρυσι τα είχε, τότε θα είχε παίξει περισσότερο. Καλύτερή του στιγμή, η εξαφάνιση του Σάριτς στο 4ο δεκάλεπτο του αγώνα με την Κροατία.
Βαθμός: Γ+
Κώστας Κουφός
Τι έκανε: μ.ο. 10,0π., 6,6ρ., 0,5ασ., 0,4κλ., 0,9κοψ. & 0,6λ. με 53,3% στις βολ. & 56,3% στα διπ. σε 20,8’

Σχόλιο: Ο 26χρονος Ελληνοαμερικανός σέντερ των Σακραμέντο Κινγκς, με το μεγάλο του κορμί, έδωσε μεγάλο βάθος και ύψος μέσα στη ρακέτα, συνέβαλε τα μέγιστα στις δεύτερες και τρίτες επιθέσεις που έπαιρνε η Ελλάδα με την έφεση που είχε στο επιθετικό ριμπάουντ, ενώ η επαφή που είχε με το καλάθι έδωσε στο παιχνίδι μας περισσότερες επιλογές στο σκοράρισμα. Η μεγάλη και χτυπητή του αδυναμία, όμως, την οποία και πληρώσαμε στο μαρκάρισμα του Ρέγιες κατά κύριο λόγο, αλλά και στην όποια περιστροφή τον ανάγκαζε να αλλάζει παίκτη, εντοπίζεται στην αμυντική διάταξη. Ο Κώστας υστερεί πολύ στην προσωπική άμυνα, εκτός αν ο αντίπαλος ανέβει ψηλά, αλλά και στο διάβασμα των φάσεων και επίσης έχει άλλη νοοτροπία και δεν μπορεί καταλάβει την σημασία και να μπει πλήρως στη νοοτροπία ενός νοκ-άουτ αγώνα. Τα στατιστικά του δείχνουν ότι ήταν πολύ καλός, αλλά όσοι βλέπουν μπάσκετ, καταλαβαίνουν η παρουσία του στην πεντάδα είχε θετικά αλλά κι αρνητικά.
Βαθμός: Β-
Γιώργος Πρίντεζης
Τι έκανε: μ.ο. 10,6., 2,6ρ., 1,9ασ., 0,3κλ., 0,6λ. με 90,9% στις βολ., 60,0% στα διπ. & 41,2% στα τριπ. σε 24,1’

Σχόλιο: Ίσως ο πιο αξιόπιστος και σταθερός παίκτης της Εθνικής ομάδας στο 39ο Ευρωμπάσκετ. Υψηλό επίπεδο δημιουργίας κι εκτέλεσης με πλάτη και πρόσωπο στο καλάθι, ουσιαστικές επιλογές, υψηλά ποσοστά ευστοχίας σε σουτ εντός πεδιάς και βολές, σημαντικές αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές και μεγάλα καλάθια, ο “Πριντ” δεν βγήκε μπροστά μόνο σε παιχνίδια που δεν χρειαζόταν (με Γεωργία και Ολλανδία) και υστέρησε μόνο στο ριμπάουντ που δεν είναι και η ειδικότητά του. Καλύτερές του στιγμές, η εμφάνιση της πρεμιέρας με τα Σκόπια (18π., 4ρ. με 8/9 σουτ), καθοριστικός ήταν στις νίκες επί της Κροατίας (13π. & 4ρ.) και της Σλοβενίας (16π., 3ρ με 6/8 σουτ), ενώ ήταν από τους ελάχιστους που είχαν καλή απόδοση (13π., 4ρ. με 6/11 σουτ) στη μοναδική ήττα μας στο τουρνουά από την Ισπανία. Μεγαλύτερο παράσημο για τον τον 30χρονο φόργουορντ του Ολυμπιακού και μελλοντικό captain της “επίσημης αγαπημένης” (αν τελικά αποχωρήσουν οι Ζήσης και Μπουρούσης) , όμως, είναι η δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη νίκη επί της Λετονίας και την κατάληψη της 5ης θέσης στην Ευρώπη. «Είμαστε περήφανοι για ό,τι καταφέραμε και είναι χαρά μας να παίζουμε για την χώρα μας! Προσωπικά και τελευταίοι να ήξερα ότι θα βγαίναμε, κάθε καλοκαίρι θα ήμουν στην διάθεση της Εθνικής.»! Είπατε τίποτε;
Βαθμός: Α
Κώστας Παπανικολάου
Τι έκανε: μ.ο. 1,8π., 1,4κλ., 0,8ασ., 0,8λ. με 50% στις βολ. & 66,7% στα διπ. σε 10,0’

Σχόλιο: Στην εφετινή προσπάθεια της Εθνικής ομάδας, είχε πιο υποβαθμισμένο ρόλο ακόμη κι από το Eurobasket του 2011 στη Λιθουανία (μ.ο. 3,7π., 3,3ρ. & 1,1ασ.), οπότε και έκανε το ντεμπούτο στην Εθνική ανδρών! Κι όλα αυτά, ενώ προερχόταν από την πρώτη χρονιά που έπαιξε στο ΝΒΑ, υπό το “βάρος” ενός μεγάλου συμβολαίου (σχεδόν 5 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως) που του έδωσαν οι Ρόκετς, για να τον αποκτήσουν από την Μπαρτσελόνα. Ο Κώστας, όμως, ήταν άτυχος γιατί μετά από ένα απρόσμενα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στο Χιούστον, τραυματίστηκε δύο φορές με αποτέλεσμα να χάσει την θέση του στο rotation και να χάσει τελείως τον αγωνιστικό του ρυθμό (από την αρχή του 2015, έπαιξε σε ελάχιστα κι αδιάφορα ματς, έχοντας μικρό χρόνο συμμετοχής), κάτι που του συνέβη για πρώτη φορά στην καριέρα του. Με του επέστρεψε στην Ελλάδα στρώθηκε στη δουλειά, αλλά όποιος έχει παίξει μπάσκετ, γνωρίζει καλά ότι όσο προπόνηση και να κάνει κάποιος, οι αγώνες – με ελευθερία κινήσεων, εμπιστοσύνη από τον προπονητή και σεβαστό χρόνο συμμετοχής – είναι αυτοί που σε βοηθούν να βρεις τον χαμένο σου εαυτό. Αυτό στην εφετινή Εθνική ομάδα δεν μπορούσε να γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, έστω κι αν ο coach Κατσικάρης πίστευε και πιστεύει πολύ στις ικανότητες του Παπανικολάου. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν τον έκοψε, ελπίζοντας σε σταδιακή αγωνιστική ανάκαμψή του. Η πληθωρική παρουσία του Αντετοκούνμπο, που όσο περνούσε ο καιρός γινόταν ολοένα και πιο χρήσιμος σε συνδυασμό με την ανάγκη να χρησιμοποιείται αρκετά και το σχήμα με τους τρεις κοντούς, περιόρισε σημαντικά τον χρόνο του “Παπ”, που πάντως επέδειξε τρομερή ωριμότητα και απέδειξε πόσο καλή νοοτροπία έχει ως αθλητής.   
Βαθμός: Γ+
Βαγγέλης Μάντζαρης
Τι έκανε: μ.ο. 1,4π. & 1,2ρ. με 60,0% στις βολ. & 100% στα διπ. σε 8,0’

Σχόλιο: Ο Βαγγέλης έκανε καλή προετοιμασία και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά (ψηλό point-guard με έφεση στις αμυντικές αποστολές και συνέπεια στην οργάνωση του παιχνιδιού), “κλείδωσαν” από νωρίς την θέση του στην 12άδα, από την στιγμή που ο ομοσπονδιακός τεχνικός αποφάσισε να πάει στο Eurobasket με πέντε “κοντούς”. Καλύτερή του στιγμή στο τουρνουά, η ψυχραιμία, η ετοιμότητα και το “κρύο αίμα” που είχεστον αγώνα με την Κροατία, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει για λιγότερο από δύο λεπτά τον ματωμένο Σπανούλη, που είχε κερδίσει φάουλ και δικαίωμα για 3 βολές. Ο 25χρονος point-guard τις έβαλε όλες και μείωσε στους 7 πόντους, σε ένα κρίσιμο σημείο που η Ελλάδα προσπαθούσε να κρατηθεί σε κοντινή απόσταση στο σκορ, πριν επιχειρήσει την μεγάλη αντεπίθεση της 4ης περιόδου. Πήρε χρόνο συμμετοχής (4π., 2ρ.., 1ασ. σε 19’), ουσιαστικά μόνο στο μοναδικό αδιάφορο ματς της 1ης φάσης με την Ολλανδία (στο οποίο δεν έπαιξε ο “V-Span” και υπήρχαν τέσσερα γκαρντ), ενώ χρησιμοποιήθηκε 13 λεπτά στο πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι με το Βέλγιο, παίρνοντας καλό βαθμό στα οργανωτικά κι αμυντικά του καθήκοντα (4ριμπ.)
Βαθμός: Δεν μπορεί να βαθμολογηθεί
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Τι έκανε: μ.ο. 9,8π., 6,9ρ., 1,1ασ., 0,9κοψ. & 1,1λ. με 61,5% στις βολ., 57,1% στα διπ. & 38,5% στα τριπ. σε 24,4’

Σχόλιο: Από την προετοιμασία κιόλας και τα πρώτα φιλικά παιχνίδια, φάνηκε ότι ο Γιάννης θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εφετινή προσπάθεια της Εθνικής. Η επίδρασή του στην άμυνα, η ικανότητά του να κρύβει το καλάθι, να κόβει σουτ και να μαζεύει τα ριμπάουντ και η πολυδιάστατη συμμετοχή του στην επίθεση, ιδίως σε καταστασεις ένας εναντίον ενός αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη βελτίωση του μακρινού του σουτ, ανάγκασε τον Φώτη, να τον καθιερώσει στην βασική πεντάδα σε θέση “3”. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έπαιξε ελάχιστα το στυλ μπάσκετ που του ταιριάζει και ο “Κούνμπο” χρειάστηκε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί και να βρει τον τρόπο να είναι παραγωγικός και αποτελεσματικός στην επίθεση, σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε στο μισό γήπεδο, όπου οι αποστάσεις δεν είναι αυτές που έχει συνηθίσει στο ΝΒΑ. Μετά από τα δύο πρώτα αναγνωριστικά ματς με τα Σκόπια (9π., 2ρ. & 2κλ.) και την Κροατία (6π., 3ρ.), ο Αντετοκούνμπο άρχισε να ανεβαίνει με τη Γεωργία (12π., 3ρ. & 2κοψ.), έκανε “double-double” (11π., 11ρ. & 3ασ.) με την Ολλανδία και το Βέλγιο (10π., 10ρ.) και ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης μας στην ήττα από την Ισπανία (12π., 17ρ. & 2κοψ.). Κατά την άποψή μου, είναι ο παίκτης πάνω στον οποίο πρέπει να χτιστεί η νέα Εθνική ανδρών, γιατί πέρα από τα σπάνια αθλητικά προσόντα που διαθέτει, έχει την επιθυμία να γίνει ο νέος ηγέτης της. Συμπερασματικά, ήταν πολύ καλύτερος του αναμενόμενου και αν τον ευνοούσαν οι συνθήκες, θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο impact στην διοργάνωση. Ήταν 3ος σε χρόνο συμμετοχής, 1ος ριμπάουντερ της Ελλάδας στο τουρνουά, βελτίωσε τα ποσοστά του σε δίποντα και τρίποντα και υστέρησε μόνο στις βολές.
Βαθμός: Α-
Φώτης Κατσικάρης    
Τι έκανε: 7 νίκες – 1 ήττα

Σχόλιο: Είναι ένας από ελάχιστους προπονητές στο παγκόσμιο μπάσκετ, που έχει συνολικό ρεκόρ 12-2 σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις (24-7 μαζί με τα φιλικά) και έχει αποτύχει! Τόσο δύσκολη ήταν η δουλειά του Φώτη Κατσικάρη στην Εθνική Ελλάδας. Ας το αναλύσουμε όμως, λίγο, γιατί το θέμα χωράει συζήτηση. Πέρυσι, που ο 48χρονος τεχνικός δεν είχε τον Σπανούλη στο ρόστερ, έπαιξε ένα διαφορετικό στυλ μπάσκετ, σκεπτόμενο μεν, συνάμα όμως, με έμφαση στην γρήγορη εκτέλεση, το οποίο αποδέχτηκαν πλήρως και υπηρέτησαν οι παίκτες, κάνοντάς το ελκυστικό στον κόσμο. Έχασε όμως στο κρίσιμο νοκ-άουτ παιχνίδι της φάσης των “16” από τους Σέρβους, που έπαιζαν τα... ρέστα τους, επειδή δεν είχε έναν “μπαρουτοκαπνισμένο”  ηγέτη για να πάρει την ομάδα πάνω του, όπως οι αντίπαλοί μας (Τεόντοσιτς, Μπιέλιτσα), καθώς επίσης και γιατί ο Μπουρούσης, ήταν απελπιστικά μόνος του μέσα στη ρακέτα κι έγινε “σάντουϊτς” από τους ψηλούς των “ορλόβι”.
Φέτος, ο ομοσπονδιακός έβγαζε “καντήλες” όταν διάβαζε ή άκουγε ότι η επιλογή του ρόστερ αποτελεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλο. «Ξέρει κανείς κάποιον που χαίρεται όταν πονάει το κεφάλι του;», έλεγε χαρακτηριστικά... Προσωπικά, γνωρίζοντας την φιλοσοφία του, έχω την αίσθηση ότι ο Φώτης προσπάθησε να συνδυάσει δύο διαφορετικά στυλ μπάσκετ, για να μπορέσει να “παντρέψει” εκείνο που του αρέσει και στο οποίο ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά του Αντετοκούνμπο, του Καλάθη και του Πρίντεζη, με τον τρόπο με τον οποίο έχει μάθει να παίζει και να είναι αποτελεσματικός ο Σπανούλης. Αυτό το εγχείρημα ίσως να πετύχαινε κάποια στιγμή σε διασυλλογικό επίπεδο, που ο προπονητής και οι παίκτες έχουν σχεδόν 9 μήνες στην διάθεσή τους να δουλέψουν πράγματα στις προπονήσεις και να τα εφαρμόσουν στους αγώνες, χωρίς την πίεση του αποτελέσματος μίας διεθνούς αναμέτρησης, σε συνθήκες που η όποια ήττα προκαλεί εθνική... γκρίνια.
Φρονώ λοιπόν, ότι ο Κατσικάρης  έδωσε τα κλειδιά της Εθνικής στον αρχηγό του Ολυμπιακού (και καλά έκανε, αφού ο Billy ξέρει καλύτερα από τον καθένα να ηγηθεί μίας ομάδας και να “βγάλει το φίδι από την τρύπα” στις δύσκολες στιγμές), ωστόσο, στην πορεία διαπίστωσε ότι η ομάδα του θα πάει όσο μακριά την οδηγήσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Μετά από δύο γεμάτες χρονιές στο ΝΒΑ, το “ελληνικό θεριό” των Μπακς παρουσιάστηκε έτοιμο να σηκώσει πολύ μεγαλύτερο βάρος απ’ ότι πιθανά να περίμενε και το τεχνικό επιτελείο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο χρόνος συμμετοχής του “Κούνμπο” και οι προσπάθειες του, αυξάνονταν από παιχνίδι σε παιχνίδι και ότι η αυτοπεποίθηση του ήταν εμφανώς μεγαλύτερη, καθώς εξελισσόταν το τουρνουά. Η ταχύτητα ανέβαινε όταν ο φυσικός ηγέτης της Εθνικής ήταν στον πάγκο και το πόδι πήγαινε στο φρένο, όταν ο Βασίλης επέστρεφε στο παρκέ, περιορίζοντας τον 20χρονο φόργουορντ σε πιο αμυντικό και συμπληρωματικό ρόλο.
Όλα αυτά, μέχρι να έρθουν τα δύσκολα και το νοκ-άουτ ματς με την Ισπανία, δεν επηρέαζαν την ομάδα, που ήταν αήττητη και έδειχνε ικανή να “λυγίσει” τη “φούρια ρόχα”. Αυτό φάνηκε και από την ολική επαναφορά που έκανε, ανατρέποντας μία διαφορά 9 πόντων και περνώντας μπροστά στο σκορ, βασιζόμενη στην ταχύτητα των Καλάθη, Αντετοκούνμπο και στην κυριαρχία του “βενιαμίν” του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην άμυνα και τα ριμπάουντ. Όταν, όμως,  σταματήσαμε να τρέχουμε και γυρίσαμε στο στατικό μπάσκετ, οι Ισπανοί έκαναν τις αμυντικές προσαρμογές στον Σπανούλη, ο Αντετοκούνμπο επέστρεψε στις γωνίες, ο Κουφός ξέχασε τις οδηγίες του scouting ότι ο Ρέγιες πάει μόνο δεξιά και μοιραία, μείναμε για 8’50” στην 4η περίοδο με μόλις ένα καλάθι (ενα τρίποντο του Αντετοκούνμπο).
Ο Σλούκας, που ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί να περισσότερο, δεν μπήκε γιατί προφανώς ο coach (ποιος θα έπαιρνε διαφορετική απόφαση και τι θα άκουγε αν το έκανε) επέλεξε να πάει στα κρίσιμα με τον “Kill-Bill” ελπίζοντας στην ικανότητά του να πετύχει μεγάλα σουτ. Από τα παραπάνω λοιπόν, προκύπτει ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής προσπάθησε να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει όσο καλύτερα γινόταν τους εξαιρετικούς παίκτες που είχε στην διάθεσή του προς όφελος της ομάδας, αλλά πιθανώς το σύνολο δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει την αγωνιστική ταυτότητα που ο ίδιος ήθελε. Το έργο του, όμως, ήταν πάρα πολύ δύσκολο και δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να αναλύσω, τι σημαίνει – σε επίπεδο διαχείρισης των ισορροπιών ανάμεσα σε 12 πρωτοκλασάτους πρωταθλητές, να βρεθεί η χρυσή τομή για να είναι όλοι, όσο γίνεται ευχαριστημένοι...
Βαθμός: Β-

*Πηγή: gazzetta.gr*

«Μεταβατική» παράδοση!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ματς της Στουτγκάρδης με την Σάλκε και τη δουλειά των Τσόρνιγκερ και Μπράιτενραϊτερ.
Η παράδοση δεν μετράει και πολύ, όταν μπλέκεις για τα καλά στη μάχη της παραμονής. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Στουτγκάρδη δεν έχει ούτε βαθμό μετά από 4 αγωνιστικές, κάτι που έχουν καταφέρει μόλις 16 ομάδες από την απαρχή της Bundesliga (η φετινή Γκλάντμπαχ είναι επίσης μία από αυτές). Ποτέ ξανά δεν είχε δεχθεί 12 γκολ σε αυτό το διάστημα, ενώ μπορεί να σπάσει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ.
Αν χάσει από την Σάλκε εντός έδρας, θα είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσει με 3 ήττες στο σπίτι της... Η φιλοδοξία έχει εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε εφιάλτη. Κι ας βλέπεις ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Τσόρνιγκερ είναι και ωραίο στο μάτι και έξω από το συνηθισμένο στη Στουτγκάρδη. Το θέμα είναι άλλο. Ήταν έτοιμος ο σύλλογος για αυτή την προσπάθεια; Είναι πολύ νωρίς για να δοθεί απάντηση, όμως τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά.
«Ενέργεια, νοοτροπία και συναίσθημα», είναι σύμφωνα με τον Ντουτ το τρίπτυχο της φιλοσοφίας του συλλόγου φέτος. Αυτά θέλει να πρεσβεύει. Είναι, όμως, αρκετά; Η λέξη σταθερότητα δεν υπάρχει πουθενά. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι κάτι που θα πρέπει να εννοείται ή να αγνοείται. Ο τεχνικός διευθυντής των Σουηβών πιστεύει στο πρότζεκτ. Το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι στον σύλλογο.

Η Stuttgarter Zeitung, όμως, έχει ένα εξαιρετικό επιχείρημα: όλοι εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά είτε δεν έχουν εμπειρία από την Bundesliga είτε έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Βάλερ (πρόεδρος), Ντουτ (τεχνικός διευθυντής), Μπέκερ (υπεύθυνος scouting) και Τσόρνιγκερ (τεχνικός) έχουν τον σύλλογο στα χέρια τους, όμως αδυνατούν να τον σταθεροποιήσουν. Διότι καλά είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες, όμως είναι δύο βήματα και όχι ένα πάνω από το τώρα.
Φυσικά, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο προπονητής και εκείνος δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Ο Τσόρνιγκερ είχε προϊδεάσει ότι θα αλλάξει κάποια πράγματα στο ματς με την Χέρτα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αμυντική λειτουργία. Όντως το έκανε, όμως το αποτέλεσμα ήταν και πάλι ίδιο. Έτσι, έχει αρχίσει η αμφισβήτηση ενός πιο σημαντικού και θεμελιώδους στοιχείου: των ιδεών του.

«Αφήστε επιτέλους το σύστημα στην ησυχία του», είπε εκνευρισμένος ο Τσόρνιγκερ, που τα έριξε όλα στα ατομικά λάθη για την ήττα στην πρωτεύουσα. Φυσικά, όλο αυτό που συμβαίνει δεν οφείλεται σε ένα πράγμα, αλλά είναι συνδυασμός. Από το στυλ, που δεν μπορεί να στηριχθεί αμυντικά με αυτό το ρόστερ μέχρι την κακή κατάσταση του Χάρνικ. Το θέμα είναι ότι στη μάχη της παραμονής, εκεί που βρίσκεται η Στουτγκάρδη, τη διαφορά την κάνουν οι λεπτομέρειες και όχι οι καλές προϋποθέσεις για βελτίωση στο μέλλον.
Μη νομίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν καλύτερα τα πράγματα. Πέρυσι, μετά από 4 ματς είχε 1 βαθμό. Το θέμα είναι αν οι Σουηβοί θα πρέπει να ζουν με την ελπίδα του αύριο ή την σκληρή πραγματικότητα του σήμερα. Για μία ομάδα στον πάτο, μάλλον θα πρέπει να ισχύει το δεύτερο και η ουσία είναι ότι δεν μπορείς να περιμένεις θαύματα χωρίς να έχεις δουλέψει για αυτά. Και τα τελευταία χρόνια όλα όσα έγιναν ήταν για το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Πλέον, υπάρχουν θεμελιώδη ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να δώσουν απάντηση Τσόρνιγκερ και Ντουτ. Αμφότεροι, όμως, αποφεύγουν να το κάνουν. Ο τελευταίος βρήκε τη λύση δύο φορές στο μαξιλαράκι που λέγεται Στέφενς και ποιος ξέρει. Ίσως φέτος να είναι η τρίτη και φαρμακερή. Ίσως να μην υπάρξει «φρένο ασφαλείας» ξανά.
Μία ήττα από την ανεβασμένη Σάλκε (20/09, 16:30 OTESPORT 3) αναμένεται να έχει αλυσιδωτή αντίδραση. Οι μπλε προέρχονται από την πρώτη νίκη εντός έδρας στη σεζόν και την πρώτη χωρίς τον Ντράξλερ. Όχι ότι δεν έχουν τα δικά τους προβλήματα, καθώς έχουν να κάνουν σερί νίκες από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ έχουν μόλις μία στα 11 τελευταία εκτός έδρας ματς.

«Αν έχουμε υπομονή, τότε μπορούμε να πετύχουμε», είχε πει ο Αντρέ Μπράιτενραϊτερ πριν τη νίκη επί της Μαίντς με 2-1 την προηγούμενη εβδομάδα. Η ομάδα του δεν κέρδισε μόνο το παιχνίδι αλλά και τους οπαδούς της, που επιτέλους είδαν το πάθος, που έλειπε πέρυσι στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.
Ο Μαξ Μάιερ ήταν ορεξάτος, πήρε πάνω του την ευθύνη και παρότι χρειάζεται ακόμη δουλειά, έδειξε ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος ηγέτης των μπλε. «Το ότι μπορώ να παίζω δίπλα στον Μαξ, έγινε δυνατό μόνο και μόνο επειδή έφυγε ο Γιούλιαν», τόνισε ο Γκορέτσκα, που σύμφωνα με τον Χελντ ήταν ο MVP. «Ζήτησα την απόκτηση ενός ή δύο παικτών, όμως κανένας δεν ήρθε», αποκάλυψε ο Γερμανός τεχνικός και αναγκάστηκε κάπως να αλλάξει τα πλάνα του.

«Πρέπει να δώσουμε χρόνο στα ταλέντα να εξελιχθούν», είπε με στόμφο, προειδοποιώντας ότι η γραμμή είναι λεπτή. Θα πρέπει να υπάρχει υπομονή, καθώς οι νεαροί παίκτες θα πρέπει μονίμως να κάνουν την υπέρβαση, προκειμένου να μη φανεί η έλλειψη ποιότητας. Είναι δεδομένο και αναμενόμενο να υπάρξουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν.
«Δυστυχώς, πολύ σύντομα η πίεση θα είναι τεράστια για αυτά τα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που θέλω να αλλάξω στη Σάλκε», είπε ο Μπράιτενραϊτερ, που πριν λίγες ημέρες 17/09) βρέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, για να παρακολουθήσουν το θέαμα για τα 111α γενέθλια του συλλόγου στο «Musiktheater im Revier», πριν την προβολή στο στάδιο, όπου το παρών έδωσαν περίπου 30.000 οπαδοί για να τιμήσουν τον «Mythos Schalke».


Ο Μπράιτενραϊτερ ξέρει στο τιμόνι ποιανού συλλόγου βρίσκεται. Απλά, αυτό που αρχικά έμοιαζε μία σεζόν με ρίσκο για την Σάλκε, προκειμένου να βρει ξανά την ψυχή της, έχει αλλάξει. Όσο παράξενο και να ακούγεται μία πώληση δεν άλλαξε απλά το κλίμα, αλλά και τις προσδοκίες. Στην πραγματικότητα μοιάζει να άλλαξε τα πάντα. Και μία σεζόν που δεν προοριζόταν ως μεταβατική εξελίχθηκε γρήγορα σε τέτοια.
Δύο ομάδες με τεράστια παράδοση και διαφορετικούς στόχους, που βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης, θα δώσουν τα πάντα για τη νίκη. Και δυστυχώς για τους Σουηβούς, μάλλον εκείνοι έχουν να χάσουν περισσότερα...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Και οι φίλοι της Τσέλσι θα μισήσουν τον Ντιέγκο Κόστα!!

Για μια ακόμη φορά ο Ντιέγκο Κόστα έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής με τη συμπεριφορά του εντός αγωνιστικού χώρου και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος εξηγεί γιατί σε λίγο καιρό μπορεί να αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τους φίλους της Τσέλσι.
Στο Στάμφορντ Μπριτζ άπαντες είναι συνηθισμένοι στην... υπερβολή. Και όπου «υπερβολή», συνώνυμο είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο. Σε κάθε ευκαιρία ο Πορτογάλος τεχνικός γίνεται πρωταγωνιστής με τα καμώματά του και – εννοείται - δεν τον απασχολεί τι θα πει ο καθένας εναντίον του. Ο Μουρίνιο χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να φτάσει... στο στόχο και από τη στιγμή που συνήθως τα καταφέρνει, άπαντες είναι ευχαριστημένοι. Φίλαθλοι, διοίκηση και παίκτες. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν τα καταφέρνει; Η απάντηση βρίσκεται στο... 2007, αφού κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Ούτε καν ο Special One... πόσο μάλλον ο Ντιέγκο Κόστα.
Την περσινή πρώτη του χρονιά στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο 27χρονος επιθετικός έσπασε τα κοντέρ. Με 20 τέρματα σε 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, πήρε από το χέρι (μαζί με Φάμπρεγας και Αζάρ) την Τσέλσι και την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου. Εκτός από πολλά γκολ, ο Ντιέγκο Κόστα είχε και πολλά... νεύρα. Στο παιχνίδι κόντρα στη Λίβερπουλ για το Λιγκ Καπ Τζέραρντ, Σκρτελ και Εμρέ Τσαν γνώρισαν από πρώτο χέρι τι εστί Ντιέγκο Κόστα, ενώ στο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο επιθετικός της Τσέλσι είχε... ράμματα για τη γούνα καθενός από τους αντίπαλους αμυντικούς (Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίς, Μαρκίνιος, Μάξγουελ).






Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά κατά το ήμισυ. Γιατί τα νεύρα συνεχίζονται, όχι όμως και η σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα. Σε επτά συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις μετρά μόλις δύο τέρματα. Ελλείψει άλλων αξιόπιστων λύσεων στην κορυφή της επίθεσης, ο Μουρίνιο εξακολουθεί να δίνει φανέλα βασικού στον Ντιέγκο Κόστα, όμως για πόσο; Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για την Τσέλσι στο πρωτάθλημα και ήδη οι πρώτες γκρίνιες για κάποιους ποδοσφαιριστές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Στάμφορντ Μπριτζ.
Η σύγκριση για κάποιους σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν είναι αναπόφευκτη και μέσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Ντιέγκο Κόστα. Κι αν πέρσι, υπήρχε το νέκταρ της κατάκτησης του τίτλου, φέτος τα πράγματα έχουν ζορίσει. Και ο Βραζιλιάνος με συμπεριφορές, όπως αυτή κόντρα στην Άρσεναλ, μπορεί να αποτελέσει εύκολο στόχο για τους οπαδούς, εφόσον συνεχιστούν τα αρνητικά αποτελέσματα. Οι λύσεις είναι δύο. Ή σταματάει το «βρώμικο» παιχνίδι (δύσκολο) ή αρχίζει και σκοράρει. Αλλιώς, ας ρωτήσει τον Μουρίνιο...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Ο Μάρκο Σίλβα, ο Μίτσελ και τα θηρία!!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, από μία άλλη σκοπιά. 
Θεωρούν πολλοί ότι ο Ολυμπιακός δεν έγινε περισσότερο απειλητικός για την εστία της Μπάγερν, επειδή ο Μάρκο Σίλβα επέλεξε κι έπαιξε μόνο με τρεις επιθετικογενείς παίκτες, τον Τσόρι και τους Ιντέγε και Πάρντο.
ADVERTISEMENT
Κατ' αρχάς να εξηγήσω ότι πέρσι με την Σπόρτινγκ, ο ίδιος προπονητής είχε παίξει σε όλα του τα ευρωπαϊκά παιχνίδια (έξι για το Τσάμπιονς Λιγκ και δύο για το Γιουρόπα Λιγκ) με τέσσερις επιθετικογενείς παίκτες. Είχε τον σέντερ φορ (Σλιμάνι), δύο κλασικούς εξτρέμ (Νάνι και Καρίγιο) και τον Ζοάο Μάριο πίσω από τον Σλιμάνι, όπως βάζει τον Φορτούνη πίσω από τον φορ του Ολυμπιακού.
Δεν μας παραξενεύει γιατί ο Πορτογάλος προπονητής δεν έκανε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι του στον Ολυμπιακό, ό,τι έκανε πέρσι σε όλη τη σεζόν με την Σπόρτινγκ; Μήπως πρέπει να σκεφθούμε ότι στην Σπόρτινγκ ο Μάρκο Σίλβα βρήκε μία ομάδα έτοιμη, την ίδια που είχε ο Ζαρντίμ ένα χρόνο πριν κι απλά πήρε τον Νάνι κι έχασε τον αριστερό στόπερ Ρόχο (Γιουνάϊτεντ), ενώ στον Ολυμπιακό άλλαξε η μισή ομάδα σε σχέση με πέρσι; Άρα, αποφάσισε να παίξει πιο «σφιχτά» εναντίον ολόκληρης Μπάγερν, έχοντας να κουμαντάρει μία ομάδα που τώρα χτίζεται.
Και πως έπαιξε; Ουσιαστικά όπως έπαιζε πέρσι ο Μίτσελ σε όλο το Τσάμπιονς Λιγκ! Καλά το ξεχάσαμε; Με πόσους επιθετικογενείς έπαιζε ο Ισπανός; Με Μήτρογλου, Τσόρι, Αφελάϊ. Και δύο φορές δεν είχε βάλει καν τον Αφελάϊ. Κι είχε βάλει και Μιλιβόγεβιτς και Εντινγκά και Μανιάτη και Κασάμι! Με μόνο τον Μήτρογλου μπροστά και πίσω του τον Τσόρι. Απλά έβαζε σαν τρίτο πιο επιθετικογενή παίκτη τον Κασάμι.
Το κέντρο του «έδενε» ο Μίτσελ με όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες, έχοντας να αντιμετωπίσει Γιουβέντους κι Ατλέτικο. Τι να έκανε, δηλαδή; Αυτά τα ματς θέλουν φοβερά τρεξίματα. Πρόπερσι που είχε τον Φουστέρ στα καλά του (και στα 31 του…) έβαζε τον Φουστέρ κι έπαιζε με τέσσερις επιθετικογενείς, γιατί ήξερε ότι θα πάρει από αυτόν και τρεξίματα. Αλλά είχε κι αντίπαλους Παρί και Μπενφίκα, όχι Ατλέτικο και Γιουβέντους…
Κι ο Μάρκο Σίλβα τώρα λογικά το σκέφθηκε να «μαζέψει» τις γραμμές του για να είναι πιο καλά πίσω. Ξέροντας ότι κάπου θα χάσει μπροστά. Αλλά με τέτοιο αντίπαλο, οι επιλογές του ήταν περιορισμένες. Ο άνθρωπος πήγε να το κλέψει το ματς. Και δεν του έκατσε. Αυτό είναι.
Γιατί πρέπει να έχεις και λίγη ρέντα, όταν παίζεις στο Τσάμπιονς Λιγκ με τέτοια θηρία, όπως πέρσι με Γιούβε κι Ατλέτικο και φέτος με Μπάγερν κι αύριο μεθαύριο Άρσεναλ. Πέρσι με την Ατλέτικο κάνει σουτ έξω από την περιοχή ο Μαζουάκου (από τότε, ξανάβαλε γκολ το περασμένο Σάββατο με τον Πλατανιά!) και πιάνει στον ύπνο τον γκολκίπερ Όμπλακ: 1-0 από το 13’! Ψυχολογία στα ύψη και άλλο ματς...Με τη Γιουβέντους στο 1-0, κάνει την καλύτερή του επέμβαση ο Ρομπέρτο κι η μπάλα πάει στο δοκάρι και δεν γίνεται το 1-1. Θες και τύχη, τι να κάνουμε.
Τώρα με την Μπάγερν, ο Ολυμπιακός…
Θα μπορούσε να προηγηθεί στο 19’ με τον Ιντέγε, που έπιασε λάθος την κεφαλιά από άριστη θέση.
Βρέθηκε πίσω στο σκορ με ένα γκολ που «δεν υπάρχει», με σέντρα σουτ.
Θα μπορούσε στο δίλεπτο μετά το 0-1 να ισοφαρίσει είτε με τον Σαλίνο, είτε με τον Ιντέγε και να αλλάξει όλη η ψυχολογία του ματς.
Θα μπορούσε έστω να ισοφαρίσει στο 83’ με τον Σαλίνο.
Κι όχι δεν ισοφάρισε, αλλά έφαγε μετά από λίγα λεπτά και δεύτερο γκολ, από οφσάϊντ!
Ε, αν δεν σε θέλει η μπάλα σε πέντε διαφορετικά κομμάτια ενός αγώνα και σε θέλει μόνο στη φάση που διώχνει την μπάλα προ της γραμμής ο Ιντέγε στην κεφαλιά του Λεβαντόφσκι στο 0-0, συγνώμη, αλλά δεν μπορείς να αποφύγεις την ήττα από την Μπάγερν. Έστω αυτή την Μπάγερν, που είναι ακόμη στο 60% της.
Ειδικά όταν ο αντίπαλός σου είναι μία ομάδα τριετίας κι εσύ δεν είσαι ομάδα όχι τριμήνου, αλλά τριών εβδομάδων…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Σκαριόλο:«Έχουμε κίνητρο & όρεξη για το χρυσό»

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο ξέρει πως η συγκέντρωση θα παίξει μεγάλο ρόλο στον τελικό με τη Λιθουανία (20/9) και τόνισε πως η ομάδα του έχει κίνητρο για να φτάσει στην κορυφή.  
Ο τεχνικός της Ισπανίας ανέφερε: «Ο τρόπος που οι δύο ομάδες έφτασαν στον τελικό έχουν δικαιώσει το άθλημα. Άλλες ομάδες που είχαν περισσότερο ταλέντο απέτυχαν. Οι δύο ομάδες με το περισσότερο ταλέντο στο τουρνουά θα παίξουν για την τρίτη θέση κι αυτό δείχνει πως στο μπάσκετ παίζουν ρόλο και η ψυχή που δίνεις, αλλά και η τακτική. Οι παίκτες μου έχουν δείξει αφοσίωση, πάθος και τα πράγματα που έχουμε δουλέψει από την πρώτη μέρα. Τώρα είμαστε σε έναν τελικό και έχουμε το κίνητρο και την όρεξη να νικήσουμε
Θα δείξουμε μεγάλο σεβασμό στη Λιθουανία που άξιζε όπως κι εμείς να είναι στον τελικό. Είναι σκληρή ομάδα και ταλέντο. Η συγκέντρωση θα είναι το "κλειδί" της αναμέτρησης.
Έχουμε παίξει οκτώ παιχνίδια κι υπάρχουν κι από τις δύο πλευρές προβλήματα. Η πιο δύσκολη περίπτωση ήταν αυτή του Ρούντι».  

*Πηγή: gazzetta.gr*

Τζόρτζεβιτς: «Υπήρχαν δάκρυα κι απογοήτευση»

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς παραδέχτηκε πως υπήρξαν δάκρυα κι απογοήτευση μετά τον χαμένο ημιτελικό, ωστόσο μπορούν ν' αφήσουν την ήττα και να συγκεντρωθούν στην τρίτη θέση.  
Ο τεχνικός των Σέρβων μίλησε πριν από τον μικρό τελικό με τη Γαλλία (20/9, 15:00): «Πηγαίνουμε για τη νίκη όπως σε κάθε παιχνίδι μέχρι στιγμής. Μπορούμε ν' αφήσουμε πίσω την ήττα στα ημιτελικά και ν' ανακτήσουμε την ψυχολογία μας. Θέλουμε να ξεχάσουμε για παράδειγμα την ήττα από τη Λιθουανία στον μικρό τελικό του Mundobasket 2010. Υπήρχε απογοήτευση και δάκρυα, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Ακόμα κι ο πιο σκληρός άνδρας κάποια στιγμή θα λυγίσει».  

*Πηγή: gazzetta.gr*

Ντε Μπρόινε: «Επέλεξα τη Σίτι από πολύ νωρίς»

Από τα μέσα της περυσινής σεζόν ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είχε αποφασίσει ότι η επόμενη ομάδα της καριέρας του θα είναι η Μάντσεστερ Σίτι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Βέλγος.
Όσα μεταγραφικά σενάρια και όσες ομάδες και αν... μπλέχτηκαν στο παιχνίδι της απόκτησης του Κέβιν Ντε Μπρόινε, εκείνος φαίνεται πως απλά περίμενε να... ανακοινωθεί από τη Μαντσεστερ Σίτι.
Με δηλώσεις του, ο 24χρονος άσος τόνισε πως από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και έγινε η πρώτη επαφή με τους «πολίτες», είχε αποφασίσει να μετακομίσει στο «Έτιχαν».
«Τον Φλεβάρη μίλησα με τον ατζέντη μου και η Σίτι μου μίλησε. Αισθάνθηκα ότι πραγματικά ήθελε να έρθω, επομένως η απόφασή μου ήταν από νωρίς. Θέλεις να ακούσεις για το πλάνο και τα οικονομικά, αλλά ήμουν ξεκάθαρος με τη Σίτι και απλά περίμενα να τελειώσει το deal», ανέφερε σε πρώτο βαθμό.
«Ξέρεις ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση. Όταν ήρθα εδώ, το πρώτο πράγμα που είπα είναι ότι πρέπει να αποδείξω ότι είμαι ένας κάλος παίκτης. Είμαι ο νέος παίκτης. Πρέπει να προσαρμοστώ λίγο και όλα θα βρουν τη θέση τους», υπογράμμισε.
*Πηγή: England365.gr*

«Πυρ» και μανία ο Χιουζ!!

Ποιος είδε τον Μαρκ Χιουζ και δεν φοβήθηκε! Ο προπονητής της Στόουκ εξαπέλυσε βολές κατά των διαιτητών του αποψινού αγώνα με τη Λέστερ (2-2), θεωρώντας ότι οι λανθασμένες- βάσει εκείνου- αποφάσεις τους στέρησαν από τους «potters» τη νίκη!  
«Είμαι εκνευρισμένος. Προηγούμασταν 2-0 και είπαμε στα αποδυτήρια μετά το τέλος του πρώτο ημιχρόνου ότι δεν έπρεπε να αφήσουμε τη Λέστερ να αντεπιτεθεί», ήταν το πρώτο σχόλιο του έμπειρου τεχνικού, ο οποίος μετά από αυτό ξεκίνησε την… επίθεση:
«Κάναμε ένα λάθος κοντά στην περιοχή και δόθηκε πέναλτι, αν και πιστεύω ότι ήταν εκτός. Βέβαια, με τέτοιους διαιτητές ήταν πιθανό να συνέβαινε αυτό. Αυτή η εξέλιξη έδωσε στον αντίπαλο ώθηση. Όσο για τα φάουλ που κερδίζαμε, έπρεπε οι παίκτες μου να δεχθούν τρία ή τέσσερα σκληρά μαρκαρίσματα για να τα πάρουν. Ρωτήσαμε τον διαιτητή για αυτό στο τέλος του αγώνα και μας είπε ότι έπαιζε το πλεονέκτημα. Τι είδους πλεονέκτημα ήταν αυτό;».
*Πηγή: England365.gr*

Κόλλησε στο «Μολινό» η Μπράιτον!!

Αν και αγωνιζόταν με αριθμητικό πλεονέκτημα σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, η Μπράιτον δεν κατάφερε να συνεχίσει το νικηφόρο σερί της και στο «Μολινό». Οι πρωτοπόροι της Τσάμπιονσιπ κόλλησαν στο 0-0 με τη Γουλβς, βλέποντας τη διαφορά τους από την δεύτερη της βαθμολογίας, Μίντλεσμπρο, να μειώνεται στους τρεις πόντους.  
Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φετινή ισοπαλία για την ομάδα του Κρις Χιούτον, η οποία παραμένει στην κορυφή με 20 βαθμούς σε 8 ματς, αλλά η «Μπόρο» (που νωρίτερα επικράτησε 2-1 εκτός έδρας της Φόρεστ) μείωσε την απόσταση στο «τρίποντο».
Στο παιχνίδι με… άρωμα Πρέμιερ Λιγκ, Χαλ και ΚΠΡ έμειναν στο 1-1, με τους Όστιν και Ντόουσον να διαμορφώνουν το αποτέλεσμα από το πρώτο μέρος. Στους 14 βαθμούς και την 3η θέση βρίσκονται οι «τίγρεις», δύο λιγότερους έχουν οι «ρέιντζερς» που ισοβαθμούν με Ρέντινγκ, Μπέρμιγχαμ και Κάρντιφ.
Στην ουρά, την πρώτη τους φετινή νίκη πήραν Μπλάκμπερν (3-0 την Τσάρλτον) και Ρόδεραμ (2-1 την Κάρντιφ).
Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας (2-1), με το Ντέρμπι-Μπέρνλι.
Η 8η αγωνιστική της Τσάμπιονσιπ:
Ίπσουϊτς-Μπέρμιγχαμ 1-1 (18/9)
Νότιγχαμ Φόρεστ-Μίντλεσμπρο 1-2
Μπλάκμπερν-Τσάρλτον 3-0
Μπρέντφορντ-Πρέστον 2-1
Μπρίστολ Σίτι-Ρέντινγκ 0-2
Χάντερσφιλντ-Μπόλτον 4-1
Χαλ-ΚΠΡ 1-1
ΜΚ Ντονς-Λιντς 1-2
Ρόδεραμ-Κάρντιφ 2-1
Σέφιλντ Γουένσντεϊ-Φούλαμ 3-2
Γουλβς-Μπράιτον 0-0
Ντέρμπι-Μπέρνλι (21/9)
*Πηγή: England365.gr*

Έφυγε… νικητής από την Ιταλία ο Βουγιούκας!

Με νίκη αποχαιρέτησε η Ζαλγκίρις το τουρνουά της Ιταλίας, επικρατώντας 68-56 της Χάποελ Ιερουσαλήμ, με κορυφαίο τον Μαρτίνας Πότσιους.

Έφυγε… νικητής από την Ιταλία ο Βουγιούκας
Χαρούμενη έφυγε από την Ιταλία η Ζαλγκίρις, καθώς στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας της εκεί νίκησε 68-56 τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε την απόδοσή της η ομάδα του Κάουνας, που είχε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο, από τη στιγμή που ο Γκιντάρας Κράπικας είναι στο τεχνικό επιτελείο της «Lietuva» στο Ευρωμπάσκετ.

Κορυφαίος για τους Λιθουανούς ήταν ο Μαρτίνας Πότσιους με 17 πόντους, ενώ ο Ίαν Βουγιούκας είχε από την πλευρά του 2 πόντους και 5 ριμπάουντ. Για τους πρωταθλητές Ισραήλ πρώτος σκόρερ ήταν ο Γκέιτς με 16 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 14-19, 29-30, 39-50, 56-68
*Πηγή: sport-fm.gr*

Σόκαρε και την Σίτι!!

Απίστευτο αυτό που κάνει φέτος η Γουέστ Χαμ! Μετά τα μεγάλα διπλά επί Άρσεναλ και Λίβερπουλ, τα εκπληκτικά «σφυριά» άφησαν στον τόπο την Σίτι μέσα στο Μάντσεστερ (2-1) και ανέβηκαν στη δεύτερη θέση.

Σόκαρε και την Σίτι! (video)


Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου

Τσέλσι – Άρσεναλ 2-0
(53' Zουμά, 90+1' Αζάρ)

Σουόνσι – Έβερτον 0-0

Στόουκ – Λέστερ 2-2
(13' Μπόγιαν, 20' Ουόλτερς - 51΄ Μαχρέζ, 69' Βάρντι)

Μπόρνμουθ – Σάντερλαντ 2-0
(4' Γουίλσον, 9' Ρίτσι)

Νιούκαστλ – Γουότφορντ 1-2
(62' Γιάνμαατ - 10', 28' Ιγκάλο)

Άστον Βίλα – Γουέστ Μπρομ 0-1
(39' Μπεραχίνο)

Μάντσεστερ Σίτι – Γουέστ Χαμ 1-2
(45+2' Ντε Μπρούιν - 6' Μόουζες, 31' Σακό)

Κυριακή (20/09)
Τότεναμ-Κρίσταλ Πάλας (15:30)
Σαουθάμπτον-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (18:00)
Λιβερπουλ-Νόριτς (18:00)

Η επόμενη αγωνιστική (7η)

Σαββάτο (26/09)
Τότεναμ - Μάντσεστερ Σίτι
Λέστερ - Αρσεναλ (17:00)
Λίβερπουλ-Αστον Βίλα
Στόουκ - Μπόρνμουθ
Γουέστ Χαμ - Νόριτς
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σάντερλαντ
Σαουθάμπτον - Σουόνσι
Νιούκαστλ - Τσέλσι (19:30)

Κυριακή (27/09)
Γουότφορντ-Κρίσταλ Πάλας (18:00)

Δευτέρα (28/09)
Γουέστ Μπρόμιτς-Εβερτον (22:00) *Πηγή: sport-fm.gr*

Νικητής... πιο δύσκολα ο Παναθηναϊκός!! (pics)

Χθες έκανε... πάρτι, σήμερα δυσκολεύτηκε περισσότερο. Ο Παναθηναϊκός πήρε δεύτερη φιλική νίκη απέναντι στο Ρέθυμνο με 61-55.


Νικητής... πιο δύσκολα ο Παναθηναϊκός (pics) Νέο γήπεδο, νέα νίκη για τον Παναθηναϊκό. Έστω κι αν δυσκολεύτηκαν σε σχέση με τη χθεσινή τους επικράτηση, οι πράσινοι νίκησαν και σήμερα το Ρέθυμνο με το υπέρ τους 61-55, στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου.

Το τριφύλλι, που δεν είχε για διάφορους λόγους τους Καλάθη, Ραντούλιτσα, Κούζμιτς, Παππά, Γκιστ, Χαραλαμπόπουλο, με τον Μίνιτς στον πάγκο (στη Γαλλία ο Τζόρτζεβιτς) δεν έπιασε τα υψηλά στάνταρ απόδοσης της Παρασκευής, βγάζοντας και μια φυσιολογική κούραση από τις συνεχείς προπονήσεις.

Μάλιστα, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας χρειάστηκαν να... ανεβάσουν στροφές στο τέταρτο δεκάλεπτο, για να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα, αφού μέχρι και το 30' βρισκόταν πίσω στο σκορ. Ο Φελντέιν ήταν και σήμερα «δυνατός», τελειώνοντας το ματς με 19 πόντους, ενώ 15 πρόσθεσε ο Γιάνκοβιτς.

Τα Δεκάλεπτα: 15-08, 29-26 (ημιχρ.), 45-43, 55-61.

Ρέθυμνο (Κουλουριώτης - Μυκονιάτης) : Ματαλών 10, Σχίζας 7 (2), Ρέλφορντ 5, Σάφτενααρ 4, Γιαννόπουλος 3(1), Θεοδωρίδης 3(1), Δουλγεράκης, Καμπερίδης 2, Κλουφ 6(2), Αγκπμελέζε 2, Κορόλεφ 13 (2).

Παναθηναϊκός (Μίνιτς): Πάβλοβιτς, Παπαγιάννης 8, Καλαϊτζάκης 6 (1), Γιάνκοβιτς 15 (2), Φώτσης 4, Λούντζης, Κρίσιεβιτς 2, Φελντέιν 19 (2), Διαμαντίδης 3 (1).

inner

inner

inner

inner

inner

*Πηγή: sport-fm.gr*

Χωρίς Τζόρνταν, αλλά με άλλους θρύλους!!

Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε ενημερώσει πως θα απουσίαζε, αλλά σε μια λιτή τελετή η FIBA έβαλε στο Hall of Fame τον ίδιο και άλλες οκτώ μεγάλες προσωπικότητες του μπάσκετ.

Χωρίς Τζόρνταν, αλλά με άλλους θρύλους
Στο πάνθεον του μπάσκετ ανήκουν εννιά άνθρωποι που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο χώρο. Ο Μάικλ Τζόρνταν δέχτηκε την τιμή, ευχαρίστησε τη FIBA, αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν ήταν παρών στην τελετή που έγινε σε ξενοδοχείο στη Λιλ, στο περιθώριο του Ευρωμπάσκετ.

Εκεί ήταν όμως όλοι οι άλλοι. Μαζί με τον εξάκις πρωταθλητή και κατά την κρατούσα άποψη κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών, νέα μέλη του Hall of Fame είναι ο Γάλλος Αντουάν Ριγκοντό, ο Λιθουανός Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, ο άλλοτε Σοβιετικός γίγαντας Βλάντιμιρ Τσατσένκο, ο Κουβανός Ρουπέρτο Ερέρα και η Αμερικανίδα Αν Ντόνοβαν, καθώς επίσης η προπονήτρια Τζαν Στίρλινγκ, ο διαιτητής Ρομπέρ Μπλανσάρ και ο Ισραηλινός Νόα Κλίγκερ για την προσφορά του στο άθλημα.
*Πηγή: sport-fm.gr*

«Σκότωσε» τη Γαλατά ο Χέινς!! (video)

Χάρη στο buzzer beater τρίποντο του Μαρκίζ Χέινς η Σάσαρι νίκησε 65-63 τη Γαλατασαράι και έτσι κατέλαβε την τρίτη θέση στο τουρνουά του Κάλιαρι, όπου συμμετέχει και ο Ολυμπιακός.

«Σκότωσε» τη Γαλατά ο Χέινς (video)
«Χιτσκοκικό» ήταν το φινάλε του φιλικού της Σάσαρι με τη Γαλατασαράι. Οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, με τους νταμπλούχους Ιταλίας να παίρνουν τη νίκη με 65-63 χάρη σε buzzer beater τρίποντο του Μαρκίζ Χέινς και έτσι να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση στο τουρνουά του Κάλιαρι!

Μάλιστα, ο Αμερικανός γκαρντ ήταν και πρώτος σκόρερ για τους νικητές με 21 πόντους, ενώ οι Πέτγουεϊ και Εγένγκα πρόσθεσαν από 13 ο καθένας. Από την «τσιμπόμ» κορυφαίος ήταν ο ΜακΚόλουμ με 15 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 18-15, 25-31, 40-46, 65-63






*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν έμεινε ικανοποιημένος ο Ρανιέρι!!

Μπορεί η ομάδα του να εξακολουθεί να είναι αήττητη μετά από έξι αγωνιστικές και να ανέτρεψε πάλι ένας εις βάρος του σκορ, αλλά ο Κλαούντιο Ρανιέρι εξέφρασε τα παράπονά του.

Δεν έμεινε ικανοποιημένος ο Ρανιέρι!
Είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Premier League, καθώς η Λέστερ παραμένει αήττητη μετά από έξι αγωνιστικές, αλλά ο Κλαούντιο Ρανιέρι παραμένει ανικανοποίητος ειδικά μετά τη σημερινή εμφάνιση της ομάδας του κόντρα στη Στόουκ.

«Δεν είναι τόσο καλό ότι πρέπει να κυνηγάμε στο σκορ. Αρχίσαμε καλά στα πρώτα 12 λεπτά, αλλά πέτυχαν ένα πολύ ωραίο γκολ και το δεύτερο προήλθε από δικό μας λάθος.

Μετά απ’ αυτό, πιστέψαμε ότι όλα είναι πιθανά. Αλλά δεν θα είναι πιθανό κάθε φορά. Είπα στους παίκτες ότι έπρεπε να δείξουμε περηφάνια και δύναμη.

Τώρα είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε έτσι. Το πνεύμα της ομάδας είναι καλό», ανέφερε ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δέχτηκε απειλές από Σέρβο, αλλά δεν μάσησε ο Ματσιούλις!! (pic)

Ένας Σέρβος οπαδός απείλησε τον Γιόνας Ματσιούλις πως θα σκοτώσει την οικογένειά του και έβρισε τη σύζυγό του. Ο Λιθουανός φόργουορντ απλώς τον έκανε βούκινο μέσω Facebook.

Δέχτηκε απειλές από Σέρβο, αλλά δεν μάσησε ο Ματσιούλις (pic)
Μην τα βάζετε με τον Γιόνας Ματσιούλις. Ο Λιθουανός φόργουορντ μετά τη νίκη επί της Σερβίας στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ δέχτηκε απειλές από οπαδό των «πλάβι» μέσω διαδικτύου.

«Είσαι νεκρός! Θα σκοτώσω όλη την οικογένειά σου. Η γυναίκα σου είναι πόρνη», του έγραψε κάποιος στο Facebook.

Εκείνος δεν πτοήθηκε, αλλά δημοσίευσε το μήνυμα του Σέρβου κάνοντάς τον βούκινο στο διαδίκτυο κι αρκέστηκε να γράψει: «Αλήθεια;».

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

«Ταμείο κάθε αγωνιστική, όχι τον Μάιο»

Ενωτικό μήνυμα από την Θύρα 13. Οι οργανωμένοι του ΠΑΟ επιρρίπτουν σε όλους ευθύνες για την μέχρι τώρα πορεία και τους καλούν σε... αλλαγή τσιπ. «Ταμείο κάθε αγωνιστική, όχι τον Μάιο», αναφέρεται.

«Ταμείο κάθε αγωνιστική, όχι τον Μάιο»
Θέση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον Παναθηναϊκό πήρε η Θύρα 13. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού στέλνουν μήνυμα ενότητας και ανασύνταξης, περιμένοντας βέβαια άμεσα βελτίωση της εικόνας μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Οι φίλοι του τριφυλλιού θεωρούν υπεύθυνους για την μέχρι τώρα πορεία (ευρωπαϊκό αποκλεισμό, κακή εμφάνιση και ήττα στη Νέα Σμύρνη) όλους όσους απαρτίζουν το ποδοσφαιρικό τμήμα και τους καλούν να αλλάξουν τον διακόπτη και να ανατρέψουν την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Είναι στο χέρι σας. Ταμείο θα γίνεται κάθε αγωνιστική κι όχι τον Μάιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους, δείγμα πως στηρίζουν με την φωνή τους, αλλά θα πρέπει να βλέπουν και «αποτελέσματα» στο χορτάρι.

Η ανακοίνωση της Θύρας 13

«Μετά από πολλές ημέρες έντονου θυμού, αγανάκτησης, πίκρας αλλά και ισοπέδωσης των πάντων από τους κριτές των πληκτρολογίων, που θρέφονται από την πικρόχολη κριτική και ξέρουν μονάχα να γκρινιάζουν, ήρθε η ώρα να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας ως Θύρα 13 για τα τεκταινόμενα στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Μία χρονιά που ξεκίνησε με όνειρα, προσδοκίες και απαίτηση για επιστροφή στους τίτλους και ευρωπαϊκή πορεία αντάξια του ονόματός του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, εξελίσσεται με άσχημο τρόπο. Ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από μια ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, η έλλειψη πάθους και εγωισμού που προκάλεσε την άσχημη εικόνα στη Νέα Σμύρνη, είναι γεγονότα που όλους μας εξόργισαν. Ευθύνες για τη μέχρι σήμερα παρουσία, έχουν όλοι όσοι απαρτίζουν το ποδοσφαιρικό τμήμα, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ!

Ωστόσο, εμείς δε θα καταστρέψουμε τη χρονιά από το Σεπτέμβρη, όπως πρόλαβαν να κάνουν πολλοί σε facebook, twitter και λοιπά μέσα κοινωνικού ξεκατινιάσματος. Σαν Θύρα 13, ότι είχαμε να πούμε, το είπαμε κατ’ ιδίαν εκεί που έπρεπε. Στη διοίκηση, το προπονητικό τιμ και τους ποδοσφαιριστές. Αυτοί οφείλουν να αντιληφθούν την ιστορία του Συλλόγου που υπηρετούν, την τιμή που πρέπει να αισθάνονται όσο φορούν τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, αλλά και τις ευθύνες που απορρέουν από τη θέση τους. Όλοι τους, και ο καθένας ξεχωριστά, πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις που θεωρούν σωστές, ώστε να επαναφέρουν άμεσα την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών, και από αυτές τις αποφάσεις θα κριθούν.

Η δική μας θέση δεν είναι στα γραφεία, δεν είμαστε διοίκηση, είμαστε οπαδοί και η φωνή μας βρίσκεται στα πέταλα και στους δρόμους. Η βουβή διαμαρτυρία ήταν μια πρώτη ένδειξη στενοχώριας, θα ακολουθήσουν κι άλλες εάν η ομάδα δεν αγωνίζεται με τρόπο αντάξιο του ονόματος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ μας. Πλέον, ταμείο δεν κάνουμε το Μάιο, αλλά κάθε αγωνιστική. Όταν όλοι καταλάβουν πως ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ είναι ιδέα και όχι εταιρία, τότε και μόνο τότε θα μπορέσουν να αντιστρέψουν το κλίμα και να ανακτήσουν το δέσιμο που υπήρχε με την εξέδρα. Στο χέρι σας είναι…

Στόχος μας είναι να επικρατήσει η ψυχραιμία και η ενότητα στους συνδέσμους της Θύρας 13, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της κατάστασης, με μόνο μας κίνητρο την αγάπη για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. Μεμονωμένες κινήσεις πανικού δεν ωφελούν, παρά μόνο δηλητηριάζουν τη συνοχή μας και επιτρέπουν σε καλοθελητές να μας πλήξουν. Όμως, όσο και να καιροφυλακτούν, να ξέρουν πως έχουν γνώση οι φύλακες. Ο αγώνας συνεχίζεται… κι όποιος αντέξει!

Το τριφύλλι ομορφαίνει τη ζωή μας, κι ας μας δίνει μεγάλες πίκρες!

ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΦΟΡΑΝΕ ΠΡΑΣΙΝΑ!!!»

Το... παλιοθήλυκο και το ρεκόρ του Τσόρι!!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για ένα όμορφο ρεκόρ που έχασε ο Τσόρι και για τα τερτίπια της μπάλας.

Το... παλιοθήλυκο και το ρεκόρ του Τσόρι!
• Είχε ένα πολύ ωραίο ρεκόρ ο Τσόρι μέχρι και το παιχνίδι με την Μπάγερν! Πραγματικά όμορφο ρεκόρ.

• Αλλά επειδή η μπάλα είναι ένα…παλιοθήλυκο, ήρθε να του το σπάσει το ρεκόρ του Τσόρι η ίδια ομάδα εναντίον της οποίας είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του! Γιατί, για όποιον δεν το ξέρει, ο Αργεντίνος άσος ήταν την άνοιξη του 2008, ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Ζενίτ-Μπάγερν 4-0, με δύο δικές του ασίστ στην θριαμβευτική πρόκριση τότε της ρώσικης ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ!

• Ποιό, όμως, ήταν το ρεκόρ του Τσόρι; Πολύ απλά, με τον Αργεντινό στην ενδεκάδα του ο Ολυμπιακός δεν είχε ήττα στο Καραϊσκάκη! Όσο έπαιζε δηλαδή ο Τσόρι σε ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού την προηγούμενη διετία, η ομάδα ποτέ δεν έχανε. Συνήθως κέρδιζε και σπάνια έφερνε ισοπαλία!

• Ολυμπιακός-Παρί 1-4 ο Τσόρι βγήκε στο 59’ με το σκορ 1-1!

• Ολυμπιακός-Μπενφίκα 1-0 ο Τσόρι μπήκε στο ημίχρονο με το σκορ 1-0

• Ολυμπιακός-Άντερλεχτ 3-1 ο Τσόρι μπήκε στο 61’ με το σκορ 2-1

• Ολυμπιακός-Γιουνάϊτεντ 2-0 ο Τσόρι βγήκε στο 75’ με το σκορ διαμορφωμένο

• Ολυμπιακός-Ατλέτικο 3-2 ο Τσόρι βγήκε στο 57’ με το σκορ 2-1

• Ολυμπιακός-Γιουβέντους 1-0 ο Τσόρι βγήκε στο 85’ με το σκορ διαμορφωμένο

• Ολυμπιακός-Μάλμε 4-2 ο Τσόρι βγήκε στο 89’ με το σκορ 3-2

• Ολυμπιακός-Ντνίπρο 2-2 ο Τσόρι έμεινε σε ολόκληρο το 90λεπτο

• Ολυμπιακός-Μπάγερν 0-3 ο Τσόρι βγήκε στο 60’ με το σκορ 0-1

• Δηλαδή με τον Τσόρι στην 11άδα ο Ολυμπιακός σε οκτώ αγώνες είχε πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες μέσα στο σπίτι του! Με γκολ 12 υπέρ και 6 κατά!

• Η Μπάγερν ήρθε στο 9ο παιχνίδι να του πάρει το ρεκόρ, αφού βγαίνοντας από το ματς ο Αργεντίνος το σκορ ήταν 0-1. Που και πάλι φάνηκε η απουσία του αφού από το 60’ και μετά ο Ολυμπιακός έγινε επικίνδυνος μόλις σε μία στιγμή, μεγάλη μεν, εκείνη του Σαλίνο, αλλά μία…

• Ποια είναι η ειρωνεία; Όπως τραυματίστηκε την Τετάρτη κι έγινε αλλαγή λόγω θλάσης ο Τσόρι, έτσι είχε τραυματιστεί αρκετά σοβαρά και στο Μπάγερν-Ζενίτ 4-0 το 2008 κι είχε χάσει τον τελικό Ζενίτ-Ρέϊντζερς 2-0! *Πηγή: sport-fm.gr*

«Ψήνεται» η επιστροφή!!

Με τον Πίτου Γκαρσία να επανέρχεται σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης συνεχίστηκε η προετοιμασία του Ατρόμητου για τον αγώνα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

«Ψήνεται» η επιστροφή
Χωρίς να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα συνεχίζει την προετοιμασία του για το ματς κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες» ο Ατρόμητος.

Ο Πίτου Γκαρσία που αντιμετώπιζε πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα, έλαβε μέρος στο κανονικό πρόγραμμα της προπόνησης, αλλά αποχώρησε στο τελευταίο σκέλος που περιελάμβανε ασκήσεις με άλματα. Σε κάθε περίπτωση ο Αργεντινός αναμένεται άμεσα να επιστρέψει σε φουλ ρυθμούς.

Ο Μπόρισλαφ Στόιτσεφ συνέχισε τη διπλή προπόνηση (πρωί- απόγευμα) κάτι που θα επαναλάβει και αύριο.

Αποθεραπεία και spa έκαναν οι Μπαστακός, Νάτσος, Λημνιός, Θεοδωράκης που αγωνίστηκαν χθες με την Κ20 στα Γιάννινα. *Πηγή: sport-fm.gr*

Φουριόζα στο πρωτάθλημα η ΑΕΛ!

Μια ακόμα νίκη στα φιλικά προετοιμασίας πανηγύρισε η ΑΕΛ που επικράτησε στην έδρα του Τυρνάβου 1-0 και πάει… φουριόζα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Φουριόζα στο πρωτάθλημα η ΑΕΛ
Δεν πάτησε στοπ στα φιλικά προετοιμασίας η Λάρισα, η οποία ολοκλήρωσε τα τεστ με το απόλυτο των νικών. Τελευταία φιλική νίκη που πανηγύρισε ήταν στην έδρα του Τυρνάβου με 1-0 και πάνε με φουλ ψυχολογία στην πρεμιέρα της Football League κόντρα στην Λαμία.

Οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που είχαν την πρώτη καλή φάση στο ματς με τον Κρίτσα, όμως η ΑΕΛ ανέβασε στροφές και πίεσε μπροστά στην εστία του Παπαγιάννη. Το γκολ της νίκης τελικά πέτυχε ο Χάμος λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα, μετά από συνεργασία με τους Καπού και Μασούρα.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ: Παπαγιάννης, Αϊβάζης, Μπαρούτας, Μητσογιάννης, Καρλιάμπας, Μπαξεβάνος, Λίταινας, Κρίτσας, Τασιούλης, Τσιρλίδης, Παπαχρήστος.

ΑΕΛ: Καβουσάκης, Νικολακάκης, Μονιάκης, Γιοβάνοβιτς, Κομεσίδης, Μπανούσης, Λαμπρόπουλος, Ουρτάδο, Ροβίθης, Μπουντόπουλος, Μαρουκάκης. Αγωνίστηκαν και οι: Ξενοδόχοφ, Μπόγιοβιτς, Κουτσιανικούλης, Κοντοχρήστος, Αναστασόπουλος, Καπός, Χοτζάλι, Βέρτζος, Μασούρας, Χάμος. *Πηγή: sport-fm.gr*

Αλήθεια, πού το πάει ο Ρανιέρι;

Στην Εθνική απέτυχε, στο Νησί κάνει πλάκα! Η Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι όχι μόνο είναι αήττητη στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά έχει μείνει όρθια σε τέσσερα σερί ματς πρωταθλήματος όπου βρέθηκε να χάνει.

Αλήθεια, πού το πάει ο Ρανιέρι;
Μπορεί σε εμάς να απέτυχε, μπορεί να τον «κοροϊδεύουμε», ωστόσο για την ώρα τα «θαύματα» που κάνει ο Κλαούντιο Ρανιέρι… αποστομώνουν άπαντες.

Διότι μετά από έξι αγωνιστικές η Λέστερ του είναι η μόνη αήττητη ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ, μαζί με τη Μαν. Σίτι.

Και δεν είναι μόνο ότι δεν χάνει, είναι ότι το κάνει με… εντυπωσιακό τρόπο, αφήνοντας μόνιμα τους αντιπάλους της… ταύλα.

Άλλωστε, πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι εδώ και τέσσερις σερί αγωνιστικές οι «αλεπούδες» βρίσκονται πίσω στο σκορ και ΠΑΝΤΑ βρίσκουν τρόπο να σωθούν;

Η Τότεναμ προηγήθηκε της Λέστερ στο 81’, στο 82’ ήρθε η ισοφάριση για το τελικό 1-1.

Η Μπόρνμουθ άνοιξε το σκορ στο 24’, η Λέστερ πήρε τον βαθμό στο 86’ (1-1 τελικό).

Η Άστον Βίλα ήταν μπροστά με 2-0 ως το 70’, στη συνέχεια οι παίκτες του Ρανιέρι πέτυχαν τρία γκολ(!) και πήραν μεγαλειώδη νίκη (3-2).

Σήμερα, η Στόουκ είχε προβάδισμα δύο τερμάτων μέσα στο «σπίτι» της από το 20’. Κι όμως οι νεοφώτιστοι της Πρέμιερ Λιγκ απέσπασαν τον βαθμό, με το τελικό 2-2! *Πηγή: sport-fm.gr*

Ήττα για Αρκαδικό!

Την ήττα από τον Προμηθέα Πατρών της Α2 γνώρισε ο Αρκαδικός 69-70 σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη το Σάββατο στο ΔΑΚ Τρίπολης.

Ήττα  για Αρκαδικό
Ο Προμηθέας Πατρών νίκησε τον Αρκαδικό με 70-69 σε φιλικό ματς προετοιμασίας που διεξήχθη στο ΔΑΚ Τρίπολης και του ανέδειξε τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει ο Γιώργος Καστρίτης, ώστε να παρουσιαστούν οι νεοφώτιστοι στην Basket League έτοιμοι με την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.

Ο Έλληνας τεχνικός, πάντως, είδε τους παίκτες του περισσότερο βελτιωμένους σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά παιχνίδια σε άμυνα και
επίθεση.

Παράλληλα, για ένα ακόμα παιχνίδι δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Καραμαλέγκο και τον ανέτοιμο Μπούκερ, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο δεν αγωνίστηκε ο Μπράουν.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Καστρίτης τόνισε πως: «Είμαστε ικανοποιημένοι από κάποια στοιχεία που είδαμε στον αγωνιστικό χώρο. Έχουμε και δύο νέα παιδιά με ελάχιστες προπονήσεις, όμως και αυτοί έδειξαν με το ‘καλημέρα’ πως μπαίνουν στο κλίμα των υπολοίπων. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, αλλά βρισκόμαστε στο σωστό».


Τα δεκάλεπτα: 26-20, 43-35, 57-50, 69-70

Αρκαδικός (Καστρίτης): Κωνσταντίνου, Βαν Όστρουμ 20 (5), Κοψαύτης 8 (2), Στεφανίδης 4, Μπράουν 8 (2), Νουουτίνεν 18 (3), Καλλινικίδης 5, Εζόμο 2, Τζουγκαράκης 4

Προμηθέας (Γιατράς): Ντιπ, Νοέας, Κουμπούρας, Γιαννικόπουλος, Χαμηλός, Πέττας, Γερομιχαλός, Μαναβόπουλος, Πέτροβιτς, Τσάμης, Αλίχοτζιτς, Πάνος *Πηγή: sport-fm.gr*

Φινάλε με νίκη η Παναχαϊκή!

Το τελευταίο φιλικό τεστ πριν την έναρξη του πρωταθλήματος έδωσε η Παναχαϊκή, η οποία επικράτησε 2-0 της Ερμιονίδας στην επιστροφή της στο γήπεδο της Αγυιάς.

Φινάλε με νίκη η Παναχαϊκή
Φιλική νίκη με σκορ 2-0 επί της Ερμιονίδας πανηγύρισε η Παναχαϊκή στο πρώτο ματς που έδωσε με την επιστροφή της στο γήπεδο της Αγυιάς και τελευταίο τεστ για την φετινή σεζόν.

Ο Δημήτρης Σπανός είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές, για να δοκιμάσει πρόσωπα και σχηματισμούς, ενώ έβγαλε απαραίτητα συμπεράσματα ενόψει της πρεμιέρας.

Τα γκολ πέτυχαν ο Στεργίδης στο 21’ και στο 51’ ο Χατζής μετά από σέντρα του Πέδρο, ο οποίος νωρίτερα είχε στείλει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. *Πηγή: sport-fm.gr*