Αρνητική είναι για τον ΟΠΑΠ η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο που έχει ο Οργανισμός και πλέον προδιαγράφονται εξελίξεις στην υπόθεση.
Δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα προδικαστικά ερωτήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την υπόθεση του μονοπωλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ, μετά την προσφυγή των εταιριών Stanleybet, William Hill και Sportingbet.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ.
Όπως αναμενόταν το Ευρωδικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, εξέδωσε μια απόφαση που σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί τη διατήρηση του μονοπωλίου. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας ήδη είχε δείξει ότι δεν βλέπει με καλό μάτι τη συμβατότητα του μονοπωλίου με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, κάτι που κατέστη σαφές και με τον τρόπο που συνέταξε τα προδικαστικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι η κατά την άποψη της πλειοψηφίας του ΣτΕ, "...η εθνική ρύθμιση που δημιούργησε την κατάσταση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την ανάγκη μειώσεως, κατά τρόπο συνεπή και αποτελεσματικό, της προσφοράς τυχερών παιγνίων και περιορισμού των συναφών δραστηριοτήτων. Ένας τέτοιος περιορισμός ωσαύτως δεν δικαιολογείται από τον προβαλλόμενο σκοπό της πατάξεως της συναφούς προς τα τυχερά παίγνια εγκληματικότητας, δεδομένου ότι, κατά την άποψη της πλειοψηφίας των μελών του αιτούντος δικαστηρίου, η επέκταση του τομέα των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ελεγχόμενη."

Μετά και τη σημερινή απόφαση δεν φαίνεται πιθανό να διασωθεί το μονοπώλιο έστω και από μια απροσδόκητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που προσδιορίζεται για τα τέλη του χρόνου.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το μονοπώλιο θα μπορούσε να είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, μόνο αν με τρόπο συνεπή και συστηματικό επιδιώκονταν ο περιορισμός των προσφερομένων παιγνίων και των δυνατοτήτων συμμετοχής σε αυτά, ή ο περιορισμός της σχετικής με τον τζόγο εγκληματικότητας. Επίσης θα έπρεπε να διασφαλίζεται αυστηρός έλεγχος από τις δημόσιες αρχές ώστε να μην επεκτείνονται οι δραστηριότητες της ΟΠΑΠ πέρα του βαθμού που είναι αναγκαίος για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Η άποψη του Δικαστηρίου όπως καταγράφεται στην απόφασή του είναι ότι η ΟΠΑΠ δεν αποτελεί παράδειγμα Ευρωπαϊκά αποδεκτού μονοπωλίου, αλλά την τελική απόφαση προβλέπεται να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει τα πραγματικά γεγονότα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι Ελληνικές αρχές μπορούν να εξετάζουν αιτήματα για άδειες στοιχηματισμού "...με γνώμονα το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και της κοινωνικής τάξεως το οποίο σκοπούν να διασφαλίσουν, βάσει όμως αντικειμενικών κριτηρίων που δεν εισάγουν διακρίσεις".

Όσο κι αν ενδεχομένως αργότερα σήμερα η ΟΠΑΠ, κατά την προσφιλή της πρακτική,  με ανακοίνωσή της πανηγυρίσει την απόφαση (ίσως πριν καν τη διαβάσει), οι υποψήφιοι αγοραστές θα προβληματιστούν πολύ για τη διατηρησιμότητα του καθεστώτος που προσδίδει αξία στην εταιρία.

Επί πλέον καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική η οποιαδήποτε προσπάθεια από το Υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ να προωθήσουν τα σχέδιά τους για διαδικτυακό μονοπώλιο στην ΟΠΑΠ, να επεκτείνουν δηλαδή ένα ήδη έντονα αμφισβητούμενο μονοπώλιο.

Οι αρχές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διατήρηση της νομιμότητας, την οποία οι ίδιοι θέσπισαν, είναι επιβεβλημένη. Με τρικάκια απαγορεύσεων και μονοπωλίων, θα παραδώσουν με συνοπτικές διαδικασίες τη διαδικτυακή δραστηριότητα τυχερών παιχνιδιών σε ανύπαρκτα σχήματα χωρίς πρόσωπο, δημιουργώντας οι ίδιες ένα διαδικτυακό Ελντοράντο. Η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να επιταχυνθεί με αυστηρούς όρους και να εξασφαλιστεί ότι η αγορά θα λειτουργήσει με διαφάνεια και απόλυτο έλεγχο από την Επιτροπή Παιγνίων. Έτσι μόνο θα εξασφαλιστούν και θα προστατεύονται οι παίκτες, ο υπεύθυνος στοιχηματισμός και φυσικά τα κρατικά έσοδα.


πηγή: gazzetta.gr