Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πανθρακικός-Παναθηναϊκός 0-1


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Με το τρίτο προσωπικό του γκολ στο πρωτάθλημα, ο Σεμπαστιάν Λέτο μετά το Παγκρήτιο έμελλε να είναι πάλι ο πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού και στην Κομοτηνή. Ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός με σουτ (προβολή) στο 79' χάρισε την νίκη στην ομάδα του κόντρα στον Πανθρακικό, διατηρώντας το "τριφύλλι" στην κορυφή της βαθμολογίας με το απόλυτο (3Χ3).

Χωρίς να αποδώσει ποιοτικό ποδόσφαιρο και με άκαρπη κυρίως επιθετική πρωτοβουλία ο Παναθηναϊκός πέρασε και από την Κομοτηνή (1-0) χάρη στο γκολ του Λέτο στο 79'. Αν και με αριθμητικό πλεονέκτημα για περίπου ένα ημίχρονο (αποβολή Κανωτίδη στο 55') οι παίκτες του Τεν Κάτε δεν είχαν "καθαρό μυαλό" και έφτασαν στο γκολ μετά από μια αδράνεια των Μπαχαρίδη και Ρόκα που ήταν εξαιρετικός σε όλο το ματς.

Οι γηπεδούχοι που αναλώθηκαν στο να παίζουν κυρίως άμυνα, στο δεύτερο ημίχρονο έπαιζαν πολύ δυνατά (εώς και αντιαθλητικά) και προσπαθούσαν να κρατούν κυρίως το μηδέν ενώ απείλησαν δύο-τρεις φορές με τον ταλαντούχο Καζάκη.

Με 4-4-2 και τους Καζάκη, Μπουβάλ παρέταξε στο ντεμπούτο του στον πάγκο του Πανθρακικού ο Αλμέρ Καρτιέ την ομάδα του. Ο σύλλογος της Θράκης μετά τις δύο ήττες ήθελε ένα καλό αποτέλεσμα ωστόσο ο Γάλλος τεχνικός γνωρίζοντας την δυναμικότητα του αντιπάλο του, παράτεξε την ομάδα του ενισχυμένη σε άμυνα και μεσαία γραμμή.

Με τέσσερα νέα πρόσωπα σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, παράτεξα την ομάδα του ο Χενκ Τεν Κάτε. Ο νεοαποκτηθής Μαρίνος και οι Σπυρόπουλος, Νίνης και Καραγκούνης (επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του) συμπλήρωσαν το παζλ της ενδεκάδας μαζί με τους Γκαλίνοβιτς, Μπιάρσμιρ, Σαριέγκι, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Λέτο και Σισέ.

Με κέφια Λέτο, Νίνης

Τα πρώτα λεπτά του αγώνα αναλώθηκαν από τις δύο ομάδες σε αναγνωριστικό ποδόσφαιρο και με τους φιλοξενούμενους να έχουν την άκαρπη κατοχή. Το συγκρότημα του Χεκν Τεν Κάτε προσπαθούσε με προσωπικές ενέργεις του Λέτο και του Νίνη που έδειχναν να έχουν κέφια να βοηθήσουν στην επίθεση του Τζιμπρίλ Σισέ.

Στην πλευρά των γηπεδούχων αρχικά είχαν δώσει χώρο και με συμπαγή άμυνα και μεσαία γραμμή προσπαθούσαν να προσέχουν τα μετόπισθεν και μετά να εκμεταλευθούν χώρους στην επίθεση.

Το πρώτο 20λεπτο ολοκληρώθηκε με δύο σημαντικές στιγμές για τους "πράσινους". Αρχικά στο 16' ο Καραγκούνης τροφοδότησε έξοχα τον Σισέ, εκείνος από δεξιά σούταρε αμέσως από πλάγια θέση αλλά ο Ρόκα μπλόκαρε την μπάλα στην πρώτη αξιόλογη φάση του ματς. Τρία λεπτά αργότερα (19') μετά την σέντρα του Λέτο από αριστερά, την κεφαλιά του Σισέ από το ύψος του πέναλτι, μπλόκαρε σταθερά και πάλι ο Ισπανός τερματοφύλακας των γηπεδούχων

Ημίωρο, από ένα σουτ και μετά πίεση

Οι παίκτες του Καρτιέ απείλησαν την αντίπαλη εστία λίγο πριν το ημίωρο για πρώτη φορά, όταν στο 26' ο Καζάκης βρέθηκε σε θέση βολής από το ύψος της μεγάλης περιοχής αλλά το σουτ που επειχείρησε μπλόκαρε ο Γκαλίνοβιτς που ήταν σε σωστή θέση.

Δύο λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά του δραστήριου και πάλι Λέτο να σουτάρει έξω από την περιοχή αλλά και πάλι ο Ρόκα ήταν σε σωστή θέση και μπλόκαρε.

Ο Χενκ Τεν Κάτε εκνευρισμένος από το παιχνίδι των παικτών έδινε συνεχώς οδηγίες όρθιος ενώ σαν εντολή όπως φαίνονταν ο Σαλπιγγίδης και ο Σισέ άλλαζαν συνεχώς θέσης στο δεξί άκρο της επίθεσης και την θέση στο κέντρο της "γραμμής κρούσης". Στο 31' ο Μαρίνος έκανε μια σέντρα και ο Σαλπιγγίδης έκανε μια κακή σε εκτίμηση κεφαλιά που έστειλε την μπάλα άουτ.

Ενα σουτ του Κατσουράνη (34') και ένα του Λέτο (37') δεν απείλησαν ιδιαίτερα τον πορτιέρο του Πανθρακικού, ο οποίος νωρίτερα και με τον Καζάκη και πάλι πρωταγωνιστή (έκανε την κεφαλιά) απείλησε την εστία του "τριφυλλιού" χωρίς ωστόσο να ανησυχήσει ο Κροάτης γκολκίπερ.

Φινάλε με ευκαιρία αλλά και 0-0

Το τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους επεφύλασε και την σπουδαιότερη ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους. Ηταν το 42', όταν ο Κατσουράνης "έσκαψε" εξαιρετικά την μπάλα προς την περιοχή για τον Νίνη, που κοντρόλαρε την μπάλα με το στήθος ωστόσο το σουτ απευθειας απέναντι στον Ρόκα απομακρύνθηκε με τα πόδια από τον Ισπανό τερματοφύλακα.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ένα σουτ του Σισέ στο 45', το οποίο ήταν αβίαστο αλλά και πολύ άστοχο δείχνοντας πως ο Γάλλος επιθετικός ήταν εκτός παιχνιδιού και μια ακόμα λανθασμένη υπόδειξη του δεύτερου επόπτη που έκοψε ως οφ σάιντ τον Σαλπιγγίδη που έβγαινε σε θέση τετ α τετ.

Ξεκίνημα με νεύρα, κάρτες και ευκαιρίες

Με περισσότερη πίεση και εμφανώς εντολή να αναζητήσουν ένα γρήγορο γκολ οι παίκτες του Παναθηναϊκού εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο με την επανάληψη. Στο 49' μετά από κόρνερ του Λέτο από δεξιά, την κεφαλιά του Σαριέγκι, σταμάτησε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Ρόκα. Στην συνέχεια της φάσης και πάλι ο εξαιρετικός πορτιέρο του Πανθρακικού σταμάτησε με το ένα χέρι την καρφωτή κεφαλιά του Κατσουράνη από το ύψος της μικρής περιοχής, με τον διεθνή μέσο ούτε με "ψαλιδάκι" να μην μπορεί να σκοράρει.

Στα πρώτα αυτά λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου η "κλωτσιά" έπεφτε σύννεφο... και ο κ. Καλόπουλος έδειχνε συνεχώς κίτρινες και στα δύο στρατόπεδα, ενώ δέκα λεπτά μετά ο Κανωτίδης με χτύπημα στον Νίνη αντίκρυσε την δεύτερη κίτρινη κάρτα και συνεπώς την κόκκινη αφήνοντας έτσι την ομάδα του με δέκα παίκτες.

Απειλές... με σουτ εκατέρωθεν

Στο 61' αν και με παίκτη λιγότερο, ο Πανθρακικός λίγο έλειψε να πάρει προβάδισμα στο σκορ, όταν το ξαφνικό σουτ του Καζάκη έξω από την περιοχή, πέρασε ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Γκαλίνοβιτς. Δύο λεπτά αργότερα (63') ήταν η σειρά του Νίνη με το αριστερό να απείλήσει από το ύψος της περιοχής, αλλά μπλόκαρε και πάλι ο σταθερός Ρόκα.

Οι φιλοξενούνενοι αύξησαν την πίεση τους, ο Καρτιέ έδινε με αλλαγές ανάσες στην ομάδα του και ο Τεν Κάτε από την άλλη πλευρά έβαλε τον Χριστοδουλόπουλο στο ματς αντί του κουρασμένου Νίνη.

Λύση... με Λέτο

Τελικά ότι δεν μπορούσαν να πετύχουν με οργανωμένες επιθέσεις οι παίκτες του Παναθηναϊκού, είτε με πίεση από τους φιλοξενούμενους το σημείωσαν με ένα λάθος της αντίπαλης άμυνας.

Ηταν τον 79' όταν μετά την συρτή σέντρα του Σισέ από δεξιά, ο Ρόκα αδράνησε νομίζοντας πως ο Μπαχαρίδης θα απομάκρυνε και άφησε την μπάλα να περάσει από μπροστά του με τον Λέτο από θέση βολής με σουτ από πλάγια θέση αριστερά και πεσμένος στο έδαφος, να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Ισπανού πορτιέρο, λυτρώνοντας την ομάδα του.

Λεβαδειακός-Πανιώνιος 1-0


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι, με πλήθος φάσεων, «δαιμονισμένο» ρυθμό και ένα δραματικό «σενάριο», ο Λεβαδειακός επικράτησε 1-0 του Πανιωνίου. Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ωστόσο μέσα σε ένα δίλεπτο «έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους». Το χαμένο πέναλτι του Ρεκόμπα, ακολούθησε, στην επόμενη φάση, το γκολ του -πρώην «κυανέρυθρου»- Μπάρκογλου και ο Ουρουγουανός, από κορυφαίος σε απόδοση, έγινε μοιραίος για την ομάδα του.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - SKODA ΞΑΝΘΗ 1-0


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Λεάλ ο τρομερός! Ο Εργοτέλης έσπασε το ρόδι στην Σούπερ Λίγκα με την Ξάνθη, την οποία νίκησε με 1-0 χάρη στο γκολ του Λεάλ από τα αποδυτήρια.

Κακή εικόνα από την Ξάνθη που μόνο στο δεύτερο μέρος θέλησε να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε η κατάσταση του χλοοτάπητα και οι άδειες εξέδρες στο Παγκρήτιο!

Γκολ με το καλημέρα!

Οι Κρητικοί έπιασαν στον ύπνο την άμυνα της Ξάνθης και μόλις στο 1΄ ο Λεάλ άνοιξε το σκορ με δυνατό σουτ από το ύψος του πέναλτι!

Το 4-3-3 του Εργοτέλη μπλόκαρε τα ατού των ακριτών που δεν ήταν ικανοί να βρουν δίχτυα. Ο Φαμπιανέσι στο 5΄ και στο 7΄ απείλησε τον μεν τον Δασκάλακη αλλά δεν κινδύνεψε.

Στο 10΄ ο Λεάλ τροφοδότησε τον Μπουντιμίρ, ο οποίος δεν μπόρεσε να πλασάρει έγκαιρα καθώς η προβολή του Βάλλα ήταν σωτήρια και γλίτωσε την Ξάνθη από το 2-0!

Ακολούθησε κι άλλη ευκαιρία με τον Μπουντιμίρ να μην μπορεί να νικήσει τον Γκσπούρνινγκ, ενώ στις καθυστερήσεις και πάλι ο Λεάλ έχασε μοναδική ευκαιρία να σκοράρει.

Πίεσε η Ξάνθη, αλλά...

Στην εκκίνηση του δευτέρου μέρους ο Εργοτέλης έψαξε κι άλλο γκολ προκειμένου να κλειδώσει οριστικά τη νίκη, ενώ η Ξάνθη αναζήτησε τρόπους να φέρει το ματς στα ίσια!

Οι ακρίτες δύσκολα απειλούσαν πάντως με οργανωμένες επιθέσεις, πόσω δε μάλλον με κάθετες πάσες. Με μακρινά σουτ και στημένες φάσεις ο Δασκάλακης δεν είχε πρόβλημα, ενώ οι Κρητικοί έλεγχαν απόλυτα τον αγώνα.

Ο Γκσπούρινγκ σταμάτησε τον Μπουντιμίρ στο 58΄ με τα πόδια και κράτησε την Ξάνθη ζωντανή αν και με το σχήμα 4-1-4-1 οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν ακίνδυνοι.

Ο Πόι λίγο έλειψε όμως να φέρει τούμπα την κατάσταση όταν στο 70΄ βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά αστόχησε, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο Ρομάνο πλάσαρε άουτ.

Η εικόνα δεν άλλαξε, οι Κρητικοί δέχθηκαν πίεσαν αλλά κράτησαν τη νίκη και η Ξάνθη απογοήτευσε ξανά.

Ελλάδα-Ρωσία: 65-68


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Η Ελλάδα έπεσε θύμα της ματς-απ ζώνης του Ντέιβιντ Μπλατ και του οίστρου του ΜακΚάρτι γνωρίζοντας την πρώτη της ήττα με 68-65 από τη Ρωσία.

Το μεγάλο ερώτημα πριν το παιχνίδι ήταν το ποια ομάδα θα βάλει στο ρυθμό της την άλλη. Κι η απάντηση στο ξεκίνημα του αγώνα ήρθε στα... ρώσικα, με την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ να "υπνωτίζει" την Εθνική μας ομάδα. Ο Αμερικανός τεχνικός έριξε γρήγορα στο τραπέζι στην άμυνα "ματς-απ" (σήμα κατατεθέν του), η οποία δημιούργησε προβλήματα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ειδικά στο κομμάτι της δημιουργίας.

Έτσι οι διεθνείς κατέληξαν σε μακραρισμένα σουτ μέσα από τη ρακέτα, αποτέλεσμα που βόλευε τους υψηλόσωμους Ρώσους που είχαν για "κολώνα" τον Μοζγκόφ. Από την άλλη στην επίθεση τους φρόντισαν με όπλο τα επιθετικά ριμπάουντ και πρωταγωνιστές τους Μόνια και Φριτζόν να ξεφύγουν από νωρίς: αρχικά με 9-3 στη συνέχεια με 16-7 και 21-10, πριν το 21-12 το οποίο διαμόρφωσε ο Βασίλης Σπανούλης στη λήξη της περιόδου.

Ο Καζλάουσκας που δεν έκανε πολλές αλλαγές (σε σύγκριση με τα προηγούμενα παιχνίδια) θέλησε να "ψηλώσει" το ελληνικό σχήμα με τον Κώστα Καϊμακόγλου στο "3", θέλοντας να ισορροπήσει την κατάσταση στα ριμπάουντ, καθώς πολλές φορές ο αγώνας έμοιαζε περισσότερο με... βόλεϊ κάτω από τα καλάθια, με τον Γιάννη Μπουρούση να παλεύει με πολλούς αντιπάλους στις δύο ρακέτες.

Θύματα της άμυνας ματς-απ

Ο Κώστας Καϊμακόγλου τέλειωσε δύο αιφνιδιασμούς και σήμανε την αντεπίθεση της Ελλάδας, η οποία όμως αποδείχτηκε προσωρινή. Οι Ρώσοι απάντησαν με δύο εντυπωσιακά καρφώματα (από τους πολύ θετικούς Μοζγκόφ και Κουρμπανόφ) και ξέφυγαν και πάλι μετά το 21-15 σε 30-22.

Στο 15ο λεπτό ο Βασίλης Σπανούλης αντικαταστάθηκε για πρώτη φορά (καθότι κουρασμένος) κι η πρώτη επιθετική επιλογή της Ελλάδας έγινε ο Σχορτσιανίτης, που παρόλα αυτά δεν μπορούσε να τροφοδοτηθεί όπως έπρεπε μες στη ρακέτα απέναντι στη ματς-απ ζώνη του Μπλατ που διατηρήθηκε ως και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Πριν την ανάπαυλα (39-32 υπέρ της "Αρκούδας") η ποιότητα του αγώνα έπεσε δραματικά με τους Ρώσους να διατηρούν το προβάδισμα τους χάρις στα επιθετικά τους ριμπάουντ, που ήταν αποτέλεσμα των διαρκώς αλλαγών της άμυνας της Εθνικής στα σκριν που άφηναν... μοιραία τους περιφερειακούς μας παίκτες μες στη ρακέτα.

Η άμυνα γύρισε το ματς

Με άρμα μάχης την άμυνα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να "γυρίσει" το ματς. Παρότι στην επίθεση δεν είχε το εύκολο καλάθι η Εθνική μείωσε σε 39-38 χάρις στο τρίποντο του Φώτση κι αφού προηγουμένως κράτησε τους Ρώσους χωρίς πόντο για 6,5 λεπτά, πριν δηλαδή πάρει... μπρος ο Κέλι ΜακΚάρτι.

Ο νατουραλιζέ σμολ-φόργουορντ ήταν αυτός που κράτησε την ομάδα του με ένα προσωπικό δίποντο, με δύο βολές κι ένα τρίποντο, με το οποίο διαμορφώθηκε το 48-47 υπέρ της ομάδας του Ντέιβιντ Μπλατ στο 30'.

Η Ελλάδα "απάντησε" με αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, με τους Μπουρούση και Σχορτσιανίτη να παίρνουν μπάλες μες στη ρακέτα και με μια προσπάθεια για... γρήγορο ρυθμό, που δεν είχε πάντα θετικά αποτελέσματα.

Χάθηκε η επαφή με το σκορ

Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ για αρκετά λεπτά πριν δηλαδή "μιλήσει" ο Σεργκέι Μόνια με τρία "αναπάντητα" τρίποντα, που έκαναν το 57-48. Στη συνέχεια η ψαλίδα άνοιξε ακόμη περισσότερο με προσωπικό καλάθι του Κέλι ΜακΚάρτι (63-53).

Από εκεί και πέρα η Εθνική προσπάθησε και κατάφερε να μπει ξανά στο παιχνίδι στα τελευταίε πέντε λεπτά, με ένα... ανορθόδοξο σχήμα: Σπανούλη, Ζήση, Πρίντεζη στο "3", Φώτση και Σχορτσιανίτη. Μάλιστα ο "Σόφο" ήταν η ελληνική απάντηση απέναντι στην ματς-απ ζώνη του Ντέιβιντ Μπλατ, "κλειδώνοντας" τον παίκτη του μες στη ρακέτα.

Το δραματικό φινάλε

Με καλή άμυνα, τον Σπανούλη να διεισδύει και τον Σχορτσιανίτη να τελειώνει τις φάσεις το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μείωσε σε 61-63 μετά από μια επίθεση αρκετών... δευτερολέπτων, στην οποία η Ελλάδα πήρε συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ, πριν βάλει μια βολή ο Πρίντεζης κι ένα καθοριστικό τρίποντο ο Φώτσης.

Ο ΜακΚάρτι "απάντησε" με δύο βολές 1.21' πριν το φινάλε (61-65), για να πάρει τη σκυτάλη ο Ζήσης (1/2 και 62-65 στα 53''). Ο Πονκρασόφ είχε δύο φορές 1/2 βολές (62-67) για να μειώσει ο Πρίντεζης με τρίποντο στα 22'', σουτάροντας από το σημείο που είχε αστοχήσει ο Φώτσης.

Στα 20'' ο Μόνια με 1/2 έκανε το 68-65 δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να στείλει το ματς στην παράταση. Οι Ρώσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν φάουλ, αλλά τελικά ο Γιώργος Πρίντεζης δεν κατάφερε να ευστοχήσει από το ίδιο σημείο που είχε σκοράρει προηγουμένως, με αποτέλεσμα η Ρωσία να επικρατήσει με 68-65.

Περπατώντας ο Μπολτ

Ο Ουσέιν Μπολτ αν και ήταν κουρασμένος και φανερά ταλαιπωρημένος από την φετινή δύσκολη χρονιά τερμάτισε σε 19.68 στα 200μ. στον τελικό των grand prix της Θεσσαλονίκης ισοφαρίζοντας το ρεκόρ αγώνων που είχε ο Τάισον Γκέι από το 2006.

Ο τζαμαϊκανός σπρίντερ, ο οποίος έκανε προθέρμανση υπό την μουσική του Ζορμπά, άφησε πίσω του από τα πρώτα μέτρα όλους τους αντιπάλους και ουσιαστικά... φρέναρε στα τελευταία 10μ.

Δεύτερος κατετάγη ο αμερικανός Σπίρμον με 20.21 και τρίτος ο Κρίστιαν με 20.65.

Aστέρας Τρίπολης ΠΑΟΚ 1-1

Στις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις του Αστέρα με τον ΠΑΟΚ στην Τρίπολη, οι δύο ομάδες μετρούσαν από μία νίκη, με την ισοπαλία να έρχεται για να συμπληρώσει την ιστορία στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ αν και προηγήθηκε στο τρίτο λεπτό της επανάληψης, δεν μπόρεσε να φύγει από την Τρίπολη με τη νίκη, καθώς ο Αστέρας είχε την απάντηση στο γκολ του Φωτάκη, με τον Τσέζαρεκ να φέρνει το ματς στα ίσια και μάλλον στην ολοκλήρωση του με τον πιο δίκαιο τρόπο. Αυτόν της ισοπαλίας, που δίνει στην κάθε ομάδα από έναν βαθμό και στους φίλους τους που βρέθηκαν στο γήπεδο, την ικανοποίηση ενός αρκετά καλού αγώνα, για τη χρονική περίοδο που αυτός έγινε.

Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε και τελείωσε με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τα πατήματα τους στο γήπεδο και τον ΠΑΟΚ να έχει την ελαφρά υπεροχή και τις καλύτερες ευκαιρίες να πετύχει κάποιο τέρμα. Ωστόσο, το σημαντικότερο γεγονός του πρώτο μισού της αναμέτρησης, είχε να κάνει με την αναγκαστική αποχώρηση του Βιτόλο στο όγδοο μόλις λεπτό. Ο μέσος του ΠΑΟΚ υπέστη ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί πολύ νωρίς από τον Πάμπλο Γκαρσία.

Ο γνωστός Φωτάκης...

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να ανοίξουν εύκολα διαδρόμους για τις αντίπαλες εστίες, με αποτέλεσμα να ψάχνουν τον τρόπο μέσα από κάποιες προσωπικές εμπνεύσεις των παικτών τους. Μια τέτοια απέφερε και το γκολ των φιλοξενουμένων στο 48ο λεπτό, όταν ο Φωτάκης βρήκε χώρο αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή του Ντεγκρά, επιχείρησε και το σουτ για να ανοίξει τελικά το σκορ με ένα καταπληκτικό γκολ. Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε έντονα το γκολ αυτό που άνοιγε το δρόμο προς τη νίκη, μαζί με τους 2.000 φίλους του που βρέθηκαν στο γήπεδο της Τρίπολης, όχι όμως για περισσότερο από 14 λεπτά.

Ο λόγος είναι ότι στο 62ο λεπτό ο Τσιρίλο έδωσε την ευκαιρία στον Τσέζαρεκ να φέρει το ματς στα ίσια και αυτός δεν την άφησε να πάει χαμένη. Ο ιταλός κεντρικός αμυντικός γύρισε τη μπάλα απρόσεχτα στον Χαλκιά, με τον επιθετικό του Αστέρα να "τρυπώνει" ανάμεσά τους και αφού πέρασε πρώτα τον υψηλόσωμο πορτιέρο, έσπρωξε τη μπάλα στο βάθος της ανυπεράσπιστης εστίας. Στα επόμενα λεπτά οι δύο ομάδες ανέβασαν ρυθμό ψάχνοντας το δεύτερο τέρμα, αλλάζοντας μάλιστα και το σύστημα ανάπτυξης τους, κάνοντάς το σαφώς επιθετικότερο.

Ο μεν Αστέρας ρίχνοντας στην αναμέτρηση τον Λιονέλ Ρίος και ο ΠΑΟΚ με τον Φιλομένο και Κουτσιανικούλη να αντικαθιστούν τους πιο αργούς και όχι τόσο επιθετικογενείς, Ιβιτς και Κονσεϊσάο. Ο πρώτος μάλιστα χειροκροτήθηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα των φίλων του Αστέρα, οι οποίοι αναγνώρισαν την προσφορά του στη διετή παρουσία του στην Τρίπολη, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες -χλιαρές πάντως- αποδοκιμασίες.

Το τριπλό σφύριγμα της λήξης πάντως δεν βρήκε κάποια αλλαγή στο σκορ, με το τελικό 1-1 να είναι η πιο δίκαιη απεικόνιση ενός αγώνα μεταξύ δύο ομάδων που είχαν τις ευκαιρίες για τη νίκη, δεν μπόρεσαν όμως να τις μετουσιώσουν σε παραπάνω από ένα τέρμα.

Eredivisie: «Διέλυσε» την Μπρέντα ο Άγιαξ!


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Με συνοπτικές διαδικασίες «καθάρισε» τη μέχρι πρότινος ισόβαθμή του ο Άγιαξ! Ο «Αίαντας» δεν ήταν και τόσο… φιλόξενος απέναντι στην Μπρέντα, την οποία συνέτριψε 6-0 στο πλαίσιο της έκτης αγωνιστικής του ολλανδικού πρωταθλήματος, έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Τσβίτανιτς, ο οποίος πέτυχε χατ τρικ (10’, 45’, 63). Πλέον, η ομάδα του Μάρτιν Γιολ έχει 13 βαθμούς, έναν λιγότερο από τις τρεις πρωτοπόρους (Τβέντε, Αϊτχόφεν, Φέγενορντ).

Στα άλλα δύο παιχνίδια που διεξήχθησαν την ίδια ώρα, η Σπάρτα Ρότερνταμ επικράτησε 1-0 της Βάαλβαϊκ, ενώ με το ίδιο σκορ νίκησε και η Βένλο τη Χέρακλες.

Το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

Σάββατο (12/9)

Χέρενφεεν- Γκρόνιγκεν 0-1
(Νορντστράντ 61')

Αϊντχόβεν- Ρόντα 3-0
(Τζούνζτακ 6', Μανόλεφ 51', Μπακάλ 90')

Τβέντε- Ουτρέχτη 3-2
(Ν'Κουφό 41', Κουίπερ 53', Ρουίς 90' - Φαν Βολφσβίνγκελ 8', 62')

Ντε Χάαγκ- Άλκμααρ 2–1
(Φερχόεκ 4’, Ίμερς 54’–Λενς 86’)

Κυριακή (13/9)

Βίλεμ-Φέγενορντ 2-3
(2’ Μπουταχάρ, 33’ Μπίμανς-8’, 18’ Τόμασον, 69’ Ντε Γκούζμαν)

Άγιαξ-Μπρέντα 6-0
(10’, 45’, 63’ Τσβίτανιτς, 18’ Βερτόνγκεν, 42’ Σουάρεζ, 48’ Μπακιρτζίογλου)

Σπάρτα Ρότερνταμ-Βάαλβαϊκ 1-0
(12’ Πόεπον)

Φένλο-Χέρακλες 1-0
(8’ Σαλάμπρο)

Φίτεσε-Ναϊμέγκεν (17:30)


Η επόμενη αγωνιστική:

Παρασκευή (18/9)

Βίλεμ-Γκρόνιγκεν

Σάββατο (20/9)

Χέρακλες-Σπάρτα Ρότερνταμ
Ρόντα-Μπρέντα
Φίτεσε-Βάαλβαϊκ
Άλκμααρ-Ναϊμέγκεν

Κυριακή (20/9)

Ντε Χάαγκ-Ουτρέχτη
Φέγενορντ-Αϊντχόβεν
Χέρενφεεν-Τβέντε
Φένλο-Άγιαξ

Εθνική Μπάσκετ: Οριστικά χωρίς Κουφό


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Χωρίς τον Κώστα Κουφό στη σύνθεσή της θα παραταχθεί η Εθνική ομάδα στο παιχνίδι με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρωσία, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της β’ φάσης του Ευρωμπάσκετ. Ο 19χρονος σέντερ δεν είναι σε θέση να προσφέρει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, καθώς έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και παρουσίασε χαμηλό πυρετό.

Έξω φρενών με Χέρενφεϊν ο Καλού!


Επιμέλεια: Δ.Μ.


Σε σοβαρές σκέψεις για το μέλλον της καριέρας του στη Χέρενφεϊν έχει μπει ο Μποναβεντούρε Καλού. Ο Ιβοριανός μεσοεπιθετικός έχει εξοργιστεί με την επιλογή της τεχνικής ηγεσίας να μην τον συμπεριλάβει στη λίστα των παικτών που θα αγωνιστούν στους ομίλους του Europa League (σ.σ. είχε αγωνιστεί κανονικά στα δύο παιχνίδια των προκριματικών με ΠΑΟΚ) και με δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως: «Δεν αισθάνομαι πως οι άνθρωποι εδώ με εμπιστεύονται»!

«Δεν κατάλαβα το λόγο. Είχα την εντύπωση ότι θα βρισκόμουν στη λίστα, διότι είχα παίξει και στους δύο αγώνες με τον ΠΑΟΚ και είχα ενεργό ρόλο. Είναι λογικό… Αλλά από την άλλη τίποτα δεν με παραξενεύει εδώ πλέον», τόνισε αρχικά ο έμπειρος χαφ και συνέχισε:

«Μια ευκαιρία δικαιούμαι και δεν την έχω. Δεν νιώθω ότι εδώ οι άνθρωποι με εμπιστεύονται»! Να σημειώσουμε πως ο Καλού πήρε φέτος μεταγραφή για την ολλανδική ομάδα, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο. Εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει τους επόμενους μήνες θα αναζητήσει τον Ιανουάριο τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Μουρίνιο: «Κορυφαίος στον κόσμο ο Ετό»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Κορυφαίος επιθετικός του κόσμου είναι για τον Ζοσέ Μουρίνιο ο Σάμουελ Ετό. Ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε στην καταλανική εφημερίδα «Sport», με αφορμή το ματς της Ίντερ με την Μπαρτσελόνα την Τετάρτη, για την πρεμιέρα του έκτου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, και, για ακόμη μια φορά, δεν έκρυψε την… αλαζονεία του.

«Ο Ετό είναι ο καλύτερος επιθετικός του κόσμου. Οι παίκτες μου γενικά είναι κορυφαίοι και πάντοτε εργαζόμουν με τέτοιους. Πέρυσι ήταν ο Ζλάταν στην κορυφή, φέτος όμως παίρνει την πρωτιά ο Σάμουελ», είπε χαρακτηριστικά ο «εκλεκτός».

Μπενίτεθ: "Παράδειγμα για τους άλλους ο Γιόσι"


Επιμέλεια: Δ.Μ.

O Γιόσι Μπεναγιούν ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη της Λίβερπουλ με 4-0 επί της Μπέρνλι στο "Άνφιλντ" το απόγευμα του Σαββάτου, με το χατ-τρικ που σημείωσε, και ο Ράφα Μπενίτεθ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στο "Νο 15" της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ.

"Ξέρουμε ότι είναι ένας παίκτης με ποιότητα. Ξέρουμε πόσο καλός είναι όταν έρχεται από τον πάγκο και συζητούσαμε για το αν θα ξεκινούσε βασικός η όχι", ξεκίνησε τις δηλώσεις του για τον Ισραηλινό διεθνή μέσο ο Μαδριλένος τεχνικός, για να προσθέσει:

"Απόψε ήταν πολύ, πολύ καλός και η κίνησή του ήταν φανταστική για την ομάδα. Κατά τη διάρκεια των αγώνων των εθνικών ομάδων, μιλούσα με κάποιους παίκτες για το πως μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα και καταλήξαμε στο ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά

Ο Γιόσι απουσίαζε όμως ήθελε να παίξει, και όταν παίκτης θέλει να παίξει τότε είναι πολύ εύκολο: θα πρέπει να αποδεικνύεις αυτά τα πράγματα σε κάθε προπόνηση και σε ένα παιχνίδι όταν πάρεις την ευκαιρία.

Ο Γιόσι είναι παίκτης με εμπειρία και ξέρει πως ο καλύτερος τρόπος να παλεύεις για τη θέση ου είναι να κάνεις κάτι καλό στο χορτάρι".

GP Ιταλίας: Νίκη για τον Barrichello

Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Ακόμα πιο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος των κατασκευαστών βρίσκεται η Brawn GP. Η βρετανική ομάδα έκανε το «1-2» στη Monza, με τον Rubens Barrichello να παίρνει τη νίκη και τον Jenson Button να τερματίζει δεύτερος κι αποσπάστηκε 40 βαθμούς από την Red Bull, τέσσερις αγώνες πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν.

Και στους πιλότους, όμως, ο τίτλος λογικά θα κριθεί πλέον ανάμεσα στους δύο πιλότους της Brawn GP, μιας και η μεταξύ τους διαφορά είναι πλέον 14 βαθμοί, με τον τρίτο της... παρέας, Sebastian Vettel, να είναι στους ?26 από τον Button.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε εντελώς αναπάντεχα ο Kimi Raikkonen, λόγω ενός ατυχήματος που είχε στον τελευταίο γύρο ο Lewis Hamilton. Ο Adrian Sutil προσέφερε ακόμα πέντε βαθμούς στην Force India τερματίζοντας τέταρτος, ο Fernando Alonso ήταν πέμπτος με τη Renault, ενώ την οκτάδα συμπλήρωσαν ο Heikki Kovalainen με McLaren, ο Nick Heidfeld με BMW Sauber και ο Sebastian Vettel που έδωσε τον... βαθμό της τιμής στη Red Bull.

Διαφορά στρατηγικής
Η Μόντσα επιβεβαίωσε τη «φήμη» της ως μια πίστα στην οποία δεν βλέπουμε πολλές επαφές μετά την εκκίνηση. Ίσως λόγω του ότι το πρώτο σικέιν απέχει αρκετά από το σημείο της εκκίνησης. Έτσι στην ουσία το πρώτο συμβάν του αγώνα ήταν μεν στον πρώτο γύρο, όμως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν ο Mark Webber δεν είχε υπερβάλλει και δεν έβγαινε στην αμμοπαγίδα. Μάλιστα ο Αυστραλός είχε επαφή και με τον Robert Kubica, με συνέπεια να για τους επόμενους 10 γύρους ο Πολωνός να γυρίζει στην πίστα με σπασμένη εμπρός αεροτομή και στη συνέχεια να υποχρεώνεται να μπει στα pits για να την αντικαταστήσει υπό τον φόβο του αποκλεισμού του από τον αγώνα με μαύρη σημαία!

Tελικά στον 16ο γύρο ο Kubica επέστρεψε οριστικά στα pits εγκαταλείποντας, την ώρα που ο ένας μετά τον άλλον οι πρωτοπόροι έκαναν τους πρώτους ανεφοδιασμούς τους.

Ο Lewis Hamilton μετά την ολοκλήρωση των πρώτων pit stop της τριάδας ήταν τρίτος, με τους Kimi Raikkonen και Adrian Sutil να ακολουθούν, ενώ στις πρώτες δύο θέσεις ήταν οι δύο Brawn GP, οι οποίες ακολουθούσαν εντελώς διαφορετική στρατηγική ενός ανεφοδιασμού. Στον 28ο γύρο μπήκε στα pits ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Jenson Button, επιστρέφοντας στην πίστα στην πέμπτη θέση και ξέροντας ότι δεν θα χρειαζόταν να ξαναμπεί στα pits, έχοντας «καθαρό» αγώνα μπροστά του. Όσο για τον Barrichello, ακολούθησε έναν γύρο μετά, βγαίνοντας στην πίστα και πάλι μπροστά από τον teammate του.

Στον 19ο γύρο αποχαιρέτησε τον αγώνα και ο Jaime Alguersuari, ο οποίος είχε εκκινήσει από το pit lane λόγω κάποιων αλλαγών στην οπίσθια αεροτομή και το σύστημα ψύξης του μονοθεσίου της Toro Rosso, ενώ τρεις γύρους μετά τελείωσε άδοξα η προσπάθεια του Tonio Liuzzi. Ο Ιταλός εκείνη τη στιγμή ήταν πέμπτος με τη Force India, όμως κάποιο πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων τον υποχρέωσε να κάνει στην άκρη της πίστας και να βγει από το μονοθέσιό του.

Ποιος θα είναι ο τρίτος;
Με τις δύο Brawn GP να έχουν σαφές προβάδισμα, το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στην κατάταξη που θα είχαν τα μονοθέσια έπειτα από τον δεύτερο ανεφοδιασμό τους. Πρώτος μπήκε στα pits ο Hamilton κι επέστρεψε στον αγώνα πίσω από τις δύο Brawn GP, ενώ δύο γύρους αργότερα ακολούθησαν ο Raikkonen και ο Sutil, ο οποίος έκανε λανθασμένο υπολογισμό στο σταμάτημά του μπροστά στους μηχανικούς του, με συνέπεια να ρίξει κάτω τον αρχιμηχανικό του, να σπάσει τον δεξί καθρέφτη του και να χάσει πολύτιμο χρόνο.
Η κατάταξη δεν άλλαξε, με τις δύο Brawn GP να προηγούνται και τους Hamilton, Raikkonen και Sutil να βρίσκονται στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Tην ίδια ώρα κάποιοι πιλότοι έκαναν μόλις τον πρώτο ανεφοδιασμό τους, ως συνέπεια της εντελώς διαφορετικής στρατηγικής που είχαν επιλέξει γι’ αυτούς οι ομάδες τους. Όσο για τον Sutil, πίεζε σαν... δαιμονισμένος τον Raikkonen για να περάσει τέταρτος, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν και ο βρετανικός «εμφύλιος», με τον Lewis Hamilton να πλησιάζει απειλητικά τον Jenson Button. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, είχε και ο «εμφύλιος» της Toyota, με τον Jarno Trulli έπειτα από μια «μάχη» με τον Nakajima να χάνει έδαφος και να βρίσκεται πλάι - πλάι με τον Timo Glock. Οι δύο Toyota κινούνταν ρόδα - ρόδα και στην έξοδο της πρώτης Lesmo ο Glock έχασε τον έλεγχο, βγήκε για λίγο στην αμμοπαγίδα και επέστρεψε στον αγώνα πίσω από τον Glock και τον Rosberg.

Τα... θαλάσσωσε ο Hamilton!
ΚΙ ενώ όλα έδειχναν ότι η τριάδα του βάθρου δεν θα άλλαζε, ο Lewis Hamilton έκανε ένα παιδαριώδες λάθος υπερβάλλοντας εαυτόν στην έξοδο της πρώτης Lesmo στον τελευταίο γύρο. Ο Βρετανός πάτησε άτσαλα στα kerbs και έκανε ένα εντυπωσιακό τετ-α-κε, καταλήγοντας στις μπαριέρες κι εγκαταλείποντας ενώ είχε βέβαιη την τρίτη θέση. Έτσι στο βάθρο ανέβηκε ο Kimi Raikkonen, ενώ εντελώς αναπάντεχα ο Sebastian Vettel βρέθηκε στην όγδοη θέση και πήρε έναν βαθμό για τη Red Bull.

Grand Prix Ιταλίας - Αποτελέσματα
Πιλότος, Ομάδα, Χρόνος
1. Barrichello, Brawn GP, 1:16:21.706
2. Button, Brawn GP, +2.866
3. Raikkonen, Ferrari, +30.664
4. Sutil, Force India, +31.131
5. Alonso, Renault, +59.182
6. Kovalainen, McLaren, +1:00.693
7. Heidfeld, BMW Sauber, +1:22.412
8. Vettel, Red Bull, +1:25.427
9. Fisichella, Ferrari, +1:26.856
10. Nakajima, Williams, +2:00.000
11. Glock, Toyota, +2:43.925
12. Hamilton, McLaren, +1 γύρος
13. Buemi, Toro Rosso, +1 γύρος
14. Trulli, Toyota, +1 γύρος
15. Grosjean, Renault, +1 γύρος
16. Rosberg, Williams, +2 γύροι
Εγκατέλειψαν
Liuzzi, Force India, Στον 22ο γύρο
Alguersuari, Toro Rosso, Στον 19ο γύρο
Kubica, BMW Sauber, Στον 15ο γύρο
Webber, Red Bull, Στον 1ο γύρο

Ταχύτερος γύρος: Sutil, 1:24.739
Βαθμολογία οδηγών
1. Button, 80
2. Barrichello, 66
3. Vettel, 54
4. Webber, 51.5
5. Raikkonen, 40
6. Rosberg, 30.5
7. Hamilton, 27
8. Trulli, 22.5
9. Massa, 22
10. Alonso, 20
11. Kovalainen, 20
12. Glock, 16
13. Heidfeld, 12
14. Kubica, 8
15. Fisichella, 8
16. Sutil, 5
17. Buemi, 3
18. Bourdais, 2

Βαθμολογία κατασκευαστών
1. Brawn GP, 146
2. Red Bull, 105.5
3. Ferrari, 62
4. McLaren, 47
5. Toyota, 38.5
6. Williams, 30.5
7. BMW Sauber, 20
8. Renault, 20
9. Force India, 13
10. Toro Rosso, 5



Νέο συμβόλαιο Άρσεναλ σε Γκαλάς


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Πρόταση ανανέωσης συμβολαίου στον Ουιλιάμ Γκαλάς ετοιμάζει η διοίκηση της Άρσεναλ. Ο 32χρονος αμυντικός δεσμεύεται με τους «κανονιέρηδες» ως το καλοκαίρι και από τον Ιανουάριο θα μπορεί να διαπραγματευτεί με… επίδοξους μνηστήρες. Ο Αρσέν Βενγκέρ, ωστόσο, επιθυμεί να τον διατηρήσει στο ρόστερ.

«Θα εξετάσω το θέμα του συμβολαίου του το Δεκέμβριο, αλλά τα σημάδια είναι θετικά. Ο Γκαλάς συνεργάζεται καλά με τον Βερμάελεν στο κέντρο της άμυνας», δήλωσε ο Αλσατός τεχνικός, που προ λίγων μηνών είχε αποφασίσει να αφαιρέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον συμπατριώτη του, όταν ο τελευταίος είχε επικρίνει δημοσίως συμπαίκτες του.

Μπολτ: «Θέλω να σας δώσω κάτι ιδιαίτερο!»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Τον ταχύτερο άνθρωπο στον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σήμερα όσοι βρεθούν στο Καυταζόγλειο Στάδιο.

Ο Γιουσέιν Μπολτ θα αγωνιστεί στα 200μ. ανδρών στις 20:25 και θα επιχειρήσει να χαρίσει μία καλή επίδοση στον κόσμο που θα σπεύσει να τον παρακολουθήσει.

Γιουσέιν Μπολτ: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που γύρισα στην Ελλάδα. Θέλω να τρέξω καλά. Να μου δώσετε ενέργεια γιατί αντλώ δύναμη από εσάς. Θέλω να σας δώσω κάτι ιδιαίτερο. Ένα καλό σόου. Σας αγαπώ πολύ».

Πηλαδάκης: «Με προβληματίζει η εικόνα της ΑΕΛ..»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Στενοχωρημένος δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λάρισας μετά την ισοπαλία της ομάδας του με σκορ 2-2 στο Αλκαζάρ με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Ο «ισχυρός» άνδρας των Θεσσαλών παρουσιάστηκε προβληματισμένος με το γεγονός πως η ομάδα του προηγήθηκε με σκορ 2-0 αλλά δεν κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα της νίκης.


Οι δηλώσεις του Κώστα Πηλαδάκη:

«Ως αποτέλεσμα δεν μας αφήνει ικανοποιημένους το 2-2 με τον Ατρόμητο στην έδρα μας. Είναι λογικό όταν δεν κερδίζει η ομάδα σου. Παίχτηκε καλό ποδόσφαιρο, υπήρχαν ευκαιρίες εκατέρωθεν να σκοράρουν οι ομάδες. Βεβαίως νομίζω ότι η ομάδα μας έπαιξε καλύτερα καθώς τα δύο γκολ που δεχτήκαμε ήταν από ατομικά λάθη.

Όταν χάνεις ένα παιχνίδι ή όταν φέρνεις μια ισοπαλία και έτσι όπως ξεκινήσαμε με την απόδοση της ομάδας στο σημερινό παιχνίδι, αποκλείεται να μην είσαι στεναχωρημένος. Θα πρέπει αυτό να μην μας καταβάλει και θα πρέπει η ομάδα να βρει τις λύσεις, διότι η ΑΕΛ έχει τρομερή ποιότητα. Χρειάζεται ψυχολογία»/

«Με προβληματίζει όταν μια ομάδα κερδίζει 2-0, έχει δοκάρια, χαμένες ευκαιρίες και κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι. Σε προβληματίζει, είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Έχουμε ποιότητα, έχουμε και βάθος αλλά θα πρέπει να παίρνουμε και αποτελέσματα. Έμεινα ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά των φιλάθλων».

Κριτική και πίεση για Τιμούρ Κετσπάγια!


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Άκρως καυστικά είναι τα σχόλια του σημερινού αθλητικού Τύπου σε βάρος του Σωκράτη Κόκκαλη και του Τιμούρ Κετσπάγια με αφορμή την κακή εμφάνιση και την ήττα του Ολυμπιακού από την Καβάλα χθες στο «Καραϊσκάκη». Το σύνολο του Τύπου δίνει δίκιο στον κόσμο που αναπόλησε με συνθήματα των Ερνέστο Βαλβέρδε καθώς θεωρεί ότι ο Τιμούρ Κετσπάγια δεν πείθει και δεν είναι ικανός να οδηγήσει τους «ερυθρολεύκους» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

«Η ομάδα έχει «μικρύνει» στα μέτρα του Κετσπάγια», «ο Ολυμπιακός έγινε… Ανόρθωση» και «με τι ΤΙ-ΜΟΥΡ-Η θα πάει ο Ολυμπιακός για πρωτάθλημα;» είναι μερικά από τα σχετικά σχόλια της σημερινής αρθογραφίας. Παράλληλα, γίνεται αναφορά ότι η ομάδα που κατέβασε ο Γεωργιανός στο γήπεδο δεν ήταν… ομάδα (αλλά «κωμωδία»), ενώ υπάρχει ειδική μνεία στην χρησιμοποίηση του Τοροσίδη ως αριστερού χαφ! Μάλιστα, σε αυτό το σημείο αρθογράφος νοσταλγεί τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και γράφει: «Πού είσαι ρε Τζόλε στα 40…Να μπεις 20 λεπτά για μία ασίστ ή ένα γκολ». Ακολουθούν 8 χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη σημερινή αρθογραφία του Τύπου για τον Ολυμπιακό.

«Έχει μικρύνει όπως η… Ανόρθωση»

Γιώργος Χελάκης (SportDay): «(…) Ας ευθυγραμμιστούμε με τη λογική του Σωκράτη Κόκκαλη, για όλα όσα είδαμε χθες στο Καραϊσκάκη φταίνε οι δημοσιογράφοι που πολεμάνε τον Θρύλο και τον ηγέτη του. Κολοκύθια με ρίγανη! Είναι κρίμα που ο άνθρωπος οδήγησε τον Ολυμπιακό σε τόσες επιτυχίες να καταφεύγει σε αστείες δικαιολογίες αντί να παραδεχθεί με ειλικρίνεια την πρόσχερη -έστω- αδυναμία να κάνει τις μεταγραφές της ποιότητας και της αξίας των προηγούμενων χρόνων. (…) Για τη χθεσινή κάκιστη εμφάνιση κόντρα στην Καβάλα φταίνε οι παίκτες και ο Κετσπάγια. Οι οπαδοί έχουν αισθητήριο και καταλαβαίνουν πού τελειώνει η ευθύνη του ενός (Κετσπάγια) και πού αρχίζει η ευθύνη του άλλου (Κόκκαλη). (…) Ο Κετσπάγια για την ώρα φαίνεται ανίκανος να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο επιθετικά Ολυμπιακό. Ο Κόκκαλης είναι ο μόνος στον Ολυμπιακό που παίζει φουλ επίθεση. Επιτίθεται στον Τύπο την Παρασκευή και το Σάββατο έρχεται η πραγματικότητα να του δείξει πόσο τρύπια είναι η άμυνά του. Και περιθώρια μέχρι τον Γενάρη δεν υπάρχουν. (…) Όπως και να το κάνουμε η ομάδα έχει «μικρύνει» -τουλάχιστον έτσι μικρή που έγινε ήρθε στα μέτρα του Κετσπάγια. Πάμε λοιπόν για ένα αποτέλεσμα έκπληξη κόντρα στους Ολλανδούς. Όπως έκανε η Ανόρθωση, αν θυμάστε. »

«Αυτό δεν ήταν ομάδα, ήταν κωμωδία…»

Κώστας Νικολακόπουλος (ΦΩΣ): «(…) Αφού φαίνεται το πράγμα μέσα στο Καραϊσκάκη η ομάδα δεν μπορεί να φτιάξει μια φάση. Πώς να το κάνουμε. Σχέδιο δεν υπάρχει, αντοχές δεν υπάρχουν, βαρίδια είναι τα πόδια. Ε, τι άλλο χρειάζεται για να φέρεις Χ με την Καβάλα; Πρόεδρε, μπλέξαμε. 0-0 με τον… Μάκαρο; Και με αριστερό χαφ τον Τοροσίδη, αφού πρώτα έπαιξαν οι Λεονάρντο, Ζαϊρί, Ντάρμπισιρ!!! Ο Κετσπάγια τον έβαλε μήπως και βρει λύση από τον ουρανό. Ή και για να δείξει ότι δεν του πήραν αριστερό χαφ… Κι έβλεπε από την εξέδρα ο Τζόλε, με τον Κοβάσεβιτς δίπλα του. Πού είσαι ρε Τζόλε στα 40…Να μπεις 20 λεπτά για μία ασίστ ή ένα γκολ. Και είχαμε αριστερό χαφ χθες τον Τοροσίδη… Μα τι Ολυμπιακός είναι αυτός; Στην ντροπή της Κρήτης βρήκαμε… 100 δικαιολογίες. Τώρα; Συγνώμη, αλλά με τι ΤΙ-ΜΟΥΡ-Η θα πάει ο Ολυμπιακός για πρωτάθλημα; Ο Κετσπάγια παρουσίασε τον χειρότερο Ολυμπιακό που έχει βγει ποτέ στο Καραϊσκάκη. Αυτό δεν ήταν ομάδα ήταν κωμωδία (…)».

«Η απομάκρυνση είναι αναπόφευκτη»

Βασίλης Παπανικολάου (Εξέδρα): «Η γκέλα λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη. Με τη μπάλα που έπαιζε τον τελευταίο καιρό ο Ολυμπιακός, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και όποιος δεν το έβλεπε ή τυφλός ήταν ή άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε. Το χθεσινό ματς ίσως και να διεκδικεί τον τίτλο του χειρότερου όσον αφορά την εικόνα του Ολυμπιακού. Υπήρξαν και άλλα στραβοπατήματα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά 95 λεπτά χωρίς μία φάση της προκοπής δύσκολα θα βρεθεί. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα. Μπορεί ο Κετσπάγια να συνεχίσει να προπονεί μία ομάδα της οποίας οι οπαδοί αλλά και οι παίκτες δεν θέλουν; Πρέπει ο Κόκκαλης να τα στυλώνει για μια επιλογή που από την αρχή έδειχνε λάθος; Η απάντηση είναι όχι. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα πρέπει να πάρει ο πρόεδρος αυτήν τη δύσκολη απόφαση, φοβάμαι όμως ότι δεν γίνεται αλλιώς…».

«Δεν πείθει ο Τιμούρ, νοσταλγία για Ερνέστο»

Μπάμπης Χριστόγλου (SportDay): «(…) Μια ομάδα δίχως φαντασία, δίχως επιθετικό πλάνο στο παιχνίδι και με πολλά ατού σε κακή μέρα, δεν μπόρεσε να πάρει κάτι περισσότερο από έναν βαθμό σε αυτό το παιχνίδι. Ο Κετσπάγια εξακολουθεί να τα έχει μπερδεμένα στο κεφάλι του και πρέπει να τα ξεμπλέξει γρήγορα πριν πετάξει κι άλλους βαθμούς στο Καραϊσκάκη. Ο Ζαϊρί έπρεπε να είχε βγει από το πρώτο μέρος με τον τρόπο που έπαιζε, ενώ κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί βγήκε ο Λεονάρντο. Ασφαλώς και δεν ευθύνονται τα παιδιά που γύρισαν σήμερα στην ομάδα και έπαιξαν. Ειλικρινά αμφιβάλλω ζωηρά για το αν ήταν έτοιμοι να ανταπεξέλθουν και να μπουν στο παιχνίδι σήμερα. Με την Καβάλα παίζαμε αλλά η απάντηση δόθηκε στο γήπεδο. Ο Κετσπάγια μπορεί να είναι καλός με ομάδες που παίζουν για να κλέβουν αποτελέσματα. Μέχρι όμως να μας πείσει ότι κάνει για ομάδα που παίζει όμορφη μπάλα και ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, οι οπαδοί του Θρύλου δικαίως θα νοσταλγούν τον Ερνέστο Βαλβέρδε».

«Τρικυμία παντού»

Σπύρος Γρομητσάρης (Πρωταθλητής): «Σε αγωνιστικό λήθαργο ο Ολυμπιακός και… τρικυμία ο προπονητής του, έμεινε στο 0-0 με την Καβάλα, που μπορούσε να φύγει και νικήτρια στο φινάλε. Τρικυμία. Τρικυμία στο γήπεδο, τρικυμία και στον πάγκο. Είναι τραγικό για τον Ολυμπιακό να είναι πολυτιμότερος ο τερματοφύλακας. Είναι τραγικό να χαρακτηρίζονται υποφερτοί από πλευράς εμφάνισης οι αμυντικοί του με εξαίρεση τον Ντομί. Τι να πρωτοπεί κανείς; Πού να πρωτοσταθεί απ’ όλα όσα είδε; (…) Γι’ αυτό εξάλλου φώναξε ξανά ο κόσμος. Που μαζί με τον Ολυμπιακό που αλλιώς ονειρεύεται θυμήθηκε και τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Όταν έχει δει στο Καραϊσκάκη να γονατίζουν ευρωπαϊκά μεγαθήρια, πώς θα μπορούσε να δεχθεί αυτό που έβλεπε. Τι έβλεπε; Σίγουρα όχι ομάδα…».

«Κλονίζεται η εμπιστοσύνη…»

Βασίλης Σαμπράκος (Εξέδρα): «Η τύχη που είχε στις κληρώσεις ήταν αρκετή για να πετύχει ο Ολυμπιακός τον πρώτο στόχο, την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες όμως δίνει, το ένα πίσω από το άλλο, δείγματα που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των φίλων του Ολυμπιακού προς την ομάδα. Δείγματα που έσπρωξαν χθες την κοινωνία στο Καραϊσκάκη στο «ομάδα μοντέλο την κάνατε…» σύνθημα, που ακούστηκε σε υψηλή ένταση χθες. Αυτό το πρόβλημα που έχει πλέον μπροστά του ο Κόκκαλης είναι ένα από τα δυσκολότερα που του έχουν παρουσιαστεί. Διότι τώρα δεν υπάρχει χρόνος για μεταγραφές. Αντίθετα υπάρχουν μία σειρά από παιχνίδια, τα οποία θα βάλουν πολύ δύσκολες ερωτήσεις στην ομάδα του Κετσπάγια. Οι φίλοι του Ολυμπιακού πληρώνουν, είναι εκεί και θέλουν περισσότερα…».

«Επίθεση αγάπης» στον Φαν Γκάαλ!


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Ο χρόνος αμβλύνει τα πάθη και αυτό βρίσκει εφαρμογή και στη σχέση του Φρανκ Ριμπερί με τον Λουίς Φαν Γκάαλ! Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν καλές από την πρώτη μέρα που ο Ολλανδός τεχνικός πάτησε το πόδι του στη «Ζέμπενερ στράσε» για να αναλάβει τα ηνία της Μπάγερν, ωστόσο πλέον η σχέση του Ολλανδού με τον Γάλλο σταρ περνάει σε άλλο επίπεδο...

Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Ντόρτμουντ. Η Μπάγερν σάρωσε την Μπορούσια με 5-1, με την είσοδο του Ριμπερί μετά την ανάπαυλα να αποδεικνύεται καταλύτης, όπως είχε γίνει και στο ντέρμπι με τη Βόλφσμπουργκ.

Στο 65’ ο Γάλλος σημείωσε το τρίτο τέρμα της Μπάγερν και το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να τρέξει και να πέσει στην αγκαλιά του προπονητή του, αφήνοντας άπαντες άφωνους, αφού και οι... πέτρες στο Μόναχο γνωρίζουν ότι είναι στα «μαχαίρια» με τον Φαν Γκάαλ!

Ο Ολλανδός δέχτηκε με ευχαρίστηση την «επίθεση αγάπης» του Ριμπερί: «Πάντα με ευχαριστεί όταν ένας παίκτης θέλει να πανηγυρίσει ένα γκολ μαζί μου. Όμως ήταν δύσκολο να μείνω όρθιος (γέλια). Ο Φρανκ έδειξε ότι αγαπάει τον προπονητή του». Πάντως, τον είχε αφήσει και πάλι για ένα ημίχρονο εκτός γιατί «θεωρώ ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα για ολόκληρο 90λεπτο».

Οσο για τον Γάλλο, η εξήγησή του ήταν σαφής όσον αφορά τα «κίνητρα» αυτής της κίνησης... αγάπης: «Ηθελα να δείξω ότι είναι όλα καλά ανάμεσα σε μένα και τον προπονητή μου». Ωστόσο, λίγες ημέρες νωρίτερα, από γαλλικό έδαφος είχε πει για τον Φαν Γκάαλ ότι «είναι η πρώτη φορά που δεν έχω θετική επαφή με τον προπονητή...»

Το «καλό κλίμα» στην Μπάγερν έσπευσαν να διατυμπανίσουν και άλλοι παίκτες, με τον Λαμ και τον Ρόμπεν να συμφωνούν στο ότι «είναι δεδομένο ότι όλα είναι καλά ανάμεσα στον Φρανκ και τον Φαν Γκάαλ».

Τρεζεγκέ: «Θα σκεφτώ αν θα φύγω»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Αναθεωρεί τις απόψεις του, αναφορικά με το μέλλον του στη Γιουβέντους, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ. Ο Γάλλος στράικερ είχε τονίσει πως στο τέλος της σεζόν 2009/2010 θα έφευγε από την ομάδα του Τορίνο, αλλά μετά το γκολ που πέτυχε χθες βράδυ στο νικηφόρο 2-0 επί της Λάτσιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχίσει στη «Μεγάλη Κυρία».

«Θα το ξανασκεφτώ σίγουρα», επισήμανε ο 31χρονος άσος στη σημερινή έκδοση της «La Gazzetta Sportiva» και συνέχισε: «Θα το συζητήσω με την οικογένειά μου. Οι οπαδοί μας και ο σύλλογος είναι οι καλύτεροι. Αργότερα θα δούμε τι θα γίνει, με τη βοήθεια των συμπαικτών μου, του προπονητή και της διοίκησης».

Εξετάζεται ο πανηγυρισμός του Αντεμπαγιόρ


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Την παρουσία του Εμμάνουελ Αντεμπαγιόρ κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αρσεναλ πρόκειται να εξετάσει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας.

Συγκεκριμένα, ο Αφρικανός επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι διέσχισε σχεδόν όλο το γήπεδο για να πανηγυρίσει μπροστά στους οπαδούς της πρώην ομάδας του το τρίτο γκολ που πέτυχε (οι φίλαθλοι αγανακτισμένοι τον αποδοκίμασαν και του πέταξαν ακόμη και μία καρέκλα), ενώ θα ερευνηθεί και το μαρκάρισμά (κτύπημα στο πρόσωπο) του πάνω στον στράικερ των «κανονιέρηδων», Ρόμπιν φαν Πέρσι.

«Έτρεξε όλο το γήπεδο για να γιορτάσει το γκολ που σημείωσε, οπότε θεωρώ ότι θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά την Δευτέρα τη συγκεκριμένη φάση και να δούμε τι πραγματικά έγινε», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής ομοσπονδίας, Ιαν Γουάτμορ στο ραδιόφωνο του BBC.

Πρόβλημα με Κουφό


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Η Εθνική μας ομάδα είναι έτοιμη για τον αγώνα της Κυριακής (7.15 μ.μ., ΝΕΤ) κόντρα στη Ρωσία, ωστόσο ένα ξαφνικό πρόβλημα κάνει αμφίβολη τη συμμετοχή του Κώστα Κουφού.

Ο νεαρός σέντερ γυμνάστηκε κανονικά στην τελευταία προπόνηση, ωστόσο φαίνεται πως κάτι έφαγε και τον πείραξε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Κουφός να νιώθει στομαχικές διαταραχές και λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση με την Ρωσία η συμμετοχή του να θεωρείται αμφίβολη. Αν τελικά θα αγωνιστεί κανονικά θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

Λεονάρντο: «Αν θέλει… μπορεί ο Ροναλντίνιο»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

«Άδειασε» τον Ροναλντίνιο ο Λεονάρντο. Ο Βραζιλιάνος προπονητής της Μίλαν άφησε να εννοηθεί πως ο συμπατριώτης του μεσοεπιθετικός δεν έχει την καλύτερη δυνατή επαγγελματική συμπεριφορά. Παρά την εξαίρεση την εμφάνισή του στην πρώτη αγωνιστική, ο «Ρόνι» είχε πολύ μέτρια παρουσία στα ματς με Ίντερ και Λιβόρνο.

«Αν ο Ροναλντίνιο είναι σε καλή κατάσταση, θέλει πραγματικά να παίξει και συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην ομάδα», τόνισε ο Λεονάρντο μετά το νέο στραβοπάτημα των «ροσονέρι», που έμειναν στο 0-0 απέναντι στη Λιβόρνο.

Λίμαχερ: «Στημένοι αγώνες στην Ελλάδα»!


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Στην αποκάλυψη ότι 15 παιχνίδια του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής μέσα στο 2009 έχουν πιθανότατα στηθεί, προέβη μέσω συνέντευξης στην «Καθημερινή» ο Πέτερ Λιμάχερ, νομικός στο πειθαρχικό τμήμα της UEFA. «Ο φάκελος παραμένει ανοιχτός», σχολίασε για το παιχνίδι Πανιώνιος-Ντιναμό Τιφλίδας, ενώ μίλησε για τους τρόπους που μπορεί να στηθούν οι αγώνες στο παράνομο στοίχημα, αλλά & το πόσα χρήματα διακινούνται.

Ποιος είναι ο κ. Λιμάχερ; Ο 46χρονος νομικός εργάζεται από το 1994 στο πειθαρχικό τμήμα της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας και από το 2000 είναι ο επικεφαλής του.

Αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Λιμάχερ:

Πότε κάτι κάνει «κλικ» στο μυαλό σας;

«Όταν ένας αμυντικός κάνει ένα εύκολο φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο αντίπαλος χτυπάει το ελεύθερο και ο ίδιος παίκτης κάνει χέρι μέσα στη μεγάλη περιοχή προκαλώντας πέναλτι. Τότε θα δω τι αποδόσεις έχει το συγκεκριμένο παιχνίδι στο στοίχημα».

Δεν υπήρχαν πάντα στημένα παιχνίδια;

«Συνεννοήσεις υπήρχαν πάντα. Αυτό που μετράει, όμως, είναι η έκταση. Χάρη στη βιομηχανία του στοιχήματος σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να στήνουν παιχνίδια και παράλληλα να αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Παλαιότερα ένας σύλλογος ήθελε να επηρεάσει έναν άλλο σύλλογο ή μερικούς παίκτες για να έχουν μειωμένη απόδοση. Υπήρχαν εμπλεκόμενοι διαιτητές.

Ομως, σήμερα, ειδικά στα προκριματικά των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ, σε περιπτώσεις που μια αδύνατη ομάδα αγωνίζεται εναντίον μιας δυνατής, συναντάμε την ακόλουθη κατάσταση: μια εξωτερική οργάνωση, η οποία ενδεχομένως να μην έχει καμιά σχέση με το ποδόσφαιρο, πλησιάζει την αδύνατη ομάδα λέγοντάς της: "Ούτως ή άλλως θα χάσετε. Aς χάσετε με αυτό το αποτέλεσμα". Αυτή η πρόταση συνοδεύεται από πολύ χρήμα. Για τους παίκτες που συμμετέχουν στο στήσιμο δεν είναι τίποτε να μην κυνηγήσουν με ζήλο την μπάλα σε κάποια φάση. Ο αδύνατος σύλλογος δεν έχει σκοπό να νικήσει, αλλά να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα. Στην ασιατική αγορά στοιχήματος κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Ποια σημασία έχουν τέτοιες δωροδοκίες για ορισμένους συλλόγους;

«Ας πάρουμε την υπόθεση ΦΚ Πομπέντα Πρίλεπ (ΠΓΔΜ) εναντίον Πιούνικ Γεριβάν (Αρμενίας). Η Πομπέντα έχασε με 1-3 (σ.σ. τον πρώτο αγώνα στον α΄ προκριματικό γύρο στο Τσάμπιονς Λιγκ 2004/05). Στον πρόεδρο της Πομπέντα προσφέρθηκαν 300.000 με 500.000 ευρώ. Μόνο για ένα παιχνίδι, μόνο για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το προσφερόμενο ποσό αντιστοιχεί στον ετήσιο προϋπολογισμό της Πομπέντα. Ενας πρόεδρος συλλόγου πρέπει να είναι πολύ έντιμος για να αρνηθεί μια τέτοια προσφορά.

Χρειάζεται μόνο δύο - τρεις παίκτες-κλειδιά που θα συμμετάσχουν στην υπόθεση. Αποκλείσαμε την Πομπέντα στον δεύτερο βαθμό για οχτώ χρόνια από όλες τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Τον πρόεδρό της και έναν παίκτη τούς τιμωρήσαμε με ισόβιο αποκλεισμό. Η υπόθεση εκκρεμεί στον τρίτο και τελευταίο βαθμό στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο στη Λωζάνη. Η ΟΥΕΦΑ πιστεύει ότι μια εξωτερική ξένη οργάνωση -υποθέτουμε ότι το χρήμα στην υπόθεση αυτή ερχόταν από την Αλβανία- τοποθέτησε μεγάλα ποσά στην ασιατική αγορά στοιχήματος. Ηθελε να είναι σίγουρη για το αποτέλεσμα».

Πως στήνεται ένας αγώνας;

«Αρχικά υπήρχε το γνωστό στοίχημα 1-2-Χ. Σήμερα υπάρχει πληθώρα στοιχηματικών μοντέλων: τριάδες με σύστημα, αποτέλεσμα ημιχρόνου, τελικό σκορ, όβερ/άντερ, χάντικαπ και ασιατικό χάντικαπ. Ακόμα, ειδικά στοιχήματα όπως "ποιος παίκτης θα χάσει ένα πέναλτι;" ή χάρη στο διαδίκτυο το ζωντανό στοίχημα».

Πώς όμως μπορούν οι απατεώνες του στοιχήματος να διασφαλίσουν ότι θα χάσει ένας συγκεκριμένος παίκτης ένα πέναλτι;

«Αυτά τα ειδικά στοιχήματα, όπως "ποιος χάνει ένα πέναλτι;" είναι από άποψη τζίρου αμελητέα. Δεν μπορούν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη, όπως τα χάντικαπ στοιχήματα. Σε αυτά στοιχηματίζουν σε μια συγκεκριμένη διαφορά τερμάτων. Το αποτέλεσμα μπορεί κανείς να το επηρεάσει μόνο αν δύο ή τρεις αμυντικοί, και στην καλύτερη περίπτωση ο τερματοφύλακας, δεχτούν να έχουν μειωμένη απόδοση. Οταν το στοίχημα έχει παιχτεί σε ένα αποτέλεσμα όπου και οι δύο ομάδες πρέπει να βάλουν γκολ, π.χ. σε ένα τελικό σκορ 3-2, τότε τα πράγματα γίνονται λιγάκι δυσκολότερα. Χρειάζεσαι και τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας».

Πώς έρχονται οι απατεώνες του στοιχήματος σε επαφή με τους παίκτες;

«Συχνά μέσω των λεγόμενων ράνερ (αγγλ. runner). Πώς; Από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους αποκτώνται παίκτες από όλο τον κόσμο. Αυτοί δεν έχουν κοινωνικούς δεσμούς. Είναι ιδανικοί στόχοι για τους απατεώνες. Οι ράνερ μπορεί να είναι πρώην παίκτες οι οποίοι έχουν καλή φήμη και ενδεχομένως καλή επαφή με το σύλλογο. Ο ράνερ μπορεί εξάλλου να δηλώνει μεγάλος θαυμαστής κάποιου παίκτη. Του λέει: "Θαυμάζω το παιχνίδι σου. Θα 'θελα να σου κάνω το τραπέζι».

Το κάνουν με εκλεπτυσμένο τρόπο. Προσκαλούν τους παίκτες στο καζίνο, τους προσφέρουν γυναίκες, τους φωτογραφίζουν στις συναντήσεις αυτές και μετά τους εκβιάζουν με τις φωτογραφίες. Γι' αυτό οφείλουμε να επισημαίνουμε στους νέους παίκτες τους κινδύνους αυτούς: "Αν κάποιος άγνωστος σου πει ότι είναι θαυμαστής σου, απομακρύνσου! Μη δέχεσαι προσκλήσεις για το καζίνο ή τον οίκο ανοχής! Πρόσεχε!».

Οι απατεώνες του στοιχήματος βρίσκονται κατά κανόνα στην Ασία;

«Τις περισσότερες φορές όχι. Επωφελούνται μόνο από την τεράστια ρευστότητα χρημάτων στην ασιατική αγορά στοιχήματος. Αυτή προσελκύει τις "σκοτεινές δυνάμεις", όπως το φως τις μύγες. Υπάρχουν, βέβαια, παράνομες εταιρείες στην Ασία, αλλά αποτελούν αμελητέο ποσοστό. Ως ΟΥΕΦΑ βρεθήκαμε πρόσφατα στη Μανίλα και είχαμε πολύ καλές συναντήσεις με τρεις μεγάλους "μπουκ" - μεγάλες, σοβαρές εταιρείες με τζίρους ανάλογους εκείνων της Κόκα-Κόλα! Μόνο μία από αυτές δέχτηκε για τον περυσινό ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Λίβερπουλ - Τσέλσι στοιχήματα ύψους 48.000.000 ευρώ.

Η ασιατική αγορά είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως. Προσφέρει νέους τρόπους στοιχημάτων, ενώ το ανώτατο όριο για πονταρίσματα είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην Ευρώπη. Μπορεί κάποιος να παίζει κάθε φορά 100.000 ευρώ και πάνω. Μια ιδιαιτερότητα των ασιατικών εταιρειών είναι ότι συχνά δεν γνωρίζουν καν τους πελάτες τους, καθώς δουλεύουν μέσω πρακτόρων που μπορεί να 'χουν την έδρα τους στην Ευρώπη, π.χ. στο Λονδίνο. Μερικές φορές κορυφαίοι πράκτορες διαθέτουν δικό τους δίκτυο πρακτόρων όπου ο πελάτης μπορεί να τοποθετήσει τα χρήματά του. Στις ασιατικές εταιρείες στοιχημάτων το πολύ 15% - 20% των πελατών έχουν ατομικό λογαριασμό".

Συνεπώς η ροή των χρημάτων δύσκολα παρακολουθείται.

"Πολύ δύσκολα. Η τεράστια αυτή ρευστότητα στην ασιατική αγορά προσελκύει αναγκαστικά και "βρώμικο χρήμα". Οποιος επιθυμεί να ξεπλύνει χρήμα, και ταυτόχρονα να το πολλαπλασιάσει, βρίσκει εκεί την ιδανική πλατφόρμα. Για το λόγο αυτό κρίναμε ότι πρέπει να επιβλέπουμε όλους τους αγώνες της ΟΥΕΦΑ που περιλαμβάνονται στο κουπόνι των ασιατικών εταιρειών".

Πώς λειτουργεί το σύστημα επιτήρησης που εγκατέστησε το 2005 η ΟΥΕΦΑ;

"Το 2004 είχαμε την υπόθεση Πομπέντα και την υπόθεση του Πανιωνίου (σ.σ. αγώνας ΟΥΕΦΑ την 01/12/2004 με τη Δυναμό Τιφλίδας). Τότε, για πρώτη φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο πρόβλημα, χωρίς να έχουμε ιδέα από αυτά. Τώρα πια λαμβάνουμε από την αγορά στοιχημάτων κυρίως τις αντικανονικές διαφοροποιήσεις των αποδόσεων και στοιχεία ρευστότητας. Το σύστημα επιτήρησης το επεκτείνουμε συνεχώς. Το 2005 κλείσαμε συμφωνίες με το κορυφαίο χρηματιστήριο στοιχημάτων (σ.σ. Betfair), τις κρατικές ευρωπαϊκές λοταρίες και την ένωση εννέα μεγάλων εταιρειών στοιχημάτων, όπως η Bet and Win και η Unibet.

Το 2006 υπογράψαμε συμβόλαιο με την εταιρεία Betradar, η οποία διαχειρίζεται τα δεδομένα αθλητικών γεγονότων και υπολογίζει τις αποδόσεις. Και μετά τις συνομιλίες μας στην Ασία έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τα δεδομένα και των ασιατικών στοιχηματικών εταιρειών, εφόσον το επιθυμούμε. Παίρνουμε τα πρωτόκολλα των Τρέιντερς (Traders) και ό,τι άλλο θέλουμε, τα πάντα. Από την αρχή του 2009 δώσαμε στο σύστημα επιτήρησής μας ένα νέο όνομα: BFDS (Betting Fraud Detection System/Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης)".

Τι συμβαίνει αν κάποιο παιχνίδι είναι ύποπτο;

"Στην αρχή, το 2005 και το 2006, η ιδέα ήταν να μπορούμε να αναγνωρίζουμε πριν από την έναρξη του παιχνιδιού κάποιες τάσεις. Παίρναμε τον δικό μας παρατηρητή αγώνων στο κινητό του για να μπει στα αποδυτήρια και να πει στους παίκτες: "Παιδιά, η ΟΥΕΦΑ βλέπει τι τρέχει. Είστε όλοι υπό παρακολούθηση".

Πόσο συχνά συνέβη κάτι τέτοιο;

"Το 2006 σίγουρα 6 έως 7 φορές. Πάντοτε σε αγώνες της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και του Ιντερτότο. Αρχικά δεν λειτούργησε άσχημα. Η παρέμβαση σε δύο - τρεις υποθέσεις λειτούργησε αποτρεπτικά. Μάλιστα είδαμε και τη διαφοροποίηση της στοιχηματικής απόδοσης. Αλλά στη συνέχεια η αγορά προσαρμόστηκε. Κυκλοφόρησε ότι η ΟΥΕΦΑ ξέρει κάτι. Είχαμε και την αίσθηση ότι σε μερικές περιπτώσεις τα χρήματα που παίχτηκαν απλώς ήταν τόσο πολλά που η πίεση στους παίκτες ήταν πολύ μεγάλη".

Πώς ασκείται πίεση στους παίκτες;

"Υπήρχαν περιπτώσεις όπου, όταν ο παίκτης απέρριψε μια οικονομική προσφορά, του είπαν: "Σκέψου την οικογένειά σου!". Επιπλέον, στην Ανατολική Ευρώπη το αφεντικό του συλλόγου συχνά είναι παντοδύναμο. Αν ζητάει κάτι από τους παίκτες του, αυτοί οφείλουν να συμμορφωθούν, για να μη διακινδυνεύσουν το αθλητικό τους μέλλον. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι πια δεν κανονίζονται όλα πριν από τον αγώνα, αλλά ζωντανά. Και ότι μας παραπλανούν με ρευστότητα, η οποία αρχικά τοποθετείται στη "λάθος" ομάδα, για να ποντάρουν λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα στη «σωστή». Η επιτήρησή μας βασίζεται στα ποσά που στοιχηματίζονται".

Για να στηθεί ένας αγώνας, δεν πρέπει να γίνουν από πριν συνεννοήσεις;

"Και ναι και όχι. Γίνεται και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν συγκεκριμένη γλώσσα χειρονομιών. Ακόμα και από τον πάγκο. Από αξιόπιστη πηγή μάθαμε ότι σε ένα παιχνίδι της Β΄ Εθνικής Ελλάδος την αγωνιστική περίοδο 2008/09 ένας πρόεδρος συλλόγου καθόταν στον πάγκο έχοντας ένα φορητό υπολογιστή με απευθείας σύνδεση με την ασιατική αγορά στοιχημάτων, η οποία είχε συμπεριλάβει στο κουπόνι στοιχήματος το παιχνίδι. Ετσι μπορούσε να παρακολουθεί ζωντανά τις στοιχηματικές αποδόσεις εκεί και ταυτόχρονα να επεμβαίνει στο παιχνίδι. Με ποιον τρόπο; Από τον πάγκο ζητείται αλλαγή παίκτη με την εντολή στον αρχηγό της ομάδας: «Ακουσε, τώρα εφαρμόζεται το σχέδιο Β και όχι το σχέδιο Α".

Και αναλόγως στοιχηματίζει στη διάρκεια του ματς...

"Ακριβώς. Επρεπε να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα. Διαθέτουμε τώρα ένα λογισμικό με το οποίο μπορούμε να επιτηρούμε όλους τους αγώνες στο κουπόνι των ασιατικών εταιρειών στοιχημάτων - τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκειά τους. Βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο αντικανονικές αποδόσεις. Παράδειγμα: Μπήκε γκολ, η ιδανική απόδοση έπρεπε να ήταν αυτή, δεν είναι όμως. Κάτι τέτοιο είναι περίεργο. Στο μεταξύ, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βάσει της πορείας των στοιχηματικών αποδόσεων το τελικό σκορ. Λίγο πριν από το τέλος του αγώνα πέφτει ξαφνικά ένα γκολ και διαμορφώνεται ακριβώς το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο σε ένα στοίχημα-χάντικαπ έχουν τοποθετηθεί μεγάλα ποσά. Δεν μπορούμε, όμως, πια να επεμβαίνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού".

Εχω διαβάσει ότι το σύστημα επιτήρησης της ΟΥΕΦΑ διαθέτει τράπεζα δεδομένων με τα προφίλ παικτών, προπονητών, συλλόγων και διαιτητών.

"Η τράπεζα δεδομένων αποτελεί την καρδιά του BFDS. Συνδυάζουμε τα στοιχηματικά δεδομένα με δημοσιοποιημένα στοιχεία των αγώνων, όπως οι ενδεκάδες, οι αλλαγές, οι σκόρερ, οι θέσεις των παικτών και οι περιγραφές παιχνιδιών. Βάσει ενός πόιντ σύστεμ βλέπουμε ποιος συμμετείχε, πότε, σε πόσα και ποια ύποπτα παιχνίδια. Αν κάποιος παίκτης συγκεντρώνει ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων, πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Είναι σημαντικό ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός πόντων δεν σημαίνει αυτόματα καταδίκη, αλλά αποτελεί μία ακόμα ένδειξη".

Πού βρισκόμαστε στην υπόθεση του Πανιωνίου;

"Ο φάκελος παραμένει ανοικτός. Τόσο η ΟΥΕΦΑ όσο και η βιομηχανία του στοιχήματος είναι απόλυτα πεπεισμένες ότι ο αγώνας στήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχηματικά δεδομένα, και οι δύο ομάδες (σ.σ. Πανιώνιος και Δυναμό Τιφλίδας) ενεπλάκησαν στη χειραγώγηση του παιχνιδιού".

Σε τι έβαλαν στοίχημα;

"Στο αποτέλεσμα ημιχρόνου (0-1) και στο τελικό σκορ (5-2). Παίχτηκαν στην ασιατική αγορά εκατομμύρια ευρώ".

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να εκκρεμούν οι έρευνες;

"Τουλάχιστον ένα έτος και σε μια τέτοια σοβαρή υπόθεση έως 20 έτη. Στην υπόθεση του Πανιωνίου, δηλαδή, μέχρι το Δεκέμβριο του 2024".

Oι υπόλοιποι σύλλογοι A' και B'Eθνικής, οι οποίοι ναι μεν έχουν κινήσει υποψίες αλλά δεν έχουν προκριθεί φια τις διοργανώσεις της OYEΦA, την γλιτώνουν;

"Σε πρώτη φάση θέλουμε να φέρουμε τις ομοσπονδίες-μέλη μας σε σημείο ώστε, με βάση τις αναλύσεις αυτές, να κινηθούν πειθαρχικά εναντίον αυτών των συλλόγων και ενδεχομένως να τους τιμωρήσουν. Εάν σε μια χώρα λείπει η απαραίτητη αποφασιστικότητα, τότε η ΟΥΕΦΑ θα ασχοληθεί περισσότερο. Ενδεχομένως θα μπορούσε να ζητηθεί παρέμβαση εθνικών Αρχών, όπως της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων (σ.σ. πρώην ΣΔΟΕ)".

Τι περιμένετε από τη συνεργασία με την ΕΠΟ;

"Πιστεύω ότι με τον νέο πρόεδρο (σ.σ. Σοφοκλής Πιλάβιος) κάτι θα «περπατήσει». Γνωριζόμαστε χρόνια. Υπήρξε επιθεωρητής Πειθαρχικού της ΟΥΕΦΑ. Γνωρίζει τις διαδικασίες μας. Τρέφω μεγάλες ελπίδες για το πρόσωπό του. Αν τυχόν βρεθεί μπροστά σε κλειστές πόρτες ή ανυπέρβλητα εμπόδια στην Ελλάδα, πρέπει να ξέρει ότι η ΟΥΕΦΑ είναι στο πλευρό του".

Στην υπόθεση του Πανιωνίου η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθηνών άσκησε πριν από χρόνια ποινική δίωξη χωρίς να έχουν γίνει γνωστά βήματα προόδου.

"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Ξέρετε, εμείς ως ΟΥΕΦΑ είχαμε παραδώσει το φάκελο του Πανιωνίου στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού (σ.σ. Γιώργος Ορφανός) σε επίσημη συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην Αθήνα. Από τότε δεν έχουμε καμιά ενημέρωση".

Κάτι τέτοιο δεν προκαλεί δυσαρέσκεια στην ΟΥΕΦΑ;

"Μείναμε λίγο έκπληκτοι. Είχαμε την ελπίδα ότι με αυτό τον τρόπο θα επιταχύνει η ελληνική ποινική Δικαιοσύνη τις ενέργειές της".

Μπορεί η ΟΥΕΦΑ να θέσει τέρμα στις ενέργειες των απατεώνων του στοιχήματος;

"Θα ήταν αλαζονικό. Είμαστε αθλητική ομοσπονδία. Δεν έχουμε στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να απομακρύνουμε κάποιον παίκτη, προπονητή, παράγοντα, σύλλογο ή ακόμα και μια ομοσπονδία που συνειδητά παίρνει χρήματα για να στηθεί ένας αγώνας. Πρέπει να βάλουμε τάξη στην οικογένειά μας.

Να πείσουμε τον παίκτη και τον περίγυρό του. Τότε καταστρέφουμε την αγορά της στοιχηματικής απάτης. Ο απατεώνας του στοιχήματος θα αναγκαστεί να στραφεί αλλού. Θα συνεχίσει να κλείνει συμφωνίες, αλλά για φιλικά παιχνίδια. Ακόμα και αυτά συμπεριλαμβάνονται στην Ασία στο κουπόνι του στοιχήματος. Σε αυτό το σημείο, όμως, σας λέω ειλικρινά: Τα φιλικά παιχνίδια με αφήνουν παντελώς αδιάφορο. Είναι άνευ αγωνιστικής σημασίας".

Σύμφωνα με επίμονες φήμες, η Β΄ Εθνική Ελλάδος είναι προβληματική. Η ΟΥΕΦΑ μπορεί να το επιβεβαιώσει;

"Ναι, μπορεί. Στις αρχές του 2009 είδαμε πιο αναλυτικά τα παιχνίδια της Β΄ Εθνικής Ελλάδος. Ενα πλήθος αγώνων από καθαρά στοιχηματική πλευρά πρέπει να θεωρούνται αντικανονικά. Δεκαπέντε παιχνίδια από το Γενάρη του 2009 και μετά βρίσκονται στο κόκκινο, δηλαδή έχουν πιθανότατα στηθεί. Αλλα επτά παιχνίδια βρίσκονται στο κίτρινο, δηλαδή έχουν πιθανόν στηθεί. Επιπλέον, ένας παίκτης της Β΄ Εθνικής Ελλάδος την άνοιξη του 2009 έκανε δημόσιες δηλώσεις για το πώς είναι η κατάσταση (μου δείχνει ένα άλλο χαρτί)».

Εννοείτε τον Λουκά Καραδήμο της Καλλιθέας; Τέτοιες δηλώσεις στον ελληνικό Τύπο γίνονται γνωστές στην ΟΥΕΦΑ;

«Φυσικά. Εάν δούμε από πιο κοντά ποιοι προΐστανται κάποιων ελληνικών συλλόγων Β΄ Εθνικής -τους ξέρουμε τους προέδρους-, τότε δεν πρέπει πια να νιώθουμε μεγάλη έκπληξη με αυτά που συμβαίνουν».

Γιατί;

«Επειδή ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο ήδη μία φορά μάς έχει απασχολήσει σε παιχνίδι της ΟΥΕΦΑ (σ.σ. σε σχέση με στήσιμο αγώνων για στοίχημα), είναι τώρα πρόεδρος συλλόγου Β΄ Εθνικής Ελλάδος. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο».

Στη λίστα των 15 "ύποπτων" αγώνων εμφανίζονται έντεκα σύλλογοι. Ενας σύλλογος εμφανίζεται μάλιστα πέντε φορές.

«Βλέπουμε πόσο αδίστακτοι είναι και πώς ταυτόχρονα πιστεύουν ότι δεν μπορούν να τους ανακαλύψουν. Για παράδειγμα: Δείτε ένα μόνο από αυτά τα 15 παιχνίδια. Ο 14ος του βαθμολογικού πίνακα φιλοξενούσε λίγο πριν από το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου 2008/09 τον 10ο. Ο αγώνας συμπεριλαμβανόταν στο κουπόνι των ασιατικών εταιρειών. Η ασιατική αγορά στοιχημάτων προέβλεπε ότι θα νικούσε ο οικοδεσπότης, ο οποίος χρειαζόταν τους τρεις βαθμούς της νίκης για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ο οικοδεσπότης, λοιπόν, «επιβαρύνθηκε» στοιχηματικά με ένα ασυνήθιστα μεγάλο χάντικαπ των μείον 1,75 γκολ.

Οποιος δηλαδή είχε ποντάρει στους οικοδεσπότες μπορούσε να κερδίσει στο στοίχημα μόνο αν οι οικοδεσπότες νικούσαν με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά. Αρα οι ασιατικές εταιρείες περίμεναν μια νίκη των οικοδεσποτών. Γι’ αυτό και το υψηλό χάντικαπ. Μέχρι την έναρξη του παιχνιδιού τοποθετήθηκαν επίτηδες (από τους απατεώνες του στοιχήματος) ποσά στη λάθος ομάδα για να παραπλανηθεί η αγορά. Το παιχνίδι έληξε 3-2. Με αυτό το τελικό σκορ δεν κέρδισε στοιχηματικά ο οικοδεσπότης, αλλά όσοι είχαν ποντάρει στους φιλοξενουμένους. Ο οικοδεσπότης προηγήθηκε 2-0 και 3-1. Πέντε λεπτά πριν από το τελευταίο σφύριγμα δέχεται "ατά σύμπτωση" το δεύτερο γκολ, το οποίο είχε αποφασιστική σημασία για το στοίχημα. Υποθέτουμε ότι το κανόνισαν και οι δύο σύλλογοι».

Πορεία κατά των διοικούντων την Ατλέτικο!


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Πάνω από πέντε χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου γύρω από το «Βιθέντε Καλντερόν» και διαμαρτυρήθηκαν για τη διοίκηση του προέδρου της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ενρίκε Θερέθο, και του διευθύνοντα συμβούλου, Μιγκέλ Άνχελ Χιλ, μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα των «ροχιμπλάνκος» με τη Ρασίνγκ Σανταντέρ (σ.σ.: έληξε ισόπαλος 1-1).

Οι διαδηλωτές παραπονιούνται για τα ακριβά εισιτήρια, τις μεταγραφές που δεν έγιναν και το κακό ξεκίνημα της ομάδας στο ισπανικό πρωτάθλημα. «Η διοίκησή μας θα μας καταστρέψει», έγραφε ένα πανό των φίλων της Ατλέτικο.

Μαζί και ο «Ζαγόρ»


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ταξίδεψε μαζί με την αποστολή του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη, όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει στα περισσότερα από τα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ήθελε να είναι μαζί με την ομάδα σε αυτό το πρώτο ουσιαστικά εκτός έδρας παιχνίδι, από το οποίο όλοι περιμένουν ένα θετικό αποτέλεσμα και φυσικά τη νίκη. Και μετά τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, με τους τόνους μελάνης και τις πολλές συζητήσεις που έχουν γίνει και για τον Φερνάντο Σάντος, αλλά και την γκρίνια που υπάρχει στην ομάδα, μία νίκη στην Τρίπολη θα είναι ό,τι καλύτερο για τον ΠΑΟΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και μία εβδομάδα πριν από το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Μαζί με τον Θοδωρή Ζαγοράκη ταξίδεψαν στην Τρίπολη και όλα τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εκτός από τον Ηλία Βιολίδη, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στην Πελοπόννησο και να συναντήσει την υπόλοιπη αποστολή του «δικέφαλου».

* Η αποστολή του ΠΑΟΚ αναχώρησε νωρίς χθες το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη με πρώτο προορισμό την Αθήνα κι από εκεί οδικώς μετέβη στην Τρίπολη.

TENORIO !...Στοίχημα....


Καλησπέρα.


Όσο αφορα τα χτεσινά, ο απολογισμός είναι μια τρύπα στο νερό,
αφού πέρασε μόνο η Ροζάριο απο τα 4 σημεία που είχα αναφέρει.

Στα φρέσκα να σας πω την αλήθεια δεν έχω διάθεση να αναλύσω
τα σημερινά μου σημεία μιάς καί οι χτεσινή βραδιά ήταν αρκετά
δύσκολη, αφού μας 'επιασε στην κυριολεξία το πρωί,
αυτά είναι αν έχεις πάρε δώσε με κακές παρεές.


Επιγραματικά σε ένα σύστημα με ζητούμενα θα χωρέσουν

Γ.Μπόις σε απόδοση (1,95)
Χιμπέρνιαν (2,00)
Βαλένθια(2,20)
Φενέρ στο (2,15)
Παλμέιρας(2,45)
Μπιλμπάο (2,60)

θα ζητήσω 4-5-6 καί θα περιμένω...



Επίσης 3 σημεία που μου προκαλόυν το ενφιαφέρων ώστε
να τα προτιμήσω, όπου και τελικά θα τα προτιμήσω είναι
το διπλό τις

Γκέτεμποργκ(2,10)
ο Άσσος τις Χάμαρμπι(2,30)
καί ο Άσσος τις Μπόντο(2,20)



Με αυτά τα σημεία θα κάνω παιχνίδι στα σημερινά
καλή τύχη σε ότι καί αν επιλέξεται εσείς ,με μοναδικό στόχο
πάντα το δρόμο πρός το ταμείο...

Μαζί στο FACEBOOK στην σελίδα (ΤΕΝΟRΙΟ ΒΕΤ)

Καλά να περνάτε τα σέβη μου TENORIO !

Δηλώσεις Ζήση

Δύσκολο χαρακτήρισε το σημερινό (19:15, ΝΕΤ) παιχνίδι με τη Ρωσία ο Νίκος Ζήσης. Ο πρώην άσος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μίλησε σε ρωσική ιστοσελίδα και τόνισε πως η Εθνική μας ομάδα θα πρέπει να παραμείνει αήττητη, προκειμένου να καταφέρει να επαναλάβει στην Πολωνία τον θρίαμβο του 2005 στη Σερβία. Αν και αναγνώρισε, πως η απουσία των Παπαλουκά και Διαμαντίδη κάνει ακόμη πιο περίπλοκο το έργο τους στη διοργάνωση…«Η Ρωσία είναι αξιόλογη ομάδα. Παίζει καλό και γρήγορο μπάσκετ, με επιθετική άμυνα. Μου άρεσε και όταν την είχα δει στο «Ακρόπολις». Μπορεί να νικήσαμε, αλλά με μικρή διαφορά και με δυσκολία, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη βοήθεια του κόσμου. Αν το ματς ήταν σε ουδέτερο έδαφος, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Πιστεύω πως η Ρωσία έχει καλές πιθανότητες να προκριθεί στα προημιτελικά. Πιστεύω ότι ήταν άτυχη στην πρώτη φάση, αφού θα μπορούσε να είχε νικήσει τόσο τη Γαλλία όσο και τη Γερμανία», είπε αρχικά ο Ζήσης και πρόσθεσε:

«Σημαντικές απουσίες έχουμε κι εμείς. Ο Παπαλουκάς και ο Διαμαντίδης είναι παίκτες-κλειδιά για την ομάδα. Όμως η ομάδα μέχρι στιγμής νικά και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι. Φυσικά θα ήταν ιδανικό να επαναλάβουμε την επιτυχία του 2005, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μετάλλια. Πρώτα θέλουμε να τελειώσουμε τη δεύτερη φάση με τρεις νίκες και εν συνεχεία να νικήσουμε στον καθοριστικό προημιτελικό».

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης... Baby Shaq

Στα 15 του χρόνια ήρθε στη Θεσσαλονίκη καθώς πήρε μεταγραφή στον Ηρακλή από τον Ηρακλή Ποταμιάς της Καβάλας, με τους παράγοντες του «γηραιού» να βλέπουν στο πρόσωπό του έναν εκκολαπτόμενο σταρ. Το κακό είναι ότι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης από 12 ετών, όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο παρκέ, γνώριζε ότι είναι ο καλύτερος, αυτός που κάνει τη διαφορά και μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο σε κάθε ομάδα. Ακόμη και σε ομάδα του ΝΒΑΚι ενδεχομένως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του, καθώς στα 24 του χρόνια έχει ήδη τέσσερις μεταγραφές (από την Καβάλα σε Ηρακλή, Καντού, Αρη, Ολυμπιακό) μία σχεδόν χαμένη χρονιά (2007 – 08) και το ΝΒΑ μόνιμα να έχει στραμμένο το βλέμμα πάνω του χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει εάν ο Baby Shaq έχει την ικανότητα να φορέσει τη φανέλα των Λ.Α. Κλίπερς (διατηρούν τα δικαιώματά του από το 2003) και να καρφώσει στα μούτρα κάποιου σταρ στα γήπεδα της Αμερικής.


Όχι ότι η χρονιά που τελείωσε με τον Ολυμπιακό ήταν η καλύτερη; Εφτασε μία ανάσα από την αποπομπή του από τους «ερυθρόλευκους», όμως στα γήπεδα της Πολωνίας μοιάζει να δίνει ηχηρές απαντήσεις αναγκάζοντας όλους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Ο Big Sofo είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει ο Γιόνας Καζλάουσκας όσον αφορά τους ψηλούς καθώς σε κάτι περισσότερο από 15 λεπτά έχει 11,3 πόντους σουτάροντας με 72% στα σουτ εντός πεδιάς. Όχι κι άσχημα για ένα παίκτη που βρέθηκε πριν από έναν χρόνο σε κλινική αδυνατίσματος στην Ελβετία και φτάνοντας στο σημείο να ζυγίζει κάτι περισσότερο από 203 κιλά (!) όπως έλεγαν οι φήμες.

Ο ρόλος του Χατζηχρήστου

Πού οφείλεται η μεταμόρφωση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη; Εν αρχή έχει ρίξει αρκετά από τα κιλά του (λέγεται ότι είναι περίπου στα 150) αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μετά από χρόνια μπήκε στο γυμναστήριο με σκοπό να χάσει λίπος, να γυμναστεί συστηματικά κι όχι να κάνει πλάκα στον εαυτό του και τους γυμναστές του.

Η τελευταία λιπομέτρηση τον φέρνει στο 16%, αριθμός που για έναν αθλητή είναι κάκιστος, αλλά όχι για τον 24χρονο φόργουορντ. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η παρουσία του Κώστα Χατζηχρήστου, του γυμναστή που έχει αγκαλιάσει με στοργή τον Σοφοκλή και προσπαθεί να του δείξει το δρόμο προς την επιτυχία. Η φετινή σεζόν τελείωσε με τον χειρότερο τρόπο και με τον Ολυμπιακό να είναι έτοιμος να αφήσει ελεύθερο τον Σχορτσιανίτη παρά το γεγονός ότι έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρώτος παίκτης που αποκτήθηκε ήταν ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο παίκτης που ήρθε στο λιμάνι για να «γεμίσει» τα παπούτσια του Σχορτσιανίτη.

Η πρόκληση του ΝΒΑ

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου έμοιαζαν κουρασμένοι από την νοοτροπία του αγαπημένου τους παίκτη. Τον είχαν στείλει στην Ελβετία χωρίς να λογαριάσουν το κόστος πριν από έναν χρόνο όπου έμεινε τέσσερις μήνες. Έστειλαν τον Πίνι Γκέρσον (ο Ισραηλινός τεχνικός δεν είχε καμία διάθεση να κάνει τον παιδονόμο στον Σχορτσιανίτη καθώς θεωρούσε ότι οι παίκτες είναι επαγγελματίες και αυτοί έχουν υποχρέωση να προσέχουν τον εαυτό τους) στο σπίτι του και επέλεξαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη καθώς θεώρησαν ότι θα μπορούσε να εμφανίσει τον σέντερ φόβητρο του 2006, όταν υπό τις οδηγίες του «Δράκου» είχε κάνει ένα πολύ δυνατό τουρνουά παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ιστορική νίκη της Ελλάδος επί της Αμερικής (είχε σημειώσει 14 πόντους).

Όμως, ο Σχορτσιανίτης δεν συνετίστηκε εκείνη την περίοδο. Η άρνησή του να πάει στο ζντο μετά τη νίκη στο ΣΕΦ επί του Παναθηναϊκού άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και οι σχέσεις του με τον προπονητή του έπιασαν κόκκινο. Στα πλέι οφ μάλιστα η άρνηση του «Δράκου» να τον έχει στο παρκέ, προκάλεσε τον εκνευρισμό του έλληνα διεθνή. Πίστευε ότι ήταν πανέτοιμος και ο προπονητής του, του κρατούσε μούτρα. Ο «δράκος» από την πλευρά του ήθελε να τον έχει όταν ήταν πανέτοιμος με αποτέλεσμα ο Σχορτσιανίτης ουσιαστικά να δει τη σειρά των τελικών με τον Παναθηναϊκό από τον πάγκο.

Ο φόβος του Παναθηναϊκού

Το γυαλί είχε ραγίσει. Το τέλος της σχέσης Ολυμπιακού – Σχορτσιανίτη μετά από τέσσερα χρόνια είχε φτάσει. Γιατί έμεινε στον Πειραιά; Αφενός θα ήταν «βλακώδες» για μία ομάδα να αφήσει έναν 24χρονο παίκτη ελεύθερο από τη στιγμή που έχει επενδύσει ουκ ολίγα χρήματα πάνω του. Αφετέρου, υπάρχει ο Παναθηναϊκός. Ο Ομπράντοβιτς για τους δικούς του λόγους έχει μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τον Big Sofo και δεν θα έλεγε όχι στην απόκτησή του από τη στιγμή που θα ήταν free agent.

Αρχές Ιουνίου ήρθε η πρόταση από τους Λ.Α. Κλίπερς για συμμετοχή στο summer camp και γιατί όχι σε κάποια summer League και ο Ολυμπιακός σε μία ένδειξη καλής θέλησης απάντησε αμέσως θετικά. Ο Σχορτσιανίτης κλείστηκε στο γυμναστήριο με τον Χατζηχρήστο και άρχισε η μεταμόρφωση. Πολλοί λένε ότι αδυνάτισε, ουσιαστικά όπως αναφέραμε για πρώτη φορά είναι σωστά γυμνασμένος. Με τις βαλίτσες στο χέρι, ήταν έτοιμος για να ταξιδέψει στην Αμερική, αλλά η FIBA Europe απαγόρευσε τη συμμετοχή παικτών με συμβόλαιο στα summer league. Ο Σχορτσιανίτης εκνευρίστηκε γιατί ήθελε να δοκιμάσει. Άλλωστε αυτό που τον γοητεύει είναι οι προκλήσεις, ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει και έχει αποκτήσει την χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Ο Καζλάουσκας και το κανάκεμα

Τώρα στην Εθνική έχει έναν προπονητή (βλ Καζλάουσκας) που τον πιστεύει και κυρίως ξέρει πώς να τον αξιοποιεί ώστε να πάρει το 100% των δυνατοτήτων του. Ο Λιθουανός τεχνικός τον γνωρίζει από την εμπειρία του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Πριν από τέσσερα χρόνια τον εμπιστεύονταν με κλειστά μάτια γιατί πολύ απλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν άλλο παίκτη καλύτερο. Αυτό άλλωστε αρέσει στον Σχορτσιανίτη, Θέλει να είναι σε μία ομάδα όπου θα βρίσκεται στο επίκεντρο και θα νιώθει ότι τον έχει ανάγκη η ομάδα του.

Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του άλλωστε αυτή είναι η παραξενιά του: ούτε το πολύ φαγητό, ούτε το ποτό ή τα ξενύχτια και οι όποιες φήμες για καταχρήσεις. Το μόνο που ζητάει ή καλύτερα, απαιτεί είναι να τον κανακεύουν, να τον έχουν στα πούπουλα. Το πρόβλημά του ήταν τόσα χρόνια ότι ούτε η Εθνική Ελλάδος, ούτε ο Ολυμπιακός ήταν (είναι) σε θέση να παίξουν αυτό το ρόλο.

Αντίθετα, ο Καζλάουσκας που έτσι κι αλλιώς φέτος βρίσκεται σε μία παράξενη φάση δεν λέει όχι. Δεν έχει στη διάθεσή του τους Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Βασιλόπουλο άρα δεν θα είχε καμία διάθεση να έχει έναν ακόμη βασικό παίκτη δυσαρεστημένο. Του δίνει την ελευθερία κινήσεων και παίρνει πίσω εντυπωσιακές εμφανίσεις στα περίπου 15 λεπτά που ο Big Sofo είναι στο παρκέ. Ακόμη και στο επεισόδιο με τον Γλυνιαδάκη που πήρε διαστάσεις άνευ ουσιαστικού λόγους, ο λιθουανός τεχνικός με τον τρόπο του έδειξε ότι θέλει να προστατεύσει τον παίκτη του. Στη διάρκεια προπόνησης λίγη ώρα πριν από την Media Day της εθνικής ενόψει του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Γλυνιαδάκης και Σχορτσιανίτης αντάλλαξαν γαλλικά μετά από ένα άτσαλο χτύπημα του κρητικού σέντερ. Ο Καζλάουσκας ξέροντας ότι ο Σχορτσιανίτης έχει ραντεβού με τον γιατρό, τον έδιωξε με αποτέλεσμα στην συνέντευξη Τύπου να μην δώσει το παρών. Όλοι θεώρησαν ότι η απουσία του είχε να κάνει με τον τσακωμό, κάτι που τελικά αποδείχτηκε λάθος.

Στο χέρι του η διάρκεια

Και τώρα αρχίζουν τα ερωτήματα στα οποία μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Είναι σε θέση να συνεχίσει τις εμφανίσεις του και με την φανέλα του Ολυμπιακού τον ερχόμενο Οκτώβριο; Θα ανεχτεί ακόμη και τον παραγκωνισμό χωρίς αντίδραση από τον Παναγιώτη Γιαννάκη τον οποίο τον περασμένο Μάιο δεν ήθελε να δει ούτε σε φωτογραφία; Πόσες ακόμη δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες έχει τη διάθεση να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων; Και πόση υπομονή έχουν τα αδέλφια Αγγελόπουλοι ώστε να αντέξουν τα καπρίτσια ενός παίκτη που εδώ και πέντε χρόνια έχει αφήσει πίσω του τον όρο «παιδί» αλλά δεν έχει γίνει ακόμη άντρας; Ενδεχομένως η στήριξη που είχε κατά καιρούς να του έκανε κακό, όπως και το γεγονός ότι πάντα ήταν στο επίκεντρο. Όμως τώρα μετά το τουρνουά στην Πολωνία οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αποδείξει ότι δίκαια όλοι έκαναν υπομονή ώστε να δουν τον πραγματικό Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Άλλωστε έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να γίνει αυτό που θέλει και δεν είναι άλλο από το «είμαι ο καλύτερος στον κόσμο»….

Σάντος: «Έχει ιδιαιτερότητες ο Σέρτζιο, άξιζε μία ακόμη ευκαιρία»

Τον λόγο που έδωσε ακόμη μια ευκαιρία στον Σέρτζιο Κονσεϊσάο για τη συμπεριφορά του στο εντός έδρας παιχνίδι με την Χέρενφεν εξήγησε ο Φερνάντο Σάντος, μιλώντας στην πορτογαλική ιστοσελίδα «tvi24.pt».Ο τίτλος του δημοσιεύματος στο σάιτ ήταν «Eκλεισε η διαμάχη του Σάντος με τον Κονσεϊσάο» και αναφέρει σχετικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στον αγώνα με την Χέρενφεν:

«Ο Κονσεϊσάο είχε αντιδράσει άσχημα μετά την αντικατάστασή του από τον Φερνάντο Σάντος στο εντός έδρας παιχνίδι του Γιουρόπα Λιγκ με αντίπαλο τη Χέρενφεν. Ο Κονσεϊσάο ήταν αρχηγός στο συγκεκριμένο ματς, φορούσε το περιβραχιόνιο και τη στιγμή της αντικατάστασής του ήταν έξαλλος πηγαίνοντας στα αποδυτήρια».

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά»

Στη συνέχεια φιλοξενεί δηλώσεις του Πορτογάλου τεχνικού του ΠΑΟΚ, ο οποίος τόνισε: «Είναι ένα θέμα που έχει επιλυθεί εσωτερικά. Φυσικά δεν μας άρεσε ο τρόπος που ενήργησε ο Κονσεϊσάο. Δεν αρέσει αυτού του είδους η αντίδραση. Θέλουμε η ομάδα να λειτουργεί σαν μία οικογένεια. Ολοι οι παίκτες έχουν την ίδια σημασία, αλλά βέβαια υπάρχουν παίκτες με ιδιαιτερότητες.

Πιστεύω ότι το σωστό ήταν να δώσω μία ακόμα ευκαιρία στον Σέρτζιο, διότι είναι ένας παίκτης που μπορεί να μας βοηθήσει. Ολοι οι παίκτες άλλωστε έχουν τις κακές στιγμές τους. Τιμωρήθηκε δεόντως και η ιστορία τελείωσε εκεί. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά».

Σλοβενία Λιθουανία 81-58

Οσοι περίμεναν ντέρμπι ανάμεσα σε Σλοβενία και Λιθουανία διαψεύστηκαν. Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς έκανε περίπατο απέναντι στους λιθουανούς, οι οποίοι είχαν κάκιστη απόδοση και δεν μπόρεσαν να φανούν ανταγωνιστικοί σε κανένα σημείο του αγώνα. Κορυφαίος για τους νικητές, που επικράτησαν με 81-58 ήταν ο Γιάκα Λάκοβιτς (24π.), ενώ από την άλλη πλευρά είναι δύσκολο να βρει κανείς διακριθέντες. Πρώτος σκόρερ ήταν πάντως ο Καλνιέτις με 15, ενώ ο Κλέιζα του Ολυμπιακού τελείωσε το ματς με 6 πόντους στο ενεργητικό του.

Εμφανείς ήταν οι αδυναμίες της Λιθουανίας σε ένα ακόμη παιχνίδι του Ευρωμπάσκετ, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Η Σλοβενία δείχνοντας μεγάλη διάθεση από το ξεκίνημα κατάφερε να εκμεταλλευθεί τα προβλήματα των λιθουανών και να χτίσει από πολύ νωρίς ένα σημαντικό προβάδισμα (28-18).

Λάκοβιτς, Λόρμπεκ και Νάχμπαρ ήταν οι παίκτες που οδήγησαν την Σλοβενία στο σκοράρισμα, αλλά σίγουρα ο Γιούρι Ζντοβτς δεν πρέπει να έχει παράπονα από την αμυντική προσπάθεια όλων των παικτών του. Με "όπλο" τους την καλή άμυνα οι σλοβένοι ανέβασαν κι άλλο τη διαφορά, για να την φτάσουν στους 17 πόντους (43-26, 20`).

Το σκορ αντικατοπτρίζει την εικόνα των ομάδων στο παρκέ, ενώ το επιθετικό πρόβλημα των λιθουανών φαίνεται και από το ότι πρώτος σκόρερ τους ήταν ο Κλέιζα, ο οποίος είχε σκοράρει μόλις έξι πόντους.

H απόλυτη κυριαρχία της Σλοβενίας συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο, παρά τις προσπάθειες του Μασιούλις, ο οποίος ανέβηκε επιθετικά. Η Λιθουανία δεν είχε συνοχή ως ομάδα και οι σλοβένοι έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ για να φτάσουν στο 62-39 του τριακοστού λεπτού.

Η Λιθουανία δεν ήταν ικανή να αλλάξει την... κακή της μοίρα και υποχρεώθηκε σε μία βαριά ήττα με 81-58. Από την άλλη οι σλοβένοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αλλά και να ελπίζουν για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια στη διοργάνωση, καθώς η εμφάνισή τους ήταν εξαιρετική.