Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ριέρα φεύγει, τα εκατομμύρια έρχονται!!

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η μεταγραφή του Άλμπερτ Ριέρα από τον Ολυμπιακό στην Γαλατασαράι, καθώς ο Ισπανός πίεσε πολύ και έπεισε τους «ερυθρολεύκους» να πουν το «ναι» στην... τρελή πρόταση των Τούρκων.
Ο Ριέρα φεύγει, τα εκατομμύρια έρχονται!
Οι Τούρκοι κατέθεσαν στους Πειραιώτες πρόταση 4.5 εκατομμυρίων ευρώ για τον Ισπανό άσο, ενώ στον ίδιο δίνουν κλειστό τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές που ξεπερνάνε τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Χρήματα... τρελά για τα οποία στον Ολυμπιακό δεν μπόρεσαν τελικά να πουν “όχι”. Άλλωστε, ο Ριέρα μόλις ενημερώθηκε για την προσφορά του τουρκικού συλλόγου, μετέβη αμέσως στα γραφεία της ΠΑΕ και προσπάθησε να τους πείσει να τον αφήσουν να φύγει, ενώ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Σωκράτη Κομινάκη, πάντα με τον ίδιο σκοπό.

Τελικά, ο Ριέρα φαίνεται πως... ξεπέρασε την άρνηση του Ερνέστο Βαλβέρδε και ήδη ετοιμάζει βαλίτσες για Τουρκία. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες διέρρευσε από την ομάδα, πως αν φύγει ο Ισπανός, τότε θα αποκτηθεί ελεύθερος επιθετικός σε μία προσπάθεια να... γλυκάνουν τον Βάσκο τεχνικό.
πηγή: sportdog.gr

«Άλλο αθλητισμός και άλλο πολιτική»

Η πολιτική για τους πολιτικούς και το μπάσκετ για τους ανθρώπους του... Αυτό είναι το δόγμα του προπονητή των Σκοπίων, Μάριν Ντοκουζόφσκι, ο οποίος θέλησε να αποσυνδέσει τον αγώνα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ από όσα συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες για το όνομα «Μακεδονία».
«Άλλο αθλητισμός και άλλο πολιτική»
Παράλληλα, μιλώντας στο sport-fm.gr δεν έκρυψε το θαυμασμό του για το ελληνικό συγκρότημα.
«Δεν ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα. Εγώ είμαι άνθρωπος του αθλητισμού, αυτά είναι θέματα που τα χειρίζονται οι πολιτικοί. Έχω πολύ καλή σχέση με όλους τους ανθρώπους της ελληνικής ομάδας και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Έλληνες. Τα υπόλοιπα είναι προβλήματα που πρέπει να απασχολούν τους πολιτικούς κι όχι τους ανθρώπους του μπάσκετ», δήλωσε ο τεχνικός των Σκοπίων.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως την ομάδα του ενδιαφέρουν περισσότερο οι δύο τελευταίοι αγώνες του ομίλου, παρά αυτός του Σαββάτου. Αλήθεια ή μπλόφα; «Είμαστε έτοιμοι. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε μετά από μία πολύ σημαντική νίκη απέναντι στην Κροατία, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την πρόκριση. Για μας το ματς με την Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο εκείνα που ακολουθούν απέναντι στη Φινλανδία και τη Βοσνία. Ξέρουμε πως αν πάρουμε τα δύο τελευταία παιχνίδια του ομίλου, θα περάσουμε στη δεύτερη φάση», τόνισε.
Τέλος, ερωτηθείς για τους Έλληνες παίκτες που φοβάται περισσότερο, απάντησε: «Όλοι οι παίκτες της Ελλάδας είναι επικίνδυνοι. Η ελληνική ομάδα είναι ένα πολύ καλό σύνολο, που παίζει πολύ καλή άμυνα. Έχει πολλούς καλούς ψηλούς, όπως ο Μπουρούσης, ο Φώτσης και ο Κουφός, ενώ στην περιφέρεια υπάρχουν ο Ζήσης και ο Καλάθης. Πρόκειται για παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας. Επιπλέον η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο βάθος στον πάγκο και ο προπονητής μπορεί να υπολογίζει σε δώδεκα παίκτες, σε αντίθεση με μας, που στηριζόμαστε σε 7-8 παίκτες».

"Το άστρο το έχει η Εθνική"

Ο Άγγελος Χαριστέας μίλησε στη NOVA για τον θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας στο Ισραήλ, δίνοντας τα εύσημα στους διεθνείς για τη μεγάλη επιτυχία τους.
"Το άστρο το έχει η Εθνική"
Παράλληλα, στάθηκε στη χημεία που υπάρχει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τόσο επί εποχής Ρεχάγκελ όσο και τώρα με τον Φερνάντο Σάντος και τόνισε πως το άστρο το έχει η Εθνική ομάδα και οι παίκτες!
Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να δοθεί βάση στο ταλέντο που έχουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, στάθηκε στην ανανέωση που έχει γίνει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια καλή πορεία το ερχόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.
Πηγή: novasports.gr

Κοντά σε Μπαμόγκο ο ΟΦΗ!!

Πολύ κοντά στην πραγματοποίηση μιας σπουδαίας μεταγραφής βρίσκεται ο ΟΦΗ που είναι κοντά σε συμφωνία με τον πρώην επιθετικό της Μαρσέιγ Χαμπίμπ Μπαμόγκο!
Κοντά σε Μπαμόγκο ο ΟΦΗ!
O διεθνής με την Μπουρκίνα Φάσο επιθετικός βρίσκεται σε προχωρημένος συζητήσεις με τον ΟΦΗ και οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ο 29χρονος επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του στην Μοντεπλιέ της οποίας τα χρώματα φόρεσε την περίοδο 2001-2004 μετρώντας 111 συμμετοχές και 24 γκολ. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Μαρσέιγ με την οποία αγωνίστηκε για τρία χρόνια (2004-2007) έχοντας 45 συμμετοχές και 8 γκολ. Στην συνέχεια αγωνίστηκε ως δανεικός σε Ναντ και Θέλτα με τις οποίες είχε 31 και 15 συμμετοχές αντίστοιχα και πέτυχε 4 και 2 γκολ.
Τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν η Νις με την οποία αγωνίζεται από το 2007 και έχει 93 συμμετοχές σημειώνοντας 10 γκολ. Ο Μπαμόγκο έχει φορέσει και 28 φορές το εθνόσημο με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του με την οποία έχει σκοράρει 8 φορές.
Πηγή: gentikoule.gr

Στο δρόμο για το EURO 2012!!

Αμεση ενημέρωση για την αγωνιστική ημέρα των προκριματικών του EURO2012. Τα αποτελέσματα, τι έγινε στους αγώνες και αναλυτικές βαθμολογίες όλων των ομίλων.
Στο δρόμο για το EURO 2012
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ EURO2012
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Αζερμπαϊτζάν – Βέλγιο1-1
(86’ Αλίγιεβ - 55’ πέν. Σίμονς)
Μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στην εξασφάλιση της δεύτερης θέσης (η πρώτη είναι καπαρωμένη από τη Γερμανία) έχασε το Βέλγιο. Απέμεναν μόλις τέσσερα λεπτά μέχρι τη λήξη και την επιστροφή από το Μπακού με τους τρεις βαθμούς. Και από το πουθενά το αδιάφορο Αζερμπαϊτζάν που ούτε καν πίεζε, ισοφάρισε. Ένα λεπτό νωρίτερα και ένα αργότερα, Ντε Καμάργκο και Φελαϊνί σπατάλησαν τις δικές τους ευκαιρίες.

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Ανδόρα – Αρμενία 0-3
(35’ Πιτσέλι, 75’ Γκαζαριάν, 90+1’ Μκιταριάν)
Χωρίς να την περιμένει κανείς, η Αρμενία παραμένει στο κόλπο. Εκανε το χρέος της, νίκησε για δεύτερη φορά την πλέον ανίσχυρη του ομίλου, Ανδόρα και ελπίζει. Αλλωστε έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ότι μπορεί, μιας και διαθέτει την πιο παραγωγική επίθεση στο γκρουπ. Στη φάση του πέναλτι (3-0) αποβλήθηκε ο Λίμα των γηπεδούχων.
Ρωσία – FYROM 1-0
(41’ Σεμσόβ)
Η ψυχή της βγήκε για να νικήσει την αδύναμη FYROM. Ετσι όμως έχουν κυλήσει μέχρι στιγμής τα προκριματικά για τη Ρωσία που ακόμα και έτσι όμως, με το… στανιό, έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή του γκρουπ. Βέβαια ας όψεται και ο τερματοφύλακας της, Μαλαφέεβ που στις καθυστερήσεις έσωσε τα χειρότερα στο πλασέ του παλιού παίκτη των ΑΕΚ, Αιγάλεω, Λεβαδειακού,, Γκόραν Ποπόφ
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Φινλανδία – Μολδαβία 4-1

(11’, 43’ Χαμαλάινεν, 52’ πέν. Φορσέλ, 71, αυτογκόλ Αρμας – 85’ Αλεξέεβ)
Την πρόκριση αποκλείεται να την προλάβουν. Ωστόσο, οι φινλανδοί αναζητούσαν εναγωνίως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ώστε να ξεπλύνουν τη ντροπή του περασμένου Ιουνίου, όταν έφαγαν πέντε γκολ από τη Σουηδία. Η Μολδαβία αποδείχτηκε το εξιλαστήριο θύμα. Μάλιστα οι γηπεδούχοι είχαν οκτώ ευκαιρίες για γκολ και σκόραραν στις μισές. Οσο για τους φιλοξενούμενους και την προηγούμενη φορά που έπαιξαν, με το ίδιο σκορ ηττήθηκαν (από τη Σουηδία). Ενας από τους σκόρερ των νικητών ήταν και ο Μίκαελ Φορσέλ που λίγες μέρες νωρίτερα απέρριψε την πρόταση του Αρη.

9ος ΟΜΙΛΟΣ
Λιθουανία – Λιχτενστάιν 0-0

Τελικά φαίνεται πως το Λιχτενστάιν έχει βρει στο πρόσωπο της Λιθουανίας τους… πελάτες του. Το μικρό κρατίδιο των 36.000 κατοίκων κατάφερε να αποσπάσει «λευκή» ισοπαλία στο Κάουνας, ενώ στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι που μάλιστα ήταν και μεταξύ τους στις αρχές Ιουλίου, είχε νικήσει με 2-0. Οι Λιθουανοί πάντως έστω και ανορθόδοξα το πάλεψαν, αν και από το 75’ έπαιζαν με παίκτη λιγότερο (αποβολή Τσεσνάουσκις).
Διαβάστε όλο το θέμα στο gazzetta.gr

Από το "μόνο αν με διώξουν", στο "αφήστε με να φύγω"

Την πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ είχε ...ευαγγέλιο ο Ριέρα, ο οποίος λίγες ώρες πριν την εξωπραγματική πρόταση της Γαλατά, έλεγε πως δεν φεύγει με τίποτα από τον Ολυμπιακό. Τώρα παρακαλάει να φύγει!
Από το "μόνο αν με διώξουν", στο "αφήστε με να φύγω"
Ο Ισπανός χαφ έλεγε στους συμπαίκτες του πως θέλει να ζήσει τη γιορτή και γι’ αυτό δεν «καίγεται» να την κάνει για την Τουρκία. Πως προτιμά να μείνει, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά που του έδιναν οι γείτονές μας με την προηγούμενη πρόταση ήταν πολύ καλά. Καλύτερα από το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό.
«Δεν πάω στην Τουρκία. Εγώ θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό και να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα φύγω μόνο αν με πιάσουν και μου πούνε ότι δεν με θέλουν και πως πρέπει να πάω με το ζόρι στην Γαλατά», έλεγε τις προηγούμενες μέρες στους συμπαίκτες του ο Ισπανός. Με την επιθυμία του έμπειρου μέσου «ταυτίζεται» και ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που ζήτησε να παραμείνει στη διάθεσή του ο συμπατριώτης του.
Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην το απόγευμα της Παρασκευής 2/9, με τους Τούρκους να προσφέρουν γη και ύδωρ στον Ολυμπιακό και 4ετές συμβόλαιο στον ίδιο τον Ριέρα με τρελά λεφτά (κοντά 13 εκ. Συνολικά), για να τον δελεάσουν. Όπως και έγινε. «Αφήστε με να πάω στη Γαλατά», είπε όταν πήγε στα γραφεία της ΠΑΕ ο Ισπανός, με ανθρώπους του περιβάλλοντός του να λένε πως «4ετές με τέτοια λεφτά ενώ διανύει τα 30, είναι η τελευταία μεγάλη οικονομική ευκαιρία της καριέρας του».
Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν η διοίκηση των ερυθρολεύκων, θεωρήσει ιδανική την πρόταση της Γαλατά ή θα βάλει πάνω απ’ όλα την διατήρηση της δυναμικότητας της ομάδας σε υψηλά επίπεδα...

πηγή: sportdog.gr

Είστε διάσημοι σε όλη την Ευρώπη»

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Το φαινόμενο των ultras στην Ιταλία», Σεμπαστιάν Λουί μίλησε στο για τους Ελληνες οπαδούς, την ΑΕΚ αλλά και τον Ολυμπιακό.
«Είστε διάσημοι σε όλη την Ευρώπη»
Φανατικός οπαδός… Ταραχοποιό στοιχείο ή 12ος παίκτης; Εμπνευστής στην γιορτή της εξέδρας ή στο… μπάχαλο; Ξέσπασμα κοινωνικό ή κίνημα… αθλητικό; Σε αυτά κι άλλα πολλά παρόμοια ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει ένας… οπαδός. Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λουί έζησε από μέσα την «Μέκα» του οργανωμένου οπαδού, τους «Ultras» και έπειτα από μια πολύχρονη έρευνα, έγραψε βιβλίο με αντικείμενο «Το φαινόμενο των ultras στην Ιταλία»…
Μέσα από τις 326 σελίδες του, προσπάθησε «να σκιαγραφήσει το συναρπαστικό πορτρέτο ενός κινήματος που αντανακλά την εξέλιξη της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Ιταλία. Η ματιά που ρίχνει, οδηγεί τον αναγνώστη πολύ πιο πέρα από τα κλισέ περί βίας και πολιτικού εξτρεμισμού μέσα στα γήπεδα»…
Λίγες ώρες πριν παραβρεθεί στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του (σ.σ κυκλοφορεί από τις Απρόβλεπτες εκδόσεις σε μετάφραση της Βάσιας Γιαννακοπούλου και επιμέλεια του Γιώργου Καράμπελα), η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (3/9, στον πολυχώρο Ρουφ, στις 20:00), ο Σεμπαστιάν Λουί παραχώρησε συνέντευξη στο SentraGoal για το περιεχόμενο της έρευνάς του.
Εδειξε να γνωρίζει και την ελληνική πραγματικότητα, ενώ παραδέχτηκε πως ως οπαδός της Μαρσέιγ έχει παρακολουθήσει πολλά παιχνίδια της ΑΕΚ (σ.σ αδελφοποιημένοι) στα ελληνικά γήπεδα… «Είναι από τους θερμότερους οπαδούς στην Ευρώπη», θα πει για τους Ελληνες… Οσο για τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την αγαπημένη του ομάδα, ελπίζει σε σίγουρη βοήθεια στην κερκίδα από... οπαδούς της ΑΕΚ!
Για την επιλογή των Ultras της Ιταλίας:
«Τους επέλεξα για δύο λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήμουν για 12 χρόνια ενεργό μέλος των ultras της Μαρσέιγ και το κίνημα των ultras στην Γαλλία ξεκίνησε έχοντας ως πρότυπο το ιταλικό. Ετσι, πάντοτε βλέπαμε την Ιταλία σαν την `Μέκα' του ριζοσπαστικού οπαδικού κινήματος και συχνά ταξιδεύαμε για να παρακολουθήσουμε παιχνίδια από κοντά. Ενδιαφερόμασταν περισσότερο για την εξέδρα, παρά για τους αγώνες. Επειτα, όταν έπρεπε να επιλέξω θέμα έρευνας για τις σπουδές μου, ήταν φυσικό να πάρω την ιταλική σκηνή ως παράδειγμα.
Ο βασικός, ωστόσο, λόγος είναι ότι η υποκουλτούρα του ριζοσπαστικού οπαδικού κινήματος (των χούλιγκανς είναι κάτι διαφορετικό) γεννήθηκε στην Ιταλία, είναι προϊόν της ιταλικής κοινωνίας. Γεννήθηκε στα τέλη του '60, όταν οι κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές της εποχής έφεραν ποικίλες συνέπειες. Μία από αυτές ήταν η δημιουργία μιας νέας , ριζοσπαστικής, οπαδικής σκηνής, η οποία εμπνεύστηκε από την άκρα αριστερά. Εξαιτίας, λοιπόν, αυτής της `ρίζας' και λόγω του ότι είχα ενθουσιαστεί με τους Ιταλούς ultras, αποφάσισα να το ερευνήσω».
Για το εάν υπάρχουν, πλέον, διαφορές ανάμεσα στην κουλτούρα των Ιταλών οπαδών και αυτών των άλλων χωρών:

«Και ναι και όχι… Εξαρτάται από το υπόβαθρο και την τοπική αντίληψη και νοοτροπία. Για παράδειγμα, στην Γερμανία οι Ultras έχουν παρουσία τα 12 τελευταία χρόνια όμως δεν έχουν καταφέρει να ελέγχουν απόλυτα την εξέδρα. Παράλληλα, βλέπεις ότι σε κάποια σημεία έχουν ίδιους κωδικούς (π.χ το coreo). Πάντως, εξακολουθούν να διατηρούν την «κουλτούρα του δρόμου», κάτι που δεν ισχύει στην Ιταλία.
Από την άλλη βλέπεις πως ακόμη και τώρα που το κίνημα παρουσιάζει καμπή, οπαδοί από άλλες χώρες ταξιδεύουν στην Ιταλία για… μαθήματα. Η νοοτροπία και η δημιουργικότητα προέρχονται ακόμη από την Ιταλία.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές οργανωμένες κερκίδες των Ultras, ριζοσπαστική κερκίδα των οπαδών διακατέχεται από ένα είδος «βαλκανικής» νοοτροπίας, ενώ αυτοί που επιδιώκουν να επαναπροσδιοριστούν ως ultras, αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας του «απείθαρχου» που τους συνοδεύει».
Για το εάν το κίνημα των Ultras στην Ιταλία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί `πολιτικό»:
«Υποθέτω πως όχι, ένα πολιτικό κίνημα διαθέτει ατζέντα, οι ultras όχι… Ακόμη και τώρα που οι οπαδοί δίνουν αγώνα ενάντια στην «κάρτα του φιλάθλου» (μέτρο που προσπαθεί να θεσμοθετήσει η ιταλική κυβέρνηση και προβλέπει ότι ο κάθε οπαδός θα χρειάζεται μια ειδική κάρτα για να ταξιδέψει) και έχουν οργανώσει ένα μεγάλο δίκτυο αντίδρασης, αυτό απέχει πολύ από την πολιτική δράση.

Ακόμη και τα σύμβολα που φέρουν στα πανό τους και τα λάβαρα, είτε είναι ακροαριστερά είτε της άκρας δεξιάς, μερικές φορές δεν σημαίνουν τίποτα. Κάποιοι πιο παλιοί, ηγέτες στην κερκίδα τα χρησιμοποιούν και απλά οι μικρότεροι ακολουθούν. Απλά, κάποιες φορές, η εξέδρα ακολουθεί την πολιτική παράδοση μιας πόλης. Για παράδειγμα, οι ultras της Λιβόρνο είναι πασίγνωστοι ως αριστεροί, όμως η αριστερά στην Ιταλία γεννήθηκε στην συγκεκριμένη πόλη κι έτσι η σύνδεση έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα».
Πολλοί θεωρούν ότι οι φανατικοί οπαδοί δεν αγαπούν τον αθλητισμό αλλά χρησιμοποιούν τα γήπεδα για βίαια ξεσπάσματα και επεισόδια:
«Αυτό το υποστηρίζουν πολλοί όμως δεν πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε χρειάζεται το γήπεδο για να γίνει βίαιος. Το πασίγνωστο βιβλίο του Γκουστάβ Λε Μπόν «η ψυχολογία των μαζών» εξηγεί με ιδανικό τρόπο την συμπεριφορά των ανθρώπων όταν μετατρέπονται σε πλήθος. Ας προσθέσουμε τον ενθουσιασμό της νεότητας και την γοητευτική εικόνα του επαναστάτη. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι το ποδόσφαιρο είναι μια μανιχαϊστική θεώρηση της κοινωνίας, έχει όλες τις πτυχές ενός «πολεμικού» τελετουργικού».

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες υπάρχει η αίσθηση ότι οι διοικήσεις των ομάδων στηρίζουν οικονομικά ή ακόμη και συντηρούν κομμάτι των οργανωμένων οπαδών. Θεωρείς ότι θα πρέπει να υπάρχει στήριξη ή οι οργανωμένοι να παραμένουν ανεξάρτητοι από τις διοικήσεις;
«Σε πολλές χώρες, οι πρόεδροι χρησιμοποιούν τους ultras, έχοντας οικονομικό συμφέρον. Η αλήθεια είναι πως η φιλοσοφία των ultras, τους επιβάλλει να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με τις διοικήσεις. Όμως αλλοιώνεται κάποιες φορές εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Οι διοικήσεις θεωρούν ότι μπορούν να ελέγξουν την κερκίδα, δίνοντας δωρεάν εισιτήρια ή τοποθετώντας φιλάθλους σε θέσεις stewards. Κυρίως συμβαίνει με μεγάλες ομάδες που έχουν πολλούς οπαδούς.
Θεωρώ πως οι οπαδοί πρέπει να έχουν σχέσεις με τους υπευθύνους των συλλόγων αλλά αυτές να αποτελούν μια ανοιχτή διαδικασία, τίποτα το κρυφό και μυστικό και κυρίως αποστασιοποιημένοι από οικονομικά συμφέροντα. Όμως δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει απόλυτα. Σε έναν κόσμο όπου το χρήμα είναι παντού και στο ποδόσφαιρο, στο μοντέρνο ποδόσφαιρο παίζονται εκατομμύρια, υπάρχουν και οπαδοί που δεν θα είχαν πρόβλημα να βρεθούν με πολλά χρήματα στις τσέπες. Αλλοτε, μάλιστα, οι διοικήσεις τους χρησιμοποιούν για να διώξουν κάποιον παίκτη ή προπονητή.
Όμως υπάρχουν και οι αγνοί ultras.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη με την διάσημη εξέδρα «Irriducibili» της Λάτσιο. Από το 19987 μέχρι το 2009 ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην κερκίδα, όμως η νέα γενιά την έβγαλε εκτός μη μπορώντας να δεχτεί τις σχέσεις που είχε δημιουργήσει με την διοίκηση… Μέχρι και μαγαζιά με προϊόντα της ομάδας είχαν εκμεταλλεύονταν μέλη του συγκεκριμένου γκρουπ. Εν κατακλείδι, είναι σημαντική η ανεξαρτησία των οπαδών και κάποιοι εξακολουθούν να την τηρούν.
Για το εάν τελικά, οι ultras της Ιταλίας είναι αριστερών ή ακροδεξιών πολιτικών πεποιθήσεων:
«Οι Ultras στην Ιταλία δημιουργήθηκαν έχοντας αριστερό προσανατολισμό… Αρκεί να προσέξει κανείς τα ονόματα για να καταλάβει: «Red and black Brigade» της Μίλαν, εμπνευσμένο από τις «Ερυθρές ταξιαρχίες», «Fedayn» της Ρόμα, εμπνευσμένο από τον αγώνα της Παλαιστίνης, «Venceremos» και «Autonomia Bianconera» της Γιουβέντους.
Βέβαια, ήταν επηρεασμένοι από το πολιτικό κλίμα του 1967 κι έπειτα, με την συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας –τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες – να είναι αριστερών πεποιθήσεων. Ετσι, ήταν φυσικό το κλίμα να μεταφερθεί και μέσα στα γήπεδα. Βέβαια, την ίδια περίοδο παρουσιάστηκαν στις κερκίδες και κάποιες ομάδες νεοφασιστών που όμως σε καμία περίπτωση δεν μετέφεραν την πολιτική προπαγάνδα στο γήπεδο. Απλά ήταν εκεί για να στηρίξουν την ομάδα τους, όπως οι «Boys» της Ρόμα που προέρχονταν από εύπορες περιοχές της Ρώμης.
Με τον καιρό, η πολιτική διάσταση ξεχάστηκε ενώ στα τέλη του 1980 ήρθε η `έκρηξη' προς τα δεξιά, με σύμβολα και συνθήματα και ομάδες οπαδών συνδεδεμένες με νεοφασιστικά κόμματα… Ηταν η αντανακλαστική αντίδραση των ultras στην ξενοφοβία που επήλθε στην ιταλική κοινωνία, όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες ορδές μεταναστών.
Από το 1990 κι έπειτα, η ιταλική κοινωνία έχει στραφεί καθαρά προς την δεξιά, κάτι που εύκολα συναντάς και στα γήπεδα, με τις ρατσιστικές επιθέσεις και τις φραστικές αποδοκιμασίες εναντίον ξένων ποδοσφαιριστών. Πάντως, παραμένουν και οι αριστερές ομάδες των οπαδών στην κερκίδα όπως συμβαίνει στους αγώνες της Εμπολι, της Λιβόρνο, της Βενέζια. Κυρίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι την απαξιώνουν, αναρτώντας πανό κατά των πολιτικών και φροντίζουν να ξεκαθαρίζουν την θέση τους όπως αυτοί της Σαμπντόρια που ανάρτησαν πανό το οποίο έλεγε: «Ultras, no politics».
Για την εμπειρία του από τα χρόνια που πέρασε στην κερκίδα των Ultras της Μαρσέιγ:
«Υπήρξα μέλος των Commando Ultra 84 από το 1994 μέχρι το 2006, ήταν μια απίστευτη εμπειρία και με βοήθησε πολύ στην έρευνά μου. Ο κόσμος των Ultras δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτός στον… έξω κόσμο και η ανάμειξή μου αποτέλεσε το διαβατήριο τόσο για την εξέδρα όσο και για όλες τις άλλες δραστηριότητες. Είναι συγκλονιστική εμπειρία να αγαπάς μια ομάδα και να είσαι μαζί της παντού, να ταξιδεύεις σε όλη την Ευρώπη.
Επίσης, ήταν σημαντικό και από κοινωνιολογικής άποψης καθώς η κερκίδα των απλών φιλάθλων, το πέταλο, είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας μας. Εκεί βρίσκεται ο γιατρός δίπλα στον άνεργο, ο εργάτης δίπλα στον φοιτητή και δεν υπάρχουν πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί διαχωρισμοί, τους ενώνει το πάθος τους για την ομάδα.
Η εικόνα των γαλλικών γηπέδων είναι τελείως διαφορετική από αυτή των ελληνικών… Λιγότερο παθιασμένη και με λιγότερη βία (παρακολούθησα την προηγούμενη εβδομάδα τα επεισόδια των οπαδών του Βόλου όταν η ομάδα τους τιμωρήθηκε με αποκλεισμό). Στη Γαλλία αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ. Πάντως, η Μαρσέιγ έχει φανατικούς οπαδούς που την ακολουθούν όπου κι αν παίζει. Η σωστή οργάνωση έχει δημιουργήσει μια μεγάλη κερκίδα στην Μασσαλία».
Για τα ελληνικά γήπεδα και τους οπαδούς:
«Φυσικά και γνωρίζω για τα ελληνικά γήπεδα και τους φιλάθλους. Αλλωστε, η Μασσαλία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα μιας και ανακαλύφθηκε από Ελληνα ναυτικό με καταγωγή από την Φώκαια. Μάλιστα, τα χρώματα της ομάδας μας είναι αυτά της ελληνικής σημαίας.
Κυρίως όμως γνωρίζω για τα ελληνικά γήπεδα λόγω της φιλίας που έχουμε οι οπαδοί της Μαρσέιγ με την Original 21 της ΑΕΚ και πολλές φορές έχω έρθει στην Ελλάδα κι έχω παρακολουθήσει παιχνίδια της ΑΕΚ, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ. Από αυτό που είδα στα γήπεδα Αθήνας και Θεσσαλονίκης μπορώ να πω ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι θρησκεία. Οι Ελληνες οπαδοί είναι διάσημοι σε όλη την Ευρώπη για το πάθος τους , την πίστη και την στήριξη που δείχνουν στις ομάδες τους.
Η έλλειψη οργάνωσης αντικαθίσταται από αυτό το πάθος».
Για τα παιχνίδια της Μαρσέιγ με τον Ολυμπιακό:
«Δεν μπορώ να πω αν θα νικήσουμε, το σίγουρο είναι πως θα υπάρχει μια φανταστική ατμόσφαιρα στις κερκίδες, έχω δει την εξέδρα του Ολυμπιακού και σε παλαιότερα παιχνίδια. Εγώ δεν θα είμαι δυστυχώς στην Ελλάδα αλλά 1.000 οπαδοί της Μαρσέιγ θα βρεθούν στο Καραίσκάκης. Το παίχνίδι είναι ιδιαίτερο για μας λόγω των σχέσεων που έχουμε με την Ελλάδα αλλά και με την ΑΕΚ και πιστεύω ότι οι φίλοι μας, οι οπαδοί της ΑΕΚ θα είναι εκεί για να μας υποστηρίξουν".
ΠΗΓΗ: sentragoal.gr

"Καμπανάκι" FIFA σε ΕΠΟ για Καβάλα και Βόλο...!!

Mε επιστολή που απέστειλε στην ΕΠΟ η FIFA καλεί την Ελληνική Ομοσπονδία να την ενημερώσει αν υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο θέμα των υποβιβασμών Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας...
"Καμπανάκι" FIFA σε ΕΠΟ για Καβάλα και Βόλο...

Από την πρώτη στιγμή που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε τον υποβιβασμό των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας και στις δύο ομάδες τόνιζαν πως αυτό έγινε μετά από πολιτική παρέμβαση. Οι Βολιώτες και οι «αργοναύτες» δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια και έστειλαν σχετική αλληλογραφία τόσο σε FIFΑ, όσο και σε UEFΑ, κάνοντας λόγο για παρέμβαση του κράτους.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία που σε τέτοια ζητήματα είναι κάθετη, απέστειλε επιστολή στην ΕΠΟ, ζητώντας της να την ενημερώσει για το αν τελικά υπήρξε ή όχι πολιτική παρέμβαση. Αξίζει να αναφέρουμε πως αν φανεί πως υπάρχει... δάκτυλος του κράτους, οι κυρώσεις για το ποδόσφαιρο της χώρας μας θα είναι μεγάλες.
Αναλυτικά η επιστολή της FIFΑ έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Πρόεδρε (της ΕΠΟ)
Παρακαλώ βρείτε εσωκλειούμενη την αλληλογραφία που στάλθηκε σε FIFA και UEFA από τις ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα στις 25 Αυγούστου 2011 σχετικά με φερόμενες πολιτικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα την αποβολή των ομάδων από την Σούπερ Λίγκα και τον υποβιβασμό τους σε ερασιτεχνική κατηγορία. Οι αποφάσεις υποθέτεται πως πάρθηκαν σχετικά με το πρόβλημα των "στημένων" παιχνιδιών του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Οι «διεκδικούντες» (Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα) ισχυρίζονται πως στις δύο περιπτώσεις οι πολιτεία ανέτρεψε αποφάσεις του πειθαρχικού οργάνου της ΕΠΟ. Επιπλέον αναφέρονται δημόσιες δηλώσεις του υπουργού πολιτισμού ο οποίος αναφέρθηκε στην βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει παρέμβαση σε ποδοσφαιρικά ζητήματα.
Επειδή αδυνατούμε να κατανοήσουμε το ζήτημα με δεδομένο την έλλειψη πληροφόρησης,παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν με γραπτή αναφορά».
Πηγή: gazzetta.gr

Νάτο το... αυτογκόλ της χρονιάς! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν υπήρχε ψηφοφορία για το πιο ωραίο... αυτογκόλ της χρονιάς, αυτό που πέτυχε ο Ινίγο Μαρτίνεθ στο ματς των Ελπίδων της Ισπανίας με τη Γεωργία, θα έπαιρνε την πρωτιά με διαφορά!
Νάτο το... αυτογκόλ της χρονιάς! (ΒΙΝΤΕΟ)
Θαυμάστε το!

Κάναμε "σεφτέ" κόντρα στην Κύπρο!!

Την πρώτη της νίκη στον 1ο προκριματικό όμιλο του EURO 2013 πέτυχε η Εθνική Ελπίδων, επικρατώντας 2-0 της Κύπρου στο Δασάκι Αχνας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ανώτερο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και μόνο μετά την αποβολή του Μάνταλου (δεύτερη κίτρινη) στο 71΄ πιέστηκε από τους γηπεδούχους.
Κάναμε "σεφτέ" κόντρα στην Κύπρο
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την Εθνική μας να έχει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και να χάνει πολλές ευκαιρίες για να σκοράρει, με σημαντικότερες αυτές των Γιάννου (1΄, 41΄), Μάνταλου (10΄), Φορτούνη (13΄, 45΄) και Σκόνδρα (23΄).
Η πρώτη καλή στιγμή του δευτέρου ημιχρόνου ήταν για τους γηπεδούχους στο 49΄, όταν ο Μυτίδης από το ύψος της μικρής περιοχής δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.
Η Ελλάδα πήρε γρήγορα και πάλι τον έλεγχο του αγώνα και κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 58΄ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κώστα Φορτούνη. Οι ισορροπίες του αγώνα άλλαξαν στο 71΄, όταν ο Πέτρος Μάνταλος αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Η ομάδα της Κύπρου πίεσε την ελληνική άμυνα και έφτασε κοντά στο γκολ με τον Χατζηβασίλη στο 78΄ και τον Πιτταρά στο 79΄ (σουτ άουτ). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, όμως, ήταν επικίνδυνο στις αντεπιθέσεις και έχασε σπουδαία ευκαιρία στο 90΄, όταν ο Μαυρίας δεν μπόρεσε να σκοράρει στο τετ-α-τετ με τον Ιωάννου. Το αποτέλεσμα διαμόρφωσε στο 93΄ ο Βέλλιος με εκπληκτικό σουτ από τα τριάντα μέτρα.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Αλαν Μπλακ, από την Β. Ιρλανδία παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Παναγιώτου Ρ., Ποτουρίδη, Μάνταλο, Μητρόπουλο, Στάμου.

ΚΥΠΡΟΣ: Ιωάννου, Αντωνιάδης, Δημητρίου, Παναγιώτου Ρ. (23΄ Παναγιώτου Α.), Βασιλείου, Οικονομίδης, Χαραλάμπους, Περικλέους (63΄ Πιτταράς), Σιέλης, Μυτίδης, Γιανκουδάκης (76΄ Χατζηβασίλη)
ΕΛΛΑΔΑ: Λάμπρου, Σκόνδρας, Ποτουρίδης (89΄ Αποστολόπουλος), Μητρόπουλος, Λαγός, Γκέντσογλου, Μαυρίας, Μάνταλος, Γιάννου (75΄ Στάμου), Φορτούνης, Καραγκούνης (55΄ Βέλλιος)

"Οι εφημερίδες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα"...

Οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης έκαναν ζημιά (!) στον μεταγραφικό σχεδιασμό του Άρη, υποστήριξε σε συνέντευξη του στον "Aris FM" ο Γιάννης Κόντης, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει εμπιστοσύνη στο ρόστερ της ομάδας.

"Οι εφημερίδες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα"...
Μιλώντας αρχικά για την εκλογή του Απόστολου Παπουτσάκη στη θέση του προέδρου της Super League, ανέφερε:
«Ήμασταν μια από τις ΠΑΕ που συναίνεσε στην εκλογή του. Είναι ένας άνθρωπος σχετικά νέος στο ποδόσφαιρο αλλά είναι άνθρωπος που ασχολείται. Σίγουρα η λίγκα θέλει ένα άνθρωπο με τη διάθεση να αφιερώσει χρόνο και να είναι στην Αθήνα συνέχεια με τους φορείς του αθλητισμού» ενώ συνέχισε λέγοντας:
«Υπήρξαν παραινέσεις από πολλούς προέδρους προκειμένου ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, κ. Αθανασιάδης, να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της λίγκας. Η ενασχόληση του όμως με τον Αρη είναι καθημερινή και δεν μπορεί να είναι στην Αθήνα. Για αυτό και αρνήθηκε».

Όσον αφορά το γεγονός ότι Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα ψήφισαν για την εκλογή του νέου προέδρου της λίγκας ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα, υπογράμμισε:
«Το θέμα δεν είναι να μην ψηφίζουν για να μην υπάρχει διαφορά ψήφων. Ήταν θέμα αρχής, τύπων και νομιμότητας. Η αποδεκτή μέχρι σήμερα επιτροπή αθλητισμού δεν έχει δώσει άδεια σε αυτές τις δύο ομάδες. Αν γίνει αυτό σε μια ομάδα, τότε δεν έχει δικαίωμα συμμετοχή στις συνεδριάσεις.. Οι μόνοι που είπαν κάτι ήμασταν εμείς και κάποιοι άλλοι. Όταν υπάρχει συναίνεση στο να μην δημιουργηθεί θέμα, φαινόμαστε οι κακοί της υπόθεσης και ότι δημιουργούμε συνεχώς θέμα. Αυτό είναι δυστυχώς το ποδόσφαιρο.
Πιστεύω ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα αρμοδιοτήτων επιτροπών και όχι αποφάσεων. Κάθε επιτροπή τα βλέπει διαφορετικά. Παρακολουθώντας τα πράγματα πολλά χρόνια έχω διαπιστώσει ότι δημιουργήθηκε ένας τρίτος βαθμός που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα και αυτός είναι το διαιτητικό δικαστήριο, ενώ μέχρι σήμερα ήταν το CAS. Πήρε ξαφνικά μόνο του τις αρμοδιότητες και πλέον πηγαίνουν οι αποφάσεις εκεί. Αυτό δεν θα μας οδηγήσει σε κάτι καλό. Τα σοβαρά θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου τα έκρινε ένας εκπρόσωπος της Β’ εθνικής, ένας δικαστής, και μια κοπέλα εκπρόσωπος της ΕΠΟ. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στην ΕΠΟ προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες».
Πηγαίνοντας στα θέματα του Αρη και στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, δήλωσε:

«Μεγαλύτερη ζημιά στα θέματα των μεταγραφών κάνει το πήγαινε έλα ορισμένων εφημερίδων που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Βγαίνουν πολλά ονόματα που δεν ισχύουν και αν δεν κλείσουν θα φανεί ως αποτυχία της διοίκησης. Εκ του πονηρού δημιουργούνται πολλά θέματα. Κάποιοι βγάζουν ονόματα για να ιντριγκάρουν τον κόσμο όπως για παράδειγμα έγινε σήμερα σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης με δύο παίκτες οι οποίοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την ομάδα τους ακόμα.
Ο Αρης δεν προσεγγίζει παίκτη αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την ομάδα του και το συμβόλαιο του» ενώ ακόμα πρόσθεσε:
«Παρακολουθώ πολλές φορές τις αντιδράσεις του κόσμου. Οι ίδιοι που ζητούσαν μια διαφορετική αντίληψη μεταγραφών και επέμεναν για προώθηση των νέων παιδιών της ομάδας ή για περισσότερους έλληνες, είναι οι ίδιοι που βγαίνουν και ζητούν τα αντίθετα. Δεν είναι θέμα προεπιλογής και σχολιασμού. Είναι θέμα αποτελεσμάτων που θα κρίνουν αν ο τρόπος επιλογής ήταν πετυχημένος ή όχι».

Για την παραμονή του Νάτσο Γκαρσία:
«Είναι χρόνια στην ομάδα και ένας από τους παίκτες που έκαναν τα μεγάλα συμβόλαια. Κάναμε μια προσπάθεια ορθολογισμού του συμβολαίου του για να φτάσει σε λογικά πλαίσια. Ήταν μεγάλη η θέληση του να παίξει στον Αρη και έμεινε. Μόνος του τώρα πρέπει να δικαιώσει τον εαυτό του».
Αναφερόμενος στο τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Αρη, τον Βίκτορας Γιάκομπ, σημείωσε:
«Σίγουρα και εγώ είμαι λίγο σκεπτικός με το θέμα των καρτών που έχει δείξει. Ο ίδιος όμως έχει καταλάβει που έχει έρθει και μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι διαφορετικός. Σαν μεταγραφή δεν ήταν το συμπλήρωμα της τελευταίας στιγμής. Ήταν μέσα στη λίστα μας από την αρχή αλλά προτιμήσαμε να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλες επιλογές».
Για τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννενα και τη διαιτησία του κ. Τριτσώνη:
«Τα λάθη φέτος κατά τη γνώμη μου θα είναι ανθρώπινα. Επεσήμανα πριν λίγες μέρες το γεγονός ότι με ένα ανθρώπινο λάθος χάσαμε την έξοδο μας στην Ευρώπη πέρυσι. Ζητήσαμε με κόσμιο τρόπο να προσέξουν την ομάδα και να δείξουν οι διαιτητές ότι έχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Αν δεν γίνει, η απαξίωση από τον κόσμο θα είναι μόνιμη. Οι ανακοινώσεις στο οφθαλμοφανές δεν χρειάζονται. Αυτό που είδαμε εμείς το είδε πολύς κόσμος».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Κόντης τόνισε:
«Υπάρχει εμπιστοσύνη στο ρόστερ. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι παίκτες είναι να καταλάβουν τι ζητάμε εμείς και ο κόσμος από αυτούς, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ότι στις εποχές που ζούμε τα χρήματα που παίρνουν είναι πολλά σε σύγκριση με αυτά που περνάει ο κόσμος. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».

«Πιθανό να πάρει η ΑΕΚ χρήματα από τον Ψωμιάδη»

Την πρόθεση της ΑΕΚ να κάνει ό,τι είναι νομικώς δυνατόν για να δεσμεύσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του Μάκη Ψωμιάδη, εξέφρασε ο Χάρης Οικονομόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ένωση να αποκτήσει μετοχές της Καβάλας.
«Πιθανό να πάρει η ΑΕΚ χρήματα από τον Ψωμιάδη»
Μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6, o δικηγόρος της ΠΑΕ τόνισε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΠΑΕ Καβάλας στοχεύουν στον «Big Mac» και όχι στη μακεδονική ομάδα.
Τόνισε, ωστόσο, πως η μεταβίβαση των μετοχών της τελευταίας στην «Ένωση» θα μπορούσε να διαγράψει ένα μέρος του χρέους των 44 εκατ. ευρώ που της έχουν επιδικαστεί.
Αναλυτικά όσα είπε ο Χάρης Οικονομόπουλος:
«Στόχος ΠΑΕ ΑΕΚ είναι να εισπράξει από τον Μάκη Ψωμιάδη και τους συνεργούς του το μεγαλύτερο δυνατό ποσό που της έχει επιδικαστεί από τελεσίδικες αποφάσεις για την περίοδο (2001-2003) που ήταν στην ΑΕΚ. Αυτό αφορά 44 εκατ. ευρώ -που με τους τόκους έχουν φτάσει τα 80 εκατ. περίπου.
Όπου βρίσκουμε, λοιπόν, περιουσιακά στοιχεία του, θα προσπαθούμε να τα μπλοκάρουμε. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον Φλεβάρη, προχωρήσαμε σε κατασχέσει των λογαριασμών του σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ. Παρόλα αυτά, βρέθηκαν έπειτα συγγενικά του πρόσωπα -ανεπάγγελτα- να παρουσιάζονται ότι έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία -τα οποία, μάλιστα, ένα εξ αυτών, σε απολογητικό του υπόμνημα πριν λίγο καιρό, ανέφερε ότι τα διαχειριζόταν για λογαριασμό του πατέρα του.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που δηλώθηκε πρόθεση μεταβίβασης μετοχών της συγκεκριμένης ΠΑΕ -στην οποία πιστεύουμε ότι υπάρχει εμπλοκή του Μάκη Ψωμιάδη- θα επιδιώξουμε να την μπλοκάρουμε. Εκτός αυτού, δε, έχουμε καταθέσει αίτημα για συντηρητική κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Ψωμιάδη.
Δεν εκπροσωπώ την ΑΕΚ σε επιχειρησιακό επίπεδο και δεν μπορώ να ξέρω αν οι παίκτες της Καβάλας θα ήταν χρήσιμοι. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να αποκτηθούν από την ΑΕΚ οι μετοχές της ΠΑΕ Καβάλας. Αντίδικός μας δεν είναι η ΠΑΕ Καβάλα, αντίδικος μας είναι ο Μάκης Ψωμιάδης και οι συνεργοί του. Αν η οικογένεια Ψωμιάδη συμφωνούσε να μεταβιβάσει τις μετοχές στην ΠΑΕ ΑΕΚ για να διαγραφεί ένα μέρους του χρέους, δεν θα υπήρχε πρόβλημα
Θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να πάρει η ΑΕΚ χρήματα από την υπόθεση του Ψωμιάδη. Αλλιώς δεν θα την αναλαμβάναμε. Κανένας δικηγόρος δεν θέλει να ασχολείται με τέτοιες “βαριές” νομικά υποθέσεις, όπου εμπλέκονται τέτοιοι άνθρωποι.
Αν το κράτος λειτουργούσε σωστά (και «πάγωνε», για παράδειγμα, τη μεταφορά λογαριασμών στην Κύπρο), αν ο Μάκης Ψωμιάδης δεν φυγοδικούσε, αν το ΣΔΟΕ -που έχει πάρει σχετική εντολή- είχε ήδη κάνει τους προβλεπόμενους ελέγχους στον Μάκη Ψωμιάδη, η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει πάρει ήδη κάποια χρήματα».

πηγή: sportdog.gr