Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

«Kαλύτερη η Σίτι από Αρσεναλ»


Την άποψη ότι η Μάντσεστερ Σίτι είναι πλέον «καλύτερη ομάδα από την Αρσεναλ», στην οποία αγωνίστηκε στο παρελθόν, εξέφρασε ο 26χρονος επιθετικός από το Τόγκο. Ο διεθνής στράικερ πέρασε τρία χρόνια στο Λονδίνο υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ, πριν πάρει μεταγραφή στα Eastlands το 2009 και θεωρεί ότι οι Πολίτες είναι πλέον καλύτερη ομάδα. Ο ίδιος δεν αποτελεί βασικό στα πλάνα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος προτιμά τον Κάρλος Τέβες σαν μοναδικό στράικερ στην επίθεση των Σίτιζενς, όμως επιλέχθηκε στην 25άδα για την Premier League.

Σε ερώτηση για αν η Μάντσεστερ Σίτι είναι μεγαλύτερη ομάδα από την Αρσεναλ, απάντησε: «Ναι, έτσι φάινεται». Ο Αφρικανός είπε στο Sky Sports: «Με τους σπουδαίους νέους παίκτες που έχουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να γράψουμε ιστορία. Παρόλα αυτά, τα πάντα θα κριθούν από τα αποτελέσματα. Αν μπορούμε να κερδίσουμε δέκα σερί παιχνίδια, ο κόσμος θα έχει την Μάντσεστερ Σίτι σαν μεγαλύτερη ομάδα από την Αρσεναλ».

«Εγώ, ο χούλιγκαν»


Ενας ταραξίας των γηπέδων αυτοαποκαλύπτεται στο «Βήμα» και εξηγεί πώς δημιουργούνται και δρουν οι σκληροί των γηπέδων

«Τα ραντεβού του θανάτου», τα λάθη της Αστυνομίας, οι (άριστες) σχέσεις με τις ΠΑΕ και η διακίνηση ναρκωτικών στις εξέδρες
ΣΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟβιβλίο του Τζον Κινγκ «Εργοστάσιο ποδοσφαίρου» ο Τόμι- κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος που παρουσιάζει με ρεαλισμό και γλαφυρότητα τον χουλιγκανισμό στα βρετανικά γήπεδα- αποτυπώνει σε δύο φράσεις τα αισθήματα που νιώθει ο χούλιγκανλίγο πριν από το «ραντεβού του θανάτου» των οπαδών της Τσέλσι με τους
μισητούς εχθρούς της Μίλγουολ: « Ολοι είναι έτοιμοι για τη μεγάλη ώρα, αποφασισμένοι να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στον σύλλογο, σ τον σύνδεσμο, στους φίλους και στον εαυτό τους. Απόψε θα αποδείξουμε ότι η φήμη μας δεν είναι τυχαία, προσθέτοντας μία ακόμη ένδοξη σελίδα στην ιστορία μας ». Αυτά τα λόγια δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουμε (και) στα ελληνικά γήπεδα, όπου τα κρούσματα βίας αντί να εξαλείφονταιαυξάνονται επικίνδυνα.
Τι είναι όμως αυτό που ωθεί (ακόμη και συναρπάζει) κάποιον να πετάξει μια πέτρα, να παίξει ξύλο με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας και γενικώς να τα σπάσει;Το «Βήμα» έψαξε, βρήκε και συνομίλησε με έναν ταραξία των γηπέδων (θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του), ο οποίος πλέον έχει αποσυρθεί από την... ενεργό δράση αλλά γνωρίζει καλά την ψυχοσύνθεση, τη νοοτροπία, τον τρόπο σκέψης και την εν γένει στάση ζωής ενός χούλιγκαν.

-Πάντοτε είχα την απορία:Με ποια ψυχολογία πας σε ένα ραντεβού για ξύλο;

«Με την ψυχολογία ότι πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε ανώτεροι από τους άλλους, ότι επικρατούμε στον δρόμο, ότι σαν άτομα είμαστε καλύτεροι και ότι δεν κάνουμε πίσω. Ξέρεις ότι πας για να κάνεις ζημιά».

-Δεν φοβάσαι όμως μήπως τραυματιστείς ή σε μαχαιρώσουν;

«Πάντα φοβάσαι γιατί λες ότι αν γίνει μια στραβή, μείνεις μόνος και σε τσιμπήσουν οι άλλοι, δεν θα είναι και η καλύτερη κατάληξη. Επικρατεί όμως ο ενθουσιασμός της στιγμής και όχι ο φόβος».

-Πώς προετοιμάζεται ένα «ραντεβού θανάτου» ή «σκηνικό» όπως το αποκαλείτε εσείς;

«Για όλα αυτά που γίνονται υπάρχουν σχέδια. Δεν ξεκινάς έτσι απλά από τα κλαμπ με ρόπαλα, μηχανάκια και πας τυχαία. Ξέρεις και πού θα πας και πώς θα πας και συνήθως και τι θα συναντήσεις. Οταν προετοιμάζεσαι για κάτι τέτοιο επιλέγεις τους καλύτερους, αυτούς που δεν θα κάνουν πίσω. Προτιμάς την ποιότητα και όχι την ποσότητα.

-Ισχύει ή είναι μύθος ότι κάποιες φορές πριν από τέτοια ραντεβού προηγείται συνεννόηση με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας; «Σε ορισμένες περιπτώσεις ναι, σε άλλες όχι. Γνωρίζουμε όμως ότι πριν από τα ντέρμπι υπάρχει μια ατμόσφαιρα που όλοι ψάχνονται. Ή να κάνεις ή να δεχτείς πέσιμο».

-Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής έχεις χρόνο να σκεφτείς;

«Οχι, δεν σκέφτεσαι τίποτε εκείνη την ώρα. Απλά πρέπει να έχεις τον νου σου μην την κάνουν οι δικοί σου, μείνεις μόνος και γίνει πάρτι (γέλια)»... -Στο νοσοκομείο κατέληξες ποτέ έπειτα από επεισόδια;

«Οχι. Εχω χτυπήσει αλλά δεν πήγα σε νοσοκομείο. Υπάρχει ο κίνδυνος να συλληφθείς».

-Κάτι τέτοιο δεν σε βάζει στη διαδικασία να αναλογιστείς αν τελικά αξίζει τον κόπο η εμπλοκή σε επεισόδια;

«Ναι, το σκεφτόμουν μέχρι την επόμενη Κυριακή. Τελικά επικρατούσε το μικρόβιο μέσα μου και συνέχιζα». -Ακούμε πολλά για το προφίλ των χούλιγκαν. Εσύ τι απαντάς στην ερώτηση:τι είναι χούλιγκαν;

«Χούλιγκαν είναι άτομα τα οποία υποστηρίζουν φανατικά, ως και υπερβολικά, την ομάδα τους, πρόσκεινται σε συνδέσμους και προσπαθούν να αποδείξουν στους οπαδούς των άλλων ομάδων ότι είναι ανώτεροί τους κάνοντας ζημιές στους συνδέσμους τους, στα μηχανάκια τους, στα λάβαρά τους, στους ίδιους».

-Πώς χτίζεται ένας τέτοιος χαρακτήρας;

«Από πιτσιρικάς μπαίνει στο κλαμπ, βλέπει καταστάσεις, στην αρχή τις βιώνει εξωτερικά γιατί δεν μπορεί να συμμετέχει και αν συμμετέχει θα είναι σε “ελαφριά” πράγματα και σταδιακά εφόσον αυτοί που κανονίζουν τα πάντα κρίνουν ότι δεν θα κάνει πίσω, δεν θα μας πουλήσει, δεν θα μιλήσει και θα είναι άτομο εμπιστοσύνης, θα μπει και σε πιο δύσκολες φάσεις. Σε πεσίματα δηλαδή».

-Προέρχεται από συγκεκριμένους χώρους ή από όλα τα κοινωνικά στρώματα;

«Προέρχεται από όλα τα στρώματα. Οπως σε κάποιους αρέσουν τα αυτοκίνητα και οι μηχανές, ανεξάρτητα αν είναι πλούσιοι ή φτωχοί, έτσι σε κάποιους άλλους αρέσει να παίζουν ξύλο. Τα παιδιά αυτά εντάσσονται σε συνδέσμους, αγαπούν την ομάδα τους υπερβολικά και εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο».

-Τελικά το ζήτημα είναι να αποδείξεις ότι η ομάδα που υποστηρίζεις είναι ανώτερη;

«Ναι, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε οι πιο μάγκες. Εντός του γηπέδου είναι θέμα των παικτών, έξω από αυτό είναι δική μας υπόθεση». -Οι σημερινοί 40άρηδες που είχαν συμμετοχή σε επεισόδια συνηθίζουν να λένε ότι παλιά ήταν αλλιώς τα πράγματα. Ισχύει;

«Ετσι είναι. Πήγαινες να παίξεις ξύλο, άντε κρατώντας ένα ρόπαλο ή ένα καδρόνι. Αυτή τη στιγμή δεν μετράει η ποιότητα αλλά η ποσότητα. Κυκλοφορούν πολλά μαχαίρια, οι πιτσιρικάδες πηγαίνουν είκοσι-είκοσι και την πέφτουν σε δύο και τρία άτομα. Και παίζουν και άλλες καταστάσεις πολύ χειρότερες, όπως να σε γδύσουν, να σε ξεφτιλίσουν και να τραβήξουν βίντεο. Δεν είναι σωστά αυτά. Μπορεί να είναι αντίπαλός μου αλλά δεν θέλω να τον ξεφτιλίσω, όπως δεν θα ήθελα να κάνουν το ίδιο σε εμένα. Πολλοί πιτσιρικάδες δεν ξέρουν καν γιατί μπλέκονται, ακόμη και αλλοδαποί συμμετέχουν πλέον. Μόνο και μόνο για να κάνουν φασαρίες. Με ενοχλούσε όταν έρχονταν παιδιά στον σύνδεσμο, έβλεπαν φωτογραφίες παλαιών παικτών της ομάδας και δεν τους γνώριζαν».

-Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει η αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κρούσματα βίας στα γήπεδα...

«Σε αυτό συμβάλλει η τηλεόραση και τα πολλά μέσα ενημέρωσης. Παλιά έπεφτε ανελέητο ξύλο στον δρόμο και δεν έγραφαν τίποτα οι εφημερίδες, ενώ τώρα γράφεται το παραμικρό».

-Θεωρείς ότι η προβολή των επεισοδίων από τα μέσα ενημέρωσης αποτελεί διαφήμιση για όσους συμμετέχουν;

«Ασφαλώς, γιατί αυτός που κάνει τα επεισόδια γουστάρει που τα βλέπει στην τηλεόραση και την επόμενη φορά, λέει “πάμε να κάνουμε τα ίδια και χειρότερα για να μας ξαναδείξουν”. Είναι σαν να κάνεις επίδειξη στη δουλειά τους».

-Ναρκωτικά υπάρχουν στις εξέδρες;

«Ναι, και βέβαια υπάρχουν, δεν θα πω ψέματα».

-Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στους οπαδούς και τις ΠΑΕ;

«Αν υπάρχει, λέει (γέλια); Αριστες σχέσεις με τους περισσότερους. Μέχρι που τους βάζουν σε δουλειές και χίλια δυο άλλα»...

-Νιώθεις καλύτερα τώρα ή έχεις μετανιώσει που τα παράτησες;

«Νιώθω καλύτερα και δεν μετανιώνω που τα παράτησα. Και θεωρώ μεγάλη υπόθεση που έβγαλα όλη αυτή την ιστορία έχοντας καθαρό ποινικό μητρώο. Μεγάλη ιστορία γιατί μπορεί από μια βλακεία να στιγματιστείς για μια ολόκληρη ζωή».

«Αν η πολιτεία ήθελε, θα είχε λύσει το πρόβλημα της βίας σε 48 ώρες»
-Τι άποψη έχει ο οπαδός για την Αστυνομία; «Η Αστυνομία πάντοτε στο γήπεδο υπάρχει και θα υπάρχει ως αντίπαλος».

-Πώς νιώθεις όταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων έχεις απέναντί σου αστυνομικούς;

«Πάντα υπάρχει φόβος γιατί ο αστυνομικός έχει τη δύναμη να σε συλλάβει και μετά θα χρεωθείς πράγματα. Ισως και περισσότερα από όσα πρέπει».

-Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η Αστυνομία αντί να λειτουργεί κατασταλτικά,με τη στάση της εξωθεί σε πιο σκληρή αντιπαράθεση; «Υπάρχουν πολλά περιστατικά, κυρίως σε εκδρομές στην επαρχία όπου η Αστυνομία σταματούσε τα πούλμαν χωρίς λόγο, μας έγδυναν για σωματικό έλεγχο, μας είχαν χωρίς τουαλέτες, χωρίς νερό και μας έβαζαν στο γήπεδο στο 30΄. Αυτά επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία και όταν τον αμολάς τον άλλο στο γήπεδο υπό αυτές τις συνθήκες το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι τα επεισόδια. Η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έμαθε κάποια πράγματα από τα λάθη της αλλά όχι αρκετά. Ισως δεν θέλει να μάθει και περισσότερα»...

-Μπορεί να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα; «Ναι, αλλά πρέπει να υπάρξουν αυστηροί νόμοι οι οποίοι θα εφαρμόζονται. Οταν ο άλλος φεύγει από το σπίτι του και γνωρίζει ότι αν κάνει επεισόδια μπορεί να συλληφθεί και θα γυρίσει σπίτι του έπειτα από έναν χρόνο, θα το σκεφτεί πάρα πολύ. Το πιο σημαντικό είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι. Οχι να σε πιάνουν σήμερα και αύριο να είσαι έξω».

-Θεωρείς ότι η πολιτεία είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα;

«Μέσα σε 48 ώρες! Αν πραγματικά το θελήσει δεν θα κουνιέται φύλλο στα γήπεδα. Τόσο απλά». Πηγη Το Βημα






Όποιος... προλάβει


Οι οπαδοί του Αρη έχουν ήδη εξαφανίσει 5.000 εισιτήρια τα οποία αφορούν τους αγώνες των "κιτρίνων" στη φάση των ομίλων του Europa League (με αντιπάλους τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Ρόζενμποργκ). Από τη Δευτέρα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκ νέου "επίθεση" στο αρμόδιο τμήμα...

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από το "πακέτο" των τριών εντός έδρας αγώνων, πωλούνται και μεμονομένα εισιτήρια. Όπως έχει διευκρινιστεί από την ΠΑΕ Αρης, οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας έχουν προτεραιότητα για την αγορά των εισιτηρίων του αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης ως την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια ο αριθμός που θα απομείνει θα διατίθεται ελεύθερα στην κυκλοφορία.

Αργεί το ντεμπούτο το Ελ Ζαρ


Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται στην Ελλάδα το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ, Ναμπίλ Ελ Ζαρ. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός, είχε υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα της χώρας του για το Κόπα Αφρικα και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα βρίσκεται την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Όπως γίνεται αντιληπτό δεν θα είναι στην αποστολή για την αναμέτρηση με τον Αστέρα στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, όμως δεν αποκλείεται -αν βρίσκεται σε καλό βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας- να συμπεριληφθεί στην αποστολή για την 1η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League, όπου ο "δικέφαλος" του Βορρά θα φιλοξενηθεί στο Βέλγιο από τη Μπριζ.

Κυπέλλο Ελλάδος ΟΠΑΠ


«Στον τόπο» -και μάλιστα τον… δικό του- άφησε η Παναχαϊκή τον Βύζαντα!

Στη σημαντικότερη αναμέτρηση της δεύτερης μέρας για την Α' φάση του Κυπέλλου Ελλάδος ΟΠΑΠ, οι Αχαιοί χτύπησαν «σαν κόμπρα» την ομάδα των Μεγάρων (δύο γκολ σε επτά λεπτά) και με το τελικό 2-0 πήραν πανηγυρικά την πρόκριση.

Το ίδιο κατάφερε με δραματικό τρόπο η Αναγέννηση Επανομής (επικράτησε λίγο πριν την εκπνοή με 1-0 του Ηρακλή Ψαχνών) και με… ακόμα πιο δραματικό τρόπο οι Αίας και Τύρναβος.

Η ομάδα της Σαλαμίνας νίκησε στην παράταση 1-0 τη Ζάκυνθο και η ομάδα της Β. Ελλάδας λύγισε στα πέναλτι με 7-6 την Κόρινθο, μετά από ένα παιχνίδι που διακόπηκε δύο φορές λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος και στο οποίο οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στη "ρωσική ρουλέτα" με οκτώ παίκτες!

Τις περισσότερες συγκινήσεις, από πλευράς θεάματος, πάντως, προσέφεραν Αγία Παρασκευή και Χανιά, με την αθηναϊκή ομάδα να επικρατεί τελικά 3-2 και να περνάει στην επόμενη φάση.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Α΄φάσης

Σάββατο 4/9

Μέγας Αλέξανδρος-Πανηλειακός 3-0 στα πέναλτι (1-1 κ.α.)
(73’ πεν. Μουτίδης - 20’ Γεωργόπουλος)

Κεραυνός Κερατέας-Απόλλων Σμύρνης 0-1
(27’ Βέρμπης)

ΑΕΛ Καλλονής-Αετός Σκύδρας 0-1
(81’ Σαμαρόπουλος)

Νίκη Βόλου-ΠΑΟ Ρουφ 2-3, στην παράταση (κ.α. 2-2)
(71’, 88’ πεν. Βακουφτσής - 13’ Καφές, 81’ Χαλιμούρδας, 104’ Σουλελές)

Ρόδος-Ναυπακτιακός 1-0
(6’ Μαραγκουδάκης)

Κυριακή 5/9

Οδυσσέας Αναγέννησης-Μακεδονικός 1-0
(52' Χουρουζίδης)

Αναγέννηση Επανομής-Ηρακλής Ψαχνών 1-0
(88' Παπατζίκος)

Βύζας Μεγάρων-Παναχαϊκή 0-2
(32' Ντίνας, 38' Κυβελίδης)

Εθνικός Φιλιππιάδας-Πλατανιάς 0-1
(2' Σωτηρόπουλος)

Δόξα Κρανούλας-Φωκικός 4-3 στα πέναλτι (0-0 κ.α.)

Αίας Σαλαμίνας-Ζάκυνθος 1-0, στην παράταση
(99' Ραπτόπουλος)

Αγία Παρασκευή-Χανιά 3-2
(50' Μιχελής, 51' Σαπαλίδης, 68' Μακρής - 16' Ανδρεάδης, 90+4' Τριχιάς)

Κοζάνη-Ασπρόπυργος 1-0
(34' Γκόβας)

Κόρινθος-Τύρναβος 6-7 στα πέναλτι (0-0 κ.α., 1-1 παράταση)
(107' Δημητριάδης - 99' Μουρατίδης)

ΑΕ Ποντίων Κατερίνης-Παναιγιάλειος 1-2
(3' Σταφίδας - 20' Πελέκης, 70' πεν. Κοζανίδης)

*Χωρίς αγώνα προκρίθηκαν οι Αναγέννηση Γιαννιτσών, Εορδαϊκός και Ολυμπιακός Χερσονήσου.

Τα ζευγάρια της επόμενης φάσης

Αναγέννηση Γιαννιτσών-Ιωνικός
Εορδαϊκός-Καλλιθέα
Ολυμπιακός Χερσονήσου-ΟΦΗ
Οδυσσέας Αναγέννησης-ΠΑΣ Γιάννινα
Μέγας Αλέξανδρος-Βέροια
Αναγέννηση Επανομής-Παναιτωλικός
ΠΑΟ Ρουφ-Αγροτικός Αστέρας
Παναχαϊκή-Λεβαδειακός
Απόλλων Σμύρνης-Πανθρακικός
Τύρναβος-Δόξα Δράμας
Ρόδος-Διαγόρας
Πλατανιάς Χανίων-Ηλιούπολη
Αετός Σκύδρας-Αναγέννηση Καρδίτσας
Κοζάνη-Θρασύβουλος
Δόξα Κρανούλας-Εθνικός Π.
Αγία Παρασκευή-Εθνικός Αστέρας
Παναιγιάλειος-Τρίκαλα
Αίας Σαλαμίνας-Πιερικός

Πέντε ακόμη μάνατζερ στο ΣΔΟΕ


Σε πέντε ακόμη μάνατζερ στρέφεται η έρευνα του ΣΔΟΕ, που έφερε στο φως την υπόθεση με το αφορολόγητο χρήμα παράγοντα της Θεσσαλονίκης. Τα κερδισμένα δελτία και οι διασταυρώσεις στοιχείων, για ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ. Ποιοι πλήρωναν για αποτελέσματα αγώνων.

Διεύρυνση της έρευνας του ΣΔΟΕ, στα οικονομικά πέντε ακόμα μάνατζερ ποδοσφαιριστών εξετάζει το ΣΔΟΕ σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS247.

Μετά τα ευρήματα του ελέγχου στους τραπεζικούς λογαριασμούς γνωστού Έλληνα μάνατζερ, ανώτατα στελέχη της υπηρεσίας προσανατολίζονται σε επέκταση της έρευνας σε καταθέσεις πέντε ακόμα γνωστών παραγόντων του Ελληνικού ποδοσφαίρου , που βρίσκονται πίσω από μεταγραφές ποδοσφαιριστών της Super League.

Η παρούσα μάλιστα συγκυρία θεωρείται κατάλληλη καθώς μόλις ολοκληρώθηκε η περίοδος των μεταγραφών και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα διαπιστωθούν φορολογικές και όχι μόνο παραβάσεις αντίστοιχες με αυτές που έφερε στο φως η υπόθεση του μάνατζερ Α.Τ.

Η έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του εν λόγω μάνατζερ αποκάλυψε καταθέσεις ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ ενώ στις φορολογικές του δηλώσεις εμφάνιζε ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

Πηγές του NEWS247 αναφέρουν ότι οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαθέτουν ήδη πληροφορίες για άλλους πέντε εκπροσώπους και ατζέντιδες παικτών, οι οποίοι σε καταθέσεις τους έχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, που όμως χαρακτηρίζονται αμφίβολης προέλευσης και φυσικά δεν εμφανίζονται σε φορολογικές δηλώσεις.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η σχετική έρευνα να έχει ήδη ξεκινήσει και τα ευρήματα να δημοσιοποιηθούν σε χρόνο που θα θεωρηθεί κατάλληλος, όπως προφανώς συνέβη στην περίπτωση του Α.Τ.

Η έρευνα άλλωστε για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε πριν από ένα έτος από στελέχη του ΣΔΟΕ στην συμπρωτεύουσα όπου έχει την έδρα του ο Α.Τ.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ο συγκεκριμένος μάνατζερ που σημειωτέον εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό γνωστών ποδοσφαιριστών εμφάνιζε μικρά εισοδήματα στις φορολογικές του δηλώσεις αλλά όταν το ΣΔΟΕ προχώρησε στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι παίκτες, μεγαλοπαράγοντες ελληνικών ομάδων και δικηγόροι είχαν καταθέσει στους λογαριασμούς του από το 2000 έως και σήμερα, συνολικά 26 εκατομμύρια ευρώ.

Διαπιστώθηκε ταυτόχρονα ότι στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2001, 2002 και 2003 ο μάνατζερ είχε συμπεριλάβει βεβαιώσεις από πρακτορεία σύμφωνα με τις οποίες στο διάστημα των ετών αυτών κέρδισε από το στοίχημα του ποδοσφαίρου 3 εκατ. ευρώ.

Η διαπίστωση τροφοδοτεί υποψίες για το ενδεχόμενο ο Α.Τ να εμπλέκεται σε αγώνες με προκαθορισμένο αποτέλεσμα ωστόσο, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διευκρινίζουν ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν έχουν προκύψει στοιχεία που επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

“Προς το παρόν έχουμε να κάνουμε μόνο με φορολογικές παραβάσεις” σημειώνουν.

Το ύψος όμως των καταθέσεων και τα υπέρογκα ποσά που εμφανίζονται ως κέρδη από το στοίχημα αφήνουν ανοικτό ακόμα και ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εκεί φέρεται να επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ σε ότι αφορά την υπόθεση του Α.Τ παρότι στελέχη του αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί ο ισχυρισμός ότι μέρος των χρημάτων προέρχονται από κερδισμένα δελτία στοιχήματος.

“Δεν έχει πείσει ότι τα χρήματα προέρχονται μόνο από προμήθειες από αγοραπωλησίες παικτών” λένε χαρακτηριστικά.

Κριστιάνο: «Αισθάνομαι πολύ ανεβασμένος…»

Κριστιάνο: «Αισθάνομαι πολύ ανεβασμένος…»

Σίγουρα το κεντρικό πρόσωπο στο χθεσινό φιλικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Πανθρακικό, ήταν ο Κριστιάνο Μοράες, ο οποίος επέστρεψε σε αγωνιστική δράση μετά από έξι μήνες και κατάφερε να πετύχει ένα καταπληκτικό γκολ στο πρώτο ημίχρονο ανοίγοντας το σκορ για τον ΠΑΟΚ. Ο ίδιος δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα:
«Είμαι ευτυχισμένος που επέστρεψα από τον τραυματισμό και είμαι και πάλι καλά. Ευχαριστώ τον Θεό και τους συμπαίκτες μου που με βοήθησαν να είμαι και πάλι γερός Αισθάνομαι πολύ ανεβασμένος που έπαιξα».
Σε ερώτηση αν το χθεσινό γκολ ήταν το πιο ωραίο που πέτυχε στην καριέρα του ο Κριστιάνο απάντησε: «Έχω βάλει και ωραιότερα γκολ στην καριέρα μου, ωστόσο το γκολ που σημείωσα σήμερα το ευχαριστήθηκα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Πάντως είναι έτοιμος να παίξω αν με χρειαστεί ο προπονητής. Θα προσπαθήσω να αγωνιστώ όσο καλύτερα γίνεται. Θέλω πολύ να βοηθήσω την ομάδα».

Υποσχέσεις από Φατί και Πορτίγια

Υποσχέσεις από Φατί και Πορτίγια

Το φιλικό στα Γιάννινα πέρα από χρήσιμα συμπεράσματα στον Έκτορ Κούπερ έδωσε την ευκαιρία και για πρώτα δείγματα γραφείς για δύο ποδοσφαιριστές νέους στο ρόστερ της ομάδας του Άρη. Ο Ρικάρντο Φατί και ο Αλβάρο Πορτίγια –περι αυτών ο λόγος- άφησαν υποσχέσεις με την χθεσινή τους παρουσία. Υποσχέσεις για το άμεσο μέλλον μάλιστα, καθότι αμφότεροι έδειξαν να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και έτοιμοι να ανταπεξέλθουν όποτε τους ζητηθεί από τον Έκτορ Κούπερ.
Αρχικά, ο Ρικάρντο Φατί αγωνίστηκε για 90 λεπτά. Ο 24χρονος Γάλλος είχε αρκετά καλή παρουσία στον χώρο του κέντρου. Χάρη στα σωματικά του προσόντα, όπως το ύψος του, ο Φατί γεμίζει το κέντρο της ομάδας. Ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, ενώ παίζει και καλά με την μπάλα κάτω, αφού δείχνει να έχει καλή τεχνική κατάρτιση. Βέβαια αυτά, είναι τα πρώτα συμπεράσματα για τον Φατί. Άλλωστε, ο 24χρονος αγωνίστηκε μετά από αρκετό διάστημα αποχής και όμως έδειξε σε καλή κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γκολ του Νέτο προήλθε από δική του κάθετη πάσα, κάτι που έδειξε πως έχει σαν ένα καλό ακόμη στοιχείο του.
Όσο για τον Πορτίγια, ο 24χρονος Ισπανός αγωνίστηκε για 45 λεπτά, στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, αφήνοντας τον Κούπερ ικανοποιημένο και όπως όλα δείχνουν αύριο το πρωί –οπότε και θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις- θα υπογράψει συμβόλαιο με τους «κίτρινους».

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Digital tv info

«Απλώνει» την Premier League το TV2

Οι φίλαθλοι στη Νορβηγία θα πρέπει να νιώθουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, αφού το δίκτυο TV2 έχει φροντίσει ώστε να απολαύσουν όλους τους αγώνες της Premier League. Μάλιστα από τις 14 Αυγούστου το TV2 θα λανσάρει τρία νέα HD κανάλια, τα οποία θα είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στο αγγλικό πρωτάθλημα. Πρόκειται για τα TV2 Premier league HD, TV2 Premier league HD2, και TV2 Premier league HD3. Επίσης, το TV2 υπέγραψε συμφωνίες με τα καλωδιακά δίκτυα Get και Altibox και με τη δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα Viasat, ώστε τα κανάλια του να είναι διαθέσιμα σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό. Το Αltibox θα χρεώνει τα τρία HD κανάλια προς 23€ το μήνα, το Get περίπου 25€, ενώ το Viasat θα ανακοινώσει αργότερα την τιμολογιακή του πολιτική. Τελευταία εξέλιξη είναι η συμφωνία του TV2 και με το Canal Digital, το οποίο μέχρι πρότινος κατείχε τα δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει στους συνδρομητές του την πρόσβαση σε όλους τους αγώνες της Premier League για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι συνδρομητές του Canal Digital θα πληρώνουν ανάλογα με το αθλητικό πακέτο που θα επιλέξουν 22 ευρώ το μήνα για 3 αθλητικά HD κανάλια ή 37 ευρώ το μήνα για 5 αθλητικά κανάλια.

Πόλεμος τιμών στην Ιταλία

Μάχη έχει ξεσπάσει στην Ιταλία ανάμεσα στη Mediaset ελέγχου Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το Sky Italia ιδιοκτησίας Ρ. Μέρντοχ με μειώσεις τιμών εκατέρωθεν και στόχο, πέρα από τη συνδρομητική βάση, την ιδιαίτερα προσοδοφόρα διαφημιστική αγορά. Η Mediaset σήμερα διαθέτει 3 ελεύθερα κανάλια και επεκτείνεται και στην αγορά της επίγειας ψηφιακής της Ιταλίας, όπου πέρα από τα ελεύθερα κανάλια έχει λανσάρει και συνδρομητικό πακέτο με την ονομασία “Premium”. Στις 28 Ιουνίου το Sky Italia ανακοίνωσε τη μείωση κατά 26% του βασικού πακέτου ταινιών, ποδοσφαίρου και αθλητικών, με την τιμή να φτάνει από τα 39 στα 29 ευρώ/μήνα και να είναι άμεσα ανταγωνιστική με τα 26 ευρώ/μήνα της Μediaset. Απαντώντας στην κίνηση του Sky Italia, η Mediaset ανακοίνωσε νέα προσφορά στο πακέτο της για εγγραφές μέχρι το τέλος του 2010 στα 14 ευρώ. Από τον σκληρό ανταγωνισμό ωφελημένοι βγαίνουν φυσικά οι καταναλωτές που βλέπουν να πληρώνουν αισθητά λιγότερα χρήματα απολαμβάνοντας τις ίδιες υπηρεσίες. Ελπίζουμε η έλευση του ΟΤΕ στην ελληνική δορυφορική σκηνή να πυροδοτήσει αντίστοιχες εξελίξεις και να οδηγήσει σε νέες τιμολογιακές πολιτικές πιο ευνοϊκές για τους Έλληνες συνδρομητές.

Το Canal+ ανανεώνει με Wimbledon

Μάλλον τυπικές διαδικασίες απομένουν μεταξύ του γαλλικού συνδρομητικού Canal+ και των υπευθύνων του All England Lawn Tennis Club για την ανανέωση των δικαιωμάτων μετάδοσης του τουρνουά για τις επόμενες τρεις σεζόν, αφού φέτος λήγει το συμβόλαιο που έχουν μεταξύ τους. Το δίκτυο έχει ήδη συμφωνήσει με το αθλητικό πρακτορείο IMG που χειρίζεται τα δικαιώματα marketing του θεσμού και απομένει μόνο η επίσημη έγκριση των υπευθύνων του τουρνουά που δεν αναμένεται να φέρουν αντιρρήσεις. Καταλυτικά για τη συμφωνία φαίνεται να λειτούργησε και η απώλεια πριν από ένα μήνα των δικαιωμάτων μετάδοσης των τουρνουά ATP Masters και η απόκτηση τους από το αντίπαλο Orange και Μ6 (βλ. τεύχος 22).

Η Εθνική Βελγίου στα RTL-TVI και VRT

Η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε να αναθέσει τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων των «κόκκινων διαβόλων» για τις επόμενες τέσσερις σεζόν στους επί μακρόν τηλεοπτικούς συνεργάτες της RTL-VTI και VRT.

Τα μεγαλύτερα τουρνουά γκολφ στο Sky Deutschland

To Sky Deutschland απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης για τη Γερμανία των τουρνουά γκόλφ US Open, British Open και PGA Championship για τ
α επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης μέσω internet και κινητής τηλεφωνίας, για Γερμανία και Αυστρία.

Δεν κινδυνεύει το « Eredivisie Live»

Θα συνεχίσει τις μεταδόσεις του το γνωστό κανάλι της Ολλανδικής premier league “Eredivisie Live”, παρότι δεν έπιασε τον στόχο των 500.000 συνδρομητών που είχαν θέσει οι υπεύθυνοι του σταθμού. Το κανάλι το οποίο μεταδίδεται μέσα από διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες στην Ολλανδία αριθμούσε στο τέλος της σεζόν 2009-2010, 475.000 συνδρομητές. Εκπρόσωποι του καναλιού δήλωσαν πως δε τίθεται θέμα βιωσιμότητας του και πως είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την πορεία του τα δύο αυτά χρόνια που εκπέμπει παραμένοντας αισιόδοξοι για την μελλοντική πορεία του. Το κανάλι διατίθεται δορυφορικά από τον Astra 19.2E και το πακέτο Canal Digitaal.

Συμφωνία της Setanta Sports με Serie A στην Αυστραλία

Το ιρλανδικό (και υγιές οικονομικά)κομμάτι της Setanta Sports απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα ζωντανών μεταδόσεων της Ιταλικής Serie A για την Αυστραλία, για τις επόμενες δύο σεζόν. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 29 Αυγούστου και οι ενδιαφερόμενοι για τα κανάλια της Setanta θα πρέπει να τα αναζητήσουν στα πακέτα της Foxtel,της Austar αλλά και στα καλωδιακά δίκτυα με τα οποία συνεργάζεται το δίκτυο.

Θα μεταδίδονται τέσσερις αγώνες ζωντανά την εβδομάδα, καθημερινά show με τα νέα της Serie A καθώς και αθλητικές εκπομπές με τα καλύτερα στιγμιότυπα και την αγωνιστική δράση .Στην κάλυψη θα περιλαμβάνονται οι καλύτεροι αγώνες του Σαβ/κου αλλά και της νέας βραδινής ζώνης της Κυριακής. Η Setanta έχει επίσης και τα αποκλειστικά δικαιώματα του Coppa Italia.
Τις προηγούμενες σεζόν την κάλυψη της Serie A είχαν από κοινού η Setanta και το ESPN.

Γυρνάνε την πλάτη στην Αγγλία φίλαθλοι και σπόνσορες

Σε μείωση κατά 33% της τιμής του εισιτηρίου για τον προσεχή φιλικό αγώνα της Εθνικής Αγγλίας προχώρησε με ανακοίνωση της η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση-απόρροια της κάκιστης εμφάνισης της ομάδας στο Παγκόσμιο κύπελλο της Ν. Αφρικής. Η Αγγλία θα αντιμετωπίσει στις 11 Αυγούστου στο γήπεδο Γουέμπλει, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ουγγαρίας και οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται σε 15£ λίρες το ατομικό, ενώ το οικογενειακό εισιτήριο(για δύο ενήλικες και δύο παιδιά)θα κοστίζει 30 λίρες. Την ίδια ημέρα η Nationwide Building Society (βασικός σπόνσορας της Αγγλίας)ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την υποστήριξη της ομάδας. Αν στο διάστημα που απομένει η Ομοσπονδία δε βρει αντικαταστάτη τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στο προσεχή φιλικό αγώνα με την Ουγγαρία η ομάδα να πάει χωρίς βασικό χορηγό.

Η …AGB του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Αν και έχασαν στον τελικό, οι Ολλανδοί αναδείχθηκαν πρωταθλητές στην … τηλεθέαση φτάνοντας μέχρι και το εντυπωσιακό 51%,ποσοστό πολύ καλύτερο από τους Ισπανούς που μόλις το 29% του συνολικού πληθυσμού παρακολούθησε τις προσπάθειες του Ινιέστα και της παρέας του. Το παράδοξο είναι ότι και οι Γερμανοί αλλά και οι Άγγλοι τηλεθεατές έδειξαν επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Ισπανούς, με το 31%και το 30% του πληθυσμού αντίστοιχα να συντονίζει τις τηλεοράσεις του στα κανάλια που μετέδιδαν τον τελικό.
Στις Η.Π.Α μόλις το 8% του πληθυσμού (που όμως μεταφράζεται σε 24.4εκατομμύρια τηλεθεατών) παρακολούθησε την αναμέτρηση Ισπανία-Ολλανδία σημειώνοντας ρεκόρ παρακολούθησης ποδοσφαιρικού αγώνα. Να σημειώσουμε ότι η έρευνα συνέκρινε τους αριθμούς των θεατών τη βραδιά του τελικού σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της κάθε χώρας.

Χώρες(Δίκτυα)

Εκατομμύρια τηλεθεατών

Ποσοστό % του συν.πληθυσμού

Κάτω χώρες(Nederland1)

8.5

51%

Γερμανία(ARD-ZDF)

25.1

31%

Ην.Βασίλειο(BBC-ITV)

18.4

30%

Ισπανία(Tele 5)

13.4

29%

Γαλλία(TF1)

14.1

22%

Ιταλία(RAI1)

11.4

19%

Ν.Αφρική(SABC1)

7.5

15%

Η.Π.Α(ABC+Univision)

24.4

8%

Επιμέλεια : Νίκος Δρικάκης

Καταδικάζει το «ντου» ο Ηρακλής!

Η ΠΑΕ Ηρακλής με ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζει την επίθεση που έγινε στον Βασίλη Μπορμπόκη στο φιλικό του «γηραιού» με τον Πανσερραϊκό. Μάλιστα, αναφέρεται πως η ΑΕΚ δεν είχε ενημερώσει για παρουσία σκάουτερ της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οσον αφορά στο επεισόδιο που δημιουργήθηκε κατά το χθεσινοβραδινό φιλικό προς τιμήν του Νίκου Κασάπη, στο Καυτανζόγλειο και είχε να κάνει με τον απεσταλμένο scouter της ΠΑΕ ΑΕΚ, κ. Βασίλη Μπορμπόκη και το οποίο, εκ προοιμίου καταδικάζει σαφέστατα ο επίσημος ΗΡΑΚΛΗΣ, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής σαφή και απόλυτα:

1) Δεν υπέπεσε το παραμικρό στην αντίληψη οποιουδήποτε μέλους της Διοίκησης της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ, στελέχους της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ, ή κάποιου στελέχους ασφαλείας.

2) Δεν υπέπεσε στην αντίληψη κάποιου υπευθύνου το παραμικρό, ακριβώς διότι ο κ. Μπορμπόκης και η ΠΑΕ, την οποία εκπροσωπούσε με την παρουσία του στην αναμέτρηση, δεν επέλεξαν την απαιτούμενη και γνωστή, όσο και συνήθη, για όλες τις ομάδες της Super League (και όχι μόνο) διαδικασία, η οποία προβλέπει την αποστολή επίσημου εγγράφου στη γηπεδούχο ΠΑΕ, με το οποίο θα ενημερώνεται να διαπιστεύσει τον απεσταλμένο scouter και, βεβαίως, να αναλάβει τις ευθύνες φιλοξενίας του. Αντ' αυτού επελέγη από τον κ. Μπορμπόκη και προφανώς από την ομάδα του, η έλευση εν κρυπτώ, αναλαμβάνοντας, παράλληλα και την ευθύνη αυτής της επιλογής.

3) Στον ίδιο αγώνα βρέθηκε ο scouter του Ατρομήτου (προσεχούς αντιπάλου του ΗΡΑΚΛΗ), κ. Miodrag Medan, συνοδευόμενος από συνεργάτη του, οι οποίοι διαπιστεύθηκαν και φιλοξενήθηκαν από τη γηπεδούχο ΠΑΕ, μιας και η ΠΑΕ Ατρόμητος είχε φροντίσει να ενημερώσει εγγράφως για την εκεί παρουσία τους.

Αύριο, Δευτέρα 06/09, στις 11:00, στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των Μέτρων Τάξης της αναμέτρησης του Σαββάτου (11/09), μεταξύ Ατρομήτου και ΗΡΑΚΛΗ. Τον ΗΡΑΚΛΗ θα εκπροσωπήσει στη σύσκεψη ο Υπεύθυνος Ασφαλείας της ΠΑΕ, κ. Λαυρέντης Αργυρόπουλος.

Ημέρα ανάπαυσης η σημερινή (05/09) για τον ποδοσφαιρικό ΗΡΑΚΛΗ, με την ομάδα να επανέρχεται στις προπονήσεις από αύριο, Δευτέρα 06/09, στις 18:00 το απόγευμα, στις Εγκαταστάσεις της ΠΑΕ στην Μίκρα. Ουσιαστικά, αρχίζει η προετοιμασία για τον αγώνα της 2ης αγωνιστικής της Super League με τον Ατρόμητο, στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου.

Ο Απόστολος Βέλλιος εξακολουθεί να απουσιάζει από το πρόγραμμα της ομάδας, μετέχοντας στις υποχρεώσεις της Εθνικής Νέων. Μάλιστα, στο χθεσινό (04/09) φιλικό του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας με αντίπαλο το αντίστοιχο συγκρότημα της Αυστρίας, επί αυστριακού εδάφους, ο κεντρικός επιθετικός του ΗΡΑΚΛΗ αγωνίστηκε ως βασικός και αντικαταστάθηκε στο 54΄ της αναμέτρησης. Στον αγώνα επικράτησαν οι Αυστριακοί με 3-1.

Ο Dani, εκμεταλλευόμενος το σημερινό ρεπό της ομάδας, μεταβαίνει στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στην Cluj, προκειμένου να παραλάβει την οικογένειά του και όλα τα προσωπικά αντικείμενά τους. Μάλιστα, αναμένεται να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη οδικώς, προκειμένου να φέρει μαζί του και το αυτοκίνητό του.

Ήττα και από Ρωσία

Δύο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα η Ρωσία «έγραψε» το τελικό 7-6 υποχρεώνοντας την Εθνική ομάδα πόλο των Ανδρών σε ήττα στο Ευρωπαϊκό, και πλέον θα αγωνιστεί για τις θέσεις 7 έως 10.

Με αυτό το αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι αναμετρήσεις της Εθνικής μας ομάδας στην 1η φάση και κατά πάσα πιθανότητα (αν δεν κερδίσουν δηλαδή τα Σκόπια την Ουγγαρία) θα καταλάβει την 4η θέση του ομίλου και θα παλέψει για το πλασάρισμα μεταξύ 7ης και 10ης θέσης. Πάντως η απόδοση των Ελλήνων παικτών φαίνεται πολύ πεσμένη από τη στιγμή που χάθηκε ο στόχος της εξάδας.

Τα οκτάλεπτα του αγώνα: 3-2, 0-0, 2-3, 2-1.

Κορυφαίος ο Ντρογκμπά

Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 στην ήπειρο της Αφρικής αναδείχθηκε έπειτα από σχετική ψηφοφορία ο Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Ο Ιβοριανός σούπερ σταρ έπειτα από ψηφοφορία που έλαβε χώρα Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού πήρε την πρώτη θέση με ποσοστό 33,5 %, ενώ δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα τερμάτισαν αμφότεροι οι Γκανέζοιάσοι Μίκαελ Εσιέν και Σουλέϊ Μουντάρι με ποσοστό 23,7 και 21,9 %.

Την πρώτη δεκάδα των συμπλήρωσαν οι Κόλο Τουρέ (Ακτή Ελεφαντοστού), Γιάγια Τουρέ (Ακτή Ελεφαντοστού), Αντρέ Αγιού (Γκάνα), Καντέρ Κειτά (Ακτή Ελεφαντοστού), Τζον Όμπι Μίκελ (Νιγηρία), Γιακούμπου Αγιεγκμπένι (Νιγηρία) και Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ (Τόγκο).

Το στοίχημα για «Φέτφα»

Ο Γιάννης Φετφατζίδης είναι το πρόσωπο των ημερών στον Ολυμπιακό -μετά και την εντυπωσιακή πρεμιέρα που πραγματοποίησε στο «Καυταζόγλειο» κόντρα στον Ηρακλή- και απ' ό,τι φαίνεται όχι άδικα...

Τον πιστεύει

Ο νεαρός μέσος αποτελεί την συμπάθεια του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος είναι ο μόνος παίκτης, από το «νέο αίμα» της ομάδας, που εισηγήθηκε την παραμονή του με κλειστά μάτια. Ο Βάσκος πιστεύει πολύ στο ταλέντο του «Φέτφα» και το δείχνει. Κόντρα στο «γηραιό» δε δίστασε να αφήσει στον πάγκο το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας για τα δεξιά, τον Μουντιαλικό Ντένις Ρόμενταλ και να ρίξει απευθείας στα βαθιά τον Φετφατζίδη. Ο μικρός τον δικαίωσε με μια καταπληκτική εμφάνιση που προκάλεσε ακόμα και το αυθόρμητο χειροκρότημα των φίλων του Ηρακλή.

«Ποιος Μέσι;»

Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη κιόλας της μεγάλης εμφάνισης του μικρού στη Θεσσαλονίκη η «ερυθρόλευκη» διοίκηση έσπευσε να ρίξει τους τόνους. «Δεν έγινε ξαφνικά ούτε ο Μέσι, ούτε ο Μαραντόνα, ούτε ο Πελέ», έλεγαν τονίζοντας ότι τα υπερβολικά δημοσιεύματα δεν κάνουν καλό στον μικρό. Εξάλλου, στου Ρέντη κάνουν τα πάντα για να κλείσει ο ποδοσφαιριστής τ’ αυτιά του και να συνεχίσει την σκληρή δουλειά απερίσπαστος.

Το στοίχημα του Μαρινάκη

Ο Γιάννης Φετφατζίδης αποτελεί, άλλωστε, το μεγάλο προσωπικό στοίχημα και του ίδιου Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του, όπως αποκαλύπτει σήμερα και το ρεπορτάζ της εφημερίδας «SportDay», να προσεχθεί ο μικρός όσο δε γίνεται. Επιθυμία του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι να βγάλει ο σύλλογος έναν παίκτη από τα σπλάχνα του και αυτό βλέπει ότι μπορεί να γίνει στο πρόσωπο του Φετφατζίδη.

Πέρα από τη διάθεση που έχει να επενδύσει με ηχηρές μεταγραφές ο ιδιοκτήτης της Πειραϊκής ΠΑΕ έχει βάλει στόχο η ομάδα να στηριχθεί και στις ακαδημίες της. Και ο Φετφατζίδης θέλει να είναι το πρώτο τρανό παράδειγμα. Εξάλλου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει μιλήσει με τον Ερνέστο Βαλβέρδε ειδικά για τον νεαρό μέσο και έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο το ταλέντο του.

Έρχεται ανανέωση

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η διοίκηση σκοπεύει άμεσα (ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα) να καλέσει τον Φετφτατζίδη για νέο συμβόλαιο. Το υπάρχον έχει ρήτρα 2 εκ. ευρώ και αυτή αναμένεται να αυξηθεί, όπως συνέβη και με τον Σωτήρη Νίνη στον Παναθηναϊκό. Σκοπός του συλλόγου είναι να «δέσει» τον μικρό πριν είναι αργά.

Οι «μνηστήρες»

Οι «μνηστήρες», άλλωστε, από το εξωτερικό παραμονεύουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκάουτερ της Λεβερκούζεν από την Μπουντεσλίγκα παρακολούθησε τον «Φέτφα» στο χθεσινό παιχνίδι της Εθνικής Ελπίδων που έγινε στα Σκόπια, ενώ σχετικές αναφορές για το θέμα φιλοξένησε και ο γερμανικός Τύπος. Μάλιστα, όπως λέγεται, στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρχαν και σκάουτερ από άλλες ομάδες, όπως το Αννόβερο και η Μπόλτον, που μπορεί να έβαλαν στο «στόχαστρο» τον παίκτη. Όπως και να έχει ο Φετφατζίδης είναι ένας παίκτης που αρχίζει να απασχολεί και αυτό το βλέπουν στον Ολυμπιακό και προετοιμάζονται κατάλληλα.

Σάντος και Εθνική

Εξάλλου, ο Φερνάντο Σάντος φαίνεται να έμεινε εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση του «Φέτφα» στο παιχνίδι πρεμιέρας με τον Ηρακλή στο «Καυταζόγλειο» και δεν αποκλείεται -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- αν ο μικρός συνεχίσει να παίρνει συμμετοχές και να «προκαλεί» με τις εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, να κληθεί και στη «μεγάλη» Εθνική ομάδα.

Έτοιμος να πάει Νίνη στο Ολντ Τράφορντ ο Σερ Άλεξ

Πρόταση περίπου 10 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για να αποκτήσει τον Σωτήρη Νίνη ετοιμάζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα!Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει εξαιρετική γνώμη για τον νεαρό άσο του «τριφυλλιού», καθώς θεωρεί πως με την προσθήκη του η ομάδα του θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν στη μεσαία γραμμή. Γι' αυτό και εμφανίζεται αποφασισμένος να τον φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο «Όλντ Τράφοντ», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προλάβει τυχόν κίνηση από των Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν, που επίσης ενδιαφέρονται για τον παίκτη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «mirrorfootball.co.uk», οι «κόκκινοι διάβολοι» βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον Παναθηναϊκό και η Μ. Γιουνάιτεντ είναι διατεθειμένη να καλύψει τη ρήτρα που υπάρχει στον τετραετές συμβόλαιο που υπέγραψε ο Νίνης το 2008 και ο 20χρονος άσος να μετακομίσει στην Αγγλία στο τέλος της φετινής σεζόν.

Επίσης, οι Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρονται στην ικανότητα του Σερ Άλεξ να βρίσκει νέα ταλέντα που μπορούν να «λάμψουν», ενώ υποστηρίζουν ότι ο Νίνης έχει όλα τα φόντα να γίνει ο νέος Κριστιάνο Ρονάλντο...

Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά !

Ο νεαρός Enzo Zidane, είναι 15 ετών (γεννηθείς στις 24/03/1995), παίζει στις ακαδημίες της ομάδας και δείχνει ότι είναι ταλέντο: ντριπλάρει, σουτάρει και δείχνει να ξέρει καλά όλες τις κινήσεις στο γήπεδο που έκαναν διάσημο "Zizou". Στη Ρεάλ έχουν την γνώση για την αξία του μικρού και ήδη το μέλλον του στην Βασίλισσα δείχνει να είναι λαμπρό, ακολουθώντας αυτό του πατέρα του.Ο μικρός κάνει τα πάντα για να τιμήσει το όνομα του, με φανταστικές ενέργειες στο γήπεδο και επέλεξε να φορά την φανέλα με τον Νο 10, που φορούσε και ο Zizou.
To καλό σε όλο αυτό είναι ότι θα ξαναδούμε έναν Zidane στο γήπεδο και αυτή την φορά θα έχει και μαλλιά!
Θυμίζουμε ότι ο Ζidane έχει άλλους τρεις γιους, Luca, Theo και Elyaz, οπότε μπορεί να υπάρξει και συνέχεια...

Αυτές είναι οι Ελπίδες μας

Γνωστή αθλητική σελίδα με αφορμή την πρόκριση της Εθνικής Ελπίδων στα μπαράζ του Euro 2011, σας παρουσιάζει τους 30 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τα Ελληνικά χρώματα στον προκριματικό όμιλο.

Τέρμα

Στέργιος Γιακουμής 22

Κυριάκος Στρατηλάτης 22

Νίκος Μπαμπανιώτης 21

Κώστας Λάμπρου 19

Άμυνα

Κυριάκος Παπαδόπουλος 18

Λεωνίδας Αργυρόπουλος 20

Τάσος Παπάζογλου 22

Γιάννης Σκόνδρας 20

Μιχάλης Μπουκουβάλας 22

Σωκράτης Παπασταθόπουλος 22

Ανέστης Αργυρίου 22

Κέντρο

Γιώργος Σιάκας 22

Γιώργος Ιωαννίδης 22

Γιάννης Παπαδόπουλος 22

Βασίλης Πλιάτσικας 22

Σάββας Γκέντσογλου 20

Ανδρέας Λαμπρόπουλος 22

Ελίνι Δημούστος 22

Δημήτρης Σιόβας 22

Σωτήρης Νίνης 20

Παντελής Ριζογιάννης 22

Βασίλης Κουτσιανικούλης 22

Παναγιώτης Ταχτσίδης 19

Άρης Σοϊλέδης 19

Κωνσταντίνος Φορτουνης 18

Γιάννης Φετφατζίδης 19

Επίθεση

Μιχάλης Παυλής 21

Θανάσης Παπάζογλου 22

Δημήτρης Γιάντσης 22

Θανάσης Παπάζογλου 22

Κώστας Μήτρογλου 22

Όλοι οι παραπάνω παίκτες αγωνίστηκαν σε τουλάχιστον ένα παιχνίδι και ο καθένας βοήθησε από τη μεριά του στην πρόκριση της Εθνικής. Σε όλους τους αγώνες (8) έπαιξε ο Δημούστος και ο Σιόβας ενώ ένας ματς μόλις έχασε ο Κουστιανικούλης. Από 6 συμμετοχές είχαν οι Κ. Παπαδόπουλος, Μπουκουβάλας, Σιάκας, Ιωαννίδης, Γ. Παπαδόπουλος, Ταχτσίδης και Μήτρογλου.

Τα αστέρια

Σίγουρα από τους παραπάνω ποδοσφαιριστές είναι κάποιοι που ξεχωρίζουν. Ο Σωτήρης Νίνης και ο Κώστας Μήτρογλου παίζουν ήδη στην Εθνική ομάδα των Ανδρών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Βασίλη Πλιάτσικα που παίζει στη Σάλκε συμπαίκτης με τον Κύριάκο Παπαδόπουλο. Το μεγαλύτερο όνομα όμως από όλα είναι εκείνο του Σωκράτη Παπασταθόπουλου που πλέον είναι βασικός στην Εθνική Ανδρών ενώ το φετινό καλοκαίρι μεταγράφηκε στη Μίλαν.

Τα νέα ταλέντα

Ο τερματοφύλακας της Φέγενορτ, Κώστας Λάμπρου, ο Κώστας Μανωλάς (αν και δεν πρόλαβε να αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι αν και κλήθηκε) καθώς και οι Γκέντσογλου, Ταχτσίδης, Φετφατζίδης, Σοϊλέδης έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους, και θα πάρουν στις πλάτες τους τη νέα Εθνική ομάδα των Ελπίδων

Πλέον ο στόχος είναι η πρόκριση στα τελικά της Δανίας από τα μπαράζ του Οκτωβρίου, κάτι το οποίο μοιάζει εφικτό αν οι Έλληνες παίκτες συνεχίσουν την πολύ καλή προσπάθεια.

Όχι Ντι Μαρία... μόνο Βίγια!

Μια ανάσα από την Μπαρτσελόνα έφτασε κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου ο Άνχελ Ντι Μαρία αλλά τελευταία στιγμή ο Αργεντινός «κόπηκε» για να αποκτηθεί ο Νταβίντ Βίγια από τους «Μπλαουγκράνα». Στην αποκάλυψη ότι ο Άνχελ Ντι Μαρία «κόπηκε» από τον Πεπ Γκουαρντιόλα, προκειμένου η Μπαρτσελόνα να αποκτήσει τον Νταβίντ Βίγια, προχώρησε η ισπανική εφημερίδα «Marca».
Ο τεχνικός των Καταλανών επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του Ισπανού σούπερσταρ και γι' αυτό τον λόγο δεν αποκτήθηκε ο Ντι Μαρία από την Μπενφίκα.

Το σίγουρο είναι ότι αμφοτέροι θα τεθούν αντιμέτωποι στα φετινά «Εl classiko» μιας και ο νεαρός Αργεντινός μεσοεπιθετικός θα αγωνίζεται στην Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία δαπάνησε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από τους «Αετούς» της Λισσαβώνας.

Ετοιμάζει αλλαγές ο Σάντος

Πιθανές αλλαγές στο σχήμα αλλά και στα πρόσωπα της αρχικής 11αδας σκέφτεται να κάνει ο Φερνάντο Σάντος, ενόψει του κρίσιμου αγώνα της Τρίτης στην Κροατία. Αύριο το πρωί πετάει για Ζάγκρεμπ η Εθνική.
Tο κλασσικό 4-4-2 σε σχήμα ρόμβου είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο Πορτογάλος τεχνικός στην αναμέτρηση με την Κροατία, βλέποντας πως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ήθελε στον πρώτο αγώνα με τη Γεωργία στο Καραϊσκάκη. Ο Σάντος σκέφτεται να παρατάξει την ομάδα με δύο αμυντικούς χαφ, με τους Τζιόλη και Καφέ να διεκδικούν τη θέση του παρτενέρ του Κατσουράνη, σε ένα σύστημα 4-2-3-1. Μπροστά τους λογικά θα είναι ο Τοροσίδης ως δεξί χαφ και ο Καραγκούνης αριστερά ενώ η θέση του επιτελικού μέσου ακόμη είναι ανοιχτή με το Νίνη να έχει πιθανότητες να ξεκινήσει δανεικός.

O Σάντος πάντως τόνισε στους παίκτες του πως δεν χάθηκε ακόμη τίποτα, ενώ για να αποφορτίσει το κλίμα τους έδωσε άδεια να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα χτες(04/09) το βράδυ, μετά την προπόνηση στην οποία έκαναν αποθεραπεία όσοι παίκτες αγωνίστηκαν στην πρεμιέρα. Για τον 56χρονο τεχνικό το σημαντικό είναι να βελτιωθεί το δημιουργικό κομμάτι της Εθνικής, και η επίθεση, φέρνοντας πιο κοντά τις γραμμές, ώστε να μειώσει τα άσκοπα χιλιόμετρα των Ελλήνων παικτών.

Η αποστολή της Ελλάδας θα αναχωρήσει τη Δευτέρα το πρωί (στις 11:00) με πτήση τσάρτερ για το Ζάγκρεμπ.

Γκαρσία για όλα: «Σκέφτηκα να αποχωρήσω»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Πάμπλο Γκαρσία σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».Ο Ουρουγουανός άσος του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στα δύσκολα παιδικά του χρόνια, στη φήμη του «σκληρού», στην απόφαση να έρθει στην Ελλάδα, στην αγάπη του κόσμου, στις σχέσεις του με τον Μπερέτα, στον Παύλο Δερμιτζάκη, στον Θοδωρή Ζαγοράκη, στον Ζήση Βρύζα κ.ά.

«Εκεί που σκεφτόμουν να αποχωρήσω από το ποδόσφαιρο, τώρα αισθάνομαι πιο νέος», αποκάλυψε σε ένα σημείο της συνέντευξης ο Γκαρσία και συμπλήρωσε με νόημα: «Και όσο παίζω εδώ, θα βρίσκομαι με το μαχαίρι στο στόμα».

Παράλληλα, ο πολύπειρος άσος τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ έχει φέτος τον τρόπο να πάρει το πρωτάθλημα, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το μεγάλο «διπλό» στην Κωνσταντινούπολη («ξέραμε ότι υπήρχε από πίσω μια ιστορία»).

Αναλυτικά η συνέντευξη Πάμπλο Γκαρσία:

Τα παιδικά χρόνια

Πολλά έχουν γραφεί για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησες. Πώς ήταν τότε η ζωή στην Ουρουγουάη;


«Η ζωή δεν ήταν εύκολη. Από μικροί πάντοτε τρέχαμε πίσω από μια μπάλα. Και σίγουρα δεν χρειαζόμουν λεφτά για αυτό.
Το όνειρό μου ήταν να παίξω στην πρωτεύουσα, στο Μοντεβιδέο. Και έτσι ξεκίνησαν όλα. Με τη βοήθεια του πατέρα μου, που ήταν πολύ σημαντική. Η οικογένεια είναι πάνω από όλα. Όλοι έχουμε δύσκολες και καλές στιγμές. Και αυτή που θα είναι πάντοτε δίπλα σου θα είναι η οικογένεια. Εγώ έπαιζα στο Μοντεβιδέο, την επόμενη χρονιά ήμουν ήδη στην Εθνική των “κάτω των 20”, έπαιξα στα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων και ήμουν βασικός μεσοεπιθετικός. Κάναμε πάρα πολύ καλή εμφάνιση στο Παγκόσμιο στη Μαλαισία και από εκεί 20 χρόνων με βρήκε η Αθλέτικο Μαδρίτης που μου πρότεινε συμβόλαιο. Εκεί όλα ήταν δύσκολα. Έπρεπε να αρχίσω από το μηδέν. Εγώ είχα την τύχη να βρίσκεται δίπλα η γυναίκα μου. Και οι δυο μαζί το πολεμήσαμε ενώ αρχικά έκανα τη σκέψη να φύγω».

- Είχες ανέκαθεν τη φήμη του σκληρού παίκτη. Στην εξωγηπεδική ζωή σου πώς είσαι;

«Ήρεμος. Οικογενειάρχης. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να είμαι με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Κάτι όμως που δεν θα ανεχθώ με τίποτα είναι η αδικία. Δεν τη χωνεύω».

«Δεν το σκέφτηκα λεπτό»

- Έπειτα από μια σημαντική καριέρα σε Ισπανία και Ιταλία πώς πήρες την απόφαση να έρθεις στην Ελλάδα;


«Εγώ ζούσα δέκα χρόνια στην Ισπανία. Πέρασα και από την Ιταλία για δύο χρόνια και είχα κουραστεί. Ήθελα να αλλάξω τον αέρα μου. Τότε ήρθε η πρόταση του ΠΑΟΚ. Μίλησα με τον φίλο μου Χόρχε Μπάριος που έπαιζε παλαιότερα στον Ολυμπιακό, μου τηλεφώνησε και ο Πάμπλο Κοντρέρας που ήταν στην ομάδα και μου εξήγησαν πώς ήταν η ζωή στην Ελλάδα. Το συζήτησα με την οικογένεια και δεν το σκεφτήκαμε ούτε λεπτό. Φτιάξαμε τις βαλίτσες και ήρθαμε».

- Έρχεσαι και βλέπεις αυτό το πλήθος στο αεροδρόμιο. Το περίμενες;

«Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι θα με περίμεναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Αυτά τα δύο χρόνια όλος αυτός ο λαός με έκανε να αισθανθώ ότι είμαι σημαντικός. Και γι΄ αυτό κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο προσπαθώ να δώσω τα πάντα για να ανταποδώσω αυτήν την αγάπη».

«Τώρα πιο νέος»

- Αυτή η σχέση συνετέλεσε στην απόφαση να συνεχίσεις την καριέρα σου στον ΠΑΟΚ;

«Ήταν πολύ σημαντικό αυτό για να πάρω την απόφαση. Εγώ είχα έρθει για δύο χρόνια. Την πρώτη χρονιά δεν ήμουν σε καλή κατάσταση. Η χρονιά που πέρασε και αυτή που έρχεται με έχει κάνει να αισθάνομαι καλά και να είμαι ανεβασμένος. Εκεί που σκεφτόμουν να αποχωρήσω από το ποδόσφαιρο, τώρα αισθάνομαι πιο νέος».

- Σκέφτεσαι να τελειώσεις την καριέρα σου στον ΠΑΟΚ;

«Είμαι άνθρωπος που δεν μου αρέσει να μιλάω για το μέλλον γιατί σήμερα είσαι και αύριο δεν είσαι. Έχω στο μυαλό μου να μπορέσω κάποια στιγμή να παίξω στη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο. Σήμερα, όμως, βρίσκομαι εδώ. Και όσο παίζω εδώ, θα βρίσκομαι με το μαχαίρι στο στόμα».

- Αγωνιστικά υπήρξαν στιγμές που τις αντιμετώπισες δυσάρεστα, όπως για παράδειγμα στον αγώνα με τον Ολυμπιακό την πρώτη χρονιά, με την μπουνιά στον Ντιόγκο. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχεις μετανιώσει;

«Όχι, ποτέ. Ξέρω ότι κάποια πράγματα που έχω κάνει δεν θεωρούνται ιδανικά και παράδειγμα για τα παιδιά. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που πρέπει να διδάξω στα παιδιά ποιο είναι το σωστό. Για αυτήν τη δουλειά υπάρχουν οι γονείς. Εγώ είμαι ποδοσφαιριστής που πρέπει να μπω μέσα στο γήπεδο για να νικήσω».

«Έχουμε τον τρόπο»

- Ο ΠΑΟΚ είναι σε θέση εφέτος να πάρει το πρωτάθλημα;


«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε την όρεξη και τον τρόπο να το πάρουμε. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο. Οι ομάδες έρχονται στο γήπεδό μας και κλείνονται πίσω. Αλλά τα όνειρα και τη θέληση να κατακτήσουμε τον τίτλο τα έχουμε και δουλεύουμε για αυτό».

- Είναι πιο βελτιωμένος ο ΠΑΟΚ σε σχέση με πέρυσι;

«Έχουμε βελτιωθεί, είναι αλήθεια αυτό. Υπάρχει η βάση στην ομάδα και γνωριζόμαστε όλοι. Είναι σημαντικό επίσης ότι τα παιδιά που έχουν έρθει στην ομάδα προσαρμόστηκαν γρήγορα. Τώρα μπορώ να πω ότι είμαστε μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Αν παλέψουμε ώμο με ώμο με κάποια ομάδα, μπορεί να μας κερδίσει. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ιδρώσουν, να φτύσουν αίμα».

«Μέχρι θανάτου»

- Πολλοί θεωρούν ότι στην Τουρκία απέναντι στη Φενέρμπαχτσε έπαιξες το καλύτερο παιχνίδι σου με τον ΠΑΟΚ. Εσύ τι λες;


«Έχω παίξει σε γήπεδα με μεγάλη ανταγωνιστικότητα και πολύ δύσκολη ατμόσφαιρα, αλλά πιστεύω ότι όχι μόνο εγώ αλλά ολόκληρη ομάδα αισθανόταν καλά από το πρώτο λεπτό και ξέραμε από την αρχή ότι θα ήταν ένα σκληρό παιχνίδι. Όλοι γνωρίζαμε ότι πίσω από αυτό υπήρχε μια ιστορία. Και όλη αυτή η ιστορία μας έκανε να κυνηγάμε κάθε μπαλιά μέχρι θανάτου. Κάποια στιγμή ακούγαμε 3.000 οπαδούς του ΠΑΟΚ περισσότερο από όλους τους άλλους που βρίσκονταν εκεί. Για εμάς ήταν σημαντικό».

- Οι σχέσεις σου με τους προπονητές σου πώς ήταν;

«Σε όλη την καριέρα μου ποτέ δεν είχα καλές σχέσεις με τους προπονητές! Μπορεί να είχα με δύο- τρεις. Μη ρωτάς γιατί. Δεν γνωρίζω ούτε και εγώ την απάντηση».

- Με τον Σάντος φαινόταν να υπάρχει μια φόρμουλα επικοινωνίας...

«Αυτό που με έκανε να αισθανθώ καλύτερα με τον Σάντος ήταν ο τρόπος δουλειάς του. Σε άφηνε ελεύθερο να παίξεις. Χωρίς τόσα βίντεο, πολλές ομιλίες. Για μένα το ποδόσφαιρο είναι να μιλάς όσο λιγότερο γίνεται, να δουλεύεις περισσότερο και να μπαίνεις στο γήπεδο να νικήσεις».

«Τι έγινε με Μπερέτα»

- Με τον Μπερέτα τι πρόβλημα είχες;


«Εγώ ποτέ δεν είχα κανένα πρόβλημα με τον Μπερέτα. Δεν είχα καμία σύγκρουση μαζί του, ποτέ. Άκουσα κάποια πράγματα σε ένα φιλικό που δεν είχα παίξει επειδή ήμουν, λέει, ζαλισμένος. Εγώ ποτέ στην καριέρα μου δεν ζητούσα να παίζω. Αυτό που έχω ζητήσει πάντα ήταν σεβασμός. Πήγα κατευθείαν στον πρόεδρο και του εξήγησα τι είχε συμβεί. Και όπως έχω πει από το να έρθω να δημιουργήσω προβλήματα στους ανθρώπους που μου έχουν φερθεί πολύ καλά, προτιμώ να φτιάξω τις βαλίτσες μου και να φύγω».

«Άλλο ο Δερμιτζάκης»

- Τον νέο προπονητή του ΠΑΟΚ, τον Παύλο Δερμιτζάκη, πώς τον κρίνεις; Πιστεύεις ότι συνεχίζει το έργο του Σάντος;


«Ο νέος προπονητής έχει έρθει με πάρα πολλή όρεξη, διάθεση και όραμα για την ομάδα. Είναι ένας νέος άνθρωπος με φιλοδοξίες, ανέλαβε την ομάδα σε δύσκολη στιγμή χωρίς να την έχει δουλέψει στην προετοιμασία. Δε θα έλεγα ότι είναι συνέχεια του Σάντος. Κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Μας είχαν πει το ίδιο και για τον Μπερέτα, ότι θα έρθει καινούργιος προπονητής που θα συνεχίσει τη δουλειά του Σάντος, και όλα έγιναν... ανάποδα. Το πιο σημαντικό για τον Δερμιτζάκη είναι ότι έχει όρεξη και θέληση να κάνει καλά πράγματα».

- Με ποιους από τους συμπαίκτες σου έχεις καλύτερη σχέση;

«Είναι φυσιολογικό να έχω με τους Λατινοαμερικανούς λόγω γλώσσας. Αλλά μέσα στην ομάδα έχουμε μια καλή σχέση με τα παιδιά. Και έχουμε δημιουργήσει άριστο κλίμα. Κάποιοι από αυτούς απέκτησαν θάρρος και με φωνάζουν... παππού. Ως τώρα που μιλάμε δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό».

- Οι σχέσεις σου με τον Ζαγοράκη πώς είναι;

«Εξαιρετικές. Ο Ζαγοράκης είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, ξέρει πώς σκεφτόμαστε οι ποδοσφαιριστές, τι έχουμε στο μυαλό μας και πιστεύω ότι αυτό τα κάνει πιο εύκολα όλα».

- Πώς κρίνεις την αποχώρηση του Ζήση Βρύζα;

«Με τον Βρύζα είχα επίσης άριστες σχέσεις. Ήταν ο άνθρωπος που με έφερε στην ομάδα. Έφυγε μια μέρα απότομα, κάθε επιλογή είναι σεβαστή. Εγώ όπως και οι υπόλοιποι ξέρουμε ότι έφυγε χωρίς να μας πουν τίποτε άλλο».

Επάγγελμα μάνατζερ

Κάποτε λέγαμε -και φυσικά εξακολουθούμε να λέμε- ότι ποδόσφαιρο χωρίς ποδοσφαιριστές δεν νοείται. Εδώ και χρόνια, όμως, το ποδόσφαιρο δεν… νοείται ούτε χωρίς τους μάνατζερ των παικτών, οι οποίοι μάλιστα θεωρούνται… παντοδύναμοι!

Όσοι ασχολούνται με τον χώρο, τους συναντούν καθημερινά και ειδικά σε περιόδους μεταγραφών. Οι παίκτες δεν κάνουν βήμα δίχως αυτούς και τους συμβουλεύονται για τα πάντα, οι προπονητές μιλούν μαζί τους, οι πρόεδροι διαπραγματεύονται τις μεταγραφές και οι δημοσιογράφοι τους τηλεφωνούν (ή δέχονται τηλεφωνήματα από εκείνους) προκειμένου να πληροφορηθούν από… πρώτο χέρι ποια ομάδα θέλει τους πελάτες τους.

Βέβαια, πολλές φορές οι πληροφορίες που δίνουν δεν είναι απολύτως έγκυρες καθώς και εκείνοι παίζουν το δικό τους «παιχνίδι» -έτσι είναι οι «κανόνες»- ώστε να διευκολύνουν μία μεταγραφή και να ανεβάσουν το κασέ τους παίκτη τους, από την άλλη όμως πολλές αποκλειστικότητες και δημοσιογραφικές επιτυχίες προέρχονται από τα χείλη των ατζέντηδων.

Με αφορμή το θέμα που αποκάλυψαν τα «Νέα», ο sportdog επιχειρεί να προσεγγίσει τον… θαυμαστό κόσμο των μάνατζερ, οι κορυφαίοι εκ των οποίων μπορούν με μία μόλις μεταγραφή να λύσουν το… πρόβλημα της ζωής τους.

Τα… συστατικά της επιτυχίας

Οι μάνατζερ γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο του ποδοσφαίρου. Αρκετοί εξ αυτών έχουν ασχοληθεί ενεργά με το ποδόσφαιρο ως παίκτες, ως προπονητές, ως παράγοντες. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι έχουν διασυνδέσεις, ξέρουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και έχουν το… ταλέντο να διαπραγματεύονται σωστά.

Η γνωριμία με τον ποδοσφαιριστή (συνήθως «δένεται» με συμβόλαιο), τον παράγοντα της ομάδας, τον πρόεδρο, τους δημοσιογράφους αποτελούν τα «συστατικά» για να μπορέσει ο μάνατζερ να έχει επιτυχίες.

Η πρώτη καλή μεταγραφή φέρνει τη δεύτερη, η δεύτερη την τρίτη, ο ατζέντης αρχίζει να «φτιάχνει» το όνομά του και σιγά σιγά αντί να πηγαίνει ο ίδιος στους παίκτες έρχονται εκείνοι σε αυτόν και ζητούν να τους εκπροσωπήσει.

«Ο μάνατζερ πρέπει να έχει διαπραγματευτικές ικανότητες στον οικονομικό και στο νομικό τομέα, υψηλού επιπέδου γνωριμίες και να παρέχει άριστες υπηρεσίες στους αθλητές του», δήλωσε ο εκ των πιο γνωστών μάνατζερ, Κώστας Μπότος αναφερόμενος στα… μυστικά της επιτυχίας του επαγγέλματος.

Αφετηρία η υπόθεση Μποσμάν

Η «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου είναι πλέον πολύπλοκη και οι μάνατζερ θεωρούνται απαραίτητοι από τους παίκτες. Πολλοί εκτιμούν ότι όλα άρχισαν το 1995 με την υπόθεση του Ζαν Μαρκ Μποσμάν, ο οποίος κέρδισε την… ελευθερία του από την ομάδα του, απόφαση που στην ουσία κατήργησε τα ποδοσφαιρικά σύνορα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άδεια από τη ΦΙΦΑ με 40 εκατ. δραχμές

Αρχικά, για να γίνει κάποιος επίσημος μάνατζερ έπρεπε να καταβάλει στη ΦΙΦΑ το ποσό των 200.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 40 εκατ. δρχ.) και με τον τρόπο αυτό –στην ουσία- εξασφάλιζε τη σχετική άδεια. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΕ, ο συγκεκριμένος κανονισμός συνιστούσε παραβίαση των κανόνων για ελεύθερο ανταγωνισμό. Η ΦΙΦΑ υποστήριζε ότι είχε επιλέξει το συγκεκριμένο σύστημα προκειμένου να αποφευχθεί η δράση πρακτόρων, που είχαν κατηγορηθεί για τεχνητή υπερκοστολόγηση ποδοσφαιριστών μέσω των εξόδων μετεγγραφής.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου μάνατζερ λειτούργησαν σε συνεργασία με δύο ομάδες που ήθελαν έναν παίκτη και με τον τρόπο αυτό ανέβαζαν την τιμή του και φυσικά και την αμοιβή τους.

Πολλοί μάνατζερ από τη Δανία διαμαρτυρήθηκαν για την καταβολή των χρημάτων προς τη ΦΙΦΑ και έφεραν το θέμα στο προσκήνιο. Βέβαια, υπήρξαν –και στην Ελλάδα- πολλοί που συμμερίστηκαν το σκεπτικό της ΦΙΦΑ υπογραμμίζοντας ότι διασφαλίζεται το επάγγελμά τους από ανθρώπους που ήθελαν να παρεισφρήσουν στον χώρο για να βγάλουν εύκολα χρήμα.

Το χειρότερο, όμως, ήταν πως ως τότε η ΦΙΦΑ δεν είχε συμπεριλάβει άλλα ουσιαστικά κριτήρια αναφορικά με το μοίρασμα των αδειών. Είχε εξουσιοδοτήσει τις εθνικές Ομοσπονδίες να δημιουργήσουν επιτροπές στις οποίες κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε την αίτησή του, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε ερωτηματολόγιο γύρω από νομικά ζητήματα. Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να είχαν μόνο λευκό ποινικό μητρώο.

Η αλλαγή του καθεστώτος

Το καθεστώς άλλαξε από το 2001. Έκτοτε η κάθε Ομοσπονδία δίνει εκείνη τις άδειες στους μάνατζερ ωστόσο και η ΦΙΦΑ εξακολουθεί να έχει ρόλο, εποπτικό επί της ουσίας. Όσοι καταθέτουν αίτηση οφείλουν να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, να μην κατέχουν «ευαίσθητες» θέσεις (π.χ. σε Ομοσπονδίες) και να είναι κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια δίνουν εξετάσεις απαντώντας σε ερωτήσεις νομικού περιεχομένου και άλλες που αφορούν τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ γύρω από τις μεταγραφές κλπ.

Η ΦΙΦΑ προσέχει πολύ πλέον το θέμα και μάλιστα έχει συντάξει πλήρη «οδηγό» για τις Ομοσπονδίες και τους μάνατζερ, στον οποίο καθορίζονται τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει την άδεια, τη συμπεριφορά που οφείλει να επιδείξει, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κλπ.

Τραυλός: «Και η κουτσή Μαρία»

Πάντως, σύμφωνα με ορισμένους, η αλλαγή αυτή έκανε κακό στον χώρο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Άγγελου Τραυλού στο περιοδικό «Maxim», το 2008: «Κάποτε ήμασταν μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού οι επίσημοι μάνατζερ, τότε που χρειαζόταν να καταθέσεις 50 εκατ. δραχμές για να πάρεις την άδεια. Τώρα που δίνει τις άδειες η ΕΠΟ, και η κουτσή Μαρία έχει γίνει μάνατζερ».

62 μάνατζερ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 62 μάνατζερ, οι οποίοι αναγνωρίζονται από τη ΦΙΦΑ. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και γραφεία μάνατζερ που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Είναι εξαιρετικά οργανωμένα και παρέχουν πολλές πολύτιμες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Υπάρχουν όμως, όπως και σε όλον τον κόσμο, και αρκετοί που δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα και δρουν χωρίς να έχουν άδεια και χωρίς να αναγνωρίζονται. Παρά τους κινδύνους που κρύβουν οι διαπραγματεύσεις μαζί τους, πολλές φορές ποδοσφαιριστές αλλά και πρόεδροι ομάδων προτιμούν να συνδιαλέγονται με εκείνους. Προφανώς, έτσι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα και με λιγότερο κόστος.

Παίρνουν το 8%

Επισήμως, το ποσοστό που αναλογεί στους μάνατζερ από τη μεταγραφή του πελάτη τους σε μία ομάδα είναι 8%, ενώ στην Ευρώπη αγγίζει το 10%. Πολλές φορές, όμως, γίνονται κατ’ ιδίαν συμφωνίες για περισσότερα χρήματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταβάλλει χρήματα και η ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Χρήστου Γάτση έχει αρχίσει προσπάθεια ώστε οι μάνατζερ με την άδεια της ΦΙΦΑ να δημιουργήσουν τη δική τους Ένωση για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους. Εντούτοις, η απόπειρα αυτή δεν έχει τύχει της καθολικής υποστήριξης των συναδέλφων του και πολλοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Τα «γιατί» του Μήτσου

Ο πρόωρος αποκλεισμός της Εθνικής από το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και έντονο προβληματισμό και ήδη έχει ανοίξει έναν τεράστιο κύκλο συζητήσεων για την επόμενη μέρα της ομάδας που βρίσκεται μπροστά σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Συμπτωματικά η τελευταία φορά που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αποκλείστηκε πριν τα προημιτελικά ήταν στο Ευρωμπάσκετ του 2001 που είχε γίνει πάλι στην Τουρκία (είχαμε αποκλειστεί στην πρώτη φάση που έγινε στην Αττάλεια). Δυστυχώς τα όνειρα και οι φιλοδοξίες για την κατάκτηση ενός μεταλλίου εξελίχθηκαν σ' έναν εφιάλτη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης.

Μικρό βάθος

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις στα φιλικά παιχνίδια δημιούργησαν πολύ υψηλές προσδοκίες, ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη αλλά αποδείχθηκε για πολλοστή φορά πως άλλο οι αγώνες προετοιμασίας και άλλο οι επίσημοι. Η ομάδα δεν έπαιξε το γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ που είδαμε στην «Κύπρο» και στο «Ακρόπολις», θαρρείς στην Άγκυρα εμφανίστηκε μια άλλη ομάδα.
Συν τοις άλλοις το βάθος αυτής της ομάδας ήταν πολύ πιο μικρό σε σχέση με άλλες Εθνικές (Ισπανία, Τουρκία) που αντιμετωπίσαμε σ' αυτή τη διοργάνωση. Για παράδειγμα στον χθεσινό αγώνα με την Ισπανία ο Σκαριόλο είχε μια πληθώρα επιλογών σε αντίθεση με τον Καζλάουσκας που δεν χρησιμοποίησε καθόλου τους Βουγιούκα, Καϊμακόγλου και μόλις για 16 δευτερόλεπτα τον Πρίντεζη.

Η σπουδαιότερη όλων των εποχών

Οι Έλληνες διεθνείς παραδέχθηκαν πως απέτυχαν, κάποιοι ζήτησαν συγγνώμη όμως συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανένας. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ήττα και στην αποτυχία. Ακόμη και αυτή η ομάδα, αυτή η «φουρνιά» (μαζί με τους παίκτες που αποχώρησαν για διάφορους λόγους από το 2007 και μετά) που χωρίς καμία αμφιβολία είναι η πιο σπουδαία όλων των εποχών στο ελληνικό μπάσκετ. Τα κατορθώματα της μιλάνε από μόνα τους. Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005, ασημένιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας πριν από τέσσερα χρόνια και χάλκινο στο περυσινό Ευρωμπάσκετ στην Πολωνία.

Θα μπορέσει;

Αυτοί που περίμεναν στη γωνία για να ρίξουν χολή θα πρέπει να το λάβουν υπόψη πριν βιαστούν να κατηγορήσουν και να ασκήσουν ακόμη πιο σκληρή κριτική. Γίνεται πολύς λόγος για το αν έκλεισε ο κύκλος αυτής της ομάδας. Μα οι περισσότεροι παίκτες θα πει σωστά κάποιος βρίσκονται στην πιο καλή ηλικία μπασκετικά (Ζήσης, Σπανούλης, Μπουρούσης) κι έχουν να προσφέρουν πολλά φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο. Το σημαντικό για την Εθνική είναι να παραμείνει στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται την τελευταία εξαετία, διεκδικώντας μετάλλια και διακρίσεις. Θα μπορέσει να το κάνει αυτό; Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα.

Γιατί το είχε αποφασίσει

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακοίνωσε μετά το τέλος του αγώνα την απόφαση του να μην αγωνιστεί ξανά με το εθνικό μας συγκρότημα. Δεν ήταν μια απόφαση της στιγμής. Την έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό και την γνώριζαν τα άτομα του στενού περιβάλλοντος του.

Είναι βέβαιο πως θα γίνουν προσπάθειες να μεταπειστεί αλλά αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο διότι δεν είναι άνθρωπος που αλλάζει εύκολα απόφαση ειδικά όταν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό. Ο «Μήτσος» αγωνίζεται στην Εθνική σε μεγάλες διοργανώσεις από το 2003 και το Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας.

Έκανε ένα διάλειμμα πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Η εγχείρηση, στην οποία υποβλήθηκε στους κοιλιακούς πέρυσι το καλοκαίρι και τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπισε τις δυο τελευταίες σεζόν τον έβαλαν σε σοβαρές σκέψεις για το μέλλον του. Ο οργανισμός του έχει καταπονηθεί όλα αυτά τα χρόνια, παίζοντας χειμώνα καλοκαίρι. Πάτησε τα 30 και έπρεπε να πάρει αποφάσεις.

Ακολουθηθούν κι άλλοι;

Τον ίδιο δρόμο ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες κι αν συμβεί αυτό η ομάδα θα παρουσιαστεί ριζικά ανανεωμένη του χρόνου στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.
Μόλις καταλαγιάσει η σκόνη του αποκλεισμού και απορροφηθούν οι κραδασμοί της αποτυχίας στην Τουρκία θα ξεκινήσει η αναζήτηση του διαδόχου του Γιόνας Καζλάουσκας. Το συμβόλαιο του Λιθουανού τεχνικού με την Ελληνική Ομοσπονδία ολοκληρώνεται και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Το γνωρίζει και ο ίδιος.

Οι ευθύνες του Καζλάουσκας

Ο Καζλάουσκας ευθύνεται κι αυτός για το «ναυάγιο». Δεν μπόρεσε να κρατήσει τις ισορροπίες και να διαχειριστεί σωστά κάποιες καταστάσεις. Επίσης δεν κατάφερε να επιβάλλει την πειθαρχία γιατί η αλήθεια είναι ότι παρατηρήθηκαν κάποια φαινόμενα (συμπεριφορά Σχορτσανίτη και Βουγιούκα στην αναμέτρηση με την Ακτή Ελεφαντοστού) που δεν άρεσαν και τα οποία θα έπρεπε να «κουμαντάρει», κρατώντας τα γκέμια. Το πιθανότερο είναι πως η Ομοσπονδία θα επιλέξει Έλληνα προπονητή. Ήδη ακούγονται κάποια ονόματα όπως αυτό του Γιάννη Σφαιρόπουλου ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα επιστροφής του Παναγιώτη Γιαννάκη. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει και το θέμα αυτό θα απασχολήσει τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τους συνεργάτες του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Περιμένει Ρομπίνιο και Ζλάταν ο Πάτο!

Ενθουσιασμένος με την προοπτική να αγωνιστεί συμπαίκτης με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τον Ρομπίνιο δηλώνει ο Αλεχάντρε Πάτο, και επισημαίνει πως ο ανταγωνισμός στην επίθεση της Μίλαν θα την ανεβάσει επίπεδο.

«Θα είμαστε σπουδαία ομάδα. Είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε τέλεια. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, και θέλουμε να τα πάμε εξίσου καλά και στη Serie A και στο Champions League. Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό. Για μένα δεν είναι πρόβλημα. Μάλιστα νομίζω πως θα μας βοηθήσει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα έρθει ο Ρομπίνιο», τόνισε ο 21χρονος επιθετικός της Μίλαν.

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως με την παρουσία των Πάτο, Ρομπίνιο, Ροναλντίνιο, «Ίμπρα» και Ιντζάγκι η επίθεση της Μίλαν λογίζεται ως μια από τις καλύτερες της Ευρώπης.

Νέο σκάνδαλο με Ρούνεϊ!

Δεν έχουν τελειωμό τα... σκάνδαλα που διαπράττουν οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Αγγλίας, αφού μετά τους Τζον Τέρι, Πίτερ Κράουτς και Άσλεϊ Κόουλ ο Γουέιν Ρούνεϊ φαίνεται πως απατούσε τη γυναίκα του με ιερόδουλη! «Φωτιές» στον άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουέιν Ρούνεϊ... άναψε η 21χρονη ιερόδουλη Τζένιφερ Τόμπσον, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Άγγλος διεθνής επιθετικός είχε συνάψει σεξουαλικές σχέσεις μαζί της όταν η γυναίκα του ήταν έγκυος!

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν οι αγγλικές εφημερίδες «News of the World» και «Sunday Mirror», ο 24χρονος παίκτης πλήρωσε για να κάνει συνευρεθεί με τη νεαρή ιερόδουλη, ενώ οι σχέσεις τους στη συνέχεια έγιναν... συστηματικές:

«Ο Γουέιν απολάμβανε σίγουρα τις συναντήσεις μας και δεν έδειχνε να νοιάζεται για τη γυναίκα του. Νομίζω ότι πιστεύει πως είναι ανίκητος και άτρωτος. Ως γυναίκα, δεν θα ήθελα να μου είχε κάνει τέτοιο πράγμα, ειδικά αν ήμουν έγκυος», ανέφερε η νεαρή γυναίκα σε δηλώσεις της, ενώ στο «φως» της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι
ο Ρούνεϊ κανόνιζε να βρεθεί με την Τόμπσον σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, την έπαιρνε μαζί του σε εκτός έδρας παιχνίδια των «κόκκινων διαβόλων» και την είχε ως συνοδεία σε πάρτι της αγγλικής ομάδας.

Από την πλευρά της, η γυναίκα του άσου της Γιουνάιτεντ, Κόλιν Μέρι ΜακΛόουλιν, εμφανίζεται αποφασισμένη να ζητήσει διαζύγιο από τον διεθνή φορ.
Πάντως, εκείνος φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε συγγενικό του πρόσωπο:

«Η ζωή μου έγινε ερείπια... Καταστράφηκε. Ήμουν τόσο ηλίθιος. Η Κολίν δεν θα με συγχωρήσει αυτή τη φορά. Θα με παρατήσει».

«Ο ΠΑΟΚ πάει για πρωτάθλημα!»

Συνέντευξη, στην οποία τονίζει πως στόχος του φετινού ΠΑΟΚ είναι το πρωτάθλημα, παραχώρησε ο Βίκτορ Βιτόλο, ο οποίος μίλησε για τη συνεργασία του με τον Πάμπλο Γκαρσία, τον Άρη αλλά και τους «μεγάλους» της Αθήνας. Ο Βίκτορ Βιτόλο στον περίπου ένα χρόνο που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταθέσει ανοιχτά τις απόψεις του, γι' αυτό και δεν πρέπει να προκαλούν αίσθηση οι τοποθετήσεις του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αθλητικό ένθετο «Real Sports» της κυριακάτικης εφημερίδας «Real News».

Ο Ισπανός άσος δεν διστάζει να πει δημόσια ότι μαζί με τον Γκαρσία συνθέτουν το καλύτερο δίδυμο αμυντικών χαφ στην Ελλάδα και να παραδεχθεί ότι θα έπαιζε σε άλλη ελληνική ομάδα, διασφαλίζοντας όμως και το συμφέρον του ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά, η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Βίκτορ Βιτόλο:

-Θα αγωνιζόσουν σε άλλη ελληνική ομάδα;

«Είμαι επαγγελματίας και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Σε περίπτωση που τεθεί αυτό το ζήτημα, πάντως, δεν θα κοιτάξω μόνο το συμφέρον μου, αλλά και του ΠΑΟΚ».

-Πόσο δύσκολο ήταν να φύγεις από τον Άρη για να παίξεις στον ΠΑΟΚ;

«Δεν σου κρύβω πως ήταν δύσκολη απόφαση, αλλά δεν το σκέφτηκα αρκετά. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ μου έδειξαν εμπιστοσύνη και αυτός ήταν ο βασικός λόγος για να μετακομίσω στην Τούμπα».

-Ποιες είναι οι διαφορές του φετιη ο ΠΑΟΚ να τον περσινό;

«Η ομάδα δούλεψε με ένα συγκεκριμένο πλάνο τα προηγούμενα τρία χρόνια και όλα ξεκινήσουν από την αμυντική λειτουργία. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι η έλευση του Σαλπιγγίδη δυνάμωσε ακόμα περισσότερο την επιθετική μας γραμμή και μαζί με τους Βιεϊρίνια, Μουσλίμοβιτς μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα. Υπάρχει επιθετική φιλοσοφία και αυτό φαίνεται στα μέχρι τώρα παιχνίδια».
-Είναι σε θέση ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Είναι δεδομένο ότι θα παλέψουμε για την πρώτη θέση και αυτό σημαίνει πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι ομάδες της Αθήνας έχουν περισσότερους τίτλους και λεφτά, αλλά εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε δείξει ότι μπορούμε να σπάσουμε την κυριαρχία τους. Έχουμε κερδίσει τον σεβασμό τους και πιστεύω πως θα πάμε ακόμα καλύτερα».

-Μέχρι τα μισά της περσινής σεζόν ο ΠΑΟΚ αδυνατούσε να κερδίσει τους μεγάλους της Αθήνας. Θεωρείς ότι υπήρχε κόμπλεξ;

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε επιτυχίες σε αυτά τα παιχνίδια και η πίεση που είχε δημιουργηθεί δεν μας βοηθούσε. Πέρυσι καταφέραμε, πάντως, να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό δύο φορές και αυτό δεν ήταν τυχαίο, διότι είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου».

-Η συνεργασία σου με τον Πάμπλο Γκαρσία;

«Είναι τιμή μου που είμαι συμπαίκτης με τον Πάμπλο. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με θητεία σε προηγμένα πρωταθλήματα που έχει βοηθήσει σημαντικά τον ΠΑΟΚ. Έχουμε τρομακτική επικοινωνία στον αγωνιστικό χώρο και αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Θεωρώ πως είμαστε το καλύτερο δίδυμο αμυντικών χαφ στην Ελλάδα».

-Θα επηρεάσει τον ΠΑΟΚ η αποχώρηση του Ζήση Βρύζα;

«Ο Ζήσης ήταν και θα είναι σημαντικός για τον ΠΑΟΚ. Προσέφερε πολλά, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την απόφασή του και δεν νομίζω ότι θα επηρεαστούμε. Ο ΠΑΟΚ είναι πάνω απʼ όλα, άλλωστε, τα πρόσωπα έρχονται και παρέχονται».

-Υπάρχουν ποδοσφαιριστές στον ΠΑΟΚ που μπορούν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό;

«Το υλικό του ΠΑΟΚ είναι αξιόλογο και ασφαλώς υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν στον εξωτερικό όπως ο Βιερίνια, ο Σαλπιγγίδης, αλλά και ο Ιβιτς. Είναι παίκτες με ποιότητα που μπορούν να σταθούν σε πρωτάθλημα υψηλών απαιτήσεων».

-Τα συναισθήματά σου μετά την πρόκριση σε βάρος της Φενέρμπαχτσε;

«Αποδείξαμε ότι ήμασταν καλύτεροι από τη Φενέρμπαχτσε και δώσαμε ένα μάθημα σε όσους νομίζουν ότι μόνο με τα χρήματα φτιάχνεις καλή ομάδα. Η χαρά για μας τους ποδοσφαιριστές ήταν διπλή, διότι προκριθήκαμε σε βάρος τουρκικής ομάδας, διότι γνωρίζαμε τις ιδιαιτερότητες αυτών των αγώνων».

-Σε τι επίπεδο θεωρείς πως βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Σίγουρα σε υψηλό. Αυτό φαίνεται από τους γνωστούς ποδοσφαιριστές που έρχονται τα τελευταία χρόνια και από την παρουσία των ομάδων εκτός συνόρων. Δεν είναι λίγο πράγμα να βρίσκονται μια ομάδα στο τσάμπιονς λιγκ και τρεις στο Γιουρόπα Λιγκ».

-Μετά τις μεταγραφές του καλοκαιριού ποιον θεωρείς καλύτερο; Τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό;

«Το μόνο σίγουρο είναι πως ενισχύθηκαν και οι δύο σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορώ να πω ποιος είναι καλύτερος, άλλωστε, κοιτάω το τι κάνει ο ΠΑΟΚ και όχι οι άλλοι».

-Το σχόλιο σου για τη διαιτησία;

«Για να βελτιωθεί το πρωτάθλημα θα πρέπει να υπάρξουν καλύτερες διαιτησίες, διαφορετικά θα μείνει στάσιμο και είναι κρίμα γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παιχτεί καλύτερο ποδόσφαιρο. Αυτό το λέω ως γενικό σχόλιο και δεν έχει να κάνει μόνο με το πώς αντιμετωπίζεται ο ΠΑΟΚ από τους διαιτητές».

Τότι: «Ποτέ δεν μετάνιωσα που έμεινα»

«Πιστός» στη Ρόμα έμεινε για όλη του τη ζωή ο Φραντσέσκο Τότι και επανέλαβε για ακόμη μία φορά την επιθυμία του να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στους «τζιαλορόσι».Ο 34χρονος άσος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Repubblica» και ξεκαθάρισε πως δεν μετάνιωσε που δεν έφυγε ποτέ από τη Ρόμα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε πολλές προτάσεις από κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

«Ποτέ δεν μετάνιωσα που έμεινα στην πόλη μου και στην ομάδα που υποστήριζα από παιδί. Δεν ήταν εύκολο, αλλά είχα το πλεονέκτημα ότι γνώριζα σαν την παλάμη μου ακόμα και το… γρασίδι του γηπέδου», είπε κατενθουσιασμένος ο Τότι και πρόσθεσε:

«Ήμουν πάντα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αυτό ήταν μερικές φορές λίγο κουραστικό, αλλά πήρα την απόφαση να παραμείνω με την καρδιά και το μυαλό μου. Θα αποσυρθώ με τη φανέλα της Ρόμα την ημέρα που δεν θα είμαι ο Τότι που έχετε συνηθίσει, αλλά ελπίζω ότι έχω χρόνια ακόμα».
Ο Τότι έχει καταφέρει με τη Ρόμα αμέτρητες διακρίσεις. Μετράει 572 συμμετοχές με τη φανέλα του ιταλικού συλλόγου και 245 γκολ. Έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα, το πρωτάθλημα του 2001, ενώ έχει προσφέρει σημαντικά και στην εθνική Ιταλίας, με σημαντικότερη την κατάκτηση του Μουντιάλ 2006.

Καθυστερεί η άφιξη του Ελ Ζαρ

Ο Ναμπίλ Ελ Ζαρ θα καθυστερήσει να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει για τη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή (10/09), και έτσι δεν θα βρίσκεται στην αποστολή για τον σαββατιάτικο εκτός έδρας αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης.

Ο λόγος είναι ότι ο Ελ Ζαρ είχε μέχρι χθες υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα του Μαρόκου (αντιμετώπισε την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα) και ο επόμενος σταθμός του θα είναι για τη Γαλλία, καθώς θέλει να μαζέψει τα πράγματά του.

Δύο συλλήψεις οπαδών για τα επεισόδια στη Σουρωτή

Στη σύλληψη δύο νεαρών οπαδών (21 και 24 χρόνων) προχώρησε η αστυνομία για τα περσινά επεισόδια στη Σουρωτή κατά τη διάρκεια του αγώνα Κυπέλλου Νέων του ΠΑΟΚ με τον Άρη.Συγκεκριμένα, η αστυνομία Θεσσαλονίκης προχώρησε στη σύλληψη έξι ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και ενός ανηλίκου) για την επίθεση κατά οπαδών στον Άγιο Αθανάσιο, ωστόσο για τους δύο προαναφερθέντες οπαδούς αποδείχθηκε από την προανάκριση ότι συμμετείχαν και στα επεισόδια της Σουρωτής.

Το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας αναφέρει σχετικά: «Συνελήφθησαν την 03-09-2010, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και έπειτα από μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, 6 ημεδαποί, ηλικίας 21,22, 27, 24, 17 και 21 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση παραβάσεις της «Απόπειρας επικίνδυνων σωματικών βλαβών», «Διατάραξης κοινής ειρήνης», «Διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς», για παραβάσεις σχετικά με τις «εκρηκτικές ύλες», για παράβαση του «Νόμου περί Όπλων», για «Αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις» και για «Ληστεία».

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την Προανάκριση, την 00.20 ώρα της 02-09-2010, ο 17χρονος, εφοδιασμένος με βόμβα μολότοφ την οποία είχε κατασκευάσει νωρίτερα με τη βοήθεια 2 συνεργών του και συνοδευμένος από τους υπόλοιπους συλληφθέντες και άλλα άτομα που αναζητούνται, μετέβησαν στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, όπου με πέτρες, ξύλα, μπουκάλια και μολότοφ, επιτέθηκαν κατά οπαδών που βρίσκονταν στα γραφεία του συνδέσμου φιλάθλων του Άρη.

...Σε βάρος του 24χρονου και ενός εκ των 21χρονων, έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία για «Συμπλοκή, Σύσταση και Συμμορία», «Διακεκριμένη περίπτωση Φθοράς», «Απρόκλητες, Επικίνδυνες και βαριές Σωματικές Βλάβες», παράβαση «Ν. περί Όπλων» και για «αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις», πράξεις που έλαβαν χώρα την 07-10-2009 στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα (4/9) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και ακολούθως παραπέμφθηκαν στον κ. Ανακριτή».