Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Τα «γιατί» του Μήτσου

Ο πρόωρος αποκλεισμός της Εθνικής από το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και έντονο προβληματισμό και ήδη έχει ανοίξει έναν τεράστιο κύκλο συζητήσεων για την επόμενη μέρα της ομάδας που βρίσκεται μπροστά σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Συμπτωματικά η τελευταία φορά που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αποκλείστηκε πριν τα προημιτελικά ήταν στο Ευρωμπάσκετ του 2001 που είχε γίνει πάλι στην Τουρκία (είχαμε αποκλειστεί στην πρώτη φάση που έγινε στην Αττάλεια). Δυστυχώς τα όνειρα και οι φιλοδοξίες για την κατάκτηση ενός μεταλλίου εξελίχθηκαν σ' έναν εφιάλτη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης.

Μικρό βάθος

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις στα φιλικά παιχνίδια δημιούργησαν πολύ υψηλές προσδοκίες, ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη αλλά αποδείχθηκε για πολλοστή φορά πως άλλο οι αγώνες προετοιμασίας και άλλο οι επίσημοι. Η ομάδα δεν έπαιξε το γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ που είδαμε στην «Κύπρο» και στο «Ακρόπολις», θαρρείς στην Άγκυρα εμφανίστηκε μια άλλη ομάδα.
Συν τοις άλλοις το βάθος αυτής της ομάδας ήταν πολύ πιο μικρό σε σχέση με άλλες Εθνικές (Ισπανία, Τουρκία) που αντιμετωπίσαμε σ' αυτή τη διοργάνωση. Για παράδειγμα στον χθεσινό αγώνα με την Ισπανία ο Σκαριόλο είχε μια πληθώρα επιλογών σε αντίθεση με τον Καζλάουσκας που δεν χρησιμοποίησε καθόλου τους Βουγιούκα, Καϊμακόγλου και μόλις για 16 δευτερόλεπτα τον Πρίντεζη.

Η σπουδαιότερη όλων των εποχών

Οι Έλληνες διεθνείς παραδέχθηκαν πως απέτυχαν, κάποιοι ζήτησαν συγγνώμη όμως συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανένας. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ήττα και στην αποτυχία. Ακόμη και αυτή η ομάδα, αυτή η «φουρνιά» (μαζί με τους παίκτες που αποχώρησαν για διάφορους λόγους από το 2007 και μετά) που χωρίς καμία αμφιβολία είναι η πιο σπουδαία όλων των εποχών στο ελληνικό μπάσκετ. Τα κατορθώματα της μιλάνε από μόνα τους. Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005, ασημένιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας πριν από τέσσερα χρόνια και χάλκινο στο περυσινό Ευρωμπάσκετ στην Πολωνία.

Θα μπορέσει;

Αυτοί που περίμεναν στη γωνία για να ρίξουν χολή θα πρέπει να το λάβουν υπόψη πριν βιαστούν να κατηγορήσουν και να ασκήσουν ακόμη πιο σκληρή κριτική. Γίνεται πολύς λόγος για το αν έκλεισε ο κύκλος αυτής της ομάδας. Μα οι περισσότεροι παίκτες θα πει σωστά κάποιος βρίσκονται στην πιο καλή ηλικία μπασκετικά (Ζήσης, Σπανούλης, Μπουρούσης) κι έχουν να προσφέρουν πολλά φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο. Το σημαντικό για την Εθνική είναι να παραμείνει στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται την τελευταία εξαετία, διεκδικώντας μετάλλια και διακρίσεις. Θα μπορέσει να το κάνει αυτό; Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα.

Γιατί το είχε αποφασίσει

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακοίνωσε μετά το τέλος του αγώνα την απόφαση του να μην αγωνιστεί ξανά με το εθνικό μας συγκρότημα. Δεν ήταν μια απόφαση της στιγμής. Την έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό και την γνώριζαν τα άτομα του στενού περιβάλλοντος του.

Είναι βέβαιο πως θα γίνουν προσπάθειες να μεταπειστεί αλλά αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο διότι δεν είναι άνθρωπος που αλλάζει εύκολα απόφαση ειδικά όταν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό. Ο «Μήτσος» αγωνίζεται στην Εθνική σε μεγάλες διοργανώσεις από το 2003 και το Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας.

Έκανε ένα διάλειμμα πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Η εγχείρηση, στην οποία υποβλήθηκε στους κοιλιακούς πέρυσι το καλοκαίρι και τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπισε τις δυο τελευταίες σεζόν τον έβαλαν σε σοβαρές σκέψεις για το μέλλον του. Ο οργανισμός του έχει καταπονηθεί όλα αυτά τα χρόνια, παίζοντας χειμώνα καλοκαίρι. Πάτησε τα 30 και έπρεπε να πάρει αποφάσεις.

Ακολουθηθούν κι άλλοι;

Τον ίδιο δρόμο ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες κι αν συμβεί αυτό η ομάδα θα παρουσιαστεί ριζικά ανανεωμένη του χρόνου στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.
Μόλις καταλαγιάσει η σκόνη του αποκλεισμού και απορροφηθούν οι κραδασμοί της αποτυχίας στην Τουρκία θα ξεκινήσει η αναζήτηση του διαδόχου του Γιόνας Καζλάουσκας. Το συμβόλαιο του Λιθουανού τεχνικού με την Ελληνική Ομοσπονδία ολοκληρώνεται και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Το γνωρίζει και ο ίδιος.

Οι ευθύνες του Καζλάουσκας

Ο Καζλάουσκας ευθύνεται κι αυτός για το «ναυάγιο». Δεν μπόρεσε να κρατήσει τις ισορροπίες και να διαχειριστεί σωστά κάποιες καταστάσεις. Επίσης δεν κατάφερε να επιβάλλει την πειθαρχία γιατί η αλήθεια είναι ότι παρατηρήθηκαν κάποια φαινόμενα (συμπεριφορά Σχορτσανίτη και Βουγιούκα στην αναμέτρηση με την Ακτή Ελεφαντοστού) που δεν άρεσαν και τα οποία θα έπρεπε να «κουμαντάρει», κρατώντας τα γκέμια. Το πιθανότερο είναι πως η Ομοσπονδία θα επιλέξει Έλληνα προπονητή. Ήδη ακούγονται κάποια ονόματα όπως αυτό του Γιάννη Σφαιρόπουλου ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα επιστροφής του Παναγιώτη Γιαννάκη. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει και το θέμα αυτό θα απασχολήσει τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τους συνεργάτες του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: