Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Κόκκινη φιλία σε... πράσινο φόντο!!

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Ερυθρό Αστέρα και ο Βασίλης Σκουντής γράφει σε δυο συνέχειες για τους μεν και για τους δε....
Ούτε παραγγελιά να είχε κάνει αυτό το συναπάντημα ο Ολυμπιακός με τον ομόδοξο και αδελφοποιτό Ερυθρός Αστέρας: το χρωστούσε, ωστόσο και στους δυο η μοίρα, διότι-όσο κι αν φαίνεται παράξενο-οι δυο ομάδες δεν έχουν βρεθεί ποτέ αντιμέτωπες και απόψε θα βιώσουν από κοινού αυτή τη συναρπαστική εμπειρία...
Μιας και το 'φερε η κουβέντα στις επίσημες αναμετρήσεις, ξεφεύγω για λίγο από τις ομάδες του μπάσκετ και διευρύνω την υπόθεση, διότι εάν έλειπαν τα δυο προπέρσινα ματς στην Ευρωλίγκα του γουότερ πόλο, ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας δεν θα είχαν να επιδείξουν κανέναν επίσημο αγώνα και θα εξαντλούσαν την αδερφοσύνη και την αγάπη τους μονάχα στους φιλικούς, από τους οποίους, άλλωστε, βρίθει η ποδοσφαιρική ατζέντα τους...
Αμ' το άλλο, που κάνει μάλιστα τους "γαύρους" να βγάζουν αφρούς; Ο μεν (αιώνιος αντίπαλος) Παναθηναϊκός το 1971 ξεπέρασε το εμπόδιο της "Crvena Zvezda" (1-4, 3-0) για να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών με τον Αγιαξ στο Γουέμπλεϊ, ο δε ΠΑΟΚ, που μάλιστα είναι αδελφοποιημένος με την Παρτίζαν Βελιγραδίου, έχει βαρεθεί να παίζει μαζί τους στα Κύπελλα Ευρώπη...
Και μάλιστα να παίζει όχι μονάχα μπάσκετ, ως είθισται, αλλά και ξύλο!
Ξύλο και των γονέων στην κυριολεξία, διότι σε μια από αυτές τις γρονθοπατινάδες, είχε εμπλακεί και ο συχωρεμένος (πατέρας του Βλαδίμηρου) Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, που -άκουσον, άκουσον- έφαγε μπουνιά από τον ... "Κοντορεβυθούλη" Τζον Κόρφα!!!
Από ποδοσφαίρου άρξασθαι, λοιπόν, καθώς ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας έχουν παίξει ούτε λίγο, ούτε πολύ, δέκα φιλικά ματς σε μια μακρά περίοδο 59 ετών: από τις 10 Απριλίου του 1952, που οι Σέρβοι νίκησαν στο Στάδιο "Καραϊσκάκης' με 4-0, έως τις 24 Μαρτίου του 2011 όταν με σκοπό την ενίσχυση των ερασιτεχνικών τμημάτων του Ολυμπιακού, οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 (Μέλμπεργκ- Βίλοτιτς). Συνολικά σε αυτά τα δέκα ματς, εκ των οποίων μόνο ένα έχει διεξαχθεί στο "Μαρακανά" του Βελιγραδίου, ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει τέσσερις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες.
Από αυτά τα δέκα φιλικά ματς, το πλέον σημαδιακό υπήρξε εκείνο της 12ης Νοεμβρίου του 1994, όταν μεσούντος του εμπάργκο που είχε επιβάλει ο Ο.Η.Ε στη Σερβία, ο Ολυμπιακός (παρόντος και του Σωκράτη Κόκκαλη) πήγε στο Βελιγράδι και μπορεί να "έφαγε" τέσσερα γκολ (4-1), αλλά αυτή η κίνηση του γιγάντωσε ακόμη περισσότερο τις αδερφικές σχέσεις των δύο συλλόγων, μάλιστα οι Σέρβοι υποδέχτηκαν στο γήπεδο τον Ολυμπιακό με ένα πανό που έγραφε "Welcome Orthodox Brothers, Gate-7".
Παρεμπιπτόντως σε εκείνο το ματς είχε σκοράρει ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ενώ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με έναν υπέροχο γκολ του Γιώτη Τσαλουχίδη, που ωστόσο έμεινε χωρίς αντίκρισμα. Συν τοις άλλοις εκείνη τη μέρα ο Ολυμπιακός είχε στην ενδεκάδα του τον πρώην παίκτη του Ερυθρού Αστέρα, Ιλια Ιβιτς, ενώ ο Τάις Λίμπρεχτς χρησιμοποίησε και τον Μαρτσέλο Μπαλμπόα, από λάθη του οποίου προήλθαν και τα τέσσερα γκολ των Σέρβων, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός λίμπερο να κοπεί στα δοκιμαστικά!
Η αδελφοποίηση των οπαδών των δυο συλλόγων εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως: με την παρουσία των μεν και των δε σε ντέρμπι του ελληνικού και του σέρβικου πρωταθλήματος, με τα διάφορα "coreos" στην εξέδρα, με την κατάθεση στεφανιών εκ μέρους των Σέρβων στο μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας 7, με κοινές συμμετοχές σε ποδοσφαιρικά Τουρνουά ή ακόμη και σε πορείες και διαδηλώσεις...
Πότε, πώς, πού και γιατί συγγένεψαν οι δύο σύλλογοι; Η απάντηση έχει... πράσινο υπόβαθρο, καθώς την 1η Οκτωβρίου του 1986 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στον επαναληπτικό αγώνα της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τον Ερυθρό Αστέρα και οι οπαδοί του, οι περιβόητοι "Delije" (που σημαίνει σκληροί και κατ' επέκταση "γενναίοι") οι οποίοι ήλθαν στην Αθήνα για να υποστηρίξουν την ομάδα τους δέχτηκαν την επίσκεψη ενός γνωστού οπαδού του Ολυμπιακού, του περιβόητου "Υποβρύχιου"! Ο "Fat John", όπως τον βάφτισαν οι Σέρβοι ζήτησε 200 εισιτήρια για να υποστηρίξουν οι ομοϊδεάτες του τον Ερυθρό Αστέρα, εις βάρος του Παναθηναϊκού, μάλιστα είχε πάνω του και τα λεφτά για να τα αγοράσει!
Οι Σέρβοι είχαν νικήσει στο "Μαρακανά" με 3-0, ενώ στη ρεβάνς, στην οποία οι οπαδοί του Ολυμπιακού ενώθηκαν με εκείνους του Ερυθρού Αστέρα και ανάρτησαν ένα πανό που έγραφε "Red Star Good Luck". ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο πρώτο ημίωρο (Σαραβάκος, Χρήστος Δημόπουλος) με 2-0, αλλά δέχθηκε γκολ στο 89' από τον Τσβέτκοβιτς και αποκλείστηκε.
Οι μοναδικές επίσημες αναμετρήσεις που συνδέουν τους δυο συλλόγους είναι οι δυο στην Ευρωλίγκα του γουότερ πόλο, αμφότερες μάλιστα διεξήχθησαν σε... πανηγυρική ατμόσφαιρα. Στις 13 Νοεμβρίου του 2012 στο (κατάμεστο από οπαδούς και των δυο ομάδων) "Παπαστράτειο" ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Ερυθρού Αστέρα με 9-8, χάρη στο γκολ που πέτυχε 18 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Ούγγρος Μπλάι Μάγιαρκ ο οποίος μάλιστα σκόραρε πέντε φορές. Στον επαναληπτικό αγώνα στο πλαίσιο του Β' ομίλου, στις 9 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι ο Ερυθρός Αστέρας πήρε τη ρεβάνς με 11-9.
Ενώ λοιπόν ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται απόψε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα τους Σέρβους αδερφούς του (αλλά στον αντίποδα έχει παίξει έντεκα ματς με την Παρτίζαν Βελιγραδίου), αυτός που κανονικά θα έπρεπε να έχει αδελφοποιηθεί με τους λεγάμενους είναι ο ΠΑΟΚ. Το ξέρω ότι αυτό που γράφω συνιστά... προσβολή, με βάση τις παγιωμένες οπαδικές συμμαχίες, αλλά, διάβολε, δώδεκα ματς δεν είναι και λίγα, χώρια που άλλα δυο (τη σεζόν 1992-93) ματαιώθηκαν λόγω της κήρυξης του εμπάργκο και της αποβολής των Σέρβων από τα Κύπελλα Ευρώπης.
Και όχι ματς της πλάκας, αλλά όλα τους, κάτσε καλά!
Κυριολεκτώ επ 'αυτού, διότι τις περισσότερες φορές κάποιος ένθεν κακείθεν ή στη μέση (διαιτητής) δεν καθόταν καλά και η συμπεριφορά του συνιστούσε το εκάστοτε casus belli...
Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται τη σεζόν 1987-88, όταν ο Ερυθρός Αστέρας νίκησε τον ΠΑΟΚ δυο φορές με το ίδιο σκορ (93-88) και τον απέκλεισε, αλλά σε αντίθεση με το μπάσκετ, ο "Δικέφαλος του βορρά" επικράτησε στα... μπουνίδια! Το ματς είχε ήδη σημαδευτεί από τον σοβαρό τραυματισμό του συχωρεμένου του Μαρκ Πετγουέι που προσπάθησε να καρφώσει σε μια πάσα alley hoop του Ντιλέινι Ραντ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ενώ το ματς διεκόπη για 25 λεπτά, ώστε να αντικατασταθεί η μπασκέτα!
Ενα λεπτό μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Τζον Κόρφας έριξε μια γροθιά στον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς και το γήπεδο μετατράπηκε σε ρινγκ με πρωταγωνιστές τον Αλέξη Μπακόπουλο, τον Τάκη Καρατζουλίδη και τον μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ και του Απόλλωνα Πατρών Μίρκο Μιλίτσεβιτς! Αντιθέτως ο Μπάνε Πρέλεβιτς ο οποίος μετά από μερικούς μήνες έμελλε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη και να αναδειχθεί σε εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΟΚ δεν ανακατεύτηκε στον καυγά. Ο Πετγουέι επέστρεψε αργότερα στο γήπεδο και με μια ηρωική προσπάθεια συνέχισε να αγωνίζεται, ενώ αιμορραγούσε! Η λήξη της κανονικής διάρκειας του ματς βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 83-83, αλλά στην παράταση οι Σέρβοι επικράτησαν με 93-88, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ να φωνάζει για τα σφυρίγματα του Ιταλού Πίντο...
Το γαϊτανάκι συνεχίστηκε την επόμενη σεζόν και (οφείλω να ομολογήσω πως) μου επιφύλαξε μια από τις πλέον δυσάρεστες εμπειρίες στην καριέρα μου: μετέδιδα τον αγώνα στη "Χάλα Πιονίρ" από το στούντιο της παλιάς ΕΡΤ και όταν ο αψύς Τζόνι Νιούμαν μούνταρε στον Ιταλό διαιτητή Γκρόσι και την ίδια στιγμή γινόταν της κακομοίρας, δεν ήξερα ούτε τι συνέβαινε, ούτε τι να πω! Αν και οι δυο ομάδες βγήκαν ισόπαλες στα σκορ (86-76, 85-95), ο ΠΑΟΚ πλήρωσε ακριβά την οργισμένη αντίδραση του Νιούμαν, του οποίου , μιας και το 'φερε η κουβέντα, ο 18άχρονος γιος Μιχαήλ Πίτερ είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό!
Τη σεζόν 1990-91, ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα (80-91, 91-75) καθ' οδόν προς τη Γενεύη, όπου κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ πέτυχε άλλες δυο νίκες τη σεζόν (1996-97). Την περίοδο 1999-2000 οι δυο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες (64-65, 82-53), ενώ τη σεζόν 2006-07, ο ΠΑΟΚ άλωσε τη "Χάλα Πιονίρ" με 85-81, αλλά ηττήθηκε στη Θεσσαλονίκη με 78-68, προεξαρχόντων δυο παικτών που έκαναν καριέρα στην Ελλάδα: του Μίλαν Γκούροβιτς (34π., με 2/5δ., 6/10τρ., 12/12β.) και του Πέρο Αντιτς (7π., 11ρ.) 
*Πηγή: gazzetta.gr*

«Φεύγουν» τα εισιτήρια, τέλος για την 7!

Με γοργούς ρυθμούς ρυθμούς συνεχίζεται η προπώληση των εισιτηρίων του κυριακάτικου ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό.

Μέχρι χθές είχαν «φύγει» 10.500 εισιτήρια, με αυτά της θύρας 7 να έχουν ήδη εξαντληθεί. Μετά και το χθεσινό θετικό αποτέλεσμα στη Φλωρεντία και τη δίψα για την διατήρηση του +5 από τον Ολυμπιακό, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι φίλοι του Δικεφάλου, εκτός από τους γνωστούς τρόπους αγοράς των εισιτηρίων, έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν και από τα καταστήματα «Γερμανός»
*Πηγή: metrosport.gr*

Το έπος της Περούτζια!! (video)

Πριν από 35 χρόνια κανείς δεν θα φανταζόταν πόσο δύσκολες στιγμές θα βίωνε ο ποδοσφαιρικός Άρης στα 100ά του γενέθλια. Εκείνο το βράδυ, της 7ης Νοεμβρίου 1979, οι «κίτρινοι» πετύχαιναν έναν από τους μεγαλύτερους θριάμβους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κόντρα στην Περούτζια του περίφημου Πάολο Ροσι στο «Ρενάτο Κούρι» ο Άρης έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε ιταλική εκτός έδρας. Προερχόμενος από την πρόκριση επί της Μπενφίκα και με το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Χαριλάου να μην του δίνει πολλές πιθανότητες, κατάφερε να πετύχει μία θριαμβευτική νίκη 3-0 και να συγκλονίσει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Οι Ντίνος Κούης (6’), Γιώργος Σεμερτζίδης (19’) και Γιώργος Ζήνδρος (64’) σκόραραν τα ιστορικά γκολ. Το συγκρότημα του Πέπε Σασία ανάγκασε την ιταλική ομάδα να υποκλιθεί, με τον ελληνικό Τύπο να αναφέρει πως ο Άρης «δίδαξε ποδόσφαιρο».

Περούτζια (Ιλάριο Καστανιέρ): Μαλίτσια, Νάπι (88’ Τακόνι), Τσεκαρίνι, Φρόζιο, Τζεκίνι, Νταλ Φιούμε, Μπάνι, Μπούτι, Ρόσι, Γκορέτι, Γκαλόνι

Άρης (Πέπε Σασία): Παντζιαράς, Μόκαλης, Τζιφόπουλος, Κούης, Βένος, Φοιρός, Ζήνδρος (75’ Ζελίδης), Μπαλλής, Σεμερτζίδης

Διαιτητής: Χριστόφ (Τσεχοσλοβακία)





*Πηγή: metrosport.gr*

Πάλι… δύσκολα για Ντόρτμουντ!!

Δεύτερο κολλητό υψηλό εμπόδιο για την Ντόρτμουντ, καθώς μετά το ντέρμπι της περασμένης αγωνιστικής με την Μπάγερν Μονάχου αντιμετωπίζει την 3η της βαθμολογίας, Γκλάντμπαχ.

Πάλι… δύσκολα για Ντόρτμουντ
Η δεύτερη από το τέλος κόντρα στην τρίτη από την κορυφή… Η Ντόρτμουντ παραμένει ασταμάτητη στο Champions League, καθώς έχει τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς, ενώ στο πρωτάθλημα έχει επτά βαθμούς σε… δέκα ματς και καίγεται για βαθμούς, ώστε να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη. Πέντε σερί ήττες στην Bundesliga για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ και αντίπαλος της αυτήν την αγωνιστική είναι η Γκλάντμπαχ που βρίσκεται στην τρίτη θέση (ισοβαθμεί με Βόλσμπουργκ). Δεν υπολογίζονται για αυτήν την αναμέτρηση Χούμελς, Σαχίν.

Εκτός έδρας αναμέτρηση για την Μπάγερν Μονάχου που πήρε (2-1) το ντέρμπι με την Μπορούσια, αλλά και το ματς με τη Ρόμα στη Γερμανία με 2-0. Εκτός είναι οι Σβαϊνστάιγκερ, Μαρτίνεθ και Αλκάνταρ. Το Αμβούργο φιλοξενεί η δεύτερη, Βόλσμπουργκ.

Η 11η αγωνιστική

Παρασκευή (7/11)
Χέρτα Βερολίνου-Ανόβερο (21:30)

Σάββατο (8/11)
Λεβερκούζεν-Μάιντς (16:30)
Άουγκσμπουργκ-Πάντερμπορν (16:30)
Χόφενχαϊμ-Κολωνία (16:30)
Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Μπάγερν Μονάχου (16:30)
Φράιμπουργκ-Σάλκε (16:30)
Βέρντερ Βρέμης-Στουτγκάρδη (19:30)

Κυριακή (9/11)
Βόλφσμπουργκ-Αμβούργο (16:30)
Ντόρτμουντ-Γκλάντμπαχ (18:30)

Η επόμενη (12η) αγωνιστική

Σάββατο (22/11)
Μπάγερν Μονάχου-Χόφενχαϊμ (16:30)
Γκλάντμπαχ-Άιντραχτ Φρανκφούρτης (16:30)
Σάλκε-Βόλσμπουργκ (16:30)
Μάιντς-Φράιμπουργκ (16:30)
Ανόβερο-Λεβερκούζεν (16:30)
Πάντερμπορν-Ντόρτμουντ (16:30)
Κολωνία-Χέρτα (19:30)

Κυριακή (23/11)
Αμβούργο-Βέρντερ (16:30)
Στουτγάρδη-Άουγκσμπουργκ (18:30) *Πηγή: sport-fm.gr*

Δοκιμασία για τη Βαλένθια!!

Η ανανεωμένη Βαλένθια υποδέχεται την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο «Μεστάγια» στο παιχνίδι το οποίο ξεχωρίσει από το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Δοκιμασία για τη Βαλένθια
Η ανανεωμένη Βαλένθια υποδέχεται την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο «Μεστάγια» στο παιχνίδι το οποίο ξεχωρίσει από το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Οι «νυχτερίδες» βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και δικαίως βρίσκεται τόσο ψηλά στη βαθμολογία. Απέναντί της έχει τον Ερνέστο Βαλβέρδε ο οποίος παλιότερα έχει διατελέσει προπονητή της.

Η Μπιλμπάο είναι σε δύσκολη θέση στη βαθμολογία της Πριμέρα Ντιβισιόν και την ήττα από την Πόρτο η οποία και είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από το Τσαμπιονς Λιγκ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται τη Ράγιο Βαγιεκάνο ενώ η Μπαρτσελόνα κοντράρεται εκτός έδρας από την Αλμερία.

Το πρόγραμμα της 11ης:

Παρασκευή (7/11)
Κόρδοβα-Λα Κορούνια (21:45)

Σάββατο (8/11)
Αλμερία-Μπαρτσελόνα (17:00)
Χετάφε-Έλτσε (19:00)
Ρεάλ Μαδρίτης-Ράγιο Βαγεκάνο (21:00)
Θέλτα-Γρανάδα (23:00)
Μάλαγα-Εϊμπάρ (23:00)

Κυριακή (9/11)
Σεβίλλη-Λεβάντε (13:00)
Εσπανιόλ-Βιγιαρεάλ (18:00)
Βαλένθια-Μπιλμπάο (20:00)
Ρεάλ Σοσιεδάδ-Ατλέτικο Μαδρίτης (22:00)

Η επόμενη αγωνιστική
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Εσπανιόλ
Ατλέτικο Μαδρίτης – Μάλαγα
Εϊμπάρ – Ρεάλ Μαδρίτης
Μπαρτσελόνα – Σεβίλλη
Λα Κορούνια – Σοσιέδαδ
Ράγιο Βαγιεκάνο – Θέλτα
Λεβάντε – Βαλένθια
Έλτσε – Κόρντομπα
Βιγιαρεάλ – Χετάφε
Γρανάδα – Αλμερία
*Πηγή: sport-fm.gr*

Την παίρνεις και την τρως!!

Το λάθος του Σπυρόπουλου, οι "μεταγραφές" του ΠΑΟΚ κι ο ...Θεσσαλονικιός διαιτητής στο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό! Το σχόλιο του Δημήτρη Τσορμπατζόγλου στο SportDog.
Tags:Ώρα μετά το τέλος του αγώνα στη Φλωρεντία και αφού το μυαλό κρύωσε μετά από δεκάδες σκέψεις, καταλήγουμε στο ότι:

Ο ΠΑΟΚ ήρθε εδώ χωρίς τρεις βασικότατους παίκτες του. Οι Ρατ, Κάτσε, Μακ είναι τρεις από τους πολυτιμότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Οι πολλοί (εκτός ομάδας) το είχαν το ματς χαμένο, αφού βάσει της ανόητης λογικής, ο ΠΑΟΚ θα …"κάθονταν" να χάσει γιατί ακολουθεί ο …Παναθηναϊκός.

Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα η Φιορεντίνα (που δεν έχει βασικούς και αναπληρωματικούς για όποιους μπερδεύονται) μπορεί να κάνει και 3-0, γιατί ο ΠΑΟΚ, για 30 λεπτά, παραπατάει! (Άντε 3-1 με τη φάση του Περέιρα).

Στο τέλος το ματς λήγει 1-1 αφού ο ΠΑΟΚ που ισορρόπησε και τους εγκλώβισε με το 3-5-2 του Αναστασιάδη (και αφού νωρίτερα έχει κάνει άλλες δύο αποτυχημένες αλλαγές σχηματισμού) αφού ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε και έχασε τη νίκη από: Ένα λάθος του Σπυρόπουλου που ...αντί να "φάει" την μπάλα στο 88ο την έδωσε στον Μπαμπακάρ, από ένα τοίχος στημένο πολύ …πειθαρχημένα για 90ο λεπτό και από μία άριστη εκτέλεση του αρχηγού των αντιπάλων.

Μετά από αυτό το 1-1, ο ΠΑΟΚ θέλει δύο νίκες (στο Μινσκ και στην Τούμπα με την Γκινγκάμπ) για να περάσει. Κάπως έτσι θα ήταν τα πράγματα κι αν κέρδιζε απόψε. (Εκτός και οι Γάλλοι κερδίσουν τους Ιταλούς, μια και τότε μπλέκει η κατάσταση και μάλλον θα πάμε και στα γκολ). Το πολύ-πολύ να ήθελε δύο αποτελέσματα με τους Γάλλους την τελευταία αγωνιστική. Μήπως είναι καλύτερα να πάει μόνο για νίκη και να μη δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις;

Τέλος πάντων, μετά από όλα τα παραπάνω ο ΠΑΟΚ κάποιο όφελος έβγαλε ΚΑΙ από αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά. Πήρε πόντο, πήρε ψυχολογία, κερδίζει σε γόητρο και σε ηθικό και πάνω απ΄ όλα κέρδισε παίκτες έτσι ώστε να αποδειχθεί αυτό που πιστεύουμε ότι αυτή η ομάδα ΚΑΚΩΣ στηρίζεται μέχρι τώρα σε 12 παίκτες. Υπάρχει ο Μαντούρο! Εδώ είναι και ο Μάρτενς, που στα άκρα αυτή την περίοδο μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από τον μόνιμα ντεφορμέ Σαλπιγγίδη. Κίτσιου: Παρών. Γκολάσα: Μια χαρά. Και ο Σπυρόπουλος, παρά το λάθος στο τέλος, σαφώς και στέκεται, έστω κι αν δεν μπορεί να γίνει Ρατ.

Μπροστά τώρα υπάρχει το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός. Την περασμένη εβδομάδα σφύριξε Πειραιώτης το Αστέρας-Ολυμπιακός! Τώρα έχουμε Αθηναίο στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός. Η κακιά, η προβληματική, η γκρινιάρα και η μίζερη Θεσσαλονίκη φυσικά και δεν πρέπει να μιλάει. Αυτά τα παραπάνω είναι φυσιολογικά. Πείτε μου εσείς: Αν σε ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός ή ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός οριστεί από την ΚΕΔ (εδώ γελάμε και κλαίμε μαζί…) Θεσσαλονικιός διαιτητής θα το πάνε οι άλλοι το θέμα στη Βουλή, στην UEFA και στο CAS ταυτόχρονα; Τώρα αν μιλήσει κανείς θα είναι κομπλεξικός…

Αλλά στην Τούμπα δύσκολα θα βρεθεί κάποιος (εκτός Μάνταλου, έστω και αν απέτυχε να πάρει αποτέλεσμα δύο φορές) να κάνει βρώμικη δουλειά… Για να δούμε μπορεί; Λογικά όχι, γιατί μετά το ρεζιλίκι Σπάθα, όλοι είναι δύο φορές προσεκτικοί! 
*Πηγή: sportdog.gr*

Κόπα Σουνταμερικάνα: Ραντεβού Ρίβερ με Μπόκα!! (videos)

Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Αργεντινής και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, εκείνο των Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ, ξεχωρίζει στα ημιτελικά του Κόπα Σουνταμερικάνα.
Αμφότερες οι ομάδες της Αργεντινής προκρίθηκαν απόψε, ενώ το έτερο ζευγάρι των ημιτελικών της δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης γνωστοποιήθηκε από χθες, καθώς η βραζιλιάνικη Σάο Πάολο βρέθηκε απέναντι στην Ατλέτικο Νασιονάλ της Κολομβίας έχοντας το πλεονέκτημα έδρας στον επαναληπτικό. Αντίστοιχο πλεονέκτημα διατηρούν οι «μιλονάριος» στους ημιτελικούς απέναντι στην Μπόκα.

Όσον αφορά τα σημερινά παιχνίδια, η Ρίβερ κατέβαλε με 3-2 την Εστουντιάντες και ξεχώρισε με συνολικό 5-3 στον πρώτο από τους δύο συνεχόμενους «εμφυλίους» της στο Σουνταμερικάνα. Προηγήθηκε εκτός έδρας 4-1 και απολαυστική εμφάνιση των «χεϊνέσες» κόντρα στη Σέρο Πορτένιο μέσα στην Παραγουάη, που της επέτρεψε να προκριθεί με συνολικό 5-1.
Παρακάτω τα σημερινά αποτελέσματα:
Σέρο Πορτένιο – Μπόκα Τζούνιορς 1-4 (28’ Ντάνι Γκουίθα – 10’ Χοναθάν Καγέρι, 67’ Αντρές Τσάβεζ, 74’ Εμανουέλ Χιγκλιότι, 86’ Αντρές Τσάβεζ)
Ρίβερ Πλέιτ – Εστουντιάντες 3-2 (1' Τεό Γκουτιέρεζ, 61’ Ροντρίγκο Μόρα, 63’ Ραμίρο Φούνες Μόρι – 42’ Ντιέγκο Βέρα, 51’ πέν. Χουίδο Καρίγιο)






*Πηγή: onsports.gr*

Η ραμπόνα του Χάργκρεϊβς!! (video)

Μπορεί να αναγκάστηκε να σταματήσει πριν από περίπου πάνω από δύο χρόνια   και όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος έχει έκτοτε μείνει μακριά από το ποδόσφαιρο αλλά ο Όουεν Χάργκριβς εξακολουθεί να …μιλάει μαζί της.
Ο 33χρονος πρώην διεθνής Άγγλος μέσος από το καλοκαίρι του 2012 μετά το σύντομο πέρασμα του από την Μάντσεστερ Σίτι αναγκάστηκε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια εξ αιτίας σοβαρών προβλημάτων τραυματισμών που επί χρόνια τον ταλαιπωρούσαν και είχαν περιορίσει στο ελάχιστο την αγωνιστική του παρουσία εργάζεται ως σχολιαστής στο BT Sports και στη διάρκεια  συμμετοχής του σε τηλεοπτικό σόου έκανε μέσα στο στούντιο μία εντυπωσιακή ραμπόνα.
Αποδεικνύοντας ότι η ποδοσφαιρική τέχνη που τον οδήγησε σε σπουδαία καριέρα τόσο με τη φανέλα της Μπάγερν όσο και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και  τον έκανε 42 φορές διεθνή με την Αγγλία εξακολουθεί να είναι «ζωντανή» μέσα του.




*Πηγή: onsports.gr*

Γκολάρα από 40 μέτρα για … αρχή!! (video)

Ήταν το παρθενικό του γκολ με την ομάδα του και περίμενε για αυτό 27 ματς αλλά του έδωσε να …καταλάβει (της μπάλας και του αντίπαλου τερματοφύλακα) ο Χοσέ Λουίς Αντρίλα.
Ήταν το παρθενικό του γκολ με την ομάδα του και περίμενε για αυτό 27 ματς αλλά του έδωσε να …καταλάβει (της μπάλας και του αντίπαλου τερματοφύλακα) ο  Χοσέ Λουίς Αντρίλα.
Ο αμυντικός μέσος της Ολμέδο περίμενε πως και πως  να βρει δίκτυα με τη φανέλα της εν λόγω ομάδας αλλά μέχρι τα ξημερώματα σήμερα όταν επιτέλους βρήκε τον τρόπο, και τον τρόπο να πανηγυρίσει για πρώτη φορά ένα δικό του γκολ .
Ήταν το 16ο λεπτό της αναμέτρησης εκτός έδρας με την Ντεπορτίβο Κουένσα για το πρωτάθλημα Κλαουσούρα στο Εκουαδόρ όταν ο  Αντρίλα πήρε τη μπάλα πολλά μέτρα έξω από την περιοχή της γηπεδούχου , έκρινε σκόπιμο να δοκιμάσει την τύχη του από εκεί και δικαιώθηκε περίτρανα με την οβίδα που εκτόξευσε για το 0-1.
Μπορεί η Ντεπορτίβο να γέλασε τελευταία καθώς νίκησε τελικά 3-1 (βοηθούμενη και από τις δύο κόκκινες που δέχθηκαν οι φιλοξενούμενοι , τη μία μάλιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μέρος όταν ήδη είχαν όμως δεχθεί τα δύο πρώτα γκολ) αλλά ο χαφ της Ολμέδο είχε λόγο να αισθάνεται (και) ωραία μετά το παιχνίδι.





*Πηγή: onsports.gr*

Crash test!!

Πολύ ενδιαφέρουσα αγωνιστική στο Championnat, καθώς η πρωταθλήτρια, Παρί Σεν Ζερμέν φιλοξενεί την πρώτη της βαθμολογίας, Μαρσέιγ.

Crash test
Αναμφίβολα το ματς που συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα στην 13η αγωνιστική του Championnat είναι αυτό της Παρί Σεν Ζερμέν με την Μαρσέιγ.

Η κάτοχος του τίτλου αντιμετωπίζει την πιο σταθερή ομάδα της φετινής σεζόν, με τους δύο ομάδες να έχουν απόσταση τεσσάρων πόντων. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από σερί πέντε νικών (δύο στο Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις στην Ευρώπη), καθώς την τελευταία φορά που δεν έφυγαν από τον γήπεδο με τους τρις βαθμούς ήταν στις 5 Οκτωβρίου, όταν και ήρθαν ισόπαλοι στην έδρα τους με τη Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Οι οκτώ συνεχόμενες νίκες που είχαν οι Μασσαλοί έσπασε από τη Λιόν στις 26 του περασμένου μήνα.

Πολύ πιθανό είναι να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση σε αυτό το ματς ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς. Η τρίτη της βαθμολογίας, Λιόν παίζει εντός με την αντίπαλο του ΠΑΟΚ στο Europa League, Γκινγκάμπ.

Η 13η αγωνιστική

Παρασκευή (7/11)
Ρεν-Λοριάν (21:30)

Σάββατο (8/11)
Λανς-Μπορντό
Μπαστιά-Μονπελιέ
Καέν-Ναντ
Εβιάν-Νις
Τουλούζ-Μετς

Κυριακή (9/11)
Λιόν-Γκινγκάμπ
Ρεμς-Λιλ
Σεντ Ετιέν-Μονακό
Παρίς Σ.Ζ.-Μαρσέιγ

Η επόμενη (14η) αγωνιστική
Μπαστιά-Λιόν
Γκινγκάμπ-Ρεν
Λοριάν-Λανς
Μαρσέιγ-Μπορντό
Μετς-Παρί Σ.Ζ.
Μονακό-Καέν
Μονπελιέ-Τουλούζ
Ναντ-Σεντ Ετιέν
Νις-Ρεμς
*Πηγή: sport-fm.gr*

Γκέκας αντί Μήτρογλου στην Εθνική!!

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι -εκτός του Σαμαρά- άφησε εκτός τους Μήτρογλου και Ταχτσίδη από την αποστολή του αγώνα των προκριματικών του Euro 2016 με τα Νησιά Φερόε. Επιστρέφει ο Γκέκας... Πρώτη για Μπακάκη.

Γκέκας αντί Μήτρογλου στην Εθνική!
Εκτός του Σαμαρά ο Κλαούντιο Ρανιέρι επεφύλασσε και άλλες εκπλήξεις στην αποστολή της Εθνικής για το ματς των προκριματικών του Euro 2016 με Νησιά Φερόε και το φιλικό με τη Σερβία.

Ο Ιταλός τεχνικός αποφάσισε να αφήσει εκτός τον Κώστα Μήτρογλου, αλλά και τον Παναγιώτη Ταχτσίδη οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους Γιώργο Σαμαρά και Λουκά Βύντρα στη λίστα των παικτών που μέχρι τώρα καλούσε συνεχώς και αποφάσισε τους αποκλείσει.

Αντί του επιθετικού του Ολυμπιακού ο Ρανιέρι κάλεσε τον Φάνη Γκέκα ο οποίος συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις στο τουρκικό πρωτάθλημα.

Άξιο αναφοράς και η πρώτη κλήση στον Μπακάκη, ο οποίος γίνεται ο δεύτερος παίκτης της ΑΕΚ που καλείται στην Εθνική.

Αναλυτικά η αποστολή…

Καρνέζης, Γλύκος, Καπίνο, Μανωλάς, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Καράμπελας, Τοροσίδης, Μπακάκης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μανιάτης, Τζιόλης, Σάμαρης, Μάνταλος, Κονέ, Χριστοδουλόπουλος, Φορτούνης, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Μαυρίας, Καρέλης, Γκέκας *Πηγή: sport-fm.gr*

Σπανούλης: «Δεν θα είναι φιλικό»

Ανυπόμονος για την ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν στην «Κόμπανκ Αρένα» οι φίλοι Ερυθρού Αστέρα και Ολυμπιακού δηλώνει ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά ξεκαθαρίζει πως η ομάδα του θα παίξει για τη νίκη.

Σπανούλης: «Δεν θα είναι φιλικό»
Άλλο φιλία, άλλο καθήκον… Ο Βασίλης Σπανούλης τα έχει διαχωρίσει καλά στο μυαλό του και με δηλώσεις του στη σερβική Novosti έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το φιλικό κλίμα στον αποψινό αγώνα μεταξύ Ερυθρού Αστέρα και Ολυμπιακού, που απορρέει από τις σχέσεις των οπαδών των δύο ομάδων, δεν κάνει τον ίδιο και τους συμπαίκτες του να παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από το στόχο που είναι η νίκη.

«Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά μέσα σε μια φανταστική ατμόσφαιρα και πραγματικά ανυπομονούμε γι’ αυτό. Όμως ξέρουμε καλά πώς να παίζουμε τέτοια παιχνίδια. Πρέπει απλώς να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πλάνο μας για να κάνουμε το παιχνίδι που θέλουμε και να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ ωραία λόγω της σχέσης των δύο ομάδων, αλλά δεν πιστεύω πως θα είναι φιλικό ματς. Άλλωστε μιλάμε για ένα παιχνίδι που είναι σημαντικό και για τις δύο ομάδες. Αν δεν παίζαμε για τη νίκη, δεν θα παίζαμε μπάσκετ», δήλωσε ο αρχηγός των Πειραιωτών.

«Από την ομάδα μου περιμένω να παρουσιάσουμε βελτίωση και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι, αμυντικά και επιθετικά. Με τον νέο μας προπονητή, Γιάννη Σφαιρόπουλο, δουλεύουμε σκληρά για να βελτιωθούμε και να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο αφομοιώνοντας τη φιλοσοφία του. Ο Ερυθρός Αστέρας είναι πολύ επικίνδυνος στην έδρα του. Παίζει με πολλή ενέργεια, που την παίρνει από τους φιλάθλους του. Εμείς θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να κάνουμε ό,τι πρέπει για να νικήσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο Ολυμπιακός μπορεί φέτος να κατακτήσει την Ευρωλίγκα για τέταρτη συνεχή χρονιά, απάντησε χαμογελώντας «επόμενη ερώτηση».

Καταλήγοντας ανέφερε πως «… στο Βελιγράδι έχω φίλους, σαν τον Μάρκο Κέσελ, με τον οποίο κατακτήσαμε την Ευρωλίγκα το 2012. Ελπίζω να τον δω πριν ή μετά το παιχνίδι».*Πηγή: sport-fm.gr*

Ειδική αντιμετώπιση σε Ιμπαγάσα!!

Η περίπτωση του Αριέλ Ιμπαγάσα είναι ιδιαίτερη και στον Πανιώνιο έχουν αποφασίσει ότι χρειάζεται λεπτό χειρισμό. Τετ α τετ με τον Αργεντινό αναμένεται να έχει την Παρασκευή ο Δημήτρης Τερεζόπουλος.

Ειδική αντιμετώπιση σε Ιμπαγάσα
Είναι παίκτης που ανεβάζει επίπεδο την ομάδα, όταν αγωνίζεται, αλλά στον Πανιώνιο προσέχουν για να… έχουν τον Αριέλ Ιμπαγάσα.

Βγάζει συχνά μικροτραυματισμούς και αυτό είναι κάτι που περίμεναν και είχαν προετοιμαστεί οι «κυανέρυθροι». Ο Δημήτρης Τερεζόπουλος αρκετές φορές περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τον «Κάνιο» για να δει αν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει στο ματς που υπάρχει μπροστά.

Οι Νεοσμυρνιώτες θα υποδεχθούν την Καλλονή την Κυριακή (9/11, 17:15) και για αυτό ο τεχνικός του Πανιωνίου θα συνομιλήσει με τον 38χρονο ποδοσφαιριστή στην προπόνηση της Παρασκευής για να δουν πως πρέπει να πράξουν αυτήν τη φορά. Αν είναι εφικτό δηλαδή να παίξει από την αρχή της αναμέτρησης ή να θα μπει ως αλλαγή.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Πώς να τον υποτιμήσεις…!!

Οι πιθανότητες του Αστέρα για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League μειώθηκαν σημαντικά μετά τη δεύτερη ήττα από την Τότεναμ, όμως η εντυπωσιακή του εμφάνιση δίνει… ελπίδες.

Πώς να τον υποτιμήσεις…
Ο Αστέρας Τρίπολης δεν πήρε τίποτα (από βαθμολογικής πλευράς) από τα δύο ματς με την Τότεναμ, καθώς υπέστη ισάριθμες ήττες. Όμως, απέκτησε οφέλη από τις αναμετρήσεις με την αγγλική ομάδα. Ωρίμασε, όπως είπε και ο Στάικος Βεργέτης και ειδικά από το δεύτερο παιχνίδι, όπου βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς στο 42’ βρέθηκε με δύο τέρματα πίσω.

Αγωνιστικά ανταπεξήλθε, καθώς «σφυροκόπησε» για περίπου 20 λεπτά τους Λονδρέζους, χάνοντας δύο τετ α τετ με τον Πάρα, ένα με τον Τσοκάνη, είχε και δοκάρι με τον Μάσα, ενώ συνέχισε να απειλεί τα «σπυρούνια» μέχρι το τέλος. Τότεναμ και Μπεσίκτας προηγούνται στον τρίτο όμιλο, καθώς έφθασαν τους οκτώ πόντους, ενώ οι Αρκάδες έμειναν στους τέσσερις, αλλά ο φετινός Αστέρας έχει δείξει ότι δεν γίνεται να τον υποτιμήσεις…

Αυτό φάνηκε και με την Τότεναμ, που όντας με 2-0 μπροστά, στην Τρίπολη, ο Ποκετίνο έβαλε και άλλον (Σολδάδο) σέντερ φορ δίπλα στον Κέιν και παραλίγο να το πληρώσει.

Μπροστά υπάρχει ακόμη ένα δύσκολο ματς, καθώς τη Δευτέρα οι «γαλαζοκίτρινοι» θα παίξουν με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.*Πηγή: sport-fm.gr*

Σε τροχιά πρόκρισης και… ντέρμπι!!

Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε το ματς με την Φιορεντίνα, αλλά κέρδισε από αυτό, καθώς παρέμεινε ζωντανός για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League και τονώθηκε ψυχολογικά, ενόψει Παναθηναϊκού.

Σε τροχιά πρόκρισης και… ντέρμπι
Το μόνο που δεν κέρδισε από το ματς με τη Φιορεντίνα ο ΠΑΟΚ είναι οι τρεις πόντοι. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έφυγε από το «Αρτέμιο Φράνκι» μόνο με τον έναν πόντο, ενώ λίγο έλειψε να πάρει και το… «τρίποντο».

Με αυτό το αποτέλεσμα διατήρησε τις ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League, καθώς έφθασε τους τέσσερις πόντους, ενώ οι «βιόλα» έχουν δέκα και η Γκινγκάμπ επτά. Όμως, αυτό το αποτέλεσμα ανέβασε την ήδη καλή ψυχολογία του «Δικέφαλο του Βορρά», καθώς αντιστάθηκε σε μια δύσκολη έδρα. Πλέον, υπάρχει μπροστά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που είναι πολύ σημαντικό και δύσκολο τεστ, καθώς η ομάδα θα πρέπει να δείξει τις δυνατότητες τις, την ώρα που έχει αποκτήσει τη μεγαλύτερη διαφορά από τους διώκτες της, όντας στην κορυφή.

Βεβαίως ο ΠΑΟΚ θα έχει απουσίες στο προσεχές ματς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελπίδες για τον Ρόμπερτ Μακ, καθώς έπαθε θλάση στην αναμέτρηση με τον Εργοτέλη, όπου αντικαταστάθηκε. Υπάρχουν ελπίδες για τον Ρατς, που ρίσκαρε, παίζοντας με τους Κρητικούς και έγινε αλλαγή στο 33’ νιώθοντας ενοχλήσεις στον προσαγωγό. Η Παρασκευή είναι καθοριστική ημέρα για τον ρουμάνο μπακ, που συνολικά είναι ο πιο σταθερός -σε απόδοση- παίκτης της ομάδας. *Πηγή: sport-fm.gr*

Για το σερί…!!

Ο Ολυμπιακός έχει στραφεί στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, όντας αποφασισμένος για μια νίκη με καλή εμφάνιση που θα είναι η αρχή ενός σερί στη Σούπερ Λίγκα.

Για το σερί…
Μετά την εξαιρετική εμφάνιση στο Τορίνο στον Ολυμπιακό το μυαλό είναι στραμμένο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκεί οι ερυθρόλευκοι δεν πραγματοποιούν τις… εξαιρετικές εμφανίσεις με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί πέντε πόντους μακριά από την κορυφή.

Αυτό το γεγονός είναι ένα μεγάλο κίνητρο για τους Πειραιώτες… Κίνητρο να μειώσουν τη διαφορά αυτή μέχρι και να κλείσουν τον χρόνο γιατί όχι έχοντας ανατρέψει την κατάσταση και να είναι εκείνοι στην κορυφή!

Για να συμβεί αυτό χρειάζονται νίκες και πειστικές εμφανίσεις και στη Σούπερ Λίγκα. Σε μια τέτοια νίκη με πειστική εμφάνιση στοχεύουν οι ερυθρόλευκοι απέναντι στον Πανθρακικό την Κυριακή στο Καραϊσκάκη. Αυτή θέλουν μάλιστα, να αποτελέσει και την αρχή για ένα σερί «τριπόντων».

Μετά το παιχνίδι της Κυριακής υπάρχει η διακοπή για τις Εθνικές ομάδες και στη συνέχεια πάνε στην Ξάνθη (22 ή 23 του μηνός) και στο... καπάκι στη Μαδρίτη για το ματς με την Ατλέτικο (26 Νοεμβρίου).

Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει με τρίτο σερί εκτός (Κέρκυρα στις 29 Νοεμβρίου) και στη συνέχεια θα υπάρχει η εμβόλιμη με τον ΠΑΟΚ στις 3 Δεκεμβρίου εντός έδρας.

Το σερί στο «Γ. Καραϊσκάκης» συνεχίζεται μια και μετά τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον ΠΑΣ και την Μάλμε (9 Δεκεμβρίου). Μέχρι το τέλος του 2014 οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν ν' αντιμετωπίσουν Λεβαδειακό (εκτός), Πανιώνιο (εντός) και Καλλονή (εκτός).
*Πηγή: sport-fm.gr*

Τους βρήκε... μπόσικους!!

Το Χιούστον εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες του Σαν Αντόνιο και έφτασε σε μια μεγάλη νίκη 98-81 έχοντας, μάλιστα, φτάσει τη διαφορά και στους 30 πόντους!

Τους βρήκε... μπόσικους!
Ήταν η μεγάλη ευκαιρία του… Και το εκμεταλλεύθηκε! Το Χιούστον, εκμεταλλεύθηκε τις απουσίες του Σαν Αντόνιο πήρε μια μεγάλη νίκη 98-81 φτάνοντας έτσι στις έξι νίκες στα πρώτα ισάριθμα ματς που έχει δώσει από την αρχή της σεζόν.

Βέβαια, οι Σπερς πήγαν στο παιχνίδι χωρίς δύο από τα αστέρια τους. Ο Ντάνκαν και ο Τζινόμπιλι πήραν ανάσες από τον Πόποβιτς έχοντας αγωνιστεί και οι δύο την προηγούμενη βραδιά απέναντι στους Ατλάντα Χοκς.

Στη νίκη αυτή του Χιούστον αγωνίστηκε και ο δικός μας, Κώστας Παπανικολάου, δυστυχώς όμως χωρίς να λάμπει με την αποδόσή του. Ο Έλληνας φόργουορντ έμεινε άποντος έχοντας παίρνοντας όμως λίγες προσπάθειες (0/1 τρίποντο και 0/1 δίποντο), και «κατεβάζοντας» τέσσερα ριμπάουντ.

Οι Σπερς κατάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ στην πρώτη περίοδο (18-15). Στη συνέχεια όμως οι γηπεδούχοι βρήκαν ρυθμό και με τον Χάουαρντ να σημειώνει 20 πόντους έκλεισαν το ημίχρονο με το υπέρ τους 49-29.

Στο τρίτο δωδεκάλεπτο ανέβασαν κι άλλο «ταχύτητα», εκτόξευσαν τη διαφορά στους 30 πόντους (75-45) μετατρέποντας σε τυπική υπόθεση τη συνέχεια.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς ο Χάουαρντ ο οποίος πέτυχε 32 πόντους με τον Χάρντεν να βοηθά πετυχαίνοντας 20 πόντους. Από την άλλη πλευρά ο Τζόζεφ προσπάθησε με 18 πόντους και ο Μπέινς πετυχαίνοντας 12 πόντους και μαζεύοντας 12 ριμπάουντ.

Στο άλλο παιχνίδι της βραδιάς το Πόρτλαντ επικράτησε 108-87 του Ντάλας έχοντας τον Όλντριτζ πρώτο σκόρερ με 20 πόντους. Οι Μάβερικς τα πήγαν καλά στις δύο πρώτες περιόδους φτάνοντας στο ημίχρονο προηγούμενοι με 50-46. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη…

Οι γηπεδούχοι ήταν αρκετά καλύτεροι στην τρίτη περίοδο. Σε αυτή έχτισαν μια διαφορά 17 πόντων την οποία κατάφεραν να διατηρήσουν και να μεγαλώσουν στην τελευταία περίοδο και να φτάσουν σε μια νίκη.

Χιούστον – Σαν Αντόνιο 98-81
Χάουαρντ 32π (16 ριμπ.), Χάρντεν 20, Τέρι 16, Κανάαν 12 – Τζόζεφ 18, Μπέινς 12 (12 ριμπ.), Γκριν 10,

Πόρτλαντ – Ντάλας 108-87
Ολντριντζ 20, Λιλαρντ 18, ΜακΚόλουμ 13, Κάμαν 12, Μάθιους 12 – Νοβίτσκι 17, Έλις 14, Πάρσονς 11. *Πηγή: sport-fm.gr*

«Θα χρειαστώ 2-3 εβδομάδες»

Σε καλή φυσική κατάσταση θεωρεί πως βρίσκεται ο Σωτήρης Νίνης (προπονούταν μόνος του) και είναι κάτι που έχει τονίσει στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Ανυπόμονος δείχνει ο 24χρονος μεσοεπιθετικός.

«Θα χρειαστώ 2-3 εβδομάδες»
Άμεσα πιάνει δουλειά ο Σωτήρης Νίνης. Παρότι από τον Παναθηναϊκό του ζητήθηκε να ξεκινήσει στις προπονήσεις την Δευτέρα, ύστερα από δική του επιθυμία, αυτό θα γίνει συντομότερα. «Δεν υπάρχει λόγος να περιμένω μέχρι τότε. Την Παρασκευή θα είμαι στο Κορωπί», τους ανέφερε.

Έχει μείνει εδώ και καιρό και συγκεκριμένα από τις αρχές του καλοκαιριού χωρίς ομάδα, καθώς λύθηκε το συμβόλαιο του με την Πάρμα, αλλά δεν έμεινε για πολύ ανενεργός. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ατομικές προπονήσεις στον Άγιο Κοσμά, όπως και οι Κατσουράνης, Σηφάκης που τότε δεν είχαν ομάδα. Πρόσφατα, υποβλήθηκε σε εργομετρικά και τα αποτελέσματα τους ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Θα κάνει εργομετρικά όμως και στις εγκαταστάσεις του «τριφυλλιού».

Ο ίδιος σε συνομιλία που είχε με τον Γιάννη Αναστασίου και στελέχη της ομάδας, τόνισε: «Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν παράτησα στιγμή τον εαυτό μου. Απλώς μου λείπει η καθημερινή επαφή με την μπάλα και η κόντρα σε αγωνιστικούς χώρους. Το πολύ να χρειαστώ 2-3 εβδομάδες για να είμαι στο επίπεδο που χρειάζεται».*Πηγή: sport-fm.gr*

Στροφή στο πρωτάθλημα!

Και τώρα ΠΑΟΚ… Ο Παναθηναϊκός δεν έχει χρόνο για… δάκρυα μετά τον μαθηματικό αποκλεισμό από τη συνέχεια του Europa League, καθώς ακολουθεί το ντέρμπι της Τούμπας. Δεν κρατιέται ο Νίνης!

Στροφή στο πρωτάθλημα
Μαζεύει τα κομμάτια του… Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να αφήσει πίσω του, διότι δεν έχει και άλλη επιλογή, την ήττα από την Αϊντχόφεν, που τον απέκλεισε μαθηματικά από την 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Στο πράσινο «στρατόπεδο» υπάρχει απογοήτευση, όπως είναι λογικό για το αποτέλεσμα, αλλά όχι και για την προσπάθεια που έγινε. Άλλωστε, το είπε και ο Γιάννης Αναστασίου στη συνέντευξη Τύπου.

«Προσπαθήσαμε να πεθάνουμε στο γήπεδο. Ήταν ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω. Είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε το 3-2, δεν έγινε και δυστυχώς οι λεπτομέρειες δεν ήταν πάλι με το μέρος μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο 41χρονος τεχνικός.

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στο ματς της Κυριακής (9/11, 19:30) με τον ΠΑΟΚ για την 10η αγωνιστική της Super League. Υπάρχει αγωνία για το Ζέκα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και νιώθει ενοχλήσεις στον δικέφαλο και τον οπίσθιο μηριαίο και σήμερα θα φανεί αν τίθεται θέμα να μην αγωνιστεί κόντρα στην Τούμπα. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να πάρει μέρος στο πρόγραμμα της Παρασκευής. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Κουτρουμπή, που ένιωσε ενοχλήσεις την Τετάρτη στους προσαγωγούς και έμεινε εκτός αποστολής.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Πάει για Νίκολιτς!

Μεταγραφικά ταξίδια ξεκινάει άμεσα ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Πρώτη στάση θα είναι η Ουγγαρία, καθώς στη λίστα του βρίσκεται ο Νεμάνια Νίκολιτς και δεύτερη η Βραζιλία.

Πάει για Νίκολιτς
Με τη βαλίτσα στο χέρι θα είναι από το Σάββατο ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, καθώς ξεκινάει ταξίδια για μεταγραφικούς στόχους. Αρχικά, ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ θα μεταβεί στην Ουγγαρία για τον επιθετικό της Βιντεότον, Νεμάνια Νίκολιτς.

Πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ της λίγκας με 13 γκολ σε ισάριθμα ματς. Η ομάδα του είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 36 πόντους έναντι 30 της MTK Βουδαπέστης. Με τον 27χρονο επιθετικό έχει πολύ καλές σχέσεις ο Μιλοβάνοβιτς, καθώς συνεργάζονται επί σειρά ετών. Αυτό είναι το ένα θετικό της υπόθεσης. Το δεύτερο έχει να κάνει με το συμβόλαιο του παίκτη, που λήγει το καλοκαίρι του 2015. Οπότε, θεωρούν στην Ένωση ότι τους κάνει για την Super League, τότε μπορούν να διαπραγματευθούν επισήμως από τον Ιανουάριο και μετά για να τον κάνουν δικό τους τη σεζόν, που λογικά θα βρίσκονται και πάλι στα μεγάλα… σαλόνια.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το όνομα του για τους «κιτρινόμαυρους». Το καλοκαίρι του 2011, όταν στον πάγκο της ομάδας ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ είχε «παίξει» ξανά για την ΑΕΚ ο Νίκολιτς, αλλά δεν προχώρησε η περίπτωση του, λόγω των απαιτήσεων της Βιντεότον.

Ο επόμενος προορισμός του Μιλοβάνοβιτς αναμένεται να είναι η Βραζιλία, σύμφωνα με την «Ώρα των Σπορ» και θα δει παίκτες που έχει στη λίστα του και όχι μόνο. Μια από τις περιπτώσεις που απασχολούν είναι παίκτης που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Πατάει γκάζι και… ξεφεύγει!!

Νίκη που θα τον φέρει ακόμη πιο κοντά στην πρόκριση και θα αξιοποιήσει τα άλλα αποτελέσματα ψάχνει απόψε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο. Πράσινη η παράδοση.

Πατάει γκάζι και… ξεφεύγει
Με ανεβασμένη ψυχολογία από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις, με αποκορύφωμα το θρίαμβο επί της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ πριν από μια εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ απόψε (21:45, ΝΕΡΙΤ, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr) την Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο. Μια νίκη θα έχει μεγάλη σημασία για τους «πράσινους», καθώς σε αυτή την περίπτωση θα κάνει άλμα για τους «16». Άλλωστε η ήττα της Μπάγερν από την Τουρόβ χθες μόνο βολικό αποτέλεσμα μπορεί να λογιστεί.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν υπολογίζει στον γνωστό απόντα ΝτεΜάρκους Νέλσον, αλλά ποντάρει στη φόρα της ομάδας του και τη συμπαράσταση του κόσμου που αναμένεται να συρρεύσει και πάλι μαζικά στο ΟΑΚΑ.

Φυσικά η Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Μπορεί να έχει μόλις μία νίκη, αλλά αυτή ήρθε στο Μόναχο από το οποίο ΔΕΝ πέρασε ο Παναθηναϊκός, ενώ έχασε στην παράταση από τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στην Κωνσταντινούπολη και στην έδρα της από την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα. Η ήττα της από την Αβελίνο, πρώτη της στην ιταλική λίγκα μετά από τέσσερα ματς, τη Δευτέρα δεν αποπροσανατολίζει, αφού μάλλον κάνει τους πρωταθλητές Ιταλίας ακόμη πιο επικίνδυνους. Ο Λούκα Μπάνκι θα βασιστεί ξανά στους Αμερικανούς γκαρντ Ράγκλαντ και Μπρουκς, που πάντως δεν έχουν καλύψει επαρκώς το κενό των Τζέρελς και Λάνγκφορντ, τους συνεπείς αμυντικά κι επικίνδυνους επιθετικά Χάκετ και Μος, το επιθετικό ταλέντο των Κλέιζα και Τζεντίλε, αλλά και τους Σάμουελς, Τζέιμς και Μέλι στη front line.

Το αποψινό ματς θα είναι το ενδέκατο στην ιστορία των δύο ομάδων και ο Παναθηναϊκός μετρά μόνο νίκες. Πέρσι οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο Top 16 με τους «πράσινους» να νικούν στο ΟΑΚΑ με 73-57, αλλά να ηττώνται στο Μιλάνο με 77-75.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Σάσα Πουκλ (Σλοβενία), Ρόμπερτ Λοτερμόζερ (Γερμανία) και Μίλιγια Βοΐνοβιτς (Σερβία).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα:

Α’ Όμιλος
Ρεάλ Μαδρίτης-Σάσαρι 115-94
Νίζνι-Αναντολού Εφές 66-76
Ζαλγκίρις Κάουνας-Ρεάλ Μαδρίτης 77-71
Βαθμολογία: Ρεάλ 4-0, Ζαλγκίρις 3-1, Εφές 3-1, Ούνιξ 1-3, Νίζνι 1-3, Σάσαρι 0-4.

Β’ Όμιλος
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Τσεντεβίτα 73-83
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ουνικάχα Μάλαγα 19:00
Άλμπα Βερολίνου-Λιμόζ 21:00
Βαθμολογία: ΤΣΣΚΑ 3-0, Μάλαγα 3-0, Μακάμπι 2-2, Λιμόζ 1-2, Τσεντεβίτα 1-3, Άλμπα 0-3.

Γ’ Όμιλος
Τουρόβ-Μπάγερν Μονάχου 89-78
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Μπαρτσελόνα 78-80
Παναθηναϊκός-Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο 21:45
Βαθμολογία: Μπαρτσελόνα 4-0, Παναθηναϊκός 2-1, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 2-2, Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο 1-2, Τουρόβ 1-3, Μπάγερν 1-3.

Δ’ Όμιλος
Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός 20:00
Βαλένθια-Λαμποράλ Κούτσα 21:45
Γαλατάσαραϊ-Νεπτούνας 21:45
Βαθμολογία: Ολυμπιακός 3-0, Ερυθρός Αστέρας 2-1, Λαμποράλ Κούτσα 2-1, Γαλατάσαραϊ 1-2, Νεπτούνας 1-2, Βαλένθια 0-3. *Πηγή: sport-fm.gr*

«Αδέλφια» μεν, αλλά…!!

Ούτε το… συναίσθημα, ούτε οι απουσίες θέλει ο Ολυμπιακός να τον καταβάλουν στον αποψινό αγώνα με τον «αδελφό» Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Στόχος το 4/4, πρώτη για Σφαιρόπουλο-Ντάρντεν.

«Αδέλφια» μεν, αλλά…
Το κλίμα θα είναι πανηγυρικό και απόλυτα ειρηνικό. Οι σχέσεις, άλλωστε, των οπαδών Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα είναι αδερφικές και οι 20.000 θεατές στην «Κόμπανκ Αρένα» θα είναι ομοιόμορφα ντυμένοι με μπλουζάκια που θα γράφουν «Ορθόδοξα Αδέρφια».

Όμως οι Πειραιώτες δεν παρεκκλίνουν από το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την τέταρτη νίκη σε ισάριθμα ματς στην αποψινή αναμέτρηση στο Βελιγράδι (20:00, Novasports 2, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr).

Πέρα από το συναίσθημα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν θέλουν να τους επηρεάσουν ούτε τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο έχει την ατυχία να βλέπει στο απουσιολόγιό του Λοτζέσκι, Πρίντεζη και Παπαπέτρου. Το παρήγορο είναι πως θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Τρεμέλ Ντάρντεν, μειώνοντας τη λειψανδρία στη θέση «3», αν και η χρησιμοποίηση κοντών σχημάτων για αρκετή ώρα είναι αναπόφευκτη.

Πέραν των απουσιών, το έργο του Ολυμπιακού δυσκολεύει και η δυναμική της Παρτιζάν. Έχει γνωρίσει φέτος μόνο μία ήττα, αυτή από τη Νεπτούνας στην Κλαϊπέντα, ενώ ήδη έχει «υποτάξει» στην έδρα της τη Γαλατάσαραϊ και τη Βαλένθια διατηρώντας παράλληλα το αήττητό της και στην Αδριατική Λίγκα σε έξι ματς. Ο πολύ ταλαντούχος αλλά ασταθής Μάρκους Ουίλιαμς, ο γίγαντας των 2,21μ. Μαριάνοβιτς, ο αξιόπιστος Τσαρλς Τζένκινς και οι δευτεραθλητές κόσμου με τη Σερβία Στέφαν Γιόβιτς και Νίκολα Κάλινιτς αποτελούν τα πιο μεγάλα «όπλα» της ομάδας του Ντέγιαν Ράντονιτς, που με νίκη σκαρφαλώνει στην κορυφή του ομίλου.

Οι δύο ομάδες δεν έχουν τεθεί ποτέ στο παρελθόν αντιμέτωπες στην Ευρώπη. Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Ντάνι Ιερεθουέλο (Ισπανία), Έντι Βιατόρ (Γαλλία) και Νουράν Ρουστού (Τουρκία).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα:

Α’ Όμιλος
Ρεάλ Μαδρίτης-Σάσαρι 115-94
Νίζνι-Αναντολού Εφές 66-76
Ζαλγκίρις Κάουνας-Ρεάλ Μαδρίτης 77-71
Βαθμολογία: Ρεάλ 4-0, Ζαλγκίρις 3-1, Εφές 3-1, Ούνιξ 1-3, Νίζνι 1-3, Σάσαρι 0-4.

Β’ Όμιλος
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Τσεντεβίτα 73-83
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ουνικάχα Μάλαγα 19:00
Άλμπα Βερολίνου-Λιμόζ 21:00
Βαθμολογία: ΤΣΣΚΑ 3-0, Μάλαγα 3-0, Μακάμπι 2-2, Λιμόζ 1-2, Τσεντεβίτα 1-3, Άλμπα 0-3.

Γ’ Όμιλος
Τουρόβ-Μπάγερν Μονάχου 89-78
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Μπαρτσελόνα 78-80
Παναθηναϊκός-Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο 21:45
Βαθμολογία: Μπαρτσελόνα 4-0, Παναθηναϊκός 2-1, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 2-2, Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο 1-2, Τουρόβ 1-3, Μπάγερν 1-3.

Δ’ Όμιλος
Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός 20:00
Βαλένθια-Λαμποράλ Κούτσα 21:45
Γαλατάσαραϊ-Νεπτούνας 21:45
Βαθμολογία: Ολυμπιακός 3-0, Ερυθρός Αστέρας 2-1, Λαμποράλ Κούτσα 2-1, Γαλατάσαραϊ 1-2, Νεπτούνας 1-2, Βαλένθια 0-3.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Μάσα: «Δεν είναι εύκολο να κάνεις τόσες ευκαιρίες κόντρα στην Τότεναμ»

Στις πολλές ευκαιρίες που έχασε ο Αστέρας Τρίπολης κόντρα στην Τότεναμ και την ατυχία στο να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα, στάθηκε ο Πάμπλο Μάσα μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Μάσα: «Δεν είναι εύκολο να κάνεις τόσες ευκαιρίες κόντρα στην Τότεναμ»
Ο Αργεντινός επιθετικός τόνισε πως αυτός και ο συμπαίκτες του θα τα δώσουν όλα για να νικήσουν στα επόμενα ματς και ζήτησε από τον κόσμο την ίδια συμπαράσταση και στη συνέχεια.

Αναλυτικά: «Καταφέραμε να κάνουμε πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας και θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη στα επόμενα ματς. Είναι δύσκολο να κάνει τόσες ευκαιρίες κόντρα στην Τότεναμ, αλλά δεν πήραμε βαθμό.

Εγώ δεν παίζω, επειδή είμαι τιμωρημένος, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν τα παιδιά. Ο κόσμος ήταν πολύ "θερμός" και μας πρόσφερε μία πολύ όμορφη στήριξη. Ελπίζουμε ότι έτσι θα είναι και στα επόμενα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη».
*Πηγή: sport-fm.gr*

Μάγκας ΠΑΟΚ!!

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για την σπουδαία εμφάνιση και την ισοπαλία που πήρε από την Φιορεντίνα ο ΠΑΟΚ...
Ο ΠΑΟΚ ως μία καινούργια ομάδα χρειαζόταν ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα απέναντι σε ομάδα που είναι υψηλότερου επιπέδου από αυτόν. Παραλίγο να το πάρει το διπλό στο Αρτέμιο Φράνκι, όμως μία κακιά στιγμή, ένα συνδυαστικό λάθος, έφερε ένα φάουλ που σε εκείνο το τάιμινγκ δεν συγχωρείται.
Ο ΠΑΟΚ πήρε ισοπαλία στο Αρτέμιο Φράνκι και έμεινε στη μάχη της πρόκρισης. Τα κέρδη του ήταν πολλά αφού πρώτα απ όλα έμεινε στο παιχνίδι της πρόκρισης.
Θέλει δύο νίκες στο Μινσκ επί της αποκλεισμένης Δυναμό, νίκη επί της Γκινγκάμπ στη Τούμπα και να μη κερδίσουν οι Γάλλοι τους Ιταλούς στο μεταξύ τους παιχνίδι την επόμενη αγωνιστική. Φυσιολογικά αποτελέσματα γενικά.
Αυτό που σίγουρα έκανε ο ΠΑΟΚ χθες καλά, ήταν να ανταποκριθεί σε ένα παιχνίδι υψηλής πίεσης με πολλές απουσίες. Είχε έναν εκπληκτικό Τζιόλη που έκανε πάλι όργια, είχε έναν Γλύκο σταθερό, είχε αρκετούς παίκτες σε υποφερτή μέρα και κέρδισε παίκτες όπως ο Γκολάσα που όλοι γνωρίζουμε πως έχει εξαιρετικά στοιχεία. Αυτό που δεν είχε ήταν συμμετοχές.
Ο ΠΑΟΚ πήρε την ισοπαλία στο Αρτέμιο Φράνκι απέναντι σε μία Φιορεντίνα βασικών για να μη ξεχνιόμαστε. Και θα μπορούσε να φύγει με τη νίκη.
Ήταν και ένα εξαιρετικό βράδυ για τον Αναστασιάδη. Ο τρόπος που συμμάζεψε στο ημίχρονο την ομάδα του, ο τρόπος που έκλεισε τον Κουανδράδο και τον Βάργκας στο δεύτερο ημίχρονο και γενικά τους χώρους, ο τρόπος που εμφάνισε ένα διαφορετικό πλάνο από αυτό που μας είχε συνηθίσει, του δίνει πόντους .
Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ σίγουρα πήρε έναν μπούσουλα για ένα καλύτερο ροτέισον και κάποιες εμμονές που δεν είναι και ότι σοφότερο για την ομάδα και τον ίδιο. Ο Μάρτενς μπορεί να βοηθήσει πχ, αρκεί να μην είναι εγκλωβισμένος στην γραμμή. Σαν δεκάρι έκανε καριέρα, βάλτον να παίξει εκεί, κυρίως αν η άλλη σου επιλογή είναι το δίδυμο Σαλπιγγίδη – Κλάους.
Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει αύριο, είναι αρκετά κουρασμένος, πρέπει να δούμε την κατάσταση των παικτών που δεν ταξίδεψαν, έτσι ώστε να έχουμε μία εικόνα για το πώς θα πάει στο ντέρμπι της Κυριακής.
Η Τούμπα θα είναι γεμάτη, η ομάδα έχει ψυχολογία και είναι ένας αγώνας με μεγάλο ενδιαφέρον. Από τους ελάχιστους που απέμειναν.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Τα κόκκινα παπούτσια και ο «αετός»

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Ερυθρό Αστέρα και ο Βασίλης Σκουντής γράφει σε δυο συνέχειες για τους μεν και για τους δε....
Εδώ και τριάντα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει τόσα πολλά κείμενα και τόσες πολλές φορές (είτε ευκαιρίας δοθείσης, είτε στο.. ξεκούδουνο) για την Ολίμπια Μιλάνο, που τολμώ να πω ότι με σιχάθηκα!
Η, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσα να εκδώσω την (πολύτομη κιόλας) εγκυκλοπαίδεια των λεγάμενων στα ελληνικά και να τη δώσω για μετάφραση και επανέκδοση στη «Bel Paese» στους (δημοσιογραφικούς) ιεροφάντες της, όπως ο Ενρίκο Καμπάνα, ο Φλάβιο Βανέτι, ο Λούκα Κιαμπότι και ο συχωρεμένος ο Αλντο Τζιορντάνι
Νισάφι πια με τους Λομβαρδούς, που κάποτε αυτοστήνονταν ως η 24η ομάδα του ΝΒΑ, αλλά, να που θες ν' αγιάσεις και η Ευρωλίγκα δεν σε αφήνει!
Τυγχάνει μάλιστα αύριο να παίζουν στο καπάκι ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι με τον «αδερφό» του Ερυθρό Αστέρα και ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ με τους τρις πρωταθλητές Ευρώπης με αποτέλεσμα να... στύβω το μυαλό μου για να βρω τι θα γράψω για τους αντιπάλους μας, αλλά «νέμα προμπλέμα», που λένε κι οι φίλοι μας οι Σέρβοι...
Από της Ολύμπια Μιλάνο άρξασθαι λοιπόν, καθότι ο Παναθηναϊκός που περίμενε έως το 1997 για να γνωριστεί μαζί της, έκτοτε την έχει αντιμετωπίσει δέκα φορές και μάλιστα της έχει πάρει τον αέρα με οκτώ νίκες και δυο ήττες...
Ιδού λοιπόν τα «scarpette rosse» που θα σκάσουν μύτη ξανά στο ΟΑΚΑ: τα «κόκκινα παπούτσια», όπως είναι το περίεργο, αλλά απολύτως δικαιολογημένο παρατσούκλι των Μιλανέζων κι αυτή είναι μια ιστορία με την οποία (πώς και;) δεν είχε τύχει να καταπιαστώ ποτέ μέχρι τώρα!
Σε μια εποχή, λοιπόν, κατά την οποία όλες οι ομάδες στην Ευρώπη φορούσαν τα κλασικά άσπρα πάνινα και μάλιστα κοντά (και όχι μποτάκια) παπούτσια, αίφνης οι περί ων ο λόγος έσκασαν μύτη με τα κόκκινα, που βεβαίως ταίριαζαν απολύτως με το χρώμα της φανέλας τους...
Η εικόνα μιας ομάδας που φορούσε κόκκινα παπούτσια στη δεκαετία του '50 συνιστούσε όντως ένα πολιτισμικό σοκ και όπως έγραψε κάποτε ο Σάντρο Γκάμπα, «αυτή η καινοτομία ήταν σαν να ερχόταν ξαφνικά να παίξει μαζί μας ο Τζαμπάρ»!
Εκείνη την εποχή στην προεδρία της ιταλικής ομάδας, που μετονομάσθηκε από Borletti σε Simmenthal (εταιρεία κατεψυγμένων κρεάτων) βρισκόταν ο Αντόλφο Μπογκοντσέλι, ο οποίος μάλιστα είχε ιδρύσει την ομάδα το 1936. Δεδομένου ότι το Μιλάνο θεωρείται ανέκαθεν η πρωτεύουσα ή έστω ένα διαχρονικό κέντρο της μόδας, η ιδέα του θεωρήθηκε μεν ρηξικέλευθη, αλλά συνάμα σχολιάσθηκε και ως... αντιπατριωτική διότι όλες οι ιταλικές ομάδες φορούσαν παπούτσια της τορινέζικης μάρκας Superga!
Τα συγκεκριμένα παπούτσια με το βαθύ κόκκινο χρώμα ήταν μάρκας Converse, παραγγέλθηκαν μέσω ενός αμερικανικού κολεγίου και κόστισαν έναν σκασμό λεφτά! Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και για να μη χάσει την προβολή της , η Superga έσπευσε αμέσως να κατασκευάσει διακόσια ζευγάρια τα οποία διέθεσε κατ' αποκλειστικότητα στους παίκτες της Σίμενταλ, μεταξύ αυτών και στον Μίμη Στεφανίδη!
Ανοίγω εδώ μια μικρή παρένθεση για να υπενθυμίσω ότι ο περιβόητος «Κούκλος» που ήταν μέλος της χρυσής πεντάδας του Πανελληνίου, υπήρξε ο πρώτος ξένος παίκτης στην ιστορία των Μιλανέζων, αλλά και πρώτος Έλληνας ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Ολύμπια Μιλάνο, ενώ στα ίχνη του βάδισαν αργότερα ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Αντώνης Φώτσης, ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Γιώργος Τσιάρας και ο Γιάννης Αθηναίου.
Τη σεζόν  1955-56 ο... μπαμπάς της Τατιάνας (sic) έπαιξε σε 17 αγώνες της με μέσο όρο 15.6 πόντους, με προπονητή τον μακαρίτη Τσέζαρε Ρουμπίνι και με συμπαίκτες, μεταξύ άλλων, τον Σάντρο Γκάμπα και τον (επονομαζόμενο «ξανθό άγγελο») Σάντρο Ριμινούτσι.
Κάποια στιγμή βεβαίως αυτά τα διακόσια ζευγάρια που έβγαλε εκτάκτως στην κυκλοφορία η Superga εξαντλήθηκαν και αναγκαστικά οι Μιλανέζοι απευθύνθηκαν και πάλι στην αμερικανική αγορά. Μαζί με τα παπούτσια μάλιστα παρήγγειλαν και ριγέ (κόκκινες-άσπρες) κάλτσες που έφταναν έως το γόνατο και όπως σχολιάζει ο Γκάμπα, «ήμασταν η καλύτερη ομάδα της Ιταλίας, αλλά και η πιο καλοντυμένη»!
Η μόδα των «scarpettes rosse» κράτησε έως το 1973, όταν η Ολύμπια Μιλάνο άλλαξε σπόνσορα και από Simmenthal μετονομάστηκε σε Innocenti, μια εταιρεία που παρήγαγε τις κλασικές ιταλικές βέσπες. Τότε η ομάδα εγκατέλειψε τις κόκκινες εμφανίσεις και φόρεσε μπλε, οπότε μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, τα κόκκινα παπούτσια έμεινα στο ράφι, αλλά διαιωνίζονται ως ένα ανεξίτηλο κομμάτι της ιστορικής μπασκετικής μνήμης.
Εκτός από τα κόκκινα παπούτσια, οι αυριανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού έχουν να επιδείξουν (πέραν των εθνικών και των διεθνών τίτλων τους και πέραν των διάσημων παικτών τους οποίους έχουν στεγάσει, κάποιους μάλιστα τους έκλεψαν από το ΝΒΑ!) και μια σπουδαία κληρονομιά σε επίπεδο μπασκετικής τακτικής: την περίφημη ζώνη 1-3-1, που λόγω της διάταξης των παικτών επονομάστηκε «aquila», δηλαδή «αετός»!
H άμυνα αυτή ουσιαστικά καθιερώθηκε και... αποθεώθηκε επί ημερών Νταν Πίτερσον. Ο μικρός το δέμας, αλλά δαιμόνιος Αμερικανός προπονητής την λανσάρησε το 1973 με τη Βίρτους Μπολόνια, αλλά έμελλε να απολαύσει τα αποτελέσματα της ακόμη περισσότερο από το 1978 έως το 1987, όντας στον πάγκο της Βilly και μετέπειτα Simac και Τracer του Μιλάνου. Η ζώνη 1-3-1 αναδείχθηκε σε άρμα μάχης των Λομβαρδών, ενώ είχε σπουδαία επίδραση στο ιταλικό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετικό γίγνεσθαι, ανάλογη με αυτήν τoυ zone press του UCLA, της τριγωνικής επίθεσης των Μπουλς και του pick n' roll των Γιούτα Τζαζ!
Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει και μια ανέκδοτη ιστορία, που μου τη διηγήθηκε ένα βράδυ σε μια ταβέρνα της Αθήνας, όπου είχε έλθει ως τηλεσχολιαστής, ο ίδιος ο Πίτερσον...
Στην κανονική περίοδο της σεζόν 1981-82 η Μπίλι που τερμάτισε τρίτη πίσω από τη Σκαβολίνι Πέζαρο και την Μπερλόνι Τορίνο, αλλά δεν το 'βαλε κάτω. Στους ημιτελικούς και σε πείσμα του μειονεκτήματος έδρας πέτυχε το sweep (2-0) κόντρα στην Μπερλόνι (στην οποία αγωνιζόταν μεταξύ άλλων ο νυν προπονητής της Σάσαρι, Ρομέο Σακέτι), νικώντας με 82-71 στο Τορίνο και με 66-65 στο Μιλάνο, όπου έμεινε ζωντανή χάρη στη χρησιμοποίηση της άμυνας ζώνης 1-3-1 στα τελευταία λεπτά.
Στους τελικούς  βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Σκαβολίνι Πέζαρο (η οποία μάλιστα είχε το πλεονέκτημα έδρας) με προπονητή τον Πέρο Σκάνσι και με σταρ τον Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς. Οι Μιλανέζοι επιβλήθηκαν στον πρώτο αγώνα εκτός έδρας με 89-86, χάρη στην εξαιρετική άμυνα του Μάικ Ντ' Αντόνι πάνω στη σερβική «κόμπρα», στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Ντίνο Μενεγκίν έδωσε ομηρικές μάχες με τον Ρούσβελτ Μπούι και ο Ρομπέρτο Πρεμιέρ κατάφερε να περιορίσει τον Μάικ Σιλβέστερ.
Μετά το «break» οι Μιλανέζοι χρειάζονταν μια νίκη στην έδρα τους, αλλά η Σκαβολίνι αποδείχτηκε πολύ σκληρό καρύδι και ο δεύτερος τελικός εξελίχθηκε σε θρίλερ ολκής.  Τρία λεπτά πριν από τη λήξη οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν με πέντε πόντους και είχαν την μπάλα στα χέρια τους. Τότε ο Πίτερσον κάλεσε τάιμ άουτ και απευθυνόμενος στον «εγκέφαλο» της ομάδας του, τον Ντ' Αντόνι, τον ρώτησε: «Τι λες Μάικ; Να παίξουμε την περίφημη... αμυνούλα μας;»
Ο Ντ' Αντόνι δεν απάντησε αμέσως, αλλά ρώτησε «πόσος χρόνος μένει;» για να δώσει μόνος του την απάντηση: «Τρία λεπτά και είμαστε στο μείον πέντε, ε; Όχι, κόουτς. Δεν θα κάνουμε αυτό που κάναμε και με την Μπερλόνι, γιατί ο Σκάνσι θα το περιμένει. Λέω να συνεχίσουμε στο man to man και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Εμπιστέψου με»!
Όντως επιστρέφοντας στο παρκέ και χωρίς τη ζώνη 1-3-1, οι Μιλανέζοι -με τον Ντ' Αντόνι να κάνει δυο κλεψίματα και να επιβεβαιώνει το παρατσούκλι «Αρσέν Λουπέν»-  έτρεξαν ένα σερί 6-0, πέρασαν μπροστά και εντέλει νίκησαν με 73-72 και στέφθηκαν πρωταθλητές!


*Πηγή: gazzetta.gr*

Έρωτας μεγάλος, από παλιά…!

Ο Κ. Νικολακόπουλος δίνει στο blog του στο gazzetta συνέχεια στο χθεσινό του σχόλιο, με «διευθύνσεις κι ονόματα». 
Κάποιοι, ίσως κι αρκετοί, θεώρησαν υπερβολικά τα όσα έγραψα χθες περί διαιτησίας στο Γιουβέντους-Ολυμπιακός, αλλά και γενικότερα τα περί διαιτησίας της Γιουβέντους στην Ευρώπη.
Οκέϊ. Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά στα παιχνίδια της Γιουβέντους, που έχουν σφυρίξει Άγγλοι διαιτητές, από τότε που υπάρχουν στοιχεία στις βάσεις δεδομένων, δηλαδή μετά το 2000.
Να ποια είναι: Έτος, αγώνας, σκορ, Άγγλος ρέφερι.
2001 Γιουβέντους-Ρόζενμποργκ 1-0 Πολ
2003 Μπαρτσελόνα-Γιουβέντους 1-2 Πολ
2003 Γιουβέντους-Ρεάλ Σοσιεδάδ 4-2 Πολ
2004 Μπάγερν-Γιουβέντους 0-1 Πολ
2005 Γιουβέντους-Κλαμπ Μπριζ 1-0 Στάϊλς
2006 Γιουβέντους-Βέρντερ Βρέμης 2-1 Πολ
2008 Μπάτε-Γιουβέντους 2-2 Άτκινσον
2009 Μπάγερν-Γιουβέντους 0-0 Γουέμπ
2013 Μπάγερν-Γιουβέντους 2-0 Κλάτενμπουργκ
2013 Γιουβέντους-Ρεάλ 2-2 Γουέμπ
2014 Φιορεντίνα-Γιουβέντους 0-1 Γουέμπ
2014 Γιουβέντους-Μπενφίκα 0-0 Κλάτενμπουργκ
2014 Γιουβέντους-Ολυμπιακός 3-2 Άτκινσον
Βλέπουμε λοιπόν ότι 13 φορές έχουν παίξει Άγγλοι διαιτητές τη Γιουβέντους αυτές τις 14 σεζόν, εκ των οποίων η 14η είναι ακόμη στο ξεκίνημά της. Τα αποτελέσματα της είναι οκτώ νίκες, τέσσερις ισοπαλίες (δύο με Μπάγερν και Ρεάλ και μία με την Μπενφίκα, που έπαιζε από το 67’ με 10 παίκτες) και μία ήττα (από Μπάγερν εκτός έδρας)…
Για να καταλάβουμε πόσες πολλές φορές είναι αυτές οι 13, να ξεκαθαρίσουμε ότι από τις 14 σεζόν, η Γιουβέντους στις τέσσερις είχε μείνει εκτός Κυπέλλων Ευρώπης. Άρα, ουσιαστικά μιλάμε για 10 σεζόν. Ακόμη ότι είχε κληρωθεί οκτώ φορές κατά αγγλικών ομάδων (άλλοτε σε ομίλους κι άλλοτε σε νοκ άουτ), οπότε δεν γινόταν να την παίξει Άγγλος διαιτητής όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Άρα, είναι πολλές οι φορές. Και τα αποτελέσματα σούπερ. Αν την έπαιζαν τη Γιουβέντους ακόμη περισσότερες φορές Άγγλοι, θα έφτανε κάθε χρόνο στους τελικούς, μίνιμουμ, στους ημιτελικούς, κάθε διοργάνωσης.
Γι΄ αυτό σας λέω, χωρίς να υπονοώ τίποτα πονηρό, αφού δεν ξέρω τίποτα κι ούτε γίνονται τέτοια πράγματα στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Εγώ τα αποτελέσματα απλά βλέπω και λέω ότι υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος, από παλιά.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Τα αδέλφια του φερμουάρ!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης εύχεται ταχεία ανάρρωση στον Χρήστο Δεληγιάννη και αποτίει φόρο τιμής σε αυτούς που έφυγαν νωρίς.
H φωτογραφία που βλέπετε τραβήχτηκε από τον συγχωρεμένο Νίκο Φλώρο το καλοκαίρι του 1992, τέσσερις μήνες μετά την πρώτη, και μοναδική, συμμετοχή του Ρέτζι Λιούις σε All-Star Game του ΝΒΑ.
Ένα χρόνο αργότερα, ο άσος των Μπόστον Σέλτικς έπαιζε αέρινα μονά με τον Ντράζεν Πέτροβιτς στις μπασκέτες των ουρανών. Οι δύο προικισμένοι μπασκετμπολίστες έφυγαν από τη ζωή το ίδιο, εφιαλτικό καλοκαίρι του 1993.
Ο Χρήστος Δεληγιάννης, μπασκετμπολίστας των Τρικάλων, ζει μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Το βράδυ της Κυριακής, μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, αισθάνθηκε έντονη στηθάγχη και οδηγήθηκε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της πόλης.
Τα πρώτα δημοσιεύματα, της πατροπαράδοτης ανευθυνότητας, μίλησαν γα έμφραγμα. Οι γιατροί διέγνωσαν ιογενή μυοπερικαρδίτιδα και τον έβαλαν στην Εντατική, όπου ο 30χρονος μπασκετμπολίστας έμεινε 3 μέρες για προσεκτική παρακολούθηση.
Αντιγράφω από δημοσίευμα του ιατρικού Τύπου και προσεύχομαι να μην υπάρχουν ανακρίβειες:
Η μυοκαρδίτιδα αφορά σε προσβολή του καρδιακού μυός, ενώ η περικαρδίτιδα σε φλεγμονή της «μεμβράνης» που περιβάλλει την καρδιά, δηλαδή του περικαρδίου. Συνήθως, η φλεγμονή του περικαρδίου συνδυάζεται με τη συλλογή υγρού ανάμεσα στα δύο πέταλα του περικαρδίου (εσωτερική και εξωτερική μεμβράνη) και σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται υγρά περικαρδίτιδα. Πολύ συχνά, το ένα νόσημα επιπλέκεται με το άλλο και για αυτό οι ειδικοί -αρκετές φορές- χρησιμοποιούν τον όρο μυοπερικαρδίτιδα, ο οποίος αφορά σε συνδυασμένη φλεγμονή και του μυοκαρδίου και του περικαρδίου.
Η πάθηση, επαναλαμβάνω, είναι ιογενής. Δημιουργείται  δηλαδή από έναν μικρόβιο, όπως η απλή γρίππη. Ο Δεληγιάννης βασανιζόταν από μία τέτοια ίωση τις μέρες πριν τον αγώνα. Κινδύνευσε να την πληρώσει πάρα πολύ ακριβά.
Η «αδελφότητα του φερμουάρ» ιδρύθηκε στην Αμερική όταν μαζεύτηκαν για να συζητήσουν την εμπειρία τους μπασκετμπολίστες που ενώνονται από μία πανομοιότυπη ουλή στο στήθος. Η ουλή προέρχεται από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και θυμίζει φερμουάρ: “The zipper brothers”.
Oταν εμφανίζεται καινούριο μέλος, οι παλιοί ανοίγουν την αγκάλη τους για να τον υποδεχθούν. Η συμπαράσταση από τον ομοιοπαθή είναι το πολυτιμότερο εφόδιο. Δεν του λένε ψέματα, αλλά αλήθειες: «Θα πονέσεις, θα ζοριστείς, θα μείνεις άγρυπνος τις νύχτες. Αλλά δεν πρέπει να χάσεις την αισιοδοξία σου. Αυτή θα σε κρατήσει όρθιο».
Ο Φρεντ Χόιμπεργκ είδε την καριέρα του να καταστρέφεται το 2005. Σταμάτησε το μπάσκετ εν μία νυκτί. Είναι μάλλον εξαίρεση, παρά κανόνας.
Ο Τσάνινγκ Φράι (Ορλάντο), ο Τζεφ Γκρην (Βοστώνη) και ο Γάλλος Ρόνι Τουριάφ (Μινεσότα) παίζουν κανονικά σήμερα στο ΝΒΑ. Εμειναν ένα χρόνο έξω για να συνέλθουν από το χειρουργείο, αλλά επέστρεψαν δριμύτεροι, όπως και ο παλαίμαχος πια σέντερ Ιταν Τόμας. Ο Τσακ Χέις των Ράπτορς και ο Κρις Ουίλκοξ που αγωνίστηκε τα προηγούμενα 11 χρόνια στο ΝΒΑ δεν χρειάστηκαν καν νυστέρι.
Σχηματίζουν πλήρη και αξιόμαχη πεντάδα, τα «αδέλφια του φερμουάρ». Με προπονητή τον εμπνευστή του κλαμπ, τον Χόιμπεργκ, που σήμερα κοουτσάρει το Άιοβα Στέιτ. Ο Τουριάφ φοράει το νούμερο «32» προς τιμήν του.
Ο Κόνραντ Μακρέι έπαιξε στον καταπληκτικό ΠΑΟΚ του 1997-98, δίπλα σε Στογιάκοβιτς και Σάκλφορντ. Ηταν ένας εκρηκτικός σέντερ ύψους 2μ07, που γκρέμιζε τα καλάθια με τα καρφώματά του, εξ ου το παρατσούκλι «McNasty» που τον συνόδευε στα νιάτα του στο Χάρλεμ.
Τον ίδιο, τον γκρέμισε η καρδιά του.
Ο Μακρέι ήταν 29 ετών όταν σωριάστηκε στο παρκέ στη διάρκεια μίας προπόνησης στην Καλιφόρνια, το καλοκαίρι του 2000. Η χρόνια καρδιακή αρρυθμία τον έστειλε στον κάτω κόσμο.
Ο Χρήστος Δεληγιάννης, ικανός μπασκετμπολίστας και θαυμάσιο παλικάρι. είναι στο νοσοκομείο. Σε απλό θάλαμο πλέον, ξεκουράζεται και αναρρώνει. Θα βγει μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις.
Ελπίζω ότι θα τον ξαναδούμε σύντομα στα γήπεδα, αλλά το σημαντικό είναι να μη κινδυνεύσει στο μέλλον η ζωή του, η δική του ή κάποιου συναδέλφου του. Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε γιατρός κοντά;
Ο Χανκ Γκάδερς ήταν ένας από τα σημαντικότερα ταλέντα που εμφανίστηκαν ποτέ στο κολεγιακό μπάσκετ. Το 1989 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (μ.ο. 32,7 π.) και πρώτος ριμπάουντερ (13,7) του NCAA.
Τα ρεκόρ του στο Λοϊόλα Μεριμάουντ στέκουν και σήμερα όρθια. Ο Γκάδερς δεν είναι εδώ για να καμαρώσει. Υπέφερε από ταχυκαρδίες, αλλά ξεχνούσε τα φάρμακά του, ιδίως όταν είχε αγώνα.
Στις 4 Μαρτίου 1990, ο Γκάδερς κατέρρευσε πάνω στο παρκέ στη διάρκεια ενός αγώνα με τους Πόρτλαντ Πάιλοτς, στα πόδια του σημερινού προπονητή των Μαϊάμι Χιτ, νεανία τότε, Έρικ Σπόελστρα. Παρέδωσε το πνεύμα πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Ηταν 23 ετών.
Ο Τζέισον Κόλιερ των Ατλάντα Χοκς πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του τον Οκτώβριο του 2005.  Η αυτοψία έδειξε μεγαλοκαρδία ("υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια"), συνηθισμένο σύμπτωμα σε μεγαλόσωμους άνδρες, βραδυφλεγές φυτίλι στο κορμί του δίμετρου μπασκετμπολίστα.
Ο θρυλικός Πητ Μάραβιτς έπαθε καρδιακή προσβολή ενώ έπαιζε μονό στην αυλή μιας εκκλησίας, απόμαχος πια, στα 41 του χρόνια, το 1988. Αποδείχθηκε ότι είχε δυσπλασία στην καρδιά εκ γενετής, χωρίς να το γνωρίζει.
Ο Ρόμπερτ «Τράκτορ» Τρέιλορ έμοιαζε με τρακτέρ, αλλά είχε αδύναμη καρδιά. Επαθε ανακοπή ενώ μιλούσε με τη σύζυγό του στο τηλέφωνο, στο Πουέρτο Ρίκο.
Ο Μίκλος Φέχερ, ο Αντόνιο Πουέρτα, ο Πιερμάριο Μοροζίνι, ο Μαρκ-Βιβιέν Φοέ, ο Σερζίνιο, ο Ντανιέλ Χάρκε, ο Ρενάτο Κούρι μιας άλλης εποχής, ο Φαμπρίς Μουάμπα που διασώθηκε από θαύμα. Ο δικός μας Μουγκάντι Τσιμάνγκα του Ατρομήτου, που μολονότι γνώριζε το πρόβλημα έπαιζε μπάλα για να θρέψει τη φτωχή οικογένειά του. Ο φόρος τιμής του ποδοσφαίρου.
Ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, που εγχειρίστηκε επιτυχώς και ανήκει πλέον στην «αδελφότητα του φερμουάρ»…
Ο Ρέτζι Λιούις έπεσε στο παρκέ στη διάρκεια μίας θερινής προπόνησης των Σέλτικς τον Ιούλιο του 1993 στο πανεπιστήμιο Μπραντάις της Μασαχουσέτης. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Είχε λιποθυμήσει και στον πρώτο αγώνα των πλέι-οφ με τη Σάρλοτ τρεις μήνες νωρίτερα.
«Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια», έδειξε η νεκροψία. Η μεγάλη καρδιά του μπάσκετ. Ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρεται ο «αδενοϊός 2», ο ίδιος που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Και τη μυοπερικαρδίτιδα, συμπληρώνω εγώ.
Η Wall Street Journal επέλεξε να ξεπροβοδίσει τον Λιούις για δηλητηριώδη υπονοούμενα περί κατάχρησης κοκαϊνης (όπως στην τραγική, δακτυλοδεικτούμενη περίπτωση του Λεν Μπάιας), μολονότι οι γιατροί αρνήθηκαν οποιαδήποτε συσχέτιση.
Οι Σέλτικς και η οικογένεια του νεκρού αντέδρασαν με οργή και απείλησαν με αγωγές ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, οπότε οι φήμες κλειδώθηκαν στο χρονοντούλαπο. Η φανέλα με το νούμερο «35» αποσύρθηκε ανάμεσα σε λάβαρα και νυχτερίδες στη σκονισμένη οροφή του παλαιού Μπόστον Γκάρντεν.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Παύει να είναι «παράσημο» για τον Ολυμπιακό η ήττα…!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το κατόρθωμα του Ολυμπιακού να επιβεβαιώνει κάθε χρόνο σε κάθε ματς ότι είναι ανταγωνιστικός, αλλά και για το πώς πρέπει να διαχειριστεί αυτή την επιτυχία. 
Το μεγαλύτερο παράσημο για τον Ολυμπιακό είναι να ψάχνεις να βρεις τις λεπτομέρειες, τα μικρά “γιατί” που του στέρησαν μία δεύτερη νίκη μέσα σε 15 ημέρες κόντρα στην Γιουβέντους. Από την άλλη αν ο Ολυμπιακός αισθάνεται ότι όντως μεγάλωσε τόσο πολύ, πρέπει γρήγορα να αφήσει στην άκρη την λογική “τους κοιτάξαμε στα μάτια και είμαστε περήφανοι για αυτή την εμφάνιση”, όχι γιατί δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια, αλλά γιατί αυτά είναι για τον έξω κόσμο.
Για το εσωτερικό της ομάδας είναι “τι έφταιξε και δεν πήραμε το αποτέλεσμα και την πρόκριση από αυτό το ματς”.
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται πλέον σε μόνιμη βάση μέσα στα 30 club με την υψηλότερη βαθμολογία στην UEFA και το επιβεβαιώνει και φέτος ότι δικαίως βρίσκεται εκεί. Είτε κερδίζει, είτε χάνει, το κάνει με πολύ πειστικό και απολύτως ανταγωνιστικό τρόπο. Είτε παίζει με την Γιουβέντους, είτε παίζει με την Ατλέτικο, είτε παίζει εκτός, είτε παίζει εντός, είτε φέτος είτε πέρυσι, είτε πρόπερσι, ο Ολυμπιακός επιβεβαιώνει ότι πλέον είναι απολύτως ανταγωνιστικός στο κορυφαίο επίπεδο.  Αρα καιρός είναι να περάσει και το ίδιο το club στο επόμενο βήμα.
Και το επόμενο δεν έχει ως «παράσημο» την εξαιρετική εμφάνιση αλλά ήττα, αλλά μόνο το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αλλωστε το ίδιο το club δηλώνει πρώτον “συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε” και δεύτερον «στόχος είναι η καθιέρωση στις πρώτες 16 ομάδες της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια». Μαγκιά του που τον βάζει τόσο ψηλά τον πήχη. Και είναι πραγματικά ένας πολύ μεγάλος στόχος που υπάρχουν πιθανότητες και προυποθέσεις να επιτευχθεί αρκεί πρώτον να σχεδιαστεί προσεκτικά και δεύτερον ο σύλλογος να γίνει ακόμη πιο απαιτητικός από τον εαυτό
του.
Τι σημαίνει θέλω να είμαι στα top 16 club της Ευρώπης σε μόνιμη βάση; Σήμερα ο Ολυμπιακός είναι στο Νο25 και για να βρεθεί στο top 16 πρέπει να ξεπεράσει ομάδες όπως η Βαλένθια, η Ιντερ, η Σάλκε, η Λεβερκούζεν, η Πόρτο, η Σαχτάρ. Για καμία από αυτές μία ήττα από την Γιουβέντους όπως και να ήρθε αυτή, με όποιον άδικο ή δίκαιο τρόπο κι' αν σημειώθηκε δεν θα ήταν παράσημο. Δείτε το εσείς από μακριά. Θα λέγατε ποτέ ότι είναι παράσημο για την Σάλκε ή την Σαχτάρ ή την Πόρτο μία ήττα που σημειώθηκε έστω και από ατυχία από την Γιουβέντους; Όχι προφανώς.
Παράσημο και μάλιστα μεγάλο για τον Ολυμπιακό ήταν η νίκη επί της Γιουβέντους, η νίκη επί της Ατλέτικο, η πρόκριση στις καλύτερες 16 ομάδες της Ευρώπης πέρυσι, η νίκη με 2-0 επί της Γιουνάιτεντ στο πρώτο ματς της νοκ άουτ φάσης. Αυτά είναι πλέον τα παράσημα για τον Ολυμπιακό και όχι μία ήττα από μία έστω πολύ ακριβότερη ομάδα, επειδή όντως την κοίταξε στα ίσια και ενδεχομένως δεν έπρεπε να χάσει από αυτήν.
Και είναι κατόρθωμα του Ολυμπιακού που έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο την τελευταία πενταετία, να μην πρέπει να θεωρείται παράσημο για αυτόν μία πολύ καλή εμφάνιση και μία δοξασμένη μεν, ήττα δε, από την Γιουβέντους, αλλά ο αποκλεισμός της και η δική του πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Τώρα που ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σε αυτή τη λεπτή γραμμή της υπέρβασης, ο στόχος πρέπει να είναι αυτός ακριβώς και όχι το «έφτασε μία ανάσα, ένα γκολ, μακριά από αυτήν». Η διαφορά της καλής ομάδας από την μεγάλη ομάδα αυτή είναι. Οντως τον Ολυμπιακό τον σέβονται πλέον στην Ευρώπη. Τον σέβονται και τον αντιμετωπίζουν ως μία καλή ευρωπαϊκή ομάδα. Αν κάνει την υπέρβαση και μπει στις 16 καλύτερες ομάδες της βαθμολογίας σε μόνιμη βάση, τότε δεν θα τον αντιμετωπίζουν ως καλή ομάδα, αλλά ως μεγάλη ομάδα. Αυτός πρέπει να είναι ο επόμενος
στόχος. Προφανώς είναι δύσκολος, προφανώς και δεν μπορεί να είναι απαίτηση, αλλά πλέον είναι ζητούμενο υπέρβασης.
Οχι ότι είναι μικρό αυτό που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια. Οχι το ότι από εκεί που μέχρι πριν μία δεκαετία ήταν ανυπόληπτος ευρωπαϊκά, πλέον αντιμετωπίζεται με σεβασμό από όλους, είναι ένα μικρό επίτευγμα. Το αντίθετο, είναι πράγματι ένα κατόρθωμα. Απλά ο Ολυμπιακός αν θέλει να περάσει στο επόμενο στάδιο, δεν έχει την πολυτέλεια να κάθεται πάνω σε αυτό το επίτευγμα, αλλά πρέπει τώρα που είναι η στιγμή του, η ευκαιρία του να αναζητήσει το επόμενο. Οπως λέει και ο ίδιος ο Μίτσελ, ο προπονητής που του δίνει την ώθηση να πάει
ακόμη πιο ψηλά “όταν έχεις μία ευκαιρία μπροστά σου δεν την αφήνεις ποτέ”.
Και ο Ολυμπιακός την έχει μπροστά του...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Η υπόθεση Κάμπελ και η πραγματικότητα!

Ο Διονύσης Δελλής, αναλύει τα δεδομένα της υπόθεσης Κάμπελ, κάνοντας παράλληλα μνεία στις δυσκολίες του προγράμματος των «ερυθρολεύκων» και τους στόχους του.
Και ξαφνικά αυτό που συζητιέται αρκετά τα τελευταία 24ώρα, στην επιφάνεια με την «βούλα» των διεθνών ΜΜΕ. Φεύγει ο Τζοέλ Κάμπελ τον Γενάρη από την Άρσεναλ. Και στις ομάδες που ήδη ασχολούνται με την περίπτωση του και ο Ολυμπιακός. Ισχύει; Υπάρχει δόση αλήθειας σε όλη αυτή την υπόθεση; Ή πρόκειται για ένα από τα γνωστά πρώιμα σενάρια της επόμενης μεταγραφικής περιόδου; Νομίζουμε ότι δεδομένα έχει ενδιαφέρον...
Πόσο εύκολο όμως είναι στις αρχές Νοέμβρη να γνωρίζεις τις ανάγκες σου, αρχές Γενάρη. Είτε είσαι η Άρσεναλ, είτε ο Ολυμπιακός, είτε ο ίδιος Κάμπελ;  Ναι, ο Κοσταρικανός δεν παίζει ιδιαίτερα στο Λονδίνο. Και αναπόφευκτα και ο ίδιος και ο ατζέντης του, και οι ομάδες που θα τον ήθελαν στο ρόστερ τους μπορεί να έχουν ανοίξει μια «διαδικασία» με θέα στην επόμενη μεταγραφική περίοδο. Αυτό όμως τι ακριβώς σημαίνει; Ότι θα γίνει και όλας;
Τα παραδείγματα αμέτρητα. Πέρσι τέτοια εποχή για παράδειγμα ο Ντελβίν Ντινγκά ούτε που σκέφτονταν ότι το 2014 θα τον βρει στον Ολυμπιακό μιας και έπαιζε ελάχιστα. Πάμε για 2015 ο Αφρικανός παραμένει, έχει γίνει πολύτιμος στο πλάνο του προπονητή και ειλικρινά μπορεί το μέλλον του στην Ελλάδα να περιλαμβάνει αρκετές ακόμη «πρωτοχρονιές». Τέτοια εποχή πέρσι επίσης, ο Ρομπέρτο ήταν κεντρικό πρόσωπο στα σενάρια της Ατλέτικο Μαδρίτης για την αντικατάσταση του Κουρτούα κάνοντας εκπληκτικό Τσάμπιονς Λιγκ. Κανείς δεν τολμούσε να σκεφτεί ότι η διοίκηση των Ερυθρόλευκων θα μπορούσε να τον αγοράσει. Έγινε όμως. Με έξι εκατ ευρώ σε ένα από τα μεγαλύτερα deal της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Και δεν βάζουμε άλλα στην... εξίσωση. Το τι μπορεί να ισχύει σε ρόστερ δύο διαφορετικών ομάδων, έπειτα από δύο μήνες. Οι ανάγκες, οι τραυματισμοί, οι εκπλήξεις κλπ. Πράγματα που δεν μπορείς να τα προβλέψεις αλλά που μιλώντας για ποδόσφαιρο θα πρέπει να τα περιμένεις. Πριν από μερικές εβδομάδες «κεντρικό πρόσωπο» στο λιμάνι ήταν ο Μποτία. Οι... χαμηλές πτήσεις του. Τώρα έχει ένα σερί καλών αγώνων, ένα γκολ με τη Γιουβέντους. Και όπως ο ίδιος ο Μίτσελ ανέφερε μετά τον Παναθηναϊκό «μα γιατί δεν με ρωτάτε πάλι για εκείνον;». Είναι πολύς ο καιρός από τις αρχές Νοέμβρη ως τον Γενάρη.
Ειδικά για τον Κάμπελ όμως: Κατά την άποψη μας, αλλά και με βάση το ρεπορτάζ του καλοκαιριού; Ο Ολυμπιακός ναι, όντως θα μπορούσε να κάνει μια αντίστοιχη κίνηση, ένα κόλπο αλά... Ρομπέρτο και για τον Κοσταρικανό. Πέντε εκατ ευρώ έδινε το καλοκαίρι στην Άρσεναλ. Πρότεινε αγορά, συνιδιοκτησία, νέο δανεισμό έβαλε στο τραπέζι κάθε πιθανό τρόπο ώστε να κρατήσει εδώ τον Κοσταρικανό.
Έπεσε όμως στην περίπτωση. Η Άρσεναλ πολύ λογικά δεν συζητούσε πριν το Μουντιάλ, και στα γήπεδα της Βραζιλίας ο νεαρός winger έκανε... παπάδες με αποτέλεσμα να γίνει κάτι σαν λαϊκή απαίτηση από τους φίλους της Άρσεναλ, η προσθήκη του στο ρόστερ των Λονδρέζων. Δέκα εκατ ευρώ έδινε η Μπενφίκα για εκείνον στα τέλη του καλοκαιριού. Και οι Άγγλοι αρνήθηκαν. Όπως είπαν όχι σε πρόταση της Μίλαν και ποιος ξέρει ποιας άλλης ομάδας που είδε στον νεαρό εξτρέμ αυτό που «έψαχνε».
Ο Κάμπελ ήταν ένας από τους σημαντικότερους κρίκους στην περσινή αλυσίδα των Ερυθρόλευκων. Εξαιρετικός παίκτης, θετικότατο στοιχείο στα αποδυτήρια, ουσιαστικός στην προσφορά του στο σύνολο. Είναι βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τον κρατήσει. Όπως είναι επίσης πολύ λογικό αν του δοθεί η ευκαιρία και τον Γενάρη να μπει στον... πειρασμό να τον διεκδικήσει. Να τον στείλει στο δεξί άκρο, να γίνει ο Κασάμι ξανά «8άρι» και μαζί με τον Αφελάι, τον Τσόρι, τον Μήτρογλου αλλά και τους δύο καλούς επιθετικούς μπακ (Μαζουακού, Ομάρ) να βελτιώσουν οι Πειραιώτες την δημιουργία και όχι μόνο.
Ακόμη όμως είναι Νοέμβρης. Δεν είναι εποχή για... μεταγραφικές κουβέντες. Ειδικά σε μια ομάδα που κατά τον επόμενο μήνα (ή πιο σωστά ως τις 9 Δεκεμβρίου και το ματς με τη Μάλμε όπου συμπληρώνεται το πρόγραμμα του πρώτου γκρουπ στο Τσάμπιονς Λιγκ) παίζει πολλά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το πιο δύσκολο κομμάτι της σεζόν, διανύει αυτές τις μέρες ο πρωταθλητής Ελλάδας προσπαθώντας να ισορροπήσει σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις, έχοντας τον πήχη των απαιτήσεων ψηλά. Είναι λοιπόν στο -5 στην Σούπερ Λιγκ σε μια κατάσταση που δεν την έχει συνηθίσει, είναι και στη «μάχη» που μπορεί να τον φέρει σε οποιαδήποτε θέση της κατάταξης στον πόλεμο των Άστρων. Κάθε στροφή από εδώ και κάτω έχει τη σημασία της.
Άρα προφανώς το να ξεκινά η γνωστή διαδικασία «σεναρίων» κλπ μοιάζει τουλάχιστον ανεπίκαιρο. Έστω και αν την «ευθύνη» την έχουν τα ρεπορτάζ των Άγγλων και όχι των Ελλήνων. Γενάρη «ανοίγει» το μεταγραφικό παράθυρο. Μέχρι τότε όμως θα έχει περάσει η μισή σεζόν. Και το τι ακριβώς θα ισχύει σε ότι αφορά σε «ανάγκες» ενίσχυσης, δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει από τώρα. Οι παρόντες έχουν σημασία. Το τι θα μπορέσει να πάρει ο Μίτσελ από εκείνους στα επόμενα κρίσιμα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ποιοι θα «ανεβάσουν» ταχύτητα, ποιοι θα γίνουν «σημαντικοί» και θα ανοίξουν τον κύκλο του rotation.  Για τους επόμενους, όταν έρθει η... ώρα.
Ο Ολυμπιακός πάντως έχει την οικονομική άνεση, να κάνει ότι νομίζει πως θα του χρειαστεί για το δεύτερο μισό. Και αυτό είναι και το σημαντικότερο σε τέτοιες υποθέσεις. Νομίζουμε όμως ότι πριν τις 10 Δεκέμβρη δεν θα προκύψει κάτι. Μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο γκρουπ στο Τσάμπιονς Λιγκ (σημειωτέον αν οι Ερυθρόλευκοι περάσουν στους «16» της διοργάνωσης, ο Κάμπελ και να αποκτηθεί δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής γιατί είναι στη λίστα της Άρσεναλ). Μέχρι να έχει ξεκαθαρίσει και προς τα πού πηγαίνει η μάχη του πρωταθλήματος.
*Πηγή: gazzetta.gr*