Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Κόκκινη φιλία σε... πράσινο φόντο!!

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Ερυθρό Αστέρα και ο Βασίλης Σκουντής γράφει σε δυο συνέχειες για τους μεν και για τους δε....
Ούτε παραγγελιά να είχε κάνει αυτό το συναπάντημα ο Ολυμπιακός με τον ομόδοξο και αδελφοποιτό Ερυθρός Αστέρας: το χρωστούσε, ωστόσο και στους δυο η μοίρα, διότι-όσο κι αν φαίνεται παράξενο-οι δυο ομάδες δεν έχουν βρεθεί ποτέ αντιμέτωπες και απόψε θα βιώσουν από κοινού αυτή τη συναρπαστική εμπειρία...
Μιας και το 'φερε η κουβέντα στις επίσημες αναμετρήσεις, ξεφεύγω για λίγο από τις ομάδες του μπάσκετ και διευρύνω την υπόθεση, διότι εάν έλειπαν τα δυο προπέρσινα ματς στην Ευρωλίγκα του γουότερ πόλο, ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας δεν θα είχαν να επιδείξουν κανέναν επίσημο αγώνα και θα εξαντλούσαν την αδερφοσύνη και την αγάπη τους μονάχα στους φιλικούς, από τους οποίους, άλλωστε, βρίθει η ποδοσφαιρική ατζέντα τους...
Αμ' το άλλο, που κάνει μάλιστα τους "γαύρους" να βγάζουν αφρούς; Ο μεν (αιώνιος αντίπαλος) Παναθηναϊκός το 1971 ξεπέρασε το εμπόδιο της "Crvena Zvezda" (1-4, 3-0) για να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών με τον Αγιαξ στο Γουέμπλεϊ, ο δε ΠΑΟΚ, που μάλιστα είναι αδελφοποιημένος με την Παρτίζαν Βελιγραδίου, έχει βαρεθεί να παίζει μαζί τους στα Κύπελλα Ευρώπη...
Και μάλιστα να παίζει όχι μονάχα μπάσκετ, ως είθισται, αλλά και ξύλο!
Ξύλο και των γονέων στην κυριολεξία, διότι σε μια από αυτές τις γρονθοπατινάδες, είχε εμπλακεί και ο συχωρεμένος (πατέρας του Βλαδίμηρου) Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, που -άκουσον, άκουσον- έφαγε μπουνιά από τον ... "Κοντορεβυθούλη" Τζον Κόρφα!!!
Από ποδοσφαίρου άρξασθαι, λοιπόν, καθώς ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας έχουν παίξει ούτε λίγο, ούτε πολύ, δέκα φιλικά ματς σε μια μακρά περίοδο 59 ετών: από τις 10 Απριλίου του 1952, που οι Σέρβοι νίκησαν στο Στάδιο "Καραϊσκάκης' με 4-0, έως τις 24 Μαρτίου του 2011 όταν με σκοπό την ενίσχυση των ερασιτεχνικών τμημάτων του Ολυμπιακού, οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 (Μέλμπεργκ- Βίλοτιτς). Συνολικά σε αυτά τα δέκα ματς, εκ των οποίων μόνο ένα έχει διεξαχθεί στο "Μαρακανά" του Βελιγραδίου, ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει τέσσερις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες.
Από αυτά τα δέκα φιλικά ματς, το πλέον σημαδιακό υπήρξε εκείνο της 12ης Νοεμβρίου του 1994, όταν μεσούντος του εμπάργκο που είχε επιβάλει ο Ο.Η.Ε στη Σερβία, ο Ολυμπιακός (παρόντος και του Σωκράτη Κόκκαλη) πήγε στο Βελιγράδι και μπορεί να "έφαγε" τέσσερα γκολ (4-1), αλλά αυτή η κίνηση του γιγάντωσε ακόμη περισσότερο τις αδερφικές σχέσεις των δύο συλλόγων, μάλιστα οι Σέρβοι υποδέχτηκαν στο γήπεδο τον Ολυμπιακό με ένα πανό που έγραφε "Welcome Orthodox Brothers, Gate-7".
Παρεμπιπτόντως σε εκείνο το ματς είχε σκοράρει ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ενώ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με έναν υπέροχο γκολ του Γιώτη Τσαλουχίδη, που ωστόσο έμεινε χωρίς αντίκρισμα. Συν τοις άλλοις εκείνη τη μέρα ο Ολυμπιακός είχε στην ενδεκάδα του τον πρώην παίκτη του Ερυθρού Αστέρα, Ιλια Ιβιτς, ενώ ο Τάις Λίμπρεχτς χρησιμοποίησε και τον Μαρτσέλο Μπαλμπόα, από λάθη του οποίου προήλθαν και τα τέσσερα γκολ των Σέρβων, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός λίμπερο να κοπεί στα δοκιμαστικά!
Η αδελφοποίηση των οπαδών των δυο συλλόγων εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως: με την παρουσία των μεν και των δε σε ντέρμπι του ελληνικού και του σέρβικου πρωταθλήματος, με τα διάφορα "coreos" στην εξέδρα, με την κατάθεση στεφανιών εκ μέρους των Σέρβων στο μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας 7, με κοινές συμμετοχές σε ποδοσφαιρικά Τουρνουά ή ακόμη και σε πορείες και διαδηλώσεις...
Πότε, πώς, πού και γιατί συγγένεψαν οι δύο σύλλογοι; Η απάντηση έχει... πράσινο υπόβαθρο, καθώς την 1η Οκτωβρίου του 1986 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στον επαναληπτικό αγώνα της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τον Ερυθρό Αστέρα και οι οπαδοί του, οι περιβόητοι "Delije" (που σημαίνει σκληροί και κατ' επέκταση "γενναίοι") οι οποίοι ήλθαν στην Αθήνα για να υποστηρίξουν την ομάδα τους δέχτηκαν την επίσκεψη ενός γνωστού οπαδού του Ολυμπιακού, του περιβόητου "Υποβρύχιου"! Ο "Fat John", όπως τον βάφτισαν οι Σέρβοι ζήτησε 200 εισιτήρια για να υποστηρίξουν οι ομοϊδεάτες του τον Ερυθρό Αστέρα, εις βάρος του Παναθηναϊκού, μάλιστα είχε πάνω του και τα λεφτά για να τα αγοράσει!
Οι Σέρβοι είχαν νικήσει στο "Μαρακανά" με 3-0, ενώ στη ρεβάνς, στην οποία οι οπαδοί του Ολυμπιακού ενώθηκαν με εκείνους του Ερυθρού Αστέρα και ανάρτησαν ένα πανό που έγραφε "Red Star Good Luck". ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο πρώτο ημίωρο (Σαραβάκος, Χρήστος Δημόπουλος) με 2-0, αλλά δέχθηκε γκολ στο 89' από τον Τσβέτκοβιτς και αποκλείστηκε.
Οι μοναδικές επίσημες αναμετρήσεις που συνδέουν τους δυο συλλόγους είναι οι δυο στην Ευρωλίγκα του γουότερ πόλο, αμφότερες μάλιστα διεξήχθησαν σε... πανηγυρική ατμόσφαιρα. Στις 13 Νοεμβρίου του 2012 στο (κατάμεστο από οπαδούς και των δυο ομάδων) "Παπαστράτειο" ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Ερυθρού Αστέρα με 9-8, χάρη στο γκολ που πέτυχε 18 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Ούγγρος Μπλάι Μάγιαρκ ο οποίος μάλιστα σκόραρε πέντε φορές. Στον επαναληπτικό αγώνα στο πλαίσιο του Β' ομίλου, στις 9 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι ο Ερυθρός Αστέρας πήρε τη ρεβάνς με 11-9.
Ενώ λοιπόν ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται απόψε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα τους Σέρβους αδερφούς του (αλλά στον αντίποδα έχει παίξει έντεκα ματς με την Παρτίζαν Βελιγραδίου), αυτός που κανονικά θα έπρεπε να έχει αδελφοποιηθεί με τους λεγάμενους είναι ο ΠΑΟΚ. Το ξέρω ότι αυτό που γράφω συνιστά... προσβολή, με βάση τις παγιωμένες οπαδικές συμμαχίες, αλλά, διάβολε, δώδεκα ματς δεν είναι και λίγα, χώρια που άλλα δυο (τη σεζόν 1992-93) ματαιώθηκαν λόγω της κήρυξης του εμπάργκο και της αποβολής των Σέρβων από τα Κύπελλα Ευρώπης.
Και όχι ματς της πλάκας, αλλά όλα τους, κάτσε καλά!
Κυριολεκτώ επ 'αυτού, διότι τις περισσότερες φορές κάποιος ένθεν κακείθεν ή στη μέση (διαιτητής) δεν καθόταν καλά και η συμπεριφορά του συνιστούσε το εκάστοτε casus belli...
Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται τη σεζόν 1987-88, όταν ο Ερυθρός Αστέρας νίκησε τον ΠΑΟΚ δυο φορές με το ίδιο σκορ (93-88) και τον απέκλεισε, αλλά σε αντίθεση με το μπάσκετ, ο "Δικέφαλος του βορρά" επικράτησε στα... μπουνίδια! Το ματς είχε ήδη σημαδευτεί από τον σοβαρό τραυματισμό του συχωρεμένου του Μαρκ Πετγουέι που προσπάθησε να καρφώσει σε μια πάσα alley hoop του Ντιλέινι Ραντ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ενώ το ματς διεκόπη για 25 λεπτά, ώστε να αντικατασταθεί η μπασκέτα!
Ενα λεπτό μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Τζον Κόρφας έριξε μια γροθιά στον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς και το γήπεδο μετατράπηκε σε ρινγκ με πρωταγωνιστές τον Αλέξη Μπακόπουλο, τον Τάκη Καρατζουλίδη και τον μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ και του Απόλλωνα Πατρών Μίρκο Μιλίτσεβιτς! Αντιθέτως ο Μπάνε Πρέλεβιτς ο οποίος μετά από μερικούς μήνες έμελλε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη και να αναδειχθεί σε εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΟΚ δεν ανακατεύτηκε στον καυγά. Ο Πετγουέι επέστρεψε αργότερα στο γήπεδο και με μια ηρωική προσπάθεια συνέχισε να αγωνίζεται, ενώ αιμορραγούσε! Η λήξη της κανονικής διάρκειας του ματς βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 83-83, αλλά στην παράταση οι Σέρβοι επικράτησαν με 93-88, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ να φωνάζει για τα σφυρίγματα του Ιταλού Πίντο...
Το γαϊτανάκι συνεχίστηκε την επόμενη σεζόν και (οφείλω να ομολογήσω πως) μου επιφύλαξε μια από τις πλέον δυσάρεστες εμπειρίες στην καριέρα μου: μετέδιδα τον αγώνα στη "Χάλα Πιονίρ" από το στούντιο της παλιάς ΕΡΤ και όταν ο αψύς Τζόνι Νιούμαν μούνταρε στον Ιταλό διαιτητή Γκρόσι και την ίδια στιγμή γινόταν της κακομοίρας, δεν ήξερα ούτε τι συνέβαινε, ούτε τι να πω! Αν και οι δυο ομάδες βγήκαν ισόπαλες στα σκορ (86-76, 85-95), ο ΠΑΟΚ πλήρωσε ακριβά την οργισμένη αντίδραση του Νιούμαν, του οποίου , μιας και το 'φερε η κουβέντα, ο 18άχρονος γιος Μιχαήλ Πίτερ είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό!
Τη σεζόν 1990-91, ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα (80-91, 91-75) καθ' οδόν προς τη Γενεύη, όπου κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ πέτυχε άλλες δυο νίκες τη σεζόν (1996-97). Την περίοδο 1999-2000 οι δυο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες (64-65, 82-53), ενώ τη σεζόν 2006-07, ο ΠΑΟΚ άλωσε τη "Χάλα Πιονίρ" με 85-81, αλλά ηττήθηκε στη Θεσσαλονίκη με 78-68, προεξαρχόντων δυο παικτών που έκαναν καριέρα στην Ελλάδα: του Μίλαν Γκούροβιτς (34π., με 2/5δ., 6/10τρ., 12/12β.) και του Πέρο Αντιτς (7π., 11ρ.) 
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: