Για όλα τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τη Σούπερ Λίγκα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Βαγγέλης Μαρινάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε: «Σύντομα ολοκληρώνεται μία πενταετία της Σούπερ Λίγκα. Σίγουρα υπήρχαν προβλήματα, όμως δεν ήταν όλα άσχημα, όπως είπε ο κ. Μπιτσαξής. Επίσης η Λίγκα δεν έχει σκοπό να γίνει κατηχητικό. Σίγουρα ένα πρωτάθλημα που θα οργάνωνε η ενορία του κ. Μπιτσαξή δεν θα ενδιέφερε κανένα.
Εμείς οφείλουμε να αποδείξουμε τα αντίθετα. Αντί για φανταστικούς πολέμους, ας μιλήσουμε ειλικρινά και με στοιχεία. Όχι εντυπωσιασμοί. Αν θέλει να πατάξει την βία και εμείς μαζί του. Εδώ και καιρό έχω καταθέσει τους ίδιους νόμους με την UEFA, όμως κανείς δεν αντιδρά. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες συλλήψεις. Πότε μας παρουσίασαν το έργο τους; Μόνο δηλώσεις.
Έχουμε τον πιο αυστηρό πειθαρχικό κώδικα. Κάθε χρόνο πληρώνουμε όλο και περισσότερα. Γιατί κανείς δεν μας ενημερώνει τι έχουν γίνει αυτά τα χρήματα;; Γιατί δεν έχουμε συλλήψεις;; Αυτοί που τα σπάνε δεν ασχολείται κανείς μαζί τους» είπε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία για διάφορους λόγους διογκώνονται:
«Το πρωτάθλημά μας απασχολεί ένα μεγάλο μερίδιο κόσμου, έχει προβλήματα, όμως λόγω της έλλειψης προσοχής διογκώνονται. Πιστεύω πως έχουμε αξιόλογους διαιτητές και οργάνωση, απλά πρέπει να πιστέψουμε και να βοηθήσουμε τη διοργάνωση. Πρέπει να δυναμώσουμε τις μικρές ομάδες και εν μέρει το καταφέραμε.
Φέτος, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα μείνουν και ποιες θα πέσουν κατηγορία. Το κράτος από την πλευρά του δεν πληρώνει τίποτα για την υποδομή. Τί έγιναν τα στάδια που έφτιαξε το κράτος; Ακόμα και στην ΕΠΟ η Λίγκα καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ο ΟΠΑΠ δεσμεύεται με συμβάσεις και όχι από τις αποφάσεις του γραμματέα αθλητισμού. Το μόνο που λέτε είναι αυξήστε τις ποινές και καμία πρόταση.
Ο κ. Κομνηνός θα σας παρουσιάσει τα στοιχεία για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Πρέπει κάποιος να συντονίσει το φαινόμενο της βίας. Να μην πριονίζεται το κλαδί που κάθεστε. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να στηρίζεται. Το ποδόσφαιρο προσφέρει έξοδο από τα προβλήματα. Ας μην ας ξεχνάμε όλα αυτά».
Μποροβήλος: «Να δουλέψουμε σκληρά και στην συνέχεια»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Λίγκας, Γιώργος Μποροβήλος, δήλωσε: «Ερχόμαστε σαν Λίγκα να αποδείξουμε το αυτονόητο. Βλέπουμε όλους τους άλλους να κόπτονται και να παρουσιάζονται ως βασιλικότεροι του βασιλέως και να μην ενδιαφερόμαστε εμείς. Λάθη γίνονται, καθώς είναι ένας νέος συνεταιρισμός, ο οποίος έχει κάνει βήματα μπροστά και θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και στην συνέχεια.
Πιστεύει κάποιος πως η Λίγκα δεν θέλει ένα καλό και καθαρό πρωτάθλημα. Το εφετινό πρωτάθλημα είναι ενδιαφέρον και εμείς είμαστε αντίπαλοι για 90 λεπτά και στα υπόλοιπα είμαστε ενωμένοι, γιατί βαλλόμαστε πανταχόθεν. Ακούμε διάφορες προτάσεις, όπως η μη μετακίνηση οπαδών. Πως μπορείς να κρατήσεις τους φιλάθλους, που θέλουν να πάνε στο γήπεδο και οι οποίοι μπορεί να τα σπάσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Οι καταγγελίες μπορεί να είναι έτσι. Το ζήτημα είναι πως αυτός που καταγγείλει κάποια πράγματα να μπορεί να τα επιβεβαιώνει.
Στην Ελλάδα πάμε στον τρίτο δρόμο και το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί μεγάλη ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να καταγγέλουν όσοι μπορούν να αποδείξουν. Αν υπάρχει κάτι, οι αρχές να εξασφαλίσουν τον καταγγελλόμενο, διαφορετικά θα πρέπει να εξασφαλίσουν τον καταγγέλλοντα. Δεν μπορεί να γίνει δουλειά με το άκουσα, είδα και μου είπαν. Φανταστείτε τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλουν οι φίλαθλοι που βρίσκονται στα σπίτια τους.
Τι μπορεί να χαρεί αυτός που θέλει να αφιερώσει δυο ώρες το Σαββατοκύριακο; Λογικό είναι να πει πως όλα είναι σάπια και πως δεν πρέπει να πάω. Πώς να φέρεις κόσμο στα γήπεδα; Πώς να φέρεις χορηγούς; Τα πρόστιμα έχουν πάει στον Θεό.
Η βία είναι εισαγομένη και πλέον έχει μεταφερθεί και στα υπόλοιπα αθλήματα. Εμείς, για να μη δώσουμε δικαιώματα, δεν μιλάμε. Έχουμε τις ευθύνες μας, αλλά αυτό που πάει να περάσει στην κοινή γνώμη, οι οποίες φέρονται και ως κότες με τα χρυσά αυτά, το οποίο είναι μύθος.
Η Λίγκα είναι ένας συνεταιρισμός, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα το προϊόν. Όμως δεν θα πρέπει να φορτώνονται όλα στην καμπούρα της λίγκας. Οι ομάδες είναι οι πρώτες που ενδιαφέρονται για ένα καλό προϊόν. Αν αυτό εκφυλιστεί, τότε που θα απευθύνεται. Υπάρχουν προβλήματα και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».
Κομνηνός: «Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό»
Ο γενικός διευθυντής της Λίγκας, Πατρίκ Κομνηνός, αναφέρθηκε στα έργα και ημέρες της Σούπερ Λίγκας: «Φέτος έχουμε το πιο αυστηρό πρόγραμμα αδειοδότησης, αναβάθμιση πρωταθλήματος, κάνουμε επιθεωρήσεις στα γήπεδα και στις ΠΑΕ, αγωνιστικό πρόγραμμα και πως μπορεί να γίνει πιο δίκαιο. Προσπαθούμε ο κόσμος να μαθαίνει γρήγορα πότε γίνονται οι ομάδες. Κάθε πρωί γίνονται συναντήσεις στα γήπεδα για να προετοιμάζονται για τους αγώνες.
Διοργανώνουμε δυο πρωταθλήματα για τους νεαρούς. Σε 17 και 19 ετών. Θεωρούμε το πρωτάθλημα υποδομής κορυφαίο μας κέρδος. Δίνουμε 1.4 εκ. ευρώ για τις μετακινήσεις των νεαρών ποδοσφαιριστών στα μικρά πρωταθλήματα.
Όσον αφορά στα εισιτήρια, σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν το δικό τους γήπεδο και μπορούμε να πούμε πως έχουμε σχεδόν 2.000.000 θεατές τον χρόνο. Έχουμε αύξηση 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δημιουργεί ανταγωνισμό και έσοδα στις ομάδες.
Αναφορικά με τις χορηγίες, την πρώτη σεζόν είχαμε 10 εκ. ευρώ έσοδα, φέτος έχουμε 70 εκ. ευρώ έσοδα, λόγω των συμφωνιών που έχουμε κάνει σε τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα. Αυτός είναι και ο ρόλος της λίγκας, να εξασφαλίζουμε έσοδα για τις ομάδες και την ΕΠΟ. Πολλά πάνε επίσης και στην Ένωση Β` & Γ` Εθνικής, σε συμφωνία που έχουμε. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ στην λίγκα.
Είναι ανώνυμος εταιρία. Είναι ανταποδοτική σύμβαση. Εμπορική συμφωνία. Ονομαζόμαστε πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, υπάρχει προβολή στα γήπεδα του ΟΠΑΠ, όπως και των παιχνιδιών που έχει. Το ίδιο ισχύει και για το στοίχημα. Δεν επιτρέπεται σε καμία ομάδα της λίγκας να διαφημίζει εταιρία με στοίχημα στη φανέλα της. Όλα αυτά κοστίζουν, γιατί είναι συμφωνίες.
Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό. Όλες οι μικρομεσαίες ομάδες έχουν αυξημένα έσοδα, υπάρχουν πολλές ομάδες από την περιφέρεια (8 από αστικά κέντρα, 8 από την επαρχία). Οι ομάδες παίρνουν μπόνους ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν στο πρωτάθλημα. Κάθε νίκη για μία ομάδα είναι περίπου 60.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ανταγωνιστικότητα. Εμείς διοργανώνουμε τα παιχνίδια και ως λίγκα έχουμε την ευθύνη της διοργάνωσης και των εσόδων.
Σχετικά με το θέμα της βίας, εμπλέκεται και η Αστυνομία και η Πολιτεία και η λίγκα όμως. Η Αστυνομία είναι η απόλυτα υπεύθυνη για την διοργάνωση ενός αγώνα. Φέτος δεν είχαμε ούτε έναν αγώνα που έγιναν επεισόδια μεταξύ οπαδών άλλων ομάδων. Είχαμε μόνο οπαδούς εναντίον της Αστυνομίας.
Όσο για τις συλλήψεις, δεν υπάρχει άλλο κομμάτι στην κοινωνία που κάποιος να κάνει ένα έγκλημα και να μην τιμωρείται. Σε όλα τα αθλήματα δεν έχουμε πάνω από 400 συλλήψεις τον χρόνο. Στην Δανία μόνο στο ποδόσφαιρο είχαμε 500. Η πολιτεία πρέπει να τιμωρεί αυτούς που συλλαμβάνει. Δεν έχει μπει ποινή φυλάκισης σε αυτούς που συλλαμβάνονται. Μόνο απαγόρευση εισόδου.
Οι εταιρίες σεκιούριτι, βάσει νόμου αρμόδια είναι η πολιτεία για την εκπαίδευση τους. Αυτοί τους δίνουν άδειες. Οπότε δεν είναι θέμα της λίγκας. Για τα γήπεδα μόνο 2 από τα 15 ανήκουν στις ΠΑΕ. Όλα τα άλλα ανήκουν στο δημόσιο. Άρα η πολιτεία έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση τους. Σε όλους τους αρμόδιους έχουμε κάνει προτάσεις. Η απάντηση είναι να κάνουμε πιο αυστηρές ποινές. Χρηματοδοτούμε αποκλειστικά το έργο της Αστυνομίας στην πάταξη της αθλητικής βίας. Πέντε εκ. ευρώ δώσαμε φέτος.
Για τις ποινές, ο ΚΑΠ κάθε χρόνο γίνεται και πιο αυστηρός. Στα πέντε χρόνια, οι ΠΑΕ έχουν δώσει 8 εκ. ευρώ σε πρόστιμα. Τέτοια πρόστιμα δεν έχουν δοθεί πουθενά στην Ευρώπη. Πρωταθλητές σε αυτά είναι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Το 60% το παίρνει η ΕΠΟ. Μέρος παίρνουν οι ομάδες που δεν κάνουν επεισόδια. Το δικό μας Δίκαιο είναι αυστηρότερο από της UEFA.
Παράδειγμα, το Σερβία-Ιταλία (επεισόδια πριν και μετά, διακοπή). Το ματς πήγε στην Ιταλία, έφαγε μία αγωνιστική η Σερβία και ένα ποσό τιμωρία. Όταν οι ποινές της Πολιτείας είναι μικρές, τότε είναι και λογικό να μην έχουμε λύσεις στην βία. Εμείς ζητάμε εφαρμογή των νόμων και τίποτε παραπάνω. Από το 2009 περιμένουμε. Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν πληρώνει τίποτα για την Λίγκα.
Σχετικά δε με την Αστυνομία, δίνεται το 10% από τα τηλεοπτικά στην Αστυνομία, η λίγκα ζητάει να πάνε στην τσέπη του Αστυνομικού και όχι σε ένα ταμείο. Για να έχουν κίνητρο να πηγαίνουν στο γήπεδο».