Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

«Κόκκινο» υπερηχητικό για Βαρκελώνη!

Το μεγαλύτερο βράδυ ήταν αυτό για τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα και μάλιστα σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ, μέχρι το επόμενο βεβαίως. Οι “ερυθρόλευκοι” με συγκλονιστική άμυνα χρειάστηκαν ουσιαστικά ένα δεκάλεπτο (24-4) για να “καθαρίσουν” το παιχνίδι με τη Σιένα, την οποία και τελικά διέλυσαν με 89-41. Και ένα ακόμη δεκάλεπτο για να δημιουργήσουν ένα ασύλληπτο ρεκόρ  στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Ποτέ άλλοτε ομάδα δεν έχει δεχθεί 9 πόντους σε ένα ημίχρονο. Τα "έχασε" και ο Πικέ!

Ότι είχε ζητήσει ο Ίβκοβιτς εφαρμόστηκε στο απόλυτο από τους παίκτες του. “Συγκέντρωση για 40 λεπτά και περιορισμός των λαθών”, ήταν οι... επιταγές του “σοφού”. Και πράγματι, στην άμυνα οι “ερυθρόλευκοι” δεν σταμάτησαν να πιέζουν δευτερόλεπτο. Κορυφαίοι των κορυφαίων οι Μπουρούσης, Γκόρντον και Σπανούλης. Ο κόσμος που αυτή τη φορά γέμισε το γήπεδο, δεν σταμάτησε να αποθεώνει ούτε στιγμή. Τώρα το μόνο που απομένει είναι ο Ίβκοβιτς και οι παίκτες του να διαχειριστούν σωστά την ψυχολογία τους που είναι στα... ουράνια, ενόψει του αγώνα της Πέμπτης και πάλι στο ΣΕΦ.

Μανιασμένο μπάσιμο έκανε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 9-0 με μόλις 3 λεπτά να έχουν περάσει από την έναρξη. Οι παίκτες της Σιένα τα είχαν χαμένα, το γεμάτο ΣΕΦ έσπρωχνε την ομάδα και έτσι με νέο σερί 8-0 πήγαμε στο 17-0(!) στο 7΄. Πρώτο καλάθι για τη Σιένα μετά από 8 λεπτά παιχνιδιού με τρίποντο του Ζήση. Και ήταν και το μοναδικό, καθώς οι Ιταλοί έβαλαν έναν ακόμη πόντο με βολή του Καουκένας. Μοιραία ήρθε το 24-4 να κλείσει την πρώτη περίοδο. Ουσιαστικά το παιχνίδι είχε κριθεί από την αμυντική προσπάθεια του Ολυμπιακού για ένα μόνο δεκάλεπτο.

Με την ψυχολογία στα ύψη οι “ερυθρόλευκοι” και αντιστοίχως στο... πάτωμα οι παίκτες της Σιένα, το παιχνίδι συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Στο 15΄ το σκορ ήταν ήδη 36-6. Ο Ολυμπιακός έκανε ότι ήθελε και κατάφερε να δεχθεί σε ένα ημίχρονο 9 πόντους απέναντι στην πρωταθλήτρια Ιταλίας. Ασφαλώς και αυτό είναι ένα μεγάλο ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Μίλησε κανείς για την καλύτερη αμυντική ομάδα στην Ευρώπη; Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ίβκοβιτς έκανε συνεχές rotation με 10 τουλάχιστον παίκτες, ενώ ο Πιανιτζιάνι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τους εμφανώς ανέτοιμους Καουκένας και ΜακΚάλεμπ (ειδικά ο Αμερικανός).

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ίβκοβιτς έκανε πειράματα, δοκίμασε πολλά σχήματα, ενώ έδωσε και πολύ χρόνο στον πιτσιρικά τον Κατσίβελη, ξεκουράζοντας έτσι και τον Σπανούλη. Ο ρυθμός του Ολυμπιακού έπεσε, η διαφορά όμως όχι. Η τρίτη περίοδος έληξε με 61-22 χάρη σε ένα τρίποντο του Λαβρίνοβιτς στην εκπνοή.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ίβκοβιτς κράτησε έξω τόσο τον Μπουρούση όσο και τον Νεστέροβιτς καθαρά για λόγους, παίζοντας χωρίς κλασσικό πεντάρι, όμως όποιος κι αν έμπαινε έκανε... παπάδες. Έτσι με τα πολλά και με τον Κατσίβελη να γίνεται πρωταγωνιστής ο Ολυμπιακός έφτασε στο ασύλληπτο 89-41 και ο κόσμος απέδωσε τα του... Καίσαρος, αποθεώνοντας τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 3(1), Νεστέροβιτς 9, Σπανούλης 11(1), Μπουρούσης 14(1), Πελεκάνος , Μαυροκεφαλίδης 15, Νίλσεν 2, Παπανικολάου 3, Έρτσεγκ 10, Κατσίβελης 7(1), Χαλπερίν 7, Γκόρντον 7

Σιένα: ΜακΚάλεμπ 1, Ζήσης 5(1), Χέαρστον 10, Καραρέτο 3, Ράκοβιτς , Λαβρίνοβιτς 12(1), Καουκένας 4, Ρές 1, Ακιντέλε , Γιάριτς 2, Στόουνρουκ 3, Μός

Δεν υπάρχουν σχόλια: