Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Μέχρι το βράδυ τελειώνει με Λούκας!!

Στα "ασπρόμαυρα" θα ντυθεί ο Λούκας Πέρεθ μέχρι το βράδυ, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο ΠΑΟΚ τα έχει βρει σε όλα με την Καρπάτι Λβιβ για την απόκτηση του Ισπανού ποδοσφαιριστή και για τον λόγο αυτό, ο εκπρόσωπος του, Ροντρίγκο Φερνάντες, βρίσκεται ήδη στην Θεσσαλονίκη, όπου και θα συναντηθεί με τους διοικούντες του δικεφάλου για να τελειώσει το θέμα της συμφωνίας. Ο Λούκας έχει εκφράσει την επιθυμία να παίξει στον ΠΑΟΚ ενώ ο δικέφαλος τον είχε ψηλά στην μεταγραφική του λίστα από πέρυσι το καλοκαίρι και παρά την απόπειρα να τον αποκτήσει και τον περασμένο Γενάρη, τώρα φαίνεται ότι θα κάνει πράξη την επιθυμία του, ποντάροντας στην αξία του Λούκας.
Πηγή: metrosport.gr

Υπογράφει ο Μπεργκ!!

Θέμα ωρών φαίνεται πως είναι η επισημοποίηση της απόκτησης του Μάρκους Μπεργκ από τον Παναθηναϊκό. «Φορτσάρουν» και για Ντιαρά στο «τριφύλλι».

Υπογράφει ο Μπεργκ
Δύο προσθήκες στο ρόστερ σε διάστημα δύο ημερών φαίνεται πως θα υπάρξουν στον Παναθηναϊκό.

Έπειτα από την απόκτηση του Νταβίντ Μέντες ντα Σίλβα, ο Μάρκους Μπεργκ «προβάρει» τα πράσινα!

Ο Σουηδός επιθετικός, βρίσκεται στην Αθήνα από το μεσημέρι της Πέμπτης, έχει ήδη περάσει από τον πρώτο κύκλο των εξετάσεων και θα έχει συνομιλία με τον τεχνικό διευθυντή του «τριφυλλιού», Νίκο Νταμπίζα.

Εφόσον όλα πάνε καλά, συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το συμβόλαιο που θα υπογράψει και περάσει και από τα τελευταία ιατρικά τεστ, τότε ο Μπεργκ θα ανακοινωθεί κι επίσημα από τον Παναθηναϊκό, το πρωί της Παρασκευής.

Παίρνει και Ντιαρά

Μετά και την απόφαση του Γιώργου Καραγκούνη να συνεχίσει την καριέρα του στη Φούλαμ, στον Παναθηναϊκό φαίνεται ότι θα «φορτσάρουν» στην υπόθεση της απόκτησης του Μοχαμαντού Ντιαρά.

Η περίπτωση του έμπειρου μέσου είναι τέτοια, που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής από τους «πράσινους», κυρίως όσον αφορά την υγεία του ποδοσφαιριστή. Για τον λόγο αυτό, θα περάσει από εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις και θα υπογράψει συμβόλαιο, με το οποίο θα αμείβεται βάσει συμμετοχών.

Το γεγονός, άλλωστε, πως έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και το ιστορικό των τραυματισμών του, είναι τέτοιο που δεν αφήνει πολλές επιλογές στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, όσον αφορά τις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Πηγή: sport-fm.gr

Σε πρώτο πλάνο η τακτική!!

Σε ασκήσεις τακτικής –κυρίως- έδωσαν βάρος οι παίκτες του ΠΑΟΚ το απόγευμα της Πέμπτης (4/7) υπό το βλέμμα του τεχνικού του συλλόγου, Χουμπ Στέφενς.

Σε πρώτο πλάνο η τακτική
Ιδιαίτερο βάρος στην τακτική έδωσε στην απογευματινή προπόνηση της Πέμπτης (4/7) ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Χουμπ Στέφενς.

Ο Ολλανδός προπονητής θέλει να περάσει τη φιλοσοφία του στους ποδοσφαιριστές του, γι’ αυτό αφιερώνει την περισσότερη ώρα των προπονήσεων σε θέματα που αφορούν την τακτική.

Κατά τα άλλα οι παίκτες του «δικέφαλου του Βορρά» πραγματοποίησαν ασκήσεις τοποθέτησης σε άμυνα και επίθεση αρχικά και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των έξι, ώστε να παίξουν διπλό.

Αργότερα ο Στέφενς έβαλε τους ποδοσφαιριστές του σε δύο ζώνες και να επιτίθενται τέσσερις εναντίον δύο, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με αποθεραπεία και αποκατάσταση.
Πηγή: sport-fm.gr

Ανυποχώρητοι Σαρρής-Τζώρτζογλου!!

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, απέρριψε το αίτημα συνάντησης που υπέβαλλε μέσω επιστολής η ΕΠΣ Ηρακλείου, ενώ ο Νίκος Τζώρτζογλου δηλώνει πως δεν αποσύρει την προσφυγή.

Ανυποχώρητοι Σαρρής-Τζώρτζογλου
Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή και του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκου Τζώρτζογλου, υπήρξε –σύμφωνα με πληροφορίες- την Πέμπτη. Στη συνομιλία τους, ο κ. Σαρρής φέρεται να είπε ότι όσο η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια κατά του Δ.Σ. της ΕΠΟ, δεν αποσύρεται, δεν δέχεται και ο ίδιος να κάνει τη συνάντηση που έχει ζητήσει η επιτροπή που έχει συστήσει η ΕΠΣ Ηρακλείου.

Η πλευρά της ΕΠΟ απάντησε και με επιστολή στην ΕΠΣ Ηρακλείου, επισυνάπτοντας την επιστολή που έστειλε στους γενικούς γραμματείς της FIFA και της UEFA, ενημερώνοντας για την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια των ΕΠΣ Κιλκίς και Ηρακλείου.

Το περιεχόμενο της επιστολής, βέβαια, δεν είναι αυτό που θα οδηγήσει τον κ. Τζώρτζογλου στην απόφαση απόσυρσης της προσφυγής, αφού δεν αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν τις δύο Ενώσεις στα πολιτικά δικαστήρια (παραβίαση του καταστατικού της ΕΠΟ και των κανονισμών της από το Δ.Σ.).

Συνεπώς, δυνατότητα διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν φαίνεται υφίσταται. Έτσι, η ΕΠΟ οδεύει προς την έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 14 Ιουλίου με σκοπό την επιβολή της ποινής της «παύσης μέλους» των δύο Ενώσεων.

Ο Νίκος Τζώρτζογλου από την πλευρά του, επιμένει λέγοντας «δεν κάνω πίσω» και αναμένεται να συγκαλέσει την τριμελή επιτροπή της ΕΠΣ Ηρακλείου προκειμένου να χαραχθεί η περαιτέρω στάση τους.
Πηγή: sport-fm.gr

Χαριστέας: «Δεν εκμεταλλευτήκαμε το Euro 2004»

Χαριστέας: «Δεν εκμεταλλευτήκαμε το Euro 2004» Εννιά χρόνια μετά την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδόσφαιρου και την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης από την Εθνική, ο Άγγελος Χαριστέας θυμήθηκε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 γεγονότα από το 2004.


Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Άγγελος Χαριστέας στην εκπομπή «Δεξί, αριστερό και άουτ» και τους Σωτήρη Κωσταβάρα και Γιάννη Θειακό:

«Λίγες είναι οι φορές που έχω δει τη φάση και την έχω ακούσει. Όλες τις φορές που το έχω δει μάλιστα ήταν τυχαίο να το δω. Δεν ήταν ότι το επέλεξα. Στο μυαλό μου, το γκολ του τελικού το έχω λες και ήμουν μόνος μου στην συγκεκριμένη φάση (γέλια). Το έχω σκεφτεί άπειρες φορές. Στις κακές ημέρες ειδικά. Πράγματα που θυμίζουν πράγματα ευχάριστα είναι εκείνα που σε τονώνουν ψυχολογικά. Το θέμα είναι αν χαίρεσαι για αυτά που έχεις κάνει».

Για το ποια ιστορία του έχει μείνει στο μυαλό: «Υπάρχουν άπειρες ιστορίες από τότε. Εκείνο που θυμάμαι έντονα ήταν πως στον ημιτελικό είχαμε δική μας κουζίνα, κάτω στο λόμπι του ξενοδοχείου, είχε μουσικά όργανα και κάναμε ότι θέλαμε. Κατεβαίναμε μαζί με τον Βασίλη Λάκη κάθε μέρα στις 5 τα ξημερώματα, κάναμε τοστάκια, χυμούς, τρώγαμε, πίναμε, δεν είχε κανένας ιδέα τι κάναμε και ο Ρεχάγκελ δεν ήξερε τίποτα».

Για το ποιο γκολ ευχαριστήθηκε περισσότερο τότε: «Να πω την αλήθεια, το γκολ που ευχαριστήθηκα περισσότερο ήταν κόντρα στη Γαλλία γιατί ήταν το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης. Όταν καταφέρνεις να σκοράρεις κόντρα σε μια τέτοια ομάδα είναι ότι καλύτερο και ο καθένας ήθελε να βρισκόταν στη θέση μου εκείνη την στιγμή. Ήταν φανταστική φάση έτσι όπως έγινε και ήταν κόντρα σε παίκτες που ακόμα και σήμερα τους θαυμάζουμε. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο γκολ αλλά όταν σκοράρεις απέναντι στον Ζιντάν, στον Ανρί, στον Μπαρτέζ, είναι άλλο πράγμα. Όλοι μου λένε για το γκολ του τελικού αλλά εγώ λέω για αυτό κόντρα στη Γαλλία».

Για το αν κέρδισε κάτι το ελληνικό ποδόσφαιρο από τότε: «Πιστεύω γενικότερα πως στην Ελλάδα έχουμε μία αντιμετώπιση των πραγμάτων ειδικά όταν γίνονται μεγάλα πράγματα και δεν εκμεταλλευόμαστε τίποτα. Το χαιρόμαστε, το γιορτάζουμε και επιστρέφουμε στην μιζέρια μας και στην καθημερινότητα μας. Το Euro 2004 ήταν ο καλύτερος προθάλαμος να φτιάξουμε ένα πολύ δυνατό και αξιόπιστο πρωτάθλημα και δεν το εκμεταλλευτήκαμε. Μπορεί να ήμασταν μεθυσμένοι από την επιτυχία, δεν ξέρω. Εμείς οι παίκτες το κάναμε αυτό αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν κέρδισε τίποτα από όλο αυτό. Στο ελληνικό πρωτάθλημα πάντα βγαίνουν ταλέντα και ποδoσφαιριστές αλλά σαν χώρα τι κάνεις; Τα πράγματα ώρες ώρες είναι βολεμένα και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε».

Για τον τρόπο που κέρδισε η Εθνική το τρόπαιο: «Το ποδόσφαιρο πάντα χρειάζεται και τύχη αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κανένας από εμάς τους ποδοσφαιριστές δεν ήταν τυχαίος. Είχαμε μια πολύ καλή τακτική. Μας κράζανε τότε στην Ευρώπη για το ότι παίζαμε αντιποδόσφαιρο αλλά στο μέλλον είδαμε πως «κλέψανε» παιχνίδια αρκετές ομάδες με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Ότι γραφόταν ήταν από κακία και ζήλεια. Γενικά η επιτυχία έχει τα καλά της έχει και τα κακά της. Τότε η Εθνική οι παίκτες έβαζαν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους και κάναμε σωστή δουλειά. Είχαμε προσωπικότητα, ταλέντο».

Για το τι σουβενίρ έχει κρατήσει από τότε: «Έχω ένα δωμάτιο στο σπίτι που το έχω κάνει το προσωπικό μου μουσείο. Έχω κρατήσει τη φανέλα του τελικού, την μπάλα του τελικού, το μετάλλιο. Είμαι από τους τυχερούς ποδοσφαιριστές αφού έχω πολλά σουβενίρ. Αισθάνομαι τυχερός σε καθημερινή βάση στη ζωή μου και είμαι γεμάτος και ευλογημένος και θέλω να πω σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Άλμα της Εθνικής στην παγκόσμια κατάταξη!!

Πέντε ολόκληρες θέσεις «κέρδισε» η Εθνική στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA και πλέον βρίσκεται στην ενδέκατη θέση.

Άλμα της Εθνικής στην παγκόσμια κατάταξη
Ένα πολύ καλό δώρο για την επέτειο του Euro 2004 πήρε η Εθνική. Όπως ανακοινώθηκε από τη FIFA, σκαρφάλωσε πέντε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον είναι ενδέκατη.

Στην πρώτη θέση παραμένει η Ισπανία, δεύτερη είναι η Γερμανία, ενώ την έκπληξη έκανε η Κολομβία που κερδίζοντας τέσσερις θέσεις είναι πλέον τρίτη. Εντυπωσιακό άλμα έκανε η Βραζιλία που ανέβηκε 13 θέσεις και είναι ένατη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Όσον αφορά στις αντιπάλους της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη είναι 14η ανεβαίνοντας μια θέση, η Σλοβακία είναι 63η χάνοντας επτά θέσεις, η Λιθουανία είναι 104η (+1), η Λετονία είναι 119η (σταθερή) και το Λιχτενστάιν είναι 148 (+10).

Αναλυτικά η πρώτη 20άδα της κατάταξης:

1. Ισπανία 1.532 (-)
2. Γερμανία 1.273 (-)
3. Κολομβία 1206 (+4)
4. Αργεντινή 1204 (-1)
5. Ολλανδία 1180 (-)
6. Ιταλία 1142 (+2)
7. Πορτογαλία 1099 (-1)
8. Κροατία 1098 (-4)
9. Βραζιλία 1095 (+13)
10. Βέλγιο 1079 (+2)
11. Ελλάδα 1038 (+5)
12. Ουρουγουάη 1016 (+7)
13. Ακτή Ελεφαντοστού 1009 (-)
14. Βοσνία/Ερζεγοβίνη 995 (+1)
15. Αγγλία 994 (-6)
16. Ελβετία 987 (-2)
17. Ρωσία 979 (-6)
18. Ισημερινός 932 (-8)
19. Περού 898 (+11)
20. Μεξικό 880 (-3)
Πηγή: sport-fm.gr

Ανανέωσε με Τσαϊρέλη ο ΠΑΟΚ!!

Παίκτης του ΠΑΟΚ θα παραμείνει ο Μιχάλης Τσαϊρέλης, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ανανέωσε με Τσαϊρέλη ο ΠΑΟΚ
ΠΑΟΚ και Μιχάλης Τσαϊρέλης ανανέωσαν τη συνεργασία τους και έτσι ο 25χρονος φόργουορντ θα αγωνίζεται για λογαριασμό του «Δικεφάλου του Βορρά» και την επόμενη σεζόν.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διάρκεια του νέου συμβολαίου του παίκτη δεν έγιναν γνωστές, ενώ οι υπογραφές θα… πέσουν την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την συμφωνία με τον καλαθοσφαιριστή Μιχάλη Τσαϊρέλη για την ανανέωση της συνεργασίας τους. Η υπογραφή του νέου συμβολαίου του καλαθοσφαιριστή θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Πρεμιέρα με Μάλαγα για ΟΣΦΠ και… άγνωστο για ΠΑΟ!!

Με αντίπαλο τη Μάλαγα στο ΣΕΦ θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στην προσεχή Euroleague ο Ολυμπιακός. Εκτός με τη νικήτρια των προκριματικών ο Παναθηναϊκός.

Πρεμιέρα με Μάλαγα για ΟΣΦΠ και… άγνωστο για ΠΑΟ
Η Ουνικάχα Μάλαγα θα είναι η πρώτη αντίπαλος του Ολυμπιακού στην Euroleague της επόμενης περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» θα υποδεχθούν τον ισπανικό σύλλογο στις 17 ή 18 Οκτωβρίου στο ΣΕΦ.

Εκτός έδρας κόντρα στη νικήτρια των προκριματικών, τις ίδιες ημερομηνίες, θα δοκιμαστεί στην πρώτη αγωνιστική του Δ’ ομίλου ο Παναθηναϊκός. Με Λαμποράλ Κούτσα και Λοκομοτίβ Κουμπάν θα εκτίσουν οι «πράσινοι» την ποινή των δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των «αιωνίων»



1η αγωνιστική (17-18/10) και 6η αγωνιστική (21-22/11)

Ολυμπιακός-Ουνικάχα Μάλαγα
Νικήτρια Προκριματικών-Παναθηναϊκός

2η αγωνιστική (24-25/210) και 7η αγωνιστική (28-29/11)

Γαλατασαράι-Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός-Λαμποράλ Κούτσα

3η αγωνιστική (31/10-01/11) και 8η αγωνιστική (5-6/12)

Ολυμπιακός-Μπάγερν Μονάχου
Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός

4η αγωνιστική (7-8/11) και 9η αγωνιστική (12-13/12)

Σιένα-Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός-Λοκομοτίβ Κουμπάν

5η αγωνιστική (14-15/11) και 10η αγωνιστική (19-20/12)

Ολυμπιακός-Ζιέλονα Γκόρα
Μακάμπι Τελ Αβίβ-ΠαναθηναϊκόςΠηγή: sport-fm.gr

Δεν σταματούν… για Σπανούλη!!

Νέο δημοσίευμα στην Ισπανία, αναφέρει με βεβαιότητα ότι ο Βασίλης Σπανούλης θα δεχθεί την πρόταση της Μπαρτσελόνα και θα συνεχίσει στους «μπλαουγκράνα» την καριέρα του.

Δεν σταματούν… για Σπανούλη
Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον το να γράφονται διάφορα για την… επόμενη ομάδα του Σπανούλη, χωρίς ακόμα να έχει αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό.

Έτσι και σήμερα (Πέμπτη) στην Ισπανία γράφτηκε ότι ο διεθνής γκαρντ έχει πλέον αποφασίσει να παίξει στην Μπαρτσελόνα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τα 2.6 εκατ. ευρώ που προσφέρει η ισπανική ομάδα τον ικανοποιούν απόλυτα ενώ τονίζεται ότι προσεχώς θα γίνει ραντεβού με τον Ροσέλ για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Επιπλέον, οι Ισπανοί δημοσιογράφοι γράφουν ότι ο Σπανούλης θα προτιμήσει την Μπαρτσελόνα από την ΤΣΣΚΑ καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του προτιμούν να μετακομίσουν στη Βαρκελώνη και όχι στην Μόσχα.

Πάντως, ο μάνατζερ του Σπανούλη, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, επισήμανε με δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, ότι μετά το ραντεβού με τον Ολυμπιακό που θα γίνει την Παρασκευή, θα φανούν περισσότερο για το μέλλον του «Kill-Bill». Πηγή: sport-fm.gr

Αιματολογικές εξετάσεις και στο Τσάμπιονς Λιγκ!!

Σε εξετάσεις αίματος θα υποβάλλονται οι παίκτες των ομάδων που συμμετέχουν σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, ως μέρος των αλλαγών στη μάχη κατά του ντόπινγκ που διεξάγει η UEFA.

Αιματολογικές εξετάσεις και στο Τσάμπιονς Λιγκ
Ως τώρα η UEFA διεξήγαγε αιματολογικές εξετάσεις μόνο σε μεγάλα διεθνή τουρνουά όπως το Euro, αλλά εφεξής το καθεστώς ελέγχου επεκτείνεται και στις διασυλλογικές διοργανώσεις της.

Οι έλεγχοι θα διεξάγονται τόσο εντός αγώνων όσο και αιφνιδίως, ενώ οι παίκτες θα καλούνται να δώσουν αίμα ή ούρα ή και τα δύο.

Η UEFA έχει ήδη ανακοινώσει πως οι εκτός αγώνων έλεγχοι θα γίνονται αν οι ομάδες ή οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν ενημερώσει πότε και πού θέλουν να εξεταστούν.

Με αφορμή τη σύσκεψη των θεσμικών οργάνων για το ντόπινγκ στα τέλη του 2012, όταν και αποφασίστηκε να ισχύσει το νέο καθεστώς, ο πρόεδρος της επιτροπής κατά του ντόπινγκ της UEFA, δρ. Ζακ Λινάρ, είχε δηλώσει: «Δεν μπορούμε να πούμε πως το ποδόσφαιρο είναι καθαρό και δεν επηρεάζεται από το ντόπινγκ. Είναι σημαντικό που η UEFA παραμένει αμείλικτη στη μάχη κατά του ντόπινγκ και των παραγώγων του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο καθεστώς θα ισχύσει και στο Euro U17 Γυναικών, με τον εκπρόσωπο της UEFA, Ρίτσαρντ Γκρίσντεϊλ, να απευθύνεται στις συμμετέχουσες παίκτριες και να λέει: «Αν κάνετε το παραμικρό λάθος ή δεν γνωρίζετε τους κανονισμούς αντι-ντόπινγκ και βρεθείτε θετικές, θα τιμωρηθείτε. Θα υποφέρετε. Οι ομάδες σας επίσης θα υποφέρουν. Το ντόπινγκ είναι κλεψιά κατά των αντιπάλων, κατά της ομάδας σας και κατά των συμπαικτριών σας. Είστε υπεύθυνες για το σώμα σας. Αν βρεθείτε θετικές, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε κάποιον. Να είστε υπεύθυνες για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα λαμβάνετε, για συμπληρώματα διατροφής, για το τι τρώτε και τι πίνετε»!Πηγή: sport-fm.gr

Όταν ο Ότο νίκησε τον Μοχάμεντ Άλι!!

Άγνωστες ιστορίες βγαλμένες από τα άδυτα των αποδυτηρίων της Εθνικής πριν από κάθε ματς στην Πορτογαλία.

Όταν ο Ότο νίκησε τον Μοχάμεντ Άλι
Οι «γροθιές» που αντάλλαξαν Ρεχάγκελ και Τοπαλίδης πριν από τη σέντρα με τη Γαλλία κι άλλες μεγάλες στιγμές.
Eννέα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το έπος του 2004, την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου που σήκωσε ο Θοδωρής Ζαγοράκης στην Πορτογαλία. Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Αλλοι έγιναν προπονητές, άλλοι πρόεδροι, άλλοι τεχνικοί διευθυντές, πάντως οι περισσότεροι έμειναν στον χώρο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι (Καραγκούνης, Κατσουράνης) που συνεχίζουν ακόμα και βλέπουν... Βραζιλία.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας δείχνει ότι δεν ξεχνάει. Φιλοξενεί πάντοτε αφιερώματα, συνεντεύξεις, δηλώσεις, γενικώς καταγεγραμμένες αναμνήσεις. Αυτή τη φορά είπαμε να κάνουμε λιγάκι ρεπορτάζ. «Ρεπορτάζ μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Κι όμως, συζητώντας μεταγενέστερα και ιδιωτικά με τους τότε πρωταγωνιστές αποδεικνύεται ότι όλο και κάποια ενδιαφέροντα πράγματα μπορείς να αντλήσεις από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, στην πλειονότητά τους πράγματα και ιστορίες που δεν είναι ευρέως γνωστά στο κοινό. Κάναμε λοιπόν «focus» σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι: στον τρόπο με τον οποίο ετοίμαζε ο Ρεχάγκελ την ομάδα πριν από κάθε ματς του Euro 2004. Τι έλεγε και τι... έκανε στα αποδυτήρια.

Ο ΔΑΥΙΔ ΚΑΙ Ο ΓΟΛΙΑΘ

Απευθύνοντας το σχετικό ερώτημα σε τότε αυτόπτες μάρτυρες των αποδυτηρίων, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό ήταν ένα εκπληκτικό σκηνικό που είχε γίνει στα αποδυτήρια πριν από τον μεγάλο προημιτελικό με τη Γαλλία. Ο Ρεχάγκελ φώναξε δίπλα του τον Τοπαλίδη. Είπε στους παίκτες ότι «ο Γιάννης θα κάνει τον Μοχάμεντ Αλι κι εγώ έναν μικρό μποξέρ χαμηλού βεληνεκούς που είναι αουτσάιντερ». Εξήγησε στους παίκτες, ως παρομοίωση με το επερχόμενο ματς Γαλλίας - Ελλάδας, ότι «αν εγώ παίξω απέναντι στον Μοχάμεντ Αλι και μπω σε ολομέτωπη σύγκρουση μαζί του με ασταμάτητο σφυροκόπημα θα χάσω με συντριβή. Για να έχω ελπίδα να κάνω την έκπληξη, θα πρέπει να αμύνομαι καλά, να ρίχνω πού και πού μερικές γροθιές στα πεταχτά και μετά πάλι να τραβιέμαι και να καλύπτομαι». Δεν έμεινε όμως στα λόγια. Αντάλλαξαν «γροθιές» Οτο και Τοπαλίδης! Στον αέρα βέβαια, δίκην ηθοποιών. Ο Τοπαλίδης έκανε τον Μοχάμεντ Αλι, που προσπαθούσε να χτυπήσει ολομέτωπα και ο Οτο υποδύθηκε τον... Δαυίδ που καλυπτόταν και προσπαθούσε να χτυπήσει επιλεγμένα. Επεσε πολύ γέλιο εκείνη την ώρα στα αποδυτήρια. Γελούσαν οι παίκτες, γελούσαν και οι πρωταγωνιστές του... αγώνα μποξ. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, όμως, οι Ρεχάγκελ και Τοπαλίδης το πέρασαν το μήνυμα για την τακτική που επρόκειτο να ακολουθήσουν οι ποδοσφαιριστές του σε εκείνο το ματς.

«ΕΙΝΑΙ ΧΕΣΜΕΝΟΙ!»

Μια άλλη, πύρινη αυτή τη φορά, ομιλία με χαρακτηριστικές ατάκες ήταν αυτή που έγινε στα αποδυτήρια πριν από τον τελικό με τους Πορτογάλους. Ο Ρεχάγκελ με τη... φλέβα να πετάγεται από την παρόρμηση και τον γνωστό δυναμισμό του στο «κόκκινο» είπε στους διεθνείς για τους Πορτογάλους κάτι σαν «τα έχουν κάνει πάνω τους από τον φόβο» και ο Τοπαλίδης μετέφρασε με βάση την αμιγώς ελληνική αργκό: «Χεσμένοι είναι!». Ετσι ακριβώς το είπε. Και βέβαια η ατάκα είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι Πορτογάλοι είχαν χάσει από εμάς στην πρεμιέρα, ενώ δεν μας είχαν νικήσει ούτε στο πρόσφατο φιλικό.

Η φράση «χεσμένοι είναι» συνοδεύθηκε από το «βάλτε το καλά στο μυαλό σας, εμείς θα πάρουμε την κούπα» και κάπως έτσι οι παίκτες βγήκαν έτοιμοι για όλα στον αγωνιστικό χώρο. Εξυπακούεται ότι πριν από τα ματς δεν έπαιρναν τον λόγο μόνο οι του τεχνικού τιμ. Και οι ποδοσφαιριστές μιλούσαν στα αποδυτήρια, όπως για παράδειγμα ο τότε αρχηγός Ζαγοράκης και ο μετέπειτα αρχηγός Καραγκούνης με τις αλήστου μνήμης εμψυχωτικές παραινέσεις τους.

ΤΑ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΑ

Πάμε στα άλλα ματς. Πριν τον περίφημο ημιτελικό με την Τσεχία, πέρα από το γνωστό μαρκάρισμα του Κόλερ από τον Καψή, ο Ρεχάγκελ είχε αναθέσει σε έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή να «βγαίνει» πάνω στον Νέντβεντ. Τον Κώστα Κατσουράνη. Οχι υπό την μορφή ακριβούς «μαν του μαν», αλλά υπό την μορφή της φύλαξης.  «Αν τον περιορίσουμε θα είναι σαν να έχουμε κάνει τη μισή δουλειά», είπε τότε ο «Οθωνας». Βέβαια αυτό δεν χρειάστηκε να γίνει πολλή ώρα, γιατί ο Νέντβεντ τραυματίστηκε και αποχώρησε. Πριν από την πρεμιέρα με την Πορτογαλία στο επίκεντρο των οδηγιών του Οτο ήταν ο Σεϊταρίδης, όπως και πριν το ματς με τη Γαλλία, με τον Ρεχάγκελ να λέει στον Γιούρκα για το προσωπικό μαρκάρισμα του Ανρί: «Δεν υστερείς από αυτόν ούτε σε ταχύτητα ούτε σε αντίληψη, ούτε σε τίποτα άλλο. Δεν μπορεί να σου ξεφύγει αυτός. Δεν υστερείς σε τίποτα εσύ από κανέναν παίκτη!».

«ΒΕΛΟΝΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ»

Πριν το ματς με την Ισπανία ο Ρεχάγκελ ζήτησε από τους παίκτες να είναι ο κορμός πολύ κοντά, να δίνουν μεγάλη βάση στους «πλαϊνούς» και «όταν μπορέσουμε θα ρίξουμε «βελονιές» στον αντίπαλο». Η «βελονιά» εν τέλει ήρθε με την μπαλιά του Τσιάρτα και το γκολ του Χαριστέα. Και επειδή στο ποδόσφαιρο τα περισσότερα πράγματα εξηγούνται, τόσο σε νίκες όσο και σε ήττες, να πούμε ότι πριν από το ματς με τη Ρωσία όλη η ομάδα το πήρε «ελαφρά τη καρδία» το ματς. Στις μεταξύ τους συζητήσεις λέγονταν ατάκες του τύπου «δεν γίνεται να μην πάρουμε έστω έναν βαθμό από αυτούς για να περάσουμε». Συν τοις άλλοις, οι Ρώσοι αιφνιδίασαν, καθώς εμφάνισαν στο χορτάρι εντελώς διαφορετική ενδεκάδα από αυτήν που αναμενόταν. Ηταν όμως γραφτό να πανηγυρίσουμε στο τέλος εμείς την πρόκριση.

ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ ΚΑΙ ΓΚΟΥΜΑΣ

Επανερχόμαστε στον ημιτελικό: Πώς γράφεται μερικές φορές η ιστορία... Οπως πληροφορηθήκαμε, μέχρι και την παραμονή του αγώνα με την Τσεχία ο Ρεχάγκελ βρισκόταν σε τόσο μεγάλο δίλημμα για το μαρκάρισμα του Κόλερ, που διεκδικούσαν μια θέση τρεις ποδοσφαιριστές και μάλιστα με ισόποσες πιθανότητες.

Ο Καψής, ο Νταμπίζας και ο Γκούμας. Ναι, παρ' ότι ο Καψής τα πήγαινε σούπερ στο τουρνουά, ο Οτο προβληματιζόταν μήπως έπρεπε να βάλει έναν από τους άλλους δύο λόγω αναστήματος του Κόλερ. Θα ήταν η παρθενική τους συμμετοχή στο Euro. Τελικά ο Οτο πήρε την τελική απόφασή του το πρωί της μέρας του αγώνα. Εβαλε τον Καψή και δικαιώθηκε. Με την υποσημείωση ότι στις στημένες φάσεις θα έβγαινε πάνω στον πανύψηλο Τσέχο ο Δέλλας, για ευνόητους λόγους. Τέλος καλό, όλα καλά. Μόνο καλά; Τέλεια. Το ωραιότερο παραμύθι στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Πηγή:  SportDay.gr

Διαψεύδει για Παναθηναϊκό ο μάνατζερ του Κίβου!!

Την επιθυμία του πελάτη του να ολοκληρώσει την καριέρα του στην Ίντερ, αποκάλυψε ο μάνατζερ του Κρίστιαν Κίβου, Βίκτορ Μπεκάλι, διαψεύδοντας τις φήμες περί επαφών με τον Παναθηναϊκό.

Διαψεύδει για Παναθηναϊκό ο μάνατζερ του Κίβου
Τις προηγούμενες ώρες κυκλοφόρησε η φήμη πως ο Παναθηναϊκός εξετάζει την περίπτωση του Κρίστιαν Κίβου, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική του γραμμή. Από την Ιταλία, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον των «Πρασίνων», αφού ο μάνατζερ του Ρουμάνου αμυντικού, ξεκαθαρίζει πως πρόθεση του πελάτη του είναι να συνεχίσει στην Ίντερ την καριέρα του.

«Πρόκειται για εικασίες και φήμες και τίποτε περισσότερο. Η μοναδική φορά που είχα στα χέρια μου επίσημη πρόταση από άλλη ομάδα, ήταν το περασμένο καλοκαίρι, όταν για τον Κίβου ενδιαφέρθηκαν κάποιες τουρκικές ομάδες. Μέχρι αυτή την ώρα, κανείς δεν μας έχει ενοχλήσει. Εξάλλου, ο Κίβου επιθυμεί να τιμήσει και να ολοκληρώσει το συμβόλαιό του με την Ίντερ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπεκάλι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «La Repubblica».

Μάλιστα, ο Μπεκάλι αποκάλυψε μια άλλη σκέψη του Ρουμάνου αμυντικού. «Όνειρο του Κίβου είναι να ολοκληρώσει την καριέρα του στην Ίντερ. Σε αυτή την ομάδα γνώρισε τις μεγαλύτερες χαρές και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου. Δεν θα μπορούσε να σκεφτεί τον εαυτό του σε άλλο σύλλογο», ήταν τα λόγια του Βίκτορ Μπεκάλι.

Απομένει να δούμε αν τα λόγια του Μπεκάλι επιβεβαιωθούν ή αν σύντομα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις απόψεις του.
Πηγή: sport-fm.gr

Εκτός παιχνιδιού η Ατλέτικο για Νεγρέδο!!

Δύσκολο έως απίθανο θεωρείται για την Ατλέτικο Μαδρίτης να αποκτήσει τον Αλβάρο Νεγκρέδο από την Σεβίλλη.

Εκτός παιχνιδιού η Ατλέτικο για Νεγρέδο
Η Ατλέτικο Μαδρίτης ψάχνει εναγωνίως τον αντικαταστάτη του Ρανταμέλ Φαλκάο για τη γραμμή κρούσης, αλλά, όπως φαίνεται, θα πρέπει να αποκλείσει την περίπτωση του Αλβάρο Νεγρέδο της Σεβίλλης. Οι δύο βασικοί λόγοι είναι τα χρήματα που αξιώνει η Σεβίλλη για να παραχωρήσει τον παίκτη, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Μάντσεστερ Σίτι.

Μάλιστα, εκπρόσωπος των «ροχιμπλάνκος» παραδέχθηκε ότι η ομάδα του δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους Άγγλους. «Είναι αδύνατο να τα… βάλουμε με τα πετροδόλαρα. Συζητάμε, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα επίπεδα της προσφοράς της Σίτι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σεβίλλης, Χοσέ Μαρία Ντελ Νίδο δήλωσε ότι δεν δίνει καμία πιθανότητα στους «ροχιμπλάνκος» για να αποκτήσουν τον ποδοσφαιριστή. «Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο και για να γίνω πιο συγκεκριμένος δεν έχουν καμία πιθανότητα. Δεν έχουμε καμία επαφή τις τελευταίες δέκα μέρες και σε αυτό το διάστημα έχουμε απορρίψει προτάσεις από άλλες ομάδες» τόνισε σχετικά. Πηγή: sport-fm.gr

Αισιοδοξία για Αμαλφιτανό!!

Τη… χρυσή τομή με την Μαρσέιγ για την απόκτηση του Μόργκαν Αμαλφιτανό ψάχνουν στον Ολυμπιακό, καθώς με τον παίκτη τα έχουν βρει σε όλα.

Αισιοδοξία για Αμαλφιτανό
Αισιοδοξία ότι τελικά θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Μόργκαν Αμαλφιτανό υπάρχει στον Ολυμπιακό.

Οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν να βρουν την… χρυσή τομή με την Μαρσέιγ, αναφορικά με τα χρήματα που απαιτούνται για την μετακίνηση του παίκτη.

Ωστόσο, οι νταμλπούχοι Ελλάδας τα έχουν βρει σε όλα με τον παίκτη και το μόνο που απομένει είναι να υπάρξει και η συμφωνία με τον σύλλογο, ο οποίος από την πώληση του 28χρονου μέσου θα εξοικονομήσει περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως η περίπτωση του Αμαλφιτανό αποτελεί μία μεταγραφή, η οποία μπορεί μεν να αργήσει, αλλά εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τελικά θα «κλείσει». Ωστόσο, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ενδιαφέρον της Γουέστ Χαμ για τον παίκτη, ο οποίος, όμως δεν δείχνει θετικός να αγωνιστεί στην Αγγλία, καθώς επιθυμία του είναι να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα του ποδοσφαιριστή και αν τελικά θα φορέσει τα «ερυθρόλευκα».

Από εκεί και πέρα στον Ολυμπιακό στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην απόκτηση ενός αμυντικού μέσου. Μία περίπτωση που φαίνεται να εξετάζουν οι «ερυθρόλευκοι» είναι αυτή του Μομό Σισοκό, ο οποίος ανήκει στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά δεν υπολογίζεται από τον Λοράν Μπλάν και θα παραχωρηθεί. Ωστόσο, η δυσκολία της μεταγραφής έγκειται στο γεγονός ότι το κασέ του παίκτη είναι αρκετά υψηλό (2.5 εκατομμύρια ευρώ) και είναι δύσκολο να δοθούν αυτά τα χρήματα για έναν παίκτη, ο οποίος είναι στα 28 και είχε και τραυματισμούς. Επιπλέον στη λίστα είναι και ο Βάλτερ Γκαργκάνο, ο οποίος, όμως, είναι μία πάρα πολύ δύσκολη περίπτωση.

Μπορεί από τον Ολυμπιακό να δηλώνουν ότι ο Ράφικ Τζεμπούρ έχει συμβόλαιο με την ομάδα και θα παραμείνει, ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές σε περίπτωση που τελικά αλλάξουν τα δεδομένα. Πέρα από τα ονόματα των Ρολάντο Μπιάνκι και Νέλσον Βαλντές που έχουν ακουστεί, ιταλικά Μέσα έχουν φέρει στο προσκήνιο την περίπτωση του Λούκας Μπάριος, χωρίς όμως, να επιβεβαιώνεται κάτι συγκεκριμένο. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν πολύ καλό παίκτη, αλλά από τους «ερυθρόλευκους» δεν προκύπτει κάτι για πιθανό ενδιαφέρον και αποτελεί καθαρά ένα δημοσίευμα.

Επιπλέον δημοσιεύματα από την Ισπανία κάνουν λόγο για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Όσκαρ Τρέχο, της Σπόρτινγκ Χιχόν, χωρίς όμως και πάλι να προκύπτει κάτι από τους νταμπλούχους Ελλάδας.Πηγή: sport-fm.gr

Δεν επιστρέφει ο Καραγκούνης...!!

Όχι στον Παναθηναϊκό, αλλά πιθανότατα στη Φούλαμ, που φέρεται να του έχει κάνει πρόταση για νέο μονοετές συμβόλαιο, θα αγωνιστεί την επόμενη σεζόν, ο Γιώργος Καραγκούνης.

Δεν επιστρέφει ο Καραγκούνης...
Ο «τυπάρας» φαίνεται πως πήρε την απόφασή του.

Παρά την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό, εξ αρχής είχε καταστήσει σαφές πως δεν αποτελεί προτεραιότητά του η επιστροφή στην Ελλάδα και περίμενε να βρει λύση από το εξωτερικό.

Όλες αυτές τις μέρες που στο «τριφύλλι» περίμεναν την απάντησή του, ο Γιώργος Καραγκούνης διαπραγματεύτηκε με την Βίκτορι Μελβούρνης, αλλά τελικά δεν θα χρειαστεί να κάνει τόσα... χιλιόμετρα μέχρι την Αυστραλία.

Αυτό, διότι η Φούλαμ, αν και πρόσφατα τον αποχαιρέτησε στη λήξη της μονοετούς συνεργασίας τους, φέρεται να του έχει προσφέρει νέο συμβόλαιο ενός χρόνου, για να συνεχίσει την καριέρα του στο «Craven Cottage».

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, γίνεται πλέον κατανοητό πως ο Έλληνας μέσος δεν προτίθεται να «πετάξει» την ευκαιρία της παραμονής στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Μάρτιν Γιόλ που θα συνεχίσει να βρίσκεται στον πάγκο του λονδρέζικου συλλόγου θέλει τον «τυπάρα» στο ρόστερ και αυτό φαίνεται πως είναι αρκετό για να συνεχίσει ο «Κάρα» να ζει το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή, στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Έτσι, φαίνεται πως ο παίκτης αρνείται ευγενικά την πρόταση του Παναθηναϊκού και συνεχίζει στην Αγγλία...
Πηγή: sport-fm.gr

«Τούρμπο» ο Νιμανί!!

Με απόλυτη επιτυχία πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις ο Φρεντερίκ Νιμανί, ο οποίος τις επόμενες ώρες θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τον ΟΦΗ που θα έχει ισχύ για δύο χρόνια.

«Τούρμπο» ο Νιμανί
«Ταύρος» αποδείχτηκε ο Φρεντερίκ Νιμανί στις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε από το επιτελείο του ΟΦΗ το πρωί της Πέμπτης (4/7).

Μάλιστα, ο Γάλλος φορ θα περάσει τις επόμενες ώρες από τα γραφεία της ΠΑΕ, ώστε να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τους Κρητικούς που θα έχει ισχύ μέχρι και το καλοκαίρι του 2015.

Εκτός από τον Νιμανί και ο Μιχάλης Φραγκουλάκης θα ακολουθήσει το ίδιο… δρομολόγιο μέσα στις επόμενες ώρες με την μόνη διαφορά πως ο Έλληνας χαφ θα υπογράψει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Πηγή: sport-fm.gr

Παίρνει επιθετικό η Βέροια!!

Τα τυπικά έχουν απομείνει ώστε η Βέροια να αποκτήσει τον Γάλλο επιθετικό, Μπεν Ναμπουχάνε.

Παίρνει επιθετικό η Βέροια
Πολύ κοντά σε ακόμη μία μεταγραφή είναι η Βέροια. Πιο συγκεκριμένα, μετά τους Πλαβούκο, Σεντεμέντε, Όστοϊτς, Αναστασόπουλο και Μοϊμπέ την καριέρα του στη «βασίλισσα του Βορρά» θα συνεχίσει και ο Γάλλος φορ, Μπεν Ναμπουχάνε.

Ο 24χρονος επιθετικός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν με τη φανέλα της Βαν στη δεύτερη και τρίτη τη τάξει κατηγορία της Γαλλίας, τα έχει βρει σε όλα με τους ανθρώπους της Βέροιας, με αποτέλεσμα να περάσει τις επόμενες ώρες από τα γραφεία της ΠΑΕ, ώστε να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Πηγή: sport-fm.gr

Ανακοινώθηκε ο Μανιάς!!

Παίκτης του Άρη και με την… βούλα είναι πλέον ο Μιχάλης Μανιάς καθώς ανακοινώθηκε και επίσημα η μετακίνησή του στους «κίτρινους». Oριστική συμφωνία με Μπουζάνη.

Ανακοινώθηκε ο Μανιάς
Είναι πλέον και επίσημο… Ο Μιχάλης Μανιάς είναι παίκτης του Άρη καθώς ανακοινώθηκε από την διοίκηση της ομάδας.

Ο υψηλόσωμος επιθετικός, πήγε στα γραφεία της ομάδας, υπέγραψε το νέο τριετές του συμβόλαιο και λίγο αργότερα μέσω του σάιτ της ΠΑΕ, έγινε γνωστή η ολόκληρωση της μεταγραφής.

Από εκεί και πέρα, οι "κίτρινοι" έχουν έρθει σε οριστική συμφωνία και με τον Ντιν Μπουζάνη ο οποίος θα υπογράψει και στη συνέχεια θα ενσωματωθεί, πιθανότατα την Κυριακή, στο Μπράβετς με την υπόλοιπη ομάδα.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ:

«Ποδοσφαιριστής του ΑΡΗ και με τη… βούλα είναι ο Μιχάλης Μανιάς. Ο 23χρονος επιθετικός βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα μας. Ο Μιχάλης Μανιάς γεννήθηκε στις 20/02/1990 στη Ρόδο. Έχει ύψος 1,90 και βάρος 83 κιλά.

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μας, που ήταν πρώτος σκόρερ της Football League την προηγούμενη σεζόν με την φανέλα του πρωταθλητή Απόλλωνα Σμύρνης (πέτυχε συνολικά 20 γκολ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο), θα ενσωματωθεί σήμερα το απόγευμα (04/07) στις προπονήσεις της ομάδας μας και θα τεθεί στην διάθεση του Γιάννη Χατζηνικολάου».

Ήρθε ο Μπεργκ!!

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Μάρκους Μπεργκ έτσι ώστε να συζητήσει με τον Παναθηναϊκό και να «κλείσει» η μεταγραφή για το «τριφύλλι».

Ήρθε ο Μπεργκ!
Στην Αθήνα βρίσκεται ο Μάρκους Μπεργκ έτσι ώστε να συζητήσει με τον Παναθηναϊκό και να «κλείσει» η μεταγραφή για το «τριφύλλι».

«Τρέχουν» στον Παναθηναϊκό! Αφού πρώτα ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Μέντες Ντα Σίλβα, στην Αθήνα βρίσκεται και ο Μάρκους Μπεργκ προκειμένου να συζητήσει με τη διοίκηση του «τριφυλλιού» και να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

Ο Σουηδός επιθετικός «πάτησε» Ελλάδα, αναμένεται να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και ύστερα να μιλήσει για τις τελευταίες λεπτομέρειες με τους ανθρώπους των «πρασίνων». Εννοείται πως στον Παναθηναϊκό θέλουν να τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο η υπόθεση του Μπεργκ έτσι ώστε να ενσωματωθεί το συντομότερο δυνατό με την υπόλοιπη αποστολή που βρίσκεται στην Ολλανδία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.
Πηγή: sport-fm.gr

Μανιάς: «Έτοιμος να βοηθήσω τον Άρη»

Σίγουρος πως θα βοηθήσει τον Άρη να πετύχει τους στόχους του δήλωσε ο Μιχάλης Μανιάς μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. «Ήθελα να κάνω το παραπάνω βήμα. Πιστεύω πως είμαι έτοιμος», τόνισε.

Μανιάς: «Έτοιμος να βοηθήσω τον Άρη»
Ο Μιχάλης Μανιάς δεν αμφιβάλλει πως είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της Σούπερ Λίγκας και την πίεση του Άρη.

Μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ο 23χρονος Ροδίτης επιθετικός αναφέρθηκε στην απόφαση να αποχωρήσει από τον Απόλλωνα Σμύρνης, τους λόγους που επέλεξε τον Άρη, αλλά και τη θέση που προτιμά να αγωνίζεται.

Αναλυτικά, ο Μιχάλης Μανιάς μίλησε στους Νίκο Κατσαρό και Άρη Ασβεστά για:

-τη συμφωνία του με τον Άρη: «Πέρασα τα εργομετρικά και το απόγευμα θα ενσωματωθώ στην προετοιμασία του Άρη. Έχω υπογράψει τριετές συμβόλαιο».

-τη μετακίνησή του από τον Απόλλωνα στον Άρη: «Όταν φεύγεις από μία ομάδα για μία άλλη δεν είναι εύκολο. Στον Απόλλωνα μού φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε δύσκολη η απόφαση. Αλλάζω σελίδα στην καριέρα μου. Με τους ανθρώπους του Απόλλωνα δεν είχα κανένα πρόβλημα. Έφυγα σαν φίλος. Απλώς ήθελα να κάνω ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα μου. Μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία από τον Άρη και δεν θα μπορούσα να την αφήσω».

-τις απαιτήσεις του Άρη: «Ο Άρης είναι πολύ μεγάλη ομάδα και ποιος παίκτης δεν θα ήθελε να φορέσει τη φανέλα του. Παρά τα όποια προβλήματα είχε ο Άρης πέρσι, δεν παύει να είναι Άρης. Φέτος πιστεύω πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την ομάδα εκεί που της αξίζει. Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις και από τον κόσμο και από τη διοίκηση. Πιστεύω πως θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του Άρη και τις κατηγορίας, θα δουλέψω σκληρά στις προπονήσεις και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Θεωρώ πως είμαι έτοιμος».

-τη θέση που αγωνίζεται: «Η θέση μου είναι σέντερ φορ, αλλά μπορώ να παίξω και πλάγια, συνήθως αριστερά. Το έχω κάνει αρκετές φορές».

Στις 14/7 ενσωματώνονται οι Νέοι του ΠΑΟΚ!!

Δέκα μέρες άδεια έδωσε ο Χουμπ Στέφενς στους Κωνσταντινίδης και Πέλκα.

Στις 14/7 ενσωματώνονται οι Νέοι του ΠΑΟΚ
Με μικρή καθυστέρηση θα ενσωματωθούν στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Αυστρία οι Δημήτρης Κωνσταντινίδης και Δημήτρης Πέλκας.

Οι δύο παίκτες ολοκλήρωσαν την Τρίτη τις υποχρεώσεις τους με την Εθνική Νέων στο Μουντιάλ U-20 της Τουρκίας, επέστρεψαν στην Ελλάδα χθες και ο Χουμπ Στέφενς τούς έδωσε άδεια δέκα ημερών. Έτσι οι δύο νεαροί ποδοσφαιριστές θα πετάξουν για την Αυστρία στις 14 Ιουλίου, προκειμένου να ενσωματωθούν στην αποστολή.
Πηγή: sport-fm.gr

Βιέιρα: «Να με εκτιμήσει η επόμενη ομάδα μου»

Αποφασισμένος να αποχωρήσει από την Μπενφίκα και διψασμένος να παίξει ποδόσφαιρο εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο υποψήφιος μεταγραφικός στόχος του ΠΑΟΚ, Ούγκο Βιέιρα.

Βιέιρα: «Να με εκτιμήσει η επόμενη ομάδα μου»
Το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για τον Ούγκο Βιέιρα είναι δεδομένο. Όπως τέτοια είναι και απόφαση του Πορτογάλου να αποχωρήσει από την Μπενφίκα αφού δεν βρίσκεται στα πλάνα του προπονητή του για την επόμενη σεζόν. Ο επιθετικός των «αετών» μίλησε σε αθλητική εφημερίδα, χωρίς να θέλει να μιλήσει για την ενδεχόμενη μεταγραφή του και επισήμανε πως το μόνο που θέλει είναι να παίξει ποδόσφαιρο και να τον εκτιμήσει η επόμενη ομάδα του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ούγκο Βιέιρα στην εφημερίδα «Metrosport»:

Για τις πληροφορίες που τον θέλουν να «μετακομίζει» στον ΠΑΟΚ: «Δεν μπορώ να σας πω αρκετές λεπτομέρειες. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να συνεχίσω να αγωνίζομαι στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά δεν μπορώ να σας αποκαλύψω την ομάδα αφού δεν μου επιτρέπεται να κάνω κάτι τέτοιο ακόμη από την ομάδα μου. Όπως γνωρίζετε αγωνίζομαι στην Μπενφίκα. Υπάρχει η σκέψη να αποχωρήσω με την μορφή δανεισμού αλλά δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο να πάρω μεταγραφή . Γνωρίζω ότι δεν είμαι στα πλάνα του προπονητή μου και επομένως αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παίξω ποδόσφαιρο. Θέλω να πάω σε μια ομάδα που θα αποδείξω μέσα από τις συμμετοχές μου ότι αξίζω να παίζω. Να δείξω ποιος είμαι, αυτό με ενδιαφέρει Αυτό που θέλω είναι να βρω μια ομάδα που θα με εκτιμήσει και θα μου δώσει την ευκαιρία να παίξω. Έχω συμβόλαιο με την Μπενφίκα και η θέση μου είναι λεπτή τη δεδομένη στιγμή. Έτσι δε θα μπορούσα δημόσια να πω την προτίμηση μου. Αλλά θεωρώ ότι σύντομα θα κλείσει το θέμα μου».

Για τον Βίτορ, που έφυγε από την Μπενφίκα και είναι πλέον στον ΠΑΟΚ: «Το γνωρίζω αλλά δεν έχω μιλήσει μαζί του. Είμαι φίλος του αφού ήμασταν συμπαίκτες μαζί στην Μπενφίκα πέρσι».

Για τους Πορτογάλους στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Ναι, γνωρίζω για τον Βιεϊρίνια, τον Μασάντο και άλλους. Όλοι αυτοί οι παίκτες δεν είχαν την ευκαιρία τους στην Πορτογαλία. Το ελληνικό πρωτάθλημα τους έδωσε την ευκαιρία να βγουν και πάλι στο προσκήνιο και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για μένα».

Για τη παρουσία του Χουμπ Στέφενς στον ΠΑΟΚ: «Προσωπικά δεν τον γνωρίζω αλλά ξέρω ότι είναι ένας πετυχημένος προπονητής. Σαφώς και παίζει ρόλο για έναν παίκτη ποιος είναι ο προπονητής στην ομάδα που ενδιαφέρεται να συνεργαστεί αλλά δε είναι ο πρώτιστος ρόλος αυτός».

«Κλείνει» τους Ισπανούς ο Πλατανιάς!

Τις καλύτερες των εντυπώσεων έχουν αφήσει οι δύο Ισπανοί, Αγιάλα και Θέρα, που δοκιμάζονται στον Πλατανιά και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τις μεταγραφές του.

«Κλείνει» τους Ισπανούς ο Πλατανιάς
Φαίνεται πως ο Πλατανιάς θα προχωρήσει στην ανακοίνωση απόκτησης των δύο Ισπανών που βρίσκονται υπό δοκιμή. Οι Αγιάλα και Θέρα έχουν αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στον Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος έχει δώσει το «οκ» και δεν αποκλείεται μέχρι το Σαββατοκύριακο να ανακοινωθεί η μεταγραφή τους.

Βέβαια, ο Πλατανιάς δεν πρόκειται να σταματήσει στους Ισπανούς τις μεταγραφές του, καθώς προσανατολίζονται να κάνουν ακόμα 3 ή 4 κινήσεις.
Πηγή: sport-fm.gr

Τσεκάρει παίκτες ο Πανιώνιος!!

Το μικροσκόπιο του Κώστα Παναγόπουλου έχει μπει σε λειτουργία αφού υπό το βλέμμα του δοκιμάζονται δύο ποδοσφαιριστές στις προπονήσεις του Πανιωνίου.

Τσεκάρει παίκτες ο Πανιώνιος
Τα πλάνα για την επόμενη σεζόν ήδη έχουν σχεδιαστεί και ο Κώστας Παναγόπουλος έχει σηκώσει μανίκια και δουλεύει σκληρά. Με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πανιώνιος δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα να ξοδέψει αρκετά χρήματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τσεκάρει παίκτες που είναι φθηνοί και έχουν το ταλέντο να προσφέρουν.

Αυτή την περίοδο δοκιμάζονται δύο ποδοσφαιριστές στις προπονήσεις των «κυανέρυθρων». Ο πρώτος είναι ο Σταύρος Ιωσήπου, 22 ετών, τερματοφύλακας και πέρυσι αγωνιζόταν στην Τούρνου Σέβεριν της Ρουμανίας. Ο άλλος είναι Ουκρανός, είναι χαφ αλλά δεν έχουν γίνει γνωστά υπόλοιπα στοιχεία. Πηγή: sport-fm.gr

Ράντμαν για Παναιτωλικό!!

Τον Βέλιμιρ Ράντμαν έχει στα υπόψη του ο Παναιτωλικός για τη θέση του γκολκίπερ. Ο Κροάτης αναμένεται να αποχωρήσει από τον Ατρόμητο και οι Αγρινιώτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Ράντμαν για Παναιτωλικό
Τον μεταγραφικό σχεδιασμό ξεκινά ο Παναιτωλικός και μία από τις θέσεις που χρειάζεται ενίσχυση είναι εκείνη του γκολκίπερ. Για αυτό και έχει βάλει στο… μάτι τον Βέλιμιρ Ράντμαν. Ο 30χρονος Κροάτης πιθανότατα θα αποχωρήσει από τον Ατρόμητο και έτσι εξετάζεται σοβαρά η περίπτωση του από τους Αγρινιώτες. Για τις υπόλοιπες θέσεις, στα υπόψη βρίσκονται Πόι και Ουντότζι ενώ καταφθάνουν καθημερινά προτάσεις από το εξωτερικό.

Εκτός αυτών, η διοίκηση του Παναιτωλικού έχει βάλει κάτω και το θέμα ανανεώσεις κάτι που έγινε με τον Μουμίν και θα υπάρξει συνέχεια με τους Κουτσοσπύρο, Δάρλα, Τακίδη και Μπελόν ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα με τους Καμαρά και Τζούνιορ.
Πηγή: sport-fm.gr

«Δεν ήθελε πολλή σκέψη να έρθω στον Ατρόμητο»

Μία από τις πιο υγιείς ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος χαρακτήρισε το νέο σταθμό στην καριέρα του ο Μιχάλης Σηφάκης.

«Δεν ήθελε πολλή σκέψη να έρθω στον Ατρόμητο»
Ο Ατρόμητος απέκτησε τερματοφύλακα και τι τερματοφύλακα ε; Ο Μιχάλης Σηφάκης μετά την περιπέτεια του στο Βέλγιο, επέστρεψε στην πατρίδα για χάρη του Ατρομήτου που τον πλησίασε, του έδειξε πόσο πολύ τον θέλει και τον έντυσε με τη φανέλα του. Όμως, όπως είπε στην Sportday ο διεθνής γκολκίπερ δεν ήθελε πολλή σκέψη για να συμφωνήσει με τους Περιστεριώτες.

Διαβάστε όσα είπε ο Μιχάλης Σηφάκης στην Sportday:

Για την συμφωνία με τον Ατρόμητο: «Είχαμε μιλήσει και τον Δεκέμβριο με τον Ατρόμητο, αλλά ήταν περίπλοκα τότε τα πράγματα. Και τώρα ήταν. Μέχρι πριν από μερικές μέρες αν με ρωτούσες αν θα γυρίσω, ούτε καν θα το σκεφτόμουν. Αλλά... 1,5 ραντεβού με τον Γιάννη Αγγελόπουλο ήταν αρκετό. Είχα κάποιες προτάσεις απ' έξω, δύο από Β' Γερμανίας και μία από την Μπουντεσλίγκα, αλλά για δεύτερος τερματοφύλακας. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως ταλαιπωρήθηκα πολύ λόγω του τραυματισμού μου. Ο τραυματισμός δυστυχώς επηρέασε πολλά πράγματα. Έτσι, πρωταρχικό ρόλο είχε το αγωνιστικό κομμάτι και μετά τα υπόλοιπα. Βρέθηκε ο Ατρόμητος, που είναι μία από τις πιο υγιείς ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα, οπότε δεν ήθελε και πολλή σκέψη».

Για την Εθνική: «Θέλω να είμαι κοντά στην Εθνική και να έχει πιο πολλές επιλογές ο κ. Σάντος. Θέλω με το καλό να γυρίσουμε σε υψηλά επίπεδα κι εγώ και η Εθνική ομάδα, αφού το Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος για όλους».

Για το Europa League: «Βλέπουμε το Europa League και σίγουρα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εχουμε μόνο έναν προκριματικό γύρο για να μπούμε στους ομίλους. Ηρθα για να βοηθήσω και εύχομαι να τα καταφέρουμε, αφού θα είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο».
Πηγή: sport-fm.gr

«Τούρκος» ο Καρντόσο!!

Συμβόλαιο συνεργασίας με τη Φενερμπαχτσέ είναι έτοιμος να υπογράψει ο Όσκαρ Καρντόσο, σύμφωνα με τον μάνατζέρ του, Πέδρο Αλδάβε.

«Τούρκος» ο Καρντόσο
Οι μέρες που ο Όσκαρ Καρντόσο θεωρούταν αναντικατάστατος στην Μπενφίκα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο Παραγουανός επιθετικός, μετά από έξι χρόνια παρουσίας στην Λισσαβώνα, είναι έτοιμος να αποχωρήσει. Επόμενος σταθμός της καριέρας του η Κωνσταντινούπολη, όπως αποκάλυψε ο μάνατζέρ του, Πέδρο Αλδάβε.

«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Φενερμπαχτσέ και την Μπενφίκα προχωρούν πολύ ικανοποιητικά. Θεωρώ πως οι δύο σύλλογοι έχουν συμφωνήσει στα σημαντικότερα και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στην πραγματοποίηση της μεταγραφής του πελάτη μου. Για μένα, ο Καρντόσο είναι παίκτης της Φενερμπαχτσέ», τόνισε στην τουρκική εφημερίδα «Fanatik» ο μάνατζερ του Παραγουανού άσου.

Από τα λεγόμενα του Αλδάβε προκύπτει πως εντός των προσεχών ημερών ενδέχεται να «πέσουν» και οι υπογραφές. «Απομένει το τυπικό της υπόθεσης. Δηλαδή, μετά τη συμφωνία στο οικονομικό, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και έπειτα θα υπογραφούν τα νέα συμβόλαια. Βρισκόμαστε κοντά, δεν το κρύβω. Ακόμα και εντός της ημέρας ενδέχεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση», εκτιμά ο Πέδρο Αλδάβε. Πηγή: sport-fm.gr

Πού είναι σήμερα οι Euro 2004 πρωταγωνιστές;

Εννέα χρόνια μετά, ο Βασίλης Σαμπράκος μελαγχολεί, νοσταλγεί, και γελάει που νόμιζε ότι το πορτογαλικό μαύρο μαντίλι - σουβενίρ ήταν κακός οιωνός για τον τελικό...
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα τελευταία εννέα χρόνια, με πιάνει μια τρομερή, ακαταμάχητη μελαγχολία. Θυμάμαι πού με είχε βρει το πρωινό της 4ης Ιουλίου 2004 και τι έζησα στη διάρκεια του 24ωρου της και του επόμενου 24ώρου. Και μαλώνω πολύ τον εαυτό μου επειδή σκεφτόταν πολύ το “μετά” τον καιρό εκείνο και δεν με άφηνα να απολαύσω τις στιγμές όσο τους έπρεπε, όπως αξίζει σε στιγμές που ξέρει το μυαλό και η ψυχή ότι δεν πρόκειται να ξανασυναντήσει.
Τα πρώτα χρόνια μετά το 2004 έπιανα τον εαυτό μου πριν από όλα να νοσταλγεί τις στιγμές, την χαρά, την συγκίνηση, το πανηγύρι, την εθνική συνοχή, την “όλη η Ελλάδα μια παρέα” high light εικόνα που εντυπώθηκε μέσα μου από τη βραδιά της πρόκρισης στον τελικό, που την έζησα στην Αθήνα, και από το γλέντι της άφιξης του τροπαίου, το μεγαλύτερο γλέντι που θυμάμαι να έχω ζήσει στην Αθήνα, το μεγαλύτερο που μας έμελλε να ζήσουμε, όπως καλά έχουμε καταλάβει στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Χρόνο με το χρόνο όμως οι εικόνες από τα πανηγύρια ξεθωριάζουν, φτάνω να τα βαριέμαι, να με ενοχλούν. Μένουν στο φόντο, για να έρθουν μπροστά όλες οι κουβέντες που έκανα τον καιρό εκείνο με τα παιδιά της Εθνικής, παιδιά της γενιάς μου στην πλειοψηφία τους, με τα οποία μεγάλωνα παράλληλα. Στην συντριπτική πλειονότητά τους ήταν εντελώς απαισιόδοξοι για το “μετά” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Περίπου βέβαιοι ότι τίποτα δεν επρόκειτο να αλλάξει, ότι στα σίγουρα η ευκαιρία θα περνούσε ανεκμετάλλευτη, ότι “δέκα χρόνια μετά θα συζητάμε και τίποτα δεν θα έχει αλλάξει”.
Εννέα χρόνια μετά κοιτάζω πίσω και λέω “πάλι καλά” που περισσότερα από τα μισά παιδιά του Euro 2004 είναι ακόμη στο ποδόσφαιρο. Ζούμε σε μια περίοδο τέτοιας έκπτωσης απαιτήσεων και προσδοκιών. Λέω “πάλι καλά” διότι τον καιρό του θριάμβου σκεφτόμουν ως εξαιρετικά πιθανό μετά από μια δεκαετία να έχουν εξαφανιστεί αυτά τα παιδιά, απογοητευμένα από ένα ποδόσφαιρο που δεν άλλαξε, ένα ποδόσφαιρο που δεν προσπάθησε να τα χρησιμοποιήσει, να τα εκμεταλλευτεί ως αποστόλους για να διδάξει νέα μαθήματα και να αλλάξει, να γίνει ποδόσφαιρο της προκοπής, όχι αυτή η έκδοση που παίζεται εδώ.
Τέσσερις (Γιούρκας, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Παπαδόπουλος) παίζουν ακόμη μπάλα, πιθανόν ακόμη δύο (Χαριστέας, Καφές) να συνεχίσουν να φορούν ποδοσφαιρικά. Τέσσερις ασχολούνται ήδη με την προπονητική (Νικοπολίδης, Βενετίδης, Δέλλας, Γιαννακόπουλος), άλλοι τρεις ασχολούνται με την τεχνική διεύθυνση συλλόγων (Νταμπίζας, Γεωργιάδης, Γκούμας), ένας επιχειρεί ως ατζέντης παικτών (Τσιάρτας), ένας - ευτυχώς - έμεινε “κολλημένος” με την Εθνική, την οποία πλέον βοηθά ως τεχνικός διευθυντής (Φύσσας). Δύο επιχείρησαν περίπου μάταια να αλλάξουν την μοίρα των αγαπημένων τους ομάδων ως πρόεδροι (Νικολαΐδης, Ζαγοράκης), ένας σήμερα εργάζεται ως πρόεδρος συλλόγου (Βρύζας). Αλλος προσπαθεί να βοηθήσει στον συνδικαλισμό των ποδοσφαιριστών (Χαλκιάς), άλλος αποφάσισε να ασχοληθεί με τις υποδομές, τα μικρά παιδιά (Λάκης). Στην συντριπτική πλειονότητά τους αυτά τα παιδιά, που έγιναν trademarks του ελληνικού ποδοσφαίρου, κι ας είναι η επιτυχία τους τόσο ξένη με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ευτυχώς δεν έχουν χάσει ακόμη τη διάθεση να ασχολούνται με την μπάλα και να προσπαθούν να προσφέρουν, να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο να αλλάξει αντίληψη, να εξευρωπαϊστεί.
Μόνο ένας ιδιωτεύει συνειδητά, απαρνήθηκε πλήρως τα εγκόσμια του ποδοσφαίρου. Ο Μιχάλης Καψής κουράστηκε, έπαψε να ασχολείται, της είπε αντίο της μπάλας και άλλαξε ζωή, τόσο που να μην γνωρίζει καν ποιες είναι οι ομάδες που συμμετέχουν στο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα. Χωρίς να είμαι απόλυτος, πιθανολογώ ότι αυτός, όπως και ο Αγγελος Μπασινάς που τα τελευταία χρόνια ζει σε απόσταση από το ποδόσφαιρο, περνούν καλύτερα από τους υπόλοιπους. Διότι βάζουν λιγότερες τοξικές παραστάσεις μέσα τους. Απογοητεύονται λιγότερο. Ζουν λίγο ή περισσότερο μακριά από τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Στεναχωριούνται λιγότερο. Διότι μπορεί να τα ακούν, να τα βλέπουν ή να τα διαβάζουν, αλλά τουλάχιστον δεν τα ζουν.
Πηγαίνοντας να βρω τη θέση μου στο “ντα Λουζ” της Λισσαβόνας το απόγευμα της 4ης Ιουλίου βρήκα κολλημένο ένα μαύρο μαντίλι, μια “calcada Portuguesa”, ένα σύμβολο της πορτογαλικής τέχνης, σουβενίρ των διοργανωτών προς τους θεατές του τελικού. Το είχα τότε πάρει ο κουτός για κακό σημάδι, κακό οιωνό για την εξέλιξη και την κατάληξη του τελικού. Που να ‘ξερα ότι ήταν σημάδι για τα μαύρα που έρχονταν, πρωτίστως στη ζωή και δευτερευόντως στο ποδόσφαιρο, αυτά που κρατούν μέχρι σήμερα και δεν ξέρω, όπως κανείς μας, πόσο ακόμη θα κρατήσουν.
Γυρίζω σήμερα και κοιτάζω στο σαλόνι της διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, στα μπαλκόνια της υψηλής κοινωνίας του αθλήματος, να δω αν και ποιοι αντιμετωπίζουν με τον σεβασμό που τους πρέπει τα παιδιά του Euro 2004, ποιοι ανησυχούν για να τα εκμεταλλευτούν παντοιοτρόπως για να εξελίξουν το ποδόσφαιρο που διοικούν. Κι είναι μόνο ένας, ένας ομογενής, ο Ιβάν Σαββίδης που ακόμη θαμπώνεται, γοητεύεται ακόμη και μόνο από τη συναναστροφή με αυτά τα παιδιά και τα κυνηγάει, για να τα βάλει στον ΠΑΟΚ, σε όλα τα επίπεδά του.
Σε μια κανονική χώρα, η ίδια η διοίκηση του ποδοσφαίρου, η ίδια η Ομοσπονδία θα είχε φροντίσει να τα στείλει όλα αυτά τα παιδιά για σπουδές, για να πάρουν τεχνογνωσία, να συμπληρώσουν γνώση και εμπειρία στα πεδία που έχουν ελλείψεις, όπως αυτό της διοίκησης ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων και οργανισμών, για να τα φέρει πίσω και να τα βάλει μέσα της, να τους παραδώσει τα κλειδιά. Αυτό θα έκανε μια Ομοσπονδία, μια ποδοσφαιρική Ελλάδα που θα ήθελε να αλλάξει τη μοίρα της. Σκεφθείτε αυτό, κάντε μετά μια βόλτα και ένα βιαστικό face control στην είσοδο της ΕΠΟ σε ένα επόμενο συμβούλιο ή μια γενική συνέλευσή της, δείτε ποιοι διοικούν, ποιοι αποφασίζουν, ποιοι επηρεάζουν, ποιοι τελικώς ορίζουν την τύχη του αθλήματος στην Ελλάδα και βάλτε τα κλάματα. Οχι μόνο για τα περασμένα μεγαλεία, που διηγώντας τα στην Ελλάδα πάντα κλαις, αλλά και για αυτά που έρχονται. Το μαύρο μαντίλι του τελικού δεν θα στεγνώσει ποτέ.
Πηγή: gazzetta.gr

Ενέργεια, προσωπικότητα, ποιότητα!!

Το τρίπτυχο του Μέντες που έκανε τον Γιάννη Αναστασίου να τον ντύσει στα πράσινα! Πάντα ανοιχτό του Ντιαρά και του Καστιλιόν, δύσκολα για Σισοκό.
Ο Μέντες ντα Σίλβα αποτελεί το τρίτο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, ερχόμενος να καλύψει την πιο απαιτητική και σημαντική θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Ολλανδός αμυντικός μέσος ήταν ψηλά στη λίστα του Γιάννη Αναστασίου και την Παρασκευή αναμένεται να ενσωματωθεί στην αποστολή του «τριφυλλιού» στο Όστερμπεκ. Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που είδε σε εκείνον ο νέος τεχνικός του «τριφυλλιού» και τον έντυσε στα πράσινα; Πάμε να δούμε...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κύριο χαρακτηριστικό του διεθνή Ολλανδού μέσου είναι η ενέργεια που «βγάζει» στο παιχνίδι του. Δεν αφήνει τον αντίπαλο σε ησυχία και είναι αυτό που λέμε «σκυλί» στα αμυντικά του καθήκοντα. Πιέζει δυνατά, καλύπτει χώρους ενώ μπορεί να βγάλει με επιτυχία την μπάλα μπροστά, βασιζόμενες στη καλή του τεχνική κατάρτιση.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Ο φετινός Παναθηναϊκός των αρκετών νεαρών, θέλει δίπλα τους και έμπειρους ποδοσφαιριστές που με την προσωπικότητα και την αξία τους θα «μιλάνε» στα δύσκολα. Ο Μέντες είναι παίκτης, από τον οποίο μπορούν να εμπνευστούν, να μάθουν και να γίνουν καλύτεροι οι μικροί. Εξάλλου, μιλάμε για έναν 31χρονο διεθνή ποδοσφαιριστή με σπουδαίες παραστάσεις.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Ο Μέντες θα έμενε στη Σάλτσμπουργκ αν το ήθελε. Παρόλα αυτά τον περασμένο Ιανουάριο αρνήθηκε την πρόταση που του έγινε, με αποτέλεσμα να μην έχει παιχνίδια στα πόδια. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως βάσει των στοιχείων που έχει δείξει και της μεγάλης του εμπειρίας, αποτελεί ποδοσφαιρικό κεφάλαιο για τον φετινό Παναθηναϊκό. Δεν είναι «λαχείο» αλλά ένας ποιοτικός αμυντικός μέσος που μπορεί να κάνε την διαφορά. Φυσικά, όλοι κρίνονται στο γήπεδο και θα πρέπει να δούμε αν ο θηριώδης μέσος... κουμπώσει ιδανικά στο πλάνο του Αναστασίου.
Προχωρά κανονικά του Ντιαρά, δύσκολα για Σισοκό
Από κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να έχει ψηλά τον Ντιαρά και όλα θα κριθούν από την κατάσταση, στην οποία θα παρουσιαστεί.Α Αν είναι «κομπλέ» θα συνεχίσει την καριέρα του στο «τριφύλλι». Όσον αφορά τον Σισοκό, φαίνεται πως τα στοιχεία του δεν ταιριάζουν σε αυτά που 8έλει ο Αναστασίου στη θέση του εξτρέμ και του εσωτερικού μέσου ενώ πάντα ανοιχτό είναι το θέμα του Τζέφρι Καστιλιόν του Άγιαξ παρά τις απαιτήσεις του ολλανδικού συλλόγου.
Πηγή: gazzetta.gr

Για τον Αντετοκούνμπο μπράβο στην ΕΟΚ δεν έχει;

Χαρές για τον δικό μας Γιαννάκη τον Αντετοκούνμπο. Χαρές και πανηγύρια για την μεγάλη διάκριση για το κατόρθωμα του να περάσει στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με την φανέλα των Μιλγουόκι Μπάκς! Γράφει ο Μιχάλης Λεάνης.

Για τον Αντετοκούνμπο μπράβο στην ΕΟΚ δεν έχει;
Χαρές από όλους όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις όπου η υποκρισία ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει και φτάνει και περισσεύει για όσους έχουν μάθει να μασκαρεύονται!
Τον ανακάλυψαν και τα κανάλια ποιος την χάρη τους και δώστου να τρέχουν από πίσω του να πάρουν μια κουβέντα , ένα χαμόγελο μια ερώτηση να την κάνουν είδηση να ενημερωθεί ο κόσμος , ακόμη και οι μασκαράδες που γράφω πιο πάνω, να ευχαριστηθεί η ψυχούλα τους, να πουν μπράβο στο παιδί, αρκεί να μην μας το φέρει η κόρη μας γιατί τότε θα έχουμε άλλα….
Τι σιχαμάρα Θεέ μου….
Κάλλιστα στο παρελθόν το κοντινό  θα μπορούσαν τα ίδια κανάλια της..αποθέωσης  να έχουν μοστράρει την φάτσα του Γιάννη όταν αναφέρονταν στους λαθρομετανάστες  ακόμα και αν είναι νόμιμοι μετανάστες , με εικόνες από στέκια ή γειτονιές όπου κατοικούν αλλοδαποί είτε στα χαρτιά είτε γιατί ετσιθελικά τους βαφτίσαμε εμείς, χωρίς φυσικά μπιρμπίλια και άλλα εφέ στα πρόσωπα όπως οφείλουν να κάνουν σε ανάλογες περιπτώσεις.
Για να τελειώσει η κωμωδία- που δεν θα τελειώσει- αυτοί που δικαιούνται να χαίρονται όχι μόνο για την διάκριση του Γιάννη αλλά και για την ευτυχή έκβαση της υπόθεσης του όσον αφορά την Εθνική , είναι μόνο αυτοί που στήριξαν ιδεολογικά την περίπτωση Αντετοκούνμπο άνθρωποι προοδευτικοί χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις.
Γιατί αυτό σημαίνει σύγχρονη Ευρώπη εκτός από εξορθολογισμός, εκσυγχρονισμός του Κράτους, μνημόνια επενδύσεις και δίκαιο φορολογικό σύστημα!
Και αυτοί οι άνθρωποι οι πραγματικοί σύγχρονοι και προοδευτικοί που άνοιξαν τον δρόμο και για άλλους Αντετοκούνμπο όχι μόνο στον αθλητισμό είναι οι άνθρωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας με πρώτους  και καλύτερους  τον πρόεδρο Γιώργο Βασιλακόπουλο και τον αείμνηστο Γιώργο Κολοκυθά.
Η κίνηση τους δεν εμπεριείχε μόνο σκοπιμότητα την ενδυνάμωση δηλαδή της Εθνικής,  πάνω από όλα είχε  ιδεολογική καθαρότητα και ιδεολογικό κίνητρο για ένα παιδί που είναι Έλληνας και όχι απλά και αφηρημένα «θεωρείται»!!!!
Τόσα και τόσα έχει ακούσει αυτός ο πρόεδρος!!!  Ότι κινεί τα νήματα υπόγειων διαδρομών και σκοτεινών υποθέσεων ότι κατευθύνει το πρωτάθλημα και  άλλες απύθμενες μπούρδες , και τώρα στην πιο λεβέντική και προοδευτική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας που οδήγησε σε μια απόφαση σταθμό για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για αυτή την απόφαση που εμπεριέχει πολιτισμό όσο καμία άλλη δεν βρέθηκε ούτε ένας από αυτούς που περιμένουν να κάνουν την χολή τους μελάνι και να τον περάσουν δέκα γενεές  να γράψει μια καλή κουβέντα. Να πει ένα μπράβο!
Έστω και ψιθυριστά για να μην πληγωθεί ο εγωισμός του!
Εγώ θα το γράψω και με κεφαλαία: ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΟΕΔΡΕ και ας με πούνε γλύφτη, κολαούζο και υποτακτικό. Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι ο Βασιλακόπουλος με διόρισε στην εφημερίδα στο ραδιόφωνο παντού και του χρωστώ καμιά 50αριά αποστολές με την Εθνική!

Πηγή:  Superbasket.gr

Ανανέωσε με Μαργαρίτη ο ΠΑΟΚ!!

Τη φανέλα του ΠΑΟΚ για δύο ακόμη χρόνια θα φορά ο Βαγγέλης Μαργαρίτης.

Ανανέωσε με Μαργαρίτη ο ΠΑΟΚ
Για νέο διετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ συμφώνησε ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της ΚΑΕ.

Ο 30χρονος φόργουορντ (2,03μ.) είχε φέτος 6,6 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 1,1 κλεψίματα σε 19,9 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο στην κανονική περίοδο της Α1 και 11,5 πόντους με 4,5 ριμπάουντ σε 22,5 λεπτά ανά αγώνα στα play offs.
Πηγή: sport-fm.gr

Ξεκαθαρίζει του «Σόφο»

Μέχρι αύριο αποσαφηνίζεται το μέλλον του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στον Παναθηναϊκό. Η οψιόν ανανέωσης και η Μακάμπι που περιμένει στη γωνία.

Ξεκαθαρίζει του «Σόφο»
Μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες για τη συμπλήρωση του ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι το μέλλον του Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Την Παρασκευή λήγει η οψιόν ανανέωσης του συμβολαίου του, που έχουν οι «πράσινοι» και μέχρι χθες δεν είχαν… ενοχλήσει την πλευρά του παίκτη.

Αν δεν το κάνουν μέχρι και την Παρασκευή, δύο είναι τα σενάρια: να γίνει πρόταση στον «Σόφο» για νέο συμβόλαιο αλλά με μειωμένες αποδοχές και όχι με το +1 που προβλεπόταν στη συμφωνία που έκαναν πέρσι ή να μείνει ελεύθερος και να συνεχίσει την καριέρα του σε ομάδα της αρεσκείας του. Ήδη η Μακάμπι Τελ Αβίβ φέρεται να περιμένει στη γωνία για να τον επανεντάξει στο δυναμικό της.

Σε ενδεχόμενη αποχώρηση του διεθνούς σέντερ, ο Παναθηναϊκός προφανώς και θα τον αντικαταστήσει. Πιθανότατα με ξένο παίκτη, αφού ο Ίαν Βουγιούκας αρέσει μεν, αλλά έχει συμβόλαιο με την Ούνιξ Καζάν που δεν έχει ανάγκη χρήματα για να τον πουλήσει.

Ακόμη κι αν μείνει, ωστόσο, ο Σχορτσανίτης ή αποκτηθεί άλλος ψηλός στη θέση του, είναι πιθανή μία ακόμη προσθήκη στη φροντ λάιν, με τη λύση του Μάικ Μπατίστ να μην έχει διαγραφεί από το μυαλό των «πρασίνων».
Πηγή: sport-fm.gr

Ο Λο θα μείνει εδώ!!

Παίκτης του Ολυμπιακού για δύο ακόμη χρόνια θα παραμείνει ο Έισι Λο όπως ανακοινώθηκε από την ερυθρόλευκη ΚΑΕ. «Παράθυρο» για ΝΒΑ μέχρι τις 25 Ιουλίου έχει ο Αμερικανός γκαρντ.

Ο Λο θα μείνει εδώ!
Ο Κάιλ Χάινς έφυγε, ο Βασίλης Σπανούλης είναι στον «αέρα», αλλά ο Έισι Λο θα μείνει εδώ!

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη συμφωνία για διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Αμερικανό γκαρντ, που πάντως διατηρεί ένα «παράθυρο» για το ΝΒΑ μέχρι τις 25 Ιουλίου εφόσον βρει πρόταση που τον καλύπτει.

Ο 28χρονος άσος θα εισπράττει ετησίως 800.000 δολάρια, έχοντας σημαντική αύξηση από τα 550.000 που έπαιρνε φέτος.

«Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας με τον Έισι Λο για ακόμη δύο χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

O Λο είχε καθοριστική συμβολή στις επιτυχίες του Ολυμπιακού τις τελευταίες δύο σεζόν. Φέτος στην Α1 είχε 7,5 πόντους (76,6% βολές, 58,6% δίποντα, 30,8% τρίποντα), 2,4 ασίστ, 1,7 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε 18,7 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, ενώ στην Ευρωλίγκα είχε 8,1 πόντους (74% βολές, 46,2% δίποντα, 41,3% τρίποντα), 2,1 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ σε 22,3 λεπτά ανά αγώνα.
Πηγή: sport-fm.gr

Ώρα κρίσης για Σπανούλη!!

Αύριο ορίστηκε το ραντεβού του Σπανούλη με τους αδερφούς Αγγελόπουλους, που πιθανώς να τα πουν σήμερα στη Βαρκελώνη με τον μάνατζέρ του. Μπράουν η εναλλακτική. Πολλά τα λεφτά για Ντέιβις.

Ώρα κρίσης για Σπανούλη
Το θέμα του Βασίλη Σπανούλη τελειώνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πολύ σύντομα. Το ραντεβού του αρχηγού του Ολυμπιακού με τον Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο ορίστηκε την Παρασκευή. Πριν από αυτή, ωστόσο, πιθανώς να υπάρξει άλλη που ίσως είναι εξίσου σημαντική.

Ο μάνατζερ του 31χρονου άσου, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, βρίσκεται στη Βαρκελώνη για την κλήρωση της Ευρωλίγκας, όπως επίσης ο εκ των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Γιώργος Αγγελόπουλος και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Σκινδήλιας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να υπάρξει επαφή των δύο πλευρών. Οι σχέσεις τους είναι διαταραγμένες μετά τους χειρισμούς του ατζέντη στην υπόθεση του Κάιλ Χάινς και μένει να φανεί αν μπορεί να βρεθεί σημείο επαφής. Πάντως ο Ραζνάτοβιτς χθες θέλησε να καταλαγιάσει την άκρατη φημολογία για το μέλλον του πελάτη του δηλώνοντας σε καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό πως δεν θα μιλήσει με κανέναν προτού τα πουν με τον Ολυμπιακό.

Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο

Ο Ολυμπιακός θέλει να είναι προετοιμασμένος για την επόμενη μέρα σε περίπτωση αποχώρησης του Βασίλη Σπανούλη. Ήδη εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, με τον Μπόμπι Μπράουν να είναι στο προσκήνιο. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ψηλά στη λίστα, μένει ελεύθερος από τη Σιένα και παρότι έχει κρούσεις από το ΝΒΑ δεν θα έλεγε όχι να παίξει σε μία ισχυρή ομάδα της Ευρωλίγκας. Στον Ολυμπιακό έχει προταθεί και ο Μάρκους Ουίλιαμς, που αποχώρησε από την Ουνικάχα Μάλαγα. Υπάρχει καλή άποψη για τις αγωνιστικές του αρετές, αλλά όχι και για το χαρακτήρα του.

Πανάκριβος ο Ντέιβις

Η Χίμκι φέρεται να αξιώνει 1 εκατ. για να παραχωρήσει τον Πολ Ντέιβις, κάτι που καθιστά τη μεταγραφή του αδύνατη, αφού μαζί με το ψηλό κασέ του παίκτη (κοντά στο 1 εκατ. επίσης) το κόστος εκτοξεύεται στα ύψη. Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία διάθεση να τους τα… λύσει. Έτσι αν δεν χαμηλώσουν τις απαιτήσεις, ο Ολυμπιακός κοιτάζει αλλού για τον δεύτερο ξένο σέντερ που θα αποκτήσει μετά τον Σέντρικ Σίμονς.
Πηγή: sport-fm.gr

Απρόσιτες οι τιμές των εξελιγμένων φαρμάκων για το AIDS!!

Απρόσιτες παραμένουν οι τιμές των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για τους πάσχοντες από AIDS που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Απρόσιτες οι τιμές των εξελιγμένων φαρμάκων για το AIDS
Απρόσιτες παραμένουν οι τιμές των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για τους πάσχοντες από AIDS που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Αιτία τα δικαιώματα της πατέντας που καθιστούν ιδιαίτερα ακριβά τα φάρμακα ειδικά για τους κατοίκους των φτωχών χώρων.

Ωστόσο, μείωση της τάξης του περίπου 30% παρατηρείται στην τιμή των αντιρετροϊκών αγωγών πρώτης και δεύτερης γραμμής. Χάρη στα γενόσημα φάρμακα, το κόστος της πρώιμης έναρξης μιας τριπλής θεραπείας είναι σήμερα 139 δολάρια ετησίως ανά άτομο, ενώ πέρυσι ήταν 172 δολάρια και το κόστος ενός βασικού αντιρετροϊκού φαρμάκου δεύτερης γραμμής είναι 303 δολάρια.

Αντίθετα μια αγωγή «ύστατης λύσης», όπως μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή της τρίτη γραμμής, στοιχίζει τουλάχιστον 2.000 δολάρια στις φτωχές χώρες. Στην Αρμενία για παράδειγμα ένα μόνο αντιρετροϊκό στα τρία ή τέσσερα που είναι απαραίτητα στοιχίζει τουλάχιστον 13.000 δολάρια! «Η τιμή τους είναι υπερβολικά υψηλή εξαιτίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», δήλωσε η οργάνωση των γιατρών στη σύνοδο της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS στην Κουάλα Λουμπούρ.

Το 2012, 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία στις χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματος έναντι 300.000 το 2002, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στις θεραπείες συνεχίστηκε, με 1,6 εκατομμύριο περισσότερους στο τέλος της χρονιάς σε σχέση με το 2011, δηλαδή η υψηλότερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ και αυτή αφορά κυρίως την περιοχή της Αφρικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στα τέλη του 2011 παγκοσμίως.

Πέρα από τα στατιστικά δεδομένα, ο ΠΟΥ δημοσίευσε νέες συστάσεις που αφορούν τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας κατά του ιού HIV σε ένα πιο πρώιμο στάδιο. Με τον τρόπο αυτό, οι οροθετικοί θα μπορούν να ζουν περισσότερο, με καλύτερη υγεία και με μειωμένο σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η νέα προσέγγιση μπορεί να αποτρέψει τρία εκατομμύρια θανάτους και να προλάβει 3,5 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από τον ιό από το 2013 έως το 2025.

«Οι οδηγίες αυτές συνιστούν μεγάλη πρόοδο προς πιο φιλόδοξους πάντα στόχους», αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. «Με 10 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα να τελούν υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, είμαστε μπροστά σε προοπτικές που ήταν αδιανόητες πριν από μόλις μερικά χρόνια, με μια επιδημία του ιού που θα μπορούσε να γνωρίσει συνεχή και σταθερή μείωση».

Οι νέες συστάσεις ενθαρρύνουν όλες τις χώρες να αρχίσουν την αντιρετροϊκή θεραπεία στους ενήλικες που ζουν με τον ιό HIV μόλις η μέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων δείξει κάτω από 500 κύτταρα/mm3 ή λιγότερο, δηλαδή όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη ισχυρό. Τα CD4 είναι τα λευκά αιμοσφαίρια στα οποία ο ιός HIV επιτίθεται πρώτα.

Οι νέες συστάσεις προβλέπουν επίσης τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας, ανεξαρτήτως της μέτρησης των λευκών αιμοσφαιρίων σε όλα τα παιδιά που ζουν με τον ιό ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, σε όλες τις εγκύους ή τις γυναίκες που θηλάζουν και είναι φορείς του ιού και σε όλα τα οροθετικά άτομα των οποίων ο/η σύντροφος δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.

«Σήμερα περί τα 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία. Είναι ένας πραγματικός θρίαμβος για τις αναπτυξιακές μας προσπάθειες», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ για το HIV/AIDS, Μισέλ Σιντιμπέ.

«Πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση: να εγγυηθούμε ότι το σύνολο των 26 εκατομμυρίων ατόμων που μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία να έχει πρόσβαση σε αυτή. Κάθε νέα λοίμωξη από τον ιό HIV ή κάθε νέος θάνατος που έχει σχέση με το AIDS και οφείλεται στην ανεπαρκή πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία θα είναι απαράδεκτοι».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Αίγυπτος: Φόβοι για εμφύλιο μετά το πραξικόπημα!!

Δραματικές εξελίξεις - 14 νεκροί σε επεισόδια - Ορκίστηκε αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου - Πιθανότερος επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο ΕλΜπαραντέι.

Αίγυπτος: Φόβοι για εμφύλιο μετά το πραξικόπημα
Με ένα προαναγγελθέν πραξικόπημα ο αιγυπτιακός στρατός από χθες έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και οι στρατηγοί ανέστειλαν το Σύνταγμα ορίζοντας προσωρινή κυβέρνηση με μεταβατικό πρόεδρο τον Αντλί Μανσούρ, πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου, ο οποίος ορκίστηκε αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος μετά την ορκωμοσία του ο Μανσούρ είπε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελεί μέρος του λαού της χώρας και είναι ευπρόσδεκτη να συμβάλει στην «οικοδόμηση του έθνους».

Νέος ισχυρός άντρας της Αιγύπτου είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, ο οποίος σε διάγγελμα, προς τον αιγυπτιακό λαό, ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν είναι πια Πρόεδρος της χώρας.

Πιθανότερος επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο ΕλΜπαραντέι

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα μετάσχουν "όλες οι πολιτικές δυνάμεις" και θα έχει "πλήρεις εξουσίες" όπως λένε οι στρατηγοί, είναι σε εξέλιξη. Ο αλ Σίσι υποσχέθηκε ότι ο στρατός θα μείνει μακριά από την "πολιτική" και επεξεργάστηκε, μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, χριστιανούς και μουσουλμάνους, και τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι έναν "οδικό χάρτη", ο οποίος σύμφωνα με τον ΕλΜπαραντέι "ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις του λαού".

Μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αίγυπτο, ο Ελ Μπαραντέι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Ο ΕλΜπαραντέι είναι η πρώτη μας επιλογή», είπε μια πηγή προσκείμενη στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης της κατάστασης.

«Είναι μια διεθνής φυσιογνωμία, δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων και πιστεύει σε μια δημοκρατία που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ ορισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων», είπε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για το έργο του στην IAEA, είναι επίσης μια αποδεκτή προσωπικότητα για τις δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν αποφύγει ως τώρα να χαρακτηρίσουν ρητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πηγές είπαν επίσης ότι άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να αναλάβουν την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο βετεράνος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Γκαμάλ αλ Γκανζούρι, που είχε ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης και το 2011-2012 μετά την εξέγερση που είχε ανατρέψει τον Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Φαρούκ Ελ Όκνταχ, πρώην διοικητής της αιγυπτιακής κεντρικής τράπεζας.

Πάντως, η κύρια συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων της Αιγύπτου, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στον αποκλεισμό των ισλαμιστικών κομμάτων από την πολιτική ζωή.

«Επιβεβαιώσαμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτικών οργανώσεων να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και να σχηματίζουν τα δικά τους πολιτικά κόμματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο. «Απορρίπτουμε πλήρως τον αποκλεισμό οποιουδήποτε κόμματος, ιδίως των ισλαμικών πολιτικών οργανώσεων», πρόσθεσε η ίδια οργάνωση.

«Αυτό του οποίου γίνεται μάρτυρας η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα καθ' οιονδήποτε τρόπο. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που έλαβε η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων για να προστατεύσει την δημοκρατία, να προασπίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας, να αποκαταστήσει την σταθερότητα», πρόσθεσε.

Στους δρόμους της Αιγύπτου κυκλοφορούν τανκς και ο κίνδυνος εμφυλίου είναι πιο υπαρκτός από ποτέ.

Την ώρα που οι αντίπαλοι του Μόρσι γιόρταζαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου -σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε τους λαϊκούς πανηγυρισμούς κατά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011- οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, όπως οι Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης και τοπικούς αξιωματούχους.

Οσο για την τύχη του αποπεμφθέντος προέδρου; Οπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του κόμματός του δηλαδή, έχει χωριστεί από τους ανθρώπους του και έχει μεταφερθεί μόνος στο υπουργείο Αμυνας. Ο Μόρσι "κρατείται προληπτικά", είπε ο στρατιωτικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη. Η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram έκανε επίσης λόγο για 300 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά μελών της αδελφότητας.

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης. Περίπου 2.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο χώρο, ενώ άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, την ώρα που εκείνοι προσεύχονταν. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για πολλούς τραυματίες.

Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ρόιτερς, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.

Ο στρατός έκλεισε επίσης τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.

Ο ανατραπείς ισλαμιστής αιγύπτιος ηγέτης δήλωσε –σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο–, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι στο βίντεο αυτό, το οποίο είναι κακής ποιότητας, καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».

Ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή και ανώτατα στελέχη συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ. Οι αρχές έκλεισαν επίσης δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας, δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς πηγές ασφαλείας.

Ανησυχία στις ΗΠΑ



Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση και έκανε έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

Σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Κάιρο, ο Ομπάμα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους αμερικανικούς οργανισμούς να επανεξετάσουν τις συνέπειες που θα επέλθουν στην Αίγυπτο σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση και να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομική βοήθεια που αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια αυτής αβέβαιης περιόδου, περιμένουμε από το στρατό να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αιγυπτίων πολιτών, ανδρών και γυναικών», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποίησε την Τετάρτη τον αιγυπτιακό στρατό σχετικά με τις συνέπειες, εάν η απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση θεωρηθεί ως πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι παρατηρήσεις του Ντέμπσεϊ αναφέρονται στους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους οι ΗΠΑ πρέπει να διακόπτουν την οικονομική ενίσχυση σε μια χώρα, εφόσον μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα ή διάταγμα. Οι ΗΠΑ αποστέλλουν ετησίως 1,5 δις δολάρια προς την Αίγυπτο.

Πηγή: protothema.gr

Επίθεση σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στην Κυψέλη!!

Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με καπνογόνα και μολότοφ κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κτίριο όπου στεγάζεται ο σύνδεσμος του Ολυμπιακού στην περιοχή, επί της οδού Ανάφης.

Επίθεση σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στην Κυψέλη
Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με καπνογόνα και μολότοφ κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κτίριο όπου στεγάζεται ο σύνδεσμος του Ολυμπιακού στην περιοχή, επί της οδού Ανάφης.

Τραυματισμοί δεν υπήρξαν, αλλά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα σταθμευμένα κοντά στο σημείο της επίθεσης αυτοκίνητα.

Πηγή: www.protothema.gr

Να κοιτάξουν στα σοβαρά το συμφέρον τους!!

Ο Νίκος Κατσαρός γράφει στο sport-fm.gr για το πόσο λίγο αξιοποιήθηκε η επιτυχία της κατάκτησης του Euro 2004.

Να κοιτάξουν στα σοβαρά το συμφέρον τους
Κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου «γιορτάζουμε» την επέτειο της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004 και το θέμα συζήτησης είναι πάντα το ίδιο: πόσο αξιοποιήσαμε την τεράστια εκείνη επιτυχία.

Και η απάντηση όμως, είναι -δυστυχώς- πάντοτε η ίδια: λίγο έως καθόλου. Αυτή αφορά όμως το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι την Εθνική μας ομάδα. Αυτή βασίζεται κυρίως σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκτός Ελλάδας κι από το 2003 ο Ρεχάγκελ την έβαλε σε μια τροχιά, στην οποία ευτυχώς παραμένει σταθερή.

Σε επίπεδο ομάδων όμως τα πράγματα, στα εννιά χρόνια που ακολούθησαν από το καλοκαίρι του 2004, βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Κι αυτό φαίνεται καθαρά στην εικόνα που παρουσιάζει το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας.

Η ΑΕΚ δεν υπάρχει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο Παναθηναϊκός χρόνο με το χρόνο κατρακυλάει προς τις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας, ο Άρης πέρυσι δεινοπάθησε για να αποφεύγει τον υποβιβασμό κι από τους «παραδοσιακά» θεωρούμενους «μεγάλους», μόνο ο ΠΑΟΚ αγκομαχάει για να είναι κοντά στον ασυναγώνιστο Ολυμπιακό.

Ο μόνιμος, τα τελευταία χρόνια, πρωταγωνιστής ωστόσο έχει κι αυτός το δικό του πρόβλημα, αντίθετο με των άλλων αλλά όχι ευκαταφρόνητο. Αναφέρομαι στην έλλειψη ανταγωνισμού στο εσωτερικό, που έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον από τους οπαδούς του για τους αγώνες πρωταθλήματος, αλλά και για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι καλούνται να ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις υψηλού επιπέδου μόνο έξι επτά φορές τον χρόνο, στα παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Οι Έλληνες ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, μεγάλων ή μικρών, ποτέ δεν κατάφεραν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ιδιότητες του οπαδού και του επιχειρηματία. Ως οπαδός, ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας προ ημερών στους οπαδούς του Ολυμπιακού αναφέρθηκε υποτιμητικά στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό.

Ως επιχειρηματίας θα έπρεπε να παρακαλάει να τους έχει απέναντί του ως ισχυρούς ανταγωνιστές, ώστε να αναβαθμιστεί και το πρωτάθλημα, με τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο και για τον Ολυμπιακό.

Ας μη ξεχνάμε ότι όταν χρεοκόπησε η Ντόρτμουντ την δανειοδότησε, μεταξύ άλλων και η Μπάγερν (άσπονδη και μισητή αντίπαλός της), προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο του γερμανικού πρωταθλήματος.

Κάτι τέτοιο βέβαια ούτε σαν ανέκδοτο δεν θα ακουγόταν στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή όμως οι Έλληνες «επενδυτές» στις ΠΑΕ πρέπει να δούνε στα σοβαρά ποιο είναι το κοινό τους συμφέρον. Πηγή: sport-fm.gr

Σιγά μην περάσουμε...!!

Ο Γιώργος Μαζιάς γράφει για τον θρίαμβο του 2004
Σιγά μην περάσουμε...
Για μια εβδομάδα πήγαμε στην Πορτογαλία, ένα μήνα καθίσαμε. Ποια Εθνική; Έτσι λέγαμε. Καλά ήταν που φτάσαμε ως τα τελικά. Ωραίο ταξιδάκι, αλλά ως εδώ. Στον αέρα με ρωτάγανε τι λένε οι ξένοι την Ελλάδα. Τι να λένε; Για πλάκα μας είχαν. Για τελευταίους και με τεσσάρες μας προορίζαν. Μετά τη νίκη στην πρεμιέρα με την Πορτογαλία κάπως ταρακουνήθηκαν, αλλά οι Ισπανοί που μας αντιμετώπιζαν μετά, γνωστοί αλαζόνες, έκαναν πλάνα για θρίαμβο. Τους το κόλλησε ο Χαριστέας και τους σχόλασε νωρίς. Βρε, λες; Μπα. Τελευταίο ματς με τη Ρωσία κάτι θα γίνει και αποκλειστούμε. Με στείλανε να λέω τι γίνεται στο Ισπανία-Πορτογαλία. Από μόνιτορ έβλεπα τι γινόταν στο Αλγκάρβε. Άκουγα Χελάκη από τα ακουστικά και μου έφευγε η ψυχή κάθε φορά που έκαναν επίθεση οι Ρώσοι. Πάλι καλά. Περάσαμε.

Ως εδώ, όμως. Βέβαια, τρέχαμε να αλλάξουμε τα εισιτήρια μιας και τα είχαμε κανονίσει με αποκλεισμό από τον όμιλο για την εθνική. Με τη Γαλλία όμως τέλος. Αντε, να γυρίσουμε σπίτι να πάμε και διακοπές. Στο γκολ του Χαριστέα τσιμπιόμασταν. Αλλά και πάλι. Μπα. Δεν γίνεται. Θα το γυρίσουν οι Γάλλοι. Δεν το γύρισαν ποτέ. Άντε τρέχα πάλι να αλλάζεις εισιτήρια. Μακριά από την Αθήνα δεν είχαμε και μεγάλη επαφή με το τι γινόταν πίσω και τον χαλασμό που προκαλούσε το «πειρατικό». Μετά πάλι γκρίνια. Κρίμα, φτάσαμε ως εδώ και θα μείνουμε εκτός τελικού. Καλύτεροι οι Τσέχοι. Σφύριζε η μπάλα μέσα στην περιοχή του Νικοπολίδη. Κάναμε το σταυρό μας κάθε φορά που έκαναν επίθεση. Παράταση. Μπα, θα το φάμε εδώ. Στο φινάλε του πρώτου μέρους το γνωστό κόρνερ. Ο κόουτς Χελάκης είναι λίγο πιο ψηλά. Τον ακούς να ουρλιάζει. Γκολ και φύγαμε για τελικό. Ναι, καλά κόουτς. Σιγά μη μπει. Μπήκε. Τέζα οι Τσέχοι. Αργυρό γκολ και αντίο. Φεύγουμε για τη μεικτή ζώνη ενώ έξω γίνεται χαμός. Με πλησιάζουν ξένοι συνάδελφοι. Μπράβο, θαύμα, απίθανο και όλα τα γνωστά. Είχαν κουφαθεί όλοι τους. Η Ελλάδα στον τελικό. Εμείς το αντιμετωπίζαμε λες και ήταν ένα φιλικό τουρνουά. Δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε τι είχε συμβεί. Λίγο μετά η ίδια διαδικασία. Αλλαγή εισιτηρίων και ρούχων. Τελικός. Ναι, αλλά εδώ δεν γλιτώνουμε. Σιγά μην ξανακερδίσουμε την Πορτογαλία μέσα στην έδρα της. Καλά ήταν ως εδώ. Καλά περάσαμε, είδαμε όλες τις πόλεις της Πορτογαλίας, καλά (δεν) φάγαμε, άντε να πέσουμε ενδόξως και να γυρίσουμε σπίτι. Πάνε και οι διακοπές, αλλά χαλάλι. Τελικό Euro πήγαμε. Είχε κι άλλο θαύμα η ιστορία.

Το πήραμε! Οι Πορτογάλοι ξίνιζαν τα μούτρα τους. Αντιποδόσφαιρο παίξατε, μας έλεγαν, Δεν πειράζει, ξύδι τους απαντούσαμε. Η Ευρώπη είχε μείνει άφωνη. Το πιο γλυκό παραμύθι της ζωής. Παραμύθι; Όχι, δα. Από εκείνη τη μέρα μάθαμε για τα καλά. Για την ακρίβεια το θυμηθήκαμε ξανά μετά τον άθλο του 1987. Η Ελλάδα μπορεί τα πάντα. Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ! Πηγή: sport-fm.gr

Στη ζωή παίζουμε τελικά απευθείας το έργο…!!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον ανεπανάληπρο θρίαμβο της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Euro του 2004.

Στη ζωή παίζουμε τελικά απευθείας το έργο…
Η μνήμη είναι περίεργο πράγμα. Κάνει συνειρμούς, επαναφέρει τα γεγονότα σμιλεμένα. Περασμένα με το βερνίκι της ωραιοποίησης, γιατί πάντα τα ωραία είναι πιο δυνατά. Και εκείνες οι μέρες στην Πορτογαλία, θα είναι συνδεδεμένες με τις στιγμές που ονειρευόμασταν με τα μάτια ανοιχτά.

Εκεί που ακόμη και οι πιο τρελές σκέψεις έβρισκαν πρόσφορο έδαφος για να πραγματοποιηθούν. Η νύχτα της 4ης Ιουλίου του 2004 ήταν το τελευταίο κομμάτι ενός παζλ που άρχισε να συμπληρώνεται κοντά δύο χρόνια πριν. Με δύο ήττες στην αρχή. Με κάποιες νίκες μετά, που δεν τις υπολόγιζε ο κόσμος. Ώσπου ένα χρόνο πριν τα τελικά, ήρθαν εκείνες οι κολλητές επιτυχίες. Με το σήμα κατατεθέν για σκορ, 1-0.

Σαραγόσα, Αθήνα ,Ερεβάν και πάλι Αθήνα, στην Λεωφόρο. Νοιώθαμε τυχεροί που μία μεγάλη φουρνιά παικτών δεν θα έφευγε από τα γήπεδα, χωρίς να έχει αξιωθεί να πάει σε μεγάλη διοργάνωση.

Πλησιάζοντας στα τελικά, με το που είχαμε σηκώσει λίγο την μυτούλα, πάμε στην Ολλανδία και τρώμε την σφαλιάρα μας. Τέσσερα γκολ σε ένα ημίχρονο. Μας έκανε καλό. Έπεσαν οι τόνοι, φυσικά κάποιοι μιζέριασαν. Φυσιολογικά πράγματα για την χώρα που ζούμε. Η ομάδα έφυγε για την Πορτογαλία, περνώντας για προετοιμασία από την Ελβετία. Όποιοι ζούσαν κοντά στην αποστολή έλεγαν πως ήμασταν έτοιμοι για κάτι καλό.

Τελευταίο άρθρο πριν την πρεμιέρα, στις 12-6-2004 στο SPORTIME φροντίζω να οριοθετήσω τι εννοούσα προσωπικά ως επιτυχία. «Σε έξι ματς στο παρελθόν σε μεγάλες διοργανώσεις έχουμε 1-14 γκολ και μία ισοπαλία. Άρα δύο γκολ και μία νίκη είναι ο πήχης». Πρεμιέρα στο Πόρτο, που είχαν στηθεί χοροί. Ένα πρωινό με λίγο αεράκι και εκείνη την αύρα που φέρνει ο Ατλαντικός Ωκεανός. Στην προβλήτα της Ριμπέιρα δίπλα στην περίφημη γέφυρα που έχτισε πριν ένα αιώνα ο ίδιος ο Άιφελ, οι Πορτογάλοι ετοιμάζονταν να γιορτάσουν.

Ήταν η μέρα που περίμεναν από τον Δεκέμβρη του 1999, λίγο πριν εκπνεύσει η χιλιετία που τους είδε να είναι θαλασσοκράτορες και εξερευνητές. Μία χώρα που κάποτε αφέντευε τον κόσμο. Η αίσθηση ήταν πως μία τέτοια μέρα τους ανήκε και θα ήταν δική τους. Ομολογώ πως αν έπαιζαν με οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα είχα παρασυρθεί και εγώ σε αυτό το ντελίριο. Ήταν το πάρτι τους.

Όταν η ομάδα βγήκε στο χορτάρι με τον Ζαγοράκη πρώτο, η μνήμη μου γύρισε σχεδόν δώδεκα χρόνια πίσω. Το 1993 στο Λουξεμβούργο όταν η εθνική Ανδρών του Παναγούλια κέρδιζε 3-1 σε ένα αδιάφορο ματς αφού ήδη είχαμε προκριθεί στο Μουντιάλ. Η πτήση της επιστροφής είχε τέσσερις ώρες καθυστέρηση. Σε μία γωνία στο αεροδρόμιο μιλούσα με τον Θοδωρή που τότε ήταν στις ελπίδες. «Πρέπει να είναι ωραίο να περιμένεις πότε θα πας Μουντιάλ» μου έλεγε κοιτώντας μία παρέα των Ανδρών που χαβαλέδιαζε. «Και εσύ θα πας» του λέω. «Πότε; Σε αυτό αποκλείεται, έχουν άλλοι σειρά» ήταν τα λόγια του. «Θα έρθει και εσένα η ώρα σου» του είχα απαντήσει. «Μη βιάζεσαι». Την παραμονή του ματς στο Πόρτο, του θύμησα την κουβέντα μας εκείνη. «Νόμιζα πως το 98 με το Μουντιάλ και την ισοπαλία με τους Δανούς, πως είχε πετάξει το πουλάκι για πάντα» ήταν η ατάκα του.

Την στιγμή του εθνικού ύμνου έπιασα τον εαυτό μου να συγκινείται! «Τα έχουμε δει όλα» μου είπε κάποιος συνάδελφος που καθόταν πιο πλάι. Ετσι νόμιζα και εγώ. Που να ξέραμε τι θα ζούσαμε τις επόμενες 25 μέρες!

Το ματς ξεκίνησε. Ο Καραγκούνης δικαίωσε το...ονειρο του Χελάκη (ο οποίος επέμενε από την παραμονή πως θα σκοράρει η τυπάρα) και μετά πήραμε και το πέναλτι με τον Γιούρκα. Ο Μπασινάς έστειλε τον Ρικάρντο από την άλλη. Είδα τους Πορτογάλους να κλαίνε. Αισθάνθηκα άσχημα με την παιδική φατσούλα που ξέσπαγε σε λυγμούς μόλις δέκα μέτρα πιο δίπλα μας στην εξέδρα. Τους είχαμε χαλάσει το πάρτι.

Επιστρέφοντας με τον Αλέξη Σπυρόπουλο στο ξενοδοχείο το Πόρτο ήταν μία έρημη πόλη! Αδειοι δρόμοι χωρίς χορούς και τραγούδια. Πλην της Ριμπέιρα στο κέντρο. Εκεί οι Ελληνες είχαν στήσει χορό. Εκείνο το βράδι αν οι παίκτες έμπαιναν σε ένα αεροπλάνο και γύριζαν στην χωρα θα ήταν ήρωες έτσι κι αλλιώς. Για πάντα. Φυσικά έμειναν εκεί. Και την συνέχεια θα την μαθαίνουν οι επόμενες γενιές σαν παραμύθι.

Με την Ισπανία, στην έδρα της Μποαβίστα βρήκαμε το γκολ από την εκπληκτική πάσα, σχεδόν 30 μέτρων του Τσιάρτα και το σουτ του Χαριστέα. Με την Ρωσία στο Αλγκάρβε παραλίγο να πάθουμε το κάζο του αιώνα, αλλά μας γλύτωσε ο Βρύζας. Στα νοκ άουτ η Γαλλία μας περίμενε αλλά ο Χαριστέας βρέθηκε στην άκρη της σέντρας που έβγαλε, μετά από την απίθανη ντρίμπλα στον Λιζαραζού, ο Ζαγοράκης. Μόλις σφύριξε ο Φρισκ την λήξη, βούρκωσα. Ηταν μία περίεργη αίσθηση, έμοιαζε παράλογο. Πίσω στο Πόρτο για τον ημιτελικό, με την καλύτερη ομάδα του τουρνουά, την Τσέχία. Την ώρα που ο Δέλλας έβρισκε την μπάλα με το κεφάλι, βγάζοντας εκατομμύρια ανθρώπων στους δρόμους, ήμασταν πια σε άλλη διάσταση. Η Ελλάδα στον τελικό! Μείναμε ξύπνιοι, σχεδόν όλο το βράδυ και προσπαθούσαμε να το πιστέψουμε.

Την μέρα του τελικού η αισιοδοξία ξεχείλιζε από τα λόγια όλων μας. Δεν μπορώ να το εξηγήσω λογικά, εννιά χρόνια αργότερα αλλά δεν νομίζω πως υπήρχε άνθρωπος που έλεγε πως φοβάται το ματς. Οι Πορτογάλοι μας περίμεναν για την ρεβάνς. Μία φορά τους κάναμε την πλάκα, τώρα ήταν η σειρά τους. Έτσι νόμιζαν. Και το έλεγαν. Το ματς δεν θα μπει ποτέ στο πάνθεον των ωραιότερων τελικών, αλλά μεταξύ μας ποιός ενδιαφέρεται; Για εμάς θα παραμένει αξέχαστος γιατί και στο ποδόσφαιρο ισχύει ότι και για την ομορφιά: είναι απόλυτα υποκειμενικό ζήτημα.

Το γκολ του Χαριστέα μας απογείωσε. Την ώρα της απονομής τρίβαμε τα μάτια μας και τσιμπιόμασταν μήπως και δεν γινόταν πραγματικά αυτό που βλέπαμε. Στην μικτή ζώνη, λίγο αργότερα, ο Θοδωρής Ζαγοράκης μου έδινε να κρατήσω το Κύπελλο. Εκείνα τα δευτερόλεπτα μου μένουν τόσο έντονα χαραγμένα στη μνήμη που θεωρώ πως δεν θα τα λησμονήσω ποτέ. Είναι στιγμές που η λογική ξεπερνά τα όνειρα.

Σε αυτή την ζωή παίζουμε απευθείας το έργο, είχε πει κάποτε ο Ευγένιος Ο’Νιλ. Δεν υπάρχει χρόνος για πρόβες. Το έργο που ανέβηκε το καλοκαίρι του 2004 στην Πορτογαλία κράτησε για σχεδόν ένα μήνα. Με κάθε ευκαιρία οφείλουμε να λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που έκαναν πραγματικότητα και τα πιο τρελά όνειρα! Πηγή: sport-fm.gr