Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Φόβοι για εμφύλιο μετά το πραξικόπημα!!

Δραματικές εξελίξεις - 14 νεκροί σε επεισόδια - Ορκίστηκε αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου - Πιθανότερος επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο ΕλΜπαραντέι.

Αίγυπτος: Φόβοι για εμφύλιο μετά το πραξικόπημα
Με ένα προαναγγελθέν πραξικόπημα ο αιγυπτιακός στρατός από χθες έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και οι στρατηγοί ανέστειλαν το Σύνταγμα ορίζοντας προσωρινή κυβέρνηση με μεταβατικό πρόεδρο τον Αντλί Μανσούρ, πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου, ο οποίος ορκίστηκε αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος μετά την ορκωμοσία του ο Μανσούρ είπε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελεί μέρος του λαού της χώρας και είναι ευπρόσδεκτη να συμβάλει στην «οικοδόμηση του έθνους».

Νέος ισχυρός άντρας της Αιγύπτου είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, ο οποίος σε διάγγελμα, προς τον αιγυπτιακό λαό, ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν είναι πια Πρόεδρος της χώρας.

Πιθανότερος επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης ο ΕλΜπαραντέι

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα μετάσχουν "όλες οι πολιτικές δυνάμεις" και θα έχει "πλήρεις εξουσίες" όπως λένε οι στρατηγοί, είναι σε εξέλιξη. Ο αλ Σίσι υποσχέθηκε ότι ο στρατός θα μείνει μακριά από την "πολιτική" και επεξεργάστηκε, μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, χριστιανούς και μουσουλμάνους, και τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι έναν "οδικό χάρτη", ο οποίος σύμφωνα με τον ΕλΜπαραντέι "ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις του λαού".

Μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Αίγυπτο, ο Ελ Μπαραντέι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Ο ΕλΜπαραντέι είναι η πρώτη μας επιλογή», είπε μια πηγή προσκείμενη στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης της κατάστασης.

«Είναι μια διεθνής φυσιογνωμία, δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων και πιστεύει σε μια δημοκρατία που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ ορισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων», είπε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για το έργο του στην IAEA, είναι επίσης μια αποδεκτή προσωπικότητα για τις δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν αποφύγει ως τώρα να χαρακτηρίσουν ρητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πηγές είπαν επίσης ότι άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να αναλάβουν την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο βετεράνος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Γκαμάλ αλ Γκανζούρι, που είχε ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης και το 2011-2012 μετά την εξέγερση που είχε ανατρέψει τον Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Φαρούκ Ελ Όκνταχ, πρώην διοικητής της αιγυπτιακής κεντρικής τράπεζας.

Πάντως, η κύρια συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων της Αιγύπτου, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στον αποκλεισμό των ισλαμιστικών κομμάτων από την πολιτική ζωή.

«Επιβεβαιώσαμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτικών οργανώσεων να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και να σχηματίζουν τα δικά τους πολιτικά κόμματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο. «Απορρίπτουμε πλήρως τον αποκλεισμό οποιουδήποτε κόμματος, ιδίως των ισλαμικών πολιτικών οργανώσεων», πρόσθεσε η ίδια οργάνωση.

«Αυτό του οποίου γίνεται μάρτυρας η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα καθ' οιονδήποτε τρόπο. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που έλαβε η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων για να προστατεύσει την δημοκρατία, να προασπίσει την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας, να αποκαταστήσει την σταθερότητα», πρόσθεσε.

Στους δρόμους της Αιγύπτου κυκλοφορούν τανκς και ο κίνδυνος εμφυλίου είναι πιο υπαρκτός από ποτέ.

Την ώρα που οι αντίπαλοι του Μόρσι γιόρταζαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου -σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε τους λαϊκούς πανηγυρισμούς κατά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011- οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, όπως οι Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης και τοπικούς αξιωματούχους.

Οσο για την τύχη του αποπεμφθέντος προέδρου; Οπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του κόμματός του δηλαδή, έχει χωριστεί από τους ανθρώπους του και έχει μεταφερθεί μόνος στο υπουργείο Αμυνας. Ο Μόρσι "κρατείται προληπτικά", είπε ο στρατιωτικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη. Η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram έκανε επίσης λόγο για 300 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά μελών της αδελφότητας.

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης. Περίπου 2.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο χώρο, ενώ άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, την ώρα που εκείνοι προσεύχονταν. Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για πολλούς τραυματίες.

Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ρόιτερς, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.

Ο στρατός έκλεισε επίσης τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.

Ο ανατραπείς ισλαμιστής αιγύπτιος ηγέτης δήλωσε –σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο–, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι στο βίντεο αυτό, το οποίο είναι κακής ποιότητας, καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».

Ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή και ανώτατα στελέχη συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ. Οι αρχές έκλεισαν επίσης δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας, δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς πηγές ασφαλείας.

Ανησυχία στις ΗΠΑ



Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση και έκανε έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

Σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Κάιρο, ο Ομπάμα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους αμερικανικούς οργανισμούς να επανεξετάσουν τις συνέπειες που θα επέλθουν στην Αίγυπτο σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση και να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομική βοήθεια που αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια αυτής αβέβαιης περιόδου, περιμένουμε από το στρατό να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αιγυπτίων πολιτών, ανδρών και γυναικών», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποίησε την Τετάρτη τον αιγυπτιακό στρατό σχετικά με τις συνέπειες, εάν η απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση θεωρηθεί ως πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι παρατηρήσεις του Ντέμπσεϊ αναφέρονται στους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους οι ΗΠΑ πρέπει να διακόπτουν την οικονομική ενίσχυση σε μια χώρα, εφόσον μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα ή διάταγμα. Οι ΗΠΑ αποστέλλουν ετησίως 1,5 δις δολάρια προς την Αίγυπτο.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: