Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Πρώτος... ως Παναθηναϊκός!!

Η Μακάμπι Τ.Α., η Λαμποράλ Κούτσα, η Λοκομοτίβ Κουμπάν, ο Ερυθρός Αστέρας κι η νικήτρια ομάδα των Προκριματικών δεν τρομάζουν τον Παναθηναϊκό. Δείτε τους αντιπάλους του.
Ο Παναθηναϊκός τέθηκε επικεφαλής του ομίλου κι απομένει να το αποδείξει και στην πράξη απέναντι σε δύο ομάδες με πληγωμένο εγωισμό (βλ. Μακάμπι Τελ Αβίβ & Λαμποράλ Κούτσα) και σε δύο «Σταχτοπούτες» της διοργάνωσης (βλ. Λοκομοκοτίβ Κουμπάν & Ερυθρός Αστέρας). Η ρωσική Κίμκι κι η Μπάνβιτ του Δημήτρη Ιτούδη φαντάζουν ως οι πιο δυνατές ομάδες των προκριματικών για να συμπληρώσουν την 6άδα, αλλά όχι και για να ανησυχήσουν τον Αργύρη Πεδουλάκη και τους παίκτες του.
Η -μέχρι νεωτέρας- ποινή των 2 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών φαντάζει περισσότερο ανησυχητική...
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Ομάδα με τεράστια ιστορία και παράδοση στον θεσμό. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ αρχίζει πάντα την κάθε χρονιά με έναν και μοναδικό στόχο: Να φτάσει έως το τέλος της διαδρομής. Άλλοτε τα καταφέρνει κι άλλοτε όχι. Τελευταία φορά που στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν το 2005, όταν είχε κάνει το back to back, μια και το 2004 το τρόπαιο είχε πάει στο Τελ Αβίβ. Πέρυσι η «ομάδα του λαού» έφτασε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε με 3-0 απ' τη μετέπειτα φιναλίστ του Final Four, Ρεάλ Μαδρίτης. Η Νokia Arena αναμένεται είναι το μεγάλο της «όπλο» γι' ακόμη μια χρονιά. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ έχασε(!) το Πρωτάθλημα Ισραήλ, αλλά διατήρησε στον πάγκο της τον 54χρονο προπονητή. Επίσης ανανέωσαν οι Τζέιμς και Σμιθ, ενώ αποκτήθηκε ο Άλεξ Τάιους (Καντού).
ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ
Από τις πλέον... κλασικές ομάδες της Ευρωλίγκας. Οι Βάσκοι, πάντα σκληροί και φιλόδοξοι, έφτασαν πέρυσι έως τα προημιτελικά της διοργάνωσης, αν και κανείς δεν το περίμενε. Η πορεία τους σταμάτησε πάνω στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τώρα η Λαμποράλ Κούτσα θα πορευτεί με τον Σέρτζιο Σκαριόλο στον πάγκο της, ενώ ήδη έχει κάνει τρεις μετεγγραφές: Οι Χάμιλτον, Χοντζ και Χάνγκα θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν στη Βιτόρια. Την τελευταία χρονιά η Λαμποράλ Κούτσα τερμάτισε στην 5η θέση της ACB και προτεραιότητά της αποτελεί η βελτίωση της θέσης της, αφού εκτός συνόρων είναι... μοναδική στο πώς να αποτυγχάνει. Όσο για την τελευταία της παρουσία σε Final Four, αυτή ήταν το 2008 στη Μαδρίτη. Έκτοτε έχει καταφέρει να φτάσει έως τα προημιτελικά κι εκεί... κατεβαίνει από το τρένο.
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ
Η ρωσική ομάδα έβαλε το χέρι στην τσέπη και δεν απέτυχε, έστω κι αν δεν πέτυχε στο απόλυτο. Η περσινή χρονιά συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του ΕuroCup, επιτυχία η οποία της χάρισε την έξοδο στην Ευρωλίγκα, παρότι στη συνέχεια το κατάφερε και μέσω της ειδικής βαθμολογίας της σε PBL και VTB League. Ο Νικ Καλάθης ξεχωρίζει απ' το ρόστερ της ομάδος του Ευγένι Πασούτιν, αλλά η παρουσία του σ' αυτό θα κριθεί εντός των ημερών, όταν ξεκαθαρίσει το μέλλον του στο ΝΒΑ ή... στον Παναθηναϊκό, ο οποίος επιθυμεί την επιστροφή του. Στο Κρασνοντάρ βρίσκεται ακόμη ένας πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, ο Άλεκς Μάριτς, ο οποίος θα προσπαθήσει να υψώσει το ανάστημά του και να βοηθήσει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν να σταθεί αξιοπρεπώς στην παρθενική συμμετοχή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
Η 2η θέση της στην Αδριατική Λίγκα επέτρεψε στον Ερυθρό Αστέρα να πανηγυρίσει την πρώτη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα κι απομένει να φανεί κατά πόσο μπορεί να δικαιολογήσει την παρουσία του. Η διοίκηση δε θέλει να δει την ομάδα σε ρόλο κομπάρσου κι ήδη έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες κινήσεις της, ανανεώνοντας τον ΝτεΜάρκους Νέλσον κι αποκτώντας τους Σιλμπ, Μπλάζιτς και Μαριάνοβιτς.
ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ
Βαρέζε-Όλντενμπουργκ, Λιέτουβος Ρίτας-VEF Ρίγα, Νίμπουρκ-Μπάνβιτ και Κίμκι-Οστάνδη συνθέτουν τα ζευγάρια των προκριματικών της διοργάνωσης, απ' όπου μία τυχερή και πολύ περισσότερο ικανή ομάδα θα κερδίσει την είσοδό τους στους ομίλους. Αν αυτή προκύψει να είναι η Μπάνβιτ του Δημήτρη Ιτούδη, ο Παναθηναϊκός θα βρει μπροστά του τον ακόμη έναν πρώην.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: