Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πιο άσχημη από... αύριο!!

Η εθνική ξεπέρασε τον πρώτο σκόπελο και ο Βασίλης Σκουντής κάνει το ταμείο της πρεμιέρας και ζυγίζει αυτά που του άρεσαν και εκείνα τα οποία τον βάζουν σε σκέψεις...

Θέλω να πιστεύω ότι προϊόντος του Ευρωμπάσκετ, η εθνική ομάδα θα επιβεβαιώσει αυτό που έλεγε κάποτε ο (μπασκετμπολίστας και μετέπειτα πρόεδρος του Σπόρτιγκ) Στέλιος Φενέκος, κορτάροντας τις γκόμενες...
"Κυρία μου, είστε πιο όμορφη από χθες και πιο άσχημη από αύριο"!
Κολακεύονταν οι γυναίκες με αυτό το κομπλιμέντο και φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο θα άρεσε και στον Ηλία Ζούρο, που κι αυτός πήρε χθες το επίσημο βάπτισμα του πυρός στον πάγκο της εθνικής και τραβάει το ίδιο κουπί με τους μισούς παίκτες του. Δικαιολογείται, λοιπόν, η ομάδα να έχει μια βραδεία εκκίνηση και να καθυστερεί να βρει τα πατήματα της, αλλά μολονότι δεν τη ζήτησε, δικαιούται μια πίστωση χρόνου, ασκούμενη σε αυτό το "παίζω και μαθαίνω". Μια συνεχής διαδικασία στην οποία (προσδοκά ότι) κάθε μέρα θα κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, θα βελτιώνει τις ατέλειες και θα φτιασιδώνει τις κακοτεχνίες...
Αυτή είναι η πρόκληση, μεγαλύτερη ακόμη και από το αποτέλεσμα!
Οι Βόσνιοι δεν είναι ομαδάρα, άλλωστε από την τελευταία φορά που νίκησαν σε ένα Ευρωμπάσκετ, έχουν περάσει 14 χρόνια και σε 21 ματς μετρούν ήδη 19 ήττες. Ωστόσο (ως εκπρόσωποι της γιουγκοσλαβικής σχολής και χάρη σε 3-4 αναγνωρισμένους παίκτες) ήταν εξ ορισμού επικίνδυνοι και συν τοις άλλοις φάνηκαν σκληροτράχηλοι και επί 33 λεπτά αρνούνταν να παραδοθούν: μείωσαν από 57-49 σε 57-56 και τότε μόνο η εθνική ομάδα κατάφερε να τους χειραγωγήσει απαντώντας με ένα πειστικό και εντέλει καταλυτικό σερί 11-0, συμπεριλαμβανομένου και ενός σουτ τριών πόντων (που έμοιαζε βγαλμένο από την προσευχή) του Ζήση.
Στο ζύγισμα των καλών και των κακών εικόνων, το πρόσημο βγαίνει θετικό, ωστόσο οι πρώτες μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες και κυρίως διαχρονικότερες και οι δεύτερες πρέπει να περιοριστούν ή να εξαλειφθούν εντελώς...
Στα "πλην" της ελληνικής ομάδας, όπως προέκυψαν από τη σημερινή πρεμιέρα, θα έβαζα την αστοχία στα περιφερειακά σουτ (με τον Βασιλειάδη να έχει 0/5 τρίποντα, αλλά να τη βγάζει λάδι μπροστά στα 0/9 του σεσημασμένου για την ικανότητα του και ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας, Τελέτοβιτς), την εξ αυτής απορρέουσα αλλά όχι διαρκή... δυσκοιλιότητα στο σετ παιχνίδι, τις επιπολαιότητες οι οποίες γεννούν αβίαστα λάθη, την απώλεια συγκέντρωσης σε κάποιες φάσεις, τα ποσταρίσματα που έφαγε μέσα στη ρακέτα και το γεγονός ότι έδωσε θάρρος και όπλισε το χέρι του Κικάκοβιτς.
Στον αντίποδα, υπάρχουν περισσότερα "συν" και αυτά με τη σειρά τους καθίστανται τα ερείσματα της αισιοδοξίας: το (ανεκτημένο στο δεύτερο ημίχρονο) αμυντικό φίλτρο, η υπεροχή στα ριμπάουντ (τα οποία υπήρξαν αχίλλειος πτέρνα στα φιλικά ματς), οι καλές συνεργασίες μεταξύ των παικτών, που κάποια στιγμή οδηγούν και σε αυτοματισμούς , η επιθετική πολυφωνία, η επιτυχής ανάγνωση των καταστάσεων (τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση) στα κρίσιμα σημεία , το ανάλογο σημάδεμα παικτών και η ολοφάνερη επιθυμία όλων να αναδείξουν το αγαθό της ομάδας. Ξεχωρίζω και αφήνω τελευταία μια αρετή, την οποία ο Ζούρος θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ: τη δεδομένη ικανότητα της εθνικής (κυρίως με τον Καλάθη στο πηδάλιο) να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και να πετύχει εύκολα καλάθια,που θα τη βγάλουν κιόλας από τις ορισμένες επιθέσεις στο "5 εναντίον 5".
ΥΓ: Και κάτι προσωποπαγές: εάν ο Κουφός που πλέον είναι κανονικός σέντερ (και μάλιστα μπορεί να σταθεί στο ίδιο σχήμα και με τον Μπουρούση) συνεχίσει αυτό το βιολί, τότε η εθνική θα έχει αποκτήσει ένα σπουδαίο σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα. Επιφυλάσσεται ο Κώστας, το ίδιο κι εμείς...

πηγή: gazzetta.gr

Και τώρα οι ελεύθεροι!!

Η μεταγραφική περίοδος έφτασε στο τέλος της και από αύριο πρωί μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, οι ομάδες θα μπορούν να αποκτούν ελεύθερους ποδοσφαιριστές.
Λήξη της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, δόθηκε πριν από λίγο, αν και μέχρι το τέλος της ημέρας είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν αποκτήσεις και άλλων παικτών. Οι παίκτες ακόμα και την τελευταία ώρα άλλαξαν ομάδες, που με την σειρά τους προσπάθησαν να κλείσουν τις όποιες τρύπες είχαν στα ρόστερ τους.
Πλέον όσες θέλουν να ενισχυθούν περισσότερο θα μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ολοκληρώνεται η μεταγραφική περίοδος για άνεργους ποδοσφαιριστές. Για το ποιοι είναι άνεργοι παίκτες, σύμφωνα με τον Κανονισμού Ιδιότητας και Μετεγγραφών της FIFA (άρθρο 6), είναι αυτοί που έχουν μείνει ελεύθεροι πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε να έχει μείνει κάποιος ελεύθερος μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

πηγή: gazzetta.gr

Φιλική... εφτάρα για Παναιτωλικό!!

Ως μια δυνατή προπόνηση για να είναι όλοι οι παίκτες σε εγρήγορση αντιμετώπισε ο Μπάμπης Τεννές το φιλικό του Παναιτωλικού στο Μεσολόγγι που βρήκε νικητές τους «κυανοκίτρινους» με το ευρύ 7-0!
Από την στιγμή που δεν υπάρχει δράση Σούπερ Λίγκας, ο τεχνικός των νεοφώτιστων ήθελε να δει τους παίκτες του σε αγωνιστικούς ρυθμούς έστω και κόντρα σε έναν υποδεέστερο αντίπαλο! Πρωταγωνιστής του αγώνα κόντρα στην ΑΕΜ ήταν ο Στάθης Καραμαλίκης. Τα άλλα 4 γκολ του Παναιτωλικού πέτυχαν ο Καμαρά, ο Σέγε, ο Μεταξούλης και ο Κουτρουμάνος!
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Χρήστου (58’ Δουλιώτης, 82’ Μαυρογιάννης), Μπαλαούρας (60’ Αλπέντζος), Μπαρμπαρούσης (56’ Παπανικολάου), Ζαχαράκης (63’ Χαλαζιάς), Ψηλός (46’ Κλάδος), Δενδρινός (63’ Πασπαλιάρης), Τσάμης, Πετσίνης (68’ Λιάπης), Κόκκαλης (68’ Καβαλιέρης), Καρίμπας (72’ Σώκος), Ξευγένης (60’ Κολοβάκης).
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Μπαμπανιώτης, Γκόλιας (46’ Σαμαράς), Κούσας (46’ Κουτρομάνος), Μουμίν (46’ Σιόντης), Ρότσα (46’ Θεοδωρίδης), Σέγε (46’ Καμαρά), Μπουμάλ (23’ Μεταξούλης), Παλαιολόγος, Δέντσας, Ετζενγκέλε (46’ Σμίλτος), Καραμαλίκης.
Τίμησαν Χαριστέα-«Μπέλε»
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη του φιλικού τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο ποδόσφαιρο ο Άγγελος Χαριστέας και ο Μάκης Μπελεβώνης που παρέλαβαν πλακέτες από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Παπαχρήστος και τον πρόεδρο της ΑΕ Μεσολογγίου Διονύση Βισβίκη αντίστοιχα!

πηγή: gazzetta.gr

Στην Τβέντε ο Φερ!!

Η... σαπουνόπερα της μεταγραφής του Λιρόι Φερ στην Τβέντε έλαβε τέλος, καθώς μετά τις απειλές κατά της ζωής του και τις τρεις αποτυχημένες απόπειρες της ομάδα του Ενσκέντε, η Φέγενορντ δέχθηκε να τον παραχωρήσει.
Η Τβέντε ήθελε να αποκτήσει τον 21χρονο Ολλανδό από το ξεκίνημα του καλοκαιριού και τελικά τα κατάφερε την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου.
Μετά τις τρεις προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες των πρωταθλητών Ολλανδίας για την απόκτησή του και τις απειλές που δέχθηκε ο Φερ κατά της ζωής του από οπαδούς της ομάδας του, η Φέγενορντ αποφάσισε στο τέλος να τον παραχωρήσει. Ο νεαρός μέσος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Τβέντε, ενώ το κόστος της μεταγραφής δεν έγινε γνωστό, όμως εκτιμάται ότι η Φέγενορντ θα βάλει στα ταμεία της περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Κρατάει μόνο τη νίκη ο Ζήσης!!

Απόλυτα ειλικρινής ήταν ο Νίκος Ζήσης στις δηλώσεις του μετά το ματς της πρεμιέρας κόντρα στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Ο Έλληνας γκαρντ παραδέχθηκε πως η Εθνική δεν ήταν καλή, αλλά στα επόμενα ματς η εικόνα της ομάδας θα είναι διαφορετική.
«Από εκεί που ήμασταν αουτσάιντερ, μέσα από τις εμφανίσεις μας στα φιλικά δημιουργήθηκαν προσδοκίες και αυτό μας γέμισε με το άγχος της πρεμιέρας. Δεν παίξαμε καθόλου καλό μπάσκετ. Ήμασταν νευρικοί, ήμασταν σε κακή μέρα, αλλά βρήκαμε λύσεις και κερδίσαμε. Πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσουμε την απόδοσή μας. Πάντως και σε παλαιότερα χρόνια με πιο έμπειρους παίκτες κάναμε ανάλογα μέτρια πρεμιέρα. Κρατάμε τη νίκη, το πάθος που δείξαμε στο δεύτερο μέρος, αλλά πρέπει να λυθούμε και να παίξουμε το μπάσκετ που μπορούμε, γιατί αυτή η ομάδα μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ. Αν κερδίσουμε και στο δεύτερο ματς, θα πάμε με ένα 2-0 στο ρεπό» τόνισε ο γκαρντ της Σιένα ενώ από τη μεριά του ο Βασίλης Ξανθόπουλος είπε: «τέλος καλό, όλα καλά. Φάνηκε ότι είχαμε άγχος, αλλά από τη στιγμή που περάσαμε μπροστά, με αρχή την άμυνα κερδίσαμε σχετικά εύκολα στο τέλος. Είχα λίγο άγχος, αλλά κατά τη διάρκεια του αγώνα το ξεπέρασα με τη βοήθεια και των παιδιών. Στο πρώτο μέρος δεν ήμασταν καλοί επιθετικά. Κρατάμε την καλή άμυνα στο δεύτερο μέρος και θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε».

πηγή: gazzetta.gr

Ψάχνεται για Μπράμο ο Ολυμπιακός!!

Το άστρο του Μάικ Μπράμος ανατέλλει και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του gazzetta.gr, ο Ολυμπιακός παρακολουθεί στενά την περίπτωση του θέλοντας να τον αποκτήσει από την Γκραν Κανάρια.
Ο Ελληνοαμερικάνος περιφερειακός αποφοίτησε πριν από δυο καλοκαίρια και αναζήτησε ομάδα στην πατρίδα τω προγόνων του για να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Είχε προταθεί σε αρκετές ελληνικές ομάδες με λίγα χρήματα, αλλά το ρίσκο να τον εμπιστευτεί το πήρε ο Αργύρης Πεδουλάκης για το Περιστέρι.

Οι εμφανίσεις του ήταν πολύ καλές και ανέβασε την αξία του τόσο ώστε τράβηξε τα βλέμματα της φιλόδοξης Γκραν Κανάρια από την Ισπανία. Αγωνίστηκε σε 36 ματς συνολικά στο πρωτάθλημα και είχε 6,2 πόντους με 38% στα τρίποντα αφήνοντας καλές εντυπώσεις με το διαρκώς βελτιωμένο παιχνίδι του.

Η πρόσκληση του Ηλία Ζούρου στην Εθνική του ανέβασαν την αυτοπεποίθηση και μετά τις πολύ καλές επιδόσεις του στα φιλικά παιχνίδια (είχε 5,4 πόντους σε 11 αγώνες) αποτελεί βασικό στέλεχος της «επίσημης αγαπημένης». Η ικανότητα του άλλωστε, να απειλεί συνεχώς το αντίπαλο καλάθι με μακρινά σουτ, αλλά να είναι και πολύ αξιόπιστος αμυντικά, τον καθιστούν αυτόματα αγαπημένο παίκτη για κάθε προπονητή.

Στο συμβόλαιο του με την Γκραν Κανάρια υπήρχε μικρό buy out, η διορία για την καταβολή του όμως, έληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr, ο Ολυμπιακός θέλει να εντάξει τον Μπράμος στο ρόστερ του για να ενισχύσει την περιφερειακή του γραμμή με έναν ρολίστα πολυτελείας που έχει τα φόντα να αναδεχθεί σε πρωταγωνιστή. Άλλωστε, είναι μόλις 24 ετών και αγωνίζεται δυο χρόνια επαγγελματικό μπάσκετ.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του μάλιστα, στη ισπανική εφημερίδα «La Provincia» δήλωσε ότι οι προσδοκίες του από την νέα σεζόν είναι πολύ μεγαλύτερες θέλοντας να αγωνίζεται περισσότερο. Όπως τόνισε σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την καριέρα του στην Γκραν Κανάρια «περιμένω να έχω μεγαλύτερο ρόλο. Πέρσι ήταν η πρώτη μου σεζόν στην ACB και μου πήρε λίγο χρόνο να συνηθίσω στο υψηλό επίπεδο. Έπαιζα επίσης, πίσω από τον Τζέισι Κάρολ, την αξία ου οποίου όλοι γνωρίζουν. Με βοήθησε βέβαια, να βελτιωθώ. Φυσικά, πιστεύω ότι ο ρόλος μου στην ομάδα πρέπει να μεγαλώσει και ελπίζω να κάνω το βήμα παραπάνω».

Αν δεν καταφέρουν οι «ερυθρόλευκοι» να κάνουν το κόλπο γκρόσο και να τον αποκτήσουν το φετινό καλοκαίρι, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την περίπτωση. Τον έχουν προσεγγίσει και θέλουν να τον «καπαρώσουν» για να πιάσει λιμάνι το επόμενο καλοκαίρι, όταν και λήγει το συμβόλαιο του με την Γκραν Κανάρια.

Επίσημα «βιόλα» ο Σίλβα!!

Η Φιορεντίνα μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών ημερών ολοκλήρωσε την μεταγραφή του Σαντιάγο «Τάνκε» Σίλβα από την Βελές. Ο 30χρονος επιθετικός βρέθηκε στην Ιταλία και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο.
Παρά το γεγονός ότι η Φιορεντίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να πληρώσει την ρήτρα αποδέσμευσης του συμβολαίου του Ουρουγουανού επιθετικού της Βελές, έπρεπε να φτάσουμε στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.
Οι δύο ομάδες έφτασαν σε συμφωνία για την καταβολή των δόσεων, ο Σίλβα βρέθηκε στην Φλωρεντία, όπου και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την γραμμή κρούσης των «βιόλα».

πηγή: gazzetta.gr