Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μικροί στο μάτι, μεγάλοι στη ...μάχη!!

Με το δεξί στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας η ανανεωμένη Εθνική. Με το πάθος των μικρών και την εμπειρία των μεγάλων, νίκησε 76-67 τη Βοσνία στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου!
Μικροί στο μάτι, μεγάλοι στη ...μάχη!
Η Ελλάδα ξεκίνησε με το... δεξί της υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ, καθώς επικράτησε της Βοσνίας με 76-67 Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δυσκολεύτηκε αρκετά στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο με καλή απόδοση στην τρίτη περίοδο και ένα «ξέσπασμα» στην τέταρτη πήρε τη νίκη. Σε καλή ημέρα για την εθνική ήταν ο Ζήσης που είχε 13 πόντους, όσους και ο Καλάθης που είχε όμως και επτά ριμπάουντ, ενώ στους 12 σταμάτησε ο Μπορούσης, στους 10 οι Μπράμος και Κουφός και στους 9 ο Φώτσης. Για την Βοσνία κορυφαίος ήταν ο Κικάνοβιτς με 15, ακολούθησε ο Γκόρντιτς με 12, ενώ... έλαμψε με την κακή απόδοσή του ο Τελέτοβιτς που είχε 6 πόντους και 0/9 τρίποντα.

Μετά το 1-0, ακολοθούσαμε...

Το παιχνίδι ξεκίνησε με ένα άστοχο τρίποντο του Φώτση και μία εύστοχη βολή του Καλάθη, ο οποίος έκανε το 1-0. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο, καθώς στη συνέχεια πήραν... κεφάλι οι Βόσνιοι. Μάλιστα, για αρκετή ώρα στην πρώτη περίοδο ήταν σταθερά στο +5 (13-8 και 15-10), εκμεταλλευόμενοι τα λάθη της ελληνικής άμυνας και την ευστοχία τους στα τρίποντα. Το πρώτο δεκάλεπτο όμως τελείωσε στο -2 για την εθνική, καθώς με ένα δύσκολο λέι απ ο Ξανθόπουλος μείωσε στο φινάλε σε 17-15. Η Ελλάδα όφειλε να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τον Κικάνοβιτς, ο οποίος στην πρώτη περίοδο είχε σημειώσει εννιά πόντους.

Στην δεύτερη περίοδο το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου βελτιώθηκε αισθητά, ωστόσο και πάλι δεν μπόρεσε να βρει λύσεις στο σκοράρισμα. Οι Βόσνιοι ξεκίνησαν στο δεύτερο δεκάλεπτο με τρίποντο του Γκόρντιτς, ο οποίος ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 20-15. Παρόλα αυτά οι Μπράμος και Καϊμακόγλου με τέσσερις γρήγορους πόντους δεν άφησαν την Βοσνία να ξεφύγει στο σκορ. Στην συνέχεια το παιχνίδι πήγαινε πόντο – πόντο (22-21, 26-25 και 32-31), καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει. Τελικά, το ημίχρονο έκλεισε στο -3 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού ο Mπαϊράμοβιτς με φόλοου διαμόρφωσε στο φινάλε του δεκαλέπτου του 34-31 υπέρ των Βοσνίων. Για την Ελλάδα στο πρώτο ημίχρονο είχαν ξεχωρίσει με την απόδοσή τους ο Φώτσης που είχε επτά πόντους, ο Μπράμος με έξι και ο Καλάθης που είχε πέντε πόντους και πέντε ριμπάουντ.

Και τώρα... πιάστε την!

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν και το πιο καθοριστικό της αναμέτρησης, καθώς η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την άμυνά της, ενώ επιτελούς άρχισε να βρίσκει και πιο εύκολα τον δρόμο προς το καλάθι. Μπορεί οι Βόσνιοι να ξεκίνησαν εντυπωσιακά και με τρίποντο του Βασίλιεβιτς να προηγήθηκαν με 37-31, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου όχι μόνο μείωσε στο σκορ, αλλά στο 24' πέρασε και πάλι μπροστά με 43-41, για δεύτερη φορά μετά το 1-0. Το καλάθι αυτό και το εντυπωσιακό κάρφωμα του Φώτση που ακολούθησε, ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία των παικτών της εθνικής, οι οποίοι στην συνέχεια ήταν σταθερά μπροστά στο σκορ με 49-42 και 51-44. Τελικά, το δεκάλεπτο έκλεισε στο +6 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και συγκεκριμένα στο 55-49. Για την Ελλάδα δέκα πόντους στο τέλος της περιόδου είχαν οι Ζήσης και Καλάθης, εννιά ο Φώτσης και από οκτώ οι Μπουρούσης και Μπράμος. Για την Βοσνία πρώτος σκόρερ ήταν ο Κικάνοβιτς με δεκατρείς, ενώ εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ο μεγάλος σταρ της ομάδας, ο Τελέτοβιτς είχε 0/8 τρίποντα και μόλις τέσσερις πόντους!

Το... καθάρισαν με τρίποντα και σερί 11-0!

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο η Ελλάδα ξεκίνησε με καλάθι του Μπουρούση, ο οποίος έκανε το 57-49, ωστόσο στην συνέχεια οι Βόσνιοι έκαναν την τελευταία τους προσπάθεια για να “κλέψουν” το παιχνίδι και με συνεχόμενους πόντους κατάφεραν να μειώσουν σε 57-56. Η εξέλιξη αυτή άγχωσε τον Ζούρο, ο οποίος ζήτησε άμεσα τάιμ άουτ και προσπάθησε να... ξυπνήσει τους παίκτες του. Ο προπονητής τα κατάφερε άψογα, καθώς οι παίκτες του μπήκαν στο παρκέ και με ένα απίστευτο τρίποντο του Ζήση, τέσσερις πόντους του Καλάθη και πέντε του Παπανικολάου έφτασαν στο 68-56 και ουσιαστικά... καθάρισαν το ματς. Στην συνέχεια παίζοντας σωστή άμυνα και αφήνοντας τον Τελέτοβιτς να... σπάει την μπασκέτα με άστοχα τρίποντα έφτασαν στην πρώτη τους νίκη στο Ευρωμπάσκετ με 76-67.

Ακολουθούν τώρα κατά σειρά τα παιχνίδια με Φινλανδία (1/9), Σκόπια (3/9), Μαυροβούνιο (4/9) και Κροατία (5/9).
Τα δεκάλεπτα: 15-17, 31-34, 55-49,  76-67
Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 12, Ζήσης 13(2), Βασιλειάδης, Καλάθης 13, Φώτσης 9(1), Παπανικολάου 5(1), Μαυροειδής, Μπράμος 10, Κουφός 10, Σλούκας, Καϊμακόγλου 2.
Βοσνία (Χάτζιτς): Γκόρντιτς 12(2), Ίκονιτς, Μπάβτσιτς 1, Βασίλιεβιτς 9(2), Κικάνοβιτς 15, Τελέτοβιτς 6, Ντόμερκαντ 7(1), Ντέντοβιτς 8, Μπαϊράμοβιτς 9(1).
πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: