Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Σάντος: «Κερδίσαμε δίκαια»



Δίκαιη χαρακτήρισε τη νίκη της ομάδας του ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος πάντως ήταν εκνευρισμένος με τη συμπεριφορά των παικτών του αναφορικά με τις κίτρινες κάρτες. «Μπήκαμε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Πιέσαμε πολύ τον αντίπαλο από το πρώτο λεπτό. Δεν επιτρέψαμε στον Άρη να ξεκινήσει από πίσω τις επιθέσεις του όπως συνήθως. Το είχε κάνει σε προηγούμενα παιχνίδια. Οπότε καταφέραμε και μπλοκάραμε όλους τους ποδοσφαιριστές του Άρη και με την πίεση αυτή καταφέραμε να είμαστε κοντά στην περιοχή του Άρη με προϋποθέσεις να προκαλέσουμε κίνδυνο», ανέφερε αρχικά ο Σάντος και συνέχισε:

«Καταφέραμε να πετύχουμε δύο γκολ. Στην ανάπαυλα είπαμε στους ποδοσφαιριστές ότι ήταν πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και κυρίως στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους ώστε να μην πιστέψει ο Άρης ότι μπορεί να διεκδικήσει το παιχνίδι. Συνεχίσαμε πραγματικά πολύ καλά και είναι κρίμα που δεν βάλαμε άλλο γκολ, όπως στην κλασική ευκαιρία του Βιεϊρίνια που πρέπει να πετύχει το γκολ και το παιχνίδι εκεί να τελειώσει. Παρόλ΄ αυτά μένουμε με το 2-0 που είναι καλό αποτέλεσμα. Μετά την χαμένη αυτή ευκαιρία, ελέγξαμε το κέντρο και δεν νομίζω ότι απειληθήκαμε καθόλου, οπότε είμαστε δίκαιοι νικητές».

«Παραπάνω η πίεση στα ντέρμπι Θεσσαλονίκης»

Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Σίγουρα για εμάς το πιο σημαντικό ήταν η νίκη ανεξάρτητα από την κούραση κάθε ποδοσφαιριστή. Είναι ένα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μία παραπάνω ψυχολογική πίεση. Θέλαμε και τη νίκη γιατί παίζαμε και στην έδρα μας και θα είχαμε πλεονέκτημα. Από την στιγμή που έχουμε παιχνίδι την Τετάρτη και με μία ημέρα λιγότερη να ξεκουραστούμε σε σχέση με την προηγούμενη φορά, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία ομάδα ώστε να παίξει του ίδιου τύπου ποδόσφαιρο».

Για το αν προγραμματίζει κάποιες αλλαγές στο ματς με τον Ολυμπιακό, καθώς η βασική ενδεκάδα έπαιξε για πολύ ώρα στο ντέρμπι με τον Άρη τόνισε: «Σίγουρα πρέπει να υπάρξει ένα rotation στους ποδοσφαιριστές κι αυτό θα εξαρτηθεί από τον καθένα ποδοσφαιριστή. Πόσο έτοιμος θα νιώθει και πόσο θα θέλουν να ξεκουραστούν. Υπάρχουν παίκτες που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ξεκούρασης. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να παίζει η ίδια ομάδα και στα έξι παιχνίδια. Νομίζω ότι είναι συνδυασμός συζήτησης με τους ποδοσφαιριστές. Εμείς σίγουρα έχουμε κάποια στοιχεία στην κατοχή μας όμως το πιο σημαντικό είναι να μιλήσεις με τον παίκτη για να καταλάβεις πως νιώθει»

«Έβγαλα τον Ίβιτς για να μην πάρει κόκκινη»

Για τον λόγο που απέσυρε τον Ίβιτς επισήμανε: «Ζήτησε να βγει αλλαγή γιατί ο διαιτητής του έλεγε συνέχεια ότι θα του βγάλει δεύτερη κίτρινη».

Για την ωριμότητα που έδειξε η ομάδα του είπε: «Ξεκάθαρα ήταν σημάδι θετικό αυτό του Ίβιτς που αντέδρασε έτσι γιατί προτίμησε να βγει για να μην παίξει η ομάδα με δέκα ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι οι έξι κίτρινες κάρτες σε αυτό το παιχνίδι είναι υπερβολή».

Για το αν είναι παιχνίδι της χρονιάς ο αγώνας της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό είπε: «Για τον ΠΑΟΚ γιατί; Έχουμε κάνει ήδη 32 παιχνίδια. Σίγουρα τα επόμενα δύο παιχνίδι θα καθορίσουν πάρα πολλά όμως ως εκεί».

«Παράξενο αυτό που συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ»

Τέλος, για το αν διακρίνει ότι υπάρχει προστασία των αντιπάλων σε σκληρά μαρκαρίσματα σε παίκτες του ΠΑΟΚ τόνισε: «Φαίνεται ότι οι διαιτητές ποτέ δεν προστατεύουν τους δικούς μου ποδοσφαιριστές. Δεν με ενδιαφέρουν οι αντίπαλοι. Ο Βιεϊρίνια στο πρώτο λεπτό δέχθηκε ένα πολύ σκληρό χτύπημα που έμεινε ατιμώρητο.

Ενώ είδα σε αντιστοιχία στο παιχνίδι με τον Άρη στο δικό τους γήπεδο, που ένας ποδοσφαιριστής μας πήρε την μπάλα με το χέρι για να την τοποθετήσει και δέχθηκε κάρτα στο πρώτο λεπτό. Δεν έχει να κάνει με την ομάδα του Άρη. Απλώς αρχίζω να πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιους. Είναι πολύ παράξενο αυτό που συμβαίνει. Λέω παράξενο γιατί όποτε βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Πλέον έχουμε φθάσει πάλι στο όριο των καρτών για πολλούς ποδοσφαιριστές».

Κούπερ
Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ παραδέχθηκε την ανωτερότητα του ΠΑΟΚ στην διάρκεια του αγώνα τονίζοντας ότι: «Ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος από εμάς και αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε. Μας πίεσε ψηλά και καλά και δεν μπορέσαμα να αντιδράσουμε. Δεν κάναμε παραπάνω από μία-δύο καθαρές ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας για την απουσία του Σέρχιο Κόκε από την ενδεκάδα πως: «Εγώ βρίσκομαι κάθε μέρα με τους ποδοσφαιριστές και γνωρίζω πολύ καλά πως είναι ο καθένας. Ο Κάμπορα ήταν πιο φρέσκος και θεώρησα ότι πρέπει να παίξει μαζί με τον Τζόνσον». Ο Αργεντινός τεχνικός έδωσε το εναυσμα και για την συνέχεια: «Πρέπει να συνεχίσουμε και να δούμε μπροστά. Ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια και πρέπει να ετοιμαστούμε»

Πήρε το... φιλικό και τον τίτλο!

http://www.gazzetta.gr/media/k2/items/cache/f401e803f7b8c373643be92c674c361f_L.jpg?1272822003?1272822003?1272822003Με τους οπαδούς της Λάτσιο να πανηγυρίζουν τα γκολ των Σάμουελ και Μότα, η Ίντερ δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να κερδίσει με 2-0 σε ένα παιχνίδι-παρωδία και πλέον δεν χάνει τον τίτλο... ούτε με αυτοκτονία. Οριστικά εκτός Τσάμπιονς Λιγκ η Γιουβέντους. Μετά την ισοπαλία της Αταλάντα με την Μπολόνια, η Λάτσιο ήταν ουσιαστικά αδιάφορη και αυτό φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στο παιχνίδι με την Ίντερ. Οι Ρωμαίοι δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό να μην παλέψουν κόντρα στην ομάδα του Μουρίνιο και έτσι το 2-0 ήρθε απόλυτα φυσιολογικά, αποτέλεσμα που ουσιαστικά έδωσε τον τίτλο στους «νερατζούρι».

Στο πρώτο μισάωρο, το παιχνίδι κύλησε δίχως φάσεις με κάποια μακρινά, ακίνδυνα σουτ των παικτών της Λάτσιο να προκαλούν τις αποδοκιμασίες των οπαδών τους! Άλλωστε, οι «τιφόζι» των Ρωμαίων είχαν κάνει σαφές από τις προηγούμενες μέρες ότι ήθελαν να δουν την ομάδα τους να χάνει και να στερήσει από την «μισητή» Ρόμα την δυνατότητα να πάρει προβάδισμα τίτλου. Μετά την συμπλήρωση των 30 πρώτων λεπτών, η Ίντερ άρχισε να ανεβάζει στροφές και να φτάνει όποτε θέλει στην περιοχή της Λάτσιο. Ο Μουσλέρα είπε «όχι» σε δύο προσπάθειες των Σνάιντερ και Ετό, οι φιλοξενούμενοι όμως δεν συναντούσαν την παραμικρή δυσκολία στην δημιουργία φάσεων καθώς η άμυνα των «λατσιάλι» ήταν απούσα... Η κάθε επίθεση της Ίντερ φάνταζε γκολ και αυτό ήρθε στις καθυστερήσεις με κεφαλιά του Σάμουελ. Οι οπαδοί της Λάτσιο χειροκρότησαν και πανηγύριζαν ενώ ύψωσαν και το ειρωνικό πανό «Ωχ, όχι»!

Η διάθεση της Λάτσιο να μην παλέψει το παιχνίδι συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος. Σε κάθε σκληρό ή μη μαρκάρισμα, οι δύο παίκτες αντάλλασσαν χειραψία, σαν σε φιλικό παιχνίδι! Το γκολ του Μότα στο 70' κλείδωσε το τρίποντο για την Ίντερ, η οποία μπορεί να πανηγυρίζει από τώρα τον τίτλο παρότι απομένουν δύο αγωνιστικές και βρίσκεται μόλις έναν βαθμό μπροστά από την δεύτερη Ρόμα. Άλλωστε, ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός των «τζιαλορόσι» δεν περιμένει να γκελάρει η Ίντερ στο εντός έδρας με την αδιάφορη Κιέβο και στο εκτός με την προτελευταία και υποβιβασμένη Σιένα!

Το δώρο ήρθε από το Μπέργκαμο!
Οι οπαδοί της Λάτσιο είναι δεδομένο πως δεν θέλουν να καταλήξει ο τίτλος στην «μισητή» Ρόμα και για αυτό ζήτησαν την ήττα στο βραδινό παιχνίδι με την Ίντερ, με την ισοπαλία της Αταλάντα με την Μπολόνια να... διευκολύνει τα σχέδια τους! Παρότι έπαιζαν για ένα ημίχρονο με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Πελεγκρίνο, οι «μπεργκαμάσκι» κρατούσαν το 1-0 με το γκολ του Γκουαρέντε στο 23', όμως στο 82' ήρθε το... μοιραίο. Ο Πελούζο με αυτογκόλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και έτσι το 1-1 στέλνει την Αταλάντα με το ενάμιση πόδι στην Serie B, ενώ παράλληλα καθιστά σχεδόν αδιάφορη την Λάτσιο που έχει διαφορά πέντε βαθμών από την επικίνδυνη ζώνη και με πιο εύκολο πρόγραμμα!

Σε ότι αφορά στην μάχη της τετράδας, η Σαμπντόρια εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι μετά τη νίκη της με 2-0 επί της ουραγού Λιβόρνο και είναι δύο βαθμούς μπροστά από την Παλέρμο που πέρασε νικηφόρα από την Σιένα κερδίζοντας την με 2-1 και υποβιβάζοντας την και μαθηματικά στην Serie B (τραυματίας ο Τζιώλης, δεν αγωνίστηκε). Οι Σικελοί φιλοξενούν την ομάδα της Γένοβας την επόμενη αγωνιστική σε μία αναμέτρηση που θα κρίνει το εισιτήριο για τα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ!

Εισιτήριο που πλέον δεν μπορεί να διεκδικήσει η Γιουβέντους καθώς σήμερα επιβεβαιώθηκε και μαθηματικά αυτό που ήταν ουσιαστικά γνωστό εδώ και καιρό. Η ομάδα του Τζακερόνι έμεινε στο 1-1 με την Κατάνια (θέλει ακόμα έναν βαθμό για να παραμείνει στην κατηγορία) και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Σαμπντόρια και της Παλέρμο είπε αντίο στο «σεντόνι» της επόμενης περιόδου η οποία θα την βρει στο Europa League (η έβδομη θέση δίνει εισιτήριο καθώς στον ελικό του Κυπέλλου θα βρεθούν Ίντερ και Ρόμα). Εκεί όπου θα αγωνίζεται και η Νάπολι που με γκολ του Λαβέτσι στο 86' κέρδισε την Κιέβο στην Βερόνα με 2-1.

Η «σημαδεμένη» ισοπαλία της Κάλιαρι με την Ουντινέζε επαληθεύτηκε (2-2) και αμφότερες οι ομάδες εξασφάλισαν την παραμονή, ενώ στο αδιάφορο παιχνίδι της αγωνιστικής η Μπάρι κέρδισε με 3-0 την Τζένοα με τον Παπασταθόπουλο να αγωνίζεται και στα 90 λεπτά.

Τα αποτελέσματα της 36ης αγωνιστικής:

Σάββατο (1/5)
Πάρμα-Ρόμα 1-2 (81' Λανζαφάμε - 5' Τότι, 75' Ταντέι)
Μίλαν-Φιορεντίνα 1-0 (78' πεν. Ροναλντίνιο)

Κυριακή (2/5)
Αταλάντα-Μπολόνια 1-1 (23' Γκουαρέντε - 82' αυτ. Πελούσο)
Μπάρι-Τζένοα 3-0 (57' Μεγκιορίνι, 85' Καστίγιο, 89' Μπαρέτο)
Κάλιαρι-Ουντινέζε 2-2 (15' Λαζάρι, 58' Γεντά - 26' Ντι Νατάλε, 28' Σάντσες)
Κατάνια-Γιουβέντους 1-1 (24' Σιλβέστρ - 52' Μαρκίζιο)
Κιέβο-Νάπολι 1-2 (75' Γκρανότσε-45' Ντένις, 86' Λαβέτσι)
Σαμπντόρια-Λιβόρνο 2-0 (5' Κασάνο, 84' Ζίγκλερ)
Σιένα-Παλέρμο 1-2 (80' Καλάιο - 24' Καβάνι, 58' Μίκολι)

Η βαθμολογία (36 αγώνες)
1. Ίντερ 76
2. Ρόμα 74
3. Μίλαν 67
4. Σαμπντόρια 63
5. Παλέρμο 61
6. Νάπολι 56
7. Γιουβέντους 55
8. Τζένοα 48
9. Πάρμα 46
10. Φιορεντίνα 46
11. Μπάρι 46
12. Κιέβο 44
13. Ουντινέζε 43
14. Κάλιαρι 43
15. Κατάνια 41
16. Λάτσιο 40
17. Μπολόνια 40
18. Αταλάντα 35
19. Σιένα 30
20. Λιβόρνο 29

* Με παιχνίδι λιγότερο

(Οι 4 πρώτοι βγαίνουν Τσάμπιονς Λιγκ, οι θέσεις 5 έως και 7 στο Europa League, ενώ οι τρεις τελευταίοι υποβιβάζονται)

Η επόμενη αγωνιστική
Μπολόνια-Κατάνια
Φιορεντίνα-Σιένα
Τζένοα-Μίλαν
Ίντερ-Κιέβο
Γιουβέντους-Πάρμα
Λιβόρνο-Λάτσιο
Νάπολι-Αταλάντα
Παλέρμο-Σαμπντόρια
Ρόμα-Κάλιαρι
Ουντινέζε-Μπάρι

"Σώθηκε" η Σοσό...


Οι παίκτες της Σοσό πανηγυρίζουν το διπλό επί της Ρεν Την παραμονή της στην κορυφαία κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος εξασφάλισε η Σοσό, η οποία στο πλαίσιο της 35ης ημέρας, νίκησε εκτός έδρας 2-1 την αδιάφορη Ρεν και τρεις στροφές πριν το φινάλε γνωρίζει ότι και τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στα σαλόνια της Λιγκ 1.

Η Σεντ Ετιέν έχασε την ευκαιρία να "καθαρίσει" με την υπόθεση παραμονή, καθώς ηττήθηκε εντός έδρας με 4-1 από τη Λανς, ενώ μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η Μπορντό επέστρεψε στις επιτυχίες με το 1-0 επί της Τουλούζ. Αποτέλεσμα που δίνει το δικαίωμα στους "γιρονδίνους" να ελπίζουν στην κατάκτηση της 4ης θέσης, που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Απίθανο ματς, από πλευράς αποτελέσματος, έγινε μεταξύ της Μπουλόν και της Νις. Οι φιλοξενούμενοι μέχρι το 81ο είχαν το προβάδισμα με 3-0, αλλά μέσα σε 9 λεπτά οι γηπεδούχοι έφεραν το ματς στα ίσια (3-3).

Τα αποτελέσατα:

Μονακό-Λε Μαν 1-1
(48ο Μααζού - 10ο Ντοσεβί)

Γκρενόμπλ-Παρί Σεν Ζερμέν 4-0
(26ο Μπατλ, 44ο Ντιεζέ, 65ο Ακρί, 68ο Λιουμπόγια)

Οσέρ-Μαρσέιγ 0-0

Μπουλόν-Νις 3-3
(81ο Μπλαγιάκ, 88ο Καπό, 90ο Κουβιγιέρ - 32ο, 56ο Ρεμί, 62ο Χελεμπουικ)

Μπορντό-Τουλούζ 1-0
(17ο Σιανί)

Λιλ-Νανσί 3-1
(33ο Καμπαγέ, 36ο Γκερβίνιο, 49ο Φρο - 55ο Μαλόνγκα)

Ρεν-Σοσό 1-2
(83ο πέν. Μαρβό - 28ο αυτ. Μπριάν, 81ο Γκαβανόν)

Σεντ Ετιέν-Λανς 1-4
(44ο Ντιακατέ - 55ο Ακάκε, 60ο Τζεμάα, 83ο,90ο Μαουλιντά)

Βαλανσιέν-Λοριάν 0-0

Παρέμεινε κορυφή ο ΠΑΟΚ, 2-0 τον Άρη

Παρέμεινε κορυφή ο ΠΑΟΚ, 2-0 τον Άρη

Στην κορυφή των play-off παρέμεινε ο ΠΑΟΚ καθώς ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με τον Άρη, με 2-0. Ο δικέφαλος ήταν ανώτερος και αφού είχε δοκάρι στο ξεκίνημα με τον Πάμπλο Γκαρσία, κατόρθωσε να ανοίξει το σκορ με ένα ωραίο σουτ στην κίνηση από τον Βλάνταν Ίβιτς. Ο ίδιος παίκτης δημιούργησε ουσιαστικά το δεύτερο γκολ όταν πήρε κεφαλιά μετά από κόρνερ για να έρθει ο Σαβίνι από κοντά να γράψει το τελικό 2-0. Το παιχνίδι είχε ένταση όπως κάθε ντέρμπι, με τον ΠΑΟΚ να έχει πλέον στον αγώνα της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, την μεγάλη ευκαιρία να απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής μετά το τέλος του πρώτου γύρου των play-off.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

3΄ Εκτέλεση φάουλ του Πάμπλο Γκαρσία στο οριζόντιο δοκάρι και άουτ.
19΄ Εκτέλεση φάουλ του Ίβιτς πάνω από το δοκάρι.
26΄ Σέντρα του Βιεϊρίνια, πάνω στην κίνηση ο Ίβιτς σουτάρει και κάνει το 1-0.
32΄ Μετά από εκτέλεση φάουλ του Αντού, κεφαλιά του Μεριέμ, ο Χαλκιάς αποκρούει σε κόρνερ πριν η μπάλα φθάσει στο Νασούτι.
36΄ Μετά από εκτέλεση φάουλ του Λίνο, γύρισμα του Μουσλίμοβιτς, αποκρούει ο Σηφάκης σε κόρνερ.
36΄ Εκτέλεση κόρνερ του Σορλέν, πρώτη κεφαλιά του Ίβιτς, από κοντά ο Σαβίνο μόνος 2-0!
52΄ Σουτ του Βιεϊρίνια έξω από την περιοχή, λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι.
60′ Μετά από λάθος της άμυνας του Άρη, ο Βιεϊρίνια μπαίνει μόνος στην περιοχή, πάει να «σκάψει» την μπάλα με τον Σηφάκη να αποκρούει σε κόρνερ.
63΄ Εκτέλεση φάουλ του Λίνο, κεφαλιά του Φιλομένο πάνω από το δοκάρι.
68΄ Κάθετη πάσα του Βιεϊρίνια στον Μουσλίμοβιτς που αποφεύγει τον Βανγκέλι και σουτάρει πάνω από το δοκάρι.
69΄ Μετά από σέντρα του Νέτο, κεφαλιά του Κόκε στο παραθυράκι του αποκρούει αρχικά και μπλοκάρει έπειτα ο Χαλκιάς.
71΄ Εκτέλεση φάουλ του Λίνο, αποκρούει σε κόρνερ στη γωνία του ο Σηφάκης.
90΄ Μετά από σύγχυση στην περιοχή του Άρη, δυνατό σουτ του Βιτόλο απομακρύνεται από το κεφάλι του Φιλομένο!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Σάντος): Χαλκιάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Τσιρίλο, Σορλέν, Μουσλίμοβιτς (88΄Μαλεζάς), Κοντρέρας, Λίνο, Βιεϊρίνια (90΄ Φωτάκης), Ίβιτς (61΄ Φιλομένο), Σαβίνι.

ΑΡΗΣ (Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Ρονάλντο, Φερνάντες, Αντού (66΄ Κόκε), Τζόνσον, Νασούτι, Μεριέμ (57΄Χαβίτο), Κάμπορα (83΄ Λαμπριάκος), Βανγκέλι, Πρίττας.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σταθόπουλος (Αχαίας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ίβιτς, Νέτο, Σαβίνι, Γκαρσία, Κοντρέρας, Νασούτι, Πρίττας, Φιλομένο, Λαμπριάκος

Λύτρωση με Ρονάλντo

Η Ρεάλ Μαδρίτης διατηρήθηκε ζωντανή στο κυνήγι της Μπαρτσελόνα χάρη στο γκολ του Ρονάλντο ένα λεπτό πριν την λήξη, με τους Μαδριλένους να κερδίζουν με 3-2 την Οσασούνα!Η ομάδα του Καμάτσο στάθηκε εξαιρετικά στον αγωνιστικό χώρο και προηγήθηκε δύο φορές, με τον Αράντα στο 5ο λεπτό και τον Βαντόζ στο 41'. Ενδιάμεσα ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε ισοφαρίσει, ενώ ο Ντρέντε λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους έκανε το 2-2 και έδινε ένα ολόκληρο ημίχρονο στην Ρεάλ προκειμένου να πάρει τη νίκη. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι έχασαν αρκετές ευκαιρίες και... φλέρταραν με την γκέλα που θα έδινε τέλος στις ελπίδες τους για τίτλο. Η ώρα περνούσε, η Οσασούνα είχε μια μεγάλη στιγμή στο 67' με τον Μασούντ να αστοχεί προ κενής εστίας (!), ενώ απειλούσε συνεχώς με τις αντεπιθέσεις για το απόλυτο... κάζο. Όμως, ο Ρονάλντο με κοντινή κεφαλιά στο 89΄ έπειτα από σέντρα του Ιγκουαΐν, λύτρωσε την Ρεάλ και χάρισε τη σημαντική νίκη με 3-2, αποτέλεσμα που ξαναφέρνει την ομάδα του Πελεγκρίνι έναν βαθμό πίσω από την Μπαρτσελόνα και ενώ απομένουν τρεις αγωνιστικές για το τέλος.

Άλμα τετράδας για Σεβίλλη
Με δύο πέναλτι του Νεγρέδο, η Σεβίλλη κέρδισε με 3-1 την Ατλέτικο και περιμένει στραβοπάτημα της Μαγιόρκα στο Μπιλμπάο προκειμένου να αποκτήσει προβάδισμα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα της Ανδαλουσίας προηγήθηκε με τον Φαμπιάνο στο 6ο λεπτό, δείχνοντας διάθεση να «καθαρίσει» από νωρίς το παιχνίδι. Ωστόσο, η κουρασμένη από την μάχη του Άνφιλντ, Ατλέτικο, αντέδρασε γρήγορα και ισοφάρισε στο 8' με τον Τιάγκο. Οι γηπεδούχοι ξαναπήραν το προβάδισμα στο 13' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Νεγρέδο, ενώ ο διεθνής φορ πέτυχε με τον ίδιο τρόπο και το 3-1 λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αποτέλεσμα που ήταν και το τελικό στο «Σάντσεθ Πιθχουάν».

Τα αποτελέσματα της 35ης αγωνιστικής

Σάββατο (1/5)

Λα Κορούνια-Σαραγόσα 0-1 (49’ Κολούνγκα)
Μάλαγα-Σπόρτινγκ Χιχόν 1-1 (79’ Καϊσέδο - 43’ αυτ. Μπάχα)
Τενερίφη-Σανταντέρ 2-1 (45’ Ρόμαν, 56’ πεν. Αγιόθε - 71’ Σίσκο)
Βαγιαδολίδ-Χετάφε 0-0
Χερέθ-Αλμερία 2-1(27’ Αρμεντέρος, 90' Μπερμέχο - 33’ Σοριάνο)
Εσπανιόλ-Βαλένθια 0-2 (61’, 74’ Ζίγκιτς)
Βιγιαρεάλ-Μπαρτσελόνα 1-4(67’ Γιορέντε - 19’, 88’ Μέσι, 34’ Τσάβι, 42’ Μπόγιαν)

Κυριακή (2/5)

Σεβίλλη-Ατλέτικο Μαδρίτης (6' Φαμπιάνο, 13' πεν, 39' πεν. Νεγρέδο)
Ρεάλ Μαδρίτης-Οσασούνα 3-2 (23', 89' Ρονάλντο, 43' Μαρσέλο - 5' Αράντα, 41' Βαντόζ)
Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μαγιόρκα (22:00)

Η βαθμολογία (35 αγώνες)
Μπαρτσελόνα 90
Ρεάλ Μαδρίτης 89
Βαλένθια 65
Σεβίλλη 57
Μαγιόρκα 56 *
Βιγιαρεάλ 52
Χετάφε 51
Μπιλμπάο 50 *
Λα Κορούνια 44
Ατλέτικο 43
Εσπανιόλ 41
Οσασούνα 39
Αλμερία 38
Χιχόν 38
Σαραγόσα 37
Σανταντέρ 36
Μάλαγα 35
Τενερίφη 35
Βαγιαδολίδ 33
Χερέθ 30

* Με παιχνίδι λιγότερο

Θετικός ο Παπαμιχαήλ

Ικανοποιητική ήταν η εμφάνιση του Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ στο 53ο διεθνές Κύπελλο βάδην, που εντάσσεται στη σειρά Race Walking Challengeτης IAAF και διεξήχθη στην πόλη Σέστο Σαν Τζιοβάνι της Ιταλίας. Ο Έλληνας πρωταθλητής της ΕΑ Ρεθυμνιακού, τερμάτισε 24ος σε σύνολο 58 συμμετοχών στα 20 χλμ βάδην με χρόνο 01:28:17, αφήνοντας πίσω του πολλά γνωστά ονόματα του αγωνίσματος.

Πρώτος τερμάτισε ο Ιταλός σπουδαίος πρωταθλητής του βάδην, Αλεξ Σβάτσερ με 1:20:29, με 2ο το Νορβηγό Ερικ Τισέ με 1:21:29 και 3ο το Γάλλο Γιοχάν Ντινίς με 1:22:44.

Στις γυναίκες τη νίκη πήρε η Βέρα Σάντος από την Πορτογαλία με 1:28:29, με 2η τη Γερμανίδα Μέλανι Ζίγκερ με 1:29:20 και 3η τη Βρετανίδα Τζοάνα Τζάκσον με 1:32:05.

Συμπλοκές έξω από την Τούμπα

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δεν έλειψαν τα επεισόδια έξω από το γήπεδο της Τούμπας.Περίπου δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ, που προσπάθησαν να πλησιάσουν την αποστολή του Άρη, και της αστυνομίας.

Οι οπαδοί με πέτρες, μπουκάλια και μολότοφ επιχείρησαν να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό, ωστόσο δεν τα κατάφεραν λόγω της ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, έξω από το γήπεδο έχουν παραταχθεί 42 λεωφορεία των ΜΑΤ!

Μπάντοβιτς: «Συνέχεια με το ίδιο πάθος»

Απόλυτα ικανοποιημένος από την θέληση και το πάθος που έδειξαν οι παίκτες του στη νίκη επί της ΑΕΚ εμφανίστηκε ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς που ζήτησε τα ίδια στοιχεία και για τα επόμενα ματς:«Παίξαμε πολύ καλά. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, όπου φτιάξαμε πολλές ευκαιρίες και φτάναμε πιο εύκολα στο γκολ. Μετά από την ισοφάριση, είχαμε ένα διάστημα όπου χάσαμε την αυτοσυγκέντρωση μας. Αλλά και η ΑΕΚ κυκλοφόρησε καλά την μπάλα και δημιούργησε ευκαιρίες να απειλήσει».

Όσο για το τι άλλαξε σε σχέση με την εικόνα στην Θεσσαλονίκη, ο νεαρός τεχνικός τόνισε: «Μιλήσαμε με τα παιδιά. Πιστεύω ότι είδατε πως οι παίκτες είχαν πάθος και θέληση. Τα παιδιά έχουν καταλάβει τι σημαίνει η δεύτερη θέση και αυτό προσπαθώ να τους εξηγώ και γω. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και ήταν σημαντική νίκη. Αλλά πρέπει να δείξουμε την ίδια θέληση και το ίδιο πάθος στα επόμενα ματς.

Πήρε... κεφάλι για «σεντόνι»

Ο Ολυμπιακός εκτός από τα 4 δοκάρια έβαλε και δύο γκολ με κεφαλιές (Μέλμπεργκ, Μαρέσκα) και έκανε αποφασιστικό βήμα για την θέση του Τσάμπιονς Λιγκ με το 2-1 επί της ΑΕΚ, που διαμαρτύρεται για το γκολ του Μανωλά στο φινάλε που δεν μέτρησε!Νίκησε και πήρε προβάδισμα...

Ο Ολυμπιακός επιτέλεσε το χρέος του στο ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ. Παρουσιάζοντας ένα εμφανώς βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο πήρε την νίκη με 2-1 χάρις σε δύο κεφαλιές των Μέλμπεργκ και Μαρέσκα. Ο Ολυμπιακός είχε τρία δοκάρια ενώ στο δοκάρι βρήκε και ένα εκ των δύο του γκολ προτού καταλήξει στα δίχτυα.

Η ΑΕΚ στην οποία όπως φάνηκε κακώς ακυρώθηκε το γκολ του Μανωλά (με το οποίο θα ισοφάριζε σε 2-2) σκόραρε από την βούλα του πέναλτι με τον Τζιμπούρ. Μία παράβαση που δεν έπρεπε πάντως να είχε δοθεί, καθότι ο Ζεβλάκοφ δεν υπέπεσε σε αυτήν σε μαρκάρισμά του στον Καφέ. Γενικά η διαιτησία του Τριτσώνη ήταν ιδιαίτερα κακή. Πλέον ο Ολυμπιακός έφτασε τους 7 βαθμούς ενώ η ΑΕΚ έμεινε στους 2 βαθμούς.

Το πρώτο μέρος

Τα πρώτα λεπτά του αγώνα κύλησαν με καθαρά αναγνωριστικούς ρυθμούς. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε έχοντας τους Ντάτολο και Λούα στα πλάγια, κρυφό κυνηγό τον Όσκαρ και μοναδικό προωθημένο τον Ντάρμπισαϊρ. Όσον αφορά στην ΑΕΚ στην κορυφή της επίθεσης τοποθετήθηκε ο Τζιμπούρ με τους Σκόκο και Χέρσι να βγάζουν παιχνίδι από τα χαφ.

Στο 6ο λεπτό μετά από ωραία μπαλιά του Ντάτολο ο Όσκαρ σουτάρει και η μπάλα βρήκε το δοκάρι. Στην επαναφορά της ο Ισπανός σούταρε και πάλι, όμως ο Σάχα μπλόκαρε.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βάλει ένα γρήγορο γκολ και άρχισε να πιέζει για τα καλά. Στο 9ο λεπτό ο Ντάρμπισαϊρ είχε μία ακόμη καλή στιγμή. Κατάφερε να βγει απέναντι από τον Σάχα και να σουτάρει με τον γκολκίπερ της ΑΕΚ να αποκρούει την μπάλα σε κόρνερ.

Γκολ μόλις στο 10ό λεπτό!

Ο Ολυμπιακός όντας σαφώς καλύτερος κατάφερε μετά από 10 λεπτά αγώνα να σκοράρει. Στο 10ό λεπτό μετά από κόρνερ του Ντάτολο ο Μέλμπεργκ ενώ έπεφτε προς τα κάτω και ήταν αφύλαχτος στο κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ πήρε μία καρφωτή κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα αρχικά στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα. Όπως ήταν φυσικό στην συνέχεια... Πνίγηκε στις αγκαλιές των συμπαικτών του.

Το τέρμα αυτό έδωσε άλλον αέρα στον Ολυμπιακό, που συνέχιζε να ανεβαίνει ψηλά και να πιέζει ακόμη πιο πολύ την ΑΕΚ. Το ζητούμενο για τους γηπεδούχους ήταν να βάλουν ακόμη ένα τέρμα. Από την άλλη η Ένωση έδειχνε να μην έχει καθόλου καλά πατήματα μες στο γήπεδο.

Ο ρυθμός του αγώνα παρουσίασε μία... κάμψη με την ΑΕΚ πάντως να προσπαθεί πιο πολύ να φυλάξει τα νώτα της παρά να βγει με αξιώσεις μπροστά και τον Ολυμπιακό να κοιτάζει το πως να βγάλει νέες οργανωμένες επιθέσεις, είτε από το κέντρο, είτε από τα πλάγια.

Πέναλτι που δεν έπρεπε να δοθεί και 1-1...

Και εκεί που ο Ολυμπιακός έδειχνε πως έλεγχε το ματς ένα πέναλτι που κέρδισε στο 21’ ο Καφές από τον Ζεβλάκοφ ξανάβαλε την ΑΕΚ στο ματς. Ο Τζιμπούρ το εκτέλεσε εύστοχα στο 22’, κάνοντας το 1-1. Όπως φάνηκε πάντως και από το ριπλέι δεν υπήρξε παράβαση από πλευράς του Πολωνού αμυντικού, που μάλιστα... κιτρινίστηκε στην συγκεκριμένη φάση.

Στο 25’ ο Σκόκο φώναξε έντονα για πέναλτι μετά από αγκωνιά του Α. Παπαδόπουλου. Στο 32ο λεπτό ο Ζεβλάκοφ είχε δοκάρι. Ήταν το δεύτερο για τον Ολυμπιακό μετά από εκτέλεσε φάουλ του Πολωνού αμυντικού.

Μπράβο σε Μαρέσκα και 2-1!

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κλείσει το πρώτο ημίχρονο προηγούμενος στο σκορ, κάτι δίκαιο βάσει της εικόνας των δύο ομάδων. Ο Ραούλ Μπράβο έκανε από τα πλάγια μία πολύ καλή σέντρα και ο Μαρέσκα έπιασε μία πολύ καλή κεφαλιά για να κάνει το 2-1 στο 43’.

Τι συνέβη στην επανάληψη

Οι δύο ομάδες μπήκαν αρκετά ορεξάτες στην επανάληψη. Τα πρώτα λεπτά κύλησαν δίχως να γίνει η μεγάλη φάση. Η ώρα περνούσε και ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βάλει και άλλο γκολ στην ΑΕΚ, που κοίταζε να παίξει πιο πολύ με τις αντεπιθέσεις.

Στο 59’ ο Σκόκο έκανε ένα σούτ δίχως αντίκρισμα. Οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να είναι ανώτεροι της Ένωσης στους περισσότερους τομείς. Στο 60ό λεπτό ο θετικός σήμερα Ντάτολο αποπειράθηκε εκ νέου να σκοράρει με φάουλ, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε.

Μεγάλη ευκαιρία αλλά και δοκάρι για ΑΕΚ

Στο 66’ η ΑΕΚ είχε μία πολύ καλή στιγμή για να ισοφαρίσει. Ο Λαγός έβγαλε την μπάλα στον Νέμεθ που όντας απέναντι από τον Νικοπολίδη έκανε μία στραβοκλωτσιά αντί να σουτάρει κανονικά.

Στο 69' η ΑΕΚ είχε και αυτή δοκάρι μετά από κεφαλιά του Νέμεθ. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα που αντιμετώπισε από κάποια στιγμή και έπειτα στην κυκλοφορία της μπάλας ο Ολυμπιακός έκαναν τον Μπάντοβιτς να βγάλει τον Ντάρμπισαϊρ (!) και να βάλει τον Λεντέσμα, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία αλλά και τις αποδοκιμασίες του κόσμου του Ολυμπιακού.

Πάλι δοκάρι ο Όσκαρ!

Στο μεταξύ ο Όσκαρ συνέχισε να σημαδεύει τα δοκάρια. Αυτό έκανε και στο 79’ με σούτ του και ενώ είχε προηγηθεί μία ωραία ατομική του ενέργεια. Γενικά στο Β’ μέρος παίχθηκε πιο πολύ ποδόσφαιρο... αλάνας, με αρκετούς παίκτες των δύο ομάδων να αφήνουν πολλές φορές τις θέσεις τους και να ανεβαίνουν ψηλά όποτε κρίνουν εκείνοι απαραίτητο.

Ακυρωθέν γκολ και πολλές φωνές

Στο 83ο λεπτό ο Μανώλας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο το γκολ δεν μέτρησε για επιθετικό φάουλ του Τζιμπούρ πάνω στον Νικοπολίδη. Όπως φάνηκε από το ριπλέι πάντως το γκολ έπρεπε να μετρήσει καθότι δεν φάνηκε να υπάρχει φάουλ πάνω στον Νικοπολίδη. Από την μεριά της ΑΕΚ πάντως υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες.

Man of the match: Οι δύο σκόρερ του Ολυμπιακού μοιράζονται την θέση. Ο μεν Μέλμπεργκ που εκτός από το γκολ του έκανε πολύ καλή εμφάνιση στην άμυνα. Ο δε Μαρέσκα ήταν βελτιωμένος σε σχέση με άλλα παιχνίδια ενώ έβαλε και ένα ωραίο τέρμα. Αν πάντως έπρεπε να διαλέξουμε τον καλύτερο εκ των δύο αυτός ήταν ο Μέλμπεργκ.

Αδύναμος κρίκος: Τα άκρα της ΑΕΚ δεν ήταν σήμερα όσο καλά έπρεπε. Επίσης δεν φάνηκε ιδιαίτερα ο Λούα για τον Ολυμπιακό, που έκανε αρκετές λάθες μεταβιβάσεις σήμερα.

Στο ύψος του: Ο Χεσούς Ντάτολο από πλευράς Ολυμπιακού στάθηκε σήμερα στο ύψος του. Πήρε αλλά και έβγαλε μπαλιές και ήταν πολύ κινητικός. Ο Αργεντινός χαφ έδειξε θετικό πρόσωπο. Καλή παρουσία είχε και ο Παντελής Καφές από την ΑΕΚ, που βοήθησε σημαντικά στον χώρο του κέντρου ενώ κέρδισε και το πέναλτι. Θετικός και ο νεαρός Μανωλάς στα μετόπισθεν της ΑΕΚ, καθότι έκανε πολλή και... βρώμικη δουλειά, κυρίως πάνω στον Ντάρμπισαϊρ.

Η γκάφα: Ανήκει στην αμυντική γραμμή της ΑΕΚ που άφησε αφύλαχτο τον Μέλμπεργκ στην φάση του γκολ του Σουηδού. Έτσι σκόραρε σχεδόν ανενόχλητος.

Το στραγάλι: Ο διαιτητής Τριτσώνης δεν βρέθηκε σε καθόλου καλή μέρα. Ελέγχεται και για την φάση του πέναλτι του Ολυμπιακού, που δεν έπρεπε να είχε δοθεί και για το γκολ της ΑΕΚ που έπρεπε να μετρήσει. Γενικά υπέπεσε σε αρκετά λάθη και για τις δύο ομάδες.

Το ταμείο του Gazzetta: Ο Ολυμπιακός ήταν σήμερα και καλύτερος και πιο αποφασισμένος από την ΑΕΚ. Ήθελε πιο πολύ το ματς και δικαίως κατέκτησε το νικηφόρο αποτέλεσμα που είναι μία μεγάλη... ανάσα γι’ αυτόν.

Συνθέσεις ομάδων

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Όσκαρ, Ντάρμπισαϊρ (72‘ Λεντέσμα), Ζεβλάκοφ, Μπράβο, Ντάτολο (85‘ Μήτρογλου), Ντουντού, Α. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα, Λούα (90‘ Λεονάρντο).
ΑΕΚ: Σάχα, Καφές, Αραούχο (46‘ Μαντούκα), Χέρσι (56‘ Νέμεθ), Μαϊστόροβιτς, Τζιμπούρ, Γιάχιτς, Μάκος (78‘ Λεονάρντο), Λαγός, Μανωλάς, Σκόκο.

Η κούπα στην Τρεντίνο

Η Ιταλική Τρεντίνο κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ στο φάιναλ φορ που διεξήχθη στην Πολωνία. Οι Ιταλοί επικράτησαν στον τελικό της Ντιναμό Μόσχας με 3-0. Πρώτος σκόρερ ο Βισότο με 15 πόντους. Ο Χουαντορένα πολυτιμότερος του φάιναλ φορ. Δεν άλλαξε χέρια το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς η Τρεντίνο μετά τον Ηρακλή στον περσινό τελικό, κέρδισε φέτος και την Ντιναμό Μόσχας κατακτώντας για δεύτερη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι Ιταλοί επικράτησαν με 3-0 (12-25, 20-25, 21-25) δείχνοντας πως είναι οι καλύτεροι τα δύο τελευταία χρόνια στην Γηραιά Ήπειρο.


Ντιναμό Μόσχας: Γκράνκιν, Πολτάφσκι 7, Μπερέζκο 1, Σερμπίνιν 2, Ντάντε 12, Βολκόφ 2, Σαλπάροφ (λ-73%), Σιβοζέλες 4, Μάρκιν 2, Γιάκοβλεφ 9.

Τρεντίνο: Καζίτσκι 10, Χουαντορένα 11, Βισότο 15, Σάλα 9, Μπιραρέλι 4, Ζιγκάντλο, Μπάρι (λ-58%).

Τρίτη κατετάγη η διοργανώτρια Σκρα Μπελχάτοφ, επικρατώντας στον "μικρό τελικό" της Μπλεντ με 3-1. Συνοπτικά τα αποτελέσματα του φάιναλ-4:


ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (ΣΑΒΒΑΤΟ 01.05.2010)

Σκρα Μπελχάτοφ (Πολωνία)-Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία) 1-3 (25-23, 19-25, 21-25, 17-25)

Μπλεντ (Σλοβενία)-Τρεντίνο (Ιταλία) 1-3 (13-25, 25-23, 21-25, 17-25)


ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ (ΚΥΡΙΑΚΗ 02.05.2010)

Σκρα Μπελχάτοφ-Μπλεντ 3-1 (25-16, 22-25, 31-29, 25-20)


ΤΕΛΙΚΟΣ (ΚΥΡΙΑΚΗ 02.05.2010)

Ντιναμό Μόσχας-Τρεντίνο 0-3 (12-25, 20-25, 21-25)


Οι κορυφαίοι:

MVP : Οσμάνι Χουαντορένα (Τρεντίνο)

Μπλοκέρ : Ματέϊ Κάμνικ (Μπλεντ)

Λίμπερο : Αντρέα Μπάρι (Τρεντίνο)

Υποδοχέας: Ντάνιελ Λούις (Μπλεντ)

Σκορερ : Μάριους Βλάζλι (Σκρα Μπελχάτοφ)

Σερβέρ : Οσμάνι Χουαντορένα (Τρεντίνο)

Πασαδόρος: Λούκας Τζιγκάντλο (Τρεντίνο)

Επιθετικός: Αμαράλ Ντάντε (Ντιναμό Μόσχας)

Νικήτρια στην «πρόβα τελικού» η Σεβίλλη

Τον πρώτο λόγο για την τέταρτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, εξακολουθεί να έχει η Σεβίλλη.Σε μια πρόβα του τελικού του «Κοπα ντελ Ρέι» που θα διεξαχθεί στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης, οι Ανδαλουσιανοί επικράτησαν με 3-1 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Ατλέτικο Μαδρίτης και απομακρύνθηκαν τέσσερις βαθμούς από την Μαγιόρκα που παίζει αργότερα στο «Σαν Μαμές» με την Μπιλμπάο.

Όλα τα γκολ του ματς μπήκαν στο πρώτο ημίχρονο με τους γηπεδούχους να ανοίγουν γρήγορα το σκορ με τον Λουίς Φαμπιάνο. Οι «ροχιμπλάνκος» ισοφάρισαν με τον Τιάγκο Μέντες στο 8’ αλλά εμφανίστηκαν επηρεασμένοι από την υπερπροσπάθεια του ημιτελικού με την Λίβερπουλ, ενώ ο Κίκε Φλόρες ξεκούρασε παίκτες όπως ο Φορλάν και ο Σιμάο.

Το 3-1 διαμορφώθηκε με δύο πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Αλβάρο Νεγκρέδο στο 13’ και στο 40’. Ωστόσο στην φάση της δεύτερης παράβασης, ο Λουίς Φαμπιάνο αποχώρησε τραυματίας από το μαρκάρισμα του Περέα, βάζοντας σε ανησυχία τον πάγκο της Σεβίλλης ενόψει των καθοριστικών τελευταίων αναμετρήσεων σε πρωτάθλημα και Κύπελλο….

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της 35ης αγωνιστικής της «Πριμέρα Ντιβιζιόν»:

Σεβίλλη-Ατλέτικο Μαδρίτης 3-1
5’ Λουίς Φαμπιάνο, 13’ πεν. 40’ πεν.Νεγκρέδο/ 8’ Τιάγκο Μέντες

20:00 Ρεάλ Μαδρίτης-Οσασούνα
22:00 Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μαγιόρκα

Από το Σάββατο

Λα Κορούνια-Σαραγόσα 0-1
50’ Κολούνγκα

Μάλαγα-Σπόρτινγκ Χιχόν 1-1
79’ Καϊσέδο/ 43’ αυτ. Απόνο

Τενερίφη-Σανταντέρ 2-1
45’ Ρομάν Μαρτίνεζ, 56’ πεν. Αγιόζο/ 71’ Σίσκο

Βαγιαδολίδ-Χετάφε 0-0
* Στο 58’ αποβλήθηκε ο Κορτές της Χετάφε

Χερέθ-Αλμερία 2-1
28’ Αρμεντέρος, 90’ Μπερμέχο/ 34’ Σοριάνο
* Στο 39’ αποβλήθηκε ο Κεϊτά της Χερέθ
** Στο 83’αποβλήθηκε ο Ολιβέιρα της Αλμερία

Εσπανιόλ-Βαλένθια 0-2
61’, 74’ Ζίγκιτς

Βιγιαρεάλ-Μπαρτσελόνα 1-3
67’ Γιορέντε/ 18’, 88’ Μέσι, 34’ Τσάβι, 42’ Μπόγιαν

Κύπρος Πρωταθλήτρια μετά από 7 χρόνια η Ομόνοια

http://www.sport24.gr/ast/cov/al/alwneyths_2010_5_2_18_39_42_b.jpg Ομόνοια νίκησε με 1-0 το ΑΠΟΕΛ στο "ΓΣΠ" και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κύπρου, με μια αγωνιστική να απομένει. Ο Στάθης Αλωνεύτης πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και το "τριφύλλι" με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο επέστρεψε στην κορυφή μετά από 7 ολόκληρα χρόνια (2003 το τελευταίο).

Το εντυπωσιακό για το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κερδίσει τον τίτλο τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Το ΑΠΟΕΛ 2007 & 2009, ο Απόλλων 2006, η Ανόρθωση το 2008 και η Ομόνοια το 2010.

Οι συνθέσεις

ΟΜΟΝΟΙΑ: Γιωργαλλίδης, Ντάβιντσον, Χαραλάμπους, Βέντζελ, Κακά (46' Καρυπίδης), Κασέκε, Λεάντρο, Μακρίδης, Χριστοφή, Αλωνεύτης (89' Ζλόγκαρ), Ρενχίφο (73' Ζουράβσκι).
ΑΠΟΕΛ: Χιώτης, Χατζί, Κόντης, Γκριντσάροβ, Μπρούερς (82' Σολωμού), Μοράις (67' Παουλίστα), Μιχαήλ, Πίντο, Κοσόβσκι, Χαραλαμπίδης (46' Αλεξάνδρου) Μάρτσιν Ζεβλάκοβ.

ΑΠΟΛΛΩΝ: Νάγκι, Λεϊβακαμπέσι, Κατσαβάκης, Γεωργίου, Μάρτινς, Σκοπελίτης, Λαμπάν, Μιγκέλ (74' Ράμος), Καφού, Μπάκλεϊ (56' Τόφας), Οκκάς.
ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Σβαλόβσκι, Λόπεζ, Μερκής, Σάλες, Σεγκάρες, Λαι, Νούνιεζ (78' Νεβά), Μασμανίδης (65' Ντούρο), Σταύρου, Αβραάμ, Ματούσοβιτς (56' Μπαγκούρα).

Αναλυτικά οι κατακτήσεις

ΑΠΟΕΛ 20 (1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1947, 1948, 1949, 1952, 1965, 1973, 1980, 1986, 1990, 1992, 1996, 2002, 2004, 2007, 2009)
Ομόνοια 20 (1961, 1966, 1972, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1987, 1989, 1993, 2001, 2003, 2010)
Ανόρθωση 13 (1950, 1957, 1958, 1960, 1962, 1963, 1995, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2008)
ΑΕ Λεμεσού 5 (1941, 1953, 1955, 1956, 1968)
Ολυμπιακός Λευκωσίας 3 (1967, 1969, 1971)
Απόλλων Λεμεσού 3 (1991, 1994, 2006)
ΕΠΑ 3 (1945, 1946, 1970)
Πεζοπορικός Λάρκακας 2 (1954, 1988)
Τραστ 1 (1935)
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής (5η των play-offs):

Παρασκευή
Εθνικός - ΑΠΟΠ/Κινύρας 4-2 (8' και 54' Μιρτάκοβιτς, 65' και 81' Ηλία / 44' Ζίνκο, 47' Γαλάνης)

Σάββατο
ΑΕΛ - ΕΝΠ 2-2 (7' Ρόκε, 30' Σίλβιο Αγκούστο Γκονσάλες / 61' Ντε Βουλφ, 64' Βαν Τόρναουτ)
Ερμής - Άρης 4-0 (12', 60', 62' και 66' Ζοεάνο)
ΑΕΠ - Δόξα 4-1 (18' Ροντρίγκες, 24', 43' και 79' Μάρκες / 82' πέν. Ρομά)

Κυριακή
Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ 1-0 (17' Aλωνεύτης)
Απόλλων - Ανόρθωση 0-0

Η βαθμολογία

1. Ομόνοια 71
2. Ανόρθωση 64
3. ΑΠΟΕΛ 62
4. Απόλλων 60

5. ΑΕΛ 55
6. ΕΝΠ 39
7. ΑΠΟΠ/Κινύρας 37
8. Εθνικός Άχνας 37

9. Ερμής 41
10. Δόξα 35
11. ΑΕΠ 35
12. Άρης 20

13. Νέα Σαλαμίνα 14
14. ΑΠΕΠ 10

*Ο 1ος στα προκριματικά του Champions League (2ος γύρος)
**Ο 2ος και ο 3ος στο Europa League

***Υποβιβάστηκαν Νέα Σαλαμίνα και ΑΠΕΠ
****Οι 12 πρώτες ομάδες παίζουν play-offs ανά τετράδες

Αποθέωση Καρεμπέ στο Καραϊσκάκη

Στα επίσημα του γηπέδου Καραϊσκάκη βρίσκεται ο Κριστιάν Καρεμπέ και παρακολουθεί την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.Ο Γάλλος πρώην άσος των «ερυθρολεύκων» έκανε την εμφάνισή του στην εξέδρα των επισήμων, λίγα λεπτά πριν την σέντρα του αγώνα. Μόλις έγινε αντιληπτός χειροκροτήθηκε, ενώ αντάλλαξες πολλές χειραψίες με τους φίλους του Ολυμπιακού.

Λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο, ο Καρεμπέ γνώρισε την αποθέωση. «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Καρεμπέ, Καρεμπέ», φώναξε αρκετές φορές οι οργανωμένοι, για να ακολουθήσει το θερμό χειροκρότημα από όλο το γήπεδο.

Βία και τρόμος στο Ζάγκρεμπ!

http://www.gazzetta.gr/media/k2/items/cache/22f012e721fd8ae33836ed9e9f2aa058_L.jpg?943912800?943912800?943912800Νύχτα τρόμου στο Ζάγκρεμπ και ο απολογισμός από το χθεσινοβραδινό ντέρμπι ανάμεσα στη Ντιναμό και τη Χάιντουκ είναι δραματικός. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 21 εκ των οποίων οι δυο είναι σε σοβαρή κατάσταση.Τι και αν το πρωτάθλημα είναι ήδη στα χέρια της Ντιναμό Ζάγκρεμπ η συνάντηση της με την Χάιντουκ βάζει σε επιφυλακή και την αστυνομία. Το χθεσινοβραδινό ντέρμπι ήταν από τα πιο βίαια της ιστορίας, συγκρούσεις των οπαδών με τις αστυνομικές δυνάμεις εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό 15 αστυνομικών και 6 οπαδών, ενώ η αστυνομία προέβη σε 91 συλλήψεις (66 οπαδοί της Ντιναμό). Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για δυο σοβαρά τραυματίες, έναν αστυνομικό που έχει χτυπηθεί στο μάτι, και έναν οπαδό που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο από σφαίρα στο στήθος.

(Χ)αρούμενη η Επανομή

http://www.gazzetta.gr/media/k2/items/cache/fd7f86a96d78d9f8ae22d60e2caabca7_L.jpg?943912800?943912800?943912800Πολύτιμη ισοπαλία 1-1 πήρε η Αναγέννηση Επανομής στην Κρανούλα απέναντι στην τοπική Δόξα ενώ η Βέροια πέρασε με 3-1 από τον Βόλο όπου επικράτησε επί της τοπικής Νίκης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Αναγέννηση Γιαννιτσών-Βισαλτιακός Νιγρίτας 6-3

Οδυσσέας Αναγέννησης Σερρών-ΠΑΟΝΕ 0-0

Εορδαϊκός-Πυρσός Γρεβενών 1-1

Φωκικός-Κοζάνη 0-1

Νίκη Βόλου-Βέροια 1-3

Δόξα Κρανούλας-Αναγέννηση Επανομής 1-1

Μακεδονικός-Εθνικός Φιλιππιάδας 4-1

Ρεπό: Θερμαϊκός

1. Αναγέννηση Επαν. 60 39-22

2. Βέροια 59 47-21

3. Τρίκαλα 58 32-11

4. Αναγέννηση Γιαν. 57 59-31

5. Εορδαϊκός 52 36-20

6. Μακεδονικός 51 34-23

7. Πυρσός Γρεβενών 46 36-24

8. Εθνικός Φιλιππιάδας 45 37-34

9. Φωκικός 44 30-26

10. Δόξα Κρανούλας 37 24-28

11. Νίκη Βόλου 37 28-34

12. Οδυσσέας Αναγέννησης 33 31-30

13. Κοζάνη 32 21-25

14. ΠΑΟ Νέων Επιβατών 30 23-36

15. Βισαλτιακός 28 30-37

16. Θερμαϊκός 19 24-55

17. Καστοριά 4 7-78

* Η Βέροια άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς τιμωρία από την περσινή σεζόν.

** Η Καστοριά έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα.

Ασταμάτητος ο Βύζας!

http://www.gazzetta.gr/media/k2/items/cache/6aeb470c55e8842ce510469e21e97b6c_L.jpg?943912800?943912800?943912800Σπουδαία νίκη με 3-0 σημείωσε ο Βύζας Μεγάρων επί της Κορίνθου ενώ η Παναχαϊκή κατάφερε να περάσει μέσα από το Άργος με 3-1. Εύκολα η Καλλιθέα 3-0 την Αγία Παρασκευή

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Παναργειακός-Παναχαϊκή 1-3 (25' Δρούλλιας - 16' Ι. Λαμπρόπουλος , 63' Κοζανίδης , 90' Κουσκουνάς )

Κεραυνός Κερατέας-Πλατανιάς 1-1

Σαρωνικός-Ασπρόπυργος 1-4 ((44' Μαστρογιάννης - 28' Καλογρίδης , 34' Μπραντάν , 58' πεν Σαββίδης, 89' Αγγελόπουλος )

Χαίδάρι-ΠΑΟ Ρουφ 0-3 (5', 66' Μανιάς , 70' Βλαστέλλης )

Καλλιθέα-Αγία Παρασκευή 3-0 ((55' Μαρουκάκης , 60' πεν Κατσαρός, 83' Παπαναστασίου )

Αίας Σαλαμίνας-Χερσόνησος 4-1

Παναιγιάλειος-Ατσαλένιος 1-0

Βύζας Μεγάρων –Κόρινθος 3-0 (30' Μιχελής , 77' Καφαντάρης , 85' Όκουε )

Ρεπό: Ζάκυνθος

1. Βύζας Μεγάρων 66 45-16

2. Παναχαϊκή 63 59-31

3. Καλλιθέα 63 49-26

4. Ζάκυνθος 52 51-37

5. ΠΑΟ Ρουφ 45 29-20

6. Χερσόνησος 42 27-27

7. Ασπρόπυργος 42 33-38

8. Παναιγιάλειος 41 31-30

9. Κόρινθος 41 28-33

10. Αγία Παρασκευή 40 27-27

11. Πλατανιάς Χανίων 39 30-31

12. Κεραυνός Κερατέας 39 31-35

13. Παναργειακός 35 30-38

14. Αίας Σαλαμίνας 34 33-33

15. Ατσαλένιος 34 27-38

16. Σαρωνικός 27 28-48

17. Χαϊδάρι 8 22-72

Άνοδος για Κέρκυρα, 3ποντο για Σέρρες

http://www.gazzetta.gr/media/k2/items/cache/ca08ada371e236b721c1cc80de30538f_L.jpg?1272807326?1272807326?1272807326πουδαία νίκη με 2-1 σημείωσε ο Πανσερραϊκός επί του Ολυμπιακού Βόλου ενώ η Κέρκυρα αναδείχτηκε ισόπαλη 0-0 με τον Παναιτωλικό και εξασφάλισε και μαθηματικά την άνοδο στην Ά εθνική!. Πολύτιμο διπλό του ΟΦΗ στο Αιγάλεω.

Σημαντική νίκη με 2-1 σημείωσε ο Πανσερραϊκός επί των «ερυθρόλευκων» και έθεσαν σοβαρή υποψηφιότητα για τα πλέι οφ. Τα γκολ των γηπεδούχων σημείωσαν στο 16΄ ο Λεοζίνιο με σουτ και στο 51΄ ο Γεωργιάδης με σουτ ενώ για την ομάδα του Βόλου σκόραρε ο Σολάκης στο 84΄ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Στην Κέρκυρα οι «Φαίακες» αναδείχτηκαν ισόπαλοι 0-0 με τον Παναιτωλικό με τους «Φαίακες» να χάνουν την ευκαιρία να πλησιάσουν τον Ολυμπιακό Βόλου ενώ η ομάδα του Αγρινίου θα διεκδικήσει την είσοδο στα πλέι οφ στις επόμενες δύο αγωνιστικές.

Ο Κώστας Κιάσσος πέτυχε το χρυσό τέρμα για τον ΟΦΗ στο εκτός έδρας ματς με το Αιγάλεω με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 26΄.

Στο Ελληνικό ο Εθνικός κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Ηλιούπολης με 2-1 χάρη σε δύο τέρματα του Ροντρίγκο (42΄ και 67΄) ενώ η ομάδα; Των νοτίων προαστίων είχε ανοίξει το σκορ στο 9΄ με τον Νιάρο.

Βαθμούς και γκολ μοιράστηκαν στην Ρόδο, τα «ελάφια» και ο Πιερικός όπου αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο 39΄με σουτ του Μακρή για να ισοφαρίσει με κεφαλιά ο Κακλαμάνος στο 59΄.

Την έδρα του εκμεταλλεύτηκε ο Εθνικός Αστέρας όπου επικράτησε της Δόξας Δράμας με 1-0 χάρη σε τέρμα που σημείωσε στο 69΄ με σουτ ο Κριπιντήρης.

Βαθμολογία (σε 32 αγώνες)

1.Ολυμπιακός Βόλου 65 67-32

2. Κέρκυρα 62 45-24

3. ΟΦΗ 56 39-33

4. Εθνικός 50 41-28

5. Πανσερραϊκός 48 34-34

6. Πιερικός 46 40-31

7. Διαγόρας 45 39-39

8. Παναιτωλικός 44 38-35

9. Ηλιούπολη 43 30-29

10. Αγροτικός Αστέρας 42 33-27

11. Εθνικός Αστέρας 42 37-35

12. Δόξα Δράμας 40 36-45

13. Αναγέννηση Καρδίτσας 38 25-28

14. Θρασύβουλος 34 38-41

15. Ρόδος 34 28-39

16. Ιωνικός 33 26-41

17. Καλαμάτα 28 20-42

18. Αιγάλεω 21 17-50

*Ιωνικός, Καλαμάτα, Θρασύβουλος και Αγροτικός Αστέρας έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο

Δώρο τίτλου στην Ίντερ

Το αυτογκόλ του Πελούζο στο ματς με την Μπολόνια καταδίκασε την Αταλάντα (1-1) και παράλληλα καθιστά... σχεδόν αδιάφορη την Λάτσιο ενόψει του βραδινού παιχνιδιού απέναντι στην Ίντερ! Οι οπαδοί της Λάτσιο είναι δεδομένο πως δεν θέλουν να καταλήξει ο τίτλος στην «μισητή» Ρόμα και για αυτό ζητούν την ήττα στο βραδινό παιχνίδι με την Ίντερ, με την ισοπαλία της Αταλάντα με την Μπολόνια να... διευκολύνει τα σχέδια τους!

Παρότι έπαιζαν για ένα ημίχρονο με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Πελεγκρίνο, οι «μπεργκαμάσκι» κρατούσαν το 1-0 με το γκολ του Γκουαρέντε στο 23', όμως στο 82' ήρθε το... μοιραίο. Ο Πελούζο με αυτογκόλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και έτσι το 1-1 στέλνει την Αταλάντα με το ενάμιση πόδι στην Serie B, ενώ παράλληλα καθιστά σχεδόν αδιάφορη την Λάτσιο που έχει διαφορά πέντε βαθμών από την επικίνδυνη ζώνη και με πιο εύκολο πρόγραμμα! Συνεπώς, μια ήττα στο βραδινό παιχνίδι με την Ίντερ δεν θα είναι σε καμία περίπτωση καταστροφική για την ομάδα της Ρώμης, με τους «νερατζούρι» να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μία αδιάφορη ομάδα, στο ουσιαστικά πιο δύσκολο παιχνίδι τους!

Σε ότι αφορά στην μάχη της τετράδας, η Σαμπντόρια εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι μετά τη νίκη της με 2-0 επί της ουραγού Λιβόρνο και είναι δύο βαθμούς μπροστά από την Παλέρμο που πέρασε νικηφόρα από την Σιένα κερδίζοντας την με 2-1 και υποβιβάζοντας την και μαθηματικά στην Serie B (τραυματίας ο Τζιώλης, δεν αγωνίστηκε). Οι Σικελοί φιλοξενούν την ομάδα της Γένοβας την επόμενη αγωνιστική σε μία αναμέτρηση που θα κρίνει το εισιτήριο για τα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ!

Εισιτήριο που πλέον δεν μπορεί να διεκδικήσει η Γιουβέντους καθώς σήμερα επιβεβαιώθηκε και μαθηματικά αυτό που ήταν ουσιαστικά γνωστό εδώ και καιρό. Η ομάδα του Τζακερόνι έμεινε στο 1-1 με την Κατάνια (θέλει ακόμα έναν βαθμό για να παραμείνει στην κατηγορία) και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Σαμπντόρια και της Παλέρμο είπε αντίο στο «σεντόνι» της επόμενης περιόδου η οποία θα την βρει στο Europa League (η έβδομη θέση δίνει εισιτήριο καθώς στον ελικό του Κυπέλλου θα βρεθούν Ίντερ και Ρόμα). Εκεί όπου θα αγωνίζεται και η Νάπολι που με γκολ του Λαβέτσι στο 86' κέρδισε την Κιέβο στην Βερόνα με 2-1.

Η «σημαδεμένη» ισοπαλία της Κάλιαρι με την Ουντινέζε επαληθεύτηκε (2-2) και αμφότερες οι ομάδες εξασφάλισαν την παραμονή, ενώ στο αδιάφορο παιχνίδι της αγωνιστικής η Μπάρι κέρδισε με 3-0 την Τζένοα με τον Παπασταθόπουλο να αγωνίζεται και στα 90 λεπτά.

Τα αποτελέσματα της 36ης αγωνιστικής:

Σάββατο (1/5)
Πάρμα-Ρόμα 1-2 (81' Λανζαφάμε - 5' Τότι, 75' Ταντέι)
Μίλαν-Φιορεντίνα 1-0 (78' πεν. Ροναλντίνιο)

Κυριακή (2/5)
Αταλάντα-Μπολόνια 1-1 (23' Γκουαρέντε - 82' αυτ. Πελούσο)
Μπάρι-Τζένοα 3-0 (57' Μεγκιορίνι, 85' Καστίγιο, 89' Μπαρέτο)
Κάλιαρι-Ουντινέζε 2-2 (15' Λαζάρι, 58' Γεντά - 26' Ντι Νατάλε, 28' Σάντσες)
Κατάνια-Γιουβέντους 1-1 (24' Σιλβέστρ - 52' Μαρκίζιο)
Κιέβο-Νάπολι 1-2 (75' Γκρανότσε-45' Ντένις, 86' Λαβέτσι)
Σαμπντόρια-Λιβόρνο 2-0 (5' Κασάνο, 84' Ζίγκλερ)
Σιένα-Παλέρμο 1-2 (80' Καλάιο - 24' Καβάνι, 58' Μίκολι)

Την αποχώρηση της ανακοίνωσε η Θάνου

Την αποχώρηση της από το στίβο ανακοίνωσε η Κατερίνα Θάνου.Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης ανακοίνωσε ότι κρεμάει τα παπούτσια της,στην τηλεοπτική εκπομπή «Προσωπικά» της κρατικής τηλεόρασης.Η 35 χρόνη Θάνου εξέφρασε την πικρία της για τον τρόπο που σταματάει τους αγώνες (επιμονή της ΔΟΕ από τους Ολυμπιακούς του 2008) ωστόσο δήλωσε ευχαριστημένη για όσα πέτυχε κατά στην πολύχρονη καριέρα της.

«Ήθελα να κλείσω με τον δικό μου τρόπο, δηλαδή κάποιο μετάλλιο αν ήταν εύκολο, όμως το κεφάλαιο του πρωταθλητισμού θέλω πια να κλείσει» δήλωσε η Ολυμπιονίκης των 100 μέτρων και πρόσθεσε πως «φεύγω ώριμη και γεμάτη. Μπορεί να τελείωσε άσχημα αλλά η πίκρα των τελευταία χρόνια δεν καλύπτει τις χαρές των προηγούμενων χρόνων».

Γυναίκες: Νίκη-πρόκριση της εθνικής

Η εθνική πόλο γυναικών «σφράγισε», όπως αναμενόταν, το εισιτήριο για τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Ζάγκρεμπ, επικρατώντας 28-5 της Τσεχίας, στον τελευταίο αγώνα της για τον Β΄ προκριματικό όμιλο.Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τερμάτισε δεύτερο, πίσω από την οικοδέσποινα και «χρυσή» Ολυμπιονίκη Ολλανδία (νίκησε 11-5 τη Μεγάλη Βρετανία), εξασφαλίζοντας την πρόκριση.

Τα οκτάλεπτα: 7-0, 7-2, 8-2, 6-1

Από τον Α΄ όμιλο, που φιλοξενήθηκε στην Ιμπέρια, την πρόκριση πήραν η γηπεδούχος Ιταλία και η Γερμανία, ενώ απευθείας στα τελικά έχουν περάσει οι τρεις πρώτες ομάδες της προηγούμενης διοργάνωσης (Ρωσία, Ισπανία, Ουγγαρία) και η οικοδέσποινα Κροατία.

Εκτός Τσάμπιονς Λιγκ η «Γιούβε»!

Στο Γιουρόπα Λιγκ θα αγωνίζεται την επόμενη σεζόν η Γιουβέντους, απόρροια της καταστροφικής χρονιάς που είχε φέτος…Οι «μπιανκονέρι» δεν τα κατάφεραν στο «Άντζελο Μασιμίνο» απέναντι στην Κατάνια, με την οποία αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1. Ο Σιλβέστρε άνοιξε το σκορ για τους Σικελούς στο 24’, ο Μαρκίζιο ισοφάρισε για την «μεγάλη κυρία» στο 52’΄αλλά στην συνέχεια η «Γιούβε» όχι απλά δεν μπόρεσε να απειλήσει την αντίπαλη εστία με προϋποθέσεις αλλά στο 90’ είδε τον Μπουφόν να σταματά το κοντινό σουτ του Μάξι Λόπεζ, στην μεγάλη ευκαιρία της Κατάνια να πάρει το ματς.

Η τέταρτη και προνομιούχος θέση είναι αποκλειστική υπόθεση της Σαμπντόρια και της Παλέρμο και μία από τις δύο θα έχει την ευκαιρία του χρόνου να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «μπλουτσερκιάτι» νίκησαν, όπως αναμενόταν, εύκολα την Λιβόρνο στο «Λουίτζι Φεράρις» με 2-0 ενώ οι «ροσανέρο» έφυγαν με το «διπλό» από την Σιένα, επικρατώντας της ομάδας του Αλμπέρτο Μαλεζάνι με 2-0. Στην έκτη θέση και πάνω από την Γιουβέντους πέρασε η Νάπολι με την νίκη της με 2-1 στην Βερόνα επί της Κιέβο, δεν προλαβαίνει όμως να διεκδικήσει την τέταρτη θέση στα δύο τελευταία παιχνίδια.

Όπως και η Λιβόρνο, η Σιένα από σήμερα ανήκει και τυπικά στην Serie B. Η τρίτη ομάδα που θα τους ακολουθήσει θα είναι πιθανότατα η Αταλάντα που στο κρίσιμο ματς του Μπέργκαμο, αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με την Μπολόνια. Μάλιστα, οι «ροσομπλού» πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας στο 83’ με αυτογκόλ του Πελούσο και διατήρησαν την διαφορά των πέντε βαθμών από τους «νερατζούρι», δύο αγωνιστικές πριν πέσει η αυλαία. Στην Σαρδηνία, η Ουντινέζε πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας (2-2) από την Κάλιαρι και δεν κινδυνεύει, ενώ στο πιο «αδιάφορο» ματς, η Μπάρι επικράτησε με 3-0 της Τζένοα στο «Σαν Νίκολα».

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της 36ης αγωνιστικής της Serie A:

Αταλάντα-Μπολόνια 1-1
23’ Γκουαρέντε/ 83’ αυτ. Πελούσο
* Στο 45’ αποβλήθηκε ο Πελεγκρίνο της Αταλάντα

Μπάρι-Τζένοα 3-0
57’ Μετζορίνι, 85’ Καστίγιο, 89’ Μπαρέτο
* Στο 59’ αποβλήθηκε ο Μετζορίνι της Μπάρι

Κάλιαρι-Ουντινέζε 2-2
15’ Λατσάρι, 58’ Τζεντά/ 26’Ντι Νατάλε, 28’ Σάντσεζ

Κατάνια-Γιουβέντους 1-1
24’ Σιλβέστρε/ 52’ Μαρκίζιο

Κιέβο-Νάπολι 1-2
75’ Γκρανότσε/ 45’ Ντένις, 86’ Λαβέτσι

Σαμπντόρια-Λιβόρνο 2-0
5’ Κασάνο, 84’ Τσίγκλερ

Σιένα-Παλέρμο 1-2
80’ Καλάιο/ 24’ Καβάνι, 59’ Μίκολι

Πρωταθλήτρια Ολλανδίας για πρώτη φορά η Τβέντε!

Η πιο σημαντική ημέρα της ιστορίας της Τβέντε είναι η σημερινή, καθώς με την εκτός έδρας νίκη επί της Μπρέντε με 2-0 κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα Ολλανδίας!Στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής, οι παίκτες της Τβέντε μπήκαν αποφασισμένοι στο γήπεδο και μόλις στο 23’ ο Μπράιαν Ρούις έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Στην συνέχεια το μόνο που χρειάστηκε, ήταν το γκολ του Μίροσλαβ Στοχ στο 73’, για να αποβάλλει το άγχος και να «κλειδώσει» το πρωτάθλημα. Έτσι λοιπόν, η ομάδα του Στιβ ΜακΛάρεν πήρε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, ενώ συγχρόνως εξασφάλισε για πρώτη φορά την είσοδό της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την ίδια ώρα, ο Άγιαξ που τερμάτισε τελικά δεύτερος με έναν βαθμό διαφορά, επικρατούσε επίσης εκτός έδρας της Ναϊμέγκεν με 4-1! Ο Άιαντας ξεκίνησε πολύ δυνατά στο παιχνίδι, μόλις στο 15’ πήρε προβάδισμα στο σκορ και παρά τα γκολ της Τβέντε στo άλλο ματς, συνέχισε να σκοράρει και εύκολα πήρε τους τρεις βαθμούς, οι οποίοι όμως τελικά δεν έφταναν…

Από τα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής, ξεχωρίζει φυσικά η μεγάλη νίκη της Φέγενορντ επί της Χέρενφεν με 6-2, σε ένα ματς όπου ο Ρόι Μακάι σημείωσε το τελευταίο χατ τρικ της καριέρας του, αφού έχει αποφασίσει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Όσον αφορά την τελική κατάταξη, η Τβέντε εξασφάλισε την απευθείας είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Άγιαξ θα αγωνιστεί στα προκριματικά.

Οι Αϊντχόφεν, Φέγενορντ και Άλκμααρ, θα αγωνιστούν στο Γιουρόπα Λιγκ της νέας περιόδου, ενώ Αλμέλο, Ουτρέχτη, Γκρόνιγκεν και Ρόντα θα παλέψουν μέσω των πλέι οφ για μία θέση στο Γιορόπα. Απευθείας υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία η Βάαλβικ, ενώ σε πλέι άουτ θα… μονομαχήσουν για την παραμονή οι Βίλεμ και Σπάρτα Ρότερνταμ.
Τα αποτελέσματα της 34ης και τελευταίας αγωνιστικής:

Βάαλβαϊκ - Φένλο 1-2
(50’ Μούλντερ - 75’ Καλάμπρο, 82’ Μπόιμανς)
Ουτρέχτη - Φίτεσε 2-2
(7’ Μάρτενς, 54’ Μουλένγκα - 62’ Καγιά, 76’ Κολκ)
Ρόντα - Βίλεμ 3-2
(34’ Μπόντορ, 51’ πεν. Γιούνκερ, 88’ Ντε Φο - 69’ Περέιρα, 74’ Μπουταχάρ)
Ναϊμέγκεν - Άγιαξ 1-4
(87’ Ντιμπαζόνκιζα - 15’, 63’ Σουάρες, 36’ Ντε Ζέου, 42’ Πάντελιτς)
Μπρέντα - Τβέντε 0-2
(23’ Ρουΐς, 74’ Στοχ)
Χέρακλες - Άντο Ντε Χάαγκ 4-2
(5’ Βεΐνοβιτς, 8’ Έβερτον, 71’ Μάρτενς, 88’ Ντάγκλας - 78’ Ντέρικ, 80’ αυτ. Φαν ντερ Λίντεν)

Γκρόνινγκεν - Σπάρτα Ρότερνταμ 3-1
(19’ Βαν Ντε Λακ, 46’ Μάταβζ, 53’ Στένμαν - 70’ Γιον)
Φέγενορντ - Χέρενφεν 6-2
(13’, 58’, 75’ Μακάι, 23’ Ελμ, 51’ Τόμασον, 86’ Μπαχία - 12’ Γκριντχάιμ, 32’ Ντε Βρίες)

Άλκμααρ - Αϊντχόφεν 1-1
(69’ Ελ Χαμνταουί, 61’ Μπακάλ)

Oι κατακτήσεις

Άγιαξ 29
Αϊντχόφεν 21
Φέγενοορντ 14
HVV Ντεν Χάαγκ 10
Σπάρτα Ρότερνταμ 6
RAP Amsterdam 5
Go Ahead Eagles 4
*Από 3 έχουν: HBS Craeyenhout, HFC, Βίλεμ
**Από 2 έχουν: ADO Ντεν Χααγκ, Άλκμααρ, Χέρακλες, RCH
***Από 1 έχουν: Τβέντε, Be Quick 1887, D.O.S., BVV Den Bosch, D.W.S., De Volewijckers, FC Eindhoven, SC Enschede, Haarlem, Limburgia, NAC Breda, Quick Den Haag, Rapid JC, SVV, VV Concordia

Οι «μπλε» στον παράδεισο!



ΝΙΚΗ ΤΙΤΛΟΥ (2-0) ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΛΣΙ ΣΤΟ «ΑΝΦΙΛΝΤ», ΜΕ ΓΚΟΛ-ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΤΖΕΡΑΡΝΤ ΣΤΟΝ ΝΤΡΟΓΚΜΠΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΑΝΚ ΛΑΜΠΑΡΝΤ. Μια ανάσα από το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας της βρίσκεται η Τσέλσι του Κάρλο Αντσελότι. Οι Λονδρέζοι νίκησαν μέσα στο «Άνφιλντ» την Λίβερπουλ με 2-0 και ανεξάρτητα του τι θα κάνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα δύο τελευταία παιχνίδια, θα είναι εκείνοι που θα πανηγυρίσουν τον τίτλο αν την τελευταία αγωνιστική πάρουν το «τρίποντο» απέναντι στην Γουίγκαν, μέσα στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Ο Ράφα Μπενίτεθ έδειξε πως ήθελε να «χτυπήσει» το ματς (παρότι η Λίβερπουλ δεν είχε μεγάλο βαθμολογικό κίνητρο) παρατάσσοντας μια ομάδα που απαρτίστηκε από τους παίκτες που «τράβηξαν το κουπί» όλη την σεζόν, συμπεριλαμβανομένου του Σωτήρη Κυργιάκου. Η Λίβερπουλ μπήκε «ζωηρά» στο ματς και είχε δοκάρι σε σουτ του Ακουιλάνι στο 11’, δείχνοντας πως δεν θα αποτελέσει εύκολη λεία για τους επίδοξους πρωταθλητές.

Η συνέχεια όμως ήταν πολύ διαφορετική. Ένα παιδαριώδες λάθος του Στίβεν Τζέραρντ στο 33', όταν γύρισε απρόσεκτα την μπάλα προς τον Ρέινα, έδωσε την ευκαιρία στον Ντιντιέ Ντρογκμπά να ξεπεράσει τον Ισπανό και να σκοράρει στην κενή εστία. Η Τσέλσι, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκε δικαιολογημένα και για πέναλτι προς την λήξη του ημιχρόνου σε μια φάση με πρωταγωνιστές τους Καλού και Λούκας, αλλά ο διαιτητής Άλαν Γουάιλι δεν υπέδειξε την παράβαση.

Στην επανάληψη, όλα κρίθηκαν πολύ γρήγορα με το δεύτερο τέρμα της Τσέλσι που ήρθε στο 54΄, όταν ο Φρανκ Λάμπαρντ εκμεταλλεύθηκε τον συνδυασμό τον Ντρογκμπά, Ανελκά για να πετύχει ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του. Η Λίβερπουλ κατέρρευσε και η Τσέλσι είχε νέες ευκαιρίες με τους Μαλουντά, Ανελκά και Καλού, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις ο Πέπε Ρέινα ήταν εκεί και απέτρεψε μια ακόμα πιο βαριά ήττα για τους «κόκκινους».

Οι «μπλε» θα στεφθούν και μαθηματικά πρωταθλητές, αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ηττηθεί σε λίγη ώρα από την Σάντερλαντ, στο «Στάδιο του Φωτός». Σε κάθε περίπτωση, η Τσέλσι ολοκλήρωσε ένα τρομερό σερί στα ντέρμπι φέτος, κάνοντας ένα απίστευτο «6 στα 6» απέναντι σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Λίβερπουλ!

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της 37ης αγωνιστικής της «Πρέμιερ Λιγκ:

Λίβερπουλ-Τσέλσι 0-2
33’ Ντρογκμπά, 54’ Λάμπαρντ

17:00 Φούλαμ-Γουέστ Χαμ
18:00 Σάντερλαντ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Δευτέρα 03/05

15:30 Γουίγκαν-Χαλ
19:00 Μπλάκμπερν-Άρσεναλ

Από το Σάββατο

Μπέρμιγχαμ-Μπέρνλι 2-1
29’ αυτ. Γένσεν, 31’ Τζόνσον/ 87’ Tόμπσον

Μάντσεστερ Σίτι-Άστον Βίλα 3-1
41’ πεν. Τέβες, 43’ Αντεμπαγιόρ, 90’ Μπέλαμι/ 16’ Κάριου

Πόρτσμουθ-Γουλβς 3-1
20’ Ντιντάν, 39’ Ουτάκα, 67’ Μπράουν/ 35’ Ντόιλ

Στόουκ-Έβερτον 0-0

Τότεναμ-Μπόλτον 1-0
38’ Χάντλστοουν

Για την ισοφάριση...

Ο ΠΑΟΚ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πετύχει το «διπλό» στην Κυψέλη απέναντι στον Πανελλήνιο στο πρώτο ματς και τη Δευτέρα (5μ.μ., NovaSports) καλείται να ισοφαρίσει τη σειρά στην Πυλαία.Ο Σούλης Μαρκόπουλος εξήγησε ενόψει του δεύτερου αγώνα της σειράς ότι «μας περιμένει ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι με τον Πανελλήνιο κι αυτή τη φορά ο αγώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος. Θέλουμε να κερδίσουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε και να πάμε την επόμενη Πέμπτη και πάλι στην Αθήνα για να διεκδικήσουμε σε τρίτο παιχνίδι την πρόκρισή μας στην τετράδα. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι, να παραμείνουμε ήρεμοι και αφοσιωμένοι στο στόχο μας. Περιμένουμε και σε αυτό το παιχνίδι τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, να έρθουν στο γήπεδο και να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας, όπως κάνουν από την αρχή της χρονιάς. Η παρουσία τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προσπάθειά μας να ισοφαρίσουμε την σειρά σε 1-1 και να πάμε σε τρίτο παιχνίδι, για να πετύχουμε ό, τι δεν καταφέραμε το Σάββατο».

Ο Τόμας Ντελινινκάιτις έχει βοηθήσει τα μέγιστα το «δικέφαλο» από την πρώτη στιγμή και αυτό θέλει να κάνει και στο δεύτερο παιχνίδι με τον Πανελλήνιο. Ο Λιθουανός γκαρντ δήλωσε ότι «χάσαμε μία μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι του Σαββάτου, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε και να δούμε τον επόμενο αγώνα. Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς είναι πάντα η άμυνα. Εκεί πρέπει να δείξουμε μεγάλη συγκέντρωση, γιατί με την καλή άμυνα μπορούμε να αποκτήσουμε και την δυνατότητα να φύγουμε στον αιφνιδιασμό και να πετύχουμε εύκολα καλάθια. Πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από μας. Και στο γήπεδό μας πάντα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με την παρουσία των φιλάθλων μας νομίζω ότι είμαστε πάντα πιο δυνατοί. Είναι ο έκτος μας παίκτης και για αυτό, όπως όλοι οι συμπαίκτες μου τους περιμένουμε και θέλουμε να δούμε ένα γεμάτο γήπεδο».

Προεδρική... ντόπα

Στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αποστολή της ΑΕΚ βρέθηκε πριν από λίγη ώρα ο Σταύρος Αδαμίδης και μίλησε στους παίκτες ενόψει της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό, στο Φάληρο, σε λίγες ώρες.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ προσπάθησε μάλιστα να... ντοπάρει τους παίκτες, λέγοντάς τους ότι σε περίπτωση νίκης θα λάβουν πριμ 100 χιλ. ευρώ, μετά από απόφαση των μετόχων του συλλόγου!

Ο 36χρονος δικηγόρος, εξάλλου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άλλο πριμ, εκείνο των 500 χιλ. ευρώ, που θα εισπράξουν οι 'κιτρινόμαυροι' αν βγουν πρώτοι στη διαδικασία των πλέι οφ. Στη διοίκηση υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί η ομάδα να φύγει με το 'διπλό' από το 'Γ. Καραϊσκάκης', όπως είχε κάνει και στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου, με δύο γκολ του Νάτσο Σκόκο.

Τα είπε και Ντούσαν

Στο μεταξύ, πριν από τη συνάντηση με τους παίκτες, ο Σταύρος Αδαμίδης συνομίλησε για λίγη ώρα με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ προφανώς ενημέρωσε τον προπονητή για το ύψος του πριμ και, φυσικά, ζήτησε από όλους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για νίκη.

Λατσιάλι αποθεώνουν Μουρίνιο

Η Ρόμα περιμένει ήττα της Ιντερ από την Λάτσιο, αλλά οι τιφόζι της τελευταίας ετοιμάζουν θριαμβευτική υποδοχή στον Ζοσέ Μουρίνιο! Σε περίπτωση που οι λατσιάλι επικρατήσουν των νερατζούρι το βράδυ της Κυριακής, η Ρόμα θα περάσει ξανά στην πρώτη θέση και θα είναι αγκαλιά με το Scudetto, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Η Λάτσιο δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την παραμονή της αλλά αυτό λίγο απασχολεί τους οπαδούς της, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες πήγαν στο προπονητικό κέντρο και ζήτησαν από τους παίκτες να χάσουν από την Ιντερ, ώστε να μην κατακτήσει το πρωτάθλημα η Ρόμα!

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην Curva Nord όπου κάθονται οι φανατικοί της Λάτσιο θα υπάρχει το βράδυ της Κυριακής ένα μεγάλο πανό, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον Μουρίνιο και θα αναφέρει: «Τιμούμε τον Μουρίνιο, έναν αληθινό άνθρωπο σε ένα ψεύτικο ποδόσφαιρο»!

Αν στη Ρόμα θέλουν ακόμη να ελπίζουν σε νίκη της Λάτσιο, ας το κάνουν...

«Οχι» σε Ρεάλ για Ντε Ρόσι

Μπορεί ο Φλορεντίνο Πέρεθ να θέλει να πάρει στη Ρεάλ Μαδρίτης τον Ντε Ρόσι αλλά η διοίκηση της Ρόμα εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά την παραχώρηση του. Ο πρόεδρος των «μερένχες» ήδη έχει κάνει τις πρώτες επαφές με τη διοίκηση της ιταλικής ομάδας, αλλά οι «τζιαλορόσι» είναι, και πάλι, αρνητικοί.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή της Ρόμα, Μπρούνο Κόντι: «Ο Ντανιέλε είναι παίκτης μας.
Δεν θα πάει πουθενά.
Δεν έχουμε σκοπό να τον παραχωρήσουμε όσα χρήματα κι αν μας προσφέρουν.»

Δύσκολη αποστολή για Ζοτς

Ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ, αλλά ο προπονητής του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θεωρεί πως στη Νέα Σμύρνη οι πράσινοι θα έχουν δύσκολη αποστολή. Πέκοβιτς: «Σαν να μην έχει γίνει αυτό το 1-0».

Για το δεύτερο ματς των δύο ομάδων για την α’ φάση των πλέι οφ, ο Ζοτς μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΑΚΕ τονίζοντας: «Περιμένουμε ένα δύσκολο παιχνίδι τη Δευτέρα. Κι αυτό γιατί ο Πανιώνιος θα είναι σίγουρα καλύτερος από ό,τι παρουσιάστηκε στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Το ζητούμενο για εμάς είναι να αγωνιστούμε με την ίδια σοβαρότητα και στα 40 λεπτά της αναμέτρησης. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και σοβαροί για να φτάσουμε στη δεύτερη νίκη μας στη σειρά και κατ’ επέκταση στην πρόκριση στους ημιτελικούς του πρωταθλήματος. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε έτοιμοι για την αναμέτρηση αυτή, έχοντας στο μυαλό μας ότι ο Πανιώνιος παρουσιάζεται πιο δυνατός όταν αγωνίζεται στην έδρα του».

Πέκοβιτς: «Σαν να μην έχει γίνει αυτό το 1-0»

Δηλώσεις έκανε και ο Νίκολα Πέκοβιτς αναφέροντας πως στο στρατόπεδο του τριφυλλιού πρέπει να ξεχάσουν το πρώτο ματς: «Πήραμε τη νίκη στον πρώτο αγώνα της σειράς, αλλά θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό το παιχνίδι. Θα είναι δύσκολο να το αφήσουμε στην άκρη. Το ζητούμενο είναι να το πράξουμε και να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο αγώνα σαν να μην έχει γίνει αυτό το 1-0. Πρέπει να ξεχάσουμε την εύκολη νίκη που πήραμε το Σάββατο, αλλά να θυμόμαστε όλοι ότι αν παίξουμε το ίδιο καλά σε άμυνα και επίθεση και στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να πάρουμε αυτό που ζητάμε από τον δεύτερο αγώνα, να κάνουμε δηλαδή το 2-0 στη σειρά. Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα το Σάββατο, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο αγώνα τη Δευτέρα. Κανείς μας δεν έχει ξεχάσει ότι πήραμε δύσκολα τη νίκη στην έδρα του Πανιωνίου στην κανονική περίοδο. Απαιτείται μεγάλη προσοχή από την πλευρά μας για να πετύχουμε το στόχο μας».

Πάει για Γκόμεζ η Μπάγερν

Μπορεί ακόμα να διεκδικεί άλλους δύο τίτλους (το πρωτάθλημα ουσιαστικά είναι δικό της), αλλά η Μπάγερν σχεδιάζει ήδη την ομάδα ενόψει της νέας χρονιάς. Πρωταρχικός στόχος είναι ένας τερματοφύλακας και πρώτος υποψήφιος είναι ο Εουρέλιο Γκόμεζ της Τότεναμ. Μία από τις θέσεις στις οποίες μειονεκτεί η Μπάγερν Μονάχου είναι αυτή του τερματοφύλακα. Μετά την αποχώρηση του Όλιβερ Καν, οι Βαυαροί δεν έχουν βρει άξιο αντικαταστάτη με τους Ρένσιγκ και Μπουτ να είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς.

Έτσι, το καλοκαίρι οι πρωταθλητές Γερμανίας (μόνο με θαύμα το χάνουν το τίτλο) θα βγουν στην αγορά για την απόκτηση ενός πορτιέρο. Το πρώτο όνομα που είχε ακουστεί ήταν αυτό του Μάνουελ Νόιερ, αλλά η Σάλκε ζητάει πολλά, με συνέπεια οι Βαυαροί να στραφούν στον Εουρέλιο Γκόμεζ της Τότεναμ.

Ο Βραζιλιάνος δεσμεύεται με συμβόλαιο με τους Λονδρέζους για άλλα δύο χρόνια, αλλά ο Λουίς Φαν Γκάαλ έχει ζητήσει την απόκτηση του άλλοτε τερματοφύλακα της PSV, και μάλιστα αν τελικά η Τότεναμ δεν καταφέρει να βγει στο Τσάμπιονς Λιγτκ, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για την Μπάγερν.

Η Σέλτικ θέλει Ντάρμπισιρ

Ανταλλαγή του Ματ Ντάρμπισιρ με τον Μαρκ Αντούαν Φόρτσουν είναι το νέο μεταγραφικό σενάριο που προκύπτει για τον Ολυμπιακό σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας. Στη σημερινή της έκδοση η «News Of The World» αναφέρει ότι ο 24χρονος στράικερ του Ολυμπιακού είναι ο εκλεκτός του Νιλ Λένον προκειμένου να ενισχύσει την επιθετική γραμμή της Σέλτικ στη προσεχή μεταγραφική περίοδο.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά ότι οι Σκωτσέζοι... σκέφτονται σοβαρά να παραχωρήσουν τον Γάλλο επιθετικό της ομάδας του, Μαρκ Αντούαν Φόρτσουν προκειμένου να ντύσουν στα «πράσινα» τον φορ των Πειραιωτών. Από κει και πέρα αξίζει να σημειωθεί πως ο Φόρτσουν έχει κάνει καριέρα στις Νανσί, Λιλ, Ουτρέχτη και Γουέστ Μπρόμιτς, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει πολλές συμμετοχές στους «καθολικούς».

Επίθεση στο πούλμαν της Μπενφίκα

Το μεγάλο ντέρμπι της Πορτογαλίας διεξάγεται σήμερα στο «Ντραγκάο» με την Πόρτο να υποδέχεται την Μπενφίκα. Το πούλμαν των «αετών» δέχτηκε επίθεση κατά την άφιξη της στο ξενοδοχείο.

Ο σύλλογος της Λισσαβόνας μετέβη χθες στο Πόρτο για το αποψινό ματς, με το πούλμαν να δέχεται επίθεση από ένα γκρουπ νεαρών όπου πέταξαν πέτρες και μπλε μπογιά. Επίθεση δέχτηκε και ένα αμάξι της αστυνομίας που συνόδευε την αποστολή της Μπενφίκα. Πάντως, δεν υπήρχε καμία σύλληψη.

Υπενθυμίζουμε πως η Μπενφίκα κερδίζει και μαθηματικά το πρωτάθλημα αν πάρει τουλάχιστον έναν βαθμό από την Πόρτο. Κάτι που φυσικά δεν επιθυμούν με τίποτα οι «δράκοι», δηλαδή να δουν τους αετούς να πανηγυρίζουν τον τίτλο στην έδρα τους.

Λάμπαρντ: "Δεν θα υπάρχει δικαιολογία αν χάσουμε το πρωτάθλημα"

"Για μια ομάδα όπως η Τσέλσι, το να χάσεις ένα τρόπαιο όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση είναι κάτι το ασυγχώρητο. Δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες αν δεν τα καταφέρουμε. Γνωρίζουμε ότι αν κερδίσουμε και τα δύο τελευταία μας παιχνίδια, η Μάνστσεστερ και να θέλει δεν θα μπορεί να κάνει κάτι για να μας στερήσει τον τίτλο", ήταν τα λόγια του διεθνή μέσου των "μπλε" Φρανκ Λάμπαρντ.

Οπαδός της Τσέλσι ο πρόεδρος της Λίβερπουλ

Το ντέρμπι της Λίβερπουλ με την Τσέλσι την Κυριακή (2/5) ενδεχομένως να βγάλει και πρωταθλητή στην Premiership, καθώς σε περίπτωση που η ομάδα του Καρλο Αντσελότι κάνει το διπλό, θα βρεθεί αγκαλιά με τον τίτλο. Το παράδοξο είναι πως ο νέος πρόεδρος της Λίβερπουλ, Μάρτιν Μπράουτον, δήλωσε οπαδός της Τσέλσι και γι` αυτό δεν θα πάει στο Ανφιλντ να παρακολουθήσει το παιχνίδι.

Ο Μπράουτον, που ανέλαβε τα ηνία της Λίβερπουλ στις 16 Απριλίου, τόνισε πως εδώ και 55 χρόνια υποστηρίζει την Τσέλσι και αυτό δεν θα μπορούσε να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη: "Κάθε πραγματικός οπαδός που υποστηρίζει έναν σύλλογο για 55 χρόνια, όπως εγώ, δεν μπορεί εντελώς ξαφνικά να πάει εναντίον τους μέσα σε μία νύχτα. Όταν έχεις ακολουθήσει μία ομάδα για τόσο μεγάλο διάστημα τότε είναι στο αίμα σου. Είναι κάτι που έχει να κάνει με το συναίσθημα και όλοι οι οπαδοί που υποστηρίζουν για πολλά χρόνια τη Λίβερπουλ θα καταλάβουν τι εννοώ", τόνισε ο Μπράουτον και συνέχισε:

"Δεν μπορώ να έρθω στο ματς την Κυριακή και να δείξω οποιοδήποτε από τα συναισθήματά μου καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε έλλειψη σεβασμού προς τους πιστούς της Λίβερπουλ. Η Λίβερπουλ έχει εκπληκτικούς οπαδούς και δεν θα ήθελα να το κάνω αυτό, οπότε για μένα το πιο λογικό είναι να μείνω σπίτι και να δω το ματς στην τηλεόραση".

Γκούτι: Να μείνει ο Πελεγκρίνι

Η απομάκρυνση του Μανουέλ Πελεγκρίνι από τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο με το τέλος της Primera Division, ωστόσο, ο Γκούτι θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς όφελος της ομάδας.

Ο μέσος της Βασίλισσας τόνισε πως ο Πελεγκρίνι πρέπει να πάρει πίστωση χρόνου από τη διοίκηση και σχολίασε πως θα ήταν προτιμότερο να μην αλλάξει ο προπονητής, ακόμη κι αν στη θέση του έρθει ο Ζοσέ Μουρίνιο:

"Η αλλαγή του προπονητή θα είναι ένα βήμα προς τα πίσω. Ο Μουρίνιο είναι σπουδαίος τεχνικός, αλλά χρειάζεται να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Πελεγκρίνι", τόνισε ο Γκούτι και αναφέρθηκε στη μάχη του πρωταθληματος:

"Αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα βρίσκεται στα χέρια της Μπαρτσελόνα. Είναι πρώτοι και όλα εξαρτώνται από αυτούς. Οι πιθανότητες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι 70-30. Μακάρι να μπορούσαμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνατότητες".

Οσο για το δικό του μέλλον στην Ρεάλ, τόνισε: "Απομένει ένας χρόνος στο συμβόλαιό μου και όλα εξαρτώνται από τη διάθεση που θα έχουμε οι δύο πλευρές. Πιστεύω πως έχω πολλά χρόνια ακόμα για να προσφέρω στο ποδόσφαιρο".

Σωτήρης Νίνης

Ο Σωτήρης Νίνης δεν ακούει τις σειρήνες του εξωτερικού και τονίζει πως θέλει να πρωταγωνιστεί στον Παναθηναϊκό κάνοντας γεμάτες σεζόν και από κει και πέρα αναφέρει πως ποτέ δεν ξέρεις τι σου φέρνει το αύριο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του στην «Εξέδρα»:

Η ομορφότερη παράσταση του Παναθηναϊκού ήταν στο «Ολίμπικο» με τη Ρόμα;«Ναι, πιστεύω ότι εκεί ήταν».

Η δική σου;«Συνολικά της ομάδας και μετά η δική μου. Πρώτα η ομάδα».

Εκείνο το βράδυ έκανες πράγματα που μάγεψαν την Ευρώπη...«Σίγουρα είναι τιμητικό να διαβάζω καλά σχόλια. Δεν πρέπει να σε απασχολούν και να σε αγγίζουν αυτά, γιατί αν συμβεί αυτό χάνεις το παιχνίδι. Την άλλη μέρα είναι πολύ εύκολο να πάρουν τα μυαλά σου αέρα».

Μετά τον αγώνα στο «Ολίμπικο» θυμάσαι ότι οι συμπαίκτες σου σου έλεγαν ότι ήταν ματς μεταγραφής αυτό που έκανες. Ολα τα φώτα έπεσαν πάνω σου. Πώς το διαχειρίζεσαι όλο αυτό;«Είναι στον άνθρωπο. Εγώ το διαχειρίζομαι έτσι όπως νομίζω ότι είναι σωστό για μένα. Το πιο σημαντικό είναι να ζεις τη στιγμή. Αν το κάνεις αυτό και είσαι ο εαυτός σου πραγματικά, πέρα απ’ όσα μου είπαν οι συμπαίκτες μου που τα είπαν σε στυλ πλάκας, δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Να ζεις τη στιγμή, και η στιγμή τώρα είναι στον Παναθηναϊκό. Μετά τι θα γίνει, δεν το ξέρω. Εχει ο Θεός. Δεν ξέρεις πού μπορεί να είσαι αύριο».

Σκέφτεσαι το εξωτερικό;«Το μυαλό κάθε Ελληνα ποδοσφαιριστή είναι στο εξωτερικό, αλλιώς δεν θα παίξει σε διαφορετικές συνθήκες. Σίγουρα έξω είναι πολύ διαφορετικά απ’ την Ελλάδα. Αξίζει να το ζήσεις. Το σκέφτεσαι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν θα γίνει. Για όσο είσαι με την ομάδα εδώ πρέπει να τα δίνεις όλα».

Το τελευταίο διάστημα γράφονται καθημερινά σχεδόν για σένα περί ενδιαφέροντος ομάδων από το εξωτερικό. Ηρθαν σκάουτ να σε δουν. Είναι δυνατόν όλα αυτά να μη σε επηρεάζουν;«Τα σκέφτεσαι όλα. Αν έρθει μια πρόταση τι πρέπει να κάνω και όλα αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνεις κάτι διαφορετικό απ’ όσα κάνεις κάθε φορά».

Γράφονται για Μίλαν, Ιντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Υπάρχει ιδεατή ομάδα;«Εγώ δεν πιστεύω κάτι απ’ όσα γράφονται. Αν δεν γίνει κάτι στην πραγματικότητα δεν πιστεύω τίποτα».

Υπάρχει φόβος στους φίλους του Παναθηναϊκού ότι αν συνεχίσεις έτσι κάποια στιγμή θα φύγεις...«Θέλω να είμαι στην ομάδα, να πρωταγωνιστώ, να κάνω γεμάτες σεζόν και από κει και πέρα δεν ξέρεις ποτέ τι σου φέρνει το αύριο».

Σκέφτεσαι καθόλου πώς θα είσαι σε 3-4 χρόνια;«Οχι, ζω το σήμερα και σκέφτομαι τους επόμενους στόχους. Ονειρα κάνω να είμαι καλά, να παίρνω τίτλους με την ομάδα, να παίζω στην Εθνική».

Με τον Σισέ πώς έγινε και «δέσατε»;(γελάει) «Ετυχε. Ο Τζιμπρίλ είναι μια μεγάλη προσωπικότητα. Το θέμα είναι ότι με σωστές κινήσεις η ομάδα απέκτησε παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Τζιμπρίλ, ο Ζιλμπέρτο».

Μπορεί ένας Ελληνας να είναι τύπου Σισέ; Με τα τατουαζ, το μαλλί, τη συμπεριφορά που θέλει να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας;«Για να το κάνει κάποιος αυτό στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι αναίσθητος, γιατί θα κατακρινόταν από όλους, τον Τύπο, τον κόσμο. Ο Τζιμπρίλ το κάνει γιατί το γουστάρει και του ταιριάζει. Στο εξωτερικό δεν το κατακρίνουν. Ετσι είναι. Εδώ αν το έκανε κάποιος θα το αντιμετώπιζαν πολύ διαφορετικά. Μπορεί να τον έβριζαν κιόλας. Ο Σισέ είναι ξένος».

Τι συμβουλές σου έχει δώσει εσένα που μπορείς να τις έχεις σαν μότο;«Δεν μου έχει δώσει λίγες συμβουλές και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να είσαι ο εαυτός σου εκτός και εντός γηπέδου. Αν είσαι έτσι δεν έχεις να φοβηθείς κάτι. Αυτό προσπαθεί να μεταδώσει σε όλους μας».

Αυτό που έχει «χτυπήσει» με τατουάζ στον λαιμό του ότι «το λιοντάρι δεν πεθαίνει, απλά κοιμάται», ταιριάζει λίγο έστω και με τη μικρή μέχρι τώρα καριέρα σου για εκείνο το σκαμπανέβασμα που είχες;«Είναι ωραίο μότο και θα μου ταίριαζε».

Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Νιόπλιας είχε θυμηθεί ότι στον Ολυμπιακό όλοι έβγαζαν σιγουριά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά τη νίκη στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη. Σας πέρασε σαν εικόνα; Κάποιοι λένε ότι ο Ολυμπιακός έχασε τον τίτλο.«Εγώ θα πω κάτι άλλο. Τόσα χρόνια όταν χάναμε το πρωτάθλημα θα μπορούσαμε κι εμείς να λέμε τα ίδια. Ποτέ δεν είπαμε ότι το χάναμε εμείς. Οταν έχεις δύο στόχους και τους κατακτά μια άλλη ομάδα, δεν γίνεται να τους έχεις χάσει εσύ και να μην είναι ικανός ο άλλος. Σημαίνει ότι εσύ δεν είσαι καλός. Αρα, ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός για να κατακτήσει το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Δεν έχουν λόγο να μιλάνε έτσι και να βρίσκουν δικαιολογίες. Δεν το έχασαν, εμείς το πήραμε».

Αν σου έλεγα να ξεχωρίσεις κάποιες στιγμές από τη σεζόν;«Υπήρχαν πολύ έντονες στιγμές που χαράχθηκαν στη μνήμη μου. Ζήσαμε όλα τα ματς πάρα πολύ έντονα. Θυμάμαι ένα προς ένα τα ματς, ειδικά τα εκτός έδρας. Στην Καβάλα όπου είχαμε πάρα πολύ κόσμο, με τον Ηρακλή, τον ΠΑΟΚ, την Τρίπολη, τον Ατρόμητο. Είχαμε πολλά θετικά αποτελέσματα και πολλές καλές αναμνήσεις».

Η δική σου στιγμή που ξεχωρίζεις;«Το πρώτο παιχνίδι του προπονητή μας στον πάγκο με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Οταν δίνεις τη νίκη στην ομάδα σου σε ένα τέτοιο παιχνίδι με αλλαγή προπονητή, είναι πολύ σημαντικό. Ηταν έντονη στιγμή αυτή».

Σκόραρες σε εκείνο το παιχνίδι, το οποίο ο Νιόπλιας χαρακτήρισε το πιο κρίσιμο της σεζόν, πέτυχες γκολ και στο αντίστοιχο ματς του δευτέρου γύρου, όταν κατακτήσατε και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Σημαδιακό;«Δεν ξέρω. Σίγουρα ήταν ευχάριστες στιγμές, πόσο μάλλον όταν σκοράρεις στον αγώνα που κατακτάς το πρωτάθλημα. Σου μένει παραπάνω».

Πότε είπες «το πήραμε»;«Οπως όλος ο κόσμος στον αγώνα με τον Ατρόμητο. Εκεί τελείωσε οριστικά. Θα το τελειώναμε εάν είχαμε θετικό αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό».

Εκείνη τη μέρα ήταν γεμάτο το Ολυμπιακό Στάδιο;«Οσα χρόνια είμαι στον Παναθηναϊκό, από τα μικρά μου χρόνια, δεν θυμάμαι το ΟΑΚΑ τόσο γεμάτο και τόσο γιορτινή ατμόσφαιρα».

Τι έφταιξε εκείνο το βράδυ;«Τα τερτίπια της μπάλας είναι περίεργα. Ολος ο κόσμος είδε ότι παίξαμε καλά, βάλαμε κάτω την μπάλα, κάναμε τις ευκαιρίες μας, είχαμε δοκάρια, αλλά η μπάλα δεν ήθελε να μπει μέσα. Σε αυτά τα παιχνίδια δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό. Εκανες αυτό που έπρεπε. Κάποια στιγμή δεχθήκαμε ένα γκολ χωρίς καμία ευκαιρία. Ετσι είναι η μπάλα».

Αυτό είναι το παραπάνω που θέλετε του χρόνου, να νικήσετε τον Ολυμπιακό;«Σίγουρα τα ντέρμπι έχουν ξεχωριστή σημασία, αλλά, όπως είδαμε φέτος, δεν μετρούν τα ντέρμπι, αλλά οι επιδόσεις σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Οπως έχει ειπωθεί ξανά, ας παίρνουμε τα πρωταθλήματα και ας χάνουμε στα ντέρμπι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τους τίτλους. Σίγουρα μετράει πολύ για τον κόσμο, αλλά και για τους ποδοσφαιριστές να νικάς τον Ολυμπιακό, γιατί ξέρουμε τι σημαίνουν αυτά τα ντέρμπι στην Ελλάδα. Αλλά πάνω από όλα είναι οι τίτλοι».

Πόσες φορές μέχρι να το ζήσεις, είχες σκεφτεί ανάλογες στιγμές σαν αυτές που ζεις τώρα;«Ολα τα τελευταία χρόνια που είμαι στην ομάδα. Το σκεφτόμουν κάθε χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε για να ζήσουμε αυτές τις στιγμές που ζήσαμε φέτος».

Τι είχε δηλαδή φέτος η ομάδα που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια;«Είναι περισσότερο ομάδα. Υπήρχε περισσότερο διάθεση από όλους τους παίκτες. Εγιναν σωστές προσθήκες. Υπήρχε ο κατάλληλος προπονητής. Είχαμε όλα όσα χρειάζονταν για να κατακτηθεί το νταμπλ».

Από το 2007 που είσαι στην ομάδα, φέτος είδες πολύ διαφορετικά πράγματα;«Οταν μαζευτήκαμε φέτος το καλοκαίρι για προετοιμασία, μοναδικός στόχος ήταν το πρωτάθλημα και ύστερα το Κύπελλο. Ολοι όσοι εργάστηκαν, από τον πρόεδρο και τους ποδοσφαιριστές, μέχρι τους προπονητές και τους φροντιστές, υπήρχε ένα κλίμα συσπείρωσης από την πρώτη στιγμή. Ολα αυτά έδειχναν ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Πήραμε θετικά αποτελέσματα τις πρώτες αγωνιστικές, κάτι το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη συνέχεια».

Πέρασε από το μυαλό σου κάποια στιγμή ότι «το χάνουμε»;«Οχι. Κακά τα ψέματα, η μόνη φορά που φοβηθήκαμε ήταν όταν η διαφορά πήγε στους δύο βαθμούς. Ολη την υπόλοιπη χρονιά η απόδοσή μας ήταν σταθερή, χωρίς σκαμπανεβάσματα. Τον Φεβρουάριο παίζαμε καλά και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά δεν είχαμε τα αποτελέσματα. Αυτό λίγο μας προβλημάτισε. Είχαμε δύο σερί άτυχα αποτελέσματα με την Καβάλα που έπρεπε να χάσουμε και με τον ΠΑΟΚ που δεν ήταν δίκαιη η ήττα. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Κάπου εκεί είπαμε 'να δούμε τι γίνεται'. Ευτυχώς, τα καταφέραμε στη συνέχεια και πήραμε τα αποτελέσματα που θέλαμε».

Εκείνη την κακή στιγμή τι σκέφτεται ο ποδοσφαιριστής;«Σκέφτεσαι μόνο ότι δεν γίνεται να χαθεί αυτό το πρωτάθλημα. Δεν γίνεται να χαθούν όλοι οι βαθμοί, να μειωθεί και άλλο η διαφορά. Μετά χάνονται όλα τα όνειρα και οι ελπίδες που έχεις και γι' αυτό πρέπει να είσαι 1.000% συγκεντρωμένος ώστε να παραμείνεις στην κορυφή».

Μετά τον αγώνα με τον Ατρόμητο, ο Τζόρβας είχε πει ότι «εάν χάναμε αυτό το πρωτάθλημα, ο σύλλογος θα πήγαινε πολλά χρόνια πίσω». Το πιστεύεις αυτό;«Εχει κάνει δύο πολύ σωστές δηλώσεις ο Αλέξης. Η πρώτη ήταν αυτή που είπατε και η άλλη ότι αυτό το πρωτάθλημα ήταν το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών. Ετσι όπως ήμασταν στην Ελλάδα, με τόση πίεση από τον κόσμο για το πρωτάθλημα, δεν γίνονταν να μην το πάρουμε. Ολοι το θέλαμε πάρα πολύ. Θα ήταν καταστροφικό και για μας τους ίδιους τους παίκτες και για την ομάδα».

Σας έδινε μια ψυχολογική ώθηση το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν πάταγε καλά;«Οταν βλέπαμε ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε θετικά αποτελέσματα ενώ εμείς παίρναμε νίκες, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μας έβγαζε ένα άλλο πρόσωπο. Μας τσίτωνε! Λέγαμε 'δεν χάνουμε αυτό το πρωτάθλημα με τίποτα, γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος καλύτερος από εμάς'».

Η ισονομία που υπήρχε στο θέμα της διαιτησίας, σας έδινε ένα ψυχολογικό αβαντάζ ότι δεν θα σας στερήσουν κάτι παρασκηνιακά;«Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να σε παίζουν στα ίσα. Δεν γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Φέτος, διορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Βλέπαμε ότι εάν ήμασταν αυτοί που έπρεπε, δεν είχαμε να φοβόμαστε τίποτα. Αλλα χρόνια η διαιτησία μας στερούσε θετικά αποτελέσματα».

Μια δύσκολη φετινή στιγμή ήταν η ήττα από την Καβάλα. Ακολούθησαν πολλά. Εκείνη η παρουσία του προέδρου στην Παιανία με την ομιλία που σας είχε κάνει, βοήθησε;«Με την Καβάλα κάναμε με διαφορά το χειρότερο φετινό μας παιχνίδι. Με τον Ολυμπιακό μπορεί να χάσαμε, αλλά είχαμε πολύ καλή εικόνα μέχρι να δεχθούμε το γκολ. Μετά ήταν λογικό να πέσει το ηθικό μας. Η παρουσία του προέδρου, όπως έχω πει και άλλες φορές, και ειδικά να είναι τόσο κοντά μας στις χαρές και τις λύπες, είναι πολύ σημαντική. Νιώθεις ότι έχεις έναν άνθρωπο από πάνω, που σε στηρίζει από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτά που ειπώθηκαν εκείνη τη μέρα έδειξαν ότι οι κακές στιγμές ήταν μια συγκυρία και το μέλλον θα ήταν καλύτερα. Γενικά, νομίζω ότι μας βοήθησε, γιατί συσπειρωθήκαμε καλύτερα για τη συνέχεια. Μας ένωσε περισσότερο, μας έκανε να βγάλουμε τον εγωισμό μας στο γήπεδο και να κάνουμε την τελική επίθεση για τον τίτλο».

Η ομιλία καταγράφηκε ως κάτι που σας εξέφραζε παράπονα, σας «έβαζε χέρι» για να το πούμε πιο καθαρά. Χρειάζεται αυτό σε μια ομάδα;«Ορισμένες στιγμές πρέπει να τρως τη σφαλιάρα σου σε ένα παιχνίδι για να ξυπνήσεις και να κοιτάξεις πού πας. Εμείς φάγαμε νωρίς τη σφαλιάρα, στο κατάλληλο σημείο και στη συνέχεια ξυπνήσαμε. Είπαμε κάποια πράγματα στα αποδυτήρια που έμειναν μεταξύ μας και αυτό φάνηκε ότι μας βοήθησε».

Φέτος, είχατε δύο προπονητές με εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση των καταστάσεων, ιδίως στον τομέα της συμπεριφοράς.«Νοοτροπίας, συμπεριφοράς. Ολα ήταν διαφορετικά».

Τι έφερε ο Νιόπλιας που βοήθησε την ομάδα να φτάσει στον στόχο της;«Το πιο σημαντικό ήταν ότι έδωσε ψυχολογία στους παίκτες. Κέρδισε παίκτες που φαίνονταν χαμένοι λόγω ψυχολογίας. Εδωσε ένα κίνητρο για να γίνουν ακόμα καλύτεροι και τους απελευθέρωσε, ώστε να μπορούν να βγάλουν τον πραγματικό τους εαυτό στο γήπεδο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι άνθρωπος που έχει παίξει ποδόσφαιρο και ξέρει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, πώς να συμπεριφερθεί, ώστε να έχει καλή σχέση με τους ποδοσφαιριστές. Είναι σημαντικό να μη βλέπεις τον προπονητή ως μπαμπούλα. Αν κερδίσεις τον ποδοσφαιριστή και παίξει και για σένα, είναι το πιο σημαντικό».

Με τον Τεν Κάτε βγήκε προς τα έξω ότι είναι σκληρός χαρακτήρας. Γενικά, οι ξένοι προπονητές είναι δύσκολο να ταιριάξουν στην Ελλάδα; Μήπως δεν τους αποδέχεται το ποδοσφαιρικό σύστημα;«Οχι. Είχαμε κι άλλους ξένους προπονητές που ήταν κοντά στον παίκτη. Ο κάθε άνθρωπος, είτε ξένος είτε Ελληνας, έχει δική του νοοτροπία. Αλλοι προπονητές που ήρθαν από το εξωτερικό ήταν πολύ πιο κοντά στους παίκτες. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ήθελε να είναι αυτός ο αρχηγός».

Είναι επικίνδυνο ένας προπονητής να θεωρεί τον εαυτό του πάνω από την ομάδα; Μπορεί να χαθεί η ισορροπία στα αποδυτήρια;«Μπορεί. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ένα με τον προπονητή, να μπορεί να σου βγάλει τον καλύτερό σου εαυτό, γιατί τότε σε έχει κερδίσει».

Γιατί στην Ελλάδα οι ποδοσφαιριστές, και κυρίως οι Ελληνες, μιλούν συνέχεια για την ψυχολογία;«Είναι η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα. Αυτό χτυπάει στον ψυχολογικό τομέα. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλή ψυχολογία γιατί μετά μπορείς να βγάλεις το 100%».

Εχεις μιλήσει με συμπαίκτες σου που έχουν παραστάσεις από κορυφαία πρωταθλήματα για να σου πουν πώς είναι έξω τα πράγματα;«Σίγουρα όταν έχεις συμπαίκτη που έπαιζαν παλιά στην Αρσεναλ και τη Λίβερπουλ, έχουν κερδίσει τόσα τρόπαια, ξέρουν από τέτοια θέματα και είναι θετικό να σου δίνουν συμβουλές».

Σε πρακτικό επίπεδο, τι μπορείς να κερδίσεις από τον Σισέ, τον Ζιλμπέρτο;«Μπορεί να πάρει πολλά στο θέμα της νοοτροπίας, πέρα από αγωνιστικά θέματα. Μπορεί να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Εκτός από καλοί επαγγελματίες και ποδοσφαιριστές, αυτά τα παιδιά είναι πάνω από όλα καλοί άνθρωποι».

Είναι δύσκολη η ελληνική κουλτούρα για τους ποδοσφαιριστές;«Ολη αυτή η πίεση δεν υπάρχει στο εξωτερικό. Εκεί το ποδόσφαιρο είναι γιορτή, το χαίρεσαι, πας στο γήπεδο σαν να πηγαίνεις στο θέατρο. Δεν ασκείται πίεση στους ποδοσφαιριστές. Τους αφήνουν ελεύθερους να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, να παίξουν ποδόσφαιρο. Εδώ νομίζουν ότι ο ποδοσφαιριστής είναι μια μηχανή, ότι μπορεί να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του Κυριακή - Τετάρτη. Δεν κοιτούν τίποτα άλλο από το να είσαι καλός στο γήπεδο. Εάν δεν είσαι, φταίνε άλλα πράγματα. Είμαστε άνθρωποι και δεν μπορούμε κάθε Κυριακή να αποδίδουμε το 100%».

Πολυτιμότερο παίκτη της σεζόν ποιον θα ψήφιζες;«Δύο θα έλεγα. Τον Τζιμπρίλ για τα γκολ και τον Ζιλμπέρτο για την παρουσία του στο γήπεδο. Ολοι οι υπόλοιποι βοήθησαν. Κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του. Ο Σισέ είναι MVP γιατί βγήκε πρώτος σκόρερ με διαφορά και έδωσε τα γκολ που μας έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό και μόνο αποτελεί τον παράγοντα για να τον βγάλεις πολυτιμότερο παίκτη του πρωταθλήματος. Για να λειτουργήσει όμως η ομάδα πρέπει να δεις τους πάντες. Ολοι λειτούργησαν για να πάνε όλα καλά».

Στην Ελλάδα, ο κόσμος καταλαβαίνει δύσκολα τη δουλειά του Ζιλμπέρτο μέσα στο γήπεδο. Εσύ μπορείς να την αναλύσεις λίγο ποδοσφαιρικά;«Μόνο με την παρουσία του μέσα στο γήπεδο δίνει όσα θέλει μια ομάδα. Κόβει, καθαρίζει, πασάρει. Δεν τον έχουν χαρακτηρίσει άδικα αόρατο τοίχο. Επειδή είναι Βραζιλιάνος, κάποιοι νόμιζαν ότι θα μας κάνει μαγικά. Για τη δουλειά που κάνει, αυτός ο παίκτης για μένα είναι μέσα στους καλύτερους στον κόσμο».

Μεταφέρει αυτή την ηρεμία στην ομάδα;«Σίγουρα. Η ομάδα μαζί του είναι πολύ διαφορετική από ό,τι χωρίς αυτόν. Φάνηκε στα παιχνίδια που δεν αγωνίστηκε. Βοηθάει και ψυχολογικά και αγωνιστικά».

Στις αναμετρήσεις με τη Σταντάρ Λιέγης, πολλοί είπαν ότι επιλέξατε το πρωτάθλημα και αφήσατε πίσω την Ευρώπη, ενώ θα μπορούσατε να προχωρήσετε κι άλλο.«Δεν πιστεύω ότι τα παρατήσαμε στην Ευρώπη. Απλώς είχαμε δύο άτυχες στιγμές στον πρώτο αγώνα με τη Σταντάρ. Στο 15λεπτο ήμασταν 0-2. Οταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να βγεις μπροστά και να κυνηγήσεις γκολ. Εκείνη τη μέρα δεν μας ήθελε τίποτα. Δεν είχαμε τις ευκαιρίες, ούτε την εικόνα που έπρεπε σαν ομάδα και λογικά χάσαμε. Στο εκτός έδρας παιχνίδι δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά μετά το σκορ του πρώτου αγώνα. Επρεπε να κυνηγήσουμε δύο γκολ γρήγορα και να ελπίζουμε στη συνέχεια. Δυστυχώς, δεν ήρθε το γκολ και αποκλειστήκαμε».

Στον Παναθηναϊκό φοράς το 7. Το νούμερο του Δημήτρη Σαραβάκου. Αρκετοί σας συγκρίνουν. Την Κυριακή στη φιέστα θα είσαστε στην ίδια ομάδα. Περίεργο;«Νιώθεις λίγο περίεργα, είναι η αλήθεια. Λίγο αμήχανα. Να παίζεις με τον Σαραβάκο έστω και σε φιλικό νιώθεις μια αμηχανία όσο να 'ναι. Είναι πολύ τιμητικό για εμάς να παίζουμε δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ο Σαραβάκος είναι μεγάλη προσωπικότητα και είναι ξεχωριστή τιμή για μένα».

Το 37 που θα φορέσεις την Κυριακή και είχες τον πρώτο χρόνο στην ομάδα ήταν τυχαία επιλογή;«Το νούμερο που φορούσα πάντα στις ακαδημίες ήταν το 10, οπότε το συνδύασα κάπως έτσι, 3+7, όταν υπέγραψα το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό μου».

Το 10 ήταν φέτος ορφανό. Θα το ήθελες του χρόνου;«Οχι. Το 10 είναι πολύ μεγάλο νούμερο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το 7 και δεν θέλω να το αλλάξω με τίποτα. Δέθηκα με αυτό. Είναι ένας αριθμός που πάντα μου άρεσε. Το 7 και το 10 ήταν οι αγαπημένοι μου αριθμοί».

Σ' αυτή την πορεία από το 2007, έχασες την μπάλα κάποια στιγμή; Εχουν ακουστεί πάρα πολλά, ειδικά την εποχή του Πεσέιρο που δεν έπαιζες.«Καμία στιγμή δεν το ένιωσα αυτό. Η νοοτροπία που έχουμε ως λαός είναι πολύ περίεργη. Εάν δεν δείχνεις στο γήπεδο το καλύτερο πρόσωπο, κάποιοι παράγοντες θα φταίνε. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξενυχτάς ή είσαι έξω κάθε βράδυ ή κάνεις κακή ζωή. Σημαίνει ότι δεν έχεις κάποιες βάσεις πίσω σου. Αυτές οι βάσεις ήταν πολύ σημαντικές για μένα. Σας είπα ότι είναι εύκολο να πάρουν αέρα τα μυαλά, αλλά σε μένα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν πήρα αέρα τον πρώτο χρόνο που μπήκα κατευθείαν. Θα έπαιρνα μετά που δεν έπαιζα; Δεν υπήρχε λόγος. Απλά στην Ελλάδα συχνά τα παραλέμε».

Εχεις περάσει από πολύ μεγάλες μεταπτώσεις. Ενα τετράμηνο πλήρους αποθέωσης, ένα διάστημα έντονης αμφισβήτησης. Εκεί στην περίοδο αμφισβήτησης φοβήθηκες ότι μπορεί να χαθεί το ταλέντο;«Οχι, δεν φοβήθηκα. Οταν δεν είσαι καλά και σε αμφισβητούν, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προβληματιστείς πολύ έντονα γενικά με την εικόνα σου. Οχι τι θα πει ο κόσμος. Εάν ξέρεις ποιος είσαι και τι δυνατότητες έχεις στο αγωνιστικό κομμάτι, γνωρίζεις ότι πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να διορθωθούν τα πράγματα. Απλά κλείνεις τα αυτιά και κάνεις τη δουλειά σου».

Εκείνο το διάστημα υπήρχε κάτι που σε βοήθησε πολύ;«Οι δικοί μου άνθρωποι, η οικογένειά μου και οι άνθρωποι που με πίστευαν από την αρχή, οι δύο εκπρόσωποί μου ο κ. Ευαγγελόπουλος και ο κ. Παθιακάκης. Μόνο αυτοί με πίστευαν».

Στο ερώτημα ποιος έφταιγε εκείνο το διάστημα, ο Νίνης ή ο Πεσέιρο, τι απαντάς;«Κανένας από τους δύο».

Για ποιον λόγο τότε είχες μείνει εκτός και ο κόσμος φώναζε γιατί δεν έπαιζες;«Ξέρω ότι είχα γυρίσει και έκανα μια επέμβαση που δεν έπρεπε να την κάνω ποτέ. Δεν ξεκουράστηκα όσο έπρεπε. Μόνο αυτό ξέρω».

Τι εννοείς ότι δεν έπρεπε να κάνεις την επέμβαση;«Εάν ξεκουραζόμουν όσο έπρεπε, δεν θα χρειαζόταν να κάνω την επέμβαση. Εάν ακολουθούσα ένα πρόγραμμα...».

Ο παίκτης όταν έχει παράπονο από τον προπονητή προτιμάει να μην το λέει πουθενά και να περιμένει να έρθει ο επόμενος ή το δημοσιοποιεί;«Να βγεις δημόσια και να αποδοκιμάσεις τον προπονητή σου ή να επικρίνεις τις επιλογές του, δεν κάνει καλό στην ομάδα. Το καλύτερο για μένα είναι να το κρατήσεις και ο χρόνος θα δείξει εάν είχες δίκιο ή άδικο. Εάν φύγει ο προπονητής και μετά δείξεις ότι άξιζες να παίζεις, προφανώς θα φανεί ότι είχες δίκιο».

Εσένα σε δυνάμωσαν όσα συνέβησαν επί Πεσέιρο;«Σίγουρα με δυνάμωσαν και σαν χαρακτήρα και σαν άνθρωπο. Εγινα σε εισαγωγικά πιο αναίσθητος, με την έννοια ότι δεν πρέπει να με επηρεάζουν όλα αυτά τα πράγματα. Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει. Οταν ένας προπονητής δεν σε υπολογίζει ή δεν σου συμπεριφέρεται όπως πρέπει ή, γενικά, άτομα στην ομάδα δεν έχουν την κατάλληλη συμπεριφορά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο πέρα από υπομονή. Το πιο σημαντικό είναι να χτίζεις πάνω στην υπομονή».

Πέρυσι ο Τεν Κάτε σε είχε βάλει μέσα στους πέντε αρχηγούς. Θα ήθελες του χρόνου το περιβραχιόνιο;«Δεν το έχω σκεφτεί. Δεν ήμουν ακόμη έτοιμος να φορέσω περιβραχιόνιο. Εστω και αργά, το λέω τώρα. Δεν νομίζω ότι τόσο μικρός θα μπορούσα να σηκώσω τόσο μεγάλες ευθύνες. Ευθύνες εννοώ για την εικόνα, γιατί ο κόσμος θα έχει μεγάλες απαιτήσεις και θα μεγάλωνε το βάρος. Προερχόμουν από μια πολύ κακή χρονιά, οπότε δεν ήταν το κατάλληλο τάιμινγκ».

Σε κάποια παιχνίδια σε βλέπαμε να μιλάς με τα παιδιά που κουβαλούν τις μπάλες, στους πιτσιρικάδες της Παιανίας. Δίνεις ένα κίνητρο σε αυτούς.«Δεν ξεχνάω ότι ξεκίνησα από εκεί. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να παίξω στη μεγάλη ομάδα. Ηταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Για όλα αυτά τα παιδιά που είναι στην ακαδημία έχουν το όνειρο να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Κάποια στιγμή, μπορεί να βρεθούν εδώ. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους μιλάς, να τους βοηθάς. Νιώθουν ότι είναι κοντά στην πρώτη ομάδα. Και εγώ το αισθανόμουν αυτό. Μόνο ένα 'γεια' να μου έλεγε παίκτης της πρώτης ομάδας εγώ... πετούσα».

Ποιος λέει «γεια» στους παίκτες των ακαδημιών;«Ολοι λένε 'γεια' γιατί είναι πολύ καλά παιδιά».

Εσύ όταν ήσουν στην ακαδημία ποιος σου έλεγε «γεια»;«Ο Τζόρβας κατέβαινε και έβλεπε παιχνίδια κάτω. Εγώ έμενα στην Παιανία και είχα επαφές με τους μεγάλους».

Πώς αντιλαμβάνεται ένας παίκτης αυτό που λέτε όλοι «πίεση»; Πώς την εισπράττετε;«Κάθε ποδοσφαιριστής νιώθει πίεση διαφορετικά. Μπορεί να το βιώνει στις εξόδους του για διασκέδαση, μπορεί να του μιλάει ο κόσμος, να σκέφτεται όλη μέρα αυτό το πράγμα. Ισως όταν είναι σπίτι του να μην αισθάνεται καμία πίεση και να νιώθει απελευθερωμένος. Προσωπικά αισθανόμουν πίεση όλη τη χρονιά και για προσωπικούς λόγους και για τους στόχους της ομάδας. Ο κόσμος μας έπιανε έξω και μας έλεγε συνέχεια 'πάρτε το πρωτάθλημα'. Μπορεί η πίεση να λειτουργήσει και θετικά».

Το νταμπλ βοηθάει προς την κατεύθυνση της ψυχολογικής σας απελευθέρωσης ή γεννάει περισσότερες προσδοκίες στους οπαδούς για την επόμενη σεζόν;«Πρώτα απ’ όλα, σίγουρα ο στόχος και της επόμενης χρονιάς είναι το νταμπλ. Τουλάχιστον του χρόνου θα είμαστε λίγο πιο ελεύθεροι γιατί δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση στην εικόνα της ομάδας. Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε πολύ καλύτεροι από τους αντιπάλους μας και είναι σημαντικό να παίρνουμε κάθε χρόνο το πρωτάθλημα».

Με τον Ζιλμπέρτο και τον Λέτο κάνετε πλάκα λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου;«Το πιο σημαντικό είναι να είσαι εκεί. Είναι μια γιορτή και είναι πολύ σημαντική για την καριέρα και το βιογραφικό ενός ποδοσφαιριστή. Μακάρι να βρεθούμε εκεί».

Κόντρα και στον Μέσι και την Αργεντινή...«Δεν υπάρχουν τέτοιες συγκρίσεις. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο είναι. Θα είναι μεγάλη υπόθεση να παίξεις σε έναν τέτοιο αγώνα».