Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Πήρε... κεφάλι για «σεντόνι»

Ο Ολυμπιακός εκτός από τα 4 δοκάρια έβαλε και δύο γκολ με κεφαλιές (Μέλμπεργκ, Μαρέσκα) και έκανε αποφασιστικό βήμα για την θέση του Τσάμπιονς Λιγκ με το 2-1 επί της ΑΕΚ, που διαμαρτύρεται για το γκολ του Μανωλά στο φινάλε που δεν μέτρησε!Νίκησε και πήρε προβάδισμα...

Ο Ολυμπιακός επιτέλεσε το χρέος του στο ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ. Παρουσιάζοντας ένα εμφανώς βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο πήρε την νίκη με 2-1 χάρις σε δύο κεφαλιές των Μέλμπεργκ και Μαρέσκα. Ο Ολυμπιακός είχε τρία δοκάρια ενώ στο δοκάρι βρήκε και ένα εκ των δύο του γκολ προτού καταλήξει στα δίχτυα.

Η ΑΕΚ στην οποία όπως φάνηκε κακώς ακυρώθηκε το γκολ του Μανωλά (με το οποίο θα ισοφάριζε σε 2-2) σκόραρε από την βούλα του πέναλτι με τον Τζιμπούρ. Μία παράβαση που δεν έπρεπε πάντως να είχε δοθεί, καθότι ο Ζεβλάκοφ δεν υπέπεσε σε αυτήν σε μαρκάρισμά του στον Καφέ. Γενικά η διαιτησία του Τριτσώνη ήταν ιδιαίτερα κακή. Πλέον ο Ολυμπιακός έφτασε τους 7 βαθμούς ενώ η ΑΕΚ έμεινε στους 2 βαθμούς.

Το πρώτο μέρος

Τα πρώτα λεπτά του αγώνα κύλησαν με καθαρά αναγνωριστικούς ρυθμούς. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε έχοντας τους Ντάτολο και Λούα στα πλάγια, κρυφό κυνηγό τον Όσκαρ και μοναδικό προωθημένο τον Ντάρμπισαϊρ. Όσον αφορά στην ΑΕΚ στην κορυφή της επίθεσης τοποθετήθηκε ο Τζιμπούρ με τους Σκόκο και Χέρσι να βγάζουν παιχνίδι από τα χαφ.

Στο 6ο λεπτό μετά από ωραία μπαλιά του Ντάτολο ο Όσκαρ σουτάρει και η μπάλα βρήκε το δοκάρι. Στην επαναφορά της ο Ισπανός σούταρε και πάλι, όμως ο Σάχα μπλόκαρε.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βάλει ένα γρήγορο γκολ και άρχισε να πιέζει για τα καλά. Στο 9ο λεπτό ο Ντάρμπισαϊρ είχε μία ακόμη καλή στιγμή. Κατάφερε να βγει απέναντι από τον Σάχα και να σουτάρει με τον γκολκίπερ της ΑΕΚ να αποκρούει την μπάλα σε κόρνερ.

Γκολ μόλις στο 10ό λεπτό!

Ο Ολυμπιακός όντας σαφώς καλύτερος κατάφερε μετά από 10 λεπτά αγώνα να σκοράρει. Στο 10ό λεπτό μετά από κόρνερ του Ντάτολο ο Μέλμπεργκ ενώ έπεφτε προς τα κάτω και ήταν αφύλαχτος στο κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ πήρε μία καρφωτή κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα αρχικά στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα. Όπως ήταν φυσικό στην συνέχεια... Πνίγηκε στις αγκαλιές των συμπαικτών του.

Το τέρμα αυτό έδωσε άλλον αέρα στον Ολυμπιακό, που συνέχιζε να ανεβαίνει ψηλά και να πιέζει ακόμη πιο πολύ την ΑΕΚ. Το ζητούμενο για τους γηπεδούχους ήταν να βάλουν ακόμη ένα τέρμα. Από την άλλη η Ένωση έδειχνε να μην έχει καθόλου καλά πατήματα μες στο γήπεδο.

Ο ρυθμός του αγώνα παρουσίασε μία... κάμψη με την ΑΕΚ πάντως να προσπαθεί πιο πολύ να φυλάξει τα νώτα της παρά να βγει με αξιώσεις μπροστά και τον Ολυμπιακό να κοιτάζει το πως να βγάλει νέες οργανωμένες επιθέσεις, είτε από το κέντρο, είτε από τα πλάγια.

Πέναλτι που δεν έπρεπε να δοθεί και 1-1...

Και εκεί που ο Ολυμπιακός έδειχνε πως έλεγχε το ματς ένα πέναλτι που κέρδισε στο 21’ ο Καφές από τον Ζεβλάκοφ ξανάβαλε την ΑΕΚ στο ματς. Ο Τζιμπούρ το εκτέλεσε εύστοχα στο 22’, κάνοντας το 1-1. Όπως φάνηκε πάντως και από το ριπλέι δεν υπήρξε παράβαση από πλευράς του Πολωνού αμυντικού, που μάλιστα... κιτρινίστηκε στην συγκεκριμένη φάση.

Στο 25’ ο Σκόκο φώναξε έντονα για πέναλτι μετά από αγκωνιά του Α. Παπαδόπουλου. Στο 32ο λεπτό ο Ζεβλάκοφ είχε δοκάρι. Ήταν το δεύτερο για τον Ολυμπιακό μετά από εκτέλεσε φάουλ του Πολωνού αμυντικού.

Μπράβο σε Μαρέσκα και 2-1!

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κλείσει το πρώτο ημίχρονο προηγούμενος στο σκορ, κάτι δίκαιο βάσει της εικόνας των δύο ομάδων. Ο Ραούλ Μπράβο έκανε από τα πλάγια μία πολύ καλή σέντρα και ο Μαρέσκα έπιασε μία πολύ καλή κεφαλιά για να κάνει το 2-1 στο 43’.

Τι συνέβη στην επανάληψη

Οι δύο ομάδες μπήκαν αρκετά ορεξάτες στην επανάληψη. Τα πρώτα λεπτά κύλησαν δίχως να γίνει η μεγάλη φάση. Η ώρα περνούσε και ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βάλει και άλλο γκολ στην ΑΕΚ, που κοίταζε να παίξει πιο πολύ με τις αντεπιθέσεις.

Στο 59’ ο Σκόκο έκανε ένα σούτ δίχως αντίκρισμα. Οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να είναι ανώτεροι της Ένωσης στους περισσότερους τομείς. Στο 60ό λεπτό ο θετικός σήμερα Ντάτολο αποπειράθηκε εκ νέου να σκοράρει με φάουλ, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε.

Μεγάλη ευκαιρία αλλά και δοκάρι για ΑΕΚ

Στο 66’ η ΑΕΚ είχε μία πολύ καλή στιγμή για να ισοφαρίσει. Ο Λαγός έβγαλε την μπάλα στον Νέμεθ που όντας απέναντι από τον Νικοπολίδη έκανε μία στραβοκλωτσιά αντί να σουτάρει κανονικά.

Στο 69' η ΑΕΚ είχε και αυτή δοκάρι μετά από κεφαλιά του Νέμεθ. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα που αντιμετώπισε από κάποια στιγμή και έπειτα στην κυκλοφορία της μπάλας ο Ολυμπιακός έκαναν τον Μπάντοβιτς να βγάλει τον Ντάρμπισαϊρ (!) και να βάλει τον Λεντέσμα, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία αλλά και τις αποδοκιμασίες του κόσμου του Ολυμπιακού.

Πάλι δοκάρι ο Όσκαρ!

Στο μεταξύ ο Όσκαρ συνέχισε να σημαδεύει τα δοκάρια. Αυτό έκανε και στο 79’ με σούτ του και ενώ είχε προηγηθεί μία ωραία ατομική του ενέργεια. Γενικά στο Β’ μέρος παίχθηκε πιο πολύ ποδόσφαιρο... αλάνας, με αρκετούς παίκτες των δύο ομάδων να αφήνουν πολλές φορές τις θέσεις τους και να ανεβαίνουν ψηλά όποτε κρίνουν εκείνοι απαραίτητο.

Ακυρωθέν γκολ και πολλές φωνές

Στο 83ο λεπτό ο Μανώλας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο το γκολ δεν μέτρησε για επιθετικό φάουλ του Τζιμπούρ πάνω στον Νικοπολίδη. Όπως φάνηκε από το ριπλέι πάντως το γκολ έπρεπε να μετρήσει καθότι δεν φάνηκε να υπάρχει φάουλ πάνω στον Νικοπολίδη. Από την μεριά της ΑΕΚ πάντως υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες.

Man of the match: Οι δύο σκόρερ του Ολυμπιακού μοιράζονται την θέση. Ο μεν Μέλμπεργκ που εκτός από το γκολ του έκανε πολύ καλή εμφάνιση στην άμυνα. Ο δε Μαρέσκα ήταν βελτιωμένος σε σχέση με άλλα παιχνίδια ενώ έβαλε και ένα ωραίο τέρμα. Αν πάντως έπρεπε να διαλέξουμε τον καλύτερο εκ των δύο αυτός ήταν ο Μέλμπεργκ.

Αδύναμος κρίκος: Τα άκρα της ΑΕΚ δεν ήταν σήμερα όσο καλά έπρεπε. Επίσης δεν φάνηκε ιδιαίτερα ο Λούα για τον Ολυμπιακό, που έκανε αρκετές λάθες μεταβιβάσεις σήμερα.

Στο ύψος του: Ο Χεσούς Ντάτολο από πλευράς Ολυμπιακού στάθηκε σήμερα στο ύψος του. Πήρε αλλά και έβγαλε μπαλιές και ήταν πολύ κινητικός. Ο Αργεντινός χαφ έδειξε θετικό πρόσωπο. Καλή παρουσία είχε και ο Παντελής Καφές από την ΑΕΚ, που βοήθησε σημαντικά στον χώρο του κέντρου ενώ κέρδισε και το πέναλτι. Θετικός και ο νεαρός Μανωλάς στα μετόπισθεν της ΑΕΚ, καθότι έκανε πολλή και... βρώμικη δουλειά, κυρίως πάνω στον Ντάρμπισαϊρ.

Η γκάφα: Ανήκει στην αμυντική γραμμή της ΑΕΚ που άφησε αφύλαχτο τον Μέλμπεργκ στην φάση του γκολ του Σουηδού. Έτσι σκόραρε σχεδόν ανενόχλητος.

Το στραγάλι: Ο διαιτητής Τριτσώνης δεν βρέθηκε σε καθόλου καλή μέρα. Ελέγχεται και για την φάση του πέναλτι του Ολυμπιακού, που δεν έπρεπε να είχε δοθεί και για το γκολ της ΑΕΚ που έπρεπε να μετρήσει. Γενικά υπέπεσε σε αρκετά λάθη και για τις δύο ομάδες.

Το ταμείο του Gazzetta: Ο Ολυμπιακός ήταν σήμερα και καλύτερος και πιο αποφασισμένος από την ΑΕΚ. Ήθελε πιο πολύ το ματς και δικαίως κατέκτησε το νικηφόρο αποτέλεσμα που είναι μία μεγάλη... ανάσα γι’ αυτόν.

Συνθέσεις ομάδων

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Όσκαρ, Ντάρμπισαϊρ (72‘ Λεντέσμα), Ζεβλάκοφ, Μπράβο, Ντάτολο (85‘ Μήτρογλου), Ντουντού, Α. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα, Λούα (90‘ Λεονάρντο).
ΑΕΚ: Σάχα, Καφές, Αραούχο (46‘ Μαντούκα), Χέρσι (56‘ Νέμεθ), Μαϊστόροβιτς, Τζιμπούρ, Γιάχιτς, Μάκος (78‘ Λεονάρντο), Λαγός, Μανωλάς, Σκόκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: