Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τα φαβορί, οι «κουμπάροι» και τα δικά μας ερωτηματικά!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για τα τρία φαβορί της φετινής Ευρωλίγκας, τους ρεαλιστικούς στόχους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και το «τώρα ή ποτέ» των Τούρκων με τους Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς στον πάγκο.
Το «i feel devotion» ηχεί στ' αυτιά των μπασκετικών και η Ευρωλίγκα που θα πρεπε να 'χει μπλε λογότυπο με τους Ελληνες να αυξάνονται και να πληθύνονται, είναι στην αφετηρία με διαφορετικά δεδομένα για τις ελληνικές ομάδες, αλλά με τα ίδια και καλύτερα δεδομένα για τους Ελληνες του εξωτερικού.
ADVERTISEMENT
Με επτά ομάδες να διαθέτουν έναν τουλάχιστον Ελληνα (πλην του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού) και την Ούνικς να μοιάζει με προάστιο της Αθήνας, η Ευρωλίγκα είναι πιο ελληνική από ποτέ και η κούπα θα ξεφύγει από τα χέρια μας μόνο αν γίνουν πράματα και θάματα.
Η φετινή διοργάνωση έχει πολλά ερωτηματικά και οι ομάδες μας είναι μέσα σ' αυτά. Υπάρχουν τα ξεκάθαρα φαβορί, αυτοί που παρακολουθούν από κοντά και σε απόσταση αναπνοής, αυτοί που άλλαξαν εντελώς πρόσωπο και πάνε από την αρχή κι αυτοί που συμμετέχουν με τη χαρά της συμμετοχής και την ελπίδα να «κλέψουν» καμια νίκη στην πρώτη φάση...
ΤΣΣΚΑ με νοοτροπία Ιτούδη
Δεν θέλει και ιδιαίτερη σκέψη για να αντιληφθεί κανείς πως οι τρεις ομάδες που ξεκινούν από τη θέση του φαβορί είναι κατά σειρά η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ και η Μπαρτσελόνα. Οι Μαδριλένοι γιατί έχουν μακράν το ποιοτικότερο ρόστερ με τους περισσότερους παίκτες σε κάθε θέση, οι Ρώσοι γιατί ενισχύθηκαν σε θέσεις «κλειδιά» και η Μπαρτσελόνα γιατί είναι παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια μέσα στις ομάδες που ξεκινούν με στόχο να πάρουν την κούπα.
Αν έπρεπε να ποντάρω τα λεφτά μου, θα τα έβαζα στην ΤΣΣΚΑ, με την λογική πως στο σύγχρονο μπάσκετ (κι όχι μόνο) οι ομάδες ξεκινούν από τον «άσο» και πάνε παρακάτω. Το δίδυμο Ντε Κολό - Τεόντοσιτς είναι το καλύτερο στην Ευρώπη, με την προϋπόθεση πως ο Μίλος θα παρουσιάσει το πρόσωπο του Μουντομπάσκετ κι όχι αυτό των τελευταίων χρόνων. Ο Ιτούδης ξέρει να διαχειρίζεται δύσκολες περιπτώσεις σαν του Τεόντοσιτς, αλλά το «κλειδί» για να πετύχει είναι να καταφέρει να αλλάξει τη νοοτροπία της ΤΣΣΚΑ που την τελευταία διετία έμοιαζε με μια flat ομάδα που έχανε - νικούσε και τα αντιμετώπιζε όλα με τον ίδιο τρόπο.
Ολυμπιακός για φάιναλ φορ, Παναθηναϊκός για πρόκριση
Ο Ολυμπιακός δικαιούται να στοχεύει στη συμμετοχή στο φάιναλ φορ, με δεδομένο ότι διατήρησε την ίδια ποιότητα στο ρόστερ του. Ιδιος κορμός, ίδια φιλοσοφία, με μικροαλλαγές στο ρόστερ που θεωρητικά δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την συνολική εικόνα του. Είναι από τις έξι - επτά ομάδες που δικαιούνται να βάζουν ως στόχο το φάιναλ φορ ή τέλος πάντων απ' αυτές που θα χρειαστούν πέντε παιχνίδια για να τους αποκλείσει ο αντίπαλος στη φάση των «8».
Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει χωρίς ταβάνι και με αφετηρία να περάσει στους «16». Είναι μακράν στον δυσκολότερο όμιλο, θεωρητικά στην πρώτη φάση θα πρέπει να «καβαλήσει» μία από τις Αρμάνι, Μπάγερν (εκτός της Τουρόφ), αλλά το βασικό ζητούμενο είναι να «καβαλήσει» τα δικά του προβλήματα με τους τραυματισμούς.
Οι «πράσινοι» θα αναγκαστούν να βγάλουν όλη την πρώτη φάση, χωρίς τον βασικό πλέι μέικερ (Νέλσον), έχουν ένα μεγάλο ερωτηματικό στη θέση «5» που πάνε σε λογική «κι αν μου κάτσει» και παράλληλα χρειάζονται χρόνο για να «δέσουν» σαν ομάδα, με δεδομένο ότι έκαναν προετοιμασία, χωρίς βασικούς παίκτες λόγω τραυματισμών. Αν ωστόσο περάσουν, τότε η β' φάση μπορεί να τους φανεί περίπατο, σε σχέση με την πρώτη.
'Η τώρα ή ποτέ για τους Τούρκους
Φενέρ και Εφές είναι τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην Ευρωλίγκα. Είναι οι ομάδες με την μεγαλύτερη πίεση αυτή την στιγμή, με την παρουσία στο φάιναλ φορ να θεωρείται επιτακτική ανάγκη. Παίκτες έχουν, προπονητές έχουν, λεφτά να... φάνε και οι κότες έχουν, αν δεν τα καταφέρουν και τώρα, τότε δεν θα τα καταφέρουν ποτέ.
Η Φενέρ του Ομπράντοβιτς έχει σαφώς ποιοτικότερο υλικό και μεγαλύτερη ισορροπία σαν ομάδα από την Εφές του Ντούντα, αλλά δεν με πείθει πως με το δίδυμο γκαρντ που διαθέτει (Χίκμαν, Γκούντελοκ) θα πάει σε φιλοσοφία Ομπράντοβιτς. Ή ο «Ζοτς» θα προσαρμοστεί ή οι Αμερικάνοι θα γίνουν... Νίκολας και θα χρειαστούν κανένα 6μηνο για να καταλάβουν τη λογική.
Η Εφές έχει θεωρητικά ένα σκαλοπάτι μεγαλύτερης υπομονής, με δεδομένο ότι είναι ο πρώτος χρόνος του Ιβκοβιτς στην ομάδα και το ρόστερ άλλαξε σε ποσοστό 70%. Είναι ομάδα χωρίς αξιόπιστο πόιντ γκαρντ, άρα ομάδα με συγκεκριμένο ταβάνι, βάσει παράδοσης στην Ευρωλίγκα.
Από 'κει και πέρα, υπάρχουν πολλές ομάδες με άγνωστο «ταβάνι», όπως για παράδειγμα η Ούνικς που θα μπορούσε να είναι ελληνική ομάδα κι έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να πετύχει κάτι σπουδαίο. Μπορεί να μην έχει τη «βαριά» φανέλα, αλλά διαθέτει ταλέντο, εμπειρία, παίκτες - νικητές κι έναν προπονητή που έχει ως παράσημο ότι κατάφερε να μπει στα παπούτσια του Ομπράντοβιτς.
Ομάδα ερωτηματικό είναι η Αρμάνι Μιλάνο, η Μπάγερν που συμμετέχουν στον όμιλο του Παναθηναϊκού, η Λαμποράλ Κούτσα που ξεκίνησε από το μηδέν, η Βαλένθια του Περάσοβιτς, ακόμη και η Μακάμπι που είναι αποδυναμωμένη, αλλά ποιος μπορεί να τους ξεγράψει...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Παιχνίδι ψυχολογίας και όχι βαθμολογίας!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες προσπαθεί να «διαβάσει» το παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Βαλένθια και απορεί με την πολιτική του ΕΣΑΚΕ.
Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να βρει τη χαμένη (ελέω προημιτελικού) ηρεμία του μέσα από τη διαδικασία της Ευρωλίγκας. Η πρώτη φάση είναι ιδανική για τους«ερυθρόλευκους» αφού οι αντίπαλοι δεν τρομάζουν και φυσικά θα έχει χρόνο ο Μίλαν Τόμιτς ή αν έρθει κάποιος άλλος στον πάγκο για να περάσει την φιλοσοφία του με την αγωνιστική σεζόν σε εξέλιξη.
ADVERTISEMENT
Η Βαλένθια είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα του ομίλου και ο Ολυμπιακός την αντιμετωπίζει στην «Fonteta», ένα γήπεδο στο οποίο δεν ακούς την αναπνοή σου όταν το ματς είναι ντέρμπι.
Βαθμολογικά δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο αν ηττηθεί ο Ολυμπιακός. Λες και έπαιξε πέρυσι κάποιο ρόλο το 10-0 της πρώτης φάσης... ; Έχω την εντύπωση πως η νίκη θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο στην ανύψωση της αυτοπεποίθησης και στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης της ομάδας, παρά για την κατάταξη του ομίλου.
Η Βαλένθια είναι μία πολύ καλή ομάδα με έναν εξαιρετικό προπονητή αφού ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς έχει ανέλθει στο προπονητικά επίπεδα της Ευρώπης. Σκληρός coach, της πειθαρχίας παιδί και τους γρήγορου μπάσκετ. Θέλει οι παίκτες του να προσπαθούν να βγάζουν αιφνιδιασμό ακόμη κι όταν δέχονται καλάθι. Προφανώς είδε στο βίντεο και το κάρφωμα του Μπατίστα και «ψήθηκε» ακόμη περισσότερο. Έδωσαν δικαιώματα οι παίκτες του Ολυμπιακού.
Το ματς θα το κρίνουν τα λάθη και η ευστοχία στα τρίποντα. Θα το διαβάζετε συχνά από μένα διότι θεωρώ αυτά τα δύο στοιχεία τα πιο χρήσιμα στο μπάσκετ του υψηλού επιπέδου.
Ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο βάθος στα «ασσόδυα» και λογικά ο Μίλαν Τόμιτς θα ζητήσει αφόρητη πίεση στα αντίπαλα γκαρντ.
Εκεί που υστερούν οι Πειραιώτες και μακάρι να μην δικαιωθώ, είναι στο κομμάτι των ριμπάουντ. Προβλέπω να γίνεται πάρτι με θύτες τους Βαλενθιάνους και αν τους δώσουν δύο και τρεις επιθέσεις συνεχόμενες, δεν είναι και άχρηστοι να μη βάλουν την μπαλίτσα μέσα.
ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Στην Ευρωλίγκα κάθε μέσο ενημέρωσης μπορεί να βγάλει 2-3 διαπιστεύσεις τουλάχιστον, ώστε να μπορεί να πάει στο γήπεδο ο δημοσιογράφος (πολλές φορές και δύο δημοσιογράφοι του ίδιου Μέσου) και να ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ το προϊόν της. Αντιθέτως στην Α1 του ΕΣΑΚΕ δίνεται μόνο μία διαπίστευση για ένα ολόκληρο αθλητικό site. Μία! Μϊα για το gazzetta.gr, μία για την αθλητική εφημερίδα και μία για κάποια... οικονομική εφημερίδα. Πανέξυπνοι οι τύποι. Όπερ σημαίνει πως στο περίφημο «5 στις 17:00» (5 ματς την ίδια ώρα) είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε ένα γήπεδο και να πάμε να το ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ. Δε μπορούμε να πάμε σε δύο γήπεδα... Με αφήνει αδιάφορο αν ευθύνεται ο ΕΣΑΚΕ ή ο ΠΣΑΤ. Με ενδιαφέρει ότι οι υπεύθυνοι δε φροντίζουν για την ΠΡΟΒΟΛΗ του προϊόντος τους.
ΥΓ: Το μέλλον του Μίλαν Τόμιτς δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα στην Βαλένθια, είτε νικήσει, είτε χάσει. Καλό πάντως είναι η διοίκηση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γιατί δεν είναι και εύκολο για τον Τόμιτς να ακούει συνέχεια ονόματα και να μην πηγαίνει κάποιος να του πει... «εσύ» ή «συγνώμη, όχι εσύ». Πρέπει να το ξεκαθαρίσουν.
ΥΓ 2: Τώρα θα κοροϊδεύουν;
*Πηγή: gazzetta.gr*

Οικονόμου ή Ψηφίδης για τον ΑΣ!!

Διευρυμένο σχήμα στον ΑΣ Αρης, όπως προέκυψε από τις χθεσινοβραδινές συζητήσεις – Δύο οι υποψήφιοι για την προεδρία, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις.

Με ορισμένες προσθαφαιρέσεις, που ήταν όμως απαραίτητες προκειμένου να υπάρξει… συνέχεια με ένα διευρυμένο διοικητικό σχήμα, θα πάει σήμερα στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ο Ερασιτέχνης Αρης. Το αίτημα που κατατεθεί, θα έχει να κάνει με την παράταση της θητείας του υπάρχοντος σχήματος για ακόμη έξι μήνες.

Μετά τα αλλεπάλληλα διοικητικά συμβούλια που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώθηκε η ανάγκη να μην πάει ο σύλλογος σε μια νέα γενική συνέλευση, που ενδεχομένως είτε θα καθυστερούσε τις εξελίξεις, είτε θα διατάρασσε και πάλι τις σχέσεις που υπάρχουν με την ηγεσία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Κάπως έτσι, προτιμήθηκε μέσα από συζητήσεις, να προκριθούν ορισμένα άτομα που έχουν γνώση των θεμάτων του Ερασιτέχνη και να ζητηθεί η συνδρομή τους στην «επόμενη μέρα».

Στους υπάρχοντες δηλαδή (που δεν ξεπερνούν τους 7-8) θα προστεθούν από σήμερα άλλοι τόσοι, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν και στο παρελθόν εμπλακεί με τον Αρη. Πρόκειται για τους Γιάννη Ψηφίδη, Γιώργο Χατζή, Σταύρο Ιωάννου, Παναγιώτη Αλεξανδρίδη, Τάσο Δεσύπρη και Λάζαρο Παπαδόπουλο. Ολοι τους στο παρελθόν έχουν βρεθεί σε διοικητικές θέσεις, είτε της ΠΑΕ Αρης, είτε του Ερασιτέχνη, είτε της ΚΜΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα δεδομένα και τις τάσεις που επικρατούν στον Ερασιτέχνη, ένας εκ των Τάσου Οικονόμου ή Γιάννη Ψηφίδη, θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος του ΑΣ, που θα προκύψει φυσικά μέσα από διοικητικό συμβούλιο και τις καθιερωμένες αρχαιρεσίες εντός των επόμενων ημερών.
*Πηγή: metrosport.gr*

«Η σημαία προσβάλει τις Σερβία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Σκόπια»

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σερβίας με ανακοίνωση της αναφέρεται στη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» που πέταξε πάνω από το Βελιγράδι.
Οι Σέρβοι επιρρίπτουν τις ευθύνες για τα επεισόδια στους Αλβανούς και τονίζει πως η σημαία που πετούσε πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν, προσβάλει όχι μόνο το έθνος της Σερβίας αλλά και αυτό της Ελλάδας, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου!
ADVERTISEMENT
Αναλυτικά η ανακοίνωσή της Σερβίας:
«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η πρόκληση αντιμετωπίζεται με σκωπτική διάθεση από πολλές πλευρές, ακόμα και από την ίδια την UEFA. Η σημαία της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας», δεν προσβάλει μόνο τη Σερβία, αλλά και την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια. Κάποιοι καυχιόνται ότι κατάφεραν να φέρουν τη σημαία στο Βελιγράδι και πανηγυρίζουν στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι αποθαρρυντικό πως ο αδελφός του πρωθυπουργό της Αλβανίας είναι άμεσα υπεύθυνος για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Το ερώτημα είναι πως θα απαντήσουν οι πολιτικοί, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της UEFA σε αυτή την τρελή και ξεδιάντροπη πρόκληση. Μην ξεχνάτε πως στην Αλβανία γιορτάστηκε το γεγονός της διακοπής, που ήταν και ο απώτερος σκοπός τους. Δεν ήθελαν να γίνει το παιχνίδι στο Βελιγράδι και όλα αυτά δικαιώνουν την ομοσπονδία μας που απαίτησε να μην υπάρξουν φιλοξενούμενοι οπαδοί στον αγώνα με την Αλβανία».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Μπόζα... Ντούσκο...Περάσοβιτς!!

Στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στη Βαλένθια και ο Βασίλης Σκουντής χώνεται κάτω από το στέγαστρο του Καλατράβα!
Μας ενώνουν όντως πολλά την αφεντιά μας και τη Βαλένθια: πρόσωπα, αλλά και πράγματα, εξ ου και η πρωτογενής αναφορά μου στον επιφανή Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Βαλένθια, το Μπενιμάμετ,  αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, ζει μόνιμα στη Ζυρίχη, έχει απλώσει τα φουτουριστικά καλλιτεχνικά πλοκάμια του σε όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να μας...ταλαιπωρεί και να μας κάνει να τσακωνόμαστε εδώ και δέκα χρόνια!
ADVERTISEMENT
Δέκα χρόνια για τους δέκα μήνες που χρειάστηκε ο μπαγάσας μέχρι να συνδέσει στον... αέρα τέσσερις μεταλλικούς κυλίνδρους βάρους 8.000 τόνων, στη συνέχεια να τους κάνει να κινηθούν πάνω σε τεφλόν χωρίς ρόδες και εν τέλει να τους στήσει σε τέσσερις ακρογωνιαίες βάσεις δίκην αψίδων, με άνοιγμα 303 μέτρων, πάνω ακριβώς από ένα ρέμα!
Το εννοώ αυτό διότι το στέγαστρο που προστέθηκε στο ΟΑΚΑ και αποτελεί ένα αληθινό «state of art», αλλά και ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα (σε σημείο κάποιοι εν τη υπερβολή τους να το χαρακτηρίσουν ως «αντίπαλον δέος του Παρθενώνα»!) ναι μεν έγινε το σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά όπως φώναζε τις προάλλες ο (πρόεδρος του ΟΑΚΑ) Πέτρος Γαλακτόπουλος, "για να συντηρηθεί πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί, αφού τέτοιο έργο κατασκευάστηκε με άδεια πέργκολας"!
Κλείνω εδώ την υπόθεση της... πέργκολας του Καλατράβα και ανοίγω πρώτα εκείνη της στέγης που έχει προσφέρει η Βαλένθια στο ελληνικό μπάσκετ: όχι μονάχα λόγω των αγώνων που έχουν παίξει εκεί οι πρεσβευτές μας στα Κύπελλα Ευρώπης, αλλά και επειδή η αντίπαλος του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα της εφετινής Ευρωλίγκας υπήρξε για τρία χρόνια το σπίτι του Δήμου Ντικούδη και για άλλα δυο του Φώτη Κατσικάρη!
Πλάκα πλάκα η Βαλένθια πρέπει επειγόντως να αδελφοποιηθεί με την ΑΕΚ!
Ο νυν προπονητής της Εθνικής ομάδας πήγε εκεί τον Οκτώβριο του 2006, διαδεχόμενος τον Ρίκαρντ Κάσας, έμεινε μέχρι το φθινόπωρο του 2008, στη συνέχεια έκανε ένα μικρό διάλειμμα στον Αρη και επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπιλμπάο. Οσο για τον Ντικούδη, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Βαλένθια αποτελεί το δεύτερο σπίτι και το μόνιμο αποκούμπι του, απορώ μάλιστα πως δεν τον φώναξαν (μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ) να αναλάβει κάποιο πόστο στην ομάδα! Σοβαρολογώ διότι ο Λαρισαίος φόργουορντ πρωτοέπαιξε στην Παμέσα τη σεζόν 2003-04, ξαναγύρισε εκεί (μετά τη θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας) την περίοδο 2005-06 και πέρασε για τρίτη φορά, αλλά με βραχύτερη παρουσία, το 2008, μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό και πριν από την ένταξη του στον Πανιώνιο!
Ο Φώτης και ο Δήμος είναι οι δυο δικοί μας άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν και αγαπήθηκαν στη Βαλένθια, αλλά όχι και οι μόνοι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στο ελληνικό μπάσκετ και στην ισπανική ομάδα: τελευταίος εξ αυτών, σε μια σατανική κιόλας σύμπτωση (ελέω του αποψινού αγώνα) είναι ο νεόκοπος στον Ολυμπιακό, Αμερικανός πόιντ γκαρντ, Ολιβερ Λαφαγέτ, ο οποίος τη βοήθησε  να κατακτήσει το περυσινό  Εurocup(κόντρα στην ελληνικότατη Ούνικς Καζάν), ενώ η λίστα των παικτών που  έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα και στη Βαλένθια περιλαμβάνει και κάμποσους άλλους: τον Τζόνι Ρότζερς (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, μάνατζερ επί ημερών Κατσικάρη), τον Ματ Νίλσεν (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός), τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ), τον Φαμπρίσιο Ομπέρτο (Ολυμπιακός), τον Ρομπέρτας Γιαφτόκας (Παναθηναϊκός), τον Μάρκο Κέσελ (Ολυμπιακός) και τον Τόμας Κελάτι που τραυματίστηκε και δεν πρόλαβε να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Τον Ολυμπιακό και τη Βαλένθια τους συνδέει ασφαλώς και το ποδόσφαιρο, μάλιστα οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ντεμπουτάρει κιόλας σε όμιλο τουChampions League στο "Μεστάγια", όπως συμβαίνει απόψε και στο μπάσκετ. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2000 οι "νυχτερίδες" που παρεμπιπτόντως έχουν παίξει σε δυο απανωτούς τελικούς της διοργάνωσης (2000, 2001) και έχουν στη συλλογή τους ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1979-80) κι ένα Κύπελλο UEFA (2003-04) επικράτησαν με 2-1, ενώ στις 25 Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός (πάλι με γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς) νίκησε με 1-0. Οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες κατά την περίοδο 2006-07. οπότε η Βαλένθια σημείωσε δυο νίκες: με 2-0 στην έδρα της και με 4-2 στο Νέο Φάληρο.
Μιας και το 'φερε η κουβέντα (και) στα ποδοσφαιρικά, δεν λείπουν κι από εδώ οι συνδετικοί κρίκοι, με σημεία αναφοράς δυο ξένους προπονητές: τον νυν της Εθνικής και βαλλόμενο πανταχόθεν, Κλαούντιο Ρανιέρι που κάθισε στον πάγκο της Βαλένθια σε δυο διαφορετικές περιόδους (1997-99, 2004-05) και τον άλλοτε του Αρη, Εκτορ Κούπερ (1999-2001).
Η μπασκετική Βαλένθια συμμετέχει για τρίτη φορά στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα και πέφτει πάλι πάνω στον Ολυμπιακό, τον οποίο μάλιστα δεν έχει καταφέρει ποτέ να νικήσει στην έδρα της! Θα θυμάται αυτές τις ιστορίες καλά ο Μίλαν Τόμιτς, που ήταν παρών στις πρώτες δυο αναμετρήσεις, τη σεζόν 1002-03 και έμεινε κι αυτός με ανοικτό το στόμα, παρακολουθώντας το ρεσιτάλ του Παναγιώτη Λιαδέλη!
 Σε μια από τις πλέον αξιομνημόνευτες και συναρπαστικές εμφανίσεις Έλληνα παίκτη στην Ευρωλίγκα, στις 15 Ιανουαρίου του 2004, ο Βολιώτης γκαρντ πέτυχε 33 πόντους, με 6/6 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 12/13 βολές και οδήγησε τον Ολυμπιακό στην άλωση της Βαλένθια με 90-78 (Διαμαντόπουλος 21, Τόμιτς 15- Ομπέρτο 26, Τομάσεβιτς 18, Ριγκοντό 12).
Οι «ερυθρόλευκοι» έφυγαν νικητές από τη Βαλένθια και στις 17 Φεβρουαρίου του 2011 με 85-79 (Σπανούλης 18, Νεστέροβιτς 16, Μπουρούσης 12, Ερτσεγκ 12)- Κλαβέρ 16, Σαβάνοβιτς 16, Μαρτίνεθ 12), ενώ στην έδρα τους έχουν να επιδείξουν μία νίκη και μία ήττα: στις 2 Νοεμβρίου του 2003 η Βαλένθια πέρασε από τον Κορυδαλλό με 77-69 (Βολκοβίτσκι 19, Λιαδέλης 12, Χαρίσης 12- Ντικούδης 16, Ριγκοντό 14, Πόποβιτς 14), ενώ στις 2 Φεβρουαρίου του 2011 στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 77-62 (Νεστέροβιτς 17, Σπανούλης 12, Μπουρούσης 11- Κλαβέρ 16,, Σαβάνοβιτς 14, Γιαφτόκας 12).
Μετά τον Λευτέρη Σούμποτιτς, τον Ντράγκαν Σάκοτα και τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο Μίλαν Τόμιτς θα γίνει απόψε ο τέταρτος άνθρωπος που θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό από τον πάγκο, κόντρα στην Βαλένθια: κόντρα δηλαδή στην ομάδα που πέρυσι έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στην Ισπανία, τερμάτισε δεύτερη στην κανονική περίοδο με 30-4, αποκλείστηκε in extremis από την Μπαρτσελόνα στη σειρά των ημιτελικών (3-2 με πέντε εκτός έδρας διπλά), ανέδειξε ως πολυτιμότερο παίκτη τον Τζάστιν Ντόελμαν (που μετακόμισε στη Βαρκελώνη) και  κατέκτησε τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της (μετά το ULEB Cup του 2003 και το Eurocup του 2010, παρόντων στο Φάιναλ Φορ του Πανελληνίου, τον οποίο νίκησε στον ημιτελικό με 92-80 και της Μπιλμπάο με προπονητή τον Κατσικάρη).
Συν τοις άλλοις ο Μίλαν θα βρεθεί απόψε ενώπιος ενωπίω με έναν προπονητή που (δεν) είναι Κροάτης! Αυτός είναι όντως ένας ξεχωριστός έπαινος για τον Βέλθιμιρ Περάσοβιτς, ο οποίος διαψεύδει συστηματικώς τις κρατούσες (και τεκμηριωμένες πολλώ λογιώ) απόψεις ότι οι μεγάλοι παίκτες δεν γίνονται καλοί προπονητές κι επίσης ότι η Κροατία γεννά παικταράδες, αλλά υστερεί δραματικά στην καθοδήγηση από τον πάγκο!
Ο "Πέρας" είναι παιδί του Μάλκοβιτς και του Ιβάνοβιτς. "Πολύ σκληρός, πολύ σχολαστικός, αλλά και πολύ ικανός", όπως μου τον περιέγραψε εν συνόψει σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του Sentra 103.3 o Βασίλης Ξανθόπουλος, ο οποίος τον αντιμετώπισε και τον "μελέτησε" στους περυσινούς αγώνες της Ομπραντόιρο με τη Βαλένθια.
Πλάκα πλάκα και στην περίπτωση του Περάσοβιτς, υπάρχουν μπόλικα ελληνικά connections, αλλά και μια καριέρα είτε στο παρκέ, είτε στον πάγκο, που τον καθιστούν έναν μύθο!
-      Το 1981, στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών, επιλέχθηκε από τον Ρουσμίρ Χαλίλοβιτς και έκανε το διεθνές ντεμπούτο του με την Εθνική Παίδων της Γιουγκοσλαβίας στο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη, όντας συμπαίκτης με τον Ντράζεν Πέτροβιτς(που είχε μέσο όρο 32.4 πόντους και ξεπέρασε τέσσερις φορές το φράγμα των 40 πόντων) τον Στόικο Βράνκοβιτς, τον Ζόραν Σρετένοβιτς και τον Σάσα Ραντούνοβιτς. Σε εκείνη τη διοργάνωση οι «πλάβι» τερμάτισαν στην πέμπτη θέση και ο Περάσοβιτς σημείωνε κατά μέσο όρο 13 πόντους σε κάθε ματς, ενώ το 1984 στο Ευρωμπάσκετ των Εφήβων στη Σουηδία (παρέα με τον Πάσπαλι, τον Ζντοβτς, τον Νάκιτς και τον Πετσάρσκι) ανέβασε την παραγωγικότητα του στους 24.7 πόντους!
-      Υπήρξε βασικό στέλεχος της μεγάλης Γιουγκοπλάστικα που βρέθηκε απέναντι στον Αρη και πέτυχε το three peat στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1989-01990-1991). Μάλιστα ο δεινός σουτέρ και χαρισματικός σκόρερ (με κύρια χαρακτηριστικά τον υπέροχο καρπό του και την άξια διδαχής μηχανική του στην εκτέλεση), ήταν ο παίκτης ο οποίος άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας στον τελικό του 1990 στη Σαραγόσα, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, όταν στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου και με το σκορ στο 37-36 πέτυχε ένα τρίποντο από τη σέντρα και έδωσε στην ομάδα του όχι μόνο το +4, αλλά και ένα μεγάλο ψυχολογικό πλεονέκτημα.
-      Μετά το Σπλιτ, ο  «τελευταίος των Μοϊκανών» της Γιουγκοπλάστικα, συνέχισε την καριέρα του στην Ισπανία, όπου αναδείχθηκε σε ένα απαράμιλλο «ιερόν τέρας»! Από το 1992 έως το 2003 (Μπρεογάν, Ταουγκρές, Φουενλαμπράδα, Αλικάντε) αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ της λίγκας ACB και συνολικά σε έντεκα σεζόν έπαιξε σε 354 ματς, πάνω από 12.000 λεπτά, σημείωσε 7.387 πόντους (μέσος όρος 20.9, Νο 7 όλων των εποχών) και ευστόχησε σε 882 τρίποντα, όντας τρίτος σε αυτή την κατηγορία πίσω από τον Ερέρος και τον Ναβάρο.
-      Τον Μάρτιο του 1995, στον ημιτελικό του Final-8 του Κυπέλλου Ισπανίας, ο Περάσοβιτς έκανε τον Ομπράντοβιτς και τον Σαμπόνις να πάθουν την πλάκα της ζωής τους! Η Ταουγκρές νίκησε την (μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπυης, στον τελικό της Σαραγόσα, με τον Ολυμπιακό) με 86-79, χοροστατούντος του Κροάτη γκαρντ ο οποίος σε σαράντα λεπτά πέτυχε 34 πόντους (6/8δ., 4/4τρ., 10/11β.). Κατόπιν αυτής ραψωδίας, η ομάδα της Βιτόρια νίκησε στον τελικό τη Σαραγόσα και με MVP τον Περάσοβιτς, κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της.
-      Έναν χρόνο αργότερα ο Περάσοβιτς και η Ταουγκρές έγιναν ο εφιάλτης του ΠΑΟΚ! Στον τελικό του Saporta Cup, στις 12 Μαρτίου του 1996, στη Βιτόρια, οι Βάσκοι επιβλήθηκαν του «Δικεφάλου του Βορρά» προεξάρχοντος του (μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ) Ραμόν Ρίβας, ο οποίος πέτυχε 31 πόντους, ενώ ο (εν συνεχεία παίκτης του Παναθηναϊκού) Μαρσέλο Νικόλα έβαλε 19 και ο Περάσοβιτς 17 (Πρέλεβιτς 34, Στογιάκοβιτς 20)
-      Ως παίκτης ο Περάσοβιτς κατέκτησε σε συλλογικό επίπεδο τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών (1989, 1990, 1991), τέσσερα Πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας, δύο Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, ένα Κύπελλο Κροατίας, ένα Saporta Cup (στο οποίο υπήρξε φιναλίστ το 1994 και το 1995) και ένα Kύπελλο Ισπανίας. Το παλμαρέ του με τις Εθνικές ομάδες ανδρών της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας περιλαμβάνει πέντε μετάλλια: τα χρυσά στο Μουντομπάσκετ του 1990 και στο Ευρωμπάσκετ του 1991, το ασημένιο στο Ολυμπιακό Τουρνουά του 1992 και τα χάλκινα στα Ευρωμπάσκετ του 1993 (με μέσο όρο 19.1 πόντους) και του 1995 (μέσος όρος 10.5 πόντοι). Σε τρεις από αυτές τις διοργανώσεις (Μπουένος Αίρες/1990, Μόναχο/1993, Αθήνα/1995) ο Βέλιμιρ βρέθηκε αντιμέτωπος με την Εθνική Ελλάδος και δεν έφυγε ποτέ ηττημένος από το γήπεδο...
-      Ως προπονητής έχει κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα Κροατίας (μάλιστα στο δεύτερο με ανατροπή από το 0-2) και ένα Κύπελλο Κροατίας με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, ένα Κύπελλο Ισπανίας (με  την Ταού το 2006) και ένα Eurocup (2014). Από το 2003 που έβγαλε την αθλητική περιβολή του και έβαλε κοστούμι έχει κοουτσάρει την ΚΚ Σπλιτ, τη Σεβίλη, την Ταουγκρές, την Εστουντιάντες, την Τσιμπόνα, την Εφές Πίλσεν και (από το 2012) τη Βαλένθια.
-      Λένε ότι μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις και ως εκ τούτου ο Περάσοβιτς είναι ένα υβρίδιο του Μάλκοβιτς και του Ιβάνοβιτς: σκληρός, απαιτητικός, άκαμπτος, ενίοτε είρων και πάντοτε τελειομανής! Ο ίδιος μάλιστα ανατρέχοντας στις μέρες του(ς) στη Γιουγκοπλάστικα έχει περιγράψει με... αποκρουστικό, αλλά ειλικρινή τρόπο την επιρροή που δέχτηκε από τον Μπόζα. «Είναι ο καλύτερος προπονητής που είχα στη ζωή μου και αυτός που με επηρέασε σε όλα τα επίπεδα. Όταν όμως έπαιζα γι' αυτόν τον... μισούσα διότι με κακομεταχειριζόταν και δεν συγχωρούσε το παραμικρό λάθος. Θυμάμαι ότι έμεινα πολλές νύχτες ξάγρυπνος από την απογοήτευση  και από τον θυμό μου, διότι νόμιζα ότι είχε κάτι μαζί μου και γι' αυτό ήθελε να με διαλύσει! Κάθε μέρα  μου έλεγε ότι θέλει να δει τα μάτια μου να βγάζουν... αίμα, εννοώντας να τσατίζομαι και να μπαίνω στο γήπεδο για να σκοτώσω όποιον βρίσκω μπροστά μου! Βεβαίως αργότερα κατάλαβα ότι ήθελε μόνο να με πιέσει για να γίνω καλύτερος κι αυτή τη μέθοδο ακολουθώ κι εγώ τώρα...»!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Τα εισιτήρια του Ολυμπιακού με Λαμποράλ Κούτσα!!

Λεπτομέρειες για τη διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα με τη Λαμποράλ Κούτσα στο ΣΕΦ την επόμενη Παρασκευή έδωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Τα εισιτήρια του Ολυμπιακού με Λαμποράλ Κούτσα
Ο Ολυμπιακός ρίχνεται απόψε στη μάχη της Ευρωλίγκας αντιμετωπίζοντας στη Βαλένθια την ομώνυμη ομάδα, αλλά την επόμενη Παρασκευή θα δώσει το πρώτο παιχνίδι μπροστά στο κοινό του, υποδεχόμενος στο ΣΕΦ τη Λαμποράλ Κούτσα. Η ερυθρόλευκη ΚΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής.

Αναλυτικά:

Η Διεύθυνση Εισιτηρίων της Κ.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει ότι η διάθεση των εισιτηρίων για τον αγώνα Euroleague, OLYMPIACOS – LABORAL KUTXA VITORIA, ο οποίος θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 με ώρα έναρξης 21:30 θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

• Μέσω του INTERNET από το www.olympiacosbc.gr από την Παρασκευή 17/10/2014.
• Από το Επίσημο Κατάστημα της ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καραολή κ’ Δημητρίου 8, ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ) από την Παρασκευή 17/10/2014 (ώρες λειτουργίας καταστήματος: Καθημερινές 09:00-21:00 Σάββατο 09:00-18:00, Κυριακή 10:00-15:00).
• Από τα εκδοτήρια του Σ.Ε.Φ. την Πέμπτη 23/10/2014 και ώρες 10:00-18:00 και την Παρασκευή 24/10/2014 από τις 10:00 έως και την έναρξη του αγώνα.
• Μέσω του τηλεφωνικού κέντρου στο τηλέφωνο 210 8938007
• Από τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Κάθε φίλαθλος έχει δικαίωμα αγοράς μέχρι δύο (2) εισιτηρίων με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10, 15, 20, 25,30 και 35 ευρώ.
Για εισιτήρια ακριβότερων κατηγοριών και VIP, παρακαλούμε απευθυνθείτε στα γραφεία της Κ.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και στο τηλέφωνο 210 4527600.
Συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα αγοράς και εκτύπωσης του εισιτηρίου “Print at home”. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε φίλαθλος μπορεί να εισέρχεται στο γήπεδο χωρίς καμία άλλη διαδικασία, προσκομίζοντας απλά στη θύρα το εισιτήριο που θα έχει τυπώσει ο ίδιος. Έτσι θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία της παραλαβής των εισιτηρίων από τα εκδοτήρια, ο συνωστισμός της τελευταίας στιγμής και θα διευκολύνεται η είσοδος των φιλάθλων στο γήπεδο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΕΑ (άτομα μόνο με κινητικά προβλήματα)

Η Κ.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για τον αγώνα με την LABORAL KUTXA VITORIA της 24/10/2014 ενημερώνει τους φιλάθλους με κινητικά προβλήματα τα ακόλουθα:
Καλεί τους φιλάθλους να επικοινωνήσουν με την Κ.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μέχρι και την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, ώστε να παραλάβουν από τη θύρα 8 το DAY PASS. Όσοι δεν επικοινωνήσουν έγκαιρα, δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο.

• Προβλέπεται δωρεάν είσοδος για τους ίδιους και για τον ένα συνοδό τους
• Η είσοδος των συγκεκριμένων ατόμων θα γίνει μόνο από τη θύρα 8

Ξεκαθαρίζει για Μέντες, Σίλντενφελντ!!

Δίχως τους Μέντες και Σίλντενφελντ πραγματοποιήθηκε η πρωινή προπόνηση του Παναθηναϊκού. Πιο δύσκολα για «Σίφο» ενόψει ΟΦΗ. Ανεβάζει σταδιακά ρυθμούς ο Μπεργκ.

Ξεκαθαρίζει για Μέντες, Σίλντενφελντ
Αμφίβολοι για την επικείμενη αναμέτρηση με τον ΟΦΗ είναι οι Μέντες και Σίλντενφελντ στον Παναθηναϊκό.

Μετά το χθεσινό ρεπό οι «πράσινοι» επέστρεψαν στο Κορωπί για να συνεχίσουν την προετοιμασία για το κυριακάτικο παιχνίδι στη Λεωφόρο, με τους δύο παίκτες να ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα.

Ο Μέντες φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες συμμετοχής, ενώ πιο δύσκολο μοιάζει να προλάβει το ματς ο Σίλντενφελντ. Ατομικά γυμνάστηκε ο Μπαϊράμι, σε αντίθεση με τον Μπεργκ, ο οποίος προπονήθηκε κανονικά (δεν πήρε μέρος μόνο στο οικογενειακό διπλό) και σταδιακά ανεβάζει ρυθμούς.

Ο Γιάννης Αναστασίου και οι παίκτες του θα συγκεντρωθούν ξανά σε λίγες ώρες στο Κορωπί για την απογευματινή προπόνηση (16:00).*Πηγή: sport-fm.gr*

Στα δικαστήρια ο Πικέ!!


Για απείθεια κατά της αρχής κατηγορείται ο Ζεράρ Πικέ, ο οποίος φέρθηκε με ασέβεια σε δύο αστυνομικούς. «Με ζηλεύετε γιατί είμαι διάσημος», φέρεται να τους είπε.

Στα δικαστήρια ο Πικέ!
Σε μπελάδες φαίνεται να μπαίνει ο Ζεράρ Πικέ, εξαιτίας ενός περιστατικού που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής (12/10) με δύο αστυνομικούς, αφού κατηγορείται για απείθεια κατά της αρχής και καλείται να απολογηθεί ενώπιον δικαστήριο!

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα «Vanguardia», ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα -μαζί με τον αδερφό του, Μαρκ- πήγαινε με το αυτοκίνητό του σ’ ένα καζίνο της Βαρκελώνης. Κατά την διάρκεια της διαδρομής τους όμως σταμάτησαν για ένα τέταρτο μπροστά σε μια στάση λεωφορείων, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν μποτιλιάρισμα.

Ακολούθως, δύο αστυνομικοί πλησίασαν το όχημα προκειμένου να τους κόψουν κλήση. Από την πλευρά του ο διεθνής Ισπανός φαίνεται πως δεν αντέδρασε ιδιαίτερα ψύχραιμα, με τα λόγια του να είναι υποτιμητικά…

«Με ζηλεύετε γιατί είμαι διάσημος. Μου κόβετε κλήση επειδή δεν έχετε λεφτά και θέλετε να πάρετε ποσοστό. Θα μιλήσω με το αφεντικό σας και θα σας πέσουν τα μαλλιά. Είστε αισχροί και με αηδιάζει η δουλειά σας», ήταν ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές του ατάκες!

Οι αστυνομικοί έδωσαν το πρόστιμο στον αδερφό του, ωστόσο ο Πικέ το άρπαξε από τα χέρια του, το έκανε μπαλάκι και το πέταξε στα πόδια τους. Αμέσως μετά έφυγε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. *Πηγή: sport-fm.gr*

Ιστορίες γραμμένες με αίμα…!

Σαν σήμερα σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες με δεκάδες θύματα στην Γουατεμάλα. To sport-fm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω από το Χέιζελ και το Χίλσμπορο μέχρι το Καραϊσκάκη.

Ιστορίες γραμμένες με αίμα…
Όλες οι ποδοσφαιρικές τραγωδίες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: δεκάδες θύματα πίσω τους και τις περισσότερες φορές τους πραγματικούς ενόχους να μην «πληρώνουν» για τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Σήμερα είναι η επέτειος (16/10/1996) μιας από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες, στην Γουατεμάλα. Το χωρητικότητας 50.000 θεατών «Εστάντιο Νασιονάλ Ματέο Φλόρες» ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

Τα υπεράριθμα εισιτήρια προκάλεσαν συνωστισμό και ένα δυστύχημα με 85 νεκρούς ανάμεσά τους και παιδιά, και σχεδόν 200 τραυματίες βάφοντας με αίμα την αναμέτρηση Γουατεμάλα-Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου…

Ακόμα όμως και η προηγμένη (θεωρητικά) Ευρώπη χρειάστηκε πρώτα να πάθει για να μάθει. Σε μια εποχή που ακόμα κι ένας τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών μπορούσε να αποβεί μοιραίος για πολύ κόσμο. Αυτός ανάμεσα σε Γιουβέντους και Λίβερπουλ (1-0) το 1985 επισκιάστηκε από σοβαρά επεισόδια και την κατάρρευση μιας εξέδρας με τραγική συνέπεια τον θάνατο 39 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων ακόμα.



Αυτή όμως η ποδοσφαιρική τραγωδία που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζουν όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη τα μέτρα ασφαλείας, ήταν του Χίλσμπορο το 1989. Στο βόρειο πέταλο του γηπέδου όπου φιλοξενούνταν οι οπαδοί της Λίβερπουλ βρέθηκαν υπεράριθμοι φίλαθλοι, τα προστατευτικά κιγκλιδώματα υποχώρησαν και ακολούθησε μια από τις πιο αιματηρές ιστορίες, με 96 νεκρούς.



Δυστυχώς και η Ελλάδα έχει τις δικές αναμνήσεις από ανάλογα θλιβερό συμβάν, την τραγωδία της Θύρας 7 το 1981, με 21 φιλάθλους να χάνουν τη ζωή τους στο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη». Και ύστερα από τόσα χρόνια, τους υπαίτιους να μην έχουν βρεθεί...




*Πηγή: sport-fm.gr*

Τίτλοι τέλους για Γκαλάς!!

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν... Ο Γούιλιαμ Γκαλάς αποφάσισε να… κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 37 ετών. «Δεν είναι κάτι εύκολο για να ανακοινώσεις», τόνισε ο Γάλλος.

Τίτλοι τέλους για Γκαλάς
Στα… ντουζένια του υπήρξε ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς της εποχής του, όμως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για τον Γουίλιαμ Γκαλάς, ο οποίος αποφάσισε να βάλει «τέλος» στην πολυετή και σπουδαία καριέρα του.

Συγκεκριμένα, ο 37χρονος Γάλλος ανακοίνωσε μέσω της «Equipe 21» πως σταματάει το ποδόσφαιρο, επισημαίνοντας το πόσο δύσκολο ήταν για τον ίδιο να πάρει αυτή την απόφαση.

«Δεν είναι κάτι εύκολο για να ανακοινώσεις. Πάντα λες στον εαυτό σου πως μπορείς να συνεχίσεις, αλλά σήμερα πιστεύω πως δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο», ήταν η τοποθέτηση του παλαίμαχου πλέον άσου.

Τελευταίος σταθμός στην μεγάλη του πορεία ήταν η Περθ Γκλόρι (ομάδα της Αυστραλίας). Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στην πατρίδα του (Καέν και Μαρσέιγ), για να «εκτοξεύσει» τις απολαβές του στην Αγγλία (Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ).

Όσον αφορά στο κεφάλαιο εθνική, ο Γκαλάς ήταν αδιάκοπα διεθνής από το 2002 έως το 2010, έχοντας συνολικά 84 εμφανίσεις και 5 γκολ με τη φανέλα των «τρικολόρ». *Πηγή: sport-fm.gr*

Άρχισε τα show ο Λεμπρόν!!

Την πρώτη του μεγάλη παράσταση ως παίκτης των Καβαλίερς έδωσε ο Λεμπρόν Τζέιμς στη νίκη επί των Πέισερς.

Άρχισε τα show ο Λεμπρόν
Ο Λεμπρόν Τζέιμς έκανε την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση με τους Καβαλίερς. Στο φιλικό 98-93 επί των Πέισερς στο Μαϊάμι είχε 26 πόντους (10 στην τρίτη περίοδο) με 6/7 βολές, 7/9 δίποντα και 2/3 τρίποντα σε μόλις 23:40. Ο Μάθιου Ντελαβεντόβα και ο Έι Τζέι Πράις ακολούθησαν έχοντας από 14 πόντους, ενώ ο Κέβιν Λοβ σε 17 λεπτά είχε 5 πόντους. Ο Κρις Κόουπλαντ και ο Ντέιβιντ Γουέστ με 16 και 15 πόντους αντίστοιχα ξεχώρισαν από τους ηττημένους, που προσπαθούν να προσαρμοστούν στη ζωή χωρίς τον τραυματία Πολ Τζορτζ.

Οι Ράπτορς νίκησαν 92-89 τους Σέλτικς στο Πόρτλαντ με 16 πόντους του Τζόρνταν Χάμιλτον και 15 του Λούις Ουίλιαμς. Ο Μάρκους Θόρντον με 17 πόντους ξεχώρισε από τους γηπεδούχους.

Οι Ουίζαρντς στην Ουάσινγκτον επικράτησαν δύσκολα της Μακάμπι Χάιφα με 101-95 με 19 πόντους του ρούκι Ότο Πόρτερ και με τον Κέβιν Σεραφέν να προσθέτει 18 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ δεν έπαιξαν Νενέ και Πιρς. Ο Ντάγκαν Γιβζόρι με 23 πόντους ξεχώρισε από την ομάδα του Ισραήλ.

Στο άλλο διεθνές ματς της ημέρας, το Ορλάντο επιβλήθηκε 106-88 της Φλαμένγκο με 20 πόντους και 11 ριμπάουντ του Νίκολα Βούτσεβιτς, ενώ ο Μαρσελίνιο Μασάδο είχε 20 πόντους για τους Βραζιλιάνους.*Πηγή: sport-fm.gr*

Με… Ράιτ στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός!

Όλα δείχνουν πως ο Τζούλιαν Ράιτ θα υπογράψει στον Παναθηναϊκό και θα αγωνιστεί στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας απέναντι στην Τουρόβ την Παρασκευή.

Με… Ράιτ στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός
Ο Τζούλιαν Ράιτ έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στις λίγες προπονήσεις που έκανε με τον Παναθηναϊκό, παρά την πολύμηνη απραξία του και τον πρόσφατο τραυματισμό του. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς αναμένεται να αποφασίσει την απόκτηση του Αμερικανού φόργουορντ και μάλιστα να τον έχει στη δωδεκάδα για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, την ερχόμενη Παρασκευή κόντρα στην Τουρόβ στο ΟΑΚΑ. Πιθανότατα πάντως θα υπογράψει προσωρινό συμβόλαιο (μηνιαίο ή δύο μηνών, όπως ο Γιάνις Μπλουμς).

Στο προσεχές παιχνίδι απών θα είναι μόνο ο Ντεμάρκους Νέλσον, καθώς οι Νίκος Παππάς και Εστέμπαν Μπατίστα μπήκαν από χθες στις προπονήσεις, ενώ το πρόβλημα του Δημήτρη Διαμαντίδη (ενοχλήσεις στο πόδι) δεν αναμένεται να του στερήσει τη συμμετοχή. *Πηγή: sport-fm.gr*

Το απίστευτο ποδοσφαιρικό παραμύθι του Μέσι!!

Πριν από δέκα χρόνια ο Μέσι συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα, για να εξελιχθεί στην πορεία σε έναν από τους σπουδαιότερους άσους όλων των εποχών.

Το απίστευτο ποδοσφαιρικό παραμύθι του Μέσι
Για τις αστείρευτες ικανότητες του Λιονέλ Μέσι, τα μαγικά του εντός των τεσσάρων γραμμών και τις ατελείωτες διακρίσεις του έχουν χυθεί τόνοι μελανιού.

Η ιστορία άρχισε να γράφεται πριν ακριβώς δέκα χρόνια, στις 16 Οκτωβρίου 2004, όταν ο μικροκαμωμένος και άβγαλτος ακόμα Αργεντινός πήρε εντολή από τον πάγκο (δίδυμο Ράικαρντ-Τεν Κάτε) να περάσει ως αλλαγή αντί του Ντέκο στο καταλανικό ντέρμπι με την Εσπανιόλ.

Σε ηλικία 17 ετών, 3 μηνών και 122 ημερών, έκανε επίσημο ντεμπούτο με την φανέλα της Μπαρτσελόνα και ξεκίνησε να γράφει ιστορία σε ένα απίστευτο ποδοσφαιρικό παραμύθι με πρωταγωνιστή τον ίδιο και άξιους συμπαραστάτες του, τους συμπαίκτες του όλα αυτά τα χρόνια στους «μπλαουγκράνα».

Έκτοτε καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, εκπλήσσοντας ακόμα και τους σκληρότερους επικριτές του. Μέσα σε αυτή την δεκαετία κατέκτησε 21 τίτλους, σημείωσε 361 γκολ σε 434 εμφανίσεις με την Μπαρτσελόνα, αναδείχθηκε 4 φορές καλύτερος παίκτης του κόσμου, σημειώνοντας πολλά μικρά και μεγάλα κατορθώματα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.



Δεν έχει τόσο σημασία αν είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών ή της γενιάς του, όσο ότι βρίσκεται ακόμα στα... 27 και έχει να προσφέρει ακόμα πολλές παραστάσεις σε αυτούς που αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο. *Πηγή: sport-fm.gr*

Αμφίβολος ο Σίλντενφελντ!!

Βαρύ νιώθει το πόδι του ο Γκόρντον Σίλντενφελντ μετά την επιστροφή από την εθνική Κροατίας και «παίζεται» η συμμετοχή του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ.

Αμφίβολος ο Σίλντενφελντ
Μπορεί ο Γκόρντον Σίλντενφελντ να μην αγωνίστηκε λεπτό στα δύο παιχνίδια της Κροατίας για τα προκριματικά του Euro 2016, αλλά η παρουσία του στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα είναι πιθανόν να του κοστίσει την συμμετοχή στο επόμενο ματς του Παναθηναϊκού.

Ο 29χρονος στόπερ επέστρεψε την Τρίτη στις προπονήσεις του «τριφυλλιού» και το απόγευμα της ίδιας ημέρας πήγε στο Κορωπί και έκανε αποθεραπεία. Όπως και την Τετάρτη, αν και η υπόλοιπη ομάδα είχε ρεπό.

Νιώθει καταπονημένο το πόδι του, παρότι δεν είχε συμμετοχή κόντρα σε Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να παίξει κόντρα στον ΟΦΗ την Κυριακή (19/10, 16:00). Η Πέμπτη θεωρείται καθοριστική ημέρα για την συμμετοχή του. Ωστόσο, ίσως επιλέξει να τον μην τον χρησιμοποιήσει με τους Κρητικούς ο Γιάννης Αναστασίου ακόμα και αν φανεί ότι είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να προφυλαχθεί, διότι ακολουθούν τα παιχνίδια με Αϊντχόφεν, Ολυμπιακό την επόμενη εβδομάδα
*Πηγή: sport-fm.gr*

«Σταμάτα να είσαι τόσο καλός μαζί τους...»

Το ελεύθερο στον Ρανιέρι να πάρει τα μέτρα που απαιτούνται για να επιβληθεί στα αποδυτήρια της Εθνικής έδωσε ο Σαρρής στη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό, όπως αποκαλύπτει η SportDay.

«Σταμάτα να είσαι τόσο καλός μαζί τους...»
Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το τελευταίο ανεπιτυχές αποτέλεσμα της Εθνικής, δεν φαίνεται -σε αυτή την φάση τουλάχιστον- να επηρεάζει την απόφαση των ιθυνόντων της ΕΠΟ να στηρίξουν τον Κλαούντιο Ρανιέρι.

Αυτό προκύπτει και από την χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Σαρρή μαζί του. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προς τον ομοσπονδιακό τεχνικό. «Σταμάτα να είσαι τόσο καλός άνθρωπος μαζί τους (με τους ποδοσφαιριστές) αυτοί είναι μαθημένοι αλλιώς», φέρεται να του είπε, σύμφωνα με την SportDay.

Ο Ιταλός από την μεριά περίμενε να δει μεγαλύτερο πάθος και προσπάθεια στον αγωνιστικό χώρο από τους παίκτες του. «Πού ήταν η ψυχή και το πάθος του Μουντιάλ. Τι άλλαξε έκτοτε; Κάτι συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δύο άνδρες θα έχουν εκ νέου συνάντηση σε μία εβδομάδα, καθώς ο Ρανιέρι θα βρεθεί στην Ελλάδα για το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Αποδυτήρια σε… σύγχυση

Η ΕΠΟ στηρίζει τον Κλαούντιο Ρανιέρι, στα αποδυτήρια όμως της Εθνικής -σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ- έχουν δημιουργηθεί δύο τάσεις. Κάποιoι διεθνείς θεωρούν ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, ενώ άλλοι έχουν εμπιστοσύνη στον Ιταλό.

Επικοινωνία με «Κάρα» και παίκτες

Ο Ρανιέρι είχε τετ-α-τετ και με τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος δέχθηκε τηλεφώνημα και από τον Γιώργο Σαρρή. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ εκτός από την άποψη του προπονητή και του «Κάρα» μίλησε και με αρκετούς διεθνείς μετά το ματς με την Β. Ιρλανδία. *Πηγή: sport-fm.gr*

Βαρύ το κλίμα για Λίλα!!

Δύσκολο θεωρείται να συνεχίσει στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Άντι Λίλα, λόγω της εμπλοκής του σε όσα συνέβησαν την Τρίτη στο παιχνίδι Σερβίας-Αλβανίας. Απολογείται σήμερα (16/10) ο διεθνής ποδοσφαιριστής.

Βαρύ το κλίμα για Λίλα
Καθοριστική αναμένεται η Πέμπτη για το μέλλον του Άντι Λίλα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο σύλλογος της Ηπείρου ενημέρωσε χθες (15/10) ότι θα καλέσει σε απολογία τον 27χρονο μέσο, καθώς εμπλέκεται στα γεγονότα της περασμένης Τρίτης στην αναμέτρηση Σερβία-Αλβανία για τα προκριματικά του Euro 2016 και ο παίκτης θα περάσει σήμερα από τα γραφεία της ΠΑΕ.

Την δεδομένη στιγμή πιο πιθανό είναι να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο πλευρών, καθώς στην ΠΑΕ μοιάζουν αποφασισμένοι να λύσουν το συμβόλαιο (λήγει τον Ιούνιο του 2017) του Λίλα.

Ωστόσο, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την απολογία του παίκτη. Πάντως, σε όλα αυτά πρέπει να ληφθεί υπόψιν, αν κάποιος θέλει να «ποντάρει» στο τι πρόκειται να συμβεί, ότι υπάρχει και Σέρβος στους Ηπειρώτες, ο Μπράνα Ίλιτς.*Πηγή: sport-fm.gr*

Η ευκαιρία του Ντακόλ!

Η απουσία του Χρήστου Αραβίδη στο ματς της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα ανοίγει στον Άλεξ Ντακόλ τον δρόμο της επιστροφής στη βασική ενδεκάδα της Ένωσης.

Η ευκαιρία του Ντακόλ
Ο Άλεξ Ντακόλ έχει τις περισσότερες πιθανότητες από κάθε άλλο επιθετικό της ΑΕΚ για να γίνει αντι-Αραβίδης την Κυριακή.

Ο 27χρονος επιθετικός δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης, λόγω της αποβολής του (με δύο κίτρινες) στην αναμέτρηση με τον Παναιγιάλειο για την πρώτη αγωνιστικής της Football League.

Ο Τραϊανός Δέλλας φαίνεται πως καταλήγει στον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό για την κορυφή της επίθεσης, καθώς δύσκολα θα πάρει το ρίσκο να χρησιμοποιήσει τον Ιβάν Μπρέσεβιτς. Οι δύο τους προέρχονται από τραυματισμό, αλλά ο πρώτος είναι πιο έτοιμος. Ο Κροάτης φορ επέστρεψε σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων την Τρίτη (14/10) και ο Ντακόλ την προηγούμενη Τετάρτη (8/10).

Ο 38χρονος τεχνικός υπολογίζει και για πίσω από τον επιθετικό τον 28χρονο ποδοσφαιριστή, αλλά την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί, καθώς σε σχέση με την πρεμιέρα υπάρχει και ο Μάνταλος που είχε ενσωματωθεί στην Εθνική.

Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η ευκαιρία του Ντακόλ, διότι όπως αναφέρεται στον «Τρελό του Χωριού» της «SportDay» δεν περνάει και τις καλύτερες του μέρες στην ΑΕΚ. *Πηγή: sport-fm.gr*

Ψάχνει λύσεις!

Την καλύτερη δυνατή διαχείριση του υλικού του ΠΑΟΚ καλείται να κάνει ο Άγγελος Αναστασιάδης, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «Δικέφαλος του Βορρά».

Ψάχνει λύσεις
Για τον Άγγελο Αναστασιάδη το διάστημα της διακοπής για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων είχε ό,τι ακριβώς… δεν θέλει ένας προπονητής: νέα προβλήματα.

Ο Αθανασιάδης επέστρεψε «λαβωμένος» και αναμένεται να προφυλαχθεί από το ματς που ακολουθεί με τον Ατρόμητο στην Τούμπα, με την προοπτική να δώσει το «παρών» απέναντι στην Φιορεντίνα για το Γιουρόπα Λιγκ. Ένα ματς από το οποίο σχεδόν σίγουρα θα λείψει και ο Περέιρα, του οποίου η κατάσταση δεν παρουσίασε βελτίωση.

Εκτός των άλλων, έγινε γνωστό ότι ο Τζαβέλλας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επανέλθει πλήρως, συνεπώς η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση μετατίθεται εντός του Νοέμβρη.

Πέρα όμως από τα αγωνιστικά προβλήματα, υπήρξαν και πειθαρχικά παραπτώματα παικτών (των διεθνών με τη Νέων), αλλά και η περίπτωση του Κάτσε ύστερα από όσα έλαβαν χώρα στο επεισοδιακό Σερβία-Αλβανία για τα προκριματικά. Ο Έλληνας τεχνικός συζήτησε μαζί τους, χωρίς πάντως να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στα συγκεκριμένα θέματα. *Πηγή: sport-fm.gr*

«Ερυθρόλευκη» διαβολοβδομάδα!


Αρχικά με Εργοτέλη και εν συνεχεία με Γιουβέντους και Παναθηναϊκό, o Ολυμπιακός επανέρχεται στις επίσημες υποχρεώσεις με πρόγραμμα που θυμίζει… διαβολοβδομάδα.

«Ερυθρόλευκη» διαβολοβδομάδα
Με την επιστροφή των τελευταίων διεθνών, αλλά και την αισθητή βελτίωση των παικτών που προέρχονται από τραυματισμούς, ο Μίτσελ μπορεί να καταστρώνει με μεγαλύτερη άνεση τα πλάνα του.

Ο Ολυμπιακός επανέρχεται ξανά στις επίσημες υποχρεώσεις γνωρίζοντας πως τον περιμένει πρόγραμμα-φωτιά. Ειδικότερα μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας έχει δύο παιχνίδια πρωταθλήματος, το καθένα με το δικό του βάρος αλλά και το πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ματς με τη Γιουβέντους στο «Καραϊσκάκη».

Το πρόγραμμα ξεκινά με τον Εργοτέλη στο Ηράκλειο. Οι Πειραιώτες θέλουν αφενός να βρουν ρυθμό (συνεπώς θ’ αγωνιστούν οι περισσότεροι βασικοί) και αφετέρου να μην έχουν απώλειες, μόλις λίγες ημέρες πριν την αναμέτρηση με τους «μπιανκονέρι», από την οποία θα κριθεί σε ένα βαθμό και το μέλλον τους στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ.

Η… διαβολοβδομάδα κλείνει με το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Φάληρο, όπου οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να δώσουν απαντήσεις για το αντίστοιχο της περασμένης σεζόν. *Πηγή: sport-fm.gr*

Ερυθρόλευκο… restart!

Μετά την… άκυρη εκκίνηση στο Κύπελλο, ο Ολυμπιακός θέλει ένα νέο ξεκίνημα νικώντας απόψε στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας τη Βαλένθια στην Ισπανία με τον Τόμιτς στον πάγκο. Τα προβλήματα και η παράδοση.

Ερυθρόλευκο… restart
Μια εβδομάδα μετά το κάζο του Κυπέλλου, που επέφερε κραδασμούς και οδήγησε στην απομάκρυνση του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Απόψε (ΝΕΡΙΤ, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr) ρίχνεται στη μάχη της Ευρωλίγκας αντιμετωπίζοντας τη Βαλένθια στην Ισπανία.

Και θέλει τη νίκη για πολλούς λόγους. Πέρα από το προφανές βαθμολογικό κίνητρο, οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να αρχίσουν την αποκατάσταση της σχέσης τους με τον κόσμο τους, που κλονίστηκε συθέμελα μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Παράλληλα θέλουν να στείλουν το μήνυμα από την πρώτη μέρα πως είναι το «αφεντικό» του ομίλου.

Φυσικά το έργο του Ολυμπιακού δεν θα είναι εύκολο για ενδογενείς και εξωγενείς λόγους. Ο Μίλαν Τόμιτς, που θα καθίσει για δεύτερη φορά στον πάγκο και είναι ακόμη αμφίβολο αν θα μονιμοποιηθεί (ίσως και η εικόνα της ομάδας απόψε να παίξει το ρόλο της στην τελική απόφαση), δεν υπολογίζει στους τραυματίες Ντάρντεν και Παπαπέτρου, ενώ ο Ματ Λοτζέσκι, μοναδικός διαθέσιμος σμολ φόργουορντ, προέρχεται από τραυματισμό και δεν είναι 100% έτοιμος. Πιθανότατα θα επιστρατευτούν ξανά για αρκετή ώρα σχήματα με τρεις κοντούς και με τον Όλιβερ Λαφαγέτ να γνωρίζει άριστα τα κατατόπια, αφού πέρσι αγωνιζόταν στις «νυχτερίδες».

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός βρίσκει απέναντί του μια πολύ δυνατή ομάδα, που κατέκτησε το Eurocup και λίγο έλειψε να αποκλείσει στα ημιτελικά της περσινής ACB τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα. Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, που στηρίζεται πολύ στην επίθεσή του, δεν υπολογίζει στον τραυματία πάουερ φόργουορντ Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς. Πάντως έχει ένα ικανότατο οπλοστάσιο, με τους Πάου Ρίμπας, Σαν Βαν Ρόσομ, Ράφα Μαρτίνεθ, Ντουάιτ Μπάικς και Γκιγέμ Βίβες στην περιφέρεια, τον Ρομέιν Σάτο (άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού) και τον Βλάντιμιρ Λούτσιτς να δεσπόζουν στη θέση «3», τους Λιούκ Χαρανγκόντι και Πάμπλο Αγκιλάρ στο «4» και τους Σεργκέι Λίστσουκ και Κρέσιμιρ Λόντσαρ στο «5». Στα δύο της παιχνίδια για την ACB η Βαλένθια μετρά μια ήττα από τη Μούρθια (85-76) και μια νίκη επί της Σεβίλλης (96-73).

Σύμμαχος η παράδοση

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν με τη Βαλένθια να μετρά μία νίκη κι αυτή επί ελληνικού εδάφους. Στην κανονική περίοδο της σεζόν 2003/04 είχε περάσει με 77-69 από τον Πειραιά, αλλά η συνέχεια ήταν… ερυθρόλευκη. Ο Ολυμπιακός κέρδισε το ματς του δεύτερου γύρου στην Ισπανία με 90-78, αλλά και τα δύο παιχνίδια του Top 16 την περίοδο 2010/11, με 77-62 στο ΣΕΦ και 85-79 εκτός έδρας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Α’ Όμιλος
Αναντολού Εφές-Ούνιξ Καζάν 20:00
Νίζνι-Σάσαρι (17/10, 19:00)
Ρεάλ Μαδρίτης-Ζαλγκίρις Κάουνας (17/10, 20:30)

Β’ Όμιλος
Τσεντεβίτα-Μάλαγα 20:00
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Λιμόζ 21:05
Άλμπα Βερολίνου-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (17/10, 21:15)

Γ’ Όμιλος
Παναθηναϊκός-Τουρόβ (17/10, 21:30)
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο (17/10, 22:00)
Μπαρτσελόνα-Μπάγερν (17/10, 22:30)

Δ’ Όμιλος
Λαμποράλ Κούτσα-Νεπτούνας 88-69
Ερυθρός Αστέρας-Γαλατάσαραϊ 21:30
Βαλένθια-Ολυμπιακός 22:00*Πηγή: sport-fm.gr*

Καπίνο: «Δεν ήθελα να φύγω»

Ο Στέφανος Καπίνο αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι δεν είχε σκοπό να πάρει μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι. «Ο Παναθηναϊκός έχει χειριστεί λάθος το θέμα των δικών του παιδιών», σχολίασε.

Καπίνο: «Δεν ήθελα να φύγω»
Οικογένεια χαρακτήρισε για τον ίδιο τον Παναθηναϊκό ο Στέφανος Καπίνο, τονίζοντας πως δεν ήθελε να φύγει από την πρώην του ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, όταν και πήρε μεταγραφή για την Μάιντς, ενώ «φλέρταρε» με την Σπόρτινγκ Λισαβώνας.

Επιπλέον, μιλώντας στην «Πράσινη» σχολίασε τον τρόπο που χειρίζονται οι «πράσινοι» τα δικά τους παιδιά, ενώ αναφέρθηκε στους Γιάννη Αλαφούζο, Γιάννη Αναστασίου, αλλά και σε Γιώργο Καραγκούνη, Εθνική ομάδα.

Διαβάστε απόσπασμα από τα όσα δήλωσε

Από την περηφάνια του καλοκαιριού στην ντροπή του 0-2 από την Β. Ιρλανδία και του ενός βαθμού σε τρεις αγώνες…

«Ε, όχι και ντροπή… Κακή παρένθεση. Θα σηκώσουμε ξανά κεφάλι».

Πάντως, αυτήν την στιγμή είμαστε σαν να πηγαίνουμε στον γκρεμό χωρίς κανείς να πατάει φρένο….

«Εντάξει στην Ελλάδα είμαστε λίγο της ισοπέδωσης και προχθές στο γήπεδο, είδα πολλά πράγματα που δεν μου άρεσαν».

Όπως;

«Κατανοώ και από την απογοήτευση κα πολλές φορές το γιουχάισμα. Αλλά από εκεί και πέρα το βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από εδώ η απόσταση είναι μεγάλη. Ειδικά όταν πριν από δύο μήνες οι ίδιοι άνθρωποι μας αποθέωναν. Αλλά έτσι είναι στην Ελλάδα, Είμαστε των άκρων. Αυτή είναι η νοοτροπία μας».

Ένας παίκτης όταν ακούει «βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από εδώ» πως νιώθει;

«Με μια λέξη; Αχαριστία! Είναι αχαριστία για αυτήν την Εθνική. Στα καλά είμαστε όλοι μαζί. Στα άσχημα όμως μόνοι μας. Τώρα είναι που ο κόσμος πρέπει να μας στηρίξει…».

Αν ήσουν ο Ρανιέρι τι θα άλλαζες;

«Δεν θα άλλαζα κάτι… και ξέρεις κάτι; Δεν φταίει ο Ρανιέρι ή καλύτερα δεν φταίει μόνο ο Ρανιέρι για αυτό που συμβαίνει. Είναι συνδυασμός πραγμάτων. Εμένα μου έχει κάνει καλή εντύπωση και ως προπονητής και σαν άνθρωπος».


Τι σας είπε μπαίνοντας στα αποδυτήρια προχθές;

«Να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και πως είναι κακή παρένθεση. Ο άνθρωπος είναι ένα μήνα εδώ και όλα έχουν πάει άσχημα. Πολλοί τραυματισμοί… Έφυγε ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης… Ο Γιώργος βέβαια είναι μαζί μας τώρα αλλά όχι μέσα στο γήπεδο».

Ο Καραγκούνης έπρεπε να φορέσει το κοστούμι από φέτος;

Μακάρι όλοι να είχαμε την πορεία του Καραγκούνη και να δοξαστούμε όπως αυτός. Ο Καραγκούνης έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μακάρι να κάνουμε τα μισά απ’ όσα πέτυχε ο Γιώργος».

Λάθος ή σωστό του Παναθηναϊκού που δεν του έδωσε την ευκαιρία να κλείσει την καριέρα του στο τριφύλλι;

«Δεν θέλω να το σχολιάσω».

Εσύ ήθελες να τον ξαναδείς με την πράσινη φανέλα;

«Εννοείται! Θα ήταν τιμή και περηφάνια για όλους τους Παναθηναϊκούς να κλείσει την καριέρα του ο Γιώργος με την φανέλα της ομάδας…».

Από τον Πειραιά στην Παιανία και από την Παιανία στη Γερμανία. Ποιο ταξίδι είναι πιο δύσκολο;

«Από την Παιανία στη Γερμανία. Όταν έχεις μεγαλώσει κάπου, είναι οικογένεια για σένα και ο Παναθηναϊκός ήταν για μένα οικογένεια. Είναι δύσκολο λοιπόν να φύγεις από την οικογένεια και θέλει υπομονή και επιμονή».

Στα 17 σου ήσουν ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε στην Εθνική Ανδρών, στα 19 σου Κυπελλούχος με τον Παναθηναϊκό, στα 20 σου στην Μάινζ και καλύτερος νέος τερματοφύλακας στην Ευρώπη. Σαν πολλά δεν έχεις καταφέρει;

«(Γέλια) Έτσι όπως τα λες, ναι είναι πολλά αλλά έχω το ελάττωμα να είμαι ανυπόμονος και βιαστικός και δεν ξέρω να θα μου βγει σε καλό στο τέλος. Όταν καταφέρνω κάτι, αμέσως σκέφτομαι τον επόμενο στόχο Και φοβάμαι έτσι κάποια στιγμή μπορεί να χάσω και τον δρόμο μου».

Κλείσε τα μάτια! Ποια στιγμή σου έρχεται στο μυαλό;

«Στιγμές, όχι στιγμή. Όλα τα χρόνια στην Παιανία. Παιδάκια, φίλοι-κολλητοί. Σαν κατασκήνωση, όλο τον χρόνο! Πολλές χαρές με τον Παναθηναϊκό. Το Κύπελλο, το 0-3 και η επέμβαση στο Καραϊσκάκη. Τα ντέρμπι με Ολυμπιακό. Όπου κι αν πας, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Τσέλσι όταν είσαι Έλληνας και έχεις μεγαλώσει τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία να παίζεις σε τέτοιο ματς».

Τι έχεις διαβάσει και σε έχει τσαντίσει;

«Όλα αυτά που έγραφαν πέρυσι για την ομάδα το πρώτο δίμηνο. Μετά όμως έγιναν Ολυμπιονίκες στην κωλοτούμπα. Στην αρχή της σεζόν ήμουν άσχετος και τέλος ο τερματοφύλακας που πρέπει να παίξει Μουντιάλ».

Από τους παίκτες που έφυγαν, δική σου αποχώρηση συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη. Κάποιοι είπαν ότι ο Καπίνο ήταν λεφτά στην τράπεζα. Μήπως τελικά ήταν λάθος που έφυγες;

«Πιστεύω ότι το καλύτερο πρωτάθλημα της ζωής μας να έκανα τα λεφτά θα ήταν πάνω-κάτω τα ίδια για τον Παναθηναϊκό».

Εσύ ήθελες να φύγεις;

«Όχι… Ήθελα να κάτσω ακόμη έναν χρόνο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μετανιώνω για την επιλογή μου».

Αν ο Παναθηναϊκός είχε την δυνατότητα να σταματήσει το κύμα φυγής των δικών του παιδιών… θα ήταν πιο κοντά η κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Ο Παναθηναϊκός έχει χειριστεί πολύ λάθος το θέμα των δικών του παιδιών. Δεν αξιολόγησε όσο έπρεπε τους παίκτες που έβγαλε από τα σπλάχνα του και μεγαλύτερο παράδειγμα αυτό από του Καραγκούνη δεν υπάρχει. Είναι πολύ άσχημο να μην σε τιμάει η ομάδα σου και να μην σου δίνει την ευκαιρία να γυρίσεις και να κλείσεις την καριέρα σου εκεί».

Εσύ θα ήθελες κάποια στιγμή να γυρίσεις στον Παναθηναϊκό;

«Εννοείται, αλλά το ότι θες να γυρίσεις, δεν σου εξασφαλίζει το ότι θα γυρίσεις. Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο».

Το 2011 ο Παναθηναϊκός είχε εσένα, τον Καρνέζη και τον Κοτσόλη. Φέτος αναγκάστηκε να πάρει μεταγραφή τερματοφύλακα. Σημεία των καιρών ή κακός χειρισμός;

«Κοίτα, τον Στέφανο τον πιστεύω πάρα πολύ. Όσο δουλεύει ο Στέφανος δεν δουλεύει κανείς. Μερικές φορές ίσως βολεύει να στοχοποιείται κάποιος».

Πως έζησες τον Αναστασίου;

«Είναι δίκαιος άνθρωπος και καλός προπονητής. Πολύ μεθοδικός».

Τι ήταν το 0-3 για εσένα. Με μια λέξη…

«Δικαίωση»

Τον Αλαφούζο πως τον κρίνεις;

«Είναι τεράστια η προσπάθεια που κάνει όλοι πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο. Εύχομαι να πετύχει γιατί δεν αξίζει στον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να δώσει κάποια χρήματα παραπάνω για να κάνει μια μεταγραφή, γιατί θα αποζημιωθεί κάπου αλλού. Για αυτό και δεν μπορεί να κρίνει κανείς τις μεταγραφικές κινήσεις».

Διασκεδάζοντας με το τέλος τους!!

O Σταύρος Κόλκας μέσα από το blog του σχολιάζει τις ραγδαίες εξελίξεις στις εθνικές Ανδρών και Νέων και γράφει για το... μέταλλο που έγινε βούτυρο μέσα σε ένα μήνα! 
Να πεις πως δεν τα είχα γράψει να πάει στο διάολο. Το μέταλλο έγινε βούτυρο μέσα σε έναν μήνα. Και επειδή στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε στην επιτυχία, ούτε στην αποτυχία, η μαγκιά είναι να τα γράψεις πριν γίνουν. Το καθεστώς βέβαια θα σε βγάλει γραφικό. Μπουγατσομάχο και τα συναφή. Γνωστό το παραμύθι, δεν ανέχονται να τους χτυπάς με επιχειρήματα. Η λάσπη θα πάει σύννεφο και θα χαρακτηριστείς. Όμως θα έρθει η στιγμή που θα έρθουν τα αποτελέσματα και τότε, όλοι αυτοί οι ανύπαρκτοι που σε χαρακτήριζαν θα μπούνε στο καβούκι τους.
ADVERTISEMENT
Η εθνική ομάδα διαλύθηκε για όσους δεν έχουν καταλάβει. Και έχει διαλυθεί γιατί οι παράγοντες της ομοσπονδίας είναι ανίκανοι και δεν ενδιαφέρονται για αυτή. Η πρόσληψη Ρανιέρι, το σουλατσάρισμα του ατζέντη του στο ξενοδοχείο της εθνικής, προσλήψεις κουμπάρων, συγγενών και πάει λέγοντας. Δεν τα λέω μόνο εγώ βέβαια αυτά, Τα λένε και οι παράγοντες της ΕΠΟ.
Σήμερα στη ραδιοφωνική έκδοση της ιστοσελίδας που μου ανήκει, το PAOK24, βγήκε ο Βασίλης Χατζηαποστόλου, ένας από τους εμπειρότερους παράγοντες της ομοσπονδίας. Ακολουθεί μέρος των τοποθετήσεών του για την εθνική. «Υπεύθυνη γι΄ αυτό είναι η ομοσπονδία. Βέβαια και ο Ρανιέρι έχει ευθύνες, αλλά δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος. Τι να πω, δεν υπήρχε ποτέ αυτό το χάλι που υπάρχει τώρα. Έχει ευθύνες και αυτός που τον συμβουλεύει, ο περιβόητος μάνατζερ, μου διαφεύγει το όνομά του, με του οποίου τις εισηγήσεις έγιναν οι κλήσεις του Ρανιέρι. 
Επί της εποχής μας, αυτούς δεν τους αφήναμε καν να πλησιάσουν το ξενοδοχείο της ομάδας, όχι να έχουν γραφείο στην ομοσπονδία και να το παίζει τεχνικός διευθυντής και να κάνει κουμάντο. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που βρίσκονται στις μικρές εθνικές ομάδες; Έχουν διπλώματα; Καταστρατήγησαν ακόμα και την άτυπη ντιρεκτίβα που είχαμε, να βάζουμε στις μικρές εθνικές πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές που και πείρα είχαν από τις εθνικές και αγάπη για την ομάδα.  Το χάλι αυτό, οφείλεται στους άσχετους που ήρθαν και στην παρέα αυτού του μάνατζερ. Είναι δυνατόν η Εθνική να δέχεται δέκα γκολ; Δε θυμάμαι από το 1992 κάποια μικρή Εθνική ομάδα να έχει χάσει με πάνω από 4 γκολ. Είναι δυνατόν αυτοί οι παίκτες να διασύρονται; Εμείς τότε δεν είχαμε τέτοιους παίκτες, μακάρι να είχαμε. Με παίκτες όμως ο Κουλούρης, ο Πόζογλου, ο Δώνης, που παίζουν σε μεγάλες ομάδες, να έχουμε αυτό ο χάλι; 
Για να αλλάξει η όλη κατάσταση, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των προέδρων των Ενώσεων. Θα πρέπει όμως οι Ενώσεις να είναι οικονομικά εξαρτημένοι με την ΕΠΟ. Οι περισσότερες Ενώσεις, ειδικά οι μικρές, δεν έχουν καθόλου έσοδα» Αυτά είπε ο κ. Χατζηαποστόλου και πάμε παρακάτω. Στα όσα συνέβησαν στην εθνική Νέων. Παραδοσιακά σε αυτές τις εθνικές των πρώτο λόγο για να αναλάβουν προπονητές έχουν διεθνείς ποδοσφαιριστές που τελείωσαν πρόσφατα την καριέρα τους. Αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά, έχουν ένα κάποιο ειδικό βάρος και βέβαια δίπλωμα προπονητή.
Απ' ότι έμαθα, η ΕΠΟ προτίμησε τον συμπαθέστατο ως ποδοσφαιρική φιγούρα Βασίλη Τζαλακώστα αντί παιδιών όπως ο Άγγελος Χαριστέας, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο Φάνης Κατεργιαννάκης. Η προπονητική πορεία του κ. Τζαλακώστα είχε διαγραφεί εδώ και καιρό, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν το επίπεδό της. Και αυτό δεν ήταν σίγουρα για εθνικη.
Τυγχάνει όμως να είναι κουμπάρος του μάνατζερ του Ρανιέρι και το κακό δεν άργησε να συμβεί σε μία ομοσπονδία που κυριαρχεί ο τυχοδιωκτισμός. Η ομάδα τρώει δέκα γκολ και ξαφνικά υπάρχουν διαρροές – από πού άραγε – πως τα παιδιά υπέπεσαν σε πειθαρχικά παραπτώματα. Χωρίς ίχνος ντροπής μάλιστα, βγάζουν στο πέναλτι με ψέματα τον Δώνη και τον Πόζογλου. Ο ίδιος ο Τζαλακώστες λέει πως έπαιζαν χαρτιά.
Τα παιδιά, είναι παιδιά και ότι ερείσματα πάρουν να λειτουργήσουν ανάλογα. Όταν η προπόνηση που κάνουν είναι σε επίπεδο μπαμπίνι, όταν οι συνοδοί τους κάνουν τουρισμό, θα κάνουν και αυτά τα δικά τους. Ζητήθηκαν λέει οι παραιτήσεις όλων. Δεν είδα πουθενά να ζητείται η παραίτηση του συνοδού της ΕΠΟ, ο οποίος όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάνει βολτούλες, ψώνια και όλα τα παρελκόμενα.
Αν ρωτήσετε την πιστωτική που είχα μαζί της η εθνική στη Βραζιλία θα σας πει… Το τέλος πλησιάζει και μετά τα όσα βίωσα επαγγελματικά αλλά και προσωπικά, κάθομαι σε μία γωνία να το απολαύσω.
Το οικοδόμημα γκρεμίζεται και το κακό είναι πως αυτή τη φορά δεν υπάρχει τουλάχιστον ένας προπονητής σαν τον μεγάλο Φερνάντο για να περισώσει τουλάχιστον την εθνική.
ΥΓ. Αγωνιστικά τον αγώνα της εθνικής υπάρχει περιθώριο να τον αναλύσεις. Έχουν γίνει εγκλήματα από τον Ιταλό ο οποίος έστησε την ομάδα με 4-2-4. Ούτε ο Καρέλης, ούτε ο Σαμαράς έχουν πολλά χαρακτηριστικά ενός ισορροπημένου χαφ. Την ίδια στιγμή επέλεξε εκείνη την αηδία με τον Βύντρα δεξιά και τον Τοροσίδη αριστερά που άλλαξε νωρίς είναι η αλήθεια λόγω συγκυρίας.
Το να βάζεις ουσιαστικά μόλις δύο χαφ και ο ένας να είναι ο Ταχτσίδης μου λέει πως όχι απλά δεν διάβασες τον αντίπαλο, αλλά ούτε την ομάδα σου. Ο Ταχτσίδης δεν ανταποκρίθηκε αμυντικά σε τουλάχιστον πέντε κάθετες κινήσεις με τη μπάλα των Φιλανδών λίγες ημέρες πριν. Και σε όλα αυτά, προστίθεται η πίεση που έχει η ομάδα λόγω της ανοργανωσιάς και του τυχοδιωκτισμού της ΕΠΟ, όπως βέβαια και το ότι απουσίαζαν τρεις πάρα πολύ σημαντικοί παίκτες για αυτή, οι Κονέ, Χριστοδουλόπουλος και Χολέμπας.
ΥΓ Είχε να προτιμήσω γιόγκα ή εκπομπή με τον Τσαλτίδη. Για έναν αδιευκρίνιστο λόγο επέλεξα το δεύτερο.

*Πηγή: gazzetta.gr*

O Ρανιέρι είναι και θύμα, ο Σαρρής μόνο θύτης!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για μία σειρά από επιλογές (και όχι αυτή του Ιταλού προπονητή) που γκρέμισαν ότι χτίστηκε 11 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο...
Πόσο ανεξάρτητη ιστορία είναι τα 10 γκολ της Εθνικής νέων στο φιλικό με την Ελβετία με το χειρότερο ξεκίνημα της Εθνικής Ανδρών σε προκριματική φάση από το 1974; Καθόλου, για αυτό άλλωστε σημειώθηκαν και ταυτόχρονα.
ADVERTISEMENT
Πόσο ανεξάρτητη είναι η εικόνα μίας Ομοσπονδίας που είναι στα πρόθυρα της διάλυσης με την εικόνα που βγάζουν οι Εθνικές ομάδες εντός του αγωνιστικού χώρου; Καθόλου.
Η ευκολία με την οποία ισοπεδώθηκαν τα πάντα μέσα σε 3 μήνες, είναι τέτοια που σοκάρει! Σοκάρει όχι γιατί δεν φανταζόμασταν ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες και δη ο πρόεδρος Γιώργος Σαρρής δεν ήταν ικανοί να τα διαλύσουν όλα, σοκάρει γιατί πρόλαβαν να τα διαλύσουν σε 90 ημέρες.

Σε αυτήν εδώ την στήλη έγραφα την επομένη της ήττας από την Ρουμανία, η οποία είχε συμπέσει χρονικά με την ήττα – αποκλεισμό της Εθνικής μπάσκετ από την Σερβία, ότι η οδυνηρή ήττα είναι του μπάσκετ, αλλά η ανησυχητική είναι αυτή στο ποδόσφαιρο. Για την Εθνική ομάδα μπάσκετ ήταν μία πολύ κακή βραδιά και τέλος. Το μέλλον της ανήκει και αυτό φαίνονταν ανεξάρτητα από την αποτυχία. Για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έκανε μπαμ ότι απλώς ήταν η αρχή του κακού.

Σε αυτήν εδώ την στήλη έγραφα ότι είναι εγκληματικό να διώχνει η Ομοσπονδία όλους τους ανθρώπους που την στελέχωναν χρόνια και να μην τους αντικαθιστά. Εμεινε λοιπόν ο Ρανιέρι και ο μπατζανάκης του (κυριολεκτικά) ο οποίος είναι ο βοηθός του και ο μάνατζέρ του να κάνουν κουμάντο σε όλα. Πώς φτάσαμε στον Τζλακώστα που δεν έχει καν δίπλωμα. “Τον διάλεξε ο Ρανιέρι” μας είπε η Ομοσπονδία. Από που και ως που ο Ρανιέρι διάλεξε τον Τζαλακώστα για την νέων; Επιναν καφέ μαζί στο Πριγκιπάτο και είχε ενθουσιαστεί από τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο; Οχι φυσικά, τον “φύτεψε” στην ΕΠΟ ο μάνατζερ του Ρανιέρι που είναι κουμπάρος του Τζαλακώστα.

Ο Ρανιέρι είναι ένας προπονητής με πολύ καλό βιογραφικό. Ναι μπορεί τελικά να αποδειχτεί ότι δεν κάνει για πάγκο Εθνικής ομάδας. Αλλά όταν ανακοίνωσε Ρανιέρι η ΕΠΟ, κανείς μας και ορθώς, δεν έγραψε ή δεν είπε “τι κάνετε ρε...”. Το να την πέσεις στον Σαρρή που τον επέλεξε, είναι τουλάχιστον υπερβολικό, αλλά το πρόβλημα δεν είναι η επιλογή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την επιλογή του ο Σαρρής. Εναν προπονητή που δεν έχει καθίσει ποτέ στα 30 χρόνια καριέρας του σε πάγκο Εθνικής ομάδας, παρά μόνο σε πάγκους συλλόγων τον άφησε μόνο και αβοήθητο επειδή όπως λέει η ΕΠΟ “εκείνος το ζήτησε”.

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Προσέξτε ο Ρανιέρι δεν διάλεξε μόνο τους συνεργάτες του, που ασφαλώς ήταν το απολύτως φυσιολογικό, αλλά διάλεξε και τους προϊστάμενους του. Ο Ρανιέρι διάλεξε ότι δεν θέλει τεχνικό διευθυντή. Ο Ρανιέρι επέλεξε ότι οι μισές θέσεις από το οργανόγραμμα της ΕΠΟ δεν πρέπει να αλλαχθούν, αλλά να καταργηθούν. Ολα αυτά μας τα λέει η ΕΠΟ, αλλά φυσικά δεν ισχύουν.

Ποτέ ο Ρανιέρι δεν είπε, δεν θέλω τεχνικό διευθυντή, αλλά ακόμη κι' αν το είχε πει ποιός τον ρωτάει; Και τέλος πάντων αφού δεν ήθελε και το είχε κάνει απολύτως σαφές γιατί μετά από ένα μήνα δέχτηκε τον Καραγκούνη; Ο Σαρρής “κρύφτηκε” πίσω από τον Ιταλό προπονητή και έκανε ένα σωρό “εγκλήματα” στο όνομα του Ρανιέρι.

Που πήγε το εθνικό πλάνο του Σάντος για όλες τις Εθνικές ομάδες που τόσα χρόνια το φτιάχναμε και απέδιδε;
Δεν το θέλει ο Ρανιέρι;” ήταν η απάντηση.
Που πήγε ο Φύσσας ή έστω ο αντικαταστάτης του, αν ο Φύσσας δεν κάνει καλά την δουλειά;
Δεν τον θέλει ο Ρανιέρι και δεν θέλει και κανέναν”.
Γιατί μπαίνει προπονητής στην Εθνική ομάδα νέων κάποιος που δεν έχει καν δίπλωμα;
Τον θέλει ο Ρανιέρι”.
Γιατί από την Ανδρών εκδιώχθηκε ο Βόκολος;
Δεν τον θέλει ο Ρανιέρι;”.
Γιατί δεν κάναμε έστω ένα φιλικό παιχνίδι για να δει ο προπονητής κάποια πράγματα;
Δεν ήθελε ο Ρανιέρι”.
Γιατί δεν υπήρχε στην Εθνική ομάδα κάποιος συνδετικός κρίκος μεταξύ των παικτών του προπονητή και της Ομοσπονδίας;
Δεν θέλει ο Ρανιέρι;”.
Ο Σαρρής έκανε όλες τις... δουλειές του και όλες τις... εξυπηρετήσεις που έπρεπε να κάνει στο όνομα του Ρανιέρι! Ο Ρανιέρι σήμερα είναι για τους περισσότερους το μόνο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα και ο Ρανιέρι είναι το θύμα. Θύτης είναι ο Σαρρής.

Οταν όλα αυτά γράφονταν η απάντηση της πλειοψηφίας του κοινού, αλλά και μεγάλης μερίδας του Τύπου (βεβαίως βεβαίως) ήταν. “Σας έφαγε ο Ρανιέρι τον Φύσσα, τον Βόκολο, τον Καραγκούνη, τον Κατσουράνη και τον Γκέκα και δεν θα έχετε τους ρουφιάνους στην Εθνική ομάδα...”.
Οπως είχα γράψει και τότε έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Οπως έτσι είναι αν έτσι νομίζετε ότι το πρόβλημα της Εθνικής ήταν ο ηττοπαθής Σάντος και οι παλιές καραβάνες που έβαζε. Ο Σάντος 4 χρόνια στον πάγκο της Εθνικής ομάδας μία εντός έδρας ήττα στα προκριματικά δεν έκανε. Και όταν το επιχείρημα έπεφτε στο τραπέζι, η απάντηση των περισσοτέρων ήταν “ναι σκοτώνει τα θηρία. Κερδίζει μισό μηδέν τις Γεωργίες και τις Κροατίες”.

Ενώ τώρα που μετράμε ήδη δύο εντός έδρας ήττες παίζοντας το δήθεν επιθετικό ποδόσφαιρο που ήθελαν όλοι με τα 4 φορ και τα νέα παιδιά, μας σκοτώνουν τα μεγαθήρια της Ρουμανίας και της Βόρειας Ιραλνδίας. Αλλά πάντα έτσι ήταν στην Ελλάδα. Πάντα κάτι το εκτιμούσαμε μόνο όταν το χάναμε. Σαν να μας ειρωνεύονταν ο Θεός το ίδιο βράδυ που η Βόρεια Ιρλανδία έκανε παρέλαση στο Καραϊσκάκη η Πορτογαλία του Σάντος, στο ντεμπούτο του στον πάγκο της χώρας του νικούσε 1-0 χωρίς να παίξει καλά με γκολ στο 95'...

Αλλά όλα αυτά μικρή σημασία έχουν. Το τι έγινε και το τι λέγαμε για την Εθνική Ελλάδας που 11 χρόνια έκανε θαύματα και οι περισσότεροι δεν τα καταλάβαιναν, είναι μία υπόθεση που δεν έχει νόημα να την συζητάμε. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα;

Τώρα λοιπόν δεν μπορούν να γίνουν και πολλά. Ο Ρανιέρι είναι αυτός που είναι και δεν θα πάψει να κάνει λάθη μέχρι να μάθει. Μόνο που ο χρόνος για να μάθει τελείωσε προ πολλού. Μόνο ο ίδιος δεν το έχει καταλάβει. Μάλλον ο ίδιος και η ΕΠΟ η οποία επισήμως, παραμονή του αγώνα με την Βόρεια Ιρλανδία, μας ενημέρωνε ότι “θέλουμε να τον κρατήσουμε και για το Μουντιάλ του 2018”. Μία μέρα μετά αναγκάστηκε να μας πει και πάλι επισήμως “δεν απολύεται ο Ρανιέρι, τον στηρίζουμε...”
Μέσα σε τρεις ημέρες ο Ιταλός άλλαξε 3 φορές σύστημα και έπαιξε κάτι που δεν το είχε δοκιμάσει ούτε σε προπόνηση. Ο Ρανιέρι μας είπε ότι θέλει χρόνο η ομάδα. Προφανώς νομίζει ότι είναι ακόμη σε club και δεν έχει καταλάβει ότι στις Εθνικές ομάδες όλου του κόσμου, ανέκαθεν δεν υπήρχε χρόνος. Τρεις προπονήσεις, ένα ματς και αντίο. Τα λέμε ξανά σε 2 μήνες. Αυτή είναι η ζωή των Εθνικών ομάδων και δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι αρκετά έμπειρος για το καταλάβει. Επρεπε ήδη να το έχει νιώσει. Αρνείται.

Ο Ρανιέρι μιλάει για αδυναμίες στο ρόστερ, για παίκτες που δεν μπορούν να παίξουν ένας εναντίον ενός, το μόνο που δεν είπε (αλήθεια όταν τον άκουγα στη συνέντευξη τύπου πίστεψα ότι θα το έλεγε από συνήθεια) είναι το “χρειαζόμαστε μεταγραφές”.
Μίστερ στα περισσότερα από όσα λες δίκιο έχεις, μόνο που αυτοί οι παίκτες με αυτές τις αδυναμίες μέχρι να έρθεις δεν είχαν ούτε μία φορά χάσει εντός έδρας. Αυτοί οι παίκτες με τον προηγούμενο προπονητή έφτασαν πριν δύο χρόνια στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και πριν τρεις μήνες στις 16 καλύτερες του κόσμου. Χωρίς να είναι καλοί στο ένας εναντίον ενός... Οπως δήλωσε και ο Τοροσίδης “ποτέ δεν παίζαμε μπαλάρα, αλλά είχαμε αρχή μέση και τέλος και παίζαμε με πάθος. Τώρα δεν κάνουμε ούτε αυτό...”.

Επαναλαμβάνω όμως όλο αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Οτι μπορεί να γίνει θα γίνει μόνο από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν την προσπάθεια να βγούμε από το αδιέξοδο. Μόνο σε αυτούς μπορούμε να ελπίζουμε, διότι αν περιμένουμε από την ΕΠΟ, τον Σαρρή και τους υπόλοιπους, χαίρεται...

Διότι, ναι τα προβλήματα είναι πολλά, οι ποδοσφαιριστές έχουν δίκιο να μένουν με το στόμα ανοικτό και να σκουντάει ο ένας τον άλλο για να δουν αν είναι πραγματικότητα αυτό που άκουσαν, όταν το απόγευμα του αγώνα με την Βόρειο Ιρλανδία ο προπονητής ανακοίνωσε την ενδεκάδα, αλλά πλέον αυτό δεν θα αλλάξει. Αυτό που ήρθε η ώρα να αλλάξει είναι η δική τους διάθεση και συμμετοχή σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Αυτοί πρέπει να καθίσουν κάτω, να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας που τον έχουν χάσει και είναι φανερό, να βγάλουν εγωισμό, να παίξουν ο ένας για τον άλλο και όχι ο καθένας για τον εαυτό του και όπου βγει. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει. Μόνο οι ποδοσφαιριστές μπορούν να γυρίσουν την κατάσταση έστω και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Διαφορετικά το τέλος δεν έρχεται, ήρθε. Είναι εδώ. Αν η Εθνική δεν πάει σε αυτό το Euro των 24 ομάδων η κατρακύλα της στην βαθμολογία της UEFA θα είναι πολύ μεγάλη. Η ελεύθερη πτώση από τη θέση 14 στη θέση 30 θα σημάνει ταυτόχρονα και τον πιθανό αποκλεισμό από το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Διότι στον προκριματικό όμιλο θα μας περιμένουν δύο μεγαθήρια και η πρόκριση θα είναι βουνό. Κάπως έτσι χάθηκαν από τον χάρτη των τελικών φάσεων για αρκετά χρόνια ομάδες όπως η Ρουμανία ή το Βέλγιο. Κάπως έτσι είναι έτοιμος ο Σαρρής και η αυλή του με τις επιλογές τους να εξαφανίσουν από τον χάρτη και την Εθνική Ελλάδας. Οτι πιο όμορφο είχε το ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Μπάλα στο... πτώμα του ποδοσφαίρου! (pics)

Το ποδόσφαιρο... θύμα της πολιτικής και πάνω στο «πτώμα» του Σέρβοι και Αλβανοί παίζουν τη δική τους... μπάλα! Το drone της οργής και ο αδελφός του Πρωθυπουργού!
Ποδόσφαιρο; Οπως ήταν αναμενόμενο τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Βελιγράδι πέρασαν σε πολιτικό επίπεδο, με τους Πρωθυπουργό της Σερβίας να κατηγορεί τους Αλβανούς και τους δεύτερους να υποδέχονται με τιμές... ηρώων τους παίκτες του! Τα Βαλκάνια φλέγονται και η UEFA καλείται να πάρει άμεσα μέτρα για να σώσει την κατάσταση «Ημασταν διατεθειμένοι να εκκενώσουμε το γήπεδο για να γίνει το ματς, αλλά δεν ήθελαν...Τους είπαμε να παίξουμε Τετάρτη, αλλά πάλι αρνήθηκαν. Ηθελαν να φύγουν άμεσα από το γήπεδο» τονίζει η Ομοσπονδία της Σερβίας. Στον αντίποδα, οι Αλβανοί απάντησαν: «Δεχθήκαμε επίθεση από παίκτες και ασφάλεια. Κανείς δεν ήταν σε θέση να μας προστατεύσει. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε». 
ADVERTISEMENT
Μια ημέρα μετά και το κλίμα έχει δυναμιτισθεί ακόμα περισσότερο. Οι Σέρβοι κατηγορούν ευθέως ως υποκινητή τον αδελφό του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Ορφι Ράμα παρουσιάζοντας μάλιστα και το αμερικανικό του διαβατήριο! Ο ίδιος έφτασε στο Βελιγράδι ως μέλος του τεχνικού τιμ.
Παράλληλα, εμφανίστηκε video που δείχνει μια ομάδα εξτρεμιστών που ευθύνεται για τη σημαία που έφερε τα επεισόδια. Ο ένας από αυτούς είχε περάσει στη Σερβία λαθραία μέσα σε ένα... μπουφάν τη σημαία! Το ποδόσφαιρο πολιτικοποιήθηκε ξανά, ο ένας πετά το μπαλάκι στον άλλον και μάταια αναζητάς μια ψύχραιμη φωνή για να... σώσει κάτι! Ακόμα και ο Ιγκλι Τάρε που προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά δεν απέφυγε τα... λάθη «Είμαστε περήφανοι και για την καταγωγή μας. Οι παίκτες τίμησαν τη φανέλα τους και τη σημαία στο γήπεδο. Ήλπιζα πως το ποδόσφαιρο θα κερδίσει, αλλά αυτό δεν συνέβη, γιατί οι Σέρβοι δεν είχαν προσαρμοστεί για ένα τέτοιο ματς. Ειμαι φίλος του αδελφού του πρωθυπουργού της Αλβανία και το drone δεν ήταν δική του ιδέα. Μόνο μια κάμερα είχε μαζί του». Σάκα και Λίλα αποθεώνονται από τους Αλβανούς και τα Social media πήραν φωτιά «Κάνατε περήφανους τους ανθρώπους της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου». 
Οσο για το drone, το αναζητά η αστυνομία για να βρει στοιχεία, αλλά αυτό κατέληξε στα χέρια ενός οπαδού της Σερβίας. Η UEFA αποφασίζει τις επόμενες ώρες για την τιμωρία και οι Πλατινί - Μπλάτερ έστειλαν αυστηρό μήνυμα. Οι Σέρβοι περιμένουν... δικαίωση, οι Αλβανοί ζητούν βαριά τιμωρία, αλλά μοναδικός στόχος είναι η... σωτηρία του ποδοσφαίρου!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Ο Κομπανί στο FourFourTwo!!

Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι και της Εθνικής Βελγίου μιλάει στον Wim van Walle για τις ηγετικές ικανότητες, την προετοιμασία και τα... αυτοκίνητα.
Αν και η κοινή γνώμη δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος, αυτοί που λένε ότι ο Βενσάν Κομπανί είναι ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος έχουν απόλυτο δίκιο. Ευγενικός, έξυπνος και ομιλιτικός, ο Βέλγος καλωσόρισε το FourFourTwo και ήταν εξαιρετική παρέα. Ο κεντρικός αμυντικός της Σίτι μίλησε για αρκετά θέματα, για την τέχνη του να είσαι αρχηγός, την πνευματική προετοιμασία και τις ελπίδες για το μέλλον.
ADVERTISEMENT
FourFourTwo: Πως είναι η μέρα του αγώνα; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να προετοιμάζεσαι για ένα ματς με την Σίτι και για ένα με το Βέλγιο;

Κομπανί: Ναι, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, στην Σίτι σε κάποιους παίκτες αρέσει να ακουν μουσική. Στο Βέλγιο δεν μπορούμε να έχουμε μουσική. Προσωπικά, προσπαθώ να προσεγγίζω τους αγώνες με τον ίδιο τρόπο. Με την ίδια προετοιμασία με τους φυσιοθεραπευτές, με τις ίδιες ασκήσεις. Σε ομαδικό επίπεδο υπάρχει διαφορά αλλά προσπαθώ να κάνω τα ίδια πράγματα.
FourFourTwo: Ο ρόλος του αρχηγού; Δεν βλέπεις τους παίκτες του Βελγίου κάθε εβδομάδα, το χειρίζεσαι με διαφορετικό τρόπο;
Κομπανί: Οχι, είναι περίπου το ίδιο. Ο καθένας προετοιμάζεται για τα παιχνίδια μόνος του, δεν θέλω να επεμβαίνω σε αυτό, τις πρώτες ώρες τους αφήνω στην ησυχία τους. Ομως την ίδια στιγμή θέλω να είμαι εκεί για να τους βοηθήσω πριν το ματς, να τους δώσω συμβουλές και να μοιραστούμε κάποιες απόψεις. Αυτό είναι το τελευταίο αμέσως πριν τους αγώνες.
FourFourTwo: Είσαι το δεξί χέρι του προπονητή; Η φωνή του στο τερέν;
Κομπανί: Δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση. Φυσικά ο αρχηγός παίζει κάποιο ρόλο, όμως πάντα υπάρχουν έμπειροι παίκτες σε μία ομάδα. Ολοι έχουν πράγματα που πρέπει να κάνουν, όμως δεν θέλουν να τα κάνουν μόνοι τους. Μπορείς να είσαι ένας καλός αρχηγός αν έχεις δίπλα σου παίκτες που να σε υποστηρίζουν με την εμπειρία τους. Το ίδιο πράγμα ισχύει για τον προπονητή. Χρειάζεσαι τον αρχηγό και τους έμπειρους να σε βοηθήσουν για το όραμα που έχεις.
FourFourTwo: Εχετε κάποιους πιθανούς αρχηγούς στο Βέλγιο. Αυτό ισχύει και στην Σίτι;
Κομπανί: Πρέπει απλά να ρίξεις μία ματιά στις ηλικίες των παικτών, να δεις την εμπειρία τους. Ο καθένας έχει τις επιρροές του. Δεν παίζουν όλοι πάντα αλλά οι παίκτες είναι πάντα το παράδειγμα, αυτοί που είναι ηγέτες μετά τον προπονητή.

FourFourTwo: Ποια τεχνική χρησιμοποιείς για να προετοιμαστείς την τελευταία ώρα πριν τον αγώνα;
Κομπανί: Πηγαίνω από το πολύ χαλαρός στο απότομα συγκεντρωμένος. Μέχρι να μπω στα αποδυτήρια, προσπαθώ να χαλαρώσω, όχι να παίξω το παιχνίδι πριν καν ξεκινήσει. Ομως ακριβώς πριν το ματς είμαι σαν οδηγός της Formula1. Θέλω τα πάντα να είναι οργανωμένα μέσα στο κεφάλι μου, θέλω να ξέρω όλα τα πιθανά σενάρια, να γνωρίζω τους αντιπάλους μου, τα δυνατά τους σημεία και να τα χρησιμοποιήσω για να αποκτήσω πλεονέκτημα. Ομως αυτό είναι στα τελευταία λεπτά.
FourFourTwo: Είχες πάντα 1-2 πλακατζήδες σε κάθε ομάδα. Είχες τον Μάριο Μπαλοτέλι στην Σίτι. Ποιοι είναι όμως οι παίκτες που βγαίνουν μπροστά στα αποδυτήρια; Είσαι ένας από αυτούς;
Κομπανί: Υπάρχουν αρκετοί. Στο Βέλγιο υπάρχουν ο Ρομέλου Λουκάκου και ο Αντνάν Γιανουζάι. Πάντα υπάρχουν παίκτες με δυνατή προσωπικότητα που έχουν κάτι να πουν. Στην Σίτι, έχουμε τον Τζο Χαρτ και κάποιους ακόμα. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτοί οι παίκτες στην ομάδα. Υπάρχουν πάντα αρκετοί φίλοι, γελάμε πολύ.
FourFourTwo: Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που έχεις δει ποτέ σε ομάδα πριν από κάποιον αγώνα;
Κομπανί: Δεν ήταν στα αποδυτήρια ή ένας παίκτης συγκεκριμένα. Δεν θα ξεχάσω τη μέρα που το λεωφορείο μας είχε μπλοκαριστεί από παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Μάλτα, όταν ήμασταν σε προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Θέλαμε να φύγουμε μετά την προπόνηση, όμως στην περιοχή γινόταν ένα τοπικό παιχνίδι και το λεωφορείο απλά δεν μπορούσε να κουνηθεί. Στο τέλος αναγκαστήκαμε να κατέβουμε και να μετακινήσουμε μόνοι μας τα αυτοκίνητα, σηκώνοντάς τα και βάζοντάς τα στην άκρη.

*Πηγή: gazzetta.gr*