Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η Πρωτομαγιά που φτώχυνε η Formula 1!! (videos)

Αποφράδα ημέρα για τη Formula 1 η Πρωτομαγιά του 1994, καθώς τότε έφυγε από κοντά μας, ο για πολλούς σπουδαιότερος πιλότος της Formula 1, ο Άιρτον Σένα.

Ο τότε 34χρονος Βραζιλιάνος πιλότος «μπήκε» στη στροφή Ταμπουρέλο στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην Ιμολα με 233 χλμ. την ώρα. Η Williams δεν υπάκουσε ποτέ στην εντολή του για στροφή και προσέκρουσε με σφοδρότητα στον τοίχο. «Η αίσθηση του φόβου πάντα υπάρχει. Η πρόκληση είναι να ανακαλύψεις νέους κινδύνους», είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο. Λες και κάτι ήξερε.




Οι οιωνοί ήταν άσχημοι από την αρχή του τριημέρου. Η αρχή έγινε με τον Ρούμπενς Μπαρικέλο στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής που είδε το μονοθέσιό του να απογειώνεται και να καρφώνεται στα προστατευτικά ελαστικά. Ο Βραζιλιάνος γλίτωσε σαν από θαύμα. Στο βίντεο υπάρχουν οι αντιδράσεις του Σένα.



Δυστυχώς, την επομένη, ο Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ δεν ήταν το ίδιο τυχερός. Ο Αυστριακός πιολότος έχασε τη ζωή του στις κατατακτήριες δοκιμές, όταν η Simtek που οδηγούσε καρφώθηκε στον τοίχο της στροφής Rivazza με ταχύτητα 315 χλμ/ωρα.

Στο 10:46 του βίντεο, το δυστύχημα του Ρατσενμπέργκερ



Λίγες μέρες μετά αποκαλύφθηκε πως στο διαλυμένο μονοθέσιο του Σένα βρέθηκε μια σημαία της Αυστρίας. Ο αδικοχαμένος θρύλος είχε σκοπό να τη σηκώσει ψηλά εφόσον νικούσε, για να τιμήσει τη μνήμη του Ρατσενμπέργκερ. Γιατί τέτοιος άνθρωπος ήταν.


Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, όπου ο Άιρτον Σένα λατρευόταν και λατρεύεται ακόμη σαν Θεός. Και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αν και η πρωτομαγιά θεωρείται η γιορτή της φύσης, ένα σφίξιμο νιώθουν όλοι όσοι τον παρακολούθησαν έστω και μια φορά να τρέχει.

Στη δεκαετή καριέρα του, ο Σένα συμμετείχε σε 162 Grand Prix, πήρε 41 νίκες, ενώ σε 80 αγώνες εκπροσώπησε την ομάδα του στο βάθρο και πανηγύρισε τρεις παγκόσμιους τίτλους με την ομάδα της McLaren.

Μετά το πέρας της μακροχρόνιας έρευνας, η Williams αποτέφρωσε το μονοθέσιο του Σένα, λόγω της «εκτεταμένης φθοράς και αποσύνθεσης που υπέστη».

*Πηγή: metrosport.gr*

Νέα Σμύρνη, 60 χρόνια πριν!

Αναδρομή στην ιστορία κάνει σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πηγαίνει 60 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1955, και στην σπουδαία πρόκριση που πήρε ο Δικέφαλος επικρατώντας με 4-2 επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη.
*Πηγή: metrosport.gr*

To TOP 5 της βραδιάς!! (video)

Το ΝΒΑ παρουσίασε τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της βραδιάς κι ο ΝτιΑντρε Τζόρνταν ήταν εκείνος που… πέταξε στην κορυφή του TOP 5!
Απολαύστε το video:











*Πηγή: superbasket.gr*

Το πρώτο από τα… αμέτρητα του Μέσι!! (video)

Κάθε μεγάλο ταξίδι, χρειάζεται ένα πρώτο βήμα. Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, ο Λιονέλ Μέσι πέτυχε το παρθενικό του γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Θυμηθείτε το…

Το πρώτο από τα… αμέτρητα του Μέσι (video)
Μπορεί ήδη, στα 27 του χρόνια, να λογίζεται ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της Μπαρτσελόνα.

Πριν γίνει όμως αυτό που είναι σήμερα, υπήρξε ένα μεγάλο ταλέντο, όπως χιλιάδες άλλα, που πάσχιζε να βρει τη θέση του σε αυτό το μεγάλο σύλλογο.

Το πρώτο βήμα της τεράστιας διαδρομής που ακολούθησε και η οποία έχει ακόμη πολλά «επεισόδια», ήρθε σαν σήμερα, πριν από ακριβώς δέκα χρόνια.

Ο «Λέο», 17 ετών, δέκα μηνών και επτά ημερών, πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο Ροναλντίνιο πρόσφερε την πάσα και ο μακρυμάλλης τότε Αργεντινός τελείωσε ιδανικά τη φάση με το μαγικό αριστερό του πόδι γράφοντας στο 90’ το 2-0 επί της Αλμπαθέτε στο «Καμπ Νου» και φέρνοντας την ομάδα του ακόμη πιο κοντά στο πρωτάθλημα που κατέκτησε.

Ήταν η δική του αρχή. Τετρακόσια τρία γκολ… αργότερα, ο Μέσι είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, της Primera Division και του Champions League, έχει πανηγυρίσει με την «Μπάρτσα» τρία Champions League, έξι πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, έξι Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Και έχει πολλά να δώσει ακόμα…


Messi's first ever goal for FC Barcelona in a... από fcbarcelona

*Πηγή: sport-fm.gr*

Κρίσιμη αγωνιστική…!

Βατό έργο αναμένεται να έχει η Μπαρτσελόνα στην 35η αγωνιστική της Primera Division, όπου αντιμετωπίζει την ουραγό Κόρδοβα. «Εμπόδιο» στο δρόμο για τον τίτλο η Σεβίλλη για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κρίσιμη αγωνιστική…
Στους δύο βαθμούς παραμένει η διαφορά ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, λίγες αγωνιστικές πριν από τη λήξη της Primera Division. Ωστόσο, δεν αποκλείεται από το Σάββατο και μετά να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Οι Καταλανοί αντιμετωπίζουν εκτός έδρας την Κόρδοβα, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, και οι πρωταθλητές Ευρώπης «δοκιμάζονται» στην έδρα της Σεβίλλης που συνεχίζει στα ημιτελικά του Europa League.

Η «Μπάρτσα» υπολογίζει ξανά τον Άλμπα που εξέτισε την ποινή της τιμωρίας του, όπως και τον Πικέ που ξεκουράστηκε στον αγώνα με τη Χετάφε. Από την πλευρά της, η «βασίλισσα της Ευρώπης» θα παραταχθεί χωρίς τον Μόντριτς, Μπέιλ και Μπενζεμά που παραμένουν στα… πιτς. Αντίθετα επιστρέφουν ο Ράμος και ο Καρβαχάλ.

Το πρόγραμμα της 35ης αγωνιστικής

Παρασκευή 1 Μαΐου

Σοσιεδάδ-Λεβάντε (21:45)

Σάββατο 2 Μαΐου

Κόρδοβα-Μπαρτσελόνα (17:00)
Ατλέτικο Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο (19:00)
Σεβίλλη-Ρεάλ Μαδρίτης (21:00)
Λα Κορούνια-Βιγιαρεάλ (23:00)

Κυριακή 3 Μαΐου

Εσπανιόλ-Ράγιο Βαγεκάνο (13:00)
Χετάφε-Γρανάδα (18:00)
Βαλένθια-Εϊμπάρ (20:00)
Μάλαγα-Έλτσε (22:00)

Δευτέρα 4 Μαΐου

Αλμερία-Θέλτα (21:45)

Η επόμενη (36η) αγωνιστική

Παρασκευή 8 Μαΐου

Εϊμπάρ-Εσπανιόλ (21:45)

Σάββατο 9 Μαΐου

Γρανάδα-Κόρδοβα (17:00)
Μπαρτσελόνα-Σοσιεδάδ (19:00)
Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια (21:00)
Αθλέτικ Μπιλμπάο-Λα Κορούνια (23:00)

Κυριακή 10 Μαΐου

Λεβάντε-Ατλέτικο Μαδρίτης (13:00)
Βιγιαρεάλ-Έλτσε (18:00)
Αλμερία-Μάλαγα (20:00)
Θέλτα-Σεβίλλη (22:00)

Δευτέρα 11 Μαΐου

Ράγιο Βαγεκάνο-Χετάφε (21:45) *Πηγή: sport-fm.gr*

Πρόταση-μαμούθ 135 εκατ. ευρώ για Μπέιλ ετοιμάζει η Γιουνάιτεντ!!

Έτοιμη να τινάξει την μπάνκα στον αέρα για τα... μάτια του Μπέιλ η Γιουνάιτεντ, που ετοιμάζει πρόταση 135 εκατ. ευρώ για τον Ουαλό σταρ της Ρεάλ! 
Βόμβα μεγατόνων είναι έτοιμη να απασφαλίσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία θέλει να συνδυάσει την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με μία μεταγραφή ρεκόρ και ετοιμάζει πρόταση-μαμούθ ύψους 135 εκατ. ευρώ για τον Γκάρεθ Μπέιλ!
Όπως αναφέρει η έγκυρη «telegraph», ο Φαν Χάαλ έχει στην διάθεσή του ένα πλεόνασμα 135 εκατ. ευρώ μετά την επιστροφή της Μάντσεστερ στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και την έναρξη της συνεργασίας με την «Adidas» και είναι έτοιμος να τα... σπρώξει όλα στην Ρεάλ για χάρη του Ουαλού σούπερ σταρ!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Ιωαννίδης: «Η ΕΠΟ έπρεπε να είχε ξεκινήσει έρευνα!»

Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, δικηγόρος και καθηγητής αθλητικού δικαίου, «φωτίζει» στο gazzetta.gr πτυχές της αθλητικής δικαιοσύνης που σχετίζονται με τις τρέχουσες ελληνικές υποθέσεις.  
Ο Δρ Ιωαννίδης διδάσκει στο Πανεπιστήμιου Χάλαμ του Σέφιλντ και έχει πάνω από 14 χρόνια εμπειρία σε υποθέσεις στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS), εκπροσωπώντας αθλητές διεθνούς βεληνεκούς. Πριν από μερικά χρόνια, το Sports Business International τον είχε αναδείξει ως έναν από τους 20 κορυφαίους δικηγόρους στον πλανήτη, με εξειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο.
Ο κύριος Ιωαννίδης, μίλησε στο gazzetta.gr εξηγώντας ορισμένα... λεπτά ζητήματα για το δίκαιο της UEFA, τις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες της κάθε χώρας και την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως τονίζει, ο κανονισμός των Ομοσπονδιών και ο ελληνικός νόμος προβλέπουν κυρώσεις για κατηγορούμενους, αλλά και για τις ΠΑΕ με τις οποίες εμπλέκονται, ενώ αναφέρεται και στον κίνδυνο του αποκλεισμού όχι μόνο των ομάδων από τις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, αλλά και της Εθνικής!

Επειδή έχουν ακουστεί αρκετά για το συγκεκριμένο ζήτημα, η UEFA μπορεί να διεξάγει την δική της έρευνα και να επιβάλλει ποινές σε ομάδες, αν δεν υπάρξουν πρώτα μέτρα από την αντίστοιχη ομοσπονδία; Ή θα πρέπει πρώτα να δούμε δράσεις από την ΕΠΟ για να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία; Δηλαδή, αν για την ΕΠΟ δεν υπάρξει κανένα θέμα, παρότι κάποιες υποθέσεις μπορεί να οδηγηθούν σε δίκη σε πολιτικά δικαστήρια, η UEFA θα μπορεί να επιβάλλει οποιαδήποτε μορφή ποινής σε φυσικό πρόσωπο ή ομάδα; 
«Η UEFA πάντοτε διεξάγει την δική της έρευνα και συλλέγει στοιχεία σε σχέση με παραβάσεις κανόνων δικαίου τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Είθισται, κυρίως για λόγους πολιτικής και κατά προέκταση για λόγους δικονομίας, η αξιολόγηση και χρησιμοποίηση των στοιχείων να γίνεται σε συνεργασία με τις εθνικές ομοσπονδίες. Παρόλο που το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (αλλά και το δίκαιο κανόνων της) της επιτρέπει να εφαρμόζει ποινές, κατά κύριο λόγο, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιτρέπει πάντοτε στις εθνικές ομοσπονδίες να εφαρμόζουν τις ανάλογες ποινές σε παραβάσεις εθνικών θεμάτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν μπορεί να παρέμβει σε εθνικά θέματα, ειδικά όταν η εθνική ομοσπονδία δεν εφαρμόζει το υπάρχων δίκαιο κανόνων.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συνηθίζει να συνεργάζεται τόσο με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της χώρας όσο και με τις εθνικές ομοσπονδίες, σε θέματα έρευνας, αλλά και συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων. Είναι πάγια πολιτική της όμως να αναμένει το αποτέλεσμα των ερευνών σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την αντίδραση της εθνικής ομοσπονδίας, πριν προχωρήσει σε εφαρμογή των κανόνων. Επίσης, οποιαδήποτε απόφαση πολιτικών η ποινικών δικαστηρίων σε εθνικό επίπεδο, δεν καθορίζει, απαραίτητα, και την εφαρμογή ποινής σε πειθαρχικό επίπεδο».
Εάν η ΕΠΟ τελικά επιβάλλει οποιαδήποτε μορφής ποινή στους κατηγορούμενους για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, θα υπάρξει αποκλεισμός ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη; Τι προβλέπεται από τον κανονισμό; 
«Η ευθύνη, όσον αφορά στην εφαρμογή των συγκεκριμένων κανόνων δικαίου που υπάρχουν, εναπόκειται, αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο, στην εθνική ομοσπονδία. Το αν θα υπάρξει αποκλεισμός ελληνικών ομάδων ή της εθνικής ομάδας από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα εξαρτηθεί από την απόδειξη του εγκλήματος για το οποίο κατηγορούνται συγκεκριμένα πρόσωπα, πρωτίστως σε ποινικό επίπεδο. Η Ελληνική Ομοσπονδία έχει την ευχέρεια να διεξάγει και την δική της έρευνα ( αν δεν έχει προβεί ήδη σε τέτοια έρευνα) ή απλώς να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας και εξουσίας και κατά αποτέλεσμα να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες πειθαρχικής ποινές. Επειδή κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν ή έχουν νομική σχέση με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, τόσο ο κανονισμός της ΕΠΟ (και κατά επέκταση της UEFA) όσο και ο Ελληνικός νόμος προβλέπουν κυρώσεις και ποινές για τους εν λόγω κατηγορούμενους αλλά και για τις ποδοσφαιρικές εταιρίες με τις οποίες οι κατηγορούμενοι έχουν σχέση».
Η ΕΠΟ δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη τη δική της έρευνα; 
«Ναι. Αν δεν έχει ξεκινήσει έρευνα η ΕΠΟ έπρεπε ήδη να το είχε κάνει και με την συνδρομή πάντα της ΟΥΕΦΑ».
Έχετε δει φαντάζομαι τις κατηγορίες που βαραίνουν τους κατηγορούμενους ως εγκέφαλους της εγκληματικής οργάνωσης. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν τελικώς ποινές σε πρόσωπα και ομάδες από τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ; Αν ναι, τι ποινές θα είναι αυτές;
«Η υπόθεση βρίσκεται στο εξεταστικό της στάδιο και προβλέψεις δεν θα πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν. Εφόσον αποδειχθεί το έγκλημα, τα ελληνικά αρμόδια δικαστήρια θα εφαρμόσουν συγκεκριμένες ποινές. Το πειθαρχικό σκέλος όμως αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική Ομοσπονδία, η οποία έχει και αποκλειστική αρμοδιότητα για την τύχη των συγκεκριμένων κατηγορουμένων (και για τις ομάδες στις οποίες αυτοί ανήκουν). Αν αποδειχθούν οι παραβάσεις για τις οποίες κατηγορούνται συγκεκριμένα πρόσωπα και κριθούν αυτά τα πρόσωπα πειθαρχικά ελεγκτέα, η Ελληνική Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τους κανόνες δικαίου. Σε αυτήν την περίπτωση και με βάση πάντα την απόδειξη της πειθαρχικής παράβασης, οι ποινές μπορούν να είναι το χρηματικό πρόστιμο, ο αποκλεισμός των κατηγορουμένων από κάθε ενασχόληση με το άθλημα του ποδοσφαίρου, ο υποβιβασμός ομάδων στις οποίες οι κατηγορούμενοι ανήκουν και ο αποκλεισμός αυτών των ομάδων από Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες ποινές, εξαρτάται από την κρίση της αρμόδιας πειθαρχικής επιτροπής, η οποία και θα εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα.
 Υπάρχει όμως και ένας κίνδυνος για την Ελληνική εθνική ομάδα. Αν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κρίνει ότι υπάρχει δυσφήμηση του αθλήματος και ότι η ελληνική ομοσπονδία δεν έχει εφαρμόσει σωστά τους κανόνες δικαίου και τις προβλεπόμενες ποινές, τότε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μπορεί όχι μόνο να εφεσιβάλει κάθε απόφαση σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να επιβάλει κυρώσεις στην εθνική ομοσπονδία. Σε τέτοια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μπορεί να επιβάλει και αποκλεισμό της εθνικής ομοσπονδίας (και κατά συνέπεια των εθνικών ομάδων) κάτι όμως το οποίο κρίνεται, στην παρούσα φάση, ως ακραία και δρακόντεια αντιμετώπιση. Συνεπάγεται ότι η ευθύνη της ελληνικής ομοσπονδίας είναι μεγάλη και επομένως κάθε απόφαση θα πρέπει να είναι δίκαιη αλλά και να προστατεύει όχι μόνο τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, αλλά και αυτών οι οποίοι προσβάλλονται ή επηρεάζονται (αγωνιστικά), άμεσα ή έμμεσα, από την απόδειξη των κατηγοριών».  
Κλείνοντας, τον ρωτήσαμε για τις διαφορές της ελληνικής υπόθεσης με άλλες, όπως αυτή της Φενέρ, η οποία αποκλείστηκε από την Ευρώπη. «Τα πραγματικά περιστατικά με τις υποθέσεις που αναφέρετε δεν είναι τα ίδια με την ελληνική υπόθεση. Απλά αν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία τότε η ΟΥΕΦΑ θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα της ελληνικής ποινικής διαδικασίας», μας είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως «διαφέρουν κυρίως στα αποδεικτικά στοιχεία που στην ελληνική υπόθεση είναι περισσότερα».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Ξανά Σασουόλο και Τορίνο για Μήτρογλου!!!

Οι Σασουόλο και Τορίνο επανέρχονται για την διεκδίκηση του Κώστα Μήτρογλου, περιμένοντας όμως τις τελικές αποφάσεις της Φούλαμ για το καλοκαίρι.
Αρκετές είναι οι ομάδες της Serie A που έχουν ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με τον Μήτρογλου. Σύλλογοι όπως η Μίλαν, η Ουντινέζε, η Τορίνο και η Σασουόλο. Η Σασουόλο μάλιστα ήταν ένας εκ των συλλόγων που είχε επιδιώξει να αγοράσει τον «Μητρογκόλ» πριν καταλήξει τελικώς στην Φούλαμ. Τώρα νεότερη ενημέρωση από την Ιταλία θέλει τις Σασουόλο και Τορίνο πανέτοιμες να... επιστρέψουν για την απόκτηση του Έλληνα διεθνούς φορ με ιδιαίτερα καλές προσφορές. Από την στιγμή που όμως οι «Κότατζερς» δεν έχουν αποφασίσει το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν με τον Κώστα Μήτρογλου και οι δύο αυτές ομάδες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο για την τελική τους κίνηση.
*Πηγή: gazzetta.gr*

«Τορίνο και Ολυμπιακός για Ταϊντέρ»

Ο ιταλικός Τύπος υποστηρίζει πως οι Ολυμπιακός κα Τορίνο δίνουν... μάχη για την απόκτηση του Σαφίρ Ταϊντέρ.
Με βάση αναφορές του ιταλικού Τύπου ο Ταϊντέρ δεν πρόκειται να μείνει στην Σασουόλο, που πολύ δύσκολα θα δώσει στην Ίντερ τα 6 εκατ. ευρώ της οψιόν για τον παίκτη (σ.σ. άλλα ρεπορτάζ μιλούν για 7 εκατ. ευρώ). Ο 23χρονος διεθνής Αλγερινός μέσος -που είναι κάτοχος γαλλικού διαβατηρίου- με βάση όσα μεταδίδουν στην γειτονική μας χώρα είναι στο στόχαστρο των Ολυμπιακού και Τορίνο που ήδη δίνουν την... μάχη τους για να τον κλείσουν για την επόμενη χρονιά.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Πως η Αρσεναλ παίρνει πρωτάθλημα!!

Ο Γιώργος Καραμάνος διαβάζει την ανάγκη των Κανονιέρηδων για καθαρό 6άρι και το πως με τον Φρανσίς Κοκλέν στην 11άδα, εκτοξεύεται 1η στη βαθμολογία.
Το καλοκαίρι του 2008, βγάζοντας μάτια στο EURO U-17, έψησε τον σκάουτερ της Αρσεναλ, Ζιλ Γκριμαντί, ο οποίος τον κάλεσε για μία δοκιμαστική παράσταση μπροστά στο μεγάλο αφεντικό. Ωστόσο, ο Φρανσίς Κοκλέν στάθηκε άτυχος με το καλημέρα. Ηταν μόλις 17 ετών, όταν ταξίδεψε από την Λαβάλ (έπαιζε στην άσημη Σταντ Λαβαλουά) για το μεγάλο άλμα στο Βόρειο Λονδίνο. Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του όμως, που χρειάστηκε εγχείριση, έπεισε τον Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος επόπτευε τα trials. Μόνο που θα χρειαζόταν να μεσολαβήσουν έξι και κάτι χρόνια, ώστε τελικά ο Αλσατός να του δώσει την πραγματική ευκαιρία.

Οχι βέβαια πως το έκανε από άποψη. Περισσότερο στην ανάγκη βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αποφάσισε να τον ανακαλέσει από τον δανεισμό του στην Τσάρλτον. Οι διαδοχικοί τραυματισμοί που έπληξαν εκείνη την περίοδο την ομάδα και ειδικά εκείνος του Ααρον Ράμσεϊ, έστειλαν και επίσημα τον 24χρονο (σε λίγες μέρες) Γάλλο στο «Εμιρεϊτς». Η αφορμή για να γραφτεί κοτζάμ κείμενο για την αφεντιά του Κοκλέν δεν δόθηκε όμως τόσο από την αμέριστη συνεισφορά του στην άνοδο της ομάδας, όσο από ένα πινακάκι που είδα και αποδεικνύει ένα και μόνο πράγμα: Το πόσο η Αρσεναλ είχε ανάγκη από έναν καθαρόαιμο αμυντικό χαφ...

* Ο πίνακας δεν περιλαμβάνει τις τρεις πρόσφατες αγωνιστικές. Σε αυτές η Αρσεναλ με τον Κοκλέν μέσα, πήρε 7 βαθμούς και άρα δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά σε αυτή τη βαθμολογία όσον αφορά την 1η θέση!
Καθόρλα, Ροσίτσκι, Οζίλ, Οξλεϊντ-Τσάμπερλαίν, Ράμσεϊ, Γούιλσιρ, Αρτέτα ακόμα και ο πιο προωθημένος Αλέξις. Ολοι τους είναι από εξαιρετικοί μέχρι εκπληκτικοί με τη μπάλα στα πόδια. Εγκεφαλικοί, τεχνικά άρτιοι, βλέπουν γήπεδο, φτιάχνουν παιχνίδι. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με αυτό το ρόστερ, οι Κανονιέρηδες έχουν από το πιο πλούσια μεσοεπιθετικά δυναμικά στον κόσμο, κάτι που ίσως να ισχύει στο Νησί. Οπότε το πρόβλημα του Βενγκέρ ήταν αλλού. Η Αρσεναλ ήταν ξεκάθαρο πως υπέφερε όταν έχανε τη μπάλα.
Ο φιλότιμος Φλαμινί βρίσκεται ένα επίπεδο κάτω από αυτή την ομάδα, όπως φυσικά και ο Ντιαμπί. Ο ποιοτικός Αρτέτα πάλι δεν υπήρξε ποτέ του καθαρό 6άρι. Ως τέτοιο τον... μακιγιάρισε ο Βενγκέρ, μιας και ο Βάσκος άλλοτε ήταν ένα 10άρι, που μεγαλώνοντας έγινε -το πολύ- 8άρι. Κόφτης όμως ποτέ. Είναι πολύ εκλεπτυσμένος και μπαλαδόρος για αυτόν τον ρόλο και εννοείται πως του λείπει ο τσαμπουκάς, τα χιλιόμετρα, η διάθεση να συρθεί στο χορτάρι για μία χαμένη μπαλιά, να ρίξει μία ψηλή στο ψαχνό αν χρειαστεί. Ολα τα παραπάνω τα έχει προσδώσει ο Κοκλέν.

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στο περίφημο πινακάκι. Σε αυτό φαίνεται περίτρανα, ότι με δαυτόν στην 11άδα, η Αρσεναλ είναι 1η στη βαθμολογία και μάλιστα με διαφορά. Ο Γάλλος αμυντικός μέσος έχει σε 18 αγώνες που έχει δώσει, ποσοστό νικών 82,4%. Κανείς άλλος παίκτης με 10+ ματς σε όλη την φετινή Premier League δεν έχει καλύτερο! Αυτό που δίνει στους Λονδρέζους είναι ισορροπία. Οσο επιθετική φιλοσοφία και αν διακατείχε ανέκαθεν την Αρσεναλ της εποχής Βενγκέρ, το ποδόσφαιρο σαν παιχνίδι πάντοτε χρειάζεται και κάποιον που να μαρκάρει.
Και ο Κοκλέν το κάνει αυτό πριν φτάσει η επικίνδυνη κατάσταση στην άμυνα. Τι συνέβαινε πριν την δική του παρουσία; Σε κάθε χαμένη μπαλιά, η αντίπαλη ομάδα βρισκόταν πιο γρήγορα και αβίαστα έξω από την περιοχή των Κανονιέρηδων. Δεν υπήρχε δηλαδή κάποιος να ανασχέσει αυτή την ορμή και έτσι η οπισθοφυλακή βρισκόταν να παλεύει πολλές φορές με περισσότερους αντιπάλους. Η χρησιμότητα του φάνηκε έντονα και στο πρόσφατο ντέρμπι με την Τσέλσι. Κόντρα σε σπουδαίους παίκτες υψηλού επιπέδου, είχε τα περισσότερα κοψίματα στον αγώνα. Ακόμα και σε σύγκριση με το σούπερ εργαλείο Νεμάνια Μάτιτς, έχει περισσότερα συνολικά στη σεζόν (62 αντί 60), παίζοντας και 1.356 λεπτά λιγότερα (σ.σ.: βέβαια ο πιο ολοκληρωμένος Μάτιτς κάνει και άλλα φοβερά πράγματα στο γήπεδο).

Οι θέσεις όπου κινήθηκε ο Κοκλέν κόντρα στην Τσέλσι δείχνουν ότι δεν βγαίνει μπροστά σχεδόν ποτέ
Αναμφίβολα η Αρσεναλ θέλει κάμποσες μεταγραφές σε διάφορες θέσεις. Το θέμα όμως του αμυντικού μέσου είναι ίσως το σημαντικότερο. Με τους Φλαμινί, Ντιαμπί και επίσημα εκτός από τον ερχόμενο Ιούνιο (λήγει το συμβόλαιο τους) και τον Αρτέτα σε διαπραγμάτευση για να πάρει παράταση ενός έτους, ο Βενγκέρ έκανε το ένα αυτονόητο: έδωσε πριν λίγο καιρό συμβόλαιο στον Κοκλέν έως το 2019. Τώρα απομένει να κάνει και το δεύτερο...
Αυτό δεν είναι άλλο από ένα δυνατό απόκτημα στην εν λόγω θέση. Γιατί καλός και Αγιος ο Γάλλος μέσος, αλλά εάν οι Λονδρέζοι θέλουν να πάψουν να απέχουν από τους μεγάλους τίτλους και να κάνουν το άλμα και στην Ευρώπη, θα πρέπει να αγοράσουν κάποιον ακόμα καλύτερο. Κάποιον που να μπορεί να ανοίξει και το παιχνίδι από πίσω, μαρκάροντας ταυτόχρονα και να μοιράζεται το ρόλο με τον Κοκλέν. Τότε ο Αλσατός θα μπορέσει να σχεδιάζει τα παιχνίδια του με μεγαλύτερη σιγουριά και θα έχει και την πολυτέλεια του rotation υψηλού επιπέδου και όχι ανάγκης. Ενα δεδομένο δηλαδή που κάνει τη διαφορά στο χτίσιμο ενός σπουδαίου ρόστερ...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Λίγες και... καλές μεταγραφές «ετοιμάζει» η Έβερτον!!

Δύο με τρεις μεταγραφές σκοπεύει να κάνει η Έβερτον, σύμφωνα με το πλάνο που «καταστρώνει» για το καλοκαίρι ο Μαρτίνες. 
Μπορεί η σεζόν που ολοκληρώνεται να μην ήταν και η καλύτερη για την Έβερτον - το αντίθετο μάλιστα - όμως ο Ρομπέρτο Μαρτίνες δεν... απογοητεύεται και εξακολουθεί να πιστεύει στο υλικό που διαθέτει.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει, μάλιστα, ο Ισπανός τεχνικός, το πλάνο για την μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, είναι να χτίσει πάνω στα «δυνατά χαρτιά» της και με δύο ή τρεις προσθήκες, να μετατρέψει την Έβερτον σε σύνολο νικητών.
Βέβαια, στην απόφαση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο κι η αποτυχία των «ζαχαρωτών» να πάρουν ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο, που ρίχνει το ήδη χαμηλό για τα επίπεδα της Πρέμιερ Λιγκ μπάτζετ, με τον Μαρτίνες να μην έχει και πολλές επιλογές.

*Πηγή: gazzetta.gr*

«Ενδεχόμενο» τέλος στην σεζόν για Στάριτζ!

Στην Αμερική για περαιτέρω εξετάσεις βρίσκεται ο Ντάνιελ Στάριτζ, που ενδέχεται να κάνει επέμβαση και να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. 
Εκτός δράσης παραμένει ο Ντάνιελ Στάριτζ, που δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεπεράσει τον τραυματισμό του από τις 8 Απριλίου κόντρα στην Μπλάκμπερν, με τον επιθετικό της Λίβερπουλ να κινδυνεύει να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν.
Μάλιστα, ο 25χρονος ταξίδεψε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, προκειμένου να επισκεφθεί ειδικό γιατρό που θα τον εξετάσει για να αποφασίσει αν πρέπει να κάνει κάποια μικρο-επέμβαση. Αν χρειαστεί τελικά να μπει... νυστέρι, τότε είναι δεδομένο πως ο Στάριτζ δε θα προλάβει να παίξει ξανά φέτος.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Ραούλ: «Μέσι ο κορυφαίος»

Τον παίκτη που τον έχει εντυπωσιάσει όσο κανένας άλλος, αποκάλυψε ο Ραούλ, με τον Μέσι να είναι ο... εκλεκτός! 
Ακόμα μία τιμητική... διάκριση για τον Λίο Μέσι, με τον θρυλικό σκόρερ της Ρεάλ, Ραούλ, να τον χαρακτηρίζει ως τον παίκτη που του έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη εντύπωσε στην - τεράστια - καριέρα του. Τοποθετώντας τον, μάλιστα, δίπλα σε «ιερά τέρατα» του χώρου, όπως ο Ζιντάν και ο Ρονάλντο, τόνισε ότι ο Αργεντινός είναι... το κάτι άλλο!
«Είμαι τυχερός που έχω παίξει με παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Ζιντάν, ο Φίγκο και ο Κριστιάνο, όμως ο Μέσι είναι το κάτι άλλο. Κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο απλά, ακόμα και τα πιο απίθανα και δύσκολα πράγματα» τόνισε σε συνέντευξή του στο "Sports Illustrated" ενώ συμπλήρωσε πως «ακόμα, θα έλεγα και τους Γκιγκς, Μπάτζιο» προσθέτοντας ακόμα δύο στην λίστα με τους... αγαπημένους του!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!!

Το gazzetta.gr επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το θετικό πρώτο δείγμα του Τζέιμς Γκιστ σε απαγορευμένη ουσία. Πότε θα εξεταστεί το 2ο δείγμα και τι γίνεται με την συμμετοχή του στο ντέρμπι...
Κατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο 28χρονος Αμερικανός πάουερ-φόργουορντ δεν έκανε κανένα έγκλημα, επειδή κάπνισε «μαριχουάνα». Επιπροσθέτως, μη νομίζετε ότι ο παίκτης, επωφελήθηκε σε απόδοση, στον τελικό του Κυπέλλου, επειδή έκανε χρήση ινδικής κάνναβης, όπως «έδειξε» ο έλεγχος του πρώτου δείγματος ούρων που έδωσε, λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς... Αυτό που "κατόρθωσε", όμως – γιατί περί κατορθώματος πρόκειται – είναι να «καταφέρει» ένα ισχυρότατο πλήγμα στις πιθανότητες του «τριφυλλιού» να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλήματος.
Θεωρητικά διαθέσιμος, αλλά ελλοχεύει... μηδενισμός!
Αυτή την στιγμή, μετά την εξέταση του πρώτου δείγματος που βρέθηκε θετικό, τυπικά ο ο παίκτης δεν τελεί υπό τιμωρία, επομένως, μέχρι και τον έλεγχο του 2ου δείγματος (βάσει κανονισμών), βρίσκεται στην διάθεση της ομάδας. Γι’ αυτό, «διαβάζοντας» πίσω από τις λέξεις της ανακοίνωσης που εξέδωσε η «πράσινη» ΚΑΕ, δεν φαίνεται πουθενά ότι ο Γκιστ  δεν θα τεθεί κανονικά στην διάθεση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς για το σαββατιάτικο (02/05, 19.00) ντέρμπι με τονΟλυμπιακό. Αν το βασικό «τεσσάρι» του Παναθηναϊκού χρησιμοποιηθεί στον κρίσιμο αγώνα της 24ης αγωνιστικής, τότε οι πρωταθλητές θα διαπράξουν ένα ηθικό «unfair», αλλά και μία παράβαση κανονισμού, υπό την έννοια ότι θα βασιστούν σε έναν αθλητή, που χωρίς να έχει τιμωρηθεί, έχει βρεθεί «ντοπέ». Σας θυμίζουμε ότι πριν από 15,5 χρόνια, ο Άρης είχε μηδενιστεί και είχε χάσει στα χαρτιά ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (05/12/1999), επειδή είχε χρησιμοποιήσει τους Ντίνο Αγγελίδη και Μάρτιν Μιούρσεπ, των οποίων το πρώτο δείγμα είχε βρεθεί θετικό στην ουσία εφεδρίνη!
Το ύψος της τιμωρίας του Γκιστ
Από ’κει και πέρα, όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του... νομίσματος! Αν ο Παναθηναϊκός επιλέξει να χρησιμοποιήσει τον παίκτη του στον αγώνα της 2ας Μαϊου, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να τον χάσει για το υπόλοιπο της σεζόν και φυσικά για τους τελικούς των πλέϊ-οφ. Λαμβάνοντας σχεδόν ως δεδομένο, ότι το δεύτερο δείγμα των ούρων του Τζέϊμς Γκιστ (θα εξεταστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα), θα βρεθεί θετικό (αν αποδειχθεί αρνητικό απλά θα πληγεί η αξιοπιστία του ΕΣΚΑΝ), τότε αυτεπάγγελτα θα κινηθεί η διαδικασία για την τιμωρία του. Με βάση λοιπόν, ότι ο Αμερικανός άσος θα έχει αγωνιστεί κανονικά σε όλους τους αγώνες της ομάδας του μέχρι και τις 2 Μαϊου, τότε η ποινή που θα του επιβληθεί, είναι πιθανό να ισχύσει από την επομένη του ντέρμπι. Αν λοιπόν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΣΑΚΕ, οι τελικοί του πρωταθλήματος αρχίσουν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, τότε ο ψηλός των «πρασίνων» θα έχει δικαίωμα συμμετοχής, μόνο αν ο αθλητικός δικαστής τον τιμωρήσει στην χειρότερη περίπτωση με αποκλεισμό ενός μηνός!
Το χρονικό
 Για το τυπικό της υπόθεσης, η διαδικασία τηρήθηκε ως εξής: Το βράδυ της Τετάρτης (29/04) ο ΕΣΚΑΝ ενημέρωσε εγγράφως την Ελληνική Ομοσπονδία για το αποτέλεσμα του εργαστηρίου του, μετά την εξέταση του πρώτου δείγματος των ούρων που έδωσε ο Τζέϊμς Γκιστ, μετά τον τελικό του Κυπέλλου (05/04) με τον Απόλλωνα Πάτρας. Το πρωί της Πέμπτης (30/04), η ΕΟΚ κοινοποίησε το σχετικό έγγραφο στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Αυτομάτως, οι πρωταθλητές ανακάλεσαν τον Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο στην Αθήνα (μαζί με τους Λούντζη και Παπαγιάννη, βρισκόταν στην Πτολεμαϊδα με την εφηβική ομάδα για την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος) και αφού μελέτησαν τον κανονισμό και διαπίστωσαν ότι ο αθλητικός δικαστής δεν προλαβαίνει να τιμωρήσει τον παίκτη τους, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τόνισαν ότι θα περιμένουν την εξέταση του 2ου δείγματος, χωρίς να διευκρινίσουν αν θα τον χρησιμοποιήσουν ή όχι.
Η πλευρά του ΕΣΚΑΝ
Η αργία της Πρωτομαγιάς σε συνδυασμό με την επιθυμία κατοχύρωσης της ισονομίας στο πρωτάθλημα, ανάγκασε τον ΕΣΚΑΝ να καλέσει σε απολογία τον Τζέϊμς Γκιστ, το πρωί του Σαββάτου (02/05)... Δηλαδή λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του ντέρμπι... Τώρα, δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει απαρτία, στο έκτακτο συμβούλιο που συνεκλήθη, αλλά οι κανονισμοί δίνουν το δικαίωμα στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, να περιβάλλει τον αθλητή με το πλαίσιο της "provisional suspension", δηλαδή της προσωρινής τιμωρίας, έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να εξεταστεί το 2ο δείγμα. Κοντός ψαλμός αλληλούια...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Συνεχίζεται το θρίλερ με το GREXIT!!

Επιστολή με τις παρατηρήσεις της θα στείλει στον Κοντονή η UEFA και από την απάντηση που θα πάρει, θα κριθεί η υπόθεση του GREXIT. Τη δεδομένη στιγμή, όλα δείχνουν ανοιχτά.  
Το gazzetta.gr αποκάλυψε την έντονη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι οι οι τελικές διατυπώσεις του νομοσχεδίου από τον Κοντονή δεν είναι συμβατές με τις παρατηρήσεις που έκαναν οι UEFA&FIFA μαζί με την ΕΠΟ προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, ενώ ο Τζιάνι Ινφαντίνο έχει ενοχληθεί και από την διαρροή περί δήθεν δήλωσής του ότι η UEFA θα αποκλείσει τους κατηγορούμενους της εγκληματικής οργάνωσης από το ποδόσφαιρο.
Ουσιαστικές εξελίξεις θα υπάρξουν με την νέα επικοινωνία που θα γίνει ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά. Η UEFA πρόκειται να στείλει πιθανότατα το βράδυ της Παρασκευής  επιστολή στον Κοντονή με τις παρατηρήσεις της και τις προτάσεις της για αλλαγές στο κείμενο που της εστάλη σήμερα, δηλαδή σε αυτό που έχει καταθέσει ο Κοντονής στη Βουλή, το οποίο και ψηφίστηκε.
Η UEFA θα περιμένει την απάντηση του Υπουργού στο γράμμα που πρόκειται να του στείλει και ανάλογα με την απάντηση που θα λάβει, θα προκύψει και η τελική της θέση. Δηλαδή, αν ο Κοντονής λέει ότι κάνει αποδεκτές τις προτάσεις τους και προχωρήσει σε αλλαγές, τότε όλα θα είναι καλά για την UEFA. Αν όμως απαντήσει ότι δεν δέχεται τις προτάσεις της, οδηγούμαστε σε GREXIT.
Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ούτε σίγουρο GREXIT , διότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις αλλαγές που θα ξαναπροτείνει η UEFA, αλλά ούτε και διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Δημιουργείται πάντως ένα χάος, διότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στα Media, αλλά επειδή η UEFA είναι αυτή που αποφασίζει, κύρια σημασία έχει η δική της τελική θέση.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Ξέφυγε... κι έφυγε ο Γιάννης!! (vids)

Πρώτη αποβολή στο ΝΒΑ για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, για σκληρό φάουλ πάνω στον Ντανλίβι Τζ., σε μία κόντρα που κρατάει... μέρες! 
Άδοξα κλείνει η χρονιά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που στο τελευταίο ματς της σεζόν για τους Μπακς αποβλήθηκε για ένα ιδιαίτερα σκληρό φάουλ πάνω στον Ντανλίβι Τζ., τον οποίο και... γκρέμισε! Η κόντρα ανάμεσά τους, πάντως, κρατάει μέρες, καθώς μετά από την διεκδίκηση ενός ριμπάουντ σε προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια! 

















*Πηγή: gazzetta.gr*

Τα... γαλλικά των προπονητών!! (vids)

Ο Νάιτζελ Πίρσον αποκάλεσε «Ηλίθιο» έναν δημοσιογράφο και πέρασε στο... πάνθεον των προπονητών που ξέφυγαν και έγιναν πρώτο θέμα! Από τον Κίγκαν και τον Ντι Κάνιο στον Τραπατόνι!
Ο Νάιτζελ Πίρσον... τρελάθηκε με την στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με την Τσέλσι και ξέσπασε, αποκαλώντας... ηλίθιο τον δημοσιογράφο, Ίαν Μπέικερ! «Ήσουν σε άλλη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες; Γιατί αυτό καταλαβαίνω... Εκτός κι αν είσαι στρουθοκάμηλος και βάζεις το κεφάλι στην άμμο. Μπορείς να το κάνεις αυτό; Εγώ πιστεύω ότι είτε είσαι πολύ χαζός, είτε είσαι πραγματικά ηλίθιος» τόνισε ο Πίρσον και αποχώρησε. Με αφορμή το τρελό του ξέσπασμα θυμόμαστε ανάλογες αντιδράσεις

Κέβιν Κίγκαν: Σεζόν 1995-96 και αρχές Φλεβάρη η Νιούκασλ είναι στο +12 από την Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον καταφέρνει να πάρει το πρωτάθλημα. Ο Κέβιν Κίγκαν δεν το ξεπέρασε ποτέ. Αυτή η απώλεια τον τρέλανε…



Πάολο Ντι Κάνιο: Ο τεχνικός της Σουίντον προτρέπει τους φιλάθλους της ομάδας να υποστηρίξουν την Οξφορντ. Ο λόγος; «Αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που κοουτσάρω, αλλάξτε ομάδα…» κάπως έτσι το είπε ο Ιταλός.



Τζιοβάνι Τραπατόνι: Ο Ιταλός έμεινε... αξέχαστος στους φίλους της Μπάγερν για το συναισθηματικό ξέσπασμα σε… σπαστά γερμανικά το 1998 και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Πως το είπε; «Αυτοί οι παίκτες ήταν αδύναμοι, όπως ένα άδειο μπουκάλι…»



Τζον Σίτον: Μπορεί η θητεία του πρώην τεχνικού της Λέιτον να ήταν σύντομη (ίσως προτιμότερο για τον ίδιο), αλλά η κληρονομιά που άφησε ήταν ίσως το αλαζονικότερο ξέσπασμα στα αποδυτήρια στο ημίχρονο. Το video τα λέει όλα. Προσοχή υπάρχουν… γαλλικά!



Ρόι Κιν: Θες να μπεις στο μάτι του Ρόι Κιν; Θες να τον βγάλεις από τα ρούχα του και να τον αποσυντονίσεις; Θα το καταφέρεις αν σε συνέντευξη Τύπου χτυπήσει το κινητό σου τηλέφωνο…



Ζοσέ Μουρίνιο: Ο τότε τεχνικός της Ιντερ… κράζει το ιταλικό ποδόσφαιρο «Δεν μου αρέσει και δεν τους αρέσω» είχε τονίσει και τα σχόλια πολλά…



Πεπ Γκουαρδιόλα: Ο τεχνικός της Μπάρτσα ξεσπά με… αχαρακτήριστο τρόπο κατά του Ζοσέ Μουρίνιο πριν τον ισπανικό εμφύλιο το 2011 για τον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Απίστευτη έκρηξη του Καταλανού!



Τζόι Κίεναρ: Ο πρώην τεχνικός της Νιούκασλ τρέλανε το Νησί, αφού ξεστόμισε 52 βρισιές σε 5 λεπτά. Παγκόσμιο ρεκόρ για προπονητή!



*Πηγή: gazzetta.gr*

Εύθραυστη εκεχειρία!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το Αννόβερο που οδεύει προς την καταστροφή και τις τελευταίες κινήσεις του Μάρτιν Κιντ.
«Το Αννόβερο πλησιάζει στην άβυσσο», ήταν ο τίτλος του Kicker μετά την τελευταία ήττα με 2-1 στο ντεμπούτο του Μίχαελ Φρόντσεκ στον πάγκο. Ο σύλλογος, πλέον, βαδίζει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς βρίσκεται μόλις στο +1 από την ζώνη του υποβιβασμού, από την οποία συνήθως γλιτώνουν οι ομάδες που ξέρουν πως είναι να μάχεσαι για επιβίωση. Και το Αννόβερο δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία...
Μετά την ήττα από την Λεβερκούζεν με 4-0 αποφασίστηκε η αλλαγή προπονητή, με τον Ταϊφούν Κορκούτ να αποτελεί παρελθόν. Η απόφαση του προέδρου, Μάρτιν Κιντ, μάλλον άργησε να έρθει, καθώς ούτε ο ίδιος δεν ήξερε πως να διαχειριστεί την κατάσταση. «Δε θα υπάρξει αλλαγή προπονητή μέχρι το τέλος της σεζόν», έλεγε δέκα ημέρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στην Bild, στηρίζοντας τον Τούρκο, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «κατάλληλο άνθρωπο για το μέλλον» στο Spiegel τον Νοέμβριο. Ο Γερμανός παράγοντας δεν περίμενε η ομάδα του να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Και η έλλειψη διορατικότητας ίσως φέρει την καταστροφή.
Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Κορκούτ για έλλειψη προσπάθειας, καθώς δοκίμασε τα πάντα. Τελικά, απλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Το Αννόβερο, που ξεκίνησε τη σεζόν με πολλά όνειρα, υποφέρει από το ξεκίνημά της. Η κόντρα των οπαδών με τον Μάρτιν Κιντ έφερε το μποϊκοτάζ των Ultras, που πήγαιναν μόνο στα παιχνίδια της δεύτερης ομάδας.

Τον Μάρτιο η διοίκηση αναγκάστηκε να στείλει ανοιχτή επιστολή για την επιστροφή των οργανωμένων οπαδών (όχι απαραίτητα των Ultras), καθώς παρά τα λεγόμενα του Κιντ, ήταν εμφανές ότι η ατμόσφαιρα επηρέαζε και τις επιδόσεις. Τελικά, η εκεχειρία ήρθε μόλις πριν από λίγες ημέρες και στο ματς με την Χόφενχαϊμ όλα έδειχναν ότι θα υπάρξει επιτέλους αναστροφή του κλίματος. Νέος προπονητής και επιστροφή των οργανωμένων μόνο και μόνο για να δουν την ομάδα τους να μένει άδικα για 14ο σερί ματς χωρίς νίκη... Βέβαια, τα συνθήματα και τα πανό κατά του προέδρου είναι πάντα εκεί.
Φυσικά, για μία ομάδα σε κρίση δεν έφτανε μόνο αυτό. Μόλις μία ημέρα πριν τα 71α του γενέθλια, ο Μάρτιν Κιντ κατάφερε ξανά να προκαλέσει. Δεν είναι ότι θέλει το κακό του συλλόγου, όμως κάποιες από τις κινήσεις του δημιουργούν προβλήματα εκεί που δε θα έπρεπε να υπάρχουν και αποπροσανατολίζουν σε σχέση με τον μεγάλο στόχο: την παραμονή.
Την περασμένη Δευτέρα (27/04) περισσότεροι από 500 άνθρωποι έδωσαν το παρών σε μία από τις αίθουσες συνεδριάσεων της HDI-Arena. Οι καρέκλες δεν έφταναν, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και πολλοί προτίμησαν να κάτσουν όρθιοι για την Γενική Συνέλευση, που αποδείχθηκε μαραθώνια. Δικαίωμα ψήφου είχαν 361 από αυτούς και άκουσαν τον Μάρτιν Κιντ να λέει ότι πλέον υπάρχει οριστικά διαχωρισμός ανάμεσα στην επαγγελματική ομάδα και στον ερασιτεχνικό σύλλογο.

Και το έκανε με τρόπο απαράδεκτο. Ανακοίνωσε τώρα ότι από το περασμένο φθινόπωρο προχώρησε στην πώληση του τελευταίου ποσοστού 15,66% του Hannover 96 e.V., του ερασιτεχνικού σωματείου, στον επαγγελματικό σύλλογο (Hannover 96). Πολλοί αντέδρασαν, καθώς πιστεύουν ότι αυτή με αυτή την ενέργεια χάνεται και η ψυχή του συλλόγου. Η κίνηση υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα έπρεπε να έχει τόσο αρνητικό αντίκτυπο.
Οι μετοχές είχαν αποτιμηθεί στα 1,25 εκατ. ευρώ και η αγορά τους από την Service GmbH & Co. KG κόστισε 3,25, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις νέες ακαδημίες, που αναμένεται να είναι έτοιμες το 2017. Τα μέλη, όμως, είδαν ότι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν στις μονομερείς ενέργειες του Κιντ, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο για άνοιγμα του Αννόβερου σε στρατηγικούς επενδυτές (κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει με συνέντευξή του στο Spiegel από το 2014), και να διαδραματίσουν τις εξελίξεις. Ο σύλλογος είναι και τυπικά ενός ανθρώπου, που συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, δεν υπάρχει το άλλοθι «για το καλό του συλλόγου».
Ο Μάρτιν Κιντ είναι από το 1997 (με ένα μικρό διάστημα απουσίας) στο τιμόνι του συλλόγου. Τον έσωσε από την χρεωκοπία, έχει βάλει αρκετά χρήματα για να καλύπτονται οι ζημίες, και έχει φέρει την ομάδα, που έχει δώσει το παρών και 2 φορές στην Ευρώπη, από την 3η στην 1η κατηγορία. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, έχει καταφέρει με κάποιον τρόπο να αποφεύγει ερωτήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, έχοντας δημιουργήσει μία πολύπλοκη δομή. Πρόεδρος του ερασιτεχνικού συλλόγου είναι ο ίδιος, ενώ μετοχές έχουν διάφορες εταιρείες, στις οποίες είναι επίσης CEO.

Από την αρχή ήταν υπέρ του διαχωρισμού, κάτι που τελικά έκανε, και κατά του περίφημου 50+1, το οποίο από το 2018 για τον ίδιο δε θα ισχύει. Πρόσφατα η Ομοσπονδία πήρε την απόφαση να επιτρέπει σε ανθρώπους με «σημαντικό έργο για τουλάχιστον 20 συναπτά έτη» να είναι μεγαλομέτοχοι. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Κιντ δεν υπάρχει φόβος για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, καθώς υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και δέσμευση ότι οι μετοχές δε θα αλλάξουν χέρια για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Πολλοί μίλησαν για «προεκλογική απάτη», όμως τα πράγματα δεν ξέφυγαν. Ο Κιντ κινήθηκε για ακόμη μία φορά στα κρυφά και έχει ανοίξει πολλά μέτωπα εντός του συλλόγου. Το επόμενο παιχνίδι είναι στο Βόλφσμπουργκ, όπου δύσκολα το Αννόβερο θα πάρει κάτι. Το πρώτο δείγμα του Φρόντσεκ, που έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν, ήταν θετικό, όμως χωρίς βαθμούς. Και αυτοί είναι που μετράνε πλέον. Όσο δεν έρχονται, τόσο το Αννόβερο θα βυθίζεται στη δίνη του υποβιβασμού.
Ο Κιντ ανακοίνωσε ότι από το καλοκαίρι θα υπάρξουν αλλαγές τόσο στη μεταγραφική πολιτική του συλλόγου όσο και στα πρόσωπα που παίρνουν τις αποφάσεις. «Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, με τη θέση του τεχνικού διευθυντή, Ντιρκ Ντούφνερ, να είναι επισφαλής. Μέχρι τότε, όμως, ίσως να είναι πολύ αργά. Οι ισορροπίες, πλέον, είναι λεπτές και η εκεχειρία πολύ εύθραυστη...


*Πηγή: gazzetta.gr*

Κινδυνεύει να μείνει εκτός τελικών ο Παναθηναϊκός!!

Ο Γιώργος Κογκαλίδης γράφει για τον αυτοκαταστροφικό Τζέιμς Γκιστ που αποφάσισε να ...καταστρέψει και την ομάδα του! "Αν αυτοκτονήσει χάνει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός". Είναι ο παίκτης που, για περισσότερους από έναν λόγους, έκανε τους "πράσινους" να πιστέψουν πως η ιστορία με τον Μάικ Μπατίστ δεν τέλειωσε με την απόφασή του να σταματήσει το μπάσκετ, ότι θα υπήρχε και …"Μπατίστ 2". Είναι ο παίκτης που είχε την πιο έντονη επαφή με την εξέδρα, είτε με τον τρόπο που παίζει, είτε με τον τρόπο που ζει τα ματς, είτε και με τα δύο.
Ο Τζέιμς Γκιστ, στα 29 του, απέδειξε ότι είναι αυτοκαταστροφικός. Δεν είναι παιδάκι για να παρασυρθεί, δεν είναι η πρώτη φορά που πιάστηκε με ινδική κάνναβη, δεν είναι χαζός για να μην αντιλαμβάνεται πόσο πράγματα έβαλε σε διακύβευση, μόνο και μόνο για λίγες στιγμές προσωπικήςαπόλαυσης.
Προσωπικά με απωθούν όλα όσα υπόσχονται να “με φτιάξουν“, αντιλαμβάνομαι πως για κάποιους είναι έντονη επιθυμία, αποδέχομαι πως πολλοί αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν, να χαλαρώσουν, να “την ακούσουν“. Όμως, όλα αυτά “ζυγίζονται“, ειδικά όταν δεν είσαι “παιδάκι“, όταν έχεις υποχρεώσεις, όταν από τις πράξεις σου εξαρτώνται κι άλλοι (οικογένεια και ομάδα).
Όπως έγραψε ο πιο ενημερωμένος σε διεθνή θέματα Έλληνας δημοσιογράφος, Γιάννης Ψαράκης, η τιμωρία που τον περιμένει είναι από τρεις μήνες, έως δύο χρόνια. Ακόμα κι αν η τιμωρία που θα του επιβληθεί είναι τέτοια που να επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να τον κρατήσει, είναι άγνωστο τί θα πράξει η διοίκηση.
Ο Γκιστ πέταξε στα σκουπίδια ένα “κλειστόπρονομιακό διετές συμβόλαιο, την ευκαιρία να διατηρηθεί σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο και μαζί -ενδεχομένως- και τις όποιες πιθανότητες να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός το φετινό πρωτάθλημα. Με τον Τζέιμς μέσα, ο Ολυμπιακός ήταν το φαβορί. Χωρίς τον Γκιστ, μόνο αν αυτοκτονήσει μπορεί να χάσει.
Προτρέχω θα πείτε. Ίσως, αλλά επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, σκεφτείτε κι εσείς πόσο βέβαιο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα φτάσει στον τελικό; Γιατί με μοναδικό αξιόπιστο σέντερ τον Μπατίστα, με άλλους δύο ψηλούς (ΜαυροκεφαλίδηΦώτση), ουσιαστικά με ένα “τεσσάρι” (Φώτση), τον Λαουάλ που είναι στον δικό του κόσμο και δύο νεαρούς ψηλούς που δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους (ΔιαμαντάκοΠαπαγιάννη), δεν φαίνεται να υπάρχει ορατός τρόπος για να νικηθεί η γεμάτη “ερυθρόλευκη” φροντ λάιν.
Αλλά κι αν απέναντι είναι η ΑΕΚ, ή ο ΠΑΟΚ, ή ο Άρης, πόσο βέβαιο είναι ότι οι “πράσινοι” θα μπορέσουν να προσπεράσουν το εμπόδιο και να βρεθούν στον τελικό;
Ο Γκιστ είναι ο Αμερικανός που οι φίλοι του Παναθηναϊκού αγάπησαν, μετά τον Μάικ Μπατίστ. Πολλοί έβλεπαν στο πρόσωπό του τον νέο Μπατίστ, πολλοί πίστευαν ότι η σχέση με το “τριφύλλι” θα ήταν μακροπρόθεσμη, αλλά όλα αυτά έγιναν… καπνός, από ένα καπρίτσιο του. Άξιζε τον κόπο;
Πηγή: ebasket.gr

Το κυνήγι του Τσάμπιονς Λιγκ!!

65 εκατομμύρια μάζεψε η Τσέλσι όταν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και από τότε τα πριμ και τα τηλεοπτικά έχουν αυξηθεί. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος. Aν μιλάμε για τις αγγλικές ομάδες, κυρίως για την εξάδα των μεγάλων που έχουν μεταμορφωθεί σε παγκόσμια brand names, το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένα διαβατήριο. Αυτό το διαβατήριο δίνει την πρόσβαση σε έσοδα, διαφημιστές, χορηγούς, «πελάτες» που θα καταναλώσουν το προϊόν με τις διάφορες μορφές του.
Από φανέλες, εισιτήρια, ταξίδια, τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα μέχρι και τζόγο σε καζίνο. Κανονικό, δηλαδή, με πραγματικό χρήμα μέσω Διαδικτύου.
ΤΟ ΕΓΚΑΙΝIΑΣΕ πριν από λίγο καιρό, πρώτη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ίδια η διοργάνωση, σε περίπτωση κατάκτησης, μπορεί να αποφέρει από 65 εκατομμύρια και πάνω. Τόσα μάζεψε η τελευταία που το κατέκτησε, η Τσέλσι. Και από τότε, τα πριμ και τα τηλεοπτικά έχουν αυξηθεί.
Ο ΦOΒΟΣ της απώλειας αυτού του διαβατηρίου είναι μάλλον εκείνος που ωθεί τις μεγάλες αγγλικές ομάδες να ξοδεύουν τόσα πολλά στις μεταγραφές. Επιδιώκουν να μείνουν ανταγωνιστικές για να απολαμβάνουν τα προνόμια συμμετοχής στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση. Και τα επιπλέον έσοδα, μετά τους περιορισμούς του FFP, δίνουν τη δυνατότητα για περισσότερες δαπάνες. Μία γρήγορη αποτίμηση του μεταγραφικού παζαριού στην Πρέμιερ Λιγκ δείχνει ότι ειδικά οι 6 μεγάλοι τα τελευταία χρόνια ξοδεύουν μέχρι και το 75% του συνολικού μεταγραφικού τζίρου.
ΟΙ ΘEΣΕΙΣ, βέβαια, που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι μόνο τέσσερις και επειδή ο ανταγωνισμός στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι σκληρότερος από κάθε άλλο μεγάλο πρωτάθλημα, κάθε χρόνο γίνονται μεγάλες κόντρες με το βλέμμα στα νούμερα των ισολογισμών. Μία προφανής παρατήρηση είναι ότι από τους 6 μεγάλους (Μάντσεστερ Γ., Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τότεναμ) δύο θα χάσουν το τρένο, θα έχουν μεγάλες απώλειες εσόδων, επομένως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το FFP, με δεδομένο ότι θα έχουν κάνει μεγάλες δαπάνες. Ενα δεύτερο στοιχείο δείχνει ότι ο υψηλός ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα το κάνει πολύ ελκυστικό και σε ό,τι αφορά την προσέλευση στα γήπεδα και στην τηλεόραση.
ΕΝΑ ΤΡIΤΟ στοιχείο δείχνει ότι σιγά-σιγά, ακόμη κι εκεί, στο πρωτάθλημα με τα μεγαλύτερα έσοδα του κόσμου ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στους οικονομικά ισχυρούς και τους υπόλοιπους και όχι μόνο μέσα στο πλαίσιο της Πρέμιερ Λιγκ. Μία τέταρτη παρατήρηση αφορά τον πληθωρισμό των τιμών. Παίκτες που παίρνουν πολλά εκατομμύρια τον χρόνο από μικρομεσαίες ομάδες είναι υπερτιμημένοι και είναι αδύνατο να έπαιρναν έστω τα μισά σε άλλο πρωτάθλημα. Αυτό εξηγεί την απουσία εξαγωγής Αγγλων ποδοσφαιριστών αλλά και τις πολλές ομάδες-Σταχτοπούτες που τις «έφτιαξαν» τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Οι συνήθεις ύποπτοι
ΣΚΕΦΘΕIΤΕ πάντως τη σύγκριση των οικονομικών δυνατοτήτων μιας μικρομεσίας αγγλικής ομάδας σε σχέση με εκείνες μιας ισχυρής, από κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεύτερης ταχύτητας (και όχι μόνο), με την οποία μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες στο Γιουρόπα Λιγκ.
ΥΠΟΘEΤΩ πως αυτή η ανάγκη των μεγάλων από τη μία πλευρά να ξοδέψουν σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν περισσότερα έσοδα και από την άλλη οι περιορισμοί του FFP δημιουργούν μία αντίθεση, μία τριβή που δεν γνωρίζω πώς θα χειριστούν τόσο οι ομάδες όσο και η ΟΥΕΦΑ. Γιατί δεν είναι μόνον οι 6 μεγάλοι της Αγγλίας, είναι και οι δύο μεγάλοι της Ισπανίας, οι μεγάλοι της Ιταλίας, η Μπάγερν, η Παρί Σεν Ζερμέν.
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑIΝΩ πώς θα καταφέρει η ΟΥΕΦΑ να επιβάλει τους ίδιους οικονομικούς κανόνες σε ομάδες-επιχειρήσεις που έχουν παγκόσμιο κοινό και σε άλλες -τις περισσότερες- που έχουν εθνικό κοινό. Πώς θα μπορέσει να πετύχει μία ισορροπία ανάμεσα σε πρωταθλήματα όπως το ισπανικό και το ιταλικό, που οφείλονται εκατομμύρια στους ποδοσφαιριστές και σε πρωταθλήματα όπως το αγγλικό με τις εξωπραγματικές αμοιβές; Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο περιορισμός του οικονομικού ανταγωνισμού στο εσωτερικό των ίδιων των πρωταθλημάτων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, των ίδιων συλλόγων. Των ισχυρών, οικονομικά κάτι που συμβαίνει ήδη. Δείτε για παράδειγμα τη φετινή τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Γιούβε έχει έσοδα 315 εκατομμύρια ετησίως και η δεύτερη ομάδα στην Ιταλία, η Ρόμα, έχει 130. Η Μπάγερν έχει διπλάσια έσοδα από τα 218 εκατ. της δεύτερης Ντόρτμουντ.
ΛΟΓΙΚEΣ ΔΑΠAΝΕΣ;
Oι δύο μεγάλοι της Ισπανίας συγκεντρώνουν λίγο πάνω από το 50% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όλης της ισπανικής λίγκας. Αυτή η οικονομική δύναμη αποτυπώνεται στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Στην Αγγλία για παράδειγμα, η Γιουνάιτεντ ξεπέρασε τη συμπολίτισσά της στο ποσό που καταβάλλει για μισθούς και συμβόλαια.
Την περίοδο 2013/14 η ομάδα του Φαν Χάαλ ξόδεψε 215,8 εκατομμύρια στερλίνες με τη Σίτι στη δεύτερη θέση να δαπανά 205 εκατομμύρια. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Τσέλσι με 192,7 εκατ. ακολουθούμενη -σε απόσταση- από την Αρσεναλ με 154,5 εκατ. στερλίνες. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Λίβερπουλ με 144 εκατ. και μακριά στην 6η θέση η Τότεναμ με 100 εκατ. κατ' έτος. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό οι μισθοί να ανέβουν κι άλλο υπό το πρίσμα της νέας τηλεοπτικής συμφωνίας. Πώς στο καλό, το ανταγωνίζεσαι αυτό;
ΠΗΓΗ: SportDay

Ο Πανένκα υποκλίνεται στον Μέσι!!

Ως το καλύτερο πέναλτι «αλά Πανένκα» που έχει δει χαρακτήρισε αυτό του Αργεντίνου κόντρα στην Χετάφε ο Τσέχος παλαίμαχος παίκτης που την έκανε πρώτος.

Το πέναλτι του Αντονίν Πανένκα στον τελικό του Euro 1976 κόντρα στην Δυτική Γερμανία έμελλε να τον αφήσει στην ιστορία, και ίσως το επίθετο του είναι το όνομα παλαίμαχου ποδοσφαιριστή που ακούμε συχνότερα από οποιονδήποτε άλλο!

Αυτό τόνισε με δηλώσεις του και ο ίδιος όταν είδε την εκτέλεση πέναλτι του Λιονέλ Μέσι στην αναμέτρηση με τη Χετάφε υπογραμμίζοντας:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ποδοσφαιριστές να προσπαθούν να εκτελέσουν πέναλτι με τον δικό μου τρόπο. Επίσης, είμαι χαρούμενος που οι δημοσιογράφοι το αναφέρουν συνέχεια, αλλά και γιατί αρέσει πολύ στους φιλάθλους.

Πιστεύω πως η εκτέλεση του Μέσι ήταν η καλύτερη που έχω δει ποτέ. Παίκτες όπως ο Ράμος, ο Πίρλο, ο Τότι και Ζιντάν έχουν δοκιμάσει την ίδια εκτέλεση, αλλά του Μέσι ήταν η καλύτερη».
*Πηγή: metrosport.gr*

Καταζητούμενος της Interpol o Ρινκόν!!

Ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ταλέντα στην ιστορία της Κολομβίας, ο Φρέντι Ρινκόν, καταζητείται από την Interpol για συμμετοχή του σε εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο άλλωτε άσος των Νάπολι, Ρεάλ Μαδρίτης, Παλμέιρας, Κορίνθιανς και Σάντος δηλώνει απορημένος για το ένταλμα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

"Μοιάζει πολύ περίεργο αυτό το ένταλμα της Interpol, καθώς έχω αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή μου, στο ποδόσφαιρο."

Πάντως ο Φρέντι Ρινκόν έχει ήδη καταδικαστεί τόσο στην Κολομβία με την κατάσχεση πέντε κατοικιών του, όσο και στη Βραζιλία, όπου πέρασε 4,5 μήνες στη φυλακή.
*Πηγή: metrosport.gr*

Τα ταμεία των ομάδων της Premier League!!

Η Guardian δημοσίευσε τα οικονομικά στοιχεία όλων των ομάδων για τη σεζόν 2013/14 και τα νούμερα αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακά, αλλά και αποκαλυπτικά. 

Η Γιουνάιτεντ που έζησε μία «μαύρη» χρονιά και δεν κέρδισε ούτε καν το εισιτήριο για το Europa League ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα σε μισθούς! Ούτε λίγο, ούτε πολύ 215 εκατ. λίρες! Η συμπολίτισσα Σίτι ήρθε δεύτερη (205 εκατ. λίρες) και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς πλήρωσε σε μισθοδοσία το ποσό των 192 εκατ. λιρών! Στο συνολικό «τζίρο»… πρωταθλήτρια είναι ξανά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 433 εκατ. λίρες και την τριάδα συμπληρώνουν πάλι η Σίτι και η Τσέλσι!

Σε ό,τι αφορά τα χρέη η Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς παίζει δίχως αντίπαλο! Εύκολα, πολύ εύκολα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, δεδομένου ότι το χρέος της αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!


Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για τους «μεγάλους» της Premier League

Άρσεναλ


Τζίρος: 304 εκατ. λίρες (από 283 εκατ. λίρες το 2013)
Έσοδα από τα εισιτήρια: 100 εκατ. λίρες
Έσοδα από τα τηλεοπτικά: 121 εκατ. λίρες
Έσοδα από πωλήσεις προϊόντων: 18 εκατ. λίρες
Έσοδα από εμπορικές συμφωνίες: 59 εκατ. λίρες
Έξοδα μισθών: 166 εκατ. λίρες (από 154 εκατ. λίρες)
Κέρδη προ φόρων: 5 εκατ. λίρες (από 7 εκατ. λίρες)
Χρέος: 33 εκατ. λίρες

Η Άρσεναλ παρουσιάζει μεγάλα κέρδη από τα εισιτήρια στο «Emirates» και προσπαθεί να τα αξιοποιήσει ούτως ώστε να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών. Κάπως έτσι ήρθε ο Μεσούτ Οζίλ στο Λονδίνο έναντι 42,5 εκατ. λιρών και κάπως έτσι είδε τον τραπεζικό της λογαριασμό να αυξάνεται κατά 54 εκατ. λίρες φτάνοντας έτσι τις «αποταμιεύσεις» της στα 208 εκατ. λίρες! Οι «κανονιέρηδες» έχουν, βέβαια, ένα χρέος 240 εκατ. λιρών από το δάνειο που πήραν για την κατασκευή του «Emirates», αλλά το εξυπηρετούν δίχως κανένα πρόβλημα.
 
Τσέλσι


Τζίρος: 324 εκατ. λίρες (από 260 εκατ. λίρες το 2013)
Έσοδα από τα εισιτήρια: 71 εκατ. λίρες
Έσοδα από τα τηλεοπτικά: 140 εκατ. λίρες
Έσοδα από πωλήσεις προϊόντων: 114 εκατ. λίρες
Έσοδα από εμπορικές συμφωνίες: Δεν ανακοινώθηκαν
Έξοδα μισθών: 192 εκατ. λίρες (από 179 εκατ. λίρες το 2013)
Κέρδη προ φόρων: 15 εκατ. λίρες (από 57 εκατ. λίρες ζημιά το 2013)
Χρέος: 1 δισεκατομμύρια λίρες

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Τσέλσι Πίτερ Κένιον είχε δηλώσει ότι πρόθεση των «μπλε» είναι να «ανεξαρτητοποιηθούν» από το… πορτοφόλι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και είναι γεγονός πως τη σεζόν 2013/14 οι Λονδέζοι παρουσίασαν κέρδος! Σε αυτό έπαιξαν ρόλο τα επιπλέον τηλεοπτικά έσοδα (περίπου 34 εκατ. λίρες) και οι νέες εμπορικές συμφωνίες που έφεραν στα ταμεία της ομάδας περίπου 30 εκατ. λίρες ακόμα.

Έβερτον

Τζίρος: 121 εκατ. λίρες (από 86 εκατ. λίρες το 2013)
Έσοδα από τα εισιτήρια: 19 εκατ. λίρες
Έσοδα από τα τηλεοπτικά: 88 εκατ. λίρες
Έσοδα από πωλήσεις προϊόντων: 4 εκατ. λίρες
Έσοδα από εμπορικές συμφωνίες: 8 εκατ. λίρες
Έξοδα μισθών: 69 εκατ. λίρες (από 63 εκατ. λίρες)
Κέρδη προ φόρων: 28 εκατ. λίρες (από 2 εκατ. λίρες)
Καθαρό χρέος: 28 εκατ. λίρες

Η Έβερτον αύξησε κατά 6 εκατ. λίρες τη σεζόν 2013/14 τα χρήματα για μισθούς, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να παρουσιάσει κέρδος (προ φόρων) ύψους 28 εκατ. λιρών! Τα «ζαχαρωτά» κατάφεραν να «γεμίσουν» το πορτοφόλι τους από τις πωλήσεις βασικών ποδοσφαιριστών και κυρίως από την πώληση του Μαρουάν Φελαϊνί.
 
Λίβερπουλ


Τζίρος: 144 εκατ. λίρες (από 132 εκατ. λίρες το 2013)
Έσοδα από τα εισιτήρια: 51 εκατ. λίρες
Έσοδα από τα τηλεοπτικά: 101 εκατ. λίρες
Έσοδα από πωλήσεις προϊόντων: Δεν ανακοινώθηκαν
Έσοδα από εμπορικές συμφωνίες: 104 εκατ. λίρες
Έξοδα μισθών: 144 εκατ. λίρες (από 132 εκατ. λίρες το 2013)
Κέρδη προ φόρων: 1 εκατ. λίρες (από ζημιά 50 εκατ. λίρες το 2013)
Καθαρό χρέος: 126 εκατ. λίρες

Η Λίβερπουλ βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο, αλλά παρουσιάζει σημάδια εξέλιξης και μπορεί η FSG να μην αύξησε τη χρηματοδότησή της προς τους «κόκκινους», αλλά δεν χρειάστηκε κιόλας. Τα έξοδα για τους μισθούς αυξήθηκαν μόνο κατά 12 εκατ. λίρες, αλλά υπήρχαν και επιπλέον 37 εκατ. λίρες από τα τηλεοπτικά. Ουσιαστικά η Λίβερπουλ παρουσίασε έναν ισοσκελισμένο ισολογισμό και δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω τα ελλείμματα.

Μάντσεστερ Σίτι


Τζίρος: 347 εκατ. λίρες (από 271 εκατ. λίρες το 2013)
Έσοδα από τα εισιτήρια: 47 εκατ. λίρες
Έσοδα από τα τηλεοπτικά: 133 εκατ. λίρες
Έσοδα από πωλήσεις προϊόντων:  Δεν ανακοινώθηκαν
Έσοδα από εμπορικές συμφωνίες: 166 εκατ. λίρες
Έξοδα μισθών:  205 εκατ. λίρες (από 233 εκατ. το 2013)
Ζημιές: 23 εκατ. λίρες (από 52 εκατ. λίρες το 2013)
Καθαρό χρέος: 46 εκατ. λίρες

Στην έκτη χρονιά του Σεΐχη Μανσούρ στη Μάντσεστερ Σίτι υπολογίζεται ότι έχει βάλει στους «πολίτες» ούτε λίγο, ούτε πολύ το ποσό των 1,15 δισεκατομμυρίων λιρών! Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα 200 εκατ. λίρες που έδωσε για τις ακαδημίες των «γαλάζιων». Η Σίτι παρουσίασε και πάλι «ζημιά», αν και μικρότερη. Κύριο ρόλο σε αυτό έπαιξε η μείωση ύψους 28 εκατ. λιρών στους μισθούς, αν και οι «πολίτες» προχώρησαν σε ένα τρικ για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Και αυτό διότι απλά άλλαξε η εταιρεία που πληρώνει 125 υπαλλήλους και δεν «χρεώνονται» στη Σίτι, αλλά στην εταιρεία «City Football Group».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τζίρος:  463 εκατ. λίρες (από 363 εκατ. λίρες το 2012)
Έσοδα από τα εισιτήρια: 108 εκατ. λίρες
Έσοδα από τα τηλεοπτικά: 136 εκατ. λίρες
Έσοδα από πωλήσεις προϊόντων: Δεν ανακοινώθηκαν
Έσοδα από εμπορικές συμφωνίες: 189 εκατ. λίρες
Έξοδα μισθών: 215 εκατ. λίρες (από 181 εκατ. λίρες το 2013)
Κέρδη προ φόρων: 41 εκατ. λίρες (από ζημιά 9 εκατ. λίρες το 2012)
Καθαρό χρέος: 275 εκατ. λίρες

Έχουν περάσει σχεδόν 9 χρόνια από την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την οικογένεια Γκλέιζερ και μπορεί οι «κόκκινοι διάβολοι» να χρωστούν ακόμα πολλά χρήματα, αλλά παρουσιάζουν τεράστια έσοδα! Από χορηγίες, τηλεοπτικά έσοδα και εισιτήρια η Γιουνάιτεντ έβαλε στα ταμεία της περισσότερα από 400 εκατ. λίρες την ώρα που η… μισητή αντίπαλος Σίτι είχε 86 εκατ. λίρες λιγότερα έσοδα.

Τότεναμ

Τζίρος:  181 εκατ. λίρες (από 147 εκατ. λίρες το 2013)
Έσοδα από τα εισιτήρια: 35 εκατ. λίρες
Έσοδα από τα τηλεοπτικά: 90 εκατ. λίρες
Έσοδα από εμπορικές συμφωνίες: 56 εκατ. λίρες
Έξοδα μισθών: 100 εκατ. λίρες (από 96 εκατ. λίρες το 2012)
Κέρδη προ φόρων: 80 εκατ. λίρες (από 4 εκατ. λίρες το 2013)
Καθαρό χρέος: 3 εκατ. λίρες

Η Τότεναμ σχεδιάζει να χτίσει το νέο γήπεδο που θεωρεί ότι μπορεί να την «απογειώσει». Αν μη τι άλλο η πώληση του Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης γέμισε τα ταμεία των «σπιρουνιών», που είδαν να έρχονται περισσότερα χρήματα και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα! Παράλληλα τα έξοδα για τους μισθούς αυξήθηκαν κατά 4 εκατ. λίρες! Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η Τότεναμ πληρώνει ετησίως στον πρόεδρο Ντάνιελ Λέβι το ποσό των 2,17 δισεκατομμυρίων λιρών!
*Πηγή: metrosport.gr*

Ο «Ηρωας της Σεβίλλης»

Γράφει ο Γιάννης Πάγκος
Εκείνη η βραδιά στη Σεβίλλη θα ήταν για έναν. Για μία ομάδα, για έναν παίκτη. Ενας τερματοφύλακας θα περνούσε (για πάντα) στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ, θα έπιανε και τα τέσσερα πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (τον πρόγονο του Τσάμπιονς Λιγκ) και θα ανέβαζε τη Στεάουα Βουκουρεστίου στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης. 

Ηταν 7 Μαϊου, κάτι μέρες σαν κι αυτές, πριν από 29 χρόνια. Αντίπαλος της Στεάουα ήταν η Μπαρτσελόνα και ο αγώνας που γινόταν επί ισπανικού εδάφους της έδινε περισσότερες πιθανότητες.

Το παιχνίδι στο “Ραμόν Σάντσεζ Πιθχουάν”, δεν είχε σκορ. Ούτε στην κανονική διάρκεια, ούτε στην παράταση. Ολα θα κρίνονταν στα πέναλτι εκεί όπου η επιβλητική φγούρα του 27χρονου (τότε), Ντουκαντάμ με τα 193 εκατοστά ύψος, θα κυριαρχούσε. Ο Ρουμάνος τερματοφύλακας έπιασε και τα τέσσερα πέναλτι που του εκτέλεσαν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα και έδωσε το τρόπαιο στη Στεάουα. Αυτομάτως, τα νέα κυκλοφόρησαν παντού και πολύ γρήγορα (τις επόμενες μέρες σαν “αστραπή”) το όνομά του ήταν στα χείλη των ποδοσφαιρόφιλων παγκοσμίως καθώς το κατόρθωμά του (το οποίο παρεμπιπτόντως μπήκε και στο Γκίνες) αποκτούσε μυθικές διαστάσεις.

“Είχα πάντα ένα όνειρο να φτάσω σε έναν τελικό και να αναδειχθώ στον καθοριστικό παίτκη. Στη Σεβίλλη μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω το όνειρό μου, πραγματικότητα. Στο πρώτο πέναλτι επιλέγω να πέσω δεξιά και εκεί πάει η μπάλα. Στο δεύτερο σκέφτηκα ότι ο αντίπαλος θα πιστέψει ότι θα πάω στην άλλη γωνία αλλά εγώ επέλεξα να πέσω πάλι δεξιά και απέκρουσα. Το τρίτο πέναλτι ήταν πιο εύκολο. Κάθε τερματοφύλακας που έκανε δύο αποκρούσεις στα δεξιά θα πήγαινε στα αριστερά αλλά εγώ πήγα πάλι δεξιά και το έπιασα και αυτό. Στο τέταρτο πέναλτι είχα πραγματικά πρόβλημα. Αναρωτιούμουν αν ο Μάρκος θα επέλεγε να άλλαζε γωνία ή θα κόπιαρε τα τρία προηγούμενα και θα την έστελνε δεξιά. Αποφάσισα να αλλάξω πλευρά και να πάω αριστερά. Ο Μάρκος έκανε και αυτός το ίδιο”, είναι ένα απόσπασμα από τη διήγηηση εκείνης της βραδιάς του τελικού από τον Ντουκαντάμ, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που έδωσε στην ΟΥΕΦΑ για τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Κι όλα ήταν αλήθεια για τον γεννημένο την Πρωταπριλιά του 1959, Ρουμάνο, ο οποίος τον Αύγουστο του 2010 έφτασε και μέχρι τον προεδρικό θώκο της Στεάουα. Δύο χρόνια νωρίτερα, στις 25 Μαρτίου του 2008, ο κ.Μπασέσκου, ο πρόεδρος της ρουμανικής Δημοκρατίας, τον είχε τιμήσει με ξεχωριστό βραβείο για εκείνο το βράδυ. Ηταν, είναι και θα είναι πάντα ο “Ηρωας της Σεβίλλης”. Ο Ντουκαντάμ που ακόμη και τώρα θυμάται με ξεχωριστό τρόπο εκείνο το παιχνίδι.

Η επαγγελματική του καριέρα κράτησε από το 1978 ως το 1991. Σταμάτησε σε ομάδα Β’ κατηγορίας, ουσιαστικά όμως η καριέρα του είχε “τελειώσει” λίγο καιρό μετά από εκείνο το μεγάλο βράδυ της Σεβίλλης.

Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς ήταν για διακοπές στη Μαύρη Θάλασσα. Ενα πρωινό άρχισε να νιώθει ένα μούδιασμα στα δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Αρχισε μετά να πονάει. Η γυναίκα του κάλεσε γιατρό που διέγνωσε θρόμβωση και επειγόντως “πέταξε” για Βουκουρέστι για να μπει στο χειρουργείο. Η επέμβαση κράτησε 4 ώρες και 40 λεπτά και ήταν επιτυχής. Ο χειρουργός αργότερα θα πει ότι αν περνούσε περισσότερη ώρα για να πάει στο νοσοκομείο δεν θα γλίτωνε τον ακρωτηριασμό για να σωθεί η ζωή του Ντουκαντάμ. “Ημουν τυχερός τότε και ήμουν τυχερός να παίξω και τον τελικό. Είχα νιώσει ενοχλήσεις στο χέρι μου αλλά δεν ήξερα τι είναι. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ήταν θρόμβωση στο αίμα και η καριέρα μου είχε τελειώσει. Αν είχα παραπονεθεί στον γιατρό πριν από τον τελικό, πιθανώς να μην μου είχε επιτραπεί να παίξω”, συμπλήρωσε ο Ντουκαντάμ.


Ο Μπόλονι και ο Πεντράθα 

Εκείνο το βράδυ στη Σεβίλλη, σε εκείνο του βράδυ του Ντουκαντάμ, στο γήπεδο ήταν και δυο παίκτες που αρκετά χρόνια αργότερα θα έρχονταν στη Θεσσαλονίκη για να δουλέψουν ως προπονητές. Ο ένας ήταν ο Λάζλο Μπόλονι που δούλεψε προπονητής στον ΠΑΟΚ. Ηταν συμπαίκτης του Ντουκαντάμ στη Στεάουα. Ο άλλος ήταν ο Ανχελ Πεντράθα που δούλεψε στον Ηρακλή. Ο Ισπανός έπαιζε στην Μπαρτσελόνα. Και οι δύο εκτέλεσαν πέναλτι, και οι δύο το έχασαν.

Επίσης εκεί ήταν, ως παίκτης της Στεάουα και ο Ανχελ Ιορντανέσκου που μερικά χρόνια πριν (1982-1984) έπαιζε στον ΟΦΗ ενώ, αργότερα, διετέλεσε και προπονητής της Εθνικής Ελλάδας.

Για την ιστορία, στα τέσσερα χαμένα πέναλτι της Μπαρτσελόνα (Αλεσάνκο, Πεντράθα, Αλόνσο, Μάρκος), η Στεάουα είχε δύο εύστοχα και πήρε το Κύπελλο.


*Πηγή: metrosport.gr*

Ξέρετε πόσοι Μπαλοτέλι-δες πέρασαν από τον ΠΑΟΚ…!!

Γράφει ο Άρις Νικολάκης
Οι μεταγραφές – κατά γενική παραδοχή – είναι η γάγγραινα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Κυρίως επί εποχής Ιβάν Σαββίδη. Δηλαδή επί εποχής ευημερίας της ΠΑΕ. Αυτές τελικά έβλαψαν σοβαρά την υγεία του ΠΑΟΚ. Αυτές χάλασαν τις τρεις συνταγές , τριών αγωνιστικών περιόδων του «τσάρου» για την αγωνιστική ανάταση του «δικέφαλου». Και για την πτήση των φίλων του «δικέφαλου» στον έβδομο ουρανό με τα φτερά του…

Τούτο δε, επειδή όσοι δεν θεωρούν πως ο νταλκάς  του Ιβάν Σαββίδη είναι άλλος πέραν… Της ηφαιστειώδους ατμόσφαιρας της Τούμπας με τον κόσμο, να κρέμεται σαν τσαμπιά στις κερκίδες της και του πλου των φίλων του «δικέφαλου» σε πελάγη ευτυχίας… Όσοι δεν θεωρούν αυτούς νταλκάδες του Ιβάν Σαββίδη πλανώνται πλάνων οικτράν!

Ας όψονται όμως, οι επιλογές του και οι μεταγραφές τους. Με αυτές κτίστηκαν στην άμμο παλάτια, που ο βοριάς τα έκανε συντρίμμια, κομμάτια. Ο ΠΑΟΚ φαινόταν γίγαντας κατ’ αρχήν με τις μεταγραφικές επιλογές επί Ιβάν Σαββίδη. Και στη συνέχεια; Αυτές διαμόρφωναν  γυάλινα πόδια. Έτσι ερχόταν η κατάρρευση. Αιτία; Η αδυναμία να αντέξουν το βάρος των προσδοκιών των ΠΑΟΚτσήδων. Η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα όνειρα τους. Προσδοκίες κι όνειρα που φυσικά, η ίδια η ΠΑΕ δημιουργούσε…

Λένε στο Λίβερπουλ για το παλτό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Το Μάριο Μπαλοτέλι. Λένε και κτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο. Τι να πουν και στον ΠΑΟΚ; Και που να κτυπήσουν το κεφάλι τους; Ξέρουν πόσοι Μπαλοτέλι-δες πέρασαν από τον ΠΑΟΚ; Εσείς ξέρετε!

Κόστος μεταγραφής             :  22.400.000 ευρώ
Εβδομαδιαίο κόστος            :          126.300
Ήδη 36 εβδομάδες
στην ομάδα, ήτοι κόστος   :      4.540.000
Απολογισμός
σε 16 συμμετοχές
στην Πρέμιερ Λιγκ
 Γκολ                           1 αξίας :    27.000.000  ευρώ
Σουτ στην  εστία 20              :     1.350.000
Άστοχα σουτ         16              :      1.684.000
Δημιουργία
Ευκαιριών             10              :       2.700.000
Πάσες                     241           :             112.059
Επιτυχημένες
πάσες                     168              :            78.120  ευρώ

Όταν ο Ιταλός έφθασε στο μεγάλο λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας ο Μπρένταν Ρότζερς δήλωσε: «Αυτή η μεταγραφή προσέθεσε θαυμαστή αξία στην ομάδα». Μήπως κάτι σας θυμίζει αυτό; Αναλογικά βεβαίως, βεβαίως…

Ο Μάριο Μπαλοτέλι ως «στράικερ» πέτυχε ένα γκολ, όλο, κι όλο αξίας… 27.000.000 ευρώ! Και κάθε  άστοχο σου – ως στοιχείο των πεπραγμένων του, που λέει οι λόγος
– είναι αξίας 1.684.000 ευρώ.

Δεν γίνεται σύγκριση μεγεθών αγωνιστικών κι οικονομικών αλλά… Αναλογικά και τηρουμένων των συνθηκών πάντως, πέρασαν από τον ΠΑΟΚ παίκτες με μυθική αξία – για τα δεδομένα της ΠΑΕ – για κάθε γκολ και κάθε σουτ τους…

Ως εκ τούτων λοιπόν, η διαχείριση των μεταγραφών για τη μέλλουσα αγωνιστική περίοδο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πρώτης προτεραιότητας υποχρέωση. Είπαμε: Ήταν κι είναι γάγγραινα. Σαπίζει το κορμί του «δικέφαλου». Απαιτείται άμεση θεραπεία στη συγκεκριμένη μεταγραφική νοοτροπία! Κτύπημα στην παλιά ρίζα. Για να καλλιεργηθεί πλέον, μία νέα, υγιής και δυνατή ρίζα στην Τούμπα.

Με δυο λόγια; Όχι άλλα παλτά στην Τούμπα. Όχι άλλες – α λα Λίβερπουλ – μεταγραφές με Μπαλοτέλι-δες…


*Πηγή: metrosport.gr*

Οταν είναι πολλά τα λεφτά και ο Ολυμπιακός κινδυνεύει!!

Γράφει ο Γιώργος Μπούζος



Ξαφνικά θύελλα! Πώς δεν το είχαμε σκεφθεί νωρίτερα; Η αποκάλυψη ότι ο Ολυμπιακός κινδυνεύει με αποκλεισμό από το Τσάμπιονς λίγκ στην περίπτωση που οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη έπεσε ως κεραυνός! Τα παραδείγματα της Φενέρμπαχτσέ, της Μέταλιστ και του Ολυμπιακού Βόλου το 2011, αποτελούν ζωντανά παραδείγματα. Τα ερωτήματα είναι πολλά, παραμένουν αναπάντητα, αλλά ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ολυμπιακού, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η ΠΑΕ του Πειραιά προχώρησε χθες σε ανακοίνωση- διάψευση, μίλησε για συκοφαντία, αλλά ότι κι αν συμβαίνει θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40 μέρες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Το πιο σημαντικό- απαραίτητη προϋπόθεση, είναι ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Ανδρεάδης να συντάξει, να ολοκληρώσει και να κλειδώσει το κατηγορητήριο. Σήμερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Δεν έχει όμως ακόμα απολογηθεί. Αυτό σημαίνει ότι πριν αποφασίσει ο Ανδρεάδης θα πρέπει να ακούσει πρώτα τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Τουλάχιστον θα πιάσουμε τα μέσα Ιουνίου.

Το να προδικάζεις την δικαστική απόφαση είναι εγχείρημα τεράστιου ρίσκου που μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα. Ο Μαρινάκης είναι αθώος μέχρι αποδείξεως τουναντίον. Αν όμως αποδειχθεί η ενοχή του ή ο εισαγγελέας του απευθύνει τις κατηγορίες που σήμερα τον βαρύνουν τότε τα πράγματα αλλάζουν, παίρνουν διαφορετική τροπή κι εκεί θα πρέπει να ξεσκονίσουν οι ειδικοί την νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ. Γιατί κι εδώ υπάρχουν εκκρεμότητες. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αρκεί η κατηγορία ή χρειάζεται τελεσίδικη καταδίκη; Να ένα καλό ερώτημα.

Το νομικό επιτελείο του ΠΑΟΚ έχει πιάσει δουλειά. Είναι πολλά τα λεφτά! Πέρσι ο Ολυμπιακός είχε εισπράξει από την συμμετοχή του στο Τσάμπιονς λίγκ περίπου 26.000.000 ευρώ. Δηλαδή, δύο φορές το ετήσιο μπάτζετ του ΠΑΟΚ! Για να το πάρουμε ως σημείο αναφοράς! Αν συμβεί η μεγάλη ανατροπή τότε στο πρωτάθλημα όλα μπορούν να έρθουν τούμπα! Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Να γιατί τα πλέι οφ που έρχονται αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Το θέμα είναι ο ΠΑΟΚ να εμφανιστεί έτοιμος. Φανταστείτε ο δρόμος να ανοίξει και να τερματίσει δεύτερος...

*Πηγή: metrosport.gr*

«Θέλει οργάνωση»

Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο προπονητής του τμήματος βόλεϊ του Άρη, Γιάννης Μέλκας και μίλησε για την κατάσταση και τους στόχους της ομάδας.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
«Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όπως ήρθαν. Είναι καλό που πήρε πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ για την Θεσσαλονίκη. Πρέπει και στον Άρη να γίνουν άλλες προσπάθειες και άλλη οργάνωση για να υπάρχει το τμήμα εκεί που ήταν παλιά».
Για το αν χρειάζονται πολλά χρήματα:
«Πάρα πολλά χρήματα οπωσδήποτε δεν χρειάζονται αλλά χρειάζεται καλή οργάνωση με ανθρώπους που ξέρουν βόλεϊ. Πρέπει κάποιοι να είναι εργάτες, να τρέξουν και να φέρουν έσοδα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αλλά χρειάζονται πολλοί περισσότεροι».
Για τις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθούν έσοδα:
«Η λύση δεν είναι αυτή όμως γίνονται κάποιες προσπάθειες από την διοίκηση. Έτσι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα όλα τα προβλήματα βγαίνουν προς τα έξω. Είναι μια φιλότιμη προσπάθεια αλλά δεν ήρθε το αποτέλεσμα που περιμέναμε».
Για το πώς μπορεί να βρει λύσεις ο Άρης:
«Έτσι όπως είναι η κατάσταση πρέπει κάποιοι άνθρωποι να ξεκινήσουν από το μηδέν. Επίσης, τα πράγματα έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο και ο Α.Σ περιμένει και το ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος θα πρέπει να κάνει ένα σταφ ικανό και να γίνει και η ομάδα ανταγωνιστική».
Για το αν είναι διατεθειμένος να περιμένει:
«Έχουμε υπομονή και πρέπει να περιμένουμε. Ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι μπορεί να γίνει. Θέλει υπομονή».
Για το ποδοσφαιρικό τμήμα:
«Δυστυχώς την τελευταία βδομάδα δεν ήρθαν τα αποτελέσματα. Ελπίζω να επιστρέψει ο Άρης στην πρώτη κατηγορία για να ζεσταθεί και ο κόσμος. Η Γ’ εθνική δεν είναι η θέση του Άρη».
*Πηγή: arenafm.gr

Ήρθε το χρήμα από την Κύπρο!!

Στα ταμειακά διαθέσιμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προστέθηκε από χθες ένα μεγάλο ποσό για «ιερό» σκοπό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α», είναι τα 10,4 εκατ. ευρώ, που ήρθαν από την Κύπρο (ΔΙΜΕΡΑ ΕΠΕ) τις προηγούμενες μέρες, αλλά λόγω του «βαλέρ», εμφανίστηκαν ως διαθέσιμο υπόλοιπο χθες στον τραπεζικό λογαριασμό της ΠΑΕ. Η κατάθεση του ποσού από τον Ιβάν Σαββίδη, προορίζεται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των χρεών στο δημόσιο και αποτέλεσε το σημαντικότερο κομμάτι της διαδικασίας. Όταν τα λεφτά υπάρχουν, όπως στον ΠΑΟΚ, όλα τα άλλα λύνονται, αργά ή γρήγορα. Τα 10,4 εκατ. ευρώ εισέρευσαν στα ταμεία, στο πλαίσιο του κομματιού της αύξησης των 10,5 εκατ. ευρώ με μετρητά. Τα υπόλοιπα εννέα εκατ. της αύξησης, μέσω του ομολογιακού δανείου, θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο Σαββίδης, μέσω των συνεργατών του, ζήτησε έγγραφο βεβαίωσης του πρωτογενούς κεφαλαίου της οφειλής (10.396.911 ευρώ) από την εφορία, ως αποδεικτικό κατοχύρωσης. Θέλει να είναι απολύτως σίγουρος ότι εξοφλεί τα χρέη και δεν θα βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως στο μέλλον, καλούμενος να πληρώσει και κάτι άλλο από τις εκκρεμείς υποθέσεις. Οι υπεύθυνοι της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης διαβεβαίωσαν τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ πως θα τους παραδώσουν σήμερα τη σχετική βεβαίωση. Τα λεφτά είναι εδώ. Από τη στιγμή που θα παραλειφθεί σήμερα και η βεβαίωση οφειλής, θα εκλείψει κάθε εκκρεμότητα για την εξόφληση του χρέους. Η οικογένεια Σαββίδη ήρθε στον ΠΑΟΚ, όπως έχει δηλώσει και ο μεγαλομέτοχος, για να μείνει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
*Πηγή: arenafm.gr

«Έχω πρόταση από τον ΠΑΟΚ»!

Είναι γεγονός πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο ΠΑΟΚ ασχολήθηκε με την περίπτωση του πανύψηλου Σενεγαλέζου στόπερ,  Παπ Εμπόου, του Πανθρακικού. Το συμβόλαιό του τελειώνει το καλοκαίρι και όπως είναι εύλογο δεν θα το ανανεώσει. Στην προπόνηση της ομάδας της Κομοτηνής, πριν από λίγες μέρες, όταν τον ρώτησαν οι συμπαίκτες του τι σκοπεύει να κάνει, φέρεται ότι τους απάντησε «πως έχω δύο προτάσεις, μία από τον ΠΑΟΚ και μία από τουρκική ομάδα, θα επιλέξω και θα αποφασίσω». Μάλιστα, οι φήμες στην ακριτική πόλη λένε, ότι επί Ζήση Βρύζα, υπήρξε το χειμώνα και προσυμφωνία με την πλευρά του παίκτη, την οποία, εάν θέλει ο ΠΑΟΚ μπορεί να ενεργοποιήσει.  Ο Εμπόου είναι 26 χρονών, έχει παίξει σε Μαρσέιγ Β, Κάννες, Μονς και το 2013 πήγε στον Πανθρακικό.
«ΠΑΚΕΤΟ» ΜΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
Οι πληροφορίες από την Κομοτηνή λένε, πως ο Σενεγαλέζος στόπερ δεν θα έρθει μόνος του στην Τούμπα, αλλά «πακέτο» με τον 21χρονο, επίσης, πανύψηλο, τερματοφύλακα,  Γιώργο Αθανασιάδη, που κάνει πολύ καλό πρωτάθλημα. Στο πλαίσιο της αναζήτησης τερματοφύλακα, το ενδιαφέρον του Δικέφαλου για τον Αθανασιάδη είναι δεδομένο και το έχει επισημάνει πολλάκις η «Α». Το συμβόλαιό του τελειώνει το καλοκαίρι του 2016, αλλά ο Πανθρακικός λέγεται ότι τον παραχωρεί στον ΠΑΟΚ,  ένεκα της έναρξης μίας ευρύτερης συνεργασίας των δύο ομάδων, ιδίως εάν ο Πανθρακικός υποβιβαστεί και έναντι ενός μικρού τιμήματος. Ο Αθανασιάδης έχει παίξει στην εθνική Νέων και προέρχεται από τις ακαδημίες του Ηρακλή και του Εθνικού Σοχού. Όπως και στην υπόθεση του Εμπόου, στον Δικέφαλο, κατά την πάγια τακτική τους, δεν σχολιάζουν, ούτε επιβεβαιώνουν, καμία περίπτωση μεταγραφολογίας.
*Πηγή: arenafm.gr*

Τίμησαν τον Δημήτρη Παπαϊωάννου!

Οι δύσκολες οικονομικά στιγμές που βιώνουν οι ομάδες Κ19 και Κ16 των «κιτρινόμαυρων», ήταν η αφορμή ώστε οι νεαροί ποδοσφαιριστές τους να ζητήσουν την βοήθεια των φιλάθλων του Άρη, πριν από την έναρξη της αναμέτρησης κόντρα στον Έβρο Σουφλίου.
Πέρα από την συνεισφορά των φιλάθλων των «κιτρινόμαυρων», σημαντική ήταν και η προσφορά του Αρειανού επιχειρηματία, Ντίμη Παπαϊωάννου, με αποτέλεσμα ο προπονητής των ομάδων Κ19 και Κ16, Δημήτρης Σίτσας, να τον τιμήσει για την προσφορά του.
Χθες το μεσημέρι, ο κόουτς του Άρη βρέθηκε με τον Ντίμη Παπαϊωάννου και του έδωσε μία φανέλα με το νούμερο 10,  η οποία ανέγραφε και το όνομά του επάνω, ενώ από την πλευρά του ο Αρειανός ευχαρίστησε τους ανθρώπους των «κιτρινόμαυρων».
*Πηγή: arenafm.gr*

Το όνομα του επενδυτή και ο καθρέφτης!!

Γράφει ο Κώστας Κούσης
Πολλοί ανησύχησαν χθες με την καθυστέρηση που υπήρξε για κάποια ανακοίνωση «τέλους» με τους επενδυτές της ΚΑΕ Άρης. Στην διάρκεια της ημέρας κυκλοφόρησαν και κάποια νέα που αφορούσαν σε προβλήματα σχετικά με το μετοχολόγιο της εταιρίας, που έκαναν τον κόσμο να προβληματιστεί. Είναι, άλλωστε, ένα απ’ τα χαρακτηριστικά της ΚΑΕ Άρης και όλων των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Η «διαρροή» είναι στο αίμα των παραγόντων τους. Φταίμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι; Όχι, δεν το νομίζουμε, η δουλειά μας είναι να γράφουμε τα γεγονότα και να ενημερώνουμε τον κόσμο. Με αυτό το δεδομένο θεωρώ λάθος όλων μας αν ξέρουμε π.χ. το όνομα του επενδυτή και δεν το γράφουμε. Δεν έχουμε υπογράψει εμείς κάποια ρήτρα εμπιστευτικότητας με τον τάδε ή τον δείνα, εμείς έχουμε «συμβόλαιο» με το κοινό να γράφουμε την αλήθεια και να το ενημερώνουμε σωστά. Ακόμη δεν έχω καταλάβει το λόγο που δεν γράψαμε το όνομα, ίσως για να κάνουμε τον καλό στις εκάστοτε διοικήσεις και μετά να βγαίνουν στις συνεντεύξεις τύπου και να στοχοποιούν ενώπιον των οπαδών και του κάθε ηλίθιου. Αυτά ως αυτοκριτική, δεν ψέγουμε την ΚΑΕ Άρης, πολύ καλά κάνει και θέλει εχεμύθεια, όπως και ο επενδυτής. Ίσως να έχουν τους λόγους τους…
Tips
  • Για εμάς αφορά το σχόλιο αυτοκριτικής, όχι ότι προβληματίζει ιδιαίτερα κανέναν φίλαθλο, όμως σαφώς θα πρέπει να προβληματίσει εμάς. Δε γίνεται να κάνουμε τα χατίρια των οπαδών ή των ανωνύμων εταιριών.
  • Και φταίμε που τα κάναμε τόσο καιρό. Το ζήτημα βέβαια είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής, αφού πέραν της αυτοκριτικής, το θέμα είναι τι γίνεται με τον επενδυτή αυτόν καθαυτόν!
  • Μακάρι να πάνε όλα καλά, γιατί αυτά που ακούστηκαν χθες περί μετοχολογίου και περί… δυσφορίας κάποιων που δεν ενημερώθηκαν για τις… εξελίξεις. Άρη μου, το μεγαλείο σου δεν έχει…
*Πηγή: arenafm.gr*