Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού!

Με Τσόρι και Φορτούνη στην ενδεκάδα παρατάσσει τον Ολυμπιακό κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Βίτορ Περέιρα. Δείτε όλες τις επιλογές του Πορτογάλου τεχνικού.

Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού
Δίχως εκπλήξεις η ενδεκάδα του Ολυμπιακού για τον αγώνα με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Με τον Μιλιβόγεβιτς να προτιμάται στα χαφ αντί του Εντινγκά και με τον Περέιρα να χωράει στην ενδεκάδα Τσόρι και Φορτούνη αφήνοντας εκτός τον Φουστέρ.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρατάσσονται με διάταξη 4-2-3-1: Με τερματοφύλακα τον Ρομπέρτο, αριστερά στην άμυνα τον Μαζουακού, δεξιά τον Σαλίνο και στόπερ τους Σιόβα, Μποτία. Στα χαφ ξεκινούν οι Εντινγκά, Μιλιβόγεβιτς, πιο μπροστά τους θα κινείται ο Τσόρι με τους Φορτούνη, Ντοσεβί. Στην κορυφή της επίθεσης θα βρίσκεται ο Χάρα.

Η 11άδα: Ρομπέρτο, Σιόβας, Μποτία, Μαζουακού, Σαλίνο, Μιλιβόγεβιτς, Εντινγκά, Ντοσεβί, Φορτούνης, Ντομίνγκεζ και Χάρα.

Στον πάγκο: Γιαννιώτης, Κασάμι, Φουστέρ, Μπενίτεθ, Σαντάνα, Γιαννούλης, Διαμαντάκος.*Πηγή: sport-fm.gr*

Διπλή «ζημιά» για Σάλκε!!

Την κακή εικόνα των τελευταίων ματς πληρώνει η Σάλκε, που έμεινε στο 0-0 με την Άουγκσμπουργκ, συνεχίζει να νιώθει την ανάσα της στην 5η θέση και βλέπει από… μακριά αυτή που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Διπλή «ζημιά» για Σάλκε
Ούτε τώρα κατάφερε να συνέλθει η Σάλκε, η οποία έμεινε στο 0-0 με την Άουγκσμπουργκ στην 27η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα.

Οι «μπλε» έμειναν για τρίτο σερί ματς μακριά απ’ τη νίκη με το βαθμολογικό κακό να είναι διπλό.

Αφενός δεν κατάφερε να απομακρυνθεί απ’ την Άουγκσμπουργκ στη μάχη για την πέμπτη θέση, που δίνει το εισιτήριο για το Europa League. Το μεγαλύτερο κακό όμως είναι ότι μετά και την ήττα της απ’ τη Λεβερκούζεν την περασμένη αγωνιστική η Σέλτικ πλέον την βλέπει να απομακρύνεται στο +8, μαζί με την είσοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής

Σάββατο 4/4 (16:30)

Μπάγερ Λεβερκούζεν-Αμβούργο 4-0

Βόλφσμπουργκ-Στουτγκάρδη 3-1
(41’, 65’ Ροντρίγκεζ, 76’ Σίρλε-44’ Χάρνικ)

Χόφενχαϊμ-Γκλάντμπαχ 1-4
(17’ Σίπλοκ-26’ πεν. Κράουζε, 31’, 51’ Χέρμαν, 36’ Ράφαελ)

Βέρντερ Βρέμης-Μάιντς 0-0

Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Ανόβερο 2-2
(27’ Μάντλουνγκ, 54’ Άιγκνερ-69’ Μαρσέλο, 82’ Για Κόναν)

Φράιμπουργκ-Κολωνία 1-0
(37’ Φραντζ)

Ντόρτμουντ-Μπάγερν 0-1
(36’ Λεβαντόφσκι)

Κυριακή 5/4

Άουγκσμπουργκ-Σάλκε 0-0

Χέρτα Βερολίνου-Πάντερμπορν (18:30)

Η επόμενη αγωνιστική (28η)

Παρασκευή 10/4 (21:30)

Ανόβερο-Χέρτα Βερολίνου

Σάββατο 11/4 (16:30)

Μπάγερν Μονάχου-Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Σάλκε-Φράιμπουργκ
Γκλάντμπαχ-Ντόρτμουντ
Μάιντς-Μπάγερ Λεβερκούζεν
Πάντερμπορν-Άουγκσμπουργκ
Αμβούργο-Βόλφσμπουργκ (19:30)

Κυριακή 12/4

Κολωνία-Χόφενχαϊμ (16:30)
Στουτγκάρδη-Βέρντερ Βρέμης (18:30)
*Πηγή: sport-fm.gr*

«Παύω να ασχολούμαι, αλλά κάποια στιγμή θα μιλήσω για όλα»

Σκληρή ανακοίνωση με αιχμές για ΕΠΟ και εισαγγελείς και Ηρακλής εξέδωσε η Λαμία, ενώ ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου γνωστοποίησε πως από σήμερα δεν είναι πρόεδρος της ΠΑΕ.

«Παύω να ασχολούμαι, αλλά κάποια στιγμή θα μιλήσω για όλα»
Ειρωνικά, αλλά και με αιχμηρό τρόπο σχολίασαν στη Λαμία τον τρόπο με τον οποίο έμειναν εκτός των play-off στη Football League. Η Λάρισα έφυγε με το «διπλό» (1-0) από το Καυτανζόγλειο με τον επιθετικό του Ηρακλή να αστοχεί σε εκτέλεση πέναλτι λίγο πριν το φινάλε. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ γνωστοποίησε πως από σήμερα παύει να είναι πρόεδρος του συλλόγου και να ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει για όλα.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ

«Φίλαθλοι της Λαμίας χειροκροτήστε το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, με την ΕΠΟ, τους εισαγγελείς του, τους παράγοντές του, καθώς και τη μεγάλη ομάδα του ΗΡΑΚΛΗ με την τεράστια ιστορία της...».

Παράλληλα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο Μ. Δευτέρα (6/4/2015) Συνέντευξη Τύπου του Πανουργιά Παπαϊωάννου και ο ίδιος δηλώνει:

«Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Μ. Δευτέρα Συνέντευξη Τύπου, γιατί από σήμερα το απόγευμα δεν είμαι Πρόεδρος της ΠΑΕ, καθώς πιστεύω ότι το να ασχολούμαι με το ελληνικό ποδόσφαιρο απαξιώνω τον εαυτό μου και τις αξίες μου για τον άνθρωπο και τον αθλητισμό. Κάποια στιγμή όμως θα μιλήσω για όλους και για όλα. Γιατί η Λαμία δεν μπήκε στα play off, ποιοι έστησαν Λαμία εντός και εκτός ομάδας. Αυτό οφείλω να το κάνω μόνο για τους αγνούς φιλάθλους της, αυτούς που πίστεψαν στη μεγάλη προσπάθεια που έκανα και όχι σ' αυτούς που εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία άρχισαν να κάνουν δημόσιες σχέσεις με ποδοσφαιριστές, να τους χρησιμοποιούν σαν φωτομοντέλα και να γυρίζουν από καφετέριες σε ταβέρνες νομίζοντας ότι έτσι θα αυτοπροβληθούν. Σ' αυτούς δεν οφείλω τίποτα και δεν θέλω να τους ξέρω...».

Η Μπάγερν νίκησε τον... Βουγιούκα!!

Σημαντική νίκη με 87-76 επί της Ουλμ του Ίαν Βουγιούκα εκτός έδρας πήρε η Μπάγερν για τη γερμανική λίγκα.

Η Μπάγερν νίκησε τον... Βουγιούκα
Έχοντας τα ηνία από το ξεκίνημα, η Μπάγερν Μονάχου επιβλήθηκε στην έδρα της Ουλμ με 87-76, για την 29η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος και έτσι έφτασε στη δεύτερη σερί της νίκη.

Κορυφαίος για τους Βαυαρούς ήταν ο Νιχάντ Ντζέντοβιτς με 21 πόντους, ενώ ο Τζον Μπράιαντ πρόσθεσε άλλους 14. Από τους ηττημένους, πρώτος σκόρερ ήταν ο Οχλμπρεχτ με 26 πόντους, ενώ ο Ίαν Βουγιούκας σε 16:59’’ που αγωνίστηκε είχε 7 πόντους και 3 ριμπάουντ.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Νέο «σοκ» για Φενέρ!!

Σε κακό… φεγγάρι βρίσκεται η Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ, καθώς μετά τη συντριβή στη Βιτόρια από τη Λαμποράλ Κούτσα, ηττήθηκε (82-77) και από την Μπάνβιτ για το τουρκικό πρωτάθλημα.

Νέο «σοκ» για Φενέρ!
«Συναγερμός» στη Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ! Λίγες μέρες μετά τη συντριβή στη Βιτόρια από τη Λαμποράλ Κούτσα, η ομάδα του Ομπράντοβιτς ηττήθηκε με 82-77 από την Μπάνβιτ, για την 25η αγωνιστική του τουρκικού πρωταθλήματος.

Πρώτος σκόρερ για τους γηπεδούχους, οι οποίοι είχαν πολύ καλά ποσοστά έξω από τα 6,75μ. (12/21), ήταν ο Ρόουλαντ με 20 πόντους, ενώ από τη Φενέρ κορυφαίος ήταν ο Βέσελι με 18 πόντους και 7 ριμπάουντ, με τον Νίκο Ζήση να είχε 2 πόντους, 4 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ. *Πηγή: sport-fm.gr*

Ρονάλντο: «Θα πλήρωνα κι απ' την τσέπη μου για τον Μέσι»!!

Μέχρι και... οικονομική θυσία από την τσέπη του θα έκανε ο Ρονάλντο για να πάρει τον Λιονέλ Μέσι στην ομάδα της οποίας είναι συνιδιοκτήτης στις ΗΠΑ!
Ο Βραζιλιάνος, που κατέχει πλέον ένα μέρος των μετοχών της Fort Lauderdale Strikers, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του αμερικανικού πρωταθλήματος, μίλησε για το Αργεντινό «μάγο» της Μπαρτσελόνα και υποστήριξε ότι αν ήταν δυνατό, θα έβαζε μέχρι και απ' την τσέπη του για να δει τον Μέσι στον σύλλογό του.
«Δεν υπάρχει ταβάνι για εμάς... Ο ουρανός είναι το ταβάνι. Θέλουμε να κάνουμε πολλά και καλά πράγματα. Σε λίγα χρόνια θα δείτε ότι θα κάνουμε κινήσεις που θα προκαλέσουν εντύπωση. Όλα είναι πιθανά, Προσωπικά, θα έβαζα μέχρι και απ' την τσέπη μου για να πάρουμε τον Μέσι» δήλωσε το «φαινόμενο».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Προσβολή προς τη μάνα του νεκρού οπαδού της Νάπολι!! (pics)

Δύο πανό με άκρως υβριστικό περιεχόμενο αναρτήθηκαν στο πέταλο των οργανωμένων οπαδών της Ρόμα, με αποδέκτη τη μάνα του οπαδού της Νάπολι που έχασε τη ζωή του πέρυσι, πριν τον τελικό Κυπέλλου!
Στην «Curva Sud», εξέδρα όπου βρίσκονται σε κάθε παιχνίδι των «τζιαλορόσι» οι ένθερμοι υποστηρικτές τους, κατά τη διάρκεια της νίκης (1-0) επί των «παρτενοπέι», το μεσημέρι του Σαββάτου, έκαναν την εμφάνισή τους δύο πανό.
Σε αυτά, αναγράφονταν προσβολές εις βάρος της μάνας του Τσίρο Εσπόζιτο, οπαδού της Νάπολι που έχασε τη ζωή του σε επεισόδια πριν από τον τελικό του Κυπέλλου, την περσινή αγωνιστική περίοδο.
"Τί θλιβερό πράγμα... κέρδος σε κηδεία με βιβλία και συνεντεύξεις", έγραφε το ένα πανό ενώ το περιεχόμενο του άλλου πανό ήταν ως εξής: "Υπάρχει αυτός που κλαίει έναν γιο με πόνο και ηθική και αυτός που κάνει business χωρίς αξιοπρέπεια. Τιμή σε σένα κυρία Ντε Φάλκι".
Ο Αντόνιο Ντε Φάλκι, ήταν ένα 19χρονο παιδί που μαχαιρώθηκε στα εκδοτήρια του «Σαν Σίρο», το 1989, λίγες ώρες πριν από παιχνίδι της Μίλαν με τη Ρόμα...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Aνάλυση Αγώνα: Άρσεναλ - Λίβερπουλ!! (vids+pics)

Ο Μιχάλης Τσοκακτσίδης, προπονητής και συγγραφέας βιβλίων προπονητικής, αναλύει στο gazzetta.gr με γραφήματα και video τη μεγάλη νίκη της Άρσεναλ επί της Λίβερπουλ!
Του Μιχαήλ Τσοκακτσίδη
Ο Μιχάλης Τσοκακτσίδης γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στη Δράμα. Είναι κάτοχος προπονητικού διπλώματος UEFA A’, όπως επίσης και πτυχίου καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Έχει γράψει 2 βιβλία προπονητικής ποδοσφαίρου, με το πρώτο να έχει μεταφραστεί ήδη σε 3 γλώσσες κάτι που είναι σε διαδικασία να γίνει και για το δεύτερο. Το βιβλίο ’’Jose Mourinho Attacking Sessions’’, (ελληνικός τίτλος Ρεάλ Μαδρίτης Προπόνηση Επίθεσης) ψηφίστηκε ως το δεύτερο καλύτερο βιβλίο προπονητικής ποδοσφαίρου από την ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για το 2014. Στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου ήταν προπονητής της ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ.
Σε συνεργασία με την ιστοσελίδα soccerteamtactics.com που ειδικεύεται σε τακτικές αναλύσεις ενώ περιέχει προς ανάγνωση άρθρα και ασκήσεις σχετικά με  την προπονητική του ποδοσφαίρου. 
Η Άρσεναλ επικράτησε απολυτά δίκαια και σχετικά εύκολα της Λίβερπουλ, δείχνοντας ότι δεν επηρεάστηκε από την διακοπή και αποδεικνύοντας ότι αυτήν την εποχή είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και ίσως η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Premier League.
ΑΡΧΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΑΣΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ

1ο Ημίχρονο: Η πίεση της Άρσεναλ ψηλά και η εκμετάλλευση της εμμονής-προσήλωσης της Λίβερπουλ στο αρχικό αγωνιστικό πλάνο
Άρσεναλ: Ο Arsen Wenger ξεκίνησε με σχηματισμό 4-3-3 έχοντας στην κορυφή της επίθεσης τον Giroud, και στις πλευρές τους Sanchez αριστερά και Ramsey δεξιά φέρνοντας τον Ozil στην 3αδα της μεσαίας γραμμή μαζί τους Coquelin και Cazorla Ο στόχος όπως φάνηκε ξεκάθαρα από την αρχή ήταν το παιχνίδι κυριαρχίας μέσω ενός συνδυαστικού παιχνιδιού το οποίο θα ξεκινούσε κυρίως από τους ποιοτικούς εσωτερικούς μεσοεπιθετικούς Ozil και Cazorla και την εκμετάλλευση της υπεραριθμίας στον άξονα (3v2) σε συνδυασμό με τους πλάγιους επιθετικούς Sanchez και Ramsey, με τον Coquelin να είναι ο παίκτης που έδινε την υποστήριξη σε όλους αυτούς αλλά και την ισορροπία, ενώ στη δημιουργία του πλάτος της επίθεσης βοηθούσαν και οι Monreal και Bellerin. Στη φάση της άμυνας στόχος η πίεση ψηλά και στην απώλεια της μπάλας (μετάβαση επίθεση σε άμυνα) η άμεση πίεση στο χώρο απώλειας της.
Φαινομενικά υπήρχε μία σχέση 3v3 για τους 3 επιθετικούς των γηπεδούχων, αλλά με την μετατόπιση πιο πίσω στη φάση άμυνας της των πλάγιων Henderson και Moreno η διάταξη της Λίβερπουλ μετατρέπονταν σε 5-4-1.

Έτσι είχαμε την δημιουργία μιας σχέσης 3v5 και οι πλάγιοι Sanchez και Ramsey να έχουν να αντιμετωπίσουν τoυς Henderson Moreno αλλά και τους Can και Sakho στην κάλυψη τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα απέναντι σε οργανωμένη άμυνα και σε αυτή την φάση του παιχνιδιού η Αρσεναλ παρόλο την εμφανή υπεροχή της, να μην μπορεί να διασπάσει την αμυντική οργάνωση της Λίβερπουλ και να κάνει ευκαιρίες. Αντίθετα αυτό συνέβη με 2 τρόπους:
α) με την έντονη πίεση ψηλά που ασκούσαν στη φάση άμυνας κερδίζοντας πολλές φορές την μπάλα και περνώντας άμεσα από την άμυνα στην επίθεση μέσω ενός γρήγορου και συνδυαστικού παιχνιδιού και β) με φάσεις μέσα από διπλή μετάβαση, δηλαδή ενώ είχαν αρχικά την μπάλα οι παίκτες της Άρσεναλ σε οργανωμένη επίθεση την έχαναν και άμεσα ασκούσαν έντονη πίεση για να την επανακτήσουν πολύ γρήγορα περνώντας και πάλι στην επίθεση και βρίσκοντας προς στιγμήν σε ανισσοροπία την άμυνα της Λίβερπουλ. (μετάβαση από επίθεση σε άμυνα και από άμυνα σε επίθεση).
Στην 1η περίπτωση οι παίκτες της Άρσεναλ είχαν στόχο την έντονη πίεση ειδικά πάνω στους 3 κεντρικούς αμυντικούς Toure, Can και Sakho με στόχο να απομονώσουν την πάσα τους (ειδικά των Can και Sakho) στα πλάγια προς στους Henderson και Moreno εκεί οπού η Λίβερπουλ είχε την αριθμητική υπεροχή και με στόχο αν δεν καταφέρουν να κερδίσουν την μπάλα, άμεσα αυτή να πάει εσωτερικά σε έναν εκ των Lucas και Allen στον άξονα, εκεί οπού η Άρσεναλ είχε την δική της υπεραριθμία 3v2.

Επίσης στη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση ήθελαν να εκμεταλλευτούν τους χώρους που δημιουργούνται από τις αποστάσεις και τις τοποθετήσεις που έχουν μεταξύ τους οι 3 αμυντικοί όταν ξεκινάνε ανάπτυξη από πίσω, αλλά και τα βαριά κορμιά και τις αργές αντιδράσεις (ειδικά Toure).
Στην 2η περίπτωση στην άμεση επανάκτηση της μπάλας βοηθούσε το γεγονός ότι οι παίκτες της Λίβερπουλ ήταν οι περισσότεροι στην ευθεία ή πίσω από την μπάλα και έτσι δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν διαφορετικές γραμμές στήριξης και υποστήριξης στον κάτοχο της μπάλας (μία γραμμή στην καλύτερη περίπτωση) με αποτέλεσμα αυτός να μην έχει επιλογές, (πλην του Sterling)

Σε αυτό βέβαια συνηγόρησε και η Λίβερπουλ η οποία από την αρχή του παιχνιδιού ήθελε να αναπτυχτεί από πίσω ακόμη και στην περίπτωση που ο αντίπαλος πίεζε ψηλά και συγχρονισμένα δείχνοντας έμμονη σε αυτό και ενώ φαινόταν ότι οι παίκτες της (ειδικά οι 3 πίσω) δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις πολλές χαμένες μπάλες στα 20-30 μέτρα από την εστία δίνοντας στον αντίπαλο την δυνατότητα να έρθει πολύ εύκολα πολλές φορές κοντά στο γκολ και να φέρει πανικό σε πολλές φάσεις στους φιλοξενούμενους
Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις, όπως και η φάση του 3ου γκολ


Αντίθετα όταν η μπάλα πήγε στο αντίπαλο μισό και η ομάδα πηρέ μέτρα στο γήπεδο (μετά το πρώτο 15λεπτο), την κυκλοφόρησε πολύ καλύτερα ακόμη και κάτω από πίεση, άρχισε να εκμεταλλεύεται και την υπεραριθμία της στα πλάγια είτε με άμεση συνεργασία των παικτών της πλευράς, είτε με την συγκέντρωση αρχικά του αντιπάλου στη μία πλευρά και μεταφορά του παιχνιδιού στην άλλη. Δημιούργησε και αυτή τις προϋποθέσεις για το γκολ, με την μεγαλύτερη φάση το τετ α τετ των Markovic, Sterling στο 19, εκεί που θα μπορούσε να την βάλει μπροστά στο σκορ και να δώσει ένα έξτρα πρόβλημα στον αντίπαλο.
Σε ένα χρονικό σημείο του παιχνιδιού στο οποίο ο αγώνας ήταν πλέον ισορροπημένος ήρθαν τα 2 επανωτά γκολ της Άρσεναλ στα οποία φαίνεται πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πνευματική ικανότητα και πνευματική κατάσταση των παικτών. Στο πρώτο γκολ στην εσωτερική κίνηση του Bellerin υπάρχουν 3-4 παίκτες της Λίβερπουλ πάνω του, με τον Allen ειδικά να μην του κλείνει το αριστερό πόδι και τη γωνία του σουτ, ενώ στο 2ο έχουμε το
άσκοπο φάουλ του Sakho πάνω στον Ozil, τα οποία σε συνδυασμό με το 3ο γκολ (από μετάβαση όπως αναφέραμε πιο πριν) του Sanchez στην εκπνοή καθόρισαν από το 1ο μέρος τον νικητή της αναμέτρησης.
 
 
2ο Ημίχρονο:
Με αλλαγή σε πρόσωπα και σχηματισμό ξεκίνησε ο Rodgers στο 2ο ημίχρονο. Την θέση του Markovic πήρε ο Sturridge και ο σχηματισμός από 3-4-3 μετατράπηκε σε 4-3-3. O Sturridge πέρασε στην κορυφή της επίθεσης με τον Sterling στα αριστερά και τον Coutinho μαζί με τον Allen μπροστά από τον Lucas. Αλλαγή σχηματισμού είχαμε και για την Άρσεναλ από 4-3-3 σε 4-2-3-1 με τον Ozil να έρχεται πίσω από τον Giroud, ενώ η απάντηση στην κίνηση του Rodgers με τον Sturridge στην κορυφή ήταν η αλλαγή του Koscienly με τον Gabriel

Η Λίβερπούλ με το 4-3-3 λειτούργησε καλύτερα στην ανάπτυξη της, στην οποία η πλειονότητα των επιθέσεων της εκδηλώνονταν από τα αριστερά, είτε θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα, την επιθετικότητα και ικανότητα του Sterling στο 1v1 με τον Bellerin, είτε με συνεργασίες των Moreno, Sterling, Allen προσπαθώντας να δημιουργήσουν υπεραριθμία στα πλάγια.
Η Αρσεναλ από την άλλη με την αλλαγή σχηματισμού δεν ξεκινούσε την πίεση της ψηλά, αλλά από την μεσαία ζώνη επιδιώκοντας να είναι πιο συμπαγής και να παίξει γρήγορα κάθετα και συνδυαστικά (όπως ξέρει εξαιρετικά να κάνει) όταν κέρδιζε την μπάλα. Στην απώλεια της μπάλας όμως συνέχιζε να πιέζει άμεσα στον χώρο που χάθηκε η μπάλα. Το παιχνίδι είχε ρυθμό και φάσεις και από τις 2 ομάδες και στο 60’ με την αλλαγή του Flamini στη θέση του Ramsey, o Wenger ήθελε να δώσει από την μια μεγαλύτερη δυναμική στον άξονα (με Flamini,
Coquelin και Gazorla) και παράλληλα μετατοπίζοντας τον Sanchez δεξιά να δώσει ένα έξτρα πρόβλημα από την πλευρά του Moreno για να περιορίσει και την επιθετικότητα της Λίβερπουλ από εκείνη την πλευρά. Επίσης θεωρώντας τον Can λιγότερο επικίνδυνο επιθετικά πέρασε τον Ozil στα αριστερά.
Από εκείνο το σημείο και μετά η Λίβερπουλ μπορεί να είχε την κατοχή, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει φάσεις με την Άρσεναλ να ελέγχει το ματς. Η αλλαγή του Welbeck στο 72 στη θέση του Ozil, είχε στόχο να δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα για την Άρσεναλ και από την αριστερή πλευρά για να εκμεταλλευτεί ακόμη καλύτερα την μετάβαση στην επίθεση. Το γκολ με το πέναλτι του Henderson και οι όποιες ελπίδες είχε η Λίβερπουλ να διεκδικήσει ακόμη περισσότερο το ματς με την μείωση του σκορ, ήρθε να τελειώσει η αδικαιολόγητη αποβολή (αναφερθήκαμε περί πνευματικότητας πιο πριν) του Can.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η έντονη και συγχρονισμένη πίεση στην υψηλή ζώνη από πλευράς Άρσεναλ στο 1ο ημίχρονο και η εκμετάλλευση της φάσης της μετάβασης από την επίθεση στην άμυνα, σε συνδυασμό με την εμμονή-προσήλωση της Λίβερπουλ να προσπαθεί να αναπτυχθεί συνδυαστικά από πίσω, αλλά και τα πολλά και εύκολα ατομικά λάθη των παικτών του Rodgers στο πρώτο κυρίως μέρος, ήταν καθοριστικά για να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα από το πρώτο κιόλας 45λεπτο.

 
*Πηγή: gazzetta.gr*

Ζουνίνιο: «Είχα το χάρισμα» (vid)

Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο θυμάται στο FourFourTwo το εκπληκτικό του γκολ με την Μπάγερν το 2003.
Το 2009 στο τελευταίο του παιχνίδι με την Λυών, ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο σκόραρε στο ματς με την Καέν και έκλεισε την καριέρα του στην γαλλική ομάδα, φτάνοντας τα 100 γκολ. Από αυτά τα 44 ήταν με φάουλ!
«Το ψάξιμο για το μυστικό του Ζουνίνιο μου είχε γίνει εμμονή. Σε σημείο που δεν σκεφτόμουν τίποτα άλλο», είχε γράψει ο Αντρέα Πίρλο στην αυτοβιογραφία του. Ο Βραζιλιάνος άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με την μπάλα να υπακούει στους δικούς του κανόνες.
«Μετά την προπόνηση συνεχίζαμε μαζί με τον Βερκούτρ», θυμήθηκε ο Ζουνίνιο. «Εκτελούσα 30-40 φάουλ κάθε φορά και τα περισσότερα έβρισκαν στόχο. Κάθε φορά που σκόραρα με φάουλ, έτρεχα στον πάγκο για να αφιερώσω το γκολ στον Ρεμί (Βερκούτρ), καθώς με είχε βοηθήσει πολύ. Είχα το χάρισμα, όμως δούλεψα πάρα πολύ».
Το να διαλέξεις ένα από τα τόσα εκπληκτικά φάουλ του είναι δύσκολο. «Αν έπρεπε να διαλέξω κάποιο, θα ήταν στο Μόναχο με την Μπάγερν», είπε ο Ζουνίνιο. «Ήμασταν σε δύσκολη θέση στον όμιλο, όμως τα καταφέραμε. Φυσικά, έπαιξα και εγώ ρόλο», σχολίασε γελώντας.
Μόλις στο 6’ η Λυών κέρδισε φάουλ στα 30 μέτρα και ο Ζουνίνιο έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. «Δεν έκανα κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλες εκτελέσεις. Νομίζω ότι ήταν το πιο δύσκολο, γιατί είχα τον Καν απέναντί μου. Όσο για το μυστικό μου; Δε θα το αποκαλύψω. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι προσπαθούσα να βρω την μπάλα, κάνοντας επαφή μόνο με 3 δάχτυλα, προσπαθώντας να κρατήσω το πόδι μου στην ευθεία. Εκείνο το γκολ το ευχαριστήθηκα όσο λίγα. Στη συνέχεια χάρηκα πολύ και για τον Έλμπερ, που είχε επιστρέψει στο Μόναχο με γκολ, για να μας δώσει τη νίκη».



*Πηγή: gazzetta.gr*

Έτρεξε να πανηγυρίσει ο Ρόις, αλλά...!! (vid)

Όταν λογαριάζεις χωρίς τον Μανουέλ Νόιερ, αυτά παθαίνεις. Ο Μάρκο Ρόις, σαν να μην... ήξερε τι «γάτα» είναι ο πορτιέρο της Μπάγερν, έπεσε στην παγίδα και του βγήκε ξινός ο πανηγυρισμός!
Οι Βαυαροί έφυγαν από το «Signal Iduna Park» με τους τρεις βαθμούς χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο μεγάλο ντέρμπι της Bundesliga, με τον Νόιερ να διατηρεί απαραβίαστη την εστία του, κάνοντας μια από τις καλύτερες αποκρούσεις της καριέρας του.
Σε εκτέλεση φάουλ από τον Ρόις, με τη μπάλα να παίρνει πορεία προς τα δίχτυα και τον Γερμανό να τεντώνει το κορμί του μήπως και προλάβει τη μπάλα, ο αστέρας των Βεστφαλών βιάστηκε να τρέξει για να πανηγυρίσει...
Δεν λογάριαζε το εκτίναγμα του πορτιέρο των Πρωταθλητών που τελικά έφτασε στη μπάλα και αφού πρώτα τη σταμάτησε, τη μπλόκαρε για να κρατήσει το «μηδέν».
Δείτε το στιγμιότυπο στο οποίο ο Ρόις φεύγει να πανηγυρίσει, αλλά...



*Πηγή: gazzetta.gr*

Ανανέωσαν Βάιντσιρλ και Ρόιτερ!!

Μεγάλη επιτυχία για την Άουγκσμπουργκ, που ανακοίνωσε ότι ο προπονητής Μάρκους Βάιντσιρλ και ο τεχνικός διευθυντής Στέφαν Ρόιτερ υπέγραψαν νέα συμβόλαια.
Οι πρωτομάστορες της εκπληκτικής πορείας της Άουγκσμπουργκ θα συνεχίσουν στα πόστα τους. Οι Βαυαροί ανακοίνωσαν ότι ο προπονητής Μάρκους Βάιντσιρλ, που είναι στόχος μεγαλύτερων συλλόγων, υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2019 (το προηγούμενο έφτανε στο τέλος του το 2017), ενώ ανανέωσε και ο τεχνικός διευθυντής Στέφαν Ρόιτερ μέχρι το 2020.
«Η εξέλιξη της Άουγκσμπουργκ τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι εκπληκτική. Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί να είμαστε επιτυχημένοι. Το διασκεδάζουμε», τόνισε ο Βάιντσιρλ.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Όταν το ποδόσφαιρο γνώρισε την τραγωδία!!

Στις 5 Απριλίου του μακρινού 1902 το Άιμπροξ της Σκωτίας γνώρισε την πρώτη μεγάλη ποδοσφαιρική τραγωδία. Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται.

Η επιλογή του Άιμπροξ

Το Χάμπντεν Παρκ, το οποίο έγινε η έδρα της Εθνικής Σκωτίας ολοκληρώθηκε το 1903, επομένως η Γλασκόβη φιλοξενούσε της αναμετρήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στα δύο γήπεδα των μεγάλων ομάδων της. Τα ματς με την Αγγλία ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικά, επομένως ήταν δεδομένο ότι τα γήπεδα θα γεμίσουν και η ομάδα που διέθετε την έδρα της θα έβαζε αρκετά χρήματα στα ταμεία της. Το 1892 οι Ρέιντζερς είχαν φιλοξενήσει για τελευταία φορά την αναμέτρηση, ωστόσο τα βελτιωτικά έργα στο Σέλτικ Παρκ έκαναν το γήπεδο των «Καθολικών» πιο κατάλληλο για τόσο σημαντικά παιχνίδια. Έτσι, το 1894, το 1896, το 1898 και το 1900 η Σκωτία φιλοξένησε την Αγγλία στην έδρα της Σέλτικ.
Οι «Προτεστάντες» αποφάσισαν λοιπόν να... επανέλθουν. Το νέο Άιμπροξ είχε ολοκληρωθεί το 1899, μια εποχή όπου οι Τζερς μάζευαν τον περισσότερο κόσμο και χρειάστηκαν 20.000 λίρες, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή. Η επένδυση έπιασε τόπο. Οι Τζερς κάλεσαν επιθεωρητή για να δώσει τη συγκατάθεσή του ότι το γήπεδο ήταν το καταλληλότερο για μεγάλα ματς και η και έτσι η Ομοσπονδία αποφάσισε το ματς με τα «Λιοντάρια» για το ετήσιο British Home International Championship να επιστρέψει τους Ρέιντζερς.

Τραγωδία και συνέχεια

Το παιχνίδι ήταν το πρώτο που και οι δύο Εθνικές αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και το ενδιαφέρον, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ήταν μεγάλο. Ο κόσμος μαζεύτηκε από όλη τη χώρα και ήταν η πρώτη φορά που το γήπεδο της Γλασκόβης δεχόταν τόσους θεατές. Η Ομοσπονδία φρόντισε να διαθέσει 50 επιπλέον άτομα για την ασφάλεια και τον έλεγχο του πλήθους. Η δυνατή βροχή που είχε πέσει το προηγούμενο βράδυ δεν πτόησε τους θεατές, αφού περίπου 70.000 άτομα μαζεύτηκαν για τον μεγάλο αγώνα. Ωστόσο, επηρέασε τις ξύλινες κερκίδες. Είκοσι λεπτά μετά τη σέντρα, δεν άντεξαν το βάρος των οπαδών. Τα ατσάλινα στηρίγματα δεν κατάφεραν να κρατήσουν και μια μεγάλη τρύπα άνοιξε σε ένα σημείο όπου ο κόσμος παρακολουθούσε αμέριμνος την αναμέτρηση.
Οι φίλαθλοι άρχισαν να πέφτουν. Το ύψος ξεπερνούσε τα 15 μέτρα και η τραγωδία ήταν τεράστια. Σύμφωνα με αναφορές της εφημερίδας Scotsman,στο δεκάλεπτο έγινε μια ευκαιρία για τη Σκωτία, η οποία ίσως και να έπαιξε ρόλο σε ό,τι ακολούθησε. Όποτε η ομάδα τους έβγαινε μπροστά, οι οπαδοί μετατοπίζονταν στο μπροστινό μέρος της κερκίδας και όποτε ήταν σε θέση άμυνας επέστρεφαν προς τα πίσω. Η κινητικότητα αυτή ίσως προκάλεσε επιπλέον πίεση στα ήδη επιβαρυμένα στηρίγματα. «Έγινε ξαφνικά. Δεν υπήρχε κάτι που να δείχνει ότι θα υποχωρήσει το έδαφος. Ακούστηκε ένας ξαφνικός θόρυβος και πρόλαβα να δω τα δοκάρια να χωρίζονται. Στη συνέχεια πέσαμε στο κενό», είπε στο δικαστήριο ένας από τους επιζώντες.
Ο κόσμος, πανικόβλητος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και για 20 λεπτά το παιχνίδι σταμάτησε, αφού επικρατούσε χάος. Παρόλα αυτά, συνεχίστηκε κανονικά! Το ματς τελείωσε 1-1, αλλά όταν οι Ομοσπονδίες αντιλήφθηκαν τον αριθμό των νεκρών και των  τραυματιών, αποφάσισαν να το ακυρώσουν. Αργότερα, η συνέχεια του αγώνα δικαιολογήθηκε ως τακτική των αρχών, προκειμένου να μην ακολουθήσει νέα τραγωδία με με την μαζική και χωρίς τάξη έξοδο των οπαδών.

Πανικός

Στην πόλη επικράτησε πανικός. Τα νοσοκομεία της Γλασκόβης γέμισαν, αλλά δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανταπεξέλθουν στους εκατοντάδες τραυματίες. Τα κελιά του αστυνομικού τμήματος μετατράπηκαν σε μονάδες φροντίδας, με κάποιους να μεταφέρονται εκεί. Παρότι υπάρχει διαφορά στο πως παρουσιάζονται τα δεδομένα, συνολικά, οι τραυματίες φέρονται να ξεπέρασαν τους 600, ενώ 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι θάνατοι προήλθαν απευθείας από την πτώση, είτε λόγω της πρόσκρουσης, είτε από τα συντρίμμια. Τρεις εξ' αυτών, όμως, σύμφωνα με τις αναφορές, έχασαν τη ζωή τους από καρδιακό επεισόδιο λόγω του σοκ. Οι νοσοκομειακές αρχές ήταν επίσης σε σοκ, αντικρίζοντας κάποιους από τους φρικτούς τραυματισμούς. Κομμάτια ξύλου μετατράπηκαν σε φορεία και νάρθηκες. Το σκηνικό θύμιζε πολεμικό τοπίο. Όλη η πόλη ήταν σε συναγερμό, με τον κόσμο να τρέχει στα νοσοκομεία ψάχνοντας τους συγγενείς τους, ενώ τα νέα σύντομα διαδόθηκαν παντού.
Στις 3 Μαϊου, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά, σε μια άτυπη ρεβάνς αυτή τη φορά στο Βίλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ, με τα έσοδα να διατίθενται για τα θύματα. Οι μνήμες ήταν ακόμα πολύ πρόσφατες, αφού ο τελευταίος που υπέκυψε στα τραύματά του έφυγε από τη ζωή μια βδομάδα πριν το ματς. Η Μπλάκμπερν πήγε στη Γλασκώβη για να παίξει φιλικό με τη Σέλτικ, προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για τον σκοπό.

Δόθηκε αποζημίωση σε 578 ανθρώπους, ενώ στον προμηθευτής ξύλου, από το οποίο κατασκευάστηκαν οι κερκίδες, ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία, αλλά τελικά αθωώθηκε. Η υπερασπιστική του γραμμή επικεντρώθηκε στο ότι αιτία της τραγωδίας δεν ήταν το υλικό, αλλά το σχέδιο κατασκευής και οι ευθύνες μοιράστηκαν.
 Η καταστροφή άλλαξε οριστικά τη λογική των γηπέδων, όπως έγινε στην Αγγλία και μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο. Οι ξύλινες κερκίδες πέρασαν οριστικά στ παρελθόν τόσο στο Άϊμπροξ, όσο και σε άλλα γήπεδα που τις χρησιμοποιούσαν και το τσιμέντο κυριάρχησε. Οι Ρέιντζερς πάντως υπέστησαν σημαντικές οικονομικές ζημιές, αφού ήταν ήδη χρεωμένοι για το νέο Άιμπροξ. Αναγκάστηκαν να βγάλουν αρκετούς παίκτες στο «σφυρί» και πέρασαν μια αρκετά σημαντική περίοδο ξηρασίας, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1903, μέχρι να ξαναπάρουν τα πάνω τους...

Δεν ήταν η μοναδική...

Στο Άιμπροξ έλαβαν χώρα δύο ακόμα τραγωδίες. Το 1961 έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα στην Stairway 13, όπου μετά από δύο ακόμα περιστατικά στο τέλος της δεκαετίας έγιναν βελτιωτικά έργα. Ωστόσο, στο ίδιο σημείο έλαβε χώρα η μεγαλύτερη τραγωδία της Σκωτίας. Το 1971, μετά από το Old Firm με την Σέλτικ, 66 οπαδοί έχασαν τη ζωή τους  καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το γήπεδο. Κάποιοι σκόνταψαν, παρέσυραν κάποιους άλλους και ακολούθησε μια τρομακτική συντριβή, που έμεινε στην ιστορία.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Τι είχαμε, τι χάσαμε...!!

Ο Κώστας Ασημακόπουλος αναλύει τους κερδισμένους και τους χαμένους με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου στην Α1 του βόλεϊ.
Τα τελευταία 20 χρόνια οπότε και καθιερώθηκαν επί της ουσίας τα πλέι οφ συνοδεύονται από σενάρια επιβίωσης και συνωμοσιολογίας που κάθε κάθε χρόνο ξεπερνούν τη φαντασία. Με την ταυτόχρονη άνοδο του Άρη και της Ορεστιάδας τη δεκαετία του ΄90 και αργότερα του Ηρακλή έσπασε το μονοπώλιο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και το φινάλε της κανονικής περιόδου είχε πάντα ξεχωριστή σημασία.
Τα πιθανά σενάρια επιβίωσης εμπλουτίζουν κάθε φορά την προκήρυξη με δεκάδες δικλείδες ασφαλείας, προϋποθέσεις και όρους σε τέτοιο βαθμό που λίγο πριν την έναρξη των πλέι άουτ να χρειάζονται ερμηνείες, μπόλικη καχυποψία και παραιτήσεις για να γαρνίρουν ένα πρωτάθλημα που έτσι κι αλλιώς είναι από μόνο του απρόβλεπτο και πολύ ανταγωνιστικό ακόμα και με ομάδες που τις τελευταίες εβδομάδες επιβιώνουν με λύσεις ανάγκης.
Xθες είχαμε δύο δεδομένα. Τους ημιτελικούς ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός – Φοίνικας αλλά και τα πανηγύρια των παικτών του Άρη που τερμάτισε στην 9η θέση.
Θέλετε γιατί σώθηκε η ομάδα τους χωρίς την διαδικασία των πλέι άουτ; Θέλετε γιατί οι παίκτες του Άρη έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια τους και λυτρώνονται με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων τους; Θέλετε γιατί θα βλέπουν ως θεατές το πρωτάθλημα; Όπως και να έχει είναι απόλυτα δικαιωμένοι για την προσπάθεια τους και σίγουρα ο σύλλογος χρωστάει πολλά σε αυτή τη παρέα των αθλητών που άλλοι τους αποκαλούν ευσυνείδητους και άλλοι κορόιδα. Η ιστορία θα δώσει την απάντηση.
Κι επειδή φινάλε χωρίς σενάρια δεν γίνεται, οι νίκες του Φοίνικα, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ τίναξαν τη... μπάνκα στον αέρα. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε τους χαμένους και τους κερδισμένους της κανονικής περιόδου.
Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έκανε ένα... λεκέ στο φινάλε της κανονικής περιόδου ύστερα από την ήττα υπέστη από τον Παναθηναϊκό αλλά για τον δικέφαλο στην παρούσα φάση αυτό που μετράει δεν είναι ένα... λερωμένο μπλουζάκι αλλά η κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου και η αξιοποίηση του πλεονεκτήματος της έδρας ως εργαλείο για να κατακτηθεί ο τίτλος.
Πρώτη θέση στην κανονική περίοδο έχουν πάρει μόνο ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, ο Ηρακλής και τώρα ο ΠΑΟΚ. Η Ορεστιάδα σε τριπλή ισοβαθμία τη σεζόν 1997-98 τερμάτισε δεύτερη.
Το εντυπωσιακό είναι πως ο δικέφαλος κλείνει την κανονική περίοδο με μόνο δύο ήττες κι αυτές εντός έδρας με 3-2 σετ δημιουργώντας μία ξεχωριστή επίδοση. Πολλοί πιστεύουν πως ο ΠΑΟΚ «χαρίστηκε» στον Παναθηναϊκό αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι παρά μία καχύποπτη προσέγγιση μεταξύ δύο ομάδων που έκαναν την υπέρβαση τους όχι την 22η αγωνιστική, αλλά μετά από 22 αγωνιστικές.
Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την πρώτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία του και μάλιστα με πολύ κόπο κλείνοντας με επιτυχία την κανονική περίοδο. Εδώ και 10 ημέρες ο ΠΑΟΚ κάνει μίνι προετοιμασία αποκλειστικά για τα πλέι οφ. Τρεις ημέρες πριν τον πρώτο ημιτελικό βρίσκεται να αντιμετωπίζει τον πεισμωμένο, φορμαρισμένο και απελευθερωμένο Παναθηναϊκό που μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο Ρέντη έδειξε αποφασισμένος και έτοιμος για να μπει στην 4αδα. Δεν είναι εύκολες καταστάσεις και η τελευταία αναπνοή παίζει ρόλο τέτοιες ώρες.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο δικέφαλος έπιασε τους 57 βαθμούς, 7 περισσότερους από τον Ολυμπιακό της σεζόν 2013-14 που πήρε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και 28 βαθμούς περισσότερους από την περσινή πορεία του ΠΑΟΚ την κανονική περίοδο.
Αλλά και η πορεία του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο μπορεί να κριθεί... επιτυχημένη παρότι η εικόνα που δόθηκε πριν λίγο καιρό ήταν πολύ κακή. Εφέτος ο Ολυμπιακός μάζεψε 53 βαθμούς στην κανονική περίοδο όταν πέρυσι είχε μόλις 52. Βέβαια εφέτος λογάριαζε χωρίς τον ΠΑΟΚ που ξεπετάχτηκε από τον Γενάρη με την απόκτηση των Χιμένες, Ρανγκέλ, ενώ δεξιά και με «stop» πετάγεται και ο Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός άλλαξε... πανιά στο παρά... 5΄αλλά στη φουρτούνα των πλέι οφ θα δείξει τις αντοχές του.
Σταθερή αξία ο Φοίνικας Σύρου. Για τρίτη φορά στην ιστορία του και δεύτερη συνεχόμενη μπήκε στην 4αδα. Και τις δύο προηγούμενες φορές αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στους ημιτελικούς. Το ίδιο θα γίνει και εφέτος. Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές που η ομάδα μπήκε πάλι στα ημιτελικά είναι πως λίγο πολύ όλοι περίμεναν να μπει στα ημιτελικά, ενώ εφέτος ξεκίνησε από χαμηλά και με εντυπωσιακό Β΄ γύρο μπήκε στα ημιτελικά δικαιώνοντας τη διοίκηση του αλλά και τον Ράτκο Παβλίσεβιτς. Η επιτυχία είναι μεγαλύτερη για τον Φοίνικα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ομάδα έπαθε μεγάλο σοκ στο φάιναλ-4 του κυπέλλου με τον τραυματισμό του Μιχαήλοβιτς. Ξεπέρασε ανώδυνα την απουσία του Σέρβου, έδειξε αντοχές, αλλά και έδωσε μαθήματα αγωνιστικής συμπεριφοράς. Με οδηγούς τους έμπειρους Ντόκιτς, Λάππα, Σμαραγδή αλλά και την παρέα των νέων παικτών πήραν δύο «χρυσές» νίκες στην έδρα του Άρη και του Εθνικού και έφεραν τα πάνω κάτω.
Όπως αποδείχτηκε, οι ομάδες που έκαναν νίκες εκτός έδρας στο έκαναν και τη διαφορά στο εφετινό πρωτάθλημα και μία από αυτές ήταν και ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι πάλεψαν πολύ και απόψε στη Πυλαία, εκμεταλεύτηκαν την χαλαρότητα του ΠΑΟΚ και πήραν νίκη με 3-2 σετ. Πρόκειται για την πρώτη νίκη μετά από 5 χρόνια στην έδρα του ΠΑΟΚ. Για τον Παναθηναϊκό, η είσοδος στην 4αδα έχει ουσιαστική και σημειολογική σημασία. Ουσιαστική διότι ο Παναθηναϊκός μετά από τέσσερα χρόνια είναι μέσα στις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο και σημειολογική διότι φαίνεται να κλείνει μία εφιαλτική παρένθεση με αγώνες «χωρίς αύριο» και αρνητικά αποτελέσματα που τον πήγαν και τον έφεραν πολλές φορές μέχρι την Α2. Παρόλα αυτά κατάφερε να αντέξει τα ρίχτερ των πλέι άουτ και να χτίζει ένα νέο μέλλον με τον φιλόδοξο για φανατικά «πράσινο» Δημήτρη Ανδρεόπουλο. Ο Παναθηναϊκός εφέτος έφτασε στους 43 βαθμούς στην κανονική περίοδο, 20 περισσότερους από την περσινή σεζόν.
Η Κηφισιά μπορεί να μένει με την πίκρα του αποκλεισμού από την πρώτη 4αδα, ειδικά μετά την αψεγάδιαστη εμφάνιση που έκανε στη Τούμπα και το 3-0 επί της ΜΕΝΤ αλλά ουσιαστικά έχασε μόνη της την πρόκριση. Σε 11 εκτός έδρας αγώνες πήρε μόλις 3 νίκες. Έκανε μία μεγάλη κοιλιά στους εκτός έδρας αγώνες από την 4η έως την 22η αγωνιστική. Εκεί χάθηκε η πρόκριση για την Κηφισιά και κυρίως στις εκτός έδρας ήττες με 3-2 σετ από Άρη και Λαμία. Δεν είναι επίσης τυχαίο, πως η Κηφισιά πήρε εφέτος 41 βαθμούς, ενώ πέρυσι συγκέντρωσε 50 σπάζοντας όλα τα ρεκόρ κυρίως γιατί κέρδιζε με άνεση εκτός έδρας. Παρόλα εάν η Κηφισιά πάρει την 5η θέση θα είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στην Volleyleague μετά την 3η της περσινής σεζόν.
Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης με μία πρώτη ματιά φαίνεται πως απέτυχε. Από φιναλίστ του περυσινού πρωταθλήματος έπεσε στην 6η θέση της κανονικής περιόδου με λιγότερους 8 βαθμούς σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα. Στη πραγματικότητα, όμως, ο Εθνικός είναι πολλαπλά κερδισμένος και η εφετινή του πορεία απόλυτα επιτυχημένη με δεδομένες τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, τον έντονο ανταγωνισμό, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ρόστερ για οικονομικούς λόγους.
Στα μέσα της σεζόν έφυγαν οι Τσουκ, Κίσιτς αλλά η ομάδα κέρδισε τον Κασαμπαλή, στηρίχτηκε στα αδέλφια Δαλακούρα, ο Δαρίδης έχει τεράστια βελτίωση, έκανε βαθιά και ριζική ανανέωση σε σχέση με την περσινή σεζόν και άλλωστε πάλεψε την 4αδα μέχρι το τελευταίο σετ της κανονικής περιόδου. Επί πλέον έφτασε μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ και στα προημιτελικά του Τσάλεντζ Καπ για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.
Στην 7η θέση βρίσκουμε τον Παμβοχαϊκό. Τις προηγούμενες χρονιές στη μέση της σεζόν η ομάδα του Βραχατίου με μερικές διορθωτικές κινήσεις έβρισκε το δρόμο της και στο φινάλε κέρδιζε τις εντυπώσεις. Εφέτος από τον σχεδιασμό μέχρι και την εκτέλεση λόγω κακών επιλογών αλλά και ατυχιών – όπως ο τραυματισμός του Ασπιώτη – τα πάντα πήγαν ανάποδα. Κι όμως, ο Παμβοχαϊκός εφέτος συγκέντρωσε 49 βαθμούς, 6 βαθμούς περισσότερους από την περσινή σεζόν που γλίτωσε την τελευταία στιγμή τα πλέι άουτ αλλά στο τέλος τερμάτισε στην 5η θέση.
Η Ορεστιάδα μετά από επτά χρόνια επέστρεψε στην Volleyleague και κατάφερε να εξασφαλίσει με άνεση την είσοδο της στην 8αδα που ήταν ο μεγάλος στόχος της διοίκησης. Παράλληλα αποπληρώνονται χρέη από το παρελθόν. Από εδώ και πέρα ότι καλύτερο κάνει η ακριτική ομάδα θα είναι όφελος. Η αποψινή εμφάνιση στη Γλυφάδα με την ΑΕΚ σχολιάστηκε πάντως από πολλούς και όπως αποδείχτηκε η Ορεστιάδα δεν ήθελε να είναι η ομάδα που θα έδινε τη χαριστική βολή στην «Ένωση» αλλά και στη Λαμία όπου μέχρι πέρυσι βρίσκονταν ο Κώστας Δεληκώστας.
Ο Άρης δε μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την 9η θέση αλλά τηρουμένων των αναλογιών και με δεδομένα τα προβλήματα η αποφυγή των πλέι άουτ ισοδυναμεί με τίτλο τιμής. Μπορεί οι παίκτες να έχουν δίκαια παράπονα αλλά η παραμονή του Άρη ίσως δώσει και λύση στα προβλήματα τους. Και ο Άρης πήρε έναν βαθμό περισσότερο σε σχέση με την περσινή σεζόν όπου βρέθηκε εντός των πλέι άουτ και σώθηκε μαζί με τον Παναθηναϊκό.
Η ΜΕΝΤ εάν δεν είχε πάρει τους 13 βαθμούς στον Α΄ γύρο θα είχε αποχαιρετήσει την κατηγορία. Σε όλο τον Β΄ γύρο πήρε μόλις 3 βαθμούς και αυτούς μακριά από την έδρα της χάνοντας τη δύναμη της. Η αποχώρηση του Σπύρου Γκολίτση και μέχρι να αναλάβει ο Σπύρος Φίνος και να μαζευτεί πάλι η ομάδα, ήταν ένα καθοριστικό διάστημα που κόστισε στην ομάδα. Ακόμα και στα πλέι άουτ η ΜΕΝΤ πρέπει να νικήσει στην έδρα της για να μείνει στην κατηγορία.
Η Λαμία μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες μετά τον πολύ κακό Α΄ γύρο όπου η ομάδα ατύχησε με τους ξένους της και δεν έκανε νίκη. Στον Β΄ γύρο πήρε 15 βαθμούς και έκανε 5 νίκες μετριάζοντας τις απώλειες. Αν ληφθεί υπ΄ όψη πως η Λαμία πέρυσι είχε 29 βαθμούς φαίνεται η μεγάλη διαφορά. Αν σωθεί η χρονιά θα είναι άθλος και στα χνάρια της περυσινής πορείας του Παναθηναϊκού.
Η μεγάλη απογοήτευση της σεζόν είναι η ΑΕΚ. Θλιβερά γεγονότα, εγκατάλειψη, διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο έχουν φέρει την ομάδα στα πρόθυρα διάλυσης και υποβιβασμού. Σε σχέση με την περσινή σεζόν η διαφορά στη συγκομιδή είναι 27 ολόκληροι βαθμοί. Η ομάδα στέκεται επειδή ορισμένοι αθλητές το παλεύουν ακόμα και κρατούν ψηλά τη φανέλα με τον δικέφαλο. Η νίκη επί της Ορεστιάδας δεν σημαίνει σωτηρία, αλλά δείγμα επιβίωσης, παράταση ζωής και ελπίδας σε ένα απρόβλεπτο πρωτάθλημα που όλα είναι πιθανά.

*Πηγή: gazzetta.gr*

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ εικόνα, βρείτε λύση άμεσα!!

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για το ματς του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα Τρίπολης, την απαράδεκτη εικόνα της ομάδας, που έκανε τον αντίπαλο να μοιάζει με  Μπαρτσελόνα και την υποχρέωση που έχουν ο Αναστασίου και οι παίκτες!
H εικόνα, που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός στα δύο τελευταία παιχνίδια με την Βέροια και στον Αστέρα Τρίπολης δεν αρμόζει σε Παναθηναϊκό και κινδυνεύει να γκρεμίσει ότι έχτισε αυτή η ομάδα όλη την χρονιά. Μετά τις 8 σερί νίκες που έφεραν τον Παναθηναϊκό μία ανάσα από την κορυφή, ήρθαν δύο συνεχόμενες ήττες και μία ισοπαλία , που δημιουργούν και πάλι μεγάλη απόσταση από την κορυφή και ουσιαστικά είναι βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων να λένε «δεν δικαιούστε να μιλάτε για εξωγενείς παράγοντες όταν είστε τόσο πίσω στην βαθμολογία». Ο Αναστασίου και οι παίκτες δίνουν δικαιώματα με τις τελευταίες εμφανίσεις της ομάδας και αφήνουν εκτεθειμένους όλους τους φίλους της ομάδας, που τους έχουν στηρίξει από την πρώτη στιγμή και κυρίως μετά από άσχημα αποτελέσματα.
Ας καταλάβουν , λοιπόν, οι παίκτες και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ότι τέτοια εικόνα σαν αυτή με τον Αστέρα, η με την Βέροια δεν είναι ανεκτή στον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να χάνεις με κάτω τα χέρια από την Βέροια και να παίζεις στην –έστω και άδεια- Λεωφόρο και να προηγείσαι με 2-0 στο ημίχρονο και στο δεύτερο ημίχρονο να γίνεται το σκορ 2-2 ενώ θα μπορούσε να έρθει και 2-5 και ο Αστέρας με τις 23 τελικές και με την κατοχή μπάλας να μοιάζει με….Μπαρτσελόνα. Η εικόνα της ομάδας ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Και σε αυτό έχουν ευθύνη και οι παίκτες, που παίζουν …χαλαρά λες και το πρωτάθλημα έχει τελειώσει, αλλά και ο Αναστασίου, που δεν μπορεί να ξυπνήσει τους παίκτες , αλλά και με κάποια λάθη, που κάνει από τον πάγκο.
Χθες για παράδειγμα δεν κατάλαβα γιατί έμεινε μέχρι το τέλος στο παιχνίδι ο Πέτριτς, που δεν μπορούσε να βοηθήσει καθόλου σε ένα ματς που ο αντίπαλος είχε την κατοχή και ο Παναθηναϊκός , έπρεπε να τρέξει , να πρεσάρει, να κλέψει. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγήκε ο Κλωναρίδης στο 61, ενώ θα μπορούσε να βγει ο Πέτριτς να πάει ο Κλωναρίδης δίπλα στον Μπέργκ στο 4-4-2 σε ευθεία, που έπαιζε η ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο και ο Ζέκα δεξιά. Κάποιες σκέψεις κάνω με βάση την λογική δεν είναι απαραίτητο, ότι είναι και σωστές, διότι όπως λέω πάντα ο προπονητής ξέρει πράγματα που δεν ξέρουμε. Όπως για παράδειγμα στην αλλαγή του Μπέργκ, ο ίδιος ο Σουηδός την ζήτησε διότι είχε μία ενόχληση και μία κούραση από τα παιχνίδια της Εθνικής Σουηδίας.
Μπορεί κάποιος να πει , ότι τώρα φαίνονται και οι αδυναμίες της ομάδας. Συμφωνώ, αλλά με αυτές τις αδυναμίες η ομάδα έκανε ένα σερί στο πρωτάθλημα, κέρδισε δύο ντέρμπι συνεχόμενα. Με αυτούς τους παίκτες και με αυτόν τον προπονητή, όχι με άλλους. Αρα έχει να κάνει με την διάθεση, με την συγκέντρωση , με την ψυχή και το πάθος,που δεν κατατίθεται στο γήπεδο. Αν αυτό συμβεί σε ένα παιχνίδι, να το δεχθώ αλλά αν συμβαίνει συνέχεια υπάρχει θέμα. Την λύση πρέπει να την βρουν χθες, όχι αύριο ο Αναστασίου και οι παίκτες και μετά το Πάσχα να δούμε έναν κανονικό Παναθηναϊκό, όπως τον ξέραμε στις 8 πρώτες αγωνιστικές του δεύτερου γύρου.
Τώρα , όσον αφορά τις αδυναμίες της ομάδας, νομίζω, ότι όλοι συμφωνούν, ότι αν μία γραμμή χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση  αυτή είναι η μεσαία. Εκεί υπάρχει θέμα και από όσους έπαιξαν με τον Αστέρα , μόνο ο Ζέκα στάθηκε κάπως στο ύψος των περιστάσεων. Εκτός από το αμυντικό χαφ-κολώνα με προσωπικότητα, η ομάδα θέλει και δύο δημιουργικούς χαφ στις μεταγραφές του καλοκαιριού. Στην χθεσινή πολύ κακή βραδιά του Παναθηναϊκού το πρόβλημα στην μεσαία γραμμή ήταν πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα ο Αστέρας να έχει την πλήρη κατοχή και να επιτίθεται κατά κύματα ….
ΥΓ: Ο Γιάχος έκανε δύο λάθη. Στο πρώτο ημίχρονο στο 17 ο Σανκαρέ έσπρωξε και έριξε κάτω από πίσω τον Κλωναρίδη, αλλά ο Γιάχος, ούτε φάουλ έδειξε, ούτε την κόκκινη κάρτα στον Σανκαρέ, αφού ο Κλωναρίδης ήταν σε προφανή θέση για γκολ. Στο 85 ο Σίλντεφελντ-που ήταν πολύ κακός χθες- έκανε ένα ανόητο πέναλτι στον Μπαράλες , αλλά ο Γιάχος δεν το έδωσε. Από ένα λάθος σε βάρος κάθε ομάδας, αλλά η πρώτη απόφαση θα άλλαζε και τις αριθμητικές ισορροπίες, οπότε ίσως να βλέπαμε άλλο παιχνίδι

*Πηγή: gazzetta.gr*

Ο μοναδικός αήττητος κι ο πονοκέφαλος Γιαννιώτας!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για την αποστολή του Ολυμπιακού στα Γιάννινα και για τον αέρινο Γιαννιώτα! 
Άρχισε πάλι το πρωτάθλημα. Να δούμε λίγη μπαλίτσα. Γιατί όλα τα άλλα, τα γύρω γύρω, έχουν κι αυτά το ενδιαφέρον τους, αλλά πάνω απ΄ όλα υπάρχει το ποδόσφαιρο. Αυτό που παίζεται μέσα στις τέσσερις γραμμές κι αυτό από το οποίο προκύπτουν οι νικητές, οι πρωταθλητές κλπ, κλπ.
Ο Ολυμπιακός έχει ακόμη μία δύσκολη αποστολή, μάλλον την πιο δύσκολη ως το τέλος του πρωταθλήματος, αφού αντιμετωπίζει τον ΠΑΣ μέσα στα Γιάννινα, σε ένα κακοτράχαλο αγωνιστικό χώρο. Αλλά προπάντων αντιμετωπίζει, μία δυνατή, καλή ομάδα, που έχει τον τρόπο να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει, ειδικά κόντρα στους μεγάλους! Για όποιον δεν το έχει προσέξει, ο ΠΑΣ είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει χάσει τουλάχιστον μέχρι στιγμή φέτος ούτε από Ολυμπιακό (2-2 στον Πειραιά), ούτε από Παναθηναϊκό (0-0 στα Γιάννινα), ούτε από ΠΑΟΚ (3-0 στα Γιάννινα και 1-1 στην Τούμπα, για το Κύπελλο)!
Ο δε ΠΑΣ, που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας κι άρα έχει σοβαρές πιθανότητες για να μπει πλέϊ οφς, στα δύο πιο πρόσφατα παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό έχει το 2-2 του α΄ γύρου στο Καραϊσκάκη και το υπέρ του 2-0 τον περασμένο Απρίλιο στα Γιάννινα! Άραγε, θα μπορέσει να κάνει και τρίτο σερί θετικό αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό, στον οποίο είχε επίσης βάλει δύο γκολ και στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι τους (!!!), στην ήττα του ΠΑΣ 2-3 στο Καραϊσκάκη πέρσι;...
Πάντως, ας έχουμε υπόψιν μας ότι μία διακοπή του πρωταθλήματος λόγω εθνικών ομάδων, είναι πάντοτε κακή για τις πιο μεγάλες ομάδες, αφού λείπουν οι διεθνείς τους και χάνουν αυτό που λέμε τη σειρά τους με την ομάδα. Έρχονται κουρασμένοι από τα ταξίδια και τα παιχνίδια, απροπόνητοι (στις εθνικές, για όποιους δεν το ξέρουν, μόνο προπόνηση δεν γίνεται…) και όποιος πιστεύει ότι έχουν κάνει «καλή ζωή» τις ημέρες που λείπουν από τους συλλόγους τους, πλανάται πλάνη οικτρά…
Το πλήρωσε, άλλωστε, αυτό κι ο Παναθηναϊκός χθες, ως ένα βαθμό…
Παρεμπιπτόντως, είχε πολύ δυναμική παρουσία στη Λεωφόρο ο Γιαννιώτας, παίκτης που είναι στα πλάνα του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν. Ταλαιπώρησε και τον Χουχούμη και τον Νάνο και τον Πράνιτς κι όποιον άλλο παίκτη, ακόμη κι από την άλλη πλευρά, την δεξιά του Παναθηναϊκού, βρέθηκε αντιμέτωπος του.
Σίγουρα δεν είναι ένας ολοκληρωμένος εξτρέμ και θέλει δουλειά σε αρκετούς τομείς κι ειδικά στο πως τελειώνει μία φάσα, είτε σε επίπεδο πάσας, είτε σε επίπεδο σουτ, αλλά εξίσου σίγουρα πρόκειται για ένα πραγματικά επικίνδυνο, αέρινο κυνηγό, που με όπλο την ταχύτητα και τη διεισδυτικότητά του, προκαλεί πονοκεφάλους σε σχεδόν κάθε άμυνα.
Άλλωστε, δεν είναι καλά καλά 22 ετών και αν μη τι άλλο έχει πολλά περιθώρια μπροστά του.

*Πηγή: gazzetta.gr*

TOP-10: Ιταλοί μέσοι!!

Το «FFT» του gazzetta.gr φτιάχνει τη λίστα με τους 10 σπουδαιότερους Ιταλούς κεντρικούς μέσους όλων των εποχών. Το countdown στήνει ο Γιώργος Καραμάνος.
Συμβαίνει κάθε Κυριακή και μέχρι να ολοκληρωθούν οι θέσεις (τέρμα, άμυνα, κέντρο, επίθεση). Πρόκειται για τη δική μας λίστα με τους κορυφαίους στα μεγάλα πρωταθλήματα. Ποιοι, πως, γιατί; Τα κριτήρια είναι οι τίτλοι, η διάρκεια καριέρας, η προσφορά, οι μαρτυρίες (για τους πιο παλιούς), η δική μας αίσθηση (για όσους έχουμε δει). Η αντίστροφη μέτρηση είναι φυσικά υποκειμενική, μιας και ο κάθε ένας από εμάς θα μπορούσε να έχει τη δική του διαφορετική άποψη. Διαβάστε, συμφωνείστε και πάνω απ' όλα διαφωνήστε: καταγράψτε τις επιλογές σας με επιχειρήματα, έτσι για να περάσουμε όμορφα και ποδοσφαιρικά...
Μετά το αφιέρωμα στη Μπουντεσλίγκα, σειρά έχει πάρει το Καμπιονάτο. Αφού ξεκινήσαμε με τους πορτιέρε της Σέριε Α', πήγαμε στους πλάγιους αμυντικούς, sτους σέντερ μπακ, σειρά έχουν οι κεντρικοί μέσοι της...
* Πρόκειται για αμυντικούς χαφ 6άρια, box to box 8άρια και deep-lying playmakers. Ειδικά για την Ιταλία θα υπάρξει ξεχωριστή κατηγορία (την μεθεπόμενη Κυριακή) με τα 10άρια που έπαιζαν και δεύτεροι επιθετικοί (trequartista) και εκεί πιστέψτε μας, θα γίνει μεγάλη... σφαγή!
10. Τζανκάρλο Ντε Σίστι (1957-'71)
Ο Picchio, όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά, ήταν ένας κοντούλης, φινετσάτος οργανωτής που είχε καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Μοίρασε την καριέρα του σε Ρόμα και Φιορεντίνα. Με τους Βιόλα πήρε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο, ενώ με τους Ρωμαίους σήκωσε το Κύπελλο και κυρίως το Εκθέσεων (σ.σ.: πρόγονος του UEFA). Και με την Ιταλία (29/ 4) όμως έζησε σημαντικές στιγμές, καθώς πανηγύρισε το EURO 1968 και βρέθηκε στην 2η θέση στο Μουντιάλ του 1970.


9. Ντίνο Μπάτζο (1989-'06)
Εργάτης και πολυθεσίτης μπορούσε να κινηθεί παντού στον άξονα. Καλός τεχνικά και εξαιρετικός τακτικά, είχε δυνατό σουτ και κάποιες επιτελικές ιδιότητες. Κανονικά ήταν ένας ολοκληρωμένος αμυντικός χαφ που ξεκίνησε δυναμικά στη Γιουβέντους με πρωτάθλημα και UEFA (1993). Υπήρξε όμως σπουδαίο μέλος της εκπληκτικής Πάρμα, με την οποία πρόσθεσε ακόμα δύο UEFA (1995, 1999), ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας. Με την Εθνική (60/ 7) άγγιξε την κορυφή του κόσμου, αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ των Η.Π.Α. (1994).
 
 
8. Γκαμπριέλε Οριάλι (1970-'87)
Εκανε σπουδαία καριέρα στην Ιντερ, με την οποία πήρε δύο πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα. Οχι ιδιαίτερα προικισμένος τεχνικά, ήταν ο απόλυτος «σκύλος» και σχεδόν συνέχεια βρισκόταν στο έδαφος με κάποιο τάκλιν. Θα μπορούσε να είναι και σέντερ μπακ, καθώς υπήρξε ο πιο αμυντικογενής παίκτης αυτής της λίστας. Στην πραγματικότητα ήταν ένας man-marker της μεσαίας γραμμής, ρόλος που απογειώθηκε στο Μουντιάλ του 1982. Ειδικά εκεί ο Οριάλι που ήταν βασικότατος, έπαιρνε πάντα το αντίπαλο 10άρι και συνέβαλε τα μέγιστα στο να φτάσει η Εθνική (28/1) στην κορυφή του κόσμου.
 
 
7.Ντανιέλε Ντε Ρόσι (2002-...)
Ο ορισμός του αμυντικού χαφ που οργώνει το γήπεδο, έχει βρεθεί κατά συνθήκη και ως τρίτος σέντερ μπακ. Ενίοτε γίνεται αρκετά σκληρός στο παιχνίδι του, μα έχει καλή πάσα, δυνατό σουτ και είναι τακτικά άρτιος για την θέση του. Εάν δεν δήλωνε ισόβια πιστός στη Ρόμα, τώρα στα 32 του θα είχε σίγουρα στο παλμαρέ τους πολύ περισσότερους τίτλους από τα δύο Κύπελλα και το ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας. Χαρακτηριστικό είναι πως ούτε μία, ούτε δύο, μα έξι φορές (και λογικά φέτος θα είναι η 7η) έχει τερματίσει 2ος στο Καμπιονάτο. Το 2006 ψηφίστηκε κορυφαίος νέος της Σέριε Α' και το 2009 καλύτερος Ιταλός γενικά. Με το εθνόσημο ξεκίνησε τέλεια με την κατάκτηση του EURO U-21 το 2004 και την ίδια χρονιά ήρθε 3ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε να κατακτά τον κόσμο στο Μουντιάλ της Γερμανίας και το 2012 φιναλίστ στον χαμένο τελικό του EURO. Είναι ο Ρωμαίος με τις περισσότερες συμμετοχές (100) και τα περισσότερα γκολ (16) στη Σκουάντρα Ατζούρα.
 
 
6. Τζενάρο Γκατούζο (1995-'13)
Η αλήθεια είναι πως στα κορυφαία χρόνια της καριέρας του φάνηκε ίσως καλύτερος απ' ότι ήταν, παίζοντας στο πλευρό (και λίγο πιο πίσω) του τεράστιου Αντρέα Πίρλο και του απίστευτου Κλάρενς Ζέεντορφ. Μαζί με αυτούς απογείωσε την θέση του αμυντικού μέσου και ταυτόχρονα με τη σειρά του έκανε καλύτερους όσους έπαιζαν κοντά του, καθώς τους κάλυπτε παντού και πάντα και ας μην ήταν σούπερ μπαλαδόρος. Ο ορισμός του «σκύλου», ήταν σκληρός, δυνατός, ασταμάτητος, με αυταπάρνηση, αθλητικός και ενίοτε... αντιαθλητικός. Σε 13 χρόνια με τους Ροσονέρι πανηγύρισε σχεδόν τα πάντα. Δύο πρωταθλήματα, ισάριθμα Σούπερ Καπ και ένα Κύπελλο, ήταν τα εγχώρια επιτεύγματα του, αλλά τα εκτός συνόρων ήταν τρομερά. Δύο Champions League (2003, 2007) και ενδιάμεσα (2005) ένας χαμένος τελικός, δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης και ένα Μουντιάλ Συλλόγων κοσμούν την τροπαιοθήκη του. Στο Μουντιάλ του 2006 έφτασε στο απόγειο του, καθώς εκτός από την παγκόσμια κούπα, βρέθηκε και στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης. Με την Εθνική έπαιξε 73 φορές (1 γκολ).
 
 
5. Ντεμέτριο Αλμπερτίνι (1988-'05)
Πριν την καθιέρωση του όρου deep-lying playmaker, ο Αλμπερτίνι τον εφάρμοζε τέλεια σε δύο εκπληκτικές φουρνιές της Μίλαν και ειδικά στην πρώτη επί Αρίγκο Σάκι και Φάμπιο Καπέλο. Προικισμένος τεχνικά, με μακρινές μπαλιές ακριβείας, ιδανική εγκεφαλική ποδοσφαιρική λειτουργία και μπόλικη φινέτσα, υπήρξε ο καθοδηγητής του Calcio πριν την έλευση του Αντρέα Πίρλο. Κατεύθυνε τους Ροσονέρι σε πέντε πρωταθλήματα, τρία Σούπερ Καπ, δύο Πρωταθλητριών/ Champions League (1990, 1994), έχασε άλλα δύο στον τελικό (1993, 1995) και πήρε δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης και ένα Διηπειρωτικό. Για κλείσιμο σήκωσε ένα Κύπελλο με τη Λάτσιο και την Primera Division με την Μπαρτσελόνα. Με την Εθνική (79/ 2) έφτασε δύο φορές στην πηγή, αλλά ηττήθηκε στον τελικό του Μουντιάλ (1994) και του EURO (2000).
 
 
4. Φερνάντο Ντε Νάπολι (1982-'97)
Κανονικά ήταν box to box, αλλά τον έβλεπες παντού. Ηταν όσο σκληρός έπρεπε για να μπορεί να παριστάνει τον αμυντικό μέσο και ήξερε παράλληλα πολύ μπάλα, ώστε να μετατρέπεται σε επιτελικό. Καλή ντρίμπλα, οργανωτικές ικανότητες και εξαιρετικός τακτικά, δούλευε για λογαριασμό του μοναδικού Ντιέγκο Μαραντόνα. Αφού έζησε τα καλύτερα χρόνια της Νάπολι, κατακτώντας δύο φορές τη Σέριε Α', ένα Κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ και το UEFA (1989), συνέχισε να συλλέγει τίτλους με τη Μίλαν. Η αλήθεια είναι πως στους Ροσονέρι δεν είχε τόση συμμετοχή, αλλά ήταν εκεί σε δύο πρωταθλήματα, ένα Σούπερ Καπ, τον χαμένο τελικό του Champions League το 1993 και στην κατάκτηση του ένα χρόνο αργότερα. Η καλύτερη στιγμή του με την Εθνική (54/ 1) ήταν η 3η θέση στο Μουντιάλ του 1990.
 
 
3. Τζανκάρλο Αντονιόνι (1972-'89)
Εκπληκτικά ταλαντούχος, αποτέλεσε τον ενορχηστρωτή της Φιορεντίνα για 15 χρόνια. Βασικά ήταν 10άρι με σούπερ ντρίμπλα και εξαιρετικές κάθετες, αλλά γινόταν και φινετσάτο 8άρι. Ηξερε πολύ μπάλα, είχε μεγάλη άνεση στο σκοράρισμα με μακρινά σουτ, αλλά και πατώντας στην περιοχή (72 γκολ στη Σέριε Α'). Με τους Βιόλα δεν κατέκτησε τίτλους, παρά μονάχα ένα Κύπελλο. Ωστόσο, εκεί που έκανε τη διαφορά και κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση, ήταν με την Εθνική. Κανείς άλλος παίκτης της Φιορεντίνα δεν έχει τόσες συμμετοχές με τη Σκουάντρα Ατζούρα (73/ 7). Εκανε μαγικό Μουντιάλ το 1982, όπου ήταν βασικός, αλλά δεν έπαιξε στον τελικό εξαιτίας τραυματισμού. Τη δουλειά του όμως την είχε κάνει και σήκωσε την κούπα.
 
 
2. Μάρκο Ταρντέλι (1972-'88)
Είναι ο κορυφαίος Ιταλός αμυντικός μέσος και ένας από τους καλύτερους στα τέλη των 70ς και στις αρχές των 80ς. Ακούραστος, δυνατός, τεχνικά άρτιος διέθετε όλο το πακέτο. Μπορούσε στην ίδια φάση να κάνει το τέλειο τάκλιν, να τρέξει με τη μπάλα, να παίξει το 1-2, να πατήσει περιοχή και να σκοράρει με άνεση σέντερ φορ. Σε μία 10ετία με τη Γιουβέντους τα σήκωσε όλα και είναι ένας από τους εννέα παίκτες που έχουν στο παλμαρέ τους και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια. Το 1977 πήρε το UEFA, το 1984 το Κυπελλούχων και το 1985 το Πρωταθλητριών (έχασε στον τελικό του 1983), αλλά και το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Σε εγχώριο επίπεδο πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Με την Εθνική (81/ 6) βρέθηκε στην MVP 11άδα του EURO 1980 και φυσικά στην κορυφή του κόσμου δύο χρόνια αργότερα. Ο πανηγυρισμός στο γκολ του στον τελικό του Μουντιάλ είναι από τους πλέον διάσημους όλων των εποχών.
 
 
 
1. Αντρέα Πίρλο (1994-...)
Εάν διάλεγε να γίνει πιανίστας, θα ήταν ένας σολίστας που θα έπαιζε με το ταλέντο-το ένστικτο, με τα μάτια κλειστά. Επέλεξε όμως να πάρει τις μπαγκέτες και να σταθεί μόνος του απέναντι στην χορωδία της Μίλαν, της Γιουβέντους, της Σκουάντρα Ατζούρα. Ως ένας μυθικός μαέστρος που θα μνημονεύεται εις τον αιώνα τον άπαντα, διεύθυνε με ανεπανάληπτο τρόπο. Οπου και αν βρέθηκε, έδωσε τις προσταγές και όλοι λικνίστηκαν στον δικό του ρυθμό. Ανεβοκατέβασε το τέμπο όπως του έκανε κέφι, όπως του έπρεπε. Αλλοτε έδινε ένταση και άλλοτε πρόσταζε... κάλμα. Ο τρόπος που αντιλήφθηκε και ξεδίπλωσε το παιχνίδι ήταν-είναι μαγικός. Το δεξί πόδι του υπάκουσε στα καλέσματα του ιδιοφυούς εγκεφάλου του και η μπάλα ακολούθησε σε έναν φυσικό τόνο, που άφηνε φίλους και εχθρούς αφημένους με το στόμα ανοικτό να... ξερνούν ατελείωτες κολακείες και ευλογίες. Ασίστ, γκολάρες με σουτάρες φαλτσαριστές ή καρφωτές-δυνατές και αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα φάουλ (στο νήμα 2ος στη Σέριε Α' πίσω από τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς), μα πάνω απ' όλα η ηγετική παρουσία του. Χωρίς φανφάρες και τραμπουκισμούς, έκανε τους πάντες γύρω του να τον αναζητούν στα δύσκολα. Και εκείνος ποτέ του δεν κρύφτηκε.
Βγήκε μπροστά και οδήγησε τους Ροσονέρι σε ένα σωρό κορυφαίες στιγμές (2 πρωτ., 1 Κυπ., 1 Σ. Καπ), με σημαντικότερες φυσικά τα δύο Champions League (2003, 2007, ενώ έχασε και έναν τελικό ενδιάμεσα) και ένα Μουντιάλ Συλλόγων. Η μετακίνηση του στη Γιούβε συνοδεύτηκε με τρεις ακόμα πρωτιές στη Σέριε Α' και δύο Κύπελλα. Και το εθνόσημο (113/ 13) όμως το τίμησε όσο ελάχιστοι. Ξεκίνησε με την 1η θέση στο EURO U-21 (2000), πήγε στην 3η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου το 2006 (MVP σε τρεις αγώνες και στον τελικό). Μόνο το EURO δεν πήρε, χάνοντας στον τελικό του 2012. Γενικότερα οι προσωπικές διακρίσεις του είναι αναρίθμητες και το 2007 ήταν 5ος στην «Χρυσή Μπάλα».
Στο λεξικό του ποδοσφαίρου, το «Πίρλο» θα πρέπει να γίνει λήμμα και να αποτελεί τον ορισμό του deep-lying playmaker!



* Επιλαχόντες οι Μπρούνο Μόρα, Ρενάτο Τζακαρέλι, Ρομέο Μπενεντέτι, Νίκολα Μπέρτι!
 
*Πηγή: gazzetta.gr*

«Άγριο κράξιμο» για Τζαβέλλα στην Τούμπα! (vid)

Δείτε την αντίδραση των οπαδών του ΠΑΟΚ μόλις ακούστηκε το όνομα του Έλληνα αμυντικού, πριν την έναρξη του αγώνα με την Ξάνθη...Μπορεί ο Γιώργος Τζαβέλλας να πήρε... συγχωροχάρτι από την διοίκηση του ΠΑΟΚ για την κόντρα του είχε με τον Άγγελο Αναστασιάδη, ωστόσο η κερκίδα ακόμα δεν το έχει ξεχάσει και έτσι σήμερα, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη, υπήρχαν και πάλι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του, όπως είχε συμβεί άλλωστε και στην Κομοτηνή, στο ματς με τον Πανθρακικό.

Συγκεκριμένα, μόλις ακούστηκε το όνομα του Τζαβέλλα στις ενδεκάδες, οι φίλαθλοι που ήταν στην Τούμπα τον αποδοκίμασαν, στέλνοντας μήνυμα τόσο στον ίδιο όσο και στην διοίκηση, η οποία έκανε «κωλοτούμπα» και τον δέχθηκε πίσω...

Δείτε το σχετικό βίντεο:




 
*Πηγή: sportdog.gr*

Σκάνε βόμβες μεγατόνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο!!

Φήμες πως μεγαλοπαράγοντας αγόρασε ομάδα της Super League για να την απογειώσει και σενάριο ότι αναλαμβάνει τον ΟΦΗ προέδρος που εμπλέκεται στην "εγκληματική οργάνωση".Tρομερές ανακατατάξεις "ψήνονται" στο ελληνικό ποδόσφαιρο με το τέλος της σεζόν, καθώς δύο ομάδες της Σούπερ Λιγκ αναμένεται να αλλάξουν χέρια και ένας τρίτος ιστορικός σύλλογος, με παραδοσιακή δύναμη και πολύ κόσμο, είναι πολύ πιθανό να πέσει στα χέρια έμπειρου παράγοντα, ο οποίος θέλει να αποχωρήσει από ομάδα που υπηρετεί εδώ και χρόνια στη μεγάλη κατηγορία.

Όπως αποκαλύπτει ο καλός συνάδερφος, Σάββας Λιβάνιος, στη στήλη του στη Live Sport , Δούρειος Ίππος, παράγοντας που εμπλέκεται στην υπόθεση "εγκληματική οργάνωση" που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει να αναλάβει τον ΟΦΗ από τη Γ΄ Εθνική, σύμφωνα με έντονη φημολογία που έχει ξεσπάσει τελευταία στην πόλη του Ηρακλείου.

Αν και εφόσον απαλλαχθεί από τις κατηγορίες που θα του απαγγείλει ο ειδικός ανακριτής, Γεώργιος Ανδρεάδης, ο έμπειρος πρόεδρος θα παραχωρήσει τις μετοχές της ομάδας του και τότε η κρητική ομάδα θα περάσει στα χέρια του, με βασικό στόχο σε δύο χρόνια να έχει επιστρέψει στη Σουπερ Λιγκ.

Την ίδια στιγμή, έχει βουίξει στην ποδοσφαιρική πιάτσα, ότι καλή ομάδα της Σούπερ Λιγκ έχει πωληθεί σε ισχυρό οικονομικό παράγοντα, ο οποίος αποχώρησε για σοβαρούς λόγους από την προηγούμενη ομάδα του. Το deal που φέρεται να έχει γίνει δεν έχει διαρρεύσει ακόμα, καθώς ο μεγαλοπαράγοντας δεν θέλει στην παρούσα φάση να βγει μπροστά και γι΄ αυτό διατηρεί στην προεδρική καρέκλα τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.

Πρόκειται για άνθρωπο που έχει πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια και σκοπεύει να ανεβάσει ένα επίπεδο παραπάνω την ομάδα. Δεν θα είναι, δηλαδή, ικανοποιημένος με το να παίζει ο σύλλογος κάθε χρόνο στα πλέι οφ και την Ευρώπη…*Πηγή: sportdog.gr*

Το πέναλτι του Περόνε που προκάλεσε... αντιδράσεις!! (VIDEO)

Ο Μελισσάς και οι συμπαίκτες του παρακαλούν τον Περόνε να αστοχήσει στο πέναλτι, ο Αργεντίνος πήρε φόρα και με μια κάκιστη αλά Πανένκα εκτέλεση η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Αποστολίδη. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, ήταν πολλές...

Το διαδίκτυο πήρε φωτιά με τον κόσμο να σχολιάζει αρνητικά την επιλογή του Περόνε. Δείτε το γιατί








*Πηγή: metrosport.gr*

«Να βρεθούν οι υπεύθυνοι»

Την επίθεση στο βαν του OTE TV καταδίκασε η διοργανώτρια αρχή και με ανακοίνωσή της ανέφερε:

«Η FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή βίας . Συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους του ΟΤΕ TV, που πήγαν να καλύψουν τον αγώνα μεταξύ των ΠΑΕ ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908 – ΛΑΡΙΣΑ και ελπίζει να βρεθούν άμεσα οι υπεύθυνοι αυτής της άνανδρης επίθεσης. Η FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ θα εξαντλήσει όλα τα θεσμικά της περιθώρια προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι του επεισοδίου και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη».

Ο ρόλος Σαββίδη στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν!!

Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκεται η συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες στη Μόσχα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επικείμενη συνάντηση των δύο ανδρών και η αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας – Ελλάδας φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα τον δύο χωρών, ο οποίος αναδεικνύεται σε ένα ακόμη δημοσίευμα που έρχεται από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ιστοσελίδα futbolgrad.com, η οποία κάνει αναφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ σε Ρωσία και Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως ο Ιβάν Σαββίδης κατατάσσεται στους 30 πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, ο ΠΑΟΚ χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους συλλόγους της Ελλάδας, ενώ γίνεται, μάλιστα, και ειδική αναφορά στο θέμα των χρεών που θα αποπληρώσει ο ομογενής επιχειρηματίας πληρώνοντας εφάπαξ το ποσό των 10,4 εκ. ευρώ., μετά από  την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το ίδιο δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας... «ο Σαββίδης έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών», εννοώντας φυσικά πως έπαιξε ρόλο η σχέση του με τον Πούτιν, για να γίνει η επαφή του με τον Τσίπρα.

Αξιοσημείωτο είναι πως όλα αυτά διαδραματίζονται την ώρα που τα σενάρια για τυχόν ρωσική οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνονται: «Είμαι πεπεισμένος ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα θιγεί και η σημερινή οικονομική κατάσταση της ίδιας της Ελλάδας από διάφορες απόψεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου για την συνάντηση της 8ης Απριλίου, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
*Πηγή: metrosport.gr*

Ο ηλικιωμένος που «ράγισε» καρδιές στο Βικελίδης!!

Ο ορισμός της αγάπης για την ομάδα σου σε μία φωτογραφία! Δείτε έναν ηλικιωμένο φίλαθλο του Άρη να παρακολουθεί το ματς με τον Πανσερραϊκό, όρθιος στα τσιμέντα της θύρας 3 κρατώντας το μπαστούνι του.

Ένας ηλικιωμένος οπαδός της ομάδας κρατώντας το μπαστούνι του, παρακολουθεί όρθιος στα τσιμέντα της θύρας 3 το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό!

Τι κι αν τον έχουν πάρει τα χρόνια, τι κι αν δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το μπαστούνι του. Οι δυσκολίες και η ηλικία του δεν τον εμπόδισαν να βρεθεί στο Κλεάνθης Βικελίδης, στην κερκίδα των φανατικών ομαδών του Άρη και να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια της ομάδας να κερδίσει και να μείνει με αξιώσεις στο παιχνίδι της ανόδου.
*Πηγή: metrosport.gr*

Η μία σαλόνι κι η άλλη για… αλώνι!!

Τις ελπίδες της για έξοδο στην Ευρώπη διατήρησε η Μπορντό, καθώς με γκολ του Μορίς-Μπελέ στο 90+3’ επικράτησε 2-1 της Λανς, η οποία παρέμεινε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Η μία σαλόνι κι η άλλη για… αλώνι
Για τη μία… όνειρο και για την άλλη… εφιάλτης!

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μορίς-Μπελέ χάρισε τη νίκη (2-1) στην Μπορντό, απέναντι στη Λανς, με τους Γιρονδίνους να ανεβαίνουν στην έκτη θέση και να βρίσκονται στο -3 από την τέταρτη Μονακό και την έξοδο στην Ευρώπη της επόμενης σεζόν.

Αντίθετα, από την άλλη, η ήττα αυτή σπρώχνει ακόμη περισσότερο τους φιλοξενούμενους στη δεύτερη κατηγορία, καθώς παρέμειναν στον πάτο της βαθμολογίας.

Το σκορ στην αναμέτρηση είχε ανοίξει στο 80ο λεπτό ο Μαριάνο, για την Μπορντό, με τη Λανς να ισοφαρίζει προσωρινά με τον Τσαβαρία στο 86’.

Το πρόγραμμα της 31ης αγωνιστικής

Παρασκευή (3/4)

Μονακό-Σεντ Ετιέν 1-1
(68' Μαρτιάλ - 62' Ερντίνγκ)

Σάββατο (4/4)

Γκινγκάμπ-Λιόν 1-3
(80’ Μποβού-27’ Φεκίρ, 39’ πεν. Λακαζέτ, 61’ Ενζιέ)

Λιλ-Ρεμς 3-1
(18’ Κορσιά, 48’ Οριζί, 72’ Ρου-52’ Ντε Πρεβίλ)

Λοριάν-Ρεν 0-3
(17’ Μεξέρ, 43’ Αρμάν, 51’ Ντουκουρέ)

Μετς-Τουλούζ 3-2
(25, 42’, 54’ Μαϊγκά-22’ Μπεν Γεντέρ, 90’ Ντουμπιά)

Μονπελιέ-Μπαστιά 3-1
(69’ πεν. Μπάριος, 72’ πεν. Μουνιέ, 90+2’ Σανσόν-35’ Σίο)

Νις-Εβιάν 2-2
(45+1’ Μποσέτι, 68’ Εσερίκ-18’ Νούνκε, 78’ Τόμασον)

Κυριακή (5/4)

Μπορντό-Λανς 2-1
(80’ Μαριάνο, 90+3’ Μορίς-Μπελέ-86’ Τσαβαρία)

Ναντ-Καέν (18:00)
Μαρσέιγ-Παρί Σεν Ζερμέν (22:00)

Επόμενη 32η αγωνιστική

Παρασκευή (10/4)
Καέν-Μονακό (21:30)

Κυριακή (12/4)
Σεντ Ετιέν-Ναντ (15:00)
Εβιάν-Λιλ (18:00)
Λανς-Λοριάν (18:00)
Ρεμς-Νις (18:00)
Ρεν-Γκινγκάμπ (18:00)
Τουλούζ-Μονπελιέ (18:00)
Μπορντό-Μαρσέιγ (22:00)

Τετάρτη (15/4)
Λιόν-Μπαστιά (19:30)

Τρίτη (28/4)
Παρί Σεν Ζερμέν-Μετς (22:00)
*Πηγή: sport-fm.gr*

Κιάλια για την ΑΕΚ, η τύχη στα χέρια του Ηρακλή!!

Έτσι μπαίνουν στα πλέι-οφ. Τα φώτα στη μάχη της ανόδου πέφτουν πλέον στην Football League. Καβάλα στ’ άλογο η ΑΕΚ, πιο άνετος ο Ηρακλής και γολγοθάς για τους υπόλοιπους. Δείτε την βαθμολογία.

Κιάλια για την ΑΕΚ, η τύχη στα χέρια του Ηρακλή!
Τώρα αρχίζει το καλό… Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και στους δύο ομίλους της Football League και πλέον ήρθε η ώρα για την τελική ευθεία.

ΑΕΚ, Ηρακλής, Παναχαϊκή, Απόλλων, Ολυμπιακός Βόλου και Λάρισα είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για την επιστροφή στα σαλόνια, ωστόσο, τα δεδομένα δεν είναι για όλους τα ίδια.

ΑΕΚ και Ηρακλής έκαναν παρέλαση σε Νότιο και Βόρειο γκρουπ με αποτέλεσμα να «καθαρίσουν» εύκολα τις πρωτιές, που δίνουν αυτομάτως το +3! Από εκεί και πέρα οι διαφορές τους από τους τρίτους του κάθε ομίλου τους χάρισαν μπόνους βαθμών, που σαφώς τους δίνει το πάνω χέρι για την Σούπερ Λίγκα.

Η «Ένωση» μπαίνει με το +10 και δείχνει να ελέγχει απόλυτα την κατάσταση, βάσει φυσικά και της μέχρι τώρα εικόνας των παικτών του Τραϊανού Δέλλα τη φετινή σεζόν. Από την άλλη, ο «Γηραιός» πλήρωσε την ήττα στο ματς με τη Λάρισα (θα γινόταν +8 σε ισοπαλία ή +9 σε νίκη), όμως και πάλι ορίζει την τύχη του με το +7 στο τσεπάκι του.

Από την άλλη πλευρά, Παναχαϊκή, Απόλλων, Ολυμπιακός Βόλου και Λάρισα θα ξεκινήσουν στο μίνι πρωτάθλημα χωρίς βαθμό (0) κάτι που σημαίνει πως καλούνται να ανέβουν έναν Γολγοθά ώστε να πάρουν ένα από τα δύο εισιτήρια της μεγάλης κατηγορίας για την επόμενη σεζόν.

Αναλυτικά η Βαθμολογία:
1. ΑΕΚ 10
2. ΗΡΑΚΛΗΣ 7
3. ΑΠΟΛΛΩΝ 0
4. ΛΑΡΙΣΑ 0
5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 0
6. ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 0 *Πηγή: sport-fm.gr*

Αθάνατη Λάρισα!!

Θριαμβεύτρια απ’ το θρίλερ του Καυτανζογλείου βγήκε η Λάρισα! Με γκολ του Γιάντση και τον Αποστολίδη να πιάνει πέναλτι του Περόνε στο 95’, οι «βυσσινί» μπήκαν πλέι-οφ (1-0) κι άφησαν… κάγκελο τη Λαμία

Αθάνατη Λάρισα!
Το βάρος της φανέλας της υπενθύμισε -ακόμα και στον εαυτό της- η ΑΕΛ!

Μετά από ένα δραματικό παιχνίδι στο Καυτανζόγλειο, οι «βυσσινί» έφυγαν… νταηλίκι με το διπλό (1-0) που τους έβαλε σε νεκρό χρόνο στα πλέι-οφ της Football League.

Έπειτα από 83 λεπτά που κύλησαν στο επεισοδιακό κλίμα που δημιουργήθηκε πριν τη σέντρα (με την επίθεση στο βαν του ΟTE TV) ο Γιάντσης φάνηκε ότι θα λύτρωνε τους Θεσσαλούς, ανοίγοντας το σκορ ένα μόλις λεπτό αφότου είχε μπει ως αλλαγή. Το θρίλερ, όμως, μόλις είχε ξεκινήσει…

Γιατί στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο διαιτητής έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Πινδώνη πάνω στον Πασά. Ούτε αυτό ωστόσο θ’ αποδεικνυόταν αρκετό για να λυγίσει την ομάδα του Σούλη Παπαδόπουλου (ο οποίος είχε αποβληθεί νωρίτερα μαζί με τον Παύλο Μυροφορίδη λόγω διαπληκτισμού που είχαν).

Διότι μετά το χάος που ακολούθησε με τις διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων, ο Περόνε εκτέλεσε… αλά Πανένκα το πέναλτι, ο Αποστολίδης μετατράπηκε σε λαϊκό ήρωα (αποκρούοντάς το) και η Λάρισα άφηνε μπουκάλα τη Λαμία και μ’ ένα βαθμό λιγότερο τον Ηρακλή στα πλέι-οφ (7 αντί για 8).

Κατά τ’ άλλα, στον έτερο «τελικό» της ημέρας, αυτόν της παραμονής ανάμεσα σε Απόλλωνα Καλαμαριάς και Αγροτικό Αστέρα, η ομάδα του Ευόσμου ήταν εκείνη που… επέζησε. Παρόλο που τους ευνοούσε και η ισοπαλία, οι παίκτες του Παναγιώτη Διλμπέρη δεν αρκέστηκαν σ’ αυτή και θριαμβεύοντας με 2-0 (χάρη σε γκολ του Βελλίνη και αυτογκόλ του Βαγγελόπουλου) γκρέμισαν τους Πόντιους στη Γ’ Εθνική.

Έτσι, ο Τύρναβος κέρδιζε επίσης την επιβίωσή του, εκμεταλλευόμενος την αποβολή του Γούπου στο ματς με τον (πεσμένο) Εθνικό Σερρών και επικρατώντας στο τέλος με 2-0.

Κατά τ’ άλλα, η Ζάκυνθος εξασφάλισε έναν επιπλέον πόντο για τα πλέι-άουτ (λυγίζοντας 2-1 τον Πιερικό), η Αναγέννηση Καρδίτσας καθάρισε άνετα τον (αδιάφορο) Ολυμπιακό Βόλου με 2-0, ενώ ο Αιγινιακός δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με τον ουραγό Φωκικό, φτάνοντας στο 4-0.


Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής

Σάββατο, 4/4

Νότιος όμιλος

Πανηλειακός-Καλλιθέα (0-3 α.α.)

Αχαρναϊκός-Παναχαϊκή 4-2
(24’, 85’ Ταμπάκης, 48’ πεν. 51’ Γιέσιτς - 79’, 90+1’ Μαρουκάκης)

ΑΕΚ-Άλιμος 3-0
(10’, 48’ Κρισάντους, 90’ Ζόριτς)

Χανιά-Επισκοπή 2-0
(10’, 76’ Κρητικός)

Φωστήρας-Παναιγιάλειος 0-3
(9’ Μίλιεβιτς, 20’, 63’ Τζημογιάννης)

Ερμιονίδα-Απόλλων Σμύρνης 1-0
(62’ Παβίσεβιτς)

Ρεπό: Ηρακλής Ψαχνών


Κυριακή, 5/4

Βόρειος όμιλος

Απόλλων 1926-Αγροτικός Αστέρας 0-2
(58’ Βελλίνης, 67’ αυτ. Βαγγελόπουλος)

Αιγινιακός-Φωκικός 4-0
(15’ Πολύζος, 39’ Καζάκης, 82’ Ίτσιος, 85’ Κυνηγόπουλος)

Ηρακλής-Λάρισα 0-1
(83’ Γιάντσης)

Τύρναβος-Εθνικός Σερρών 2-0
(84’ Λαμπρόπουλος, 90’+3’ Αλεξίου)

Ζάκυνθος-Πιερικός 2-1
(38’ Κρτσμάρεβιτς, 83’ Πλαβούκος - 77’ Μυστακίδης)

Αναγέννηση Καρδίτσας-Ολυμπιακός Βόλου 2-0
(9’ Τζέκος, 89’ Βουτσιάς)

Ρεπό: Λαμία *Πηγή: sport-fm.gr*