Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Η «ακριβή» γερμανική φανέλα!!

H πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης είναι τέτοια, που δεν μπορεί να αφήσει το ποδόσφαιρο ανεπηρέαστο. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.
Η «ακριβή» γερμανική φανέλα
Υπάρχει, βέβαια, η εξαίρεση του αγγλικού ποδοσφαίρου λόγω της ιδιαίτερα αποδοτικής συμφωνίας πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων που έχουν υπογράψει οι ομάδες. Η οικονομική κρίση στην Αγγλία δεν έχει κτυπήσει ακόμη το κοινό που αγοράζει «συνδρομητική τηλεόραση».
Στα γήπεδα οι πιο πολλές ομάδες παγώνουν τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας ή τις μειώνουν για να μπορέσουν να κρατήσουν το κοινό τους. Ένα κοινό που, παραδοσιακά, έχει πολύ στενότερη σχέση με την ομάδα που υποστηρίζει από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Σημειώστε επίσης ότι η Αγγλία δεν ανήκει στο ευρώ και δέχεται λιγότερες πιέσεις από τις χώρες της ευρωζώνης. Σε καλή κατάσταση βρίσκονται και οι γερμανικές ομάδες, που λόγω του διαφορετικού οργανωτικού και ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος χρωστούν λιγότερα, έχουν φθηνότερα εισιτήρια στα γήπεδα και τη μεγαλύτερη πληρότητα την Ευρώπη, ενώ η νέα τους τηλεοπτική συμφωνία θα τους αποφέρει 40% περισσότερα από αυτή που λήγει του χρόνου.
Το γερμανικό ποδόσφαιρο θα επηρεαστεί ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης της ευρωζώνης. Μέχρι τότε, όμως, βλέπει τα οικονομικά του δεδομένα να βελτιώνονται διαρκώς. Μία πρόσφατη, καινούργια έρευνα για τη διαφήμιση στη φανέλα των ομάδων της International Marketing Reports δείχνει πως οι Γερμανοί βρίσκονται –συγκριτικά– σε καλύτερη θέση από ό,τι οι Άγγλοι. Το σύνολο της διαφήμισης που συγκεντρώνουν οι 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ φτάνει τα 128 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι 18 ομάδες της Μπουντεσλίγκα συγκεντρώνουν 121 εκατομμύρια. Ο μέσος όρος για τις αγγλικές ομάδες είναι 6,4 εκατομμύρια, ενώ για τις γερμανικές ομάδες 6,7 εκατ.
Αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά τα στοιχεία της έρευνας, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύ μικρότερη πόλωση στη διαφήμιση των γερμανικών ομάδων από ό,τι των αγγλικών. Η υψηλότερη διαφήμιση σε φανέλα είναι εκείνη της Μπάγερν με 26,5 εκατ. με την Ντόιτσε Τέλεκομ, ενώ η μικρότερη εκείνη του ενός εκατομμυρίου ετησίως της Αουγκσμπουργκ με την εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων AL-KO. Στην Μπουντεσλίγκα υπάρχουν 12 συμφωνίες από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και πάνω, ενώ είναι λίγες εκείνες που είναι κάτω από 3 εκατ.
Στην Αγγλία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι δύο μεγάλες συμφωνίες έχουν γίνει με τις ομάδες του Μάντσεστερ, από 22 εκατ. έκαστη, ενώ η χαμηλότερη είναι εκείνης της Μπλάκμπερν Ρόβερς, που διαφημίζει το φιλανθρωπικό ταμείο που δρα υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Καρόλου, και αμέσως επόμενη είναι της Νόργουιτς με 300.000 ευρώ.

«Άδειες» φανέλες στην Ισπανία

Tα στοιχεία δείχνουν πως στην Αγγλία 11 ομάδες έχουν συμφωνίες που τους αποφέρουν λιγότερα από 3 εκατ. ετησίως, ενώ μόλις 9 ομάδες έχουν συμφωνίες από 3 εκατ. και πάνω.
Στη σύγκριση ανάμεσα στην Αγγλία και στη Γερμανία θα πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος ότι οι αγγλικές ομάδες έχουν πολύ μεγαλύτερη προβολή από τις αντίστοιχες γερμανικές, με δεδομένο ότι τα παιχνίδια του αγγλικού ποδοσφαίρου προβάλλονται από 196 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Θα περίμενε, λοιπόν, κάποιος οι αγγλικές ομάδες –και οι μικρότερες– να είχαν κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα προβολής, αλλά ως φαίνεται μόνο τα μεγάλα «μεγέθη» ενδιαφέρουν τους χορηγούς. Ή ότι δεν υπάρχουν αγγλικές επιχειρήσεις, ενδεχομένως και με εξαγωγική δραστηριότητα, που να επιθυμούν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο. Πέρα από την αντιπαράθεση της Πρέμιερ Λιγκ με την Μπουντεσλίγκα, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η εικόνα που δείχνουν και τα άλλα πρωταθλήματα. Το ιταλικό που κάποτε ήταν το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έχει, τηρουμένων των αναλογιών, καλή σχετικά εικόνα, αφού ο μέσος όρος της διαφήμισης φανέλας ανά ομάδα είναι 4 εκατ. Η μεγαλύτερη αρνητική εικόνα παρουσιάζεται στην Ισπανία.
Την περασμένη περίοδο αρκετές ομάδες έμειναν χωρίς διαφήμιση στη φανέλα και η οικονομική κρίση που πλήττει και την Ισπανία δείχνει ότι η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί. Οι δύο μεγάλοι, Μπάρτσα και Ρεάλ, φυσικά έχουν μεγάλες συμφωνίες. Η Μπάρτσα 32 εκατ. ετησίως και η Ρεάλ 21 εκατ.


Γάλλοι για πρόοδο

O μέσος όρος για τις ισπανικές ομάδες, φυσιολογικά, πέφτει στις 500.000, αλλά η εξήγηση πέρα από την οικονομική κρίση είναι και οι χωριστές τηλεοπτικές συμφωνίες που έχουν οι δύο μεγάλοι. Οι ομάδες στην Ισπανία, από την προηγούμενη χρονιά, πιέζουν για την υιοθέτηση ενός συλλογικού μοντέλου διαπραγμάτευσης της τηλεοπτικής συμφωνίας που θα επιτρέψει μία αναλογικότερη κατανομή του τηλεοπτικού χρήματος και θα βελτιώσει τα έσοδα της λίγκας από την πώληση των δικαιωμάτων της σε τρίτες χώρες. Οι δύο μεγάλοι, όμως, αρνούνται να μοιραστούν οτιδήποτε. Στις δύο ακόμη ποδοσφαιρικές αγορές που μετράνε, στην oλλανδική οι ομάδες έχουν έναν μέσο όρο 2,1 εκατ. ετησίως και παραδόξως ακολουθούν οι Γάλλοι με 1,5 εκατ. Οι Γάλλοι, όμως, αρχίζουν να προσελκύουν ξένες επενδύσεις στο ποδόσφαιρό τους, ενώ σταδιακά καταργούν κάποιους νομικούς περιορισμούς που είχαν για τη διαφήμιση στα σπορ. Οι ειδικοί εκτιμούν, λοιπόν, ότι το γαλλικό ποδόσφαιρο θα παρουσιάσει καλύτερη εικόνα στο μέλλον.
ΠΗΓΗ: Sportday

Βρε, μπας και μας φοβούνται τελικά οι Γερμανοί;

Για όλο το αντι-γερμανικό παραλήρημα που μας έχει πιάσει στην Ελλάδα, υπάρχει ένα σχεδόν αντίπαλον δέος στα γερμανικά ΜΜΕ-και δεν μιλάω μόνο για τις γελοιότητες της «Bild», η οποία ακριβώς επειδή είναι η «Bild» δεν μπορεί να ξεφύγει από τη σάχλα με τίποτα, αλλά και για διάφορα άλλα ΜΜΕ. Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης
Βρε, μπας και μας φοβούνται τελικά οι Γερμανοί;
Που παραμονές του αγώνα θυμούνται τα λίγα εισιτήρια στα ελληνικά γήπεδα, το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, την έλλειψη χρημάτων που δημιουργεί προβλήματα στην προετοιμασία των αθλητών μας εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, την οικονομική κατάσταση της ΑΕΚ και άλλα τέτοια «χαριτωμένα». Λες και η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα στον κόσμο που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση ή στημένους αγώνες είχαμε μόνο στα μέρη μας... Μάλλον την Ιταλία και όσα συμβαίνουν εκεί τα κάνουν γαργάρα οι Γερμανοί.
Προσπαθώντας να καταλάβω για ποιο λόγο γίνεται όλο αυτό από πλευράς Γερμανών (διότι όλο αυτό που γίνεται από πλευράς Ελλήνων έχει μια λογική εξήγηση) σκεφτόμουν αν μας περιφρονούν, αν απλά μας χλευάζουν, αν δείχνουν την ανωτερότητα που νιώθουν με χοντροκοπιές και υπερβολές ή αν λιγάκι μας φοβούνται. Και πρέπει τελικά να είναι λίγο απ' όλα: πέραν του να μας μειώνουν σε κάθε ευκαιρία (ορισμένοι), να μας παρουσιάζουν σαν τεμπελχανάδες και αραχτούς (περισσότεροι) και να θέλουν κατά βάθος να γίνουμε οι σερβιτόροι και υπηρέτες τους στις διακοπές τους (μερικοί), κατά βάθος το φοβούνται το κάζο. Διότι αν μας νικήσουν, δεν θα ακούσουν και πολλά «μπράβο» -το φυσιολογικό αποτέλεσμα θα ήταν, με βάση τη δυναμικότητα των δύο ομάδων.
Αν γίνει, όμως, καμιά πλάκα και αποκλειστούν από τους χρεοκοπημένους Έλληνες; Τότε ούτε φίδι στον κόρφο τους -και θα στενοχωρήσουν και την κυρία Μέρκελ, που βρήκε μια τρύπα στο φορτωμένο της πρόγραμμα για να πάει στο γήπεδο. Τότε οι ατσαλάκωτες φάτσες τους θα μελαγχολήσουν, η αλαζονεία θα δώσει τη θέση της στην απογοήτευση, τα ΜΜΕ τους θα σταματήσουν να κράζουν εμάς και θα περιλάβουν αυτούς, ο Δαυίδ θα έχει πετύχει τον Γολιάθ στο δόξα πατρί και θα τον έχει ρίξει σέκο.
Θα μου πείτε, «γίνονται ξανά τέτοια θαύματα;» Φυσικά και γίνονται. Νομίζετε ότι και οι αντίπαλοί μας δεν το σκέφτονται; Δεν σκέφτονται ότι μπορεί να περάσουν μια πολύ πολύ δύσκολη βραδιά την Παρασκευή, απέναντι σε 11 Έλληνες που θα κατεβούν στο γήπεδο με το μαχαίρι -και το μνημόνιο- στα δόντια;
ΠΗΓΗ: Sportday

Αγωνία για Τζαβέλλα!!

Αγωνία για Τζαβέλλα!
Ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε για τον Εθνική ομάδα, λίγη ώρα πριν την σέντρα του αγώνα με την Γερμανία! Ο Γιώργος Τζαβέλλας νιώθει ενοχλήσεις στον προσαγωγό αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πιθανότητες για να είναι στο αρχικό σχήμα είναι με το μέρος μας, αυτή την στιγμή.

Ο ακραίος αμυντικός θα «σφίξει» τα δόντια και θα δοκιμάσει το πόδι του λίγο πριν την έναρξη του αγώνα. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κανονικά στην 11άδα της Εθνικής, παρά την ενόχληση που νιώθει. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ο Χολέμπας έχει συμπληρώσει κάρτες και δεν θα δώσει το «παρών» κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για την θέση του αριστερού άκρου της άμυνας.

Η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με το σημείο που νιώθει τις ενοχλήσεις ο Τζαβέλλας, καθώς ο προσαγωγός είναι ένα μέρος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.


πηγή: sport-fm.gr

Διαπραγματεύονται Ρεάλ-Μαϊκόν!!

Διαπραγματεύονται Ρεάλ-Μαϊκόν
Σε εξέλιξη φέρονται να βρίσκονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τους εκπροσώπους του Ντάγκλας Μαϊκόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Συγκεκριμένα, η «AS» υποστηρίζει ότι στις 13 του μήνα έγινε η πρώτη προσέγγιση από την πλευρά του Βραζιλιάνου μπακ, ο οποίος επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ίντερ και να συνεργαστεί ξανά με τον Ζοσέ Μουρίνιο στην πρωταθλήτρια Ισπανίας.

Διάφοροι μάνατζερ ή παράγοντες ομάδων προσπαθούν να ενημερωθούν για την υπόθεση του 30χρονου παίκτη, όμως εκείνος θέλει πρώτα να ενημερωθεί για τις προθέσεις των «μερένχες».

Οι ετήσιες απολαβές του Μαϊκόν στην Ιταλία ανέρχονται στα 5 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.

Όσον αφορά τη «βασίλισσα», όλα δείχνουν ότι θα υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας και θα πάρει κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Το κόστος της μετακίνησης του Βραζιλιάνου από την Ίντερ στη Ρεάλ θα ανέλθει από τα 8 μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ.


πηγή: sport-fm.gr

«Σφήνα» της Μπάγερν για Μαρτίνεθ!!

«Σφήνα» της Μπάγερν για Μαρτίνεθ
Ενδιαφέρον για την απόκτηση του Χάβι Μαρτίνεθ, εξέφρασε η Μπάγερν Μονάχου, σύμφωνα με δημοσίευμα της καταλανικής εφημερίδας «mundodeportivo». Για τον μέσο της Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει ενδιαφερθεί και η Μπαρτσελόνα, η οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις με την διοίκηση των Βάσκων, ώστε να διερευνήσει τις πιθανότητες μεταγραφής του στον σύλλογο. Οι Βαυαροί μπαίνουν «σφήνα» στους «μπλαουγκράνα» και επιθυμούν να εντάξουν στο δυναμικό τους τον διεθνή χαφ.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η φιναλίστ του τελικού του Champions League, φέρεται να έχει κάνει πρόταση για τον Μαρτίνεθ στην Αθλέτικ, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό, το οποίο αποδεικνύει και την επιθυμία των Βαυαρών να εντάξουν στο ρόστερ τους τον Βάσκο. Ενώ και στον ίδιο τον 24χρονο αμυντικό χαφ, αναμένεται οι απολαβές που θα του προσφέρει η Μπάγερν, να είναι κατά πολύ βελτιωμένες εν σχέση με τα όσα λαμβάνει στην τωρινή του ομάδα.

Από την πλευρά της η Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με τα όσα λέει η «mundodeportivo», σκέφτεται εκτός από χρήματα να προσφέρει και έμψυχα ανταλλάγματα στους Βάσκους, ώστε να αποσπάσει την υπογραφή του Μαρτίνεθ.

Όπως και να έχει η Αθλέτικ δεν επιθυμεί να αφήσει έναν από τους καλύτερους παίκτες της να φύγει τόσο εύκολα, κάνοντας κατανοητό στους υποψήφιους μνηστήρες ότι για να τον αποκτήσουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.


πηγή: sport-fm.gr

Ανακοίνωσε Σελασιέ η Βέρντερ!!

Ανακοίνωσε Σελασιέ η Βέρντερ
Την απόκτηση του Τέοντορ Γκέμπρε Σελασιέ ανακοίνωσε η Βέρντερ Βρέμης. Ο 25χρονος δεξιός μπακ, που χθες ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με την Τσεχία στο Euro 2012, αποκτήθηκε από τη Σλόβαν Λίμπερετς και υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον γερμανικό σύλλογο.

«Είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης, που επιβεβαίωσε την καλή εντύπωση που είχαμε σχηματίσει γι’ αυτόν πριν το Euro 2012», δήλωσε ο αθλητικός διευθυντής της Βέρντερ, Κλάους Άλοφς. «Εντυπωσιαστήκαμε με την απόδοσή του στη διάρκεια του Euro 2012. Ξεχώρισε για την ταχύτητά του και τις επιθετικές του αρετές», ανέφερε ο προπονητής, Τόμας Σάαφ.

«Η απόφαση να πάω στη Βέρντερ ήταν σωστή. Είναι μία ομάδα με σταθερότητα και μεγάλη ιστορία, που πάντα θέτει υψηλούς στόχους. Θα ήθελα να δώσω μέσω της Βέρντερ συνέχεια στην πετυχημένη μου χρονιά στην Λίμπερετς», ανέφερε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής.


πηγή: sport-fm.gr

Πήρε Σίμπερ η Ντόρτμουντ!!

Πήρε Σίμπερ η Ντόρτμουντ
Σημαντική μεταγραφή για τη Ντόρτμουντ. Οι νταμπλούχοι Γερμανίας απέκτησαν από τη Στουτγκάρδη τον Γιούλιαν Σίμπερ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2016.

Ο 23χρονος επιθετικός, που έχει αγωνιστεί σε όλες τις «μικρές» ομάδες της Γερμανίας, είχε φέτος 20 συμμετοχές και 3 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα πέτυχε δύο από αυτά τα γκολ στο 4-4 της Στουτγκάρδης με τη Ντόρτμουντ στη Βεστφαλία.


πηγή: sport-fm.gr