Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Γκντανσκ, ο τόπος που οι αδύναμοι γίνανε γίγαντες πολλάκις!!

Ο Βαγγέλης Μπραουδάκης γράφει για την πόλη που η Ελλάδα σήμερα θα παίξει στον προημιτελικό με τη Γερμανία.
Γκντανσκ, ο τόπος που οι αδύναμοι γίνανε γίγαντες πολλάκις
Το Γκντανσκ, η πόλη στην οποία θα αγωνιστούμε απόψε εναντίον των Γερμανών, κατά σατανική σύμπτωση γεννά πολιτικούς συμβολισμούς όσο κι αν θέλουμε να τους αποφύγουμε και να κρατήσουμε το ματς σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο.
Το αεροδρόμιο της πόλης έχει το όνομα του Λεχ Βαλέσα, σ' αυτήν την πόλη τη δεκαετία του '70 υπήρξαν δεκάδες νεκροί απεργοί, σ' αυτήν την πόλη τη δεκαετία του '80 ιδρύθηκε η «Αλληλεγγύη», οι εργάτες των Ναυπηγείων ήταν τότε η σημερινή Ελλάδα και ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι η νυν Μέρκελ!
Αυτή η πόλη επέβαλε τις πρώτες ημιελεύθερες εκλογές σε χώρα ανατολικού μπλοκ και απ' αυτήν την πόλη ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το κίνημα ανατροπής δεκαετιών που οδήγησε στην πρώτη μη κομμουνιστική κυβέρνηση που σχηματίστηκε σε ζώνη σοβιετικής επιρροής πριν από την κατάρρευσή της
Και να θες, δηλαδή, να αποφύγεις τους συνειρμούς και να αφοσιωθείς, όπως είναι και το σωστό, στο καθαρά ποδοσφαιρικό σκέλος του προημιτελικού, δεν σε αφήνει ο τόπος διεξαγωγής να αγιάσεις. Το Γκντανσκ από το 1919 (με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών) ήταν «ελεύθερη πόλη» υπό την προστασία της Κοινωνίας των Εθνών. Ηταν ο διάδρομος προς τη θάλασσα και εξαιτίας του κηρύχθηκε επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος με την εισβολή -για το Γκντανσκ- της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία.
Σ' αυτόν τον τόπο, λοιπόν, που τόσα σημαίνει έλαχε να διεξαχθεί απόψε το Ελλάδα - Γερμανία. Με σαφές προβάδισμα των Γερμανών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην αριθμητική παραγωγή σ' αυτό το Euro. Είναι η μόνη ομάδα με τρεις νίκες, βγάζουν διπλάσιες τελικές προσπάθειες απ' ό,τι η Εθνική μας σε κάθε αγώνα (12 έναντι 6), σχεδόν διπλάσιες είναι και οι ορθές πάσες στην ανάπτυξή τους (434 αυτοί, 253 εμείς), διαθέτουν έναν εκ των πρώτων σκόρερ (Γκόμεζ με τρία γκολ), η ομοιογένεια και η αποτελεσματικότητα αποδεικνύονται και από τη χρησιμοποίηση λιγότερων ποδοσφαιριστών στο τουρνουά (15, εμείς 18) και πρωτίστως θα μας λείψει ο Καραγκούνης.
Η απώλεια του αρχηγού θα μας αδυνατίσει (εκτός των άλλων) στον τομέα «στημένες μπάλες». Η Εθνική μας είναι η πρώτη στην κατηγορία κερδισμένα φάουλ, με μέσο όρο ανά ματς 19. Απ' αυτά τα έξι (πρώτος στη σχετική κατηγορία ποδοσφαιριστών) τα κέρδιζε -και τα εκτελούσε- ο Καραγκούνης, ο οποίος είναι και στην κορυφή της λίστας με τις τελικές μας προσπάθειες (τρεις, όπως και ο Γκέκας με τον Σαμαρά να έχει μεν τέσσερις αλλά όλες άστοχες)
Οχι, δεν εννοώ ότι σώνει και καλά θα ηττηθούμε και θα αποκλειστούμε. Ωστόσο, στη ζυγαριά οι λίγες πιθανότητές μας μειώνονται περαιτέρω λόγω των απουσιών. Αλλά παίζουμε στο Γκντανσκ. Και σ' αυτόν τον τόπο οι αδύναμοι γίνανε γίγαντες πολλάκις!
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: