Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ο κούκος, οι πιγκουίνοι και η άμυνα του Σταυρού!!

To 17o Μουντομπάσκετ (που πλέον αποκαλείται Παγκόσμιο Κύπελλο) βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Βασίλης Σκουντής ξεπαγώνει τις αναμνήσεις και τις εικόνες του από τις προηγούμενες επτά διοργανώσεις στις οποίες υπήρξε αυτόπτης μάρτυς.
12ο Μουντομπάσκετ
(4-14 Aυγούστου 1994, Χάμιλτον, Τορόντο/Αργεντινή)
Στο βάθρο: 1. ΗΠΑ, 2. Ρωσία, 3. Κροατία. Η Ελλάδα τέταρτη με 4 νίκες-4 ήττες


Τέσσερα χρόνια μετά το Μουντομπάσκετ του 1990, που για πολλούς λόγους αποτελεί και θα μνημονεύεται πάντοτε ως ένα μουσειακό έκθεμα, ο κόσμος είχε αλλάξει για τα καλά. Το 1992 εμφανίστηκε επί σκηνής η «Dream Team» που άρχισε να σαρώνει τα πάντα στο διάβα της (αλλά προϊόντος του χρόνου έμελλε να αποδειχθεί ότι ακόμη και το ΝΒΑ δεν ήταν άτρωτο), ενώ η Σοβιετική Ενωση έβλεπε τις μπάμπουσκες της (και κυρίως τη Λιθουανία και τη Ρωσία) να βγαίνουν από την κοιλιά της και να κάνουν σόλο καριέρα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Την ίδια στιγμή οι Σέρβοι βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό, υφιστάμενοι-και στον αθλητισμό-τις συνέπειες του εμπάργκο που τους είχε επιβάλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα να απουσιάσουν από το Ολυμπιακό Τουρνουά του 1992, από το Ευρωμπάσκετ του 1993 και από το Μουντομπάσκετ του 1994.
Πλάκα πλάκα σε αυτή την εποχή των ζυμώσεων, των δομικών (εθνικών και διεθνών) αλλαγών και των θεαματικών ανατροπών, η μόνη σταθερά αξία στο μπάσκετ ήταν η Ελλάδα! Σε πείσμα των ανακατατάξεων η Εθνική παρέμεινε στο μετερίζι της και -διανύοντας πλέον την μετά τον Γκάλη εποχή- συνέχισε να προοδεύει και να ανεβαίνει τα σκαλιά στην παγκόσμια ιεραρχία: δέκατη το 1986, έκτη το 1990 και τέταρτη το 1994, πίσω από τη Dream Team-2, τη (φιναλίστ του Ευρωμπάσκετ του 1993) Ρωσία και την Κροατία, η οποία είχε συνέλθει από το σοκ της απώλειας του Ντράζεν Πέτροβιτς και έγινε ο κακός δαίμονας της ελληνικής ομάδας, από την οποία στέρησε τρία χάλκινα μετάλλια νικώντας την στους μικρούς τελικούς τριών διαδοχικών διοργανώσεων (Ευρωμπάσκετ 1993, Μουντομπάσκετ 1994, Ευρωμπάσκετ 1995).
Το 1990 στο Μπουένος Αϊρες η Εθνική είχε να διαχειριστεί την απουσία του Γκάλη, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα (και προερχόμενη από μια ταραχώδη περίοδο προετοιμασίας που σημαδεύτηκε από δραματικές εξελίξεις) έπρεπε ν' αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας! 
Όπως σημείωνα και τις προηγούμενες μέρες, περισσότερο από τα αποτελέσματα, τις κατατάξεις και αγωνιστικά γεγονότα (που άλλωστε είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο, σε ειδικές εκδόσεις και σε αφιερώματα του παρελθόντος), προτιμώ σε αυτό το ταξίδι στον χρόνο να ανακαλέσω εικόνες από το προσωπικό αρχείο και από τη μνήμη η οποία ευτυχώς δεν με έχει προδώσει ακόμη...
Αλησμόνητες εικόνες και περιστατικά τα οποία εκτυλίχθηκαν εντός και εκτός γηπέδου και ξαναγράφουν την ιστορία ενός εκάστου Μουντομπάσκετ και στην προκειμένη περίπτωση εκείνου του 1994...
-        Με άλλον προπονητή πήγε να αγωνιστεί η Εθνική σε αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κι άλλος εντέλει κάθισε στον πάγκο της! Προτού εγκατασταθεί στο Τορόντο η ελληνική ομάδα πέρασε από την Ουάσινγκτον για να παίξει δυο φιλικούς αγώνες προετοιμασίας κι εκεί έγινε η κέντα! Μια μέρα που ούτως ή άλλως η ομάδα είχε ρεπό ο Παναγιώτης Φασούλας ζήτησε άδεια από τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγου για να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και να επιστρέψει το επόμενο πρωί, ώστε να είναι παρών στην προπόνηση. Ο «Κόουτς Κ» αρνείται να του δώσει την άδεια, αλλά ο «Πάνι»  που είχε κλείσει ένα ραντεβού στο «Μεγάλο Μήλο» (για μια αγορά διαμερίσματος στο Μανχάταν, σύμφωνα με τον αστικό μύθο των ημερών) αψηφά την απαγόρευση και φεύγει, αφού προηγουμένως ενημερώνει τον αρχηγό αποστολής Κώστα Παρίση. Λίγα λεπτά αργότερα ο Κιουμουρτζόγλου όντας έξω φρενών από το «αντάρτικο» του Φασούλα θέτει το δικό του βέτο προς τη διοίκηση της ΕΟΚ: «Η εγώ ή αυτός». Η αποστολή και οι τρεις δημοσιογράφοι που ήμασταν από την αρχή μαζί της (ο Γιάννης Καραλής και η αφεντιά μου από την ΕΡΤ και ο Γιάννης Κουκουλάς από την «Καθημερινή» ως εκπρόσωπος του ΠΣΑΤ) περνάμε δραματικές στιγμές, που κλονίζουν συθέμελα την Εθνική. Ο Φασούλας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη χωρίς να γνωρίζει τα... συντρίμμια που άφησε πίσω του, ενώ ο Κιουμουρτζόγλου είναι αμετακίνητος στην απόφαση του να τιμωρηθεί για το πειθαρχικό παράπτωμα του ο σέντερ του Ολυμπιακού και να αποκλειστεί από την ομάδα. Οι υπόλοιποι παίκτες εμφανίζονται διχασμένοι στις απόψεις τους και ο «γόρδιος δεσμός» λύνεται με την εξ Αθηνών τηλεφωνική παρέμβαση του Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος «αδειάζει» τον προπονητή και από τη στιγμή που αυτός επιμένει στο βέτο του δίνει εντολή να παυθεί και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία ο άμεσος συνεργάτης του Μάκης Δενδρινός, όπερ και εγένετο με συνοπτικές διαδικασίες. Την ώρα που ο Φασούλας επιστρέφει στην Ουάσινγκτον και επανεντάσσεται στην αποστολή, ο Ευθύμης φτιάχνει τη βαλίτσα του και παίρνει τον δρόμο της επιστροφής, ενώ ο «Βούδας» ετοιμάζει τα σχέδια του για τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
-        Θέλοντας και μη, σε εκείνο το μακρύ ταξίδι, μου έλαχε ο κλήρος να κάνω και τον ... σκάουτερ! Ενώ η Εθνική βρισκόταν στην Ουάσινγκτον,  η Γερμανία που ήταν ο πρώτος αντίπαλος της στο Μουντομπάσκετ έδινε έναν φιλικό αγώνα με τους Αμερικανούς στη Σάρλοτ και ο Κιουμουρτζόγλου ζήτησε από τον Δενδρινό να είναι παρών. Δεν βρέθηκαν όμως αεροπορικά εισιτήρια και προκρίθηκε η λύση του αυτοκινήτου. Ο Μάκης δεν είχε δίπλωμα αυτοκινήτου, άλλωστε το μόνο όχημα που οδηγούσε στην Αθήνα ήταν  το... παπάκι του! Ανέλαβε λοιπόν τον ρόλο του οδηγού ο Κουκουλάς, κάθισε μπροστά ο Δενδρινός και πίσω ο Καραλής φύγαμε από την Ουάσινγκτον και μετά από δέκα ώρες και μπόλικες περιπλανήσεις στην αμερικανική ενδοχώρα φτάσαμε στη Σάρλοτ και «κατασκοπεύσαμε» όλοι μαζί τους Γερμανούς! Κατάκοποι από την «Οδύσσεια» κοιμηθήκαμε για τέσσερις ώρες σε ένα μοτέλ που βρήκαμε στο δρόμο και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής που εξελίχθηκε σε μια νέα περιπέτεια, διότι ο Μάκης είχε τον κολεγιακό χαβά του και επέμενε να κάνουμε μια παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο και να πάμε στο Ράλεϊ για να πει μια «καλημέρα» στον Μάικ Σιζέφσκι! Όντως κάναμε την παράκαμψη και φτάσαμε στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Duke, αλλά ατυχήσαμε διότι ο Σιζέφσκι έλειπε εκείνη τη μέρα και το μόνο που έκανε ο Δενδρινός ήταν να του αφήσει ένα ιδιόχειρο σημείωμα!
*Πηγή: gazzetta.gr*

Με το... δεξί με αυτογκολ!!

Η Γιουβέντους άρχισε με το… δεξί το νέο πρωτάθλημα κατακτώντας την νίκη 1-0 απέναντι στην Κιέβο με ένα αυτογκολ!

Με το... δεξί με αυτογκολ!
Η Γιουβέντους άρχισε επιτυχημένα το νέο πρωτάθλημα του Καμπιονάτο.

Με τον Αλέγκρι στον πάγκο της μπήκε με το… δεξί στις υποχρεώσεις της Serie A κατακτώντας τη νίκη 1-0 εκτός έδρας απέναντι στην Κιέβο.

Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης το πέτυχε ο Μπιράγλι στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης με ένα αυτογκόλ το οποίο έκρινε τα πάντα. Οι παίκτες του Αλέγκρι ήταν σαφώς ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα…

Η πρώτη αγωνιστική του Καμπιονάτο:

Σάββατο, 30 Αυγούστου

Κιέβο – Γιουβέντους 0-1
(6’ Κάσερες)

Ρόμα – Φιορεντίνα 21:45

Κυριακή, 31 Αυγούστου

Μίλαν-Λάτσιο (19:00)

Αταλάντα-Βερόνα

Τσεζένα –Πάρμα (21:45)

Τζένοα-Νάπολι

Παλέρμο-Σαμπντόρια

Σασουόλο-Κάλιαρι

Τορίνο-Ίντερ

Ουντινέσε-Έμπολι


Η επόμενη (2η) αγωνιστική:

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου (16:00)

Κάλιαρι-Αταλάντα

Έμπολι-Ρόμα

Φιορεντίνα-Τζένοα

Ίντερ-Σασουόλο

Γιουβέντους-Ουντινέσε

Λάτσιο-Τσεζένα

Νάπολι-Κίεβο

Πάρμα-Μίλαν

Σαμπντόρια-Τορίνο

Βερόνα-Παλέρμο
*Πηγή: sport-fm.gr*

Επιστρέφει ο Μήτρογλου!!

Σύμφωνα με πληροφορίες του NovaΣΠΟΡ FM 94.6 ο Ολυμπιακός συμφώνησε με τη Φούλαμ για τον δανεισμό του Μήτρογλου για έναν χρόνο!

Επιστρέφει ο Μήτρογλου!
Έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο για την Ελλάδα και τον... Πειραιά είναι ο Κώστας Μήτρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NovaΣΠΟΡ FM 94.6 ο Ολυμπιακός ήρθε σε συμφωνία με τη Φούλαμ για τον δανεισμό του διεθνούς επιθετικού για έναν χρόνο.

Για τον Μήτρογλου είχαν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο η Κρίσταλ Πάλας όσο και οι QPR καθώς και άλλες ομάδες από άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για τον δανεισμό του.

Ωστόσο καμία από τις προτάσεις αυτές δεν ήταν το ίδιο καλή με τον Ολυμπιακό με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της Φούλαμ να δώσουν την συγκατάθεσή τους για την επιστροφή του "Μητρογκόλ".

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες ο αγγλικός σύλλογος να ανακοινώσει τον δανεισμό του Μήτρογλου. *Πηγή: sport-fm.gr*

«Αυτοανακοινώθηκε» στη Ρεάλ ο Φαλκάο και το πήρε πίσω!!

«Φωτιά» έβαλε ο Φαλκάο λίγο μετά το ματς της Μονακό! Μέσω twitter ο Κολομβιανός… ανακοίνωσε πως συνεχίζει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δευτερόλεπτα αργότερα έσβησε το «τιτίβισμα»!

«Αυτοανακοινώθηκε» στη Ρεάλ ο Φαλκάο και το πήρε πίσω!
Τα πάνω-κάτω μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έφερε ο Ρανταμέλ Φαλκάο! Λίγη ώρα αφότου η Μονακό έχασε δύο βαθμούς κόντρα στη Λιλ με τον ίδιο να παρακολουθεί το ματς απ' τις εξέδρες... ανακοίνωσε μέσω Twitter πως θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης!

«Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ζήτω η Ρεάλ» έγραψε σχετικά ο Κολομβιανός! Κι όμως πριν καλά-καλά... ανέβει το ποστάρισμά του, το πήρε πίσω, διαγράφοντάς το και πλέον αναμένουμε το τι μέλλει γενέσθαι. Θεωρείται δεδομένο πως αποχωρεί απ' τους Μονεγάσκους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως η Μάντσεστερ Σίτι είχε γίνει το... αφεντικό στην κούρσα για την απόκτησή του, αλλά το τιτίβισμά του σίγουρα δημιουργεί...συζήτηση!

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Σίγουρα να φύγει ο Φαλκάο;

Την προηγούμενη αγωνιστική, ο Φαλκάο χάρισε τη νίκη στη Μονακό. Ωστόσο, για την 4η μέρα της Ligue 1, με τον Κολομβιανό φορ να βρίσκεται στην κερκίδα, οι Μονεγάσκοι ήρθαν ισόπαλοι 1-1 με τη Λιλ.

Σίγουρα να φύγει ο Φαλκάο;
Η… κρίση στη Μονακό συνεχίζεται! Με τον «ήρωα» της προηγούμενης αγωνιστικής, Ραδαμέλ Φαλκάο, ο οποίος ήταν στις κερκίδες αφού είναι υπό παραχώρηση, οι Μονεγάσκοι έμειναν στο 1-1 εντός έδρας κόντρα στη Λιλ, στο πλαίσιο της τέταρτης μέρας της Ligue 1!

Μόλις στο 18ο λεπτό, ο Νολάν Ρου έβαλε μπροστά τους «λιλουά», οι οποίοι διατήρησαν το προβάδισμά τους μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ πίεζε για το γκολ της ισοφάρισης, με τον Μπερμπάτοφ να το πετύχει στο 61’.

Αναλυτικά, η 4η αγωνιστική:

Παρασκευή 29/8

Μαρσέιγ-Νις 4-0
(19', 49' Παγέ, 45' Τοβέν, 88', Μπαραντά)

Σάββατο 30/8

Μονακό-Λιλ 1-1
(61’ Μπερμπάτοφ-18’ Ρου)

Καέν-Ρεν

Λανς-Ρεμς

Λοριάν-Γκινγκάμπ

Ναντ-Μονπελιέ

Τουλούζ-Εβιάν

Κυριακή 31/8

Μπορντό-Μπαστιά

Μετς-Λιόν

Παρί Σεν Ζερμέν-Σεντ Ετιέν

Η επόμενη (5η) αγωνιστική

Μπαστιά-Λανς
Εβιάν-Μαρσέιγ
Γκινγκάμπ-Μπορντό
Λιλ-Ναντ
Λιόν-Μονακό
Μονπελιέ-Λοριάν
Νις-Μετς
Ρεμς-Τουλούζ
Ρεν-Παρί Σεν Ζερμέν
Σεντ Ετιέν-Καέν

Δείτε εδώ τη βαθμολογία.*Πηγή: sport-fm.gr*

Ό,τι κοροϊδεύεις… το λούζεσαι!!

Μέχρι το απόγευμα γελούσε με τα χάλια της Γιουνάιτεντ. Δυο ώρες μετά όμως, η Μάντσεστερ Σίτι είχε δική της… γκέλα να σκεφτεί. Υποτιμώντας τη Στόουκ, οι «πολίτες» υπέστησαν ήττα-σοκ 1-0 στο «Etihad».

Ό,τι κοροϊδεύεις… το λούζεσαι (video)
Ο Έντιν Τζέκο γέλασε με τη ψυχή του (διαδικτυακά) με το κάζο της Γιουνάιτεντ από τη ΜΚ Ντονς.

Ο ίδιος και οι συμπαίκτες του είδαν τη μισητή συμπολίτισσα να πέφτει σε νέα γκέλα το απόγευμα με την Μπέρνλι. Ο Μαμέ Ντιουφ ωστόσο τους ανάγκασε -λίγο αργότερα- να κοιτάξουν τη… δική τους καμπούρα.

Ο Σενεγαλέζος όργωσε το μισό «Etihad», εξέθεσε τον Κομπανί και (με τη βοήθεια και του Χαρτ που έκανε στην άκρη) πέτυχε ένα γκολ-χρυσάφι για τη Στόουκ.

Γιατί παρά την πίεση, τις ευκαιρίες -κι ένα πέναλτι που θα μπορούσε να πάρει σε ανατροπή του Τουρέ- η Σίτι δεν απέφυγε την πρώτη γκέλα (0-1) της σεζόν.



Κάπως έτσι, μοναδική πρωτοπόρος της Premier League (εν αναμονή των αγώνων της Τσέλσι και της Τότεναμ) παρέμεινε η εκπληκτική Σουόνσι! Οι «κύκνοι» μετέτρεψαν σε… ασχημόπαπο έναν ακόμα αντίπαλο και με πρωταγωνιστή ξανά τον Ντάιερ, πέτυχαν τρίτη σερί νίκη (3-0) με τη Γουέστ Μπρομ.



Την ίδια ώρα, η Σαουθάμπτον ξεμπούκωνε επιτέλους στο Λονδίνο. Ο εξαιρετικός Σναϊντερλέν γύρισε μόνος του το παιχνίδι στην έδρα της Γουέστ Χαμ και οδηγούσε τους «άγιους» στο πρώτο τρίποντο (3-1) της χρονιάς.



Κάτι που πετύχαινε -έστω και δύσκολα- η ΚΠΡ απέναντι στη Σάντερλαντ. Το πρώτο της γκολ στη φετινή Premier League (από τον Όστιν) αποδείχθηκε αρκετό για την ομάδα του Χάρι Ρέντναπ, ώστε να πάρει και τους πρώτους της πόντους (1-0).



Κι όλα αυτά ενώ Νιούκαστλ και Κρίσταλ Πάλας διαφήμιζαν το άθλημα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», αλλά μετά το χορταστικό 3-3 (που διαμορφώθηκε με δυο γκολ από το 88’ κι έπειτα) οι ίδιες έμεναν… νηστικές ακόμα από νίκη.



Δείτε αναλυτικά τη βαθμολογία της Premier League.

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής

Σάββατο, 30/8

Μπέρνλι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0

Μάντσεστερ Σίτι-Στόουκ 0-1
(58’ Ντιουφ)

Νιούκαστλ-Κρίσταλ Πάλας 3-3
(38’ Γιάνμαατ, 73’ Άαρονς, 88’ Γουίλιαμσον - 1’ Γκέιλ, 48’ Πάντσιον, 90’+5’ Ζαχά)

ΚΠΡ-Σάντερλαντ 1-0
(45’+2’ Όστιν)

Σουόνσι-Γουέστ Μπρομ 3-0
(2’, 71’ Ντάιερ, 24’ Ράουτλετζ)

Γουέστ Χαμ-Σαουθάμπτον 1-3
(27’ Νομπλ - 45’, 68’ Σναϊντερλέν, 83’ Πελέ)

Έβερτον-Τσέλσι (19:30)

Κυριακή, 31/8

Άστον Βίλα-Χαλ (15:30)
Τότεναμ-Λίβερπουλ (15:30)
Λέστερ-Άρσεναλ (18:00)

Η επόμενη αγωνιστική (3η)

Σάββατο, 13/9 (17:00)

Άρσεναλ-Μάντσεστερ Σίτι (14:45)
Τσέλσι-Σουόνσι
Κρίσταλ Πάλας-Μπέρνλι
Σαουθάμπτον-Νιούκαστλ
Στόουκ-Λέστερ
Σάντερλαντ-Τότεναμ
Γουέστ Μπρομ-Έβερτον
Λίβερπουλ-Άστον Βίλα (19:30)

Κυριακή, 14/9

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-ΚΠΡ (18:00)

Δευτέρα, 15/9

Χαλ-Γουέστ Χαμ (22:00) *Πηγή: sport-fm.gr*

Λεβερκούζεν για φίλημα, Αμβούργο για… κλάματα!

Βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ αλλά η Λεβερκούζεν επικράτησε 4-2 της Χέρτα, κάνοντας το 2x2 στο πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή η Πάντεμπορν υποχρέωσε το Αμβούργο στην εντός έδρας ήττα 3-0!

Λεβερκούζεν για φίλημα, Αμβούργο για… κλάματα
Όσο καλά άρχισε η σεζόν για τη Λεβερκούζεν άλλο τόσο… κακή ήταν η αρχή για το Αμβούργο!

Στη δεύτερη αγωνιστική της Μπουντεσλίγκας η Μπάγερ μπόρεσε να διπλασιάσει τις νίκες (4-2) της απέναντι στην Χέρτα παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί δύο φορές πίσω στο σκορ. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν και στο 74ο λεπτό ο Μπραντ τους έδωσε το προβάδισμα για πρώτη φορά στην αναμέτρηση. Ο Μπελαραμπί στο 86ο λεπτό απλώς διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Την ίδια στιγμή το Αμβούργο εμφάνιζε στον αγωνιστικό χώρο –για δεύτερη αγωνιστική – πολλά προβλήματα. Αυτά τα εκμεταλλεύθηκε η Πάντεμπορν η οποία έφτασε σε μια μεγάλη εκτός έδρας επιτυχία 3-0.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα στο 29ο λεπτό και κατάφεραν να το διευρύνουν μέχρι το τέλος της αναμέτρησης σκοράροντας άλλες δύο φορές.

Σημαντική εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Κολωνία! Επικράτησε 2-0 της Στουτγκάρδης σκοράροντας δύο φορές από το 22ο μέχρι και το 33ο λεπτό.

Η 2η αγωνιστική

Παρασκευή, 29/8

Άουγκσμπουργκ-Ντόρτμουντ 2-3
(82’ Μπομπαντίγια, 89’ Μάταβς -11’ Ρόις, 14’ Παπασταθόπουλος, 79’ Ράμος)

Σάββατο, 30/8

Λεβερκούζεν-Χέρτα 4-2
(50’ Γέντβατζ, 62’ Σπάχιτς, 74’ Μπραντ, 86’ Μπελαραμπί – 24’ Γέντβατζ (αυτογκόλ), 60’ Σκίμπερ)

Βόλφσμπουργκ-Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-2
(15’ Νάλντο, 79’ Άρνολντ – 23’ Γιούνγκ (αυτογκόλ), 85’ Κάντνιτς)

Βέρντερ Βρέμης-Χόφενχαϊμ 1-1
(59’ Γκάλβες – 19’ Ρομπέρτο Φιρμίνιο)

Στουτγκάρδη-Κολωνία 0-2
(22’ Οσάκο, 33’ Ούγια)

Αμβούργο-Πάντερμπορν 0-3
(29’ Κατσούνγκα, 69’ Βράντσιτς, 87’ Στόπελαμπ)

Σάλκε-Μπάγερν Μονάχου (19:30)

Κυριακή, 31/8

Μάιντς-Ανόβερο (16:30)
Φράιμπουργκ-Γκλάντμπαχ (18:30)

Η επόμενη (3η) αγωνιστική

Παρασκευή, 12/9

Λεβερκούζεν-Βέρντερ Βρέμης (21:30)

Σάββατο, 13/9

Χόφενχαϊμ-Βόλφσμπουργκ (16:30)
Μπάγερν Μονάχου-Στουτγκάρδη
Ντόρτμουντ-Φράιμπουργκ
Χέρτα-Μάιντς
Πάντερμπορν-Κολωνία
Γκλάντμπαχ-Σάλκε (19:30)

Κυριακή, 14/9

Άιντραχτ-Άουγκσμπουργκ (16:30)
Ανόβερο-Αμβούργο (18:30) *Πηγή: sport-fm.gr*

Στην… έξοδο ο Φαλκάο!!

Φουντώνουν οι φήμες περί αποχώρησης του Ρανταμέλ Φαλκάο απ’ τη Μονακό! Ο Κολομβιανός έμεινε… τελευταία στιγμή εκτός αποστολής και λέγεται πως είναι πολύ κοντά στη Μάντσεστερ Σίτι κι όχι στη Ρεάλ.

Στην… έξοδο ο Φαλκάο!
Εκτός αποστολής για το σημερινό ματς της Μονακό με την Λιλ έμεινε την ύστατη ώρα ο Ρανταμέλ Φαλκάο, δίνοντας «πάτημα» για να οργιάσουν οι φήμες γύρω απ’ το ενδεχόμενο αποχώρησής του!

Ο Κολομβιανός είχε αρχικά συμπεριληφθεί στα πλάνα του Λεονάρντο Ζαρντίμ, ωστόσο «κόπηκε» λίγο πριν τη σέντρα (δίχως να αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού) κι αυτό «μεταφράζεται» στο ότι βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση της μεταγραφής του.

Κι αν μέχρι χθες η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το φαβορί για την απόκτηση του «τίγρη», τις τελευταίες ώρες έχει κάνει «γερό» μπάσιμο η Μάντσεστερ Σίτι η οποία αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ως ο πιο πιθανός προορισμός του Φαλκάο!

Μάλιστα βρίσκεται στις εξέδρες του γηπέδου των Μονεγάσκων, με τον μάνατζέρ του, Χόρχε Μέντες στο πλευρό του...

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Άνχελ… Χι Μαρία!!

Ούτε ο Ντι Μαρία μπόρεσε να συνεφέρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Στο ντεμπούτο του Αργεντινού, οι «κόκκινοι διάβολοι» παρέμειναν το ίδιο κακοί και δεν έκαναν σεφτέ ούτε με τη νεοφώτιστη Μπέρνλι (0-0).

Άνχελ… Χι Μαρία!
Ποιος Άνχελ Ντι Μαρία; Ούτε ο… θεός ο ίδιος δε μοιάζει ικανός ν’ αναστήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Με τον Αργεντινό σταρ στη σύνθεσή της, η ομάδα του Λούις Φαν Χάαλ κατάφερε να μείνει το ίδιο απαράδεκτη και απέτυχε ΚΑΙ στο Μπέρνλι να κάνει την πρώτη νίκη της σεζόν!

Λίγες μέρες μετά το κάζο από τη ΜΚ Ντονς, οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν παρουσιάστηκαν όσο θιγμένοι θα περίμενε κανείς. Και παρά τις προσπάθειες του ζωηρού Ντι Μαρία (που αντικαταστάθηκε στο 70’ από τον Άντερσον), αδυνατούσαν να στριμώξουν τους γηπεδούχους.

Όταν το έκαναν δε -στο τελευταίο τέταρτο- ήταν αργά. Γιατί το άγχος κατέστρεφε κάθε προσπάθεια ν’ απειλήσουν. Ο διαιτητής τους αρνούνταν ένα καταφανέστατο πέναλτι (όταν ο Μπαρνς σχεδόν μπλόκαρε σουτ του Γιανγκ). Και η ψυχωμένη άμυνα της Μπέρνλι απέφερε τελικά το 0-0, που κράτησε τη Γιουνάιτεντ με συγκομιδή νεοφώτιστης στις πρώτες αγωνιστικές.

Δείτε αναλυτικά τη βαθμολογία της Premier League.


Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής

Σάββατο, 30/8 (17:00)

Μπέρνλι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0

Μάντσεστερ Σίτι-Στόουκ
Νιούκαστλ-Κρίσταλ Πάλας
ΚΠΡ-Σάντερλαντ
Σουόνσι-Γουέστ Μπρομ
Γουέστ Χαμ-Σαουθάμπτον
Έβερτον-Τσέλσι (19:30)

Κυριακή, 31/8

Άστον Βίλα-Χαλ (15:30)
Τότεναμ-Λίβερπουλ (15:30)
Λέστερ-Άρσεναλ (18:00)

Η επόμενη αγωνιστική (3η)

Σάββατο, 13/9 (17:00)

Άρσεναλ-Μάντσεστερ Σίτι (14:45)
Τσέλσι-Σουόνσι
Κρίσταλ Πάλας-Μπέρνλι
Σαουθάμπτον-Νιούκαστλ
Στόουκ-Λέστερ
Σάντερλαντ-Τότεναμ
Γουέστ Μπρομ-Έβερτον
Λίβερπουλ-Άστον Βίλα (19:30)

Κυριακή, 14/9

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-ΚΠΡ (18:00)

Δευτέρα, 15/9

Χαλ-Γουέστ Χαμ (22:00) *Πηγή: sport-fm.gr*

Με το δεξί η Ουκρανία!

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Ουκρανία επικρατώντας (76-62) Δομινικανής Δημοκρατίας με ξέσπασμα στο β' ημίχρονο.

Με το δεξί η Ουκρανία
Με το δεξί μπήκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας η Ουκρανία επικρατώντας 76-62 της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Μόνο στο πρώτο ημίχρονο τα βρήκαν σκούρα απέναντι στην Δομινικανή Δημοκρατία με το προβάδισμα να αλλάζει συνεχώς χέρια. Με την επιστροφή από τα αποδυτήρια οι Ουκρανοί ξέφυγαν χάρη στην ευστοχία από την γραμμή των τριών πόντων, με τους Τζέτερ και Κράφτσοφ που τελείωσαν το παιχνίδι με 16 και 13 πόντους αντίστοιχα, να ηγούνται στο επιμέρους σκορ (14-0) που έτρεξαν οι Ουκρανοί.

Τα δεκάλεπτα:12-13, 27-27, 48-40, 76-62

Ουκρανία: Πουστοζβόνοβ 5, Τζίτερ 16 (3), Μίσουλα 8 (2), Μιχαιλιούκ, Γκλαντίρ 12 (2), Λίποβι 4 (1), Νατιάζκο 2 (1), Ζαμπιρτσένκο 3 (1), Κορνιένκο 9, Ζάιτσεβ, Πουτσόβι, Κράβτσοβ 13 (7)

Δομινικανή Δημοκρατία: Σόσα 11 (1), Φορτούνα, Κονάντο 2, Λιζ 2, Σαντάν, Γκαρσία 18 (4), Φελντέινε 10 (2), Βάργκας 4, Σάντσες 5, Μπάεζ 4, Ραμόν, Μαρτίνεζ 6 *Πηγή: sport-fm.gr*

Στη Νάπολι ο Νταβίντ Λόπεζ!

Παίκτης της Νάπολι θα πρέπει να θεωρείται ο Νταβίντ Λόπεζ. Οριστική συμφωνία με την Εσπανιόλ. Πετάει στην Ιταλία για να περάσει από ιατρικά.

Στη Νάπολι ο Νταβίντ Λόπεζ
Με τον Νταβίντ Λόπεζ ενισχύεται η Νάπολι. Οι «παρτενοπέι» ήρθαν σε συμφωνία με την Εσπανιόλ έναντι 5 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε σήμερα (30/8) ο ισπανικός σύλλογος.

Ο 24χρονος αμυντικός μέσος αναμένεται εντός της ημέρας στην Ιταλία για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.*Πηγή: sport-fm.gr*

Της έβγαλε την ψυχή!!

Η Κροατία πίστεψε πως θα κάνει περίπατο απέναντι στις Φιλιππίνες, αλλά χρειάστηκε την παράταση 81-78 (κ.α. 71-71) και τον Μπογκντάνοβιτς για να «καθαρίσει» το ματς απέναντι στην παρέα του Μπλατς.

Της έβγαλε την ψυχή
Εύκολα; Αμ δε! Οι Φιλιππίνες προσγείωσαν την Κροατία στην περίεργη πραγματικότητα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην πρεμιέρα του δευτέρου ομίλου, όπου βρίσκεται και η Εθνική, το φαβορί χρειάστηκε την παράταση και έναν φοβερό Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (25π.) για να νικήσει με 81-78 (κ.α. 71-71) τους ψυχωμένους και με σύμμαχο περίπου 1.500 φιλάθλους Ασιάτες που είχαν πρωταγωνιστή τον… Αμερικανό Άντρεϊ Μπλατς (28π., 12 ριμπ.).

Ένα… τρίλεπτο κράτησε αρχικά η αντίσταση των Φιλιππίνων. Όταν ο Μπλατς περιορίστηκε από την άμυνα της Κροατίας και ο Σάριτς με τον Μπογκντάνοβιτς πήραν μπρος, ακολούθησε ένα 13-0 μέσα σε τέσσερα λεπτά και το αρχικό 4-4 έγινε 17-4. Όλοι περίμεναν… περίπατο στη συνέχεια για τη «χρβάτσκα», αλλά η συνέχεια ήταν απρόβλεπτη. Κάτι οι προσωπικές προσπάθειες του ΝΒΑερ της ασιατικής ομάδας, κάτι η επιπολαιότητα των Κροατών και κάτι τα τρίποντα από Αλαπάγκ και Τσαν, έδωσαν νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται στο 37-31.

Η διαφορά ψαλιδίστηκε και στο τρίποντο με την έναρξη του δευτέρου μέρους (37-34), Σίμον και Τόμιτς ανέλαβαν να «ξεκολλήσουν» την ομάδα τους επιθετικά (48-39), αλλά μόνο προσωρινά. Δύο βολές του Σίμον μετά από τεχνική ποινή στον Ουίλιαμ κι ένα τρίποντο στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου από τον Μάρκοτα έδωσαν ανάσα στην ομάδα του Ρέπεσα που ξέφυγε με 57-49. Οι πεισματάρηδες Φιλιππινέζοι δεν κατέθεσαν τα όπλα, 3:17 πριν το τέλος ισοφάρισαν (64-64) με τρίποντο του Μπλατς και τριάντα δευτερόλεπτα μετά προηγήθηκαν (66-67). Με τρίποντο του Σίμον και καλάθι του Σάριτς η Κροατία ανέκτησε το προβάδισμα με 71-69 στα 93’’ για το τέλος. Ο Ουίλιαμ ισοφάρισε, οι Κροάτες έχασαν δύο επιθέσεις και ο Τσαν σπατάλησε την ευκαιρία να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του αστοχώντας στην εκπνοή της τέταρτης περιόδου.

Στην παράταση το θρίλερ συνεχίστηκε με τον Μπλατς και τον Μπογκντάνοβιτς, που θα είναι συμπαίκτες στους Νετς, να… ανταγωνίζονται σε σκορ. Ο Κροάτης φόργουορντ έφερε την ομάδα του στο 79-75 στα 19’’ πριν το τέλος, ο Αμερικανός στα 8’’ για το τέλος μείωσε με τρίποντο (79-78) και ο Ρούντεζ με δύο βολές έγραψε το τελικό 81-78, καθώς ο Ντάλισταν αστόχησε σε τρίποντο στο τέλος.

Δεκάλεπτα: 23-9, 37-31, 57-49, 71-71, 81-78 (πρτ.)

Κροατία (Ρέπεσα): Τόμιτς 8, Άντριτς, Λαφαγέτ 4, Μπογκντάνοβιτς 26, Σάριτς 10, Ρούντεζ 4, Ούκιτς 5, Σίμον 12, Μάρκοτα 5, Χεζόνια, Ζόριτς 4, Μπάμπιτς 3.

Φιλιππίνες (Ρέγες): Αλαπάγκ 4, Τενόριο 2, Τσαν 17, Ουίλιαμ 6, Ντέιβιντ, Ντε Οκάμπο 5, Νόργουντ 2, Μπλατς 28, Φαγιάρδο 2, Νταλιστάν 2, Αγκιλάρ, Πίνγκρις 10.

Διαιτητές: Χοσέ Ρέγες (Ισπανία), Φερνάντο Ρότσα (Πορτογαλία), Μοχάμαντ Αλαμίρι (Κουβέιτ).*Πηγή: sport-fm.gr*

Αφιέρωμα του gazzetta.gr στο ιταλικό πρωτάθλημα!!

Η ώρα για την έναρξη της Serie A έφτασε και το gazzetta.gr παρουσιάζει τους φετινούς μονομάχους.
Αν υποθέσουμε ότι έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το φετινό Campionato, τότε αυτός βρέθηκε. Η παραίτηση του Αντόνιο Κόντε από την Γιουβέντους τον Ιούλιο ήταν το γεγονός του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά το ιταλικό πρωτάθλημα και μένει να δούμε κατά τη διάρκεια της σεζόν αν θα επηρεάσει ή όχι τις ισορροπίες. Οι Μπιανκονέρι παραμένουν το φαβορί αλλά η Ρόμα αισθάνεται ότι φέτος μπορεί να είναι η χρονιά της. Την ίδια ψυχολογία θα ήθελαν να είχαν και στο νότο αλλά η Νάπολι απογοήτευσε στις μεταγραφές και απογοητεύτηκε ήδη για τη νέα σεζόν μετά τον αποκλεισμό στα πλέι οφ του Champions League.
ADVERTISEMENT
Αυτές οι δύο λέξεις είναι στο μυαλό όλων σε Ιντερ και Φιορεντίνα, με τους Βάλτερ Ματσάρι και Βιντσέντσο Μοντέλα να αισιοδοξούν ότι Νερατζούρι και Βιόλα θα καταφέρουν να μπουν στην 3άδα. Αυτό θέλει και η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι για την Μίλαν αλλά ο Πίπο Ιντσάγκι, τον οποίο επέλεξε ο Αντριάνο Γκαλιάνι για τη θέση του προπονητή, έχει πολύ δύσκολο έργο. Πιο δύσκολο και από του Στέφανο Πιόλι, ο οποίος ανέλαβε την Λάτσιο με στόχο να βάλει τις βάσεις για μια ανταγωνιστική ομάδα και οι μεταγραφές που έγιναν από τους Λοτίτο και Τάρε δικαιολογούν μια αισιοδοξία. Οι τιφόζι, πάντως, δεν δικαιολογούν ποτέ και για τίποτα τον πρόεδρο και τον τεχνικό διευθυντή.
Λίγες ώρες πριν την πρώτη σέντρα στη Βερόνα (Κιέβο-Γιουβέντους στις 19:00), το gazzetta.gr παρουσιάζει τις 20 ομάδες της φετινής Serie A και για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις -που ούτως ή άλλως θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια της σεζόν- με το «buongiorno», ξεκαθαρίζουμε ότι η παρουσίαση γίνεται με βάση την περσινή κατάταξη.
Δείτε ΕΔΩ όλο το μεταγραφικό πάρε-δώσε του καλοκαιριού στο transfer center του gazzetta.gr.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Το καλοκαίρι του 2014 θα το θυμούνται για πολλά χρόνια στη Γιουβέντους αφού έγιναν πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει, όπως το να παραιτηθεί ο προπονητής στη δεύτερη μέρα της προετοιμασίας. Ο Αντόνιο Κόντε σόκαρε τους πάντες με την απόφαση του, ο Μπέπε Μαρότα σόκαρε τους τιφόζι με την επιλογή του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και οι Μπιανκονέρι ετοιμάστηκαν για τη νέα σεζόν ως φαβορί αλλά όχι και τόσο ξεκάθαρο όσο αναμενόταν... Στη μεταγραφική περίοδο αυτό που έκανε η διοίκηση ήταν ουσιαστικά να βελτιώσει τον πάγκο, σοβαρή προετοιμασία δεν έγινε λόγω της τουρνέ σε Ασία και Αυστραλία για εμπορικούς λόγους και από εδώ και πέρα η ποδοσφαιρική Ιταλία περιμένει να δει πώς θα αλλάξει την Γιούβε ο Αλέγκρι. Για αρχή, πάντως, καλό για τον ίδιο θα ήταν να αλλάξει την παράδοση που θέλει τις ομάδες του να χάνουν αρκετούς βαθμούς στις πρώτες πέντε αγωνιστικές. Αν το πάθει και τώρα, θα έχει βάλει από νωρίς πολύ δύσκολα στον εαυτό του. Αν το αποφύγει, μάλλον θα έχει απλοποιήσει τα πράγματα για την συνέχεια.
ΡΟΜΑ
Πέρυσι τέτοια εποχή η Ρόμα έμπαινε στη σεζόν με στόχο κάτι καλό. Ετσι αόριστα... Φέτος μπαίνει με στόχο πολύ συγκεκριμένο. Το Scudetto! Η περσινή εκπληκτική πορεία και η 2η θέση έδωσε αυτοπεποίθηση στους Τζαλορόσι και αυτό φάνηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αφού οι δηλώσεις για πρωτάθλημα δεν έλειψαν, ειδικά από την ημέρα που ο Αντόνιο Κόντε παραιτήθηκε από την Γιουβέντους. Από τον Γκαρσία, τον Παλότα και τον Τότι μέχρι και τον τελευταίο παίκτη η λέξη «scudetto» ειπώθηκε και τώρα ήρθε η ώρα για να περάσουν οι Ρωμαίοι από τα λόγια στις πράξεις. Στα μεταγραφικά, η απόκτηση του Χουάν Ιτούρμπε προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλους αλλά η αποχώρηση του Μεχντί Μπενάτια -τον οποίο θα πρέπει να αντικαταστήσει ο Κώστας Μανωλάς- είναι τεράστιο πλήγμα για την Ρόμα αφού ο Μαροκινός ήταν ο βράχος της άμυνας που παρουσίασε πέρυσι ο Γκαρσία. Ο Γάλλος είναι αισιόδοξος για τη νέα σεζόν και δεν το κρύβει αλλά ξέρει και ο ίδιος ότι τα πράγματα μόνο εύκολα δεν θα είναι για την ομάδα του. Φέτος, άλλωστε, θα υπάρχει το Champions League, δεν θα υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού στους αντιπάλους και παράλληλα θα υπάρχει η πίεση του μεγάλου στόχου.
ΝΑΠΟΛΙ
Το καλοκαίρι μπήκε όπως αναμενόταν για τη Νάπολι. Με τον Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, δηλαδή, να υπόσχεται δυνατές μεταγραφές, τονίζοντας ότι θα κάνει αυτό που πρέπει για να χτίσει μια Νάπολι ικανή για πρωτάθλημα. Τελικά, ο πρόεδρος έδωσε στον Ράφα Μπενίτεθ μια ομάδα που αποκλείστηκε από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ... Η Νάπολι δεν έβαλε λεφτά για μεταγραφές, οι Κουλιμπαλί-Μίτσου-Ντε Γκουζμάν που αποκτήθηκαν δεν ενθουσίασαν κανέναν στον ιταλικό νότο και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι οργανωμένοι οπαδοί έστειλαν μηνύματα δυσφορίας προς την διοίκηση. Με τους Παρτενοπέι να έχουν ξεκινήσει ήδη με μια αποτυχία την σεζόν, ο Μπενίτεθ ξέρει ότι από εδώ και πέρα δεν μπορεί να είναι τόσο άνετος όσο πέρυσι, όταν χάνονταν βαθμοί. Και αν ο Ντε Λαουρέντις δεν κάνει κάτι εντυπωσιακό στις λίγες μέρες που απομένουν για το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, η Νάπολι μάλλον θα πρέπει να προσέχει περισσότερο τον τέταρτο παρά τους δύο πρώτους.
ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ
Μετά από δύο σερί χρονιές στην 4η θέση, ο Βιτσέντσο Μοντέλα θέλει να οδηγήσει την Φιορεντίνα στο Champions League. Και θα προσπαθήσει να το κάνει με την περσινή ομάδα ουσιαστικά αφού στη μεταγραφική περίοδο δεν υπήρξε κάποια σημαντική αλλαγή στο ρόστερ. Οι Βιόλα δεν έκαναν κάποια εντυπωσιακή μεταγραφή αλλά το βασικό ζητούμενο για αυτούς ήταν το να μην χάσουν τον Κουαδράδο. Η επιθυμία τους, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει πραγματικότητα και αυτό σημαίνει ότι ο Μοντέλα δεν χρειάζεται να αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του. Αυτό που θέλουν στη Φλωρεντία να αλλάξει είναι η τύχη τους, σε ό,τι αφορά τους Τζουζέπε Ρόσι και Μάριο Γκόμες. Ο πρώτος έχασε το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, ο δεύτερος έχασε ουσιαστικά όλο το πρωτάθλημα αλλά παρ' όλα αυτά η Φιορεντίνα τερμάτισε 4η. Αν φέτος είναι υγιείς, η 3η θέση θα είναι πιο κοντά.
ΙΝΤΕΡ
Το 2012 ήταν 6η, το 2013 ήταν 9η και πέρυσι τερμάτισε 5η... Η τελευταία τριετία της Ιντερ, με λίγα λόγια, είναι για πέταμα αλλά ο Βάλτερ Ματσάρι θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι για πέταμα το περσινό ρόστερ και τα φιλικά προκαλούν αισιοδοξία. Ο προπονητής είχε βοήθεια από την διοίληση αφού ο Πιέρο Αουζίλιο, χωρίς να έχει πολλά λεφτά στη διάθεση του, έκανε πολύ καλύτερη δουλειά από ό,τι ο Μάρκο Μπράνκα τα προηγούμενα χρόνια και οι Νερατζούρι μπαίνουν στο πρωτάθλημα με στόχο την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό λέει η διοίκηση, αυτό και ο Ματσάρι, ο οποίος αποφεύγει κάθε συζήτηση για scudetto. Οι παίκτες, όμως, όχι, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που τόνισαν ότι η Ιντερ θα μπει στο πρωτάθλημα με στόχο να το κατακτήσει. Η απόκτηση του Βίντιτς θα δώσει μια σιγουριά στην άμυνα και μάλλον θα βελτιώσει τον Ρανόκια, οι Εμβιλά-Μεδέλ δίνουν δύναμη στο κέντρο, ο Κόβασιτς ξέρει ότι φέτος πρέπει να δείξει τι μπορεί να κάνει και στην επίθεση θα αναλάβει η αργεντίνικη τριπλέτα Ικάρντι-Οσβάλντο-Παλάσιο.
ΠΑΡΜΑ
Στο «Ενιο Ταρντίνι» υπολόγιζαν ότι την φετινή σεζόν θα έβλεπαν ξανά την ομάδα τους στην Ευρώπη, μετά την κατάληψη της 6ης θέσης πέρυσι. Τελικά το όνειρο έγινε εφιάλτης μέσω δικαστηρίων και η Πάρμα έμεινε εκτός Γιουρόπα Λιγκ, με τον ενθουσιασμό να μετατρέπεται σε απογοήτευση... Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως, όταν κάνεις την υπέρβαση αλλά το πράγμα στραβώνει, ψυχολογικά είναι δύσκολο να επανέλθεις την επόμενη σεζόν. Στην Πάρμα, που ακόμη δεν έχει απόλυτη σιγουριά για το τι θα γίνει διοικητικά, πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και ποντάρουν στον Ντοναντόνι, ο οποίος αποδεικνύει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα αν είναι σε ένα περιβάλλον που αισθάνεται ότι τον εμπιστεύονται. Η απώλεια του Παρόλο, πάντως, είναι σημαντική για τους Κροτσιάτι, όπως και αυτή του Μολινάρο. Αν φύγει και ο Μπιαμπιανί, τον οποίο θέλουν οι Μίλαν και Ιντερ, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά...
ΤΟΡΙΝΟ
Η δυστυχία της Πάρμα ήταν η ευτυχία της Τορίνο, αφού η Γκρανάτα πήρε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια το εισιτήριο για την Ευρώπη, έστω στα χαρτιά. Η ομάδα του Τζιαμπιέρο Βεντούρα έκανε πολύ καλή σεζόν πέρυσι έχοντας για ηγέτες τους Ιμόμπιλε-Τσέρτσι αλλά ο πρώτος είναι ήδη στο Ντόρτμουντ και ο δεύτερος έχει ζητήσει να φύγει, περιμένοντας τα ευχάριστα ως την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Για την Τορίνο, από την άλλη, αυτά θα είναι τα πολύ δυσάρεστα αφού η ομάδα θα έχει χάσει τους δύο καλύτερους παίκτες της. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό, πρόσθεσε ποιότητα και εμπειρία και στις τρεις γραμμές με Μολινάρο-Νοτσερίνο-Κουαλιαρέλα και ο πρόεδρος Ουρμπάνο Κάιρο πιστεύει ότι η Τόρο θα είναι πιο δυνατή φέτος. Το ίδιο λέει και ο Βεντούρα, αρκεί όμως να καταφέρει να διαχειριστεί η Τορίνο το γεγονός ότι θα έχει και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για πρώτη φορά μετά το 1994.
ΜΙΛΑΝ
Το γεγονός ότι η Μίλαν οδεύει ολοταχώς για αρνητικό ρεκόρ στην εποχή Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά τα διαρκείας, τα λέει όλα... Την ώρα που οι Αντριάνο Γκαλιάνι, Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι και Φίλιπο Ιντσάγκι αισιοδοξούν για τη νέα σεζόν, οι τιφόζι δεν βλέπουν φως στο τούνελ... Η καλύτερη κίνηση των Ροσονέρι στα μεταγραφικά ήταν η απόκτηση του Ντιέγκο Λόπεθ που θα δώσει σιγουριά κάτω από τα δοκάρια αλλά από εκεί και πέρα δεν πάτησε Μιλάνο κάποιος άλλος που μπορεί να κάνει την διαφορά. Η πώληση του Μπαλοτέλι μπέρδεψε τους πάντες επειδή στη λίστα με τους υποψήφιους αντικαταστάτες του δεν υπήρχε κάποιος καλύτερος του, ο Φερνάντο Τόρες που επιλέχθηκε θα πρέπει να βρει τον παλιό καλό εαυτό του και η Μίλαν θα πρέπει να έχει ως πρώτο στόχο φέτος το να κερδίσει ξανά τον σεβασμό. Ο Ιντσάγκι δηλώνει σίγουρος ότι η ομάδα θα είναι καλύτερη από πέρυσι αλλά αποφεύγει να θέσει συγκεκριμένο στόχο, κάτι που έκανε η Μπάρμπαρα στην αρχή του καλοκαιριού: «Η Μίλαν πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει άμεσα στο Champions League για οικονομικούς λόγους». Δεν φαίνεται πιθανό αλλά στη ζωή όλα μπορεί να συμβούν...
ΛΑΤΣΙΟ
Η περσινή σεζόν δεν τελείωσε καλά για την Λάτσιο, όχι μόνο λόγω της απώλειας του εισιτηρίου για την Ευρώπη αλλά και επειδή οι τιφόζι ξεσηκώθηκαν κατά του Κλαούντιο Λοτίτο και αποφάσισαν αποχή διαρκείας. Αυτή η αποχή συνεχίζεται και φέτος, με τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας να σοκάρουν και με το κλίμα που επικρατεί γύρω από τους Λατσιάλι να μην είναι ευχάριστο. Αδικο για τους Λοτίτο-Τάρε αφού έκαναν πολύ καλή δουλειά στη μεταγραφική περίοδο με τους Μπάστα, Παρόλο, Ντε Βράι, Χεντιλέτι, Τζόρτζεβιτς αλλά ας πρόσεχαν κι αυτοί... Οπως και να έχει, με τον Στέφανο Πιόλι η Λάτσιο κάνει ένα νέο ξεκίνημα και η διοίκηση ελπίζει να δικαιωθεί στη συνέχεια, κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη των οπαδών. Αν το καταφέρουν αυτό οι Λατσιάλι, η σεζόν θα είναι επιτυχημένη όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα.
ΒΕΡΟΝΑ
Η περσινή σεζόν ήταν... μαγική για την Βερόνα αφού στην επιστροφή της στη Serie A κατάφερε να διεκδικήσει, μέχρι και λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε, την έξοδο στην Ευρώπη. Η Ελλάς δεν τα κατάφερε αλλά η διοίκηση αισιοδοξεί για φέτος, αν και η ομάδα έχασε όλη την δεξιά πλευρά της (Ιτούρμπε-Ρόμουλο). Παρ' όλα αυτά, με τα λεφτά που μπήκαν στο ταμείο από τις πωλήσεις, η Βερόνα μπόρεσε να κινηθεί άνετα στις μεταγραφές, εμπιστεύθηκε τον Λάζαρο Χριστουδουλόπουλο μετά το Μουντιάλ που έκανε, έφτιαξε τους οπαδούς με την απόκτηση του Ράφαελ Μάρκες και ο Αντρέα Μαντορλίνι αναλαμβάνει να παρουσιάσει και φέτος μια ομάδα που θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Η εξασφάλιση της παραμονής από νωρίς θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος των Βερονέζων ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να παίξουν χωρίς άγχος και ό,τι βγει.
ΑΤΑΛΑΝΤΑ
Ο Στέφανο Κολαντουόνο παρέμεινε στον πάγκο και η ζωή αναμένεται να κυλήσει ήρεμα κι ωραία για ακόμη μία χρονιά στο Μπέργκαμο. Η Αταλάντα δεν έχασε κάποιον σημαντικό παίκτη, παρά το ενδιαφέρον για Μποναβεντούρα και Μπαζέλι, δεν απέκτησε και κάποιον που μπορεί να κάνει την διαφορά και η ομάδα θα στηριχθεί και πάλι στον κορμό των τελευταίων ετών. Αυτό σημαίνει, αν δεν υπάρξουν απρόπτα προβλήματα, ότι η Αταλάντα θα εξασφαλίσει άνετα την παραμονή της, θα παίξει καλό ποδόσφαιρο και θα είναι και πάλι δύσκολος αντίπαλος για όλους στο καυτό «Ατλέτι Ατζούρι Ντ' Ιτάλια».
ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ
Η νέα σεζόν βρίσκει με νέο αφεντικό την Σαμπντόρια αφού η οικογένεια Γκαρόνε πούλησε τις μετοχές της στον Μάσιμο Φερέρο. Ο νέος πρόεδρος έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι θα είναι... μεγάλη μορφή στο Campionato και φρόντισε να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς στις μεταγραφές. Οι Μπλουτσερκιάτι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα κλίμα ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών και αυτό αποδεικνύεται από την συνεχή παρουσία τους στις προπονήσεις, με τον Τύπο της Γένοβας να ζητάει μια θέση στην πρώτη 8άδα. Ο Μιχαΐλοβιτς, πάντως, κρατάει συνεχώς χαμηλούς τόνους και δηλώνει ότι ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η παραμονή από νωρίς. Ο στόχος, τουλάχιστον με βάση την λογική, θα επιτευχθεί.
ΤΖΕΝΟΑ
Ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι κατάφερε να διατηρήσει την Τζένοα στη Serie A και αυτό σημαίνει ότι για ακόμη ένα καλοκαίρι ο πρόεδρος Ενρίκο Πρετσιόζι έκανε αρκετές αλλαγές στην ομάδα. Οι αποχωρήσεις των Τζιλαρντίνο και Βρσάλικο είναι σημαντικές για τους Ροσομπλού, οι οποίοι απέκτησαν τους Μάτρι και Πινίγια για την επίθεση, ελπίζοντας ότι θα παρουσιαστούν πιο δυνατοί φέτος. Από την στιγμή που δεν υπήρξε αλλαγή προπονητή, η Τζένοα εύκολα ή δύσκολα θα πετύχει τον στόχο της παραμονής αλλά δύσκολα θα καταφέρει κάτι παραπάνω, όπως για παράδειγμα μια θέση στην πρώτη 10άδα.
ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ
Ο Φραντσέσκο Γκουιντολίν δεν είναι πλέον στην τεχνική ηγεσία της Ουντινέζε, με τον Αντρέα Στραματσιόνι να τον διαδέχεται. Αυτή είναι και η σημαντικότερη αλλαγή στην ομάδα σε σχέση με πέρυσι αφού σε ό,τι αφορά τους ποδοσφαιριστές, με εξαίρεση τον Περέιρα που πήγε στη Γιουβέντους, δεν υπήρξε κάποια άλλη σημαντική απώλεια. Οι Φριουλάνι επένδυσαν στον Παναγιώτη Κονέ προσφέροντας του συμβόλαιο πέντε ετών, προσπάθησαν να κάνουν πολύτιμες προσθήκες όπως αυτή του Τερό -που απέδειξε τα τελευταία χρόνια στην Κιέβο ότι είναι χρήσιμος- και έχουν δύο στόχους στη φετινή σεζόν. Πρώτον, να παίξουν ξανά καλό ποδόσφαιρο βγάζοντας ποδοσφαιριστές και δεύτερον, να βοηθήσουν τον Αντόνιο Ντι Νατάλε να πιάσει τον Ρομπέρτο Μπάτζιο στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών στη Serie A (205-193).
ΚΑΛΙΑΡΙ
Νέα εποχή στην Κάλιαρι αφού ο Μάσιμο Τσελίνο δεν είναι πλέον ο ιδιοκτήτης της. Καλό για τους Σάρδους αυτό! Το νέο αφεντικό είναι ο Τομάζο Τζιουλίνι και έκανε σαφές ότι θέλει να δει την ομάδα να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, προσλαμβάνοντας τον Ζντένεκ Ζέμαν. Ο Τσέχος έχει ακόμη μία ευκαιρία για να παρουσιάσει κάτι καλό στη Serie A, μετά την απόλυση του από την Ρόμα τον Φεβρουάριο του 2013, ξεκαθαρίζοντας ότι θα δώσει τόπο στα νιάτα. Η Κάλιαρι προσπάθησε να ενισχυθεί αποκτώντας νεαρούς ποδοσφαιριστές με την μορφή δανεισμού από την Ιντερ αλλά η σημαντικότερη ενίσχυση για Ροσομπλού έρχεται από το γήπεδο, αφού το «Σαν Ελία» θα είναι ανοιχτό φέτος για τους οπαδούς, φιλοξενώντας για αρχή 11.000.
ΚΙΕΒΟ
Κάθε καλοκαίρι η Κιέβο αρχίζει το πρωτάθλημα ως φαβορί για υποβιβασμό και πάντα βρίσκει τον τρόπο για να τον αποφεύγει. Για να μην είναι και η νέα σεζόν τόσο αγχωτική όσο η περσινή, οι Βερονέζοι φρόντισαν να κάνουν δυνατές μεταγραφές για τα δεδομένα τους, όπως είναι αυτές των Μάξι Λόπες, Βάλτερ Μπίρσα, Μαριάνο Ισκο, Ρούμπεν Μπότα και Εζεκιέλ Σκελότο. Αυτές οι κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μην τα βάψει κανείς μαύρα για την αποχώρηση του Τερό, με τον Εουτζένιο Κορίνι να καλείται πλέον να παρουσιάσει μια ομάδα που θα μπορεί να παίξει και πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ή αλλιώς, να παρουσιάσει μια ομάδα που θα παίξει επιτέλους ποδόσφαιρο.
ΣΑΣΟΥΟΛΟ
Η πρώτη σεζόν της Σασουόλο στη Serie A ήταν επιτυχημένη αφού κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό, χάρη στα γκολ του Ντομένικο Μπεράρντι. Ο νεαρός άσος, που έμεινε για ακόμη ένα χρόνο στους Νεροβέρντι πριν πάει στη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2015, είναι αυτός που θα αναλάβει και φέτος να κάνει την διαφορά για την ομάδα του Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο, έχοντας για παρτενέρ τον Σιμόνε Τζάτζα. Η Σασουόλο πρόσθεσε εμπειρία στο ρόστερ με την απόκτηση των Φεντερίκο Πελούζο και Σίμε Βρσάλικο και θα είναι και φέτος μια ομάδα ικανή να κάνει την ζημιά σε όποιον μεγάλο την υποτιμήσει.
ΠΑΛΕΡΜΟ
Στο ιταλικό ποδόσφαιρο υπάρχουν αρκετοί τρελοί αλλά σαν τον Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι... κανείς! Μετά από απουσία ενός χρόνου η Παλέρμο είναι ξανά στη Serie A και ο πρόεδρος είναι έτοιμος για να κάνει πάλι τα δικά του. Στις μεταγραφές, πάντως, δεν έκανε παλαβά πράγματα αλλά ακριβώς αυτά που ζήτησε ο προπονητής Τζουζέπε Ιακίνι, ο οποίος λατρεύεται από τους οπαδούς μετά την περσινή σεζόν των ρεκόρ στη Serie Β. Οι Ροζανέρι έχουν το υλικό και την εμπειρία για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους, που είναι και ο στόχος τους. Εκτός κι αν ο Τζαμπαρίνι, γιατί όλα περιστρέφονται γύρω από τον πρόεδρο στην Παλέρμο, αποφασίσει ξαφνικά ότι θέλει κάτι παραπάνω και αρχίσει τις... παρεμβάσεις του στην ομάδα, δυσκολεύοντας αρκετά τα πράγματα.
ΕΜΠΟΛΙ
Μετά από απουσία έξι ετών η Εμπολι βρίσκεται ξανά στα σαλόνια του calcio αλλά είναι ένα θέμα αν θα καταφέρει να παραμείνει εκεί. Οι Τοσκανοί θα στηριχθούν στην έδρα τους, το «Κάρλο Καστελάνι», για να πάρουν βαθμούς και κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου η διοίκηση προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατό, με τα λίγα λεφτά που είχε διαθέσιμα. Οι δανεισμοί των Λασάλτ και Βεσίνο από Ιντερ και Φιορεντίνα αντίστοιχα ήταν αρκετά καλές κινήσεις για τους νεοφώτιστους, οι οποίοι θα στηριχθούν πάνω-κάτω στην περσινή ομάδα, που κατάφερε να πάρει την άνοδο. Φέτος, πάντως, η αποστολή είναι πιο δύσκολη και οι πιθανότητες επιτυχίες μικρότερες...
ΤΣΕΖΕΝΑ
Δύο χρόνια έλειψε από την Serie A η Τσεζένα και επέστρεψε με στόχο να μείνει. Οι Εμιλιάνι προσπάθησαν κυρίως με δανεισμούς παικτών από Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ να ενισχυθούν και το τι κατάφεραν θα το δείξει πλέον ο αγωνιστικός χώρος. Αυτός του «Ντίνο Μανούτσι», πάντως, θα είναι το όπλο της Τσεζένα και φέτος αφού είναι συνθετικός και θα δυσκολέψει τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος. Οπως και να έχει, είναι μέσα στις επικρατέστερες για υποβιβασμό και αν καταφέρει να τον αποφύγει θα είναι σαν να κατέκτησε το Scudetto.

*Πηγή: gazzetta.gr*

«Δεν ξεχνιούνται οι Έλληνες παίκτες!»

Ο παλαίμαχος άσος και πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα, Μπόνιφας Εντονγκ, μιλάει στο gazzetta.gr ως general manager της Σενεγάλης, υποκλίνεται στην ανωτερότητα της Ελλάδας και θυμάται τις μάχες του με τους Έλληνες παίκτες!
Τον συναντήσαμε στον αγωνιστικό χώρο του “Σαν Πάμπλο”, όπως λέγεται το κλειστό αθλητικό κέντρο της Σεβίλλης, όπου βρισκόταν συνεχώς πάνω από τις σημειώσεις του και παράλληλα, διευθετούσε με ένα μόνιμο χαμόγελο όλα τα θέματα που απασχολούσαν τους παίκτες και τον προπονητή της αποψινής (21.00) αντιπάλου της Ελλάδας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο λόγος για τον 37χρονο (σε λίγες μέρες), Μπόνιφας Εντονγκ, που μετά από μία μακρά καριέρα στην Ευρώπη, αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία στο μπάσκετ της πατρίδας του.
ADVERTISEMENT
Ο “Mr everything”!
Aφού μας διευκρίνησε ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντά του στην ομοσπονδία μπάσκετ της Σενεγάλης και μας συστήθηκε ως «ο γενικός διευθυντής της ομάδας και κατ’ ουσίαν ο άνθρωπος που ασχολείται με όλα τα οργανωτικά θέματα, συντονίζει την προετοιμασία και αποτελεί το σύνδεσμό του προπονητή με τους παίκτες. Τα κάνω όλα κοινώς!», ο πανύψηλος παλαίμαχος σέντερ που μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν της συνταξιοδότησής του, τον ρωτήσαμε τι περιμένει από τους συμπατριώτες του στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Ελλάδα των υψηλών παραστάσεων και της μεγάλης εμπειρίας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
«Έχουμε αθλητικά, μας λείπουν εμπειρίες»
«Θα είναι δύσκολο για μας, κατά πρώτον γιατί έχουμε αρκετούς rookies και μόλις έναν παίκτη με προϋπηρεσία σε ένα τέτοιο τουρνουά και κατά δεύτερον γιατί οι παίκτες είναι συνηθισμένοι να παίζουν σε υψηλό επίπεδο και έχουν αγωνιστικές εμπειρίες, άλλοι από την Ευρωλίγκα και άλλοι από το ΝΒΑ! Θα προσπαθήσουμε, όμως, να αξιοποιήσουμε τα αθλητικά μας προσόντα  και τη δύναμη του Ντιένγκ, με στόχο το καλύτερο.», μας απαντά χωρίς διασταγμό ο Μπονιφάς Εντόνγκ, που μπορεί να μην έγινε ποτέ ντραφτ στο ΝΒΑ, την περίοδο 2005-2006, φόρεσε τη φανέλα των Λος Άντζελες Κλίπερς και γνωρίζει καλά τι σημαίνει να έχεις παίκτες όπως ο 24χρονος σέντερ των Τίμπεργουλβς αλλά και ο Χαμάντι Εντιαγιέ, που πέρυσι ήταν στο ρόστερ των Σακραμέντο Κινγκς και φέτος θα παίξει στην αναπτυξιακή λίγκα (NBDL) με τους Ντέλαγουερ 87ers.
«Ο Καλάθης είναι ο αγαπημένος μου!
Τον ρωτάμε ποιον από τους Έλληνες παίκτες που αντιμετώπισε στο πρόσφατο παρελθόν, θυμάται περισσότερο και μας απαντάει με ένα διάπλατο χαμόγελο... «Πάρα πολλούς! Τον Μπουρούση, το Νικ Καλάθη (σ.σ.: το 2011, ήταν καθοριστικός στην σειρά των πλέϊ-οφ με την Μπαρτσελόνα), που μ’ αρέσει και πολύ μάλιστα, τον Ζήση και πως τον λένε τον ψηλό που έπαιζε στην Ούνικς Καζάν; Τον Βουγιούκα! Εννοείται πως τους θυμάμαι! Είναι όλοι τους πολύ καλοί παίκτες και είναι σίγουρο ότι θα έχουμε δύσκολο έργο... Δεν ξέρω πόσο καλά είμαστε προετοιμασμένοι στο πνευματικό κομμάτι απέναντι σε μία ομάδα που πάντα είναι προετοιμασμένη, αλλά ελπίζω να ανταποκριθούμε στην πρόκληση!», μας λέει ο γεννημένος στην πόλη Εμπούρ της πατρίδας του, ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη, αξιοποιώντας το γερμανικό διαβατήριο που απέκτησε μετά από τέσσερα χρόνια στην Bundesliga.
«Να κάνουμε τουλάχιστον μία νίκη!»
«Στόχος μας είναι να νικήσουμε τουλάχιστον ένα παιχνίδι και αν τα καταφέρουμε, να ψάξουμε και για το... “θαύμα” της δεύτερης, που μπορεί να μας στείλει στους “16”… Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν χάνουμε τίποτα αν προσπαθήσουμε.», υπογράμμισε ο παλαίμαχος Σενεγαλέζος παλαίμαχος σέντερ, που για να μην κάνει σαρδάμ, δεν θέλησε να προφέρει το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά σχολίασε ότι ο νεαρός με τις αφρικανικές ρίζες «αποτελεί ένα πολύ φωτεινό ταλέντο, που ακόμη αναπτύσσεται, αλλά είναι προφανές ότι θα από τους μελλοντικούς ηγέτες της Εθνικής Ελλάδας.», κατέληξε ο άλλοτε θηριώδης σέντερ που εκτός από την Μπαρτσελόνα και τη Μάλαγα, έπαιξε ακόμη στην Μπάμπεργκ, τη Σπάρτακ Αγίας Πετρούπολης και τελείωσε την καριέρα του στην Γαλατάσαράϊ.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Αυτό κι αν είναι παγίδα!!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον…τέλειο αποπροσανατολισμό!
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το πρώτο φετινό εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού, απόψε στο Αγρίνιο, είναι ένα από τα δυσκολότερα της ομάδας σε όλη τη σεζόν!
ADVERTISEMENT
Και επειδή ο αντίπαλος είναι καλή ομάδα, ειδικά στο σπίτι της (πέρσι Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-0, Παναιτωλικός-ΠΑΟ 1-0 και Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 2-0), αλλά και γιατί έχει στον πάγκο με τον Χάβο, με ένα καλό προπονητή, που δυσκολεύει πάντα τον Ολυμπιακό (ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-1 κι 1-0, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1, Βέροια-Ολυμπιακός 1-2, Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-0 κι Ολυμπιακός-Παναιτωλικός 2-1)...
Όμως, εκτός από αυτά που έχουν να κάνουν με τον αντίπαλο, ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει και συνθήκες τέλειου αποπροσανατολισμού!
Αυτή την στιγμή, όλοι ασχολούνται με τι; Με την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ, με την Ατλέτικο και τη Γιουβέντους. Και με τις μεταγραφές. Με τον Μήτρογλου που έρχεται σήμερα (σας είχα προϊδεάσει εδώ και πολύ καιρό για τον σέντερ φορ που θα έκλεινε ο Ολυμπιακός...), με τον Ντιόπ που μπορεί να έρθει τη Δευτέρα, με τον αντιΧολέμπας και με ό,τι άλλο θα προκύψει έως μεθαύριο…
Κι είναι ένας αποπροσανατολισμός, για τον οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος ο Ολυμπιακός. Η κλήρωση είναι…κλήρωση. Κι οι μεταγραφές σε όλη την Ευρώπη φουντώνουν τα τελευταία 24ωρα.
Τι μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός; Πραγματικά θα είναι μαγκιά του Μίτσελ και των παικτών να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή τους και να παίξει η ομάδα την μπάλα της, μακριά από Τσάμπιονς Λιγκ και μεταγραφές. Για να μην δώσει την ευκαιρία σε ΠΑΟ και ΠΑΟΚ να τον πιάσουν βαθμολογικά, μετά τις δικές τους απώλειες της πρώτης αγωνιστικής. Δεν θα είναι εύκολη η αποστολή για όλους αυτούς τους λόγους (συν τις απουσίες των Αφελάϊ, Φουστέρ, Σιόβα, αλλά και το ότι ο Μίτσελ ακόμη προετοιμασία κάνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόπωσης), ωστόσο ο Ολυμπιακός ξέρει να περνάει κι από τις πιο δύσκολες έδρες.
Το δε παρελθόν «κάτι» μας λέει: ο Ολυμπιακός εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κερδίζει, πάντα με τεράστια δυσκολία αλλά κερδίζει, το πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι του στο πρωτάθλημα, μετά από πρεμιέρα του εντός έδρας!
Θυμάστε; 3-2 στον Εργοτέλη, 1-0 στην Ξάνθη, 3-0 στον Πανιώνιο (το μόνο εύκολο διπλό), 1-0 στον Άρη, 1-0 στον ΟΦΗ, 2-1 πάλι στον ΟΦΗ. Μόνο στον ΠΑΟΚ σταμάτησε μία φορά, με ένα 1-1.
Για να δούμε τι θα κάνει απόψε ο Ολυμπιακός με αυτή την μεγάλη παγίδα…
*Πηγή: gazzetta.gr*

H τελευταία συνέντευξη του Κατσικάρη πριν το τζάμπολ!!

Λίγo πριν από το πρώτο τζάμπολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, μιλάει στο gazzetta.gr και απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στη νέα μεγάλη πρόκληση της Εθνικής ομάδας.  
Η επισημοποίηση της πρόσληψης του 47χρονου Νικαιώτη προπονητή από την ΕΟΚ, μπορεί να ανακοινώθηκε στις 11 του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο, η δουλειά και οι συνεργασίες με τους ανθρώπους της ελληνικής ομοσπονδίας για την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας, είχαν αρχίσει αρκετά νωρίτερα, όταν και απέμενε η διευθέτηση κάποιων τυπικών λεπτομερειών. Άλλωστε, οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή για αρκετούς μήνες και αυτό, επιβεβαιώνει με τον πιο τρανό τρόπο, ότι πλέον είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, έτσι ώστε ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός, που τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στην Ισπανία, να αναλάβει τα ηνία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Το gazzetta.gr συνάντησε τον Φώτη Κατσικάρη στο κλειστό του ΟΑΚΑ και μετά το τέλος μίας εκ των τελευταίων προπονήσεων της Εθνικής ομάδας επί ελληνικού εδάφους, είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του εφ’ όλης της ύλης, με φόντο φυσικά το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (30 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου). Διαβάστε γιατί αποφάσισε να κάτσει στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, απορρίπτοντας αρκετές και πολύ δελεαστικές προτάσεις για full-time συνεργασία, πως αντιμετωπίζει τους “προπονητές της εξέδρας”, τι θεωρεί επιτυχία και τι αποτυχία, πως κρίνει την έκβαση της προετοιμασίας, ποια ομάδα υποστηρίζει στο ΝΒΑ, ποιος παίκτης λείπει από την ελληνική δωδεκάδα και πως χαρακτηρίζει, έναν προς έναν, τους Έλληνες παίκτες.
- Σε μία εποχή που οι Εθνικές ομάδες, έχουν μόνο καλοκαιρινές υποχρεώσεις, γεγονός που δυσκολεύει την εξασφάλιση μίας καλής συνεργασίας με μία ομάδα που έχει στόχους στο πρωτάθλημα και την Ευρώπη, εσείς επιλέξατε να αναλάβετε την, προερχόμενη από σερί αποτυχιών, Εθνική Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα, είχατε πολλές προτάσεις από ευρωπαϊκούς συλλόγους. Το ότι δηλώσατε φίλαθλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, δίνει μία εξήγηση σε αυτή την ανακολουθία;
«Σίγουρα (σ.σ.: χαμογελώντας...)! Είναι αλήθεια ότι στην καριέρα μου έχω πάρει πολλές φορές συναισθηματικές αποφάσεις, ακολουθώντας την καρδιά μου και αυτή η συνεργασία ήταν για μένα ένα παιδικό όνειρο! Αν θέλετε να μιλήσουμε ψυχρά επαγγελματικά, οι καιροί που διανύουμε είναι πολύ δύσκολοι, αλλά νομίζω ότι αυτή η συμφωνία επετεύχθη, επειδή είχαν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες. Το timing ήταν ιδανικό, το ενδιαφέρον της ομοσπονδίας ήταν για μεγάλο διάστημα σταθερό και θερμό, οπότε, από ένα σημείο και μετά, όλα πήραν τον δρόμο τους!»
- Ποιος ήταν ο πρώτος διεθνής παίκτης που μιλήσατε μόλις αναλάβατε τη δουλειά;
«Ο Νίκος Ζήσης, υπό την έννοια ότι γνωριζόμαστε καλά εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε συνεργαστεί αρκετά και έχουμε πολύ καλή επικοινωνία. Την ίδια μέρα, όμως, μίλησα σχεδόν με 4-5 παίκτες για να τους ενημερώσω και να μάθω τα νέα τους.»
- Πόσο εύκολο είναι να γυρίσει κανείς το διακόπτη και από φίλαθλος, εν μία νυκτί, να αναλάβει επαγγελματικά την ευθύνη μίας Εθνικής ομάδας, από την οποία όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν μεγάλες απαιτήσεις και στην οποία, είμαστε όλοι εν δυνάμει προπονητές της από την κερκίδα, αποθεώνοντας τους πάντες στην πρώτη νίκη και κατακεραυνώνοντας τους ίδιους στην πρώτη ήττα;
«Πιο εύκολο απ' ότι φαίνεται, γιατί όταν είσαι φίλαθλος της Εθνικής και παράλληλα, αναλαμβάνεις την τεχνική της καθοδήγηση, όπως συμβαίνει με μένα, τότε νομίζω ότι έχεις την ευχέρεια να συνδυάσεις και τους δύο αυτούς ρόλους και με αίσθημα ευθύνης, να παρουσιάσεις την δική σου πρόταση. Εμένα προσωπικά, με εξιτάρει η συγκεκριμένη πρόκληση...»
- Να υποθέσουμε ότι έχετε ήδη αντιμετωπίσετε καταστάσεις του τύπου, να πηγαίνετε στο περίπτερο να πάρετε τσιγάρα και ο περιπτεράς να σας κάνει καλοπροαίρετη κριτική για κάποιον παίκτη ή να σας ζητάει ήδη ένα μετάλλιο;
«Έχει τύχει και στο αεροδρόμιο και σε διάφορα άλλα μέρη, αλλά αυτό δείχνει πόσο ο κόσμος αγαπάει την Εθνική ομάδα. Αυτό άλλωστε είναι και μέσα στο αίμα των Ελλήνων! Είμαστε θερμόαιμος λαός, είμαστε υπεραισιόδοξοι, την ψάχνουμε να βγούμε στους δρόμους, αλλά όλα αυτά, εγώ τα βλέπω θετικά... Χρειαζόμαστε τις επιτυχίες, γιατί έχουμε φύσει ανταγωνιστικό πνεύμα και θέλουμε να κοιτάμε ψηλά! Δεν με ενοχλεί καθόλου να μου λένε ότι θέλουν να δουν την Εθνική ομάδα να πρωταγωνιστεί, αντιθέτως το βρίσκω φυσιολογικό...»
- Ποια είναι η καλύτερη Εθνική Ελλάδας που θυμάστε;
«Νομίζω ότι σε ταλέντο ήταν η ομάδα που είχε ως σημείο αναφοράς, τα τέσσερα γκαρντ (σ.σ.: Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης & Ζήσης), που έπαιξαν μαζί από το 2004 έως και το 2008! Νομίζω ότι τώρα που μας λείπουν, μπορούμε να εκτιμήσουμε απόλυτα την αξία τους.»
- Από το 1987 και μετά, το ελληνικό μπάσκετ αποτελεί μία τεράστια δεξαμενή παραγωγής ταλέντων και αυτός είναι ο λόγος που όλη αυτή την περίοδο, έχει εισχωρήσει στην “ελίτ” του αθλήματος, παγκοσμίως. Τι είναι αυτό που μας έχει λείψει τα τελευταία 5 χρόνια και από το Ευρωμπάσκετ του 2009, ακολουθούμε μία πτωτική πορεία; Τα αθλητικά προσόντα ίσως;
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μία μικρή χώρα και το λέω αυτό, γιατί δεν είναι λογικό να βγάζουμε σε κάθε γενιά τους 3-4 παικταράδες, που θα αντικαταστήσουν αυτούς που απέρχονται! Στον αθλητισμό, είναι λογικό να έρχονται και περίοδοι μίας αγωνιστικής κάμψης, αν κι εμείς στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να το κατανοήσουμε... Αν και στις μικρές ηλικίες βρίσκουμε συνέχεια παιδιά με πολύ ταλέντο, αυτό που μας λείπει κατά κύριο λόγο, είναι οι παίκτες με ψηλά και αθλητικά κορμιά και οι κλασσικοί σουτέρ! Το μπάσκετ πλέον έχει αλλάξει και όσο περισσότερο συναντάμε παιδιά με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα γινόμαστε ακόμη καλύτεροι και θα μπορουμε να κοιτάξουμε ψηλότερα.»
- Η πορεία της Εθνικής ομάδας σε διεθνή τουρνουά, θα 'λεγε κανείς ότι συμβαδίζει με την οικονομική κρίση. Σε μία εποχή που η ελληνική κοινωνία τα βγάζει δύσκολα, η εθνική ανάταση μπορεί να αποτελέσει ένα έξτρα κίνητρο για μία επιτυχημένη πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο;
«Αυτή είναι η υποχρέωσή μας! Να εκπροσωπήσουμε επάξια τη χώρα μας σε ένα τόσο σπουδαίο τουρνουά παγκοσμίου βεληνεκούς και να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε χαμόγελα στους συμπατριώτες μας. Όχι μόνο μέσα από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και από τη συνολική εικόνα που θα παρουσιάσουμε, με στόχο να “κεντρίσουμε” την υπερηφάνεια όλων των Ελλήνων.»
- Η τελική δωδεκάδα έχει 6 νέα πρόσωπα σε σχέση με την περυσινή στη Σλοβενία και αν εξαιρέσουμε την έκτακτη προσθήκη του Γλυνιαδάκη, λόγω της αιφνίδιας απόσυρσης του Κουφού, αποτελείται από τις αρχικές επιλογές σας. Τι εφαρμογή είχε η μεταφορά του “δεσίματος” αυτού του συνόλου, από την θεωρία και το μυαλό σας, στην πράξη και στο γήπεδο, λίγες μέρες πριν από το τζάμπολ του Σαββάτου (30/08, 21.00) με τη Σενεγάλη;
«Μπορώ να πω με σιγουριά το πλάνο λειτούργησε κατά ένα ποσοστό 90%, σε σχέση με το πως το είχαμε αρχικώς σχεδιάσει με τους συνεργάτες μου και είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος γι' αυτό. Δεν χάσαμε ούτε μία μέρα από τις προπονήσεις, αγγίζοντας τον βαθμό της τελειότητας όσον αφορά στην συγκέντρωση, στην αφομοίωση και στην εφαρμογή των στοιχείων που θέλαμε να βάλουμε στο παιχνίδι μας και αυτό οφείλεται στο πολύ υψηλό μπασκετικό IQ αυτών των 15-16 παικτών. Κάθε μέρα που περνούσε, βλέπαμε βελτίωση και διορθώναμε τα λάθη που είχαμε επισημάνει από την προηγούμενη και πραγματικά αισθάνομαι ευλογημένος που συνεργάζομαι με αυτό το πολύ υγιές σύνολο των παικτών που απαρτίζουν την Εθνική ομάδα.»
- Από το δείγμα των δύο τελευταίων φιλικών, μετά την αγωνιστική ενσωμάτωση και του Καλάθη, φάνηκε ότι η Ελλάδα θα παίξει ένα διαφορετικό στυλ απ' αυτό που είχαμε συνηθίσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερο σκεπτόμενο μπάσκετ...
«Αυτός είναι ο στόχος γιατί οι παίκτες που διαθέτουμε μπορούν να ανταποκριθούν και στα δύο αυτά τα χαρακτηριστικά. Σε συνδυασμό πάντα, με το “χτίσιμο” ενός ομαδικού χαρακτήρα έτσι ώστε να πρυτανεύουν αξίες, όπως η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τον συμπαίκτη σου και η θυσία του ενός για το καλό της ομάδας. Μπορώ να πω ότι τα παιδιά, έχουν καταλάβει ακριβώς την διαφορά του γρήγορου από το βιαστικό μπάσκετ και γνωρίζουν ότι τα πάντα πρέπει ξεκινούν από την άμυνα. Η επίθεση άλλωστε είναι και θέμα μέρας...
- Επτά από τους δώδεκα (ο Βουγιούκας και ο Γλυνιαδάκης που ακόμη δεν έχουν ομάδα, πέρυσι έπαιζαν σε ξένους συλλόγους) παίκτες της Εθνικής ομάδας και ο προπονητής, δεν εργάζονται στην Ελλάδα. Εσείς που ζείτε στο εξωτερικό τι εισπράττετε από τους ξένους φίλους σας για την χώρα μας και το ελληνικό μπάσκετ;
«Υπάρχει σεβασμός για τον χαρακτήρα του Έλληνα, είτε είναι παίκτης είτε προπονητής και ξέρουν ότι αν υπογράψουν έναν συμπατριώτη μας, θα έχουν έναν αθλητή με πάθος, ψυχή και σκληράδα και ο οποίος θα καταθέσει όλες τις δυνάμεις του στο παρκέ. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα μίας ομάδας και τα οποία είναι πολύ σημαντικά σε ένα άθλημα με τρομερές εναλλαγές και ανατροπές, σαν το μπάσκετ. Όλοι μου οι φίλοι στην Ισπανία, χάρηκαν πολύ όταν ανέλαβα την Εθνική Ελλάδας και μάλιστα στενοχωρήθηκαν που ο όμιλός μας, θα διεξαχθεί στη Σεβίλλη και όχι στο Μπιλμπάο, για να έρθουν να με υποστηρίξουν.»
- Αγωνιστικά τι πρέπει να προσέξουμε στην 1η φάση και με τι θα είστε εσείς ευχαριστημένος με την ολοκλήρωση του τουρνουά; Με λίγα λόγια τι θα θεωρήσετε επιτυχία και τι αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο;
«Πρέπει να προσέξουμε πολύ τα δύο πρώτα παιχνίδια με τη Σενεγάλη και τις Φιλιππίνες, γιατί είναι δύο ομάδες που λίγο-πολύ παίζουν περίεργο στυλ μπάσκετ και θα υπάρχει και το άγχος της πρεμιέρας. Ο πρώτος αντίπαλος βασίζεται σε ψηλά παιδιά που πάνε στο επιθετικό ριμπάουντ, ενώ στο δεύτερο ματς, θα κληθούμε να περιφρουρήσουμε πολλά περιφερειακά σουτ, οπότε κοινός παρονομαστής θα είναι η αμυντική μας λειτουργία. Μέσα από την άμυνα, θα βρούμε ενέργεια για να εκτελέσουμε το πλάνο μας στην επίθεση, να βρούμε τις αδυναμίες και να τιμωρήσουμε τα λάθη των αντιπάλων μας. Ένα 2/2 τις δύο πρώτες μέρες, θα μας δώσει αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε στη συνέχεια να κυνηγήσουμε την καλύτερη δυνατή θέση στην βαθμολογία του ομίλου, με φόντο το νοκ-άουτ παιχνίδι της φάσης των “16”, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την πορεία μας. Αν προκριθούμε στις “8” καλύτερες ομάδες, τότε θα δούμε τι έχουμε μπροστά μας και ανάλογα θα αναθεωρήσουμε τους στόχους μας. »
- Η εφετινή Εθνική ομάδα έχει τρεις παίκτες (Καλάθης, Αντετοκούνμπο & Παπανικολάου) που τη νέα σεζόν θα αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Είστε φίλαθλος του “μαγικού κόσμου” και αν ναι, ποια ομάδα σας αρέσει και ποιος παίκτης πιστεύετε ότι θα ταίριαζε περισσότερο στο ρόστερ της ελληνικής ομάδας;
«Εννοείται ότι μ' αρέσει το ΝΒΑ και μπορώ να σας πω ότι με έχει κολλήσει ο γιος μου, που είναι fan των Γκόλντεν Στέϊτ Γουόριορς και του Στέφεν Κάρι. Αν έπαιζαν και λίγο περισσότερο άμυνα, θα ταίριαζαν περισσότερο στην φιλοσοφία μου. Όσον αφορά στον παίκτη που θα έπαιρνα στην Εθνική ομάδα, θα διάλεγα τον Σερζ Ιμπάκα.»
- Να κλείσουμε με το κεφάλαιο Αντετοκούνμπο. Αρχικά φαινόταν ότι η πρόσκλησή του στην Εθνική ομάδα ήταν περισσότερο για να ενσωματωθεί στο κλίμα και λιγότερο για να βοηθήσει άμεσα, γιατί ουσιαστικά δεν έχει παίξει καθόλου στην Ευρώπη. Τελικά, όμως, από φιλικό σε φιλικό, το παιδί δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει από τώρα και μάλιστα ουσιαστικά την ομάδα. Εσείς που τον ζείτε καθημερινά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, τι θα θέλατε να πείτε στον μέσο Έλληνα φίλαθλο, που εκτιμά, ότι αφού τα καταφέρνει στο ΝΒΑ, πρέπει να είναι από τους πρωταγωνιστές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος;
«Ότι η περίπτωση του Γιάννη χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διαχείρισης, είτε είμαστε στο γήπεδο, είτε στα αποδυτήρια, είτε στο ξενοδοχείο, είτε στο αεροπλάνο. Μπορεί όλοι να φέρνουν στο μυαλό τους τις εικόνες από τα καλάθια του στο ΝΒΑ, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι όλα αυτά που έχει πετύχει, δεν ήταν καθόλου εύκολα. Πρόκειται για ένα πολύ προικισμένο παιδί που μέσα σε λιγότερο από 15 μήνες, έχει κάνει άλματα και γι' αυτό η ενσωμάτωσή του στο πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας, πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο γίνεται. Σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν σοβαρός και πολύ καλός δέκτης, ενώ όταν άρχισαν τα φιλικά, από παιχνίδι σε παιχνίδι φάνηκε ότι μπορεί να μας βοηθήσει με την ενέργειά του και τα προσόντα του. Το θετικό είναι ότι ξέρει, ότι δεν του ζητάμε να είναι ο σκόρερ ή ο ηγέτης της ομάδας, αλλά να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν γίνεται τα αθλητικά προσόντα του στην επίθεση και την άμυνα, να είναι ο παίκτης ομάδας και από 'κει και πέρα, ό,τι περισσότερο καταφέρει να κάνει, είναι ευπρόσδεκτο.»
Μια κουβέντα που χαρακτηρίζει τον καθένα από τους παίκτες σας
Γιάννης Μπουρούσης: Ψυχάρα
Νίκος Ζήσης: Μεγάλη προσωπικότητα
Κώστας Βασιλειάδης: “Κρύο αίμα”
Νικ Καλάθης: Μυαλό
Αντρέας Γλυνιαδάκης: Εργάτης
Κώστας Παπανικολάου: Ενέργεια
Κώστας Σλούκας: Διάθεση
Κώστας Καϊμακόγλου: Πειθαρχία
Ίαν Βουγιούκας: Ταλέντο
Γιώργος Πρίντεζης: Έκτη αίσθηση
Βαγγέλης Μάντζαρης: Προπονητής στο γήπεδο
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Φαινόμενο
*Πηγή: gazzetta.gr*

Επεισόδιο λόγω Χολέμπας στη Ρώμη!!

Ένα απρόσμενο επεισόδιο προκάλεσε χωρίς να το θέλει ο Χοσέ Χολέμας κατά την άφιξή του στη Ρώμη το πρωί του Σαββάτου.
Σύμφωνα με την καταγγελία του δημοσιογράφου Τσέλο Όντο Καζάνο, όλα ξεκίνησαν όταν προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες με τον 30χρονο αμυντικό του Ολυμπιακού.
ADVERTISEMENT
Όπως ισχυρίζεται ο Καζάνο, ο πρώην παίκτης και νυν στέλεχος της Ρόμα, Αντόνιο Τεμπεστίλι που βρισκόταν για να παραλάβει τον Χολέμπας, του επιτέθηκε.
«Ο παίκτης ήταν χαμογελαστός και διαθέσιμος, τραβούσα ήδη την τρίτη φωτογραφία, όταν ο Τεμπεστίλι έβαλε το χέρι του μπροστά στην κάμερα, μου πήρε το κινητό και έσβησε τις φωτογραφίες, λέγοντάς μου πως δεν έπρεπε να φωτογραφίζω. Στη συνέχεια μου πήρε το iPhone και έπρεπε να απευθυνθώ σε άνθρωπο της ασφάλειας του αεροδρομίου για να μου το επιστρέψει», καταγγέλλει ο Καζάνο.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Οι διαιτητές του αγώνα της Εθνικής!

Δείτε ποιοι τρεις ρέφερι θα διευθύνουν τον αποψινό αγώνα της Ελλάδας με τη Σενεγάλη για την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας.

Οι διαιτητές του αγώνα της Εθνικής
Ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Γκαρθία Γκονζάλεθ, ο Καναδός Στίβεν Σέιμπελ και ο Ανγκολέζος Κάρλος Ζούλιο ορίστηκαν από τη FIBA να διευθύνουν τον πρώτο αγώνα της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, απόψε απέναντι στη Σενεγάλη (21:00).

Ο πρώτος είναι αρκετά γνωστός από την Ευρωλίγκα. Φέτος μάλιστα «σφύριξε» στα εκτός έδρας ματς του Παναθηναϊκού με τη Λιέτουβος Ρίτας (84-83) και την Αναντολού Εφές (60-65).

Ο δεύτερος είχε διευθύνει πέντε αγώνες Ανδρών και τον ημιτελικό των Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Ο τρίτος ήταν διαιτητής και στο προηγούμενο Μουντομπάσκετ, το 2010 στην Τουρκία, «σφυρίζοντας» σε τέσσερις αναμετρήσεις της πρώτης φάσης. *Πηγή: sport-fm.gr*

«Κόκκινος διάβολος» ο Μπλιντ!

Σε συμφωνία με τον Άγιαξ για την απόκτηση του Ντάλεϊ Μπλιντ ήρθε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Περνάει από ιατρικά και υπογράφει ο Ολλανδός μπακ, ο οποίος μπορεί να προσφέρει και ως χαφ.

«Κόκκινος διάβολος» ο Μπλιντ
Έδωσαν τα χέρια!

Στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ντάλεϊ Μπλιντ, με το κόστος της μεταγραφής του από τον Άγιαξ να φτάνει τα 18 εκατ. ευρώ.

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συμφωνία με τον Άγιαξ για την απόκτηση του Ντάλεϊ Μπλιντ, ο οποίος θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια θα υπογράψει το συμβόλαιό του. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αγγλικού συλλόγου.*Πηγή: sport-fm.gr*

Έλεγχος ντόπινγκ και στη Σενεγάλη!

Οι Ντιένγκ και Εντιαγέ υποβλήθηκαν σε αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ λίγες ώρες πριν το τζάμπολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Έλεγχος ντόπινγκ και στη Σενεγάλη
Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας που δέχτηκαν… αιφνιδιαστική επίσκεψη για έλεγχο ντόπινγκ.


Από την πλευρά της Σενεγάλης το τεστ στα άγρια χαράματα κλήθηκαν να περάσουν το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Γκόργκι Ντιένγκ, που παίζει στους Τίμπεργουλβς, καθώς και ο Χαμαντί Εντιαγέ που αγωνίζεται στο NBDL.

Παραδόξως, από ελληνικής πλευράς ελέγχθηκαν οι δύο ΝΒΑερ, Νικ Καλάθης και Γιάννης Αντετοκούνμπο, μαζί με τον Ίαν Βουγιούκα. *Πηγή: sport-fm.gr*

Ίσως η φάτσα του Ντι Μαρία δεν άρεσε στη Μαδρίτη!!

Ο ειδικός σε θέματα Ισπανίας του FourFourTwo, Τιμ Στέιναρντ, γράφει για την ύψους 59.7 εκατομμυρίων λιρών μεταγραφή του Αργεντινού στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ...
Yπήρχαν σίγουρα κι άλλοι τρόποι για να λύσει η Ρεάλ Μαδρίτης ένα πρόβλημα σαν αυτό του Άνχελ ντι Μαρία. Ίσως να τον ανάγκαζαν να κάνει κάποια δουλειά. Ή ένα νέο κούρεμα ίσως; Θα μπορούσαν ακόμα να τον βάλουν να περιπλανιέται με κάποια βιβλία στο κεφάλι του σε ελβετική σχολή, προκειμένου να γίνει πιο ευπαρουσίαστος.
Αντ' αυτού, ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ αποφάσισε να ξεφορτωθεί τον κατά γενική ομολογία καλύτερο παίκτη του συλλόγου πέρυσι, παρότι οι οπαδοί και ο Κάρλο Αντσελότι ήθελαν να παραμείνει ο Αργεντινός.
ADVERTISEMENT
Με τη Ρεάλ Μαδρίτης να είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η απλή ερώτηση στην ερώτηση «ποιο ήταν το κίνητρο για να πουλήσεις ένα παίκτη που ανταποκρίνεται άψογα στις ανάγκες της ομάδας» είναι ότι ο Ντι Μαρία δεν ήταν πολύ... όμορφος και ότι η μεταγραφή του στην Αγγλία χρειαζόταν για να πληρωθεί ο πιο εμπορικός Χάμες Ροδρίγκες, το νέο πρόσωπο του συλλόγου. «Δεν υπάρχουν χρήματα για να μείνει ο Ντι Μαρία», καγχάζει ο συντάκτης της As Αλφρέδο Ρελάνιο. «Δεν πουλάει φανέλες».
Η Ρεάλ Μαδρίτης με τη σειρά της θα μπορούσε να  ισχυριστεί ότι ο Ντι Μαρία ο ίδιος προκάλεσε τη μεταγραφή, με τις μεγάλες απαιτήσεις του, αλλά στην πραγματικότητα η προσέγγιση προς τον παίκτη είχε αλλάξει από τη στιγμή που ο Κολομβιανός παρέλασε μπροστά στους οπαδούς που τον λάτρεψαν.
Στην πραγματικότητα, οι μέρες του Αργεντινού έδειχναν μετρημένες πριν από 12 μήνες, όταν ο Γκάρεθ Μπέιλ και ο Ίσκο έφτασαν στο σύλλογο με τυμπανοκρουσίες. Αντίθετα, ήταν ο Οζίλ που την πλήρωσε, αναχωρώντας για την Άρσεναλ, αφήνοντας τον Ντι Μαρία στην ομάδα που τελικά κατάκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ.

Παρότι ο Άλαν Σίρερ, σχολιαστής στο BBC είπε για τον Ντι Μαρία ότι «τον απέρριψε η Ρεάλ Μαδρίτης» το Σαββατοκύριακο, το να μην σε θέλει η Ρεάλ Μαδρίτης είναι κάτι απόλυτα λογικό για το σύλλογο. Ο προαναφερθείς Οζίλ, ο Ραούλ, ο Άριεν Ρόμπεν, ο Γουέσλι Σνάιντερ, όλοι πετάχτηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης επειδή έγιναν αρεστοί και ξεπέρασαν σε φήμη τον πρόεδρο, ενώ πήγαν στην ομάδα υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου.
Ο Ντι Μαρία κατά κάποιο τρόπο χρέωσε στην πολιτική τη φυγή του από το σύλλογο. «Πάντα ήθελαν να περάσουν την ιδέα ότι εγώ είμαι αυτός που φεύγω από το κλαμπ, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι», είπε όταν η μεταγραφή του στη Γιουνάιτεντ ολοκληρώθηκε. «Δυστυχώς, το ποδόσφαιρο μου δεν πήγαινε με το γούστο κάποιου».
Η απώλεια της Ρεάλ Μαδρίτης είναι κατά πολύ κέρδος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αγνοήστε την τιμή και το αν ήταν η καλύτερη κίνηση της ομάδας, δεδομένων των αμυντικών του αδυναμιών, ο Ντι Μαρία είναι παίκτης top, top, top κατηγορίας.
Μπορεί να παίξει και στις δύο πτέρυγες ή πίσω από τους επιθετικούς, έχει εξαιρετικά τελειώματα, πανέξυπνη κάθετη και δουλεύει σκληρότερα από οποιονδήποτε μπορείτε να φανταστείτε στον αμυντικό τομέα. Το τελευταίο θα γίνει εμφανές στο Ολντ Τράφορντ, με τον Αργεντινό να συμμετέχει πολύ στη ζώνη «θα δείτε τι θα πάθετε», που κάποτε κυριαρχούσαν ο Σνάιντερ στην Ίντερ και ο Ρόμπεν στη Μπάγερν.
Το μοναδικό στοιχείο που λείπει από τον Ντι Μαρία και τον σταμάτησε από το να ενταχθεί στους πραγματικούς Γκαλάκτικος της Μαδρίτης, είναι ότι δεν κάνει την ίδια προσπάθεια να δείχνει ωραίος όπως ο Ρονάλντο, ο Μπέιλ και ο Χάμες.
Τουλάχιστον, ο Ντι Μαρία τώρα θα αναπνέει τον ίδιο αέρα και θα έχει την ίδια αισθητική με τον Γουέιν Ρούνεϊ, γεγονός που θα βοηθήσει τον Αργεντινό να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι...

*Πηγή: gazzetta.gr*

«Μήπως ήταν αντιαθλητικό κ. Φακίνι;»

Ο Βασίλης Παπανδρέου γράφει για την πιο ευτυχισμένη εποχή του χρόνου. Την εποχή που ασχολείσαι με την Εθνική και ξεχνάς τα «Βαζελέττα» και τα «Γαυρέττα».
Ας ξεκινήσουμε από την επεξήγηση του τίτλου. Εδώ και 10 μέρες η ΝΕΡΙΤ αποφάσισε να κάνει «απόσβεση» των χρημάτων που οι Έλληνες πολίτες «επενδύουν» μέσω της ΔΕΗ στη Δημόσια Τηλεόραση. Και τι δεν είδαμε; Ελλάδα - Γαλλία από το 2005,  Ελλάδα – Σερβία από το 1998, Ελλάδα - ΕΣΣΔ από το 1987 και το 1989, Αργεντινή - ΗΠΑ  και Αργεντινή - Σερβία από το 2002, Ελλάδα - Σερβία και Ελλάδα - Ισπανία από το 1995, φυσικά Ελλάδα - ΗΠΑ από το 2006, το 1994 και το 1990 και πάει λέγοντας. Το τι γίνεται στο Twitter τις ώρες αυτών των αγώνων δεν περιγράφεται!
Πανηγύρι κανονικό και ανάλυση γιατί... δεν είχε πιο πολλά συστήματα ο Αλβέρτης στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Αθήνας, γιατί ο Πιτσίλκας δεν έδωσε φάουλ στον Ντίβατς στον ημιτελικό της διοργάνωσης του 2002, τι καλαθάρες έβαζε στα νιάτα του ο Οικονόμου, τι θεός ήταν ο Γκάλης και τι ηγέτης ο Γιαννάκης, τι και από πού τα έβαζαν ο Κακιούζης, ο Ντικούδης και κυρίως ο Σπανούλης το 2006, τι τρέλα ήταν να βλέπεις Διαμαντίδη, Ζήση, Παπαλουκά και Σπανούλη να συνθέτουν μία από τις πιο «γεμάτες» περιφέρειες στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ, τι τάπες έριχνε ο Φασούλας, τι έκανε –μα πραγματικά ΤΙ ΕΚΑΝΕ- ο Φάνης και «χάζευε» κάθε αντίπαλο που έβλεπε μπροστά του, τι πλάκα έκανε ο Σαμπόνις όταν ήταν υγιής, τι οργασμό ζούσε στις μεταδόσεις ο Ιωάννου, τι εγκεφαλικά πάθαινε ο Σκουντής στον ημιτελικό της Σαϊτάμα, τι «γκρανγκινιολικά και χιτσκοκικά φινάλε» περιέγραφε ο Χατζηγεωργίου. Ας μείνουμε λίγο στον Σκουντή...
<a href='http://openx2.clients.mediacdn.com/www/delivery/ck.php?n=aef9ec70&amp;cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE' target='_blank'><img src='http://openx2.clients.mediacdn.com/www/delivery/avw.php?zoneid=3&amp;cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE&amp;n=aef9ec70&amp;ct0=INSERT_ENCODED_CLICKURL_HERE' border='0' alt='' /></a>
Ελλάδα – ΗΠΑ το 2006, 2 λεπτά πριν το τέλος του 4ο δεκάλεπτου, μπροστά η Ελλάδα με 91-86, ο Παπαλουκάς πασάρει στον Σόφο μέσα στη ρακέτα, ο Χάινριχ κάνει φάουλ και ο Σκουντής ξεστομίζει μία ακόμα θρυλική ατάκα -είχε οίστρο σε εκείνο τον αγώνα- που έμεινε στην ιστορία. «Μήπως ήταν αντιαθλητικό κύριε Φακίνι;;;» ρωτά ο Βασίλης και δεν παίρνει απάντηση! Αλλά από ποιον να πάρει;
Οι χαχόλοι και οι κάφροι, αυτοί που έχουν βαλθεί να διαλύσουν τις πιο ωραίες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, αυτοί που έγραφαν για «την Εθνική του Διαμαντίδη και την Εθνική του Σπανούλη», αυτοί που όλο τον χειμώνα ξερνάνε χωλή στα social media και στα σχόλια κάτω από κάθε κείμενο, οι σεσημασμένοι κρετίνοι, που εύχονται να αποτύχει η Εθνική ομάδα του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου επειδή δεν έχει αρκετούς παίκτες από την ομαδάρα τους, κάνουν διακοπές.
It’s the most wonderful time of the year
Όχι, δεν είναι σε κάποιο νησί... Απλούστατα, η Εθνική, η Επίσημη Αγαπημένη, η ομάδα της παρέας, της πλάκας, του «όλοι μαζί», η ομάδα του Ζήση, που παίζει για 11ο συνεχόμενο καλοκαίρι, του Μπουρούση, που παίζει με σπασμένο χέρι, διαλυμένη μέση και πρησμένο γόνατο, η ομάδα του Βουγιούκα και του Βασιλειάδη, που όλο κόβονταν και όλο δίνουν πρώτοι το «παρών» σε κάθε προετοιμασία, η ομάδα του Πρίντεζη, του Σλούκα και του Μάντζαρη που δεν ασχολούνται με ασφαλιστήρια, η ομάδα του Αντετοκούνμπο, που εδώ και 2 μήνες έχει ένα μόνιμο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, η ομάδα του Καλάθη, που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί λέει πόσο του έλειψε η παρέα πέρσι το καλοκαίρι, η ομάδα του Γλυνιαδάκη, που όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Κουφό (Έλληνας με τα όλα του ο Κώστας και ως κλασικός Έλληνας... συμφεροντολόγος και κωλοτούμπας) έσπασε κάθε ρεκόρ ταχύτητας στο Κρήτη – ΟΑΚΑ, η ομάδα του Παπανικολάου, που είναι έτοιμος να βάλει χέρια, πόδια και κεφάλι στη φωτιά κι ας τον περιμένουν σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια στο ΝΒΑ, η ομάδα του Καϊμακόγλου που όσο μούσι κουβαλάει, τόση αγάπη και πίστη έχει στην Εθνική, η ομάδα του Κατσικάρη που άφησε τη μισή Ευρώπη να περιμένει γιατί ένιωσε πως ήρθε η στιγμή να μεγαλουργήσει και σε μια ελληνική ομάδα, η ομάδα που σε κάνει να λες ενώ χάνει 11 πόντους 1:30 πριν το τέλος, «εντάξει μωρέ, γυρνάει» η ομάδα αυτή δεν τους αφορά.

Ή μάλλον τους αφορά μόνο για να μετρήσουν πόσους πόντους έβαλαν οι παίκτες της ομάδας τους, πόσα σουτ έχασε ο Σπανούλης, πόσα χρόνια κάνει διακοπές τα καλοκαίρια ο Διαμαντίδης και πώς θα βρίσουν τους Τούρκους (όπως οι ανεκδιήγητοι Μαμελούκοι που εμφανίστηκαν γελοιοποιώντας την ελληνική σημαία στο ΟΑΚΑ) ως γνήσιοι Νεοέλληνες. Όλοι αυτοί μας έχουν κάνει τη χάρη. Όλοι αυτοί είναι ξανά στα καβούκια τους. Σήμερα ξεκινάει η Εθνική στο Μουντομπάσκετ και όλοι οι μπασκετικοί, παίκτες, προπονητές, βετεράνοι, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι ζούμε αυτό που αποκαλούν οι Αμερικανοί ”it’s the most wonderful time of the year”, αναφερόμενοι στα Χριστούγεννα.
Για την μπασκετική... Μασονία, που στην πραγματικότητα αριθμεί εκατομμύρια μέλη, η πιο ευτυχισμένη εποχή του χρόνου είναι τώρα και είναι η στιγμή που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ξεχνάμε την γραφική «κοκορομαχία» των αιωνίων, που έχει διαλύσει τα πάντα και ασχολούμαστε  με την Επίσημη Αγαπημένη.
Πού θα μας βγάλει το φετινό ταξίδι; Άγνωστο! Πέρσι έγραφα και πίστευα ότι ήμασταν γκράντε φαβορί, γι αυτό και η αποτυχία μας ήταν η μεγαλύτερη της ιστορίας μας. Φέτος, πάμε στην Ισπανία με απουσίες, με... ασφαλιστήρια, με νέα και παλιά πρόσωπα, με εμφανή πλεονεκτήματα και εμφανείς αδυναμίες.
Ε και; Πάμε κι όπου μας βγάλει! Κι αν μας βγάλει σε... συρτάκι, ακόμα καλύτερα. «Γεια σας, γεια σας», που φώναζε μεθυσμένος ο Σκουντής στο φινάλε του ημιτελικού του 2006.
Υγ: Λόγω «επαγγελματικής» ενασχόλησης με τα social media, έρχομαι σε επαφή με «φαινόμενα» που αρχικά προκαλούν γέλιο, (οι φίλοι μου με παρακαλούν να τους στέλνω διαλόγους του παραλόγου) αλλά όσο περνάει η ώρα και συνειδητοποιείς το μέγεθος της παράνοιας, προκαλούν... φόβο. Για τους Ολυμπιακούς ο Διαμαντίδης, του οποίου τα τρίποντα, τις ασίστ και την ηγετική ικανότητα αποθέωναν ως το 2008, έγινε «Αγκωνίδης» και «λιποτάκτης» από το 2010 και μετά, που σταμάτησε από την Εθνική. Είναι το ίδιο καλοκαίρι που οι Παναθηναϊκοί, οι οποίοι καμάρωναν για τα «όργια» του Σπανούλη με τη γαλανόλευκη, άρχισαν να γράφουν για τον «Φραγκοφονούλη» που δεν μπορεί να ηγηθεί της Εθνικής.
Έγιναν πολλά εκείνο το καλοκαίρι. Κάποια στιγμή πρέπει να γραφτούν! Το κακό είναι ότι και έγιναν πολλά και γράφτηκαν αίσχη -και όχι μόνο από τους χούλιγκαν του πληκτρολογίου, αλλά και από αυτούς των δημοσιογραφικών- και απείλησαν να χαλάσουν το κλίμα που η Εθνική καλλιεργεί στους κόλπους της και στους Έλληνες φιλάθλους εδώ και 30 χρόνια!
Ευτυχώς το κλίμα δεν χάλασε. Η παρέα άντεξε, είναι και πάλι εδώ με συμμάχους τις όσους επιμένουν να την αγαπούν στις νίκες, μα ακόμα περισσότερο στις ήττες. Οι άλλοι εξάλλου, είναι περαστικοί...
Υγ2: Επιτυχία η 4άδα, αποτυχία το να μείνουμε εκτός 8άδας, ίσα βάρκα ίσα νερά οι θέσεις 5-8.
Υγ3: Για εμένα η Εθνική είναι... αυτό το εκπληκτικό βίντεο του Θανάση Ασπρούλια!

*Πηγή: gazzetta.gr*