Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Γ’ Όμιλος: Το «σπίτι» της Team USA!!

ΗΠΑ, Τουρκία, Ουκρανία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία και Δομινικανή Δημοκρατία αγωνίζονται στον τρίτο όμιλο, που θα φιλοξενηθεί στο Μπιλμπάο. Το www.sport-fm.gr παρουσιάζει τις ομάδες.

Γ’ Όμιλος: Το «σπίτι» της Team USA
ΗΠΑ: Λαβωμένο φαβορί

Μετά την ήττα από την Ελλάδα στα ημιτελικά του 2006, οι ΗΠΑ φαίνονται και είναι ανίκητες. Σε αυτό το Μουντομπάσκετ, ωστόσο, εμφανίζονται περισσότερο θνητές από ποτέ τα προηγούμενα χρόνια. Λεμπρόν, Κόμπι, Καρμέλο, Ντουράντ, Χάουαρντ, Πολ, Λοβ, Γκρίφιν, Ουέιντ, Μπος, Γουέστμπρουκ και Τζορτζ θα συνέθεταν άνετα μια σούπερ ομάδα, αλλά θα είναι όλοι απόντες. Η ανανεωμένη ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι καλείται να δείξει τα δόντια της στην Ισπανία, που φιλοδοξεί να την εκθρονίσει.

inner

Αστέρι: Ο Κέβιν Ντουράντ αποχώρησε νωρίς, ο Πολ Τζορτζ σακατεύτηκε, ο Ντέρικ Ρόουζ είναι ανέτοιμος μετά τους τραυματισμούς του κι έτσι ο κλήρος πέφτει μάλλον στον Τζέιμς Χάρντεν. Ο μουσάτος γκαρντ ήταν απλώς ένας συμπληρωματικός παίκτης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, αλλά τώρα καλείται να γίνει ηγέτης.

Ατού: Ποιότητα και αθλητικά προσόντα συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο από την ομάδα των ΗΠΑ, που παρά τις απουσίες δείχνει να έχει αστείρευτη δεξαμενή ταλέντων.

Αδυναμία: Πρόκειται για μία εντελώς καινούρια ομάδα, χωρίς τίποτα να θυμίζει τις προηγούμενες διοργανώσεις. Θα καταφέρει με ένα μήνα δουλειάς ο Μάικ Σιζέφσκι να φτιάξει ένα καλό σύνολο;

Το ρόστερ:

Γκαρντ: Στέφεν Κάρι (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς), Τζέιμς Χάρντεν (Χιούστον Ρόκετς), Κάιρι Ίρβινγκ (Κλίβελαντ Καβαλίερς), Ντέρικ Ρόουζ (Σικάγο Μπουλς).

Φόργουορντ: Ντεμάρ ΝτεΡόζαν (Τορόντο Ράπτορς), Ρούντι Γκέι (Σακραμέντο Κινγκς), Κλέι Τόμπσον (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς).

Σέντερ: Άντονι Ντέιβις (Νιου Ορλίνς Πέλικανς), Αντρέ Ντράμοντ (Ντιτρόιτ Πίστονς), Κένεθ Φαρίντ (Ντένβερ Νάγκετς), Μέισον Πλάμλι (Μπρούκλιν Νετς).

Τουρκία: Μέλλον πολύ, παρόν… λίγο

Η Τουρκία έχει σαρώσει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Νέων και Εφήβων, αλλά τη στιγμή που το «αύριο» δείχνει λαμπρό, το «σήμερα» μοιάζει φτωχό. Μετά την απογοητευτική παρουσία στο Ευρωμπάσκετ και με νέο προπονητή τον Εργκίν Αταμάν, οι «γειτονές» θέλουν το κάτι παραπάνω, ωστόσο δεν δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική. Ιλιασόβα και Καντέρ προτίμησαν την ξεκούραση, ο Τούρκογλου αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα και οι διαθέσιμες λύσεις μοιάζουν περιορισμένων δυνατοτήτων.

inner

Αστέρι: Ο Ομέρ Ασίκ είναι ο μοναδικός ΝΒΑερ της ομάδας. Ο σέντερ των Πέλικανς είναι το μεγαλύτερο όνομα αυτής της Τουρκίας, αλλά μάλλον δεν έχει πολλή συμπαράσταση.

Ατού: Απλώς ότι δεν γίνεται να τα πάει χειρότερα από το Ευρωμπάσκετ. Παράλληλα κάποιοι νέοι παίκτες της ομάδας, όπως ο Τσεντί Οσμάν, θα πάρουν πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον.

Αδυναμίες: Γερασμένη περιφέρεια, λίγη ποιότητα στους ψηλούς, απουσία ηγέτη που θα τραβήξει το σκορ συνθέτουν το τρίγωνο του προβληματισμού.

Το ρόστερ:

Γκαρντ: Εντέρ Αρσλάν, Σινάν Γκιουλέρ (Γαλατάσαραϊ), Κερέμ Τουντσερί (Μπεσίκτας), Μπάρις Ερμίς (Τουρκ Τέλεκομ).

Φόργουορντ: Τσεντί Οσμάν, Τσενκ Ακιόλ (Αναντολού Εφές), Εμίρ Πρέλτζιτς (Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ), Μπάρις Χερσέκ (Καρσίγιακα).

Σέντερ: Κερέμ Γκονλούμ, Φουρκάν Αλντεμίρ (Γαλατάσαραϊ), Ομέρ Ασίκ (Πέλικανς), Ογκούζ Σαβάς (Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ).

Φινλανδία: Μια πρωτάρα στην Ισπανία

Η Φινλανδία θα δώσει το «παρών» για πρώτη φορά σε ένα Μουντομπάσκετ. Εξασφαλίζοντας μέσω wild card τη συμμετοχή της, μετά και την απρόσμενη πορεία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σλοβενίας, η συμμορία των «λύκων» θέλει να αφήσει το στίγμα της και στο Μπιλμπάο.

inner

Αστέρι: Κανονικά ο Πέτερι Κόπονεν έχει πάντα αυτόν τον τίτλο, αλλά φέτος υπάρχει και ο Έρικ Μέρφι. Γεννημένος στη Γαλλία, αλλά πλέον με διπλή υπηκοότητα, ο 23χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ (2,08μ.) επελέγη το 2013 στο νούμερο 49 του ντραφτ και μετά από μια σεζόν με 24 εμφανίσεις με τους Μπουλς, μετακόμισε στους Καβαλίερς.

Ατού: Ο ενθουσιασμός που υπάρχει σε όλη τη χώρα για το μπάσκετ (θα εκδράμουν πάλι κατά εκατοντάδες στην Ισπανία οι Φινλανδοί) μπορεί να σηκώσει στα ουράνια ολόκληρη την ομάδα, που διαθέτει και αρκετές καλές μονάδες, αλλά κι έναν καλό προπονητή, τον Χένρικ Ντέτμαν.

Αδυναμία: Με εξαίρεση τον Κόπονεν, τον Μέρφι και 2-3 παίκτες, οι υπόλοιποι είναι μετριότατοι και το επίπεδό τους απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται σε ένα Μουντομπάσκετ.

Το ρόστερ:

Γκαρντ: Πέτερι Κόπονεν (Χίμκι), Τέμου Ράνικο (Γένσουν Κατάγια), Σάσου Σάλιν (Ολίμπια Λιουμπλιάνα), Άντερο Λέχτο (Πιρίντο Τάμπερε).

Φόργουορντ: Σον Χαφ (Λούντβιγκσμπουργκ), Μίκο Κοϊβίστο (Γκαζιαντέμπ), Μάτι Νούτινεν (Μπίσονς Λόιμα), Κίμο Μούρινεν (Ταπιόλαν Χόνκα).

Σέντερ: Τούκα Κότι (Μπίσονς Λόιμα), Έρικ Μέρφι (Γιούτα Τζαζ), Χάνο Μότολα (Τόρπαν Πόγιατ), Τζέραλντ Λι (Άσεσοφτ Πλοϊέστι).

Νέα Ζηλανδία: Με βάρκα την ελπίδα

Για πέμπτη φορά στην ιστορία της και τέταρτη συνεχή η Νέα Ζηλανδία είναι παρούσα σε Μουντομπάσκετ. Η τέταρτη θέση του 2002 φαντάζει πλέον… επιστημονική φαντασία για τους Tall Blacks, που πάντως μπορούν να προβληματίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο με το ανορθόδοξο μπάσκετ και το δυναμικό παιχνίδι τους.

inner

Αστέρι: Ο Κερκ Πένι παραμένει εδώ και χρόνια το σημείο αναφοράς. Σκόρερ από… κούνια, έχει φτάσει πια τα 34, αλλά συνεχίζει να «βομβαρδίζει».

Ατού: Η άγνοια κινδύνου και η υποτίμηση των αντιπάλων σε συνδυασμό με το μακρινό από τη φιλοσοφία των περισσοτέρων ομάδων μπάσκετ μπορεί να αιφνιδιάσει αρκετούς αντιπάλους.

Αδυναμία: Το ρόστερ δεν έχει πολλές επιλογές και πέρα από έναν καλό κορμό 5-6 παικτών οι υπόλοιποι που είναι στη διάθεση του Νέναντ Βούτσινιτς είναι «λίγοι».

Το ρόστερ:

Γκαρντ: Τζαρόντ Κένι, Έβεραρντ Μπάρτλετ (Μπέι Χοκς), Κόρεϊ Γουέμπστερ, Λίντσεϊ Τέιτ (Γουέλινγκτον Σέιντς), Τάι Γουέμπστερ (Νεμπράσκα, NCAA), Κερκ Πένι (Τραμπζονσπόρ).

Φόργουορντ: Τομ Αμπερκρόμπι (Σκάι Σίτι Μπρέικερς), Μπι Τζέι Άντονι (Γουέλινγκτον Σέιντς), Άιζακ Φοτού (Χαβάη, NCAA), Κέισι Φρανκ (Γουέικατο Πίστονς).

Σέντερ: Ρόμπερτ Λο (Σεντ Λούις, NCAA), Μίκα Βουκόνα (Νέλτον Τζάιαντς).

Ουκρανία: Έτοιμη για νέες εκπλήξεις

Μετά την έκτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, η Ουκρανία δείχνει έτοιμη και ικανή να εκπλήξει ξανά τον μπασκετικό κόσμο. Στην πρώτη της συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ θέλει να πείσει άπαντες πως ό,τι συνέβη πέρσι δεν ήταν «πυροτέχνημα», αλλά μια πρόγευση για ό,τι θα επακολουθήσει.

inner

Αστέρι: Ο Που Τζέτερ μπορεί να μην είναι Ουκρανός, αλλά είναι σίγουρα ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Εξαιρετικός πλέι μέικερ, οργανωτικά κι εκτελεστικά, αποτελεί την… προέκταση του Μάικ Φρατέλο στον αγωνιστικό χώρο.

Ατού: Αθλητικότητα, θράσος και παίκτες που δεν έχουν όνομα, αλλά έχουν… χάρη συνθέτουν την Ουκρανία.

Αδυναμία: Ακόμη είναι άγουρη σε υψηλό επίπεδο και σίγουρα οι αντίπαλοί της θα είναι αυτή τη φορά περισσότερο υποψιασμένοι σε σχέση με το Ευρωμπάσκετ.

Το ρόστερ:

Γκαρντ: Που Τζέτερ (Σαντόνγκ Φλέιμινγκ Μπουλς), Ντμίτρι Ζαμπριτσένκο (Αζοβμάς), Σεργκέι Γκλαντίρ (Ναντέρ), Ολεξάντρ Μίσουλα (Ντίπρο), Ολεξάντρ Λίποβι (Ερυθρός Αστέρας), Σβιάτοσλαβ Μιχάλιουκ (Τσερκάσι Μάνκις).

Φόργουορντ: Μαξίκ Πουστοζβόνοφ (Αζοβμάς), Μαξίμ Κορνιγένκο (BC Ντόνετσκ) Ιγκόρ Ζάιτσεφ (Αζοβμάς).

Σέντερ: Κιρίλ Νατιάζκο (Λιέτουβος Ρίτας), Βιάτσεσλαβ Κραβτσόφ (Φίνιξ Σανς), Αρτέμ Πούστοβι (Χίμικ).

Δομινικανή Δημοκρατία: Η επιστροφή

Χρειάστηκε να περιμένει 36 χρόνια για να ξαναπαίξει σε Μουντομπάσκετ η Δομινικανή Δημοκρατία. Και δεν σκοπεύει να εμφανιστεί στην Ισπανία για τουρισμό. Ο Αλ Χόρφορντ θα λείπει, αλλά το ρόστερ είναι ικανοποιητικό για να διεκδικήσει την πρόκριση στα νοκ άουτ.

inner

Αστέρι: Ελλείψει Αλ Χόρφορντ ο Φρανσίσκο Γκαρσία των Ρόκετς είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει. Ο 32χρονος φόργουορντ είχε την περασμένη σεζόν 5,7 πόντους, 2,2 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ ανά αγώνα.

Ατού: Υπάρχουν 6-7 καλές μονάδες στο δυναμικό της ομάδας, ικανές να την οδηγήσουν στα νοκ άουτ, που είναι και ο ρεαλιστικός στόχος της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Αδυναμία: Οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται στο αδύναμο εγχώριο πρωτάθλημα και γι’ αυτούς θα είναι πρωτόγνωρη εμπειρία το υψηλό επίπεδο του Μουντομπάσκετ.

Το ρόστερ:

Γκαρντ: Έντγκαρ Σόσα (Σάσαρι), Βίκτορ Λις (Μέτρος ντε Σαντιάγκο), Χουάν Κορονάδο (Ρεάλες ντε Λα Βέγκα), Τζέιμς Φελντίν (Καντού), Τζεράλδο Σουέρο (Τιτάνες δε Λισέι), Ρόναλντ Ραμόν (Λιμέιρα), Ελπίντιο Φορτούνα (Λεόνες ντε Σάντο Ντομίνγκο).

Φόργουορντ: Λουίς Μοντέρο (Γουέστσεστερ Κόλετζ), Φρανσίσκο Γκαρσία (Χιούστον Ρόκετς), Ορλάντο Σάντσες (Ουρακάνες ντελ Ατλάντικο), Τζακ Μάικλ Μαρτίνες (Λεόνες ντε Σάντο Ντομίνγκο).

Σέντερ: Γιούλις Μπάες (Γκραν Κανάρια), Έντουαρντ Σαντάνα (Κανέρος ντε λα Ρομάνα), Ελόι Βάργκας (Μέτρος ντε Σαντιάγκο).*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: