Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Μικρά μικρά για τον... μεγάλο τελικό!

Λίγες μόνο ώρες πριν ο Χάουαρντ Γουέμπ σφυρίξει την έναρξη του μεγάλου τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 ανάμεσα στην Ολλανδία και την Ισπανία (11/7, 21:30GR), το sport.gr σας βάζει στο κλίμα, παραθέτοντάς σας ενδιαφέρουσες πτυχές της τελικής αναμέτρησης. Η νέα Πρωταθλήτρια Κόσμου, ο ανίκητος Ικερ Κασίγιας, η Σελεσάο με τα... πορτοκαλί και ο... παρά μία ανάσα Πελέ, Γουέσλι Σνάιντερ.

Πρωτιές... πριν την έναρξη!
Πριν ακόμα οι παίκτες των δύο μονομάχων στηθούν στη σέντρα του Σόκερ Σίτι του Γιοχάνεσμπουργκ, έχει γραφτεί αναπόφευκτα ιστορία!

Αρχικά, καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει κατακτήσει ποτέ της Παγκόσμιο Κύπελλο. Για την Ισπανία, αυτή είναι η παρθενική της παρουσία στον τελικό του θεσμού, με την καλύτερη θέση που είχε καταλάβει μέχρι στιγμής να είναι η 4η το 1950.

Οι οράνιε παρουσιάζονται στον μεγάλο τελικό για τρίτη φορά, αλλά και τις προηγούμενες δύο φορές δεν τα κατάφεραν. Το 1974 ηττήθηκαν από τη Δυτική Γερμανία με 1-2 και το 1978 υπέκυψαν στις... ορέξεις της Αργεντινής με 1-3 στην παράταση. Φέτος, ευελπιστούν να έχουν καλύτερη τύχη, καθώς είναι η πρώτη φορά που στον τελευταίο αγώνα του θεσμού δεν βρίσκονται απέναντι στη διοργανώτρια χώρα (1974 - Δυτική Γερμανία, 1978 - Μπουένος Αϊρες)!

Παράλληλα, όποια ομάδα κι αν κατακτήσει το κύπελλο, θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή που το καταφέρνει εκτός Γηραιάς Ηπείρου. Μέχρι στιγμής, μόνο η Βραζιλία έχει καταφέρει να πανηγυρίσει εκτός της ηπείρου της, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο σε όλες τις ζώνες της FIFA που το έχουν φιλοξενήσει, εκτός της Αφρικής φέτος (1958 - Ευρώπη, 1962 - Νότια Αμερική, 1970 - Κεντρική Αμερική, 1994 - Βόρεια Αμερική, 2002 - Ασία).

Ο ανίκητος Ικερ
Αν η Ολλανδία θέλει ο τρίτος της παγκόσμιος τελικός να είναι και ο... τυχερός, θα πρέπει να νικήσει τον Ικερ Κασίγιας. Κάτω από τα δοκάρια των φούριας ρόχας στη φετινή διοργάνωση, ο γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης δημιούργησε νέο ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας μετά τον ημιτελικό με τη Γερμανία, κρατώντας ανέπαφη την εστία του για 313 λεπτά.

Ο τελευταίος που κατάφερε να νικήσει τον Κασίγιας ήταν ο Ροντρίγκο Μιγιάρ της Χιλής στο 47ο λεπτό της νίκη της ομάδας του Βιθέντε ντελ Μπόσκε με 2-1 στη φάση των ομίλων. Οι επόμενες τρεις αναμετρήσεις έληξαν με 1-0 υπέρ των φούριας ρόχας.

Το προηγούμενο ρεκόρ για την Ισπανία ήταν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 1950 με 282 λεπτά, τότε που πήρε και την καλύτερη μέχρι σήμερα θέση της στη διοργάνωση (4η).

Ολλανδία, όπως... Βραζιλία 1970
Εχοντας μέχρι στιγμής το απόλυτο στην προκριματική και την τελική φάση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ολλανδία θέλει να συνεχίσει ανάλογα μέχρι το τέλος.

Σε περίπτωση που το καταφέρει σε βάρος της Ισπανία και κατακτήσει ο κύπελλο, θα έχει ισοφαρίσει την επίδοση της Βραζιλίας στη διοργάνωση του 1970. Τότε, η Σελεσάο είχε κερδίσει επίσης όλους τους αγώνες της και, επικρατώντας με 4-1 της Ιταλίας στον τελικό στο Μεξικό, στέφθηκε για 3η φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Κόσμου.

Στον αντίποδα, οι οράνιε πανηγύρισαν 8 νίκες σε ισάριθμους αγώνες στον 9ο προκριματικό όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης, ενώ και στην τελική φάση στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής δεν έχουν αφήσει - μέχρι στιγμής - ούτε βαθμό και νίκη, με τον τελικό του Σόκερ Σίτι να αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι για τον... ουρανό!

Ισπανία, όπως... Γερμανία;
Μπορεί η Ισπανία να πέταξε εκτός τελικού τη Γερμανία, αλλά θα ήθελε να την μιμηθεί. Βλέπετε, τα πάντσερ είναι η μοναδική Εθνική Ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το Euro και δύο χρόνια αργότερα και το Μουντιάλ (1972 και 1974 αντίστοιχα). Οντας ήδη πρωταθλητές Ευρώπης, οι φούριας ρόχας επιθυμούν διακαώς να φορέσουν και το μεγαλύτερο στέμμα.

Σνάιντερ, ο νέος... Πελέ!
Σε περίπτωση που η Ολλανδία στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, ο Γουέσλι Σνάιντερ θα μπει σε ένα αξιοζήλευτο γκρουπ, στο οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόνο ο Πελέ. Εχοντας κατακτήσει το τρεμπλ με την Ιντερ, ένα εκ των φαβορί για τη Χρυσή Μπάλας του Μουντιάλ (και όχι μόνο), έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει φέτος καρέ τίτλων.

Το 1962, σε ηλικία 21 ετών, ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, το κύπελλο και το Κόπα Λιμπερταδόρες με τη Σάντος και στη συνέχεια ανέβηκε και στην κορυφή του κόσμου με τη Σελεσάο.

Μάλιστα, ακολούθησε και το - σημερινό - Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, κάτι που έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει και ο 26χρονος Σνάιντερ.

Ευρώπη ξανά σε... παρθένο τελικό
Η μονομαχία της Ολλανδίας με την Ισπανία συνθέτει τον δεύτερο συνεχόμενο αμιγώς ευρωπαϊκό τελικό της διοργάνωσης, με Ιταλία και Γαλλία να έχουν συγκρουστεί το 2006. Αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού, μετά τους τελικούς των 1934 και 1938, όπου είχαν συναντηθεί Ιταλία και Τσεχοσλοβακία και Ιταλία και Ουγγαρία αντίστοιχα.

Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά στον μεγάλο τελικό δεν βρίσκεται καμία εκ των Βραζιλίας, Ιταλίας, Αργεντινής και Γερμανίας!

Φωτο Ημερας

Το' πε και το' κανε η Λαρίσα... Για την Παραγουάη ρε γαμώτο!

Βενγκέρ: "Δεν θέλουμε τον Γκουρκίφ"


Στο τέλος της περσινής αγωνιστικής περιόδου ο Αρσέν Βενγκέρ έσταζε μέλι για τον Γιοάν Γκουρκίφ, ωστόσο πλέον δεν θέλει τον συμπατριώτη του στην Αρσεναλ.Ο λόγος δεν είναι τόσο πολύ η αξία του άσου της Μπορντό, αλλά η τιμή που αξιώνει ο σύλλογος του για να τον αφήσει να πάει στους "κανονιέρηδες".

"Εχουμε πληρότητα στη μεσαία γραμμή και δεν πιστεύω πως αξίζει να δώσουμε 26 εκατομμύρια ευρώ για τον συγκεκριμένο παίκτη. Δεν ενδιαφερόμαστε και δεν έχουμε έρθει σε επαφή ούτε με την Μπορντό, ούτε με τον παίκτη", τόνισε ο Αρσέν Βενγκέρ

Διέψευσε ο Σερ Αλεξ για τον Σνάιντερ


Τέλος στις φήμες που ήθελαν τη Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ να έχει πλησιάσει τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ, βέλα ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Ο τεχνικός του αγγλικού συλλόγου διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η ομάδα του έχει καταθέσει πρόταση για τον άσο της Ιντερ.

"Δεν με έχει απορρίψει κανένας γιατί δεν έχουμε κάνει πρόταση σε κανέναν", τόνισε ο Φέργκιουσον, ο οποίος έδειξε να ποντάρει πολλά στους νεαρούς της ομάδος του. "Φέτος θα είμαστε καλύτεροι, γιατί οι νεαροί έχουν γίνει πιο έμπειροι από την περσινή τους συμμετοχή".

"Δεν είμαι παντρεμένος με την Μπάγερν"


Τροφή για νέα σενάρια έδωσε ο Σεμπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ με τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με το μέλλον του στην Μπάγερν Μονάχου. Ο διεθνής άσος υποστήριξε πως έχει συμβόλαιο με την πρωταθλήτρια Γερμανίας μέχρι το καλοκαίρι του 2012, ωστόσο αν το θελήσει μπορεί να αποχωρήσει.

Ο Σβαϊνστάιγκερ πραγματοποίησε πολύ καλό Παγκόσμιο Κύπελλο τραβώντας πάνω του τα βλέμματα αρκετών ομάδων. Μία από αυτές είναι η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοζέ Μουρίνιο, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταθέσει πρόταση για τον γερμανό. Αυτό ίσως να γίνει μετά τις δηλώσεις του διεθνούς μεσοεπιθετικού.

"Θέλω να κατακτήσω το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπέγερν Μονάχου. Εχουμε δημιουργήσει μία καλή ομάδα και μπορούμε να το πετύχουμε τη νέα σεζόν. Υπάρχουν προτάσεις, αλλά έχω συμβόλαιο με το σύλλογο μέχρι το 2012. Ωστόσο δεν είμαι παντρεμένος με την Μπάγερν", υποστήριξε Γερμανός άσος.

Υπογράφουν και οι τρεις στον Ηρακλή


Ο Απραχαμ Αλετσένβου Από ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις θα περάσουν οι Ρόμπερτ Σοτ και Ντάλιμπορ Ραντούικο. Όπως διευκρινίστηκε, ο Πολωνός κι ο Σλοβένος θα υπογράψουν συμβόλαια διετούς διάρκειας και δεν ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να δοκιμαστούν.

Ήδη έχει υπογράψει για τα επόμενα τρία χρόνια ο Απραχαμ Αλετσένβου. Κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, ο Νιγηριανός έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις: "Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα μου. Θέλω να καθιερωθώ και να πετύχω στον Ηρακλή τόσο τους προσωπικούς, όσο και τους στόχους της ομάδας. Φυσικά, να κατακτήσουμε κάποιο τίτλο με την ομάδα. Επίσης, επιθυμώ να κάνω ακόμα καλύτερες εμφανίσεις από αυτές των προηγούμενων τεσσάρων ετών στις ομάδες που αγωνίστηκα και επιτέλους να υλοποιήσω το όνειρο μου να φορέσω τη φανέλα της Εθνικής Νιγηρίας".

Ερωτηθείς, ο 24χρονος άσος για το αν γνωρίζει κάποια πράγματα για τον Ηρακλή, απάντησε: "Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πολλά. Πάντως, φρόντισα να ενημερωθώ από τον Γκάρμπα Λαουάλ, όπως και από τους Ουντέζε, Ονουάτσι και Ουντότζι". Για το πώς θα χαρακτήριζε τον εαυτό του μέσα στο γήπεδο, υπογράμμισε πως: "Είμαι γρήγορος. Μου αρέσει να βγαίνω στην επίθεση και να δημιουργώ παιχνίδι, αλλά και να κόβω τις επιθέσεις των αντιπάλων. Πάντως, να τονίσω ότι η θέση μου είναι αριστερός οπισθοφύλακας".

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στον Ηρακλή και την πρώην ομάδα του την ΦΚ Τίρανα, τόνισε: "Αυτές θα τις καταλάβω καλύτερα μόλις αρχίσω προπονήσεις και στη συνέχεια στα επίσημα παιχνίδια. Ασφαλώς όμως οι διαφορές στα δύο πρωταθλήματα είναι τεράστιες, αλλά είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ". Τέλος, για το τατουάζ που έχει στο χέρι του μας ανέφερε τι σημαίνει: "Γράφει πάνω το όνομα του γιου μου, Ισαάκ. Μου δίνει δύναμη και με βοηθά".

Στην Πορταριά η προετοιμασία

Στην Πορταριά βρίσκεται η αποστολή του Ηρακλή και θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη 21 Ιουλίου. Θα δώσει ορισμένα φιλικά παιχνίδια με πρώτο με την Ακαδημία Μούντα, σε ένα παιχνίδι προπονητικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά στα επικείμενα φιλικά παιχνίδια, αυτά, τα οποία έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής, είναι τα εξής: την Πέμπτη 15/07, με τη Νέα Καλλικράτεια στην Πορταριά, αναζητείται αντίπαλος για φιλικό για την Κυριακή 18/07, την Τετάρτη 21/07, στο Ελατοχώρι με την κυπριακή Δόξα Κατωκοπιάς (κατά την επιστροφή από την Πορταριά), στις 24/07 με τον Μακεδονικό, στο γήπεδο του Μακεδονικού, στις 18:30, ενώ ήδη ένα φιλικό έχει κλείσει για τα τέλη Αυγούστου. Τέλος, θα φιλοξενηθεί από τον Πιερικό στην Κατερίνη το Σάββατο 21/08.

Στην Ελβετία ο Αρης


Ο Κούπερ στην προπόνηση του Αρη Στην Ελβετία βρίσκεται από την Κυριακή η αποστολή του Αρη, Φτάνοντας στην περιοχή της Σιόν, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας για φέτος, ο Κούπερ θα έχει μαζί του όλους τους ποδοσφαιριστές για δυο σημαντικά φιλικά.

Η αποστολή θα διαμείνει στην Ελβετία μέχρι τις 18 Ιουλίου και θα αντιμετωπίσει σε φιλικά παιχνίδια την Πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, Μπενφίκα, στις 13 Ιουλίου στη Νιόν και ανάλογης δυναμικότητας αντίπαλο στις 16 Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε η κίτρινη ΠΑΕ, ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ επέλεξε να πάρει μαζί του 24 ποδοσφαιριστές, ανάμεσα στους οποίους δεν βρίσκονται οι νεαροί Σάββας Μουδούρογλου, Μαυρουδής Μπουγαΐδης και Στίβι Φρασέρι. Αναλυτικά η αποστολή του ’ρη: Κόκε, Χαβίτο, Βαγγέλη, Νέτο, Οικονομόπουλος, Μενδρινός, Λαζαρίδης, Κουλουχέρης, Ρονάλντο, Κατίδης, Αγτζίδης, Βελλίδης, Τσεζνάουσκις, Οριόλ, Κάλβο, Σηφάκης, Πρίττας, Ναφτί, Μίσελ, Καζναφέρης, Χουάνμα, Τσέζαρεκ, Παπαζαχαρίας και Αραβίδης.

Όπως αναμενόταν, το "παρών" δίνουν και τα δύο τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα των κιτρίνων. Ο λόγος για τους Κώστα Καζναφέρη και Χουάνμα, οι προσθήκες των οποίων ανακοινώθηκαν χθες από τον ’ρη. Με την αποστολή βρίσκεται κι ο Γρηγόρης Παπαζαχαρίας.

Ο αριθμός 24 είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί τη Δευτέρα, καθώς κατά τη διάρκειας της ημέρας αναμένεται να ταξιδέψει στη Σιόν και ο Κάρλος Ρουίζ, ο οποίος θα καταφτάσει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ρουίζ θα περάσει από εξετάσεις και στη συνέχεια, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπογράψει συμβόλαιο ενός χρόνου.

Επιτυχία του Αδαμίδη ο Ντιόπ


Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης Μπορεί να πέρασαν περίπου δύο μήνες, ωστόσο η ΑΕΚ έχει φτάσει μία ανάσα από τη μεγαλύτερη της μεταγραφή για τη νέα σεζόν. Ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ θα έρθει την Κυριακή το απόγευμα στη χώρα μας για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας με την "Ενωση" για δύο χρόνια.

Ετσι γίνεται πραγματικότητα η επιθυμία του Ντούσαν Μπάγεβιτς που ήθελε τον Σενεγαλέζο άσο. Ο 32χρονος με την πλούσια εμπειρία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα, καθώς ο Σερβοέλληνας τεχνικός θέλει να "χτίσει" πάνω του τη λειτουργία όλης της μεσαίας γραμμής.

Ο Σταύρος Αδαμίδης κατάφερε να πάρει το "ΟΚ" από την Πόρτσμουθ χωρίς να δώσει τώρα κάποια χρήματα, καθώς η συμφωνία προβλέπει να δοθούν στους "πομπέις" 100.000 ευρώ σε περίπτωση που η Ενωση περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και άλλα τόσα αν βρίσκεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον πρόεδρο της ΑΕΚ, ο οποίος θα συνοδεύσει στη χώρα μας τον 32χρονο Σενεγαλέζο, προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή.

Και με τη βούλα "ερυθρόλευκος" ο Ιμπαγάσα


Παίκτης του Ολυμπιακού και με τη βούλα είναι από την Κυριακή το μεσημέρι ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Ο Αργεντινός το πρωί πέρασε από ιατρικές εξετάσεις και λίγο πριν τη μία πέρασε από τα γραφεία της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ και έβαλε την υπογραφή του σε διετές συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά.

Τις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης των "ερυθρολέυκων έκανε ο 33χρονος, ο οποίοτ τόνισε, "Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στον Ολυμπιακό. Ηρθα για να κερδίσω το πρωτάθλημα και ελπίζω να είναι μία καλή εμπειρία για εμένα. Ανυπομονώ να ξεκινήσω τη δουλειά και να γνωρίσω τους νέους μου συμπαίκτες", είπε αρχικά το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, ο οποίος στη συνέχεια 5ρωτήθηκε αν πήρε κάποιες πληροφορίες πριν αποφασίσει να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα του Πειραιά. "Δεν μίλησα με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά ξέρω πως πριν ήταν προπονητής εδώ και κατέκτησε το νταμπλ. Γνωρίζω από τον Ραούλ Μπράβο και τον Γκαλέτι για την ομάδα και έχω παρακολουθήσει παιχνίδια της. Ξέρω πως χάσαμε το πρωτάθλημα πέρσι και θέλω φέτος να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό. Εχω αγωνιστεί στην Ελλάδα κόντρα στον Παναθηναϊκό και έχω πετύχει και γκολ".

Στη συνέχεια ο Αργεντινός αναφέρθηκε και στον κόσμο του Ολυμπιακού, "Είμαι εδώ δύο μέρες και έχω διαπιστώσει την αγάπη του κόσμου. Ελπίζω να είμαστε μαζί στον ίδιο δρόμο για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα".

Ο Ιμπαγάσα ήρθε στη χώρα μας το Σαββάτο το απόγευμα και το βράδυ δείπνησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ακολούθησε την ίδια συνταγή με αυτή του Μοντεστό. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και μέσα στην εβδομάδα με τον Ντένις Ρόμενταλ.

Ο 33χρονος μεσοεπιθετικός μετά από 12 χρόνια στην Ισπανία πήρε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ολυμπιακό, ο οποίος θα είναι ο πέμπτος σταθμός στην καριέρα του.

Ταμπάρεζ; Μπορούσαμε να κερδίσουμε

Παρά την δεύτερη συνεχόμενη ήττα της Ουρουγουάης στο Παγκόσμιο Κύπελλο με σκορ 3-2, ο Όσκαρ Ταμπάρεζ δεν έφυγε απογοητευμένος από τον μικρό τελικό.Ο 63χρονος τεχνικός ήταν ικανοποιημένος από το γεγονός πως οι παίκτες του έπαιξαν στα ίσια μια ομάδα όπως η Γερμανία και ισχυρίστηκε πως η ομάδα του Λεβ νίκησε αλλά δεν απέδειξε πως ήταν καλύτερη.

«Καταφέραμε να παίξουμε ένα ισορροπημένο παιχνίδι απέναντι σε μια πραγματική δύναμη. Θα μπορούσαμε να νικήσουμε γιατί μέσα στο παιχνίδι δεν ήταν καλύτεροι από εμάς»

«Δεν είμαστε μακριά (από την κορυφή), ο δρόμος έχει ανοίξει. Πρέπει να μάθουμε από αυτήν την πορεία», είπε ακόμα ο Όσκαρ Ταμπάρεζ που δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει μετά το Μουντιάλ. Η αποστολή της Ουρουγουάης επιστρέφει την Δευτέρα στην βάση της και η υποδοχή αναμένεται να είναι «θερμή».

«Χάλασε» από… σπόντα η μεταγραφή του Παπασταθόπουλου στην Μίλαν!

Μια βέβαιη μετακίνηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στην Μίλαν, ματαιώθηκε όπως μετέδωσε το βράδυ ιταλικός τηλεοπτικός σταθμός.Το κανάλι Italia 7 Gold ανέφερε το Σάββατο πως Μίλαν και Τζένοα είχαν δώσει τα χέρια για την απόκτηση του διεθνή Έλληνα αμυντικού στους «ροσονέρι». Ωστόσο, οι Γενοβέζοι απαίτησαν να συμπεριληφθεί ο Μάρεκ Γιανκουλόφσκι στα έμψυχα ανταλλάγματα της μεταγραφής του 20χρονου άσου.

Ο έμπειρος Τσέχος αμυντικός αρνήθηκε όμως να κάνει το ταξίδι για την Γένοβα και έτσι η μεταγραφή «κόλλησε» για την ώρα εκεί. Πάντως, η πληροφορία πως η Μίλαν κινείται για την απόκτηση του Παπασταθόπουλου επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερες «πηγές», οπότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί για τις επόμενες μέρες.

Βιτόλο: «Ο ΠΑΟΚ στην κορυφή»

Ψηλά έθεσε τον πήχη του ΠΑΟΚ της φετινής αγωνιστικής σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη ο Βίτορ Βιτόλο.Ο Ισπανός μέσος παραχώρησε δηλώσεις στο περιθώριο της προετοιμασίας του «Δικεφάλου» στο Μπρικενάου, όπου τόνισε ότι στόχος της ομάδας του είναι διαρκής βελτίωση, η οποία συνεπάγεται με κατάκτηση των πρώτων θέσεων της βαθμολογίας.

Ο Βιτόλο αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή τεχνικής ηγεσίας και στους αντιπάλους του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, οι οποίοι όπως τόνισε θα τα βρούνε… σκούρα στην Τούμπα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βιτόλο:

Για τους πιθανούς αντιπάλους του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη: «Ο ΠΑΟΚ θα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, είτε για την Ζενίτ, είτε για την Ντιναμό Κιέβου, είτε για τη Φενερμπαχτσέ, είτε για τον Άγιαξ, είτε για την Μπράγκα. Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως, πολύ θα ήθελα να δω τι αντίδραση θα έχουν, όταν θα κληθούν να αγωνιστούν εναντίον του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας…».

Για τη δύναμη της Τούμπας: «Ο ΠΑΟΚ είναι ευρέως γνωστός, όχι μόνο για τους παίκτες του, αλλά και για τον πολυπληθή κόσμο του. Και όταν η ομάδα δεν έχει μαζί της αυτό τον κόσμο, της είναι πιο δύσκολο να φθάσει στη νίκη. Γιατί ο φίλαθλος κόσμος του ΠΑΟΚ συνιστά έναν επιπλέον παίκτη για την ομάδα μας».
«Στόχος μας η διαρκής βελτίωση»
Για το στόχο του ΠΑΟΚ την ερχόμενη σεζόν: «Η ομάδα μας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Ελλάδας. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε μια από τις πρώτες θέσεις της τελικής βαθμολογίας. Επιπλέον, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε αντίπαλος θα μας αντιμετωπίζει διαφορετικά και θα επιδιώκει να μας κερδίσει. Στόχος μας ακόμη είναι η διαρκής βελτίωση. Κάθε ματς πρέπει να το βλέπουμε ξεχωριστά και να το κερδίζουμε. Φυσικά και είναι σημαντικό να κερδίζεις όλα τα ματς, ντέρμπι και μη».
«Ίδια φιλοσοφία»

Για την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία: «Ο Φερνάντο Σάντος ήταν πολύ σημαντικός για τον ΠΑΟΚ. Ο προπονητής αποχώρησε, όμως, και αυτό πλέον που είναι σημαντικό, είναι να βοηθήσουμε όλοι εμείς οι παίκτες τον Μάριο Μπερέτα. Κι εκείνος ήρθε στον ΠΑΟΚ για να βοηθήσει την ομάδα να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Και απ’ ότι έχω αντιληφθεί από την εξέλιξη της προετοιμασίας, ο Μπερέτα έχει την ίδια φιλοσοφία με τον Σάντος».

Για την αξία του οικογενειακού κλίματος στην ομάδα: «Όταν ο ΠΑΟΚ δεν έχει το οικογενειακό κλίμα, δεν έχει τίποτα. Δεν θα μπορούσε να κερδίσει έστω ένα παιχνίδι, αν αυτό που τον χαρακτήριζε δεν ήταν το οικογενειακό κλίμα. Αυτό συμβαίνει σε όλες ομάδες, ακόμη και στη Ρεάλ και στην Μπαρτσελόνα».

Για το γεγονός ότι ο ίδιος συμμετέχει από την αρχή της προετοιμασίας: «Είναι σημαντικό να μετέχεις από την αρχή της προετοιμασίας, γιατί γνωρίζεις καλά ποιες είναι ακριβώς οι απαιτήσεις του προπονητή, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Επιπλέον, ‘δένεσαι’ πιο αρμονικά με τους συμπαίκτες σου. Αλλά τα οφέλη είναι ακόμη περισσότερα, αφού εξασφαλίζεις ακόμη περισσότερη ενέργεια και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Και αυτό είναι που προσωπικά χρειάζομαι πολύ, αφού γνωρίζω ότι η νέα αγωνιστική περίοδος που έρχεται, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και πιο απαιτητική από την περασμένη».

Ενοχλήσεις ο Ίβιτς, δεξί εξτρέμ δοκίμασε ο Μπερέτα τον «Σάλπι»

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του ΠΑΟΚ στο Μπρουκενάου, με τους διεθνείς πλέον να έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο πρόγραμμα της ομάδας.Ο Σαλπιγγίδης μάλιστα, που το πρωί έκανε μόνο τρέξιμο, το απόγευμα πήρε μέρος κανονικά στην προπόνηση, ενώ συμμετείχε και στις ασκήσεις με την μπάλα. Σε κάποια από αυτές τις ασκήσεις, ο Μάριο Μπερέτα χρησιμοποίησε τον βραχύσωμο επιθετικό στο δεξί άκρο, με τον Μουσλίμοβιτς στην κορυφή.

Αυτή η κίνηση ίσως δείχνει τις σκέψεις του Ιταλού τεχνικού ενόψει της νέας χρονιάς, ωστόσο ο «Σάλπι» δεν έπαιξε στο οικογενειακό διπλό που ακολούθησε, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Αντιθέτως, οι άλλοι δύο διεθνείς, οι Χαλκιάς και Μαλεζάς έπαιξαν κανονικά.
Αγωνία για Ίβιτς

Από εκεί και πέρα όμως, υπήρχε και μία δυσάρεστη είδηση στην απογευματινή προπόνηση του «Δικεφάλου», καθώς ο Βλάνταν Ίβιτς ένιωσε ενοχλήσεις στο δεξί μηρό και αποχώρησε. Το ιατρικό επιτελείο πάντως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, αν και τονίζει πως αύριο θα ξέρουν σίγουρα, αν πρόκειται για κάτι σοβαρό.
Φιλικό με TV

Τέλος, ευχάριστα είναι τα νέα για τους φίλους του ΠΑΟΚ σ' ότι αφορά στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας που θα γίνει την Δευτέρα (12/7, 19:30) στο Χόμπεργκ. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί ζωντανά από την Nova και έτσι ακόμα και αυτοί που δεν είναι στην Γερμανία, θα μπορέσουν να πάρουν μια πρώτη γεύση από την ομάδα που ετοιμάζει ο Μπερέτα.

Πάλι τριάρα, πάλι τρίτη…

Επικρατώντας σε ένα καταπληκτικό παιχνίδι της Ουρουγουάης με 3-2, τα… πάντσερ όπως στο Μουντιάλ του 2006, έτσι και σε αυτό της Νοτίου Αφρικής κατέκτησαν την 3η θέση.Το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο που ήταν και οικοδέσποινα, η Γερμανία κατέκτησε την 3η θέση επικρατώντας με 3-1 στον μικρό τελικό της Πορτογαλίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα πάντσερ και πάλι με τριάρα, βρέθηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής οι παίκτες του Γιοακίμ Λεβ επικράτησαν της Ουρουγουάης με 3-2 και παρότι έδειξαν πως άξιζαν κάτι παραπάνω, αρκέστηκαν και πάλι στην 3η θέση σε έναν εντυπωσιακό από πλευράς θεάματος μικρό τελικό. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, ο Φορλάν με φοβερή εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι χάνοντας απίστευτη ευκαιρία για το 3-3.

Χορταστικό πρώτο μέρος


Απαλλαγμένες από το άγχος και οι δύο ομάδες προσπάθησαν και στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους κατάφεραν να προσφέρουν ένα πολύ ωραίο θέαμα. Εκτός από τα δύο γκολ τόσο η Γερμανία, όσο και η Ουρουγουάη έχασαν ευκαιρίες για ακόμα περισσότερα, ενώ συνολικά ο ρυθμός ήταν γρήγορος. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Μίλερ, ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Καβάνι.

Ακόμα καλύτερο το δεύτερο

Αν για το πρώτο μέρος μιλήσαμε με τα καλύτερα λόγια, τότε για το δεύτερο τα λόγια περιττεύουν. Στα τελευταία 45 λεπτά και των δύο ομάδων στο φετινό Μουντιάλ το θέαμα που παρουσίασαν οι παίκτες ήταν εντυπωσιακό. Εκτός των τριών ακόμα γκολ που μπήκαν, χάθηκαν και σημαντικές ευκαιρίες με αποκορύφωμα αυτή στις καθυστερήσεις του ματς, όταν ο Φορλάν με φάουλ έστειλε την μπάλα να τραντάξει το οριζόντιο δοκάρι του Μπουτ. Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, ήταν μαζί με τον Μίλερ οι πρωταγωνιστές του ματς, καθώς σκοράροντας από μία φορά έπιασαν τους Σνάιντερ και Βίγια στα πέντε γκολ και την πρώτη θέση των σκόρερ.

Χωρίς τέσσερις οι Γερμανοί

Ο Γιοακίμ Λεβ στο τελευταίο παιχνίδι της ομάδας του στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής θέλησε να δώσει χρόνο συμμετοχής και σε άλλους παίκτες, αφήνοντας εκτός βασικής ενδεκάδας τους Ποντόλσκι, Νόιερ, Λαμ και Κλόζε. Ο Ποντόλσκι και ο Λαμ ήταν άρρωστοι, ενώ ο Κλόζε τραυματίας αν και κάθισε στον πάγκο προκειμένου να παίξει έστω και λίγο και να διεκδικήσει το γκολ που θα τον έφερνε στην πρώτη θέση των Μουντιάλ μαζί με τον Ρονάλντο.

Όλοι εκεί για Ουρουγουάη

Από την πλευρά του ο Όσκαρ Ταμπάρες κατέβασε την ομάδα του χωρίς αλλαγές, θέλοντας να τα δώσει όλα για την ιδιαίτερα τιμητική 3η θέση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως και οι Γερμανοί δεν κατέβηκαν με στόχο τη νίκη.

Πάνω-κάτω η μπάλα

Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να μπαίνουν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω. Οι Ουρουγουανοί έχασαν την πρώτη ευκαιρία στο 7’ όταν σε φάουλ του Φορλάν η μπάλα έφυγε λίγο άουτ. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι Γερμανοί απάντησαν τρία λεπτά αργότερα, όταν ο Φρίντριχ με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Μουσλέρα.

Επιστροφή με γκολ για Μίλερ

Μπορεί ακόμα να μην έχει την λάμψη του Κλόζε, του Ποντόλσκι, του Σβαϊστάιγκερ ή του Λαμ, ωστόσο ο Μίλερ είναι ίσως ο κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ για την Γερμανία και ένας από τους καλύτερους συνολικά. Ο επιθετικός της Μπάγερν που έλειψε απίστευτα στον ημιτελικό με την Ισπανία κατάφερε στο 18’ να ανοίξει το σκορ. Συγκεκριμένα ο Σβαϊνστάιγκερ έπιασε το δυνατό σουτ, ο Μουσλέρα δεν κατάφερε να μπλοκάρει και ο Μίλερ που ήρθε από πίσω έστειλε με άνεση την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 0-1.

Απάντησε ο Καβάνι

Οι τυπικά γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν και το κατάφεραν στο 27’, με τον Καβάνι που πήρε την πάσα του Σουάρες και με ωραίο πλασέ έφερε το ματς στα ίσια. Από εκείνο το σημείο και μετά οι δύο ομάδες έχασαν από μία ευκαιρία με τους Σουάρες (η πιο μεγάλη) και Σβαϊνστάιγκερ χωρίς όμως να αλλάξει το σκορ.

Φορλάν εσύ σούπερ σταρ

Για πολλούς θεωρείται ο πολυτιμότερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ντιέγκο Φορλάν πήρε από το χέρι την Ουρουγουάη και την οδήγησε μέχρι τους τέσσερις του τουρνουά. Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης με το καλημέρα του δεύτερου μέρους έδειξε για ακόμα μία φορά το πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Συγκεκριμένα στο 52’ και αφού πρώτα ο Σοάρες στο 48’ ο Σουάρες είχε χάσει μοναδική ευκαιρία, με εντυπωσιακό μονοκόμματο σουτ σε σέντρα του Αρέβαλο έκανε το 2-1.

Κράτησαν λίγο οι πανηγυρισμοί

Οι πανηγυρισμοί των παικτών της «Σελέστε» κράτησαν λίγο. Συγκεκριμένα μόλις τρία λεπτά, καθώς στο 55’ ο Μπόατενγκ έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Μουσλέρα έκανε άστοχη έξοδο και ο Γιάνσεν με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-2.

Υπεροχή Γερμανίας

Από το σημείο εκείνο οι Γερμανοί πήραν τον έλεγχο του αγώνα και έκλεισαν τους αντιπάλους τους στα καρέ. Δεν μπορούμε να πούμε πως έχασαν την μεγάλη ευκαιρία, αλλά σίγουρα έδειξαν πως ήταν καλύτεροι.

Κεντίρα και 2-3

Εκεί που όλα έδειχναν πως το ματς πήγαινε προς την παράταση, καθώς παρότι όπως αναφέραμε η Γερμανία είχε την υπεροχή, δεν μπορούσε να κάνει μια καλή φάση, έγινε το 2-3. Δράστης ο Κεντίρα, ο οποίος στο 82’ με κεφαλιά έβαλε μπροστά την ομάδα του, κλείνοντας με ιδανικό τρόπο ένα καταπληκτικό προσωπικό τουρνουά στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Καρδιοχτύπησαν στις καθυστερήσεις

Οι Γερμανοί ωστόσο καρδιοχτύπησαν στις καθυστερήσεις του μικρού τελικού. Αιτία για τα καρδιοχτύπια ήταν ο μεγάλος Ντιέγκο Φορλάν. Ο Ουρουγουανός σούπερ σταρ με εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, χάνοντας μοναδική ευκαιρία για το 3-3 και να πάει το ματς στην παράταση. Το τελευταίο σφύριγμα του Μεξικανού Αρτσούντια βρήκε τους Γερμανούς νικητές με 3-2 σε ένα τουρνουά που με βάση τα όσα έδειξαν στο γήπεδο, τους άξιζε κάτι καλύτερο.

ΜΑΝ OF THE MATCH:
Στον ημιτελικό έλειψε απίστευτα από την ενδεκάδα της Γερμανίας. Ο Τόμας Μίλερ επέστρεψε μετά την τιμωρία του στον μικρό τελικό και εκτός του γκολ που πέτυχε είχε συνολικά εξαιρετική απόδοση, βγαίνοντας και ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα. Με το γκολ που πέτυχε ανέβηκε και στην πρώτη θέση των σκόρερ με πέντε τέρματα μαζί με τους Φορλάν, Βίγια και Σνάιντερ.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Σε ένα πολύ όμορφο μικρό τελικό, δεν μπορούμε να σταθούμε σε αδύναμο κρίκο. Ωστόσο ο Μουσλέρα σε δύο περιπτώσεις έκανε σημαντικά λάθη που στοίχισαν στην ομάδα του την 3η θέση.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ακόμα και με την 4η θέση της Ουρουγουάης ο Ντιέγκο Φορλάν θεωρείται και όχι άδικα ο πολυτιμότερος παίκτης του Μουντιάλ. Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν εντυπωσιακός και σήμερα, πετυχαίνοντας ένα υπέροχο γκολ και όχι απλά στάθηκε στο ύψος του, αλλά συνολικά σε όλα τα ματς ήταν απολαυστικός.

Η ΓΚΑΦΑ: Η γκάφα του Μουσλέρα στο 2-2, ήταν μία από αυτές που θα πρέπει να διδάσκονται στα σεμινάρια προς αποφυγή με τίτλο «πως δεν πρέπει να κάνετε εξόδους».

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Μεξικανός Μπενίτο Αρτσούντια ήταν όπως και το ματς κεταπληκτικός. Δεν υπήρξε κάποια φάση που να του ξέφυγε και παίρνει άριστα για την σημερινή του διαιτησία.

Οι συνθέσεις:

Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Κάσερες, Λουγκάνο, Γκοντίν, Φουτσίλε, Πέρες (77' Γκαργκάνο), Αρέβαλο, M. Περέιρα, Φορλάν, Καβάνι (89' Αμπρέου), Σουάρες

Γερμανία (Γιοακίμ Λεβ):
Μπουτ, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Αόγκο, Κακάου (73' Κίσλινγκ), Μπόατενγκ, Γιάνσεν (81' Κρόος), Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Μίλερ, Οζίλ (91' Τάσι)