Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

«Με τύχη μπορούμε να προκριθούμε»

«Με τύχη μπορούμε να προκριθούμε»
Καλύτερη ομάδα στο Euro θεωρεί την προσεχή αντίπαλο της Εθνικής, Γερμανία ο Μάκης Κατσαβάκης, μιλώντας στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6, ωστόσο τόνισε ότι με σύμμαχο την τύχη μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει.

Ο Έλληνας προπονητής είναι ικανοποιημένος με την παρουσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στη διοργάνωση, αν και θα ήθελε να δει περισσότερα πράγματα επιθετικά.

«Κλειδί» των Γερμανών θεωρεί τον Μεσούτ Εζίλ, ο οποίος είναι αμφίβολος για τον αυριανό προημιτελικό, ενώ από πλευράς Ελλάδας, «κρατά» κυρίως το ομαδικό πνεύμα.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Μάκης Κατσαβάκης στους 94,6 και την εκπομπή «Insiders»:

Για την πορεία της Εθνικής: «Ξεκινήσαμε με δυσκολίες στα δύο πρώτα παιχνίδια των ομίλων, όπου και στα δύο βρεθήξκαμε πίσω στο σκορ, ωστόσο το παλέψαμε και τελικά ήρθαν τα αποτελέσματα που χρειαζόμασταν. Το ουσιαστικό είναι ότι είμαστε στα προημιτελικά της διοργάνωσης και σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη επιτυχία, παρά το γεγονός ότι γενικά είμαστε γκρινιάρηδες σαν λαός και βγάζουμε γρήγορα και λανθασμένα συμπεράσματα. Θα μπορούσαμε επιθετικά να είμαστε σε γενικές γραμμές καλύτεροι, αλλά είναι ικανοποιητικό και αυτό που παίζουμε. Αν υπολογίσουμε στην προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά την απώλεια του Αβραάμ Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 6-7 κορυφαίους στην Ευρώπη, τότε όλα πήγαν πολύ καλά. Ευτυχώς ξεπηδά και ο Κυριακός Παπαδόπουλος, που εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του».

Για το παιχνίδι του προημιτελικού κόντρα στη Γερμανία: «Με τη Ρωσία δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να πιέσουμε. Για αυτό και ξεκινήσαμε ιδιαίτερα επιθετικά σε σχέση με τα προηγούμενα. Την Παρασκευή έχω την αίσθηση ότι θα προσπαθήσουμε να αιφνιδιάσουμε στα πρώτα λεπτά και να συνεχίσουμε συντηρητικά. Σίγουρα έχουμε απέναντι μας, αντικειμενικά και ξέχωρα από τα πολιτικά, την καλύτερη ομάδα του θεσμού, γιατί και η Ισπανία, που θεωρούταν φαβορί δεν παίζει τόσο καλά, όσο πιστεύαμε στην αρχή. Αν έχουμε την τύχη με το μέρος μας, μπορούμε να καταφέρουμε το δύσκολο και να βρεθούμε στα ημιτελικά του Euro».

Για τους παίκτες"κλειδιά" των δύο ομάδων: «Ο Εζίλ αν δεν παίξει τότε α είναι σημαντική απώλεια. Όταν κολλάει η επίθεση των Γερμανών, είναι από τους λίγους που μπορούν να δώσουν λύσεις. Ο Σβαϊνστάιγκερ έχει σημάδια κόπωσης, με συνεχές ντεφορμάρισμα και είναι ερωτηματικό αν θα μπορέσει να προσφέρει. Στην Εθνική μας κλειδί ήταν ο Αβραάμ που έφυγε, αλλά όπως είπα και νωρίτερα έχει αντικατασταθεί επάξια. Ο Καραγκούνης έδωσε μια πνοή με τον ψυχισμό του, αλλά και αυτός δεν θα αγωνιστεί. Ομαδικά μόνο μπορούμε να τα καταφέρουμε, δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή που μπορεί να σηκώσει στις πλάτες την ομάδα».

Στοίχημα με τον Giorgio Garo!!


Buona sera, φίλες και φίλοι. Βρισκόμαστε αισίως στα προημιτελικά του Euro και κάθε λάθος από εδώ και πέρα «πληρώνεται ακριβά». Υπάρχουν φυσικά τα φαβορί όπως μαρτυρούν και οι αποδόσεις αλλά πάντα όταν είναι αγώνας νοκ άουτ το outsider έχει τις δικές του πιθανότητες έστω και απειροελάχιστες!
Ξεκινώντας από τον 1ο προημιτελικό Τσεχία-Πορτογαλία, έχουμε φαβορί την Πορτογαλία αλλά επειδή η Τσεχία είναι αλλοπρόσαλλη ομάδα θα της δώσω πιθανότητες να σκοράρει μιας και στην κόντρα είναι «μανούλα», θα περιμένει τους Πορτογάλους που θα θελήσουν  να κάνουν παιχνίδι.  Για τον 2ο προημιτελικό μεγάλο φαβορί η Γερμανία με την Ελλάδα, δεν περίμενα περισσότερο από 1,35-1,40 στον άσσο, πιστεύω ότι για να έχει τύχη η Ελλάδα θα πρέπει να ρίξει το ρυθμό, να κλείσει χώρους έτσι ώστε ο Σβαϊστάιγκερ να μην μπορεί να περάσει κάθετες μπαλιές, να πηγαίνει από τα άκρα με σέντρες (κάτι ανάλογο με το ματς της Πορτογαλίας), που είναι «βούτυρο στο ψωμί» για τα ψηλά μπακ της Ελλάδος (Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος), πρέπει να μην υπάρξουν λάθη, οπότε καταλήγω στο under! Στον 3ο προημιτελικό η Ισπανία είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά μην υποτιμάτε τους Γάλλους ειδικά μεσοεπιθετικά μπορούν να κάνουν ζημιά, οπότε θα πάω στο G/G. Τέλος στον 4ο προημιτελικό αμφίρροπο ματς μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας, πολύ άμυνα βλέπω, δύσκολα να πάρουν επιθετικά ρίσκα από την αρχή, θα πάω σε ισόπαλο ημίχρονο!

Avanti να δούμε τι έχουμε (σε ελεύθερη επιλογή):

ΤΣΕΧΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  G/G (2,00)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ  UNDER(2.5) (1.80)
ΙΣΠΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ   G/G (2,25)
ΑΓΓΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ    Χ ΗΜΙΧΡΟΝΟ (1.90)

Οι αποδόσεις είναι της Goalbet.com (στη εικόνα Rafaella Fico)

Ci vediamo di nuovo! Ciao bella!!

Φουρλίγκας: «Έγινε ένα πρώτο βήμα»

Στο "Αθλητικό Metropolis" και στην εκπομπή "Τρίτο Ημίχρονο" φιλοξενήθηκε ο Βασίλης Φουρλίγκας από την παράταξη «Άρης Ενότητα», ο οποίος έδωσε το παρών στο χθεσινό κάλεσμα των βετεράνων για τα προβλήματα που ταλανίζουν την ΠΑΕ Άρης.
Για τα συμπεράσματα του από τη χθεσινή συνάντηση: “Για μένα έγινε μια προσπάθεια μέσω των βετεράνων να γίνει μια επανένωση των παλιών παραγόντων. Υπήρχε ενωτικό κλίμα. Δεν σας κρύβω ότι χθες είδα ανθρώπους που είχαν πολύ καιρό να μιλήσουν μεταξύ τους να προσπαθούν μαζί να βρουν λύσεις για το καλό του Άρη. Χθες έγινε ένα βήμα".
Για τα σημαντικότερα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης : «Η προσπάθεια που έγινε από τους Κατσιαούνη, Λαμπριάκο έφερε κάποια αποτελέσματα και θα ανακοινωθούν σήμερα στη γ.σ. Από εκεί και πέρα συζητήθηκε η άμεση ανάγκη ενός διοικητικού σχήματος, πιθανόν διοίκηση πρωτοδικείου , για να τρέξουν τα άμεσα ζητήματα που αφορούν την ΠΑΕ Άρης και να βγουν τα εισιτήρια διαρκείας. Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι ότι και πάλι ο κόσμος καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα».
Για το αν έγινε κάποια συζήτηση για να μαζευτούν χρήματα : «Η συγκέντρωση αυτή δεν έγινε με σκοπό να μαζευτούν κάποια χρήματα. Έγινε για να υπάρξει μια ενημέρωση και να τρέξουν κάποια θέματα. Να μπει ένα πλάνο λειτουργίας . Να προκύψει νέα διοίκηση. Υπήρξαν άνθρωποι που προσφέρθηκαν να μπουν στην ΠΑΕ Άρης. Όπως ο κ.Στεφανίδης , ο κ.Ματθαίου. Σίγουρα θα υπάρξει και εκπρόσωπος του Α.Σ Άρης, των συνδέσμων , μαζί με τον Αντώνη Ζαμπέτα. Η ΠΑΕ πρέπει να αρχίσει λειτουργεί . Είναι ένα μαγαζί που βρίσκεται σε αδράνεια».
Για την προσπάθεια του Λαμπριάκου: «Ο Λαμπριάκος καλέστηκε να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Να μαζέψει χρήματα από τους επιφανείς Αρειανούς. Το τι ανταπόκριση είχε θα γίνει γνωστό σήμερα στη γ.σ. Με τους παίκτες όμως θα πρέπει να μιλήσει η νέα διοίκηση που θα προκύψει να βάλει χρονοδιαγράμματα γιατί και αυτοί είναι επαγγελματίες και έχουν οικογένειες. Επίσης πρέπει να βρεθεί λύση και για το προσωπικό. Πρέπει το νέο δ.σ με ειλικρίνεια να τους πει τι μπορεί να κάνει για να κάνουν όλοι λίγη υπομονή. Επίσης να λειτουργήσουν τα μαγαζιά . Το γήπεδο γύρω -γύρω έχει νεκρώσει».
Για τα λάθη που έγιναν και τις χθεσινές αποκαλύψεις της Κοινωνίας Μελών Άρη: « Κάποια στιγμή θα αποδοθούν οι ευθύνες. Ο κόσμος όμως περιμένει να δει ότι υπάρχει μια ενότητα στον Άρη. Να δει το Σεπτέμβριο την ομάδα να παίζει στο Κλεάνθης Βικελίδης. Αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της ομάδας. Εμείς το είχαμε υποψιαστεί με τον κ.Στεφανίδη. Το ότι αποκαλύφθηκε χθες από τα μέλη της Κοινωνίας, μας κάνει να λέμε ότι εάν είχαν γίνει κάποια πράγματα νωρίτερα θα είχαμε ίσως τα χειρότερα. Στον Άρη το τελευταίο καιρό έγιναν πράγματα και θαύματα. Στο σύλλογο υπάρχουν πληγές και πρέπει να τις επουλώσουμε».
Για το μοντέλο διοίκησης από τη Κοινωνία Μελών Άρης: «Υπήρξε μια απαξίωση από τα μέλη. Όταν στις τελευταίες συνελεύσεις πηγαίνουν μόνο τόσα λίγα μέλη κάτι δείχνει. Ελπίζω με τις εκλογές να προκύψει ένα πιο υπεύθυνο προεδρείο, το οποίο να λειτουργήσει διαφορετικά , να προσεγγίσει και πάλι τον κόσμο. Να τρέξει προς αυτή την κατεύθυνση και τότε και ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Ακόμα και στυην ΠΑΕ υπάρχουν κάποιοι παράγοντες και φίλοι του Άρη που εάν δουν ότι γίνονται βήματα προς τα μπροστά θα έρθουν να βοηθήσουν γιατί αγαπάνε την ομάδα».


πηγή: metrosport.gr

Γραμμένος : «Υποχρέωση του Πιλάβιου να μιλήσει με το ΤΑΠ Ηρακλής»

Στο «Αθλητικό Metropolis» και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος ανέλαβε μετά και από συνάντηση που είχε με το ΤΑΠ Ηρακλής να κανονίσει ραντεβού μεταξύ της κυανόλευκης διοίκησης και του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ: « Είχα μια συνάντηση με τους ανθρώπους του ΤΑΠ Ηρακλής. Ο Ηρακλής με κάλεσε να συζητήσουμε και φυσικά ανταποκρίθηκα αμέσως. Είπαμε κάποια πράγματα. Σημασία έχει το ότι ο Ηρακλής μου ζήτησε να γίνει μια επαφή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Βέβαια λόγω και των υποχρεώσεων της Εθνικής όλοι γνωρίζουν ότι ο κ.Πιλάβιος βρίσκεται στην Πολωνία. Αυτό που έκανα εγώ, ήταν να του τηλεφωνήσω και να του πω ότι έχει την υποχρέωση να δει τη διοίκηση του ΤΑΠ Ηρακλής.
Ο Ηρακλής δεν έχει μόνο ζητήματα με την ΕΠΟ. Πρέπει να κάνει και άλλες επαφές. Για παράδειγμα γνωρίζω ότι έχει ζητήσει να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας. Οι άνθρωποι της Λίγκας είναι υποχρεωμένοι να ακούσουν τις απόψεις του Ηρακλή».
Για την αποκατάσταση της αδικίας: «Ο Βόλος και η Καβάλα έπεσαν πέρυσι γιατί δεν μπόρεσαν να πάρουν την άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Πως θα επιστρέψουν, δύο αυτές ομάδες. Ο Βόλος και η Καβάλα εκδιώχθηκαν με κακούργημα . Αντίθετα ο Ηρακλής έπεσε για πλαστογραφία. Πιο είναι βαρύτερο. Το πλημμέλημα του Ηρακλή για πλαστογραφία ή το πειθαρχικό κακούργημα του Βόλου και της Καβάλας. Ο Ηρακλής πρέπει να χαράξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί. Και εάν μου ζητηθεί και με τη συνδρομή τη δική μου. Η αποκατάσταση της αδικίας του Ηρακλή είναι δεδομένη. Θα πρέπει να βρεθεί το πλαίσιο και η διάθεση. Χρειάζεται διάθεση και στήριξη από όλους τους φορείς. Όλα ξεκινάνε από τον Ηρακλή».


πηγή: metrosport.gr

Ναλμπάντης: «Δέλεαρ ο Ηρακλής»

Το όνομα του προτάθηκε στους «κυανόλευκους», που έμειναν ικανοποιημένοι από το βιογραφικό του Γιάννη Ναλμπάντη. Ο ίδιος μίλησε πάντως στο «Μ» κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας για την προοπτική που εμφανίζεται στην καριέρα του. «Φυσικά, και μ? ενδιαφέρει. Φυσικά και θέλω να φορέσω την φανέλα με τον Ημίθεο. Είναι η καλύτερη περίπτωση. Χρόνια τώρα θέλω να παίξω στον Ηρακλή, αφού έχω καλή σχέση με πολλούς φιλάθλους», είπε αρχικά στο «Μ» ο μέσος. Έχει μείνει ελεύθερος από την ομάδα της Επανομής. Τι λέει όμως για το ενδιαφέρον του Ηρακλή; «Θα είναι πολύ καλό, δεν το συζητάω, θέλω να βοηθήσω σε αυτή την περιπέτεια της ομάδας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτές τις κατηγορίες ο Ηρακλής. Μιλάμε για παγκόσμιο φαινόμενο αυτό που συνέβη στον Ηρακλή. Ειλικρινά, δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμη». Όσο για τι θα γίνει; «Δεν έχω μιλήσει ουσιαστικά ακόμη με τους ανθρώπους του Ηρακλή, οπότε δεν ξέρω τι θα συμβεί. Είναι δέλεαρ η ομάδα από μόνη της», δήλωσε μεταξύ των άλλων στο «Μ» ο Γιάννης Ναλμπάντης.

Σκέψεις και για Ευσταθίου

Το «Μ» ανέφερε πρόσφατα ότι υπάρχουν σκέψεις των διοικούντων για ορισμένους παίκτες, που έχουν φορέσει τη φανέλα του Ηρακλή, είναι νεαροί στην ηλικία και πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν. Ένας εξ αυτών είναι ο Χρήστος Ευσταθίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το όνομα του έχει «πέσει» στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των ανθρώπων του Ηρακλή, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει περαιτέρω η περίπτωση με συζητήσεις και επαφές με την πλευρά του παίκτη. Ήταν αρχηγός της δεύτερης ομάδας του Ηρακλή και αποχώρησε από τους «κυανόλευκους», το περασμένο καλοκαίρι.


πηγή: metrosport.gr

Οι θυσίες ενός οπαδού!!

Το Euro 2012 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και χιλιάδες οπαδοί ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να υποστηρίξουν την Εθνική Ομάδα της χώρας τους στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Κάποιοι από αυτούς το βρήκαν σαν μια ευκαιρία για διακοπές σε συνδυασμό με την εμπειρία μιας σπουδαίας διεθνούς διοργάνωσης.
Οι θυσίες ενός οπαδού
Κάποιοι άλλοι, όμως, το είδαν σαν άλλο ένα… επαγγελματικό ταξίδι. Βλέπετε για κάποιους η στήριξη της Εθνικής της χώρας τους δεν είναι απλά ένα αγαπημένο χόμπι. Είναι κάτι σαν επάγγελμα που απαιτεί θυσίες, αλλά δεν πληρώνεται!
Ένας από αυτούς τους… επαγγελματίες οπαδούς είναι και ο «Manolo el del Bombo» όπως τον γνωρίζουν οι φίλαθλοι της Εθνικής Ισπανίας. Είναι ο γνωστός οπαδός των Furias Rojas που με το χαρακτηριστικό τύμπανό του δίνει τον ρυθμό στην εξέδρα σε κάθε αγώνα.
Όλοι τον γνωρίζουν εμφανισιακά, αλλά λίγοι γνωρίζουν τη θλιβερή ιστορία του ως αποτέλεσμα της αγάπης του για τη Roja. Για να αφοσιωθεί στο πάθος του, ο Manolo θυσίασε φιλίες, δουλειά, ακόμα και την οικογένειά του. Τα μάτια του γεμίζουν δάκρυα όταν θυμάται την ημέρα που επέστρεψε σπίτι του και το βρήκε άδειο, με τη γυναίκα του να τον έχει εγκαταλείψει παίρνοντας μαζί της τα τέσσερα παιδιά τους. Λέει ότι πλέον το έχει ξεπεράσει κι έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του έχοντας κι άλλο ένα παιδάκι με τη δεύτερη γυναίκα του, αλλά το πρόσωπό του πάντα θα συννεφιάζει όταν θα θυμάται μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής του.
Όταν η Ισπανία δεν αγωνίζεται, θα τον βρείτε στο μπαρ που διατηρεί δίπλα στο Μεστάγια. Αν και ισχυρίζεται ότι η Εθνική είναι η μοναδική του αγάπη, δεν κρύβει την συμπάθειά του για την Ουέσκα, τη Σαραγόσα και τη Βαλένθια. Για να στηρίξει τους Furias Rojas έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Έχει παρακολουθήσει από κοντά 8 Παγκόσμια Κύπελλα και 7 Euro. Μέχρις ότου ο Ίκερ Κασίγιας και η παρέα του σηκώσουν το τρόπαιο στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας το 2008 «πίστευα ότι ο γκαντέμης ήμουν εγώ» παραδέχεται!
Έπειτα από τόσα χρόνια, έχει ειδική μεταχείριση από την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, κάτι που δυσαρεστεί κάποιους οπαδούς. Όταν ακούει πικρόχολα σχόλια εκείνος τους υπενθυμίζει τις θυσίες και τα έξοδα που έκανε τόσα χρόνια για την ομάδα. Τότε που με το δικό του αυτοκίνητο ταξίδευε από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο για να βρεθεί κοντά και στην Εθνική U-21 και αμέσως μετά στην Ανδρών. Ή τότε που ταξίδεψε με… νεκροφόρα από τη Βαλένθια στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας το 1982.
Στις βαλίτσες του υπάρχουν μόνο ρούχα με το εθνόσημο. Είναι αγαπητός σε όλους, ενώ έχει καλές σχέσεις με πολλές μεγάλες προσωπικότητες του εγχώριου ποδοσφαίρου, όπως οι Μπουτραγκένιο, Μίτσελ, Μιγκέλι και τους πρώην ομοσπονδιακούς προπονητές Χαβιέρ Κλεμέντε και Λουίς Αραγονές.
Ο Manolo βρίσκεται δίπλα στη Roja και στο φετινό Euro, παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Έχει υποβληθεί σε έξι επεμβάσεις στομάχου και το πρόβλημά του τον ανάγκασε να αποχωρήσει εν μέσω του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Έχασε την αναμέτρηση με την Παραγουάη, αλλά μόλις προσγειώθηκε στην Ισπανία το μετάνιωσε κι επέστρεψε.
Χθες πανηγύρισε έντονα την πρόκριση στα προημιτελικά. Το τύμπανό του θα συνεχίσει έτσι να χτυπά στη φετινή διοργάνωση. Και όπως έχει πάρει απόφαση, θα χτυπά για όσο ακόμα αντέχει ο οργανισμός του. Άλλωστε εκεί έχει αφιερώσει πλέον τη ζωή του και είναι πολύ αργά για να αλλάξει πορεία…

πηγή:Othersidefootball.com

Λιγότερο τρέξιμο, περισσότερη ψυχή!!

Μπορεί να μην τρέχει πολύ η εθνική, αλλά το λέει η καρδιά της. Ο Βασίλης Γαλούπης παρουσιάζει τα τρεξίματα Ελλάδας-Γερμανίας!
Λιγότερο τρέξιμο, περισσότερη ψυχή!
Εξ’ αρχής ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα δεν θα διακρινόταν και τόσο για την εκρηκτικότητά της στο Euro. Το μεγάλο όπλο της εθνικής, δηλαδή, δεν θα ήταν οι δείκτες φυσικής κατάστασης, αλλά το μέταλλό της. Αν μπορούσε να επιστρατεύσει τα ψυχικά της χαρίσματα, τότε θα αποδεικνυόταν σκληρό καρύδι, όπως κι έγινε.
Μην ξεχνάμε ότι η εθνική μας "χτίστηκε" τα τελευταία δέκα χρόνια όχι με βάση τις π.χ. τεχνικές αρετές της κλπ., αλλά κυρίως πάνω στην ομαδικότητα, την καρδιά, την υπερπροσπάθεια και την υπέρβαση, στοιχεία που είδαμε τόσο με την Πολωνία, όσο και με την Ρωσία.
Οι αριθμοί και οι στατιστικές, ακόμα και σ’ ένα πολυδιάστατο και τεχνικό σπορ όπως το ποδόσφαιρο, μπορούν κάποιες φορές να μας δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για πράγματα που και με τα μάτια μας βλέπουμε στο γήπεδο. Ως εκ τούτου δεν είναι ανάγκη ούτε να μυθοποιούνται, ούτε να απαξιώνονται κάποιοι δείκτες. Και ειδικά όταν μιλάμε για τρεξίματα, έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι δεν έχει σημασία μόνο πόσο τρέχεις, αλλά κυρίως το πώς!
Συνεπώς παραθέτουμε μερικά από τα διαθέσιμα στοιχεία και ο καθένας τα αξιολογεί όπως νομίζει. Κρατάει ό,τι θέλει, δηλαδή.
Τα λιγότερα απ’ όλους!
Μέχρι τώρα, λοιπόν, στο Euro 2012 η εθνική μας έχει τρέξει τα λιγότερα χιλιόμετρα από τις 16 ομάδες. Ρόλο, βέβαια, έπαιξαν και η αποβολή από νωρίς του Παπασταθόπουλου στο ματς της πρεμιέρας με την Πολωνία, αφού στέρησε περίπου 4-4.5 χλμ. από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αλλά και η συνηθισμένη τακτική της στο γήπεδο.
Και το λέμε αυτό επειδή το πρέσινγκ της εθνικής περιορίζεται συχνότατα στο μισό του γηπέδου, ενίοτε ακόμα και σε πιο λίγα τετραγωνικά. Έναν κάποιον ρόλο, βέβαια, παίζει και η κατοχή μπάλας (όχι πάντα, όμως, όπως φαίνεται βάσει στατιστικής).
Ο μέσος όρος στους ομίλους
Ιδού, λοιπόν, ο μέσος όρος των χιλιομέτρων όλων των ομάδων στην φάση των ομίλων (με μαύρο οι εθνικές που προκρίθηκαν):
1. Τσεχία 114.8
2. Ιταλία 114.3
3. Πορτογαλία 113.2
4. Σουηδία 113.1
5. Δανία 113
6. Κροατία 112.4
7. Ουκρανία 111.5
- Γερμανία 111.5
8. Ισπανία 110.8
10. Ιρλανδία 110.1
11. Ρωσία 110
12. Αγγλία 109.9
13. Πολωνία 109.6
14. Ολλανδία 109.3
15. Γαλλία 108.7
16. Ελλάδα 102.2
Τα ίδια και στο άψυχο 2008!
Στο Euro 2012 η εθνική μας έτρεξε 96.2 χλμ. με την Πολωνία (που έκανε 103.3), 109.6 με την Τσεχία (113.4 χλμ.) και 101 χλμ. με την Ρωσία (106.2). Συνολικά; 306.8 χλμ. για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Πόσο είχε τρέξει το 2008 στο προηγούμενο Euro, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης; Συνολικά 8 χλμ. περισσότερα. Είχε κάνει 314 χλμ. (μ.ο.104.6). Και ήταν πάλι πολύ χαμηλά, στην 14η θέση στην σχετική «βαθμολογία» της φάσης των ομίλων, πάνω μόνο από την Πορτογαλία (313 χλμ.) και την Γαλλία (306 χλμ.).
Με μια διαφορά. Στο Euro 2008 η εθνική μας μπήκε εντελώς άψυχη, άνευρη και άοσμη στους αγώνες. Ήταν χύμα, φοβισμένη και δίχως ηθικό! Κι έδειξε, βέβαια, να είναι και «άδεια» από ενέργεια.
Στο μουντιάλ 2010!
Θέλετε να θυμηθούμε και το μουντιάλ του 2010, που επίσης υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία;

Η εθνική έκανε 105.6 χλμ. στην ήττα από την Κορέα (που είχε τρέξει 108.8), 96.7 στη νίκη επί της Νιγηρίας (που έκανε 85.7, αφού αγωνιζόταν με λιγότερο παίκτη από το 33’) και 98.8 στην ήττα από την Αργεντινή (99.4). Σύνολο 301.1 χλμ. Με μέσο όρο 100.3 χλμ. ανά αγώνα.
Οι αποκλίσεις
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι αποκλίσεις δεν είναι τεράστιες στις τρείς διοργανώσεις της τελευταίας τετραετίας. Εκεί, λοιπόν, που η εθνική «κέρδισε» φέτος το στοίχημα ήταν στο γεγονός ότι μπήκε για να παλέψει με νύχια και με δόντια. Έδειξε πάθος και δύναμη!
Και ήταν υπερβατική ειδικά στο β’ μέρος με την Πολωνία και σ’ όλο το 90λεπτο με την Ρωσία (ελπίζουμε και με Γερμανία). Σε αντίθεση με το 2008 που έκανε τρείς άψυχες εμφανίσεις ή με το μουντιάλ 2010 που είχε πείσμα μόνο με την Νιγηρία, αφού κυρίως με την Ν. Κορέα ήταν αλλού γι’ αλλού.
Η Γερμανία φέτος και το 2008
Ας δούμε, όμως, τι έχει κάνει και η Γερμανία στο Euro 2012. Γερμανία – Πορτογαλία (1-0): 112 – 112.8, Ολλανδία – Γερμανία (1-2): 108.5 – 111.1, Δανία – Γερμανία (1-2): 112.7 – 111.6.
Η Γερμανία, δηλαδή, έχει μέσο όρο 111.5 χλμ. ανά αγώνα. Στο Euro 2008 που έφτασε μέχρι τον τελικό, στην φάση των ομίλων είχε μ.ο. 106.7 χλμ. Πιο τρεχαλατζήδικη παρουσιάστηκε τώρα, όμως σε έναν σαφώς πιο απαιτητικό όμιλο από πλευράς ενέργειας, συγκριτικά με τον πιο βατό του 2008, όσον αφορά τα ονόματα, με Αυστρία, Πολωνία, Κροατία.


πηγή: gazzetta.gr